Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ακαθόριστο, Άπειρο, Αιώνιο

Τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος; Να ελευθερωθείς πραγματικά από τους περιορισμούς του χρόνου, του χώρου και της αιτιότητας; Να ξεπεράσεις τους περιορισμούς του μυαλού, του σώματος και του εγώ; Να βιώσει την απόλυτη πραγματικότητα της ύπαρξης, πέρα από όλες τις μορφές και έννοιες;

Αυτός είναι ο στόχος πολλών πνευματικών αναζητητών, που φιλοδοξούν να φτάσουν σε μια κατάσταση φώτισης, αφύπνισης ή νιρβάνα. Μια κατάσταση όπου μπορούν να συνειδητοποιήσουν την πραγματική τους φύση, την ουσία τους, την πηγή τους. Μια κατάσταση όπου μπορούν να συγχωνευθούν με το άπειρο, το αιώνιο, το απόλυτο.

Πώς όμως μπορούμε να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση; Πώς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτή τη διάσταση της ύπαρξης που είναι πέρα από τη συνηθισμένη μας αντίληψη; Πώς μπορούμε να διαλύσουμε την αίσθηση του διαχωρισμού και της δυαδικότητας και να αγκαλιάσουμε την ενότητά μας με ό,τι υπάρχει;

Υπάρχουν πολλά μονοπάτια και μέθοδοι που ισχυρίζονται ότι μας οδηγούν σε αυτόν τον απόλυτο προορισμό. Μερικά περιλαμβάνουν διαλογισμό, προσευχή, περισυλλογή ή αφοσίωση. Μερικά περιλαμβάνουν γιόγκα, αναπνοή, ενεργειακή εργασία ή ήχο. Ορισμένα περιλαμβάνουν ψυχεδελικά, νηστεία ή μοναξιά. Ορισμένα περιλαμβάνουν υπηρεσία, συμπόνια ή αλτρουισμό.

Αλλά τελικά, όλα αυτά τα μονοπάτια και οι μέθοδοι είναι απλώς δείκτες, πινακίδες ή εργαλεία. Δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι η αλήθεια. Είναι μόνο μέσα για έναν σκοπό. Είναι μόνο οχήματα για να μας μεταφέρουν σε διαφορετικό επίπεδο συνείδησης.

Το πραγματικό κλειδί για να ξεκλειδώσετε την πόρτα στο άπειρο δεν είναι κάτι εξωτερικό, αλλά κάτι εσωτερικό. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε, αλλά κάτι που μπορούμε να γίνουμε. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποκτήσουμε, αλλά κάτι που μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε.

Το πραγματικό κλειδί είναι η συνειδητοποίηση.

Η επίγνωση είναι η πραγματική μας φύση. Είναι η ουσία μας. Είναι η πηγή μας. Είναι αυτό που είμαστε πριν γίνουμε οτιδήποτε άλλο. Είναι αυτό που μένει όταν απογυμνώνουμε όλα τα άλλα.

Η επίγνωση δεν είναι μια σκέψη, ένα συναίσθημα, μια αίσθηση ή μια αντίληψη. Δεν είναι αντικείμενο, υποκείμενο ή σχέση. Δεν είναι έννοια, ετικέτα ή ορισμός. Δεν είναι ποιότητα, ποσότητα ή κατηγορία.

Η επίγνωση είναι καθαρή συνείδηση. Είναι καθαρή ύπαρξη. Είναι αγνό ον.

Η επίγνωση είναι αυτό που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε. Είναι αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα να βιώσουμε οτιδήποτε. Είναι αυτό που φωτίζει την πραγματικότητά μας. Είναι αυτό που δίνει ζωή στη ζωή μας.

Η επίγνωση είναι πάντα παρούσα. Είναι πάντα εδώ και τώρα. Είναι πάντα άπειρο και αιώνιο. Είναι πάντα το ίδιο και δεν αλλάζει ποτέ.

Η επίγνωση είναι αυτό που αναζητούμε όταν αναζητούμε φώτιση. Είναι αυτό που βρίσκουμε όταν βρίσκουμε φώτιση. Είναι αυτό που είμαστε όταν φωτιζόμαστε.

Πώς όμως μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτή την επίγνωση; Πώς μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε αυτή την επίγνωση; Πώς μπορούμε να έχουμε αυτή την επίγνωση;

Η απάντηση είναι απλή: έχοντας επίγνωση της επίγνωσης.

Στρέφοντας την προσοχή μας προς τα μέσα, εστιάζοντας στην πηγή της προσοχής μας, επαναπαυόμενοι στην ίδια την επίγνωση της επίγνωσης.

Κάνοντας αυτό, μπορούμε να ανακαλύψουμε ότι δεν είμαστε αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε. Δεν είμαστε οι σκέψεις, τα συναισθήματά μας, οι αισθήσεις μας ή οι αντιλήψεις μας. Δεν είμαστε το σώμα μας, το μυαλό μας, η προσωπικότητά μας ή η ταυτότητά μας. Δεν είμαστε το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον μας. Δεν είμαστε οι ρόλοι μας, οι σχέσεις μας ή οι ευθύνες μας.

Δεν είμαστε τίποτα από αυτά τα πράγματα. Είμαστε πέρα από όλα αυτά τα πράγματα.

Είμαστε η ίδια η επίγνωση.

Και όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό, όταν παραμένουμε σε αυτή τη συνειδητοποίηση, όταν ζούμε από αυτή τη συνειδητοποίηση,

Γινόμαστε ελεύθεροι.

Γινόμαστε ελεύθεροι από βάσανα, από φόβο, από αμφιβολίες, από σύγχυση.

Γινόμαστε απαλλαγμένοι από προσκόλληση, από αποστροφή, από λαχτάρα, από προσκόλληση.

Απελευθερωνόμαστε από την άγνοια, από την ψευδαίσθηση, από την αυταπάτη.

Γινόμαστε ελεύθεροι να είμαστε αυτό που πραγματικά είμαστε.

Γινόμαστε ελεύθεροι να εκφράσουμε την αληθινή μας φύση.

Γινόμαστε ελεύθεροι να απολαύσουμε την αληθινή μας ευτυχία.

Γινόμαστε αόριστο.

Γινόμαστε άπειρο.

Γινόμαστε αιώνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου