Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023
Αρχαϊκή Επική Ποίηση: Από την Ιλιάδα στην Οδύσσεια - 9. Ιλιάδα
Το υπόλοιπο της δεύτερης ιλιαδικής ραψωδίας (κάπου τετρακόσιοι στίχοι) αναλώνεται σε καταλόγους: πλοίων, αρχηγών και αγημάτων των Αχαιών και των αντιπάλων τους. Πανόραμα δηλαδή των δύο στρατοπέδων, ενόψει της επικείμενης σύγκρουσης. Η οποία ωστόσο καθυστερεί. Γιατί προτάσσεται η μονομαχία του Πάρη και του Μενελάου, από την έκβαση της οποίας αποφασίζεται ενόρκως να κριθεί η τύχη του πολέμου: στον νικητή της μονομαχίας, αναλόγως, να επιστραφεί ή να μείνει η Ελένη, μαζί και οι θησαυροί της αρπαγής. Δεύτερος λοιπόν ελιγμός του ποιητή. Που όχι μόνο φαίνεται ανεπίκαιρος αλλά, σε περίπτωση καθαρής νίκης του ενός ή του άλλου μονομάχου, απειλεί τη διακοπή πάλι του ιλιαδικού πολέμου, την ανακοπή του ιλιαδικού έπους. Ζήτημα πλοκής, που επιφέρει, όπως και στη δεύτερη ραψωδία, εμπλοκή. Στη λύση της οποίας θα παίξει ξανά αποφασιστικό ρόλο ο Δίας.
Έγινε προηγουμένως λόγος για ανεπίκαιρη μονομαχία, επειδή η ώρα και οι όροι της αρμόζουν μάλλον στην αρχή του τρωικού πολέμου, παρά στον δέκατο χρόνο της πολιορκίας. Παρά ταύτα η μεταφορά της εδώ δεν είναι άστοχη, στον βαθμό που συνάπτει τον ιλιαδικό με τον τρωικό πόλεμο, προτείνοντας τον δεύτερο ως φόντο του πρώτου. Εξάλλου, η μεταφορά δεν γίνεται εδώ μηχανικά, καθώς η ιλιαδική μονομαχία Αλεξάνδρου και Μενελάου εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, κυρίως με τη σκηνή της Τειχοσκοπίας, όπου εμφανίζεται η Ελένη στις επάλξεις του κάστρου, πλάι στον Πρίαμο, προκαλώντας με την ομορφιά της τον θαυμασμό των τρώων γερόντων. Και το σημαντικότερο: η ιλιαδική αυτή μονομαχία παραμορφώνεται στην τελική της έκβαση. Δηλαδή:
Σε τελετουργικό πλαίσιο (θυσία και αμοιβαίοι όρκοι), με θεατές τους Αχαιούς και τους Τρώες, οι μονομάχοι αντιμάχονται πρώτα με δόρατα. Προηγείται η βολή του Πάρη, που σφηνώνεται στην ασπίδα του Μενελάου, χωρίς όμως να τη διαπεράσει. Ανταποκρίνεται ευστοχότερος ο Μενέλαος με το δικό του ακόντιο, που προσβάλλει την ασπίδα του Αλεξάνδρου, τρυπάει τον θώρακα, σχίζει τον χιτώνα στο ευαίσθητο σημείο της λαγόνας, αλλά τελικώς πέφτει παράπλευρα. Ακολουθεί ξιφομαχία: το σπαθί του Μενελάου βρίσκει τώρα το κέρατο της περικεφαλαίας του Αλεξάνδρου, συντρίβεται ωστόσο και αχρηστεύεται. Έξαλλος με την ατυχία του ο Μενέλαος (την αποδίδει σε επέμβαση του Δία), ορμά πάνω στον Πάρη, πιάνει σφιχτά το λουρί της περικεφαλαίας του και τον σέρνει προς τη μεριά των Αχαιών γδέρνοντας τον λαιμό του. Και ενώ η νίκη φαίνεται πια να του ανήκει, μπαίνει απροσδόκητα στη μέση η Αφροδίτη: κόβει το λουρί του κράνους, ελευθερώνει το κεφάλι του Αλεξάνδρου, τυλίγει σε νεφέλη τον ευνοούμενό της, τον μεταφέρει σώο στον συζυγικό θάλαμο και, μεταμορφωμένη σε γριά, εξαναγκάζει την Ελένη να κάνει έρωτα μαζί του. Οπότε ο Αγαμέμνων ανακηρύσσει νικητή τον αδελφό του και απαιτεί από τους Τρώες να σεβαστούν τα όρκια, να δώσουν πίσω την Ελένη και τους θησαυρούς, ύστερα από τη δειλή φυγή του εραστή της.
Όπως είπαμε ήδη, νίκη αποδεκτή του Μενελάου σ᾽ αυτή την περίπτωση και σεβασμός των όρκων από τους Τρώες θα σήμαιναν απότομη λύση του ιλιαδικού πολέμου, κατάλυση του ιλιαδικού έπους. Αυτή την εμπλοκή αναλαμβάνει να ξεμπλέξει ο Δίας, συγκαλώντας θεών αγορά στην αρχή της τέταρτης ραψωδίας. Στην αρχή εμπαίζει την Ήρα και την Αθηνά, που άφησαν ακάλυπτο στη χλεύη της Αφροδίτης τον προστατευόμενο ήρωά τους, και προτείνει, βάσει της αμοιβαίας, ένορκης συμφωνίας, κατάπαυση του πολέμου, αντιστροφή της έχθρας σε φιλότητα, επιστροφή της Ελένης στους Αργείους και αποτροπή της άλωσης της Τροίας.
Αλλά οι δύο θεές, σύμμαχες των Αχαιών, εκφράζουν την αποστροφή τους σ᾽ αυτό το ενδεχόμενο. Ο Δίας δεν συμμερίζεται το ανυποχώρητο μίσος τους για τον Πρίαμο και τους γιους του, αλλά τελικώς υποχωρεί στην απαίτηση της Ήρας για συνέχιση του πολέμου. Οπότε εντολοδόχος της Ήρας η Αθηνά, κατέρχεται στο στρατόπεδο των Τρώων και, με τη μορφή του Λαοδόκου, πείθει τον αναγνωρισμένο τοξότη Πάνδαρο να εξοντώσει τοξεύοντας τον Μενέλαο, κερδίζοντας έτσι δόξα προσωπική. Το βέλος του, περνώντας θώρακα και ζωστήρα, σχίζει ματώνοντας το δέρμα. Ξώφαλτσα όμως, γιατί το σταματά στο κρίσιμο σημείο η Αθηνά που του παραστέκεται. Κι εδώ μεσολαβεί μια έξοχη, παράτολμη παρομοίωση: η προστατευτική επέμβαση της θεάς παραβάλλεται με την τρυφερή χειρονομία μάνας που απομακρύνει απαλά μια μύγα από το πρόσωπο του κοιμισμένου της παιδιού. Το κόκκινο αίμα στο μεταξύ, αλικοβάφοντας τον λευκό μηρό του λαβωμένου Μενελάου, τρομάζει τον Αγαμέμνονα, που πιστεύει ότι η ύπουλη τοξοβολή υπήρξε θανάσιμη. Ώσπου έρχεται ο γιατρός Μαχάων, που καθαρίζει και γιατρεύει με βότανα την πληγή, ρουφώντας το σκοτωμένο αίμα.
Μέσα σ᾽ αυτή την έξαψη και την οργή ο Αγαμέμνων δίνει το σύνθημα του αγώνα, περνώντας από τη μια παράταξη του στρατού στην άλλη, ερεθίζοντας το μένος των αρχηγών. Έτσι αρχίζει η πρώτη (και πρότυπη) ιλιαδική μάχη Αχαιών και Τρώων με ισόρροπο τέλος: νικητές και νικημένοι εδώ δεν υπάρχουν, οι νεκροί από τις δύο παρατάξεις εξισώνονται στο πεδίο της μάχης, καθώς τα σώματά τους συναδελφώνονται στον θάνατο. Έκβαση που παραπέμπει στην ισόπαλη έξοδο του έπους, με αμοιβαίους νεκρούς τον Πάτροκλο, αγαπημένο εταίρο του Αχιλλέα, και τον Έκτορα, αναντικατάστατο γιο του Πριάμου.
Στις δύο ωστόσο επόμενες ραψωδίες (πέμπτη και έκτη) οι Αχαιοί παίρνουν το πάνω χέρι και, με την αριστεία κυρίως του Διομήδη, απειλούν το κάστρο της Τροίας. Αυτή η προσωρινή υπεροχή των Ελλήνων στην πρώτη φάση του ιλιαδικού πολέμου φαίνεται να επιβεβαιώνει την πλαστή βεβαίωση του Δία στη δεύτερη ραψωδία, ότι τους μέλλεται νίκη άμεση και οριστική. Θα πρέπει να φτάσουμε στην όγδοη ραψωδία, για να γυρίσει το νόμισμα στην άλλη του όψη. Τότε εμφανίζεται πάλι στο προσκήνιο της πλοκής, ρυθμιστής και διαιτητής, ο Δίας επικυρώνοντας την αρχική του υπόσχεση στη Θέτιδα.
Μεσολαβεί η έβδομη ραψωδία, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεταβατική και μάλλον ουδέτερη, στον βαθμό που αναλώνει δύο απόλεμες μέρες. Στην αρχή οι Τρώες αποκρούουν την έφοδο των Δαναών, οι οποίοι, υποχωρώντας, αισθάνονται ότι το ναυτικό τους στρατόπεδο γίνεται ευάλωτο. Αποφασίζουν λοιπόν την εκσκαφή τάφρου, πίσω από την οποία υψώνουν ξύλινο τείχος. Προηγουμένως ωστόσο, με πρόταση του Έλενου, πραγματοποιείται δεύτερη μονομαχία, ανάμεσα τώρα στον Έκτορα και στον Αίαντα. Τελικώς η μονομαχία αυτή αποδείχνεται ισόπαλη και, πέφτοντας το βράδυ, τερματίζεται, με ανταλλαγή μάλιστα αμοιβαίων δώρων. Το σκηνικό αλλάζει απότομα στην αρχή της όγδοης ραψωδίας με δραστική επέμβαση του Δία, ο οποίος συγκαλεί θεών αγορά στον Όλυμπο.
Πολλές φορές ούτε εμείς οι ίδιοι δεν αντέχουμε την αλήθεια μας
Κόσμος πολύς γύρω μας. Κάθε μέρα με κάποιους ανταλλάσσουμε μηνύματα, άλλους τους βλέπουμε από κοντά, με άλλους μιλάμε και λέμε τα εσώψυχα μας και με άλλους τα τυπικά. Το σίγουρο είναι πως ό,τι νιώθουμε η έχουμε μέσα μας και ότι κάνουμε, μπορεί να το γνωρίζει η κοινωνία, οι φίλοι και γνωστοί, η οικογένεια και φυσικά εμείς!
Εμείς όμως στην πραγματικότητα επιλέγουμε, πως θα διαχειριστούμε τη ζωή μας. Το συνηθισμένο ψεύτικο ή αναγκαστικό χαμόγελο και το “μια χαρά είμαι”, το έχουμε κάνει καραμέλα. Στη δημόσια ζωή μας, συνήθως βγάζουμε ένα προσεγμένο προφίλ και “μοστράρουμε” τη βιτρίνα του εαυτού μας, πολλές φορές και της οικογένειας.
Αναγκαστικά τα παραπάνω, με τα “πρέπει” να μας θυμίζουν συνεχώς τα κουτάκια μας. Από κει και πέρα, αισθανόμαστε την ανάγκη να μοιραστούμε και συναισθήματα και καταστάσεις και σκέψεις. Επιλέγουμε φίλους, σύντροφο, συγγενείς, ανάλογα την περίπτωση. Ποτέ σε όλο αυτό, δεν υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο. Ο καθένας από όσους εμείς και με δικά μας κριτήρια επιλέξαμε, έχει ένα ρόλο. Κάτι μας προσφέρει, κάπου μας καλύπτει.
Όμως, μέχρι ένα σημείο. Εκεί υπάρχει ένα όριο που χωρίζει την ιδιωτική μας ζωή από την κρυφή. Αυτή που ζούμε εμείς και είναι η αλήθεια μας. Την ξέρει η ψυχούλα μας και η καρδιά μας. Εκεί είναι κρυμμένα τα αληθινά μας συναισθήματα και όλο μας το είναι. Αλλοίμονο, αν αρχίσουμε και τη συζητάμε. Πολλές φορές ούτε εμείς οι ίδιοι δεν αντέχουμε την αλήθεια μας.
Δύσκολη, παρακινδυνευμένη και ψυχοφθόρα η ιδέα να την ξεστομίσουμε. Σ’ αυτή τη κρυφή ζωή, μπορούμε να μιλάμε μόνο με τον εαυτό μας και για αυτό χρειαζόμαστε χρόνο για μας. Είναι ο πιο πολύτιμος και σημαντικός χρόνος που αξίζει να μας τον αφιερώσουμε.
Χρειάζεται τελικά να κατανοήσουμε πως πρέπει να μας προσέχουμε και να μας προστατεύουμε πολύ. Ο εαυτός μας είναι ο καλύτερος φίλος μας και σύμμαχος και σύντροφος. Είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει και να δεχτεί τα πάντα, χωρίς περιορισμούς.
Δεν μας προσβάλει, δεν μας δικάζει, δεν μας διαπομπεύει. Δικές μας οι ενέργειες, δικές μας και οι συνέπειες. Δική μας η χαρά, δικό μας και το πρόβλημα. Από κει και πέρα, με προσοχή, ας ξεκλειδώσουμε κομμάτια από το μέσα μας και ας αρχίσουμε να ζούμε και την ιδιωτική και τη δημόσια ζωή μας.
Μέχρι εκεί που φτάνουν τα κότσια μας. Εμείς θα το καθορίσουμε και αυτό, αφού ξεκαθαρίσουμε και συνειδητοποιήσουμε πως σ αυτή την πρόσκαιρη ζωή, για το καλό μας και προτού σπάσουμε τα μούτρα μας, θα πρέπει να ζούμε ταυτόχρονα τρεις ζωές. Την δημόσια, την ιδιωτική και την κρυφή!
Εμείς όμως στην πραγματικότητα επιλέγουμε, πως θα διαχειριστούμε τη ζωή μας. Το συνηθισμένο ψεύτικο ή αναγκαστικό χαμόγελο και το “μια χαρά είμαι”, το έχουμε κάνει καραμέλα. Στη δημόσια ζωή μας, συνήθως βγάζουμε ένα προσεγμένο προφίλ και “μοστράρουμε” τη βιτρίνα του εαυτού μας, πολλές φορές και της οικογένειας.
Αναγκαστικά τα παραπάνω, με τα “πρέπει” να μας θυμίζουν συνεχώς τα κουτάκια μας. Από κει και πέρα, αισθανόμαστε την ανάγκη να μοιραστούμε και συναισθήματα και καταστάσεις και σκέψεις. Επιλέγουμε φίλους, σύντροφο, συγγενείς, ανάλογα την περίπτωση. Ποτέ σε όλο αυτό, δεν υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο. Ο καθένας από όσους εμείς και με δικά μας κριτήρια επιλέξαμε, έχει ένα ρόλο. Κάτι μας προσφέρει, κάπου μας καλύπτει.
Όμως, μέχρι ένα σημείο. Εκεί υπάρχει ένα όριο που χωρίζει την ιδιωτική μας ζωή από την κρυφή. Αυτή που ζούμε εμείς και είναι η αλήθεια μας. Την ξέρει η ψυχούλα μας και η καρδιά μας. Εκεί είναι κρυμμένα τα αληθινά μας συναισθήματα και όλο μας το είναι. Αλλοίμονο, αν αρχίσουμε και τη συζητάμε. Πολλές φορές ούτε εμείς οι ίδιοι δεν αντέχουμε την αλήθεια μας.
Δύσκολη, παρακινδυνευμένη και ψυχοφθόρα η ιδέα να την ξεστομίσουμε. Σ’ αυτή τη κρυφή ζωή, μπορούμε να μιλάμε μόνο με τον εαυτό μας και για αυτό χρειαζόμαστε χρόνο για μας. Είναι ο πιο πολύτιμος και σημαντικός χρόνος που αξίζει να μας τον αφιερώσουμε.
Χρειάζεται τελικά να κατανοήσουμε πως πρέπει να μας προσέχουμε και να μας προστατεύουμε πολύ. Ο εαυτός μας είναι ο καλύτερος φίλος μας και σύμμαχος και σύντροφος. Είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει και να δεχτεί τα πάντα, χωρίς περιορισμούς.
Δεν μας προσβάλει, δεν μας δικάζει, δεν μας διαπομπεύει. Δικές μας οι ενέργειες, δικές μας και οι συνέπειες. Δική μας η χαρά, δικό μας και το πρόβλημα. Από κει και πέρα, με προσοχή, ας ξεκλειδώσουμε κομμάτια από το μέσα μας και ας αρχίσουμε να ζούμε και την ιδιωτική και τη δημόσια ζωή μας.
Μέχρι εκεί που φτάνουν τα κότσια μας. Εμείς θα το καθορίσουμε και αυτό, αφού ξεκαθαρίσουμε και συνειδητοποιήσουμε πως σ αυτή την πρόσκαιρη ζωή, για το καλό μας και προτού σπάσουμε τα μούτρα μας, θα πρέπει να ζούμε ταυτόχρονα τρεις ζωές. Την δημόσια, την ιδιωτική και την κρυφή!
Η δύναμη του ερωτικού αντίζηλου μεγαλώνει όσο έχεις ανάγκη να τον διαλύσεις
Ζήλια! Το ισχυρότερο των συναισθημάτων με πλήρη δύναμη να καταστρέψει στο πέρασμά της, οποιαδήποτε διαπροσωπική σχέση και κυρίως μια ερωτική. Υπεύθυνη για δεκάδες ψυχοσωματικά προβλήματα και μια από τις σημαντικότερες αιτίες χωρισμών. Είναι θέμα που στο όνομά της έχουν γίνει πολλά εγκλήματα. Κάνει την εμφάνισή της παντού και με πρωτόγνωρο θράσος ελέγχει μυαλό και καρδιά. Αλαζονική και χωρίς ίχνος σεβασμού αφανίζει σε λίγα μόλις λεπτά, την εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο και προσπάθεια έχει χτιστεί. Η διαχείριση αυτής αποτελεί ίσως ένα από τα πιο δύσβατα μονοπάτια, αφού χρειάζεται προσωπική δουλειά σ’ έναν πόλεμο μ’ έναν αθάνατο εχθρό. Φαντάζει σχεδόν μάταιο να μάχεσαι με κάτι αήττητο αλλά η συνειδητοποίηση πως μπορείς και θέλεις να το κάνεις θ’ αποτελεί πάντα μια ελπιδοφόρο αρχή.
Η ζήλια είναι κάτι ζωντανό με σάρκα κι οστά και τη συναντάς σε κάποιο πρόσωπο. Στο μυαλό μας έχει όνομα, επίθετο κι αποτελεί τον χειρότερό μας εφιάλτη. Κι εδώ ξεκινάει το παιχνίδι. Αναγκάζεσαι να παίξεις, αλλά αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να θυμάσαι, είναι πως εσύ πρέπει να νικήσεις. Ας παραδεχτούμε πως δε γίνεται ν’ αποκτήσεις κάποιο αντίζηλο τυχαία. Κανένας δε θα επέλεγε να μπει σε μια τόσο επίπονη διαδικασία χωρίς να υπάρχει έστω ένα μικρό πάτημα. Το σημαντικό σ’ αυτό το σημείο είναι να μην πάρεις το πάτημα -αυτό το μικρό- και το κάνεις τεράστιο, διότι στο τέλος θα σου γυρίσει μπούμερανγκ.
Είναι σίγουρα ανθρώπινο όταν τα συναισθήματα για τον άνθρωπό σου είναι έντονα να μεγαλοποιείς οτιδήποτε συμβαίνει και να υπεραναλύεις κάθε κίνηση. Εδώ είναι η λεπτή γραμμή που άθελά μας πατάμε αφήνοντας χώρο στη ζήλια να πάρει τα ηνία. Ένα βλέμμα, μια κίνηση, ένα χαμόγελο, ένα αστείο, ένα υπονοούμενο, λίγη παραπάνω οικειότητα, ένα άγγιγμα κι η φωτιά άναψε. Δικαίως άναψε. Κι εμείς αντί να τη σβήσουμε, ρίχνουμε κι άλλο λάδι στη φωτιά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ξεκινάει ένας ασυναίσθητος Γολγοθάς υποβάθμισης και διάλυσης του αντίζηλου. Πιανόμαστε από κάθε τι που αφορά στη ζωή του και με άσχημο τρόπο παρουσιάζουμε, μια άποψη στον σύντροφό μας που μέχρι τότε ίσως και να μην την είχε σκεφτεί ποτέ. Νιώθουμε πως απειλούμαστε και στην προσπάθειά μας να μη χάσουμε τον έρωτά μας, μπαίνουμε σε μια διαδικασία που στο τέλος μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα επιφέρει. Η εξόντωση του αντίζηλου είναι πλέον μονόδρομος και με μια ευκολία κρίνουμε τη συμπεριφορά, τις κινήσεις, τη δουλειά, τις φιλίες, το οικογενειακό περιβάλλον του, νομίζοντας πως μ’ αυτόν τον τρόπο θα επηρεάσουμε τον άνθρωπό μας. Ιδανικά θα επιθυμούσαμε να κόψει κάθε επαφή, πράγμα που είναι χειριστικό κι ακραίο, οπότε αναγκαζόμαστε να επισπεύσουμε όλα τα άλλα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας.
Υποβαθμίζουμε κάθε πτυχή του, αναφερόμαστε με άσχημο τρόπο σ’ αυτόν, ξινίζουμε και χαλάμε τη διάθεσή μας όποτε τύχει να συναντηθούν. Προκαλούμε ασυνείδητα τσακωμούς κι εντάσεις έχοντας ως μόνο στόχο να μη χάσουμε τον άνθρωπό μας. Αγγίζουμε με συγκράτηση τα όρια της κακίας -χωρίς πραγματικά να το θέλουμε- κι υποβάλλουμε το ταίρι μας σε μια διαδικασία να μας γνωρίσει σε μια κατάσταση που μας βγάζει τον χειρότερό μας εαυτό. Αυτό που πραγματικά καταφέρνουμε υποτιμώντας τον αντίζηλο είναι η ουσιαστική του αναβάθμιση στο μυαλό του αγαπημένου μας. Εξιδανικεύουμε και δημιουργούμε ένα περιβάλλον ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιθυμούμε. Σπαταλάμε χρόνο, διάθεση, ενέργεια και στιγμές, ασχολούμενοι με το θέμα αυτό, πράγμα που του προσδίδει αξία. Γινόμαστε εμμονικοί και πλάθουμε στο μυαλό του συντρόφου μας κάτι το απαγορευμένο και κάτι το οποίο σίγουρα θα φέρει ένταση. Και ξέρετε τι συμβαίνει με τα απαγορευμένα, ε; Είναι καταπάτηση της ελευθερίας να απαγορεύσεις είτε με ευθύ είτε με έμμεσο τρόπο οτιδήποτε στον σύντροφό σου. Ξαφνικά, νιώθει φυλακισμένος και λειτουργεί όλο ανάποδα. Αν πεις σ’ ένα παιδί να μη φάει αυτό το γλυκό, το πρώτο πράγμα που θα κάνει μόλις φύγεις είναι να το φάει, είτε του αρέσει είτε όχι. Έτσι συμβαίνει και με τους αντίζηλους.
Ξεχνάμε πως μειώνοντας μια άλλη προσωπικότητα, ασχολούμαστε μ’ αυτή άρα αφιερώνουμε κάτι από εμάς. Το χειρότερο όμως είναι πως άθελά μας φαινόμαστε στα μάτια της αγάπης μας, μικροπρεπείς. Χάνουμε την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, τον αυτοέλεγχο και κυρίως το σεβασμό μας. Κι εδώ που τα λέμε ποιος θέλει να είναι μ’ έναν αδύναμο άνθρωπο; Αυτός που στο τέλος βγαίνει χαμένος, είσαι εσύ. Έχεις καταστρέψει την εικόνα σου μα πρώτα από όλα δεν αναγνωρίζεις εσύ ο ίδιος τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσεις τον άνθρωπό σου μόνο και μόνο επειδή οι αντιδράσεις σου είναι λάθος. Υπάρχει σίγουρα το ενδεχόμενο αυτό που διαισθάνεσαι για τον αντίζηλο να είναι αληθινό, σημασία όμως έχει ο τρόπος που το επικοινωνείς.
Η ζήλια είναι ένα τέρας. Εμφανίζεται όπου εκείνο θέλει. Ας παραδεχτούμε όμως πως εμείς φταίμε που το τρέφουμε κι είναι υποχρέωσή μας να μην του μοιάσουμε. Κατόρθωμα θα είναι να το εξαφανίσουμε τελείως, αλλά είναι δύσκολο. Είναι πιο εύκολο να το διαχειριστούμε πριν μας φάει. Η ζήλια κι οι στρατιώτες της -οι αντίζηλοι- υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν πως ο έρωτας είναι εγωιστής, ιδιοτελής, ανταγωνιστικός, κτητικός αλλά η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη του κόσμου. Ας μην τους κάνουμε αντίπαλους. Ας θεωρήσουμε τη διαχειρίσιμη και με μέτρο ζήλια μαζί με όλους τους αντίζηλους μας, ένα όμορφο τρόπο να συνειδητοποιήσουμε και να δείξουμε στον άνθρωπό μας πως είμαστε ερωτευμένοι. Αν μη τι άλλο, άνθρωπος που δε ζηλεύει ή δε δείχνει έστω λίγο τη ζήλια του, δεν έχει υπάρξει αληθινά ερωτευμένος.
Η ζήλια είναι κάτι ζωντανό με σάρκα κι οστά και τη συναντάς σε κάποιο πρόσωπο. Στο μυαλό μας έχει όνομα, επίθετο κι αποτελεί τον χειρότερό μας εφιάλτη. Κι εδώ ξεκινάει το παιχνίδι. Αναγκάζεσαι να παίξεις, αλλά αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να θυμάσαι, είναι πως εσύ πρέπει να νικήσεις. Ας παραδεχτούμε πως δε γίνεται ν’ αποκτήσεις κάποιο αντίζηλο τυχαία. Κανένας δε θα επέλεγε να μπει σε μια τόσο επίπονη διαδικασία χωρίς να υπάρχει έστω ένα μικρό πάτημα. Το σημαντικό σ’ αυτό το σημείο είναι να μην πάρεις το πάτημα -αυτό το μικρό- και το κάνεις τεράστιο, διότι στο τέλος θα σου γυρίσει μπούμερανγκ.
Είναι σίγουρα ανθρώπινο όταν τα συναισθήματα για τον άνθρωπό σου είναι έντονα να μεγαλοποιείς οτιδήποτε συμβαίνει και να υπεραναλύεις κάθε κίνηση. Εδώ είναι η λεπτή γραμμή που άθελά μας πατάμε αφήνοντας χώρο στη ζήλια να πάρει τα ηνία. Ένα βλέμμα, μια κίνηση, ένα χαμόγελο, ένα αστείο, ένα υπονοούμενο, λίγη παραπάνω οικειότητα, ένα άγγιγμα κι η φωτιά άναψε. Δικαίως άναψε. Κι εμείς αντί να τη σβήσουμε, ρίχνουμε κι άλλο λάδι στη φωτιά χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ξεκινάει ένας ασυναίσθητος Γολγοθάς υποβάθμισης και διάλυσης του αντίζηλου. Πιανόμαστε από κάθε τι που αφορά στη ζωή του και με άσχημο τρόπο παρουσιάζουμε, μια άποψη στον σύντροφό μας που μέχρι τότε ίσως και να μην την είχε σκεφτεί ποτέ. Νιώθουμε πως απειλούμαστε και στην προσπάθειά μας να μη χάσουμε τον έρωτά μας, μπαίνουμε σε μια διαδικασία που στο τέλος μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα επιφέρει. Η εξόντωση του αντίζηλου είναι πλέον μονόδρομος και με μια ευκολία κρίνουμε τη συμπεριφορά, τις κινήσεις, τη δουλειά, τις φιλίες, το οικογενειακό περιβάλλον του, νομίζοντας πως μ’ αυτόν τον τρόπο θα επηρεάσουμε τον άνθρωπό μας. Ιδανικά θα επιθυμούσαμε να κόψει κάθε επαφή, πράγμα που είναι χειριστικό κι ακραίο, οπότε αναγκαζόμαστε να επισπεύσουμε όλα τα άλλα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας.
Υποβαθμίζουμε κάθε πτυχή του, αναφερόμαστε με άσχημο τρόπο σ’ αυτόν, ξινίζουμε και χαλάμε τη διάθεσή μας όποτε τύχει να συναντηθούν. Προκαλούμε ασυνείδητα τσακωμούς κι εντάσεις έχοντας ως μόνο στόχο να μη χάσουμε τον άνθρωπό μας. Αγγίζουμε με συγκράτηση τα όρια της κακίας -χωρίς πραγματικά να το θέλουμε- κι υποβάλλουμε το ταίρι μας σε μια διαδικασία να μας γνωρίσει σε μια κατάσταση που μας βγάζει τον χειρότερό μας εαυτό. Αυτό που πραγματικά καταφέρνουμε υποτιμώντας τον αντίζηλο είναι η ουσιαστική του αναβάθμιση στο μυαλό του αγαπημένου μας. Εξιδανικεύουμε και δημιουργούμε ένα περιβάλλον ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιθυμούμε. Σπαταλάμε χρόνο, διάθεση, ενέργεια και στιγμές, ασχολούμενοι με το θέμα αυτό, πράγμα που του προσδίδει αξία. Γινόμαστε εμμονικοί και πλάθουμε στο μυαλό του συντρόφου μας κάτι το απαγορευμένο και κάτι το οποίο σίγουρα θα φέρει ένταση. Και ξέρετε τι συμβαίνει με τα απαγορευμένα, ε; Είναι καταπάτηση της ελευθερίας να απαγορεύσεις είτε με ευθύ είτε με έμμεσο τρόπο οτιδήποτε στον σύντροφό σου. Ξαφνικά, νιώθει φυλακισμένος και λειτουργεί όλο ανάποδα. Αν πεις σ’ ένα παιδί να μη φάει αυτό το γλυκό, το πρώτο πράγμα που θα κάνει μόλις φύγεις είναι να το φάει, είτε του αρέσει είτε όχι. Έτσι συμβαίνει και με τους αντίζηλους.
Ξεχνάμε πως μειώνοντας μια άλλη προσωπικότητα, ασχολούμαστε μ’ αυτή άρα αφιερώνουμε κάτι από εμάς. Το χειρότερο όμως είναι πως άθελά μας φαινόμαστε στα μάτια της αγάπης μας, μικροπρεπείς. Χάνουμε την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση, τον αυτοέλεγχο και κυρίως το σεβασμό μας. Κι εδώ που τα λέμε ποιος θέλει να είναι μ’ έναν αδύναμο άνθρωπο; Αυτός που στο τέλος βγαίνει χαμένος, είσαι εσύ. Έχεις καταστρέψει την εικόνα σου μα πρώτα από όλα δεν αναγνωρίζεις εσύ ο ίδιος τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσεις τον άνθρωπό σου μόνο και μόνο επειδή οι αντιδράσεις σου είναι λάθος. Υπάρχει σίγουρα το ενδεχόμενο αυτό που διαισθάνεσαι για τον αντίζηλο να είναι αληθινό, σημασία όμως έχει ο τρόπος που το επικοινωνείς.
Η ζήλια είναι ένα τέρας. Εμφανίζεται όπου εκείνο θέλει. Ας παραδεχτούμε όμως πως εμείς φταίμε που το τρέφουμε κι είναι υποχρέωσή μας να μην του μοιάσουμε. Κατόρθωμα θα είναι να το εξαφανίσουμε τελείως, αλλά είναι δύσκολο. Είναι πιο εύκολο να το διαχειριστούμε πριν μας φάει. Η ζήλια κι οι στρατιώτες της -οι αντίζηλοι- υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν πως ο έρωτας είναι εγωιστής, ιδιοτελής, ανταγωνιστικός, κτητικός αλλά η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη του κόσμου. Ας μην τους κάνουμε αντίπαλους. Ας θεωρήσουμε τη διαχειρίσιμη και με μέτρο ζήλια μαζί με όλους τους αντίζηλους μας, ένα όμορφο τρόπο να συνειδητοποιήσουμε και να δείξουμε στον άνθρωπό μας πως είμαστε ερωτευμένοι. Αν μη τι άλλο, άνθρωπος που δε ζηλεύει ή δε δείχνει έστω λίγο τη ζήλια του, δεν έχει υπάρξει αληθινά ερωτευμένος.
Ο αυτοέλεγχος ως ενδιάμεση μεταβλητή
Μερικοί άνθρωποι συμπεριφέρνονται με μεγαλύτερη συνέπεια ως προς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους από ότι άλλοι; Ο Snyder ισχυρίζεται ότι αυτό ισχύει και ότι οφείλεται στο βαθμό που οι άνθρωποι ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να είναι συνεπείς είτε με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους είτε με τις απαιτήσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος.
Ο Snyder υποστηρίζει ότι τα άτομα με χαμηλό αυτοέλεγχο (χ. α.) διαθέτουν μια αντίληψη του εαυτού τους που καθορίζεται από τις αρχές τους. Αντίθετα τα άτομα με υψηλό αυτοέλεγχο (υ. α.) έχουν μια πιο ‘υλιστική‘ αντίληψη του εαυτού τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με υψηλό αυτοέλεγχο είναι πράγματι πιο ευαίσθητα στις απαιτήσεις των καταστάσεων από ότι τα άτομα με χαμηλό αυτοέλεγχο, και ότι η συμπεριφορά τους είναι πιο ευμετάβλητη απέναντι στις περιστάσεις .
Οι άνθρωποι με υψηλό αυτοέλεγχο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «κοινωνικοί χαμαιλέοντες» που μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, να ικανοποιήσουν το κοινό τους και να προσαρμοστούν στις καταστάσεις. Αντίθετα, οι άνθρωποι με χαμηλό αυτοέλεγχο είναι περισσότερο «πιστοί στον εαυτό τους» και συμπεριφέρονται στις διάφορες περιστάσεις μ έναν τρόπο που είναι περισσότερο συνεπής ως προς τα εσωτερικά τους χαρακτηριστικά, τις στάσεις και τις απόψεις τους. Έτσι ο αυτοέλεγχος εμφανίζεται να είναι μια ενδιάμεση μεταβλητή που επιδρά στον τρόπο με τον οποίο πολλά χαρακτηριστικά καθορίζουν την συμπεριφορά.
Μπορούν τα αποτελέσματα του αυτοελέγχου να εμφανιστούν στην πραγματικότητα;
Ο Snyder υποστηρίζει ότι τα άτομα με χαμηλό αυτοέλεγχο (χ. α.) διαθέτουν μια αντίληψη του εαυτού τους που καθορίζεται από τις αρχές τους. Αντίθετα τα άτομα με υψηλό αυτοέλεγχο (υ. α.) έχουν μια πιο ‘υλιστική‘ αντίληψη του εαυτού τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα με υψηλό αυτοέλεγχο είναι πράγματι πιο ευαίσθητα στις απαιτήσεις των καταστάσεων από ότι τα άτομα με χαμηλό αυτοέλεγχο, και ότι η συμπεριφορά τους είναι πιο ευμετάβλητη απέναντι στις περιστάσεις .
Οι άνθρωποι με υψηλό αυτοέλεγχο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «κοινωνικοί χαμαιλέοντες» που μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, να ικανοποιήσουν το κοινό τους και να προσαρμοστούν στις καταστάσεις. Αντίθετα, οι άνθρωποι με χαμηλό αυτοέλεγχο είναι περισσότερο «πιστοί στον εαυτό τους» και συμπεριφέρονται στις διάφορες περιστάσεις μ έναν τρόπο που είναι περισσότερο συνεπής ως προς τα εσωτερικά τους χαρακτηριστικά, τις στάσεις και τις απόψεις τους. Έτσι ο αυτοέλεγχος εμφανίζεται να είναι μια ενδιάμεση μεταβλητή που επιδρά στον τρόπο με τον οποίο πολλά χαρακτηριστικά καθορίζουν την συμπεριφορά.
Μπορούν τα αποτελέσματα του αυτοελέγχου να εμφανιστούν στην πραγματικότητα;
Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι η απάντηση είναι καταφατική. Ο υψηλός και ο χαμηλός αυτοέλεγχος των ατόμων, οδηγούν σε ενδιαφέρουσες διαφορές στην καταναλωτική συμπεριφορά. Δηλαδή ο καταναλωτής με χαμηλό αυτοέλεγχο φαίνεται να προσελκύεται από ένα προϊόν, γιατί έχει ουσιαστική ποιότητα και αντανακλά τις προσωπικές του αξίες, ενώ οι καταναλωτές υψηλού αυτοελέγχου προσελκύονται περισσότερο από ένα προϊόν που συμβάλλει στη δημιουργία της επιθυμητής εικόνας στον κοινωνικό περίγυρο.
Ομοίως τα άτομα με χαμηλό αυτοέλεγχο ελκύονται από τους άλλους ανθρώπους περισσότερο από εσωτερικά χαρακτηριστικά όπως είναι οι στάσεις, οι αξίες, οι πεποιθήσεις, ενώ τα άτομα με υψηλό αυτοέλεγχο προσελκύονται περισσότερο από την εξωτερική εντύπωση. Στις ρομαντικές σχέσεις τα άτομα με χ. α. δεσμεύονται πιο εύκολα και πασχίζουν να βρουν ένα ταίρι ώστε να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες τους, ενώ οι άνθρωποι υ.α. δε δεσμεύονται εύκολα και ζητούν ποικιλία στους συντρόφους. Στις φιλίες επίσης τα άτομα με χ.α. επιδιώκουν την απόκτηση στενών, έμπιστων φίλων, με τους οποίους να μοιράζονται βασικές στάσεις, αξίες και ενδιαφέροντα. Αντίθετα τα άτομα με υ.α. έχουν γνωστούς και φίλους για ειδικές περιστάσεις, με τους οποίους μοιράζονται συγκεκριμένες δραστηριότητες, έναν φίλο με τον οποίο παίζουν τένις, έναν άλλο φίλο για να πηγαίνουν θέατρο κλπ.
Ακόμη και τα προσωπικά προβλήματα των ατόμων με χ. α και υ. α. παρουσιάζουν μερικές ενδιαφέρουσες διαφορές. Άνθρωποι χ. α. αναφέρουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη κατάθλιψη από γεγονότα που κλονίζουν την αίσθησή τους για το ποιοι είναι, για παράδειγμα το να κατηγορηθούν για υποκρισία. Από την άλλη μεριά άνθρωποι υ. α. αναφέρουν ότι καταβάλλονται από γεγονότα που βλάπτουν την κοινωνική εικόνα τους ή την αίσθηση της κοινωνικής τους επιδεξιότητας, όπως για παράδειγμα όταν δεν μπορούν να εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους σ ένα πάρτυ.
Όταν αισθάνονται καταπίεση, οι άνθρωποι με χαμηλό και υψηλό αυτοέλεγχο αναφέρουν διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης της κατάθλιψής τους. Οι άνθρωποι με χ. α. είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουν τους φίλους τους και να δώσουν διέξοδο στα συναισθήματά τους, ενώ οι άνθρωποι με υ. α. είναι πιο πιθανό να αλλάξουν περιβάλλον και να παριστάνουν ότι έχουν καλή διάθεση.
Συνοψίζοντας, η συμπεριφορά των ατόμων χ.α. που καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά και η κατά περιστάσεις διαφορετική συμπεριφορά των ατόμων υ. α. παρατηρούνται στην καθημερινή ζωή όπως και στο εργαστήριο της κοινωνικής ψυχολογίας. Σημειώστε ότι ο αυτοέλεγχος προσφέρει μια νέα οπτική γωνία στην διχογνωμία μεταξύ χαρακτηριστικών και συνθηκών. Η συμπεριφορά δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των χαρακτηριστικών και των καταστάσεων, αλλά ενώ μερικοί άνθρωποι συμπεριφέρονται περισσότερο σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά, άλλοι συμπεριφέρονται περισσότερο σύμφωνα με τις καταστάσεις.
Σημειώστε επίσης πως τα συμπεράσματα των δύο αντίθετων απόψεων για την προσωπικότητα-ερμηνεία βάσει των χαρακτηριστικών και ερμηνεία βάσει των καταστάσεων- τελικώς οδηγούν σε μία πιο πολύπλοκη κατανόηση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς στην οποία οι υποθέσεις και των δυο προσεγγίσεων ισχύουν.
Ομοίως τα άτομα με χαμηλό αυτοέλεγχο ελκύονται από τους άλλους ανθρώπους περισσότερο από εσωτερικά χαρακτηριστικά όπως είναι οι στάσεις, οι αξίες, οι πεποιθήσεις, ενώ τα άτομα με υψηλό αυτοέλεγχο προσελκύονται περισσότερο από την εξωτερική εντύπωση. Στις ρομαντικές σχέσεις τα άτομα με χ. α. δεσμεύονται πιο εύκολα και πασχίζουν να βρουν ένα ταίρι ώστε να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες τους, ενώ οι άνθρωποι υ.α. δε δεσμεύονται εύκολα και ζητούν ποικιλία στους συντρόφους. Στις φιλίες επίσης τα άτομα με χ.α. επιδιώκουν την απόκτηση στενών, έμπιστων φίλων, με τους οποίους να μοιράζονται βασικές στάσεις, αξίες και ενδιαφέροντα. Αντίθετα τα άτομα με υ.α. έχουν γνωστούς και φίλους για ειδικές περιστάσεις, με τους οποίους μοιράζονται συγκεκριμένες δραστηριότητες, έναν φίλο με τον οποίο παίζουν τένις, έναν άλλο φίλο για να πηγαίνουν θέατρο κλπ.
Ακόμη και τα προσωπικά προβλήματα των ατόμων με χ. α και υ. α. παρουσιάζουν μερικές ενδιαφέρουσες διαφορές. Άνθρωποι χ. α. αναφέρουν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη κατάθλιψη από γεγονότα που κλονίζουν την αίσθησή τους για το ποιοι είναι, για παράδειγμα το να κατηγορηθούν για υποκρισία. Από την άλλη μεριά άνθρωποι υ. α. αναφέρουν ότι καταβάλλονται από γεγονότα που βλάπτουν την κοινωνική εικόνα τους ή την αίσθηση της κοινωνικής τους επιδεξιότητας, όπως για παράδειγμα όταν δεν μπορούν να εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους σ ένα πάρτυ.
Όταν αισθάνονται καταπίεση, οι άνθρωποι με χαμηλό και υψηλό αυτοέλεγχο αναφέρουν διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης της κατάθλιψής τους. Οι άνθρωποι με χ. α. είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουν τους φίλους τους και να δώσουν διέξοδο στα συναισθήματά τους, ενώ οι άνθρωποι με υ. α. είναι πιο πιθανό να αλλάξουν περιβάλλον και να παριστάνουν ότι έχουν καλή διάθεση.
Συνοψίζοντας, η συμπεριφορά των ατόμων χ.α. που καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά και η κατά περιστάσεις διαφορετική συμπεριφορά των ατόμων υ. α. παρατηρούνται στην καθημερινή ζωή όπως και στο εργαστήριο της κοινωνικής ψυχολογίας. Σημειώστε ότι ο αυτοέλεγχος προσφέρει μια νέα οπτική γωνία στην διχογνωμία μεταξύ χαρακτηριστικών και συνθηκών. Η συμπεριφορά δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των χαρακτηριστικών και των καταστάσεων, αλλά ενώ μερικοί άνθρωποι συμπεριφέρονται περισσότερο σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά, άλλοι συμπεριφέρονται περισσότερο σύμφωνα με τις καταστάσεις.
Σημειώστε επίσης πως τα συμπεράσματα των δύο αντίθετων απόψεων για την προσωπικότητα-ερμηνεία βάσει των χαρακτηριστικών και ερμηνεία βάσει των καταστάσεων- τελικώς οδηγούν σε μία πιο πολύπλοκη κατανόηση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς στην οποία οι υποθέσεις και των δυο προσεγγίσεων ισχύουν.
Να ρέεις ανεμπόδιστα προς την Αλήθεια σου
Να ρέεις, να κινείσαι, να προχωράς!
Οι χρονιές αλλάζουν μόνο όταν αλλάζουν αληθινά μέσα μας.
Οι συνθήκες ζωής βελτιώνονται, μόνο όταν στοχεύουμε ουσιαστικά εκεί.
Τίποτα δεν αλλάζει με ευχολόγια ειδικά όταν λέγονται απλά για να λέγονται.
Είναι πολύ όμορφο να ανταλλάσσεις ευχές, μαραίνονται όμως και δεν ανθίζουν αν δεν τις πιστεύεις.
Η αγάπη που εύχεσαι θα έρθει να σε βρει όταν γίνεις ο ίδιος αγάπη!
Η υγεία σου σταθερά θα σε συντροφεύει όταν οι σκέψεις που κάνεις, παράγουν όμορφα συναισθήματα και συνοδεύονται από ζωντανές πράξεις φροντίδας προς τον εαυτό σου!
Όσο λιγότερο κάνεις ό,τι σου λένε, τόσο θα προχωράς ένα βήμα ακόμα στην ανάληψη ευθύνης των επιλογών σου και εν συνεχεία του εαυτού σου.
Η απεξάρτησή σου από το οποιοδήποτε σύστημα ενέχει την ώριμη λήψη και στήριξη των δικών σου εσωτερικών αποφάσεων και θέσεων.
Η διάκρισή σου για την σωστή απόφαση και θέση αποτελεί μεγάλη αρετή.
Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου. Αν την προδώσεις στο όνομα της οποιαδήποτε ασφάλειας, προδίδεις την ίδια σου τη φύση η οποία αργά ή γρήγορα θα στραφεί εναντίον σου.
Να θυμάσαι να αποβάλεις τα αρνητικά στερητικά -α- και τα -απο- απ’ τη ζωή σου.
Στερείσαι πολύτιμο οξυγόνο και σπαταλάς φαιά ουσία ακούγοντας αυτούς που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σε απο-δυναμώσουν, να σε απο-προσανατολίσουν από την εσωτερική σου πυξίδα, να σου απο-δομήσουν θεμελιώδεις αλήθειες.
Οι λύσεις δεν βρίσκονται εκτός σου και κανένας “σωτήρας” δεν θέλει το καλό σου χωρίς ανταλλάγματα.
Να ρέεις ανεμπόδιστα προς την Α-λήθεια σου! Να επιτρέπεις να σε οδηγεί μόνο αυτό το -α- μπροστά απ’ τη λέξη λήθη.
Τόσα έκαναν και κάνουν περίτρανα όλοι αυτοί οι “σωτήρες” του κόσμου τούτου για να μη θυμάσαι αυτό που είσαι!
Να κινείσαι και να κινείς τα μέσα σου. Στη συνεχόμενη βολή που γυρεύεις, κάνεις ένα βήμα ακόμα στην ασθένεια και τη μιζέρια.
Ό,τι δεν ρέει, δεν κινείται, δεν προχωρά, είναι καταδικασμένο να πεθάνει.
Να έρχεσαι σε επαφή με ό,τι αισθάνεσαι και να μένεις εκεί. Η παρατήρησή σου στην εσωτερική σου κίνηση θα σε κάνει πιο συνειδητό στο τώρα σου.
Να ξαποσταίνεις για να πάρεις δυνάμεις. Να παίρνεις εκεί βαθιές ανάσες, να γεμίζεις τα πνευμόνια σου πίστη και εμπιστοσύνη.
Να χαίρεσαι! Όχι περιμένοντας κάτι να έρθει! Τώρα! Είτε αυτό έρθει, είτε όχι!
Να σε αγαπάς και να σε νοιάζεσαι!
Όσα δύσκολα κι αν έρθουν, να στρέφεις το βλέμμα σου ψηλά για να παίρνεις επαφή με αυτό που αληθινά Είσαι!
Σαν το γάργαρο νερό να ρέεις, να κινείσαι, να προχωράς, χωρίς φόβο, με σθένος και δύναμη προς Εσένα!
Οι χρονιές αλλάζουν μόνο όταν αλλάζουν αληθινά μέσα μας.
Οι συνθήκες ζωής βελτιώνονται, μόνο όταν στοχεύουμε ουσιαστικά εκεί.
Τίποτα δεν αλλάζει με ευχολόγια ειδικά όταν λέγονται απλά για να λέγονται.
Είναι πολύ όμορφο να ανταλλάσσεις ευχές, μαραίνονται όμως και δεν ανθίζουν αν δεν τις πιστεύεις.
Η αγάπη που εύχεσαι θα έρθει να σε βρει όταν γίνεις ο ίδιος αγάπη!
Η υγεία σου σταθερά θα σε συντροφεύει όταν οι σκέψεις που κάνεις, παράγουν όμορφα συναισθήματα και συνοδεύονται από ζωντανές πράξεις φροντίδας προς τον εαυτό σου!
Όσο λιγότερο κάνεις ό,τι σου λένε, τόσο θα προχωράς ένα βήμα ακόμα στην ανάληψη ευθύνης των επιλογών σου και εν συνεχεία του εαυτού σου.
Η απεξάρτησή σου από το οποιοδήποτε σύστημα ενέχει την ώριμη λήψη και στήριξη των δικών σου εσωτερικών αποφάσεων και θέσεων.
Η διάκρισή σου για την σωστή απόφαση και θέση αποτελεί μεγάλη αρετή.
Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου. Αν την προδώσεις στο όνομα της οποιαδήποτε ασφάλειας, προδίδεις την ίδια σου τη φύση η οποία αργά ή γρήγορα θα στραφεί εναντίον σου.
Να θυμάσαι να αποβάλεις τα αρνητικά στερητικά -α- και τα -απο- απ’ τη ζωή σου.
Στερείσαι πολύτιμο οξυγόνο και σπαταλάς φαιά ουσία ακούγοντας αυτούς που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σε απο-δυναμώσουν, να σε απο-προσανατολίσουν από την εσωτερική σου πυξίδα, να σου απο-δομήσουν θεμελιώδεις αλήθειες.
Οι λύσεις δεν βρίσκονται εκτός σου και κανένας “σωτήρας” δεν θέλει το καλό σου χωρίς ανταλλάγματα.
Να ρέεις ανεμπόδιστα προς την Α-λήθεια σου! Να επιτρέπεις να σε οδηγεί μόνο αυτό το -α- μπροστά απ’ τη λέξη λήθη.
Τόσα έκαναν και κάνουν περίτρανα όλοι αυτοί οι “σωτήρες” του κόσμου τούτου για να μη θυμάσαι αυτό που είσαι!
Να κινείσαι και να κινείς τα μέσα σου. Στη συνεχόμενη βολή που γυρεύεις, κάνεις ένα βήμα ακόμα στην ασθένεια και τη μιζέρια.
Ό,τι δεν ρέει, δεν κινείται, δεν προχωρά, είναι καταδικασμένο να πεθάνει.
Να έρχεσαι σε επαφή με ό,τι αισθάνεσαι και να μένεις εκεί. Η παρατήρησή σου στην εσωτερική σου κίνηση θα σε κάνει πιο συνειδητό στο τώρα σου.
Να ξαποσταίνεις για να πάρεις δυνάμεις. Να παίρνεις εκεί βαθιές ανάσες, να γεμίζεις τα πνευμόνια σου πίστη και εμπιστοσύνη.
Να χαίρεσαι! Όχι περιμένοντας κάτι να έρθει! Τώρα! Είτε αυτό έρθει, είτε όχι!
Να σε αγαπάς και να σε νοιάζεσαι!
Όσα δύσκολα κι αν έρθουν, να στρέφεις το βλέμμα σου ψηλά για να παίρνεις επαφή με αυτό που αληθινά Είσαι!
Σαν το γάργαρο νερό να ρέεις, να κινείσαι, να προχωράς, χωρίς φόβο, με σθένος και δύναμη προς Εσένα!
Μη γίνεσαι θύμα της σκέψης σου
Η νοημοσύνη και η λογική μπορούν να θεωρηθούν η «ασπίδα» του ανθρώπου στον αγώνα του για επιβίωση και είναι καταλυτικές στον τρόπο που διάγει τη ζωή του.
Ωστόσο, αυτό δεν επιτυγχάνεται αν δεν καλλιεργήσει ταυτόχρονα και την κριτική του σκέψη, την ανάγκη και τον τρόπο, δηλαδή, να κρίνει (δια-κρίνει, ξεχωρίζει) τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο, τι ορθό και τι λάθος, τι πραγματικό και τι φαντασιώδες -ποια πληροφορία των ατομικών αισθήσεων ή ποια σύλληψη του ατομικού νου συνιστά έγκυρη και ποια μη έγκυρη γνώση.
Ένας πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να προσλαμβάνει κάθε πληροφορία και να την αποδέχεται χωρίς μία λογική επεξεργασία και κριτική. Αν το καλοσκεφτούμε, δεν υπάρχει στιγμή κατά την οποία δεν κρίνουμε πρόσωπα, ιδέες, αντικείμενα, καταστάσεις, γεγονότα. Δεν υπάρχει στιγμή που να μην κρίνουμε το παρελθόν και το παρόν και να αναρωτιόμαστε για το μέλλον.
Ο άνθρωπος που εξετάζει με σχετική επιφύλαξη και κριτική διάθεση καθετί το νέο, κάθε ιδέα, πρόταση, άποψη, πληροφορία μπορεί να αποφύγει να γίνει «έρμαιό» της.
«Η κριτική σκέψη, αντίθετα με την απλή σκέψη, συνεπάγεται ότι το άτομο έχει την ικανότητα και την βούληση να αποστασιοποιηθεί προς στιγμήν από τις προσωπικές του πεποιθήσεις, τις κοινωνιογνωστικές του προκαταλήψεις και τα συμφέροντά του και να εξετάσει τα πραγματικά και λογικά στοιχεία, τα οποία στηρίζουν και ερμηνεύουν έννοιες, πληροφορίες, σχέσεις, κρίσεις, συλλογισμούς, φαινόμενα, στάσεις και σκόπιμες πράξεις, καθώς επίσης να αναζητήσει τις παραδοχές και τις συνεπαγωγές κάθε άποψης και τους δυνατούς τρόπους θεώρησης των πραγμάτων από διαφορετική σκοπιά».
Η κριτική σκέψη είναι εγγενής στον άνθρωπο, αλλά καταρρακώνεται από πάθη, ανάγκες, συμφέροντα, εμπειρίες, προκαταλήψεις. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να οικοδομείται και να αναπτύσσεται σε στέρεες αρχές και θεμέλια.
Μέσα στους πολύπλοκους νοητικούς μηχανισμούς απαντάται και η «φύσει» τάση της πλειοψηφίας των ανθρώπων να δέχονται τις σκέψεις τους για κάποια συμβάντα ως ίδια γεγονότα. Θεωρούν ότι αυτό που πέρασε από το νου τους αναπαριστά αυτό που συμβαίνει στο περιβάλλον τους ανά πάσα στιγμή και κατά συνέπεια καθορίζει την πραγματικότητα, ενώ παράλληλα αδυνατούν να διανοηθούν το ενδεχόμενο να μην ισχύει αυτό που σκέφτονται. Ας αναλογιστεί απλά κανείς γιατί διαφορετικά άτομα έχουν διαφορετικές απόψεις για το ίδιο γεγονός.
Ο Αριστοτέλης μας είπε ότι ένας εκπαιδευμένος νους μπορεί να συντηρήσει μια σκέψη χωρίς να την αποδέχεται. Η σημαντική αυτή ρήση θα μπορούσε να σημαίνει πως όταν κάνουμε μια σκέψη πάνω σε ένα γεγονός, ταυτόχρονα να επιτελούνται τα εξής :
• Να έχουμε επίγνωση ότι μπορεί να μην είναι αυτή που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, αλλά κάποια άλλη.
• Να μη θεωρούμε ότι επειδή εμείς κάναμε τη σκέψη, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα ή αξιοπιστία.
• Να παραδεχόμαστε ότι μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε όλες τις πιθανές εκδοχές.
• Να μη βιαζόμαστε να δεχτούμε μόνο μία από όλες τις πιθανές εκδοχές.
• Να συλλογιζόμαστε πάνω στην ίδια τη σκέψη.
Οι σκέψεις μπορεί να βασανίζουν και να πάρουν τη μορφή εμμονών. Επιπλέον, οι σκέψεις αυτομάτως μεταμορφώνονται σε συναισθήματα. Τα αρνητικά συναισθήματα σε μεγάλη ένταση και διάρκεια είναι ανεπιθύμητα.
Αν οι σκέψεις που οδήγησαν στα αρνητικά συναισθήματα τροποποιούνταν βάσει του παραπάνω συλλογισμού, τότε δε θα οδηγούσαν σ’ αυτά.
Ωστόσο, αυτό δεν επιτυγχάνεται αν δεν καλλιεργήσει ταυτόχρονα και την κριτική του σκέψη, την ανάγκη και τον τρόπο, δηλαδή, να κρίνει (δια-κρίνει, ξεχωρίζει) τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο, τι ορθό και τι λάθος, τι πραγματικό και τι φαντασιώδες -ποια πληροφορία των ατομικών αισθήσεων ή ποια σύλληψη του ατομικού νου συνιστά έγκυρη και ποια μη έγκυρη γνώση.
Ένας πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος δεν μπορεί να προσλαμβάνει κάθε πληροφορία και να την αποδέχεται χωρίς μία λογική επεξεργασία και κριτική. Αν το καλοσκεφτούμε, δεν υπάρχει στιγμή κατά την οποία δεν κρίνουμε πρόσωπα, ιδέες, αντικείμενα, καταστάσεις, γεγονότα. Δεν υπάρχει στιγμή που να μην κρίνουμε το παρελθόν και το παρόν και να αναρωτιόμαστε για το μέλλον.
Ο άνθρωπος που εξετάζει με σχετική επιφύλαξη και κριτική διάθεση καθετί το νέο, κάθε ιδέα, πρόταση, άποψη, πληροφορία μπορεί να αποφύγει να γίνει «έρμαιό» της.
«Η κριτική σκέψη, αντίθετα με την απλή σκέψη, συνεπάγεται ότι το άτομο έχει την ικανότητα και την βούληση να αποστασιοποιηθεί προς στιγμήν από τις προσωπικές του πεποιθήσεις, τις κοινωνιογνωστικές του προκαταλήψεις και τα συμφέροντά του και να εξετάσει τα πραγματικά και λογικά στοιχεία, τα οποία στηρίζουν και ερμηνεύουν έννοιες, πληροφορίες, σχέσεις, κρίσεις, συλλογισμούς, φαινόμενα, στάσεις και σκόπιμες πράξεις, καθώς επίσης να αναζητήσει τις παραδοχές και τις συνεπαγωγές κάθε άποψης και τους δυνατούς τρόπους θεώρησης των πραγμάτων από διαφορετική σκοπιά».
Η κριτική σκέψη είναι εγγενής στον άνθρωπο, αλλά καταρρακώνεται από πάθη, ανάγκες, συμφέροντα, εμπειρίες, προκαταλήψεις. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να οικοδομείται και να αναπτύσσεται σε στέρεες αρχές και θεμέλια.
Μέσα στους πολύπλοκους νοητικούς μηχανισμούς απαντάται και η «φύσει» τάση της πλειοψηφίας των ανθρώπων να δέχονται τις σκέψεις τους για κάποια συμβάντα ως ίδια γεγονότα. Θεωρούν ότι αυτό που πέρασε από το νου τους αναπαριστά αυτό που συμβαίνει στο περιβάλλον τους ανά πάσα στιγμή και κατά συνέπεια καθορίζει την πραγματικότητα, ενώ παράλληλα αδυνατούν να διανοηθούν το ενδεχόμενο να μην ισχύει αυτό που σκέφτονται. Ας αναλογιστεί απλά κανείς γιατί διαφορετικά άτομα έχουν διαφορετικές απόψεις για το ίδιο γεγονός.
Ο Αριστοτέλης μας είπε ότι ένας εκπαιδευμένος νους μπορεί να συντηρήσει μια σκέψη χωρίς να την αποδέχεται. Η σημαντική αυτή ρήση θα μπορούσε να σημαίνει πως όταν κάνουμε μια σκέψη πάνω σε ένα γεγονός, ταυτόχρονα να επιτελούνται τα εξής :
• Να έχουμε επίγνωση ότι μπορεί να μην είναι αυτή που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, αλλά κάποια άλλη.
• Να μη θεωρούμε ότι επειδή εμείς κάναμε τη σκέψη, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα ή αξιοπιστία.
• Να παραδεχόμαστε ότι μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε όλες τις πιθανές εκδοχές.
• Να μη βιαζόμαστε να δεχτούμε μόνο μία από όλες τις πιθανές εκδοχές.
• Να συλλογιζόμαστε πάνω στην ίδια τη σκέψη.
Οι σκέψεις μπορεί να βασανίζουν και να πάρουν τη μορφή εμμονών. Επιπλέον, οι σκέψεις αυτομάτως μεταμορφώνονται σε συναισθήματα. Τα αρνητικά συναισθήματα σε μεγάλη ένταση και διάρκεια είναι ανεπιθύμητα.
Αν οι σκέψεις που οδήγησαν στα αρνητικά συναισθήματα τροποποιούνταν βάσει του παραπάνω συλλογισμού, τότε δε θα οδηγούσαν σ’ αυτά.
Ο σεβασμός ξεκινάει από το σπίτι και μπορούμε να τον διδάξουμε στα παιδιά
Μερικοί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους με ανεκτικότητα να κάνουν ότι θέλουν, πιστεύοντας πως τα παιδιά πρέπει να ανατρέφονται με πνεύμα ελευθερίας.
Ή, λόγω του ότι η ζωή τους είναι εξαιρετικά πολυάσχολη, οι γονείς ίσως δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο για να δώσουν στα παιδιά τους ιδιαίτερη προσοχή και αναγκαία εκπαίδευση. Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό είναι η σχολική εκπαίδευση του παιδιού τους, γι αυτό και του παρέχουν απεριόριστη ελευθερία αρκεί να παίρνει καλούς βαθμούς και να μπει σε κάποιο ονομαστό πανεπιστήμιο.
Όπως υποστηρίζει η Μαρία Μοντεσσόρι «Πρώτα διαμορφώνεις έναν καλό χαρακτήρα και έπειτα προσθέτεις τη γνώση». Έτσι όμως οι περισσότεροι γονείς ξεχνούν καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να τους μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους.
Τι είναι όμως ο σεβασμός;
Σεβασμός μπορεί να είναι ακόμα και απλές καθημερινές λέξεις. Η λέξη σέβομαι στα λατινικά είναι respectare, που σημαίνει «κοιτάζω γύρω μου». Σημαίνει λοιπόν ότι σέβομαι κάποιον όταν κοιτάζω γύρω μου και δεν τον ενοχλώ σε αντίθεση με εκείνον που δε σέβεται. Συμπεριφέρομαι δηλαδή, έχοντας στο νου μου ότι δεν είμαι μόνος.
– Σεβασμός δεν σημαίνει υπακοή και πειθαρχία. Όμως όταν ένα παιδί σέβεται η υπακοή ακολουθεί, γιατί γνωρίζει ότι αυτό που του λέτε είναι για το δικό του καλό.
Ή, λόγω του ότι η ζωή τους είναι εξαιρετικά πολυάσχολη, οι γονείς ίσως δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο για να δώσουν στα παιδιά τους ιδιαίτερη προσοχή και αναγκαία εκπαίδευση. Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό είναι η σχολική εκπαίδευση του παιδιού τους, γι αυτό και του παρέχουν απεριόριστη ελευθερία αρκεί να παίρνει καλούς βαθμούς και να μπει σε κάποιο ονομαστό πανεπιστήμιο.
Όπως υποστηρίζει η Μαρία Μοντεσσόρι «Πρώτα διαμορφώνεις έναν καλό χαρακτήρα και έπειτα προσθέτεις τη γνώση». Έτσι όμως οι περισσότεροι γονείς ξεχνούν καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να τους μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους.
Τι είναι όμως ο σεβασμός;
Σεβασμός μπορεί να είναι ακόμα και απλές καθημερινές λέξεις. Η λέξη σέβομαι στα λατινικά είναι respectare, που σημαίνει «κοιτάζω γύρω μου». Σημαίνει λοιπόν ότι σέβομαι κάποιον όταν κοιτάζω γύρω μου και δεν τον ενοχλώ σε αντίθεση με εκείνον που δε σέβεται. Συμπεριφέρομαι δηλαδή, έχοντας στο νου μου ότι δεν είμαι μόνος.
– Σεβασμός δεν σημαίνει υπακοή και πειθαρχία. Όμως όταν ένα παιδί σέβεται η υπακοή ακολουθεί, γιατί γνωρίζει ότι αυτό που του λέτε είναι για το δικό του καλό.
– Ο σεβασμός είναι στάση ζωής και όχι απλά καλή συμπεριφορά.
– Ο σεβασμός δεν είναι ο πληθυντικός στον λόγο, αλλά στην σκέψη, στην πράξη (συμπεριφορά), στο συναίσθημα, στον τρόπο που κοιτάμε και ακούμε κάποιον, στην αξιολόγηση ενός ανθρώπου.
– Σεβασμός είναι οι λέξεις ευχαριστώ, παρακαλώ, συγνώμη, ειλικρίνεια, αλήθεια.
– Ο σεβασμός συνεπάγεται επιτυχία. Το παιδί που σέβεται φαίνεται στο τρόπο που λειτουργεί με τα παιχνίδια και με ότι του ανήκει, έχει υπευθυνότητα για τα πράγματα της ηλικίας του και έχει καλές σχέσεις και με τους φίλους και τους συμμαθητές του.
Τρόποι για να διδάξεις τον σεβασμό στο μικρό σου…
Για να διδάξουμε σε ένα παιδί τον σεβασμό οφείλουμε αρχικά να του διδάξουμε την τέχνη να ακούει τους γύρω του. Αν τους ακούει, αν αφιερώνει χρόνο σε αυτούς τότε θα μάθει να σέβεται και τα συναισθήματα τους.Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έτσι και σε αυτήν οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα μίμησης για τους μικρούς τους. Αν το παιδί μας ζει σε ένα περιβάλλον, όπου οι γύρω του σέβονται αυτά που νιώθει, τότε αναπόφευκτα θα μπει σε αυτήν την διαδικασία και το ίδιο.
Αν ο φίλος τους είναι στενοχωρημένος με κάτι που έγινε μεταξύ τους είναι πολύ ωραίο να τον προτρέψουμε να τον ακούσει και να σκεφτεί λίγο πως θα ένιωθε στην θέση του. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει εναλλακτική στην σκέψη, και θα μάθει να σέβεται αυτήν την εναλλακτική. Οι γονείς καλούνται να εξηγήσουν έννοιες που ακόμα και για αυτούς είναι μπερδεμένες.
Γαλουχούν την νέα γενιά παιδιών και οφείλουν να τους μεταδώσουν αυτές τις έννοιες στο έπακρο, ώστε να τις χρησιμοποιούν σωστά όταν μεγαλώσουν. Σημαντικό ωστόσο είναι να αφήσουν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες στην άκρη ώστε να μην σταθούν εμπόδιο σε αυτό το σημαντικό έργο. Και αν οι ερωτήσεις για τα αντικείμενα είναι εύκολο να απαντηθούν, τα συναισθήματα και οι αξίες έχουν μια δική τους γλώσσα για τα παιδιά, που πρέπει να την μάθουν οι γονείς. Χτίζοντας μια οικογένεια με αξίες, τότε το παιδί μας θα έχει αξίες.
Προσοχή όμως γονείς γιατί ο σεβασμός δεν είναι το ίδιο με την υπακοή, όπου τα παιδιά λαμβάνουν τις αποφάσεις και τις επιλογές, λόγω των συνεπειών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, ως αποτέλεσμα, ή επειδή έχουν μάθει ότι απλά πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες. Επίσης σεβασμός δεν είναι μία κάθετη κατευθυντήρια γραμμή για την ανατροφή των παιδιών.
Πρόκειται για μια σειρά από αντιδράσεις και συμπεριφορές που πρέπει να αρχίσουμε να μεταδίδουμε στα παιδιά μας από τις πρώτες μέρες τους μαζί μας. Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξουμε τα παιδιά πώς να σέβονται τους άλλους είναι να σεβόμαστε το παιδί μας και τους άλλους στη ζωή μας.
Αυτό ξεκινά όταν το παιδί μας είναι ακόμα βρέφος :
-Ο σεβασμός της ανάγκης για τροφή, ακόμα και στις 3 το πρωί, όταν νιώθουμε εξαντλημένοι από την κούραση.
-Ο σεβασμός της ανάγκης για επικοινωνία, ακόμη και αν είναι μονόπλευρη και θέλει απλά να σας ακούει να τραγουδάτε ,αλλά και το να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους με σεβασμό, θέτουμε τα βασικά θεμέλια για να μάθουν την έννοια της προσφοράς προς τους άλλους. Καθώς το νήπιό μας μεγαλώνει και αναπτύσσεται μπορούμε να συνεχίσουμε να του δείχνουμε το σεβασμό μέσα από τις δικές μας πράξεις.
Σεβασμός και Εφηβεία
Ενώ αυτά μπορεί να φαίνονται πράξεις που ήδη εφαρμόζουμε επιφανειακά, είναι πιθανό εμείς οι γονείς να μπορούμε να βελτιωθούμε τόσο σε αυτά όσο και στη ζωή μας. Καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν, μπορεί να φαίνεται πιο δύσκολο να τους δείχνουμε σεβασμό όταν δε φέρονται σωστά. Εδώ βρίσκεται και η σημαντικότερη διαφορά.
Διαχωρίστε τις αντιδράσεις σας για το λάθος ή την ανάρμοστη συμπεριφορά τους και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζετε ως άτομα. Ο σεβασμός είναι ένας ενεργός τρόπος αντιμετώπισης των άλλων, ενώ η πειθαρχία για κακή συμπεριφορά είναι μια αντίδραση με ελάχιστες επιλογές. Μπορείτε να χτίσετε μια αμοιβαία σχέση σεβασμού με το παιδί σας με διάφορους τρόπους.
Πιστέψτε στο παιδί σας και υποστηρίξτε τα όνειρά του. Αν θέλει να γίνει αστροναύτης, να τον βοηθήσετε να ψάξει και να μάθει. Διδάξτε στο παιδί σας στόχους δουλεύοντας κάποιους για τον εαυτό σας. Μοιραστείτε με το παιδί σας πώς σκοπεύετε να ολοκληρώσετε ένα έργο ή να επιτύχετε ένα στόχο σας. Ακόμη καλύτερα, βρείτε κοινούς στόχους για να μπορείτε να συνεργαστείτε
Συζητήστε με το παιδί σας ανοιχτά όταν βλέπετε περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς. Μερικές φορές ο ευκολότερος τρόπος για να μάθουν κάτι τα παιδιά είναι να δουν κάποιον να κάνει το αντίθετο. Η κριτική σκέψη θα το βοηθήσει να αναπτύξει σωστά τις συμπεριφορές του.
Για να διδάξουμε τον αμοιβαίο σεβασμό πρέπει να είμαστε σταθεροί χωρίς αυταρχικότητα και να τους δώσουμε το δικαίωμα επιλογής. Ας δούμε ένα παράδειγμα: o Νίκος και ο φίλος του παίζουν μπάλα στο σαλόνι. Η μητέρα σταματάει το παιχνίδι και λέει: Λυπάμαι παιδιά αλλά η μπάλα μπορεί να σπάσει τίποτα. Μπορείτε να παίξετε με κάτι άλλο ή να βγείτε έξω στην αυλή να συνεχίσετε το παιχνίδι. Τι προτιμάτε;
Σεβαστείτε το μεγαλύτερο παιδί σας με κανόνες που κατανοεί. Για παράδειγμα, εάν έχετε θέσει κανόνα να μη χρησιμοποιεί το υπολογιστή μεταξύ 5:00 – 7:00μμ τις εργάσιμες ημέρες, βεβαιωθείτε ότι έχετε επίσης εξηγήσει ότι αυτό συμβαίνει επειδή αυτός είναι χρόνος για την οικογένεια και τα μαθήματά του, δύο σημαντικές αξίες στο σπίτι σας.
Δώστε στο παιδί σας την ελευθερία να κάνει επιλογές και να δημιουργήσει τα δικά του μικρά βήματα προς την ανεξαρτησία. Με τον τρόπο αυτό του δείχνετε ότι πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει αξιοπρεπείς και σωστές επιλογές. Μπορεί να μην είναι εύκολο να αφήσετε τον έλεγχο κάποιες φορές, όπως το να επιλέξει τη δική του ντουλάπα, το δικό του στυλ μαλλιών, ή τη διακόσμηση του δωματίου του, αλλά είναι καλύτερο να επιλέξει κάποιες μικρές αλλαγές που θα αποδεχθείτε με χαμόγελο από το να μαλώνετε συνέχεια μαζί του διαφωνώντας και προσπαθώντας να επιβάλετε τη γνώμη και το γούστο σας.
Χρήσιμες συμβουλές
1. Κάντε τον σεβασμό τρόπο της δικής σας ζωής . Συνήθως τα παιδιά παίρνουν ως παράδειγμα τους γονείς τους και μαθαίνουν να ζουν όπως εκείνοι. ΕΣΕΙΣ οι γονείς είστε το παράδειγμα του παιδιού σου! «Κάνε ό,τι κάνω» με άλλα λόγια. Σέβεστε; Θα σέβεται. Δεν υπάρχει ο σεβασμός στην ζωή σας από τα πιό μικρά πράγματα της καθημερινότητας έως τα πιο σημαντικά με συνέπεια; Δεν θα αναγνωρίζει τον σεβασμό, παρά μόνο συνδυασμένος με τον φόβο. Φοβάμαι άρα και σέβομαι…δηλαδή….φοβάμαι άρα υπακούω και πειθαρχώ.
2. Αντιμετωπίστε το παιδί σας και δείξτε του σεβασμό. Ο σεβασμός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις…. γιαγιά- παππούς…. μπαμπάς- μαμά…. κτλ. Ξεκινήστε με μια απλή λέξη «σε παρακαλώ» σε ό,τι του ζητάτε.
3. Επαινέστε την συμπεριφορά του παιδιού σας αλλά και επισημάνετε την συμπεριφορά άλλων που ενέχει σεβασμό.
4. Αποδοκιμάστε την έλλειψη σεβασμού του παιδιού σας αλλά και άλλων.
5. Μάθετε στο παιδί να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον.
6. Ακούμε το παιδί μας με προσοχή. Το κοιτάμε στα μάτια όταν μας μιλάει. διατηρώντας επαφή με τα μάτια και ανταποκρινόμαστε κατά περίπτωση.
7. Βεβαιωνόμαστε ότι λέμε καθαρά αυτό που εννοούμε και εννοούμε αυτό που λέμε, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία μας.
8. Ακούμε τις ανησυχίες και τα λόγια του παιδιού μας προτού πάρουμε μια απόφαση ή φθάσουμε σε ένα συμπέρασμα. Αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα.
9. Κρατάμε τις υποσχέσεις που τους δίνουμε. Εάν υποσχεθούμε κάποια αμοιβή να τους τη δίνουμε. Εάν υποσχόμαστε συνέπεια να την επιβάλλουμε.
10. Χτυπάμε την πόρτα πριν μπούμε στο δωμάτιο του παιδιού , ειδικά όταν είναι κλειστή (ιδιαίτερα όταν είναι στην τουαλέτα).
11. Ας αναλογιστούμε η γλώσσα που χρησιμοποιούμε, οι λέξεις και ο τόνος της φωνής είναι αυτά που θα αποδεχόμασταν αν και σε εμάς μιλούσε έτσι το παιδί μας;
12. Εκτιμάμε την ανάγκη του παιδιού μας για διασκέδαση και το χρόνο που περνάει με τους φίλους του.
13. Ζητάμε την άδεια του για να χρησιμοποιήσουμε ή να δανειστούμε κάτι δικό του.
Όταν διδάσκετε στο παιδί σας να σέβεται, δείχνοντάς του σεβασμό, κάνετε ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που ένας γονέας μπορεί να κάνει. Βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει αυτοσεβασμό, να αντιμετωπίζει τους άλλους σωστά αλλά και να είναι αρκετά δυνατό ώστε να αντιμετωπίσει τη ζωή ακόμη και όταν οι άλλοι δεν κάνουν το ίδιο σε αντάλλαγμα.
– Ο σεβασμός δεν είναι ο πληθυντικός στον λόγο, αλλά στην σκέψη, στην πράξη (συμπεριφορά), στο συναίσθημα, στον τρόπο που κοιτάμε και ακούμε κάποιον, στην αξιολόγηση ενός ανθρώπου.
– Σεβασμός είναι οι λέξεις ευχαριστώ, παρακαλώ, συγνώμη, ειλικρίνεια, αλήθεια.
– Ο σεβασμός συνεπάγεται επιτυχία. Το παιδί που σέβεται φαίνεται στο τρόπο που λειτουργεί με τα παιχνίδια και με ότι του ανήκει, έχει υπευθυνότητα για τα πράγματα της ηλικίας του και έχει καλές σχέσεις και με τους φίλους και τους συμμαθητές του.
Τρόποι για να διδάξεις τον σεβασμό στο μικρό σου…
Για να διδάξουμε σε ένα παιδί τον σεβασμό οφείλουμε αρχικά να του διδάξουμε την τέχνη να ακούει τους γύρω του. Αν τους ακούει, αν αφιερώνει χρόνο σε αυτούς τότε θα μάθει να σέβεται και τα συναισθήματα τους.Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, έτσι και σε αυτήν οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα μίμησης για τους μικρούς τους. Αν το παιδί μας ζει σε ένα περιβάλλον, όπου οι γύρω του σέβονται αυτά που νιώθει, τότε αναπόφευκτα θα μπει σε αυτήν την διαδικασία και το ίδιο.
Αν ο φίλος τους είναι στενοχωρημένος με κάτι που έγινε μεταξύ τους είναι πολύ ωραίο να τον προτρέψουμε να τον ακούσει και να σκεφτεί λίγο πως θα ένιωθε στην θέση του. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει εναλλακτική στην σκέψη, και θα μάθει να σέβεται αυτήν την εναλλακτική. Οι γονείς καλούνται να εξηγήσουν έννοιες που ακόμα και για αυτούς είναι μπερδεμένες.
Γαλουχούν την νέα γενιά παιδιών και οφείλουν να τους μεταδώσουν αυτές τις έννοιες στο έπακρο, ώστε να τις χρησιμοποιούν σωστά όταν μεγαλώσουν. Σημαντικό ωστόσο είναι να αφήσουν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες στην άκρη ώστε να μην σταθούν εμπόδιο σε αυτό το σημαντικό έργο. Και αν οι ερωτήσεις για τα αντικείμενα είναι εύκολο να απαντηθούν, τα συναισθήματα και οι αξίες έχουν μια δική τους γλώσσα για τα παιδιά, που πρέπει να την μάθουν οι γονείς. Χτίζοντας μια οικογένεια με αξίες, τότε το παιδί μας θα έχει αξίες.
Προσοχή όμως γονείς γιατί ο σεβασμός δεν είναι το ίδιο με την υπακοή, όπου τα παιδιά λαμβάνουν τις αποφάσεις και τις επιλογές, λόγω των συνεπειών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, ως αποτέλεσμα, ή επειδή έχουν μάθει ότι απλά πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες. Επίσης σεβασμός δεν είναι μία κάθετη κατευθυντήρια γραμμή για την ανατροφή των παιδιών.
Πρόκειται για μια σειρά από αντιδράσεις και συμπεριφορές που πρέπει να αρχίσουμε να μεταδίδουμε στα παιδιά μας από τις πρώτες μέρες τους μαζί μας. Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξουμε τα παιδιά πώς να σέβονται τους άλλους είναι να σεβόμαστε το παιδί μας και τους άλλους στη ζωή μας.
Αυτό ξεκινά όταν το παιδί μας είναι ακόμα βρέφος :
-Ο σεβασμός της ανάγκης για τροφή, ακόμα και στις 3 το πρωί, όταν νιώθουμε εξαντλημένοι από την κούραση.
-Ο σεβασμός της ανάγκης για επικοινωνία, ακόμη και αν είναι μονόπλευρη και θέλει απλά να σας ακούει να τραγουδάτε ,αλλά και το να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους με σεβασμό, θέτουμε τα βασικά θεμέλια για να μάθουν την έννοια της προσφοράς προς τους άλλους. Καθώς το νήπιό μας μεγαλώνει και αναπτύσσεται μπορούμε να συνεχίσουμε να του δείχνουμε το σεβασμό μέσα από τις δικές μας πράξεις.
Σεβασμός και Εφηβεία
Ενώ αυτά μπορεί να φαίνονται πράξεις που ήδη εφαρμόζουμε επιφανειακά, είναι πιθανό εμείς οι γονείς να μπορούμε να βελτιωθούμε τόσο σε αυτά όσο και στη ζωή μας. Καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν, μπορεί να φαίνεται πιο δύσκολο να τους δείχνουμε σεβασμό όταν δε φέρονται σωστά. Εδώ βρίσκεται και η σημαντικότερη διαφορά.
Διαχωρίστε τις αντιδράσεις σας για το λάθος ή την ανάρμοστη συμπεριφορά τους και τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζετε ως άτομα. Ο σεβασμός είναι ένας ενεργός τρόπος αντιμετώπισης των άλλων, ενώ η πειθαρχία για κακή συμπεριφορά είναι μια αντίδραση με ελάχιστες επιλογές. Μπορείτε να χτίσετε μια αμοιβαία σχέση σεβασμού με το παιδί σας με διάφορους τρόπους.
Πιστέψτε στο παιδί σας και υποστηρίξτε τα όνειρά του. Αν θέλει να γίνει αστροναύτης, να τον βοηθήσετε να ψάξει και να μάθει. Διδάξτε στο παιδί σας στόχους δουλεύοντας κάποιους για τον εαυτό σας. Μοιραστείτε με το παιδί σας πώς σκοπεύετε να ολοκληρώσετε ένα έργο ή να επιτύχετε ένα στόχο σας. Ακόμη καλύτερα, βρείτε κοινούς στόχους για να μπορείτε να συνεργαστείτε
Συζητήστε με το παιδί σας ανοιχτά όταν βλέπετε περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς. Μερικές φορές ο ευκολότερος τρόπος για να μάθουν κάτι τα παιδιά είναι να δουν κάποιον να κάνει το αντίθετο. Η κριτική σκέψη θα το βοηθήσει να αναπτύξει σωστά τις συμπεριφορές του.
Για να διδάξουμε τον αμοιβαίο σεβασμό πρέπει να είμαστε σταθεροί χωρίς αυταρχικότητα και να τους δώσουμε το δικαίωμα επιλογής. Ας δούμε ένα παράδειγμα: o Νίκος και ο φίλος του παίζουν μπάλα στο σαλόνι. Η μητέρα σταματάει το παιχνίδι και λέει: Λυπάμαι παιδιά αλλά η μπάλα μπορεί να σπάσει τίποτα. Μπορείτε να παίξετε με κάτι άλλο ή να βγείτε έξω στην αυλή να συνεχίσετε το παιχνίδι. Τι προτιμάτε;
Σεβαστείτε το μεγαλύτερο παιδί σας με κανόνες που κατανοεί. Για παράδειγμα, εάν έχετε θέσει κανόνα να μη χρησιμοποιεί το υπολογιστή μεταξύ 5:00 – 7:00μμ τις εργάσιμες ημέρες, βεβαιωθείτε ότι έχετε επίσης εξηγήσει ότι αυτό συμβαίνει επειδή αυτός είναι χρόνος για την οικογένεια και τα μαθήματά του, δύο σημαντικές αξίες στο σπίτι σας.
Δώστε στο παιδί σας την ελευθερία να κάνει επιλογές και να δημιουργήσει τα δικά του μικρά βήματα προς την ανεξαρτησία. Με τον τρόπο αυτό του δείχνετε ότι πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει αξιοπρεπείς και σωστές επιλογές. Μπορεί να μην είναι εύκολο να αφήσετε τον έλεγχο κάποιες φορές, όπως το να επιλέξει τη δική του ντουλάπα, το δικό του στυλ μαλλιών, ή τη διακόσμηση του δωματίου του, αλλά είναι καλύτερο να επιλέξει κάποιες μικρές αλλαγές που θα αποδεχθείτε με χαμόγελο από το να μαλώνετε συνέχεια μαζί του διαφωνώντας και προσπαθώντας να επιβάλετε τη γνώμη και το γούστο σας.
Χρήσιμες συμβουλές
1. Κάντε τον σεβασμό τρόπο της δικής σας ζωής . Συνήθως τα παιδιά παίρνουν ως παράδειγμα τους γονείς τους και μαθαίνουν να ζουν όπως εκείνοι. ΕΣΕΙΣ οι γονείς είστε το παράδειγμα του παιδιού σου! «Κάνε ό,τι κάνω» με άλλα λόγια. Σέβεστε; Θα σέβεται. Δεν υπάρχει ο σεβασμός στην ζωή σας από τα πιό μικρά πράγματα της καθημερινότητας έως τα πιο σημαντικά με συνέπεια; Δεν θα αναγνωρίζει τον σεβασμό, παρά μόνο συνδυασμένος με τον φόβο. Φοβάμαι άρα και σέβομαι…δηλαδή….φοβάμαι άρα υπακούω και πειθαρχώ.
2. Αντιμετωπίστε το παιδί σας και δείξτε του σεβασμό. Ο σεβασμός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις…. γιαγιά- παππούς…. μπαμπάς- μαμά…. κτλ. Ξεκινήστε με μια απλή λέξη «σε παρακαλώ» σε ό,τι του ζητάτε.
3. Επαινέστε την συμπεριφορά του παιδιού σας αλλά και επισημάνετε την συμπεριφορά άλλων που ενέχει σεβασμό.
4. Αποδοκιμάστε την έλλειψη σεβασμού του παιδιού σας αλλά και άλλων.
5. Μάθετε στο παιδί να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον.
6. Ακούμε το παιδί μας με προσοχή. Το κοιτάμε στα μάτια όταν μας μιλάει. διατηρώντας επαφή με τα μάτια και ανταποκρινόμαστε κατά περίπτωση.
7. Βεβαιωνόμαστε ότι λέμε καθαρά αυτό που εννοούμε και εννοούμε αυτό που λέμε, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία μας.
8. Ακούμε τις ανησυχίες και τα λόγια του παιδιού μας προτού πάρουμε μια απόφαση ή φθάσουμε σε ένα συμπέρασμα. Αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα.
9. Κρατάμε τις υποσχέσεις που τους δίνουμε. Εάν υποσχεθούμε κάποια αμοιβή να τους τη δίνουμε. Εάν υποσχόμαστε συνέπεια να την επιβάλλουμε.
10. Χτυπάμε την πόρτα πριν μπούμε στο δωμάτιο του παιδιού , ειδικά όταν είναι κλειστή (ιδιαίτερα όταν είναι στην τουαλέτα).
11. Ας αναλογιστούμε η γλώσσα που χρησιμοποιούμε, οι λέξεις και ο τόνος της φωνής είναι αυτά που θα αποδεχόμασταν αν και σε εμάς μιλούσε έτσι το παιδί μας;
12. Εκτιμάμε την ανάγκη του παιδιού μας για διασκέδαση και το χρόνο που περνάει με τους φίλους του.
13. Ζητάμε την άδεια του για να χρησιμοποιήσουμε ή να δανειστούμε κάτι δικό του.
Όταν διδάσκετε στο παιδί σας να σέβεται, δείχνοντάς του σεβασμό, κάνετε ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που ένας γονέας μπορεί να κάνει. Βοηθάτε το παιδί σας να αναπτύξει αυτοσεβασμό, να αντιμετωπίζει τους άλλους σωστά αλλά και να είναι αρκετά δυνατό ώστε να αντιμετωπίσει τη ζωή ακόμη και όταν οι άλλοι δεν κάνουν το ίδιο σε αντάλλαγμα.
Ένα μικρό τρέμουλο να πιάσει όλους τους αδικημένους, θα γεμίσει μονομιάς με ερείπια η Οικουμένη
Η τάξη που διέπει την κοινωνική ζωή δεν είναι παρά η επιφάνεια. Στην πραγματικότητα στα βάθη της μαίνεται πόλεμος, ένας πόλεμος που τα κίνητρά του δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα που οπλίζουν τα χέρια των λαών. Ο κάθε άνθρωπος έρχεται στη ζωή για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνο τα δικά του συμφέροντα και τα δικά του πάθη, στο όνομα της φύσης του, η έκφραση της οποίας αποκαλείται Δικαίωμα της Προσωπικότητας. Το δικαίωμα αυτό, έτσι όπως εκφράζεται σε κάθε εποχή, καθορίζει τόσο τους κανόνες της μάχης όσο και τα όπλα που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν. Προκύπτει ένας ολόκληρος κόσμος από στρατηγικές, ίντριγκες και τεχνάσματα, μια ολόκληρη τέχνη επίθεσης και άμυνας, μια ολόκληρη στρατηγική, πού, με παραλλαγές, ισχύει σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο. Η μάχη δίνεται άνθρωπο με άνθρωπο, κοινωνική τάξη σε κοινωνική τάξη. Και πάνω από τη μάχη αυτή υπερίπταται ως όραμα η ανεξάντλητη έννοια της Φιλοδοξίας, κύρια σημεία της οποίας είναι η Εξουσία, η Ισχύς, η Κοινωνική θέση, το Χρήμα και η Δόξα.
Αυτό δεν αποτελεί φαινόμενο της εποχής μας. Έτσι γινόταν πάντα. Η διαφορά είναι πως οι σύγχρονες κοινωνίες διεξάγουν τη μάχη κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα ασαφείς. Δεν υπάρχει κάποια αυστηρή ταξική διάκριση που να περιορίζει τις δραστηριότητες του καθενός σε μια συγκεκριμένη σφαίρα. Ολόκληρη η κοινωνική μάζα καλείται να μπει στην αρένα με αιχμή του δόρατος την προσωπική πρωτοβουλία. Τίποτα δεν μπορεί πλέον να σταθεί εμπόδιο στο μέλλον ακόμα και του πιο ταπεινού ανθρώπου, αν αυτός έχει γεννηθεί με το μικρόβιο της Φιλοδοξίας.
• Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να διατηρηθεί η ισορροπία κάτω από αυτές τις συνθήκες;
Ποιος μπορεί να κάνει τις μάζες να ανεχθούν το ζυγό της δουλείας και της φτώχειας; Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις; Η φιλοσοφία; Η αγάπη για τον ηγέτη ή η αγάπη για την πατρίδα; Οι ερωτήσεις αυτές μένουν αναπάντητες. ‘Η τάχα ο φόβος των νόμων;
Πόσοι είναι οι άνθρωποι που η κοινωνία ευνοεί σε σχέση με τα εκατομμύρια αυτών που στην ουσία περιφρονεί; Μα απλώς ένα μικρό τρέμουλο να πιάσει όλους τους αδικημένους, θα γεμίσει μονομιάς με ερείπια η Οικουμένη.
Αυτό δεν αποτελεί φαινόμενο της εποχής μας. Έτσι γινόταν πάντα. Η διαφορά είναι πως οι σύγχρονες κοινωνίες διεξάγουν τη μάχη κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα ασαφείς. Δεν υπάρχει κάποια αυστηρή ταξική διάκριση που να περιορίζει τις δραστηριότητες του καθενός σε μια συγκεκριμένη σφαίρα. Ολόκληρη η κοινωνική μάζα καλείται να μπει στην αρένα με αιχμή του δόρατος την προσωπική πρωτοβουλία. Τίποτα δεν μπορεί πλέον να σταθεί εμπόδιο στο μέλλον ακόμα και του πιο ταπεινού ανθρώπου, αν αυτός έχει γεννηθεί με το μικρόβιο της Φιλοδοξίας.
• Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να διατηρηθεί η ισορροπία κάτω από αυτές τις συνθήκες;
Ποιος μπορεί να κάνει τις μάζες να ανεχθούν το ζυγό της δουλείας και της φτώχειας; Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις; Η φιλοσοφία; Η αγάπη για τον ηγέτη ή η αγάπη για την πατρίδα; Οι ερωτήσεις αυτές μένουν αναπάντητες. ‘Η τάχα ο φόβος των νόμων;
Πόσοι είναι οι άνθρωποι που η κοινωνία ευνοεί σε σχέση με τα εκατομμύρια αυτών που στην ουσία περιφρονεί; Μα απλώς ένα μικρό τρέμουλο να πιάσει όλους τους αδικημένους, θα γεμίσει μονομιάς με ερείπια η Οικουμένη.
ΣΕΝΕΚΑΣ: Βαδίζοντας πάνω στο δικό μας δρόμο
Τίποτε επομένως δεν είναι ανάγκη να τονιστεί περισσότερο από την προειδοποίηση ότι δε θα πρέπει να πάρουμε, σαν τα πρόβατα, τη γραμμή του κοπαδιού που προηγείται, ταξιδεύοντας έτσι πάνω στο δρόμο που βαδίζουν όλοι, αλλά πάνω στο δρόμο που οφείλουμε να βαδίσουμε. Τίποτε, πράγματι, δε μας δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από το γεγονός ότι προσαρμόζουμε τον εαυτό μας στις κοινές διαδόσεις, πιστεύοντας ότι όσα γίνονται αποδεκτά με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, αυτά είναι και τα άριστα – το γεγονός δηλαδή ότι, με το να ακολουθούμε τόσο πολλούς, ζούμε στην ουσία σύμφωνα με τους κανόνες όχι της λογικής αλλά της μίμησης. Το αποτέλεσμα είναι πως, ο ένας μετά τον άλλο, συσσωρεύονται οι άνθρωποι που οδεύουν ολοταχώς προς την καταστροφή. Και, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν, σε μια μεγάλη ανθρώπινη συμφορά, οι άνθρωποι συμπιέζουν ο ένας τον άλλο και κανείς δεν μπορεί να καταρρεύσει χωρίς να συμπαρασύρει και τους άλλους στην πτώση του, καθώς η κατάρρευση των πρώτων επιφέρει τον όλεθρο και των τελευταίων, το ίδιο πράγμα θα μπορούσες να δεις σε κάθε περίπτωση και στη ζωή. Τα σφάλματα κάθε ανθρώπου δεν προκαλούν σ’ εκείνον μόνο ζημιά, αλλά καθένας από μας είναι ο ίδιος αιτία και υπεύθυνος του λάθους που θα κάνει και κάποιος άλλος.
Γιατί είναι επικίνδυνο να αναθέτουμε την ασφάλεια του εαυτού μας στο πλήθος που προπορεύεται και –ακριβώς επειδή καθένας μας είναι προθυμότερος να εμπιστευτεί κάποιον άλλο παρά να αποφασίσει ανεξάρτητα για τον εαυτό του- ουδέποτε να θέτουμε υπό έλεγχο τη ζωή μας, αλλά να δείχνουμε απεναντίας τυφλή εμπιστοσύνη στους άλλους, έτσι ώστε κάποιο λάθος που έχει περάσει από τον ένα στον άλλο να εμπλέκει τελικά και μας τους ίδιους και να απεργάζεται την καταστροφή μας. Το παράδειγμα των άλλων μας καταστρέφει· η αποδέσμευση από το πλήθος είναι σωτήρια. Γιατί αυτό, υπερασπίζοντας το λάθος του έρχεται σε αντίθεση με τη λογική. Συμβαίνει έτσι το ίδιο ακριβώς πράγμα που γίνεται και στις εκλογές, όπου τα ίδια εκείνα άτομα που εξέλεξαν τους πραίτορες απορούν όταν η ευμετάβλητη λαϊκή εύνοια μετατοπιστεί στο θέμα της εκλογής των πραιτόρων. Το ίδιο πράγμα έχει τη μια στιγμή την εύνοιά μας, την άλλη την αποδοκιμασία μας· αυτή είναι η έκβαση κάθε απόφασης που ακολουθεί τις επιλογές του πλήθους.
ΣΕΝΕΚΑΣ, Για μια ευτυχισμένη ζωή
Γιατί είναι επικίνδυνο να αναθέτουμε την ασφάλεια του εαυτού μας στο πλήθος που προπορεύεται και –ακριβώς επειδή καθένας μας είναι προθυμότερος να εμπιστευτεί κάποιον άλλο παρά να αποφασίσει ανεξάρτητα για τον εαυτό του- ουδέποτε να θέτουμε υπό έλεγχο τη ζωή μας, αλλά να δείχνουμε απεναντίας τυφλή εμπιστοσύνη στους άλλους, έτσι ώστε κάποιο λάθος που έχει περάσει από τον ένα στον άλλο να εμπλέκει τελικά και μας τους ίδιους και να απεργάζεται την καταστροφή μας. Το παράδειγμα των άλλων μας καταστρέφει· η αποδέσμευση από το πλήθος είναι σωτήρια. Γιατί αυτό, υπερασπίζοντας το λάθος του έρχεται σε αντίθεση με τη λογική. Συμβαίνει έτσι το ίδιο ακριβώς πράγμα που γίνεται και στις εκλογές, όπου τα ίδια εκείνα άτομα που εξέλεξαν τους πραίτορες απορούν όταν η ευμετάβλητη λαϊκή εύνοια μετατοπιστεί στο θέμα της εκλογής των πραιτόρων. Το ίδιο πράγμα έχει τη μια στιγμή την εύνοιά μας, την άλλη την αποδοκιμασία μας· αυτή είναι η έκβαση κάθε απόφασης που ακολουθεί τις επιλογές του πλήθους.
ΣΕΝΕΚΑΣ, Για μια ευτυχισμένη ζωή
Στο κοντινό μέλλον ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα συνδέεται με τους υπολογιστές
H εμφάνιση των υπολογιστών και οι δυνατότητες που απέκτησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες έκαναν αρκετούς να οραµατιστούν τη διασύνδεσή τους µε τους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια ο ιατρικός τοµέας προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε ασθενείς µε σωµατική ή/και νοητική παράλυση να µπορέσουν να επικοινωνήσουν µε το περιβάλλον (τους γιατρούς, τους συγγενείς τους κ.ά.). Σε αυτό πλαίσιο έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες που συνδέουν τον εγκέφαλο των ατόµων αυτών µε υπολογιστές, µε τη βοήθεια των οποίων γίνονται η παρατήρηση και στη συνέχεια η αποκωδικοποίηση της εγκεφαλικής τους λειτουργίας στα ερεθίσµατα που δέχονται.
Όµως, πριν από λίγες µέρες, επιστήµονες που συνεργάζονται σε ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραµµα παρουσίασαν µια µελέτη η οποία πάει όχι ένα, αλλά αµέτρητα βήµατα παρακάτω την προσπάθεια που γίνεται από τον ιατρικό τοµέα. Η µελέτη που δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Neuroscience» µοιάζει βγαλµένη από τα πιο φουτουριστικά σενάρια επιστηµονικής φαντασίας.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο συνδυασµός νανοτεχνολογίας, τεχνητής νοηµοσύνης και συµβατικής τεχνολογίας υπολογιστών θα δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειµένου στο κοντινό µέλλον (σε δυο-τρεις δεκαετίες από σήµερα) ο άνθρωπος να συνδέει το µυαλό του µε υπολογιστές, ώστε να συνδέεται στο ∆ιαδίκτυο και να συλλέγει πληροφορίες σε πραγµατικό χρόνο! Κορυφαίο στέλεχος της ερευνητικής οµάδας είναι ο Αµερικανός Ρόµπερτ Φρέιτας, που θεωρείται από τις µεγαλύτερες αυθεντίες στον τοµέα της νανοτεχνολογίας. Σύµφωνα µε τον Φρέιτας, νανοροµπότ θα εισέρχονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και θα τον συνδέουν µε υπερυπολογιστές, ώστε ο εγκέφαλος να «κατεβάζει» δεδοµένα µε τρόπο ανάλογο µε εκείνον που το έκαναν οι πρωταγωνιστές στην κινηµατογραφική επιτυχία «Matrix».
«Τα νανοροµπότ θα εισέρχονται αρχικά στο αγγειακό σύστηµα και µέσα από αυτό θα πηγαίνουν σε συγκεκριµένα σηµεία µέσα στον εγκέφαλο ή ακόµη και µέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Στη συνέχεια, θα συνδέονται ασύρµατα µε δίκτυα υπολογιστών, µεταδίδοντας και λαµβάνοντας κωδικοποιηµένα δεδοµένα» υποστηρίζει ο Φρέιτας. Το πράγµα, µάλιστα, δεν σταµατά εδώ, αφού οι ερευνητές εκτιµούν ότι η διασύνδεση των ανθρώπων µε τους υπολογιστές θα είναι µόνο η αρχή: σε επόµενο στάδιο θα δικτυώνονται οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι µεταξύ τους, δηµιουργώντας έναν «παγκόσµιο υπερνού». Αυτό το δίκτυο ανθρώπινων εγκεφάλων θα επιτρέπει, σύµφωνα µε τους ερευνητές, τη δηµιουργία µιας συλλογικής ανθρώπινης νόησης, η οποία θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ανθρώπινη Ιστορία.
Τα πειράματα
Σε αυτό ακριβώς το πεδίο εργάζονται τα τελευταία χρόνια νευροεπιστήµονες από το Πανεπιστήµιo της Ουάσιγκτον και το Πανεπιστήµιο Carnegie Mellon, που αποτελεί ένα από τα πιο φηµισµένα ερευνητικά κέντρα ανάπτυξης προηγµένων τεχνολογιών στον κόσµο. Οι ερευνητές δουλεύουν σε ένα πρόγραµµα που έχει ονοµαστεί BrainNet, σκοπός του οποίου είναι η άµεση εγκεφαλική αλληλεπίδραση µεταξύ διαφορετικών ατόµων, µε στόχο τη συλλογική επίλυση ενός προβλήµατος. Με απλά λόγια, οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν µεθόδους τηλεπαθητικής επικοινωνίας.
Σε ένα από τα πειράµατα, οι ερευνητές, χρησιµοποιώντας εγκεφαλογραφήµατα και την τεχνική της διακρανιακής µαγνητικής διέγερσης, κατάφεραν να «συνδέσουν» τους εγκεφάλους τριών ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να παίξουν ένα βιντεοπαιχνίδι (το πασίγνωστο Tetris), παίρνοντας αποφάσεις από κοινού, χωρίς να µιλούν ή να επικοινωνούν µε άλλο τρόπο.
Μάλιστα, το ένα από τα τρία άτοµα δεν παρακολουθούσε το παιχνίδι, αλλά ενεργούσε σύµφωνα µε τις πληροφορίες που ελάµβανε από τους παίκτες που ήταν συνδεδεµένος εγκεφαλικά. Πετυχηµένο ήταν ανάλογο πείραµα άλλης ερευνητικής οµάδας, επίσης από το Πανεπιστήµιο της Ουάσιγκτον. Οι ερευνητές, αν και βρίσκονταν σε διαφορετικά σηµεία, διασύνδεσαν τους εγκεφάλους τους µε σκουφάκια µαγνητικής διέγερσης και έπαιξαν ένα παιχνίδι στο οποίο έπρεπε να πετύχουν έναν στόχο µε ένα κανόνι. «Το Ιντερνετ ήταν ένας τρόπος σύνδεσης υπολογιστών και τώρα µπορεί να αποτελέσει τρόπο σύνδεσης εγκεφάλων. Θέλουµε να πάρουµε τη γνώση από έναν εγκέφαλο και να τη µεταδώσουµε σε άλλους εγκεφάλους» ανέφεραν µετά το πείραµα οι ερευνητές. Τον ίδιο στόχο έχει και η εταιρεία Neuralink, που ίδρυσε ο Αµερικανός µεγιστάνας και οραµατιστής Ελον Μασκ.
Οι ερευνητές της εταιρείας προσπαθούν να αναπτύξουν την αποκαλούµενη τεχνολογία «neural lace» – «νευροδαντέλα», σε ελεύθερη µετάφραση. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην εµφύτευση µικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο τα οποία θα επιτρέψουν τη µετάδοση, αλλά και την παραλαβή ανθρώπινων σκέψεων. Αρχικός στόχος της Neuralink είναι η τεχνολογία αυτή να βοηθήσει άτοµα που είτε λόγω τραυµατισµών είτε ασθενειών δεν µπορούν να επικοινωνήσουν µε άλλο τρόπο να το πετύχουν τηλεπαθητικά. Ερευνητές του Πανεπιστηµίου Witss στο Γιοχάνεσµπουργκ της Νότιας Αφρικής υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τρόπο για να συνδέσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο µε το ∆ιαδίκτυο, και µάλιστα σε πραγµατικό χρόνο. Η έρευνα έχει λάβει την ονοµασία Brainternet Project και στόχος είναι η µετατροπή του ανθρώπινου εγκεφάλου σε µια ιστοσελίδα!
Μια ειδική συσκευή που είναι συνδεδεµένη µε το κεφάλι του χρήστη συλλέγει τα εγκεφαλικά του σήµατα και τα µεταφέρει σε έναν κοινό υπολογιστή, ο οποίος, στη συνέχεια, µεταδίδει τα δεδοµένα σε µια εφαρµογή και τα παρουσιάζει σε µια ιστοσελίδα στην οποία µπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση. Σύµφωνα µε τους ερευνητές, το Brainternet µπορεί να βελτιωθεί τόσο, ώστε να καταγράφει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες µέσα από µια εφαρµογή στο κινητό τηλέφωνο και να µεταφέρονται από εκεί στο ∆ιαδίκτυο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να µεταφέρονται δεδοµένα και από το Ιντερνετ προς τον εγκέφαλο. Ολα αυτά µπορεί να ακούγονται ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά, µε κάποιους να θεωρούν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο βήµα προόδου όχι απλώς του ανθρώπινου πολιτισµού, αλλά της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.
Όµως είναι και αρκετοί εκείνοι που κρατούν επιφυλακτική στάση ή στέκονται αρνητικά σε αυτά τα σχέδια, αφού, όπως λένε, το να έχει κάποιος πρόσβαση µέσα στο µυαλό σου, στις σκέψεις και τις µνήµες σου κρύβει τεράστιους κινδύνους.
Όµως, πριν από λίγες µέρες, επιστήµονες που συνεργάζονται σε ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραµµα παρουσίασαν µια µελέτη η οποία πάει όχι ένα, αλλά αµέτρητα βήµατα παρακάτω την προσπάθεια που γίνεται από τον ιατρικό τοµέα. Η µελέτη που δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Frontiers in Neuroscience» µοιάζει βγαλµένη από τα πιο φουτουριστικά σενάρια επιστηµονικής φαντασίας.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο συνδυασµός νανοτεχνολογίας, τεχνητής νοηµοσύνης και συµβατικής τεχνολογίας υπολογιστών θα δηµιουργήσει τις προϋποθέσεις προκειµένου στο κοντινό µέλλον (σε δυο-τρεις δεκαετίες από σήµερα) ο άνθρωπος να συνδέει το µυαλό του µε υπολογιστές, ώστε να συνδέεται στο ∆ιαδίκτυο και να συλλέγει πληροφορίες σε πραγµατικό χρόνο! Κορυφαίο στέλεχος της ερευνητικής οµάδας είναι ο Αµερικανός Ρόµπερτ Φρέιτας, που θεωρείται από τις µεγαλύτερες αυθεντίες στον τοµέα της νανοτεχνολογίας. Σύµφωνα µε τον Φρέιτας, νανοροµπότ θα εισέρχονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και θα τον συνδέουν µε υπερυπολογιστές, ώστε ο εγκέφαλος να «κατεβάζει» δεδοµένα µε τρόπο ανάλογο µε εκείνον που το έκαναν οι πρωταγωνιστές στην κινηµατογραφική επιτυχία «Matrix».
«Τα νανοροµπότ θα εισέρχονται αρχικά στο αγγειακό σύστηµα και µέσα από αυτό θα πηγαίνουν σε συγκεκριµένα σηµεία µέσα στον εγκέφαλο ή ακόµη και µέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα. Στη συνέχεια, θα συνδέονται ασύρµατα µε δίκτυα υπολογιστών, µεταδίδοντας και λαµβάνοντας κωδικοποιηµένα δεδοµένα» υποστηρίζει ο Φρέιτας. Το πράγµα, µάλιστα, δεν σταµατά εδώ, αφού οι ερευνητές εκτιµούν ότι η διασύνδεση των ανθρώπων µε τους υπολογιστές θα είναι µόνο η αρχή: σε επόµενο στάδιο θα δικτυώνονται οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι µεταξύ τους, δηµιουργώντας έναν «παγκόσµιο υπερνού». Αυτό το δίκτυο ανθρώπινων εγκεφάλων θα επιτρέπει, σύµφωνα µε τους ερευνητές, τη δηµιουργία µιας συλλογικής ανθρώπινης νόησης, η οποία θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ανθρώπινη Ιστορία.
Τα πειράματα
Σε αυτό ακριβώς το πεδίο εργάζονται τα τελευταία χρόνια νευροεπιστήµονες από το Πανεπιστήµιo της Ουάσιγκτον και το Πανεπιστήµιο Carnegie Mellon, που αποτελεί ένα από τα πιο φηµισµένα ερευνητικά κέντρα ανάπτυξης προηγµένων τεχνολογιών στον κόσµο. Οι ερευνητές δουλεύουν σε ένα πρόγραµµα που έχει ονοµαστεί BrainNet, σκοπός του οποίου είναι η άµεση εγκεφαλική αλληλεπίδραση µεταξύ διαφορετικών ατόµων, µε στόχο τη συλλογική επίλυση ενός προβλήµατος. Με απλά λόγια, οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν µεθόδους τηλεπαθητικής επικοινωνίας.
Σε ένα από τα πειράµατα, οι ερευνητές, χρησιµοποιώντας εγκεφαλογραφήµατα και την τεχνική της διακρανιακής µαγνητικής διέγερσης, κατάφεραν να «συνδέσουν» τους εγκεφάλους τριών ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να παίξουν ένα βιντεοπαιχνίδι (το πασίγνωστο Tetris), παίρνοντας αποφάσεις από κοινού, χωρίς να µιλούν ή να επικοινωνούν µε άλλο τρόπο.
Μάλιστα, το ένα από τα τρία άτοµα δεν παρακολουθούσε το παιχνίδι, αλλά ενεργούσε σύµφωνα µε τις πληροφορίες που ελάµβανε από τους παίκτες που ήταν συνδεδεµένος εγκεφαλικά. Πετυχηµένο ήταν ανάλογο πείραµα άλλης ερευνητικής οµάδας, επίσης από το Πανεπιστήµιο της Ουάσιγκτον. Οι ερευνητές, αν και βρίσκονταν σε διαφορετικά σηµεία, διασύνδεσαν τους εγκεφάλους τους µε σκουφάκια µαγνητικής διέγερσης και έπαιξαν ένα παιχνίδι στο οποίο έπρεπε να πετύχουν έναν στόχο µε ένα κανόνι. «Το Ιντερνετ ήταν ένας τρόπος σύνδεσης υπολογιστών και τώρα µπορεί να αποτελέσει τρόπο σύνδεσης εγκεφάλων. Θέλουµε να πάρουµε τη γνώση από έναν εγκέφαλο και να τη µεταδώσουµε σε άλλους εγκεφάλους» ανέφεραν µετά το πείραµα οι ερευνητές. Τον ίδιο στόχο έχει και η εταιρεία Neuralink, που ίδρυσε ο Αµερικανός µεγιστάνας και οραµατιστής Ελον Μασκ.
Οι ερευνητές της εταιρείας προσπαθούν να αναπτύξουν την αποκαλούµενη τεχνολογία «neural lace» – «νευροδαντέλα», σε ελεύθερη µετάφραση. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην εµφύτευση µικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο τα οποία θα επιτρέψουν τη µετάδοση, αλλά και την παραλαβή ανθρώπινων σκέψεων. Αρχικός στόχος της Neuralink είναι η τεχνολογία αυτή να βοηθήσει άτοµα που είτε λόγω τραυµατισµών είτε ασθενειών δεν µπορούν να επικοινωνήσουν µε άλλο τρόπο να το πετύχουν τηλεπαθητικά. Ερευνητές του Πανεπιστηµίου Witss στο Γιοχάνεσµπουργκ της Νότιας Αφρικής υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τρόπο για να συνδέσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο µε το ∆ιαδίκτυο, και µάλιστα σε πραγµατικό χρόνο. Η έρευνα έχει λάβει την ονοµασία Brainternet Project και στόχος είναι η µετατροπή του ανθρώπινου εγκεφάλου σε µια ιστοσελίδα!
Μια ειδική συσκευή που είναι συνδεδεµένη µε το κεφάλι του χρήστη συλλέγει τα εγκεφαλικά του σήµατα και τα µεταφέρει σε έναν κοινό υπολογιστή, ο οποίος, στη συνέχεια, µεταδίδει τα δεδοµένα σε µια εφαρµογή και τα παρουσιάζει σε µια ιστοσελίδα στην οποία µπορεί ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση. Σύµφωνα µε τους ερευνητές, το Brainternet µπορεί να βελτιωθεί τόσο, ώστε να καταγράφει τις εγκεφαλικές δραστηριότητες µέσα από µια εφαρµογή στο κινητό τηλέφωνο και να µεταφέρονται από εκεί στο ∆ιαδίκτυο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να µεταφέρονται δεδοµένα και από το Ιντερνετ προς τον εγκέφαλο. Ολα αυτά µπορεί να ακούγονται ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά, µε κάποιους να θεωρούν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο βήµα προόδου όχι απλώς του ανθρώπινου πολιτισµού, αλλά της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.
Όµως είναι και αρκετοί εκείνοι που κρατούν επιφυλακτική στάση ή στέκονται αρνητικά σε αυτά τα σχέδια, αφού, όπως λένε, το να έχει κάποιος πρόσβαση µέσα στο µυαλό σου, στις σκέψεις και τις µνήµες σου κρύβει τεράστιους κινδύνους.
Η Μεγάλη Μητέρα (Great Mother)
Κρήτη – Ιεράπετρα αγαλματίδιο με την Μεγάλη Μητέρα Θεά του 5.800 π.κ.ε. |
Η Μεγάλη Μητέρα στην προϊστορία
Σύμφωνα με τον Μίρτσεα Ελιάντε ως τις μέρες μας έχει φθάσει ένας σημαντικός αριθμός δοξασιών, μύθων, τελετουργικών και τέχνεργων σχετικών με την γη, τις θεότητές της και το αρχέτυπο της Μεγάλης Μητέρας. Η Μεγάλη Μητέρα στις παραδόσεις του κοσμογονικού ζεύγους είναι η σύντροφος, η θηλυκή όψη που γονιμοποιείται με τρόπο θαυματουργό ή μη και γεννά, αποκαλύπτει τα σιτηρά, τους καρπούς και όλα τα γεννήματα της γης.
Ο Τζέιμς Φρέιζερ ο συγγραφέας του Χρυσού Κλώνου και εκείνοι που επηρέασε, όπως ο Ρόμπερτ Γκρέιβς και η Μαρίγια Γκιμπούτας ανέπτυξαν την θεωρία ότι όλες οι θεότητες της Ευρώπης και της αιγαιακής λεκάνης προήλθαν από μία προ-ινδοευρωπαϊκή ή πρωτο-ινδοευρωπαϊκή θεότητα της νεολιθικής μητριαρχίας. Ως θεμέλιο της θεωρίας της έθεσε την ανακάλυψη ειδωλίων με ασυνήθιστες υπερβολές σε διάφορους πολιτισμούς της προϊστορικής Ευρώπης, τα οποία εκείνη ονόμασε ειδώλια γονιμότητας και τους απέδωσε τις λειτουργίες της αναπαραγωγής, της γαλούχησης και της αύξησης της ζωής. Τα παραδείγματά της άντλησε τόσο από τον Πολιτισμό του Σέσκλου (Αχίλλειον: Φάση 3, Θεσσαλία), όσο και από τον πολιτισμό Βίντσα και τον πολιτισμό Στάρτσεβο.
Οι θεωρίες των Φρέιζερ, Γκρέιβς και κυρίως της Γκιμπύτας προκάλεσαν διχογνωμίες και αμφισβητήθηκαν εντόνως, ιδιαίτερα από τον Πήτερ Ούκο (Peter Ucko), καθηγητή της συγκριτικής αρχαιολογίας, ο οποίος χαρακτήρισε τα προϊστορικά ειδώλια θηλυκών θεοτήτων -όπως η Αφροδίτη του Βίλεντορφ- είτε παιδικά παιχνίδια ή φυλακτά συμπαθητικής μαγείας.
Πολλοί ιστορικοί της θρησκείας υποστηρίζουν ότι τους αιώνες κατά τους οποίους διαμορφωνόταν ο χριστιανισμός έκλεψε και μεταμόρφωσε χαρακτηριστικά θρησκευτικών παραδόσεων που προηγήθηκαν ή και χρειάστηκε να ανταγωνιστεί. Η απόδοση τιμών στο πρόσωπο της Μαρίας (Παναγία) της Καινής Διαθήκης, της μητέρας του Γιαχβέ-Χριστού, αποτελεί μεταγενέστερη δογματική εξέλιξη που περιέλαβε στοιχεία προηγούμενων θηλυκών θεοτήτων.
Ως «μητέρα του Θεού» και «Θεοτόκος» ενσωμάτωσε στοιχεία θηλυκών θεοτήτων που επί χιλιετίες πιστευόταν ότι συντηρούσαν τους επαναλαμβανόμενους εποχικούς κύκλους θανάτου και αναγέννησης. Ήδη πριν από τον 6ο αιώνα, αποδόθηκαν στην Μαρία χαρακτηριστικά όπως η αειπαρθενία, η οποία ήδη ίσχυε για την Αθηνά και την Άρτεμη, και η θέση της «βασίλισσας του ουρανού» και της «μεσολαβήτριας» υπέρ της ανθρωπότητας, όπως συνέβαινε με την ευρέως διαδεδομένη λατρεία της Ίσιδος.
Tα Κρητικά μυστήρια είναι ίσως τα αρχαιότερα στον Ελλαδικό χώρο, καθότι η Μινωική Κρήτη αποτελεί τον αρχαιότερο πολιτισμικά και θρησκευτικά Ελληνικό πολιτισμό.
Βάση της Μινωικής θρησκείας, όπως και όλων των πρωτόγονων θρησκειών είναι «ο κύκλος της βλάστησης». Η Φύση πήρε στην φαντασία του ανθρώπου την μορφή της Μεγάλης Θεάς , ενώ η βλάστηση την μορφή του Θείου Βρέφους. Η Μεγάλη Μητέρα, είναι η σύζυγος του Θεού, που γεννιέται και πεθαίνει συμβολίζοντας έτσι την αναγέννηση της φύσης. Η σχέση των δύο αυτών προσώπων δεν είναι σαφής. Άλλοτε είναι ερωτική που όμως δεν ολοκληρώνεται μίας και ο νεαρός Θεός πεθαίνει, και άλλοτε είναι σχέση μητρική ή αδελφική. Ανάμεσα στις δύο θεότητες τελείται ο ιερός γάμος, που γίνονταν για να συντείνουν στην γονιμοποίηση και την καρποφορία.
Αργότερα τα πρόσωπα του ιερού αυτού γάμου τα υποδύονται ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα της Κνωσού, της οποίας το όνομα είναι Πασιφανή, που σημαίνει «ολόφωτη» και υποδεικνύει την σχέση της Βασίλισσας με την σελήνη. Ο γιος της ο Μινώταυρος άνθρωπος με κεφάλι ταύρου λέγεται και Αστερίων, γιατί αυτός, όπως ο πατέρας του ταυτίζεται με τον έναστρο Ουρανό.
Η Πασιφάη, κατά την Ελληνική μυθολογία, ήταν κόρη του Ήλιου και της νύμφης Περσηίδος, αδερφή του Πέρση, του Αιήτη και της Κίρκης και σύζυγος του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Απέκτησε τέσσερις γιους και τέσσερις κόρες: τους Ανδρόγεω, Κατρέα, Γλαύκο, και Δευκαλίωνα, και τις Αριάδνη, Ξενοδίκη, Ακάλλη και Φαίδρα.
Όταν ο Μίνωας ζήτησε από τον Ποσειδώνα ένα θεϊκό σημάδι ότι μπορούσε να γίνει ο Βασιλιάς της Κρήτης, αναδύθηκε από την θάλασσα ένας πανέμορφος ταύρος για να τον θυσιάσει. Η ομορφιά του ταύρου όμως έκανε τον Μίνωα να τον λυπηθεί και να θυσιάσει άλλον ταύρο στην θέση του. (Επειδή ο ταύρος αναδύθηκε από την θάλασσα, πιστεύεται ότι ήταν ο ίδιος ο Ποσειδώνας. Μία άλλη θεώρηση λέει ότι ήταν ο ίδιος ο Δίας, καθώς οι Κρήτες πίστευαν πώς ο ταύρος ήταν η παρουσία του μεγαλύτερου από όλους τους Θεούς).
Η οργή του Ποσειδώνα για τον εμπαιγμό του Μίνωα ενέβαλε στην Πασιφάη ερωτική μανία έτσι ώστε να ερωτευτεί παράφορα τον ταύρο. Η τελευταία διέταξε τον Δαίδαλο να κατασκευάσει ένα ξύλινο ομοίωμα μικρής αγελάδας κούφιο εσωτερικά προκειμένου έτσι να προκαλέσει τον ταύρο. Με την ένωση της Πασιφάης και του ταύρου γεννήθηκε ο Μινώταυρος (Αστέριος), που είχε σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου.
Στην Πασιφάη αποδίδονταν επίσης γνώσεις αρχαίας μαγείας (όπως στην Κίρκη και στην Μήδεια) με την οποία και μπορούσε να θανατώνει κάθε γυναίκα που υποπτευόταν ως ερωμένη του Μίνωα. Μπορούσε να τις μεταμορφώνει σε φίδια ή οτιδήποτε άλλο προκειμένου να καταστήσει τον Μίνωα άγονο. Η Πασιφάη λατρευόταν κυρίως στην Κρήτη αλλά και στην Λακεδαίμονα ως μάντισσα και χρησμοδότρια. Στις δε Θαλάμες Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον Παυσανία, υπήρχε προς τιμή της άγαλμα που βρισκόταν σε ιερό, παρακείμενο του Ναού του Ηλίου.
Στην Κρήτη ο ταύρος ταυτίζεται με τον ουρανό και τον ήλιο, που γονιμοποιούν την γη με την ζέστη και τις βροχές, ενώ το θηλυκό στοιχείο, η θεϊκή αγελάδα, συσχετίζεται με την Σελήνη, που το σχήμα της θυμίζει τα κέρατα. Έτσι ο γάμος του ταύρου με την αγελάδα είναι μαζί γάμος του ήλιου και του φεγγαριού, των δύο ουράνιων σωμάτων που ρυθμίζουν την ζωή πάνω στον πλανήτη. Στην Μινωική Κρήτη μεγάλη θεότητα είναι η ίδια η φύση, η Μεγάλη Μητέρα Κουροτρόφος , ως «Ορεία Μήτηρ» και «Πότνια θηρών», άλλοτε ως «Θεά των Όφεων» ή του ιερού δέντρου, των πουλιών ή των λουλουδιών.
Άλλοτε πάλι παρουσιάζεται ως πολεμική θεότητα με ασπίδα και ξίφος και άλλοτε ως θαλάσσια θεότητα που ταξιδεύει μέσα σε ιερό πλοίο. Η Μινωική θεότητα απεικονίζεται σε κορυφές ορέων μεταξύ δύο λεόντων, ως Ορεία Μήτηρ ή Πότνια Θηρών, ως Θεά του ιερού δέντρου, Θεά των όφεων, των περιστεριών ή των μηκώνων, αλλά και με πολεμικές εξάρτηση με ξίφος και ασπίδα. Το Ιερό Δέντρο και το Ιερό Σπήλαιο ήταν σύμβολα της μητρότητας και της ζωής, δύο σημαντικά σύμβολα που επίσης συναντούνται σε όλες σχεδόν τις αρχαίες θρησκείες. Μπροστά από το Ιερό δέντρο γινόταν οι προσφορές και οι χοροί.
Το δέντρο ως σύμβολο συμβόλιζε την Μητέρα που προσφέρει τον καρπό της ζωής. Το κατεξοχήν Ιερό δένδρο είναι η Ελιά. Η μακροβιότητα του δένδρου και η σημασία του για την ζωή, εξηγούν γιατί η Ελιά θεωρήθηκε Ιερή σε μία εποχή που το λάδι και το στάρι αποτελούσαν πρωταρχικές αξίες της ζωής του ανθρώπου.
Οι όφεις, φίδια συμβόλιζαν τον χθόνιο χαρακτήρα της, τα περιστέρια ήταν το σύμβολο του ουράνιου πεδίου και οι υπνοφόρες παπαρούνες τα σύμβολα της μητρικής Θεάς, που κατευνάζει τα νήπια. Η Μεγάλη Μητέρα όπως φαίνεται επηρέασε και την διαμόρφωση των Θεών του Δωδεκαθέου.
Για παράδειγμα η Αθηνά, ως Θεά του πολέμου, απεικονίζεται με όπλα, η Άρτεμις είναι η Θεά των θηρίων, η Αφροδίτη συμβολίζεται με τα περιστέρια, ενώ τα λιοντάρια συναντώνται στην λατρεία της Kυβέλης. Ο Δίας επίσης γεννήθηκε στην Κρήτη. Σύμφωνα με τις Μινωικές παραδόσεις, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, οι Κορύβαντες και οι Κουρήτες, ήταν οι συνοδοί της Ρέας στο νησί της Κρήτης και οι προστάτες του νεαρού κούρου της Δία, γιατί αυτοί τον ανέθρεψαν και τον προστάτεψαν από νεογέννητο ακόμη.
Ο Πλάτων μας πληροφορεί ότι οι Κορύβαντες έκαναν την τελετή ενθρόνισης σε όποιον μυούσαν στα Μυστήρια, ενώ ο Πορφύριος αναφέρει για τον Πυθαγόρα ότι όταν πήγε στην Κρήτη για να μυηθεί έκανε καθαρμούς στην παραλία της Κρήτης, νηστεύοντας 9 ημέρες κι έπειτα πήγε στο Ιδαίο Άντρο όπου γίνονταν η μύηση. Λέγεται επίσης ότι ο Πυθαγόρας διδάχθηκε από τους Ιδαίους Δακτύλους ότι ο Ζευς δεν είχε ακόμη θεοποιηθεί κι ότι ήταν θνητός εφόσον μέσα στο Ιδαίο Άντρο υπήρχε ο τάφος Του.
Τα Μυστήρια ήταν διαχωρισμένα σε Μεγάλα και Μικρά.
Στα Μικρά έπρεπε οι υποψήφιοι προς μύηση να προπαρασκευαστούν κατάλληλα ώστε να καταστούν καθαροί και αγνοί σωματικά και ψυχικά, έτσι ώστε να προχωρήσουν στα Μεγάλα Μυστήρια. Στα Μικρά Μυστήρια διδάσκονταν οι παραδόσεις γύρω από τους Θεούς και τους ήρωες και η ερμηνεία των συμβολισμών της Μεγάλης Μητέρας στην γη, στην θάλασσα, στον αέρα και στην φωτιά, που ήταν συμβολικά ο όφις, ο ιχθύς, η περιστερά και ο λέων.
Στα Μεγάλα Μυστήρια λειτουργούσαν βαθμοί μυστικών τελετουργιών προς την Θεά των όφεων, η οποία συμβόλιζε την Μεγάλη Μητέρα Θεά. Βασικό μέρος των τελετουργιών αποσκοπούσε στην Θεοφάνια, την εμφάνιση δηλαδή της Θεάς στη θρησκευτική κοινότητα. Αυτό επιτυγχανόταν μέσω επικλήσεων, ύμνων και του εκστατικού χορού ο οποίος προκαλούσε την έκσταση και συνέβαλλε έτσι στον οραματισμό της Θεοφάνιας.
Οι τελετουργικοί χοροί λάμβαναν χώρα συχνά σε ιερά άλση. Οι ιερείς πέφτοντας σε έκσταση έβλεπαν την Θεά να κατεβαίνει από τους Ουρανούς και να κάθεται στον βωμό Της. Ο Μινωικός πολιτισμός αισθανόταν την θεότητα σαν κάτι μυστηριακό, φευγαλέο και άπιαστο, που μόνο στιγμιαία παρουσιαζόταν με ανθρώπινη μορφή ή με διάφορες μορφές ιερών ζώων.
Προκαταρτικοί της τελικής μυστηριακής ιερουργίας ήταν οι ιεροί χοροί, τα Ταυροκαθάψια, και η πυρρίχη, ο ένοπλος ενθουσιαστικός χορός, που έφερνε τους χορευτές σε ενθουσιαστική έκσταση, τους έκανε δηλαδή σαν «μαινόμενους». (Μαινάδες)
Τα ταυροκαθάψια ήταν άθλημα της Μινωικής εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω από έναν ταύρο. Έχουν βρεθεί αρκετές παραστάσεις και στην Κρήτη (τοιχογραφίες, αγαλματίδια, σφραγίδες) αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας (Πύλος, Τίρυνθα) και στην Μικρά Ασία (Σμύρνη). Αν και τα παιχνίδια με ταύρους είναι γνωστά και από άλλους προϊστορικούς πολιτισμούς της Αιγύπτου και της Ανατολής, στην Μινωική Κρήτη έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας.
Ως βάση για την εξέλιξη των ταυροκαθαψίων θεωρείται το κυβίστημα, που αποτελεί μία μορφή ακροβασίας και κατάγεται από την Αίγυπτο. Οι κυβιστήρες ήταν νέοι που εκτελούσαν με εξαιρετική ευλυγισία θεαματικά γυμνάσματα, ενίοτε και ανάμεσα σε ξίφη.
Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον Θεό Ποσειδώνα. Το άθλημα, αντίθετα με την ταυρομαχία, δεν απαιτούσε τον φόνο των ταύρων. Ο σκοπός του ήταν να αναδείξει την τόλμη και την ευλυγισία των αθλητών. Τέσσερις άνδρες και γυναίκες κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα και τριγυρίζοντας τον ταύρο, ένας από αυτούς προσπαθούσε να ανέβει στην ράχη του ζώου και κρατώντας τα κέρατα του εκτελούσε διάφορες ακροβατικές ασκήσεις.
Επρόκειτο για ένα περίπλοκο και επικίνδυνο ακροβατικό παιχνίδι, κατά το οποίο κυρίως νέοι και νέες εκτελούσαν θεαματικά άλματα στην ράχη ταύρων που έτρεχαν. Η χρήση των ζώων βέβαια προϋπέθετε την σύλληψη και το δαμασμό τους. Τα ταυροκαθάψια έχουν μελετηθεί πολύ από τους ειδικούς και, με βάση τις παρατηρήσεις του J. C. Younger σε ένα δείγμα 54 παραστάσεων ταυροκαθαψίων, έχουν διακριθεί τρεις διαφορετικές τεχνικές όσον αφορά τα άλματα.
Στην πρώτη, ο αθλητής έπιανε τον ταύρο που κάλπαζε από τα κέρατα, αναποδογύριζε το σώμα του πάνω από το κεφάλι του, πατούσε πάνω στην πλάτη του και μετά γύριζε στον αέρα και προσγειωνόταν πίσω του. Στην δεύτερη, ο αθλητής πηδούσε -κατά προτίμηση από μια ανυψωμένη θέση- πάνω από το κεφάλι του ταύρου, έπεφτε με τα χέρια πάνω στην πλάτη του ζώου, μετά γυρνούσε στον αέρα και προσγειωνόταν στο έδαφος πίσω από αυτό. Στην τρίτη, η οποία απεικονίζεται σε μία και μόνο παράσταση, ο ταυροκαθάπτης διακρίνεται πάνω από την ουρά του ταύρου, πιθανόν αφού τον έχει πλησιάσει από το πλάι. Ίσως η τελευταία αυτή παράσταση να μην αποδίδει μια ρεαλιστική τεχνική, αλλά να υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες της εικονογραφίας του σφραγιδόλιθου που απεικονίζεται. Οι περίφημες νωπογραφίες από την Κνωσό, που χρονολογούνται περίπου στα μέσα του 15ου αιώνα π.κ.ε. φαίνεται ότι αποτελούν ένα συνδυασμό των δύο πρώτων τεχνικών.
Οι ταυροκαθάπτες, όπως απεικονίζονται στις διάφορες παραστάσεις φέροντας πλούσια ενδυμασία, περίτεχνη κόμμωση και κοσμήματα, φαίνεται ότι μάλλον ανήκαν στις τάξεις των ευγενών. Σύμφωνα με αρκετούς μελετητές, τα ταυροκαθάψια τελούνταν στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετών για την ανάδειξη των ικανότερων αθλητών και ο θρησκευτικός τους χαρακτήρας φαίνεται κυρίως στην χρήση του ταύρου, του ιερού ζώου της Κρήτης. Θεωρείται ότι το αγώνισμα αυτό παρουσιαζόταν σε ειδικά περιφραγμένους χώρους στην γύρω περιοχή των ανακτόρων -όπως στα Μάλια όπου υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στα βορειοδυτικά του συγκροτήματος- παρά στις κεντρικές αυλές τους.
Στην νότια Γαλλία τελούνται άλματα με ταύρους, με το όνομα Course Landaise, στην πόλη Mont de Marsan στην Γασκώνη.
Στην Ισπανία, οι Recortadores παίζουν με τον ταύρο, προσπαθώντας να τους αποφύγουν και να πηδήξουν από πάνω τους.
Αλλά εκτός από τους χορούς λάμβαναν μέρος και συμβολικές λιτανείες ιερειών και ιερέων, μυστικές συνεστιάσεις, λατρευτικές προσφορές και θυσίες μέσα σε σπονδικές φιάλες και ρυτά, που προσφέρονταν στο Ιερό Δέντρο και στην Στήλη του Διπλού Πέλεκυ. Ο Διπλός Πέλεκυς βρισκόταν στο κέντρο του ιερού, για να φανερώνει την ιερότητα και το «άβατο» του μέρους αυτού. Ο διπλός πέλεκυς συμβόλιζε την δημιουργική ένωση των δυο δυνάμεων της Φύσεως, της παραγωγικής και της γονιμοποιού. Η λατρεία προσφέρεται με διάφορους τρόπους.
Οι ιερείς φοράνε δέρματα ζώων υποδυόμενοι δαίμονες, κρατούν στα χέρια τελετουργικούς πέλεκυς και λίθινες σφύρες. Κύπελλα με ακατάληπτες για εμάς φράσεις γραμμές στο εσωτερικό τους χρησίμευαν για να προσφέρουν θεραπευτική δύναμη στο ποτό. Ο πιστός εισέρχεται στο ιερό όχι γονατιστός αλλά όρθιος με το άκρο σφιγμένο και υψωμένος το μέτωπο. Στην συνεχεία προσφέρει αναίμακτη προσφορά καρπών ή κρασιού. Υπάρχουν όμως και αιματηρές θυσίες ταύρων αλλά και άλλων ζώων που το αίμα τους προσφέρεται στους Θεούς, υπό την συνοδεία μουσικής από την επτάχορδη λύρα.
Η θυσία του Ταύρου, συμβόλιζε την αναγέννηση από το αίμα του, ενώ αντίστοιχα στο επίπεδο του υποψήφιου μύστη ο πλασματικός θάνατος συμβόλιζε την πλασματική αναβίωση του μύστη, που πέθαινε στην παλιά του κατάσταση και ανασταινόταν σε μια υψηλότερη σφαίρα. Την ανακήρυξη των μυημένων ως ιερέων ακολουθούσε η τελετή του Θρονισμού.
Είπαν για την Μεγάλη Μητέρα.
“Η φύση, η παγκόσμια Μητέρα, κυρία όλως των στοιχείων, αρχέγονο παιδί του χρόνου, κυρίαρχος όλων των πνευματικών πραγμάτων, βασίλισσα των νεκρών και των αθανάτων, η μόνη εκδήλωση όλων των Θεών και Θεαινών που υπάρχουν, της οποία το πνεύμα κυβερνά τα αστραφτερά ύψη του Ουρανού, το σύνολο των θαλάσσιων αύρων, την θρηνητική σιωπή του κάτω κόσμου. Λατρεύεται με πολλές όψεις, είναι γνωστή με αμέτρητα ονόματα και εξευμενίζεται με διάφορες τελετουργίες” Απουλήιος
Στην ευεργετική, τροφοδοτική, δημιουργική μορφή της είναι η Magna Mater (Μεγάλη Μητέρα) σαν Ίσιδα, Άθωρ, Κυβέλη, Ιστάρ, Λακσμί, Παρβάτι, Τάρα, Γκουάν-γιν, Δήμητρα, Σοφία, Μαρία και απεικονίζεται συνήθως “ντυμένη με τον ήλιο και την σελήνη στα πόδια της”.
Σαν παγίδα και σχετική με τον θάνατο, είναι η Αστάρτη, η Κάλι, η Ντούργκα, η Λίλιθ, η Εκάτη, η Κίρκη, και είναι η μαύρη παρθένος ή έχει φιδίσια μαλλιά ή κάποια άλλη τρομακτική εμφάνιση.
Η Θεά Μητέρα, η Μεγάλη Θεά δεν είναι άλλη από την Ψυχή του Κόσμου, στις διάφορες εκφράσεις της και από αυτήν εκπορεύονται οι ατομικές Ψυχές.
Οι διάφορες Κοσμογονίες δείχνουν πως κάθε έθνος θεωρούσε την Συμπαντική Ψυχή, την Μεγάλη Θάλασσα, την Βασίλισσα των Ουρανών σαν τον Νου του Δημιουργού Πλάστη και πως ονομαζόταν Μητέρα. Είναι η Anima Mundi, η Παγκόσμια Ψυχή, ο φορέας του Φωτός, το δοχείο των μορφών, το Θείο Πνεύμα των Αιγυπτίων, το Αγιο Πνεύμα των χριστιανών, το Ακάσα των Ινδουιστών, η Μήτρα του Σύμπαντος.
Το Πνεύμα της κυβερνά τα αστραφτερά ύψη του Ουρανού, την θάλασσα, την θρηνητική σιωπή του κάτω κόσμου. Λατρεύεται με πολλές όψεις και είναι γνωστή με αμέτρητα ονόματα. Είναι το θηλυκό Αρχέτυπο, η πηγή κάθε ζωής. Είναι η Βασίλισσα του Ουρανού, αυτή που κρατάει τα κλειδιά της γονιμότητας. των πυλών της γέννησης και του θανάτου. Μία δύναμη διασκορπισμένη σε όλη την δημιουργία.
Κυβερνήτης των τριών Κόσμων είναι η ίδια αρχή σε τρία επίπεδα. Στο Πνευματικό, Ουράνιο επίπεδο είναι η Ουράνια Αφροδίτη, τον Αστρικό Κόσμο είναι η Σελήνη ή η Περσεφόνη και στο Φυσικό κόσμο είναι η Δημήτηρ (Γή-Μήτηρ).
Ο Πλανήτης Αφροδίτης είναι ο πιο απόκρυφος, ο πιο δυνατός, ο πιο Μυστηριώδης από όλους τους πλανήτες.
Η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ αναφέρει ότι η Αφροδίτη είναι εκείνη της οποίας είναι πιο έκδηλη η επίδρασή της επί της Γης και η σχέση της με την Γη.
Ο Πυθαγόρας την ονόμαζε SOL ALTER… άλλο Ήλιο.
Η Σελήνη ή η Περσεφόνη είναι η Βασίλισσα του Αδη, που κυβερνά τα βασίλεια του ύπνου και του θανάτου. Πολυάριθμες είναι οι παραδόσεις που την ορίζουν σαν την χώρα των νεκρών. Το μεταθανάτιο ταξίδι της Ψυχής στην Σελήνη διατηρήθηκε και σε εξελιγμένους πολιτισμούς (Ινδία, Ιράν,Ελλάδα). Για τους Ινδούς είναι ο “δρόμος των Ψυχών”, οι ψυχές ξεκουράζονται στην Σελήνη, περιμένοντας μία καινούργια ενσάρκωση, κατ’ αντιδιαστολή με την πορεία του Ήλιου ή του “δρόμου των Θεών” που παίρνουν οι μυημένοι, αυτοί δηλ. που έχουν λυτρωθεί από την πλάνη της άγνοιας.
Ήλιος και Σελήνη γονιμοποιούν τη Γη, την μικροκοσμική Μητέρα και αυτή με την σειρά της συλλαμβάνει και γεννάει.
Όλοι οι Θεοί είναι Ένας Θεός, όλες οι Θεές είναι Μία Θεά και υπάρχει ένας Μυητής.
Καρλ Γιουνγκ, “Τέσσερα Αρχέτυπα”
Όπως ακριβώς ζούμε σ’ ένα εξωτερικό κόσμο όπου μια ολόκληρη ήπειρος μπορεί από στιγμή σε στιγμή να βυθιστεί, ή ένας πόλος να μετακινηθεί, έτσι και εσωτερικά ζούμε σ’ ένα κόσμο όπου σε κάθε στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι παρόμοιο, που αν θα’ χει τη μορφή μίας ιδέας (έμμονης ή παράλογης) ή διάθεσης (αόριστης ή απρόβλεπτης) δεν θα είναι γι’ αυτό το λόγο λιγότερο επικίνδυνο και αξιόπιστο.
Σύμφωνα με τον Γιουνγκ μία τέτοια κατάρρευση καθώς και μερικά από τα πιο δύσκολα και λεπτά ηθικά μας προβλήματα δημιουργούνται από την εμφάνιση ενός εσωτερικού προσώπου με αυτόνομη προσωπικότητα και μη συνειδητή συμπεριφορά. Το πρόσωπο αυτό εμφανίζεται στα όνειρα, στα οράματα, στις φαντασιώσεις μας ή προβάλλεται πάνω σε πρόσωπα ή καταστάσεις της καθημερινής μας ζωής. Έχει χαρακτηριστικά που λείπουν από την εξωτερική προσωπικότητα και λειτουργεί με τρόπο αντισταθμιστικό αλλά πάντα ασυνείδητο γιατί παρενοχλεί την προσαρμογή του ατόμου στον εξωτερικό κόσμο γκρεμίζοντας του την ιδανική εικόνα που έχει φτιάξει για τον εαυτό του.
Το πρόσωπο για το οποίο μιλάμε είναι αρχετυπικής μορφής, έχει τις ρίζες του στο συλλογικό ασυνείδητο και εμφανίζεται με θηλυκή μορφή (anima) αν το άτομο είναι άνδρας ή με αρσενική μορφή (animus) αν το άτομο είναι γυναίκα. Πιο απλά μπορούμε να πούμε ότι και ο πιο τέλεια αρρενωπός άνδρας κλείνει μέσα του κάτι θηλυκό (και γνωρίζουμε ότι οι πολύ αρρενωποί άνδρες έχουν προσεκτικά φυλαγμένη και κρυμμένη μια πολύ τρυφερή συναισθηματική ζωή που συχνά περιγράφουμε εσφαλμένα σαν «θηλυκή») ενώ και η πιο θηλυκή γυναίκα κρύβει μέσα της έναν άντρα (σαν μία εσωτερική μορφή της ψυχής της). Στο ασυνείδητο του άντρα υπάρχει κληροδοτημένη μια ομαδική εικόνα γυναίκας με την βοήθεια της οποίας ο άνδρας κατανοεί την γυναικεία φύση, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει για την γυναίκα…
Πρόκειται για μία οντότητα που λειτουργεί ανεξάρτητα από τις άλλες ψυχικές λειτουργίες και παρεμβαίνει στην ζωή του ατόμου είτε βοηθητικά είτε καταστρεπτικά αλλά πάντα καθοριστικά και επίμονα Animus σημαίνει νους ή πνεύμα. Είναι η αρσενική ψυχή μέσα στην γυναίκα που κατεξοχήν λειτουργία της είναι ότι παράγει γνώμες. Αντιστοιχεί στον πατρικό λόγο. Η Anima είναι η θηλυκή ψυχή του άνδρα. Αντιστοιχεί στον μητρικό έρωτα και παράγει διαθέσεις.
Η επίδραση που έχουν στο Εγώ η άνιμα και ο άνιμους είναι βασικά η ίδια. Είναι πολύ δύσκολο ν’ απαλλαγεί κανείς απ’ αυτή την επίδραση γιατί είναι πρώτα απ’ όλα ιδιαίτερα ισχυρή. Και αμέσως γεμίζει την εγωιστική προσωπικότητα με μια ακλόνητη αίσθηση δικαίωσης. Ύστερα η αιτία της επίδρασης προβάλλεται και φαίνεται ότι αποτελεί μέρος των αντικειμένων και των αντικειμενικών καταστάσεων (και τα δύο είναι γνωρίσματα του αρχετύπου). Φυσικά το αρχέτυπο υπάρχει a priori.
Αυτό εξηγεί την αναμφισβήτητη ύπαρξη ορισμένων ψυχικών διαθέσεων και γνωμών που είναι εντελώς παράλογες και οι οποίες είναι δύσκολο να επηρεαστούν επειδή η υποβλητική επίδραση που ασκεί το αρχέτυπο είναι πολύ ισχυρή. Το συνειδητό γοητεύεται απ’ αυτή αιχμαλωτίζεται, ναρκώνεται. Συχνά μάλιστα έχει μία αόριστη αίσθηση μίας ηθικής ήττας. Ύστερα αρχίζει να συμπεριφέρεται όλο και πιο αμυντικά, περιφρονητικά και υποκριτικά, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο που απλά αυξάνει την αίσθηση της κατωτερότητας του. Τότε καταλύεται η ανθρώπινη σχέση γιατί όπως και η μεγαλομανία έτσι και το αίσθημα κατωτερότητας, αποκλείει την αμοιβαία αναγνώριση. Και χωρίς αμοιβαία αναγνώριση σχέση δεν υπάρχει.
ANIMA
Είναι το θηλυκό στοιχείο που προσωποποιεί όλες τις θηλυκές ψυχολογικές τάσεις της ψυχής του άνδρα όπως τα αισθήματα, οι αόριστες διαθέσεις, οι προφητικές διαισθήσεις η ευαισθησία προς την άλογη πλευρά, η δύναμη του προσωπικού έρωτα το αίσθημα της φύσης και οι σχέσεις με το ασυνείδητο. Η απώθηση αυτών των θηλυκών τάσεων και ροπών προκαλεί την συσσώρευση τους στο ασυνείδητο. Έτσι η εικόνα της γυναίκας γίνεται υποδοχέας αυτών των απαιτήσεων. Γι’ αυτό ο άνδρας στην ερωτική του εκλογή έχει ισχυρή επιθυμία ν’ αποκτήσει την γυναίκα που ανταποκρίνεται καλύτερα στην δική του ασυνείδητη θηλυκότητα, μία γυναίκα που μπορεί αδίστακτα να δεχτεί την προβολή της ψυχής του.
Δεν είναι τυχαίο που κάποτε διάλεγαν ιέρειες (οι Έλληνες την Σίβυλλα) για να βολιδοσκοπούν την βούληση των θεών και να επικοινωνούν μαζί τους. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Μάγοι των Εσκιμώων και άλλων αρκτικών φυλών που φορούν γυναικεία ενδύματα ή ζωγραφίζουν στήθη πάνω στα δικά τους ρούχα για να εκδηλώσουν την εσωτερική θηλυκή τους πλευρά που τους επιτρέπει να επικοινωνούν με την χώρα των πνευμάτων (ασυνείδητο).
Στις εκφράσεις του το άνιμα προσδιορίζεται κατά κύριο λόγο από την μητέρα του άνδρα. Αν ο άνδρας έχει την αίσθηση ότι η μητέρα του είχε πάνω του αρνητική επίδραση η θηλυκή ψυχή του θα εκφραστεί με οξυθυμία, άγχη, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, υπερευαισθησία. Αν ξεπεράσει αυτές τις αρνητικές τάσεις θα ενισχυθεί ο ανδρισμός του. Στην ψυχή αυτού του άνδρα το αρνητικό πρότυπο της μητέρας-άνιμα θα επαναλαμβάνει επίμονα: «-Δεν είμαι τίποτα… -Τίποτα δεν έχει σημασία… -Για τους άλλους είναι διαφορετικό αλλά εμένα τίποτα δεν μ’ ευχαριστεί». Αυτές οι διαθέσεις του άνδρα μπορούν να εκδηλωθούν μέσα από δύστροπο χαρακτήρα, αρρωστοφοβία, ανικανότητα, τάση για ατυχήματα. Οι Σειρήνες των Ελλήνων, η βασίλισσα της νύχτας στο Μαγεμένο Αυλό του Μότσαρτ προσωποποιούν αυτές τις επικίνδυνες πλευρές του άνιμα. Μία άλλη αρνητική εκδήλωση του άνιμα στην προσωπικότητα του αρσενικού είναι η έφεση να κάνει πικρές φαρμακερές εκθηλυμένες παρατηρήσεις που όλα τα υποτιμούν και βασίζονται σε μία φτηνή διαστροφή της πραγματικότητας.
Μία πιο λεπτή εκδήλωση του θηλυκού πνεύματος είναι τα παραμύθια όπου η πριγκίπισσα απαιτεί από τους μνηστήρες της ν’ απαντήσουν σε μία σειρά ερωτήματα ή να κρυφτούν. Αν δεν λύσουν τα αινίγματα ή τους βρει θα πεθάνουν. Αυτή η παγίδα της άνιμα διαφαίνεται στις ψευτοδιανοητικές και στην πραγματικότητα νευρωτικές συζητήσεις που εμποδίζουν τον άντρα να συγχρωτιστεί με την πραγματική ζωή και τις δημιουργικές αποφάσεις.
Αν οι σχέσεις του άνδρα με τη μητέρα του υπήρξαν θετικές (με τάσεις προσκόλλησης στην μητέρα) αυτό θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις πάνω στο θηλυκό στοιχείο. Ο άνδρας είτε εκθηλύνεται, είτε γίνεται έρμαιο των γυναικών και ανίκανος ν’ αντιμετωπίσει της δυσκολίες της ζωής.
Η μητέρα είναι πάντα ο πρώτος φορέας της εικόνας της ψυχής. Γι’ αυτό βρίσκουμε στους πρωτόγονους ένα μεγάλο αριθμό τελετουργιών σχεδιασμένων για την οργάνωση αυτού του χωρισμού, όπως «μυήσεις μέσα στο σπίτι των ανδρών» ή τελετουργίες αναγέννησης για να καταστεί αποτελεσματικός αυτός ο αποχωρισμός. Ο σύγχρονος πολιτισμένος άνδρας είναι αναγκασμένος να παραλείπει αυτό το πρωτόγονο αλλά θαυμάσιο σύστημα διαπαιδαγώγησης. Κατά συνέπεια η θηλυκή ψυχή με τη μορφή της μητρικής εικόνας μεταβιβάζεται στην σύζυγο.
Έτσι ο άνδρας μόλις παντρεύεται γίνεται παιδαριώδης, συναισθηματικός, εξαρτημένος και δουλοπρεπής ή θηριώδης,τυραννικός, υπερευαίσθητος,σκεπτόμενος πάντα το γόητρο της ‘ανώτερης’ ανδρικότητας του. Το τελευταίο είναι το αντίστροφο του πρώτου. Η εξασφάλιση εναντίον του ασυνείδητου το οποίο αντιπροσωπεύει την σημασία που είχε η μητέρα του γι’ αυτόν δεν αντικαταστάθηκε από κάτι άλλο στην διαπαιδαγώγηση του σύγχρονου άνδρα. Έτσι ο άνδρας κάτω από τον μανδύα του ιδανικά αποκλειστικού γάμου αναζητά στην πραγματικότητα την μητρική προστασία και έτσι ενεργεί προς όφελος των κτητικών ενστίκτων της συζύγου του.
Όπως ακριβώς ο πατέρας ενεργεί προστατευτικά εναντίον των κινδύνων του έξω κόσμου, αντιπροσωπεύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ένα πρότυπο προσωπείου για το γιο του, έτσι και η μητέρα τον προστατεύει από τα σκοτάδια της ψυχής του. Στις τελετουργίες εφηβείας ο μυούμενος λαμβάνει οδηγίες για τα πράγματα της άλλης πλευράς έτσι που τοποθετείται σε μία θέση ώστε να ενεργεί χωρίς να έχει ανάγκη την μητρική προστασία.
Οι θετικές επιδράσεις της άνιμα επιτρέπουν στον άνδρα να βρει την σύζυγο που του ταιριάζει και να ξεδιαλύνει συγκαλυμμένα γεγονότα του ασυνείδητου όταν το λογικό πνεύμα είναι ανίκανο να το κάνει. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει σαν εσωτερικός οδηγός επιτρέποντας στο πνεύμα του να συμφωνήσει με αληθινές εσωτερικές αξίες.
Η θηλυκή ψυχή είναι μία προσωπικότητα (ασυνείδητη και κάθε ασυνείδητο προβάλλεται) γι’ αυτό το λόγο προβάλλεται είτε με τη μορφή ερωτικών φαντασιώσεων (έκφραση της πρωτόγονης πλευράς του θηλυκου στοιχείου) είτε πάνω σε μία συγκεκριμένη γυναίκα. Αυτή είναι η περίπτωση ενός κεραυνοβόλου έρωτα για ένα πρόσωπο που ο άνδρας βλέπει για πρώτη φορά και αμέσως καταλαβαίνει ότι είναι «Η Γυναίκα». Έχει την εντύπωση ότι τη γνώριζε πάντα στενά.
Η προβολή του θηλυκού στοιχείου με τη μορφή ενός άξαφνου και παθιασμένου έρωτα μπορεί να επηρεάσει το γάμο ενός άνδρα και να δημιουργήσει το περίφημο «τρίγωνο» μ’ όλες τις δυσκολίες που προκύπτουν απ’ αυτό. Ιδιαίτερα οι γυναίκες με «νεραϊδένια» όψη έλκουν σχεδόν αυτές τις προβολές του άνιμα επειδή ο άνδρας μπορεί ν΄αποδώσει σχεδόν οποιαδήποτε ιδιότητα σ’ ένα σ’ ένα πλάσμα τόσο γοητευτικής αοριστίας και να υφάνει γύρω του οποιαδήποτε όνειρο. Ο μυστικός σκοπός του ασυνειδήτου που ξεπηδά μέσα από τέτοια μπερδέματα είναι να οδηγήσει το άτομο στην ωρίμανση του δικού του «είναι» με το να εντάξει ένα μέρος της ασυνείδητης προσωπικότητας του στην συνειδητή ενεργητική του ζωή.
Όπως έδειξε ο Γιουνγκ ο πυρήνας της ψυχής (το Εαυτό) εκφράζεται φυσιολογικά μ’ οποιαδήποτε μορφή τετραδικής διάταξης. Ο αριθμός τέσσερα συνδυάζεται και με το άνιμα. Έτσι υπάρχουν 4 στάδια εξέλιξης του άνιμα:
1. Συμβολίζεται με την Εύα που αντιπροσωπεύει σχέσεις καθαρά ενστικτικές και βιολογικές.
2. Συμβολίζεται με την Ελένη του Φάουστ. Προσωποποιεί το ρομαντικό και αισθητικό επίπεδο που ωστόσο χαρακτηρίζεται ακόμη από σεξουαλικά στοιχεία.
3. Συμβολίζεται από την Παρθένο Μαρία μία μορφή στην οποία η αγάπη (έρωτας) φτάνει στο ύψος της πνευματικής αφοσίωσης.
4. Συμβολίζεται από την Θεά Αθηνά ή την Μόνα Λίζα που αντιπροσωπεύει την σοφία που υπερβαίνει την αγιοσύνη και την αγνότητα σ΄ένα στάδιο που σπάνια το φτάνει η ψυχική εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου.
Αν ο άνδρας ξεφύγει από τον κίνδυνο της προβολής του άνιμα σαν να ήταν ένα αποκλειστικά προσωπικό ον μπορεί ν΄ανακαλύψει τη σημασία που έχει αυτή η μορφή σαν εσωτερική πραγματικότητα. Χάρη σ΄αυτήν το άνιμα ξαναγίνεται αυτό που ήταν αρχικά «η γυναίκα μέσα στον άνδρα που μεταφέρει ουσιαστικά μηνύματα του Εαυτού.
ANIMUS
Είναι η αρσενική προσωποποίηση του ασυνείδητου στην γυναίκα που εκδηλώνεται σπάνια με την μορφή ερωτικών φαντασιώσεων. Χαρακτηριστικό της αρσενικής ψυχής είναι ότι παράγει γνώμες που στηρίζονται σε εξίσου ασυνείδητες προηγούμενες υποθέσεις. Αυτές οι γνώμες έχουν το χαρακτήρα σταθερών πεποιθήσεων που δεν κλονίζονται εύκολα ή αξιωμάτων που το κύρος τους είναι φαινομενικά απρόσβλητο. Οι γνώμες αυτές δεν είναι καθόλου προϊόντα σκέψης. Υφίστανται ωστόσο και υποστηρίζονται τόσο θετικά και με μεγάλη πίστη ώστε η γυναίκα δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτές.
Ακόμη και σε μία γυναίκα πολύ θηλυκή εξωτερικά το άνιμους μπορεί να εκδηλωθεί με σκληράδα και να φανεί ανελέητο. Συγκρούεται ξαφνικά στη γυναίκα με κάτι πεισματικό, ψυχρό, ολότελα απρόσιτο. Το άνιμους μπορεί να επαναλαμβάνει στην ψυχή της γυναίκας: «-Το μόνο που επιθυμώ στον κόσμο είναι ν’ αγαπηθώ και αυτός δεν μ’ αγαπά… ή: – Δύο λύσεις υπάρχουν σ’ αυτή την περίπτωση και είναι και οι δύο κακές… Το άνιμους δεν πιστεύει στις εξαιρέσεις. Σπάνια μπορούμε ν’ αντικρούσουμε μία γνώμη που βγαίνει από το άνιμους γιατί είναι συνήθως αληθινή με μία πιο γενική αλήθεια, σπάνια όμως ταιριάζει στην ιδιαίτερη περίπτωση που εξετάζουμε.
Ενσαρκώνεται κάτι σαν κουκούλι ονείρων, πόθων, κρίσεων που ορίζουν τον κόσμο «έτσι όπως θα’ πρέπει να είναι» και αποκόβει τη γυναίκα από την πραγματικότητα και την ενεργητική ζωή. Συμβολισμούς του άνιμους συναντάμε στα παραμύθια με τον βασιλιά των νεκρών (Άδης-Περσεφόνη) ή με τον Κυανοπώγων που σκοτώνει όλες τις γυναίκες του. Προσωποποιεί εδώ όλες τις μικροσυνείδητες, ψυχρές και ολέθριες σκέψεις που πλημμυρίζουν την γυναίκα κυρίως όταν ξεφεύγει από μία ανάγκη που της υπαγορεύει το αίσθημα.
Διαμορφώνεται από τον πατέρα της γυναίκας. Συχνά έχει συλλογικό χαρακτήρα, εξαιτίας του οποίου οι γυναίκες λένε (όταν το άνιμους μιλάει με το στόμα τους: «κάποιος», «όλοι», «αυτοί» κ.α. Η αρσενική ψυχή μοιάζει μάλλον με μία συγκέντρωση πατεράδων ή κάποιου είδους αξιωματούχων που από καθ’ έδρας εκφέρουν ακαταμάχητες λογικές κρίσεις. Αν εξεταστούν προσεκτικότερα οι ακριβολόγοι αυτοί δικαστές αποδεικνύεται ότι είναι κυρίως ρητά και γνώμες που μαζεύτηκαν λίγο-πολύ ασυνείδητα από την παιδική ηλικία και συμπιέστηκαν σ’ ένα κανόνα μέσης αλήθειας, δικαιοσύνης, και λογικότητας που όταν λείπει ένας συνειδητός και ικανός δικαστής (όπως συμβαίνει συχνά) αμέσως σου προσφέρει μία γνώμη.
Ασυνείδητες διαθέσεις από το άνιμους μπορεί να είναι μία περίεργη παθητικότητα, παράλυση όλων των αισθημάτων ή μία βαθιά ανασφάλεια που οδηγεί στο τίποτα. Δυστυχώς πρόκειται για μία κατοχή του Εγώ κατά την διάρκεια της οποίας ταυτιζόμαστε με σκέψεις και αισθήματα που νομίζουμε ότι προέρχονται από εμάς ενώ πρόκειται για προσωποποιήσεις του ασυνείδητου που κυριεύουν το πνεύμα μας. Μονάχα όταν σταματήσει αυτή η περίοδος της «κατοχής» διαπιστώνουμε με τρόμο ότι είπαμε και κάναμε πραγματικά διαμετρικά πράγματα σε σχέση με τις σκέψεις και τα πραγματικά μας αισθήματα κι ότι ήμασταν έρμαιο ενός παράξενου ψυχικού παράγοντα.
Και η αρσενική ψυχή προβάλλεται εξίσου συχνά όπως και η θηλυκή. Οι άνδρες που παρουσιάζονται σαν ιδιαίτερα κατάλληλοι για τις προβολές αυτές είναι είτε περιφερόμενα αντίγραφα του ίδιου του Θεού που γνωρίζουν τα πάντα ή διαφορετικά παρεξηγημένοι «λεξομανείς» που έχουν την ικανότητα να μεταφράζουν την κοινότυπη πραγματικότητα με την ορολογία της μεγαλοπρέπειας χρησιμοποιώντας ένα απέραντο μακροσκελές λεξιλόγιο. Η αρσενική ψυχή έχει μία εξαιρετική αδυναμία σε δύσκολες και ασυνήθιστες λέξεις που λειτουργούν σαν υποκατάστατο του μισητού έργου του στοχασμού.
Θετικές επιδράσεις του άνιμα είναι η προσωποποίηση στην γυναίκα του πνεύματος πρωτοβουλίας,το θάρρος, η τιμιότητα το πνευματικό βάθος. Με την μεσολάβηση του άνιμους η γυναίκα μπορεί να συνειδητοποιήσει την μυστική εξέλιξη της προσωπικής και πνευματικής της κατάστασης και να βρει το δρόμο για μία πιο έντονη πνευματική ζωή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πάψει να προσκολλάται σε απόλυτες ιδέες. Η γυναίκα πρέπει να βρει το θάρρος να θέσει υπό αμφισβήτηση τον ιερό χαρακτήρα των πεποιθήσεων της. Μόνο τότε μπορεί ν’ αφομοιώσει τις υποδείξεις του ασυνείδητου ιδίως όταν εναντιώνονται στις ιδέες του άνιμους. Μόνο τότε μπορεί να εκδηλώνεται το Εαυτό και η γυναίκα μπορεί να καταλαβαίνει τις προθέσεις του.
Στάδια εξέλιξης άνιμους:
1. Συμβολίζεται από τον Ταρζάν και προσωποποιεί την φυσική δύναμη και σεξουαλικότητα.
2. Συμβολίζεται από τον ποιητή Σέλλευ. Εδώ έχουμε το πνεύμα της πρωτοβουλίας (άνδρας της δράσης) και την ικανότητα να λειτουργεί οργανωτικά .
3. Συμβολίζεται από τον Λ.Τζώρτζ (πολιτικός ρήτορας). Εδώ το άνιμους γίνεται «Ο λόγος» και παρουσιάζεται συχνά με τα χαρακτηριστικά ενός καθηγητή ή ιερέα.
4. Συμβολίζεται από τον Γκάντι ενσάρκωση της σκέψης. Είναι ο σοφός που ανακαλύπτει την αλήθεια. Αυτό είναι το ανώτερο στάδιο όπου το άνιμα γίνεται μεταβιβαστής της θρησκευτικής εμπειρίας και δίνει καινούργιο νόημα στην ζωή.
Στην πιο εξελιγμένη του μορφή το άνιμους συνδέει καμιά φορά την γυναίκα με την πνευματική εξέλιξη της εποχής της και την κάνει να είναι πιο επιδεκτική από τον άνδρα στις δημιουργικές ιδέες. Γι’ αυτό το λόγο σε πολλές χώρες ανέθεταν στις γυναίκες το καθήκον να διαβάζουν το μέλλον ή την θέληση των Θεών. Η δημιουργική τόλμη του θετικού άνιμους εκφράζει καμιά φορά σκέψεις ή ιδέες που παρακινούν τους ανθρώπους να ρίχνονται σε καινούργια τολμήματα.
Η κατάκτηση της ισορροπίας:
Επειδή τα πράγματα του εσωτερικού κόσμου μας επηρεάζουν με περισσότερη δύναμη ακριβώς επειδή είναι ασυνείδητα είναι αναγκαίο γι’ αυτόν που επιθυμεί να προοδεύσει στην αυτοκαλλιέργεια -κάθε εκπολιτιστική κίνηση αρχίζει από το άτομο- να καταστήσει αντικειμενικές τις επιδράσεις της λανθάνουσας πλευράς της ψυχής του (αρσενικής ή θηλυκής ανάλογα) και να προσπαθήσει να κατανοήσει τι μηνύματα κρύβονται πίσω απ’ αυτές τις επιδράσεις.
Μ’ αυτό τον τρόπο προσαρμόζεται στο αόρατο και προστατεύεται απ’ αυτό. Δεν μπορεί να επέλθει καμία προσαρμογή χωρίς παραχωρήσεις και στους δύο κόσμους. Απ’ την μελέτη των απαιτήσεων των 2 κόσμων (εσωτερικού-εξωτερικού) και την μεταξύ τους σύγκρουση επακολουθεί το ενδεχόμενο και το αναγκαίο.
Στον Δυτικό κόσμο εξάλλου η συνειδητότητα μας είναι εξωστρεφής και ο εσωτερικός μας κόσμος παραμένει στο σκοτάδι. Πολλές όμως απ’ τις αναστατώσεις και ενοχλήσεις μας είναι συμπτώματα εσφαλμένης προσαρμογής στις συνθήκες αυτού του εσωτερικού κόσμου.
Πρέπει καταρχήν τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα να συνειδητοποιήσουν ότι διαθέτουν μία εσωτερική πραγματικότητα – εκτός από την εξωτερική για να ανακαλύψουν τις λανθάνουσες τάσεις της ψυχής μας. Αυτή η συνομιλία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν είμαστε σε κατάσταση θυμικής διέγερσης και αφήνουμε αυτή την διέγερση να εκφραστεί ελεύθερη από κάθε ορθολογιστική κριτική.
Πρέπει να μιλάμε στην «άλλη» πλευρά της ψυχής μας με ερωτήσεις-απαντήσεις σαν να απευθυνόμαστε σ’ ένα πραγματικό πρόσωπο στενά συνδεδεμένο μαζί μας μέχρι να έχουμε ένα ικανοποιητικό τέλος στη συζήτηση. Έτσι καταφέρνουμε την ήρεμη παρακολούθηση και διαπαιδαγώγηση της «άλλης»πλευράς (άνιμους-άνιμα).
Όταν το άτομο αφού αγωνιστεί σοβαρά και επίμονα καταφέρει να μην ταυτιστεί με τον άνιμους ή την άνιμα τότε το ασυνείδητο αλλάζει όψη και παρουσιάζεται με καινούργια συμβολική μορφή που αντιπροσωπεύει τον βαθύ πυρήνα της ψυχής (Εαυτό). Αυτός ο πυρήνας προσωποποιείται στα όνειρα της γυναίκας από ένα ανώτερο θηλυκό πρόσωπο (ιέρεια, μάγισσα, θεά της φύσης ή του έρωτα, μητέρα-γη). Στην περίπτωση του άνδρα θα εκδηλωθεί με τη μορφή ενός ιεροφάντη, μυσταγωγού, ή την μορφή ενός γέρου-σοφού, με το πνεύμα της φύσης κ.α.
Με αυτή την διαδικασία επιτυγχάνεται η εκπαίδευση και η εναρμόνιση της θηλυκής ψυχής του άνδρα με την αρσενική ψυχή της γυναίκας έτσι ώστε να λειτουργούν θετικά και βοηθητικά για το άτομα και συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στις σχέσεις του με το αντίθετο φύλο.
Η εικόνα της μητέρας εντυπώνεται στην αναπτυσσόμενη ψυχή
Παρ’ ότι η μορφή της μητέρας αρχετυπικά έτσι όπως αναδύεται και εμφανίζεται μέσα από τα βάθη του συλλογικού ασυνειδήτου μέσα από τους μύθους, τα παραμύθια και τις λαϊκές παραδόσεις είναι παγκόσμια, η εικόνα αυτή αλλάζει και διαφοροποιείται σημαντικά όταν εμφανίζεται στην ανθρώπινη ψυχή.
Οι παραδοσιακές Ανατολίτικες φιλοσοφίες περιγράφουν την μεγάλη αλληλεπίδραση μεταξύ της γήινης ενέργειας και του ανθρώπινου σώματος, και την ισχυρή σύνδεση μεταξύ θηλυκής ενέργειας και γήινης έλξης. Η κατανόηση της γυναικείας φύσης με την φυσική άμπωτη και παλίρροια ως θετικής και ισχυρής μας δίνει την δυνατότητα να θεραπευτούμε και να ζήσουμε με ένα ισορροπημένο υγιή τρόπο. Τα γυναικεία σώματα διαφέρουν από τα αντρικά στο ότι η ενέργεια της Γης κινείται προς τα πάνω και μέσα στο σώμα τους.
“Η θηλυκή ενέργεια είναι μία κεντρομόλος δύναμη.” (Christiane Northrup, M.D, Η Σοφία του Γυναικείου Σώματος).
“Η θηλυκή Σοφία είναι η Ευφυΐα στην καρδιά της δημιουργίας. Είναι ολιστική, διορατική, διευρυμένη και λειτουργεί σαν πεδίο άπειρων συσχετίσεων.” Deepak Chopra, M.D
Υπάρχει ένα πρότυπο, μία αρχέγονη εικόνα της Μητέρας που προϋπάρχει και προηγείται όλων των φαινομένων στα οποία εκδηλώνεται το μητρικό στοιχείο, με την ευρύτερη έννοια του όρου. Το Αρχέτυπο της Μητέρας εκφράζεται με ποικίλες μορφές και όψεις. Ο φορέας του αρχετύπου είναι αρχικά η προσωπική μητέρα. Συνδέεται με την προσωπική μας μητέρα ή τροφό, γιαγιά, μητριά και άλλα γυναικεία πρόσωπα που μας φρόντισαν και έδωσαν στοργή και προστασία στην παιδική μας ηλικία.
Η εξερεύνηση του Αρχετύπου της Προσωπικής Μητέρας είναι κεντρικής και μοναδικής αξίας στην Αναλυτική διαδικασία της Ψυχολογίας του Βάθους. Το Αρχέτυπο της μητέρας είναι διττό και αντιπροσωπεύει τις δύο πλευρές, δύο όψεις της μητέρας με ιδιότητες όπως η μαγική εξουσία του θηλυκού η στοργική μητρική φροντίδα, η συμπόνια, η ενσυναίσθηση, ο συναισθηματικός πλούτος, η δοτικότητα, η σοφία, η διαισθητικότητα και όλα όσα τρέφουν και συντηρούν. Επίσης αντιπροσωπεύει όλα όσα υποθάλπουν την ανάπτυξη και την γονιμότητα.
Η διπλή αμφιταλαντευόμενη φύση αυτών των ιδιοτήτων περιγράφεται ως “Η στοργική και τρομερή Μητέρα”.
Στο συλλογικό ασυνείδητο η Μεγάλη Μητέρα, η Μητέρα Θεά εκφράζεται μέσα από πολλούς μύθους ένας από τους οποίους είναι “Ο μύθος της Δήμητρας και της Περσεφόνης”. Ένας συμβολικός μύθος που εκφράζει το διττό αρχέτυπο, την άνοδο και την κάθοδο της Θεάς Περσεφόνης. Η Περσεφόνη ήταν Θεά του Κάτω Κόσμου, της άνοιξης, των λουλουδιών και της βλάστησης. Τα σύμβολά της είναι οι σπόροι τα δημητριακά, τα ρόδια, τα λουλούδια, η δάδα και το ελάφι, (γενετήσιο σύμβολο).
Ο μύθος λέει ότι ήταν κόρη της Θεάς Δήμητρας και του αδελφού της Δία. Ο Πλούτωνας (Θεός του Κάτω κόσμου, αναφέρεται και ως Άδης ) θαμπώθηκε από την ομορφιά της, παρασύρθηκε από τον έρωτά του και την άρπαξε στον Κάτω Κόσμο. Η αρπαγή της Περσεφόνης σύμφωνα με τον Ομηρικό ύμνο ότι η συνέβη στο Νύσιον πεδίον, όταν η κόρη μάζευε άνθη σε ένα λιβάδι με συντροφιά παρθένων, των Ωκεανίδων Νυμφών, της Θεάς Αθηνάς και της Θεάς Άρτεμης.
Η Θεά Δήμητρα την ζήτησε πίσω και έτσι συμφώνησαν ότι η Θεά θα περνάει τους μισούς μήνες στον Κάτω Κόσμο και τους μισούς στον Πάνω κόσμο. Τους μήνες που η Περσεφόνη ζούσε στον Πάνω κόσμο (άνοδος της Θεάς) η Θεά Δήμητρα από την χαρά της δημιουργούσε Καλοκαιρία ενώ τους υπόλοιπους από την λύπη και τον θυμό της και τον τραυματικό χωρισμό από την κόρη της, κακοκαιρία. Ο μύθος της Περσεφόνης συνδέεται με την θεωρία της βλάστησης και καρποφορίας, του Αγροτικού κύκλου ζωής, την θεωρία της διαρκούς αναγέννησης και αιωνιότητας.
Στα Ελευσίνια Μυστήρια η επιστροφή της Περσεφόνης εορταζόταν με την σπορά του Φθινοπώρου. Το ανέβασμα της κόρης (άνοδος ) και η επανασύνδεσή της με την Μητέρα της συμβολίζει την επανένωση, την αναγέννηση, ο παλιός σπόρος ενώνεται με το νέο βλαστό, η μία γενιά προέρχεται από την άλλη. (Κόρη, Μητέρα, Γιαγιά)
Ένας αντίστοιχος μύθος που αντιπροσωπεύει την κάθοδο της Θεάς, το διττό Αρχέτυπο της Μητέρας, την διπολική Θεά είναι ο μύθος της Ινάνα- Ιστάρ και της Ερεσιγκάλ. Είναι ένας Σουμεριακός και Συριακός μύθος της αρπαγής της Θεάς της βλάστησης και γονιμότητας Ινάνα.
Ο χώρος του μαγικού μετασχηματισμού και της αναγέννησης καθώς και ο Κάτω κόσμος με τους κατοίκους του διευθύνονται από την Μητέρα.
Το σύμβολο “Μεγάλη Μητέρα” είναι προϊόν του αρχετύπου της Μητέρας.
Η έννοια της Μεγάλης Μητέρας ανήκει στο χώρο της συγκριτικής θρησκειολογίας; Και εμπεριέχει και αγκαλιάζει πολλούς και αρκετά διαφορετικούς τύπους της Μητέρας- Θεάς.
Εκφράζεται και αντιπροσωπεύεται μέσα από την Μητέρα του Θεού, την Μεγάλη Μητέρα όλων, την Αθηνά Παρθένο και την Σοφία.
Σύμβολα του Αρχετύπου της Μεγάλης Μητέρας είναι όλα εκείνα που αντιπροσωπεύουν την λαχτάρα μας για λύτρωση και αναγέννηση, ο Παράδεισος, η Βασιλεία του Θεού, τα Ηλύσια Πεδία, η Νήσος των Μακάρων, σύμβολα Αναγέννησης και Ανάστασης. Σύμβολα που αντιπροσωπεύουν συναισθήματα δέους και αφοσίωσης όπως ένα Πανεπιστήμιο, μια χώρα, μία πόλη, ο ουρανός, η Γη, τα δάση, η θάλασσα, τα στάσιμα νερά. Μητρικά Σύμβολα μπορεί να είναι η Ύλη, ο κάτω κόσμος, η Σελήνη.
Οι τρεις ουσιαστικές πλευρές του αρχετύπου της μητέρας είναι:
Η καλοσύνη που τρέφει και συντηρεί, ο οργιαστικός της συναισθηματισμός και τα στύγια βάθη της.
Το μητρικό πρότυπο και οι 4 τύποι γυναικών
O Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ τονίζει το πόσο σημαντική είναι η σχέση μια γυναίκα με την μητέρα της και αναδεικνύει το πώς το μητρικό πρότυπο επηρεάζει την προσωπικότητα της γυναίκας την ζωή της αλλά και την σχέση της με τους άνδρες. Μάλιστα χωρίζει τις γυναίκες σε 4 ακραίους τύπους σύμφωνα με τα προλεγόμενα.
1. Ταύτιση με τη Μητέρα:
Αν ένα μητρικό σύμπλεγμα σε μια γυναίκα δεν προκαλέσει υπερτροφική ανάπτυξη του Έρωτα, οδηγεί σε ταύτιση με την μητέρα και σε παράλυση της θηλυκής πρωτοβουλίας της κόρης. Τότε συμβαίνει μια πλήρης προβολή της προσωπικότητάς της πάνω στην μητέρα. Αυτό οφείλεται στο ότι δε συνειδητοποιεί ούτε το μητρικό ένστικτο ούτε τον Έρωτά της. Κάθε τι που της θυμίζει μητρότητα, υπευθυνότητα, προσωπικές σχέσεις και ερωτικές απαιτήσεις προκαλεί συναισθήματα κατωτερότητας και την αναγκάζει να “το σκάει” πηγαίνοντας στην μητέρα της που ζει στην εντέλεια όλα όσα μοιάζουν ανέφικτα για την κόρη.
Σαν ένα είδος “υπεργυναίκας” (την οποία θαυμάζει άθελά της η κόρη) η μητέρα ζει απο πριν στην θέση της όλα εκείνα που θα μπορούσε η κόρη να ζήσει για τον εαυτό της. Η κόρη αρκείται να μένει προσκολλημένη στην μητέρα με μια ανιδιοτελή αφοσίωση, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί ασυνείδητα να της επιβληθεί και να την τυραννά – φυσικά όλα αυτά κάτω απο το πρόσχημα της ολοκληρωτικής πίστης και αφοσίωσης. Η κόρη ζει τη ζωή της στην σκιά και συχνά μοιάζει να την απομυζά η μητέρα της, της οποίας παρατείνει τη ζωή με ένα είδος συνεχών “μεταγγίσεων αίματος”.
Αυτές οι στραγγισμένες, αναιμικές δεσποινίδες δεν είναι βέβαια απρόσβλητες απο το γάμο. Αντίθετα, παρ’ όλη την ατολμία και την παθητικότητά τους, έχουν μεγάλη “ζήτηση” στην αγορά του γάμου για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτο, είναι τόσο άδειες που ο άντρας μπορεί να τους αποδίδει οποιοδήποτε χαρακτηριστικό θέλει. Επιπλέον, είναι τόσο χαμένες μέσα στο ασυνείδητό τους ώστε το ασυνείδητο αυτό απλώνει αμέτρητες αόρατες κεραίες, αληθινά πλοκάμια που απορροφούν όλες τις αντρικές προβολές και αυτό ευχαριστεί τρομερά τους άντρες.
Η θηλυκή αοριστία είναι το επιθυμητό αντίθετο της αντρικής αποφασιστικότητας και ευθύτητας, που μπορεί να επιτευχθεί ικανοποιητικά μόνο αν ο άντρας είναι σε θέση να απαλλαγεί απο κάθε αμφίβολο, αμφιταλαντευόμενο, ασαφές και μπερδεμένο στοιχείο, προβάλλοντας το πάνω σε κάποιο γοητευτικό παράδειγμα γυναικείας αθωότητας. Εξαιτίας της παθητικότητας που χαρακτηρίζει τη γυναίκα και τα συναισθήματα κατωτερότητας που την κάνουν να παίζει συνέχεια τον πληγωμένο αθώο, ο άντρας παίζει έναν ιδιαίτερα ελκυστικό ρόλο: έχει το προνόμιο να ανέχεται τις γνωστές γυναικείες ανοησίες με πραγματική ανωτερότητα, αλλά και μεγαλοψυχία, σαν ένας αληθινός ιππότης.
Η διαβόητη ανικανότητα της κοπέλας είναι μια ειδική περίπτωση. Η κόρη είναι σε τέτοιο βαθμό προέκταση της μητέρας της ώστε όταν την πλησιάζει κάποιος άντρας συγχύζεται και ταράζεται. Δεν ξέρει απολύτως τίποτε. Είναι τόσο άπειρη, έχει τόσο τρομερή ανάγκη απο βοήθεια, ώστε ακόμη και ο πιο ευγενικός θαυμαστής της γίνεται ένας τολμηρός απαγωγέας που κλέβει με κτηνώδη τρόπο την κόρη απο την στοργική μητέρα. Μια τέτοια υπέροχη ευκαιρία που επιτρέπει στον άντρα να παραστήσει τον Δον Ζουάν δεν εμφανίζεται κάθε μέρα και επομένως αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Έτσι άρπαξε την Περσεφόνη ο Πλούτωνας απο την απαρηγόρητη Δήμητρα. Αλλά, μετά απο διαταγή των Θεών, ο Πλούτωνας αναγκάστηκε να παραδίνει την γυναίκα του κάθε χρόνο στην πεθερά του για το καλοκαίρι. (Ο προσεκτικός αναγνώστης, θα σημειώσει ότι αυτοί οι θρύλοι δε δημιουργούνται τυχαία!).
2. Αντίσταση στην Μητέρα:
Oι τρεις ακραίοι τύποι συνδέονται μεταξύ τους απο πολλά ενδιάμεσα στάδια, απο τα οποία θα αναφέρω μόνο ένα σημαντικό παράδειγμα. Σε αυτό τον ενδιάμεσο τύπο, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η υπερανάπτυξη ή η καταπίεση των θηλυκών ενστίκτων όσο η συντριπτική αντίσταση στην μητρική υπεροχή που συχνά αποκλείει κάθε άλλο στοιχείο απο την ζωή της κόρης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα του αρνητικού μητρικού συμπλέγματος. Το σύνθημα αυτού του τύπου είναι: Οτιδήποτε, φτάνει να μην μοιάζει με την μητέρα! Από την μία η κόρη νιώθει μια γοητεία για την μητέρα της που ποτέ δεν φτάνει στο σημείο της ταύτισης.
Από την άλλη έχουμε μια ενίσχυση του Έρωτα που εξαντλείται σε μια ζηλιάρικη αντίσταση. Αυτού του είδους η κόρη ξέρει τι δε θέλει, αλλά συνήθως δεν έχει ιδέα για το τι θα μπορούσε να διαλέξει για δική της μοίρα. Όλα τα ένστικτά της είναι συγκεντρωμένα πάνω στην μητέρα της σε μια αρνητική μορφή αντίστασης και επομένως δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να φτιάξει την δική της ζωή. Αν καταφέρει να φτάσει μέχρι το γάμο, είτε θα παντρευτεί μόνο και μόνο για να ξεφύγει απο την μητέρα της, ή αλλιώς μια διαβολική σύμπτωση θα της δώσει ένα σύζυγο που έχει τα ίδια ουσιαστικά χαρακτηριστικά με την μητέρα της.
Όλες οι ενστικτώδεις διεργασίες συναντούν απροσδόκητες δυσκολίες. Είτε η σεξουαλικότητα δεν λειτουργεί σωστά, ή τα παιδιά είναι ανεπιθύμητα, ή τα μητρικά καθήκοντα της φαίνονται αφόρητα, ή αντιδρά στις απαιτήσεις της έγγαμης ζωής με ανυπομονησία και εκνευρισμό. Αυτό είναι πολύ φυσικό, αφού τίποτε απο όλα αυτά δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικότητες της ζωής μια και ο κυρίαρχος σκοπός της ζωής του ατόμου έχει καταλήξει να είναι η ξεροκέφαλη αντίδραση στην δύναμη της μητέρας με οποιαδήποτε μορφή και να παρουσιάζεται.
Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να δει συχνά τις ιδιότητες του μητρικού αρχέτυπου να αναδύονται με κάθε λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, η μητέρα σαν αντιπρόσωπος της οικογένειας προκαλεί είτε βίαιη αντίσταση είτε πλήρη αδιαφορία σε οτιδήποτε έχει σχέση με την οικογένεια, την κοινότητα, την κοινωνία, τις συμβατικότητες, και τα παρόμοια. Η αντίσταση στην μητέρα σαν μήτρα συχνά εκδηλώνεται με διαταραχές της εμμηνόρροιας, αδυναμία σύλληψης, μια απέχθεια για την εγκυμοσύνη, αιμορραγίες και υπερβολικούς εμετούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποβολές κ.ο.κ. Η μητέρα σαν materia, “ύλη”, μπορεί να κρύβεται πίσω απο την ανυπομονησία που δείχνουν αυτές οι γυναίκες για τα αντικείμενα, τον αδέξιο τρόπο που χειρίζονται τα εργαλεία και τα πήλινα, καθώς και το κακό τους γούστο στα ρούχα.
Ακόμη η αντίσταση προς την μητέρα μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια αυθόρμητη ανάπτυξη της διάνοιας με σκοπό τη δημιουργία μιας σφαίρας ενδιαφερόντων στην οποία δεν έχει καμιά θέση η μητέρα. Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται στις ίδιες τις ανάγκες της κόρης και δε γίνεται καθόλου για χάρη του άντρα, όσο κι αν φαίνεται οτι θέλει να τον εντυπωσιάσει ή να τον ζαλίσει με μια προσποιητή διανοητική συντροφικότητα. Ο πραγματικός της σκοπός είναι να τσακίσει την δύναμη της μητέρας με την συνεχή διανοητική κριτική και τις ανώτερες γνώσεις της, έτσι ώστε να μπορεί να της απαριθμεί όλες τις βλακείες, τα λογικά της λάθη και τις ελλείψεις στην μόρφωσή της. Η διανοητική ανάπτυξη συχνά συνοδεύεται απο την εμφάνιση γενικών αντρικών χαρακτηριστικών.
3.Υπερανάπτυξη του Έρωτα:
Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως το μητρικό σύμπλεγμα που αναφέρθηκε στον πρώτο τύπο, θα οδηγήσει στην υπετροφία του μητρικού ενστίκτου στην κόρη. Εντελώς το αντίθετο μάλιστα, αυτό το ένστικτο μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχουμε έναν Υπεραναπτυγμένο Έρωτα που λειτουργεί σαν υποκατάστατο, πράγμα που σχεδόν πάντα οδηγεί σε μια ασυνείδητη αιμομικτική σχέση με τον πατέρα. Ο ενισχυμένος Έρωτας δίνει μια αφύσικη έμφαση στην προσωπικότητα των άλλων. Η ζήλεια για την μητέρα και η επιθυμία της κόρης να την ξεπεράσει, γίνεται το μόνιμο θέμα όλων των κατοπινών προσπαθειών της που έχουν συχνά καταστροφικό τέλος.
Μια γυναίκα αυτού του τύπου αγαπά τα ρομαντικά και εντυπωσιακά επεισόδια για χάρη των ίδιων των επεισοδίων και μόνο. Ενδιαφέρεται για τους παντρεμένους, όχι τόσο για τους ίδιους, όσο για το γεγονός οτι είναι παντρεμένοι και αυτό της δίνει την ευκαιρία να καταστρέψει έναν γάμο, πράγμα που είναι και ο μοναδικός σκοπός του όλου ελιγμού τους. Από την στιγμή που θα πετύχει τον στόχο της, το ενδιαφέρον της εξατμίζεται επειδή δεν διαθέτει κανένα μητρικό ένστικτο και τότε έρχεται η σειρά κάποιου άλλου. Αυτός ο τύπος διακρίνεται για την αξιοσημείωτη έλλειψη συνειδητότητας. Αυτές οι γυναίκες μοιάζουν πραγματικά να είναι εντελώς τυφλές σε όσα κάνουν, πράγμα που δεν είναι καθόλου θετικό, τόσο για τις ίδιες, όσο και για τα θύματά τους. Δεν χρειάζεται βέβαια να πω πως για τους άντρες με παθητικό Έρωτα αυτός ο τύπος γυναίκας προσφέρει ένα εξαιρετικό “αγκίστρι” για τις προβολές της άνιμα.
4. Υπερτροφία του Μητρικού Στοιχείου:
Το μητρικό σύμπλεγμα στην κόρη, οδηγεί είτε σε υπερτροφία της θηλυκής πλευράς είτε σε ατροφία της. Η υπερβολική ανάπτυξη της θηλυκής πλευράς σημαίνει μια ενίσχυση όλων των θηλυκών ενστίκτων και πάνω απο όλα του μητρικού ενστίκτου. Η αρνητική πλευρά αυτής της κατάστασης αντιπροσωπεύεται απο τη γυναίκα που ο μοναδικός της σκοπός είναι η γέννηση παιδιών. Γι’ αυτήν ο σύζυγος έχει προφανώς δευτερεύουσα σημασία, είναι πρώτα και κύρια το όργανο της αναπαραγωγής και τον θεωρεί απλά σαν ένα αντικείμενο που πρέπει να φροντίζει, όπως φροντίζει τα παιδιά, τους φτωχούς συγγενείς, τις γάτες, τα σκυλιά και τα έπιπλα του σπιτιού.
Ακόμα και η δική της προσωπικότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Συχνά δεν την συνειδητοποιεί καθόλου γιατί ζει όλη της την ζωή μέσα σε άλλους και μέσα απο άλλους, σε μια ολοκληρωτική ταύτιση με τα αντικείμενα της φροντίδας της. Πρώτα γεννά τα παιδιά και στην συνέχεια προσκολλάται πάνω τους γιατί χωρίς αυτά δεν έχει καμιά προσωπική ύπαρξη. Όπως και η Θεά Δήμητρα εξαναγκάζει τους Θεούς με την ανυποχώρητη εμμονή της να της παραχωρήσουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας της κόρης της.
Ο Έρωτάς της αναπτύσσεται αποκλειστικά και μόνο σαν μητρική σχέση, ενώ παραμένει ασυνείδητος στον προσωπικό τομέα. Ένας ασυνείδητος Έρωτας εκφράζεται σχεδόν πάντα σαν επιδίωξη της δύναμης. Οι γυναίκες αυτού του τύπου, μολονότι συνεχώς “ζουν για άλλους”, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κάνουν καμιά πραγματική θυσία. Σπρωγμένες απο μια ανελέητη επιδίωξη της δύναμης και μια φανατική διεκδίκηση των δικών τους μητρικών δικαιωμάτων καταφέρνουν συχνά όχι μόνο να εξαλείψουν την ίδια τους την προσωπικότητα, αλλά και την προσωπική ζωή των παιδιών τους. Όσο λιγότερο συνειδητοποιεί μια τέτοια μητέρα την δική της προσωπικότητα, τόσο μεγαλύτερη και πιο βίαιη είναι η ασυνείδητη επιθυμία της για δύναμη.
Ο νους της μητέρας δεν καλλιεργείται για χάρη της ατομικής του ανάπτυξης αλλά συνήθως παραμένει στην αρχική του κατάσταση εντελώς πρωτόγονος, ασυσχέτιστος και ανελέητος, αλλά επίσης εξίσου γνήσιος και μερικές φορές εξίσου βαθύς με την ίδια την φύση. Η μητέρα δεν το γνωρίζει αυτό και επομένως δεν μπορεί να εκτιμήσει το ίδιο της το πνεύμα ή να απορήσει και να θαυμάσει το βάθος του σε φιλοσοφικό επίπεδο. Συχνά ξεχνάει αμέσως αυτά που λέει.
Επιστρέφοντας στις ποιότητες της Εσωτερικής Θεάς και συμφιλιώνοντας τα αντίθετα μέσα στην ψυχή της επιτρέποντας να αναδυθεί το καταπιεσμένο θηλυκό πνεύμα μέσα της, προϊόν της πατριαρχικής κοινωνίας, η σύγχρονη γυναίκα παίρνει πάλι τα ηνία της ατομικότητάς της και μπορεί να σχετιστεί με τον άντρα ως ίσο προς ίσο κρατώντας τις αξίες, τα ιδανικά της και τις μοναδικές της ποιότητες.
Όπως το έθεσε ο Καρλ Γιουνγκ οι σύγχρονες γυναίκες “Πρέπει να ονειρευτούν τον μύθο”.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)