12.3.4. Κλέος και αρετή της Πηνελόπης
Με τον νόστο του Οδυσσέα και την εκδικητική εξόντωση των μνηστήρων συμπλέκεται και το κλέος της Πηνελόπης. Απεγνωσμένη η βασίλισσα της Ιθάκης δηλώνει δύο φορές (πρώτα προς τον μνηστήρα Ευρύμαχο και ύστερα προς τον μεταμορφωμένο ξένο της Οδυσσέα) ότι, αν επέστρεφε ο άντρας της, εκείνη θα κέρδιζε μεγαλύτερη ακόμη δόξα (τ 127-128 = σ 254-255):
Αν ήταν να γυρίσει, αν κυβερνούσε πάλι τη ζωή μου,
τότε κι η δόξα μου θ᾽ ανέβαινε ψηλότερα [μεῖζον κλέος] όλα θα πήγαιναν
καλύτερα. Μα τώρα εγώ μαραίνομαι [ἄχομαι], με τόσα βάσανα
που ο δαίμονας κακός μου φόρτωσε.
Όπως ο γιος, έτσι και η μάνα του μετεωρίζεται ανάμεσα στην κρυφή ελπίδα και στη φανερή απογοήτευση, ενώ ο ακροατής και ο μεταμορφωμένος ξένος της Οδυσσέας γνωρίζουν ότι η απραγματοποίητη επιθυμία της βασίλισσας (ο νόστος του άντρα της) είναι ήδη πραγματικότητα και ότι οι λύπες της θα ανήκουν σύντομα στο παρελθόν. Στη δεύτερη ραψωδία ο Αντίνοος υποστήριζε ότι η Πηνελόπη, με τον αναβλητικό δόλο του ιστού, κερδίζει φήμη και καλό όνομα (μέγα κλέος, β 125) παραπλανώντας τους μνηστήρες. Τώρα η βασίλισσα της Ιθάκης εξομολογείται στον ξένο της ότι το κλέος της θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, αν με τον νόστο του ο άντρας της έβαζε τέλος στο πολύχρονο ἄχος της, εξοντώνοντας τους αλαζονικούς μνηστήρες, που όλα αυτά τα χρόνια την πολιορκούν παρά τη θέλησή της. Στο υποθετικό κλέος της Πηνελόπης εμπεριέχεται και πάλι ο δόλος, καθώς, όπως εξομολογείται στον μεταμορφωμένο ξένο της η περίφρων σύζυγος, ποθώντας τον άντρα της, αναβάλλει τον δεύτερο γάμο της με το τέχνασμα του ιστού, σκαρώνοντας κι αυτή δόλους (τ 137).
Όπως ο δόλος του Οδυσσέα έτσι και ο δόλος της Πηνελόπης στη σχέση του με το κλέος έχει αμφίσημη λειτουργία. Αν η χρήση του δόλου αντιστρατεύεται την παραδοσιακή πολεμική αρετή του ήρωα στη μάχη, ο δόλος της γυναίκας παραβιάζει την παραδοσιακή της αρετή ως πιστής και αφοσιωμένης συζύγου στα του οίκου της. Ωστόσο, η χρήση του δόλου από τις γυναίκες στο οδυσσειακό έπος, τουλάχιστον για τον νεκρό Αγαμέμνονα, θεωρείται αναμενόμενη. Παράδειγμα η δολόμητις γυναίκα του Κλυταιμνήστρα, που τον δολοφόνησε μαζί με τον Αίγισθο, με αποτέλεσμα η πράξη της να αποτελεί «ντροπή» (αἶσχος, λ 433) όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όλες της μελλούμενες γυναίκες. Αν και ο δολοφονημένος βασιλιάς, στη συνομιλία του με τον ζωντανό Οδυσσέα στη «Μεγάλη Νέκυια», διαχωρίζει το ήθος της πανούργας γυναίκας του από αυτό της συνετής και έξυπνης Πηνελόπης, αναφερόμενος εντούτοις στον επικίνδυνο χαρακτήρα των γυναικών, προειδοποιεί τον Οδυσσέα να πάρει τα μέτρα του όταν θα συναντήσει τη γυναίκα του (λ 427-434, 441-443, 454-456). Ο δόλος παρά ταύτα των συζύγων του παλατιού της Ιθάκης, παραπέμποντας στην ομοφροσύνη τους (πρβ. ε 181-185), συνδέεται στην έξοδο του έπους με το κλέος αντί με το αἶσχος.
Η Πηνελόπη, όπως και ο Οδυσσέας (ι 19-20), εκφέρει σε πρώτο ενικό πρόσωπο το μελλοντικό της κλέος. Όμως η εξασφάλιση της φήμης της, το τέλος του ἄχους της, εξαρτάται ολότελα από τον νόστο του άντρα της. Ωστόσο, και ο Οδυσσέας πρέπει να επιστρέψει στην Πηνελόπη. Και για να το κατορθώσει αυτό, βάζοντας τέλος στα πάθη του, χρειάζεται την έμπιστη αφοσίωση και υποστήριξη της γυναίκας του. Απαραίτητη επομένως προϋπόθεση για την επανένωση του Οδυσσέα και της Πηνελόπης στον συζυγικό τους θάλαμο (ψ 330 κ.ε.) -οριακό σημείο όπου η αμοιβαία ερωτική και διηγητική τους τέρψη έχει χαρακτηριστεί τέλος (και σκοπός) της Οδύσσειας- είναι η αλληλοεξάρτηση. Ένα πρώτο σήμα της, που ανακλάται στον λόγο περί κλέους, εντοπίζεται στην απάντηση που δίνει ο μεταμορφωμένος Οδυσσέας στη γυναίκα του, όταν τον ρωτά για την ταυτότητά του (τ 107-110):
Ω δέσποινά μου, ποιος θνητός στη γη μας την ατέρμονη
ψεγάδι εσένα θα μπορούσε να σου βρει· έφτασε η δόξα σου
ψηλά κι απλώθηκε στον ουρανό [κλέος οὐρανὸν εὐρὺν ἱκάνει], σαν κάποιου βασιλιά·
άψογος και θεοσεβής, ένα λαό μεγάλο και γενναίο κυβερνά,
με γνώμονα τη δίκαιη κρίση του.
Ο δίχως κλέος και χωρίς όνομα ξένος/άρχοντας της Ιθάκης, παρομοιάζοντας το κλέος της Πηνελόπης με εκείνο ενός άψογου και θεοσεβούς βασιλιά, μεταφέρει χαρακτηριστικά που στερείται προς το παρόν ο ίδιος στη γυναίκα του. Η απελπισμένη βασίλισσα που, δίχως τον κύριο του οίκου της, αντιστέκεται όλα αυτά τα χρόνια με τον δόλο του ιστού στους αλαζόνες μνηστήρες της, δέχεται από τον ξένο επαίτη της ένα κλέος που, όπως του εξαφανισμένου άντρα της, φτάνει μέχρι τον ουρανό. Με τη χρήση της αντίστροφης ως προς το γένος της παρομοίωσης, ο ποιητής εγκαινιάζει μια επική συνθήκη όπου οι σύζυγοι, δοκιμάζοντας ο ένας τον άλλον, αναγνωρίζουν και φέρνουν στην επιφάνεια το απωθημένο κλέος τους. Η Πηνελόπη, στο μεταξύ, εξωραϊσμένη από την πολύβουλη Αθηνά, επινοεί το αγώνισμα της τοξοθεσίας, στο οποίο βγαίνει νικητής, ως ἄριστος μνηστήρας της, ο ξένος ζητιάνος της.
Η άκρως ειρωνική, αντιθετικώς συμπληρωματική, σχέση των συζύγων εγκωμιάζεται από τον Αγαμέμνονα στη «Μικρή Νέκυια». Ενώ η σκιά του Αμφιμέδοντα εξιστορεί στον νεκρό Αγαμέμνονα τον αμοιβαίο δόλο των συζύγων (ω 128, 141, 167), που οδήγησε στον άθλιο θάνατο τους μνηστήρες, ο νεκρός βασιλιάς των Αχαιών θεωρεί τον χαμό τους μάλλον κλέος, καθώς μακαρίζει τον Οδυσσέα και επαινεί την αρετή της Πηνελόπης (ω 192-202):
Καλότυχε [ὄλβιε] γιε του Λάερτη, Οδυσσέα πολύτεχνε,
είχες την τύχη εσύ ταίρι σου ν᾽ αποκτήσεις μ᾽ αρετή μεγάλη·
άψογη η Πηνελόπη, του Ικαρίου η κόρη, με φρόνημα αγαθό,
ποτέ τον Οδυσσέα δεν λησμόνησε, ομόκλινό της σύζυγο.
Γι᾽ αυτό και δεν θα σβήσει η ενάρετή της δόξα [κλέος οὔ ποτ᾽ ὀλεῖται ἀρετῆς]·
για τους θνητούς οι αθάνατοι τραγούδι ωραίο θα στήσουν,
τιμή στη μυαλωμένη Πηνελόπη.
Όχι όπως η δική μου, η κόρη του Τυνδάρεου, που έργα φριχτά
μελέτησε, κι έσφαξε, όπως έσφαξε, τον νόμιμό της άντρα.
Αυτής της μέλλεται τραγούδι μισητό στο στόμα των ανθρώπων, που θα φορτώσει
και στο μέλλον φήμη βαριά [χαλεπὴν φῆμιν] στων γυναικών τη φύτρα,
ακόμη κι αν αποδειχτεί κάποια γυναίκα ενάρετη.
Το εγκώμιο του Αγαμέμνονα τερματίζει στη μορφή κλίμακας σειρά μακαρισμών που εμφανίστηκαν ήδη στο έπος. Στην ανώτερη σκάλα της τοποθετείται ο ὄλβιος Οδυσσέας υπερβαίνοντας, εκτός από τους μάκαρες συμπολεμιστές του, τον μακάρτατον και ὄλβιον Αχιλλέα, ο οποίος κατέκτησε κλέος ἄφθιτον πεθαίνοντας πριν την ώρα του στον πόλεμο της Τροίας. Ο μακαρισμός ωστόσο του ήρωα οφείλεται στην άψογη συμπεριφορά και το αγαθό φρόνημα της γυναίκας του. Στην Πηνελόπη αποδίδει ρητά ο δολοφονημένος βασιλιάς το αθάνατο κλέος, και μόνο μέσω αυτής μπορεί να το οικειοποιηθεί και ο σύζυγός της. Η αντίθεση προς το κλέος που κερδίζουν στον πόλεμο οι ήρωες στην Ιλιάδα είναι χαρακτηριστική, καθώς το κλέος στον επίλογο της Οδύσσειας το καρπώνεται κυρίως για την αρετή στα του οίκου της μια γυναίκα, που δεν εμφανίζεται ποτέ στην Ιλιάδα. Η Οδύσσεια στον επίλογό της πάει να γίνει και Πηνελόπεια.
Με το «ενάρετο» και αθάνατο κλέος της Πηνελόπης οι γενικόλογες προειδοποιήσεις του Αγαμέμνονα προς τον ζωντανό Οδυσσέα να φυλάγεται από το άπιστο φύλο των γυναικών ακυρώνονται. Η μοίρα των δύο αντρών αντιδιαστέλλεται μέσω των γυναικών τους. Η Κλυταιμνήστρα, μνημειωμένη σε μισητό τραγούδι εξαιτίας της φριχτής της πράξης, θα αφήσει βαριά τη φήμη της σ᾽ όλο το γυναικείο φύλο, για να αποδειχθεί όνομα και πράγμα: αυτή που φημίζεται (Κλυται-) για την ικανότητά της να μήδεται «μηχανεύεται» (-μήστρα) ανόσια έργα. Αντίθετα, η πιστή στον άντρα της Πηνελόπη θα αποκτήσει ενάρετη φήμη και άφθαρτη αναγνώριση, που θα διαιωνίζεται σε ωραίο τραγούδι, «συνθεμένο» μάλιστα από τους θεούς. Η δολόμητις σύζυγος του Αγαμέμνονα εκμεταλλεύτηκε την πονηρή της σκέψη όχι μόνο ενόψει της παρασυζυγίας της (όπως η Ελένη) αλλά και του φόνου του άντρα της - πράξεις που θα μείνουν αξέχαστες ως αἶσχος. Αντίθετα, η μυαλωμένη Πηνελόπη χρησιμοποίησε τα δολερά της τεχνάσματα ενόψει της συζυγικής της αφοσίωσης, που επιβραβεύεται με ενάρετο και αθάνατο κλέος. Και στον βαθμό που η «απογείωση» της βασίλισσας της Ιθάκης συμβαίνει μέσα στην επική αοιδή, αναρωτιέται κανείς μήπως το ωραίο τραγούδι που θα στήσουν προς δόξα της οι θεοί είναι η ίδια η Οδύσσεια· αν, κατ᾽ επέκταση, η πρόβλεψη του Αγαμέμνονα για το αθάνατο κλέος της γυναίκας του Οδυσσέα μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόγνωση για την τύχη του ποιητή της Οδύσσειας.
Σημασία έχει ότι με τη ρευστή (συχνά αμφίσημη και ειρωνική) χρήση της γλώσσας του κλέους ο ποιητής στην Οδύσσεια κατοχυρώνει τη συνειδητή άμιλλά του με τον ποιητή της Ιλιάδας, χαρακτηρισμένη και ως δημιουργική μίμηση. Το μεταγενέστερο έπος, συνθεμένο προφανώς σε χρόνο που τα ηρωικά ιδεώδη επαναπροσδιορίζονται, φιλοξενεί τον προηγούμενο στον δικό του κόσμο, ενώ ταυτόχρονα διαφοροποιείται, κατορθώνοντας τελικά την υπέρβαση που ενυπάρχει σε κάθε μορφή δημιουργικής ζωής - όχι αποκλειστικά στην τέχνη.
Τρίτη 7 Μαρτίου 2023
Μόνο ελεύθερος αξίζει να ζεις σε αυτή τη ζωή
Ποιος είναι πραγματικά ελεύθερος σε αυτή την κοινωνία;
Ποιος δεν ζει με τα «μη» και τα «πρέπει», σε κάποια στιγμή της ζωής του;
Ποιος δεν έχει επηρεαστεί από το περιβόητο: «τι θα πουν οι άλλοι», «πώς θα το πουν», «γιατί θα το πουν»;
Ποιος, εν τέλει, δεν έχει σπαταλήσει χρόνο από τη ζωή του με όλες αυτές τις αηδίες;
Μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι η ζωή είναι μία και λήγει.
Είναι η ώρα που ξυπνάς και αποφασίζεις ότι θέλεις να είσαι πάνω από όλα καλά.
Τότε ακριβώς είναι που ξεκινάς να ζεις…
Όταν δεν σε νοιάζει το «τι», το «πώς» και το «γιατί».
Όταν κάνεις αυτό που γουστάρεις, χωρίς να λογοκρίνεσαι (εννοείται ότι δεν κάνεις κακό σε άλλους).
Όταν κλείνεις τα αυτιά σου στις κακές γλώσσες και λες: «αυτός είμαι και προχωρώ μπροστά».
Όταν αφήνεις να βγει από μέσα σου το παιδί που είχες χρόνια καταπιέσει γιατί έτσι «έπρεπε».
Όταν σταματάς να εξηγείς σε όσους ΔΕΝ θέλουν να καταλάβουν.
Όταν σταματάς να προσπαθείς να “σώσεις” τους άλλους χωρίς οι ίδιοι να στο ζητήσουν (εσένα άραγε ποιος προσπάθησε να σε “σώσει”;).
Όταν δεν έχεις ανάγκη να πείσεις κανένα, για το ποιος είσαι. Γιατί το έχεις αποδείξει στον πιο απαιτητικό και σκληρό σου κριτή, τον εαυτό σου .
Τότε φίλε μου, ναι, είσαι ελεύθερος.
Ελεύθερος να ζήσεις τη ζωή που εσύ θέλεις, και όχι αυτή που σου επιβάλλουν.
Γι’ αυτό ζήσε.
Ζήσε ελεύθερα!
Ποιος δεν ζει με τα «μη» και τα «πρέπει», σε κάποια στιγμή της ζωής του;
Ποιος δεν έχει επηρεαστεί από το περιβόητο: «τι θα πουν οι άλλοι», «πώς θα το πουν», «γιατί θα το πουν»;
Ποιος, εν τέλει, δεν έχει σπαταλήσει χρόνο από τη ζωή του με όλες αυτές τις αηδίες;
Μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιείς ότι η ζωή είναι μία και λήγει.
Είναι η ώρα που ξυπνάς και αποφασίζεις ότι θέλεις να είσαι πάνω από όλα καλά.
Τότε ακριβώς είναι που ξεκινάς να ζεις…
Όταν δεν σε νοιάζει το «τι», το «πώς» και το «γιατί».
Όταν κάνεις αυτό που γουστάρεις, χωρίς να λογοκρίνεσαι (εννοείται ότι δεν κάνεις κακό σε άλλους).
Όταν κλείνεις τα αυτιά σου στις κακές γλώσσες και λες: «αυτός είμαι και προχωρώ μπροστά».
Όταν αφήνεις να βγει από μέσα σου το παιδί που είχες χρόνια καταπιέσει γιατί έτσι «έπρεπε».
Όταν σταματάς να εξηγείς σε όσους ΔΕΝ θέλουν να καταλάβουν.
Όταν σταματάς να προσπαθείς να “σώσεις” τους άλλους χωρίς οι ίδιοι να στο ζητήσουν (εσένα άραγε ποιος προσπάθησε να σε “σώσει”;).
Όταν δεν έχεις ανάγκη να πείσεις κανένα, για το ποιος είσαι. Γιατί το έχεις αποδείξει στον πιο απαιτητικό και σκληρό σου κριτή, τον εαυτό σου .
Τότε φίλε μου, ναι, είσαι ελεύθερος.
Ελεύθερος να ζήσεις τη ζωή που εσύ θέλεις, και όχι αυτή που σου επιβάλλουν.
Γι’ αυτό ζήσε.
Ζήσε ελεύθερα!
Ο Έρωτας πάντα θα είναι ο αμοιβαίος
Ο Έρωτας πάντα θα είναι ο αμοιβαίος.
Αυτά τα «σ´αγαπώ», «κι εγώ».
Οι αγκαλιές που κουμπώνουν τόσο εύκολα και τόσο πολύ που δεν θα μπορούσαμε να τις φανταστούμε αλλιώς.
Έρωτας πάντα θα είναι ο αμοιβαίος.
Εκείνος με τα κοινά όνειρα, τα σχέδια και οτιδήποτε περιλαμβάνει τους δυο.
Εκείνον με Εκείνη μαζί.
Γιατί η αμοιβαιότητα η ίδια είναι το μαζί κι όχι το χώρια.
Ο Έρωτας είναι το μαζί.
Κανένας μεγάλος έρωτας δεν ξεκίνησε με χλιαρότητες, με αδιάφορες αγκαλιές και φιλιά στο μέτωπο.
Ο Έρωτας ξεκινάει με το «όλα και πολύ»
Κι έτσι του αξίζει.
Ύστερα εμφανίζεται η αγάπη.
Σε όλες τις μορφές.
Στα «να προσέχεις όταν οδηγείς», «να φας» ακόμα και στο «να ντυθείς καλά».
Κι αυτό αμοιβαίο χρειάζεται να είναι.
Στις σχέσεις αξίζει να είναι όλα αμοιβαία και για τους δύο.
Στον Έρωτα να δίνεις και να δίνεσαι, να αγαπάς και να αγαπιέσαι.
Να παίρνεις μεγάλες και σφιχτές αγκαλιές, να δίνεις φιλιά και χάδια.
Γιατί Έρωτας είναι μόνο ο αμοιβαίος.
Οι αγκαλιές που κουμπώνουν τόσο εύκολα και τόσο πολύ που δεν θα μπορούσαμε να τις φανταστούμε αλλιώς.
Έρωτας πάντα θα είναι ο αμοιβαίος.
Εκείνος με τα κοινά όνειρα, τα σχέδια και οτιδήποτε περιλαμβάνει τους δυο.
Εκείνον με Εκείνη μαζί.
Γιατί η αμοιβαιότητα η ίδια είναι το μαζί κι όχι το χώρια.
Ο Έρωτας είναι το μαζί.
Κανένας μεγάλος έρωτας δεν ξεκίνησε με χλιαρότητες, με αδιάφορες αγκαλιές και φιλιά στο μέτωπο.
Ο Έρωτας ξεκινάει με το «όλα και πολύ»
Κι έτσι του αξίζει.
Ύστερα εμφανίζεται η αγάπη.
Σε όλες τις μορφές.
Στα «να προσέχεις όταν οδηγείς», «να φας» ακόμα και στο «να ντυθείς καλά».
Κι αυτό αμοιβαίο χρειάζεται να είναι.
Στις σχέσεις αξίζει να είναι όλα αμοιβαία και για τους δύο.
Στον Έρωτα να δίνεις και να δίνεσαι, να αγαπάς και να αγαπιέσαι.
Να παίρνεις μεγάλες και σφιχτές αγκαλιές, να δίνεις φιλιά και χάδια.
Γιατί Έρωτας είναι μόνο ο αμοιβαίος.
Πολεμώντας το τέρας
Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος πάει να πει ότι του μοιάζει. Η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά.
Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε... γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε.
Τι είναι το τέρας τελικά;
Είναι άραγε στον εξωτερικό κόσμο ή είναι στον εσωτερικό μας κόσμο;
Είναι αυτά που βλέπουμε ότι δεν γίνονται γύρω μας ή είναι αυτά που βλέπουμε ότι δεν κάνουμε;
Είναι οι φόβοι μας και αυτά με τα οποία ταυτιζόμαστε;
Είναι οι ανασφάλειές μας;
Είναι ίσως αυτά που θέλουμε να γίνουν και αυτά που δεν θέλουμε να γίνουμε;
Είναι το τέρας οι άλλοι ή μήπως το τέρας είναι μέσα μας;
Είναι το τέρας το ανικανοποίητό μας;
Είναι τα καλά που έχουν οι άλλοι αλλά ποτέ δεν τα βλέπουμε και δεν τα αναγνωρίζουμε σε εμάς;
Είναι το τέρας η βία, το bullying και οι παραβατικές συμπεριφορές;
Είναι άραγε το τέρας γύρω μας και πράγματα με τα οποία εξοικειωνόμαστε και συνηθίζουμε ή μήπως είναι αυτά που θεωρούμε ότι πρέπει να λύσουν ή να αντιμετωπίσουν οι άλλοι;
Μήπως τελικά συνηθίζουμε το τέρας και την ασχήμια ή τις προβληματικές συμπεριφορές;
Μα η συνήθεια δεν είναι καλή... Και γιατί να το συνηθίσουμε άλλωστε;
Γιατί να περιμένουμε από τους άλλους; Συνηθίζω δηλαδή να περιμένω από τους άλλους τη λήψη μιας απόφασης και την επίλυση ενός προβλήματος;
Συνηθίζω να εγκλωβίζομαι και να με εγκλωβίζουν; Ή απλά αφήνομαι και ίσως βολεύομαι;
Το τέρας λοιπόν...
Το τέρας που μας ενοχλεί και που μας θυμώνει...
Ναι, αλλά εγώ έχω αποφασίσει ότι δεν θέλω να συνηθίσω το τέρας, ούτε να βλέπω τις συνέπειες του τέρατος.
Και αποφάσισα να δημιουργήσω όπλα για να μην συνηθίσω το τέρας, για να πολεμήσω το τέρας και αρχικά για να παρατηρήσω το τέρας...
Γι’ αυτό και αποφάσισα ότι δεν θέλω έτοιμες βοήθειες, αποφάσισα ότι δεν θέλω και το μάνα εξ ουρανού...
Αποφάσισα ότι θέλω να βάλω τα όριά μου και να σταματήσω να ζω με το φόβο των άλλων και με το φόβο μου.
Αποφάσισα ότι δεν θέλω να περιμένω, αφήνοντας τα όρια των ανοχών μου να αγγίζουν τα όρια των αντοχών μου...
Και αν το τέρας υπάρχει γύρω μας, έχω αποφασίσει ότι δεν θα το δεχτώ.
Και αν το τέρας υπάρχει γύρω μας, έχω αποφασίσει να μην το αφήσω να με επηρεάσει.
Και αν το τέρας υπάρχει γύρω μας, έχω αποφασίσει να το κατονομάζω.
Και αν το τέρας υπάρχει γύρω μας, έχω αποφασίσει ότι δεν θα περιμένω μόνο τους άλλους να λαμβάνουν μία απόφαση.
Και αν το τέρας υπάρχει γύρω μας, έχω αποφασίσει ότι θα το χρησιμοποιήσω για να αξιολογώ καταστάσεις και να επιλέγω τι με ενοχλεί.
Και αν βλέπω το τέρας μέσα μου, έχω επιλέξει να μην το αφήσω... Έχω επιλέξει να το διορθώσω και να σταματήσω να το φοβάμαι.
Και αν βλέπω το τέρας μέσα μου, έχω επιλέξει να μην το αφήσω να με κάνει να αμφισβητώ εμένα.
Και αν βλέπω το τέρας μέσα μου, έχω επιλέξει να δω και τα θετικά στοιχεία μέσα μου και να αντιληφθώ ποιος είμαι στην πραγματικότητα.
Και έχω επιλέξει να δω και τα όπλα μου... να δω τους συμμάχους μου... αλλά να μην αφεθώ σε αυτά, αντίθετα να τα αξιολογώ και να γίνουν αρωγοί μου.
Και αν το τέρας υπάρχει σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μου, έχω επιλέξει να μην αντιδρώ μόνο όταν συμβαίνουν, αλλά αντίθετα όταν τα παρατηρώ... γιατί ίσως με αυτό τον τρόπο θα σταματήσω να θαυμάζω τις χώρες του εξωτερικού και να τις εξιδανικεύω και βοηθήσω και εγώ με τη σειρά μου στο να κάνω τη χώρα μου καλύτερη...
Και ίσως το τέρας υπάρχει μέσα μας, ίσως το τέρας να υπάρχει και γύρω μας, αλλά εγώ αποφάσισα να μην του δώσω άλλο χώρο, να μην του δώσω άλλο χώρο να καταλαμβάνει θέση στη ζωή μου και αποφάσισα να γίνω κομμάτι της αλλαγής, ίσως και της δικής μου αλλαγής, γιατί η αλλαγή ξεκινάει από μέσα μας...
Και ίσως το τέρας υπάρχει μέσα μας και γύρω μας, αλλά εγώ αποφάσισα να σταματήσω να εγκλωβίζομαι στα αναπάντητα γιατί και κατηγορώ μόνο των άλλων και αποφάσισα να δρω αλλά να μην αντιδρώ.
Υπάρχει μία ρωγμή σε όλα... Από εκεί είναι που μπαίνει το Ερεβοκτόνο φως.
Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε... γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε.
Τι είναι το τέρας τελικά;
Είναι άραγε στον εξωτερικό κόσμο ή είναι στον εσωτερικό μας κόσμο;
Είναι αυτά που βλέπουμε ότι δεν γίνονται γύρω μας ή είναι αυτά που βλέπουμε ότι δεν κάνουμε;
Είναι οι φόβοι μας και αυτά με τα οποία ταυτιζόμαστε;
Είναι οι ανασφάλειές μας;
Είναι ίσως αυτά που θέλουμε να γίνουν και αυτά που δεν θέλουμε να γίνουμε;
Είναι το τέρας οι άλλοι ή μήπως το τέρας είναι μέσα μας;
Είναι το τέρας το ανικανοποίητό μας;
Είναι τα καλά που έχουν οι άλλοι αλλά ποτέ δεν τα βλέπουμε και δεν τα αναγνωρίζουμε σε εμάς;
Είναι το τέρας η βία, το bullying και οι παραβατικές συμπεριφορές;
Είναι άραγε το τέρας γύρω μας και πράγματα με τα οποία εξοικειωνόμαστε και συνηθίζουμε ή μήπως είναι αυτά που θεωρούμε ότι πρέπει να λύσουν ή να αντιμετωπίσουν οι άλλοι;
Μήπως τελικά συνηθίζουμε το τέρας και την ασχήμια ή τις προβληματικές συμπεριφορές;
Μα η συνήθεια δεν είναι καλή... Και γιατί να το συνηθίσουμε άλλωστε;
Γιατί να περιμένουμε από τους άλλους; Συνηθίζω δηλαδή να περιμένω από τους άλλους τη λήψη μιας απόφασης και την επίλυση ενός προβλήματος;
Συνηθίζω να εγκλωβίζομαι και να με εγκλωβίζουν; Ή απλά αφήνομαι και ίσως βολεύομαι;
Το τέρας λοιπόν...
Το τέρας που μας ενοχλεί και που μας θυμώνει...
Ναι, αλλά εγώ έχω αποφασίσει ότι δεν θέλω να συνηθίσω το τέρας, ούτε να βλέπω τις συνέπειες του τέρατος.
Και αποφάσισα να δημιουργήσω όπλα για να μην συνηθίσω το τέρας, για να πολεμήσω το τέρας και αρχικά για να παρατηρήσω το τέρας...
Γι’ αυτό και αποφάσισα ότι δεν θέλω έτοιμες βοήθειες, αποφάσισα ότι δεν θέλω και το μάνα εξ ουρανού...
Αποφάσισα ότι θέλω να βάλω τα όριά μου και να σταματήσω να ζω με το φόβο των άλλων και με το φόβο μου.
Αποφάσισα ότι δεν θέλω να περιμένω, αφήνοντας τα όρια των ανοχών μου να αγγίζουν τα όρια των αντοχών μου...
Και αν το τέρας υπάρχει γύρω μας, έχω αποφασίσει ότι δεν θα το δεχτώ.
Και αν το τέρας υπάρχει γύρω μας, έχω αποφασίσει να μην το αφήσω να με επηρεάσει.
Και αν το τέρας υπάρχει γύρω μας, έχω αποφασίσει να το κατονομάζω.
Και αν το τέρας υπάρχει γύρω μας, έχω αποφασίσει ότι δεν θα περιμένω μόνο τους άλλους να λαμβάνουν μία απόφαση.
Και αν το τέρας υπάρχει γύρω μας, έχω αποφασίσει ότι θα το χρησιμοποιήσω για να αξιολογώ καταστάσεις και να επιλέγω τι με ενοχλεί.
Και αν βλέπω το τέρας μέσα μου, έχω επιλέξει να μην το αφήσω... Έχω επιλέξει να το διορθώσω και να σταματήσω να το φοβάμαι.
Και αν βλέπω το τέρας μέσα μου, έχω επιλέξει να μην το αφήσω να με κάνει να αμφισβητώ εμένα.
Και αν βλέπω το τέρας μέσα μου, έχω επιλέξει να δω και τα θετικά στοιχεία μέσα μου και να αντιληφθώ ποιος είμαι στην πραγματικότητα.
Και έχω επιλέξει να δω και τα όπλα μου... να δω τους συμμάχους μου... αλλά να μην αφεθώ σε αυτά, αντίθετα να τα αξιολογώ και να γίνουν αρωγοί μου.
Και αν το τέρας υπάρχει σε αυτά που συμβαίνουν γύρω μου, έχω επιλέξει να μην αντιδρώ μόνο όταν συμβαίνουν, αλλά αντίθετα όταν τα παρατηρώ... γιατί ίσως με αυτό τον τρόπο θα σταματήσω να θαυμάζω τις χώρες του εξωτερικού και να τις εξιδανικεύω και βοηθήσω και εγώ με τη σειρά μου στο να κάνω τη χώρα μου καλύτερη...
Και ίσως το τέρας υπάρχει μέσα μας, ίσως το τέρας να υπάρχει και γύρω μας, αλλά εγώ αποφάσισα να μην του δώσω άλλο χώρο, να μην του δώσω άλλο χώρο να καταλαμβάνει θέση στη ζωή μου και αποφάσισα να γίνω κομμάτι της αλλαγής, ίσως και της δικής μου αλλαγής, γιατί η αλλαγή ξεκινάει από μέσα μας...
Και ίσως το τέρας υπάρχει μέσα μας και γύρω μας, αλλά εγώ αποφάσισα να σταματήσω να εγκλωβίζομαι στα αναπάντητα γιατί και κατηγορώ μόνο των άλλων και αποφάσισα να δρω αλλά να μην αντιδρώ.
Υπάρχει μία ρωγμή σε όλα... Από εκεί είναι που μπαίνει το Ερεβοκτόνο φως.
Ενεργητική ακρόαση, μια απαραίτητη δεξιότητα της επικοινωνίας
Πολλές φορές δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας, με αποτέλεσμα να εμπλεκόμαστε σε παρεξηγήσεις ή εντάσεις και τελικά αυτά που μας απασχολούν να παραμένουν άλυτα.
Πόσες φορές έχουμε αισθανθεί ότι ο άλλος δεν μας καταλαβαίνει ή ότι εμείς δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα του άλλου και τελικά να μην βγάζουμε άκρη στις αλληλεπιδράσεις μας;
Αυτό συμβαίνει γιατί τείνουμε να απαντάμε αυτόματα, χωρίς να έχουμε πραγματικά ακούσει αυτό που λέει ο συνομιλητής μας. Η ενεργητική ακρόαση είναι μία δεξιότητα της επικοινωνίας μέσα από την οποία μαθαίνουμε να ακούμε ουσιαστικά τις ανάγκες μας και τις ανάγκες του άλλου. Απαιτεί την παρατήρηση χωρίς κριτική και την υγιή έκφραση των συναισθημάτων και των αναγκών μας.
Για να μας γίνει πιο σαφές τι εννοούμε με τον όρο ενεργητική ακρόαση, θα μιλήσουμε πρώτα για την επικοινωνία που μας αποξενώνει από τους εαυτούς μας και τους άλλους και μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες και καβγάδες που δεν ικανοποιούν ούτε εμάς ούτε τον συνομιλητή μας.
Η επικοινωνία που... αποξενώνει!
Ηθικολογικές κρίσεις:
Αν ο σύντροφός μου θέλει περισσότερη στοργή, τον κατηγορώ σαν πιεστικό και εξαρτημένο. Αν από την άλλη εγώ θέλω το ίδιο, τον κατηγορώ σαν αναίσθητο και απόμακρο. Mε αυτόν τον τρόπο, κατηγοριοποιούμε και κρίνουμε τους άλλους με όρους σωστού και λάθους. Αυτοί δηλαδή που δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις αξίες μας είναι λάθος ή κακοί. Αυτές οι κρίσεις απέχουν πολύ από την αποτελεσματική επικοινωνία, καθώς δεν εμπεριέχουν αποδοχή του άλλου προσώπου και επιπλέον τον εντάσσουν σε μία κατηγορία, στην οποία δεν είναι αυτό που θα έπρεπε, ή καλύτερα, αυτό που θα θέλαμε να είναι.
Συγκρίσεις:
«Ο συμμαθητής σου έχει καλύτερους βαθμούς από εσένα.» Από την θέση της σύγκρισης το άτομο που συγκρίνεται δεν γίνεται αποδεκτό από τον συνομιλητή του αν δεν ανταπεξέλθει στην σύγκριση. Βρίσκεται σε μία μειονεκτική θέση όπου δεν υπάρχει προσπάθεια να κατανοηθεί αλλά να κριθεί για τυχόν ελλείψεις. Ο συνομιλητής δεν δείχνει συμπόνια ούτε αποδοχή, αλλά κατηγορεί το άτομο ότι δεν είναι όπως κάποιος άλλος.
Όταν εκφράζουμε τις επιθυμίες μας ως απαιτήσεις:
Αν πούμε «Θέλεις να πάμε για καφέ αύριο;» εκφράζουμε μία επιθυμία μας. Η απαίτηση όμως απειλεί τον άλλον ότι θα κατηγορηθεί ή θα τιμωρηθεί αν δεν συμμορφωθεί. Αν του πούμε για παράδειγμα ότι «δεν είσαι πραγματικός μου φίλος αφού δεν θέλεις να πάμε για καφέ» έχουμε εκφράσει μία απαίτηση, γιατί θεωρούμε ότι η άρνηση στην πρόσκλησή μας είναι απόρριψη. Αυτό φυσικά είναι αρνητικό και για την σχέση μας και για εμάς τους ίδιους.
Πώς θα επικοινωνήσω πιο αποτελεσματικά;
Για να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά, θα πρέπει να απαλλαγούμε από την κριτική. Θα χρειαστεί να μάθουμε να παρατηρούμε χωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα και στην συνέχεια να μεταφέρουμε την παρατήρησή μας χωρίς αυτή να εμπεριέχει αξιολόγηση. Αυτό που βλέπουμε είναι διαφορετικό από την γνώμη που έχουμε για αυτό που βλέπουμε.
Για παράδειγμα, η φράση «είσαι δυνατή» εμπεριέχει την προσωπική μας γνώμη.
Η ακριβής παρατήρηση αυτού που βλέπουμε θα μπορούσε να είναι: «Όταν βλέπω πως ανταπεξέρχεσαι σε αυτές τις δυσκολίες που περνάς, σκέφτομαι ότι είσαι πολύ δυνατή.»
Ακόμη και μία θετική, κατά την γνώμη μας, κρίση, μπορεί να φανεί εμπόδιο στην επικοινωνία, γιατί δεν γνωρίζουμε πώς θα εκλάβει ο άλλος την κρίση μας.
Αν για παράδειγμα η «δύναμη» που υποθέτουμε ότι έχει το άτομο, δεν βιώνεται έτσι από εκείνο ή είναι κουραστική για εκείνο ή έχει ανάγκη για υποστήριξη από τους άλλους, το μήνυμα που εμείς θέλουμε να δώσουμε ως βοηθητικό και δίνουμε με τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Μία άλλη δεξιότητα που θα χρειαστεί να αποκτήσουμε είναι η επαφή με τα συναισθήματά μας αλλά και η αποτελεσματική έκφρασή τους.
Όταν θέλουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας:
Η λέξη νιώθω δεν ακολουθείται από τις λέξεις: ότι, πως, σαν. Για παράδειγμα, «νιώθω ότι έκανες λάθος». Η φράση «έκανες λάθος», υπονοεί μια κρίση που κάνουμε για τον άλλον, όχι ένα συναίσθημα.
Δεν χρησιμοποιούμε προσωπικές αντωνυμίες (σε, τον, την). Για παράδειγμα: σε νιώθω θυμωμένο, το νιώθω άδικο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκφράζεται το πώς νιώθει το πρόσωπο που μιλά για αυτό που παρατηρεί, αλλά αυτό που πιστεύει για τον άλλον ή την κατάσταση.
Δεν χρησιμοποιούμε λέξεις που δεν εκφράζουν συναισθήματα, αλλά σκέψεις ή κρίσεις. Για παράδειγμα: Ο φίλος μου με έστησε στο ραντεβού και αισθάνομαι αγνοημένος. Η λέξη αγνοημένος δεν εκφράζει κάποιο συναίσθημα. Πιθανά συναισθήματα μπορεί να είναι το πλήγωμα, η μοναξιά ή η ανακούφιση. Σε αυτό το παράδειγμα μπορεί να αισθανθούμε μοναξιά αν είχαμε ανάγκη από ανθρώπινη επαφή ή ανακούφιση αν είχαμε ανάγκη να αποσυρθούμε.
Ο στόχος μας λοιπόν θα είναι να ακούσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες τις δικές μας και του άλλου, χωρίς να επιτεθούμε ή να αμυνθούμε.
Για παράδειγμα, αν πούμε: «ποτέ δεν με καταλαβαίνεις», κάνουμε μία επίθεση στον άλλον.
Η ανάγκη που έχουμε στο εδώ και τώρα είναι να μας καταλάβουν. Δεν το εκφράζουμε αυτό καθαρά και εναποθέτουμε την ευθύνη του εαυτού μας στον άλλο, με πιο πιθανό αποτέλεσμα ο άλλος να μπει κι εκείνος σε θέση επίθεσης ή άμυνας.
Φυσικά, αυτή η συζήτηση δεν είναι πιθανό να έχει θετικά αποτελέσματα, εφόσον θα συνεχιστεί με αλληλοκατηγορίες που θα αφήσουν τα δύο μέρη ανικανοποίητα. Η συζήτηση θα ξεκινούσε με καλύτερες βάσεις αν το άτομο αναλάμβανε την ευθύνη για τα συναισθήματα (πχ ματαίωση) και τις ανάγκες του (πχ κατανόηση) και τα εξέφραζε.
Δηλαδή, πόσο θα διαφορετικά θα πήγαινε η συζήτηση αν εκφραζόμασταν έτσι; «Όταν σε ακούω να λες αυτά, εγώ αισθάνομαι ματαίωση, γιατί έχω ανάγκη για κατανόηση.»
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα συναισθήματά μας. Όπως λέει και ο Επίκτητος, «οι άνθρωποι δεν ταράζονται από τα πράγματα, αλλά από την γνώμη που έχουν για αυτά.»
Έως τώρα, συζητήσαμε για τις προκλήσεις που υπάρχουν στην επικοινωνία αλλά και τους τρόπους επικοινωνίας, που μπορεί να είναι αποξενωτικοί ή αποτελεσματικοί. Μιλήσαμε ακόμα για τα συναισθήματα και το πώς αυτά μπορούν να εκφραστούν ακριβέστερα.
Στη συνέχεια, θα ξεκαθαρίσουμε τι είναι τελικά συναίσθημα και τι όχι. Επιπλέον, θα εξηγήσουμε τι είναι η ενσυναίσθηση και ποια η σημασία της για την αποτελεσματική επικοινωνία.
Τι είναι και τι δεν είναι συναίσθημα
Όπως λέει και ο Επίκτητος τον πρώτο αιώνα μ.Χ., «οι άνθρωποι δεν ταράζονται από τα πράγματα, αλλά από την γνώμη που έχουν για αυτά.». Αυτό δηλαδή που μας λέει ο άλλος μπορεί να είναι το ερέθισμα για το συναίσθημα που βιώνουμε, αλλά όχι η αιτία. Το συναίσθημα είναι το αποτέλεσμα του τρόπου που επιλέγουμε να ακούσουμε αυτό που λέει ο άλλος και των αναγκών ή προσδοκιών μας στο εδώ και τώρα.
Για παράδειγμα, ο θυμός ο οποίος μπορεί να αισθάνομαι δεν προέρχεται από το γεγονός ότι ο σύντροφός μου δεν έπλυνε τα πιάτα ενώ το είχε υποσχεθεί, αλλά πιο πιθανά προέρχεται από την ανάγκη μου για εμπιστοσύνη στο σύντροφό μου και της σκέψης μου ότι δεν παίρνω την προσοχή που θα ήθελα.
Πολλές φορές φυσικά είναι δύσκολο να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας καθώς δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, τείνουμε να τις αγνοούμε για διάφορους πιθανούς λόγους που μπορεί να προέρχονται από τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει, τις εμπειρίες και τις πεποιθήσεις μας ή/και τον κοινωνικό περίγυρο. Το να μάθουμε να ακούμε τον εαυτό μας είναι μία διαδικασία που περιλαμβάνει την παρατήρηση του τι αισθανόμαστε στο σώμα, τι νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και κατά συνέπεια μπορούμε να τον αποδεχτούμε περισσότερο. Όσο πιο πολύ νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο αποδεχόμαστε και τους άλλους.
Εφόσον λοιπόν θα έχουμε αναγνωρίσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες που έχουμε στο εδώ και τώρα, θα μπορούμε να εκφράσουμε καθαρά το αίτημά μας, το τι ζητάμε δηλαδή από τον άλλον με έναν θετικό τρόπο. Για παράδειγμα, η φράση «θέλω να με εμπιστεύεσαι» δεν είναι ξεκάθαρη. Χρειάζεται να ρωτήσουμε τον άλλον: «Θέλω να με εμπιστευτείς. Τι θα μπορούσα να κάνω για να νιώσεις εμπιστοσύνη μαζί μου;»
Η σημασία της ενσυναίσθησης για μια αποτελεσματική επικοινωνία
Ο στόχος της ενεργητικής ακρόασης του εαυτού και του άλλου είναι να καλυφθούν οι ανάγκες όλων μέσα στην σχέση. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται ακόμη να μάθουμε να ακούμε με ενσυναίσθηση, δηλαδή να ακούμε με σεβασμό αυτό που βιώνει ο άλλος και να του δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο να εκφραστεί πλήρως. Κάποιες φορές, υποθέτουμε πως ο άλλος θέλει τις συμβουλές ή την καθοδήγησή μας, ενώ στην πραγματικότητα επιθυμεί απλά να ακουστεί. Αν θέλουμε να τον συμβουλέψουμε, μπορούμε πρώτα να ρωτήσουμε αν αυτό είναι που χρειάζεται. Βοήθεια που δεν ζητιέται γίνεται βάρος. Για να ακούσουμε ενεργητικά, χρειάζεται να εστιάσουμε στα συναισθήματα του άλλου και να κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με αυτό που ακούμε για να βεβαιωθούμε ότι το έχουμε κατανοήσει πλήρως.
Παράλληλα, την ίδια ενσυναίσθηση θα δείξουμε πρώτα στον εαυτό μας, εφόσον θα έχουμε ακούσει με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με σεβασμό και αποδοχή αυτού που βιώνουμε στο εδώ και τώρα. Δηλαδή, όταν κρίνουμε τον εαυτό μας αρνητικά, δεν έχουμε δείξει ενσυναίσθηση σε αυτό που βιώνουμε.
Ο στόχος μας δεν είναι να κινηθούμε από ντροπή ή ενοχή, αλλά από την επιθυμία μας να συνεισφέρουμε στον κόσμο.
Η χρήση της λέξης «πρέπει» υπονοεί ότι δεν έχουμε επιλογή και μπορούμε να την αλλάξουμε με τις λέξεις «επιθυμώ» ή «επιλέγω». Είναι άραγε διαφορετικό να πούμε: «πρέπει να καθαρίσω το σπίτι μου» από το: «θέλω να καθαρίσω το σπίτι μου»; Στην μία περίπτωση, θεωρώ ότι είμαι υποχρεωμένος να προβώ σε μία πράξη και δεν έχω επιλογή, ενώ στην δεύτερη είναι επιλογή μου να το κάνω και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό.
Επιπλέον, όταν κατηγορούμε, επικρίνουμε ή απαιτούμε, δεν ακούμε τον εαυτό μας και τους άλλους με σεβασμό και συμπόνια και επισκιάζουμε τις δυνατότητές μας. Αντίθετα, όταν εστιάζουμε στην ανάγκη μας, κινούμαστε αυθόρμητα προς τις δημιουργικές δυνατότητες που έχουμε για να τις καλύψουμε. Οι επικρίσεις επισκιάζουν τις δυνατότητες και διαιωνίζουν μία κατάσταση αυτοτιμωρίας. Πόση διαφορά έχει να πούμε: «αρνήθηκα στην φίλη μου να βγούμε έξω. Έχω γίνει αντικοινωνική», όπου επικρίνω τον εαυτό μου, σε σχέση με: «αρνήθηκα στην φίλη μου να βγούμε έξω. Έχω ανάγκη από ξεκούραση»;
Ας φανταστούμε τώρα την περίπτωση που μετανιώνουμε για κάτι. Για να δείξουμε ουσιαστική ενσυναίσθηση στον εαυτό μας, θα χρειαστεί να δούμε ποια ανάγκη πήγε να καλύψει αυτό, για το οποίο τώρα μετανιώνουμε. Θα συναισθανθούμε την πλευρά του εαυτού μας που μετανιώνει για την πράξη αλλά κι εκείνη που έκανε την πράξη. Αν κατηγορήσουμε την μία ή την άλλη πλευρά, θα αισθανθούμε ντροπή για ένα κομμάτι του εαυτού μας, ενώ στόχος της ενεργητικής ακρόασης είναι καταρχήν η πλήρης αποδοχή αυτού που είμαστε.
Συμπερασματικά, θα επικοινωνήσουμε αποτελεσματικότερα, όταν απαλλαγούμε από τις επικρίσεις, τις συγκρίσεις και τις κατηγοριοποιήσεις για εμάς και τους άλλους.
Όταν μάθουμε να εστιάζουμε στις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και να τις εκφράζουμε καθαρά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα συναισθήματά μας. Όταν δεν θα λαμβάνουμε την μη συμμόρφωση στις επιθυμίες μας ως απόρριψη, αλλά θα εστιάσουμε στις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου.
Όταν μάθουμε να ακούμε με σεβασμό και όταν θα ακούμε έχοντας την προσοχή μας πλήρως στραμμένη στο πρόσωπο που μας μιλά. Όταν αποδεχθούμε εμάς και τους άλλους όπως ακριβώς είμαστε και συνδεθούμε μαζί τους μέσα από την αυθεντικότητα των συναισθημάτων και των αναγκών όλων των μερών της σχέσης.
Πόσες φορές έχουμε αισθανθεί ότι ο άλλος δεν μας καταλαβαίνει ή ότι εμείς δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα του άλλου και τελικά να μην βγάζουμε άκρη στις αλληλεπιδράσεις μας;
Αυτό συμβαίνει γιατί τείνουμε να απαντάμε αυτόματα, χωρίς να έχουμε πραγματικά ακούσει αυτό που λέει ο συνομιλητής μας. Η ενεργητική ακρόαση είναι μία δεξιότητα της επικοινωνίας μέσα από την οποία μαθαίνουμε να ακούμε ουσιαστικά τις ανάγκες μας και τις ανάγκες του άλλου. Απαιτεί την παρατήρηση χωρίς κριτική και την υγιή έκφραση των συναισθημάτων και των αναγκών μας.
Για να μας γίνει πιο σαφές τι εννοούμε με τον όρο ενεργητική ακρόαση, θα μιλήσουμε πρώτα για την επικοινωνία που μας αποξενώνει από τους εαυτούς μας και τους άλλους και μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες και καβγάδες που δεν ικανοποιούν ούτε εμάς ούτε τον συνομιλητή μας.
Η επικοινωνία που... αποξενώνει!
Ηθικολογικές κρίσεις:
Αν ο σύντροφός μου θέλει περισσότερη στοργή, τον κατηγορώ σαν πιεστικό και εξαρτημένο. Αν από την άλλη εγώ θέλω το ίδιο, τον κατηγορώ σαν αναίσθητο και απόμακρο. Mε αυτόν τον τρόπο, κατηγοριοποιούμε και κρίνουμε τους άλλους με όρους σωστού και λάθους. Αυτοί δηλαδή που δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις αξίες μας είναι λάθος ή κακοί. Αυτές οι κρίσεις απέχουν πολύ από την αποτελεσματική επικοινωνία, καθώς δεν εμπεριέχουν αποδοχή του άλλου προσώπου και επιπλέον τον εντάσσουν σε μία κατηγορία, στην οποία δεν είναι αυτό που θα έπρεπε, ή καλύτερα, αυτό που θα θέλαμε να είναι.
Συγκρίσεις:
«Ο συμμαθητής σου έχει καλύτερους βαθμούς από εσένα.» Από την θέση της σύγκρισης το άτομο που συγκρίνεται δεν γίνεται αποδεκτό από τον συνομιλητή του αν δεν ανταπεξέλθει στην σύγκριση. Βρίσκεται σε μία μειονεκτική θέση όπου δεν υπάρχει προσπάθεια να κατανοηθεί αλλά να κριθεί για τυχόν ελλείψεις. Ο συνομιλητής δεν δείχνει συμπόνια ούτε αποδοχή, αλλά κατηγορεί το άτομο ότι δεν είναι όπως κάποιος άλλος.
Όταν εκφράζουμε τις επιθυμίες μας ως απαιτήσεις:
Αν πούμε «Θέλεις να πάμε για καφέ αύριο;» εκφράζουμε μία επιθυμία μας. Η απαίτηση όμως απειλεί τον άλλον ότι θα κατηγορηθεί ή θα τιμωρηθεί αν δεν συμμορφωθεί. Αν του πούμε για παράδειγμα ότι «δεν είσαι πραγματικός μου φίλος αφού δεν θέλεις να πάμε για καφέ» έχουμε εκφράσει μία απαίτηση, γιατί θεωρούμε ότι η άρνηση στην πρόσκλησή μας είναι απόρριψη. Αυτό φυσικά είναι αρνητικό και για την σχέση μας και για εμάς τους ίδιους.
Πώς θα επικοινωνήσω πιο αποτελεσματικά;
Για να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά, θα πρέπει να απαλλαγούμε από την κριτική. Θα χρειαστεί να μάθουμε να παρατηρούμε χωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα και στην συνέχεια να μεταφέρουμε την παρατήρησή μας χωρίς αυτή να εμπεριέχει αξιολόγηση. Αυτό που βλέπουμε είναι διαφορετικό από την γνώμη που έχουμε για αυτό που βλέπουμε.
Για παράδειγμα, η φράση «είσαι δυνατή» εμπεριέχει την προσωπική μας γνώμη.
Η ακριβής παρατήρηση αυτού που βλέπουμε θα μπορούσε να είναι: «Όταν βλέπω πως ανταπεξέρχεσαι σε αυτές τις δυσκολίες που περνάς, σκέφτομαι ότι είσαι πολύ δυνατή.»
Ακόμη και μία θετική, κατά την γνώμη μας, κρίση, μπορεί να φανεί εμπόδιο στην επικοινωνία, γιατί δεν γνωρίζουμε πώς θα εκλάβει ο άλλος την κρίση μας.
Αν για παράδειγμα η «δύναμη» που υποθέτουμε ότι έχει το άτομο, δεν βιώνεται έτσι από εκείνο ή είναι κουραστική για εκείνο ή έχει ανάγκη για υποστήριξη από τους άλλους, το μήνυμα που εμείς θέλουμε να δώσουμε ως βοηθητικό και δίνουμε με τις καλύτερες προθέσεις, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Μία άλλη δεξιότητα που θα χρειαστεί να αποκτήσουμε είναι η επαφή με τα συναισθήματά μας αλλά και η αποτελεσματική έκφρασή τους.
Όταν θέλουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας:
Η λέξη νιώθω δεν ακολουθείται από τις λέξεις: ότι, πως, σαν. Για παράδειγμα, «νιώθω ότι έκανες λάθος». Η φράση «έκανες λάθος», υπονοεί μια κρίση που κάνουμε για τον άλλον, όχι ένα συναίσθημα.
Δεν χρησιμοποιούμε προσωπικές αντωνυμίες (σε, τον, την). Για παράδειγμα: σε νιώθω θυμωμένο, το νιώθω άδικο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εκφράζεται το πώς νιώθει το πρόσωπο που μιλά για αυτό που παρατηρεί, αλλά αυτό που πιστεύει για τον άλλον ή την κατάσταση.
Δεν χρησιμοποιούμε λέξεις που δεν εκφράζουν συναισθήματα, αλλά σκέψεις ή κρίσεις. Για παράδειγμα: Ο φίλος μου με έστησε στο ραντεβού και αισθάνομαι αγνοημένος. Η λέξη αγνοημένος δεν εκφράζει κάποιο συναίσθημα. Πιθανά συναισθήματα μπορεί να είναι το πλήγωμα, η μοναξιά ή η ανακούφιση. Σε αυτό το παράδειγμα μπορεί να αισθανθούμε μοναξιά αν είχαμε ανάγκη από ανθρώπινη επαφή ή ανακούφιση αν είχαμε ανάγκη να αποσυρθούμε.
Ο στόχος μας λοιπόν θα είναι να ακούσουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες τις δικές μας και του άλλου, χωρίς να επιτεθούμε ή να αμυνθούμε.
Για παράδειγμα, αν πούμε: «ποτέ δεν με καταλαβαίνεις», κάνουμε μία επίθεση στον άλλον.
Η ανάγκη που έχουμε στο εδώ και τώρα είναι να μας καταλάβουν. Δεν το εκφράζουμε αυτό καθαρά και εναποθέτουμε την ευθύνη του εαυτού μας στον άλλο, με πιο πιθανό αποτέλεσμα ο άλλος να μπει κι εκείνος σε θέση επίθεσης ή άμυνας.
Φυσικά, αυτή η συζήτηση δεν είναι πιθανό να έχει θετικά αποτελέσματα, εφόσον θα συνεχιστεί με αλληλοκατηγορίες που θα αφήσουν τα δύο μέρη ανικανοποίητα. Η συζήτηση θα ξεκινούσε με καλύτερες βάσεις αν το άτομο αναλάμβανε την ευθύνη για τα συναισθήματα (πχ ματαίωση) και τις ανάγκες του (πχ κατανόηση) και τα εξέφραζε.
Δηλαδή, πόσο θα διαφορετικά θα πήγαινε η συζήτηση αν εκφραζόμασταν έτσι; «Όταν σε ακούω να λες αυτά, εγώ αισθάνομαι ματαίωση, γιατί έχω ανάγκη για κατανόηση.»
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα συναισθήματά μας. Όπως λέει και ο Επίκτητος, «οι άνθρωποι δεν ταράζονται από τα πράγματα, αλλά από την γνώμη που έχουν για αυτά.»
Έως τώρα, συζητήσαμε για τις προκλήσεις που υπάρχουν στην επικοινωνία αλλά και τους τρόπους επικοινωνίας, που μπορεί να είναι αποξενωτικοί ή αποτελεσματικοί. Μιλήσαμε ακόμα για τα συναισθήματα και το πώς αυτά μπορούν να εκφραστούν ακριβέστερα.
Στη συνέχεια, θα ξεκαθαρίσουμε τι είναι τελικά συναίσθημα και τι όχι. Επιπλέον, θα εξηγήσουμε τι είναι η ενσυναίσθηση και ποια η σημασία της για την αποτελεσματική επικοινωνία.
Τι είναι και τι δεν είναι συναίσθημα
Όπως λέει και ο Επίκτητος τον πρώτο αιώνα μ.Χ., «οι άνθρωποι δεν ταράζονται από τα πράγματα, αλλά από την γνώμη που έχουν για αυτά.». Αυτό δηλαδή που μας λέει ο άλλος μπορεί να είναι το ερέθισμα για το συναίσθημα που βιώνουμε, αλλά όχι η αιτία. Το συναίσθημα είναι το αποτέλεσμα του τρόπου που επιλέγουμε να ακούσουμε αυτό που λέει ο άλλος και των αναγκών ή προσδοκιών μας στο εδώ και τώρα.
Για παράδειγμα, ο θυμός ο οποίος μπορεί να αισθάνομαι δεν προέρχεται από το γεγονός ότι ο σύντροφός μου δεν έπλυνε τα πιάτα ενώ το είχε υποσχεθεί, αλλά πιο πιθανά προέρχεται από την ανάγκη μου για εμπιστοσύνη στο σύντροφό μου και της σκέψης μου ότι δεν παίρνω την προσοχή που θα ήθελα.
Πολλές φορές φυσικά είναι δύσκολο να αναγνωρίζουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας καθώς δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, τείνουμε να τις αγνοούμε για διάφορους πιθανούς λόγους που μπορεί να προέρχονται από τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει, τις εμπειρίες και τις πεποιθήσεις μας ή/και τον κοινωνικό περίγυρο. Το να μάθουμε να ακούμε τον εαυτό μας είναι μία διαδικασία που περιλαμβάνει την παρατήρηση του τι αισθανόμαστε στο σώμα, τι νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και κατά συνέπεια μπορούμε να τον αποδεχτούμε περισσότερο. Όσο πιο πολύ νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο αποδεχόμαστε και τους άλλους.
Εφόσον λοιπόν θα έχουμε αναγνωρίσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες που έχουμε στο εδώ και τώρα, θα μπορούμε να εκφράσουμε καθαρά το αίτημά μας, το τι ζητάμε δηλαδή από τον άλλον με έναν θετικό τρόπο. Για παράδειγμα, η φράση «θέλω να με εμπιστεύεσαι» δεν είναι ξεκάθαρη. Χρειάζεται να ρωτήσουμε τον άλλον: «Θέλω να με εμπιστευτείς. Τι θα μπορούσα να κάνω για να νιώσεις εμπιστοσύνη μαζί μου;»
Η σημασία της ενσυναίσθησης για μια αποτελεσματική επικοινωνία
Ο στόχος της ενεργητικής ακρόασης του εαυτού και του άλλου είναι να καλυφθούν οι ανάγκες όλων μέσα στην σχέση. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται ακόμη να μάθουμε να ακούμε με ενσυναίσθηση, δηλαδή να ακούμε με σεβασμό αυτό που βιώνει ο άλλος και να του δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο να εκφραστεί πλήρως. Κάποιες φορές, υποθέτουμε πως ο άλλος θέλει τις συμβουλές ή την καθοδήγησή μας, ενώ στην πραγματικότητα επιθυμεί απλά να ακουστεί. Αν θέλουμε να τον συμβουλέψουμε, μπορούμε πρώτα να ρωτήσουμε αν αυτό είναι που χρειάζεται. Βοήθεια που δεν ζητιέται γίνεται βάρος. Για να ακούσουμε ενεργητικά, χρειάζεται να εστιάσουμε στα συναισθήματα του άλλου και να κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με αυτό που ακούμε για να βεβαιωθούμε ότι το έχουμε κατανοήσει πλήρως.
Παράλληλα, την ίδια ενσυναίσθηση θα δείξουμε πρώτα στον εαυτό μας, εφόσον θα έχουμε ακούσει με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με σεβασμό και αποδοχή αυτού που βιώνουμε στο εδώ και τώρα. Δηλαδή, όταν κρίνουμε τον εαυτό μας αρνητικά, δεν έχουμε δείξει ενσυναίσθηση σε αυτό που βιώνουμε.
Ο στόχος μας δεν είναι να κινηθούμε από ντροπή ή ενοχή, αλλά από την επιθυμία μας να συνεισφέρουμε στον κόσμο.
Η χρήση της λέξης «πρέπει» υπονοεί ότι δεν έχουμε επιλογή και μπορούμε να την αλλάξουμε με τις λέξεις «επιθυμώ» ή «επιλέγω». Είναι άραγε διαφορετικό να πούμε: «πρέπει να καθαρίσω το σπίτι μου» από το: «θέλω να καθαρίσω το σπίτι μου»; Στην μία περίπτωση, θεωρώ ότι είμαι υποχρεωμένος να προβώ σε μία πράξη και δεν έχω επιλογή, ενώ στην δεύτερη είναι επιλογή μου να το κάνω και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό.
Επιπλέον, όταν κατηγορούμε, επικρίνουμε ή απαιτούμε, δεν ακούμε τον εαυτό μας και τους άλλους με σεβασμό και συμπόνια και επισκιάζουμε τις δυνατότητές μας. Αντίθετα, όταν εστιάζουμε στην ανάγκη μας, κινούμαστε αυθόρμητα προς τις δημιουργικές δυνατότητες που έχουμε για να τις καλύψουμε. Οι επικρίσεις επισκιάζουν τις δυνατότητες και διαιωνίζουν μία κατάσταση αυτοτιμωρίας. Πόση διαφορά έχει να πούμε: «αρνήθηκα στην φίλη μου να βγούμε έξω. Έχω γίνει αντικοινωνική», όπου επικρίνω τον εαυτό μου, σε σχέση με: «αρνήθηκα στην φίλη μου να βγούμε έξω. Έχω ανάγκη από ξεκούραση»;
Ας φανταστούμε τώρα την περίπτωση που μετανιώνουμε για κάτι. Για να δείξουμε ουσιαστική ενσυναίσθηση στον εαυτό μας, θα χρειαστεί να δούμε ποια ανάγκη πήγε να καλύψει αυτό, για το οποίο τώρα μετανιώνουμε. Θα συναισθανθούμε την πλευρά του εαυτού μας που μετανιώνει για την πράξη αλλά κι εκείνη που έκανε την πράξη. Αν κατηγορήσουμε την μία ή την άλλη πλευρά, θα αισθανθούμε ντροπή για ένα κομμάτι του εαυτού μας, ενώ στόχος της ενεργητικής ακρόασης είναι καταρχήν η πλήρης αποδοχή αυτού που είμαστε.
Συμπερασματικά, θα επικοινωνήσουμε αποτελεσματικότερα, όταν απαλλαγούμε από τις επικρίσεις, τις συγκρίσεις και τις κατηγοριοποιήσεις για εμάς και τους άλλους.
Όταν μάθουμε να εστιάζουμε στις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και να τις εκφράζουμε καθαρά, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα συναισθήματά μας. Όταν δεν θα λαμβάνουμε την μη συμμόρφωση στις επιθυμίες μας ως απόρριψη, αλλά θα εστιάσουμε στις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου.
Όταν μάθουμε να ακούμε με σεβασμό και όταν θα ακούμε έχοντας την προσοχή μας πλήρως στραμμένη στο πρόσωπο που μας μιλά. Όταν αποδεχθούμε εμάς και τους άλλους όπως ακριβώς είμαστε και συνδεθούμε μαζί τους μέσα από την αυθεντικότητα των συναισθημάτων και των αναγκών όλων των μερών της σχέσης.
Χαλίλ Γκιμπράν: Όταν η αγάπη σε καλεί, ακολούθησέ την
Η Αλμήτρα είπε: Μίλησέ μας για την Αγάπη.
Κι εκείνος, ύψωσε το κεφάλι του κι αντίκρυσε το λαό, κι απλώθηκε βαθιά ησυχία.
Και με φωνή μεγάλη είπε:
Όταν η αγάπη σε καλεί, ακολούθησέ την, μ’ όλο που τα μονοπάτια της είναι τραχιά κι απότομα.
Κι όταν τα φτερά της σ’ αγκαλιάσουν, παραδώσου, μ’ όλο που το σπαθί που είναι κρυμμένο ανάμεσα στις φτερούγες της μπορεί να σε πληγώσει.
Κι όταν σου μιλήσει, πίστεψέ την, μ’ όλο που η φωνή της μπορεί να διασκορπίσει τα όνειρά σου σαν το βοριά που ερημώνει τον κήπο.
Γιατί, όπως η αγάπη σε στεφανώνει, έτσι και θα σε σταυρώσει. Κι όπως είναι για το μεγάλωμά σου, είναι και για το κλάδεμά σου.
Κι όπως ανεβαίνει ως την κορφή σου και χαϊδεύει τα πιο τρυφερά κλαδιά σου που τρεμοσαλεύουν στον ήλιο, Έτσι κατεβαίνει κι ως τις ρίζες σου και ταράζει την προσκόλλησή τους στο χώμα.
Σα δεμάτια σταριού σε μαζεύει κοντά της.
Σε αλωνίζει για να σε ξεσταχιάσει. Σε κοσκινίζει για να σε λευτερώσει από τα φλούδια σου. Σε αλέθει για να σε λευκάνει. Σε ζυμώνει ώσπου να γίνεις απαλός.
Και μετά σε παραδίνει στην ιερή φωτιά της για να γίνεις ιερό ψωμί για το άγιο δείπνο.
Όλα αυτά θα σου κάνει η αγάπη για να μπορέσεις να γνωρίσεις τα μυστικά της καρδιάς σου, και με τη γνώση αυτή να γίνεις κομμάτι της καρδιάς της ζωής.
Αλλά αν από το φόβο σου, γυρέψεις μόνο την ησυχία της αγάπης και την ευχαρίστηση της αγάπης, Τότε, θα ήταν καλύτερα για σένα να σκεπάσεις τη γύμνια σου και να βγεις έξω από το αλώνι της αγάπης. Και να σταθείς στον χωρίς εποχές κόσμο όπου θα γελάς, αλλά όχι με ολάκερο το γέλιο σου, και θα κλαις, αλλά όχι με όλα τα δάκρυά σου.
Η αγάπη δε δίνει τίποτα παρά μόνο τον εαυτό της, και δεν παίρνει τίποτα παρά από τον εαυτό της.
Η αγάπη δεν κατέχει κι ούτε μπορεί να κατέχεται. γιατί η αγάπη αρκείται στην αγάπη.
Όταν αγαπάς, δε θα ‘πρεπε να λες: «Ο κόσμος είναι στην καρδιά μου», αλλά μάλλον «Εγώ βρίσκομαι μέσα στην καρδιά του κόσμου.»
Και μη πιστέψεις ότι μπορείς να κατευθύνεις την πορεία της αγάπης, γιατί η αγάπη, αν σε βρει άξιο, θα κατευθύνει εκείνη τη δική σου πορεία.
Η αγάπη δεν έχει καμιά άλλη επιθυμία έκτος από την εκπλήρωσή της. Αλλά αν αγαπάς κι είναι ανάγκη να έχεις επιθυμίες, ας είναι αυτές οι επιθυμίες σου:
Να λιώσεις και να γίνεις σαν το τρεχούμενο ρυάκι που λέει το τραγούδι του στη νύχτα.
Να γνωρίσεις τον πόνο της πολύ μεγάλης τρυφερότητας. Να πληγωθείς από την ίδια τη γνώση σου της αγάπης.
Και να ματώσεις πρόθυμα και χαρούμενα.
Να ξυπνάς την αυγή με καρδιά έτοιμη να πετάξει και να προσφέρεις ευχαριστίες για μια ακόμα μέρα αγάπης.
Να αναπαύεσαι το μεσημέρι και να στοχάζεσαι την έκσταση της αγάπης· Να γυρίζεις σπίτι το σούρουπο μ’ ευγνωμοσύνη στην καρδιά.
Και ύστερα να κοιμάσαι με μια προσευχή για την αγάπη που έχεις στην καρδιά σου και μ’ έναν ύμνο δοξαστικό στα χείλη σου.
Χαλίλ Γκιμπράν, Για την Αγάπη
Κι εκείνος, ύψωσε το κεφάλι του κι αντίκρυσε το λαό, κι απλώθηκε βαθιά ησυχία.
Και με φωνή μεγάλη είπε:
Όταν η αγάπη σε καλεί, ακολούθησέ την, μ’ όλο που τα μονοπάτια της είναι τραχιά κι απότομα.
Κι όταν τα φτερά της σ’ αγκαλιάσουν, παραδώσου, μ’ όλο που το σπαθί που είναι κρυμμένο ανάμεσα στις φτερούγες της μπορεί να σε πληγώσει.
Κι όταν σου μιλήσει, πίστεψέ την, μ’ όλο που η φωνή της μπορεί να διασκορπίσει τα όνειρά σου σαν το βοριά που ερημώνει τον κήπο.
Γιατί, όπως η αγάπη σε στεφανώνει, έτσι και θα σε σταυρώσει. Κι όπως είναι για το μεγάλωμά σου, είναι και για το κλάδεμά σου.
Κι όπως ανεβαίνει ως την κορφή σου και χαϊδεύει τα πιο τρυφερά κλαδιά σου που τρεμοσαλεύουν στον ήλιο, Έτσι κατεβαίνει κι ως τις ρίζες σου και ταράζει την προσκόλλησή τους στο χώμα.
Σα δεμάτια σταριού σε μαζεύει κοντά της.
Σε αλωνίζει για να σε ξεσταχιάσει. Σε κοσκινίζει για να σε λευτερώσει από τα φλούδια σου. Σε αλέθει για να σε λευκάνει. Σε ζυμώνει ώσπου να γίνεις απαλός.
Και μετά σε παραδίνει στην ιερή φωτιά της για να γίνεις ιερό ψωμί για το άγιο δείπνο.
Όλα αυτά θα σου κάνει η αγάπη για να μπορέσεις να γνωρίσεις τα μυστικά της καρδιάς σου, και με τη γνώση αυτή να γίνεις κομμάτι της καρδιάς της ζωής.
Αλλά αν από το φόβο σου, γυρέψεις μόνο την ησυχία της αγάπης και την ευχαρίστηση της αγάπης, Τότε, θα ήταν καλύτερα για σένα να σκεπάσεις τη γύμνια σου και να βγεις έξω από το αλώνι της αγάπης. Και να σταθείς στον χωρίς εποχές κόσμο όπου θα γελάς, αλλά όχι με ολάκερο το γέλιο σου, και θα κλαις, αλλά όχι με όλα τα δάκρυά σου.
Η αγάπη δε δίνει τίποτα παρά μόνο τον εαυτό της, και δεν παίρνει τίποτα παρά από τον εαυτό της.
Η αγάπη δεν κατέχει κι ούτε μπορεί να κατέχεται. γιατί η αγάπη αρκείται στην αγάπη.
Όταν αγαπάς, δε θα ‘πρεπε να λες: «Ο κόσμος είναι στην καρδιά μου», αλλά μάλλον «Εγώ βρίσκομαι μέσα στην καρδιά του κόσμου.»
Και μη πιστέψεις ότι μπορείς να κατευθύνεις την πορεία της αγάπης, γιατί η αγάπη, αν σε βρει άξιο, θα κατευθύνει εκείνη τη δική σου πορεία.
Η αγάπη δεν έχει καμιά άλλη επιθυμία έκτος από την εκπλήρωσή της. Αλλά αν αγαπάς κι είναι ανάγκη να έχεις επιθυμίες, ας είναι αυτές οι επιθυμίες σου:
Να λιώσεις και να γίνεις σαν το τρεχούμενο ρυάκι που λέει το τραγούδι του στη νύχτα.
Να γνωρίσεις τον πόνο της πολύ μεγάλης τρυφερότητας. Να πληγωθείς από την ίδια τη γνώση σου της αγάπης.
Και να ματώσεις πρόθυμα και χαρούμενα.
Να ξυπνάς την αυγή με καρδιά έτοιμη να πετάξει και να προσφέρεις ευχαριστίες για μια ακόμα μέρα αγάπης.
Να αναπαύεσαι το μεσημέρι και να στοχάζεσαι την έκσταση της αγάπης· Να γυρίζεις σπίτι το σούρουπο μ’ ευγνωμοσύνη στην καρδιά.
Και ύστερα να κοιμάσαι με μια προσευχή για την αγάπη που έχεις στην καρδιά σου και μ’ έναν ύμνο δοξαστικό στα χείλη σου.
Χαλίλ Γκιμπράν, Για την Αγάπη
ChatGPT: Γιατί κάνει τους ανθρώπους τόσο νευρικούς;
Το ChatGPT είναι το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI) που αναπτύχθηκε από την OpenAI που μπορεί να γράφει κείμενα, να λύνει σύνθετα προβλήματα, να συνθέτει στίχους τραγουδιών, να κάνει εργασίες για το σπίτι και πολλά άλλα. Ξεκίνησε έναν νέο προβληματισμό καθώς πολλοί δάσκαλοι, γονείς, ακόμη και μερικοί έφηβοι είναι πεπεισμένοι ότι οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο προς εξαπάτηση. Αντιδρώντας στο νέο λογισμικό, ορισμένες σχολικές περιφέρειες έχουν κινηθεί για να απαγορεύσουν το ChatGPT.
Ο ενθουσιασμός για την εφαρμογή, ωστόσο, αντισταθμίζει κατά πολύ τις αντιδράσεις. Το ChatGPT απέκτησε 57 εκατομμύρια χρήστες τον πρώτο μήνα και τώρα έχει πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε τεχνητή νοημοσύνη. Η Microsoft υποστήριξε το ChatGPT με μια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πυροδότησε τον ανταγωνισμό της Google.
Γιατί τόση φασαρία όμως; Η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και λίγο καιρό, παρέχοντας τις συστάσεις σας στο Netflix, διορθώνοντας τη γραμματική σας και υπολογίζοντας εκ νέου την οδηγική διαδρομή με βάση τις τρέχουσες συνθήκες κυκλοφορίας. Αν και αυτά έχουν εγείρει κάποιες ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων, το ChatGPT αντιπροσωπεύει ένα νέο επίπεδο πρόσβασης με αυτές τις δυνατότητες σε δημόσια domain. Είναι σίγουρα μια νεα ανατρεπτική τεχνολογία.
Τι είναι το ChatGPT;
Μπορείτε να ρωτήσετε μόνοι σας το ChatCPT. Θα σας δώσει μια εξήγηση πολύ χαρούμενα. Ωστόσο, να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το μήκος της ερώτησης σας. Τείνει να συνεχίζεται.
“Είμαι το ChatGPT, ένα chatbot που έχει σχεδιαστεί για να απαντά στις ερωτήσεις σας! Χρησιμοποιώ την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για να δημιουργήσω απαντήσεις που ακούγονται σαν να προέρχονται από άνθρωπο. Το AI είναι η ευρύτερη έννοια της κατασκευής έξυπνων μηχανών, ενώ η μηχανική μάθηση είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου. Απλώς πληκτρολογήστε τι θέλετε να μάθετε ή να μιλήσετε και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω. Είτε πρόκειται για εργασία, ειδήσεις ή απλώς μια φιλική συνομιλία, είμαι εδώ για εσάς!”
Στιγμιότυπα GPT συνομιλίας
Στο μηνιαίο διαδικτυακό σεμινάριο Cyberwise Chats, η Diana Graber συζητήθηκαν μερικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών πλεονεκτημάτων και προκλήσεων με το ChatGPT. Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία:
Οι άνθρωποι δεν έχουν εμπιστοσύνη όταν πρόκειται για νέα τεχνολογία. Πολλές ανησυχίες σχετικά με το ChatGPT απηχούν τους κανόνες ηθικής που συναντούμε και στην φιλοσοφία, όπως εκείνες του Σωκράτη που διέκρινε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα με τη γραφή και την λογοκλοπή έως τους πολιτικούς που εναντιώνονται στα βιντεοπαιχνίδια που προάγουν την βία
Ο ενθουσιασμός για την εφαρμογή, ωστόσο, αντισταθμίζει κατά πολύ τις αντιδράσεις. Το ChatGPT απέκτησε 57 εκατομμύρια χρήστες τον πρώτο μήνα και τώρα έχει πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε τεχνητή νοημοσύνη. Η Microsoft υποστήριξε το ChatGPT με μια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πυροδότησε τον ανταγωνισμό της Google.
Γιατί τόση φασαρία όμως; Η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει εδώ και λίγο καιρό, παρέχοντας τις συστάσεις σας στο Netflix, διορθώνοντας τη γραμματική σας και υπολογίζοντας εκ νέου την οδηγική διαδρομή με βάση τις τρέχουσες συνθήκες κυκλοφορίας. Αν και αυτά έχουν εγείρει κάποιες ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων, το ChatGPT αντιπροσωπεύει ένα νέο επίπεδο πρόσβασης με αυτές τις δυνατότητες σε δημόσια domain. Είναι σίγουρα μια νεα ανατρεπτική τεχνολογία.
Τι είναι το ChatGPT;
Μπορείτε να ρωτήσετε μόνοι σας το ChatCPT. Θα σας δώσει μια εξήγηση πολύ χαρούμενα. Ωστόσο, να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το μήκος της ερώτησης σας. Τείνει να συνεχίζεται.
“Είμαι το ChatGPT, ένα chatbot που έχει σχεδιαστεί για να απαντά στις ερωτήσεις σας! Χρησιμοποιώ την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για να δημιουργήσω απαντήσεις που ακούγονται σαν να προέρχονται από άνθρωπο. Το AI είναι η ευρύτερη έννοια της κατασκευής έξυπνων μηχανών, ενώ η μηχανική μάθηση είναι μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου. Απλώς πληκτρολογήστε τι θέλετε να μάθετε ή να μιλήσετε και θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω. Είτε πρόκειται για εργασία, ειδήσεις ή απλώς μια φιλική συνομιλία, είμαι εδώ για εσάς!”
Στιγμιότυπα GPT συνομιλίας
Στο μηνιαίο διαδικτυακό σεμινάριο Cyberwise Chats, η Diana Graber συζητήθηκαν μερικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών πλεονεκτημάτων και προκλήσεων με το ChatGPT. Εδώ είναι τα κυριότερα σημεία:
- Το ChatGPT απαντά στις προτροπές που εισάγει ο χρήστης, όπως “Τι είναι ένας σύντομος, απλός ορισμός του ChatGPT;” Όσο καλύτερη και πιο συγκεκριμένη είναι η προτροπή, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα της απόκρισης.
- Το ChatGPT λαμβάνει τις πληροφορίες του από όλο το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο OpenAI, προς το παρόν δεν έχει τίποτα νεότερο από το 2021 και η αναζήτηση περιορίζεται για την αποφυγή λέξεων-κλειδιών που σχετίζονται με πορνογραφία, ρητορική μίσους κ.λπ.
- Επί του παρόντος υπάρχει δωρεάν πρόσβαση, αλλά οι χρήστες πρέπει να είναι 18 ετών για να εγγραφούν.
- Προσέξτε πώς το χρησιμοποιείτε. Δεν έχει τη δυνατότητα να κρίνει την ακρίβεια των πληροφοριών που παρέχει, επομένως μπορεί να κάνει τα πράγματα στραβά. Το ChatGPT δεν έχει την ικανότητα να κάνει κρίσεις αξίας, να κατανοεί τα ανθρώπινα συναισθήματα ή να ξέρει πώς να κρίνει το πλαίσιο των ερωτήσεων που κάνετε.
- Είναι πολύ καλός στο να οργανώνει και να γράφει ξεκάθαρες προτάσεις.
- Πολλά chatbot χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν σκόπιμα παραπληροφόρηση, να εκφοβίσουν και γενικά να δημιουργήσουν προβλήματα. Το ChatGPT είναι μόνο το πρώτο με ευρεία πρόσβαση στο κοινό.
- Μερικά πιθανά θετικά της χρήσης του ChatGPT περιλαμβάνουν καταιγισμό ιδεών, γρήγορη έρευνα, μεταφράσεις γλώσσας, υποστήριξη για ειδικές ανάγκες και ψυχαγωγία.
- Μερικά πιθανά αρνητικά της χρήσης ChatGPT είναι η έλλειψη κριτικής σκέψης, η λογοκλοπή, ο εκφοβισμός, η παραπληροφόρηση και η εξάρτηση από την τεχνολογία.
Οι άνθρωποι δεν έχουν εμπιστοσύνη όταν πρόκειται για νέα τεχνολογία. Πολλές ανησυχίες σχετικά με το ChatGPT απηχούν τους κανόνες ηθικής που συναντούμε και στην φιλοσοφία, όπως εκείνες του Σωκράτη που διέκρινε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα με τη γραφή και την λογοκλοπή έως τους πολιτικούς που εναντιώνονται στα βιντεοπαιχνίδια που προάγουν την βία
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Δεν ήρθα σε τούτον τον κόσμο να νικηθώ, ούτε η αποτυχία τρέχει στις φλέβες μου. Δεν είμαι πρόβατο περιμένοντας τον βοσκό να με κεντρίσει. Είμαι λιοντάρι και αρνούμαι να μιλάω, να περπατάω, να κοιμάμαι με τα πρόβατα. Δε θα δώσω προσοχή σε αυτούς που θρηνούν και παραπονιούνται, γιατί η αρρώστιά τους είναι κολλητική. Ας τους να πάνε με τα πρόβατα. Το σφαγείο της αποτυχίας δεν είναι ο δικός μου προορισμός.
Θα επιμείνω μέχρι να πετύχω.
Τα βραβεία της ζωής βρίσκονται στο τέλος κάθε ταξιδιού, όχι κοντά στο ξεκίνημα. Και δε μου είναι δεδομένο να ξέρω πόσα βήματα χρειάζονται για να πετύχω τον σκοπό μου. Ίσως συναντήσω την αποτυχία ακόμα και στο χιλιοστό βήμα, και όμως η επιτυχία κρύβεται πίσω από την επόμενη στροφή του δρόμου. Ποτέ δε θα γνωρίζω πόσο κοντά είναι, παρά μόνο όταν γυρίσω στη στροφή.
Πάντα θα κάνω ένα βήμα παραπάνω. Και αν αυτό αποδείχνεται ανώφελο, θα κάνω άλλο ένα και ακόμα ένα. Αλήθεια, ένα βήμα κάθε φορά δεν είναι και τόσο δύσκολο.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Στο εξής θα θεωρώ την προσπάθεια κάθε μέρας σαν ένα μόνο χτύπημα με το τσεκούρι μου στον κορμό πανίσχυρης βελανιδιάς. Το πρώτο χτύπημα δε θα ταράξει το ξύλο, ούτε το δεύτερο, ούτε το τρίτο. Κάθε χτύπημα, μόνο του, μπορεί να είναι μηδαμινό, χωρίς καμιά συνέπεια. Και όμως από παιδικά χτυπήματα σιγά σιγά η βελανιδιά θα πέσει. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις σημερινές μου προσπάθειες.
Θα μοιάζω με τη σταγόνα της βροχής που απογυμνώνει το βουνό. Με το έντομο που κατατρώει την τίγρη. Με το αστέρι που φωτίζει την γη. Το δούλο που χτίζει την πυραμίδα. Θα χτίσω το κάστρο μου μ’ ένα τούβλο κάθε φορά, γιατί ξέρω πως μικρές προσπάθειες, όταν επαναλαμβάνονται, θ’ αποτελειώσουν κάθε έργο.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Ποτέ δε θα σκεφτώ την αποτυχία και θα πετάξω από το λεξιλόγιό μου λέξεις και φράσεις σαν «σταμάτα, δεν μπορώ, ανίκανος, αδύνατο δεν γίνεται, απίθανο, αποτυχία, ανεφάρμοστο, χωρίς ελπίδα, υποχώρηση», γιατί είναι λέξεις των κουτών. Θα αποφεύγω την απόγνωση, αλλά αν τυχόν αυτή η αρρώστια του μυαλού με μολύνει, θα συνεχίζω να εργάζομαι μέσα στην απόγνωση. Θα μοχθώ και θα υπομένω. Θα αγνοώ τα εμπόδια στα πόδια μου και θα προσηλώνω τα μάτια μου στους σκοπούς πάνω από το κεφάλι μου, γιατί ξέρω πως όπου τελειώνει η άγονη έρημος, εκεί φυτρώνει το πράσινο γρασίδι.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Θα θυμάμαι τον αρχαίο νόμο για τον μέσον όρο και θα τον λυγίσω για το καλό μου. Θα επιμένω γνωρίζοντας πως κάθε αποτυχία να πουλήσω κάτι θα αυξάνει την πιθανότητα για επιτυχία στην επόμενη προσπάθεια. Κάθε όχι που ακούω θα με φέρνει πιο κοντά στον ήχο του ναι. Κάθε συνοφρύωμα που συναντάω με προετοιμάζει για το χαμόγελο που έρχεται. Κάθε ατυχία στο δρόμο μου θα έχει μέσα της το σπόρο της αυριανής καλής τύχης. Πρέπει να έχω τη νύχτα για να εκτιμάω τη μέρα. Πρέπει να αποτυχαίνω συχνά για να επιτύχω μια φορά.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Θα προσπαθώ, θα προσπαθώ, θα προσπαθώ και θα ξαναπροσπαθώ. Κάθε εμπόδιο θα το θεωρώ σαν μια απλή λοξοδρόμηση προς τον αντικειμενικό μου σκοπό και σαν μια πρόκληση να βελτιώσω το επάγγελμά μου. Θα επιμένω και θα αναπτύξω τις ικανότητές μου, όπως ο ναύτης καλλιεργεί τις δικές του, μαθαίνοντας να υπερνικάει την οργή της κάθε τρικυμίας.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Στο εξής θα μάθω και θα εφαρμόζω ένα άλλο μυστικό εκείνων που θριαμβεύουν στη δουλειά μου. Καθώς τελειώνει κάθε μέρα, χωρίς να εξετάζω αν ήταν γεμάτη επιτυχία ή αποτυχία, θα προσπαθώ μία ακόμα πώληση. Όταν οι σκέψεις μου σπρώχνουν το κουρασμένο σώμα μου κατά το σπίτι, θα αντιστέκομαι στον πειρασμό να αναχωρήσω. Θα προσπαθώ πάλι. Θα κάνω άλλη μια προσπάθεια να κλείσω την ημέρα με νίκη, και αν αυτή αποτύχει, θα κάνω κι άλλη μία. Δε θα επιτρέψω ποτέ καμιά μέρα να τελειώσει με αποτυχία. Έτσι θα σπέρνω το σπόρο της αυριανής επιτυχίας και θα κερδίζω ένα ανυπέρβλητο πλεονέκτημα σε σύγκριση με όσους σταματάνε τη δουλειά τους σε μια καθορισμένη ώρα. Όταν οι άλλοι σταματάνε τον αγώνα τους, τότε αρχίζει ο δικός μου, και η συγκομιδή μου θα είναι πλούσια.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Ούτε θα επιτρέψω στη χτεσινή επιτυχία να με αποκοιμίσει σε σημερινή νωθρότητα, γιατί αυτό είναι το μεγάλο θεμέλιο της αποτυχίας. Θα ξεχνάω τα γεγονότα της περασμένης ημέρας, αδιάφορο αν ήταν καλά ή άσχημα, και θα χαιρετάω τον καινούργιο ήλιο με εμπιστοσύνη πως αυτή θα είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου.
Όσο υπάρχει αναπνοή μέσα μου, τόσο θα συνεχίσω να επιμένω. Γιατί τώρα ξέρω μία από τις μεγαλύτερες αρχές της επιτυχίας : Αν επιμένω αρκετά, θα νικάω.
Θα επιμένω.
Θα νικάω.
Δεν ήρθα σε τούτον τον κόσμο να νικηθώ, ούτε η αποτυχία τρέχει στις φλέβες μου. Δεν είμαι πρόβατο περιμένοντας τον βοσκό να με κεντρίσει. Είμαι λιοντάρι και αρνούμαι να μιλάω, να περπατάω, να κοιμάμαι με τα πρόβατα. Δε θα δώσω προσοχή σε αυτούς που θρηνούν και παραπονιούνται, γιατί η αρρώστιά τους είναι κολλητική. Ας τους να πάνε με τα πρόβατα. Το σφαγείο της αποτυχίας δεν είναι ο δικός μου προορισμός.
Θα επιμείνω μέχρι να πετύχω.
Τα βραβεία της ζωής βρίσκονται στο τέλος κάθε ταξιδιού, όχι κοντά στο ξεκίνημα. Και δε μου είναι δεδομένο να ξέρω πόσα βήματα χρειάζονται για να πετύχω τον σκοπό μου. Ίσως συναντήσω την αποτυχία ακόμα και στο χιλιοστό βήμα, και όμως η επιτυχία κρύβεται πίσω από την επόμενη στροφή του δρόμου. Ποτέ δε θα γνωρίζω πόσο κοντά είναι, παρά μόνο όταν γυρίσω στη στροφή.
Πάντα θα κάνω ένα βήμα παραπάνω. Και αν αυτό αποδείχνεται ανώφελο, θα κάνω άλλο ένα και ακόμα ένα. Αλήθεια, ένα βήμα κάθε φορά δεν είναι και τόσο δύσκολο.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Στο εξής θα θεωρώ την προσπάθεια κάθε μέρας σαν ένα μόνο χτύπημα με το τσεκούρι μου στον κορμό πανίσχυρης βελανιδιάς. Το πρώτο χτύπημα δε θα ταράξει το ξύλο, ούτε το δεύτερο, ούτε το τρίτο. Κάθε χτύπημα, μόνο του, μπορεί να είναι μηδαμινό, χωρίς καμιά συνέπεια. Και όμως από παιδικά χτυπήματα σιγά σιγά η βελανιδιά θα πέσει. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τις σημερινές μου προσπάθειες.
Θα μοιάζω με τη σταγόνα της βροχής που απογυμνώνει το βουνό. Με το έντομο που κατατρώει την τίγρη. Με το αστέρι που φωτίζει την γη. Το δούλο που χτίζει την πυραμίδα. Θα χτίσω το κάστρο μου μ’ ένα τούβλο κάθε φορά, γιατί ξέρω πως μικρές προσπάθειες, όταν επαναλαμβάνονται, θ’ αποτελειώσουν κάθε έργο.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Ποτέ δε θα σκεφτώ την αποτυχία και θα πετάξω από το λεξιλόγιό μου λέξεις και φράσεις σαν «σταμάτα, δεν μπορώ, ανίκανος, αδύνατο δεν γίνεται, απίθανο, αποτυχία, ανεφάρμοστο, χωρίς ελπίδα, υποχώρηση», γιατί είναι λέξεις των κουτών. Θα αποφεύγω την απόγνωση, αλλά αν τυχόν αυτή η αρρώστια του μυαλού με μολύνει, θα συνεχίζω να εργάζομαι μέσα στην απόγνωση. Θα μοχθώ και θα υπομένω. Θα αγνοώ τα εμπόδια στα πόδια μου και θα προσηλώνω τα μάτια μου στους σκοπούς πάνω από το κεφάλι μου, γιατί ξέρω πως όπου τελειώνει η άγονη έρημος, εκεί φυτρώνει το πράσινο γρασίδι.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Θα θυμάμαι τον αρχαίο νόμο για τον μέσον όρο και θα τον λυγίσω για το καλό μου. Θα επιμένω γνωρίζοντας πως κάθε αποτυχία να πουλήσω κάτι θα αυξάνει την πιθανότητα για επιτυχία στην επόμενη προσπάθεια. Κάθε όχι που ακούω θα με φέρνει πιο κοντά στον ήχο του ναι. Κάθε συνοφρύωμα που συναντάω με προετοιμάζει για το χαμόγελο που έρχεται. Κάθε ατυχία στο δρόμο μου θα έχει μέσα της το σπόρο της αυριανής καλής τύχης. Πρέπει να έχω τη νύχτα για να εκτιμάω τη μέρα. Πρέπει να αποτυχαίνω συχνά για να επιτύχω μια φορά.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Θα προσπαθώ, θα προσπαθώ, θα προσπαθώ και θα ξαναπροσπαθώ. Κάθε εμπόδιο θα το θεωρώ σαν μια απλή λοξοδρόμηση προς τον αντικειμενικό μου σκοπό και σαν μια πρόκληση να βελτιώσω το επάγγελμά μου. Θα επιμένω και θα αναπτύξω τις ικανότητές μου, όπως ο ναύτης καλλιεργεί τις δικές του, μαθαίνοντας να υπερνικάει την οργή της κάθε τρικυμίας.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Στο εξής θα μάθω και θα εφαρμόζω ένα άλλο μυστικό εκείνων που θριαμβεύουν στη δουλειά μου. Καθώς τελειώνει κάθε μέρα, χωρίς να εξετάζω αν ήταν γεμάτη επιτυχία ή αποτυχία, θα προσπαθώ μία ακόμα πώληση. Όταν οι σκέψεις μου σπρώχνουν το κουρασμένο σώμα μου κατά το σπίτι, θα αντιστέκομαι στον πειρασμό να αναχωρήσω. Θα προσπαθώ πάλι. Θα κάνω άλλη μια προσπάθεια να κλείσω την ημέρα με νίκη, και αν αυτή αποτύχει, θα κάνω κι άλλη μία. Δε θα επιτρέψω ποτέ καμιά μέρα να τελειώσει με αποτυχία. Έτσι θα σπέρνω το σπόρο της αυριανής επιτυχίας και θα κερδίζω ένα ανυπέρβλητο πλεονέκτημα σε σύγκριση με όσους σταματάνε τη δουλειά τους σε μια καθορισμένη ώρα. Όταν οι άλλοι σταματάνε τον αγώνα τους, τότε αρχίζει ο δικός μου, και η συγκομιδή μου θα είναι πλούσια.
Θα επιμένω μέχρι να πετύχω
Ούτε θα επιτρέψω στη χτεσινή επιτυχία να με αποκοιμίσει σε σημερινή νωθρότητα, γιατί αυτό είναι το μεγάλο θεμέλιο της αποτυχίας. Θα ξεχνάω τα γεγονότα της περασμένης ημέρας, αδιάφορο αν ήταν καλά ή άσχημα, και θα χαιρετάω τον καινούργιο ήλιο με εμπιστοσύνη πως αυτή θα είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου.
Όσο υπάρχει αναπνοή μέσα μου, τόσο θα συνεχίσω να επιμένω. Γιατί τώρα ξέρω μία από τις μεγαλύτερες αρχές της επιτυχίας : Αν επιμένω αρκετά, θα νικάω.
Θα επιμένω.
Θα νικάω.
Αν τα παίρνετε όλα προσωπικά και είστε πάντα θιγμένοι
Υπάρχουν απλώς κάποιοι άνθρωποι που ζουν τη ζωή τους θιγμένοι από τα πάντα. Αντί να επιτρέπουν στον εαυτό τους να ζει με αρμονία και με σεβασμό για τους άλλους, επιλέγουν να βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» σχεδόν πάντα.
Είναι ο κόσμος πάντα εναντίον τους; Όχι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, μέσα στο λεπτό αλλά περίπλοκο κόσμο των συναισθημάτων και της προσωπικότητας, μερικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να είναι μονίμως θιγμένοι.
Αντί να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους αυτούς ως ένα πρόβλημα που πρέπει να αποφύγουμε, πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει μέσα τους.
Η υπερευαισθησία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η έλλειψη ψυχολογικών πόρων δημιουργεί σχήματα σκέψης που είναι υπερβολικά άκαμπτα.
Κάθε λέξη, πράξη ή χειρονομία ερμηνεύεται ως προσβολή. Εκεί βρίσκεται η ουσία του προβλήματος. Αυτός ο μειωμένος εαυτός βλέπει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και προκαταλήψεις εκεί που δεν υφίστανται.
Μερικές προσωπικότητες βλέπουν καταιγίδες εκεί που λάμπει ο ήλιος. Ας ρίξουμε μια λίγο πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το θέμα.
Θιγμένοι 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα
«Δεν μπορώ καν να σου μιλήσω». «Θίγεσαι από τα πάντα». «Είσαι απίστευτος, πας από το κακό στο χειρότερο».
Αν έχετε ήδη ακούσει κάτι από τα παραπάνω στο παρελθόν, πιθανώς αισθανθήκατε απαίσια. Ωστόσο τα λόγια αυτά φέρουν κάποια αλήθεια.
Αν οι άνθρωποι γύρω μας έχουν πρόβλημα στην αλληλεπίδραση μαζί μας, αυτό συμβαίνει επειδή κάτι δεν πάει καλά. Αν αισθάνονται άβολα ή αν υπάρχουν συχνά προβλήματα λόγω παρεξηγήσεων, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί.
Σας θίγουν οι προσδοκίες σας, όχι οι άλλοι άνθρωποι
Ίσως έχετε υψηλές προσδοκίες που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Κατά κάποιον τρόπο όλοι έχουμε κάποια ιδέα για το πώς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενεργούν οι άλλοι, πώς θα πρέπει να μας φέρονται και πώς θα πρέπει να αντιδρούν στα πράγματα.
Καταρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παρακάτω προσεγγίσεις δεν καλύπτουν όλες τις καταστάσεις. Ας δούμε γιατί.
Ο κόσμος δεν σας μισεί. Κανένας δεν είναι εναντίον σας. Μην ψάχνετε λόγους να είστε θιγμένοι όταν δεν υπάρχουν και μην αναζητάτε κακές προθέσεις όταν δεν υφίστανται.
Μόνο όταν κάποιος αγαπάει αρκετά τον εαυτό του ο κόσμος θα αρχίσει να βελτιώνεται γι’αυτόν.
Είναι ο κόσμος πάντα εναντίον τους; Όχι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, μέσα στο λεπτό αλλά περίπλοκο κόσμο των συναισθημάτων και της προσωπικότητας, μερικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να είναι μονίμως θιγμένοι.
Αντί να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους αυτούς ως ένα πρόβλημα που πρέπει να αποφύγουμε, πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει μέσα τους.
Η υπερευαισθησία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η έλλειψη ψυχολογικών πόρων δημιουργεί σχήματα σκέψης που είναι υπερβολικά άκαμπτα.
Κάθε λέξη, πράξη ή χειρονομία ερμηνεύεται ως προσβολή. Εκεί βρίσκεται η ουσία του προβλήματος. Αυτός ο μειωμένος εαυτός βλέπει προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και προκαταλήψεις εκεί που δεν υφίστανται.
Μερικές προσωπικότητες βλέπουν καταιγίδες εκεί που λάμπει ο ήλιος. Ας ρίξουμε μια λίγο πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το θέμα.
Θιγμένοι 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα
«Δεν μπορώ καν να σου μιλήσω». «Θίγεσαι από τα πάντα». «Είσαι απίστευτος, πας από το κακό στο χειρότερο».
Αν έχετε ήδη ακούσει κάτι από τα παραπάνω στο παρελθόν, πιθανώς αισθανθήκατε απαίσια. Ωστόσο τα λόγια αυτά φέρουν κάποια αλήθεια.
Αν οι άνθρωποι γύρω μας έχουν πρόβλημα στην αλληλεπίδραση μαζί μας, αυτό συμβαίνει επειδή κάτι δεν πάει καλά. Αν αισθάνονται άβολα ή αν υπάρχουν συχνά προβλήματα λόγω παρεξηγήσεων, είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί.
- Αντί να σκέφτεστε «όλοι με μισούν», θυμηθείτε τη σημασία του να αφιερώσετε μια στιγμή για να σκεφτείτε βαθιά την κατάσταση.
- Πρέπει να ξεφλουδίσουμε το κρεμμύδι που μας περιβάλλει για να δούμε τι συμβαίνει μέσα μας.
Παρακάτω θα ανακαλύψουμε τι συμβαίνει σε όσους συνεχώς παίρνουν τα πάντα προσωπικά και αισθάνονται θιγμένοι.
Σας θίγουν οι προσδοκίες σας, όχι οι άλλοι άνθρωποι
Ίσως έχετε υψηλές προσδοκίες που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Κατά κάποιον τρόπο όλοι έχουμε κάποια ιδέα για το πώς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενεργούν οι άλλοι, πώς θα πρέπει να μας φέρονται και πώς θα πρέπει να αντιδρούν στα πράγματα.
Καταρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παρακάτω προσεγγίσεις δεν καλύπτουν όλες τις καταστάσεις. Ας δούμε γιατί.
- Το μοναδικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι το πώς θέλετε να σας φέρονται οι άλλοι άνθρωποι. Αξίζετε σεβασμό και πρέπει να τον απαιτείτε. Όλοι έχουν αυτή την ανάγκη.
- Αυτό που κάνουν οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι δική σας ευθύνη. Όλοι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τι θέλουν και να ενεργούν όπως τους ευχαριστεί, εφόσον υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.
- Αν αποκτήσουμε εμμονή με τις ενέργειες του/της συντρόφου μας ή των φίλων μας, αυτό μπορεί να έχει μόνο κακό τέλος για μας.
Για να εξασφαλίσετε γαλήνη και μεγαλύτερη εσωτερική ισορροπία, έχετε υπόψη σας το εξής: να μην περιμένετε τίποτα από κανέναν, να έχετε προσδοκίες μονάχα από τον εαυτό σας.
Ο κόσμος δεν είναι εναντίον σας: εσείς πρέπει να εναρμονιστείτε με τον κόσμο.
Όσοι ζουν τη ζωή τους μονίμως θιγμένοι μπορούν να συγκριθούν με τον κορμό ενός δέντρου. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, φανταστείτε το εξής:
Ο κόσμος δεν είναι εναντίον σας: εσείς πρέπει να εναρμονιστείτε με τον κόσμο.
Όσοι ζουν τη ζωή τους μονίμως θιγμένοι μπορούν να συγκριθούν με τον κορμό ενός δέντρου. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, φανταστείτε το εξής:
- Φανταστείτε ότι είστε ένα δέντρο πλάι στον ωκεανό. Το νερό έρχεται και φεύγει. Μερικές φορές ο άνεμος είναι ευγενικός και άλλες φορές είναι έντονος.
- Μερικές φορές ο ωκεανός σας χαϊδεύει και μερικές φορές σας χτυπάει με μια καταιγίδα.
- Αν είστε ένα πραγματικά γερό και δυνατό δέντρο, ο ωκεανός, τα κύματα και τα στοιχεία της φύσης θα σας ρίξουν κάτω. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η δύναμη και η ακαμψία του δέντρου συμβολίζουν το πείσμα μας, που μπορεί να είναι τόσο καταστροφικό για μας.
- Ωστόσο, αν είστε όπως ο ευλύγιστος κορμός της καλαμιάς, θα λικνίζεστε με τον άνεμο και ακόμα και η πιο άγρια καταιγίδα δεν θα μπορέσει ποτέ να σας ξεριζώσει. Επειδή προσαρμόζεστε, και δεν στέκεστε σαν τοίχος, μπορείτε να αντέξετε το χτύπημα.
Το να ζείτε μονίμως θιγμένοι σας βλάπτει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
- Όσοι θίγονται εύκολα δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης.
- Αν ζείτε τη ζωή σας πάντα θιγμένοι, τα αγαπημένα σας πρόσωπα θα σταματήσουν να αισθάνονται καλά μαζί σας και θα αρχίσουν να σας αποφεύγουν.
- Αν εσείς απλώς θίγεστε όταν εκείνοι σας λένε καλά λόγια, θα δημιουργήσετε απόσταση.
Ο κόσμος δεν σας μισεί. Κανένας δεν είναι εναντίον σας. Μην ψάχνετε λόγους να είστε θιγμένοι όταν δεν υπάρχουν και μην αναζητάτε κακές προθέσεις όταν δεν υφίστανται.
- Όσοι δεν αγαπούν τον εαυτό τους γίνονται απαιτητικοί με τους άλλους. Πάνω απ’όλα περιμένουν οι άλλοι να τους προσφέρουν ό,τι δεν προσφέρουν οι ίδιοι στον εαυτό τους: αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση.
- Αν δεν αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στον εαυτό μας εκ των έσω, τα πιο πυκνά σκοτάδια μας θα συνεχίσουν να αναδύονται, μέχρι ολόκληρη η πραγματικότητά μας να γίνει μια κόλαση.
Μόνο όταν κάποιος αγαπάει αρκετά τον εαυτό του ο κόσμος θα αρχίσει να βελτιώνεται γι’αυτόν.
ΣΟΛΩΝ: Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Ευνομία Ε, 3
Σε αυτό το απόσπασμα, ο Σόλων, σπουδαίος πολιτικός άντρας που έζησε στην Αθήνα μεταξύ 7ου και 6ου αιώνα π.Χ. ορίζει τα θεμέλια της πολιτικής και της δημόσιας ηθικής: κακή διακυβέρνηση είναι αυτή που διέπεται από τις διαμάχες και την αδικία από μέρους όσων δεν σέβονται το κοινό καλό, ενώ μια σωστή διακυβέρνηση βασίζεται στη δικαιοσύνη, που εγκαθιδρύεται με τη σύνεση, την τάξη και την ισότητα.
3.
Η πόλη η δική μας δεν πρόκειται να χαθεί, όσο εξαρτάται από του Δία τις αποφάσεις και από το θέλημα των μακάριων θεών: ένας τέτοιος φύλακας, η Παλλάδα Αθηνά, μεγαλόψυχη, κόρη πανίσχυρου πατέρα, κρατά τα χέρια πάνω της. Οι ίδιοι οι πολίτες θέλουν να καταστραφεί η μεγάλη πόλη, διεφθαρμένοι από το χρήμα. Είναι ανίκανοι να συγκρατήσουν την υπερβολή και να απολαύσουν τις παρούσες χαρές, στην ηρεμία του δείπνου.
Μαζεύουν πλούτη ενδίδοντας στην αδικία χωρίς να φείδονται ούτε των ιερών ούτε των δημοσίων πηγών, κλέβουν από παντού. Δεν σέβονται ούτε τα ιερά θεμέλια της Δικαιοσύνης, που, αμίλητη, έχει πλήρη συνείδηση όσων γίνονται και όσων έγιναν, και κάποια στιγμή έρχεται για να τιμωρήσει. Η πληγή αυτή, από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις, κυριεύει όλη την πόλη. Και γρήγορα πέφτει στη χειρότερη δουλεία, που προκαλεί εξέγερση και εμφύλιο σπαραγμό, τα οποία θα καταστρέφουν πολλούς σπουδαίους νέους. Σύντομα η αγαπημένη πόλη καταλύεται από τα χέρια των εχθρών και αφανίζεται σε συγκρούσεις που αρέσουν στους άδικους. Αυτές οι συμφορές συμβαίνουν στον λαό. Πολλοί φτωχοί φτάνουν σε ξένες χώρες, πουλημένοι και δεμένοι με βαριές αλυσίδες.
Έτσι, η δημόσια συμφορά φτάνει στου σπιτιού κάθε πολίτη την πόρτα. Οι πόρτες της αυλής δεν μπορούν να την κρατήσουν απέξω. Τότε πηδά τον ψηλό φράχτη και σε βρίσκει ακόμα κι αν έχεις καταφύγει στην πιο κρυφή γωνία του σπιτιού. Αυτό είναι το μάθημα που θέλω να διδάξω στους Αθηναίους: η κακή διακυβέρνηση γεννά πολλά προβλήματα στην πόλη. Η σωστή διακυβέρνηση τα διορθώνει όλα και επαναφέρει την τάξη. Συχνά στον άδικο περνά αλυσίδες: ό,τι είναι σκληρό το λειαίνει, διακόπτει τις υπερβολές, αποδυναμώνει την ύβρη. Μαραίνει τα μπουμπούκια της κακοτυχίας. Τις στρεβλές απόψεις διορθώνει, την υπερηφάνεια κατευνάζει. Διαλύει το έργο της διχογνωμίας. Βάζει τέλος στην πικρία της διαμάχης. Έτσι, όλα είναι τακτοποιημένα και σωστά για τους ανθρώπους.
Σε αυτό το απόσπασμα, ο Σόλων, σπουδαίος πολιτικός άντρας που έζησε στην Αθήνα μεταξύ 7ου και 6ου αιώνα π.Χ. ορίζει τα θεμέλια της πολιτικής και της δημόσιας ηθικής: κακή διακυβέρνηση είναι αυτή που διέπεται από τις διαμάχες και την αδικία από μέρους όσων δεν σέβονται το κοινό καλό, ενώ μια σωστή διακυβέρνηση βασίζεται στη δικαιοσύνη, που εγκαθιδρύεται με τη σύνεση, την τάξη και την ισότητα.
3.
Η πόλη η δική μας δεν πρόκειται να χαθεί, όσο εξαρτάται από του Δία τις αποφάσεις και από το θέλημα των μακάριων θεών: ένας τέτοιος φύλακας, η Παλλάδα Αθηνά, μεγαλόψυχη, κόρη πανίσχυρου πατέρα, κρατά τα χέρια πάνω της. Οι ίδιοι οι πολίτες θέλουν να καταστραφεί η μεγάλη πόλη, διεφθαρμένοι από το χρήμα. Είναι ανίκανοι να συγκρατήσουν την υπερβολή και να απολαύσουν τις παρούσες χαρές, στην ηρεμία του δείπνου.
Μαζεύουν πλούτη ενδίδοντας στην αδικία χωρίς να φείδονται ούτε των ιερών ούτε των δημοσίων πηγών, κλέβουν από παντού. Δεν σέβονται ούτε τα ιερά θεμέλια της Δικαιοσύνης, που, αμίλητη, έχει πλήρη συνείδηση όσων γίνονται και όσων έγιναν, και κάποια στιγμή έρχεται για να τιμωρήσει. Η πληγή αυτή, από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις, κυριεύει όλη την πόλη. Και γρήγορα πέφτει στη χειρότερη δουλεία, που προκαλεί εξέγερση και εμφύλιο σπαραγμό, τα οποία θα καταστρέφουν πολλούς σπουδαίους νέους. Σύντομα η αγαπημένη πόλη καταλύεται από τα χέρια των εχθρών και αφανίζεται σε συγκρούσεις που αρέσουν στους άδικους. Αυτές οι συμφορές συμβαίνουν στον λαό. Πολλοί φτωχοί φτάνουν σε ξένες χώρες, πουλημένοι και δεμένοι με βαριές αλυσίδες.
Έτσι, η δημόσια συμφορά φτάνει στου σπιτιού κάθε πολίτη την πόρτα. Οι πόρτες της αυλής δεν μπορούν να την κρατήσουν απέξω. Τότε πηδά τον ψηλό φράχτη και σε βρίσκει ακόμα κι αν έχεις καταφύγει στην πιο κρυφή γωνία του σπιτιού. Αυτό είναι το μάθημα που θέλω να διδάξω στους Αθηναίους: η κακή διακυβέρνηση γεννά πολλά προβλήματα στην πόλη. Η σωστή διακυβέρνηση τα διορθώνει όλα και επαναφέρει την τάξη. Συχνά στον άδικο περνά αλυσίδες: ό,τι είναι σκληρό το λειαίνει, διακόπτει τις υπερβολές, αποδυναμώνει την ύβρη. Μαραίνει τα μπουμπούκια της κακοτυχίας. Τις στρεβλές απόψεις διορθώνει, την υπερηφάνεια κατευνάζει. Διαλύει το έργο της διχογνωμίας. Βάζει τέλος στην πικρία της διαμάχης. Έτσι, όλα είναι τακτοποιημένα και σωστά για τους ανθρώπους.
Η ευτυχία είναι παράξενη· έρχεται όταν δεν την αναζητάς
Ό,τι κάνετε το κάνετε γιατί θέλετε να νιώθετε ευτυχισμένοι- από το πιο απλό, όπως όταν ετοιμάζεστε να πάτε κάπου και χτενίζεστε, φοράτε καθαρά και ωραία ρούχα, μέχρι το πιο σύνθετο, όπως όταν παίρνετε το πτυχίο σας, όταν βρίσκετε δουλειά, όταν αποκτάτε σπίτι και περιουσία, όταν παντρεύεστε και κάνετε παιδιά, όταν γίνεστε μέλη κάποιας θρησκευτικής οργάνωσης, από εκείνες που οι ηγέτες τους υποστηρίζουν ότι είναι φωτισμένοι κι έχουν σύνδεση με αόρατους διδασκάλους. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει αυτή η εκπληκτική ώθηση, αυτή η έντονη επιθυμία να βρείτε την ευτυχία.
Αλλά, βλέπετε, η ευτυχία δεν έρχεται τόσο εύκολα, γιατί η ευτυχία δεν βρίσκεται σε τίποτε από όλα αυτά. Μπορεί να νιώθεις ευχαρίστηση, μπορεί να βρίσκεις καινούργια πράγματα που σε ικανοποιούν αλλά, αργά ή γρήγορα, αυτό γίνεται κουραστικό. Γιατί η ευτυχία δεν κρατάει για πολύ σ’ όλα αυτά που γνωρίζουμε. Το φιλί το ακολουθεί το δάκρυ, το γέλιο η δυστυχία και η απόγνωση. Όλα μαραίνονται, καταρρέουν. Έτσι, όσο είστε νέοι, πρέπει να αρχίσετε να ανακαλύπτετε τι είναι αυτό το παράξενο πράγμα που ονομάζεται ευτυχία. Αυτό θα έπρεπε να είναι ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης.
Η ευτυχία δεν έρχεται όταν αγωνίζεσαι γι’ αυτήν – κι αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό, παρόλο που λέγεται εύκολα. Μπορώ να το βάλω μέσα σε λίγες απλές λέξεις, αλλά αν απλώς πιάσει τ’ αφτί σας τι θα πω και μετά επαναλαμβάνετε αυτό που θ’ ακούσετε δεν πρόκειται να γίνετε ευτυχισμένοι. Η ευτυχία είναι παράξενη- έρχεται όταν δεν την αναζητάς. Όταν δεν κάνεις καμία προσπάθεια για να είσαι ευτυχισμένος, τότε απροσδόκητα, μυστηριωδώς, εμφανίζεται η ευτυχία, που γεννιέται από την αγνότητα και την ομορφιά τού να υπάρχεις απλώς. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται να έχει κανείς πολύ μεγάλη κατανόηση και να μην προσπαθείς πια να γίνεις κάποιος. Η αλήθεια δεν είναι κάτι όπου καταφέρνεις να φτάσεις. Η αλήθεια εμφανίζεται όταν ο νους σου και η καρδιά σου έχουν εξαγνιστεί από κάθε είδους αίσθηση πάλης και δεν προσπαθείς πια να γίνεις κάποιος. Η αλήθεια βρίσκεται εκεί, όταν ο νους είναι πολύ ήρεμος και ακούει προσεκτικά χωρίς χρονικούς περιορισμούς οτιδήποτε γίνεται γύρω του. Μπορεί ν’ ακούτε αυτά τα λόγια, αλλά για να κερδίσετε την ευτυχία πρέπει να ανακαλύψετε πώς απελευθερώνεται ο νους από κάθε φόβο.
Όσο φοβάστε εσείς, τα παιδιά, οποιονδήποτε ή οτιδήποτε, δεν μπορεί να υπάρξει ευτυχία. Δεν μπορεί να υπάρξει ευτυχία όσο φοβάστε τους γονείς σας, τους δασκάλους σας, όσο φοβάστε ότι δεν θα περάσετε τις εξετάσεις, ότι δεν θα προβιβαστείτε στην επόμενη τάξη, ότι δεν θα είστε από τους αγαπημένους μαθητές του δασκάλου, ότι δεν θα σας επαινέσουν, δεν θα σας συγχαρούν. Αν όμως δεν φοβάστε τίποτα, όταν ξυπνήσετε ένα πρωί, ή εκεί που θα περπατάτε μόνοι, θα ανακαλύψετε ότι ξαφνικά έχει συμβεί κάτι παράξενο: απρόσκλητα, αυτόκλητα, αναπάντεχα, θα έχετε βρει αυτό που ονομάζεται αγάπη, αλήθεια, ευτυχία.
Να γιατί είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτείς σωστά όσο είσαι νέος. Αυτό που αποκαλούμε τώρα εκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση, γιατί κανείς δεν μιλάει για όλα αυτά τα πράγματα. Οι καθηγητές σάς προετοιμάζουν να περνάτε τις εξετάσεις, αλλά δεν σας λένε πώς να ζείτε, που είναι πολύ πιο σημαντικό, επειδή πολύ λίγοι ξέρουν να ζουν. Οι περισσότεροι από εμάς απλώς επιβιώνουμε, κατά κάποιον τρόπο σερνόμαστε, οπότε η ζωή καταντάει κάτι το πληκτικό. Πράγματι, για να ζεις χρειάζονται πάρα πολλή αγάπη, έντονη αίσθηση σιωπής και απλότητα μαζί με αφθονία από εμπειρίες- χρειάζεται ένας νους ικανός να σκέφτεται πολύ καθαρά, που δεν είναι γεμάτος προκαταλήψεις ή προλήψεις, ελπίδες ή φόβους. Όλα αυτά χρειάζονται για τη ζωή και, αν δεν έχεις εκπαιδευτεί για να ζεις, τότε η εκπαίδευση δεν έχει κανένα νόημα. Μπορεί να μάθετε να είστε πολύ τακτικοί, να έχετε καλούς τρόπους και να γράφετε καλά σ’ όλα τα διαγωνίσματα, αλλά το να δίνετε προτεραιότητα σε όλα αυτά τα επιφανειακά πράγματα, τη στιγμή που ολόκληρη η δομή της κοινωνίας καταρρέει, είναι σαν να κόβετε τα νύχια σας την ώρα που το σπίτι σας καίγεται. Βλέπετε, δεν σας μιλάει κανείς γι’ αυτά τα πράγματα, κανείς δεν τα ερευνά μαζί σας. Όπως περνάτε τη μια μέρα μετά την άλλη μελετώντας κάποια μαθήματα -π.χ. μαθηματικά, ιστορία και γεωγραφία-, έτσι θα έπρεπε, επίσης, να περνάτε πολύ χρόνο μιλώντας για όλα τα βαθύτερα ζητήματα της ζωής, γιατί αυτό είναι που της δίνει πλούτο.
Αλλά, βλέπετε, η ευτυχία δεν έρχεται τόσο εύκολα, γιατί η ευτυχία δεν βρίσκεται σε τίποτε από όλα αυτά. Μπορεί να νιώθεις ευχαρίστηση, μπορεί να βρίσκεις καινούργια πράγματα που σε ικανοποιούν αλλά, αργά ή γρήγορα, αυτό γίνεται κουραστικό. Γιατί η ευτυχία δεν κρατάει για πολύ σ’ όλα αυτά που γνωρίζουμε. Το φιλί το ακολουθεί το δάκρυ, το γέλιο η δυστυχία και η απόγνωση. Όλα μαραίνονται, καταρρέουν. Έτσι, όσο είστε νέοι, πρέπει να αρχίσετε να ανακαλύπτετε τι είναι αυτό το παράξενο πράγμα που ονομάζεται ευτυχία. Αυτό θα έπρεπε να είναι ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης.
Η ευτυχία δεν έρχεται όταν αγωνίζεσαι γι’ αυτήν – κι αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό, παρόλο που λέγεται εύκολα. Μπορώ να το βάλω μέσα σε λίγες απλές λέξεις, αλλά αν απλώς πιάσει τ’ αφτί σας τι θα πω και μετά επαναλαμβάνετε αυτό που θ’ ακούσετε δεν πρόκειται να γίνετε ευτυχισμένοι. Η ευτυχία είναι παράξενη- έρχεται όταν δεν την αναζητάς. Όταν δεν κάνεις καμία προσπάθεια για να είσαι ευτυχισμένος, τότε απροσδόκητα, μυστηριωδώς, εμφανίζεται η ευτυχία, που γεννιέται από την αγνότητα και την ομορφιά τού να υπάρχεις απλώς. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται να έχει κανείς πολύ μεγάλη κατανόηση και να μην προσπαθείς πια να γίνεις κάποιος. Η αλήθεια δεν είναι κάτι όπου καταφέρνεις να φτάσεις. Η αλήθεια εμφανίζεται όταν ο νους σου και η καρδιά σου έχουν εξαγνιστεί από κάθε είδους αίσθηση πάλης και δεν προσπαθείς πια να γίνεις κάποιος. Η αλήθεια βρίσκεται εκεί, όταν ο νους είναι πολύ ήρεμος και ακούει προσεκτικά χωρίς χρονικούς περιορισμούς οτιδήποτε γίνεται γύρω του. Μπορεί ν’ ακούτε αυτά τα λόγια, αλλά για να κερδίσετε την ευτυχία πρέπει να ανακαλύψετε πώς απελευθερώνεται ο νους από κάθε φόβο.
Όσο φοβάστε εσείς, τα παιδιά, οποιονδήποτε ή οτιδήποτε, δεν μπορεί να υπάρξει ευτυχία. Δεν μπορεί να υπάρξει ευτυχία όσο φοβάστε τους γονείς σας, τους δασκάλους σας, όσο φοβάστε ότι δεν θα περάσετε τις εξετάσεις, ότι δεν θα προβιβαστείτε στην επόμενη τάξη, ότι δεν θα είστε από τους αγαπημένους μαθητές του δασκάλου, ότι δεν θα σας επαινέσουν, δεν θα σας συγχαρούν. Αν όμως δεν φοβάστε τίποτα, όταν ξυπνήσετε ένα πρωί, ή εκεί που θα περπατάτε μόνοι, θα ανακαλύψετε ότι ξαφνικά έχει συμβεί κάτι παράξενο: απρόσκλητα, αυτόκλητα, αναπάντεχα, θα έχετε βρει αυτό που ονομάζεται αγάπη, αλήθεια, ευτυχία.
Να γιατί είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτείς σωστά όσο είσαι νέος. Αυτό που αποκαλούμε τώρα εκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση, γιατί κανείς δεν μιλάει για όλα αυτά τα πράγματα. Οι καθηγητές σάς προετοιμάζουν να περνάτε τις εξετάσεις, αλλά δεν σας λένε πώς να ζείτε, που είναι πολύ πιο σημαντικό, επειδή πολύ λίγοι ξέρουν να ζουν. Οι περισσότεροι από εμάς απλώς επιβιώνουμε, κατά κάποιον τρόπο σερνόμαστε, οπότε η ζωή καταντάει κάτι το πληκτικό. Πράγματι, για να ζεις χρειάζονται πάρα πολλή αγάπη, έντονη αίσθηση σιωπής και απλότητα μαζί με αφθονία από εμπειρίες- χρειάζεται ένας νους ικανός να σκέφτεται πολύ καθαρά, που δεν είναι γεμάτος προκαταλήψεις ή προλήψεις, ελπίδες ή φόβους. Όλα αυτά χρειάζονται για τη ζωή και, αν δεν έχεις εκπαιδευτεί για να ζεις, τότε η εκπαίδευση δεν έχει κανένα νόημα. Μπορεί να μάθετε να είστε πολύ τακτικοί, να έχετε καλούς τρόπους και να γράφετε καλά σ’ όλα τα διαγωνίσματα, αλλά το να δίνετε προτεραιότητα σε όλα αυτά τα επιφανειακά πράγματα, τη στιγμή που ολόκληρη η δομή της κοινωνίας καταρρέει, είναι σαν να κόβετε τα νύχια σας την ώρα που το σπίτι σας καίγεται. Βλέπετε, δεν σας μιλάει κανείς γι’ αυτά τα πράγματα, κανείς δεν τα ερευνά μαζί σας. Όπως περνάτε τη μια μέρα μετά την άλλη μελετώντας κάποια μαθήματα -π.χ. μαθηματικά, ιστορία και γεωγραφία-, έτσι θα έπρεπε, επίσης, να περνάτε πολύ χρόνο μιλώντας για όλα τα βαθύτερα ζητήματα της ζωής, γιατί αυτό είναι που της δίνει πλούτο.
Γαλινθιάδα: Η θυγατέρα χάρη στην οποία γεννήθηκε ο Ηρακλής;
Στην Ελληνική μυθολογία με το όνομα Γαλινθιάδα (Γαλινθιάς) είναι γνωστή μία θυγατέρα του Προίτου, υπηρέτρια ή φίλη της Αλκμήνης.
Την εποχή που η Αλκμήνη ήταν έγκυος στον Ηρακλή, η ζηλιάρα θεά Ήρα, σύζυγος του Δία, του οποίου νόθος γιος ήταν ο Ηρακλής, είχε απαγορεύσει στην Ειλείθυια, τη θεότητα του τοκετού, να βοηθήσει την Αλκμήνη να γεννήσει. Το αντίθετο μάλιστα, έστειλε την Ειλείθυια να εμποδίσει τη γέννα.
Η Ειλείθυια πήγε και κάθισε στο πεζούλι σταυρώνοντας τα δάχτυλα των χεριών της πάνω στα γόνατά της. Πάνω από μία εβδομάδα πέρασε έτσι και η Αλκμήνη κόντεψε να πεθάνει.
Τότε η Γαλινθιάδα σκέφθηκε ένα τέχνασμα για να εξουδετερώσει τα μάγια της Ειλείθυιας: βγήκε έξω από το παλάτι προσποιούμενη τη χαρούμενη και ανήγγειλε ότι η Αλκμήνη είχε γεννήσει με τη βοήθεια του Δία.
Η Ειλείθυια ακούγοντας τις φωνές της Γαλινθιάδας πετάχτηκε πάνω ξαφνιασμένη. Εκείνο όμως που είχε σημασία είναι ότι ξέμπλεξε τα δάχτυλά της και έτσι έλυσε, χωρίς να το θέλει, τα μάγια.
Αμέσως η Αλκμήνη «ελευθερώθηκε» και γέννησε τον Ηρακλή, αλλά και τον Ιφικλή, γιο του συζύγου της Αμφιτρύωνα. Τότε η Ειλείθυια και οι Μοίρες για να τιμωρήσουν τη Γαλινθιάδα τη μεταμόρφωσαν σε νυφίτσα. Η Εκάτη όμως τη λυπήθηκε και την πήρε για υπηρέτριά της.
Μετά από πολλά χρόνια, ο Ηρακλής ίδρυσε στο σπίτι του στη Θήβα ιερό, όπου προσέφερε θυσία στη Γαλινθιάδα. Από τότε οι Θηβαίοι «τα ιερά… φυλάττουσι και προ Ηρακλέους εορτής θύουσι Γαλινθιάδι πρώτη».
Ο Παυσανίας αντικαθιστά στον ίδιο μύθο τη Γαλινθιάδα με την Ιστορίδα, κόρη του μάντη Τειρεσία.
Την εποχή που η Αλκμήνη ήταν έγκυος στον Ηρακλή, η ζηλιάρα θεά Ήρα, σύζυγος του Δία, του οποίου νόθος γιος ήταν ο Ηρακλής, είχε απαγορεύσει στην Ειλείθυια, τη θεότητα του τοκετού, να βοηθήσει την Αλκμήνη να γεννήσει. Το αντίθετο μάλιστα, έστειλε την Ειλείθυια να εμποδίσει τη γέννα.
Η Ειλείθυια πήγε και κάθισε στο πεζούλι σταυρώνοντας τα δάχτυλα των χεριών της πάνω στα γόνατά της. Πάνω από μία εβδομάδα πέρασε έτσι και η Αλκμήνη κόντεψε να πεθάνει.
Τότε η Γαλινθιάδα σκέφθηκε ένα τέχνασμα για να εξουδετερώσει τα μάγια της Ειλείθυιας: βγήκε έξω από το παλάτι προσποιούμενη τη χαρούμενη και ανήγγειλε ότι η Αλκμήνη είχε γεννήσει με τη βοήθεια του Δία.
Η Ειλείθυια ακούγοντας τις φωνές της Γαλινθιάδας πετάχτηκε πάνω ξαφνιασμένη. Εκείνο όμως που είχε σημασία είναι ότι ξέμπλεξε τα δάχτυλά της και έτσι έλυσε, χωρίς να το θέλει, τα μάγια.
Αμέσως η Αλκμήνη «ελευθερώθηκε» και γέννησε τον Ηρακλή, αλλά και τον Ιφικλή, γιο του συζύγου της Αμφιτρύωνα. Τότε η Ειλείθυια και οι Μοίρες για να τιμωρήσουν τη Γαλινθιάδα τη μεταμόρφωσαν σε νυφίτσα. Η Εκάτη όμως τη λυπήθηκε και την πήρε για υπηρέτριά της.
Μετά από πολλά χρόνια, ο Ηρακλής ίδρυσε στο σπίτι του στη Θήβα ιερό, όπου προσέφερε θυσία στη Γαλινθιάδα. Από τότε οι Θηβαίοι «τα ιερά… φυλάττουσι και προ Ηρακλέους εορτής θύουσι Γαλινθιάδι πρώτη».
Ο Παυσανίας αντικαθιστά στον ίδιο μύθο τη Γαλινθιάδα με την Ιστορίδα, κόρη του μάντη Τειρεσία.
Πάπυρος Δερβενίου: Tο αρχαιότερο βιβλίο της Ευρώπης
Δυόμισι χιλιόμετρα νότια από ένα πέρασμα που ενώνει την κεντρική με την ανατολική Μακεδονία και εννιάμισι χιλιόμετρα βόρεια από τη σημερινή Θεσσαλονίκη, κοντά στο Δερβένι, ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 1962 μια ομάδα εφτά τάφων που χρονολογούνται στα τέλη του 4ου και στις αρχές του 3ου αι. π.Χ.
Οι τάφοι, πέντε από τους οποίους ήταν ασύλητοι και περιείχαν κτερίσματα εξαιρετικής τέχνης, βρίσκονται αρκετά μακριά από το νεκροταφείο της αρχαίας Λητής (στα βόρεια του περάσματος), κοντά σε ένα ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης.
Ο Πέτρος Θέμελης, ο αρχαιολόγος που επιστατούσε στις σωστικές ανασκαφές, αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι ένα από τα κάρβουνα της νεκρικής πυράς του τάφου Α΄ (εκεί όπου είχε καεί η σoρός ενός πλούσιου πολεμιστή που ίσως καταγόταν από τη Θεσσαλία) ήταν στην πραγματικότητα ο πρώτος παπύρινος κύλινδρος που ανακαλυπτόταν σε ελληνικό έδαφος. Αντίθετα με τη στεγνή άμμο της Αιγύπτου, το υγρό χώμα της Ελλάδας δεν προσφέρεται για τη διάσωση αντικειμένων από φυτικές ύλες, και ο πάπυρος διατηρήθηκε ανέπαφος για είκοσι τρεις αιώνες ακριβώς επειδή είχε μετατραπεί σε μια συμπαγή, απανθρακωμένη μάζα.
Ο κύλινδρος μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου δέχτηκε την ειδική φροντίδα ενός αυστριακού συντηρητή, που κατάφερε να σταθεροποιήσει το εύθραυστο υλικό και να αποκολλήσει τα στρώματα του παπύρου. Σώθηκαν 266 κομμάτια, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από αυτό ενός μεγάλου γραμματοσήμου έως αυτό μιας φακής, τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε γυαλιά περιμένοντας την ανασύνθεσή τους.
Η ανασύνταξη του βιβλίου υπήρξε επίπονη και χρονοβόρα: τα εύθρυπτα σπαράγματα δεν ήταν δυνατόν να αγγιχτούν και να τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ η τελική εικόνα που θα ερχόταν στο φως ήταν εντελώς άγνωστη. Τελικά, τα περισσότερα από αυτά τοποθετήθηκαν στη σωστή τους θέση, δημιουργώντας έναν κύλινδρο μήκους περίπου τριών μέτρων και μέγιστου ύψους 9,5 εκατοστών που περιείχε 26 στήλες κειμένου.
Το επόμενο έργο των ερευνητών ήταν να διαβάσουν τα σωζόμενα σπαράγματα, να συμπληρώσουν τα χάσματα και να ερμηνεύσουν το κείμενο. Από τον κύλινδρο όμως έχει σωθεί μόνο το επάνω μισό, και έτσι το κείμενο προχωρεί με συνεχή άλματα, που συχνά προκαλούν αμηχανία στον αναγνώστη: από κάθε στήλη σώζονται περίπου 15 γραμμές (σπάνια πλήρεις), ενώ σχεδόν άλλες τόσες μοιάζει να περιλάμβανε το χαμένο κάτω τμήμα της.
Η γλώσσα του κειμένου (η ιωνική διάλεκτος με ισχυρές δόσεις της αττικής, ή το αντίστροφο), το ύφος και το περιεχόμενο χρονολογούν τον συγγραφέα του έργου στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., δηλαδή περίπου την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου και του ώριμου Σωκράτη.
Η γραφή του παπύρου χρονολογεί τον γραφέα που το αντέγραψε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., δηλαδή περίπου την εποχή του θανάτου του Αριστοτέλη και του Μ. Αλεξάνδρου και πολύ κοντά στη χρονολογία της καύσης του βιβλίου στην πυρά του τάφου Α΄. Η παλαιογραφική χρονολόγηση του κυλίνδρου τον καθιστά τον αρχαιότερο πάπυρο με ελληνικό φιλολογικό κείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι και το αρχαιότερο σωζόμενο ευρωπαϊκό βιβλίο.
Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το περιεχόμενό του. Για τα νέα στοιχεία που μας παρέχει σχετικά με τον Ορφισμό και άγνωστες πτυχές της προσωκρατικής φιλοσοφίας, έχει χαρακτηριστεί «η σημαντικότερη νέα μαρτυρία για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και θρησκεία που εμφανίστηκε από την εποχή της Αναγέννησης», αλλά παράλληλα και «η πιο δύσκολη στην κατανόησή της».
Οι πρώτες εφτά στήλες, που δυστυχώς σώζονται πολύ αποσπασματικά, μας εισάγουν στον κόσμο των οπαδών μυστικιστικών δοξασιών και λατρειών (των μυστών) αλλά και του περσικού ιερατείου (των μάγων). Ο συγγραφέας αναφέρεται σε όσους δεν πιστεύουν στα δεινά που πρόκειται να αντιμετωπίσουν μετά τον θάνατό τους και περιγράφει θυσίες και σπονδές που γίνονται στις Ερινύες και τις Ευμενίδες, που γι’ αυτόν δεν είναι θεότητες αλλά οι αναρίθμητες ψυχές των νεκρών.
Οι οντότητες αυτές δεν τιμωρούν μόνο τα ανομήματα των ανθρώπων αλλά και κάθε παράβαση των φυσικών νόμων του σύμπαντος. «Ο ήλιος», υποστηρίζει ο Ηράκλειτος, τον οποίο παραθέτει ο συγγραφέας, «έχει εύρος ενός ανθρώπινου ποδιού και δεν επιτρέπεται να το υπερβεί. Αν το κάνει, θα τον ανακαλύψουν οι Ερινύες, οι βοηθοί της Δίκης, και θα τιμωρήσουν την υπέρβασή του».
Όπως μας πληροφορεί στη συνέχεια το κείμενο, ο Ορφέας είχε συνθέσει ύμνους για να τους ψάλλουν οι ιερείς κατά τη διάρκεια των θυσιών, ύμνους όμως που απευθύνονται στους μυημένους και είναι γραμμένοι με τέτοιον αινιγματικό τρόπο που γίνονται αντιληπτοί μόνο σε όσους διαθέτουν σύνεση και ικανότητα να αντιληφθούν το κρυμμένο νόημά τους.
Στο σημείο αυτό ο συγγραφέας αρχίζει την ερμηνεία ενός τέτοιου ορφικού ύμνου, μιας θεογονίας που αρχίζει με τη φράση «Απευθύνομαι σε όσους αντιλαμβάνονται, οι αμύητοι να βάλουν πόρτες στ’ αφτιά τους» και που διαφέρει σε πολλά σημεία από τη θεογονία του Ησιόδου, σαν να επρόκειτο για έναν μυστικό κώδικα που μόνο ο ίδιος μπορεί να αποκρυπτογραφήσει.
Από τους διάσπαρτους στίχους που παραθέτει ο συγγραφέας μπορούμε να αποκαταστήσουμε ένα μεγάλο μέρος αυτού του ορφικού ύμνου, που δεν μας ήταν γνωστός μέχρι τώρα παρά μόνο από μεταγενέστερες παραλλαγές του. Ο Δίας παίρνει τη βασιλεία από τον πατέρα του Κρόνο, που κι αυτός την είχε πάρει εξίσου βίαια από τον δικό του πατέρα, τον Ουρανό.
Απόλυτος πλέον άρχοντας, ο Δίας καταπίνει το σύμπαν, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων θεών, για να το εξεμέσει στη συνέχεια αναδημιουργώντας το στη μορφή που έχει σήμερα. Γεννά/δημιουργεί τους θεούς, τη γη, τον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα, και τέλος επιθυμεί να σμίξει με την ίδια του τη μητέρα.
Εδώ τελειώνει το κείμενο του παπύρου, αλλά ο ύμνος πρέπει να συνέχιζε με άλλα κατορθώματα του Δία (όπως τη γέννηση της Περσεφόνης και του Διόνυσου και τη δημιουργία του γένους των ανθρώπων) που τα γνωρίζουμε από υστερότερες πηγές.
Για τον συγγραφέα όλα αυτά δεν είναι παρά αλληγορικές αλήθειες κρυμμένες πίσω από ένα παραπέτασμα λέξεων την πραγματική έννοια των οποίων μόνο ο ίδιος αντιλαμβάνεται και, με πλήρη αυτοπεποίθηση, ερμηνεύει και αποκαλύπτει προκειμένου να προφυλάξει τους μύστες από τσαρλατάνους και αγύρτες που κοροϊδεύουν τον κόσμο με ακατανόητες τελετές και μυστήρια.
Επηρεασμένος από τη σκέψη διάφορων προσωκρατικών φιλοσόφων, όπως του Εμπεδοκλή και του Δημόκριτου, αλλά κυρίως του Αναξαγόρα και του Διογένη του Απολλωνιάτη, ερμηνεύει ευφάνταστα τον ορφικό ύμνο στον Δία, τον κυβερνήτη των πάντων, ως αλληγορία της εξέλιξης του σύμπαντος από μιαν αρχική υπέρθερμη και χαοτική κατάσταση σε έναν κόσμο, με την αρχαία σημασία της λέξης, δηλαδή σε ένα εύτακτο σύστημα.
Όλα όσα υπάρχουν στο σύμπαν όπως το ξέρουμε σήμερα απαρτίζονται από μικροσκοπικά σωματίδια (τα όντα, δηλαδή «αυτά που υπάρχουν»), τα οποία δεν δημιουργήθηκαν σε κάποια δεδομένη στιγμή από κάποιον δημιουργό αλλά υπήρχαν πάντοτε. Αρχικά όλα αυτά τα όντα ήταν αναμεμειγμένα και αιωρούνταν μέσα στον αέρα που τα περιέκλειε, έναν αέρα όμως που διέθετε νόηση (γι’ αυτό και ο συγγραφέας τον ονομάζει Νουν) και που όρισε πώς πρέπει να δημιουργηθεί το παρόν σύμπαν.
Αντιλαμβανόμενος ότι η θερμότητα είναι αυτή που δεν αφήνει τα όντα να συσταθούν και να συμπαγούν, ο νοήμων αήρ απομάκρυνε έναν μεγάλο αριθμό πύρινων σωματιδίων, δημιουργώντας έτσι τον ήλιο.
Τότε τα υπόλοιπα σωματίδια άρχισαν να συγκρούονται το ένα με το άλλο, έως ότου οι συνεχείς συγκρούσεις έφεραν σε επαφή όμοια όντα και προκάλεσαν τη συνένωσή τους, δημιουργώντας έτσι τα νυν όντα, δηλαδή όλα όσα βλέπουμε στο τωρινό σύμπαν.
Ο συγγραφέας δεν έχει καμία αμφιβολία ότι αυτό ακριβώς διηγείται ο Ορφέας. Σε ένα κείμενο που αποτελεί την αρχαιότερη σωζόμενη αλληγορική ερμηνεία ενός ποιήματος, μας εξηγεί ότι οι διαδοχικές βασιλείες των θεών δεν είναι παρά τα διαδοχικά στάδια της δημιουργίας του παρόντος κόσμου.
Έτσι, όταν ο Ορφέας αναφέρει τον Ουρανό, εννοεί τον Νου που ορίζει τη δημιουργία – Κρόνος είναι και πάλι ο Νους που κρούει τα όντα – Αφροδίτη και Αρμονία δεν είναι παρά ονόματα για τη συνεύρεση και τη συναρμογή των όντων – δεν υπάρχουν θεότητες όπως η Γη, η Μήτηρ, η Δήμητρα, η Ρέα, η Ήρα: όλα αυτά είναι ονόματα του αέρα, της μητέρας από την οποία έρευσαν τα πάντα, του Νου που οι άνθρωποι ονόμασαν Δία, και γι’ αυτό νόμισαν ότι κάποτε γεννήθηκε. Ο αήρ/Νους όμως ποτέ δεν γεννήθηκε αλλά υπήρχε πάντοτε, όπως πάντοτε υπήρχαν, και θα υπάρχουν εσαεί, τα όντα που βρίσκονται μέσα του και των οποίων είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.
Αυτή την επιστημονική αλήθεια εκφράζει και ο Ορφέας όταν λέει, λόγου χάρη, ότι «ο Δίας είναι κεφαλή, ο Δίας είναι μέση, όλα δημιουργήθηκαν από τον Δία». Έτσι, ο Δίας που καταπίνει το σύμπαν δεν είναι παρά ο αέρας που περικλείει τα πάντα, ο ίδιος αέρας που με τη φρόνησή του προχώρησε στη δημιουργία του παρόντος κόσμου.Ο πάπυρος, ως προς το περιεχόμενο του, μπορεί να διαιρεθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο αποτελούν οι στήλες 1-6, που είναι και οι περισσότερο αποσπασματικές. Περιέχουν αναφορές στις Ερινύες (1,4), σε δαίμονες που είναι «θεών υπηρέται» (2,3), σε μαντεία και χρησμούς (5), σε θυσίες (6), ενώ στη στήλη 4 μας σώζεται ένα άγνωστο απόσπασμα του Ηράκλειτου.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
Για τους συνετούς θα τραγουδήσω -στους βέβηλους
κλείστε τις θύρες-
του παντοκράτορα Διός, του άνακτα, τα έξοχα έργα,
όσα με τις συμβουλές της μέλαινας Νυκτός εκτέλεσε,
και των νεώτερων μακάριων το γένος, θεών παντοτινών
που απ’ τον Δία γεννήθηκαν τον ισχυρό βασιλέα.
Γιατί ο Δίας απ’ τον πατέρα του έχοντας θεία εξουσία,
στα χέρια έμελλε να πάρει ένδοξο σκήπτρο.
Και τα εξήγησε πολύ καλά όλα όσα απ’ το άδυτο η θεά του είπε,
η μάντισσα όλων. Νύκτα που με αμβροσία τρέφει τους θεούς.
Αυτή του τα φανέρωσε όλα όσα ήταν θεμιτό να γίνουν, καθώς
βασίλευε στο όμορφο παλάτι του χιονοσκέπαστου Ολύμπου.
Κι αφού ο Ζεύς απ’ τη θεά άκουσε τους χρησμούς τους άρρητους,
έλαβε δύναμη στα χέρια και του θεού καταβρόχθισε το λαμπρό
φαλλό, του θεού που πρώτος στον αιθέρα πρόβαλε.
Εκείνος βέβαια γέννησε τη Γαία και τον πλατύ Ουρανό
ενώ η πελώρια Γαία τον Κρόνο έκανε που μεγάλο κακό έπραξε
στον Ουρανό Ευφρονίδη, που πρώτιστος βασίλευσε.
Απ’ αυτόν έπειτα ο Κρόνος κι ύστερα ο συνετός Δίας,
κατέχοντας σοφία και βασιλική τιμή ανάμεσα στους μακάριους.
Και τότε λοιπόν του θεού καταβρόχθισε, όπως ήταν θεμιτό,
το φαλλό του Πρωτογόνου βασιλιά. Και εξαιτίας αυτού, όλοι
οι αθάνατοι γεννήθηκαν, θεοί μακάριοι και θεές και
ποταμοί κι όμορφες πηγές και όλα τα άλλα, όσα τότε έγιναν,
ενώ ο ίδιος είναι μονογενής. Βασιλέας των όλων είναι τώρα,
μα κι έπειτα θα είναι. Ο Ζεύς πρώτος γεννήθηκε, ο Ζεύς
ο ύστατος Αστραποβρόντης. Ο Ζεύς είναι η κεφαλή,
ο Ζεύς η μέση, απ’ τον Δία όλα πλάστηκαν. Ο Δίας ο ίδιος
ορίζει το τέλος όλων η κραταιή μοίρα είναι ο Δίας. Ο Ζεύς
είναι βασιλιάς, ο αστραποβρόντης Δίας είναι ο άρχοντας όλων.
Γιατί αφού τα έκρυβε όλα, στο χαρωπό φως
πάλι απ’ την ιερή καρδιά έβγαλε, εκπληρώνοντας δύσκολα έργα.
Και πρώτη βέβαια απ’ τους θεούς στη χρυσή Αφροδίτη,
τη χαρωπή Ουρανία, έφτιαξε θρόνο
κι αμέσως έπειτα στην Αρμονία και στην εράσμια Πειθώ.
Τη γη έφτιαξε και τον πλατύ Ουρανό ψηλά
και τη δύναμη έδωσε του μεγάλου Ωκεανού που ρέει πλατιά
και βάθυνε τις ρίζες του αργυροστρόβιλου Αχελώου.
Έφτιαξε κι άλλη γη απέραντη, που Σελήνη
οι αθάνατοι ονομάζουν και Μήνη οι κάτοικοι της γης,
που πολλά βουνά έχει, πολλές πόλεις και πολλά μέλαθρα
και στη μέση είναι, σε ίση απόσταση από όλα,
που και ανθρώπους πολλούς φωτίζει στην απέραντη γη.
Μα και το μέγα ήλιο έφτιαξε, πολύ ωφέλιμο για τους θνητούς,
και τα λαμπρά άστρα με τα οποία ο ουρανός στεφανώνεται.
Ορφικό Κείμενο
Είναι ένα παράξενο κείμενο καθώς θα διαβάσατε, που προφανώς περιέχει κωδικοποιημένη γνώση και δεν είναι ολόκληρο. Άγνωστο είναι αν έχουν σωθεί και άλλα τμήματά του. Κάτω από αυτό το κείμενο υπάρχουν δύο ακατανόητοι στίχοι οι οποίοι προφανώς είναι νόθοι και εμβόλιμοι.
Οι στίχοι είναι οι εξής:
Και όλα αυτά επινόησε κι έφτιαξε ο σοφός Δίας,
γιατί ερωτικά ήθελε με τη μητέρα του να σμίξει.
Οι τάφοι, πέντε από τους οποίους ήταν ασύλητοι και περιείχαν κτερίσματα εξαιρετικής τέχνης, βρίσκονται αρκετά μακριά από το νεκροταφείο της αρχαίας Λητής (στα βόρεια του περάσματος), κοντά σε ένα ιερό της Δήμητρας και της Περσεφόνης.
Ο Πέτρος Θέμελης, ο αρχαιολόγος που επιστατούσε στις σωστικές ανασκαφές, αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι ένα από τα κάρβουνα της νεκρικής πυράς του τάφου Α΄ (εκεί όπου είχε καεί η σoρός ενός πλούσιου πολεμιστή που ίσως καταγόταν από τη Θεσσαλία) ήταν στην πραγματικότητα ο πρώτος παπύρινος κύλινδρος που ανακαλυπτόταν σε ελληνικό έδαφος. Αντίθετα με τη στεγνή άμμο της Αιγύπτου, το υγρό χώμα της Ελλάδας δεν προσφέρεται για τη διάσωση αντικειμένων από φυτικές ύλες, και ο πάπυρος διατηρήθηκε ανέπαφος για είκοσι τρεις αιώνες ακριβώς επειδή είχε μετατραπεί σε μια συμπαγή, απανθρακωμένη μάζα.
Ο κύλινδρος μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου δέχτηκε την ειδική φροντίδα ενός αυστριακού συντηρητή, που κατάφερε να σταθεροποιήσει το εύθραυστο υλικό και να αποκολλήσει τα στρώματα του παπύρου. Σώθηκαν 266 κομμάτια, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από αυτό ενός μεγάλου γραμματοσήμου έως αυτό μιας φακής, τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ανάμεσα σε γυαλιά περιμένοντας την ανασύνθεσή τους.
Η ανασύνταξη του βιβλίου υπήρξε επίπονη και χρονοβόρα: τα εύθρυπτα σπαράγματα δεν ήταν δυνατόν να αγγιχτούν και να τοποθετηθούν το ένα δίπλα στο άλλο, ενώ η τελική εικόνα που θα ερχόταν στο φως ήταν εντελώς άγνωστη. Τελικά, τα περισσότερα από αυτά τοποθετήθηκαν στη σωστή τους θέση, δημιουργώντας έναν κύλινδρο μήκους περίπου τριών μέτρων και μέγιστου ύψους 9,5 εκατοστών που περιείχε 26 στήλες κειμένου.
Το επόμενο έργο των ερευνητών ήταν να διαβάσουν τα σωζόμενα σπαράγματα, να συμπληρώσουν τα χάσματα και να ερμηνεύσουν το κείμενο. Από τον κύλινδρο όμως έχει σωθεί μόνο το επάνω μισό, και έτσι το κείμενο προχωρεί με συνεχή άλματα, που συχνά προκαλούν αμηχανία στον αναγνώστη: από κάθε στήλη σώζονται περίπου 15 γραμμές (σπάνια πλήρεις), ενώ σχεδόν άλλες τόσες μοιάζει να περιλάμβανε το χαμένο κάτω τμήμα της.
Η γλώσσα του κειμένου (η ιωνική διάλεκτος με ισχυρές δόσεις της αττικής, ή το αντίστροφο), το ύφος και το περιεχόμενο χρονολογούν τον συγγραφέα του έργου στα τέλη του 5ου αι. π.Χ., δηλαδή περίπου την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου και του ώριμου Σωκράτη.
Η γραφή του παπύρου χρονολογεί τον γραφέα που το αντέγραψε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., δηλαδή περίπου την εποχή του θανάτου του Αριστοτέλη και του Μ. Αλεξάνδρου και πολύ κοντά στη χρονολογία της καύσης του βιβλίου στην πυρά του τάφου Α΄. Η παλαιογραφική χρονολόγηση του κυλίνδρου τον καθιστά τον αρχαιότερο πάπυρο με ελληνικό φιλολογικό κείμενο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι και το αρχαιότερο σωζόμενο ευρωπαϊκό βιβλίο.
Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το περιεχόμενό του. Για τα νέα στοιχεία που μας παρέχει σχετικά με τον Ορφισμό και άγνωστες πτυχές της προσωκρατικής φιλοσοφίας, έχει χαρακτηριστεί «η σημαντικότερη νέα μαρτυρία για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και θρησκεία που εμφανίστηκε από την εποχή της Αναγέννησης», αλλά παράλληλα και «η πιο δύσκολη στην κατανόησή της».
Οι πρώτες εφτά στήλες, που δυστυχώς σώζονται πολύ αποσπασματικά, μας εισάγουν στον κόσμο των οπαδών μυστικιστικών δοξασιών και λατρειών (των μυστών) αλλά και του περσικού ιερατείου (των μάγων). Ο συγγραφέας αναφέρεται σε όσους δεν πιστεύουν στα δεινά που πρόκειται να αντιμετωπίσουν μετά τον θάνατό τους και περιγράφει θυσίες και σπονδές που γίνονται στις Ερινύες και τις Ευμενίδες, που γι’ αυτόν δεν είναι θεότητες αλλά οι αναρίθμητες ψυχές των νεκρών.
Οι οντότητες αυτές δεν τιμωρούν μόνο τα ανομήματα των ανθρώπων αλλά και κάθε παράβαση των φυσικών νόμων του σύμπαντος. «Ο ήλιος», υποστηρίζει ο Ηράκλειτος, τον οποίο παραθέτει ο συγγραφέας, «έχει εύρος ενός ανθρώπινου ποδιού και δεν επιτρέπεται να το υπερβεί. Αν το κάνει, θα τον ανακαλύψουν οι Ερινύες, οι βοηθοί της Δίκης, και θα τιμωρήσουν την υπέρβασή του».
Όπως μας πληροφορεί στη συνέχεια το κείμενο, ο Ορφέας είχε συνθέσει ύμνους για να τους ψάλλουν οι ιερείς κατά τη διάρκεια των θυσιών, ύμνους όμως που απευθύνονται στους μυημένους και είναι γραμμένοι με τέτοιον αινιγματικό τρόπο που γίνονται αντιληπτοί μόνο σε όσους διαθέτουν σύνεση και ικανότητα να αντιληφθούν το κρυμμένο νόημά τους.
Στο σημείο αυτό ο συγγραφέας αρχίζει την ερμηνεία ενός τέτοιου ορφικού ύμνου, μιας θεογονίας που αρχίζει με τη φράση «Απευθύνομαι σε όσους αντιλαμβάνονται, οι αμύητοι να βάλουν πόρτες στ’ αφτιά τους» και που διαφέρει σε πολλά σημεία από τη θεογονία του Ησιόδου, σαν να επρόκειτο για έναν μυστικό κώδικα που μόνο ο ίδιος μπορεί να αποκρυπτογραφήσει.
Από τους διάσπαρτους στίχους που παραθέτει ο συγγραφέας μπορούμε να αποκαταστήσουμε ένα μεγάλο μέρος αυτού του ορφικού ύμνου, που δεν μας ήταν γνωστός μέχρι τώρα παρά μόνο από μεταγενέστερες παραλλαγές του. Ο Δίας παίρνει τη βασιλεία από τον πατέρα του Κρόνο, που κι αυτός την είχε πάρει εξίσου βίαια από τον δικό του πατέρα, τον Ουρανό.
Απόλυτος πλέον άρχοντας, ο Δίας καταπίνει το σύμπαν, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων θεών, για να το εξεμέσει στη συνέχεια αναδημιουργώντας το στη μορφή που έχει σήμερα. Γεννά/δημιουργεί τους θεούς, τη γη, τον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα, και τέλος επιθυμεί να σμίξει με την ίδια του τη μητέρα.
Εδώ τελειώνει το κείμενο του παπύρου, αλλά ο ύμνος πρέπει να συνέχιζε με άλλα κατορθώματα του Δία (όπως τη γέννηση της Περσεφόνης και του Διόνυσου και τη δημιουργία του γένους των ανθρώπων) που τα γνωρίζουμε από υστερότερες πηγές.
Για τον συγγραφέα όλα αυτά δεν είναι παρά αλληγορικές αλήθειες κρυμμένες πίσω από ένα παραπέτασμα λέξεων την πραγματική έννοια των οποίων μόνο ο ίδιος αντιλαμβάνεται και, με πλήρη αυτοπεποίθηση, ερμηνεύει και αποκαλύπτει προκειμένου να προφυλάξει τους μύστες από τσαρλατάνους και αγύρτες που κοροϊδεύουν τον κόσμο με ακατανόητες τελετές και μυστήρια.
Επηρεασμένος από τη σκέψη διάφορων προσωκρατικών φιλοσόφων, όπως του Εμπεδοκλή και του Δημόκριτου, αλλά κυρίως του Αναξαγόρα και του Διογένη του Απολλωνιάτη, ερμηνεύει ευφάνταστα τον ορφικό ύμνο στον Δία, τον κυβερνήτη των πάντων, ως αλληγορία της εξέλιξης του σύμπαντος από μιαν αρχική υπέρθερμη και χαοτική κατάσταση σε έναν κόσμο, με την αρχαία σημασία της λέξης, δηλαδή σε ένα εύτακτο σύστημα.
Όλα όσα υπάρχουν στο σύμπαν όπως το ξέρουμε σήμερα απαρτίζονται από μικροσκοπικά σωματίδια (τα όντα, δηλαδή «αυτά που υπάρχουν»), τα οποία δεν δημιουργήθηκαν σε κάποια δεδομένη στιγμή από κάποιον δημιουργό αλλά υπήρχαν πάντοτε. Αρχικά όλα αυτά τα όντα ήταν αναμεμειγμένα και αιωρούνταν μέσα στον αέρα που τα περιέκλειε, έναν αέρα όμως που διέθετε νόηση (γι’ αυτό και ο συγγραφέας τον ονομάζει Νουν) και που όρισε πώς πρέπει να δημιουργηθεί το παρόν σύμπαν.
Αντιλαμβανόμενος ότι η θερμότητα είναι αυτή που δεν αφήνει τα όντα να συσταθούν και να συμπαγούν, ο νοήμων αήρ απομάκρυνε έναν μεγάλο αριθμό πύρινων σωματιδίων, δημιουργώντας έτσι τον ήλιο.
Τότε τα υπόλοιπα σωματίδια άρχισαν να συγκρούονται το ένα με το άλλο, έως ότου οι συνεχείς συγκρούσεις έφεραν σε επαφή όμοια όντα και προκάλεσαν τη συνένωσή τους, δημιουργώντας έτσι τα νυν όντα, δηλαδή όλα όσα βλέπουμε στο τωρινό σύμπαν.
Ο συγγραφέας δεν έχει καμία αμφιβολία ότι αυτό ακριβώς διηγείται ο Ορφέας. Σε ένα κείμενο που αποτελεί την αρχαιότερη σωζόμενη αλληγορική ερμηνεία ενός ποιήματος, μας εξηγεί ότι οι διαδοχικές βασιλείες των θεών δεν είναι παρά τα διαδοχικά στάδια της δημιουργίας του παρόντος κόσμου.
Έτσι, όταν ο Ορφέας αναφέρει τον Ουρανό, εννοεί τον Νου που ορίζει τη δημιουργία – Κρόνος είναι και πάλι ο Νους που κρούει τα όντα – Αφροδίτη και Αρμονία δεν είναι παρά ονόματα για τη συνεύρεση και τη συναρμογή των όντων – δεν υπάρχουν θεότητες όπως η Γη, η Μήτηρ, η Δήμητρα, η Ρέα, η Ήρα: όλα αυτά είναι ονόματα του αέρα, της μητέρας από την οποία έρευσαν τα πάντα, του Νου που οι άνθρωποι ονόμασαν Δία, και γι’ αυτό νόμισαν ότι κάποτε γεννήθηκε. Ο αήρ/Νους όμως ποτέ δεν γεννήθηκε αλλά υπήρχε πάντοτε, όπως πάντοτε υπήρχαν, και θα υπάρχουν εσαεί, τα όντα που βρίσκονται μέσα του και των οποίων είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.
Αυτή την επιστημονική αλήθεια εκφράζει και ο Ορφέας όταν λέει, λόγου χάρη, ότι «ο Δίας είναι κεφαλή, ο Δίας είναι μέση, όλα δημιουργήθηκαν από τον Δία». Έτσι, ο Δίας που καταπίνει το σύμπαν δεν είναι παρά ο αέρας που περικλείει τα πάντα, ο ίδιος αέρας που με τη φρόνησή του προχώρησε στη δημιουργία του παρόντος κόσμου.Ο πάπυρος, ως προς το περιεχόμενο του, μπορεί να διαιρεθεί σε δύο μέρη. Το πρώτο αποτελούν οι στήλες 1-6, που είναι και οι περισσότερο αποσπασματικές. Περιέχουν αναφορές στις Ερινύες (1,4), σε δαίμονες που είναι «θεών υπηρέται» (2,3), σε μαντεία και χρησμούς (5), σε θυσίες (6), ενώ στη στήλη 4 μας σώζεται ένα άγνωστο απόσπασμα του Ηράκλειτου.
ΠΑΠΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
Για τους συνετούς θα τραγουδήσω -στους βέβηλους
κλείστε τις θύρες-
του παντοκράτορα Διός, του άνακτα, τα έξοχα έργα,
όσα με τις συμβουλές της μέλαινας Νυκτός εκτέλεσε,
και των νεώτερων μακάριων το γένος, θεών παντοτινών
που απ’ τον Δία γεννήθηκαν τον ισχυρό βασιλέα.
Γιατί ο Δίας απ’ τον πατέρα του έχοντας θεία εξουσία,
στα χέρια έμελλε να πάρει ένδοξο σκήπτρο.
Και τα εξήγησε πολύ καλά όλα όσα απ’ το άδυτο η θεά του είπε,
η μάντισσα όλων. Νύκτα που με αμβροσία τρέφει τους θεούς.
Αυτή του τα φανέρωσε όλα όσα ήταν θεμιτό να γίνουν, καθώς
βασίλευε στο όμορφο παλάτι του χιονοσκέπαστου Ολύμπου.
Κι αφού ο Ζεύς απ’ τη θεά άκουσε τους χρησμούς τους άρρητους,
έλαβε δύναμη στα χέρια και του θεού καταβρόχθισε το λαμπρό
φαλλό, του θεού που πρώτος στον αιθέρα πρόβαλε.
Εκείνος βέβαια γέννησε τη Γαία και τον πλατύ Ουρανό
ενώ η πελώρια Γαία τον Κρόνο έκανε που μεγάλο κακό έπραξε
στον Ουρανό Ευφρονίδη, που πρώτιστος βασίλευσε.
Απ’ αυτόν έπειτα ο Κρόνος κι ύστερα ο συνετός Δίας,
κατέχοντας σοφία και βασιλική τιμή ανάμεσα στους μακάριους.
Και τότε λοιπόν του θεού καταβρόχθισε, όπως ήταν θεμιτό,
το φαλλό του Πρωτογόνου βασιλιά. Και εξαιτίας αυτού, όλοι
οι αθάνατοι γεννήθηκαν, θεοί μακάριοι και θεές και
ποταμοί κι όμορφες πηγές και όλα τα άλλα, όσα τότε έγιναν,
ενώ ο ίδιος είναι μονογενής. Βασιλέας των όλων είναι τώρα,
μα κι έπειτα θα είναι. Ο Ζεύς πρώτος γεννήθηκε, ο Ζεύς
ο ύστατος Αστραποβρόντης. Ο Ζεύς είναι η κεφαλή,
ο Ζεύς η μέση, απ’ τον Δία όλα πλάστηκαν. Ο Δίας ο ίδιος
ορίζει το τέλος όλων η κραταιή μοίρα είναι ο Δίας. Ο Ζεύς
είναι βασιλιάς, ο αστραποβρόντης Δίας είναι ο άρχοντας όλων.
Γιατί αφού τα έκρυβε όλα, στο χαρωπό φως
πάλι απ’ την ιερή καρδιά έβγαλε, εκπληρώνοντας δύσκολα έργα.
Και πρώτη βέβαια απ’ τους θεούς στη χρυσή Αφροδίτη,
τη χαρωπή Ουρανία, έφτιαξε θρόνο
κι αμέσως έπειτα στην Αρμονία και στην εράσμια Πειθώ.
Τη γη έφτιαξε και τον πλατύ Ουρανό ψηλά
και τη δύναμη έδωσε του μεγάλου Ωκεανού που ρέει πλατιά
και βάθυνε τις ρίζες του αργυροστρόβιλου Αχελώου.
Έφτιαξε κι άλλη γη απέραντη, που Σελήνη
οι αθάνατοι ονομάζουν και Μήνη οι κάτοικοι της γης,
που πολλά βουνά έχει, πολλές πόλεις και πολλά μέλαθρα
και στη μέση είναι, σε ίση απόσταση από όλα,
που και ανθρώπους πολλούς φωτίζει στην απέραντη γη.
Μα και το μέγα ήλιο έφτιαξε, πολύ ωφέλιμο για τους θνητούς,
και τα λαμπρά άστρα με τα οποία ο ουρανός στεφανώνεται.
Ορφικό Κείμενο
Είναι ένα παράξενο κείμενο καθώς θα διαβάσατε, που προφανώς περιέχει κωδικοποιημένη γνώση και δεν είναι ολόκληρο. Άγνωστο είναι αν έχουν σωθεί και άλλα τμήματά του. Κάτω από αυτό το κείμενο υπάρχουν δύο ακατανόητοι στίχοι οι οποίοι προφανώς είναι νόθοι και εμβόλιμοι.
Οι στίχοι είναι οι εξής:
Και όλα αυτά επινόησε κι έφτιαξε ο σοφός Δίας,
γιατί ερωτικά ήθελε με τη μητέρα του να σμίξει.
Κάνωπος: Ο κυβερνήτης του Μενέλαου που ερωτεύτηκε η κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου
Στην Ελληνική μυθολογία ο Κάνωπος, ή Κάνωβος, ήταν ένας Αμυκλαίος γνωστός από το ότι συμμετείχε στην Τρωική Εκστρατεία ως ο πλοίαρχος και πλοηγός του Μενελάου.
Μετά την άλωση της Τροίας ο στόλος του Μενελάου έφθασε στα ανοικτά του Σουνίου και μετά στο ακρωτήριο Μαλέας. Μια τρικυμία όμως εκεί τον παρέσυρε στην Κρήτη, σε βραχώδη ακτή της οποίας καταστράφηκαν τα περισσότερα πλοία του.
Μετά την Κρήτη, το πλοίο του Μενελάου, κυβερνώμενο από τον Κάνωπο, βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου κατά την Οδύσσεια παρέμειναν 5 χρόνια. Ο Κάνωπος ήταν πολύ ωραίος άνδρας, με συνέπεια να τον ερωτευθεί η Θεονόη, κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πρωτέως, αλλά περιφρονήθηκε από αυτόν.
Λίγο καιρό αργότερα ο Κάνωπος πέθανε από δάγκωμα φιδιού. Ο Μενέλαος και η Ωραία Ελένη τον έθαψαν με τιμές στο νησί που από τότε πήρε το όνομά του και έμεινε γνωστό ως Νήσος του Κανώπου, στο στόμιο του Νείλου.
Εξάλλου, ο πλοίαρχος του Μενελάου έδωσε το όνομά του και στην αιγυπτιακή πόλη Κάνωβο στην ίδια περιοχή.
Μετά την άλωση της Τροίας ο στόλος του Μενελάου έφθασε στα ανοικτά του Σουνίου και μετά στο ακρωτήριο Μαλέας. Μια τρικυμία όμως εκεί τον παρέσυρε στην Κρήτη, σε βραχώδη ακτή της οποίας καταστράφηκαν τα περισσότερα πλοία του.
Μετά την Κρήτη, το πλοίο του Μενελάου, κυβερνώμενο από τον Κάνωπο, βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου κατά την Οδύσσεια παρέμειναν 5 χρόνια. Ο Κάνωπος ήταν πολύ ωραίος άνδρας, με συνέπεια να τον ερωτευθεί η Θεονόη, κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πρωτέως, αλλά περιφρονήθηκε από αυτόν.
Λίγο καιρό αργότερα ο Κάνωπος πέθανε από δάγκωμα φιδιού. Ο Μενέλαος και η Ωραία Ελένη τον έθαψαν με τιμές στο νησί που από τότε πήρε το όνομά του και έμεινε γνωστό ως Νήσος του Κανώπου, στο στόμιο του Νείλου.
Εξάλλου, ο πλοίαρχος του Μενελάου έδωσε το όνομά του και στην αιγυπτιακή πόλη Κάνωβο στην ίδια περιοχή.
«Δυστυχία σου Ελλάς»: Το ποίημα 120 ετών για την Ελλάδα του Γιώργου Σουρή
Το ποίημα έγραψε ο Γιώργος Σουρής* (1853-1919) σατιρίζοντας την περίοδο της πρώτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, με τότε πρωθυπουργό το Χαρίλαο Τρικούπη.
Από τότε 120 χρόνια μετά, η πολιτική σκηνή της Ελλάδας έχει δει πολλές αλλαγές, δεκάδες διαφορετικούς πρωθυπουργούς και βουλευτές.
Η ίδια η Ελλάδα έχει αλλάξει πλήρως φυσιογνωμία και μέγεθος, αλλά το ποίημα του Γιώργου Σουρή είναι τόσο δραματικά επίκαιρο.
Ο Γιώργος Σουρής σατιρίζει με καυστικό τρόπο την Ελλάδα του «δε βαριέσαι» και «ωχ αδερφέ» που έχει καταφέρει «να ξοδεύει εκατό και πενήντα να μαζεύει» και όλα αυτά για «να τρέφει όλους τους αργούς».
Το ποίημα λέγεται “Δυστυχία σου Ελλάς”.
Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που ‘χει
στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.
Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.
Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
--------------------
*Ο Γεώργιος Σουρής (2 Φεβρουαρίου 1853 – 26 Αυγούστου 1919) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης».
Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου. Η οικογένειά του ήταν εύπορη και ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει παπά. Όταν η οικογένειά του χρεοκόπησε, ο πατέρας του τον έστειλε υπάλληλο στο κατάστημα ενός θείου του σιτέμπορου στη Ρωσία.
Στις 2 Απριλίου 1883, σε ηλικία 30 ετών έβγαλε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του, που ο Γεώργιος Δροσίνης τη βάφτισε «Ο Ρωμηός», που ήταν μια έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα. Τον Αύγουστο έδωσε εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, αλλά κόπηκε «μετά πολλών επαίνων», όπως σατιρίζει, στη μετρική.
Ο «Ρωμηός» κυκλοφόρησε ως τις 17 Νοεμβρίου 1918 (τελευταίο φύλλο), λίγο πριν το θάνατο του Σουρή, για 36 χρόνια και 8 μήνες, σε 1.444 συνολικά τεύχη και 2 παραρτήματα.
Το 1900, στο Δημοτικό Θέατρο των Αθηνών, παρουσιάστηκαν με επιτυχία οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνους, σε έμμετρη απόδοσή του. Έγραψε και αρκετές έμμετρες κωμωδίες, οι οποίες καυτηρίαζαν τα κακώς κείμενα της εποχής.
Από τότε 120 χρόνια μετά, η πολιτική σκηνή της Ελλάδας έχει δει πολλές αλλαγές, δεκάδες διαφορετικούς πρωθυπουργούς και βουλευτές.
Η ίδια η Ελλάδα έχει αλλάξει πλήρως φυσιογνωμία και μέγεθος, αλλά το ποίημα του Γιώργου Σουρή είναι τόσο δραματικά επίκαιρο.
Ο Γιώργος Σουρής σατιρίζει με καυστικό τρόπο την Ελλάδα του «δε βαριέσαι» και «ωχ αδερφέ» που έχει καταφέρει «να ξοδεύει εκατό και πενήντα να μαζεύει» και όλα αυτά για «να τρέφει όλους τους αργούς».
Το ποίημα λέγεται “Δυστυχία σου Ελλάς”.
Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ’ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που ‘χει
στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.
Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.
Δυστυχία σου, Ελλάς,
με τα τέκνα που γεννάς!
Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα,
τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;
--------------------
*Ο Γεώργιος Σουρής (2 Φεβρουαρίου 1853 – 26 Αυγούστου 1919) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης».
Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου. Η οικογένειά του ήταν εύπορη και ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει παπά. Όταν η οικογένειά του χρεοκόπησε, ο πατέρας του τον έστειλε υπάλληλο στο κατάστημα ενός θείου του σιτέμπορου στη Ρωσία.
Στις 2 Απριλίου 1883, σε ηλικία 30 ετών έβγαλε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του, που ο Γεώργιος Δροσίνης τη βάφτισε «Ο Ρωμηός», που ήταν μια έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα. Τον Αύγουστο έδωσε εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, αλλά κόπηκε «μετά πολλών επαίνων», όπως σατιρίζει, στη μετρική.
Ο «Ρωμηός» κυκλοφόρησε ως τις 17 Νοεμβρίου 1918 (τελευταίο φύλλο), λίγο πριν το θάνατο του Σουρή, για 36 χρόνια και 8 μήνες, σε 1.444 συνολικά τεύχη και 2 παραρτήματα.
Το 1900, στο Δημοτικό Θέατρο των Αθηνών, παρουσιάστηκαν με επιτυχία οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνους, σε έμμετρη απόδοσή του. Έγραψε και αρκετές έμμετρες κωμωδίες, οι οποίες καυτηρίαζαν τα κακώς κείμενα της εποχής.
Έλληνες πολεμιστές στους Ναπολεόντειους Πολέμους
Οι Κυνηγοί της Ανατολής ήταν ένα από τα εθελοντικά σώματα που συγκρότησε ο Ναπολέων. Ιδρυτής και ψυχή του σώματος υπήρξε ο Έλληνας συνταγματάρχης Παπάζογλου. Ο συνταγματάρχης του Γαλλικού Στρατού Νικόλαος Παπάζογλου αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, αλλά και πιο αινιγματικές μορφές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
Το πραγματικό του όνομα είναι άγνωστο. Η καταγωγή της οικογένειάς του από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας του προσέδωσε το επώνυμο Τσεσμελής. Επειδή όμως ο Νικόλαος ήταν γιος ιερέα, οι Τούρκοι τον ονόμασαν Παπάζογλου. Κάποτε ήταν γνωστός και με το όνομα Χατζηνικόλας, ενώ ο Ναπολέων τον ονόμαζε Παπαδόπουλο ή απλά Colonel Nicolas. Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1758.
Η οικογένειά του ήταν αρκετά εύπορη και ο πατήρ Σταμάτιος Τσεσμελής ήταν και εφοπλιστής. Ο Νικόλαος άρχισε να ταξιδεύει από πολύ μικρή ηλικία. Το 1779 βρέθηκε στην Πελοπόννησο και εντάχθηκε στην υπηρεσία των Τούρκων, οι οποίοι τότε πολεμούσαν τους Τουρκαλβανούς που είχαν στασιάσει στο Μοριά. Κατόπιν ο Νικόλαος συμμετείχε στην εκστρατεία των Τούρκων κατά των Μαμελούκων της Αιγύπτου το 1785.
Οι Τούρκοι αιχμαλώτισαν τον Μαμελούκο Οσμάν μπέη και τον φυλάκισαν στην Κωνσταντινούπολη. Στο πλοίο το οποίο μετέφερε τον Οσμάν στην Πόλη βρισκόταν και ο Νικόλαος, ο οποίος σύναψε φιλική σχέση με τον κρατούμενο, τον οποίο τελικά απελευθέρωσε μια νύχτα από τη φυλακή και, μαζί με άλλους Μαμελούκους κρατουμένους, τον έβαλε σε ένα καΐκι με το οποίο έπλευσε στην Αίγυπτο. Ως ανταμοιβή, ο Μαμελούκος κυβερνήτης της Αιγύπτου, Μουράτ μπέης, τον ονόμασε ναύαρχο και του ανέθεσε τη διοίκηση του στόλου του.
Αμέσως ο Νικόλαος προσέλαβε στην υπηρεσία του άλλους 300 Έλληνες, Αιγυπτιώτες κατά κύριο λόγο. Όλα όμως έμελλε να αλλάξουν όταν το 1798 οι Γάλλοι, υπό τον Ναπολέοντα, εισέβαλαν στην Αίγυπτο. Ο Παπάζογλου συμμετείχε, επικεφαλής στολίσκου 10 κανονιοφόρων, στην περίφημη Μάχη των Πυραμίδων. Εκεί συγκρούστηκε με το γαλλικό στολίσκο του Νείλου, υπό τον υποναύαρχο Περέ, ο οποίος διέθετε τρεις κανονιοφόρους, ένα σεμπέκι και μια γαλίοτα.
Την ώρα που ο στρατός του Ναπολέοντα διέλυε τους Μαμελούκους στην ξηρά, επί του ποταμού οι Γάλλοι έχαναν τη μάχη. Οι άντρες του Παπάζογλου εκτέλεσαν ρεσάλτο και κατέλαβαν δύο γαλλικά σκάφη. Ο Περέ όμως ενισχύθηκε με τμήματα από την ξηρά και με αντιρεσάλτο ανακατέλαβε τα πλοία του. Τελικά όμως ο γενναίος Έλληνας αναγκάστηκε να διακόψει την επαφή, μετά τη συντριβή της στρατιάς των Μαμελούκων.
Οι Αιγύπτιοι ναύτες του, όμως, επειδή πανικοβλήθηκαν μετά και την κατάληψη από τους Γάλλους των παρόχθιων πυροβολείων, πυρπόλησαν τα πλοία τους και ρίχτηκαν στον ποταμό. Ο Παπάζογλου τότε διήλθε το Νείλο και κατέφυγε στο χωριό Μπουλάκ.
Ο Ναπολέων, όμως, γνωρίζοντας τη δράση του και μαθαίνοντας ότι ένας Έλληνας ήταν ο διοικητής του αντιπάλου στολίσκου, έστειλε αγγελιαφόρο και τον κάλεσε. Του ζήτησε να αναλάβει την ηγεσία του γαλλικού στολίσκου του Νείλου, και ο Παπάζογλου δέχθηκε. Σύντομα όμως ο Ναπολέων αποφάσισε να συγκροτήσει τρεις λόχους Ελλήνων, έναν στο Κάιρο, έναν στη Δαμιέτη και έναν στη Ροζέτα.
Κάθε λόχος θα διέθετε 100 άντρες, και αποστολή του θα ήταν η ασφάλεια των γαλλικών γραμμών συγκοινωνιών. Με διαταγή του Ναπολέοντα, η διοίκηση του Λόχου Καΐρου ανατέθηκε στον Παπάζογλου. Έτσι ο Έλληνας της θάλασσας «πήρε μετάταξη» για το πεζικό.
Σύντομα πάντως ο Παπάζογλου είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει γύρω του πολλούς περισσότερους Έλληνες από τους 300 που απαιτούνταν για την επάνδρωση των λόχων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ελληνικοί λόχοι ασφαλείας από πολύ νωρίς έδωσαν δείγματα της αξίας και του θάρρους των αντρών τους.
Ο Παπάζογλου και οι άντρες του συμμετείχαν σε πολλές συγκρούσεις κατά των Μαμελούκων και των Τούρκων (μάχη Αμπουκίρ), και διακρίθηκαν για το θάρρος και την αντοχή τους. Έτσι έπαψαν να θεωρούνται βοηθητικοί και ανέλαβαν καθήκοντα κανονικού πεζικού. Ο Ναπολέων μάλιστα προήγαγε τον Παπάζογλου σε ταγματάρχη, ο οποίος, μετά την αποχώρηση του πρώτου από την Αίγυπτο, τέθηκε υπό τις διαταγές του στρατηγού Κλεμπέρ.
Τότε όμως ξέσπασε η εξέγερση των Μαμελούκων. Ο Γαλλικός Στρατός βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Κατόρθωσε όμως με τη βοήθεια και των Ελλήνων να επικρατήσει.
Οι τρεις ελληνικοί λόχοι πολέμησαν ηρωικά, ιδίως στη μάχη του Καΐρου. Τότε ο Κλεμπέρ αναγνώρισε την αξία τους, συγκροτώντας την Ελληνική Λεγεώνα, με διοικητή τον, συνταγματάρχη πια, Παπάζογλου.
Παράλληλα, οι Γάλλοι συγκρότησαν μια ακόμα λεγεώνα, την Κοπτική, στην οποία κατατάχτηκαν χριστιανοί Αιγύπτιοι και Αιγυπτιώτες, ακόμα και Έλληνες. Οι δύο αυτές λεγεώνες είχαν εξαρχής κοινή ιστορία, και το 1802 τελικά συγχωνεύθηκαν, σχηματίζοντας το Σύνταγμα των Κυνηγών της Ανατολής.
Στο μεταξύ, η Ελληνική Λεγεώνα αριθμούσε πλέον 1.500 άντρες. Η Ειρήνη της Αμιένης, το 1802, έθεσε τέρμα στη γαλλική κατοχή της Αιγύπτου. Έτσι και τα δύο σώματα μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, σε μεγάλο βαθμό συρρικνωμένα, αφού πολλοί άντρες δεν επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στη Μασσαλία έγινε η συγχώνευσή τους σε Σύνταγμα τους ενός τάγματος, με διοικητή τον Παπάζογλου και υποδιοικητή τον Γαβριήλ Σιδέριο.
Το τάγμα διέθετε ένα λόχο επίλεκτων καραμπινιέρων, ένα λόχο σκοπευτών και έξι λόχους ακροβολιστών. Αργότερα σχηματίστηκαν άλλοι δύο λόχοι. Το Σύνταγμα όμως είχε καταδικαστεί σε αδράνεια, αναλαμβάνοντας έως το 1806 καθήκοντα φρουράς στη Μασσαλία και την Τουλόν.
Μοιραία η αδράνεια οδηγούσε σε πτώση του ηθικού και σε λιποταξίες. Το 1806 πάντως οι Κυνηγοί της Ανατολής διατέθηκαν στη νεοσχηματιζόμενη Στρατιά της Δαλματίας, σκοπός της οποίας ήταν η κατάληψη της ομώνυμης περιοχής. Ενταγμένοι στη μεραρχία του στρατηγού Μολιτόρ, οι Κυνηγοί ενεπλάκησαν σε άγριες μάχες κατά των Ρώσων, των Κροατών και των Μαυροβούνιων, γύρω από τη Ραγούζα, επιχειρώντας να άρουν την πολιορκία της πόλης.
Οι Κυνηγοί αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή της μεραρχίας και κατόρθωσαν να διασπάσουν πρώτοι τις εχθρικές θέσεις, ανοίγοντας διάδρομο επικοινωνίας με την πολιορκημένη στην πόλη μεραρχία του στρατηγού Λοριστόν.
Ο Παπάζογλου δεν ήταν παρών στην επιχείρηση αυτή, καθώς είχε λάβει άδεια να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για τη ρύθμιση προσωπικών του υποθέσεων και δεν είχε προλάβει να επιστρέψει. Ο υποδιοικητής του όμως Γαβριήλ Σιδέριος τον αντικατέστησε επάξια, κερδίζοντας μαζί με τους λοχαγούς Ν. Κυριάκο από την Ιωνία, Ιω. Χαργλοή από το Κάιρο και Ματθαίο Σαμοθράκη από την Τήνο, το παράσημο του ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής «διά την εξαιρετική διαγωγή του γενναίου αυτού τάγματος κατά την εν Ραγούζη μάχη». Στο μεταξύ αφίχθη και ο Παπάζογλου και ανέλαβε εκ νέου τη διοίκηση.
Αμέσως συναντήθηκε με τον Γάλλο στρατάρχη Μαρμόν, διοικητή της Δαλματίας, και του ζήτησε να επιτρέψει τη διενέργεια στρατολογίας στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος τις καλές σχέσεις που διατηρούσαν τότε Γαλλία και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, την ίδια εποχή και στην ίδια περιοχή δρούσε και ένας άλλος Έλληνας, στην υπηρεσία όμως των Ρώσων, ο στρατηγός Εμμανουήλ Παπαδόπουλος. Αυτός είχε κατορθώσει να προσεταιριστεί τους περισσότερους Έλληνες. Ευτυχώς στις μάχες που διεξήχθησαν το 1807 γύρω από τη Ραγούζα, οι Έλληνες των δύο αντιμαχομένων στρατοπέδων δεν βρέθηκαν αντιμέτωποι.
Ο Μαρμόν αποφάσισε να αποστείλει τον Παπάζογλου στα Ιωάννινα, στον Αλή Πασά, ο οποίος παρουσιαζόταν ως φίλος της Γαλλίας. Ο Παπάζογλου ήταν επικεφαλής γαλλικής εκπαιδευτικής αποστολής, που είχε ως στόχο την αναδιοργάνωση του στρατού του Αλή, για την από κοινού αντιμετώπιση των Ρώσων. Ο δαιμόνιος Αλή ανέθεσε τότε στον Έλληνα την άμυνα της Πρέβεζας και τη διοίκηση των πολιορκητικών δυνάμεων της Λευκάδας.
Αυτή τη φορά ο Παπάζογλου θα έπρεπε να πολεμήσει με Έλληνες, αφού τη Λευκάδα υπεράσπιζαν οι ελληνικές δυνάμεις της Επτανήσου Πολιτείας υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια, μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον Αναγνωσταρά, τον Νικοτσάρα, τους Πετμεζάδες και πολλούς άλλους.
Ευτυχώς, η Ειρήνη του Τιλσίτ, που υπέγραψε ο Ναπολέων με τον τσάρο Αλέξανδρο, απέτρεψε το ενδεχόμενο του αλληλοσκοτωμού των Ελλήνων για ξένα συμφέροντα. Μετά την υπογραφή της ειρήνης, και ο Αλή μετέβαλε την πολιτική του, αφού τώρα πια τα Επτάνησα είχαν επιδικαστεί στη Γαλλία, και δεν υπήρχε περίπτωση να τα καταλάβει ο ίδιος. Ο Παπάζογλου λοιπόν αποχώρησε από τα Ιωάννινα με όλη τη γαλλική αποστολή και επέστρεψε στη Ραγούζα και την ενεργό δράση, μαχόμενος με τους Κυνηγούς του τους Δαλαματούς. Το 1809 ο Ναπολέων διέταξε τη μεταστάθμευση των Κυνηγών στην Κέρκυρα.
Κατά τη μεταφορά όμως 20 άντρες, επιβαίνοντας σε λέμβο, συνελήφθησαν από τα βρετανικά πολεμικά που περιπολούσαν στην περιοχή. Στην Κέρκυρα έγινε λόγος για συγχώνευση των αποδεκατισμένων Κυνηγών με το Σύνταγμα των Σουλιωτών και με το Επτανησιακό Τάγμα. Τελικά όμως αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι Κυνηγοί στην Αγκόνα της Ιταλίας.
Και πάλι κατά τη μεταφορά πολλά πλοιάρια συνελήφθησαν από τους Βρετανούς. Στο μεταξύ, ο Παπάζογλου δεν συνόδευσε το τάγμα, αλλά διατάχθηκε από τον Μαρμόν να αναλάβει την υπεράσπιση της Πάργας που απειλούνταν από τον Αλή, ο οποίος είχε συμμαχήσει τώρα με τους Βρετανούς.
Ο Παπάζογλου, επικεφαλής ενός αποσπάσματος του 7ου Ιταλικού Συντάγματος Γραμμής, 400 περίπου Σουλιωτών και Ηπειρωτών, ενός λόχου Παργίων πολιτοφυλάκων και 70 περίπου Δαλματών, με 34 πυροβόλα, ανέλαβε την άμυνα της πόλης. Το 1813, όταν όλα φαινόταν να έχουν χαθεί για τον Ναπολέοντα, ο Αλή έκανε την κίνησή του: έστειλε το γιο του Μουχτάρ επικεφαλής 6.000 Αλβανών να καταλάβει την Πάργα. Οι Αλβανοί κατέλαβαν πρώτα την πολίχνη Αγυιά, την οποία και κατέστρεψαν, σφάζοντας τους κατοίκους. Κατόπιν κατασκεύασαν οχυρώματα και άρχισαν συστηματική πολιορκία, με τη βοήθεια και του στολίσκου του Ζεκεριάμ Μπέη.
Ωστόσο ο Παπάζογλου αντιστάθηκε υποδειγματικά και απέκρουσε όλες τις επιθέσεις των Αλβανών. Τελικά, παρέδωσε την πόλη στους Βρετανούς στις 22 Μαρτίου 1814, έξι σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της πολιορκίας, και οι τελευταίοι παρέδωσαν την Πάργα στον Αλή! Μετά από αυτό, ο Παπάζογλου επέστρεψε στη Μασσαλία και ενώθηκε με ό,τι είχε απομείνει από το Σύνταγμα των Κυνηγών της Ανατολής. Στο μεταξύ, το καθεστώς του Ναπολέοντα είχε καταρρεύσει, και οι επανενθρονισθέντες Βουρβόνοι διέλυσαν όλα τα ξένα στρατιωτικά σώματα. Ο Παπάζογλου πέθανε το 1819, πάμπτωχος.
Έλληνες στο Βρετανικό και το Ναπολιτάνικο Στρατό
Οι Βρετανοί, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων συγκρότησαν πολλά σώματα ξένων, υπηκόων ή μη του στέμματος. Τουλάχιστον σε πέντε από αυτά υπηρέτησαν και Έλληνες. Το ένα ήταν το Ελεύθερο Σώμα Καλαβρίας, δυνάμεως 400 αντρών, που συγκροτήθηκε το 1809 και περιλάμβανε στις τάξεις τους κυρίως Ιταλούς, αλλά και Έλληνες της νότιας Ιταλίας. Αργότερα, η δύναμη του αυξήθηκε και έφτασε τους 500 περίπου άντρες.
Οι περισσότεροι προέρχονταν από τις τάξεις του Ναπολιτάνικου Στρατού, και συγκεκριμένα από το περίφημο Βασιλικό Μακεδονικό Σύνταγμα Πεζικού, το τάγμα των Μακεδόνων Κυνηγών και το Αλβανικό Τάγμα, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν βορειοηπειρωτικό, αφού η πλειοψηφία των αντρών του προερχόταν από τη Χειμάρρα. Το Μακεδονικό Σύνταγμα προήλθε από το Σύνταγμα Χειμαρριώτων του Ενετικού Στρατού.
Συγκροτήθηκε το 1734-’35. Το 1754, το Σύνταγμα διέθετε ένα λόχο γρεναδιέρων και δύο τάγματα, το καθένα με έξι λόχους γραμμής. Πρώτος διοικητής του ήταν ο Χειμαρριώτης Στρατής Γκίκας, τον οποίο διαδέχθηκε ο Κεφαλλονίτης Γεώργιος Χωραφάς. Το Βασιλικό Μακεδονικό Σύνταγμα συμμετείχε στον Πόλεμο της Αυστριακής Διαδοχής (1740-’48), και συγκεκριμένα στη μάχη του Βελέτρι, στην οποία και διακρίθηκε. Αργότερα πολέμησε κατά των πειρατών της Μπαρμπαριάς.
Έλαβε επίσης μέρος στους Ναπολεόντειους Πολέμους, μετά τους οποίους διαλύθηκε. Άντρες αυτών των μονάδων λοιπόν κατέφυγαν το 1806 στη Σικελία, μαζί με τον βασιλιά των Δύο Σικελιών, ο οποίος έχασε το βασίλειό του από τους Γάλλους. Μόνο η Σικελία του απέμεινε, την οποία και διατήρησε με τη βοήθεια των Βρετανών.
Το Ελεύθερο Σώμα Καλαβρίας θεωρούνταν από τους Βρετανούς το καλύτερο ελαφρύ Σύνταγμα της Μεσογείου. Οι άντρες του πολέμησαν γενναία. Το 1810 μάλιστα 316 από αυτούς συμπολέμησαν με το 1ο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού του Βρετανικού Στρατού στη μάχη της Λευκάδας. Στη μέγιστη ακμή του, το 1813, το Σώμα έφτασε να αριθμεί περίπου 1.500 άντρες, οργανωμένους σε 15 λόχους ακροβολιστών.
Από αυτούς, οι έξι λόχοι πολεμούσαν στην Ισπανία, έξι στάθμευαν στα Επτάνησα και τρεις στη Σικελία. Δύο λόχοι του συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάληψης της Τεργέστης, τον Οκτώβριο του 1813. Τον Απρίλιο του 1814 οι μαχόμενοι στην Ισπανία λόχοι επέστρεψαν και, μαζί με τους υπολοίπους, συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Ιταλίας απο τους Γάλλους. Στις 16 Απριλίου, το Ελεύθερο Σώμα Καλαβρίας, πάλι μαζί με το 1ο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού, συμμετείχε στην κατάληψη της Γένουας.
Το πραγματικό του όνομα είναι άγνωστο. Η καταγωγή της οικογένειάς του από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας του προσέδωσε το επώνυμο Τσεσμελής. Επειδή όμως ο Νικόλαος ήταν γιος ιερέα, οι Τούρκοι τον ονόμασαν Παπάζογλου. Κάποτε ήταν γνωστός και με το όνομα Χατζηνικόλας, ενώ ο Ναπολέων τον ονόμαζε Παπαδόπουλο ή απλά Colonel Nicolas. Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1758.
Η οικογένειά του ήταν αρκετά εύπορη και ο πατήρ Σταμάτιος Τσεσμελής ήταν και εφοπλιστής. Ο Νικόλαος άρχισε να ταξιδεύει από πολύ μικρή ηλικία. Το 1779 βρέθηκε στην Πελοπόννησο και εντάχθηκε στην υπηρεσία των Τούρκων, οι οποίοι τότε πολεμούσαν τους Τουρκαλβανούς που είχαν στασιάσει στο Μοριά. Κατόπιν ο Νικόλαος συμμετείχε στην εκστρατεία των Τούρκων κατά των Μαμελούκων της Αιγύπτου το 1785.
Οι Τούρκοι αιχμαλώτισαν τον Μαμελούκο Οσμάν μπέη και τον φυλάκισαν στην Κωνσταντινούπολη. Στο πλοίο το οποίο μετέφερε τον Οσμάν στην Πόλη βρισκόταν και ο Νικόλαος, ο οποίος σύναψε φιλική σχέση με τον κρατούμενο, τον οποίο τελικά απελευθέρωσε μια νύχτα από τη φυλακή και, μαζί με άλλους Μαμελούκους κρατουμένους, τον έβαλε σε ένα καΐκι με το οποίο έπλευσε στην Αίγυπτο. Ως ανταμοιβή, ο Μαμελούκος κυβερνήτης της Αιγύπτου, Μουράτ μπέης, τον ονόμασε ναύαρχο και του ανέθεσε τη διοίκηση του στόλου του.
Αμέσως ο Νικόλαος προσέλαβε στην υπηρεσία του άλλους 300 Έλληνες, Αιγυπτιώτες κατά κύριο λόγο. Όλα όμως έμελλε να αλλάξουν όταν το 1798 οι Γάλλοι, υπό τον Ναπολέοντα, εισέβαλαν στην Αίγυπτο. Ο Παπάζογλου συμμετείχε, επικεφαλής στολίσκου 10 κανονιοφόρων, στην περίφημη Μάχη των Πυραμίδων. Εκεί συγκρούστηκε με το γαλλικό στολίσκο του Νείλου, υπό τον υποναύαρχο Περέ, ο οποίος διέθετε τρεις κανονιοφόρους, ένα σεμπέκι και μια γαλίοτα.
Την ώρα που ο στρατός του Ναπολέοντα διέλυε τους Μαμελούκους στην ξηρά, επί του ποταμού οι Γάλλοι έχαναν τη μάχη. Οι άντρες του Παπάζογλου εκτέλεσαν ρεσάλτο και κατέλαβαν δύο γαλλικά σκάφη. Ο Περέ όμως ενισχύθηκε με τμήματα από την ξηρά και με αντιρεσάλτο ανακατέλαβε τα πλοία του. Τελικά όμως ο γενναίος Έλληνας αναγκάστηκε να διακόψει την επαφή, μετά τη συντριβή της στρατιάς των Μαμελούκων.
Οι Αιγύπτιοι ναύτες του, όμως, επειδή πανικοβλήθηκαν μετά και την κατάληψη από τους Γάλλους των παρόχθιων πυροβολείων, πυρπόλησαν τα πλοία τους και ρίχτηκαν στον ποταμό. Ο Παπάζογλου τότε διήλθε το Νείλο και κατέφυγε στο χωριό Μπουλάκ.
Ο Ναπολέων, όμως, γνωρίζοντας τη δράση του και μαθαίνοντας ότι ένας Έλληνας ήταν ο διοικητής του αντιπάλου στολίσκου, έστειλε αγγελιαφόρο και τον κάλεσε. Του ζήτησε να αναλάβει την ηγεσία του γαλλικού στολίσκου του Νείλου, και ο Παπάζογλου δέχθηκε. Σύντομα όμως ο Ναπολέων αποφάσισε να συγκροτήσει τρεις λόχους Ελλήνων, έναν στο Κάιρο, έναν στη Δαμιέτη και έναν στη Ροζέτα.
Κάθε λόχος θα διέθετε 100 άντρες, και αποστολή του θα ήταν η ασφάλεια των γαλλικών γραμμών συγκοινωνιών. Με διαταγή του Ναπολέοντα, η διοίκηση του Λόχου Καΐρου ανατέθηκε στον Παπάζογλου. Έτσι ο Έλληνας της θάλασσας «πήρε μετάταξη» για το πεζικό.
Σύντομα πάντως ο Παπάζογλου είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει γύρω του πολλούς περισσότερους Έλληνες από τους 300 που απαιτούνταν για την επάνδρωση των λόχων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι ελληνικοί λόχοι ασφαλείας από πολύ νωρίς έδωσαν δείγματα της αξίας και του θάρρους των αντρών τους.
Ο Παπάζογλου και οι άντρες του συμμετείχαν σε πολλές συγκρούσεις κατά των Μαμελούκων και των Τούρκων (μάχη Αμπουκίρ), και διακρίθηκαν για το θάρρος και την αντοχή τους. Έτσι έπαψαν να θεωρούνται βοηθητικοί και ανέλαβαν καθήκοντα κανονικού πεζικού. Ο Ναπολέων μάλιστα προήγαγε τον Παπάζογλου σε ταγματάρχη, ο οποίος, μετά την αποχώρηση του πρώτου από την Αίγυπτο, τέθηκε υπό τις διαταγές του στρατηγού Κλεμπέρ.
Τότε όμως ξέσπασε η εξέγερση των Μαμελούκων. Ο Γαλλικός Στρατός βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Κατόρθωσε όμως με τη βοήθεια και των Ελλήνων να επικρατήσει.
Οι τρεις ελληνικοί λόχοι πολέμησαν ηρωικά, ιδίως στη μάχη του Καΐρου. Τότε ο Κλεμπέρ αναγνώρισε την αξία τους, συγκροτώντας την Ελληνική Λεγεώνα, με διοικητή τον, συνταγματάρχη πια, Παπάζογλου.
Παράλληλα, οι Γάλλοι συγκρότησαν μια ακόμα λεγεώνα, την Κοπτική, στην οποία κατατάχτηκαν χριστιανοί Αιγύπτιοι και Αιγυπτιώτες, ακόμα και Έλληνες. Οι δύο αυτές λεγεώνες είχαν εξαρχής κοινή ιστορία, και το 1802 τελικά συγχωνεύθηκαν, σχηματίζοντας το Σύνταγμα των Κυνηγών της Ανατολής.
Στο μεταξύ, η Ελληνική Λεγεώνα αριθμούσε πλέον 1.500 άντρες. Η Ειρήνη της Αμιένης, το 1802, έθεσε τέρμα στη γαλλική κατοχή της Αιγύπτου. Έτσι και τα δύο σώματα μεταφέρθηκαν στη Γαλλία, σε μεγάλο βαθμό συρρικνωμένα, αφού πολλοί άντρες δεν επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στη Μασσαλία έγινε η συγχώνευσή τους σε Σύνταγμα τους ενός τάγματος, με διοικητή τον Παπάζογλου και υποδιοικητή τον Γαβριήλ Σιδέριο.
Το τάγμα διέθετε ένα λόχο επίλεκτων καραμπινιέρων, ένα λόχο σκοπευτών και έξι λόχους ακροβολιστών. Αργότερα σχηματίστηκαν άλλοι δύο λόχοι. Το Σύνταγμα όμως είχε καταδικαστεί σε αδράνεια, αναλαμβάνοντας έως το 1806 καθήκοντα φρουράς στη Μασσαλία και την Τουλόν.
Μοιραία η αδράνεια οδηγούσε σε πτώση του ηθικού και σε λιποταξίες. Το 1806 πάντως οι Κυνηγοί της Ανατολής διατέθηκαν στη νεοσχηματιζόμενη Στρατιά της Δαλματίας, σκοπός της οποίας ήταν η κατάληψη της ομώνυμης περιοχής. Ενταγμένοι στη μεραρχία του στρατηγού Μολιτόρ, οι Κυνηγοί ενεπλάκησαν σε άγριες μάχες κατά των Ρώσων, των Κροατών και των Μαυροβούνιων, γύρω από τη Ραγούζα, επιχειρώντας να άρουν την πολιορκία της πόλης.
Οι Κυνηγοί αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή της μεραρχίας και κατόρθωσαν να διασπάσουν πρώτοι τις εχθρικές θέσεις, ανοίγοντας διάδρομο επικοινωνίας με την πολιορκημένη στην πόλη μεραρχία του στρατηγού Λοριστόν.
Ο Παπάζογλου δεν ήταν παρών στην επιχείρηση αυτή, καθώς είχε λάβει άδεια να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για τη ρύθμιση προσωπικών του υποθέσεων και δεν είχε προλάβει να επιστρέψει. Ο υποδιοικητής του όμως Γαβριήλ Σιδέριος τον αντικατέστησε επάξια, κερδίζοντας μαζί με τους λοχαγούς Ν. Κυριάκο από την Ιωνία, Ιω. Χαργλοή από το Κάιρο και Ματθαίο Σαμοθράκη από την Τήνο, το παράσημο του ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής «διά την εξαιρετική διαγωγή του γενναίου αυτού τάγματος κατά την εν Ραγούζη μάχη». Στο μεταξύ αφίχθη και ο Παπάζογλου και ανέλαβε εκ νέου τη διοίκηση.
Αμέσως συναντήθηκε με τον Γάλλο στρατάρχη Μαρμόν, διοικητή της Δαλματίας, και του ζήτησε να επιτρέψει τη διενέργεια στρατολογίας στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος τις καλές σχέσεις που διατηρούσαν τότε Γαλλία και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, την ίδια εποχή και στην ίδια περιοχή δρούσε και ένας άλλος Έλληνας, στην υπηρεσία όμως των Ρώσων, ο στρατηγός Εμμανουήλ Παπαδόπουλος. Αυτός είχε κατορθώσει να προσεταιριστεί τους περισσότερους Έλληνες. Ευτυχώς στις μάχες που διεξήχθησαν το 1807 γύρω από τη Ραγούζα, οι Έλληνες των δύο αντιμαχομένων στρατοπέδων δεν βρέθηκαν αντιμέτωποι.
Ο Μαρμόν αποφάσισε να αποστείλει τον Παπάζογλου στα Ιωάννινα, στον Αλή Πασά, ο οποίος παρουσιαζόταν ως φίλος της Γαλλίας. Ο Παπάζογλου ήταν επικεφαλής γαλλικής εκπαιδευτικής αποστολής, που είχε ως στόχο την αναδιοργάνωση του στρατού του Αλή, για την από κοινού αντιμετώπιση των Ρώσων. Ο δαιμόνιος Αλή ανέθεσε τότε στον Έλληνα την άμυνα της Πρέβεζας και τη διοίκηση των πολιορκητικών δυνάμεων της Λευκάδας.
Αυτή τη φορά ο Παπάζογλου θα έπρεπε να πολεμήσει με Έλληνες, αφού τη Λευκάδα υπεράσπιζαν οι ελληνικές δυνάμεις της Επτανήσου Πολιτείας υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια, μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον Αναγνωσταρά, τον Νικοτσάρα, τους Πετμεζάδες και πολλούς άλλους.
Ευτυχώς, η Ειρήνη του Τιλσίτ, που υπέγραψε ο Ναπολέων με τον τσάρο Αλέξανδρο, απέτρεψε το ενδεχόμενο του αλληλοσκοτωμού των Ελλήνων για ξένα συμφέροντα. Μετά την υπογραφή της ειρήνης, και ο Αλή μετέβαλε την πολιτική του, αφού τώρα πια τα Επτάνησα είχαν επιδικαστεί στη Γαλλία, και δεν υπήρχε περίπτωση να τα καταλάβει ο ίδιος. Ο Παπάζογλου λοιπόν αποχώρησε από τα Ιωάννινα με όλη τη γαλλική αποστολή και επέστρεψε στη Ραγούζα και την ενεργό δράση, μαχόμενος με τους Κυνηγούς του τους Δαλαματούς. Το 1809 ο Ναπολέων διέταξε τη μεταστάθμευση των Κυνηγών στην Κέρκυρα.
Κατά τη μεταφορά όμως 20 άντρες, επιβαίνοντας σε λέμβο, συνελήφθησαν από τα βρετανικά πολεμικά που περιπολούσαν στην περιοχή. Στην Κέρκυρα έγινε λόγος για συγχώνευση των αποδεκατισμένων Κυνηγών με το Σύνταγμα των Σουλιωτών και με το Επτανησιακό Τάγμα. Τελικά όμως αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι Κυνηγοί στην Αγκόνα της Ιταλίας.
Και πάλι κατά τη μεταφορά πολλά πλοιάρια συνελήφθησαν από τους Βρετανούς. Στο μεταξύ, ο Παπάζογλου δεν συνόδευσε το τάγμα, αλλά διατάχθηκε από τον Μαρμόν να αναλάβει την υπεράσπιση της Πάργας που απειλούνταν από τον Αλή, ο οποίος είχε συμμαχήσει τώρα με τους Βρετανούς.
Ο Παπάζογλου, επικεφαλής ενός αποσπάσματος του 7ου Ιταλικού Συντάγματος Γραμμής, 400 περίπου Σουλιωτών και Ηπειρωτών, ενός λόχου Παργίων πολιτοφυλάκων και 70 περίπου Δαλματών, με 34 πυροβόλα, ανέλαβε την άμυνα της πόλης. Το 1813, όταν όλα φαινόταν να έχουν χαθεί για τον Ναπολέοντα, ο Αλή έκανε την κίνησή του: έστειλε το γιο του Μουχτάρ επικεφαλής 6.000 Αλβανών να καταλάβει την Πάργα. Οι Αλβανοί κατέλαβαν πρώτα την πολίχνη Αγυιά, την οποία και κατέστρεψαν, σφάζοντας τους κατοίκους. Κατόπιν κατασκεύασαν οχυρώματα και άρχισαν συστηματική πολιορκία, με τη βοήθεια και του στολίσκου του Ζεκεριάμ Μπέη.
Ωστόσο ο Παπάζογλου αντιστάθηκε υποδειγματικά και απέκρουσε όλες τις επιθέσεις των Αλβανών. Τελικά, παρέδωσε την πόλη στους Βρετανούς στις 22 Μαρτίου 1814, έξι σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της πολιορκίας, και οι τελευταίοι παρέδωσαν την Πάργα στον Αλή! Μετά από αυτό, ο Παπάζογλου επέστρεψε στη Μασσαλία και ενώθηκε με ό,τι είχε απομείνει από το Σύνταγμα των Κυνηγών της Ανατολής. Στο μεταξύ, το καθεστώς του Ναπολέοντα είχε καταρρεύσει, και οι επανενθρονισθέντες Βουρβόνοι διέλυσαν όλα τα ξένα στρατιωτικά σώματα. Ο Παπάζογλου πέθανε το 1819, πάμπτωχος.
Έλληνες στο Βρετανικό και το Ναπολιτάνικο Στρατό
Οι Βρετανοί, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων συγκρότησαν πολλά σώματα ξένων, υπηκόων ή μη του στέμματος. Τουλάχιστον σε πέντε από αυτά υπηρέτησαν και Έλληνες. Το ένα ήταν το Ελεύθερο Σώμα Καλαβρίας, δυνάμεως 400 αντρών, που συγκροτήθηκε το 1809 και περιλάμβανε στις τάξεις τους κυρίως Ιταλούς, αλλά και Έλληνες της νότιας Ιταλίας. Αργότερα, η δύναμη του αυξήθηκε και έφτασε τους 500 περίπου άντρες.
Οι περισσότεροι προέρχονταν από τις τάξεις του Ναπολιτάνικου Στρατού, και συγκεκριμένα από το περίφημο Βασιλικό Μακεδονικό Σύνταγμα Πεζικού, το τάγμα των Μακεδόνων Κυνηγών και το Αλβανικό Τάγμα, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν βορειοηπειρωτικό, αφού η πλειοψηφία των αντρών του προερχόταν από τη Χειμάρρα. Το Μακεδονικό Σύνταγμα προήλθε από το Σύνταγμα Χειμαρριώτων του Ενετικού Στρατού.
Συγκροτήθηκε το 1734-’35. Το 1754, το Σύνταγμα διέθετε ένα λόχο γρεναδιέρων και δύο τάγματα, το καθένα με έξι λόχους γραμμής. Πρώτος διοικητής του ήταν ο Χειμαρριώτης Στρατής Γκίκας, τον οποίο διαδέχθηκε ο Κεφαλλονίτης Γεώργιος Χωραφάς. Το Βασιλικό Μακεδονικό Σύνταγμα συμμετείχε στον Πόλεμο της Αυστριακής Διαδοχής (1740-’48), και συγκεκριμένα στη μάχη του Βελέτρι, στην οποία και διακρίθηκε. Αργότερα πολέμησε κατά των πειρατών της Μπαρμπαριάς.
Έλαβε επίσης μέρος στους Ναπολεόντειους Πολέμους, μετά τους οποίους διαλύθηκε. Άντρες αυτών των μονάδων λοιπόν κατέφυγαν το 1806 στη Σικελία, μαζί με τον βασιλιά των Δύο Σικελιών, ο οποίος έχασε το βασίλειό του από τους Γάλλους. Μόνο η Σικελία του απέμεινε, την οποία και διατήρησε με τη βοήθεια των Βρετανών.
Το Ελεύθερο Σώμα Καλαβρίας θεωρούνταν από τους Βρετανούς το καλύτερο ελαφρύ Σύνταγμα της Μεσογείου. Οι άντρες του πολέμησαν γενναία. Το 1810 μάλιστα 316 από αυτούς συμπολέμησαν με το 1ο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού του Βρετανικού Στρατού στη μάχη της Λευκάδας. Στη μέγιστη ακμή του, το 1813, το Σώμα έφτασε να αριθμεί περίπου 1.500 άντρες, οργανωμένους σε 15 λόχους ακροβολιστών.
Από αυτούς, οι έξι λόχοι πολεμούσαν στην Ισπανία, έξι στάθμευαν στα Επτάνησα και τρεις στη Σικελία. Δύο λόχοι του συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάληψης της Τεργέστης, τον Οκτώβριο του 1813. Τον Απρίλιο του 1814 οι μαχόμενοι στην Ισπανία λόχοι επέστρεψαν και, μαζί με τους υπολοίπους, συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Ιταλίας απο τους Γάλλους. Στις 16 Απριλίου, το Ελεύθερο Σώμα Καλαβρίας, πάλι μαζί με το 1ο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού, συμμετείχε στην κατάληψη της Γένουας.
Το Σώμα διαλύθηκε το καλοκαίρι του 1814. Ένα άλλο βρετανικό τμήμα, στο οποίο πιθανόν συμμετείχαν Έλληνες, ήταν το Σύνταγμα Ντίλον. Το Σύνταγμα αποτελούσε από μόνο του μια μικρογραφία της Λεγεώνας των Ξένων, συγκροτούμενο από άντρες 22 διαφορετικών εθνικοτήτων. Πολέμησε στην Ισπανία κυρίως και διαλύθηκε το 1815. Ένα επίσης Σώμα στο οποίο υπηρέτησαν Έλληνες, αυτό με την πλέον παράξενη ιστορία, ήταν το Σύνταγμα Φρομπέργκ. Συγκροτήθηκε το 1804 στη Μάλτα από τον κόμη ντε Φρομπέργκ, έναν βασιλόφρονα Γάλλο αξιωματικό. Οι άντρες του ήταν Έλληνες (230 περίπου), Γερμανοί και Ελβετοί. Οι Έλληνες όμως είχαν εξαπατηθεί. Για να καταταγούν τους είχαν υποσχεθεί ότι θα έμεναν στην Ελλάδα και θα δρούσαν στα Βαλκάνια.
Έτσι, στις 4 Απριλίου 1807, 200 Έλληνες στασίασαν απαιτώντας την επιστροφή τους στην πατρίδα. Τελικά όλοι, εκτός από 20, παραδόθηκαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Οι 20 πρωτεργάτες της στάσης σκοτώθηκαν όλοι πολεμώντας. Έλληνες όμως υπήρχαν και στο Σύνταγμα Βάτεβιλ, ένα ελβετικό σύνταγμα στην υπηρεσία των Βρετανών, το οποίο πολέμησε στην Αίγυπτο και την Ιταλία, όπου και διακρίθηκε ιδιαίτερα. Και αυτό το Σύνταγμα ήταν επίσης «πολυεθνικό», αποτελούμενο από 231 Γερμανούς, 156 Ελβετούς, 120 Ιταλούς, 40 Γάλλους, 39 Έλληνες, 238 Ανατολικοευρωπαίους και 10 Ολλανδούς.
Έλληνες πιθανώς υπηρέτησαν και στο Σικελικό Τάγμα Ελαφρού Πεζικού του Βρετανικού Στρατού. Τα πιο ονομαστά πάντως ελληνικά σώματα υπό βρετανική διοίκηση ήταν το 1ο και 2ο Greek Light Infantry και το Σύνταγμα Εθελοντών Επτανησίων. Το τελευταίο ήταν το ισχυρότερο από όλα τα ελληνικά σώματα, φθάνοντας το 1810 να αριθμεί 4.000 άντρες. Οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν στην Ελλάδα με το ξέσπασμα της Επανάστασης του ’21 και πολέμησαν αρχικά στη μάχη του Λάλα. Πολλοί κατατάχτηκαν αργότερα στα τακτικά σώματα.
Το 1ο Greek Light Infantry Regiment (1ο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού) συγκροτήθηκε επίσης στα Επτάνησα το 1810. Σε αυτό κατατάχτηκαν πολλοί Σουλιώτες και Μοραΐτες, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί, διωγμένοι από τους Τούρκους.
Οι περισσότεροι άντρες ήταν εμπειροπόλεμοι αρματολοί και κλέφτες. Ανάμεσά τους ξεχώριζε η μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος κατατάχτηκε ως αξιωματικός και έφτασε στο βαθμό του ταγματάρχη. Τα ελληνικά Συντάγματα Ελαφρού Πεζικού, 1ο και 2ο, ήταν μοναδικά γιατί ήταν ακραιφνώς ελληνικά, με Έλληνες αξιωματικούς. Σε κάθε σύνταγμα, υπηρετούσαν ελάχιστοι Βρετανοί. Το 1ο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού είχε συνταγματάρχη τον Βρετανό Ρόμπερτ Όσβαλντ και είχε φτάσει να αριθμεί 1.129 άντρες. Έδρασε τη μάχη της Λευκάδας το 1810, στο Μαυροβούνιο, τη Σικελία, τη Νεάπολη, τη Σπέτσια και τη Γένουα. Για τη δράση του τιμήθηκε με τον τίτλο «Duke of York own 1st Greek Light».
Το 2ο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού συγκροτήθηκε το 1813 από τον Βρετανό στρατηγό Ρίτσαρντ Τσορτς, γνωστό από τη δράση του στην Επανάσταση του ’21. Το Σύνταγμα είχε δύναμη 500 περίπου αντρών. Πολέμησε στους Παξούς το 1814 και διαλύθηκε το ίδιο έτος. Και τα δύο ελληνικά συντάγματα ήταν οργανωμένα βάσει του βρετανικού συστήματος.
Το 1ο διέθετε 10 κεντρικούς λόχους, ένα λόχο ακροβολιστών και ένα λόχο σκοπευτών. Οι άντρες του τελευταίου, αντί για μουσκέτο, έφεραν το περίφημο βρετανικό τυφέκιο ραβδωτής κάννης Μπέικερ. Η συγκρότηση του 2ου δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Οι άντρες του όμως αποτέλεσαν τον πυρήνα του Ελληνικού Επαναστατικού Στρατού, λίγα χρόνια αργότερα.
Έλληνες στην υπηρεσία της Ρωσίας
Έλληνες στρατιώτες εντάχθηκαν στο Ρωσικό Στρατό ήδη από τα μέσα του 16ου αιώνα. Η παρουσία τους όμως έγινε πιο αισθητή από τότε που η Ρωσία άρχισε να παρεμβαίνει στα ελληνικά πράγματα, προβαλλόμενη ως προστάτιδα των ορθοδόξων πληθυσμών. Ο πλέον διάσημος Έλληνας πολεμιστής στην υπηρεσία των Ρώσων δεν ήταν άλλος από τον Λάμπρο Κατσώνη.
Ο Λάμπρος Κατσώνης εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες πολεμιστές όλων των εποχών. Ήταν ο άντρας ο οποίος, αψηφώντας δύο αυτοκρατορίες της εποχής, πολέμησε μόνος εναντίον των Οθωμανών. Γεννήθηκε το 1752 στη Λειβαδιά της Βοιωτίας. Ήταν 17 ετών μόνο όταν κατηγορήθηκε για το φόνο κάποιου Τούρκου.
Έτσι, για να σώσει τη ζωή του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και να καταφύγει στη Ζάκυνθο. Από εκεί πέρασε στο Λιβόρνο, κέντρο τότε των ρωσικών ναυτικών προπαρασκευών, εν όψει του νέου Ρωσοτουρκικού Πολέμου. Ο Λάμπρος δεν έχασε φυσικά καιρό και αμέσως κατατάχθηκε στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις με τις οποίες συμμετείχε στις επιχειρήσεις των ετών 1770-’74 κατά των Τούρκων.
Η δράση του αυτή αποτέλεσε πραγματικό σχολείο για αυτόν, και τον βοήθησε να εξοικειωθεί με το υγρό στοιχείο. Μετά το πέρας του πολέμου, ο Λάμπρος, μαζί με άλλους 3.000 Έλληνες, ακολούθησε τους Ρώσους και έφτασε στην Κριμαία. Εκεί κατατάχτηκε στο «Ελληνικό Τάγμα της Μπαλακλάβας». Αυτό το τάγμα «Κυνηγών» (ελαφρού πεζικού ακροβολιστών) αποτελούνταν αποκλειστικά από Έλληνες, για αυτό ονομαζόταν και «Ελληνικό Τάγμα».
Σχηματίστηκε το 1775 κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου και έλαβε το βάπτισμα του πυρός στις μάχες γύρω από το Αζόφ εναντίον των Τούρκων και των Τατάρων συμμάχων τους, με πρώτο διοικητή τον Μανιάτη Στέφανο Μαυρομιχάλη. Ο ίδιος ο Κατσώνης διακρίθηκε ιδιαίτερα στις εκεί μάχες και προήχθη σε αξιωματικό. Μετά το πέρας του πολέμου κατά των Τούρκων, το Τάγμα, ενταγμένο σε μια ρωσική στρατιά υπό τον Ποτέμκιν, στάλθηκε στον Καύκασο, όπου έδρασε κατά των Περσών.
Ο Κατσώνης και πάλι διακρίθηκε και προήχθη σε λοχαγό επ’ ανδραγαθία, από τον ίδιο τον Ποτέμκιν. Κατόπιν, και εν όψει της έκρηξης του νέου Ρωσοτουρκικού Πολέμου, ο Κατσώνης στάλθηκε στην Ιταλία και κατόπιν στην Ελλάδα, όπου ανέπτυξε, ως γνωστόν, δράση ως ναυμάχος. Το Ελληνικό Τάγμα των Κυνηγών της Μπαλακλάβα όμως συνέχισε να υπηρετεί στο Ρωσικό Στρατό. Το 1779 αναδιοργανώθηκε και ονομάστηκε Ελληνικό Σύνταγμα Πεζικού.
Η δύναμή του τότε έφτανε τους 850 άντρες. Το 1784 το Σώμα μεταφέρθηκε στην Μπαλακλάβα, και το 1796 έλαβε το όνομα «Ελληνικόν Τάγμα Πεζικού Μπαλακλάβας». Έλαβε ενεργό μέρος στους Ναπολεόντειους Πολέμους, στο Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1806-’12, του 1828-’29, αλλά και στον Κριμαϊκό Πόλεμο, μαζί με την Ελληνική Ορθόδοξον Λεγεώνα. Το Τάγμα διαλύθηκε το 1859.
Το 1795 όμως οι Ρώσοι συγκρότησαν και ένα ακόμα ελληνικό τάγμα, αυτό της Οδησσού, το οποίο διαλύθηκε το 1797, αλλά επανιδρύθηκε το 1803 με την ονομασία «Ελληνικόν Τάγμα Πεζικού Οδησσού». Ήταν συγκροτημένο όπως και τα κοινά ρωσικά τάγματα, διαθέτοντας τέσσερις λόχους των 120-150 αντρών. Το Τάγμα έλαβε επίσης μέρος στους Ναπολεόντειους Πολέμους και στο Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1806-’12, και διαλύθηκε το 1819.
Ένα ακόμα ελληνικό τμήμα που έδρασε υπό τη σημαία της Ρωσίας ήταν και το Ελληνικόν Σώμα, που συγκροτήθηκε το 1806 με την κήρυξη του Ρωσοτουρκικού Πολέμου και έδρασε στη σημερινή Ρουμανία. Το Σώμα επανδρώθηκε από Έλληνες εθελοντές, σκοπός των οποίων ήταν, σύμφωνα με προκήρυξη που εξέδωσαν, η απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Έμβλημα του Σώματος αποτελούσε η Πρόμαχος Αθηνά με τον ροπαλοφόρο Ηρακλή.
Η δύναμη του Σώματος έφτασε τους 1.500 άντρες, τους οποίους ο συνταγματάρχης του, Νικόλαος Πάγκαλος, οργάνωσε σε τέσσερα ελαφρά τάγματα (λεγεώνες) και σε μία «λεγεώνα» ελαφρών ιππέων. Στις υπομονάδες αυτές ο Πάγκαλος έδωσε τα ονόματα «Ολυμπιακή», «Θεσσαλική», «Σπαρτιατική», «Θρακική», και «Μακεδονική». Το ελληνικό Σώμα πολέμησε γενναία και διακρίθηκε στις επιχειρήσεις.
Οι Ρώσοι όμως το διέλυσαν το 1808, λόγω της προσκόλλησής του σε εθνικοαπελευθερωτικά ιδεώδη. Το 1806 ξέσπασε νέος Ρωσοτουρκικός Πόλεμος. Ο Ρώσος ναύαρχος Σενιάβιν κατέπλευσε τότε στη Μεσόγειο και επιχείρησε να ξεσηκώσει τους Έλληνες.
Δεν το κατόρθωσε όμως και περιορίστηκε στη συγκρότηση δύο ελληνικών ταγμάτων στα Επτάνησα, στο πρώτο ελεύθερο τμήμα ελληνικής γης, την Ιόνιον Πολιτεία, για τη συγκρότηση της οποίας βοήθησε αφάνταστα ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Στο μεταξύ οι Γάλλοι ξεσήκωσαν τον Αλή Πασά κατά της Ιονίου Πολιτείας, η οποία βρισκόταν υπό την «προστασία» της Μ. Βρετανίας. Οι Τουρκαλβανοί του Αλή λεηλάτησαν την Πρέβεζα και τη Βόνιτσα, αλλά αποκρούστηκαν στη Λευκάδα, την άμυνα της οποίας διηύθυνε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Μετά τη νίκη στη Λευκάδα πολλοί οπλαρχηγοί που είχαν καταφύγει στα Επτάνησα επέστρεψαν στη Ρούμελη και ενώθηκαν με τους κλεφταρματολούς Κατσαντώνη και Σουκιώτη, καθώς και με τον οπλαρχηγό Κίτσο Μπότσαρη. Την ίδια περίπου εποχή ο περίφημος αρματολός Νικοτσάρας αποφάσισε να συγκροτήσει και πολεμικό στόλο. Με ορμητήριο τον Πλαταμώνα, συγκρότησε πειρατικό στόλο με τον οποίο τρομοκρατούσε τους Τούρκους.
Φρόντισε μάλιστα να διαδώσει ότι δεν πολεμά κατά του σουλτάνου αλλά κατά του τυραννικού Αλή. Πιεζόμενος όμως από τους εχθρούς, ο Νικοτσάρας δέχτηκε την παράτολμη πρόταση των Ρώσων να κινηθεί από την Κατερίνη στη Μολδοβλαχία (!) Στις 23 Ιουλίου 1806, με 550 άντρες ο Νικοτσάρας άρχισε την πορεία του προς τη σημερινή Ρουμανία. Μετά από σειρά μαχών, έφτασε στο Νευροκόπι.
Από εκεί, καταδιωκόμενος από 15.000 Τούρκους, στράφηκε ξανά προς το Νότο και βρήκε καταφύγιο στο Άγιο Όρος. Κατόπιν, πέρασε με 180 άντρες του στη Σκόπελο. Η Ειρήνη του Τιλσίτ, το 1807, έθεσε τέρμα στον Γαλλορωσικό Πόλεμο, στον οποίο είχαν συμμετάσχει και οι Έλληνες. Ένα άλλο ελληνικό σώμα που συγκρότησαν οι Ρώσοι –στα Επτάνησα το 1805– ήταν και η Λεγεών Ελαφρών Τυφεκιοφόρων. Και το Σώμα αυτό ήταν βραχύβιο.
Τέλος, 200 περίπου Έλληνες εκπαιδεύτηκαν ως αξιωματικοί στη Στρατιωτική Ακαδημία Ομοδόξων, που είχε ιδρύσει η Μ. Αικατερίνη και λειτούργησε από το 1775 έως το 1796. Έλληνες αξιωματικοί στελέχωσαν μονάδες του Ρωσικού Στρατού. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης του ’21 πολλοί από αυτούς ήρθαν αρχικά στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, μαζί με τον Α. Υψηλάντη, στρατηγό επίσης του Ρωσικού Στρατού και υπασπιστή του τσάρου Αλεξάνδρου, βοηθώντας στη συγκρότηση του Ιερού Λόχου και του τακτικού ιππικού και πυροβολικού. Μετά την αποτυχία της εκεί εξέγερσης, οι επιζώντες κατέβηκαν στην Ελλάδα και οι περισσότεροι από αυτούς κατατάχτηκαν στα τακτικά σώματα, του Δ. Υψηλάντη, του Ροδίου και του Φαβιέρου.
Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση των αδελφών Αλεξάνδρου και Δημήτριου Υψηλάντη. Καταγόμενοι από ονομαστή οικογένεια Φαναριωτών και βοεβόδων των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, οι αδελφοί Υψηλάντη κατέφυγαν στη Ρωσία με την έναρξη του Ρωσοτουρκικού Πολέμου το 1806. Και οι δύο σπούδασαν στη ρωσική στρατιωτική ακαδημία και τοποθετήθηκαν ως αξιωματικοί στο Ρωσικό Στρατό.
Ο Αλέξανδρος έγινε επιτελής του Τσάρου και πολέμησε κατά του Ναπολέοντα το 1812 –’14. Έχασε μάλιστα το δεξί του χέρι στη μάχη της Δρέσδης (κατ’ άλλους, στη μάχη του Μπάουτσεν) το 1813. Προήχθη σε στρατηγό και τιμήθηκε με τον τίτλο του Πρίγκιπα της Ρωσίας. Αποκηρύχτηκε από τον τσάρο όταν ανέλαβε την ηγεσία της Ελληνικής Επανάστασης στη Μολδοβλαχία.
Ο Δημήτριος Υψηλάντης έφτασε στο βαθμό του λοχαγού του Ρωσικού Στρατού. Κατόπιν ήρθε στην Ελλάδα και πολέμησε στην Επανάσταση.
Έτσι, στις 4 Απριλίου 1807, 200 Έλληνες στασίασαν απαιτώντας την επιστροφή τους στην πατρίδα. Τελικά όλοι, εκτός από 20, παραδόθηκαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Οι 20 πρωτεργάτες της στάσης σκοτώθηκαν όλοι πολεμώντας. Έλληνες όμως υπήρχαν και στο Σύνταγμα Βάτεβιλ, ένα ελβετικό σύνταγμα στην υπηρεσία των Βρετανών, το οποίο πολέμησε στην Αίγυπτο και την Ιταλία, όπου και διακρίθηκε ιδιαίτερα. Και αυτό το Σύνταγμα ήταν επίσης «πολυεθνικό», αποτελούμενο από 231 Γερμανούς, 156 Ελβετούς, 120 Ιταλούς, 40 Γάλλους, 39 Έλληνες, 238 Ανατολικοευρωπαίους και 10 Ολλανδούς.
Έλληνες πιθανώς υπηρέτησαν και στο Σικελικό Τάγμα Ελαφρού Πεζικού του Βρετανικού Στρατού. Τα πιο ονομαστά πάντως ελληνικά σώματα υπό βρετανική διοίκηση ήταν το 1ο και 2ο Greek Light Infantry και το Σύνταγμα Εθελοντών Επτανησίων. Το τελευταίο ήταν το ισχυρότερο από όλα τα ελληνικά σώματα, φθάνοντας το 1810 να αριθμεί 4.000 άντρες. Οι περισσότεροι από αυτούς πέρασαν στην Ελλάδα με το ξέσπασμα της Επανάστασης του ’21 και πολέμησαν αρχικά στη μάχη του Λάλα. Πολλοί κατατάχτηκαν αργότερα στα τακτικά σώματα.
Το 1ο Greek Light Infantry Regiment (1ο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού) συγκροτήθηκε επίσης στα Επτάνησα το 1810. Σε αυτό κατατάχτηκαν πολλοί Σουλιώτες και Μοραΐτες, οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο εκεί, διωγμένοι από τους Τούρκους.
Οι περισσότεροι άντρες ήταν εμπειροπόλεμοι αρματολοί και κλέφτες. Ανάμεσά τους ξεχώριζε η μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο οποίος κατατάχτηκε ως αξιωματικός και έφτασε στο βαθμό του ταγματάρχη. Τα ελληνικά Συντάγματα Ελαφρού Πεζικού, 1ο και 2ο, ήταν μοναδικά γιατί ήταν ακραιφνώς ελληνικά, με Έλληνες αξιωματικούς. Σε κάθε σύνταγμα, υπηρετούσαν ελάχιστοι Βρετανοί. Το 1ο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού είχε συνταγματάρχη τον Βρετανό Ρόμπερτ Όσβαλντ και είχε φτάσει να αριθμεί 1.129 άντρες. Έδρασε τη μάχη της Λευκάδας το 1810, στο Μαυροβούνιο, τη Σικελία, τη Νεάπολη, τη Σπέτσια και τη Γένουα. Για τη δράση του τιμήθηκε με τον τίτλο «Duke of York own 1st Greek Light».
Το 2ο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού συγκροτήθηκε το 1813 από τον Βρετανό στρατηγό Ρίτσαρντ Τσορτς, γνωστό από τη δράση του στην Επανάσταση του ’21. Το Σύνταγμα είχε δύναμη 500 περίπου αντρών. Πολέμησε στους Παξούς το 1814 και διαλύθηκε το ίδιο έτος. Και τα δύο ελληνικά συντάγματα ήταν οργανωμένα βάσει του βρετανικού συστήματος.
Το 1ο διέθετε 10 κεντρικούς λόχους, ένα λόχο ακροβολιστών και ένα λόχο σκοπευτών. Οι άντρες του τελευταίου, αντί για μουσκέτο, έφεραν το περίφημο βρετανικό τυφέκιο ραβδωτής κάννης Μπέικερ. Η συγκρότηση του 2ου δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί. Οι άντρες του όμως αποτέλεσαν τον πυρήνα του Ελληνικού Επαναστατικού Στρατού, λίγα χρόνια αργότερα.
Έλληνες στην υπηρεσία της Ρωσίας
Έλληνες στρατιώτες εντάχθηκαν στο Ρωσικό Στρατό ήδη από τα μέσα του 16ου αιώνα. Η παρουσία τους όμως έγινε πιο αισθητή από τότε που η Ρωσία άρχισε να παρεμβαίνει στα ελληνικά πράγματα, προβαλλόμενη ως προστάτιδα των ορθοδόξων πληθυσμών. Ο πλέον διάσημος Έλληνας πολεμιστής στην υπηρεσία των Ρώσων δεν ήταν άλλος από τον Λάμπρο Κατσώνη.
Ο Λάμπρος Κατσώνης εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες πολεμιστές όλων των εποχών. Ήταν ο άντρας ο οποίος, αψηφώντας δύο αυτοκρατορίες της εποχής, πολέμησε μόνος εναντίον των Οθωμανών. Γεννήθηκε το 1752 στη Λειβαδιά της Βοιωτίας. Ήταν 17 ετών μόνο όταν κατηγορήθηκε για το φόνο κάποιου Τούρκου.
Έτσι, για να σώσει τη ζωή του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του και να καταφύγει στη Ζάκυνθο. Από εκεί πέρασε στο Λιβόρνο, κέντρο τότε των ρωσικών ναυτικών προπαρασκευών, εν όψει του νέου Ρωσοτουρκικού Πολέμου. Ο Λάμπρος δεν έχασε φυσικά καιρό και αμέσως κατατάχθηκε στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις με τις οποίες συμμετείχε στις επιχειρήσεις των ετών 1770-’74 κατά των Τούρκων.
Η δράση του αυτή αποτέλεσε πραγματικό σχολείο για αυτόν, και τον βοήθησε να εξοικειωθεί με το υγρό στοιχείο. Μετά το πέρας του πολέμου, ο Λάμπρος, μαζί με άλλους 3.000 Έλληνες, ακολούθησε τους Ρώσους και έφτασε στην Κριμαία. Εκεί κατατάχτηκε στο «Ελληνικό Τάγμα της Μπαλακλάβας». Αυτό το τάγμα «Κυνηγών» (ελαφρού πεζικού ακροβολιστών) αποτελούνταν αποκλειστικά από Έλληνες, για αυτό ονομαζόταν και «Ελληνικό Τάγμα».
Σχηματίστηκε το 1775 κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου και έλαβε το βάπτισμα του πυρός στις μάχες γύρω από το Αζόφ εναντίον των Τούρκων και των Τατάρων συμμάχων τους, με πρώτο διοικητή τον Μανιάτη Στέφανο Μαυρομιχάλη. Ο ίδιος ο Κατσώνης διακρίθηκε ιδιαίτερα στις εκεί μάχες και προήχθη σε αξιωματικό. Μετά το πέρας του πολέμου κατά των Τούρκων, το Τάγμα, ενταγμένο σε μια ρωσική στρατιά υπό τον Ποτέμκιν, στάλθηκε στον Καύκασο, όπου έδρασε κατά των Περσών.
Ο Κατσώνης και πάλι διακρίθηκε και προήχθη σε λοχαγό επ’ ανδραγαθία, από τον ίδιο τον Ποτέμκιν. Κατόπιν, και εν όψει της έκρηξης του νέου Ρωσοτουρκικού Πολέμου, ο Κατσώνης στάλθηκε στην Ιταλία και κατόπιν στην Ελλάδα, όπου ανέπτυξε, ως γνωστόν, δράση ως ναυμάχος. Το Ελληνικό Τάγμα των Κυνηγών της Μπαλακλάβα όμως συνέχισε να υπηρετεί στο Ρωσικό Στρατό. Το 1779 αναδιοργανώθηκε και ονομάστηκε Ελληνικό Σύνταγμα Πεζικού.
Η δύναμή του τότε έφτανε τους 850 άντρες. Το 1784 το Σώμα μεταφέρθηκε στην Μπαλακλάβα, και το 1796 έλαβε το όνομα «Ελληνικόν Τάγμα Πεζικού Μπαλακλάβας». Έλαβε ενεργό μέρος στους Ναπολεόντειους Πολέμους, στο Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1806-’12, του 1828-’29, αλλά και στον Κριμαϊκό Πόλεμο, μαζί με την Ελληνική Ορθόδοξον Λεγεώνα. Το Τάγμα διαλύθηκε το 1859.
Το 1795 όμως οι Ρώσοι συγκρότησαν και ένα ακόμα ελληνικό τάγμα, αυτό της Οδησσού, το οποίο διαλύθηκε το 1797, αλλά επανιδρύθηκε το 1803 με την ονομασία «Ελληνικόν Τάγμα Πεζικού Οδησσού». Ήταν συγκροτημένο όπως και τα κοινά ρωσικά τάγματα, διαθέτοντας τέσσερις λόχους των 120-150 αντρών. Το Τάγμα έλαβε επίσης μέρος στους Ναπολεόντειους Πολέμους και στο Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1806-’12, και διαλύθηκε το 1819.
Ένα ακόμα ελληνικό τμήμα που έδρασε υπό τη σημαία της Ρωσίας ήταν και το Ελληνικόν Σώμα, που συγκροτήθηκε το 1806 με την κήρυξη του Ρωσοτουρκικού Πολέμου και έδρασε στη σημερινή Ρουμανία. Το Σώμα επανδρώθηκε από Έλληνες εθελοντές, σκοπός των οποίων ήταν, σύμφωνα με προκήρυξη που εξέδωσαν, η απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Έμβλημα του Σώματος αποτελούσε η Πρόμαχος Αθηνά με τον ροπαλοφόρο Ηρακλή.
Η δύναμη του Σώματος έφτασε τους 1.500 άντρες, τους οποίους ο συνταγματάρχης του, Νικόλαος Πάγκαλος, οργάνωσε σε τέσσερα ελαφρά τάγματα (λεγεώνες) και σε μία «λεγεώνα» ελαφρών ιππέων. Στις υπομονάδες αυτές ο Πάγκαλος έδωσε τα ονόματα «Ολυμπιακή», «Θεσσαλική», «Σπαρτιατική», «Θρακική», και «Μακεδονική». Το ελληνικό Σώμα πολέμησε γενναία και διακρίθηκε στις επιχειρήσεις.
Οι Ρώσοι όμως το διέλυσαν το 1808, λόγω της προσκόλλησής του σε εθνικοαπελευθερωτικά ιδεώδη. Το 1806 ξέσπασε νέος Ρωσοτουρκικός Πόλεμος. Ο Ρώσος ναύαρχος Σενιάβιν κατέπλευσε τότε στη Μεσόγειο και επιχείρησε να ξεσηκώσει τους Έλληνες.
Δεν το κατόρθωσε όμως και περιορίστηκε στη συγκρότηση δύο ελληνικών ταγμάτων στα Επτάνησα, στο πρώτο ελεύθερο τμήμα ελληνικής γης, την Ιόνιον Πολιτεία, για τη συγκρότηση της οποίας βοήθησε αφάνταστα ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Στο μεταξύ οι Γάλλοι ξεσήκωσαν τον Αλή Πασά κατά της Ιονίου Πολιτείας, η οποία βρισκόταν υπό την «προστασία» της Μ. Βρετανίας. Οι Τουρκαλβανοί του Αλή λεηλάτησαν την Πρέβεζα και τη Βόνιτσα, αλλά αποκρούστηκαν στη Λευκάδα, την άμυνα της οποίας διηύθυνε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Μετά τη νίκη στη Λευκάδα πολλοί οπλαρχηγοί που είχαν καταφύγει στα Επτάνησα επέστρεψαν στη Ρούμελη και ενώθηκαν με τους κλεφταρματολούς Κατσαντώνη και Σουκιώτη, καθώς και με τον οπλαρχηγό Κίτσο Μπότσαρη. Την ίδια περίπου εποχή ο περίφημος αρματολός Νικοτσάρας αποφάσισε να συγκροτήσει και πολεμικό στόλο. Με ορμητήριο τον Πλαταμώνα, συγκρότησε πειρατικό στόλο με τον οποίο τρομοκρατούσε τους Τούρκους.
Φρόντισε μάλιστα να διαδώσει ότι δεν πολεμά κατά του σουλτάνου αλλά κατά του τυραννικού Αλή. Πιεζόμενος όμως από τους εχθρούς, ο Νικοτσάρας δέχτηκε την παράτολμη πρόταση των Ρώσων να κινηθεί από την Κατερίνη στη Μολδοβλαχία (!) Στις 23 Ιουλίου 1806, με 550 άντρες ο Νικοτσάρας άρχισε την πορεία του προς τη σημερινή Ρουμανία. Μετά από σειρά μαχών, έφτασε στο Νευροκόπι.
Από εκεί, καταδιωκόμενος από 15.000 Τούρκους, στράφηκε ξανά προς το Νότο και βρήκε καταφύγιο στο Άγιο Όρος. Κατόπιν, πέρασε με 180 άντρες του στη Σκόπελο. Η Ειρήνη του Τιλσίτ, το 1807, έθεσε τέρμα στον Γαλλορωσικό Πόλεμο, στον οποίο είχαν συμμετάσχει και οι Έλληνες. Ένα άλλο ελληνικό σώμα που συγκρότησαν οι Ρώσοι –στα Επτάνησα το 1805– ήταν και η Λεγεών Ελαφρών Τυφεκιοφόρων. Και το Σώμα αυτό ήταν βραχύβιο.
Τέλος, 200 περίπου Έλληνες εκπαιδεύτηκαν ως αξιωματικοί στη Στρατιωτική Ακαδημία Ομοδόξων, που είχε ιδρύσει η Μ. Αικατερίνη και λειτούργησε από το 1775 έως το 1796. Έλληνες αξιωματικοί στελέχωσαν μονάδες του Ρωσικού Στρατού. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης του ’21 πολλοί από αυτούς ήρθαν αρχικά στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, μαζί με τον Α. Υψηλάντη, στρατηγό επίσης του Ρωσικού Στρατού και υπασπιστή του τσάρου Αλεξάνδρου, βοηθώντας στη συγκρότηση του Ιερού Λόχου και του τακτικού ιππικού και πυροβολικού. Μετά την αποτυχία της εκεί εξέγερσης, οι επιζώντες κατέβηκαν στην Ελλάδα και οι περισσότεροι από αυτούς κατατάχτηκαν στα τακτικά σώματα, του Δ. Υψηλάντη, του Ροδίου και του Φαβιέρου.
Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση των αδελφών Αλεξάνδρου και Δημήτριου Υψηλάντη. Καταγόμενοι από ονομαστή οικογένεια Φαναριωτών και βοεβόδων των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, οι αδελφοί Υψηλάντη κατέφυγαν στη Ρωσία με την έναρξη του Ρωσοτουρκικού Πολέμου το 1806. Και οι δύο σπούδασαν στη ρωσική στρατιωτική ακαδημία και τοποθετήθηκαν ως αξιωματικοί στο Ρωσικό Στρατό.
Ο Αλέξανδρος έγινε επιτελής του Τσάρου και πολέμησε κατά του Ναπολέοντα το 1812 –’14. Έχασε μάλιστα το δεξί του χέρι στη μάχη της Δρέσδης (κατ’ άλλους, στη μάχη του Μπάουτσεν) το 1813. Προήχθη σε στρατηγό και τιμήθηκε με τον τίτλο του Πρίγκιπα της Ρωσίας. Αποκηρύχτηκε από τον τσάρο όταν ανέλαβε την ηγεσία της Ελληνικής Επανάστασης στη Μολδοβλαχία.
Ο Δημήτριος Υψηλάντης έφτασε στο βαθμό του λοχαγού του Ρωσικού Στρατού. Κατόπιν ήρθε στην Ελλάδα και πολέμησε στην Επανάσταση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)