Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Αληθινός Διαλογισμός

Διαλογισμός σημαίνει στην πραγματικότητα να μπορούμε να Βλέπουμε Άμεσα, Καθαρά, χωρίς την παρεμβολή του «νου», της σκέψης, χωρίς την παραποίηση των επιθυμιών ή των εμπειριών, τελείως αντικειμενικά, τώρα, στον πραγματικό χρόνο, εδώ, στην αληθινή ζωή. Συνεπώς Διαλογισμός είναι ήδη μια κατάσταση επίγνωσης, ένας τρόπος όρασης, θέασης αυτού που συμβαίνει… δεν είναι ένα μέσο, μια δράση για να φτάσεις κάπου.

Ο Ίδιος ο Διαλογισμός είναι η Ορθή Δράση, η Ορθή Ζωή. Έτσι για να πούμε ότι Διαλογιζόμαστε πραγματικά θα πρέπει να Βλέπουμε Καθαρά, με ένα Νου Καθαρό από σκέψεις, με μια Καρδιά άδεια από επιθυμίες, με ένα σώμα ήρεμο, στην φυσική του κατάσταση της ισορροπίας, της ελάχιστης προσπάθειας.

Δεν μπορούμε να Διαλογιστούμε με «νου» που έχει εμμονές, τρέχει πίσω από προσκολλήσεις, ή εξωτερικά φαινόμενα. Όταν προσπαθούμε μέσα από αυτή την κατάσταση της σύγχυσης, του κατασκευασμένου (από την σκέψη) ψεύτικου εαυτού, να δούμε, ξεστρατίζουμε από την Άμεση Όραση, το Παρόν, την Αληθινή Ζωή, παρασυρόμαστε από την ροή της σκεπτοδιαδικασίας, σε εικονικές πραγματικότητες, κοσμικούς σκοπούς, ή επίγειες υλικές καταστάσεις.

Πρέπει να Είμαστε Ελαφριοί, Άδειοι, για να μπορέσουμε να Ανυψωθούμε προς την Ανώτερη Πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να Αναδυθούμε στην Πραγματικότητα μέσω της σκέψης, (ενός εγώ), της εμπειρίας, της συσσώρευσης εμπειριών… όλα αυτά είναι ένα νεκρό παρελθόν.

Πρέπει να μάθουμε να Ζούμε Τώρα, Εδώ, στην Στιγμή που Ρέει, στον Πραγματικό Χρόνο, στην Αληθινή Ζωή, όχι στην νόηση, στην μνήμη, στο παρελθόν (των εμπειριών)… Διαλογισμός λοιπόν είναι να Βλέπουμε Πραγματικά, χωρίς τις παρεμβολές και την παραποίηση της σκέψης, και Τότε υπάρχει Ενότητα αυτού που βλέπουμε… έχει διαλυθεί ο παρατηρητής, το υποκείμενο, το εγώ, κι έχουν γίνει όλα ένα, ένα ενοποιημένο πεδίο επίγνωσης που τα περιλαμβάνει όλα. Τότε υπάρχει μόνο Εμπειρία της Καθαρής Παρατήρησης, της Άμεσης Ανταπόκρισης στην ζωή και στις ανάγκες της, η συμβίωση με όλους και όλα, η ειρήνη, το τέλος της διαμάχης, η Γαλήνη.

Αληθινός Διαλογισμός και το μονοπάτι προς τη φώτιση (Πνευματικά Σχόλια)

Ο διαλογισμός δεν είναι τεχνική, πρακτική ή τελετουργία. Είναι μια κατάσταση ύπαρξης, ένας τρόπος θέασης, ένας τρόπος επίγνωσης. Είναι η άμεση αντίληψη της πραγματικότητας, χωρίς τα φίλτρα του μυαλού, του εγώ ή των αισθήσεων. Ο διαλογισμός είναι η συνειδητοποίηση της αληθινής φύσης του εαυτού μας και όλων των πραγμάτων, πέρα από τις ψευδαισθήσεις της δυαδικότητας, του χωρισμού και της παροδικότητας.

Ο διαλογισμός δεν είναι κάτι που κάνουμε, αλλά κάτι που είμαστε. Είναι η φυσική κατάσταση της συνείδησής μας, η οποία συσκοτίζεται από τα στρώματα της προετοιμασίας, της άγνοιας και της προσκόλλησης που έχουμε συσσωρεύσει σε όλη μας τη ζωή. Το να διαλογιζόμαστε σημαίνει να ξεφλουδίζουμε αυτά τα στρώματα, να αποκαλύπτουμε την αληθινή μας ουσία, να αφυπνίζουμε τον αληθινό μας εαυτό.

Ο διαλογισμός δεν είναι στόχος, προορισμός ή επίτευγμα. Είναι ένα ταξίδι, μια διαδικασία, μια μεταμόρφωση. Είναι ο δρόμος προς τη φώτιση, που δεν είναι μια κατάσταση ευδαιμονίας, ευτυχίας ή τελειότητας, αλλά μια κατάσταση σοφίας, συμπόνιας και ελευθερίας. Η φώτιση δεν είναι κάτι που πετυχαίνουμε, αλλά κάτι που αποκαλύπτουμε. Είναι το εγγενές μας δυναμικό, που είναι λανθάνον μέσα μας, περιμένοντας να το ανακαλύψουμε.

Ο διαλογισμός δεν είναι θέμα προσπάθειας, συγκέντρωσης ή πειθαρχίας. Είναι θέμα παράδοσης, χαλάρωσης και δεκτικότητας. Δεν πρόκειται για τον έλεγχο του μυαλού, αλλά για την αφαίρεση του νου. Δεν πρόκειται για εστίαση σε ένα αντικείμενο, αλλά για άνοιγμα στο σύνολο. Δεν πρόκειται για την απόδραση από την πραγματικότητα, αλλά για την αγκαλιά της πραγματικότητας.

Ο διαλογισμός δεν είναι μια μοναχική πρακτική, αλλά μια κοινωνική. Δεν πρόκειται για την απομόνωση από τον κόσμο, αλλά για τη σύνδεση με τον κόσμο. Δεν πρόκειται για απόσυρση από τη ζωή, αλλά για ενασχόληση με τη ζωή. Δεν πρόκειται για την αποφυγή του πόνου, αλλά για την ανακούφιση του πόνου. Δεν πρόκειται για προσωπική σωτηρία, αλλά για καθολική συμπόνια.

Ο διαλογισμός είναι η ουσία όλων των πνευματικών παραδόσεων, αλλά υπερβαίνει όλες τις θρησκείες, τα δόγματα και τις θεωρήσεις. Είναι η παγκόσμια γλώσσα της καρδιάς, το κοινό έδαφος της ανθρωπότητας, η απόλυτη αλήθεια της ύπαρξης. Ο διαλογισμός είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσετε τα μυστήρια της ζωής, η πόρτα για να μπείτε στο βασίλειο του θείου, η γέφυρα για να διασχίσετε τον ωκεανό της σαμσάρα.

Ο διαλογισμός είναι απλός, φυσικός και αβίαστος. Αλλά είναι επίσης κάτι λεπτό, βαθύ και προκλητικό. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και θάρρος. Απαιτεί ειλικρίνεια, ταπεινότητα και ειλικρίνεια. Μας ανταμείβει με διορατικότητα, σαφήνεια και ειρήνη. Μας ευλογεί με αγάπη, χαρά και αρμονία.

Ο διαλογισμός είναι το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και στους άλλους. Είναι η υψηλότερη μορφή τέχνης που μπορούμε να δημιουργήσουμε και να εκτιμήσουμε. Είναι η πιο ευγενική υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε και να λάβουμε. Είναι η μεγαλύτερη περιπέτεια που μπορούμε να ξεκινήσουμε και να απολαύσουμε.

Ο διαλογισμός είναι η ίδια η ζωή.

Πνευματικές Ιδέες

Ο Αληθινός Διαλογισμός είναι η ξεκάθαρη επίγνωση:

Ο διαλογισμός είναι η πρακτική της επίτευξης μιας κατάστασης άμεσης και ξεκάθαρης επίγνωσης, απαλλαγμένη από την επιρροή του νου και των προσωπικών επιθυμιών. Επιτρέπει στα άτομα να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα αντικειμενικά, σε πραγματικό χρόνο, χωρίς τη διαστρέβλωση των σκέψεων ή των εμπειριών. Ο αληθινός διαλογισμός δεν είναι ένα μέσο για έναν σκοπό, αλλά μια κατάσταση ύπαρξης, ένας τρόπος αντίληψης και κατανόησης του τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή.

Η ουσία του διαλογισμού:

Για να ασχοληθεί κανείς αληθινά με το διαλογισμό, πρέπει να καλλιεργήσει ένα μυαλό χωρίς σκέψεις, μια καρδιά απαλλαγμένη από επιθυμίες και ένα σώμα σε κατάσταση ήρεμης ισορροπίας. Είναι αδύνατο να διαλογιστείτε όταν το μυαλό καταναλώνεται από εμμονές, προσκολλήσεις ή εξωτερικές περισπασμούς. Η προσπάθεια διαλογισμού από μια τέτοια μπερδεμένη κατάσταση μάς απομακρύνει από την καθαρή αντίληψη, την αληθινή ζωή και την παρούσα στιγμή, τραβώντας μας στη σφαίρα των εικονικών πραγματικοτήτων, των εγκόσμιων επιδιώξεων και των υλιστικών προσκολλήσεων.

Υπέρβαση των ψευδαισθήσεων:

Για να ανέβουμε σε μια ανώτερη πραγματικότητα, πρέπει να ενσαρκώσουμε την ελαφρότητα και το κενό. Η πορεία προς τον αληθινό διαλογισμό δεν βρίσκεται στη σκέψη, στο εγώ ή στη συσσώρευση προηγούμενων εμπειριών. Αντίθετα, απαιτεί να αγκαλιάζουμε τη ροή της παρούσας στιγμής, να ζούμε πλήρως σε πραγματικό χρόνο και στην αληθινή ζωή. Βλέποντας χωρίς την παρέμβαση και την παραμόρφωση των σκέψεων, διαλύουμε τον διαχωρισμό μεταξύ του παρατηρητή, του υποκειμένου και του εγώ, συγχωνεύοντάς τα σε ένα ενιαίο πεδίο επίγνωσης. Σε αυτή την κατάσταση, βιώνουμε καθαρή παρατήρηση, άμεση ανταπόκριση στις απαιτήσεις της ζωής, συμβίωση με όλα τα όντα, ειρήνη, παύση των συγκρούσεων και γαλήνη.

Η ουσία της πραγματικότητας:

Ο αληθινός διαλογισμός είναι η ικανότητα να βλέπει κανείς άμεσα και καθαρά, χωρίς να επιβαρύνεται από τους περιορισμούς και τις προσκολλήσεις του νου. Είναι μια κατάσταση ύπαρξης που υπερβαίνει τον κατασκευασμένο εαυτό και αποκαλύπτει την ουσία της πραγματικότητας. Καλλιεργώντας ένα άδειο μυαλό, μια καρδιά απαλλαγμένη από επιθυμίες και ένα σώμα σε ισορροπία, τα άτομα μπορούν να βιώσουν τα βαθιά οφέλη του διαλογισμού στην καθημερινή τους ζωή. Αγκαλιάζοντας την παρούσα στιγμή, ζώντας σε πραγματικό χρόνο και αντιλαμβανόμενοι χωρίς παραμόρφωση, ξεκλειδώνουμε τη μεταμορφωτική δύναμη του διαλογισμού και ανακαλύπτουμε την ενότητα που υπάρχει σε όλα τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου