Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

O Σχηματισμός των λέξεων στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

2. Αρσενικά σε -μην και -μων


§ 312. Αξίζει να μνημονευθούν εδώ σχεδόν μόνο εξαιτίας της συνάφειάς τους με το -μα: χειμών = χεῖμα 'θύελλα, χειμώνας', λειμών 'υγρός τόπος > λιβάδι', λιμήν 'λιμάνι', πολυ-κτήμων - κτῆμα (§ 141)· άλλα παραδείγματα: τλήμων 'υπομονετικός > α) ακλόνητος, β) άτυχος', και τελαμών 'φορέας > αορτήρας', και τα δύο από το τλη- 'φέρω, υπομένω'· ἡγεμών 'οδηγός' από το ἡγεῖσθαι 'οδηγώ'.

Το Έμφυτο Θείο και η Υπέρβαση

1. Το Θείο ως το Έμφυτο Απόλυτο: Ο Θεός, ή αυτό που ονομάζουμε Θεό, ως το Απόλυτο, είναι ενυπάρχον σε όλα τα πράγματα. Ο Θεός δεν είναι ένα ον που υπάρχει σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά μάλλον η υποκείμενη πραγματικότητα που διαποτίζει όλα τα πράγματα. Η αίσθηση ότι ο Θεός είναι «παντού» ευθυγραμμίζεται με αυτήν την πεποίθηση. Όπως ο ωκεανός, ο Θεός είναι απέραντος και απεριόριστος, δεν περιορίζεται σε κανένα όριο ή περιορισμό.

2. Η ανθρώπινη αντίληψη του Θεού ως ειδωλολατρία: Τα ανθρώπινα όντα, στην περιορισμένη κατανόησή τους, συχνά δημιουργούν μια εικόνα ή έννοια του Θεού που ταιριάζει με τη δική τους κατανόηση. Αυτός ο «θεός των ανθρώπων» είναι ένα είδωλο, μια περιορισμένη και ημιτελής αναπαράσταση του αληθινού Θείου. Ο αληθινός Θεός είναι πέρα από όλα τα ανθρώπινα κατασκευάσματα και δεν μπορεί να περιέχεται μέσα σε αυτά.

3. Υπέρβαση μέσω της απογοήτευσης: Η πορεία προς την πραγματοποίηση του αληθινού Θείου περιλαμβάνει την απελευθέρωση από τα όρια αυτών των ανθρωπογενών κατασκευών. Μέσω αυτής της διαδικασίας απογοήτευσης, τα άτομα μπορούν να ξεπεράσουν τους περιορισμούς τους και να αντιληφθούν την αληθινή, έμφυτη φύση του Θείου. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είναι αυθόρμητη, χωρίς την ανάγκη για δασκάλους ή διδασκαλίες, εάν το άτομο αναζητά πραγματικά την απελευθέρωση.

4. Η ψευδαίσθηση της θεϊκής καταγωγής: Η θεωρία απορρίπτει την έννοια του Θεού που κατέρχεται στο ανθρώπινο επίπεδο. Αντίθετα, προτείνει ότι οποιαδήποτε εμπειρία θεϊκής σύνδεσης ή αποκάλυψης δεν αφορά τον Θεό που κατεβαίνει στο επίπεδο του ατόμου, αλλά μάλλον το άτομο που διαλύει τους περιορισμούς του για να συγχωνευθεί με το έμφυτο Θείο.

5. Το μονοπάτι προς την ελευθερία: Ο καθένας μπορεί να φτάσει σε αυτήν την κατάσταση ελευθερίας, δηλαδή να συνειδητοποιήσει τη θεϊκή του φύση και να ξεπεράσει τους περιορισμούς του. Αυτή η ελευθερία δεν είναι αποκλειστική ή περιορισμένη, αλλά ανοιχτή σε οποιονδήποτε τη φιλοδοξεί πραγματικά.

Η Θεωρία του Θείου Έμφυτου και Υπερβατικότητας, λοιπόν, προσφέρει μια μυστικιστική κατανόηση της φύσης του Θεού και του πιθανού μονοπατιού για τα ανθρώπινα όντα να συνειδητοποιήσουν αυτή τη θεία πραγματικότητα.

Η δημιουργία πνευματικών κλειδιών περιλαμβάνει την καλλιέργεια στάσεων και πρακτικών που μπορούν να μας βοηθήσουν να υπερβούμε τις περιορισμένες αντιλήψεις μας και να συνδεθούμε πιο βαθιά με το Θείο. Ακολουθούν μερικές προτάσεις, αλλά να θυμάστε, ότι αυτοί δεν είναι άκαμπτοι κανόνες ή ο μόνος τρόπος για πνευματική κατανόηση. Είναι απλώς οδηγοί για να σας βοηθήσουν στο δικό σας μοναδικό ταξίδι.

1. Ενσυνειδητότητα: Να είστε παρόντες σε κάθε στιγμή, έχοντας πλήρη επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αισθήσεών σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιληφθείτε το Θείο εδώ και τώρα, αντί να χάνεστε σε σκέψεις για το παρελθόν ή το μέλλον.

Στην παρούσα στιγμή, μπορούμε να ζήσουμε την απεραντοσύνη του σύμπαντος.

2. Μη προσκόλληση: Προσπαθήστε να αφήσετε την επιθυμία σας να ελέγχετε ή να κατέχετε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποδεχτείτε τον κόσμο όπως είναι, χωρίς να προσπαθείτε να τον αναγκάσετε να χωρέσει στις προκαταλήψεις σας.

Με το να φύγουμε, μπορούμε να βιώσουμε την ελευθερία του άπειρου.

3. Ταπεινοφροσύνη: Αναγνωρίστε ότι είστε ένα μικρό μέρος ενός αχανούς σύμπαντος. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε ότι η προοπτική σας είναι περιορισμένη και να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και εμπειρίες.

Μπροστά στο άπειρο, δεν είμαστε παρά ένας κόκκος σκόνης.

4. Αγάπη: Καλλιεργήστε μια βαθιά αγάπη και συμπόνια για όλα τα όντα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε μια αίσθηση διασύνδεσης με το σύμπαν.

Μέσα από την αγάπη, μπορούμε να νιώσουμε τη σύνδεσή μας με όλα τα πράγματα.

5. Σιωπή: Περάστε χρόνο στη σιωπή, χωρίς περισπασμούς και θόρυβο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να συντονιστείτε στις λεπτές ενέργειες του σύμπαντος και να ακούσετε την ακίνητη, μικρή φωνή μέσα σας.

Στη σιωπή, μπορούμε να ακούσουμε τη φωνή του Θείου.

6. Παραδοθείτε: Αφήστε το εγώ σας και παραδοθείτε στο Θείο. Δεν πρόκειται για την παραίτηση ή την απώλεια, αλλά για την αναγνώριση ότι υπάρχει μια δύναμη μεγαλύτερη από τον εαυτό σας.

Σε παράδοση, μπορούμε να διαλυθούμε στο πραγματικό.

Θυμηθείτε, αυτά είναι απλώς υποδείξεις, όχι οριστικές απαντήσεις. Το πνευματικό ταξίδι του καθενός είναι μοναδικό, και αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Το κλειδί είναι να βρείτε αυτό που αντηχεί μαζί σας και σας βοηθά να συνδεθείτε με το Θείο με τον δικό σας τρόπο.

Πώς σου μιλάς όταν είσαι μόνος;

Πώς σου μιλάς όταν είσαι μόνος;
Πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου και στις ικανότητές του;
Τί λέξεις χρησιμοποιείς μετά το “είμαι”;
Αν εσύ χρησιμοποιείς εκφράσεις όπως “είμαι άχρηστος, ανίκανος, δειλός” για σένα.. τί περιμένεις να -λάβουν- οι άλλοι απ’ έξω ως μήνυμα;
Πώς μπορείς να περιμένεις επιτυχία σε οποιονδήποτε τομέα, όταν είσαι πεπεισμένος για αποτυχία από πριν;
Απαισιοδοξία ή πραγματικότητα το γεγονός ότι υλοποιούμε τις σκέψεις και τους φόβους μας;
Άλλαξε ρότα.
Συνειδητά, σήμερα.
Είσαι στην καλύτερη εκδοχή που θα μπορούσες να ήσουν σήμερα με τις καταστάσεις που περνάς.
Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς και είναι εντάξει, όπως, άλλο τόσο εντάξει είναι να συνειδητοποιείς τα λάθη και τα ελαττώματά σου και με πράξεις να τα διορθώνεις.
Στον αγώνα του δρόμου της ζωής μας μάτια μου, είμαστε όλοι ίσοι αθλητές.
Το θέμα είναι να θέλεις να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι με τον εαυτό σου σύμμαχο και φίλο και να τον ανταγωνίζεσαι για να γίνεσαι καλύτερος από σένα τον ίδιο, κάθε μέρα.

Σκέψεις ενός ατόμου με αγχώδη διαταραχή που προσπαθεί να ζήσει τη ζωή του

Πολλές οι συνειδητοποιήσεις, λίγες οι ώρες. Είναι απίστευτο πόσα μπορείς να σκεφτείς όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα και μάλιστα σε πόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πόσα μπορεί να νιώσεις κάνοντας απολύτως τίποτα.

Αναρωτιέμαι αν αυτός είναι ο λόγος που με κάνει να δουλεύω πολύ, να βγαίνω συνέχεια, να ψάχνω συνέχεια το κάτι διαφορετικό.

Τι οξύμωρο! Να σκέφτεσαι και να νιώθεις τόσα μη κάνοντας τίποτα και να μην νιώθεις τίποτα κάνοντας τόσα πολλά.

Κενό! Μήπως η ζωή είναι αυτό; Ένα λευκό χαρτί που κάθε μέρα μπορείς να το γεμίσεις με ζωγραφιές και γράμματα ή να το αφήσεις κι εντελώς κενό;

Νομίζω πως δεν κρύβεται η μαγεία στη ζωή αλλά πως όλα είναι ζωή και όλα είναι μαγεία. Όταν αγγίζω την άμμο, όταν νιώθω τον αέρα, όταν ακούω το θρόισμα των δέντρων, όταν με σκέφτεται ένας φίλος, όταν μου χαμογελάει ένας άγνωστος, όταν μ αγκαλιάζεις, όταν ακούω μπράβο, όταν μοιράζεσαι κάτι δικό σου, όταν σε κοιτάω, όταν κάποιος γεννιέται ακόμα κι όταν κάποιος πεθαίνει.

Τόσο τα ευχάριστα όσο και τα δυσάρεστα γεγονότα γεννούν δυνατά συναισθήματα. Και τα δύο τα φοβάμαι και τα καλά και τα κακά. Κι αν δεν καταφέρω να τα σηκώσω;

Προτιμώ λοιπόν, τις περισσότερες φορές, να μένω εκτός από αυτά. Δεν θέλω να ξεκουράζομαι ούτε να περνώ πολλές στιγμές κάνοντας απολύτως τίποτα γιατί τότε θα τις γεμίσουν οι σκέψεις μου και τότε ακριβώς ειναι που μπορεί να αρχίσω να νιώθω έντονα. Κι αν κάνω κάτι που θα αναστατώσει τη ρουτίνα μου;

Φοβάμαι! Ακόμα κι αν κάθε στιγμή που ζω είναι μαγική φοβάμαι!

Κι αν θέλω κι άλλο απ αυτήν, κι αν θέλω περισσότερα και δεν θέλεις να μου τα δώσεις ή δεν μπορείς; Τότε τι θα απογίνω εγώ; Που θα παω να βρω τέτοιες στιγμές;

Δεν ξέρω γιατί αλλά η μόνη λέξη που μπορεί να με συνεφέρει απο την αγωνία μου είναι Ευγνωμοσύνη.

Ευγνωμοσύνη για όλα τα μικρά «θαύματα" που συνέβησαν ακόμα κι αν τα φοβόμουν και δεν τόλμησα να κάνω και πολλά για να συμβούν. Με κάνουν βέβαια να θυμόμαι την μαγεία που θέλω να αφήσω απεγνωσμένα απ έξω κάποιες φορές. Αν την πάρω μαζί μου κινδυνεύω να την χάσω ανα πάσα στιγμή.

Μήπως τελικά είναι έτσι η ζωή; Μικρές στιγμές που αν δεν τις προσέξεις γίνονται ένα με το «κενό»; Εκείνο δηλαδή το αόρατο κομμάτι της υλικής ζωής. Χάθηκαν όντος τελικά ή μήπως κάνω πως δεν τις βλέπω;

Μήπως αυτό σημαίνει ζωή; Πολλές μικρές στιγμές που δεν πρέπει να τις χάσω; Τοσο απλα! Όλες έχουν τη σημασία τους, είναι η ιστορία μου. Μικρές ,μεγάλες, δύσκολες, εύκολες, δυσάρεστες, ευχαριστες; Αν δεν τις δω, δεν έχω ζωή. Όσο τις βλέπω όμως γεμίζω από ζωή.

Πάλι έρχονται στο μυαλό μου οι ζωγραφιές στο λευκό χαρτί. Τι θα ζωγραφίσω αν συνέχεια κάνω ότι δεν ζω;

Υπάρχω απλά κι επιβιώσω σαν καλοκουρδισμένη παιδική κουκλα;

Αν δεν θέλω να δεχτώ κατι τετοιο χρειάζεται να θυμηθώ την ιστορία μου κι αν θέλω ν την θυμηθώ πρέπει να δώσω σημασία στις στιγμές μου. Κι όσο δίνω τότε θα έρχεται περισσότερη μαγεία.

Κι αν πονέσω;

Δεν έχω άλλη επιλογή!

Ότι κι αν κάνω όσο κι αν προσπαθω να προστατευτώ πάλι στενοχωριεμαι. Οπότε;

Κάνω πραγματα και μπορεί να απογοητευτώ δεν κάνω πράγματα νιώθω ένα κενό.

Πόσο ζόρι!

Προσπαθώ να ελέγχω την πορεία της ζωής μου και δεν καταφέρνω τίποτα. Αν τα κατάφερνα δεν θα είχα τωρα δυσάρεστες σκέψεις ούτε συναισθήματα.

Μάλλον είναι μάταιο να ελέγχεις. Η βεβαιότητα και η ασφάλεια είναι δύο έννοιες που επινοήσαμε για να αντέχουμε τις αλλαγές της ζωής και να αναπάντεχα που μας συμβαίνουν.

Δεν μπορώ να ελευθερωθώ αν δεν παραδεχτώ τη φύση μου. Είναι στη φύση μου η αλλαγή, το απροσδόκητο και το αβεβαιο. Είναι στη φύση μου ν αλλάζω όψη μέχρι και να χάσω το ίδιο μου σώμα.

Αν δεν το αποδεχτώ δεν μπορώ να ζήσω. Δεν γίνεται να ελέγξω το γεγονός ότι γεννήθηκα ανθρωπος και δεν θα τα καταφέρω καλύτερα στην ανθρώπινη ζωή μου όσο προσπαθώ να ζω σαν Θεός που όλα τα έχει υπό έλεγχο.

Είναι πολύ βαρύ δεν το αντέχω.

Κάπου άκουσα πως ο ανθρώπινος οργανισμός παρουσιάζει κάτι που λέγεται ομοιόσταση. Δεν μπορείς να είσαι για πάντα χαρούμενος και ευτυχισμένος. Κάποια στιγμή θα έρθουν τα δυσάρεστα συναισθήματα να σε συναντήσουν.

Να θυμηθώ να μην τα διώξω. Να πείσω τον εαυτό μου να μείνει εκεί να τα γευτεί. Είναι άλλωστε μέρος της φύσης μου κι αυτά. Χρειάζονται για να μείνω σε ισορροπία. Χρειάζονται για να συνεχίσω να νιώθω κάτι.

Ξεγιελιεμαι κάποιες φορές και πιστεύω πως αν καταφέρω να μην νιώθω τα δυσάρεστα θα νιώθω μόνο ευχάριστα. Τελικά δεν νιώθω τίποτα. Δεν νιώθω τα δυσάρεστα και δεν νιώθω ούτε τα ευχάριστα. Το καλύτερο που μπορώ να πετύχω μπαίνοντας σε αυτή τη προσπάθεια ειναι να νιώθω ένα κενό.

Πάλι λυπάμαι γι αυτα που δεν ένιωσα. Μα πως να νιώσω αφού πασχίζω να μην νιώθω τίποτα;

Τι να κάνω;

Να το παρω απόφαση πως δεν θα ξεφύγω. Πως η ζωή φέρνει μαγεία μεσα από τη λύπη.

Περίεργο αλλά εκεί που κλαίω γιατί συνειδητοποιήσα κατι που με πόνεσε μετα από λίγο βρισκω αρκετούς καλούς λόγους για να ελπίζω. Να ελπίζω πως εκεί έξω κρύβονται όμορφες στιγμές.

Εξω, δηλαδή έξω από την ζώνη ασφαλείας.

Δεν υπάρχει ασφαλής δρόμος, δεν ξέρω καν αν υπάρχει δρόμος, δε ξέρω αν είνα καλό να υπάρχει δρόμος. Και γιατί να μην φτιάξουμε; γιατί χρειάζεται να περιορίστουμε σε κατι παλαιότερο και γνώριμο που όμως μας έφερε εδω.

Δεν τρελαίνομαι με το εδώ.

Κοίτα να δεις που θα είναι αληθεια τελικά…

Μην προσπαθείς να σκεφτείς “έξω από το κουτί”. Αυτό είναι αδύνατον. Απλώς συνειδητοποίησε την αληθεια; ότι δεν υπάρχει κουτί.

Τι κομψό το Σύμπαν του Είναι

Με την ραγδαία πρόοδο της επιστήμης των τελευταίων δεκαετιών, ανατέλλει μια θεωρία που βάσιμα περιγράφει και αποδεικνύει τον φαινόμενο κόσμο επαρκώς: ως ένα αδιάσπαστο και ενιαίου πεδίο.

Η θεωρία των χορδών είναι το αντικείμενο των επιστημονικών δεδομένων, που τεκμηριώνει ο Δρ. Μπράιαν Γκριν, στο βιβλίο του [Το κομψό Σύμπαν]. Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που περιγράφει για το Είναι, εδώ και αιώνες ο προ πλατωνικός Έλληνας στοχαστής και μέγας φιλόσοφος Παρμενίδης (τον 6ο αιώνα π.Χ.), στο βιβλίο του «περί φύσεως».

Αυτούς στους δυο κόσμους θα επιχειρήσουμε να γεφυρώσουμε.

Ευελπιστούμε οι δυο οπτικές, να γίνουν η αφορμή για νέες αναζητήσεις -μέσα μας αλλά και γύρω μας- ώστε να δούμε το κόσμο με μια νέα ματιά: Την ματιά του παρατηρητή, αλλά ταυτόχρονα και του συμμέτοχου. Έτσι ώστε, στο θαυμαστής κομψότητας σύμπαν που ζούμε, να βιώσουμε την αληθινή Αγάπη του, να μας περικλείει με ασφάλεια στην αγκαλιά του.

Ζούμε σε ένα κόσμο, όπου αναζητούμε να βρούμε την θέση μας σε αυτόν.

Είναι ο δικός μας κόσμος, όπως το ίδιο και το δικό μας άπειρο Σύμπαν, εντός του οποίου κινούμαστε. Αυτό είναι το σπίτι μας και σε αυτό όλοι οικούμε. «Ο καθένας από μας αναζητά με τον τρόπο του, την αλήθεια και ποθεί μια απάντηση στο ερώτημα γιατί είμαστε εδώ»[1].

Αν και πορευόμαστε συλλογικά, ατενίζοντας τις ίδιες κορυφές, ο καθένας με το ανάλογο θάρρος, διαβαίνει το δικό του προσωπικό μονοπάτι. Έτσι, «η κάθε γενιά εμπνέεται και βασίζεται στους δρόμους που έχουν διανοίξει οι προηγούμενες», δίνοντας την αίσθηση της συνέχειας στην ζωή.

Σε κάθε καμπή της όμως, αν και δεν γνωρίζουμε το επόμενο βήμα -ατομικά και συλλογικά- εν τούτοις αναζητούμε μέσα από την σοφία της, να ιχνεύσουμε τον τρόπο που «η συνοχή του κόσμου» μένει ακέραια στο άπειρο και άχρονο του σύμπαντος διάκοσμο. Έμμεσα τότε και εμείς, είναι σαν να «συνεισφέρουμε εκπληρώνοντας» την δυνατότητα της όποιας αποστολής. Τότε «το δικό μας σκαλοπάτι, στην ανθρώπινη ανεμόσκαλα που στήνεται ώστε να φτάσουμε στ’ άστρα», γίνεται η εκπλήρωση και του δικού μας στόχου.

Το ζητούμενο κάθε πολιτισμού, είναι να ανακαλύψει μια οικουμενική «ενοποιημένη θεωρία πεδίου, ικανή να περιγράψει τις δυνάμεις της φύσης μέσα σε ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο». Έτσι θα κατανοήσουμε το μεγαλείο του σύμπαντος κόσμου, του οποίου είμαστε αναπόσπαστο μέτρο. Αυτό θα συμβεί όταν διαπιστώσουμε -ως έναν βαθμό, «την απλότητα και τη δυναμική των βασικών αρχών πάνω» στις οποίες ταξιδεύει το σύμπαν στο άχρονο.

Αν και υπάρχουν πολλοί δρόμοι να προσεγγίσουμε ένα αντικείμενο -χωρικά και χρονικά- η αφετηρία των προεκτάσεων του, πάντα εκκινεί από μέσα μας.

Υπάρχουν «δυο ακρογωνιαίοι λίθοι που στηρίζονται οι φυσικοί νόμοι». Η θεωρία της σχετικότητας του Einstein, η οποία επιχειρεί να κατανοήσει (δηλ. να συσχετίσει), τις μεγαλύτερες διαστάσεις των ορίων του σύμπαντος και η κβαντική θεωρία, η οποία αναφέρεται στους νόμους που διέπουν τον μικρόκοσμο και τα υποατομικά σωματίδια. Όμως, «οι δυο αυτές θεωρίες δεν μπορούν να αληθεύουν ταυτόχρονα».

Οι νέες ανακαλύψεις συνήθως προκύπτουν, όταν υπάρξουν αδιέξοδα. Εκεί είναι που ο ενθουσιασμός της ανακάλυψης, γίνεται αδιαμφισβήτητα περισσότερο ορατός. Τότε οι ιδέες αποκρυσταλλώνονται μέσα μας: όταν ανακαλύπτουμε πτυχές του κοινού μας Είναι, που ενοποιούν την διαφορετικότητα μας, σε ένα ευρύτερο σύνολο. Έτσι μπολιάζεται ο ενθουσιασμός μας για την ζωή: όταν το φως μέσα μας, φωτίζει τον κόσμο που ζούμε και μας περιβάλλει.

Η εικόνα που έχουμε για το σύμπαν ίσως αλλάξει, όταν διαπιστώσουμε ότι με υπερβατικό τρόπο -σχεδόν μεταφυσικό- τον κρύβουμε δυνητικά μέσα μας. Κατανοώντας το ένα, αυτό θα μας αποκαλύψει την συναρπαστική σπειροειδή άρρηκτη σύνδεση αμφοτέρων. Όπως ακριβώς κάνει ο γαλαξίας μας, ο οποίος περιστρέφει τα πάντα γύρω από το περίκεντρου του Ήλιου, προδίδοντας τους ζωή. Και εμείς επίσης μαζί του ταυτόχρονα κινούμεθα -αν και ανίκητοι: σαν να είμαστε επιβάτες στο ενιαίο και συμπαγές «όχημα» του παντός: το Είναι. Κάθε απόπειρα αλληλοδιάδοχης ακολουθίας στον χώρο και τον χρόνο, αναζητά το συνδέον κρίκο –δηλ. εμάς- ώστε να νοηματοδοτήθουν νέες περιστροφές ανέλιξης στο θαυμαστό, -αν και άγνωστο- κόσμο του κομψού σύμπαντος που ζούμε.

Ο διάκοσμος του σύμπαντος κόσμου, όπως αναφέρει ο Οδυσσέας Ελύτης[2] -ο μικρός αλλά και ταυτόχρονα τόσο μεγάλος-, «ολόκληρος ξεπήδα μπροστά μας» από το πουθενά, όπως μια άυλη σκέψη, «που μπροστά του ένας κόκκος άμμους δείχνει κολοσσιαίος». Τότε η ανάγκη του φαινόμενου κόσμου, με το αφάνες του καινούργιου, ψάχνει κάπου να στηριχθεί. Να βρει ένα βαθύτερο επίπεδο κατανόησης: στην απέραντη απλότητα του.

Βασικά, τη δική του ανάσα ο άνθρωπος αναζητά να νοιώσει αληθινά, μαζί με την πνοή ζωής που το σύμπαν αποπνέει. Σε αυτήν της την αναζήτηση, «η θεωρία των χορδών δίνει απαντήσεις σε όσα θαυμαστά συμβαίνουν στο σύμπαν μας».

Το ισχυρό εννοιολογικό πρότυπο που μας παρέχει η θεωρία των χορδών είναι ότι : «όλα τα σωματίδια που απαρτίζουν τα άτομα τα όποια αποτελούνται από ηλεκτρόνια και κουάρκς, στην πραγματικότητα είναι μικροί βρόχοι μιας παλλομένης χορδής». Έτσι στο μικρόκοσμο της ύλης, όλα αποτελούνται από «συνδέσμους παλλόμενων κλωστών». Η θεωρία των χορδών μας παρέχει «ένα μοναδικό ερμηνευτικό πλαίσιο, ικανό να ενσωματώσει όλες τις δυνάμεις», πάνω σε κάθε μορφή ύλης.

Οι ιδιότητες που παρατηρούνται στα σωματίδια, αντανακλούν τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να πάλλεται μια χορδή, αναφέρει ο Μπράιαν Γκριν. Όπως ακριβώς οι χορδές ενός μουσικού οργάνου, έχουν συγκεκριμένες ηχητικές συχνότητες, με τις οποίες προτιμούν να πάλλονται, -έτσι ώστε τα αυτιά μας να αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές μουσικές νότες και τις υψηλότερες αρμονικές τους-, το ίδιο ισχύει και για τους βρόχους της θεωρίας των χορδών.

«Καθένας από τους τρόπους με τους οποίους προτιμά να πάλλεται κάθε χορδή στην θεωρία των χορδών, εμφανίζεται με την μορφή σωματιδίου, του οποίου η μάζα και τα φορτία καθορίζονται από τον τρόπο ταλάντωσης της χορδής».

Έτσι, οι σωματιδιακές ιδιότητες στη θεωρία των χορδών, είναι η εκδήλωση μιας και μόνης φυσικής ιδιότητας: του τρόπου ταλάντωσης των θεμελιωδών χορδών, [κάτι σαν την μουσική].

Η ίδια ιδέα έχει εφαρμογή και στις δυνάμεις της φύσης, «κατά συνέπεια τα πάντα σε κάθε μορφή ύλης και δυναμικής, ενοποιούνται».

«Οι υποδομές που μας προσφέρει η θεωρία των χορδών, μας δίνει την δυνατότητα να εξηγήσουμε κάθε θεμελιώδες χαρακτηριστικό της δομής του σύμπαντος. Εξ αυτού του λόγου περιγράφεται ως [Θεωρία των πάντων]».

Μια αληθινή θεωρία δεν απαιτεί, ούτε καν επιδιώκει κάποια βαθύτερη εξήγηση, απλώς αναμένει στην σιωπή του μεγαλείου της, την βιωματική μας συμμέτοχη.

Τότε θα αναδείξει τον επόμενο από κοινού διασκελισμό, ώστε να πειστούμε για την δική μας συμμετοχή στο θαύμα. Όπως κάνει ο κάθε γονιός, όταν κρατά το παιδικό χέρι, στα πρώτα βήματα του παιδιού του, ώστε να βιώσει το ίδιο την χαρά της ελευθέρια του, στα προστάγματα του παρόντος: ως Ζειν Αληθώς.
 
Το παρμενίδειο «εν το παν»

Κατά το Παρμενίδη, όλα είναι συνδεδεμένα με αόρατους δεσμούς: ως Είναι. Γι’ αυτό, «μόνο μια οδός απομένει, η οδός του Είναι»(8.1-2)[3]. Το μη Είναι -ως το μη σχετιζόμενο με το Είναι- είναι αδιανόητο, διότι είναι ανύπαρκτο. Γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα, που να μην είναι σε σχέση με το Είναι. Όπως επίσης δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα, που να γεννιέται από το Μηδέν του(δηλ. το πουθενά).

Τα πάντα είναι σχετιζόμενα με το Είναι: παρ’ αυτού άγονται και αιωνία -όπως το ίδιο- μένουν. Αυτό που αλλάζει στον κόσμο μας, είναι ο διαφορετικός τρόπος δόνησης και σύνθεσης, των σκέψεων και των ενεργειών μας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη θεωρία των χορδών. Ορατά και αόρατα, νοητά και μη, αλλά και δυνάμενα, όλα είναι περιχεόμενα του Είναι.

Επίσης, ο Χώρος και ο Χρόνος εντός του οποίου όλα εκδηλώνονται, είναι ακέραιος, αδιαίρετος και άπειρος, όπως και το Είναι. Έτσι, [Είναι=Χρόνος=Χώρος στο άπειρο][4]. Κάτω από αυτή την προϋπόθεση, κάθε υπάρχον ίσταται σχετιζόμενο με το Είναι, ώστε να καταστεί ορατό το ίδιο[το Είναι]: μέσα από σκέψεις και ενέργειες, φανερώσεων και αποκρύψεων. Εκτός αυτού, δεν υπάρχει ουδέν. Όλα λοιπόν είναι περιεχόμενα του Είναι. Κάθε τι υπαρκτό, νοητό ή δυνάμενο, βρίσκεται εντός του Είναι.

Ότι έχει υπάρξει στο παρελθόν ή θα υπάρξει στο μέλλον, όπως και ότι έχει νοηθεί ή θα νοηθεί, μας διατίθεται στο Παρόν, ως δυνατότητα εκ του Είναι προερχομένη. Ακόμα και η σκέψη, είναι επί-σκεψη καλέσματος Tου, ένεκα της σχέσης μας με Αυτό.

Η σκέψη ως Εν-Νόηση και το Είναι, ταυτίζονται κατά τον Παρμενίδη: «διότι αυτό που εισβάλλει στην σκέψη μας, [έχει στενή σχέση αληθούς ένωσης] και είναι [το] ίδιο [ως ένα με] το είναι», (3.1). Το ίδιο επίσης πρεσβεύει και ο Αναξαγόρας.[5]

Κατά τον Παρμενίδη, δεν υπάρχει γέννηση ούτε θάνατος εντός του Είναι, αλλά μόνο φανέρωση ή απόκρυψη -με την έννοια ότι κάτι μας γίνεται αντιληπτό ως αποκάλυψη ή όχι: «Σε αυτήν [την οδό] υπάρχουν πολλές ενδείξεις:

ότι το εόν [ως Εν-Ον-Νους] είναι αγέννητο, ανώλεθρο, είναι εντελώς ολοκληρωμένο, ακίνητο και χωρίς τέλος.Ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει, γιατί στο παρόν είναι όλο μαζί ως ένα συνεχές. Ποια λοιπόν γέννηση θα αναζητούσες; πως; και από τι αυξήθηκε; Ούτε θα σε αφήσω να το χωρίσεις και να πιστέψεις ότι γεννήθηκε από το μη ον[δηλ. το μηδέν]. Διότι δεν είναι δυνατόν να λεχθεί, ούτε να νοηθεί, ότι ξεκίνησε από το μη είναι [ως μηδέν, από το τίποτα καθ’ ότι όλα είναι ένα με αυτό]. Ποια ανάγκη άλλωστε, θα το ωθούσε να γεννηθεί αργότερα ή νωρίτερα ξεκινώντας από το μηδέν; Είναι λοιπόν αναγκαίο, ή να είναι ολόκληρο με κάθε τρόπο(σε σχέση με τον εαυτό του και τα εαυτού μέρη), ή αλλιώς να μην υπάρχει καθόλου.» (8.2-11)

Η αίσθηση της απ-ουσίας, του αποκλεισμού ή της όποιας διαίρεσης εντός του Είναι, είναι ανεδαφική και αναυθεντική (δηλ.ψευδής).[6]

Οι ανθρώπινες αισθήσεις μας παραπλανούν και εν τέλει μας απατούν. Μέσα από τις φωταψίες του εφήμερου και του παροδικού, μας αποκόπτουν με ευκολία από το ενιαίο σύνολο στο οποίο ανήκουμε. Οι προκαταλήψεις εξ ορισμού, ορθώνουν τείχη τα οποία διαχωρίζουν, κερματίζουν, και αποκόπτουν από την ουσία του Είναι, την σύλληψη του ενιαίου. Η αποξένωση από το Είναι στο οποίο όλοι ανήκουμε, κινητοποιεί την ύπαρξη, ώστε να βιώσει η ίδια -ως δικό της- αυτόν τον ψευδή αποκλεισμό. Είναι ένα έμμεσο κάλεσμα επιστροφής, το οποίο κάνει ορατή την ψευδή ρηγμάτωση με Αυτό. Και, Ω! του θαύματος!, Αυτό ανταποκρίνεται.

Γεννάται ένα πρόβλημα- κοινωνικό, ψυχολογικό, ιδεολογικό ή όποιο άλλο- ώστε να αποκαλυφθεί και να αναγνωριστεί η Αλήθεια. Μόνο το Είναι διαθέτει εγγενώς την δυνατότητα της απόλυτης Αλήθειας, ώστε τις όποιες ανθρώπινες παραβλέψεις ένωσης, να τις κάνει ορατές και πάλι, με συνενώσεις. Τα οποία επίπονο εσωτερικά ή εξωτερικά αρνητικά βιώματα, όταν επιλύονται, στην ουσία μεταστρέφονται σε θετικές εμπειρίες επανόρθωσης προς την αλήθεια. Αυτή η Αλήθεια είναι που προετοιμάζει τι υπέδαφος της όποιας Δημιουργίας, στην απόλυτη αυθεντικότητα της. [Ζωντανό παράδειγμα, το επονομαζόμενο Κάλλος του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, που στην εποχή της ακμής Του, φανερώθηκε με τα αριστουργήματα Τέχνης που δημιούργησε για λογαριασμό του Είναι ο άνθρωπος].

Πίσω από τις διαφαινόμενες διαφορές, κρύβεται η κοινη ανθρώπινη μοίρα: ως το ατομικό μερίδιο σε μια κοινή πορεία. Όμως, στις απόπειρες ένωσης των διηρημένων, φανερώνεται το Είναι ως Εν: εν-συναισθητικά. Στις δε διαιρέσεις και του αποχωρισμούς, αποκρύβεται και γίνεται μη εύκολα διακριτό.

Όλοι είμαστε αναπόσπαστο μέρος του Εν-Είναι. Η δύναμη της συνοχής Του, είναι η ανυπέρβλητη Αγάπη. Αυτή εκδηλώνεται μέσα από την αυθεντικότητα – δηλ. την διαφορετικότητα και την μοναδικότητα κάθε υπάρχοντος- το οποίο μέσω της ύπαρξης του και μόνο, εκπροσωπεί επάξια την ουσία του: δηλ. το ίδιο το Είναι του. Οι διαφορετικές συνθήκες μας παρασύρουν συχνά, διαφοροποιώντας την οπτική με την οποία μπορεί να ατενίζουμε την ουσία των πραγμάτων.

Το Είναι φανερώνεται αποκαλυπτόμενο μέσα από συνενώσεις, ενώ αποκρύβεται η συνεκτική ουσία της Αγάπης Του, πίσω από τις διαιρέσεις και τους διαχωρισμούς, οι οποίοι προκύπτουν από τις διαμάχες.

Στους διαχωρισμούς ο άνθρωπος βιώνει την απομόνωση, την μοναξιά και την αποξένωση του από το Είναι -του οποίου έτσι και αλλιώς είναι αδιαίρετο μέρος. Η μόνη μέριμνα που του απομένει -συνειδητή ή μη- είναι εκείνη που προσβλέπει, με ποικίλους τρόπους, την επανένταξης, στην αυθεντικότητα της ύπαρξης του: να εκφράζει δηλ. αυθεντικά και εν-συναισθητικά, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς όρους, το Είναι του.

Σε κάθε περίπτωση, ο Παρμενίδης μας ομολογεί: «για μένα καθίσταται γνώριμη η κάθε πράξη [καθ’ ότι είναι ίδια], (διότι) από οποιοδήποτε σημείο και αν αρχίσω, πάλι στο ίδιο [Είναι] θα επιστρέψω.» (5.1-2).

Στα ερωτήματα όμως που τίθενται κάθε φορά, ποια είναι εκείνα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε; Ο Παρμενίδης ρωτάει και δίνει ο ίδιος της απάντηση: «Ποια είναι η οδός [ως μέθοδος] εξέτασης και έρευνας, που είναι αποδεκτή από την νόηση» ; (2.2).

«Με βεβαιότητα είναι αυτή που δηλώνει την απόλυτη Αρχή ως [Είναι] και κατά αυτόν τον τρόπο πως είναι αδύνατον και να μην είναι [οπωσδήποτε] σε σχέση», με Αυτό (2.3). «Αυτή είναι η οδός της πειθούς [που καλούμαστε να οδοιπορήσουμε, να εν-πιστεύθουμε ώστε να ακολουθήσουμε], επειδή εκεί βρίσκεται η αλήθεια», (2.4).

«Έλα λοιπόν εγώ θα σου αναγγείλω και εσύ προφύλαξε [δίνοντας προσοχή] σε αυτά που θα ακούσεις και θα σου πω,[δέχοντας τα ως φιλικά], τα οποία μεταφέρονται από στόμα σε στόμα». (2.1).

Βρισκόμαστε λοιπόν στην ζωή, για να βιώσουμε ιδίοις όμμασι, το θαύμα των υπερβάσεων, όπου το Είναι επιτελεί μέσα από εμάς. Σε διαφορετική περίπτωση, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να πειστούμε για κάτι επαρκώς και να το συλλάβουμε νοητικά στην ολότητα του, αν δεν συμμετέχουμε οι ίδιοι ενεργά σε αυτό.

Ο Πλάτωνας υπήρξε βαθιά επηρεασμένος από τον Παρμενίδη και τον φιλοσοφικό του λόγο, εκφράζοντας τον θαυμασμό του. Η εικόνα του Πλάτωνα για τον Παρμενίδη, είναι αυτή που τον προκάλεσε, ώστε να επιχειρήσει να τον ερμηνεύσει, στο ομώνυμο έργο του «Παρμενίδης». Παρά την ενασχόληση του Πλάτωνα με το στοχασμό του Παρμενίδη, ο ίδιος ομολογεί με ανυπέρβλητη ειλικρίνεια: «μου φαίνεται ότι διαθέτει μια δύναμη που δηλώνει ένα βάθος γεμάτο ευγένεια. Παρ’ όλα αυτά, φοβάμαι ότι μπορεί να μην κατανοούμε τα λόγια του και υστερήσουμε πολύ περισσότερο από το πνεύμα με το οποίο μίλησε, και φοβάμαι ακόμη περισσότερο, ότι αυτό που σκεπτόταν όταν τα έλεγε αυτά μας υπερβαίνει»(184α).

Εδώ μας αποκαλύπτει ο Πλάτων, πως ενδεχομένως αυτά που έλεγε ο Παρμενίδης, γνώριζε πως δεν ήταν λόγια προσωπικά δικά του, αλλά ήταν αυτά που επέτρεπε ο ίδιος μέσα από αυτόν, το Είναι να εκφράσει. Η αποδοχή του οικουμενικού λογού ως έκφραση Αλήθειας του ιδίου του Είναι -το οποίο συν-περικλείει τα πάντα εντός Του- δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να φωτιστεί αποκαλυπτόμενο.

Έτσι εκτίθεται στη θέαση του φωτός του το Είναι, ως βιωματική εννόηση του βαθιά ατομικού που κοινωνείται ως κοινό Είναι. Ίσως, για τον Παρμενίδη, να υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να υποστηρίξει ο ίδιος με το έργο του, αυτόν τον υπερβατικό Λόγο του Είναι. Ο Παρμενίδης φαίνεται να διέθεται το ηθικό ανάστημα, να φέρει εις τους ώμους του το βάρος της διαχρονικής Αλήθειας, που ακόμα και ο Σωκράτης αναγνώρισε στο πρόσωπο του.

Ο Πλάτωνας ενδέχεται να διατύπωσε σκόπιμα, προφασιζόμενος ότι και ο ίδιος αγνοεί το βάθος των λόγων του Παρμενίδη. Ίσως να το έκανε για να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ο κάθε ανάγνωσης θα πρέπει να έχει προσωπικό κίνητρο, ώστε να εμβαθύνει περεταίρω στην δική του προσωπική ανακάλυψη.

Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας χωρίς τον αποκλεισμό των προσωπικών του βιωμάτων, θα πρέπει να δικαιούται να επιλέξει, αυτό που θεωρεί ότι είναι ορθότερο για τον ίδιο, να εμπιστευθεί ως το Αληθές.

Αυτή και μόνο η προσπάθεια, αλλά και η ομολογία της αποδοχής του μεγαλείου που εκφράζει ο Πλάτωνας και διέκρινε στο Παρμενίδη, τον καθιστά και αυτόν μεγάλο φιλόσοφο. Έτσι και εμείς σήμερα, όπως ακριβώς έκανε και ο Πλάτωνας -πριν από δυόμιση και πλέον χιλιάδες χρόνια- φοβούμαστε πως ίσως να μην μπορέσουμε να συλλάβουμε τον λόγο του Παρμενίδη: παρά μόνο αν επιχειρήσουμε να τον βιώσουμε[τον λόγο], ως ένα προσωπικό εσωτερικό διάλογο με το κατά δικό μας Είναι.

Τα αναπάντητα ερωτήματα στην ζωή, όταν δεν απαντώνται, είναι γιατί αναμένουν την εν-βίωση τους.

Τότε αγαπάμε αληθινά, μόνο όταν μέσα από την αυθεντικότητα του έργου μας, τιμούμε την Ύπαρξη εν γένει, ως μέρος του κοινού μας Είναι.

Ο Rogers επίσης υπονοεί εμμέσως, την θεωρία των πάντων όταν διατυπώνει πως: «το βαθιά ατομικό [Είναι], είναι οικουμενικό». Έτσι γίνεται η μετάβαση από τον ατομικό στον συλλογικό βίο. Όταν όλα όσα αντιλαμβανόμαστε, με κάποιο τρόπο είναι συνδεδεμένα με εμάς μέσω της ουσίας τους: ως το κοινό μας Είναι. Τότε το μέσα με το έξω ταυτίζονται, σαν να είναι Ένα: εκεί όπου το ένα αντανακλά και καθρεφτίζει το άλλο.

Σε απόλυτες τιμές, ο μικρόκοσμος με τον μακρόκοσμος, ισομεγέθης και ισοβαρής είναι. Αυτό διότι μεταξύ τους σχετίζονται και αλληλοεπιδρούν το ένα μαζί με το άλλο. Κάποια πράγματα όμως, όπως και οι σκέψεις, ενώ φαίνονται αυτόνομα και διαχωρισμένα στην φευγαλέα και επιπόλαιη ματιά, είναι τα ίδια που παραμένουν στο βάθος μεταξύ τους συνδεμένα: Εντός του Είναι δεν γίνεται να υπάρχει το ένα, χωρίς το συμπλήρωμα του, το έτερο.

Έτσι αυτό που φαινομενικά μπορεί να κινείται αυτόνομα αλλά και αντιθετικά, είναι συνδεδεμένο με όλα τα υπόλοιπα των πράγματων την ουσία. Ως προς την Αληθινή Σχέση τους, τα πάντα παραμένουν προσδεμένα με σταθερά δεσμά : με τον εαυτό τους, μεταξύ τους, αλλά και εντός του Είναι. Κάτι σαν το «κινούν ακίνητο» του Αριστοτέλη.

Κατά τον Παρμενίδη:

«Ούτε [το Είναι] μπορεί να διαιρεθεί, γιατί είναι όμοιο σε όλα τα σημεία του,
ούτε είναι κάπου περισσότερο [από κάπου αλλού], πράγμα το οποίο θα εμπόδιζε την εσωτερική του συνοχή.
ούτε είναι κάπου λιγότερο, αλλά είναι στην ολότητα και στην πληρότητα του γεμάτο.
γι’ αυτό είναι όλο συνεχές [και ενωμένο], γιατί το [Είναι] βρίσκεται σε άμεση [και συνεχή] επαφή με τον εαυτό του.
Είναι δε ακίνητο με ακατάλυτα [και ανυπέρβλητα] δεσμά ενωμένο,
χωρίς να έχει αρχή ούτε και τέλος, διότι η γέννηση και η φθορά,
απομακρύνθηκαν [και απωθήθηκαν] από την αληθινή πίστη.
παραμένει δε σε επάρκεια με τον ίδιο του τον εαυτό, ενώ βρίσκεται στο ίδιο τόπο [ακίνητο]», (8.22-29).

Ο Πλάτωνας, τους διαλόγους του Παρμενίδη τους χαρακτήρισε ωραίους, με την έννοια ότι δεν άφηναν αναπάντητα και ατεκμηρίωτα τα οποία ερωτήματα της φιλοσοφίας του, καθότι εξέφραζαν οικουμενικές αλήθειες, οι οποίες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν με λογικό τρόπο. (Πλάτων, Σοφιστής, 217c).

Επιπλέον ο Πλάτωνας στους διαλόγους του στο Σοφιστή, με τον Ελεάτη Ξένο -οπαδό της Ελεατικής φιλοσοφικής σχολής- αναφέρει τον Παρμενίδη ως «πατέρα Παρμενίδη». Υποστηρίζει δε ότι, μια επαναξιολόγηση των απόψεων του Παρμενίδη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος πατροκτονίας, στην οποίαν δεν θα ήθελε να υποπέσει,(241d3).

Ο Παρμενίδης υπήρξε ο φιλόσοφος του Είναι και θεωρείται ο πατέρας της Οντολογίας. Υπήρξε ο άοκνος αναζητητής του βάθους της ουσίας των όντων, στην Πηγή τους: το Είναι τους. Εκεί όπου όλες οι αντιθετικές και οι φυγόκεντρες τάσεις, καθώς και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, συναντώνται και ισορροπούν, με τις συμπληρωματικές κεντρομόλες δυναμικές πορείες, των εναγκαλισμών, των φανερώσεων και εν-βιώσεων της Αλήθειας που κομίζει το Είναι. Έτσι διασφαλίζει το Είναι στο κομψό Σύν-Παν[=το παν μαζί με εμάς], το αιώνιο και απέρατο ταξίδι, με εμάς συνεπιβένοντες.

Στο Παρόν, το νωρίς και το αργά καταργούνται, όπως και το παρελθόν αλλά και το μέλλον. Όλα στο αιώνιο Παρόν του Είναι γίνονται επίκαιρα. Κάθε προορισμός, περί του Είναι επιδιώκει πάντα να περιστρέφεται, διότι από εκεί αντλεί την ύπαρξη του. Όπως κάνουν οι πλανήτες γύρω από τον Ήλιο. Και μετά το πέρας της κάθε περιστροφής, από νέες συντεταγμένες αφετηρίες, εκκινούν και πάλι. Αν και με διαφορετική θέαση στις αχανείς περιπλανήσεις τους, η προσήλωση της σχέσης τους με το Είναι, αταλάντευτα ερωτική μένει.

«…πρώτιστον μεταξύ όλων, τον θείο έρωτα [ως σχέση] προέταξε», μας υπενθυμίζει ο Παρμενίδης,(13.1).

Το συμπάν μεσ’ την κομψότητα του, είναι ένας τόπος τόσο θαυμαστά πλούσιος, συνεκτικός και σύνθετος, που πάντοτε θα μας εκπλήσσει με τις αποκαλύψεις του. Και εμείς θα συμπορευόμαστε μαζί του στο ατέρμονο ταξίδι, ως επιβάτες αλλά και συν δημιουργεί της ατελεύτητης διαδρομής του.

Θα ζούμε το θαύμα της αιώνιας ανακάλυψης του σύμπαντος, μέσα από την ατέρμονη ανακάλυψη του εαυτού. Άλλωστε, η όποια ανα-ζήτηση, πάντοτε θα σηματοδοτεί μια νέα αρχή θέασης, και ποτέ ένα τέλος.

Τα απώτερα χωρικά και χρονικά στο σύμπαν πεδία, είναι κατασκευές νοητικά προσβάσιμες. Αυτό θα προκύψει όταν γίνουν αποδέκτες ως παραχωρήσεις του Είναι προς τον άνθρωπο. Έτσι, θα του φανερώνουν ως αποκάλυψη εγγενώς βιωματική, την αντιστοίχιση και ταύτιση, με το αιώνιο Παρόν Του. Εκεί όπου: «Το ένα γεννιέται απ΄ όλα και από το Ένα όλα»,(Ηράκλειτος, απ. 10).

ΥΓ: Ο άνθρωπος ερχόμενος στην ζωή, αναζητά τρόπους να αποκτήσει γνώσεις, ώστε να οδηγηθεί στην ευτυχία του. Μέσα από τις επιστήμες, τις τέχνες και τα πράγματα που του κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ευελπιστεί να οδηγηθεί στην ποιότητα της ζωής που προσδοκά. Έτσι αποκτά ικανότητες και ειδικεύεται, σε αυτά που τον ενδιαφέρουν να ασχοληθεί. Με την δύναμη της σκέψης, λησμονεί τα όρια των διαχωρισμών και την ύλης του υπόστασης και επιχειρεί να εξερευνήσει γύρω του, αλλά και σε απόμακρες περιοχές.

Ταξιδεύει ως τα πέρατα του σύμπαντος, αλλά και στο άπειρο των δυνατοτήτων μέσα του, που του παρέχει αφειδώς το Είναι να βιώσει. Παρ’ όλα τα εμπόδια, επιδιώκει να διερεύνα ορίζοντες, σαν να θέλει να γεφυρώσει δυο κόσμους -γνωστούς και γνώριμους, με το άγνωστο στα αισθητά Είναι τους- ώστε να ευτυχήσει. Αν και φαινομενικά χτίζει όμως ισχυρούς αρμούς, εν τούτοις σχεδόν πάντα, οι θεμελιώδεις δεσμοί του με το Είναι, στο υπέδαφος της ύπαρξης είναι αδιόρατοι και ακατάλυτοι.

Αυτοί υπακούν με σεβασμό στους φυσικούς νομούς και πέραν αυτών, ενώ συχνά αδυνατούμε να τους νοήσουμε. Εν τέλει, όλες οι περιπλανήσεις μας στην ζωή, την αυθεντική σχέση μας με το Είναι αναζητούν να επιβεβαιώνουν με βιώματα. Έτσι ορίζεται η ουσία της Ευτυχίας: η προ-οπτική της Σχέσης μας με το Είναι.

- Ότι κάνω στον εαυτό μου, έχει αντίκτυπο στο σύμπαν μέσα και έξω μου. Σ’ αυτό τον ενοποιημένο που ζω διάκοσμο, καλούμαι να τον εξερευνήσω. Όταν κατανοώ τον άλλον, κατανοώ τον εαυτό μου και αντίστροφα. Αν επιθυμώ να ευτυχώ, θα πρέπει να επιδιώκω να απαλύνω τον πόνο του άλλου, κατανοώντας την αλήθεια που αυτός κομίζει: ως μια ομολογία από το Είναι προς εμένα, που ενδεχομένων αγνοώ ή έχω λησμονήσει. Αυτό θα συμβεί αν εν-νοήσω ότι: αυτό που συμβαίνει στο σύμπαν του άλλου, είναι η δική μου εκκρεμότητα που καλούμαι να διαχειριστώ, ενόσω ο άλλος μου παρέχει -με την υπενθύμιση του- την ευκαιρία να το πραγματοποιήσω.

- Ενδεχομένως αυτό που αλλάζει εν τέλει, είναι η δική μας ματιά και όχι τα πράγματα αυτά καθαυτά. Αυτό που με συνδέει με άρρηκτους δεσμούς Αγάπης, εξ αυτού Ζω αυθεντικά: Όταν δηλ. αγαπιέμαι αλλά και αγαπώ, προτάσσοντας πρώτα την Σχέση μου με το Είναι, μέσα και πίσω από το πρόσωπο αλλά και τα πράγματα.

- Η συνδρομή ειδικού συμβούλου μπορεί να φανεί απόλυτα χρήσιμη, ώστε να παρέχει ασφάλεια και να διευκολύνει την όποια μεμονωμένη προσπάθεια αυτοβοήθειας.

-----------------------------------
Σημειώσεις

[1] Σε «..» είναι οι ακριβείς αναφορές του βιβλίου “Το κομψό σύμπαν”, του Δρ. Φυσικής και Μαθηματικών Μπράινα Γκριν, μετάφραση Τάσος Τσιαντούλας, Εκδ. Ωκεανίδα. Αθήνα 2004. Σε άλλη περίπτωση αναφέρεται η διαφορετική πηγή.

[2] «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!». «Η ποιητική ματιά κατοχυρώνει την παρουσία ενός κόσμου διαφορετικού. Του γνωστού κόσμου που καταλύει τη μοναξιά των στοιχείων, ειρηνεύει τους εχθρικούς πληθυσμούς, υψώνει τις σημαίες στο ύψος της μίας και μόνης σημαίας όλων των ανθρώπων», γράφει ο ίδιος στα Ανοιχτά Χαρτιά, Εκδ. Ίκαρος. Ο Ελύτης είναι σαν να μας παρακινεί, εμείς οι άνθρωποι κάπως έτσι να είμαστε όλοι με έναν νέο τρόπο: Να γίνουμε πιο συμπαντικοί. Nα ζούμε σε έναν τέτοιο κόσμο, αρκεί να αλλάξουμε απλώς το βλέμμα: σεμνό και ταυτόχρονα περήφανο, μαζί να μένει.

[3] Κωνσταντίνος Βαλιώζης, “Η φύσις του παρμενίδειου Ζειν και οι οντολογικές του προεκτάσεις ”, (Τυπωθήτω).

[4] Προϋπόθεση για να εκδηλωθεί το Είναι, είναι η ύπαρξη του ακέραιου Χώρου και Χρόνου που το ίδιο δημιουργεί, ώστε να φιλοξενήσει τον εαυτό Του. Μέσα από τις άπειρες δυνατότητες που διαθέτει, τα υλικά, νοητικά και ανθρώπινα χαρακτηριστικά Του, τα εμπιστεύεται απόλυτα. Έτσι και αυτά έχουν την δυνατότητα να το εκπροσωπήσουν, καθότι οικεία δημιουργήματα και δικά του ισότιμα μέρη είναι. Ο άνθρωπος γενικώς, αδυνατεί να βιώσει τα ίδια χαρακτηριστικά που το Είναι του παρέχει. Αυτό συμβαίνει διότι τεμαχίζει τον Χρόνο (με γεννήσεις και θανάτους, παρελθόν και μέλλον) και διαιρεί τον Χώρο(με εδώ- εκεί, μέσα-έξω, μακριά-κοντά).

[5] Δεν μπορεί να προκύψει οτιδήποτε, αν πρώτα ένας συμπαντικός «Νους» -όμως τον ορίζει οντολογικά ο Αναξαγόρας- να μην το έχει σχεδιάσει. Ακόμα και αυτό το απλό, να πάω από εδώ… εκεί, κάτι μέσα μου το έχει σχεδιάσει πρώτα, έστω και αν ενδεχομένως να μην γνωρίζω τον βαθύτερο λόγο ακόμα. Ίσως να είναι ο υπερβατικός Αυθεντικός και νοήμων εαυτός -του Είναι μου- που υπερβαίνει τα όρια της κατανόησης μου. Ο Αυθεντικός εαυτός, είναι σαν να με καλεί να ακολουθήσω τα βήματα Του, ώστε μέσα από την συνάντηση με το…εκεί να βρίσκεται ο κοινός [τόπος του Είναι], που θα μου γνωστοποιήσει, ότι με αφορά επίσης.

Η πρόθεση της Αυθεντικής[άρα Αληθινής] σκέψης είναι, αφού πρώτα άκουσε και γνωρίσει, να επιδιώξει να ενώσει νοητικά τα [τοπία]. Από την άλλη, η πρόθεση της μη Αυθεντικής[δηλ. Ψευδούς σκέψης η οποία παραπλανά και διαστρεβλώνει τα αληθή], επιδιώκει να διαχωρίσει, χωρίς πρώτα να ακούσει το βάθος των σκέψεων. Γι΄ αυτό, αδυνατεί να γνωρίσει και έτσι καταφεύγει να διαιρεί και να διαχωρίζει εαυτόν, από τα …εκεί παρακείμενα, τα οποία θεωρεί ξένα. Μέσω της Διάνοια [=Δια του Νοός] δια-χωρίζονται τα πράγματα και διά αυτού επίσης, δύνανται να συν-ενωθούν και πάλι.

[6] Ζώντας σε περιβάλλον όπου το ψεύδος κυριαρχεί, συσκοτίζεται ο ανθρώπινος νους και έτσι απομακρύνεται από την αυθεντικότητα της ύπαρξης του. Εκεί στα σκοτεινά σημεία, ως αντίδραση γεννώνται τα νοητικά αδιέξοδα, όπου κατόπιν εδραιώνονται και ως κοινωνικά και ψυχολογικά κατάλοιπα. Επιδίωξη τους είναι, η εναγώνια υπενθύμιση μιας αληθούς αναζήτησης για βοήθεια. Έτσι κάνουν την εμφάνιση τους, συμπεριφορές ετερόκλητες από τις κοινωνικές προδιαγραφές και νόρμες. Είναι η ύστατη προσπάθεια της πληγωμένης ύπαρξης, η οποία επιζητεί να επουλώσει τις πληγές της και να επιστρέψει χωρίς όρους και αποκλεισμούς στο αληθώς Ζειν. Με τον δικό της μοναδικό τρόπο, η κάθε ύπαρξη, επιζητεί να αποτινάξει τα σκιώδη και να τα προβάλλει ως εκθέματα -ώστε να γίνουν εμφανή- στο Φως της Αλήθειας. Είναι σαν να θέλουν τα ίδια να φανερωθούν εμφανώς, ως μια κραυγή αγωνίας, κάτι σαν κάλεσμα για βοήθεια, προς την Αλήθεια όπου το Φως ανατέλλει.

Η κακία «διδάσκεται» στην παιδική ηλικία από τους ίδιους τους γονείς

Όποιος ασχολείται με την παιδική κακοπoίηση βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με το ανεξήγητο φαινόμενο γονείς να κακoποιούν ή να παραμελούν τα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο που υπέστησαν την κακοποίηση και την παραμέληση οι ίδιοι ως παιδιά. Όμως, ως ενήλικοι δεν θυμούνται πια τι υπέφεραν.

Όσο ο θυμός απέναντι σε έναν γονιό παραμένει ασυνείδητος και απωθημένος δεν μπορεί να σβήσει. Μπορεί μόνο να μετατεθεί σε αποδιοπομπαίους τράγους, στα ίδια τα παιδιά αυτού που τον νιώθει ή σε υποτιθέμενους εχθρούς.

Άνθρωποι που ως παιδιά έλαβαν στοργή και συμπαράσταση υιοθετούν από νωρίς τον γεμάτο κατανόηση και αυτόνομο τρόπο συμπεριφοράς των γονιών τους. Η αυτοπεποίθηση, η ικανότητα να αποφασίζουν και να συμπονούν ήταν κοινές σε όλους τους σωτήρες.

Ένα παιδί που έχει ανατραφεί με τη χρήση βίας φοβάται να προσλάβει νέες εμπειρίες, γιατί στα μάτια του ελλοχεύει παντού ο κίνδυνος εντελώς ξαφνικά να τιμωρηθεί για υποτιθέμενα σφάλματα. Στον μετέπειτα ενήλικο θα λείπει η πυξίδα των εμπειριών, που θα τον καθοδηγούσε.

Γι’ αυτό και θα υποκλίνεται με δουλοπρέπεια μπροστά στην εξουσία και θα φέρεται στους πιο αδύναμους σαν να ήταν δούλοι του, έτσι όπως βίωσε ως παιδί την αυθαιρεσία των γονιών του.

Η πράξη της συγχώρεσης δεν μας βοηθάει, όσο συγκαλύπτει αυτά που συνέβησαν. Γιατί η αγάπη και η αυταπάτη αλληλοαποκλείονται.

Από την αναλήθεια, την άρνηση της οδύνης στο προσωπικό μας παρελθόν, γεννιέται το μίσος που μεταβιβάζεται σε αθώους. Αποτελεί μια προσκόλληση στην αυταπάτη και αδιέξοδο. Η πραγματική αγάπη αντέχει την αλήθεια.

Κάποτε θα γνωρίζει όλος ο κόσμος, ότι η ανθρώπινη βαναυσότητα δεν είναι έμφυτη αλλά παράγεται και διδάσκεται στην παιδική ηλικία. Η πρώτη εντολή θα έπρεπε να ορίζει: Τίμα τα παιδιά σου ώστε να μη χρειάζεται να κτίσουν μέσα τους τοίχους προστασίας απέναντι στον παιδικό πόνο και να αμύνονται αργότερα απέναντι σε φανταστικούς εχθρούς με φρικτά όπλα που μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο. Οι νέοι που επιτίθενται σε συμμαθητές τους με σωματική βία ή φθάνουν ακόμα και στο φόνο δεν το κάνουν γιατί κάποτε τους κακόμαθαν από υπερβολική αγάπη αλλά γιατί μεγάλωσαν σε συνθήκες εγκατάλειψης και κακοποιήθηκαν χωρίς να τους επιτραπεί να αντιδράσουν.

Το μυαλό μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό εργαλείο αυταπάτης

Το μυαλό μας έχει την ανάγκη να μειώνει την πληροφορία και γι’ αυτό τον λόγο είναι πιθανότερο να προσπαθήσουμε να στριμώξουμε ένα φαινόμενο σε κάποια γνωστή κατηγορία (ακρωτηριάζοντας το άγνωστο) παρά να καταργήσουμε την κατηγοριοποίηση και να το κάνουμε πιο χειροπιαστό. Χάρη στην ικανότητά μας να ανιχνεύουμε ανύπαρκτα μοτίβα αλλά και πραγματικά, το τυχαίο θα φαίνεται λιγότερο τυχαίο και πιο βέβαιο – ο υπερδραστήριος εγκέφαλός μας είναι πιθανότερο να επιβάλει τη λανθασμένη, απλοϊκή αφήγηση παρά καμία απολύτως αφήγηση.

Το μυαλό μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό εργαλείο αυταπάτης – δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει πολυπλοκότητες και μη γραμμικές αβεβαιότητες. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, περισσότερη πληροφορία σημαίνει και περισσότερες αυταπάτες: η ικανότητά μας να εντοπίζουμε ανύπαρκτα μοτίβα αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο ως παρενέργεια της νεωτερικότητας και της εποχής της πληροφορίας: υπάρχει μια ασυμβατότητα μεταξύ του μπερδεμένου τυχαίου του πλούσιου σε πληροφορία σύγχρονου κόσμου μας, με όλες τις περίπλοκες αλληλεπιδράσεις του, και των ερμηνειών που δίνουμε εμείς στα γεγονότα, που προέρχονται από ένα απλούστερο προγονικό περιβάλλον. Η δομή του μυαλού μας βρίσκεται σε συνεχώς αυξανόμενη ασυμφωνία με τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Από την εποχή του Διαφωτισμού, στη μεγάλη διαμάχη μεταξύ ορθολογισμού (πώς θα θέλαμε να είναι τα πράγματα ώστε να βγάζουν νόημα) και εμπειρισμού (πώς είναι τα πράγματα), κατηγορούμε τον κόσμο, επειδή δεν χωρά στα κρεβάτια των «ορθολογικών» μοντέλων, προσπαθούμε να αλλάξουμε τους ανθρώπους ώστε να ταιριάξουν στην τεχνολογία, παραποιούμε την ηθική μας ώστε να ταιριάξει με την ανάγκη μας για εργασία, ζητάμε από την οικονομική ζωή να χωρέσει στις θεωρίες των οικονομολόγων και από την ανθρώπινη ζωή να στριμωχτεί σε μια αφήγηση.

Είμαστε στιβαροί όταν τα λάθη στην αναπαράσταση του αγνώστου και στην κατανόηση των τυχαίων γεγονότων δεν οδηγούν σε δυσμενή αποτελέσματα – διαφορετικά είμαστε ευάλωτοι.

Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης από τους αφορισμούς μου, σέβομαι τις μεθόδους στιβαρότητας της μητέρας φύσης (το πέρασμα δισεκατομμυρίων χρόνων επιτρέπει στα περισσότερα από τα αδύναμα να καταστραφούν)· η κλασική σκέψη είναι πιο στιβαρή (στον σεβασμό της απέναντι στο άγνωστο, στην επιστημική ταπεινότητα) απ’ ό,τι ο σύγχρονος, μετα-διαφωτιστικός, αφελής, ψευτο-επιστημονικός αυτισμός. Έτσι, οι κλασικές μου αξίες με κάνουν να υποστηρίζω το τρίπτυχο ευρυμάθεια, φινέτσα και θάρρος, έναντι της ψευτιάς, των σπασίκλων και του φιλισταϊσμού της σύγχρονης εποχής.

Η τέχνη είναι στιβαρή· η επιστήμη όχι πάντα (για να το θέσω λεπτά). Κάποιες Προκρούστειες κλίνες δίνουν νόημα στη ζωή: η τέχνη και η πιο ισχυρή από όλες, ο ποιητικός αφορισμός.

Η ενέργεια της χαράς

Οι αποχρώσεις του συναισθήματος της χαράς καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα. Νιώθουμε μια αόριστη χαρά κατά τη διάρκεια των γιορτών, όταν επισκεπτόμαστε έναν ιερό τόπο ή όταν κοιτάζουμε ένα κουτάβι. Νιώθουμε ευτυχισμένοι, όταν είμαστε ερωτευμένοι ή όταν νικά η ομάδα μας. Όπως συμβαίνει με όλα τα συναισθήματα, η χαρά μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη, παλιά ή νέα, κοινή ή ατομική, εξωτερική ή εσωτερική. Ακούμε πολλά για τις μεγάλες πηγές της χαράς: ένα δώρο, ένα βραβείο ή την επίτευξη ενός στόχου. Αναγνωρίζουμε τη βραχυπρόθεσμη αυτή ευτυχία και συγκίνηση και θέλουμε να τη μοιραστούμε με τους άλλους. Αλλά η λεπτή και διαρκής χαρά μπορεί να είναι ακόμα πιο ερεθιστική και μεταδοτική.

Η ενέργεια της χαράς

Ανιχνεύουμε την ενέργεια της χαράς στην περιέργεια, στην προσδοκία και τη συγκίνηση. Ανεξάρτητα από το αν υποστηρίζουμε την ομάδα μας, παίζουμε κάποιο παιχνίδι, απολαμβάνουμε ένα προϊόν ή αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για τα αγαθά που έχουμε, για έναν καλό γιατρό, ένα δάσκαλο χορού, ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα μουσικό κομμάτι νιώθουμε μια ενέργεια που μας παρακινεί να μοιραστούμε τις πληροφορίες και τον ενθουσιασμό μας με τους άλλους.

Η χαρά είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα το οποίο θέλουμε να ζούμε όσο πιο έντονα γίνεται. Όταν οι συνθήκες της ζωής μας αλλάζουν και οι συνηθισμένες πηγές ικανοποίησης και απόλαυσης εκλείπουν, επιθυμούμε να έχουμε πρόσβαση σε όσα μας κάνουν ευτυχισμένους. Είναι μάλιστα πιθανό να επιχειρήσουμε ν’ αποτρέψουμε τις αλλαγές. Όταν το κάνουμε αυτό, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο ν’ αντισταθούμε στις αλλαγές που τελικά θα μας κάνουν πιο σοφούς, πιο ευχαριστημένους, πιο ευγνώμονες και πιο χαρούμενους.

Ζούμε τη ζωή μας πιστεύοντας ότι όσα κάνουμε θα μας χαρίσουν την ευτυχία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούμε σε μια ζώνη ασφαλείας που είναι εντελώς νοσηρή. Ορισμένες φορές όσο περισσότερο πιέζουμε τα πράγματα τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι γινόμαστε.

Η ενέργεια της χαράς είναι ένα ισχυρό κίνητρο που βρίσκεται πίσω από πολλές σημαντικές αποφάσεις μας.

Θαλής: Πάνω απ’ όλα μαθαίνουν να μαθαίνουν!

Γύρω από εκείνον ήταν συγκεντρωμένοι σαν ζωηρό μελίσσι οι μαθητές του. Κάποιος, ένας νεαρός που μοιραζόταν την ίδια λάμψη στα μάτια, του είπε:

«Δάσκαλε, κοίταξα ξανά τα σχέδιά μου και έκανα κάποιες διορθώσεις στις αναλογίες. Τώρα νομίζω ότι έχω υπολογίσει σωστά και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις αποστάσεις που χωρίζουν τη Γη από τον Ήλιο και τη Σελήνη».

«Νομίζω, Αναξίμανδρε, ότι δε θα έχεις πέσει έξω στους υπολογισμούς σου. Μπορείς, λοιπόν, να μας τους παρουσιάσεις αύριο, την ώρα που θα μελετάμε αστρονομία», του αποκρίθηκε ο Θαλής.

Ο Μέλισσος δεν μπόρεσε να μη θαυμάσει το δάσκαλο και το μαθητή, που από εκείνη τη μικρή γωνία του σύμπαντος κατόρθωναν ήδη να μετρούν τις αποστάσεις ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη, στη Γη και στον Ήλιο…

Τότε ο Θαλής είδε το Μέλισσο, που στεκόταν λίγο παράμερα από τους μαθητές του και παρακολουθούσε.

«Φίλε μου, τι κάνεις;» τον ρώτησε αμέσως πηγαίνοντας προς το μέρος του. «Πάει πολύς καιρός!»

«Όμως, Θαλή, δε σε λησμονώ ποτέ. Όχι ύστερα από εκείνο που συνέβη τότε…»

«Είναι πολύ ωραία εδώ, στη Σχολή σου, Θαλή!» είπε με θαυμασμό ο Μέλισσος. «Tόσοι νέοι μαθητές που, όπως κι εσύ, αποζητούν τη γνώση για τη γνώση. Και μαθαίνουν τόσα πράγματα, για την αστρονομία, για τα μαθηματικά, ακόμα και για το πώς πρέπει να κυβερνιούνται οι πολιτείες»

«Πάνω απ’ όλα μαθαίνουν να μαθαίνουν!» είπε ο Θαλής

«Μαθαίνουν και να αποζητούν τη γνώση και να την κατακτούν βήμα βήμα», πρόσθεσε ο
Μέλισσος και συνέχισε: «Όπως εκείνος ο αλλοτινός Οδυσσέας είχε την Ιθάκη του, έτσι και για τους νέους που έρχονται εδώ η Ιθάκη είναι η , γνώση. Εγώ, βλέπεις, Θαλή, είμαι ταξιδιώτης και από αυτή τη σκοπιά τα βλέπω τα πράγματα».

«Έτσι είναι, Μέλισσε», αποκρίθηκε ο Θαλής.

Κι έπειτα πρόσθεσε: «Να, βλέπεις εκείνον το νέο εκεί πέρα; Τον λένε Αναξίμανδρο και είναι εδώ και τρία χρόνια περίπου μαθητής μου. Ήδη ανακάλυψε σπουδαία πράγματα κι έχει αναπτύξει μια δική του θεωρία… Ξέρεις τι υποστηρίζει; Ότι έχει δίκιο ο Όμηρος να λέει πως η ζωή γεννήθηκε στη θάλασσα. Ο Αναξίμανδρος όμως προχωρεί ακόμα περισσότερο και υποστηρίζει πως ο μακρινός πρόγονος όλων των ανθρώπων ήταν ένα υδρόβιο ζώο, κάποιο είδος ψαριού. Και ότι στο πέρασμα πολλών, αναρίθμητων, χιλιάδων χρόνων αυτό το θαλάσσιο ζώο βγήκε στη στεριά και σιγά σιγά συνήθισε να ζει σε αυτή κι έγινε το πρώτο στεριανό ζώο. Και από το πρώτο αυτό στεριανό ζώο
προέρχονται όλα τα όντα που ζουν σήμερα στη στεριά και, βέβαια, κι εμείς οι άνθρωποι μαζί…
Α, να το θυμάσαι το όνομα του Αναξίμανδρου, Μέλισσε. Είναι ήδη σοφός, κι ας είναι τόσο νέος. Κάποια μέρα ελπίζω να με διαδεχτεί εδώ, στη Σχολή μου».

ο Μέλισσος σώπασε για λίγο συλλογισμένος. Έπειτα είπε:

«Παράξενα μου φαίνονται όλα αυτά που μου λες, Θαλή. Αλλά, βέβαια, γι’ αυτό σε λένε σοφό, και πιστεύω κι εγώ πως είσαι. Και αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Ήρθα για τη σοφία σου, Θαλή».

«Εγώ, Μέλισσε», αποκρίθηκε ο Θαλής, «δεν είπα ποτέ σοφό τον εαυτό μου. Έτσι με είπαν άλλοι. Όμως εγώ γνωρίζω πως είναι δύσκολη για τους ανθρώπους η σοφία και συχνά συμβαίνει όσο πιο κοντά της νομίζει κάποιος ότι βρίσκεται τόσο πιο πολύ αυτή να του ξεφεύγει και να ξεμακραίνει…»

Μείνε στη Σιωπή

Ο Γουίλιαμ Γουόρντσγουορθ είχε παρατηρήσει σοφά: «Όταν ο τόσο βιαστικός κόσμος μας έχει αποξενώσει από το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μας, μας έχει αηδιάσει με τους ρυθμούς του και μας έχει κουράσει με τις ηδονές του, πόσο ευεργετική, πόσο γλυκιά είναι η μοναξιά!». Πότε ήταν η τελευταία φορά που έδωσες στον εαυτό σου το χρόνο να μείνει σιωπηλός κι ακίνητος; Πότε ήταν η τελευταία φορά που δημιούργησες λίγο χρόνο για να επωφεληθείς από τη δύναμη που έχει η μοναξιά να μας ανανεώνει, να αναζωογονεί τη σκέψη, το σώμα και το πνεύμα μας και να μας βοηθά να εστιάζουμε ξανά στα σημαντικά;

Όλες οι μεγάλες σοφές παραδόσεις ανά τον κόσμο έχουν καταλήξει σε αυτό το κοινό συμπέρασμα: Για να επανασυνδεθείς με τον αληθινό εαυτό σου και για να φτάσεις να γνωρίσεις ό,τι πιο λαμπρό υπάρχει μέσα σου, πρέπει να βρίσκεις κάθε τόσο το χρόνο για να μένεις στη σιωπή. Ναι, σίγουρα είσαι πολυάσχολος – πολυάσχολα είναι και τα μυρμήγκια. Το ερώτημα είναι: Ποιες είναι οι ασχολίες που σε κρατούν τόσο απασχολημένο;»

Η αξία της σιωπής μου φέρνει στο νου την ιστορία ενός παλιού φαροφύλακα. Ο άντρας εκείνος είχε απομείνει με μια πολύ μικρή ποσότητα λαδιού για να κρατά αναμμένο το φως του φάρου του και να βοηθά τα πλοία να αποφεύγουν τη βραχώδη ακτή. Μια νύχτα, ένας άνθρωπος που έμενε εκεί κοντά χρειάστηκε να δανειστεί λίγο από το πολύτιμο υγρό για να φωτίσει το σπίτι του κι ο φαροφύλακας του έδωσε από το απόθεμά του. Μια άλλη νύχτα, ένας ταξιδιώτης τον ικέτευσε να του δώσει λίγο λάδι, ώστε να ανάψει τη λάμπα του και να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι του. Και ο φαροφύλακας του έδωσε την ποσότητα που χρειαζόταν. Το επόμενο βράδυ, ο φαροφύλακας ξύπνησε από ένα χτύπο στην πόρτα του. Ήταν μια μητέρα που τον παρακάλεσε θερμά να της δώσει λίγο λάδι, ώστε να μπορέσει να φωτίσει το σπιτάκι της και να μαγειρέψει για την οικογένειά της. Εκείνος δέχτηκε και πάλι. Πολύ σύντομα, το λάδι του εξαντλήθηκε και ο φάρος έσβησε. Πολλά πλοία εξόκειλαν και πολλές ζωές χάθηκαν, επειδή ο φαροφύλακας είχε λησμονήσει να εστιάσει στην προτεραιότητά του. Αμέλησε το πρωταρχικό καθήκον του και πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα. Αν μένεις στη μοναξιά, ακόμη και για λίγα λεπτά κάθε μέρα, θα μπορείς πιο εύκολα να παραμένεις εστιασμένος στις ανώτερες προτεραιότητες της ζωής σου και να αποφεύγεις την αμέλεια που χαρακτηρίζει τις ζωές τόσο πολλών ανθρώπων γύρω μας.

Όταν λες ότι δεν έχεις το χρόνο να μένεις στη σιωπή τακτικά είναι σαν να λες ότι είσαι τόσο απασχολημένος με την οδήγηση, ώστε δεν έχεις το χρόνο να σταματήσεις για καύσιμα – κάποια στιγμή, είναι σίγουρο ότι θα το βρεις μπροστά σου.

Η ομορφιά μας γεμίζει με δύναμη για ζωή

Πρόκειται για μια εμπειρία που βιώνουμε τακτικά. Περπατάμε στην εξοχή και ξαφνικά μας παρασύρει η ομορφιά ενός τοπίου. Χανόμαστε κοιτάζοντας τον ουρανό, που είναι παράξενα λαμπερός. Ακούμε στο ραδιόφωνο ένα τραγούδι που μας συγκινεί βαθιά. Κι όλα αυτά τα βρίσκουμε όμορφα. Δεν λέμε ότι “μας ευχαριστούν”, αλλά ότι “είναι όμορφα”, σαν να πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι είναι.

Επομένως πόση αυτοπεποίθηση έχουμε για να τολμήσουμε να ξεστομίσουμε μια τόσο γενική αλήθεια;

Έχουμε τόση εμπιστοσύνη στην κρίση μας, που δεν νιώθουμε καν την ανάγκη να επιχειρηματολογήσουμε. Κρίνουμε ελεύθερα, χωρίς να μας εμποδίζει οποιοδήποτε κριτήριο. Είναι όμορφο, έτσι απλά. Δεν είναι όμορφο γιατί. Είναι όμορφο επειδή δεν υπάρχει γιατί. Εμείς που αμφιβάλλουμε τόσο συχνά για τον ίδιο μας τον εαυτό να που τελικά δεν αμφιβάλλουμε: η παρατήρηση της ομορφιάς μάς επιτρέπει ν’ ακούσουμε επιτέλους τον εαυτό μας.

Θυμάμαι μια καλοκαιρινή βραδιά. Περπατώ σε μια παραλία και σκέφτομαι τη ζωή που φεύγει. Αμφιβάλλω σχεδόν για τα πάντα. Πρέπει να ξαναπιάσω τα ηνία, όμως δεν ξέρω πώς. Πρέπει να πάρω μια απόφαση, όμως δεν τα καταφέρνω. Ξαφνικά βλέπω αυτό το φως στη θάλασσα, αυτό το ασημένιο λαμπύρισμα. Το φως αρχίζει να χάνεται, κι όμως μοιάζει πιο έντονο. Ξαφνικά όλα γίνονται πιο πραγματικά, πιο παρόντα. Μπροστά σ’ αυτό το τόσο σαγηνευτικό θέαμα όλα δημιουργούν, παραδόξως, την αίσθηση της αιωνιότητας. Δεν αμφιβάλλω ούτε μία στιγμή: αυτό που βλέπω είναι όμορφο.

«Είναι όμορφο»: μια τόσο απλή φράση, γεμάτη από δύναμη .

Αυτή τη δύναμη την έχει ίσως γιατί το αισθητικό συναίσθημα περιλαμβάνει το σύνολο του εαυτού μας. Όταν κρίνω όμορφο το τοπίο, δεν σημαίνει ότι είμαι απλώς ευαίσθητος. Φυσικά ευαισθητοποιούνται οι αισθήσεις μου, όμως η αισθητική ευχαρίστησή μου δεν περιορίζεται σε μια αισθησιακή ευχαρίστηση, σε μια απόλαυση για τα μάτια και τα αφτιά. Αυτό το τοπίο έχει αξίες, έχει σημασία. Με κάνει να σκέφτομαι το άπειρο, την ελευθερία… Επομένως η ευχαρίστησή μου έχει, πέρα από μια αισθησιακή, και μια διανοητική διάσταση. Με τον ίδιο τρόπο έχω συνείδηση ότι μου αρέσει αυτό το τοπίο, όμως με σαγηνεύει, επίσης, και για λόγους που σχετίζονται με το ασυνείδητο και αφυπνίζουν το πιο κρυφό μέρος του εαυτού μου. Όταν είμαστε ευαίσθητοι απέναντι στην ομορφιά, δεν ακούμε, λοιπόν, μόνο ένα μέρος του εαυτού μας, αλλά εμπιστευόμαστε την αρμονία όλων των ιδιοτήτων μας: ευαισθησία, ευφυΐα ασυνείδητο, φαντασία… Αυτή η αρμονία μάς επιτρέπει να μιλάμε για αυτοπεποίθηση κι όχι απλώς για εμπιστοσύνη στην ευαισθησία ή στη λογική μας.

Παρατηρώντας το έργο ενός καλλιτέχνη μπαίνουμε μερικές φορές στον πειρασμό ν’ αναρωτηθούμε «τι εννοεί». Η σκέψη ενδέχεται να μας παρασύρει και να μας στερήσει την εσωτερική αρμονία που προσφέρουν τόσο απλά τα όμορφα τοπία: προσπαθώντας να βρούμε τι εννοεί ο καλλιτέχνης, δεν καταφέρνουμε να αισθανθούμε αυτό που προκαλεί το έργο του σ’ εμάς τους ίδιους. Σημαίνει όμως και να παρατηρήσουμε ένα έργο τέχνης ακριβώς όπως ένα τοπίο της φύσης, χωρίς να θέσουμε το ερώτημα της σκοπιμότητας που κρύβεται πίσω του. Τότε μας αρκεί να το κοιτάζουμε ή να το ακούμε, γιατί μας γεμίζει με βαθιά χαρά και μας βοηθάει ν’ ανακαλύψουμε αυτό που αισθανόμαστε. Πόσοι έφηβοι που αμφέβαλλαν για τον εαυτό τους ανακάλυψαν για πρώτη φορά, ακούγοντας τον Ντέιβιντ Μπόουι ή τον Τζον Λένον, ότι μπορούσαν να νιώσουν ασφάλεια και να εμπιστευτούν την κρίση τους; Σίγουρα αυτό είναι όμορφο. Το να βρίσκεται κανείς κοντά στην ομορφιά σημαίνει ότι έρχεται κοντά στον εαυτό του. Δεν θέλει να «ξεφύγει», αλλά να βυθιστεί στον εαυτό του και να συναντήσει το ενδεχόμενο της αυτοπεποίθησης.

Γι’ αυτό ευγνωμονούμε τους καλλιτέχνες που μας συγκινούν. Νιώθουμε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε για τη δύναμη που μας δίνουν.

Όταν δηλώνουμε ότι κάτι «είναι όμορφο», τελικά ίσως μιλάμε τόσο για ένα τοπίο ή ένα τραγούδι όσο και για την ακαταμάχητη αυτοπεποίθηση που νιώθουμε ξαφνικά. Κάθε φορά που η ομορφιά μάς αγγίζει, μας δίνει τη δύναμη να τολμήσουμε να γίνουμε ο εαυτός μας.

Θυμάμαι πώς ένιωσα την πρώτη φορά που βρέθηκα μπροστά σ’ ένα έργο του Ρόθκο. Ένας τεράστιος καμβάς με πορτοκαλί και κίτρινο. Βρέθηκε ξαφνικά εκεί, μπροστά μου. Η απόλυτη αγνότητα. Η ομορφιά είναι μια παρουσία που καλεί μια άλλη. Κοιτούσα ένα έργο του Ρόθκο κι ένιωθα όπως τότε που κοιτούσα τη θάλασσα στην Κορσική: σίγουρα ήταν όμορφο, υπήρχε μέσα σ’ αυτή τη δόνηση του φωτός κάτι αιώνιο, κάτι αληθινό. Μια ανήκουστη πυκνότητα πνεύματος στην καρδιά της ύλης. Κι όμως δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτό, δεν ήξερα καν ποιος ήταν ο Ρόθκο. Ωστόσο δεν είχα καμία αμφιβολία.Ένιωσα απόλυτη εμπιστοσύνη στο συναίσθημά μου, στην κρίση μου, σ’ εμένα και ταυτόχρονα σ’ αυτόν τον καλλιτέχνη που δεν ήξερα, στην τέχνη, στην ομορφιά, στη ζωή.

Όμως η ομορφιά μάς προσφέρει κάτι ακόμα. Μας γεμίζει με δύναμη για ζωή, μας βοηθάει ν’ αποκτήσουμε ξανά θάρρος. Το έχουμε ήδη ζήσει όλοι, ίσως σε μουσεία, ίσως ακούγοντας μουσική, σίγουρα κοντά στη φύση. Εξαντλημένοι από τις έννοιες, δύσθυμοι από τις αμφιβολίες μας, πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε, θα περπατήσουμε στην εξοχή, θα δούμε τις χιονισμένες βουνοκορφές ή απλώς τις ακτίνες του ήλιου να χορεύουν ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων και τότε, ξαφνικά, θα νιώσουμε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον.

Κάπως έτσι έμοιαζε η εμπειρία που είχα στην Κορσική, κάτι τέτοιο περιγράφει και ο Χένρι Ντέιβιντ Θόρο, στενός φίλος του Έμερσον, στο αριστούργημά του Walden ή Η Ζωή στο Δάσος: “Αυτός που ζει κοντά στη φύση και νιώθει τις αισθήσεις του ζωντανές δεν θα είναι ποτέ μελαγχολικός. Δεν υπήρξε ποτέ καταιγίδα που να μη συνοδεύεται από αιολική μουσική για τα αθώα αφτιά ενός αγνού πλάσματος. Όσο οι εποχές είναι φίλες μου, τίποτα δεν μπορεί να κάνει τη ζωή βάρος”.

Εδώ η ομορφιά της φύσης κάνει κάτι περισσότερο από το να μας επιτρέψει να την κρίνουμε. Μας πλημμυρίζει από την ουσία της σε τέτοιο βαθμό, που μας δίνει δύναμη να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Τι είναι αυτό που στην απλή παρατήρηση της ομορφιάς της φύσης μάς κάνει να νιώθουμε εμπιστοσύνη; Όπως και να’χει, αυτές οι όμορφες εικόνες είναι εξ ορισμού επιφανειακές. Τότε γιατί μας αγγίζουν τόσο βαθιά, μας ηρεμούν και τρέφουν την εμπιστοσύνη μας;

Η παρατήρηση μας επιτρέπει να σχετικοποιούμε, να αλλάζουμε οπτική γωνία, προοπτική. Μπροστά σε τόση ομορφιά, μπροστά στο θαύμα της μέρας που ξημερώνει, του κόσμου που μοιάζει να γεννιέται μπροστά στα μάτια μας, παίρνουμε απόσταση από τα προβλήματά μας. Μπροστά στο μυστήριο του φωτός, ξαφνικά οι προβληματισμοί μάς βαραίνουν λιγότερο.

Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα. Νιώθουμε ότι στην καρδιά αυτής της ομορφιάς υπάρχει μια δύναμη που μας ξεπερνά και την οποία εμπιστευόμαστε. Δεν παρατηρούμε απλώς την εξωτερική ομορφιά, νιώθουμε ταυτόχρονα μια δύναμη να μας διαπερνά τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έτσι δεν είμαστε πια απλώς θεατές της ομορφιάς του κόσμου. Βρισκόμαστε μέσα στον κόσμο, κάτι που είχαμε ξεχάσει και μας το θυμίζει η ομορφιά. Ζούμε σ’ αυτόν τον κόσμο. Δεν είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε ή κάτι στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε. Είναι το σπίτι μας. Είναι πιο εύκολο να έχουμε αυτοπεποίθηση όταν νιώθουμε ότι ο κόσμος είναι το σπίτι μας.

ΣΕΝΕΚΑΣ: ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ

Τις επιστολές, όπως γράφεις, τις έδωσες σε ένα φίλο σου να μου τις φέρει· ύστερα, με συμβουλεύεις να μην του αναφέρω όσα γράφεις για τον εαυτό σου, γιατί, όπως λες, ούτε κι’ εσύ ο ίδιος δεν το συνηθίζεις. Μ’ αυτόν τον τρόπο και μέσα στην ίδια την επιστολή, γράφεις ότι αυτός είναι και δεν είναι φίλος σου. Αν, βέβαια, τη λέξη αυτή χρησιμοποίησες με την κοινή και συνηθισμένη σημασία της, τότε ονόμασες φίλο σου, όπως αποκαλούμε «ενάρετους άνδρες» όλους εκείνους που θέτουν υποψηφιότητα για δημόσια αξιώματα, όπως ονομάζουμε «κύριους» όσους συναντούμε και δεν θυμόμαστε τα ονόματά τους, και σ’ αυτήν την περίπτωση κανείς δεν έχει να σου προσάψει τίποτε. Αν πάλι θεωρείς κάποιον φίλο σου και δεν του έχεις τόση εμπιστοσύνη όση και στον εαυτό σου, τότε κάνεις λάθος και δεν έχεις αρκετή γνώση της αληθινής φιλίας.

Για όλα τα πράγματα οφείλεις να σκέφτεσαι μαζί με τον φίλο σου, αλλά πριν απ’ όλα, οφείλεις να σκέφτεσαι αυτόν τον ίδιο. Μετά τη σύναψη της φιλίας οφείλεις να τον εμπιστεύεσαι· μόνο πριν μπορείς να τον κρίνεις. Αντιστρέφουν και μπερδεύουν τη σειρά των καθηκόντων όσοι αντίθετα προς τις προσταγές του Θεόφραστου, κρίνουν αφού αγαπήσουν, και δεν αγαπούν παρά μόνον αφού έχουν κρίνει. Να συλλογιστείς πολύ αν πρέπει να διαλέξεις κάποιον για φίλο σου, αλλά όταν το αποφασίσεις, να τον δεχθείς με όλη την καρδιά σου· να μιλάς μαζί του με τόσο θάρρος, σαν να μιλάς με τον εαυτό σου.

Γιατί, βέβαια, οφείλεις να ζεις έτσι που να μην εμπιστεύεσαι στον εαυτό σου τίποτε που να μην μπορείς να εμπιστευθείς στον εχθρό σου. Αλλά επειδή η συνήθεια κάνει έτσι ώστε μερικά πράγματα να κρατιούνται μυστικά, να μοιράζεσαι με τον φίλο σου όλες τις σκέψεις και τις έγνοιες σου. Αν τον θεωρείς πιστό, θα γίνει τέτοιος. Μερικές φορές μαθαίνουμε στους άλλους να μας εξαπατούν, από τον φόβο μας μήπως απατηθούμε, και δίνουμε με τις υποψίες μας το δικαίωμα να πράττουν το κακό εναντίον μας. Για ποιό λόγο να κρύβω λόγια μπροστά στον φίλο μου; Γιατί μπροστά του να μην κάνω σαν να είμαι μόνος μου;

Ορισμένοι διηγούνται σε όσους συναντούν εκείνα τα οποία μόνο σε φίλους πρέπει να εμπιστεύονται, και ξεστομίζουν με ευχαρίστηση στ’ αυτιά ενός τυχαίου κάθε τους στεναχώρια. Άλλοι πάλι φοβούνται να εξομολογηθούν και στους πλέον προσφιλείς τους και καθώς είναι πρόθυμοι να μην εμπιστευθούν ούτε τους εαυτούς τους, απωθούν βαθύτερα μέσα στην ψυχή κάθε μυστικό τους. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο πρέπει κανείς να πράττει, επειδή είναι ελάττωμα να έχεις εμπιστοσύνη σε όλους, καθώς είναι ελάττωμα να μην έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν. Το ένα το θεωρώ ως το τιμιότερο ελάττωμα και το άλλο ως το πλέον επικίνδυνο.

Με τον ίδιο τρόπο, οφείλουμε να επιτιμούμε όσους δεν μπορούν να μείνουν ήσυχοι σε μιά θέση, καθώς και εκείνους που ξέρουν μόνο να τεμπελιάζουν. Η χαρά της διαρκούς ενασχόλησης δεν είναι απόδειξη δραστήριου πνεύματος, αλλά μιάς καταναγκαστικής ανησυχίας· η πίστη ότι κάθε κίνηση είναι επίπονη δεν σημαίνει την ήρεμη ζωή, αλλά αυτοεγκατάλειψη και αποχαύνωση. Γι’ αυτό σου εμπιστεύομαι τούτο τον λόγο του Πομπώνιου: “Ορισμένοι εισχωρούν τόσο πολύ μέσα στα σκοτάδια, που θεωρούν αναταραχή ο,τιδήποτε γίνεται μέρα μεσημέρι”.

Οφείλουμε να φτάνουμε σε μία ισορροπία. Ο υπέρμαχος της επανάπαυσης οφείλει να δραστηριοποιείται και ο υπέρμαχος της δράσης να αναπαύεται. Διδάξου από την φύση: αυτή θα σου πει τι κάνει τη μέρα και τη νύχτα.

ΣΕΝΕΚΑΣ, Επιστολές στον Λουκίλιο

Πορφύριος: Ποιοί πραγματοποιούν την Ανάβαση προς τους Θεούς

Ο Πορφύριος, σύμφωνα με την βασική εκδοχή, γεννήθηκε στην Τύρο της Φοινίκης το 323 ή το 333 μχ. Μαθητής του Πλωτίνου και συνεχιστής του (ουσιαστικός ιδρυτής) στη νεοπλατωνική σχολή της Ρώμης, ανέπτυξε ως σχολάρχης και ως φιλόσοφος, εκτός από διδακτική, και γόνιμη συγγραφική δραστηριότητα. Γνώστης των εβραϊκών γραφών, μελετητής των ευαγγελίων και ιδίως των προφητών, καταστάλαξε από νωρίς στην τοποθέτησή του εναντίον του χριστιανισμού.

Το «Κατά Χριστιανών», το πιο γνωστό σύγγραμμά του. Στην πραγματικότητα, τα συγγράμματά του, που στο μεγαλύτερο μέρος τους χάθηκαν ή σώζονται αποσπασματικά, ήταν για αιώνες ολόκληρους εκτός νόμου... Ο Πορφύριος ήταν αναμφισβήτητα πάνω από όλα ένας πιστός εθνικός, με βαθύ σεβασμό προς τις πατροπαράδοτες παραδόσεις. Συνέλεξε πολλές αρχαίες προσευχές και αρκετοί τον θεωρούν ως τον «εκσυγχρονιστή» της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.

Όταν είχε γίνει διευθυντής της «πλωτινικής σχολής», παντρεύτηκε την ασθενική χήρα ενός φίλου του, την Μαρκέλλα, που είχε 7 παιδιά. Ο λόγος αυτής του της απόφασης δεν είχε να κάνει με μία σαρκική υποκίνηση, αλλά γιατί την λυπήθηκε, καθώς και θαύμασε τις φιλοσοφικές της τάσεις. Δεν παρέμειναν όμως σύνοικοι για μεγάλο διάστημα, αφού ο Πορφύριος ήταν αφοσιωμένος πάνω από όλα στον αγώνα εναντίον των χριστιανών.

Επομένως, μετά από 10 μήνες, αναγκάστηκε εσπευσμένα να φύγει ώστε να έρθει σε επαφή με άλλους φιλοσόφους. Λόγω του ταξιδιού αυτού η Μαρκέλλα έπεσε σε μελαγχολία, έχοντας σαν αποτέλεσμα να φτάσει στις μέρες μας μία εκπληκτική επιστολή που της έστειλε ο Πορφύριος, την αποκαλούμενη «Προς Μαρκέλλαν». Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από την επιστολή:

«Εκείνοι που θέλουν να έχουν κατά νου την επιστροφή τους είναι αδύνατον να ταξιδεύουν προς την πατρίδα τους από αυτόν τον ξένο τόπο εύκολα, σαν να περνούν ένα ευκολοδιάβατο μέρος.

Δεν υπάρχει , στ’ αλήθεια, πράγμα τόσο αντίθετο από κάποιο άλλο όσο αντίθετη είναι η ράθυμη ζωή των ηδονών από την ανάβαση προς τους θεούς..

Στις κορυφές των βουνών δεν μπορεί να αναρριχηθεί κανείς δίχως κινδύνους και δίχως κόπους, και παρόμοια δεν μπορεί κανείς να ανέβει από τα μύχια βάθη του σώματος μέσω αυτών ακριβώς των στοιχείων που τον τραβάνε προς το σώμα, προς τα κάτω, δηλ. μέσω της ηδονής και της ραθυμίας. Στην ανοδική αυτή πορεία πρέπει να περάσεις μέσα από άγνοιες και να συλλογιέσαι την πτώση.Ακόμα κι αν δυσκολευτούμε στην πορεία μας, πρέπει να ξέρουμε ότι η ανάβαση, εξ ορισμού, χαρακτηρίζεται από δυσκολίες.

Η εύκολη ζωή είναι για τους θεούς, ενώ για όσους έχουν πέσει στην γένεσιν είναι ότι πιο αντίθετο, αφού μας κάνει επιλήσμονες μέσα από την επιδίωξη των αλλότριων πραγμάτων και,κοιμίζοντας μας, μας σπρώχνει με τη βουκέντρα σε ένα ύπνο πλανεμένο από σαγηνευτικά όνειρα.

Γνωρίζεις ότι ο Ηρακλής, οι Διόσκουροι, ο Ασκληπιός και όλοι οι άλλοι γιοί των θεών ολοκλήρωσαν τη μακάρια πορεία τους προς τους θεούς μέσα από κόπους και θάρρος.

Στ’ αλήθεια, την ανάβαση προς τον θεό την πραγματοποιούν όχι οι άνθρωποι που έζησαν μέσα στις απολαύσεις, αλλά εκείνοι που έμαθαν να αντιμετωπίζουν με υψηλοφροσύνη τις μεγαλύτερες κακοτυχίες.»

Προεκτείνοντας τον Άνθρωπο

«Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο άνθρωπος έγινε το πρώτο προϊόν της εξέλιξης που είναι ικανό να εξουσιάζει την εξέλιξη. Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστήριο που συνεχίζει να είναι άλυτο μέχρι σήμερα, κι αυτό δεν είναι παρά ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος μοιάζει προορισμένος να προεκταθεί και να ξεπεράσει κάθε μυστήριο…» -Φρανσουά Ζακόμπ, βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας.

Πέρα από τα Ανθρώπινα Όρια: H Νέα Μηχανή.

Σίγουρα μια μέρα θα είμαστε ικανοί να σχεδιάσουμε μία μηχανή που θα είναι πιο ευφυής από εμάς. Άλλωστε, υπάρχουν όλων των ειδών οι βιολογικοί περιορισμοί στις διανοητικές ικανότητές μας, από τον περιορισμένο αριθμό υπολογιστικών στοιχείων που έχουμε διαθέσιμο στο μικρό εύθραυστο κρανίο μας, μέχρι την περιορισμένη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και τον αργό ρυθμό με τον οποίο γίνονται δεκτά από το προσωπικό μας σύστημα τα εισερχόμενα data.

Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας λόγος για να μας αναγκάσει να υποθέσουμε ότι αυτοί και άλλοι παρόμοιοι περιορισμοί θα ισχύουν και για τα κομπιούτερς του μέλλοντος. Θα είναι πολύ πιο εύκολο για τα κομπιούτερς να μαθαίνουν από τα λάθη τους, αλλά και να κατέχουν αυτούσια την εμπειρία των ηλεκτρονικών προγόνων τους (και να την μεταφέρουν στους απογόνους τους), γιατί τα νέα κομπιούτερς μαθαίνουν πάρα πολλά πράγματα από τις «εμπειρίες» των παλαιότερων κομπιούτερς, αντίθετα από τους ανθρώπους που δεν μαθαίνουν από τους προγόνους ή την ιστορία τους. Επιπλέον, αν σχεδιάσουμε μία μηχανή ευφυέστερη από εμάς, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτή η μηχανή με τη σειρά της θα μπορούσε να κατασκευάσει μια μηχανή ευφυέστερη από την ίδια.

Ο Δρ. Marvin Minsky του M.I.T., έχει προφητεύσει:

«Καθώς οι μηχανές εξελίσσονται, θα αρχίσουμε να παρατηρούμε σε αυτές όλα εκείνα τα φαινόμενα που συνδέονται με τους όρους συνείδηση, έμπνευση και νοημοσύνη. Δεν είναι εύκολο να πει κανείς πόσο κοντά βρισκόμαστε σ’ αυτό το κατώφλι, αλλά όταν θα το διασχίσουμε ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι οι μηχανές θα γίνουν σχεδόν όσο ευφυής είναι ο άνθρωπος (ή ελάχιστα λιγότερο) και μετά θα σταματήσει η εξέλιξή τους, και είναι επίσης παράλογο να πιστεύουμε ότι θα μπορούμε πάντοτε να τις συναγωνιζόμαστε σε ικανότητες, σύνθεση και σοφία. Ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρουμε ή όχι να έχουμε έλεγχο επάνω στις μηχανές μέχρι τέλους (κάτι που είναι αμφίρροπο), η φύση των δραστηριοτήτων μας, των εμπειριών μας και των φιλοδοξιών μας, θα αλλάξει ριζικά εξαιτίας της παρουσίας οντοτήτων ανώτερης ευφυίας στην Γη…»

Αλλά η πιο αλληγορική δήλωση σχετικά με τη συμβίωση του ανθρώπινου βιο-κομπιούτερ και του ηλεκτρονικού εγκεφαλικού παιδιού του, έχει γίνει από τον Δρ. Irving John Good του Trinity College της Οξφόρδης:

«Η πρώτη υπερ-ευφυής μηχανή θα είναι η τελευταία εφεύρεση που χρειάζεται να κάνει ο άνθρωπος…»

Το ανθρώπινο ον, μπορεί μέσα στην συνείδηση του να νιώθει ελεύθερο, όμως η αλήθεια είναι ότι περικυκλώνεται από παντού από συγκεκριμένα όρια, τα οποία μοιάζουν να αποτελούν την ρύθμιση του «κατασκευαστή» που έχει προβλεφθεί γι’ αυτό. Πέρα από τα αναπόφευκτα όρια του χωρόχρονου και του θανάτου, υπάρχουν ακόμη περισσότερα τα οποία όμως εδώ και πολλά χρόνια έχουν αρχίσει να αμφισβητούνται από τον άνθρωπο, ο οποίος κάνει τα πάντα για να τα ξεπεράσει.

Φυσιολογικά, δεν μπορούμε να ζήσουμε στο νερό, στην φωτιά ή στον αέρα, δεν μπορούμε να πετάξουμε, δεν μπορούμε να αντέξουμε σε μεγάλες ταχύτητες, σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δεν μπορούμε να ακούσουμε υπερήχους ή υπόηχους, δεν μπορούμε φυσιολογικά να επικοινωνήσουμε από μακρινές αποστάσεις, δεν μπορούμε να ανακαλούμε άμεσα λεπτομερείς μνήμες μεγάλης πολυπλοκότητας, δεν μπορούμε να δούμε σε όλο το οπτικό φάσμα, δεν μπορούμε να κόψουμε στα δύο ένα βουνό ή να σηκώσουμε ένα μεγάλο βράχο, κλπ. Το σώμα μας, ο νους μας και ο οργανισμός μας, έχουν συγκεκριμένες φυσιολογικές προδιαγραφές, τις οποίες δεν μπορούμε να υπερβούμε με φυσικό τρόπο. Κι όμως, καταφέρνουμε μέσα από την κάθε είδους τεχνολογία να ξεπεράσουμε όλα τα παραπάνω όρια, ακόμη και άλλα πολύ περισσότερα…

Προεκτείνοντας τον Άνθρωπο.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να σκάψει εύκολα μια μεγάλη τρύπα στο χώμα, και γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιεί ένα τεχνητό χέρι που τον καθιστά ικανό για τέτοιες εκσκαφές: το φτυάρι. Προεκτείνει το χέρι του με το φτυάρι, μεγαλώνει την δύναμη και την λειτουργικότητα του για το συγκεκριμένο έργο, μπορεί να το κάνει και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, χειριζόμενος μια μπουλντόζα ή ένα γεωτρύπανο. Αν βρίσκεται στην Ελλάδα δεν μπορεί να ακούσει κάποιον που μιλά στην Αυστραλία, με το περιορισμένης δυνατότητας αυτί του, γι’ αυτό προεκτείνει το αυτί του με μια συσκευή που λέγεται «τηλέφωνο», προεκτείνει το μάτι του με μια συσκευή που λέγεται «τηλεόραση», για να ταξιδεύει μακρινές αποστάσεις προεκτείνει τα αδύναμα πόδια του με τροχούς, κ.ο.κ.

Επινοώντας και φορώντας ειδικές στολές, μεταλλάσσει προσωρινά το σώμα του κι έτσι φορώντας μια αντιπυρική στολή αμιάντου μπορεί να κινηθεί μέσα στη φωτιά, φορώντας μια στολή δύτη μπορεί να κινηθεί μέσα στο νερό, φορώντας μια «Αντι-G» στολή πιλότου μπορεί να αντέξει στις μεγάλες πιέσεις μιας ταχύτατης πτήσης, φορώντας μια στολή αστροναύτη μπορεί να κινηθεί στο διάστημα και σε άλλους πλανήτες, φορώντας μια φόρμα δεδομένων μπορεί να κινηθεί ακόμη και μέσα στο κομπιούτερ, στον «Κυβερνοχώρο». Ξεπερνώντας με στολές τις κατασκευαστικές αδυναμίες του σώματος του, μπορεί να κινηθεί σε μέρη απαγορευμένα για τα βήματα του, με τρόπους απαγορευμένους από την φύση που δεν προίκισε τον οργανισμό του με τέτοιες δυνατότητες.

Ο άνθρωπος προεκτείνει τον εαυτό του μέσα από την τεχνολογία και τις εφευρέσεις του. Σύμφωνα με τον μεγάλο διανοητή της δεκαετίας του ’60, τον Μάρσαλ Μακλούαν, κάθε είδους «media», κάθε τεχνολογικό μέσο, δεν είναι παρά μια προέκταση της ανθρώπινης οντότητας, με τελική κατεύθυνση να μεταλλαχθούν τα πάντα σε Πληροφορία. Δημιουργούμε έναν κόσμο από μόνοι μας, σαν μικροί θεοί, αυτοσχεδιάζοντας και αντιγράφοντας την Δημιουργία, και ταυτόχρονα μεταλλάσσουμε τον εαυτό μας τεχνητά για να κατοικήσει με όλο και μεγαλύτερη λειτουργικότητα στον τεχνητά δημιουργημένο κόσμο μας.

Πρόσφατα ειδικοί εκτύπωσαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή πάγκρεας, ουροδόχο κύστη και ήπαρ, ενώ τα βιονικά μάτια δίνουν φως στους τυφλούς και τα βιονικά εμφυτεύματα στα αφτιά δίνουν ακοή ακόμη και σε εκ γενετής κωφούς. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ εκτύπωσαν μύτη, αφτιά και χείλη, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται σε άτομα που είχαν πρόβλημα λόγω τραυματισμού ή καρκίνου.

«Ολα αυτά είναι δυνατά σήμερα καθώς τα κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα και στα συγκεκριμένα όργανα ‘κάθονται’ πάνω σε ένα πλέγμα πρωτεϊνών και οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να αντιγράψουν τη δομή τους με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή. Οταν το τρισδιάστατο καλούπι που δημιουργεί πρώτα ο εκτυπωτής γεμίζει με ζωντανά κύτταρα, αυτά ξεκινούν να εκτελούν τις λειτουργίες που θα έκαναν εάν βρίσκονταν στον οργανισμό ενός ανθρώπου».

Σήμερα η αντικατάσταση ισχίου γίνεται με μόσχευμα από τρισδιάστατο εκτυπωτή ώστε να ταιριάζει ανατομικά απόλυτα σε αυτόν που θα δεχθεί το μόσχευμα και η επέμβαση είναι πιο απλή, αφού το όργανο έχει σχεδιαστεί από πριν και είναι ακριβώς στα μέτρα του πάσχοντος. Οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα έρχονται στην επικαιρότητα καθημερινά. Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις ήταν η πρωτοποριακή επέμβαση για αποκατάσταση προσώπου σε μοτοσικλετιστή που είχε σοβαρό ατύχημα (2014) στην Βρετανία. Οι ειδικοί εκτύπωσαν αρκετά εμφυτεύσιμα μέρη από τιτάνιο, τα οποία τοποθετήθηκαν και αντικατέστησαν τα σπασμένα οστά του προσώπου του.

Σε φόρμα μέχρι και την ηλικία των 100 ετών θα είναι οι άνθρωποι που γεννιούνται σήμερα, καθώς τα βιονικά άκρα και η εκτύπωση τρισδιάστατων ανθρώπινων οργάνων πρόκειται να αλλάξουν την φυσιολογία του ανθρώπου, προβλέπει Βρετανός επιστήμονας. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος σε ηλικία 88 ετών έχει πρόβλημα με την λειτουργία των νεφρών του θα μπορεί πολύ απλά να τους αντικαταστήσει με νεφρούς που έχουν εκτυπωθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή και μάλιστα «εις τιμάς λογικάς».

Σύμφωνα με τον Μαρκ Μιοντόουνικ από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, οι ραγδαίες εξελίξεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στη βιοϊατρική μηχανική θα μεταμορφώσουν τους υπερήλικους, αφού θα τους επιτρέπουν να αλλάξουν λειτουργικά όργανα και μέρη του σώματος.

«Σήμερα (2014) μπορούμε να τυπώσουμε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή λειτουργικά όργανα, όπως νεφρούς, ήπαρ και οστά, τα οποία είναι κατάλληλα για μεταμοσχεύσεις. Σε μερικά χρόνια και με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτά θα είναι οικονομικά για τον καθένα» λέει μιλώντας στους «Τάιμς» του Λονδίνου ο δρ Μιοντόουνικ.

Εκτός όμως από τα ζωτικά όργανα που θα παράγονται με μία απλή τρισδιάστατη εκτύπωση, αυτό που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην δημιουργία του «βιονικού μαθουσάλα» είναι τα βιονικά προσθετικά κινητά μέλη, δηλαδή κυρίως χέρια, πόδια και μάτια. Μάλιστα, όπως οραματίζεται ο ίδιος τους βιονικούς ανθρώπους.

«Τα τεχνητά μέρη δεν θα προεξέχουν. Θα είναι σαν να σου γεμίζει σφράγισμα ο οδοντίατρος. Δηλαδή δεν θα αισθάνεται κάποιος κάτι διαφορετικό, ούτε και θα ξεχωρίζει κάτι στην εξωτερική του εμφάνιση» εξηγεί.

Σύμφωνα με τον προφητικό Μάρσαλ Μακλούαν, κατά κάποιο τρόπο βγάζουμε το κεντρικό νευρικό μας σύστημα έξω από τον εαυτό μας. Με τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, την τηλεόραση, το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, τα δίκτυα των κομπιούτερς, ολόκληρη η ανθρωπότητα προεκτείνει τον εαυτό της, το ίδιο το άτομο συμμετέχει με μια ιδιόμορφη «συναισθησία» προεκτείνοντας το νευρικό του σύστημα και συνδέοντας το με το νέο συλλογικό κεντρικό νευρικό σύστημα της ανθρωπότητας, ολόκληρος ο πλανήτης περιβάλλεται από ένα ρούχο νόησης που οδηγεί στη σταδιακή μετάλλαξη του κόσμου.

Οι ηλεκτρονικές τεχνολογίες είναι προεκτάσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος μας σε πλανητική κλίμακα, καταργώντας τον χώρο και τον χρόνο. Προσεγγίζουμε και την τελική φάση των προεκτάσεων του ανθρώπου, προχωρούμε ακόμη και σε ένα είδος τεχνολογικής προσομοίωσης της συνείδησης, κατά την οποία η δημιουργική διαδικασία της γνώσης θα έχει προεκταθεί συλλογικά και μαζικά στο σύνολο της ανθρώπινης κοινωνίας, σε ένα παγκόσμιο συλλογικό ασυνείδητο της πληροφορίας και των μέσων, το οποίο θα εξελιχθεί σε μια παγκόσμια προσομοιωτική συνείδηση-δίκτυο με την οποία όλοι θα είναι συνδεδεμένοι…

Υπεραισθήσεις.

Η επανάσταση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των νέων πεδίων εφαρμογών και έρευνας που δημιουργεί, οδηγεί σε μια ανακατασκευή του συστήματος των αισθήσεων μας, ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια, αγγίζοντας πεδία ανυπολόγιστων προεκτάσεων.

Πέρα από την κατασκευή ηλεκτρονικών αισθητηρίων και επεξεργαστών για όραση, ήχο, αφή, οσμή και ακοή, η εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των λογικών συσκευών, θα φέρει και πολλές καινούργιες αισθήσεις στο προσκήνιο, καθώς και νέα πεδία προσωπικής αντίληψης. Αυτές οι αισθήσεις θα στηρίζονται σε ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα ερεθισμού.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Είμαστε ήδη εξοικειωμένοι με τις λειτουργίες του Ραντάρ, που χρησιμοποιείται σε αμέτρητες εφαρμογές, από το να εντοπίζει τις κινήσεις αεροσκαφών και οχημάτων μέχρι και να καταγράφει αθλητικές φάσεις ή να εντοπίζει τις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας στις εθνικές οδούς. Ένα κομπιούτερ συνδεδεμένο με μια συσκευή Ραντάρ, είναι ικανό να «βλέπει» στο πεδίο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, το οποίο είναι αόρατο για τους ανθρώπους.

Αυτήν την στιγμή, στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, κομπιούτερς που είναι συνδεδεμένα με κατάλληλους αισθητήρες είναι ικανά:

1) Να εντοπίζουν και να παρακολουθούν κινούμενα αντικείμενα, με ραντάρ.
2) Να αισθάνονται μεταλλικά αντικείμενα που πλησιάζουν και να τα αναλύουν.
3) Να βλέπουν διαφορές θερμότητας σε αντικείμενα, χωρίς να τα αγγίζουν.
4) Να ανιχνεύουν αστρικά γεγονότα και αστρικά σώματα.
5) Να ακούνε ήχους και να τους καταγράφουν, ακόμη και κάτω από τη θάλασσα, ακόμη και στο υπέδαφος.
6) Να υπολογίζουν και να πραγματοποιούν αλλαγές τροχιάς ενός σκάφους σε σχέση με τον αέρα, με την ατμοσφαιρική πίεση, με την ταχύτητα, με τις αποστάσεις από τον τελικό προορισμό.

Είναι σχετικά εύκολα κατανοητό, ότι αυτές οι ικανότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη καθοδήγηση πυραύλων, αυτοκινήτων, ή οικιακών ρομπότς. Μπορούν να εντοπισθούν και να παρουσιαστούν αναλυτικά: Συνθήκες αγροτικών καλλιεργειών, χρήση ενέργειας, πυρκαγιές δασών, σεισμοί, ναυάγια. Ο Γαλαξίας μπορεί να χαρτογραφηθεί, σε διαστάσεις που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν να παρατηρηθούν. Έξω από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, οι «ηλεκτρονικοί οργανισμοί» φέρνουν και άλλες αισθήσεις στην διάθεση μας:

1) Ultrasound: υπέρηχος ή ήχος σε συχνότητες πολύ υψηλότερες από αυτές που ο άνθρωπος μπορεί να ακούσει. Ήδη και εντοπίζεται αλλά και χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, π.χ. στην ιατρική. Σε λίγο καιρό, ο καθένας με το σύστημα των υπερήχων, θα μπορεί να βλέπει μέσω του κομπιούτερ του στο σπίτι, όλα τα εσωτερικά όργανα του σώματος του, για να κάνει ιδιωτικές διαγνώσεις, αλλά και να βλέπει μέσα από τους τοίχους!…

2) Chromatography – Spectroscopy: χρωματογραφία και φασματοσκοπία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο να ανιχνεύει την χημική σύνθεση δειγμάτων, με ακρίβεια, σε απειροελάχιστα μικροσκοπικές κλίμακες. Την λειτουργία μιας πρωτεΐνης, την λειτουργία ειδικών τμημάτων του εγκεφάλου, τα ίχνη του μεταβολισμού των φυτών, ή και τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του μπαρουτιού ενός πιστολιού, πάνω στο σακάκι ενός ύποπτου για φόνο…

3) Hypermotion: υπερκίνηση, αισθητήρες κίνησης, κατεύθυνσης και προσανατολισμού, που καθοδηγούν δορυφόρους και αεροσκάφη, με τρόπους που δεν θα μπορούσε ο ανθρώπινος χειρισμός μιας συσκευής…

4) Infotransport: η ακριβής και ταχύτατη μετάδοση της πληροφορίας, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, άμεσα, προς τον δέκτη που την έχει αναζητήσει…

Ο Τζόζεφ Ντέκεν, φυσικός, ερευνητής και συγγραφέας, ο οποίος κατέχει την έδρα στατιστικής στο Πρίνσετον και φυσικής στο Στάνφορντ, και ο οποίος έχει μελετήσει επισταμένα το ζήτημα των νέων «υπεραισθήσεων», έχει δηλώσει:

«Οι νέες αισθήσεις γίνονται όλο και πιο μεγάλες, όλο και πιο δυνατές, όλο και πιο άμεσες, με το πέρασμα του χρόνου. Προσέξτε αυτό: Κάθε λεπτό της ώρας που περνά, μια νέα κατάκτηση γίνεται. Είναι πολύ δύσκολο, ίσως και αδύνατο, να φανταστούμε τα πιθανά πεδία εφαρμογών και χρήσεων – επιστημονικών, τεχνολογικών, καλλιτεχνικών, ιατρικών, κατασκευαστικών… Μας πήρε εκατομμύρια χρόνια να εξερευνήσουμε τον κόσμο των πέντε αισθήσεων. Ο νέος κόσμος που ξανοίγεται μπροστά μας είναι αχανής και ανεξερεύνητος…».

Ο Βιονικός Άνθρωπος

Ο Τζόζεφ Ρόζεν, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Αποκατάστασης και Ανάπτυξης των Η.Π.Α., καθηγητής της χειρουργικής και πρωτοποριακός ερευνητής της πλαστικής χειρουργικής, ειδικός σύμβουλος της NASA σε θέματα προσαρμογής των αστροναυτών, έχει καταθέσει τα εξής πολύ ενδιαφέροντα σε πρόσφατη συνέντευξη του:

«…Είναι πιο εύκολο να μπει ένα μηχανικό μέλος στο ανθρώπινο σώμα, παρά να διορθώσουμε το φυσικό μέλος που έχει υποστεί κάποια ζημιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι ισχύει το αντίθετο. Σε δέκα χρόνια, το πολύ, θα έχουμε την δυνατότητα να εμφυτεύουμε μικροτσίπς της αρεσκείας μας μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό ήδη γίνεται με επιτυχία, εδώ και είκοσι χρόνια χρησιμοποιούμε πολύπλοκες συσκευές όπως βηματοδότες και ενισχυτές ακοής.

Σήμερα, μπορούμε να βάλουμε ένα «χέρι-ρομπότ» σε έναν άνθρωπο, αλλά δεν μπορούμε προς το παρόν να το συνδέσουμε άμεσα με το νευρικό σύστημα. Όμως με την βοήθεια των μικροτσίπς που εμφυτεύονται, φτιάχνοντας ένα κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στο νευρικό σύστημα και στο μηχανικό μέλος, σύντομα θα έχουμε απίστευτα αποτελέσματα. Επιπλέον θα μπορούμε να επιδιορθώνουμε μεγάλες ζημιές ή αναπηρίες, αλλά και να κάνουμε θαύματα στην κοσμητική και στην αισθητική. Ένα τελείως φυσιολογικό άτομο, με τα φυσιολογικά του μέλη, θα μπορεί να επεκτείνει τις δυνατότητες του, π.χ. να πηδάει πολύ ψηλότερα…

Όπως το καγκουρό έχει αναπτύξει σιγά-σιγά, μέσω της φυσικής επιλογής, έναν ειδικό μυώνα στα πόδια του, που όταν συσπειρώνεται τον χρησιμοποιεί σαν ελατήριο και του δίνει μεγάλο άλμα, έτσι θα μπορεί και κάποιος να έρχεται σε μάς και να του φτιάχνουμε έναν τέτοιο τεχνητό μυώνα για να πηδάει ψηλότερα και με μεγαλύτερη δύναμη. Θα μπορείς όχι μόνο να βελτιώνεις τα μέλη σου, αλλά και να τοποθετείς επιπρόσθετα τεχνητά μέλη, π.χ. ένα επιπρόσθετο μεταλλικό μέλος στο χέρι σου, που να το βοηθά να επιτελεί μια λειτουργία που δεν μπορούσε να καταφέρει μέχρι σήμερα!

Μπορούμε να διασταυρώσουμε ένα ρομποτικό μέλος με ένα φυσιολογικό μέλος: ένα ρομποτικό μέλος θα μπορούσε να «νιώσει» έναν κίνδυνο πιο γρήγορα από το φυσικό, αν σχεδιαστεί για κάτι τέτοιο, π.χ. να νιώθει τη φωτιά από μακριά, ενώ το φυσιολογικό χέρι πρέπει να καεί για να «σημάνει συναγερμό». Θα μπορούμε να πετύχουμε πολύ μεγαλύτερη ικανότητα αντίδρασης σε εξωτερικά ερεθίσματα, ένα πρόσθετο μέλος θα μπορεί να αντιδράσει πολύ πιο άμεσα και γρήγορα π.χ. για να αποκρούσει μια γροθιά ή για να πιάσει μια μπάλα. Θα μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά τα ποσοστά ατυχημάτων… Μια πολύ νέα και παράξενη αυγή ξημερώνει για το ανθρώπινο σώμα, και πρέπει να προετοιμαστούμε να την υποδεχτούμε με ψυχραιμία και χωρίς ηθικές αναστολές…».

Μετα-Άνθρωπος σε Στάδιο Νεοτονίας.

Ο συγγραφέας Γουίλιαμ Γκίμπσον, ο πατέρας του «Κυβερνο-πανκ», έχει δηλώσει σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξη του:

«Πάντοτε εκπλήσσομαι όταν συναντώ ανθρώπους που νιώθουν ότι η τεχνολογία είναι κάτι που βρίσκεται έξω από το άτομο, κάτι που μπορεί ο καθένας να το αποδεχτεί ή να το απορρίψει – κι αυτό ίσως να είναι αλήθεια κατά μία έννοια – αλλά σ’ αυτό το σημείο του παιχνιδιού, εμείς είμαστε η τεχνολογία. Έχουμε εξελιχθεί σε κάτι πολύ καινούργιο. Πιστεύω, πως ένα αρκετά μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είναι πλέον ανθρώπινο. Είναι Μετα-ανθρώπινο (Post-Human).

Συλλογιστείτε π.χ. τις επιλογές σε σχέση με την υγεία, ενός εκατομμυριούχου στο Μπέβερλυ Χιλς, και συγκρίνετε τες με αυτές ενός ανθρώπου που πεινάει στους δρόμους του Μπανγκλαντές. Ο άνθρωπος στο Μπέβερλυ Χιλς, μπορεί να αγοράσει στον εαυτό του ένα καινούργιο σετ ανθρώπινων οργάνων, μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο του, να μεταμορφώσει το σώμα του, να καθυστερήσει τη γήρανση των κυττάρων του, να επέμβει στο άμεσο περιβάλλον του όπως θέλει. Παρατηρείστε αυτό το χάσμα που στέκει ανάμεσα τους. Ο άνθρωπος στο Μπαγκλαντές είναι ακόμη άνθρωπος. Είναι ένα ανθρώπινο ον ενός αγροτικού πλανήτη. Ο τύπος στο Μπέβερλυ Χιλς, δεν είναι πια άνθρωπος, είναι «κάτι άλλο». Το ανθρώπινο γένος σταδιακά μεταλλάσσεται. Το μέλλον έχει ήδη συμβεί. Είναι εδώ…».

Ο διάσημος συγγραφέας Γουίλιαμ Μπάρροουζ, λίγο καιρό πριν πεθάνει, είχε καταθέσει την άποψη του πάνω στο τεράστιο ζήτημα της μετάλλαξης του ανθρώπινου είδους, δίνοντας με τα λόγια του έναν προσωρινό επίλογο σ’ αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα:

«Το πρώτο πράγμα που θα έκανε εντύπωση σε έναν επισκέπτη από κάποιον άλλον πλανήτη, θα ήταν η αχανής και ακατανόητη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις άπειρες δυνατότητες που έχει στο δυναμικό του ο άνθρωπος, και στο πολύ μικρό ποσοστό τους που χρησιμοποιεί καθημερινά. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό το τι μπορεί να κάνει ο οργανισμός και ο νους του ανθρώπου και το τι τελικά κάνει. Κανένα άλλο είδος ζωής στον κόσμο μας δεν παραμένει τόσο πεισματικά ηλίθιο, όσο το ανθρώπινο είδος. Αν θεωρήσουμε τον άνθρωπο σαν ένα κατασκεύασμα -ένα τεχνούργημα- που εξελίσσει τον εαυτό του, η μελέτη της εξέλιξης του θα μας αποκαλύψει τι είναι αυτό που δεν πάει καλά και πόσο χρόνο διαθέτη ακόμη πάνω στην Γη…

Ο βιολογικός μας σχεδιασμός δεν ορίζει ότι πρέπει να παραμείνουμε κι άλλο στο σημερινό εξελικτικό μας στάδιο, για τον ίδιο λόγο που ένας γυρίνος δεν είναι σχεδιασμένος να παραμείνει για πάντα γυρίνος, αλλά μια μέρα να γίνει βάτραχος. Ο άνθρωπος έχε κολλήσει σε ένα στάδιο Νεοτονίας – δηλαδή είναι ένας οργανισμός που έχει προσκολληθεί ανώριμα, στο προνυμφιακό στάδιο της ζωής του, το οποίο είναι καθαρά μεταβατικό…

Πιστεύω ακράδαντα, ότι το βιολογικό μας πεπρωμένο είναι να μεταλλάξουμε τον οργανισμό μας και τις διανοητικές μας ικανότητες, στο έπακρο της εξελικτικής σκάλας, και να αφήσουμε πίσω μας την Γη, όπως ακριβώς κάποτε ένα θαλάσσιο ον, ο πρόγονος μας, άφησε την θάλασσα και τα βράγχια του για να ζήσει στην στεριά. Το πεπρωμένο μας είναι στο Διάστημα…».

Το σχέδιο Worldcoin και η Δουλοποίηση

Αναρίθμητοι πόλεμοι κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών είχαν διδάξει τις SSS Βασίλισσες ένα σημαντικό μάθημα: …ο εχθρός ή ο ανυπάκουος υπήκοος δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό αν εκτελεστεί (αν είναι νεκρός). Αλλά αν ο εγκέφαλος επανα-προγραμματιστεί, κάθε αντίσταση θα εξαλειφτεί και έτσι ένα ικανό σώμα μπορεί να προστεθεί στο εργατικό δυναμικό. Ο έλεγχος της σκέψης ήταν η Επιστήμη που επέλεξαν οι SSS.

Το σχέδιο Worldcoin, το ψηφιακό διαβατήριο και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των δούλων.

Όταν βάζουν μπροστά μας το τυράκι, καλό είναι να κάνουμε μερικά βήματα πίσω· ώστε να δούμε και την φάκα.

Στην κατεύθυνση της συστηματικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης και πολύπλευρου ελέγχου δισεκατομμυρίων πολιτών μέσω μίας παγκόσμιας ψηφιακής ταυτότητας στην βάση βιομετρικών δεδομένων από την ίριδα των ματιών και τυράκι στην φάκα μία αμοιβή κρυπτονομισμάτων Worldcoin, κινείται σταθερά η εταιρία Tools for Humanity. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είναι ο 38χρονος Σαμ Άλτμαν, που είναι πιο γνωστός ως ο διευθύνων σύμβουλός της τεχνολογικής εταιρίας OPEN AI που έκανε διεθνώς πάταγο τον περασμένο Οκτώβριο όταν λάνσαρε δημοσίως στο Διαδίκτυο την πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης, Chat GPT.

Ο Άλτμαν δεν είναι τυχαίος. Διετέλεσε πρόεδρος του Y Combinator και ήταν για λίγο καιρό και Διευθύνων Σύμβουλος του Reddit. Τώρα, προωθεί το κρυπτονομισματικό σχέδιο «Worldcoin» που είχε επινοήσει το 2019 και τώρα επιχειρεί να το προσφέρει παράλληλα σαν μία «Παγκόσμια Ταυτότητα» (World ID) και ένα «ψηφιακό διαβατήριο» που θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του είναι άνθρωπος και όχι ρομπότ, AI bot ή οντότητα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όμως για να πάρεις αυτό το «ψηφιακό διαβατήριο» που θα πιστοποιεί την ανθρώπινή σου οντότητα, θα πρέπει προηγουμένως να δεχτείς το σκανάρισμα της ίριδας των ματιών σου από τον ενσωματωμένο ανιχνευτή (scanner) μίας ασημένιας σφαίρας μεγέθους μπάλας μπόουλινγκ. Σε πρόσφατο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times, η μπάλα αυτή αποκαλείται από την ιδρύτρια εταιρία Tools for Humanity, «Orb».

Η εταιρία Tools for Humanity έχει την έδρα της στο Βερολίνο και δημιουργεί λογισμικά «εργαλεία» που θα στηρίξουν το σχέδιο κρυπτονομίσματος Worldcoin, το οποίο αντίθετα έχει την έδρα του στο Σαν Φρανσίσκο, από όπου ξεκίνησε επίσημα στις 19 Ιουνίου 2023. Από το 2019 ως τους πρώτους μήνες του 2023, ο Άλτμαν είχε συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια από ενδιαφερόμενους κερδοσκόπους «επενδυτές», (π.χ. εταιρίες Khosla Ventures και Bain Capital) μολονότι είχε προηγηθεί προ 18μήνου η κατάρρευση του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς κρυπτονομισμάτων…

Στο πλαίσιο αυτού του παγκόσμιου κρυπτονομίσματος, ο Άλτμαν προσπαθεί να διανείμει διεθνώς τουλάχιστον 50.000 σφαίρες «οrb» ανίχνευσης της ίριδας και βιομετρικής συλλογής δεδομένων του παγκόσμιου πληθυσμού περίπου 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Γιατί; Τους υπόσχεται πως θα τους «διευκολύνει» σε ένα νέο, «ψηφιακό μέλλον» όπου θα είναι απαραίτητη η πιστοποίηση/διαφοροποίηση των ανθρωπίνων οντοτήτων από εκείνες της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Για την ώρα έχουν παραχωρήσει τα βιομετρικά δεδομένα της ίριδας πάνω από 2.200.000+ ανθρωπόζωα. Κάθε δευτερόλεπτο που περνά, προστίθεται και άλλο ένα, σχεδόν από κάθε γωνιά του πλανήτη…

Ο Άλτμαν και ο συνιδρυτής της Tools for Humanity, Άλεξ Μπλάνα, φρόντισαν κατά την έναρξη του σχεδίου Worldcoin να το προωθήσουν με την διοργάνωση μίας γιορτής στην γκαλερί Canvas 3.0 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Στο επίκεντρο της αίθουσας εκδήλωσης στήθηκε ένα σύνολο οκτώ μεγάλων μεταλλικών, αστραφτερών σφαιρών «orb» που σχημάτιζαν σταυρό, μπροστά από τις οποίες στήθηκαν στην συνέχεια δεκάδες υποκείμενα που δέχθηκαν το σκανάρισμα της ίριδας μεταξύ σοβαρού και αστείου για χάρη του… μέλλοντος.

Τι γίνεται όμως με την ιδιωτικότητα;

Τι γίνεται με την ελευθερία, με την ελεύθερη βούληση;

Αυτά ήταν «ψιλά γράμματα» για όσα άτομα βρέθηκαν τον Ιούνιο 2023 στην δεξίωση της Tool for Humanity και ήταν κάτω των 35 ετών. Οι περισσότεροι εξ αυτών με αφοπλιστική αφέλεια κι απάθεια υποστήριζαν πως το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής ή έστω ό,τι απέμεινε από δαύτη είναι ξεπερασμένο (sic) αν όχι παραβιασμένο προ πολλού. Σκεφτείτε μόνο, έλεγαν, πόσα στοιχεία έχετε παραχωρήσει εν γνώση ή εν αγνοία σας κατά την χρήση του κινητού τηλεφώνου, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, κ.α. Μόνο που ξέχασαν, να επισημάνουν ότι αυτά τα δεδομένα, ΔΕΝ είναι βιολογικά/βιομετρικά.

Μπορεί εκατομμύρια πολίτες να είναι αφελείς, παραδομένοι άνευ όρων «στην μοίρα» της αναπόφευκτης συστηματικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης πανταχόθεν, οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται μέρος των βιομετρικών δεδομένων πολιτών για τους δικούς τους λόγους ελέγχου των ανθρωπομαζών, αντιδρούν.

Πρώτες από όλες ξεκίνησαν έρευνα οι αρμόδιες αρχές σε Γαλλία και Γερμανία ξεκινώντας από τις τακτικές που ακολουθεί η εταιρία Tools for Humanity για να προωθήσει το Worldcoin. Η Κένυα από την άλλη πήρε πιο δραστικά μέτρα. Ζήτησε από την Tools for Humanity να σταματήσει άμεσα τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων ανίχνευσης ίριδας λόγω «ασαφειών στην διαχείριση ευαίσθητων πληροφοριών».

Απέναντι σε αυτά, τα αφεντικά της Tools for Humanity (Τ4Η) και του σχεδίου Worldcoin απαντούν πως αυτό που κάνει το σχέδιό τους «είναι να δώσει σε όλους, όχι μόνον στους ανθρώπους της Ευρώπης ή των ΗΠΑ μία ταυτότητα και να τους ανοίξει έναν οικονομικά εφικτό δρόμο».

Στο κάτω-κάτω ο Άλτμαν είναι ένας από τους πολύ-εκατομμυριούχους διευθύνοντες συμβούλους τεχνολογικών εταιριών που ενδιαφέρονται για την θέσπιση ενός «Παγκόσμιου Βασικού Επιδόματος». Ένα δωρεάν «επίδομα» που στην πραγματικότητα θα είναι κάποια ποσά που θα διασφαλίζουν απλώς την επιβίωση και θα δίνονται στους δούλους που θα μένουν άπραγοι και άνεργοι ή νεόφτωχοι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι που θα επηρεαστούν άμεσα τα επόμενα χρόνια από την κλιμάκωση της αυτοματοποίησης και τις επιπτώσεις της νέας «Βιομηχανικής Επανάστασης».

Το παγκόσμιο βασικό επίδομα δεν αποσκοπεί στην ευημερία του ανθρώπου αλλά στην αποτροπή διεθνών λαϊκών εξεγέρσεων και επαναστάσεων. Δεν θα ήταν…βασικό, εάν πράγματι η πρόταση για αυτό το παγκόσμιο “βασικό εισόδημα” (όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων άνθρωποι όπως ο Άλτμαν) αφορά τον πραγματικό διαμοιρασμό του πλούτου που παράγουν με την εργασία τους δισεκατομμύρια άνθρωποι και τον οποίο, σε τελική ανάλυση, υπό το παρόν οικονομικό σύστημα, απομυζούν μία χούφτα εταιρίες και μία χούφτα πανίσχυροι δισεκατομμυριούχοι.

Πάντως, από το ξεκίνημά της η εταιρία Τ4Η αντιμετώπισε εύλογες επικρίσεις επειδή έστειλε συμβασιούχους χειριστές ανιχνευτών ίριδας σε δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες. Κάποιοι από αυτούς τους συμβασιούχους χειριστές ή «εργολάβους» πήγαιναν, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, σε χωριά της Ιάβας στην Ινδονησία, σε επαρχίες της Κένυας, της Γκάνας, της Χιλής και του Σουδάν.

Εκμεταλλευόμενοι την άγνοια, την ανοησία και την φτώχεια των μαζάνθρωπων, που είχαν επιδεινωθεί από την αναγκαστική ανεργία/ανέχεια λόγω περιοριστικών μέτρων πανδημίας, κατάφεραν σε μερικούς μήνες να συγκεντρώσουν τα βιομετρικά δεδομένα περίπου μισού εκατομμυρίου υποκειμένων έναντι ευτελούς αντιτίμου ή αόριστων υποσχέσεων.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του technologyreview.com αναφέρεται έρευνα του MIT και πως οι εργολάβοι της εταιρίας που είχαν αναλάβει τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων δεν αρκέστηκαν μόνον στην καταγραφή της ίριδας των «δοτών» αλλά και σε άλλα προσωπικά δεδομένα δίχως να εξασφαλίζουν την συναίνεση του ενδιαφερόμενου υποκειμένου. Αλίμονο!!!

Αυτές οι κινήσεις προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπαλλήλου της αμερικανικής «Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» και πλέον Ρώσου πολίτη Edward Snowden που κάλεσε τον Σαμ Αλτμαν να «μην καταλογοποιήσει ακόμη και τις ίριδες των ματιών»…

Το σχέδιο της Tools for Humanity, ασφαλώς, ούτε είναι αθώο, ούτε ανιδιοτελές, είναι και το τυράκι και η φάκα. Επιδιώκει να εξασφαλίσει προνομιακά δικαιώματα και θέση ισχύος πριν γίνουν ακόμη πιο καταιγιστικές οι τεχνολογικές και οι πολιτικο-οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Να βρεθεί σε προνομιακή θέση πριν από τα κράτη.

Ζούμε σε μία εποχή συγκλονιστικής και πρωτόγνωρης τεχνολογικής ανακατάταξης, που ούτε κατά διάνοια δεν συμβαδίζει με τις εξελίξεις στον κοινωνικό/διανοητικό τομέα. Στο χέρι μας είναι (πάντα είναι) να μην παραδοθούμε αμαχητί χάριν μίας πιο «εύκολης» ζωής. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά αν σκεφτούμε πόσα “τυράκια” έχετε καταπιεί αμάσητα, για χάρη της βολής σας.

Είναι χιλιοειπωμένα κι από αυτήν εδωνά την σελίδα εδώ και 20ετία.

Τα ανθρωπόζωα ασχολούνται με τις πετσέτες, τις ταυτότητες, τα νησιά, τις διακοπές, την βολή τους… όταν η αλεπού αλωνίζει ήδη, μέσα στο κοτέτσι.

Κοντολογίς: “Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη”.

ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟΙ!!!