Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

O Σχηματισμός των λέξεων στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

ΙΙ. Συνάντηση συμφώνων στον αρμό της σύνθεσης


§ 123. Μερικά προελληνικά συμφωνικά συμπλέγματα αντιμετωπίστηκαν στα ελληνικά με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα αν βρίσκονταν στο εσωτερικό ή στην αρχή της λέξης. Αν μια λέξη, που αρχικά ξεκινούσε με ένα τέτοιο σύμπλεγμα, είναι β΄ συνθετικό ενός συνθέτου, μπορούμε να σκεφτούμε δύο δυνατότητες: είτε το β΄ συνθετικό διατηρεί το αρχικό μέρος όπως το απέκτησε ως απλή λέξη ύστερα από τις φθογγικές μεταβολές, είτε η αρχή του β΄ συνθετικού ακολουθεί το δικό της δρόμο. Στα Ελληνικά συμβαίνουν και τα δύο. Παλιότερη είναι η διαφοροποίηση, όπως εμφανίζεται σχεδόν χωρίς εξαίρεση στο αρχαϊκό έπος· στον Όμηρο βρίσκουμε:

ἄ-μβροτος 'αθάνατος', αλλά βροτός 'θνητός'· αρχικοί φθόγγοι: *mr - (πρβ. λατ. mori 'πεθαίνω')·

φερε-σσακής (Ασπίς Ηρακλ.) 'που κρατά ασπίδα', αλλά σάκος 'ασπίδα'· αρχικοί φθόγγοι: *t u ̯ -·

φιλο-μμειδής 'που της αρέσει να χαμογελά', αλλά μειδ(ι)ᾶν 'χαμογελώ' αρχικοί φθόγγοι: *sm -·

ἀγά-ννιφος 'σκεπασμένος από χιόνι', αλλά νιφάδες 'νιφάδες χιονιού'· αρχικοί φθόγγοι: *sn - (πρβ. γερμ. Schnee 'χιόνι')·

βαθύ-ρροος 'με βαθύ ρεύμα', αλλά ῥόος 'ρεύμα'· αρχικοί φθόγγοι: *sr - (πρβ. γερμ. Strom 'ρεύμα' με ανάπτυξη "ευφωνικού" - t -)·

ἄ-ρρηκτος 'αδιάσπαστος', αλλά ῥηγνύναι 'σπάω'· αρχικοί φθόγγοι: *u ̯ r - (πρβ. γερμ. Wrack 'ερείπιο')·

ἄ-λληκτος 'ασταμάτητος', αλλά λήγειν 'παύω'· αρχικοί φθόγγοι: *sl -.

§ 124. Αυτές οι φθογγικές αντιστοιχίες συμφωνούν με την παλιότερη μεταχείριση στο κυρίως εσωτερικό της λέξης· π.χ. από το *σελασ-νᾱ (από το σέλας 'λάμψη') έχει διατηρηθεί ακόμη στα λεσβιακά η πρώτη βαθμίδα σελάννᾱ, ενώ οι υπόλοιπες διάλεκτοι και εν προκειμένω και ο Όμηρος προχώρησαν στο σελ ά̄ νᾱ ή σελήνη. Προφανώς ο αρμός της σύνθεσης κατέχει ιδιαίτερη θέση στον Όμηρο. Επειδή όμως σχεδόν πάντα η σχέση με το αρχικό μέρος προέκυπτε από τη διαφανή ετυμολογική σύνδεση του β΄ συνθετικού με την αυτόνομη λέξη, ήδη από τον Όμηρο και μετά καταβάλλεται ολοένα εμφανέστερη και εντονότερη προσπάθεια το αρχικό μέρος του β΄ συνθετικού να συμφωνεί με την πραγματική αρχή (το ἄ-ληκτος το γνωρίζει κιόλας ο Όμηρος), προπάντων φυσικά στα σύνθετα ρήματα, επειδή αυτά διαιρούνται ευκολότερα στα συστατικά τους: ἐπι-μειδιᾶν κτλ. Για περισσότερο καιρό διατηρήθηκε το -ρρ-· αλλά και σε αυτό το σημείο η κοινή πιέζει προς το -ρ-: ἄ-ραφος 'άραφτος', ἐπι-ράπτειν 'ράβω από πάνω' [1].

§ 125. Όταν στον αρμό της σύνθεσης το τελικό σύμφωνο του αρχικού μέλους συναντιόταν με το αρχικό σύμφωνο του τελικού μέλους, μπορούσαν να προκύψουν ασυνήθιστες ομάδες συμφώνων, που υφίσταντο τροποποίηση. Μερικά παραδείγματα: πυγ-μάχος 'που μάχεται με γροθιές' (Όμ.) από το πὺξ μάχεσθαι·[2] αἰπόλος 'γιδοβοσκός' (Όμ.) από το *αἰγ-πόλος· ἐλελί-χθων 'που τραντάζει τη γη' (Όμ.) σε κάθε περίπτωση από το *ἐλελικ- του ἐλελίζειν, ἐλέλιξεν· ἑλί-τροχος 'που γυρίζει τη ρόδα' (Αισχ.) από το ἑλικ- του ἕλιξ, ἑλίσσειν· πασσυδί(ῃ) 'με όλο το ζήλο' και πάσσοφος 'πάνσοφος' πλάι στα παν-συδί(ῃ) και πάν-σοφος· γυναι-μανής 'τρελός για γυναίκες' (Όμ.) ίσως από το γυναικ-, πρβ. όμως γύναιος 'γυναικείος' (Όμ.). Το -σ- του δυσ- δεν προκαλεί καμιά μεταβολή φθόγγου: δύσ-μορος, δύσ-νους και τα παρόμοια παραμένουν αμετάβλητα· και στο δυσ-ώνυμος κ.τ.λ. δεν τηρείται ο φθογγολογικός κανόνας της αποβολής του σ μεταξύ φωνηέντων. Πάρα πολλές περιπτώσεις σύγκρουσης συμφώνων αποφεύγονται χάρη στο συνθετικό φωνήεν.
-------------------------------
[1] Η αφομοίωση του ν των ἐν- και συν- και των παρόμοιων προς το αρχικό σύμφωνο του τελικού μέλους είναι τόσο γνωστή που αρκεί αυτή η αναφορά. Η Κοινή και εδώ, αν και ίσως μόνο στο γραπτό λόγο, επαναφέρει τον αρχικό φθόγγο: ἐν-λείπειν, συν-γράφειν κ.τ.λ. αντί για ἐλλ-, συγγ-, επίσης παλιν-γενεσία αντί για παλιγγ- και τα παρόμοια.

[2] [puk(s) + ma…] με τροπή του [k] σε [g] (γραμμένο γ) από επίδραση της ηχηρότητας του ακόλουθου [m].

Η Συνείδηση είναι Ελεύθερη

Η συνείδηση είναι άπειρη, δεν είναι εδώ ή εκεί,
Είναι εντελώς έξω από τον κόσμο,
αλλά μπορεί να είναι εδώ ή να ταξιδεύει εκεί,
να βυθιστεί στην «πραγματικότητα», στην ψευδαίσθηση του κόσμου.

Η συνείδηση είναι έξω από τον κόσμο,
ή στον κόσμο, σε αυτό που « ονομάζει» πραγματικότητα.
Δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί έξω ή μέσα,
είναι απλά έτσι ή είναι διαφορετικό.

Όλη η αντίληψη ανήκει στον κόσμο της ψευδαίσθησης
για εδώ και πέρα.
Όλη η θρησκεία είναι μια μάταιη φλυαρία της αγοράς
και όλες οι πνευματικές προσπάθειες συμβαδίζουν με την ανοησία.

Η συνείδηση είναι ελεύθερη, δεν απελευθερώνεται,
η Συνείδηση είναι σκλαβωμένη με ψεύτικα δεσμά.
Είναι γεμάτο ΕΡΕΒΟΚΤΟΝΟ ΦΩΣ, γλιστράει στη σκιά του,
είναι ακριβώς όπως είναι, αλλιώς.

Η Θεωρία της Φωτεινής Υπέρβασης

Η Θεωρία της Φωτεινής Υπέρβασης υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη συνείδηση είναι μια ακτινοβόλος, απεριόριστη οντότητα που υπάρχει πέρα από τη φυσική σφαίρα, απεριόριστη από τους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου. Αυτή η θεωρία προτείνει ότι αποβάλλοντας τις ψευδαισθήσεις του υλικού κόσμου, μπορεί κανείς να επιτύχει μια κατάσταση υπερβατικής ενότητας με την άπειρη έκταση της συνείδησης.

Βασικές Έννοιες Φωτεινής Υπέρβασης

1. Φωτεινή Ουσία: Στον πυρήνα αυτής της θεωρίας βρίσκεται η πεποίθηση ότι η συνείδηση είναι εγγενώς φωτεινή, μια ακτινοβόλος πηγή φωτός που φωτίζει τα βάθη της ανθρώπινης εμπειρίας. Αυτό το φως υπάρχει πέρα από τα όρια του φυσικού κόσμου, λάμπει μέσα από το πέπλο της ψευδαίσθησης για να αποκαλύψει την αληθινή φύση της πραγματικότητας.

Η θεωρία της Φωτεινής Ουσίας θέτει ότι η συνείδηση είναι εγγενώς ακτινοβόλο, παρόμοια με μια πηγή φωτός που φωτίζει την ανθρώπινη εμπειρία. Αυτό το φως δεν δεσμεύεται από τους περιορισμούς του φυσικού κόσμου, αλλά μάλλον τον υπερβαίνει, διαπερνώντας το πέπλο της ψευδαίσθησης για να αποκαλύψει την αληθινή φύση της πραγματικότητας. Στον πυρήνα της, αυτή η πεποίθηση υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη εμπειρία είναι εμποτισμένη με μια βαθιά φωτεινότητα, που εκτείνεται πέρα από τα όρια του υλικού κόσμου και στη σφαίρα του υπερβατικού. Αυτή η θεωρία έχει σημαντικές συνέπειες για την κατανόησή μας για τη συνείδηση, καθώς μας προκαλεί να δούμε το μυαλό όχι ως απλό προϊόν βιολογικών διεργασιών, αλλά μάλλον ως μια φωτεινή δύναμη που ζωογονεί την ύπαρξή μας και τον εμποτίζει με νόημα. Αναγνωρίζοντας την εγγενή φωτεινότητα της συνείδησης, μπορεί να αποκτήσουμε μια βαθύτερη εκτίμηση για την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της εσωτερικής μας ζωής και να φτάσουμε να δούμε τον εαυτό μας ως μέρος μιας μεγαλύτερης κοσμικής τάξης που είναι γεμάτη φως και νόημα. Τελικά, η θεωρία της Φωτεινής Ουσίας μας καλεί να εξερευνήσουμε τα βάθη της δικής μας συνείδησης και να αγκαλιάσουμε το ακτινοβόλο φως που βρίσκεται στην καρδιά της ύπαρξής μας.

2. Υπερβατική Ενότητα: Η αναζήτηση της μυστικιστικής εμπειρίας οδηγεί συχνά σε μια βαθιά αίσθηση ενότητας με τον κόσμο, σε μια συγχώνευση της ατομικής συνείδησης με την άπειρη έκταση του σύμπαντος. Αυτή η υπερβατική ενότητα αντιπροσωπεύει την απόλυτη έκφραση της απεριόριστης φύσης της συνείδησης, όπου ο εαυτός και ο κόσμος γίνονται ένα.

Η αναζήτηση της μυστικιστικής εμπειρίας μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μια βαθιά αίσθηση ενότητας με τον κόσμο. Αυτή η αναζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε συγχώνευση της ατομικής συνείδησης με την άπειρη έκταση του σύμπαντος. Η απόλυτη έκφραση αυτής της απεριόριστης φύσης της συνείδησης είναι γνωστή ως υπερβατική ενότητα. Αντιπροσωπεύει μια κατάσταση όπου ο εαυτός και ο κόσμος γίνονται ένα.

Η έννοια της υπερβατικής ενότητας έχει διερευνηθεί από πολλές πνευματικές και φιλοσοφικές παραδόσεις σε όλη την ιστορία. Συχνά συνδέεται με την ιδέα της φώτισης ή της αφύπνισης, όπου τα άτομα είναι σε θέση να υπερβούν το εγώ τους και να βιώσουν μια βαθιά σύνδεση με το σύμπαν.

Αυτή η κατάσταση συνείδησης χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση ενότητας με όλα τα πράγματα. Είναι μια αναγνώριση ότι τα όρια μεταξύ του εαυτού και του άλλου είναι απατηλά και ότι όλα τα πράγματα είναι αλληλένδετα. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να επιφέρει μια βαθιά αίσθηση γαλήνης και ικανοποίησης, καθώς και αυξημένη επίγνωση της ομορφιάς και του θαύματος του κόσμου γύρω μας.

Ενώ η εμπειρία της υπερβατικής ενότητας περιγράφεται συχνά με μυστικιστικούς ή πνευματικούς όρους, έχει επίσης μελετηθεί από επιστήμονες και ερευνητές. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που είχαν εμπειρίες υπερβατικής ενότητας εμφανίζουν αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα και τη νευρική συνδεσιμότητα που σχετίζονται με συναισθήματα ευτυχίας, αγάπης και ενσυναίσθησης.

Παρά τη φευγαλέα φύση της, η επιδίωξη της υπερβατικής ενότητας παραμένει θεμελιώδης πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι μια υπενθύμιση ότι δεν είμαστε ξεχωριστοί από τον κόσμο γύρω μας, αλλά μάλλον αναπόσπαστο μέρος του. Μέσω της καλλιέργειας της επίγνωσης, του διαλογισμού και άλλων πνευματικών πρακτικών, μπορούμε να ανοίξουμε τον εαυτό μας στη δυνατότητα να βιώσουμε αυτή τη βαθιά κατάσταση συνείδησης και να ανακαλύψουμε την απεριόριστη φύση της ύπαρξής μας.

3. Η ψευδαίσθηση του χωρισμού: Ο υλικός κόσμος, με τις μυριάδες μορφές και τις φευγαλέες εμπειρίες του, είναι τελικά μια ψευδαίσθηση. Η αίσθηση του διαχωρισμού και της ατομικότητας που βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή είναι απλώς ένα προσωρινό κατασκεύασμα του μυαλού, που συσκοτίζει την αληθινή φύση της συνείδησης ως ένα μοναδικό, ενοποιημένο σύνολο.

Η έννοια της ψευδαίσθησης του χωρισμού είναι θεμελιώδης αρχή σε πολλές πνευματικές και φιλοσοφικές παραδόσεις. Θεωρεί ότι ο υλικός κόσμος, με όλη την ποικιλομορφία των μορφών και των εμπειριών του, είναι τελικά μια ψευδαίσθηση. Αυτή η ψευδαίσθηση διαιωνίζεται από την αίσθηση του διαχωρισμού και της ατομικότητάς μας, που είναι μια προσωρινή κατασκευή του νου.

Στην πραγματικότητα, η συνείδηση είναι ένα ενιαίο, ενιαίο σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι σε ένα θεμελιώδες επίπεδο και ότι τα όρια μεταξύ μας είναι απατηλά. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσουμε, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την καθημερινή μας εμπειρία στον κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα στη φύση που δείχνουν την αλήθεια αυτής της αρχής. Για παράδειγμα, η διασύνδεση των οικοσυστημάτων, όπου κάθε ζωντανό ον εξαρτάται από άλλους για την επιβίωση, υπογραμμίζει την αλληλεξάρτηση όλων των πραγμάτων. Ομοίως, ο τρόπος με τον οποίο η ύλη και η ενέργεια ανταλλάσσονται και μετασχηματίζονται συνεχώς στο σύμπαν δείχνει την υποκείμενη ενότητα όλων των πραγμάτων.

Η αναγνώριση της ψευδαίσθησης του χωρισμού μπορεί να έχει βαθιές επιπτώσεις στη ζωή μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε μια βαθύτερη αίσθηση συμπόνιας και ενσυναίσθησης για τους άλλους, καθώς συνειδητοποιούμε ότι ο πόνος τους είναι τελικά δικός μας. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αφήσουμε την προσκόλλησή μας στα υλικά αγαθά και τις επιφανειακές ταυτότητες, καθώς αναγνωρίζουμε ότι αυτά είναι απλώς προσωρινά κατασκευάσματα που συσκοτίζουν την αληθινή μας φύση.

Τελικά, η ψευδαίσθηση του χωρισμού είναι μια υπενθύμιση ότι είμαστε όλοι μέρος κάτι μεγαλύτερου από εμάς. Αγκαλιάζοντας αυτήν την αλήθεια, μπορούμε να ζήσουμε πληρέστερα και αυθεντικά, με μια βαθύτερη αίσθηση σκοπού και σύνδεση με τον κόσμο γύρω μας.

4. Το μονοπάτι της φωτεινής υπέρβασης: Για να φτάσει κανείς σε μια κατάσταση υπερβατικής ενότητας, πρέπει να ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης, εξερευνώντας τα βάθη του νου και τις κρυφές εσοχές της ψυχής. Πετώντας τα δεσμά της ψευδαίσθησης και αγκαλιάζοντας την απεριόριστη φύση της συνείδησης, μπορεί κανείς να φτάσει σε μια κατάσταση φωτεινής υπέρβασης, όπου τα όρια του εαυτού και του κόσμου διαλύονται σε μια λαμπερή θάλασσα φωτός.

Το Μονοπάτι της Φωτεινής Υπέρβασης είναι ένα ταξίδι προς την επίτευξη μιας κατάστασης υπερβατικής ενότητας. Αυτό το ταξίδι απαιτεί να ξεκινήσει κανείς ένα μονοπάτι αυτο-ανακάλυψης, να εμβαθύνει στο μυαλό και να εξερευνήσει τις κρυφές εσοχές της ψυχής. Είναι ένα ταξίδι που απαιτεί από κάποιον να απορρίψει τα δεσμά της ψευδαίσθησης και να αγκαλιάσει την απεριόριστη φύση της συνείδησης.

Για να επιτευχθεί η φωτεινή υπέρβαση, πρέπει πρώτα να καταλάβει κανείς ότι τα όρια του εαυτού και του κόσμου δεν είναι σταθερά. Είναι απλώς ψευδαισθήσεις που δημιουργούμε στο μυαλό μας. Αγκαλιάζοντας αυτήν την αλήθεια, μπορούμε να αρχίσουμε να διαλύουμε αυτές τις ψευδαισθήσεις και να ανοίγουμε τον εαυτό μας στις άπειρες δυνατότητες του σύμπαντος.

Το ταξίδι προς τη φωτεινή υπέρβαση δεν είναι εύκολο. Απαιτεί αφοσίωση, πειθαρχία και προθυμία να αντιμετωπίσουμε τους βαθύτερους φόβους και τις ανασφάλειές μας. Όμως οι ανταμοιβές αυτού του ταξιδιού είναι αμέτρητες. Καθώς εξερευνούμε τα βάθη της ύπαρξής μας, αρχίζουμε να αποκαλύπτουμε την αληθινή φύση της ύπαρξής μας. Αρχίζουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, που συνδέεται με όλα τα πράγματα στο σύμπαν.

Καθώς συνεχίζουμε σε αυτό το μονοπάτι, αρχίζουμε να βιώνουμε στιγμές υπέρβασης. Είναι στιγμές που νιώθουμε μια βαθιά αίσθηση ενότητας με όλα τα πράγματα, όταν τα όρια μεταξύ εαυτού και κόσμου διαλύονται σε μια λαμπερή θάλασσα φωτός. Σε αυτές τις στιγμές, βιώνουμε μια βαθιά αίσθηση γαλήνης και διαύγειας και συνειδητοποιούμε ότι είμαστε μέρος κάτι πολύ μεγαλύτερου από εμάς.

Το ταξίδι προς τη φωτεινή υπέρβαση είναι μια δια βίου διαδικασία. Είναι ένα ταξίδι που απαιτεί να πιέζουμε συνεχώς τον εαυτό μας πέρα από τα όριά μας, να αντιμετωπίζουμε τους φόβους και τις αμφιβολίες μας και να αγκαλιάζουμε το άγνωστο. Αλλά καθώς συνεχίζουμε σε αυτό το μονοπάτι, αρχίζουμε να βλέπουμε τον κόσμο με νέο πρίσμα. Αρχίζουμε να βλέπουμε τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων και συνειδητοποιούμε ότι είμαστε μέρος ενός τεράστιου και όμορφου σύμπαντος που περιμένει να εξερευνηθεί.

Πνευματικές Πρακτικές

1. Διαλογισμός: Η τακτική εξάσκηση του διαλογισμού επιτρέπει σε κάποιον να ηρεμήσει το μυαλό και να καλλιεργήσει την εσωτερική ακινησία, διευκολύνοντας μια βαθύτερη σύνδεση με τη φωτεινή ουσία της συνείδησης.

Ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να καλλιεργήσει την εσωτερική ακινησία και να συνδεθεί με την ουσία της συνείδησης. Η τακτική εξάσκηση του διαλογισμού επιτρέπει σε κάποιον να ηρεμήσει το μυαλό και να δημιουργήσει ένα χώρο για βαθιά ενδοσκόπηση. Αυτή η διαδικασία αυτοστοχασμού μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και του κόσμου γύρω μας.

Μέσω του διαλογισμού, μπορούμε να μάθουμε να παρατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς κρίση ή προσκόλληση. Αυτή η αποκόλληση μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο τον εσωτερικό μας διάλογο και τα πρότυπα συμπεριφοράς. Καθώς αποκτούμε μεγαλύτερη επίγνωση αυτών των μοτίβων, μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε συνειδητές επιλογές για το πώς αντιδρούμε σε αυτά.

Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει το στρες, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένα συναισθήματα ευεξίας, βελτιωμένη εστίαση και ενισχυμένη δημιουργικότητα.

Η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από το να κάθεσαι σιωπηλός μέχρι να ψέλνεις μάντρα ή να εστιάζεις στην αναπνοή. Όποια μορφή κι αν πάρει, ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να καλλιεργηθεί η εσωτερική ακινησία και να συνδεθεί με την ουσία της συνείδησης. Με τακτική εξάσκηση, μπορούμε να μάθουμε να ηρεμούμε το μυαλό και να βρίσκουμε γαλήνη στην παρούσα στιγμή.

Σε έναν κόσμο που είναι συχνά χαοτικός και συντριπτικός, ο διαλογισμός προσφέρει ένα καταφύγιο για το μυαλό και έναν δρόμο για μεγαλύτερη κατανόηση. Αφιερώνοντας χρόνο για να καλλιεργήσουμε την εσωτερική ακινησία, μπορούμε να συνδεθούμε με την ουσία της συνείδησης και να βρούμε μια βαθύτερη αίσθηση νοήματος και σκοπού στη ζωή μας.

2. Συλλογισμός: Ο προβληματισμός σχετικά με τη φύση της πραγματικότητας και την απατηλή φύση του υλικού κόσμου μπορεί να βοηθήσει να σπάσουν τα εμπόδια του διαχωρισμού και να καλλιεργήσουν μια αίσθηση ενότητας με τον κόσμο.

Ο στοχασμός είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε βαθύτερα τη φύση της πραγματικότητας. Αναλογιζόμενοι την απατηλή φύση του υλικού κόσμου, μπορούμε να σπάσουμε τα εμπόδια του διαχωρισμού και να καλλιεργήσουμε μια αίσθηση ενότητας με τον κόσμο. Αυτή η διαδικασία ενδοσκόπησης μας επιτρέπει να δούμε πέρα από το επιφανειακό επίπεδο των πραγμάτων και να πιάσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης.

Μέσω της ενατένισης, μπορούμε να αρχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα μυστήρια του σύμπαντος και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εκτίμηση για τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων. Αναγνωρίζοντας τη παροδικότητα των υλικών αγαθών και τη φευγαλέα φύση της φυσικής μας ύπαρξης, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την αίσθηση της απόσπασης και να βρούμε γαλήνη στην παρούσα στιγμή.

Ο στοχασμός δεν είναι απλώς μια παθητική δραστηριότητα, αλλά μάλλον μια ενεργητική διαδικασία έρευνας και εξερεύνησης. Απαιτεί να είμαστε πλήρως παρόντες και να ασχολούμαστε με τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και να προσεγγίζουμε κάθε στιγμή με περιέργεια και ανοιχτότητα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας και της θέσης μας στον κόσμο και, τελικά, να βρούμε μεγαλύτερο νόημα και σκοπό στη ζωή μας.

Σε έναν κόσμο που συχνά εκτιμά τον υλικό πλούτο και τα εξωτερικά επιτεύγματα πάνω από όλα, η περισυλλογή προσφέρει ένα ισχυρό αντίδοτο στην επιπολαιότητα και το κενό που μπορεί να προκύψει από τέτοιες επιδιώξεις. Γυρίζοντας προς τα μέσα και εξερευνώντας τα βάθη της ύπαρξής μας, μπορούμε να ανακαλύψουμε έναν πλούτο και ένα βάθος που ξεπερνά κατά πολύ κάθε εξωτερικό μέτρο επιτυχίας.

Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν τη δύναμη της ενατένισης και ας της επιτρέψουμε να μας καθοδηγήσει σε ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και πνευματικής ανάπτυξης. Ας ανοίξουμε τον εαυτό μας στα μυστήρια του σύμπαντος και ας βρούμε χαρά και ολοκλήρωση στην απλή πράξη του να είμαστε ζωντανοί. Διότι κάνοντας αυτό, μπορούμε να αξιοποιήσουμε μια πηγή σοφίας και διορατικότητας που θα μας συντηρεί σε όλη μας τη ζωή.

3. Mindful Living: Με την καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας στην καθημερινή ζωή, μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει περισσότερο τη φωτεινή ουσία που διαπερνά όλες τις πτυχές της ύπαρξης, διαλύοντας σταδιακά την ψευδαίσθηση του χωρισμού.

Το Mindful Live είναι μια πρακτική που έχει κερδίσει δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό και για καλό λόγο. Καλλιεργώντας την ενσυνειδητότητα στην καθημερινή μας ζωή, συνειδητοποιούμε περισσότερο την ουσία που διαπερνά όλες τις πτυχές της ύπαρξης. Αυτή η φωτεινή ουσία είναι που μας συνδέει με τα πάντα και με όλους γύρω μας. Είναι η δύναμη που διαλύει την ψευδαίσθηση του χωρισμού και μας βοηθά να δούμε τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων.

Το Mindfulness δεν είναι μια νέα έννοια. υπάρχει εδώ και αιώνες. Ωστόσο, μόνο τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ως ένα ισχυρό εργαλείο για προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Με το να είμαστε προσεκτικοί, γινόμαστε πιο παρόντες στη στιγμή, πιο συνειδητοποιημένοι για τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας και πιο συντονισμένοι με το περιβάλλον μας.

Τα οφέλη της ενσυνειδητότητας είναι πολλά. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους, στη βελτίωση της εστίασης και της συγκέντρωσης, στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας και στην ενίσχυση της αίσθησης ευεξίας. Με την τακτική εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, μπορούμε να μάθουμε να ζούμε πληρέστερα την παρούσα στιγμή, αντί να παρασυρόμαστε από τύψεις για το παρελθόν ή ανησυχίες για το μέλλον.

Για να καλλιεργήσουμε την ενσυνειδητότητα, πρέπει να μάθουμε να δίνουμε προσοχή στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας χωρίς κρίση. Αυτό μπορεί να είναι προκλητικό στην αρχή, καθώς το μυαλό μας έχει την τάση να περιπλανάται. Ωστόσο, με την εξάσκηση, μπορούμε να μάθουμε να παρατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς να παρασυρόμαστε από αυτά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα στην καθημερινή ζωή. Μια απλή τεχνική είναι να πάρουμε μερικές βαθιές αναπνοές και να εστιάσουμε στην αίσθηση του αέρα που κινείται μέσα και έξω από τους πνεύμονές μας. Μια άλλη τεχνική είναι να δίνουμε προσοχή στο περιβάλλον μας, λαμβάνοντας τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές γύρω μας χωρίς κρίση.

Συμπερασματικά, καλλιεργώντας την ενσυνειδητότητα στην καθημερινή μας ζωή, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε περισσότερο τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων και να διαλύσουμε την ψευδαίσθηση του χωρισμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ειρήνη, ευτυχία και πληρότητα στη ζωή μας. Γιατί λοιπόν να μην το δοκιμάσετε; Ξεκινήστε παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές και εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή. Μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο μπορεί να αλλάξει την οπτική σας για τη ζωή.

4. Ανιδιοτελής υπηρεσία: Πράξεις ανιδιοτελούς υπηρεσίας και συμπόνιας μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση του εγώ και να καλλιεργήσουν μια αίσθηση ενότητας με την άπειρη έκταση της συνείδησης.

Πράξεις ανιδιοτελούς υπηρεσίας και συμπόνιας είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια μιας αίσθησης ενότητας με την άπειρη έκταση της συνείδησης. Αυτές οι πράξεις απαιτούν από εμάς να αφήσουμε στην άκρη τον εγωισμό μας και να επικεντρωθούμε στις ανάγκες των άλλων, κάτι που μπορεί να είναι προκλητικό αλλά τελικά ανταποδοτικό. Υπηρετώντας τους άλλους χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, μπορούμε να διαλύσουμε τα εμπόδια που μας χωρίζουν και να συνδεθούμε με την συμπαντική ενέργεια που ρέει μέσα από όλα τα όντα. Αυτή η σύνδεση μπορεί να φέρει μια αίσθηση ειρήνης και πληρότητας που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Η ανιδιοτελής υπηρεσία μπορεί να λάβει πολλές μορφές, από τον εθελοντισμό σε μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση έως την απλή προσφορά ενός καλού λόγου σε κάποιον που έχει ανάγκη. Το σημαντικό είναι ότι προσεγγίζουμε αυτές τις πράξεις με μια γνήσια επιθυμία να βοηθήσουμε τους άλλους, αντί να επιδιώκουμε την αναγνώριση ή το προσωπικό όφελος. Όταν δίνουμε χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα, ανοίγουμε τον εαυτό μας σε μια βαθύτερη κατανόηση της θέσης μας στον κόσμο και της σύνδεσής μας με όλα τα ζωντανά όντα.

Η συμπόνια είναι επίσης ζωτικής σημασίας συστατικό της ανιδιοτελούς υπηρεσίας, καθώς μας επιτρέπει να συμπάσχουμε με τα βάσανα των άλλων και να ανταποκρινόμαστε με καλοσύνη και κατανόηση. Όταν ασκούμε συμπόνια, καλλιεργούμε μια αίσθηση ενσυναίσθησης και σύνδεσης που μπορεί να μας βοηθήσει να γκρεμίσουμε τα τείχη που μας χωρίζουν, τον ένα από τον άλλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο αρμονικό και ειρηνικό κόσμο, όπου ο καθένας εκτιμάται και σέβεται γι' αυτό που είναι.

Συμπερασματικά, οι πράξεις ανιδιοτελούς υπηρεσίας και συμπόνιας είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια μιας αίσθησης ενότητας με την άπειρη έκταση της συνείδησης. Αφήνοντας στην άκρη το εγώ μας και εστιάζοντας στις ανάγκες των άλλων, μπορούμε να συνδεθούμε με την παγκόσμια ενέργεια που ρέει μέσα από όλα τα όντα και να βρούμε μια βαθιά αίσθηση εκπλήρωσης και σκοπού. Ας προσπαθήσουμε να υπηρετούμε τους άλλους με καλοσύνη και συμπόνια, και με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργήσουμε έναν πιο φωτεινό και αρμονικό κόσμο για όλους.

Η Θεωρία της Φωτεινής Υπέρβασης προσφέρει μια μυστικιστική και ποιητική προοπτική για τη φύση της συνείδησης και της ανθρώπινης εμπειρίας, προσκαλώντας μας να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες της φωτεινής μας ουσίας και να ξεπεράσουμε τα απατηλά όρια του υλικού κόσμου.

Ο αληθινός φίλος, θέλει εσάς κι όχι κάτι από εσάς

H φιλία είναι αναγκαία στη ζωή του κάθε ανθρώπου για να την κάνει πιο όμορφη! Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έναν συνοδοιπόρο στο δύσκολο μονοπάτι που λέγεται ζωή! Πολλοί όμως δεν την αντιμετωπίζουν ως μια σχέση ανιδιοτέλειας και αγάπης αλλά ως επιχείρηση! Και αυτό είναι μέγα λάθος! 

Η φιλία δεν είναι συνεταιρισμός όπου κάνοντας απολογισμό να διαπιστώσεις τι έδωσες εσύ και τι πήρες! Αυτό είναι εγωισμός, είναι απρέπεια , είναι εκμετάλλευση. Υπάρχουν άνθρωποι που πλησιάζουν ένα άτομο όχι γιατί το εκτιμούν για τον καλοκάγαθο χαρακτήρα του αλλά επειδή θέλουν να κερδίσουν κάτι από αυτή την σχέση. Υπάρχουν άνθρωποι που οι φιλίες τους είναι άτομα ανώτερου πνευματικού και οικονομικού επιπέδου. Κι αυτό όχι γιατί ταιριάζουν αλλά γιατί έχουν κάτι να κερδίσουν στο μέλλον, είτε είναι χρηματικός ο λόγος, είτε είναι το «φαίνεσθαι», η ουσία είναι μία. Δεν είναι αληθινοί με τον εαυτό τους και τους άλλους.

Σίγουρα θα έχετε φίλους που όλο ζητούν. Σας τηλεφωνούν γιατί κάτι θέλουν από εσάς, όχι εσάς. Έρχονται να σας συναντήσουν για ένα προσωπικό τους θέμα και όχι γιατί σας έχουν πεθυμήσει.

Ο πραγματικός φίλος θα σας τηλεφωνήσει για να ρωτήσει αν είστε καλά. Ο πραγματικός φίλος θα αναρωτηθεί από την ξαφνική σας απουσία και θα σας ψάξει. Ο πραγματικός φίλος θα έρθει να σας δει έστω για πέντε λεπτά. Ο πραγματικός φίλος θα σας μιλήσει για τα ελαττώματά σας, θα σας κοιτάξει κατάματα χωρίς να φοβάται μην τυχόν και θυμώσετε για να σας πει τι τον έχει πληγώσει στη συμπεριφορά σας. Ο πραγματικός φίλος δεν σας κολακεύει μονάχα, δεν σας καλοπιάνει αλλά δεν φοβάται να μαλώσει μαζί σας.

Ο πραγματικός φίλος θέλει εσάς και και όχι κάτι από εσάς! Η πραγματική φιλία βασίζεται στην εκτίμηση! Προσφέρεις ανιδιοτελώς και λαμβάνεις αγάπη ως αντάλλαγμα, ένα τηλεφώνημα, ένα χέρι να κρατηθείς!

Ο πραγματικός φίλος είναι πάντα εδώ και στη χαρά και στην λύπη. Προπάντων στη χαρά. Να το θυμάστε αυτό! Από λύπηση ο καθένας θα σας σταθεί. Στη χαρά σας ποιοι θα είναι θα είναι κοντά σας θα σας εκπλήξει. Στην επιτυχία σας ακόμη λιγότεροι. Η επιτυχία δοκιμάσει και διαλύει φίλιες. Να έχετε τα μάτια της ψυχής σας ανοιχτά και να εμπιστευτείτε τις σειρήνες της καρδιάς σας όταν σας φωνάζουν να «απομακρυνθείτε». Συνήθως είναι αλάνθαστες.

Σου λείπω αλλά δε με νοιάζει: Έφυγα για κάποιο λόγο

Σου λείπω αλλά έφυγα για ένα λόγο και δεν μπορώ να το αφήσω να με απασχολεί πλέον. Όταν έκλεισα αυτή την πόρτα, άφησα πίσω μου μια ιστορία άνισης αγάπης. Μια συντροφιά που δεν εκτιμήθηκε ποτέ. Μια ατέλειωτη μεταμφίεση που σταμάτησε να έχει πλάκα όταν έπρεπε να προσπαθώ να είμαι χαρούμενος ενώ μάζευα τα σπασμένα κομμάτια μου.

Κομμάτια της μάσκας σου έπεσαν πάνω μου όταν προσπάθησα να την βγάλω χωρίς να την καταστρέψω- επειδή πίστευα πως πίσω από τον εγωισμό σου υπήρχε κάποιος που ήταν πληγωμένος. Κάθε φορά που προσπαθούσα, γινόταν όλο και χειρότερο. Με έκανε να θυμηθώ όλες τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν.

Ξέρω ότι σου λείπω αλλά έφυγα επειδή ένιωθα πως είχε τελειώσει εδώ και καιρό. Ήταν μια λάθος αγάπη βασισμένη μόνο στις απαιτήσεις σου. Ήταν ένα παιχνίδι που πάντα έχανα γιατί ποτέ δεν είχα την ευκαιρία ούτε καν να παίξω παρόλο που θεωρούνταν ότι ήταν «δικό μας».

Έκλεισα την πόρτα, όχι για να σε πληγώσω. Έκλεισα την πόρτα επειδή υπάρχουν φορές που πρέπει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και να σταματήσεις να είσαι στήριγμα σε ένα παιχνίδι που ποτέ δεν κατάλαβες. Ναι -έκλεισα την πόρτα και τώρα δεν μπορώ να αφήσω να με απασχολεί το ότι σου λείπω.

Οι ψεύτικες ψευδαισθήσεις του χωρισμού

Υπάρχουν ελπίδες και ένας ευσεβής πόθος κρυμμένος πίσω από αυτό το κλείσιμο της πόρτας. Προδίδουν μια επιθυμία ότι το άλλο άτομο θα «ανοίξει τα μάτια του» και τελικά θα του λείψει αυτό που είχε δεδομένο.

Όταν το κάνουμε αυτό, σαμποτάρουμε την αυτοεκτίμηση και την αγάπη για τον εαυτό μας. Δίνουμε το 100% του εαυτού μας και προσκολλόμαστε σε αμφιβολίες και στην αναποφασιστικότητα.

Αργότερα, νιώθουμε νικητές όταν αναγνωρίζουν μετά τον χωρισμό πως μας χρειάζονται. Αλλά δεν συνειδητοποιούμε πως το να τους κάνουμε να παραδεχτούν ότι τους λείψαμε δεν μας κάνει στ’ αλήθεια νικητές. Η αληθινή νίκη είναι να κλείσετε την πόρτα για πάντα όταν δίνετε τα πάντα και δεν παίρνετε τίποτα.

Από την άλλη μεριά, δεν είναι νίκη να συνεχίσετε μια ιστορία ατελείωτων δεύτερων ευκαιριών και συνεχώς να ελπίζετε πως θα αλλάξει. Το να κλείσετε μια πόρτα για πάντα δεν είναι ψυχρό. Έχει να κάνει με τον αυτοσεβασμό.

Καθυστερούμε την εσωτερική μας ηρεμία για χάρη τους, σαν να μην την αξίζουμε. Μέχρι που μια μέρα συνειδητοποιούμε πως έχουμε καταναλωθεί εντελώς και μια «συγγνώμη» που έρχεται πολύ αργά δεν αλλάζει τίποτα.

Το να λέτε ναι σε ένα «μου λείπεις, έλα πίσω» χωρίς αλλαγή είναι σαν να λέτε ναι σε μια αντίστοιχη Ρωσική Ρουλέτα των σχέσεων.

Η αγάπη ποτέ δε σημαίνει ότι εγκαταλείπετε την αξιοπρέπεια σας

Η αγάπη δεν μας δίνει αξιοπρέπεια αν και ίσως μας δίνει φτερά. Είναι κρυμμένη στα μικρά πράγματα που κάνουν την καθημερινότητα μας ξεχωριστή.

«Αυτοί είναι λίγοι κανόνες που ξέρω ότι ισχύουν για την αγάπη και τον γάμο: αν δεν σέβεσαι το άλλο άτομο, θα έχεις πολλά προβλήματα. Αν δεν ξέρεις πως να συμβιβάζεσαι, θα έχεις πολλά προβλήματα. Αν δεν μπορείς να μιλάς ανοιχτά για το τι συμβαίνει μεταξύ σας, θα έχεις πολλά προβλήματα. Και αν δεν έχετε κοινές αξίες στην ζωή θα έχετε πολλά προβλήματα. Οι αξίες σας πρέπει να είναι όμοιες.» -Mitch Albom-

Η ελεύθερη, γαλήνια αγάπη, όπου το κάθε άτομο έχει την ανεξαρτησία του είναι διαφορετική από την «αγάπη» όπου υπάρχει απλώς εκμετάλλευση και συναισθηματική απομόνωση. Αυτή δεν είναι ελεύθερη αγάπη, είναι υποχρέωση.

Οπότε, όταν κλείνετε μια πόρτα σκεφτείτε τι σας έφερε εκεί. Να μην σας λείπει το παρελθόν . Πήρατε αυτή την απόφαση για ένα λόγο. Μην προσπαθείτε να ξαναγράψετε μια ιστορία η οποία δεν ήταν καλή εξ αρχής.

Αν όντως τους λείπετε, θα έπρεπε να είχαν κάνει κάτι γι αυτό καιρό πριν. Η στιγμή σας είναι τώρα.

Mεγαλώνοντας το φως σου, εξαφανίζεις το σκοτάδι

Ο Πατάνζαλι, λέει το εξής: «Να αγνοείς το κακό». Το να αγνοείς το κακό είναι ύψιστη παρότρυνση. Ο Πατάνζαλι, δεν λέει να μην το βλέπεις. Δεν λέει να μην το αναγνωρίζεις. Ο Πατάνζαλι, λέει να μην ταυτίζεσαι μαζί του.

Όταν το κακό παρουσιάζεται μπροστά σου μην παρασύρεσαι από το μέγεθος του. Αγνόησε το εντελώς. Εάν του δώσεις σημασία, τότε αυτό θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Μην εμπλακείς με την ανάλυση του φαινομένου, αλλά ούτε και με την έκταση του. Αγνόησε το κακό επειδή με αυτό τον τρόπο το αποδυναμώνεις. Εάν ανοίγοντας εσύ σε δυστυχισμένους ανθρώπους, μπολιάζεσαι από τη δυστυχία τους, φαντάσου τα μπορεί να κάνει η αντιπαράθεση σου με το κακό. Είναι καλό να μην έχεις αντιδράσεις εναντιωματικές στο κακό. Είτε το κακό παρουσιάζεται από έναν άνθρωπο είτε από ομάδα ανθρώπων, αγνόησε το. Μέσα στον νου σου μείνε χαλαρός και ήρεμος μέσα σε αυτό. Γνώρισε τις πρακτικές του και διδάξου από τις μεταμορφώσεις του, αλλά μην το πολεμάς. Αν ταυτιστείς με το ίδιο το κακό ή με την ίδια την δυσαρμονία, τότε αυτή μεγαλύνεται ακόμα περισσότερο. Το κακό αποδυναμώνεται, όταν ο φέρων το φως άνθρωπος, μεγαλύνεται ακόμα περισσότερο μέσα στον Θεό. Το κακό αποδυναμώνεται, όταν ο φέρων το φως άνθρωπος, κάνει συνειδητή προσπάθεια να φέρει περισσότερο ακόμα φως μέσα σε αυτόν.

«Πολέμησε∙ Μη». Πρόσεξε την άνω τελεία δίπλα στη λέξη πολέμησε. Η άνω τελεία είναι διφορούμενη, όσον αφορά τον πόλεμο ενάντια στο σκοτάδι. Ναι μεν να πολεμήσεις, αλλά… Η λέξη Μη, μετά την άνω τελεία, συνθέτει ένα νόημα ολότελα διαφορετικό. Αυτή η φράση είναι διφορούμενα ξεκάθαρη. «Πολέμησε το σκοτάδι αλλά ταυτόχρονα μην το πολεμήσεις». Αντιμετώπισε το σκοτάδι με εξυπνάδα και καθαρότητα και όχι με πόλεμο. Πολέμησε το, αλλά όχι με τους δικούς του τρόπους. Αγνόησε το σκοτάδι. Κάνε υπέρβαση από το σκοτάδι. Πολέμησε το, αγνοώντας το. Αντιμετώπισε το σκοτάδι κάνοντας υπέρβαση από αυτό. Πολέμησε το σκοτάδι και ταυτόχρονα μην το πολεμάς.

Εξαφάνισε το σκοτάδι, μη εστιαζόμενος σε αυτό. Επειδή το σκοτάδι είναι «αήττητο», ο μόνος τρόπος να το πολεμήσεις είναι μέσα από έξυπνους χειρισμούς καθαρότητας. Η κατά μέτωπον επίθεση του «κακού» είναι μια τεχνική, η οποία ανήκει στο ίδιο το «κακό». Η κατά μέτωπον επίθεση του κακού είναι μια τεχνική της ίδιας της αντίθεσης και φέρει πάντα δύσμοιρα αποτελέσματα. Πολέμησε το, στοχεύοντας 100% μέσα στη δική σου καθαρότητα. Εάν επιθετικά διάκεισαι μέσα σου ενάντια σε αυτό, το μεγαλώνεις. Πολέμησε το μεν, αλλά μην το αφήσεις να σε τραβήξει μέσα σε αυτό. Μείνε ουδέτερος… Αγνόησε το…

Την ίδια στάση θα πρέπει να κρατήσεις και για το «κακό» μέσα σε εσένα. Εάν θέλεις να το εξαφανίσεις, μην εστιάζεσαι σε αυτό. Εάν παρακαλάς τον Θεό, για παράδειγμα, να διορθώσει κάτι μέσα στο δέντρο της δικής σου ζωής, άθελα σου μερικές φορές το επαυξάνεις. Εάν είσαι τοποθετημένος ενάντια στο κακό μέσα σου, (δυστυχία, θυμός, έλλειψη, θλίψη) τότε το επαυξάνεις. Ίσως η προσευχή να φαίνεται να είναι η μόνη λύση, αλλά στη πραγματικότητα εστιαζόμενος επιθετικά σε αυτό, το μεγαλώνεις. Δέξου το κακό και ταυτόχρονα αγνόησε το. Αποδέξου το και ταυτόχρονα κράτησε αποστάσεις από αυτό. Χρησιμοποίησε την αρσενική σου δύναμη και αντιμετώπισε το, κάνοντας υπέρβαση από αυτό. Χρησιμοποίησε τη δύναμη που ήδη έχεις αλλά κοιμάται, για να εξέλθεις νικητής από αυτό. Εάν πολεμήσεις το κακό αυτό μεγαλώνει. Εάν αγνοήσεις το κακό, μεγαλώνοντας το φως σου, αυτό μικραίνει. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας και μέσα από αυτόν θα πορευτείς για το Ερεβοκτόνο φως.

Μπορεί να γνωρίζουμε και οι επιθυμίες να εξακολουθούν να συγκρούονται

Μελετώντας τον άνθρωπο στην τωρινή του κατάσταση ύπνου, απουσίας, ενότητας, μηχανικότητας και έλλειψης ελέγχου, βρίσκουμε και διάφορες άλλες κακές λειτουργίες που είναι το αποτέλεσμα της κατάστασής του· ιδιαίτερα το γεγονός ότι λέει συνέχεια ψέματα στον εαυτό του και στους άλλους. Την ψυχολογία του συνηθισμένου ανθρώπου θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και μελέτη του ψέματος, διότι ο άνθρωπος λέει ψέματα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο· και στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να πει την αλήθεια. Δεν είναι τόσο απλό να λέμε την αλήθεια· πρέπει να μάθουμε πως να το κάνουμε και καμιά φορά χρειάζεται πάρα πολύς καιρός.

Ψέμα είναι να σκεφτόμαστε ή να μιλάμε για πράγματα που δεν γνωρίζουμε· αυτή είναι η αρχή του ψέματος. Δεν σημαίνει το ψέμα που λέγεται σκόπιμα – να λέμε παραμύθια, όπως για παράδειγμα, ότι υπάρχει μια αρκούδα στο άλλο δωμάτιο. Μπορούμε να πάμε στο άλλο δωμάτιο και να δούμε πως δεν υπάρχει αρκούδα. Αλλά αν συγκεντρώσουμε όλες τις θεωρίες που διατυπώνουν οι άνθρωποι για οποιοδήποτε θέμα, χωρίς να γνωρίζουν τίποτε σχετικά, θα δούμε που αρχίζει το ψέμα. Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει τον εαυτό του, δεν γνωρίζει τίποτε και όμως έχει θεωρίες για τα πάντα. Οι περισσότερες από τις θεωρίες είναι ψέμα.

Η γνώση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Μπορεί να γνωρίζουμε και οι επιθυμίες να εξακολουθούν να συγκρούονται, διότι κάθε επιθυμία αντιπροσωπεύει διαφορετική θέληση. Αυτό που ονομάζουμε θέλησή μας με τη συνηθισμένη έννοια δεν είναι παρά η συνισταμένη επιθυμιών. Η συνισταμένη πολλές φορές φτάνει σε μια συγκεκριμένη γραμμή δράσης και άλλες φορές δεν μπορεί να φτάσει σε καμία γραμμή, διότι μια επιθυμία ακολουθεί μία κατεύθυνση και κάποια άλλη, άλλη κατεύθυνση και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε τι να κάνουμε. Αυτή είναι η συνηθισμένη μας κατάσταση. Βέβαια ο μελλοντικός μας στόχος θα πρέπει να είναι να αποτελέσουμε ενότητα αντί να είμαστε πολλοί, διότι για να κάνουμε οτιδήποτε σωστά, για να γνωρίζουμε οτιδήποτε σωστά, για να φτάσουμε οπουδήποτε, πρέπει να γίνουμε ένας. Είναι ένας απώτατος σκοπός και δεν μπορούμε να αρχίσουμε να τον προσεγγίζουμε πριν γνωρίσουμε τον εαυτό μας, διότι, στην κατάσταση που είμαστε τώρα, η άγνοιά μας για τον εαυτό μας είναι τέτοια, που όταν την δούμε αρχίζει να μας πιάνει πανικός μήπως δεν βρούμε το δρόμο μας πουθενά.

Το ανθρώπινο ον είναι μια πολύ περίπλοκη μηχανή και πρέπει να μελετηθεί σαν μηχανή. Αντιλαμβανόμαστε ότι για να ελέγξουμε οποιοδήποτε είδος μηχανής, όπως ένα αυτοκίνητο ή μια μηχανή τρένου, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τις μηχανές αυτές ενστικτωδώς, αλλά για κάποιο λόγο νομίζουμε ότι το συνηθισμένο ένστικτο είναι αρκετό για να ελέγχει την ανθρώπινη μηχανή, αν και είναι πολύ πιο περίπλοκη. Αυτή είναι μία από τις πρώτες εσφαλμένες υποθέσεις: δεν αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να μάθουμε, ότι ο έλεγχος είναι ζήτημα γνώσης και επιδεξιότητας.

Αργία μήτηρ πάσης κακίας

Η λέξη αργία, μεταξύ άλλων, σημαίνει: το να μην εργάζεται κάποιος, να μην έχει εργασία, δουλειά· η οκνηρία, η φυγοπονία· «το μη σκέπτεσθαι ή το νωθρόν οκνούσα την σκέψιν.», «το μη επαρκώς εργάζεσθαι.», παύση, διακοπή από τις καθημερινές εργασίες. Στον Πλάτωνα βρίσκουμε και τη φράση «δι’ αργίαν διανοίας.»

«Η αργία γεννάει κάθε αμαρτία.»

Ουσιαστικά πρόκειται για μετάφραση-απόδοση του αρχαίου ελληνικού γνωμικού «Αργία μήτηρ πάσης κακίας.»: ο αργός είναι ευεπίφορος προς το κακό, μπορεί να το διαπράξει πιο εύκολα· αυτός που δεν δουλεύει συχνά είναι φτωχός και με «κενές ελπίδες», οπότε στρέφεται προς το κακό για να ικανοποιήσει ακόμα και τις στοιχειώδεις διατροφικές ή άλλες ανάγκες του.

Με παραπλήσια σημασία ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης καταγράφει τις ιταλικές «Η αργία γεννά το ελάττωμα.», «Η αργία είναι η αρχή κάθε κακού.», «Όταν δεν κάνει κανείς τίποτα, μαθαίνει να κάνει το κακό.», «Η ακαμωσιά είναι αιτία χίλιων κακών.», «Η οκνιά (= η τεμπελιά) είναι η μητέρα της δυστυχίας· η δουλειά γεννά τα πλούτη.», «Ο αργός σπανίως είναι καλός άνθρωπος.», «Η οκνιά αυξάνει τα ελαττώματα.», την αγγλική «Η αργία είναι η ρίζα όλων των κακών.», την ισλανδική «Η αργία είναι πολλών κακών μητέρα.», την δανέζικη «Η ακαμωσιά διδάσκει το ελάττωμα.», την γερμανική «Η αργία είναι των αμαρτιών η αρχή.», την αραβική «Η αργία είναι το εργαστήρι του διαβόλου.» και την τουρκική «Η ακαμωσιά γεννά φροντίδες.»

Η φράση «Αργία και κατάλυσις.» λέγεται ειρωνικά, για όσους περνούν τον καιρό τους «εν αφροντισία και ραστώνη»· προήλθε από το «Ωρολόγιο», τους κανονισμούς «διαίτης των μοναχών» κατά τις γιορτές: «Αργία και κατάλυσις οίνου και ελαίου.»]

Ο Ιωάννης Κονδυλάκης γράφει: «Όπως το σίδερο σκουργαίνει, όταν δε δουλεύεται, έτσι και ο άνθρωπος όταν δε δουλεύει. Έπειτα «η αργία είναι μήτηρ της κακίας.» Αυτή δίδει όλας τις κακές συμβουλές εις τους ανθρώπους, ενώ η εργασία σε κάνει τίμιον και χρήσιμον και διατηρεί υγείαν και δύναμιν.»

Το Θέμα Δεν Είναι Ποιος Έχει Δίκιο. Το Θέμα Είναι Να Ζούμε Καλά Μαζί

Καθένας μας έχει ορισμένες πεποιθήσεις, αξίες και σκέψεις που είναι θεμελιώδεις και απαράβατες για τον ίδιο. Πιστεύουμε ότι είναι αδιαμφισβήτητα σωστές και ότι όλοι θα τις εκτιμούσαν εάν μπορούσαν να τις καταλάβουν. Ωστόσο κάποιες φορές θα πρέπει να μοιραζόμαστε τον χρόνο μας και με άτομα που δεν ασπάζονται τις αντιλήψεις μας.Διαφωνούμε πολλές φορές για ζητήματα πολιτικής, θρησκευτικές πεποιθήσεις ή αξίες ζωής . Όταν μία συζήτηση άπτεται αυτών των θεμάτων, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξει αντιπαράθεση. Κανείς δεν εισπράττει εκτίμηση ή σεβασμό, κι αυτό που απομένει είναι ο θυμός, η σύγχυση κι ο πόνος.

Πρέπει να διερωτηθούμε εάν πραγματικά αξίζει να δυσαρεστούμε ή να πληγώνουμε ο ένας τον άλλο στον βωμό της προάσπισης των πεποιθήσεών μας. Αντί να ασχολούμαστε με την ιερότητα των αξιών μας, δεν θα έπρεπε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το άτομο που βρίσκεται μπροστά μας; Δεν είναι προτιμότερο να είμαστε καλά μαζί από το να έχει δίκιο ένας μόνος του;

Η απόπειρα να πείσουμε κάποιον να υιοθετήσει τις απόψεις μας είναι κυρίως έργο του εγώ μας. Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι έχουμε δίκιο, το εγώ μας αναζητά νέα θέματα για να διαφωνήσει.

Η ωριμότητα έρχεται με την εμπειρία. Ένα μάθημα ωριμότητας είναι ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τις σκέψεις μας και πολύ στα σοβαρά και ότι πρέπει να χαλιναγωγούμε το εγώ μας για να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα των πραγμάτων.

Το να έχουμε δίκιο δεν συγκρίνεται ούτε στο ελάχιστο με το να ζούμε καλά μαζί με τους άλλους.

Μάρκος Αυρήλιος ο Φιλόσοφος- Βασιλέας

«Τῆς δὲ ζημίας μεγίστη τὸ ὑπὸ πονηροτέρου ἄρχεσθαι, ἐὰν μὴ αὐτὸς ἐθέλῃ ἄρχειν». Πολιτεία, 347c

Πλάτων και Πολιτεία.

Μαθητής του Σωκράτη, καταγόμενος από αριστοκρατική αθηναϊκή οικογένεια και έχοντας λάβει από πολύ νωρίς προσεγμένη εκπαιδευτική αγωγή, ο Πλάτωνας (428/7-348/7 π.Χ.) υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους της ελληνικής αρχαιότητας. Η σκέψη του, έτσι όπως αποτυπώνεται στα έργα του μέσω του διαλόγου, συνυφαίνει θέματα ηθικής, πολιτικής επιστημολογίας και οντολογίας. Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του βρίσκεται η θεωρία των ιδεών, ο λόγος περί ψυχής, ο δεσμός ανάμεσα στην ψυχή και την πόλη και η συνεπακόλουθη ανάγκη ηθικοπολιτικού μετασχηματισμού τους, ο οποίος περιγράφεται με ενάργεια στο έργο του Πολιτεία.

Ως είδος συγγραφής η Πολιτεία αποτελεί μια διηγηματική αφήγηση του Σωκράτη σε κάποιον ή κάποιους μη κατονομαζόμενους ακροατές που τον ακούνε σιωπηλοί. Τους διηγείται την ενδιαφέρουσα και μακρά -ολονύκτια- συζήτηση, που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη μέρα στον Πειραιά, στο σπίτι ενός ηλικιωμένου πλούσιου μετοίκου από τις Συρακούσες της Σικελίας, του Κέφαλου, με κύριους συνομιλητές δύο ξεχωριστούς νέους, τον Γλαύκωνα και τον Αδείμαντο, μεγαλύτερους αδερφούς του Πλάτωνα.

Θεματικός πυρήνας αυτής της συζήτησης είναι το ερώτημα περί της δικαιοσύνης και της αδικίας, αλλά και το αν και κατά πόσο ο άδικος ή δίκαιος άνθρωπος κατακτά την ευτυχία, τόσο σ’ αυτήν όσο και στην άλλη ζωή. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, αφού ο απόλυτα δίκαιος άνθρωπος είναι ο αγαθός και ευτυχισμένος σε κάθε τομέα της ζωής του, γίνεται σαφές ότι η ευτυχία και η δικαιοσύνη εμφανίζονται στην Πολιτεία ως έννοιες ταυτόσημες. Αφορμή για την εκκίνηση της συζήτησης στάθηκε η ανησυχία του Κέφαλου για την τύχη της ψυχής του μετά θάνατον και για το αν οι αδικίες που διέπραξε στην επίγεια ζωή σταθούν αιτίες για την τιμωρία του στον Άδη.

Ως και τα μέσα του δεύτερου βιβλίου, ο Γλαύκων, ο Αδείμαντος, ο Πολέμαρχος και ο σοφιστής Θρασύμαχος, αναζητούν την ουσία της δικαιοσύνης και προσπαθούν να προσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά της. Πιο συγκεκριμένα, ο Κέφαλος υποστηρίζει ότι η δικαιοσύνη είναι η εντιμότητα στις συναλλαγές, -ο ίδιος ως πλούσιος μπορεί να είναι δίκαιος εφόσον δύναται να εξοφλά τα χρέη του- και συνίσταται στην τήρηση ορισμένων απλοϊκών κανόνων. Όταν τον λόγο παίρνει στη συνέχεια ο Πολέμαρχος, ισχυρίζεται ότι η δικαιοσύνη είναι ταυτόσημη με την απόδοση του καλού στο φίλο και του κακού στον εχθρό.

Ωστόσο, η θεωρία του εμφανίζει πολλές αδυναμίες τις οποίες επισημαίνει ο Σωκράτης, καθώς παρακάμπτει εντελώς το ενδεχόμενο ότι ο φίλος μπορεί να είναι άδικος ενώ ο εχθρός να είναι δίκαιος, όπως επίσης ότι το δίκαιο είναι αρετή, άρα εκ φύσεως καλό, γεγονός που αντιτίθεται στην πιθανότητα ότι μπορεί να προκαλέσει κακό έστω και στον εχθρό. Σκληρότερος συνομιλητής αποδεικνύεται ο σοφιστής Θρασύμαχος, ο οποίος δηλώνει ότι ο όρος «δικαιοσύνη» καθορίζεται από το συμφέρον του ισχυρότερου, δηλαδή του άρχοντα.

Ο ίδιος κατατάσσει τη δικαιοσύνη στην περιοχή της κακίας και της ανοησίας, ενώ την αδικία στην περιοχή της αρετής και της σοφίας. Χαρακτηρίζει τον άδικο ως ισχυρό, αυτάρκη και ευφυή, εφόσον προνοεί για το προσωπικό του συμφέρον, ενώ τον δίκαιο ως κακό και ανόητο, εφόσον ωφελεί τους άλλους και όχι τον εαυτό του. Οι άνθρωποι δηλαδή για τον σοφιστή, επιλέγοντας την αδικία, εξασφαλίζουν μια ζωή σαφώς καλύτερη.

Όταν τον λόγο παίρνει ο Γλαύκων, φαίνεται ότι προσεγγίζει το ζήτημα της δικαιοσύνης βάσει της καθημερινότητας στην οποία δρουν και δραστηριοποιούνται οι πολίτες. Αποδέχεται ότι το δίκαιο είναι κάτι επιθυμητό, αλλά αντιπαρέρχεται την αντίληψη, ότι πρόκειται για έμφυτη αρετή του ατόμου. Υποστηρίζει ότι είναι αποτέλεσμα κοινωνικών συμβιβασμών, οι οποίοι επέρχονται μετά τις πιέσεις που ασκούν οι αδύναμοι στην κοινή γνώμη για την αποφυγή κάθε είδους αδικίας. Και αυτό γιατί δεν μπορούν να διαπράξουν αδικίες χωρίς μετά να υποστούν τις συνέπειές τους.

Έτσι, ο Γλαύκων υποστηρίζει ότι όποιος θα μπορούσε να αδικήσει χωρίς να γίνει αντιληπτός, σε καμία περίπτωση δε θα το απέφευγε, καθώς κανείς δεν είναι από την φύση του δίκαιος, αλλά αναγκάζεται να γίνει προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία. Σημασία δεν έχει λοιπόν να είναι κανείς δίκαιος, αλλά να φαίνεται δίκαιος. Τελευταίος που εκφράζει τη γνώμη του περί δικαιοσύνης και που ταυτόχρονα παρακινεί τον Σωκράτη να μην περιοριστεί σε μια αφηρημένη περιγραφή της, είναι ο Αδείμαντος.

Στρέφεται εναντίον όσων προάγουν την αρετή της δικαιοσύνης, χωρίς όμως να εισχωρούν στην ουσία της, με την πρόφαση ότι η κατάκτησή της είναι έργο δύσκολο και κουραστικό. Αυτοί, είναι οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι ιερείς, οι οποίοι ουσιαστικά διδάσκουν τους νέους να αποζητούν όχι την πραγματική δικαιοσύνη, αλλά την φαινομενική, (πχ μέσω ικεσιών και τελετών προς τους Θεούς) και να καρπώνονται τα οφέλη της αδικίας.

Η αρετή της δικαιοσύνης.

Αφού λοιπόν, οι συνομιλητές ολοκλήρωσαν την επιχειρηματολογία τους σχετικά με το θέμα της δικαιοσύνης, τον λόγο παίρνει ο Σωκράτης. Αποφασίζει να προσεγγίσει το θέμα αρχικώς από το γενικό, δηλαδή υπό το συλλογικό πρίσμα, μέσω της κοινωνίας, και να φτάσει στο επιμέρους, δηλαδή στο άτομο. Επιχειρεί να γνωρίσει την ουσία της δικαιοσύνης μέσα από τη δημιουργία της κοινωνίας και για την επίτευξη αυτού του σκοπού, επιδιώκει να αποδείξει ότι ο άνθρωπος είναι η αληθινή πολιτεία σε σμίκρυνση και ότι η πολιτεία είναι ο αληθινός άνθρωπος σε μεγέθυνση.

Ο Πλάτων αντιμετωπίζει αρχικά τον άνθρωπο ως ον στην κοινωνική του διάσταση, του οποίου οι ανάγκες είναι εκ φύσεως κοινωνικά καθορισμένες και δεν είναι τυχαίο ότι στρέφεται στα κοινωνικά φαινόμενα πριν από τα ατομικά. Αντιλαμβάνεται ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα για την κατάκτηση της αλήθειας και έτσι ξεκινά τον συλλογισμό του από την σύσταση της πρώτης πολιτείας.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη, ο άνθρωπος δημιούργησε την πρώτη πολιτική κοινότητα προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την διαβίωση και την επιβίωσή του. Όμως η πραγματική ευημερία είναι αδύνατη χωρίς τον κατάλληλο άρχοντα να κυβερνά. Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν είναι, ποιος είναι ο κατάλληλος να αναλάβει τα ηνία του κράτους;

Οι Φιλόσοφοι-Βασιλείς.

«(πρέπει) ή να κυβερνήσουν στις πολιτείες οι φιλόσοφοι ή να ασχοληθούν με τη φιλοσοφία (οι βασιλείς)» Πολιτεία, 473c.

Στο χωρίο αυτό της Πολιτείας, ο Πλάτων εκθέτει ουσιαστικά τον χαρακτήρα αυτού που πρέπει να κυβερνά. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο φιλόσοφος-βασιλιάς θα είναι ένα άτομο το οποίο θα συνδυάζει δυο δυνάμεις: τη φιλοσοφία με την πολιτική. Αυτή η ένωση είναι απαραίτητη καθώς ο φιλόσοφος, αν δεν είναι και βασιλιάς, δε θα μπορεί να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του, επομένως δε θα μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, για το οποίο ενδιαφέρεται από τη φύση του.

Επίσης ο φιλόσοφος-βασιλιάς είναι αυτό το πρόσωπο που συνδυάζει την θεωρητική με την πρακτική πλευρά της φιλοσοφίας· από τη μια πλευρά ασχολείται με την πολιτική, δηλαδή με την πρακτική πλευρά της φιλοσοφίας, ενώ από την άλλη πλευρά δεν παραλείπει να φιλοσοφεί και να έχει το δικαίωμα της δημόσιας έκφρασης. Ο άνθρωπος λοιπόν κατέχει τον λόγο, την αλήθεια, και ακριβώς γι’ αυτό μπορεί να σώσει ένα κράτος. Με αυτήν τη λογική, ο φιλόσοφος δεν είναι απλά μόνο ένας μορφωμένος άνθρωπος, αλλά πρωτίστως είναι ένας άνθρωπος φιλαλήθης, με μεγάλη νοητική ικανότητα και ταχεία αντίληψη, ένας καλός και αγαθός άνθρωπος.

Βασικό χαρακτηριστικό του φιλόσοφου-βασιλιά είναι η Δικαιοσύνη. Ο φιλόσοφος μπορεί να κυβερνήσει ένα κράτος διότι ως δίκαιος άνθρωπος έχει κάνει πρώτα καλό στον ίδιο του τον εαυτό. Επομένως, μπορεί να κάνει καλό και στους συνανθρώπους του μέσω της δικής του καλοσύνης. Έτσι, στο πρόσωπό του αντικατοπτρίζεται η γνώση του καλού και του κακού, η οποία ταυτίζεται με τη δικαιοσύνη, που αποτελεί ίσως το κυριότερο έργο του φιλόσοφου-βασιλιά.

Η ηθική πλευρά του φιλόσοφου-βασιλιά έγκειται στα εξής χαρακτηριστικά του, είναι φιλαλήθης, ερωτευμένος με την αιώνια ουσία, είναι παιδιόθεν φιλομαθής, σώφρων, ελεύθερος, δεν φοβάται τον θάνατο, δεν είναι ενάντιος στην ομορφιά.

Ένα πολύ βασικό ηθικό του γνώρισμα είναι ότι είναι το μόνο πρόσωπο το οποίο μπορεί να συμβάλλει πραγματικά στην ευδαιμονία της πόλης και των πολιτών της. Η ικανότητά του να διαχωρίζει την πολιτική, από την στρατιωτική και την οικονομική δύναμη, πηγάζει από το γεγονός ότι είναι το μόνο πρόσωπο που γνωρίζει έναν τρόπο ζωής που προσφέρει την πραγματική ευδαιμονία, και όχι την εικονική ευδαιμονία της χρηματιστικής κυβέρνησης.

Εμμέσως, με τον τρόπο αυτό προβάλλεται η πρακτική πλευρά της φιλοσοφίας, σύμφωνα με την οποία η ίδια μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην άριστη και καλή ζωή. Έχοντας ο φιλόσοφος όλα αυτά τα ηθικά χαρακτηριστικά, διαθέτει αυτόματα εκ φύσεως την φυσική εκείνη προδιάθεση που θα τον οδηγήσει εύκολα στην Ιδέα κάθε πραγματικού όντος.

Ως τέτοιος φιλόσοφος μνημονεύεται ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος ο οποίος δεν καταχράστηκε ποτέ την απόλυτη εξουσία που του προσέφερε ο τίτλος του αυτοκράτορα. Αποτέλεσε ίσως τον μοναδικό «αυτοκράτορα-φιλόσοφο» στην ιστορία και το ημερολόγιο που κρατούσε κατά την διάρκεια των εκστρατειών του, «Τὰ εἰς ἑαυτὸν», αποτελεί την «Βίβλο» του φιλοσοφικού ρεύματος του Στωικισμού…

«Μάρκος, ὁ καὶ Ἀντωνῖνος, βασιλεὺς Ῥωμαίων ὁ ἐπαινετὸς κατὰ πάντα φιλόσοφος…» -Λεξικό Σουίδα.

Περί του Μάρκου Αυρηλίου.

Γνωστός ως ο μοναδικός «φιλόσοφος-βασιλέας» που πέρασε ποτέ από την ιστορία, ο Μάρκος Αυρήλιος (121-180 π.Χ.) κυβέρνησε επί 19 συναπτά έτη το ισχυρότερο κράτος του τότε κόσμου˙ μια αχανή αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τη σημερινή Σκωτία μέχρι τη Σαχάρα και από την Ισπανία μέχρι το Ιράκ˙ ένα κράτος που περιελάμβανε όλην την Ευρώπη εντεύθεν του Ρήνου και του Δούναβη και όλη τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Έχοντας χάσει πολύ νωρίς τον πατέρα του, ο Μάρκος Αυρήλιος “υιοθετήθηκε” από τον παππού του, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια του εγγονού του και φρόντισε για τη μόρφωσή του. Καθώς ο Μάρκος προοριζόταν να ακολουθήσει πολιτική σταδιοδρομία, κρίθηκε σκόπιμο να διδαχθεί τη ρητορική τέχνη. Ο ίδιος, όμως, αποφάσισε να την εγκαταλείψει, προκειμένου να στραφεί στη φιλοσοφία.

Μέσα από τα κείμενα του Κόιντου Ιουνίου Αρουληνού Ρουστικού και τις διδασκαλίες του Κίνα Κάτουλου και του Κλαύδιου Μάξιμου μυήθηκε στη στωική φιλοσοφία, η οποία έμελλε να γίνει ο μόνιμος και αξιόπιστος οδηγός του, βοηθώντας τον να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια τα αβάσταχτα βάσανα και τις αλλεπάλληλες ταλαιπωρίες που συνάντησε τόσο στην προσωπική και οικογενειακή ζωή του, όσο και στον δημόσιο βίο του –τους αλλεπάλληλους θανάτους των παιδιών του, τις επονείδιστες απιστίες της γυναίκας του, τις αγωνίες των μαχών, τις δολοπλοκίες και τις αποστασίες των υφισταμένων του, τις φονικές επιδημίες που σάρωναν την επικράτεια, παρασύροντας κάποια στιγμή και τον ίδιο στον θάνατο.

Ο Μάρκος Αυρήλιος και η Στωική Φιλοσοφία.

Χάρη στη στωική φιλοσοφία, κατέστειλε τα πάθη που θολώνουν το μυαλό και όπως απεφάνθη, πέτυχε, με τις φρόνιμες αποφάσεις που έλαβε τόσο την εποχή των μακροχρόνιων πολέμων, όσο και στα χρόνια της ειρήνης στη Ρώμη, η μικρούλα, όπως την έβλεπε, μέσα στο αχανές σύμπαν, ύπαρξή του να βρει μέσα της την ισορροπία της ψυχής του και να εναρμονιστεί, έτσι, με την παγκόσμια τάξη του κόσμου.

Τις σκέψεις του, τις εμπειρίες του από τη ζωή του, το πώς και με πόση αποτελεσματικότητα μας βοηθάει η φιλοσοφία να αντιμετωπίσομε και την πιο δύσκολη ακόμη στιγμή, ο Μάρκος Αυρήλιος τα κατέγραψε σε ένα είδος ημερολογίου, στο οποίο αργότερα δόθηκε ο τίτλος «Τα εις εαυτόν».

«Μην ενεργείς δίχως την θέλησή σου, δίχως το πνεύμα της κοινής ωφελείας, δίχως συγκρότηση ή από αντίδραση. Μην προσπαθείς να κάνεις πιο όμορφη την σκέψη σου με ψεύτικα στολίδια ή πολυλογίες και μην καταπιάνεσαι με τα πάντα. Ο Θεός που είναι μέσα σου, ας είναι ο προστάτης ενός όντος αρσενικού, μεστωμένου, πολιτικού, πολιτισμένου, αρχοντικού και συγκροτημένου, ωσάν εκείνον που περιμένει ήρεμα τη λήξη του βίου, δίχως να χρειάζεται με όρκους να το αποδείξει ή με την ανθρώπινη μαρτυρία. Γαλήνιος, δίχως την ανάγκη της έξωθεν βοηθείας ή της παρηγορίας που παρέχουν οι άλλοι. Διότι όρθιος πρέπει να στέκεις, όχι ορθωμένος από τους άλλους». -Τὰ εἰς ἑαυτόν, 3.5

Στο μακροσκελές διάστημα της βασιλείας του, από το 161 έως το 180 π.κ.ε. ο Μάρκος Αυρήλιος άσκησε με επιτυχία τα καθήκοντά του τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τομέα έτσι, ώστε να αναγνωριστεί ως άξιος ηγέτης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ως προς τη στρατιωτική δράση του, προκειμένου να διατηρήσει τα σύνορα της αυτοκρατορίας, πολέμησε για πολλά χρόνια στην Ανατολή, όταν οι Πάρθοι εισέβαλαν στην Αρμενία, και στη Δύση, όταν οι Μαρκομάνοι Γερμανοί παραβίασαν τα βόρεια σύνορα.

Σε πολιτικό επίπεδο, πήρε πρωτοβουλίες και έλαβε μέτρα στοχεύοντας στη δημιουργία μιας δικαιότερης και πιο ήπιας κοινωνίας. Εισήγαγε ένα πιο αντιπροσωπευτικό των αναγκών των πολιτών σύστημα φορολόγησης και διεύρυνε τα δικαιώματα των δούλων, καθώς γενίκευσε τις απελευθερώσεις των, τους έδωσε το δικαίωμα να κληρονομούν τον κύριό τους εφόσον ο τελευταίος αυτός δεν είχε συγγενείς και απαγόρευσε τη σωματική τιμωρία και τον φόνο από τον κύριό τους.

Συνέστησε ειδικό ταμείο για τους απόρους και ειδική υπηρεσία για τη μέριμνα των ορφανών και οργάνωσε ένα αποτελεσματικό σύστημα επισιτισμού. Φρόντισε για την απαλλαγή των φρενοβλαβών που παρανόμησαν και θέσπισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο, στις δίκες, σε περίπτωση αμφιβολιών, να δίνεται μια πιο ευνοϊκή υπέρ του κατηγορούμενου ερμηνεία για την ανθρώπινη ελευθερία.

Επιπλέον, περιόρισε τις βαναυσότητες στις δημόσιες μονομαχίες συναντώντας γι’ αυτό την έντονη αντίδραση των πολιτών, οι οποίοι, μάλιστα, στασίασαν εναντίον του όταν αποφάσισε να επιστρατεύσει τους μονομάχους για τον πόλεμο κατά των Μαρκομάνων φωνάζοντάς του ότι ήθελε να τους αποσπάσει από τις διασκεδάσεις για να τους στρέψει στην πληκτική φιλοσοφία.

Ο Μάρκος Αυρήλιος άσκησε τα καθήκοντά του ως πολιτικός και ως στρατιωτικός ηγέτης έχοντας σαν γνώμονα των επιλογών του την αλληλεγγύη. Η ανεκτικότητα και η ανεξικακία που τον χαρακτήριζαν υπαγορεύονταν από την πεποίθηση που του καλλιεργήθηκε μέσα του από την αδιάκοπη ενασχόλησή του με την στωική φιλοσοφία.

Για τους λόγους αυτούς, τη στοχαστική δηλαδή φύση του και τη διακυβέρνησή του που οριζόταν από τη λογική και τη δικαιοσύνη, σχεδόν ταυτίστηκε με τον «φιλόσοφο-βασιλέα» της πλατωνικής Πολιτείας.

«Αν οι φιλόσοφοι δεν γίνουν βασιλείς στις πόλεις, ή αυτοί που ονομάζονται σήμερα βασιλείς και δυνάστες, δεν φιλοσοφήσουν γνήσια κι όσο χρειάζεται, σε τρόπο που να συμπέση στο ίδιο πρόσωπο και δύναμη και φιλοσοφία, και δεν αποκλειστούν αναγκαστικά οι πολλές και διάφορες φύσεις ανθρώπων, που τραβούν σήμερα χωριστά τον ένα ή τον άλλο απ’ αυτούς τους δυο δρόμους, είναι αδύνατο, φίλε μου Γλαύκων, να σταματήση το κακό στις πόλεις και σ’ όλο, νομίζω, το ανθρώπινο γένος, ουδέ να ξεφυτρώση όσο είναι κατορθωτό και να δη το φως του ήλιου και αυτή η πολιτεία που εμείς τώρα χαράξαμε το σχέδιό της». –Πλάτων, Πολιτεία 473c-d

Ο Μάρκος Αυρήλιος ως «φιλόσοφος-βασιλέας».

Τι είναι αυτό που πραγματικά εμποδίζει ένα φιλόσοφο-βασιλιά να εκτελέσει το έργο του; Η απάντηση βρίσκεται σε πολλούς παράγοντες, όμως αυτός που φαίνεται εμπόδισε το έργο του Μάρκου Αυρηλίου, είναι η κακή κοινωνία. Οι φιλόσοφοι ζώντας σε μια διεφθαρμένη κοινωνία, παρεκκλίνουν από τη φιλοσοφική φύση τους, ζώντας μια κίβδηλη ζωή, ενώ, παράλληλα, πλήττεται και η ίδια η φιλοσοφία, καθώς εξευτελίζεται από τους ανάξιους φιλοσοφούντες.

Έτσι, ο φιλόσοφος δεν τελειοποιείται και πολιτικά, καθώς παρασύρεται από το σύνολο της κοινωνίας, το οποίο ακολουθεί εκείνο το οποίο θεωρεί καλό. Ένας τρόπος διαφυγής από την επιρροή της μάζας, τον οποίο ακολούθησε ο Μάρκος Αυρήλιος, είναι η απομόνωση.

Ο Πλάτων αναφέρει ότι οι φιλόσοφοι απομονώνονται διότι βλέπουν τη μανία και την κακία της πόλης τους από την οποία θέλουν να ξεφύγουν. Αποτέλεσμα αυτής της απομόνωσης είναι η ζωή των φιλοσόφων να είναι σημαντική διότι ζώντας κατά αυτόν τον τρόπο έχουν κατορθώσει κάτι πολύ σημαντικό και σπάνιο, αλλά παράλληλα η ζωή τους είναι ασήμαντη διότι μένουν ανωφελείς για την πολιτεία.

Ο Πλάτων επισήμανε πως η απομόνωση του φιλόσοφου από την πολιτική είναι μόνο το «δεύτερο καλύτερο» πράγμα, διότι ο φιλόσοφος βρίσκει την πλήρη και τελική λειτουργία του μόνο στην πολιτεία ως ηγέτης της, σώζοντας κατά αυτόν τον τρόπο και τον εαυτό του και την πολιτεία.

Αυτή η επισήμανση του Πλάτωνα ίσχυε απόλυτα στην περίπτωση του Μάρκου Αυρηλίου˙ ο Μάρκος Αυρήλιος συμμετείχε ενεργά στην πολιτική αλλά παράλληλα ήταν απομονωμένος στο παλάτι του, ακολουθώντας έναν δικό του τρόπο ζωής, βασισμένο στη στωική φιλοσοφία. Προσπάθησε να απομακρυνθεί από τη βαρβαρότητα και την ποταπότητα της πολιτικής διότι ένιωθε ότι πρέπει να ακολουθήσει έναν βίο, ο οποίος θα στόχευε στην ατομική του ευδαιμονία, ωστόσο δεν παρέμεινε αποκομμένος από την πολιτική.

Ο εστεμμένος φιλόσοφος και ο φιλόσοφος-βασιλιάς της πλατωνικής Πολιτείας.

Όπως στην Πολιτεία του Πλάτωνα το βασικότερο χαρακτηριστικό που έπρεπε να διέπει έναν ηγεμόνα ήταν η Δικαιοσύνη, έτσι και ο Μάρκος Αυρήλιος χαρακτηριζόταν από ένα βαθύ ήθος σύμφωνα με το οποίο εκδίκαζε υποθέσεις.

«Εάν έχεις βεβαιωθεί ότι ο Αίλιος Πρίσκος είναι τόσο φρενοβλαβής ώστε διατελεί μονίμως σε κατάσταση παράνοιας, και επομένως ήταν ανίκανος να συνειδητοποιήσει τι έκανε όταν σκότωνε τη μητέρα του, και δεν την σκότωσε προσποιούμενος τον τρελό, δεν χρειάζεται να σε απασχολεί ο τρόπος τιμωρίας του, αφού η τρέλα από μόνη της αποτελεί τιμωρία, και με το παραπάνω. Ταυτοχρόνως, θα πρέπει να τελεί υπό στενή επιτήρηση και, αν το θεωρείς ενδεδειγμένο, να είναι ακόμη και αλυσοδεμένος. Κι αυτό όχι εν είδει τιμωρίας, παρά για την ασφάλεια των γειτόνων του αλλά και του ιδίου.

Αν ωστόσο- όπως συχνά συμβαίνει- υπάρχουν φάσεις όπου έρχεται στα συγκαλά του, θα πρέπει να ερευνήσεις αν διέπραξε το έγκλημά του σε μια τέτοια φάση, και επομένως δεν μπορεί να ζητήσει συγχώρεση επικαλούμενος πνευματική ασθένεια. Αν είχε έτσι το πράγμα, να μας το αναφέρεις, ώστε να εξετάσουμε αν θα πρέπει να τιμωρηθεί σύμφωνα με το μέγεθος του εγκλήματός του- αν όντως το διέπραξε ενόσω ήταν στα συγκαλά του.

Εφόσον όμως- όπως γράφεις στην επιστολή σου- η κατάστασή του είναι τέτοια που επιβάλλεται να τον προσέχουν φίλοι, κι ακόμη, να παραμείνει υπό κατ’ οίκον περιορισμό, η σωστή πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσεις είναι να καλέσεις εκείνους που ήταν υπεύθυνοι γι’ αυτόν τις μέρες εκείνες, να ερευνήσεις για ποιο λόγο υπήρξαν τόσο αμελείς, και να αποφανθείς για τον καθένα ξεχωριστά, κατά πόσο υπάρχουν ελαφρυντικά ή αν επιβαρύνονται για την αμέλειά τους. Σκοπός της φύλαξης των φρενοβλαβών είναι το να εμποδίζονται, όχι μόνο να βλάπτουν τον εαυτό τους αλλά και να καταστρέφουν τους άλλους· και να συμβεί κάτι τέτοιο, δικαιούμαστε να ρίχνουμε το φταίξιμο σ’ εκείνους που υπήρξαν κάπως αμελείς στην άσκηση των καθηκόντων τους». –Απόφαση του Μάρκου Αυρηλίου σε εκδίκαση εγκλήματος. (Αίλιος Αριστείδης, Εις Ρώμην).

Από το χωρίο αυτό γίνεται κατανοητό πως τον Μάρκο Αυρήλιο διέκρινε η δικαιοσύνη τού φιλόσοφου-βασιλιά του Πλάτωνα. Ο φιλόσοφος-βασιλιάς πρέπει να είναι δίκαιος ώστε να μπορεί να κυβερνήσει μια πολιτεία καθώς η δικαιοσύνη αποτελεί μια από τις βασικότερες αρετές που διαθέτει ο άνθρωπος. Ο Μάρκος Αυρήλιος, λοιπόν, όπως φαίνεται και από το εν λόγω απόσπασμα ανταποκρίνεται στον δίκαιο του Πλάτωνα κατά τρόπο απόλυτο.

Μοναδικό κεφάλαιο στη ζωή του και βασικός στόχος της πλατωνικής Πολιτείας, είναι η γνωριμία του Μάρκου Αυρηλίου με τη στωική φιλοσοφία καθώς τον επηρέασε τόσο στον τρόπο ζωής του όσο και στον τρόπο διακυβέρνησης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατάφερε να ενώσει τη φιλοσοφία με την πολιτική και έτσι στην καθημερινότητά του υπήρξε λιτοδίαιτος, απλός, χωρίς μάλιστα να του λείπουν και οι ασκητικές τάσεις. Ήταν μετριόφρων, υποχωρητικός στους παλιούς συμβούλους του θρόνου, πιστός στους φίλους του, ευγνώμων προς τους διδασκάλους του. Πολλές φορές στα συγγράμματά του εκθείαζε τον ρόλο της οικογένειας ενώ εξέφραζε τον αποτροπιασμό του για κάθε «ελεύθερο» έρωτα.

Συμπερασματικά και συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά του φιλόσοφου-βασιλιά του Πλάτωνα με εκείνα του Μάρκου Αυρηλίου, διαπιστώνεται πως ο Μάρκος Αυρήλιος για την εποχή του υπήρξε ο φιλόσοφος-βασιλιάς του Πλάτωνα. Αν και ήρθε αντιμέτωπος με μια κοινωνία που κάθε άλλο παρά ενάρετη ήταν, κατάφερε εν τούτοις να εφαρμόσει τη στωική φιλοσοφία στην πολιτική και να ανταποκριθεί εξίσου καλά στη φιλοσοφία και την πολιτική, δίνοντας πολλές φορές την αίσθηση ότι αυτό που επιτελεί είναι από μόνο του αντιφατικό, ίσως γιατί ο φιλόσοφος-βασιλιάς του Πλάτωνα είχε δημιουργήσει λανθασμένα αυτήν την εντύπωση…

«Ἔνδον σκάπτε, ἔνδον ἡ πηγὴ τοῦ ἀγαθοῦ καὶ ἀεὶ ἀναβλύειν δυναμένη, ἐὰν ἀεὶ σκάπτῃς». –Τὰ εἰς ἑαυτόν, Ζ.59

Η φύση του ανθρώπου και ο πολιτισμός

Ἡ κατ’ αρχὴν σωστὴ ἀντίληψη ὅτι φύση τοῦ ἀνθρώπου εἶναι ὁ πολιτισμὸς δὲν μπορεῖ νὰ σημαίνει, ὅπως πολλοὶ ἀρέσκονται νὰ ἑρμηνεύουν, ὅτι ὁ ἄνθρωπος μπορεῖ νὰ ἀποδεσμεύεται ἀπὸ τοὺς φυσικοὺς καθορισμοὺς καὶ νὰ διαμορφώνεται κατὰ τὸ δοκοῦν ἢ νὰ σχεδιάζει ἐλεύθερα τὴν ὕπαρξή του στὸν κόσμο ἀποκλειστικὰ σύμφωνα μὲ πολιτιστικὰ κριτήρια. Τέτοιες παραδοχὲς ἢ προσδοκίες τρέφονται σιωπηρὰ ἀπὸ μιὰ ἀστήρικτη ἀντιπαράθεση ἀνάμεσα στὴν τυφλὴ ἀναγκαιότητα τῶν φυσικῶν καθορισμῶν καὶ τὴν ἐλευθερία στὸν πολιτισμό, ἐνῶ ἡ ἐλευθερία πάλι κατὰ λάθος συγχέεται μὲ τὸν πραγματικὰ ἀνοιχτὸ καὶ εὔπλαστο χαρακτήρα τοῦ πολιτισμοῦ ἢ παράγεται ἀπὸ αὐτόν. Ἀλλὰ αὐτὰ εἶναι δύο ἐντελῶς διαφορετικὰ πράγματα. 

Ὁ ἀνοιχτὸς καὶ εὔπλαστος χαρακτήρας τοῦ πολιτισμοῦ, ποὺ φαίνεται ἀπὸ τὴν παράλληλη ὕπαρξη ἢ διαδοχὴ περισσότερων πολιτισμῶν, δὲν υφίσταται πέρα ἀπὸ τοὺς αἰτιώδεις καθορισμοὺς στὴ φύση καὶ τὴν ἱστορία, καὶ θὰ ἦταν σκέτος παραλογισμὸς νὰ τὸν ἑρμηνεύσουμε ὡς ὑπέρβασή τους. Ἐξίσου παράλογο θὰ ἦταν νὰ θέλουμε νὰ ἀντιληφθοῦμε τὴν ἐλευθερία ποὺ δῆθεν χάρισε στὸν ἄνθρωπο ὁ πολιτισμὸς ὡς κάτι ἠθικὸ-κανονιστικό, ἀφοῦ ὅλα ὅσα συνήθως ἀποκαλοῦνται «ἀπάνθρωπα» ἢ ἀποδίδονται στὴν «τυφλὴ» ἢ «κτηνώδη φύση» ἔχουν γίνει στὴ μέχρι τώρα ἱστορία μέσα στὸν πολιτισμὸ καὶ μὲ τὰ μέσα τοῦ πολιτισμοῦ· λόγου χάρη τὰ στρατόπεδα συγκέντρωσης εἶναι καθαρὰ ἔργο τοῦ πολιτισμοῦ, δηλαδὴ κάτι γιὰ τὸ ὁποῖο δὲν ὑπάρχει κανένα ἀπολύτως παράδειγμα στὴ φύση. 

Ὁ πολιτισμὸς μπορεῖ νὰ εἶναι μιὰ κανονιστικὰ φορτισμένη ἔννοια μόνο στὴ γλώσσα τῆς ἠθικῆς, ὄχι σὲ αὐτὴν τὴς κοινωνικῆς ὀντολογίας. Λογικὰ καὶ ἀντικειμενικὰ θὰ μποροῦσε νὰ ἑρμηνευθεῖ ὡς κριτήριο γιὰ τὴν ἠθικὴ καὶ ὀντικὴ ἐλευθερία τοῦ ἀνθρώπου μόνον ἂν ἤδη ἡ γένεσή του ἀναγόταν σὲ μιὰ ἐλεύθερη ἀπόφαση τοῦ ἀνθρώπου, δηλαδὴ ἂν ὁ ἄνθρωπος στὴν ἀρχὴ τῆς ἱστορίας του εἶχε σταθεῖ ὅπως ὁ μυθικὸς Ἡρακλῆς σὲ ἕνα σταυροδρόμι καὶ μετὰ ἀπὸ ὥριμη σκέψη εἶχε ἀφήσει κατὰ μέρος ἄλλες δυνατότητες γιὰ νὰ πάρει τὸν δρόμο τοῦ πολιτισμοῦ. Δὲν εἶχε ὅμως ἄλλες δυνατότητες ἐκτὸς ἀπὸ αὐτὴν τῆς ἐξαφάνισης τοῦ εἴδους. Ἡ πρόταση ὅτι φύση τοῦ ἀνθρώπου εἶναι ὁ πολιτισμὸς σημαίνει κατὰ βάθος ὅτι ὁ ἄνθρωπος ὑπὸ τὴν πίεση τῆς φύσης (του) ἔπρεπε νὰ γίνει πολιτισμένο ὂν καὶ ὅτι ἔτσι ἡ φωνὴ τῆς φύσης (του) μπορεῖ νὰ ἀκούγεται ἀκόμη σὲ ὅλους τοὺς τόνους καὶ τὶς ἀποχρώσεις της. Δὲν ἔχει τὴν ἐλευθερία νὰ μεταχειρίζεται τὸν πολιτισμὸ ἐπιλεκτικά, ὅπως δὲν ἦταν καὶ στοὺς ἀρχέγονους χρόνους ἐλεύθερος νὰ διατηρήσει μιὰ φύση πρὶν ἀπὸ τὸν πολιτισμὸ ἢ ὅπως καὶ τώρα νὰ ἀκυρώσει τὸν πολιτισμό.

Στὸ ἀνθρώπινο ἐπίπεδο συντελεῖται μὲ τὴ μεσολάβηση τοῦ «πνεύματος» καὶ τῶν συμβολικῶν μηχανισμῶν του μιὰ μεταμόρφωση τοῦ βιολογικοῦ μεγέθους «αὐτοσυντήρηση» σὲ ἰδεατὰ μεγέθη, ὁπότε τὸ ζήτημα τῆς αὐτοσυντήρησης καὶ τὸ ὑπὸ τὴν εὐρύτερη ἔννοια νοούμενο ζήτημα τῆς ἰσχύος ἢ ἐξουσίας μεταμορφώνεται σὲ ἕνα πρόβλημα ταυτότητας, τὸ ὁποῖο τουλάχιστον στὸν ἕνα πόλο τοῦ φάσματος τῆς κοινωνικῆς σχέσης μπορεῖ νὰ λυθεῖ ἀκόμη καὶ σὲ βάρος τῆς βιολογικῆς αὐτοσυντήρησης. Ὅποιος θυσιάζει τὴ ζωή του γιὰ ἕνα ἄλλο (ἀτομικὸ ἢ συλλογικό) ὑποκείμενο ἢ γιὰ μιὰ «ὑπόθεση» θεωρεῖ τὴν αὐτοσυντήρησηη ὑπό τὴν ἔννοια τῆς διαφύλαξης τῆς ταυτότητάς του (ὅπως τὴν ὁρίζει ὁ ἴδιος) πιὸ σημαντικὴ ἀπὸ τὴν αὐτοσυντήρηση ὑπὸ τὴ βιολογικὴ ἔννοια.

Ανθολόγιο Αττικής Πεζογραφίας

ΞΕΝΟΦΩΝ, ΚΥΡΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΞΕΝ ΚΠαιδ 3.3.43–3.3.55

Πριν από την πρώτη σύγκρουση Μήδων–Ασσυρίων

Ο Κυαξάρης και ο Κύρος με το στράτευμά τους, το οποίο αποτελούσαν Μήδοι, Πέρσες, Αρμένιοι και Χαλδαίοι, ξεκίνησαν, για να αντιμετωπίσουν τους Ασσυρίους και τους συμμάχους τους. Καθώς κανένα από τα αντίπαλα στρατεύματα δεν εγκατέλειπε τις θέσεις όπου είχε οχυρωθεί, ο Κύρος προσπάθησε με λόγο του να εμψυχώσει τους αρχηγούς της οπισθοφυλακής.


[3.3.43] οἱ μὲν δὴ ἀμφὶ Κῦρον
ἐν τούτοις ἦσαν· οἱ δὲ Ἀσσύριοι καὶ δὴ ἠριστηκότες ἐξῇσάν
τε θρασέως καὶ παρετάττοντο ἐρρωμένως. παρέταττε δὲ
αὐτοὺς αὐτὸς ὁ βασιλεὺς ἐφ’ ἅρματος παρελαύνων καὶ τοιάδε
παρεκελεύετο.

[3.3.44] Ἄνδρες Ἀσσύριοι, νῦν δεῖ ἄνδρας ἀγαθοὺς εἶναι· νῦν
γὰρ ὑπὲρ ψυχῶν τῶν ὑμετέρων ἁγὼν καὶ ὑπὲρ γῆς ἐν ᾗ
ἔφυτε καὶ [περὶ] οἴκων ἐν οἷς ἐτράφητε, καὶ ὑπὲρ γυναικῶν
τε καὶ τέκνων καὶ περὶ πάντων ὧν πέπασθε ἀγαθῶν. νική-
σαντες μὲν γὰρ ἁπάντων τούτων ὑμεῖς ὥσπερ πρόσθεν
κύριοι ἔσεσθε· εἰ δ’ ἡττηθήσεσθε, εὖ ἴστε ὅτι παραδώσετε
ταῦτα πάντα τοῖς πολεμίοις. [3.3.45] ἅτε οὖν νίκης ἐρῶντες
μένοντες μάχεσθε. μῶρον γὰρ τὸ κρατεῖν βουλομένους τὰ
τυφλὰ τοῦ σώματος καὶ ἄοπλα καὶ ἄχειρα ταῦτα ἐναντία
τάττειν τοῖς πολεμίοις φεύγοντας· μῶρος δὲ καὶ εἴ τις ζῆν
βουλόμενος φεύγειν ἐπιχειροίη, εἰδὼς ὅτι οἱ μὲν νικῶντες
σῴζονται, οἱ δὲ φεύγοντες ἀποθνῄσκουσι μᾶλλον τῶν μενόν-
των· μῶρος δὲ καὶ εἴ τις χρημάτων ἐπιθυμῶν ἧτταν προσίε-
ται. τίς γὰρ οὐκ οἶδεν ὅτι οἱ μὲν νικῶντες τά τε ἑαυτῶν
σῴζουσι καὶ τὰ τῶν ἡττωμένων προσλαμβάνουσιν, οἱ δὲ
ἡττώμενοι ἅμα ἑαυτούς τε καὶ τὰ ἑαυτῶν πάντα ἀποβάλ-
λουσιν; ὁ μὲν δὴ Ἀσσύριος ἐν τούτοις ἦν.

[3.3.46] Ὁ δὲ Κυαξάρης πέμπων πρὸς τὸν Κῦρον ἔλεγεν ὅτι ἤδη
καιρὸς εἴη ἄγειν ἐπὶ τοὺς πολεμίους· εἰ γὰρ νῦν, ἔφη, ἔτι
ὀλίγοι εἰσὶν οἱ ἔξω τοῦ ἐρύματος, ἐν ᾧ ἂν προσίωμεν πολλοὶ
ἔσονται· μὴ οὖν ἀναμείνωμεν ἕως ἂν πλείους ἡμῶν γένων-
ται. ἀλλ’ ἴωμεν ἕως ἔτι οἰόμεθα εὐπετῶς ἂν αὐτῶν
κρατῆσαι. ὁ δ’ αὖ Κῦρος ἀπεκρίνατο· [3.3.47] Ὦ Κυαξάρη, εἰ μὴ
ὑπὲρ ἥμισυ αὐτῶν ἔσονται οἱ ἡττηθέντες, εὖ ἴσθι ὅτι ἡμᾶς
μὲν ἐροῦσι φοβουμένους τὸ πλῆθος τοῖς ὀλίγοις ἐπιχειρῆσαι,
αὐτοὶ δὲ οὐ νομιοῦσιν ἡττῆσθαι, ἀλλ’ ἄλλης σοι μάχης
δεήσει, ἐν ᾗ ἄμεινον ἂν ἴσως βουλεύσαιντο ἢ νῦν βεβού-
λευνται, παραδόντες ἑαυτοὺς ἡμῖν ταμιεύεσθαι ὥσθ’ ὁπόσοις
ἂν βουλώμεθα αὐτῶν μάχεσθαι. [3.3.48] οἱ μὲν δὴ ἄγγελοι ταῦτ’
ἀκούσαντες ᾤχοντο.

Ἐν τούτῳ δὲ ἧκε Χρυσάντας ὁ Πέρσης καὶ ἄλλοι τινὲς
τῶν ὁμοτίμων αὐτομόλους ἄγοντες. καὶ ὁ Κῦρος ὥσπερ
εἰκὸς ἠρώτα τοὺς αὐτομόλους τὰ ἐκ τῶν πολεμίων. οἱ δ’
ἔλεγον ὅτι ἐξίοιέν τε ἤδη σὺν τοῖς ὅπλοις καὶ παρατάττοι
αὐτοὺς αὐτὸς ὁ βασιλεὺς ἔξω ὢν καὶ παρακελεύοιτο μὲν δὴ
τοῖς αἰεὶ ἔξω οὖσι πολλά τε καὶ ἰσχυρά, ὡς ἔφασαν λέγειν
τοὺς ἀκούοντας. [3.3.49] ἔνθα δὴ ὁ Χρυσάντας εἶπε· Τί δ’, ἔφη,
ὦ Κῦρε, εἰ καὶ σὺ συγκαλέσας ἕως ἔτι ἔξεστι παρακελεύ-
σαιο, εἰ ἄρα τι καὶ σὺ ἀμείνους ποιήσαις τοὺς στρατιώτας;
καὶ ὁ Κῦρος εἶπεν· [3.3.50] Ὦ Χρυσάντα, μηδέν σε λυπούντων αἱ
τοῦ Ἀσσυρίου παρακελεύσεις· οὐδεμία γάρ ἐστιν οὕτω καλὴ
παραίνεσις ἥτις τοὺς μὴ ὄντας ἀγαθοὺς αὐθημερὸν ἀκού-
σαντας ἀγαθοὺς ποιήσει· οὐκ ἂν οὖν τοξότας γε, εἰ μὴ
ἔμπροσθεν τοῦτο μεμελετηκότες εἶεν, οὐδὲ μὴν ἀκοντιστάς,
οὐδὲ μὴν ἱππέας, ἀλλ’ οὐδὲ μὴν τά γε σώματα ἱκανοὺς
πονεῖν, ἢν μὴ πρόσθεν ἠσκηκότες ὦσι. [3.3.51] καὶ ὁ Χρυσάντας
εἶπεν· Ἀλλ’ ἀρκεῖ τοι, ὦ Κῦρε, ἢν τὰς ψυχὰς αὐτῶν ἀμεί-
νονας παρακελευσάμενος ποιήσῃς. Ἦ καὶ δύναιτ’ ἄν, ἔφη
ὁ Κῦρος, εἷς λόγος ῥηθεὶς αὐθημερὸν αἰδοῦς μὲν ἐμπλῆσαι
τὰς ψυχὰς τῶν ἀκουόντων, ἢ ἀπὸ τῶν αἰσχρῶν κωλῦσαι,
προτρέψαι δὲ ὡς χρὴ ἐπαίνου μὲν ἕνεκα πάντα μὲν πόνον,
πάντα δὲ κίνδυνον ὑποδύεσθαι, λαβεῖν δ’ ἐν ταῖς γνώμαις
βεβαίως τοῦτο ὡς αἱρετώτερόν ἐστι μαχομένους ἀποθνῄσκειν
μᾶλλον ἢ φεύγοντας σῴζεσθαι; [3.3.52] ἆρ’ οὐκ, ἔφη, εἰ μέλλουσι
τοιαῦται διάνοιαι ἐγγραφήσεσθαι ἀνθρώποις καὶ ἔμμονοι
ἔσεσθαι, πρῶτον μὲν νόμους ὑπάρξαι δεῖ τοιούτους δι’ ὧν
τοῖς μὲν ἀγαθοῖς ἔντιμος καὶ ἐλευθέριος ὁ βίος παρα-
σκευασθήσεται, τοῖς δὲ κακοῖς ταπεινός τε καὶ ἀλγεινὸς καὶ
ἀβίωτος ὁ αἰὼν ἐπανακείσεται; [3.3.53] ἔπειτα διδασκάλους οἶμαι δεῖ
καὶ ἄρχοντας ἐπὶ τούτοις γενέσθαι οἵ τινες δείξουσί τε
ὀρθῶς καὶ διδάξουσι καὶ ἐθιοῦσι ταῦτα δρᾶν, ἔστ’ ἂν
ἐγγένηται αὐτοῖς τοὺς μὲν ἀγαθοὺς καὶ εὐκλεεῖς εὐδαιμονε-
στάτους τῷ ὄντι νομίζειν, τοὺς δὲ κακοὺς καὶ δυσκλεεῖς
ἀθλιωτάτους ἁπάντων ἡγεῖσθαι. οὕτω γὰρ δεῖ διατεθῆναι
τοὺς μέλλοντας τοῦ ἀπὸ τῶν πολεμίων φόβου τὴν μάθησιν
κρείττονα παρέξεσθαι. [3.3.54] εἰ δέ τοι ἰόντων εἰς μάχην σὺν
ὅπλοις, ἐν ᾧ πολλοὶ καὶ τῶν παλαιῶν μαθημάτων ἐξίστανται,
ἐν τούτῳ δυνήσεταί τις ἀπορραψῳδήσας παραχρῆμα ἄνδρας
πολεμικοὺς ποιῆσαι, πάντων ἂν ῥᾷστον εἴη καὶ μαθεῖν καὶ
διδάξαι τὴν μεγίστην τῶν ἐν ἀνθρώποις ἀρετήν. [3.3.55] ἐπεὶ ἔγωγ’,
ἔφη, οὐδ’ ἂν τούτοις ἐπίστευον ἐμμόνοις ἔσεσθαι οὓς νῦν
ἔχοντες παρ’ ἡμῖν αὐτοῖς ἠσκοῦμεν, εἰ μὴ καὶ ὑμᾶς ἑώρων
παρόντας, οἳ καὶ παράδειγμα αὐτοῖς ἔσεσθε οἵους χρὴ εἶναι
καὶ ὑποβαλεῖν δυνήσεσθε, ἤν τι ἐπιλανθάνωνται. τοὺς δ’
ἀπαιδεύτους παντάπασιν ἀρετῆς θαυμάζοιμ’ ἄν, ἔφη, ὦ
Χρυσάντα, εἴ τι πλέον ἂν ὠφελήσειε λόγος καλῶς ῥηθεὶς
εἰς ἀνδραγαθίαν ἢ τοὺς ἀπαιδεύτους μουσικῆς ᾆσμα καλῶς
ᾀσθὲν εἰς μουσικήν.

***
O Κύρος λοιπόν και οι δικοί του σ' αυτά κατεγίνοντο. Οι Ασσύριοι μετά το γεύμα βγήκαν με θάρρος από το οχύρωμα. Τους παρέτασσε ο ίδιος ο βασιλιάς περνώντας μπροστά τους απάνω στο αμάξι του, και τους παρακινούσε μ' αυτά τα λόγια:

Τώρα, Ασσύριοι, χρειάζεται να φανήτε γενναίοι. Γιατί τώρα αγωνίζεστε για τη ζωή σας, για τη χώρα που γεννηθήκατε, για τα σπίτια που ανατραφήκατε, για τις γυναίκες σας και τα παιδιά σας, και για όλα τα αγαθά που απολαμβάνετε. Γιατί αν νικήσετε, όλους αυτούς θα τους έχετε στην εξουσία σας, καθώς και πρωτύτερα, και αν νικηθήτε, μάθετέ το καλά ότι όλα αυτά θα τα παραδώσετε στους εχθρούς. Επειδή λοιπόν επιθυμείτε να νικήσετε, μείνετε να πολεμήσετε. Γιατί είναι ανόητον εκείνοι που επιθυμούν να νικούν, φεύγοντας να αντιτάσσουν στους εχθρούς τα μέρη του σώματος που δεν έχουν ούτε μάτια, ούτε άρματα, ούτε χέρια. Και ανόητος είναι κείνος που επιχειρεί να φεύγη, ενώ επιθυμεί να ζη, μολονότι ξέρει ότι όσοι μένουν στη μάχη σώζονται, και όσοι τρέπονται εις φυγήν σκοτώνονται ευκολώτερα παρά εκείνοι που μένουν στις θέσεις τους και πολεμούν. Ανόητος ακόμη είναι και εκείνος που, ενώ επιθυμεί χρήματα, δέχεται να νικηθή. Γιατί ποιος δεν ξέρει ότι όσοι νικούν σώζουν την περιουσία τους, και ακόμα παίρνουν τα πράγματα των νικωμένων, και ότι εκείνοι που νικώνται και τη ζωή τους και την περιουσία τους χάνουν; Ο βασιλιάς λοιπόν της Ασσυρίας σ' αυτά καταγινότανε.

Ο δε Κυαξάρης έστελνε αγγελιοφόρους στον Κύρο και τούλεγε, ότι καιρός είναι πλέον να βαδίζη εναντίον των εχθρών, γιατί, είπε, αν τώρα είναι ακόμη λίγοι έξω του οχυρώματος, θα γίνουν πολλοί ως ότου πλησιάσωμε. Ο Κύρος απεκρίθη: Αν, Κυαξάρη, όσοι νικηθούν δεν θα είναι οι μισοί, μάθε ότι θα πουν πως εμείς φοβηθήκαμε το πλήθος τους και επιχειρήσαμε να χτυπήσωμε τους λίγους, και δεν θα θεωρήσουν πως νικήθηκαν, αλλά θα χρειαστή άλλη μάχη, όπου ίσως σκεφθούν καλύτερα από ό,τι σκέπτονται τώρα να τους έχωμε στην εξουσία μας, ώστε να πολεμούμε με όσους απ' αυτούς θέλομε. Οι αγγελιοφόροι σαν άκουσαν αυτά, ανεχώρησαν.

Τότε έφτασε ο Πέρσης Χρυσάντας και μερικοί άλλοι ευπατρίδες, που είχαν μαζί τους μερικούς αυτομόλους. Ο Κύρος, όπως ήτο φυσικό, ερωτούσε τους αυτομόλους τι κάνουν οι εχθροί του, και εκείνοι έλεγαν ότι ο στρατός των Ασσυρίων βγήκε ένοπλος από το οχύρωμα, και ότι ο ίδιος ο βασιλιάς βρίσκεται έξω από το οχύρωμα και τον παρατάσσει, και κάνει σε κείνους, που κάθε τόσο βγαίνουν, πολλές και έντονες προτροπές, καθώς έλεγαν εκείνοι που τις άκουσαν. Τότε ο Χρυσάντας είπε: Τι σκέπτεσαι, Κύρε, αν και συ συγκάλεσης τους στρατιώτες ως ότου ακόμη είναι καιρός, και τους παρακινήσης, για να δοκιμάσης, μήπως τυχόν με την παρακίνηση τους κάμης κάπως γενναιότερους; Ο Κύρος απάντησε: Ας μη σε στενοχωρούν καθόλου, Χρυσάντα, οι παρακινήσεις του βασιλιά των Ασσυρίων, γιατί καμμιά παραίνεση δεν είναι τόσο ικανή, ώστε να κάμη τους δειλούς την ίδια μερα γενναίους, όταν την ακούσουν. Ούτε τοξότες βέβαια ικανούς μπορεί να κάμη ή παραίνεση, αν δεν έχουν πρωτύτερα ασκηθή στο τόξο, ούτε κονταρομάχους, ούτε ιππείς, ούτε μπορεί να κάμη ικανούς τους στρατιώτες να υποφέρουν τους κόπους, αν δεν έχουν γυμνάσει πρωτύτερα τα σώματά τους. Και ο Χρυσάντας απάντησε: Αλλά αρκετό βέβαιο, Κύρε, είναι, αν με τις παρακινήσεις σου τους κάμης γενναιότερους. Θα είναι άραγε δυνατόν, είπε ο Κύρος, ένας μόνος λόγος να γεμίση την ίδια μέρα τις ψυχές των ακροατών φιλοτιμία, ή να τους εμποδίση από κακές πράξεις, και να τους κάμη να πιστεύουν ότι πρέπει χάριν του επαίνου κάθε κόπο, κάθε κίνδυνο να αναλαμβάνουν, και να τους κάμη να πεισθούν απολύτως περί τούτου, ότι δηλαδή προτιμότερο είναι μαχόμενοι να πεθάνουν παρά φεύγοντας να σώζωνται; Δεν πρέπει άραγε, είπε, αν πρόκειται τέτοια φρονήματα να χαραχτούν στις ψυχές των ανθρώπων και να μείνουν σταθερά, πρώτα πρώτα να υπάρξουν νόμοι τέτοιοι που για τους αγαθούς θα παρασκευασθή βίος έντιμος, και ταιριαστός στους ελεύθερους, και για τους δειλούς θα είναι ταπεινός, γεμάτος βάσανα και χειρότερος από το θάνατο; Ύστερα φρονώ πως πρέπει να υπάρχουν γι' αυτούς δασκάλοι και άρχοντες που θα υποδείξουν ορθώς και θα τους διδάξουν, και θα τους συνηθίσουν να κάνουν αυτά, έως ότου χαραχτή στις ψυχές τους να θεωρούν τους γενναίους και ένδοξους πραγματικά ευτυχέστατους, και τους δειλούς και άδοξους δυστυχεστάτους όλων. Αν βέβαια, όταν πάνε ένοπλοι στη μάχη οι στρατιώτες, όπου πολλοί και τα παλαιά μαθήματα λησμονούν, μπορή κανείς τότε απαγγέλλοντας ποιήματα να τους κάμη αμέσως άντρες πολεμικούς, θα ήτο το ευκολώτερο πράγμα του κόσμου να μάθη κανείς και να διδάξη την πιο μεγάλη από τις ανθρώπινες αρετές (την αντρεία). Γιατί εγώ τουλάχιστον, είπε, δεν θα πίστευα ότι αυτοί είναι σταθεροί, όσους έχοντας κοντά μας γυμνάζομε, αν δεν έβλεπα και σας παρόντας, που θα τους χρησιμεύσετε για παράδειγμα, ποιοι πρέπει να είναι, και θα μπορέσετε να τους το θυμίζετε, αν κάτι λησμονήσουν. Θα παραξενευόμουν, είπε, Χρυσάντα, αν θα μπορέση ένας καλός λόγος να ωφελήσει περισσότερο για να γίνουν γενναίοι εκείνοι που διόλου δε διδαχτήκανε την αρετή, από όσο θα δυνηθή να ωφελήση ένα ωραίο τραγούδι όσους δεν έχουν διδαχτή μουσική για να γίνουν μουσικοί.