9.8. Αριστεία του Αχιλλέα - Θεομαχία
Στην εικοστή ραψωδία το θερμόμετρο του ιλιαδικού πολέμου ανεβαίνει, ώσπου να φτάσει, με την εικοστή δεύτερη ραψωδία, στο όριο της αντοχής του. Αχαιοί και Τρώες αρματώνονται, έτοιμοι για τη μεγάλη σύγκρουση. Στο μεταξύ, ο Δίας συγκαλεί πάνδημη θεών αγορά· καλούνται και οι Ποταμοί και οι Νύμφες, εκτός του Ωκεανού. Ο Ποσειδώνας, φτάνοντας στον Όλυμπο από τα βάθη της θαλάσσης, απορεί, και ο Δίας λύνει την εύλογη απορία του: τον συγκινεί, λέει, ο αναμενόμενος όλεθρος, που οι θεοί δεν πρέπει να τον αγνοήσουν. Ο ίδιος, μένοντας σε ξέγναντο του Ολύμπου, θα εποπτεύει τον αγώνα, απολαμβάνοντας το θέαμα· οι άλλοι θεοί μπορούν, και οφείλουν, να βρεθούν εκεί, ανάμεσα στους Τρώες και στους Αχαιούς, για να παρασταθούν στον ένα ή στον άλλο αντίπαλο, ανάλογα με τη συμπάθειά τους. Γιατί, ξέφρενος με τον χαμό του εταίρου του ο Αχιλλέας, σίγουρα θα αποδειχτεί φόβος και τρόμος για τους Τρώες· δεν αποκλείεται μάλιστα να παραβιάσει ακόμη και τα τείχη της πόλης, επιχειρώντας την άλωση της Τροίας.
Πρόκειται για την πληρέστερη μέχρι στιγμής θεών αγορά του έπους, όπου ο Δίας (με υποβολέα τον ποιητή) αναλαμβάνει διπλό ρόλο: σκηνοθέτη και συνάμα θεατή, μοιράζοντας ρόλους σε θεούς και ήρωες· προβλέποντας τόσο τη βέβαιη όσο και την πιθανή έκβαση της οριακής αυτής σύγκρουσης. Εν είδει θεατρικού προγράμματος, παρατίθεται τώρα και διεξοδικός κατάλογος των θεών, μοιρασμένος σε συμμάχους των Αχαιών και των Τρώων: Ήρα, Αθηνά, Ποσειδών, Ερμής και Ήφαιστος συντάσσονται στο πλευρό των Αχαιών· Άρης, Φοίβος, Άρτεμις, Λητώ, Ξάνθος (πρόκειται για τον ομώνυμο ποταμό) και Αφροδίτη στο πλευρό των Τρώων.
Σε πρώτη φάση οι θεοί απλώς παρίστανται, μετά συμμετέχουν δραστικά: στη μέση η Έρις, στο ένα στρατόπεδο η Αθηνά, στο άλλο ο Άρης. Ο Δίας βροντά, και ο Κοσμοσείστης σείει τη γη, βαθιά ως τα έγκατά της. Στο πεδίο της μάχης όρθιος ο Απόλλων απειλεί με τα βέλη του. Αντιμέτωποι: στην Ήρα η Άρτεμις, στη Λητώ ο Ερμής, στον Ήφαιστο ο Σκάμανδρος. Σ᾽ αυτό το σκηνικό, όπου συνωθούνται θεοί και θνητοί, προβάλλεται και εξελίσσεται αδιέξοδη η μονομαχία Αχιλλέα και Αινεία. Τον επιφανέστερο, μετά τον Έκτορα, ήρωα των Τρώων τον εξωθεί στη σύγκρουση ο Απόλλων, με τη μορφή του πριαμίδη Λυκάονα. Εκείνος στην αρχή επιφυλάσσεται, μετά υποχωρεί στην ενθάρρυνση του θεού, και προχωρεί. Ήρα και Ποσειδών προσηλώνονται από το ανάχωμα του τείχους στον κρίσιμο αυτόν αγώνα, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους θεούς. Αντίπαλοι οι δύο ήρωες ανταλλάσσουν λόγο και αντίλογο, προτού ρίξουν ο ένας στον άλλο τα δόρατά τους. Προηγείται ο Αινείας, ακολουθεί ο Αχιλλέας, δίχως να βρουν και οι δύο τον φονικό τους στόχο. Τότε ο Αχιλλέας ορμώντας ξιφουλκεί, ενώ ο Αινείας, σε έσχατο πλέον κίνδυνο, αμύνεται με μια πέτρα θεόρατη. Τον σώζει όμως, σφενδονίζοντάς τον στα μετόπισθεν, ο Ποσειδώνας, θολώνοντας προσώρας με νέφος τα μάτια του Αχιλλέα. Η επιβίωση του Αινεία θεωρείται από τον κοσμοσείστη απαραβίαστη απόφαση του Δία, με βάση τη γενεαλογία του και τον μετατρωικό προορισμό του ήρωα - στοιχεία που τα εκμεταλλεύτηκε αργότερα ο Βιργίλιος για να συνθέσει τη δική του Αινειάδα.
Έτσι κι αλλιώς κύριος φονικός στόχος του Αχιλλέα είναι ο Έκτωρ, την αγωνιστική ετοιμότητα του οποίου αναστέλλει προς το παρόν ο Απόλλων. Αντ᾽ αυτού το μένος του Αχιλλέα στρέφεται διαδοχικά στον Ιφιτίωνα, στον Δημολέοντα, στον Ιπποδάμαντα, καταλήγοντας στον πριαμίδη Πολύδωρο. Ο φόνος του αδελφού αγανακτεί τον Έκτορα, που αποφασίζει τώρα να συγκρουστεί με τον Αχιλλέα. Κι εδώ η σύγκρουση προλογίζεται με λόγο και αντίλογο των αντιπάλων. Ακολουθούν βολές: του Έκτορα το δόρυ το ξεστρατίζει η Αθηνά, κι όταν ο Αχιλλέας λάβρος αντεπιτίθεται, παρεμβαίνει ο Απόλλων, ο οποίος αναρπάζει τον ευνοούμενο ήρωά του σε μια νεφέλη, ακυρώντας έτσι τέσσερις διαδοχικές εφόδους του Αχιλλέα.
Φρενιασμένος εκείνος με την απάτη του Απόλλωνα, ξεσπά σε αλλεπάλληλους παράπλευρους φόνους, σκοτώνοντας τον ένα μετά τον άλλο: τον Δρύοπα, τον Δημούχο, τον Λαογόνο και τον Δάρδανο, τον γιο του Αλάστορα (μολονότι γονυπετής τον ικετεύει να τον ελεήσει), τον Μούλιο, τον Έχεκλο, τον Δευκαλίωνα, τον Ρίγμο και τον ηνίοχό του Αρηίθοο, που τον πετά από το αμάξι βίαια στο χώμα. Χέρια μολεμένα από το αίμα, οι τροχοί της άμαξας και οι οπλές των αλόγων ποδοπατούν νεκρά σώματα και πεταμένες ασπίδες.
Πανικόβλητοι οι Τρώες (εικοστή πρώτη ραψωδία) το βάζουν στα πόδια. Κάποιοι καταφεύγουν προς την τειχισμένη πόλη, οι περισσότεροι παγιδεύονται στην όχθη και στο ρεύμα του Σκαμάνδρου, όπου και κατασφάζονται από τον μανικό Αχιλλέα, βάφοντας με το αίμα τους τα νερά του ποταμού. Ανάμεσά τους παγιδευμένος είναι και ο νόθος γιος του Πριάμου Λυκάων, μόλις φτασμένος στο πεδίο της μάχης, έχοντας κιόλας πίσω του την πικρή πείρα προηγούμενης εξαγοράς του από τον Αχιλλέα. Τον αντικρίζει τώρα έντρομος, πέφτει στα γόνατα παροπλισμένος, ικετεύει, υπόσχεται πλούσια λύτρα, διαχωρίζοντας την ευθύνη του από τον ετεροθαλή αδελφό του Έκτορα. Ανυποχώρητος όμως ο Αχιλλέας, τον σκοτώνει και τον πετά στον ποταμό, για να εκδικηθεί τον φόνο του Πατρόκλου, εν γνώσει του πως και τον ίδιο τον περιμένει η μοίρα θανάτου - κάποιαν αυγή ή δειλινό ή και καταμεσήμερο.
Ο Σκάμανδρος αγανακτεί κι αναλογίζεται πώς θα μπορούσε ν᾽ ανακόψει το φονικό αυτό μένος, πώς να παρασταθεί στους Τρώες. Στο μεταξύ, ο Αχιλλέας ρίχνεται στον Αστεροπαίο από την Παιονία, γόνο του ποταμού Αξιού και της Πηλεγόνας. Τον αποτελειώνει βάναυσα, και πάνω στο νεκρό του σώμα επαίρεται με δίχως μέτρο. Φόνος και έπαρση προκαλούν τη βίαιη αντίδραση του Σκαμάνδρου. Καθώς ο Αχιλλέας ένοπλος πηδά από την όχθη μέσα στο ποτάμι, ο ποταμός σηκώνει καταπάνω του πελώριο κύμα. Μετέωρος εκείνος διαμαρτύρεται στον Δία, τον αναστηλώνουν όμως ο Ποσειδών και η Αθηνά, βοηθώντας να πατήσει πάλι στην όχθη. Στο μεταξύ, ο Σκάμανδρος, ξεβράζοντας πτώματα και όπλα, τον κυνηγά με τα νερά του, απειλώντας πια να τον πνίξει. Τότε, με την παρέμβαση της Ήρας, επεμβαίνει ο Ήφαιστος: φωτιά και νερό αντιπαλεύουν, το νερό υποχωρεί και η κοίτη αρχίζει να αποξηραίνεται. Μετανοημένος ο Σκάμανδρος ομολογεί την ήττα του και παρακαλεί την Ήρα να αποσύρει ο Ήφαιστος, ο γιος της, την καταλυτική του φλόγα.
Η φλόγα υποχωρεί. Τώρα όμως μπαίνουν στον μάχιμο χορό οι αντίπαλοι θεοί· ξεσπά θεομαχία στο πεδίο της μάχης με φοβερό πάταγο, που φτάνει από τη γη ψηλά στον ουρανό. Ακούει τον πάταγο στον Όλυμπο ο Δίας, και ξεσπά σε γέλιο, διασκεδάζοντας με τον θεϊκό ανταγωνισμό, που έτσι κι αλλιώς δεν απειλεί με θάνατο κανέναν. Η θεομαχία μεταβάλλεται μάλλον σε θέαμα. Ακοντιστής ο Άρης επιτίθεται στην Αθηνά, εκείνη τον εξουθενώνει με μια πέτρα στον αυχένα του, κι αυτός πέφτει στο χώμα φαρδύς πλατύς. Προστρέχει η Αφροδίτη να τον ανασύρει, την παίρνει όμως είδηση η Ήρα, ειδοποιεί την Αθηνά, κι αυτή με μια γροθιά στο στήθος τής κόβει τα ήπατα. Ζηλεύει ο Ποσειδών και προκαλεί τον Απόλλωνα, λέγοντας πως δεν πρέπει να γυρίσουν μόνον αυτοί αμάχητοι στον Όλυμπο. Επιφυλάσσεται ο Απόλλων να τα βάλει με τον Ποσειδώνα, οπότε τον ελέγχει η αδελφή του Άρτεμις, που εισπράττει ωστόσο την κακοποίηση και το υβρεολόγιο της Ήρας: την αποκαλεί «σκύλα ξεδιάντροπη», έχοντας ήδη στολίσει προηγουμένως την Αφροδίτη με τη βρισιά «σκυλόμυγα». Ο Ερμής αρνείται να τα βάλει με την ερεθισμένη Λητώ για την προσβολή της κόρης της από την Ήρα. Στο μεταξύ, η Άρτεμις στραπατσαρισμένη φτάνει στον Όλυμπο, κουρνιάζει στα γόνατα του Δία, κι αυτός, γελώντας πάλι, τη ρωτά πώς κι από ποιον την έπαθε. Έτσι άδοξα τερματίζεται η μάλλον ευτράπελη αυτή θεομαχία, που δικαιολογεί τον διπλό γέλωτα του Δία.
Τα πράγματα όμως στη συνέχεια σοβαρεύουν. Ο Αχιλλέας ξαναβρίσκει το αγωνιστικό του μένος, ενώ ο Απόλλων γλιστρά μέσα στης Τροίας το κάστρο, για να το υπερασπιστεί από ενδεχόμενη επίθεση. Ο Πρίαμος στο μεταξύ, πάνω από τις επάλξεις, βλέπει μαινόμενο τον Αχιλλέα να καταδιώκει τους Τρώες, και παραγγέλλει: να μείνουν ανοιχτές οι πύλες, ωσότου μπουν οι Τρώες μέσα· μετά να κλείσουν και να αμπαρωθούν. Τον διαφαινόμενο κίνδυνο να αλωθεί η Τροία αποτρέπει ο Απόλλων: βγαίνει ξανά στο πεδίο της μάχης, για να εμπνεύσει θάρρος στον Αγήνορα, γιο του Αντήνορα, ώστε να αντισταθεί στον Αχιλλέα. Εκείνος ταλαντεύεται αλλά εντέλει αντιστέκεται· πληγωμένος από το ακόντιο του Αχιλλέα, σώζεται την τελευταία στιγμή από τον Απόλλωνα - άφαντο σε μια νεφέλη, τον αναρπάζει και τον μεταφέρει ο θεός σε μέρος ασφαλές. Έπειτα ο ίδιος ο Απόλλων, με τη μορφή του Αγήνορα, βγαίνει μπροστά στον Αχιλλέα, και, όταν αυτός ορμά, ανοίγεται τρέχοντας στον κάμπο, πλάι στο ποτάμι του Σκαμάνδρου.
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
Η απώλεια όσων αγαπάς δεν υποφέρεται με τίποτα
Περίεργα τα συναισθήματα˙ κάποιες φορές χαίρεσαι που τα έχεις, κάποιες θέλεις να τα αποφύγεις, άλλες τα διαλαλείς κι άλλες προσπαθείς να τα πνίξεις. Πάντοτε όμως, βρίσκουν τον τρόπο να βγαίνουν στην επιφάνεια. Βρίσκουν διέξοδο κι έπειτα φαίνονται πάντα στον κόμπο που νιώθεις όταν πας να μιλήσεις, στον φόβο που σε κατακλύζει όταν ξυπνάς το πρωί και δε θέλεις στα αλήθεια να σηκωθείς για να αντιμετωπίσεις τον κόσμο -έναν κόσμο που απαιτεί να είσαι με το χαμόγελο επειδή «όλα είναι καλά».
Δεν είναι ντροπή να νιώθεις την καρδιά σου βαριά, ούτε κάτι που μπορεί να θεωρεί κατακριτέο. Λίγο-πολύ όλοι το έχουν νιώσει κι αν στο αρνηθούν, ψεύδονται. Είναι σίγουρα περίεργο συναίσθημα και μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, κυρίως όμως προκύπτει από την απώλεια. Απώλεια με τη γενικότερη έννοια, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μιας εργασιακής θέσης, μιας φιλικής σχέσης ή μιας ερωτικής σχέσης. Η απώλεια -από οτιδήποτε κι αν προέρχεται- κάνει την καρδιά σου να βαραίνει, να νιώθεις ότι δεν μπορεί να σηκωθεί. Εσύ αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να την ακούσεις να χτυπά κι εννοείται πως δεν μπορείς να νιώσεις χαρά ό,τι κι αν συμβεί. Μπορεί να σου τύχει εκείνη τη στιγμή το πιο ευχάριστο γεγονός κι εσύ να μην μπορείς να το νιώσεις, να μην έχεις τη δυνατότητα να χαρείς, όχι επειδή δε θέλεις αλλά επειδή η καρδούλα σου εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί, είναι κομματάκι μουδιασμένη.
Η απώλεια κόβει κι ένα κομμάτι της ψυχής σου. Το κόβει τόσο βαθιά που η επούλωση της πληγής μοιάζει με όνειρο μακρινό, για να μην πούμε απατηλό. Το πρόσωπο σου δε σηκώνει κανένα χαμόγελο και στα μάτια σου υπάρχει μια μόνιμη θλίψη, ενώ κάθε πρωί που ξυπνάς έχεις μια δυσκολία να σηκωθείς για ν’ αντιμετωπίσεις τη μέρα. Στις καταστάσεις αυτές νιώθεις ότι κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει, ακόμα κι αν το θέλει, ακόμα κι αν προσπαθεί. Είσαι μόνος σου και το ξέρεις καλά.
Ακούς φράσεις όπως «μη στεναχωριέσαι, να σε προσέχεις, δεν έγινε δα και κάτι τραγικό για να το παίρνεις τόσο βαριά, θα περάσει» κ.λπ. κι απαντάς με ένα «ευχαριστώ» αφού δεν έχεις ιδέα πώς να τους πεις ευγενικά ότι δεν ξέρουν τι νιώθεις και δεν μπορούν να καταλάβουν. Κανείς δε γνωρίζει τι μάχη δίνεις καθημερινά μέσα σου για να μην καταρρεύσεις.
Όσο κι αν κάποιος θέλει να βοηθήσει, όσες φορές κι αν έχει έρθει στη θέση σου, έχει περπατήσει με τα παπούτσια σου κι όσο κι αν θέλει να σε βοηθήσει, δεν είναι το ίδιο. Κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά συναισθήματα ακόμα και στην ίδια ακριβώς κατάσταση -λόγω της διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας του καθένα.
Κάθε βράδυ είσαι μόνο εσύ με τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου. Εσύ πρέπει να παλέψεις μαζί τους, να τα βάλεις όλα σε μια σειρά, να σε στηρίξεις, να πάρεις μια νοητή αγκαλιά την καρδιά σου και να της εξηγήσεις ότι μέχρι να πάνε όλα καλά και να το νιώσει κι εκείνη ότι πάνε καλά, θα είσαι εκεί να την κουβαλάς χωρίς να την πιέζεις.
Ναι, όλα περνάνε κι όλα για καλό γίνονται αλλά μέχρι να περάσουν και να δούμε αυτό το ρημάδι το καλό, μπορεί οι καρδιές μας να είναι λίγο βαριές κι εμείς όση παρηγοριά και να βρίσκουμε στα λόγια των ανθρώπων που μας αγαπούν, να βρίσκουμε περισσότερη ξαπλωμένοι στο κρεβάτι κλαίγοντας.
Δεν πειράζει. Αυτό να θυμάσαι, ότι δεν πειράζει. Είναι εντάξει να μη χαίρεσαι πάντα, να στεναχωριέσαι, να θέλεις να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να νιώθεις την ψυχή σου να ματώνει. Δε χρωστάς σε κανέναν να κρύβεις τη θλίψη σου γιατί θα νιώσει ο άλλος αμήχανα. Χρωστάς όμως, στον εαυτό σου να βοηθήσεις να περάσει, να σηκωθείς ξανά το πρωί και να πεις «σήμερα θα νιώσω καλύτερα» και να κάνεις πράγματι όλα αυτά που σε ευχαριστούν, ακόμα κι αν δε σου δίνουν τώρα τον ίδιο βαθμό χαράς που σου έδιναν. Σιγά-σιγά θα ξανά έρθουν όλα κι η απώλεια που νιώθεις τώρα τόσο έντονα, θα ενσωματωθεί στην καρδιά σου -κι εκείνη θα μπορεί πάλι να γεμίζει ευτυχία, αγάπη κι όλα τα συναισθήματα του κόσμου. Θα ελαφρύνει˙ απλώς θύμισε της να αναπνέει λίγο περισσότερο.
Αφιερωμένο σ’ όλους εκείνους που νιώθουν τις καρδιές τους λίγο ή πολύ βαριές. Δεν είστε μόνοι/ες.
Δεν είναι ντροπή να νιώθεις την καρδιά σου βαριά, ούτε κάτι που μπορεί να θεωρεί κατακριτέο. Λίγο-πολύ όλοι το έχουν νιώσει κι αν στο αρνηθούν, ψεύδονται. Είναι σίγουρα περίεργο συναίσθημα και μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, κυρίως όμως προκύπτει από την απώλεια. Απώλεια με τη γενικότερη έννοια, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μιας εργασιακής θέσης, μιας φιλικής σχέσης ή μιας ερωτικής σχέσης. Η απώλεια -από οτιδήποτε κι αν προέρχεται- κάνει την καρδιά σου να βαραίνει, να νιώθεις ότι δεν μπορεί να σηκωθεί. Εσύ αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να την ακούσεις να χτυπά κι εννοείται πως δεν μπορείς να νιώσεις χαρά ό,τι κι αν συμβεί. Μπορεί να σου τύχει εκείνη τη στιγμή το πιο ευχάριστο γεγονός κι εσύ να μην μπορείς να το νιώσεις, να μην έχεις τη δυνατότητα να χαρείς, όχι επειδή δε θέλεις αλλά επειδή η καρδούλα σου εκείνη τη στιγμή δεν μπορεί, είναι κομματάκι μουδιασμένη.
Η απώλεια κόβει κι ένα κομμάτι της ψυχής σου. Το κόβει τόσο βαθιά που η επούλωση της πληγής μοιάζει με όνειρο μακρινό, για να μην πούμε απατηλό. Το πρόσωπο σου δε σηκώνει κανένα χαμόγελο και στα μάτια σου υπάρχει μια μόνιμη θλίψη, ενώ κάθε πρωί που ξυπνάς έχεις μια δυσκολία να σηκωθείς για ν’ αντιμετωπίσεις τη μέρα. Στις καταστάσεις αυτές νιώθεις ότι κανείς δεν μπορεί να σε καταλάβει, ακόμα κι αν το θέλει, ακόμα κι αν προσπαθεί. Είσαι μόνος σου και το ξέρεις καλά.
Ακούς φράσεις όπως «μη στεναχωριέσαι, να σε προσέχεις, δεν έγινε δα και κάτι τραγικό για να το παίρνεις τόσο βαριά, θα περάσει» κ.λπ. κι απαντάς με ένα «ευχαριστώ» αφού δεν έχεις ιδέα πώς να τους πεις ευγενικά ότι δεν ξέρουν τι νιώθεις και δεν μπορούν να καταλάβουν. Κανείς δε γνωρίζει τι μάχη δίνεις καθημερινά μέσα σου για να μην καταρρεύσεις.
Όσο κι αν κάποιος θέλει να βοηθήσει, όσες φορές κι αν έχει έρθει στη θέση σου, έχει περπατήσει με τα παπούτσια σου κι όσο κι αν θέλει να σε βοηθήσει, δεν είναι το ίδιο. Κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά συναισθήματα ακόμα και στην ίδια ακριβώς κατάσταση -λόγω της διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας του καθένα.
Κάθε βράδυ είσαι μόνο εσύ με τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου. Εσύ πρέπει να παλέψεις μαζί τους, να τα βάλεις όλα σε μια σειρά, να σε στηρίξεις, να πάρεις μια νοητή αγκαλιά την καρδιά σου και να της εξηγήσεις ότι μέχρι να πάνε όλα καλά και να το νιώσει κι εκείνη ότι πάνε καλά, θα είσαι εκεί να την κουβαλάς χωρίς να την πιέζεις.
Ναι, όλα περνάνε κι όλα για καλό γίνονται αλλά μέχρι να περάσουν και να δούμε αυτό το ρημάδι το καλό, μπορεί οι καρδιές μας να είναι λίγο βαριές κι εμείς όση παρηγοριά και να βρίσκουμε στα λόγια των ανθρώπων που μας αγαπούν, να βρίσκουμε περισσότερη ξαπλωμένοι στο κρεβάτι κλαίγοντας.
Δεν πειράζει. Αυτό να θυμάσαι, ότι δεν πειράζει. Είναι εντάξει να μη χαίρεσαι πάντα, να στεναχωριέσαι, να θέλεις να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να νιώθεις την ψυχή σου να ματώνει. Δε χρωστάς σε κανέναν να κρύβεις τη θλίψη σου γιατί θα νιώσει ο άλλος αμήχανα. Χρωστάς όμως, στον εαυτό σου να βοηθήσεις να περάσει, να σηκωθείς ξανά το πρωί και να πεις «σήμερα θα νιώσω καλύτερα» και να κάνεις πράγματι όλα αυτά που σε ευχαριστούν, ακόμα κι αν δε σου δίνουν τώρα τον ίδιο βαθμό χαράς που σου έδιναν. Σιγά-σιγά θα ξανά έρθουν όλα κι η απώλεια που νιώθεις τώρα τόσο έντονα, θα ενσωματωθεί στην καρδιά σου -κι εκείνη θα μπορεί πάλι να γεμίζει ευτυχία, αγάπη κι όλα τα συναισθήματα του κόσμου. Θα ελαφρύνει˙ απλώς θύμισε της να αναπνέει λίγο περισσότερο.
Αφιερωμένο σ’ όλους εκείνους που νιώθουν τις καρδιές τους λίγο ή πολύ βαριές. Δεν είστε μόνοι/ες.
Οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν πολλές χειρονομίες των πιθήκων
Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοήσουν πολύ καλύτερα του αναμενομένου τις χειρονομίες που κάνουν οι μεγάλοι πίθηκοι όπως οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο, παρόλο που οι εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε πια τις ίδιες χειρονομίες.
Η μελέτη πιθανώς δείχνει ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος πιθήκων και ανθρώπων χρησιμοποιούσε παρόμοιες χειρονομίες, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση επικοινωνίας για το επόμενο σημαντικό βήμα που ήταν η εξέλιξη της ανθρώπινης γλώσσας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σεντ ‘Αντριους στη Σκωτία, με επικεφαλής τις Κίρστι Γκρέιχαμ και Κάθριν Χομπέιτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας PLoS Biology, εκτιμούν ότι η ανακάλυψη των χειρονομιών από τους πιθήκους στο μακρινό παρελθόν αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την επικοινωνία.
Περισσότερα από 80 τέτοια επικοινωνιακά «σήματα» πιθήκων έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα, που μεταφέρουν διάφορα μηνύματα (π.χ. «ξύσε με» ή «δώσε μου το φαγητό σου» ή «ας κάνουμε σεξ»).
Πολλές από αυτές τις χειρονομίες είναι κοινές στους πιθήκους, ακόμη και μεταξύ όσων έχουν μακρινή συγγένεια (π.χ. χιμπατζήδων και ουρακοτάγκων).
Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνουν οι δέκα συχνότερες χειρονομίες που χρησιμοποιούνται από τους στενότερους γενετικά συγγενείς μας, τους χιμπατζήδες, καθώς και από τους μπονόμπο, δύο είδη πιθήκων που έχουν σε ποσοστό 95% κοινές χειρονομίες.
Περισσότεροι από 5.600 άνθρωποι κλήθηκαν μέσω διαδικτύου να δουν 20 σύντομα βίντεο με χειρονομίες πιθήκων και μετά να πουν τι κατάλαβαν.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι τα πήγαν πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες, ερμηνεύοντας σωστά τις χειρονομίες με ποσοστό επιτυχίας 52% έως 57%.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι παρόλο που οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί και δεν χρησιμοποιούν πια τέτοιες χειρονομίες όπως οι πίθηκοι, έχουμε διατηρήσει σε ένα βαθμό μια έμφυτη κατανόηση αυτού του αρχαίου συστήματος επικοινωνίας.
Παραμένει ασαφές κατά πόσο αυτή η ικανότητα είναι «εγγεγραμμένη» στους νευρώνες του εγκεφάλου και κληροδοτείται από τη μια γενιά ανθρώπων στην επόμενη.
Η καταγωγή και εξέλιξη της γλώσσας παραμένει ένα γοητευτικό και επίμαχο επιστημονικό ζήτημα. «Είμαστε πλέον αρκετά σίγουροι ότι οι πρόγονοι μας ξεκίνησαν να επικοινωνούν χειρονομώντας και στη συνέχεια αυτό εξελίχθηκε στη γλώσσα», δήλωσε η δρ Γκρέιχαμ.
«Εκπλαγήκαμε πραγματικά από τα αποτελέσματα. Φαίνεται πως όλοι μπορούμε να το κάνουμε (να καταλάβουμε τις χειρονομίες των πιθήκων) σχεδόν ενστικτωδώς, πράγμα που είναι συναρπαστικό από την άποψη της εξέλιξης της επικοινωνίας», δήλωσε η δρ Χομπέιτερ.
Η μελέτη πιθανώς δείχνει ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος πιθήκων και ανθρώπων χρησιμοποιούσε παρόμοιες χειρονομίες, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση επικοινωνίας για το επόμενο σημαντικό βήμα που ήταν η εξέλιξη της ανθρώπινης γλώσσας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σεντ ‘Αντριους στη Σκωτία, με επικεφαλής τις Κίρστι Γκρέιχαμ και Κάθριν Χομπέιτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας PLoS Biology, εκτιμούν ότι η ανακάλυψη των χειρονομιών από τους πιθήκους στο μακρινό παρελθόν αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την επικοινωνία.
Περισσότερα από 80 τέτοια επικοινωνιακά «σήματα» πιθήκων έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα, που μεταφέρουν διάφορα μηνύματα (π.χ. «ξύσε με» ή «δώσε μου το φαγητό σου» ή «ας κάνουμε σεξ»).
Πολλές από αυτές τις χειρονομίες είναι κοινές στους πιθήκους, ακόμη και μεταξύ όσων έχουν μακρινή συγγένεια (π.χ. χιμπατζήδων και ουρακοτάγκων).
Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνουν οι δέκα συχνότερες χειρονομίες που χρησιμοποιούνται από τους στενότερους γενετικά συγγενείς μας, τους χιμπατζήδες, καθώς και από τους μπονόμπο, δύο είδη πιθήκων που έχουν σε ποσοστό 95% κοινές χειρονομίες.
Περισσότεροι από 5.600 άνθρωποι κλήθηκαν μέσω διαδικτύου να δουν 20 σύντομα βίντεο με χειρονομίες πιθήκων και μετά να πουν τι κατάλαβαν.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι τα πήγαν πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες, ερμηνεύοντας σωστά τις χειρονομίες με ποσοστό επιτυχίας 52% έως 57%.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι παρόλο που οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί και δεν χρησιμοποιούν πια τέτοιες χειρονομίες όπως οι πίθηκοι, έχουμε διατηρήσει σε ένα βαθμό μια έμφυτη κατανόηση αυτού του αρχαίου συστήματος επικοινωνίας.
Παραμένει ασαφές κατά πόσο αυτή η ικανότητα είναι «εγγεγραμμένη» στους νευρώνες του εγκεφάλου και κληροδοτείται από τη μια γενιά ανθρώπων στην επόμενη.
Η καταγωγή και εξέλιξη της γλώσσας παραμένει ένα γοητευτικό και επίμαχο επιστημονικό ζήτημα. «Είμαστε πλέον αρκετά σίγουροι ότι οι πρόγονοι μας ξεκίνησαν να επικοινωνούν χειρονομώντας και στη συνέχεια αυτό εξελίχθηκε στη γλώσσα», δήλωσε η δρ Γκρέιχαμ.
«Εκπλαγήκαμε πραγματικά από τα αποτελέσματα. Φαίνεται πως όλοι μπορούμε να το κάνουμε (να καταλάβουμε τις χειρονομίες των πιθήκων) σχεδόν ενστικτωδώς, πράγμα που είναι συναρπαστικό από την άποψη της εξέλιξης της επικοινωνίας», δήλωσε η δρ Χομπέιτερ.
Για τα εμπόδια
Η τραγωδία με πολλούς ανθρώπους είναι ότι δεν φοβούνται να πεθάνουν. Να ζήσουν φοβούνται!
Μη φοβάσαι!
…Να ρισκάρεις!
…Να κάνεις λάθη!
…Να μουτζουρωθείς!
…Να μετανιώσεις!
…Να πονέσεις!
…Να ζητήσεις συγγνώμη!
…Να αγαπήσεις χωρίς ανταπόκριση!
…Να πολεμήσεις μέχρι εκεί που αντέχεις!
…Να ορθώσεις το ανάστημά σου γι’ αυτά που πιστεύεις!
…Να μείνεις μόνος κάποιες φορές!
Μη φοβάσαι να ζεις!
Πάντα κάτι ανοίγει όταν κάτι κλείνει. Όταν κλείνει μια πόρτα που οδηγούσε στην ευτυχία, μια άλλη ανοίγει. Συχνά όμως, μένουμε προσκολλημένοι στην κλειστή πόρτα και δεν μπορούμε να δούμε αυτή που έχει ανοίξει για μας – Helen Keller
Ποτέ μη νομίζεις ότι αυτό που κλείνει θα παραμείνει για πάντα κλειστό.
Ποτέ μη νομίζεις πως ότι ανοίγει θα μείνει για πάντα ανοιχτό.
Όλα μεταβάλλονται. Αλλάζουν.
Φρόντισε όμως, να μπορείς να προσέχεις, να παρατηρείς και να συμμετέχεις. Και όταν είσαι μέσα στα "πράγματα", ποτέ, τίποτε δεν θα διαρκέσει για πάντα. Κι αφού τίποτε δεν είναι οριστικό, φρόντιζε να ανακαλύπτεις τι είναι αυτό που γεννιέται, μέσα από εκείνο που αφήνεις πίσω σου.
Δύσκολες ερωτήσεις
Μάθε να ρωτάς τον εαυτό σου όλα εκείνα που σε τρομάζουν γιατί θα δεις ότι οι περισσότερες απαντήσεις υπάρχουν μέσα σου! Αν θέλεις να βγάζεις νόημα από ζωή, μη ρωτάς πρώτα τους άλλους. Ξεκίνα ερωτώντας τον εαυτό σου.
Γιατί ο εαυτός μας ΕΧΕΙ τις απαντήσεις! Ειδικά σ' εκείνες τις ερωτήσεις που φοβόμαστε να κάνουμε. Δηλαδή τις σωστές ερωτήσεις, γιατί ξέρουμε ή υποψιαζόμαστε ότι η απάντησή τους δεν θα μας αρέσει μεν, αλλά θα αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα δε.
Να λοιπόν, μια δυνατή άσκηση για σήμερα, για όλους εκείνους που θεωρούν την ικανότητα της υπευθυνότητας ευλογία. Κάνε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου και προσπάθησε με ηρεμία, να τις απαντήσεις:Γιατί η ζωή μου δεν είναι έτσι όπως θα ήθελα να ήταν; (Αν φυσικά συμβαίνει κάτι τέτοιο).
Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι τρόποι που χρησιμοποιώ συστηματικά και "σαμποτάρω" τα όνειρά μου;
Αν ο εαυτός μου δεν είναι ο καλύτερός μου φίλος, τι θα του πρότεινα να κάνει για να γίνει;
Όταν σκέφτομαι το μέλλον μου ανησυχώ ή ανυπομονώ; Αν ανησυχώ, ποια είναι τα βήματα που μπορώ σήμερα να πάρω ώστε να ελαττώσω την ανησυχία;
Μη βιαστείτε να τις απαντήσετε, αλλά όταν τις απαντήσετε να είστε ειλικρινείς, όσο και αν πονέσουν ή σας αγχώσουν οι απαντήσεις που θα δώσετε.
Γιατί αυτές οι απαντήσεις θα αποτελέσουν και την αρχή για τη δική σας υπέρβαση, αλλαγή και απελευθέρωση από όλα εκείνα που μέχρι σήμερα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Μην αποφεύγεις το μονοπάτι του ήρωα! Δώσε μου έναν αδύναμο άνθρωπο που θέλει αληθινά να νικήσει στη ζωή και θα σου δείξω έναν ήρωα! Δώσε μου ένα δυνατό άνθρωπο που λέει ότι θέλει αλλά δεν τον αφήνουν να το κάνει, και θα σου δείξω ένα θύμα!
Γιατί γι' αυτό σε ανέθρεψαν οι γονείς σου!
Γιατί γι' αυτό σε κοιτάζουν με τα αθώα τους μάτια τα παιδιά σου!
Γιατί γι' αυτό θα σε θυμάται η ιστορία που εσύ γράφεις και θα μείνει πίσω σου!
Το μονοπάτι του "ήρωα" υπαγορεύει από σένα να κάνεις όλα εκείνα που θαυμάζεις στους άλλους όταν τα κάνουν, ενώ εσύ διστάζεις.
Το μονοπάτι του "ήρωα" είναι εκείνος ο δρόμος που ανοίγεται εμπρός σου κάθε φορά που αποφεύγεις να τον περπατήσεις, αλλά σε περιμένει.
Το μονοπάτι του "ήρωα" είναι το χειροκρότημα της ίδιας της ζωής σε όλους εκείνους που τολμούν να προσπεράσουν μέσα από τους φόβους τους και να φτάσουν στον προορισμό των ονείρων τους.
Και μια ημέρα σαν τη σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της εβδομάδας για να κάνεις το πρώτο βήμα! Προχώρα μπροστά! Κάνε τώρα το πρώτο βήμα!
Μην αποφεύγεις το μονοπάτι του ήρωα!
Μη ρίχνεις "άσφαιρα"!
Όταν περπατάς το μονοπάτι των καθημερινών σου μαχών και προσπαθειών για ένα καλύτερο αύριο, μη ρίχνεις «άσφαιρα». Γιατί ή ίδια η ζωή θα σε τιμωρήσει! Επειδή αναπνέεις και ψηφίζεις, νομίζεις ότι είσαι αληθινά ελεύθερος;
Μήπως ζεις τη ζωή σου άχρωμα, παθητικά, αδιάφορα, κάθε φορά που δεν τολμάς να κάνεις εκείνο που ξέρεις ότι έχεις καθήκον να κάνεις;
Μήπως το πραγματικό σου καθήκον είναι απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, απέναντι στο μέλλον των παιδιών σου και απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό;
Μήπως κάθε φορά που δίνεις χώρο στο κακό, το ανήθικο και το άδικο, νομίζεις ότι είναι πράξη γενναιότητας το να παραπονιέσαι στις καφετέριες και στις ταβέρνες για την …κατάντια μας;
Γιατί αν το κάνεις, στην ουσία, υποκρίνεσαι και κοροϊδεύεις όλους εκείνους που πιστεύουν σε σένα. Κι’ αυτοί που πιστεύουν σε σένα είναι οι γονείς σου, οι αγαπημένοι σου και τα παιδιά σου.
Γιατί αν το κάνεις, είναι σαν να υπερασπίζεσαι στη μάχη το οχυρό σου, όταν επιτίθενται οι εχθροί κι’ εσύ να τους φωνάζεις λέγοντας ότι τους ρίχνεις «άσφαιρα» νομίζοντας έτσι ότι θα τους κάνεις να σε λυπηθούν επειδή το ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τους κάνεις κακό ή να τους σταματήσεις.
Γι αυτό λοιπόν, πάψε να υποκύπτεις σε αυτό που φοβάσαι! Μη ρίχνεις άσφαιρα! Δεν εξευμενίζεις έτσι το κακό. Το κακό για να το πολεμήσεις χρειάζεται τόλμη, θυσία, γενναιότητα, αποφασιστικότητα και θρασύτητα. Έτσι μόνο μπορεί να νικηθεί. Πάρε τη ζωή σου στα σοβαρά.
Σταμάτησε να πιστεύεις αυτά που σου λένε στις τηλεοράσεις όλοι εκείνοι που έχουν συμφέρον να σε ναρκώνουν και άρχισε να αναζητάς την αλήθεια στα έργα και τις πράξεις όλων εκείνων που μόνο με λόγια πλουτίζουν τη ζωή σου.
Μη ρίχνεις άσφαιρα στο θηρίο που έρχεται κατά πάνω σου γιατί θα σε κατασπαράξει. Το θηρίο δεν λυπάται εκείνους που το φοβούνται. Αντίθετα, τους κατασπαράσσει πρώτους.
Γι αυτό κι’ εσύ μη τρέφεις ψευδαισθήσεις. Κοίταξε το στα μάτια! Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις πάνω απ’ όλα, είναι ποιο είναι το δικό σου «θηρίο»!
Κάθε άνθρωπος έχει δυο «θεριά» που αντιμετωπίζει. Εκείνα που είναι μέσα του κι’ εκείνα που βρίσκονται έξω από αυτόν. Γιατί μόνο αν ξέρεις ποια είναι, τότε ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις. Πέτυχε τα και βγάλε τα έξω από τη ζωή σου μια και καλή!
Τι σε κρατάει όρθιο στα δύσκολα; Τι είναι αυτό που σε κάνει ήρωα;
Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τον καθρέφτη σου!
Τι σε σπρώχνει και σε κάνει να αντέχεις; Τι είναι αυτό που σε κάνει να δημιουργείς;
Δεν στο έχω πει όλο αυτό τον καιρό που γράφω για σένα, αλλά σε θαυμάζω! Σε θαυμάζω γιατί κάθε ημέρα που περνάει όλο και κάτι κάνεις για να δημιουργήσεις το μέλλον σου.
Παρά τα εμπόδια, τις τρικλοποδιές, την εχθρότητα, τις δυσκολίες, τις αδικίες και τις πρόστυχες και άνισες αντιξοότητες που αντιμετωπίζεις, εσύ συνεχίζεις! Και συνεχίζεις με αξιοπρέπεια, με θαυμαστή καρτερία και υπομονή, αλλά συνεχίζεις!
Έχεις σκεφτεί τι μπορεί να είναι αυτό που σε σπρώχνει στο να δημιουργείς καθημερινά; Να δημιουργείς τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή για σένα και όλους όσους αγαπάς.
Τι είναι αυτό που σε κάνει να μένεις όρθιος στα δύσκολα;
Τι είναι αυτό που σε κάνει να κοιτάζεις κατάματα τα εμπόδια ανάμεσα σε σένα και τους στόχους σου;
Τι είναι αυτό που σε κάνει να μη χάνεις την ελπίδα σου όταν όλα σβήνουν από μπροστά σου;
Τι είναι αυτό που σε σπρώχνει για να προχωράς προς την κατεύθυνση των ονείρων σου;
Ποιο είναι αυτό το μεγάλο, το φωτεινό , το δυνατό που βρίσκεται μέσα σου και σε κάνει να ανακαλύπτεις καινούργιους κόσμους που θέλεις να διαβείς και να κατακτήσεις;
Προσπάθησε να το ανακαλύψεις. Προσπάθησε να το εντοπίσεις. Μην το ψάχνεις έξω από σένα. Μέσα σου βρίσκεται και επεκτείνεται κι έξω σου.
Μπορεί να είναι η αγάπη για κάποιους ανθρώπους. Μπορεί η πίστη σε ένα ιδανικό που να αξίζει για σένα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, αρκεί εσύ να το βρεις.
Μόνο εσύ μπορείς να το ανακαλύψεις.
Γιατί μόλις το βρεις, μόλις το εντοπίσεις, η δύναμη σου θα δεκαπλασιαστεί και η ορμή που θα αποκτήσεις προς την κατεύθυνση των στόχων και των ονείρων σου θα σε ανεβάσει σε ανώτερα επίπεδα δημιουργίας και επίτευξης.
Τι είναι λοιπόν αυτό που σε κάνει ήρωα; Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τον καθρέφτη σου!
Μη φοβάσαι!
…Να ρισκάρεις!
…Να κάνεις λάθη!
…Να μουτζουρωθείς!
…Να μετανιώσεις!
…Να πονέσεις!
…Να ζητήσεις συγγνώμη!
…Να αγαπήσεις χωρίς ανταπόκριση!
…Να πολεμήσεις μέχρι εκεί που αντέχεις!
…Να ορθώσεις το ανάστημά σου γι’ αυτά που πιστεύεις!
…Να μείνεις μόνος κάποιες φορές!
Μη φοβάσαι να ζεις!
Πάντα κάτι ανοίγει όταν κάτι κλείνει. Όταν κλείνει μια πόρτα που οδηγούσε στην ευτυχία, μια άλλη ανοίγει. Συχνά όμως, μένουμε προσκολλημένοι στην κλειστή πόρτα και δεν μπορούμε να δούμε αυτή που έχει ανοίξει για μας – Helen Keller
Ποτέ μη νομίζεις ότι αυτό που κλείνει θα παραμείνει για πάντα κλειστό.
Ποτέ μη νομίζεις πως ότι ανοίγει θα μείνει για πάντα ανοιχτό.
Όλα μεταβάλλονται. Αλλάζουν.
Φρόντισε όμως, να μπορείς να προσέχεις, να παρατηρείς και να συμμετέχεις. Και όταν είσαι μέσα στα "πράγματα", ποτέ, τίποτε δεν θα διαρκέσει για πάντα. Κι αφού τίποτε δεν είναι οριστικό, φρόντιζε να ανακαλύπτεις τι είναι αυτό που γεννιέται, μέσα από εκείνο που αφήνεις πίσω σου.
Δύσκολες ερωτήσεις
Μάθε να ρωτάς τον εαυτό σου όλα εκείνα που σε τρομάζουν γιατί θα δεις ότι οι περισσότερες απαντήσεις υπάρχουν μέσα σου! Αν θέλεις να βγάζεις νόημα από ζωή, μη ρωτάς πρώτα τους άλλους. Ξεκίνα ερωτώντας τον εαυτό σου.
Γιατί ο εαυτός μας ΕΧΕΙ τις απαντήσεις! Ειδικά σ' εκείνες τις ερωτήσεις που φοβόμαστε να κάνουμε. Δηλαδή τις σωστές ερωτήσεις, γιατί ξέρουμε ή υποψιαζόμαστε ότι η απάντησή τους δεν θα μας αρέσει μεν, αλλά θα αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα δε.
Να λοιπόν, μια δυνατή άσκηση για σήμερα, για όλους εκείνους που θεωρούν την ικανότητα της υπευθυνότητας ευλογία. Κάνε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου και προσπάθησε με ηρεμία, να τις απαντήσεις:Γιατί η ζωή μου δεν είναι έτσι όπως θα ήθελα να ήταν; (Αν φυσικά συμβαίνει κάτι τέτοιο).
Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι τρόποι που χρησιμοποιώ συστηματικά και "σαμποτάρω" τα όνειρά μου;
Αν ο εαυτός μου δεν είναι ο καλύτερός μου φίλος, τι θα του πρότεινα να κάνει για να γίνει;
Όταν σκέφτομαι το μέλλον μου ανησυχώ ή ανυπομονώ; Αν ανησυχώ, ποια είναι τα βήματα που μπορώ σήμερα να πάρω ώστε να ελαττώσω την ανησυχία;
Μη βιαστείτε να τις απαντήσετε, αλλά όταν τις απαντήσετε να είστε ειλικρινείς, όσο και αν πονέσουν ή σας αγχώσουν οι απαντήσεις που θα δώσετε.
Γιατί αυτές οι απαντήσεις θα αποτελέσουν και την αρχή για τη δική σας υπέρβαση, αλλαγή και απελευθέρωση από όλα εκείνα που μέχρι σήμερα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Μην αποφεύγεις το μονοπάτι του ήρωα! Δώσε μου έναν αδύναμο άνθρωπο που θέλει αληθινά να νικήσει στη ζωή και θα σου δείξω έναν ήρωα! Δώσε μου ένα δυνατό άνθρωπο που λέει ότι θέλει αλλά δεν τον αφήνουν να το κάνει, και θα σου δείξω ένα θύμα!
Γιατί γι' αυτό σε ανέθρεψαν οι γονείς σου!
Γιατί γι' αυτό σε κοιτάζουν με τα αθώα τους μάτια τα παιδιά σου!
Γιατί γι' αυτό θα σε θυμάται η ιστορία που εσύ γράφεις και θα μείνει πίσω σου!
Το μονοπάτι του "ήρωα" υπαγορεύει από σένα να κάνεις όλα εκείνα που θαυμάζεις στους άλλους όταν τα κάνουν, ενώ εσύ διστάζεις.
Το μονοπάτι του "ήρωα" είναι εκείνος ο δρόμος που ανοίγεται εμπρός σου κάθε φορά που αποφεύγεις να τον περπατήσεις, αλλά σε περιμένει.
Το μονοπάτι του "ήρωα" είναι το χειροκρότημα της ίδιας της ζωής σε όλους εκείνους που τολμούν να προσπεράσουν μέσα από τους φόβους τους και να φτάσουν στον προορισμό των ονείρων τους.
Και μια ημέρα σαν τη σημερινή είναι η καλύτερη ημέρα της εβδομάδας για να κάνεις το πρώτο βήμα! Προχώρα μπροστά! Κάνε τώρα το πρώτο βήμα!
Μην αποφεύγεις το μονοπάτι του ήρωα!
Μη ρίχνεις "άσφαιρα"!
Όταν περπατάς το μονοπάτι των καθημερινών σου μαχών και προσπαθειών για ένα καλύτερο αύριο, μη ρίχνεις «άσφαιρα». Γιατί ή ίδια η ζωή θα σε τιμωρήσει! Επειδή αναπνέεις και ψηφίζεις, νομίζεις ότι είσαι αληθινά ελεύθερος;
Μήπως ζεις τη ζωή σου άχρωμα, παθητικά, αδιάφορα, κάθε φορά που δεν τολμάς να κάνεις εκείνο που ξέρεις ότι έχεις καθήκον να κάνεις;
Μήπως το πραγματικό σου καθήκον είναι απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, απέναντι στο μέλλον των παιδιών σου και απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό;
Μήπως κάθε φορά που δίνεις χώρο στο κακό, το ανήθικο και το άδικο, νομίζεις ότι είναι πράξη γενναιότητας το να παραπονιέσαι στις καφετέριες και στις ταβέρνες για την …κατάντια μας;
Γιατί αν το κάνεις, στην ουσία, υποκρίνεσαι και κοροϊδεύεις όλους εκείνους που πιστεύουν σε σένα. Κι’ αυτοί που πιστεύουν σε σένα είναι οι γονείς σου, οι αγαπημένοι σου και τα παιδιά σου.
Γιατί αν το κάνεις, είναι σαν να υπερασπίζεσαι στη μάχη το οχυρό σου, όταν επιτίθενται οι εχθροί κι’ εσύ να τους φωνάζεις λέγοντας ότι τους ρίχνεις «άσφαιρα» νομίζοντας έτσι ότι θα τους κάνεις να σε λυπηθούν επειδή το ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τους κάνεις κακό ή να τους σταματήσεις.
Γι αυτό λοιπόν, πάψε να υποκύπτεις σε αυτό που φοβάσαι! Μη ρίχνεις άσφαιρα! Δεν εξευμενίζεις έτσι το κακό. Το κακό για να το πολεμήσεις χρειάζεται τόλμη, θυσία, γενναιότητα, αποφασιστικότητα και θρασύτητα. Έτσι μόνο μπορεί να νικηθεί. Πάρε τη ζωή σου στα σοβαρά.
Σταμάτησε να πιστεύεις αυτά που σου λένε στις τηλεοράσεις όλοι εκείνοι που έχουν συμφέρον να σε ναρκώνουν και άρχισε να αναζητάς την αλήθεια στα έργα και τις πράξεις όλων εκείνων που μόνο με λόγια πλουτίζουν τη ζωή σου.
Μη ρίχνεις άσφαιρα στο θηρίο που έρχεται κατά πάνω σου γιατί θα σε κατασπαράξει. Το θηρίο δεν λυπάται εκείνους που το φοβούνται. Αντίθετα, τους κατασπαράσσει πρώτους.
Γι αυτό κι’ εσύ μη τρέφεις ψευδαισθήσεις. Κοίταξε το στα μάτια! Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις πάνω απ’ όλα, είναι ποιο είναι το δικό σου «θηρίο»!
Κάθε άνθρωπος έχει δυο «θεριά» που αντιμετωπίζει. Εκείνα που είναι μέσα του κι’ εκείνα που βρίσκονται έξω από αυτόν. Γιατί μόνο αν ξέρεις ποια είναι, τότε ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις. Πέτυχε τα και βγάλε τα έξω από τη ζωή σου μια και καλή!
Τι σε κρατάει όρθιο στα δύσκολα; Τι είναι αυτό που σε κάνει ήρωα;
Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τον καθρέφτη σου!
Τι σε σπρώχνει και σε κάνει να αντέχεις; Τι είναι αυτό που σε κάνει να δημιουργείς;
Δεν στο έχω πει όλο αυτό τον καιρό που γράφω για σένα, αλλά σε θαυμάζω! Σε θαυμάζω γιατί κάθε ημέρα που περνάει όλο και κάτι κάνεις για να δημιουργήσεις το μέλλον σου.
Παρά τα εμπόδια, τις τρικλοποδιές, την εχθρότητα, τις δυσκολίες, τις αδικίες και τις πρόστυχες και άνισες αντιξοότητες που αντιμετωπίζεις, εσύ συνεχίζεις! Και συνεχίζεις με αξιοπρέπεια, με θαυμαστή καρτερία και υπομονή, αλλά συνεχίζεις!
Έχεις σκεφτεί τι μπορεί να είναι αυτό που σε σπρώχνει στο να δημιουργείς καθημερινά; Να δημιουργείς τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή για σένα και όλους όσους αγαπάς.
Τι είναι αυτό που σε κάνει να μένεις όρθιος στα δύσκολα;
Τι είναι αυτό που σε κάνει να κοιτάζεις κατάματα τα εμπόδια ανάμεσα σε σένα και τους στόχους σου;
Τι είναι αυτό που σε κάνει να μη χάνεις την ελπίδα σου όταν όλα σβήνουν από μπροστά σου;
Τι είναι αυτό που σε σπρώχνει για να προχωράς προς την κατεύθυνση των ονείρων σου;
Ποιο είναι αυτό το μεγάλο, το φωτεινό , το δυνατό που βρίσκεται μέσα σου και σε κάνει να ανακαλύπτεις καινούργιους κόσμους που θέλεις να διαβείς και να κατακτήσεις;
Προσπάθησε να το ανακαλύψεις. Προσπάθησε να το εντοπίσεις. Μην το ψάχνεις έξω από σένα. Μέσα σου βρίσκεται και επεκτείνεται κι έξω σου.
Μπορεί να είναι η αγάπη για κάποιους ανθρώπους. Μπορεί η πίστη σε ένα ιδανικό που να αξίζει για σένα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, αρκεί εσύ να το βρεις.
Μόνο εσύ μπορείς να το ανακαλύψεις.
Γιατί μόλις το βρεις, μόλις το εντοπίσεις, η δύναμη σου θα δεκαπλασιαστεί και η ορμή που θα αποκτήσεις προς την κατεύθυνση των στόχων και των ονείρων σου θα σε ανεβάσει σε ανώτερα επίπεδα δημιουργίας και επίτευξης.
Τι είναι λοιπόν αυτό που σε κάνει ήρωα; Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τον καθρέφτη σου!
Δημιουργικότητα: Έμφυτο ταλέντο ή δεξιότητα;
Η δημιουργική διαδικασία είναι η ικανότητα του νου να παράγει νέες συνδέσεις βασισμένες σε παλιές ιδέες ή να αναγνωρίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις ιδέες.
Το να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, όχι απαραίτητα από την αρχή, αλλά συνδέοντας τα στοιχεία με τρόπο που δεν έχει γίνει ξανά.
Το να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, όχι απαραίτητα από την αρχή, αλλά συνδέοντας τα στοιχεία με τρόπο που δεν έχει γίνει ξανά.
Το μέρος του εγκεφάλου που δείχνει να συνδέει τη μνήμη με τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη είναι ο ιππόκαμπος.
Μπορεί όμως η δημιουργικότητα να είναι κάτι πέρα από μια εγκεφαλική δραστηριότητα, μια ικανότητα επεξεργασίας του νου;
Είναι έμφυτο ταλέντο ή μια δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί;
Αν η δημιουργικότητα είναι κάτι που επιθυμούμε βαθειά, μπορούμε να την ενθαρρύνουμε, καλλιεργώντας το έδαφος που θα σπείρουμε και θα ανθοφορήσει η δική μας ιδέα.
Εστιάζουμε την προσοχή μας σε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε, φροντίζουμε καθημερινά να προσφέρουμε ερεθίσματα στο νου μας μέσα από ταξίδια, συναισθηματικές και γνωστικές εξερευνήσεις, αυτογνωσία, βιβλία, λογοτεχνία, είδη, ποίηση, περιοδικά, ταινίες, μουσική, ζωγραφική, έρευνες και βιογραφίες μεγάλων δημιουργών σε κάθε πεδίο και σύντομα ανακαλύπτουμε ότι η δημιουργικότητά μας θρέφεται και ξεχειλίζει μέρα με τη μέρα.
Χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι ενισχύουμε τη δημιουργικότητά μας, με το να διατηρούμε μια παιδική περιέργεια και να είμαστε ευέλικτοι σε πνευματικό αλλά και συναισθηματικό πεδίο.
Παίρνοντας το ρίσκο να ανακαλύψουμε, πέρα από φόβους και καταναγκασμούς, ένα νέο μονοπάτι να εκπαιδευόμαστε και να δημιουργούμε.
Να αμφισβητούμε κριτικά και όχι επικριτικά, την έτοιμη γνώση και την ασφάλεια που μας προσφέρει το πλειοψηφικά αποδεκτό.
Τίποτα καινούργιο δε γεννιέται αν δεν αγνοήσουμε τα καθορισμένα όρια. Ακόμη και αν χρειαστεί να οδηγηθούμε σε σύγκρουση με το συμβατικό και καθιερωμένο, για να οραματιστούμε ελεύθερα.
Μόνο τότε επιτρέπουμε στην έμπνευση, που είναι η αυθόρμητη εκδήλωση της ψυχής μας, να λειτουργήσει, δίνοντας ώθηση στο πάθος που τροφοδοτεί κάθε δημιουργό να δημιουργήσει.
Τα δημιουργικά άτομα είναι παραγωγικά και έχουν καλή αίσθηση της πραγματικότητας, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο. Επικοινωνούν με τους γύρω τους με ανοικτό μυαλό, δεν είναι σκληρά και άκαμπτα, είναι ευέλικτα στην αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να αγκαλιάσουν νέες γνώσεις.
Μέσα από αυτό το νέο μονοπάτι εκπαίδευσης και δημιουργίας, χωρίς να θυσιάζουμε και να περιορίζουμε τον εαυτό μας με ξεπερασμένες ανελαστικές αντιλήψεις, φτιάχνουμε καλές αναμνήσεις για εμάς και τους γύρω μας δημιουργώντας μια ζωή ποιότητας και πληρότητας.
Αρκεί να θυμόμαστε ότι το μόνο που θα αφήσουμε πίσω μας είναι ότι ουσιαστικά αγγίξαμε και ότι μας άγγιξε μυητικά και ιαματικά!
Μπορεί όμως η δημιουργικότητα να είναι κάτι πέρα από μια εγκεφαλική δραστηριότητα, μια ικανότητα επεξεργασίας του νου;
Είναι έμφυτο ταλέντο ή μια δεξιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί;
Αν η δημιουργικότητα είναι κάτι που επιθυμούμε βαθειά, μπορούμε να την ενθαρρύνουμε, καλλιεργώντας το έδαφος που θα σπείρουμε και θα ανθοφορήσει η δική μας ιδέα.
Εστιάζουμε την προσοχή μας σε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε, φροντίζουμε καθημερινά να προσφέρουμε ερεθίσματα στο νου μας μέσα από ταξίδια, συναισθηματικές και γνωστικές εξερευνήσεις, αυτογνωσία, βιβλία, λογοτεχνία, είδη, ποίηση, περιοδικά, ταινίες, μουσική, ζωγραφική, έρευνες και βιογραφίες μεγάλων δημιουργών σε κάθε πεδίο και σύντομα ανακαλύπτουμε ότι η δημιουργικότητά μας θρέφεται και ξεχειλίζει μέρα με τη μέρα.
Χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι ενισχύουμε τη δημιουργικότητά μας, με το να διατηρούμε μια παιδική περιέργεια και να είμαστε ευέλικτοι σε πνευματικό αλλά και συναισθηματικό πεδίο.
Παίρνοντας το ρίσκο να ανακαλύψουμε, πέρα από φόβους και καταναγκασμούς, ένα νέο μονοπάτι να εκπαιδευόμαστε και να δημιουργούμε.
Να αμφισβητούμε κριτικά και όχι επικριτικά, την έτοιμη γνώση και την ασφάλεια που μας προσφέρει το πλειοψηφικά αποδεκτό.
Τίποτα καινούργιο δε γεννιέται αν δεν αγνοήσουμε τα καθορισμένα όρια. Ακόμη και αν χρειαστεί να οδηγηθούμε σε σύγκρουση με το συμβατικό και καθιερωμένο, για να οραματιστούμε ελεύθερα.
Μόνο τότε επιτρέπουμε στην έμπνευση, που είναι η αυθόρμητη εκδήλωση της ψυχής μας, να λειτουργήσει, δίνοντας ώθηση στο πάθος που τροφοδοτεί κάθε δημιουργό να δημιουργήσει.
Τα δημιουργικά άτομα είναι παραγωγικά και έχουν καλή αίσθηση της πραγματικότητας, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο. Επικοινωνούν με τους γύρω τους με ανοικτό μυαλό, δεν είναι σκληρά και άκαμπτα, είναι ευέλικτα στην αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να αγκαλιάσουν νέες γνώσεις.
Μέσα από αυτό το νέο μονοπάτι εκπαίδευσης και δημιουργίας, χωρίς να θυσιάζουμε και να περιορίζουμε τον εαυτό μας με ξεπερασμένες ανελαστικές αντιλήψεις, φτιάχνουμε καλές αναμνήσεις για εμάς και τους γύρω μας δημιουργώντας μια ζωή ποιότητας και πληρότητας.
Αρκεί να θυμόμαστε ότι το μόνο που θα αφήσουμε πίσω μας είναι ότι ουσιαστικά αγγίξαμε και ότι μας άγγιξε μυητικά και ιαματικά!
Σε βολεμένες ζωές, δεν χτίστηκε ποτέ η ευτυχία
Πόση θλίψη έχω μέσα μου βλέποντας γύρω μου ανθρώπους σε βολεμένες πραγματικότητες.
Είτε γιατί φοβήθηκαν να ρισκάρουν γι’ αυτό που γουστάρουν, είτε γιατί η εικόνα τους προς τα έξω ήταν πιο σημαντική από τα θέλω τους, είτε γιατί η γνώμη του κόσμου είχε μεγαλύτερη σημασία από τους ίδιους.
Μόνο που ο κόσμος είτε κάνεις είτε όχι πάντα θα λέει. Οπότε είναι άδικο να ζεις μια ζωή μίζερη, ανέραστη, ανιαρή και να δικαιολογείς την ύπαρξη σου, να φυτοζωείς και όλα αυτά για τα πρέπει των άλλων.
Μια φορά ζούμε ξυπνήστε. Ό,τι μπορεί να μας χαρίσει ευτυχία το κυνηγάμε δεν το πετάμε.
Δώστε αξία στο χρόνο που έχετε στη διάθεση σας. Αγάπες που χάθηκαν λόγω εγωισμού, λέξεις που δεν ειπώθηκαν από πείσμα, όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω φόβου και κρύφτηκαν πίσω από την δειλία. Ανείπωτα λόγια, σιωπές, ατελείωτες σιωπές.
Μιλάτε στους ανθρώπους που αγαπάτε.
Παλέψτε γι' αυτό που θέλετε, γι' αυτό που θέλει η καρδιά σας.
Κάνετε κάτι για εσάς. Πείτε ότι νιώθετε στους ανθρώπους πριν γίνουν φωτογραφίες.
Να τα ξοδεύετε τα σ’αγαπώ σας, τα μου λείπεις, τα σε χρειάζομαι στον άνθρωπο σας.
Γιατί να υπάρχουν τόσα αν στη ζωή μας, αν το είχα κάνει αυτό, αν το είχα κάνει εκείνο και πάει λέγοντας.
Ρισκάρετε να κάνετε αυτό που θέλετε είτε κερδίσετε είτε όχι.
Μια γαμημένη ζωή την έχουμε και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει.
Το ρίσκο είναι καλύτερο από αναπάντητα ερωτήματα.
Στην τελική αν χάσεις θα μάθεις κι αν κερδίσεις θα είσαι ευτυχισμένος.
Δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω. Κι αν θέλουμε όλα τα μπορούμε.
Να θυμάστε.
Όποιον θέλει οι μοίρες τον οδηγούν, όποιον δεν θέλει τον σέρνουν.
Μικρή η ζωή για να την ζούμε μόνο με τα πρέπει. Ας βάλουμε μπροστά τα θέλω, αυτά έχουν σημασία και τότε θα βρεθεί λύση και για τα πρέπει.
Είτε γιατί φοβήθηκαν να ρισκάρουν γι’ αυτό που γουστάρουν, είτε γιατί η εικόνα τους προς τα έξω ήταν πιο σημαντική από τα θέλω τους, είτε γιατί η γνώμη του κόσμου είχε μεγαλύτερη σημασία από τους ίδιους.
Μόνο που ο κόσμος είτε κάνεις είτε όχι πάντα θα λέει. Οπότε είναι άδικο να ζεις μια ζωή μίζερη, ανέραστη, ανιαρή και να δικαιολογείς την ύπαρξη σου, να φυτοζωείς και όλα αυτά για τα πρέπει των άλλων.
Μια φορά ζούμε ξυπνήστε. Ό,τι μπορεί να μας χαρίσει ευτυχία το κυνηγάμε δεν το πετάμε.
Δώστε αξία στο χρόνο που έχετε στη διάθεση σας. Αγάπες που χάθηκαν λόγω εγωισμού, λέξεις που δεν ειπώθηκαν από πείσμα, όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω φόβου και κρύφτηκαν πίσω από την δειλία. Ανείπωτα λόγια, σιωπές, ατελείωτες σιωπές.
Μιλάτε στους ανθρώπους που αγαπάτε.
Παλέψτε γι' αυτό που θέλετε, γι' αυτό που θέλει η καρδιά σας.
Κάνετε κάτι για εσάς. Πείτε ότι νιώθετε στους ανθρώπους πριν γίνουν φωτογραφίες.
Να τα ξοδεύετε τα σ’αγαπώ σας, τα μου λείπεις, τα σε χρειάζομαι στον άνθρωπο σας.
Γιατί να υπάρχουν τόσα αν στη ζωή μας, αν το είχα κάνει αυτό, αν το είχα κάνει εκείνο και πάει λέγοντας.
Ρισκάρετε να κάνετε αυτό που θέλετε είτε κερδίσετε είτε όχι.
Μια γαμημένη ζωή την έχουμε και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει.
Το ρίσκο είναι καλύτερο από αναπάντητα ερωτήματα.
Στην τελική αν χάσεις θα μάθεις κι αν κερδίσεις θα είσαι ευτυχισμένος.
Δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά δεν θέλω. Κι αν θέλουμε όλα τα μπορούμε.
Να θυμάστε.
Όποιον θέλει οι μοίρες τον οδηγούν, όποιον δεν θέλει τον σέρνουν.
Μικρή η ζωή για να την ζούμε μόνο με τα πρέπει. Ας βάλουμε μπροστά τα θέλω, αυτά έχουν σημασία και τότε θα βρεθεί λύση και για τα πρέπει.
Πολικός Αστέρας: η πυξίδα του Βορρά
Πολικός Αστέρας είναι η ιδιαίτερη ονομασία του αστέρα α (άλφα) του αστερισμού Μικρά Άρκτος. Ο Πολικός Αστέρας έχει αποκληθεί «ο χρησιμότερος πρακτικά αστέρας στον ουρανό», επειδή βοηθά όχι μόνο τη ναυσιπλοΐα αλλά και την κάθε εύρεση του βορρά από ξηρά και θάλασσα στην οποιαδήποτε αστροφώτιστη νύχτα: βρίσκεται πρακτικά στο ίδιο σημείο οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου και οποιαδήποτε στιγμή του έτους.
Ο Πολικός αστέρας βρίσκεται εύκολα στον ουρανό, αν προεκτείνουμε τη γραμμή από τον β στον α Μεγάλης Άρκτου πέρα από τον α κατά πενταπλάσια απόσταση της αβ.
Το όνομα αυτό, όπως και το συνώνυμο «Αστέρι του Βορρά», προέρχεται από μία προσωρινή κατάσταση: το γεγονός ότι στην εποχή μας απέχει μόνο περί τα 40 λεπτά του τόξου από τον Βόρειο Ουράνιο Πόλο, οπότε όλοι οι αστέρες στον ουρανό φαίνονται να περιστρέφονται (να περι-πολούν) γύρω του. Μάλιστα η γωνιακή του απόσταση από τον πόλο θα μειώνεται μέχρι το έτος 2100, οπότε θα φθάσει σε ένα ελάχιστο 26,5 λεπτών και μετά θα αρχίσει να αυξάνεται.
Σε οποιοδήποτε λοιπόν σημείο του βορείου ημισφαιρίου κι αν βρισκόμαστε, μπορούμε να τον διακρίνουμε και, πολύ απλά, φέρνοντας μια κάθετη νοητή γραμμή προς τον ορίζοντα, να μπορούμε να προσδιορίσουμε, ουσιαστικά με μεγάλη ακρίβεια, τον πραγματικό βορρά.
Αυτή η γειτνίαση με τον Βόρειο Ουράνιο Πόλο ωστόσο είναι περιοδική: ακολουθεί την κίνηση του γήινου άξονα που ονομάζεται μετάπτωση. Μετά από 25.000 χρόνια περίπου θα υπάρξουν και πάλι λίγοι αιώνες κατά τους οποίους ο Πολικός Αστέρας θα δικαιολογεί το όνομα αυτό.
Η σύγχρονη Αστρονομία και Αστροφυσική μας πληροφορεί ότι ο Πολικός Αστέρας είναι ένας φωτεινός υπεργίγαντας επιφανειακής θερμοκρασίας 7.200 K με απόλυτο μέγεθος -3,64 (δηλαδή στην πραγματικότητα είναι 2.200 φορές λαμπρότερος από τον Ήλιο!) που απομακρύνεται από το Ηλιακό Σύστημα με ταχύτητα 17 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η μάζα του είναι εξαπλάσια της ηλιακής και ο όγκος του 27.000 φορές μεγαλύτερος του ηλιακού. Πρόκειται για τριπλό αστέρα: ο πρώτος συνοδός του, Polaris B, ένας κίτρινος νάνος (φασματικού τύπου F3 V), ανακαλύφθηκε από τον Ουίλιαμ Χέρσελ το 1780 και αποτελεί ένα καλό «τεστ» για ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 6 εκατοστών σε μεγέθυνση 80 φορές, καθώς έχει φαινόμενο μέγεθος 9 και απέχει 18 δευτερόλεπτα του τόξου από τον κυρίως Πολικό (ή 380 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Το 1929 ανακαλύφθηκε φασματοσκοπικώς η ύπαρξη του δεύτερου συνοδού, επίσης νάνου αστέρα, του Polaris Ab ή α UMi P ή α UMi a. Η απόσταση του συνοδού αυτού από τον κύριο αστέρα είναι «μόνο» 3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Επιπλέον, ο κυρίως Πολικός χαρακτηρίζεται και ως ελαφρότατα μεταβλητός αστέρας, συγκεκριμένα κηφείδης με πλάτος ταλαντώσεων μόλις 0,03 του μεγέθους (περί το έτος 1900 ήταν 0,15 του μεγέθους ή 8%, αλλά μειώθηκε γρήγορα μετά τα μέσα του εικοστού αιώνα). Μάλιστα είναι ο πλησιέστερος στη Γη κηφείδης. Η περίοδος μεταβολής είναι 3 ημέρες 23 ώρες 17 λεπτά (3,97 ημέρες), αυξανόμενη κατά 8 δευτερόλεπτα ανά έτος. Πρόσφατες έρευνες εξάλλου υποδεικνύουν ότι ο αστέρας είναι 2,5 φορές φωτεινότερος κατά μέσο όρο σήμερα από ό,τι την εποχή του Πτολεμαίου. Ο αστρονόμος Edward Guinan θεωρεί ότι «αν είναι πραγματική, η μεταβολή αυτή είναι εκατονταπλάσια σε ταχύτητα από αυτή που προβλέπουν οι σημερινές θεωρίες για την αστρική εξέλιξη».
Η μεγάλη φήμη του Πολικού Αστέρα δημιούργησε τη μόνιμη εντύπωση που έχουν πολλοί άνθρωποι ότι είναι και ο φωτεινότερος αστέρας στον ουρανό (σε φαινόμενο μέγεθος). Παρότι είναι σχετικώς φωτεινός και ξεχωρίζει καθώς δεν υπάρχουν άλλα φωτεινότερα άστρα στην περιοχή του, ο Πολικός απέχει πολύ από αυτή τη διάκριση, που στους αιώνες μας την κατέχει ο Σείριος. Ο Πολικός Αστέρας είναι στην πραγματικότητα μόλις ο 48ος σε φωτεινότητα.
Ο Πολικός αστέρας βρίσκεται εύκολα στον ουρανό, αν προεκτείνουμε τη γραμμή από τον β στον α Μεγάλης Άρκτου πέρα από τον α κατά πενταπλάσια απόσταση της αβ.
Το όνομα αυτό, όπως και το συνώνυμο «Αστέρι του Βορρά», προέρχεται από μία προσωρινή κατάσταση: το γεγονός ότι στην εποχή μας απέχει μόνο περί τα 40 λεπτά του τόξου από τον Βόρειο Ουράνιο Πόλο, οπότε όλοι οι αστέρες στον ουρανό φαίνονται να περιστρέφονται (να περι-πολούν) γύρω του. Μάλιστα η γωνιακή του απόσταση από τον πόλο θα μειώνεται μέχρι το έτος 2100, οπότε θα φθάσει σε ένα ελάχιστο 26,5 λεπτών και μετά θα αρχίσει να αυξάνεται.
Σε οποιοδήποτε λοιπόν σημείο του βορείου ημισφαιρίου κι αν βρισκόμαστε, μπορούμε να τον διακρίνουμε και, πολύ απλά, φέρνοντας μια κάθετη νοητή γραμμή προς τον ορίζοντα, να μπορούμε να προσδιορίσουμε, ουσιαστικά με μεγάλη ακρίβεια, τον πραγματικό βορρά.
Αυτή η γειτνίαση με τον Βόρειο Ουράνιο Πόλο ωστόσο είναι περιοδική: ακολουθεί την κίνηση του γήινου άξονα που ονομάζεται μετάπτωση. Μετά από 25.000 χρόνια περίπου θα υπάρξουν και πάλι λίγοι αιώνες κατά τους οποίους ο Πολικός Αστέρας θα δικαιολογεί το όνομα αυτό.
Η σύγχρονη Αστρονομία και Αστροφυσική μας πληροφορεί ότι ο Πολικός Αστέρας είναι ένας φωτεινός υπεργίγαντας επιφανειακής θερμοκρασίας 7.200 K με απόλυτο μέγεθος -3,64 (δηλαδή στην πραγματικότητα είναι 2.200 φορές λαμπρότερος από τον Ήλιο!) που απομακρύνεται από το Ηλιακό Σύστημα με ταχύτητα 17 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η μάζα του είναι εξαπλάσια της ηλιακής και ο όγκος του 27.000 φορές μεγαλύτερος του ηλιακού. Πρόκειται για τριπλό αστέρα: ο πρώτος συνοδός του, Polaris B, ένας κίτρινος νάνος (φασματικού τύπου F3 V), ανακαλύφθηκε από τον Ουίλιαμ Χέρσελ το 1780 και αποτελεί ένα καλό «τεστ» για ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 6 εκατοστών σε μεγέθυνση 80 φορές, καθώς έχει φαινόμενο μέγεθος 9 και απέχει 18 δευτερόλεπτα του τόξου από τον κυρίως Πολικό (ή 380 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα). Το 1929 ανακαλύφθηκε φασματοσκοπικώς η ύπαρξη του δεύτερου συνοδού, επίσης νάνου αστέρα, του Polaris Ab ή α UMi P ή α UMi a. Η απόσταση του συνοδού αυτού από τον κύριο αστέρα είναι «μόνο» 3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.
Επιπλέον, ο κυρίως Πολικός χαρακτηρίζεται και ως ελαφρότατα μεταβλητός αστέρας, συγκεκριμένα κηφείδης με πλάτος ταλαντώσεων μόλις 0,03 του μεγέθους (περί το έτος 1900 ήταν 0,15 του μεγέθους ή 8%, αλλά μειώθηκε γρήγορα μετά τα μέσα του εικοστού αιώνα). Μάλιστα είναι ο πλησιέστερος στη Γη κηφείδης. Η περίοδος μεταβολής είναι 3 ημέρες 23 ώρες 17 λεπτά (3,97 ημέρες), αυξανόμενη κατά 8 δευτερόλεπτα ανά έτος. Πρόσφατες έρευνες εξάλλου υποδεικνύουν ότι ο αστέρας είναι 2,5 φορές φωτεινότερος κατά μέσο όρο σήμερα από ό,τι την εποχή του Πτολεμαίου. Ο αστρονόμος Edward Guinan θεωρεί ότι «αν είναι πραγματική, η μεταβολή αυτή είναι εκατονταπλάσια σε ταχύτητα από αυτή που προβλέπουν οι σημερινές θεωρίες για την αστρική εξέλιξη».
Η μεγάλη φήμη του Πολικού Αστέρα δημιούργησε τη μόνιμη εντύπωση που έχουν πολλοί άνθρωποι ότι είναι και ο φωτεινότερος αστέρας στον ουρανό (σε φαινόμενο μέγεθος). Παρότι είναι σχετικώς φωτεινός και ξεχωρίζει καθώς δεν υπάρχουν άλλα φωτεινότερα άστρα στην περιοχή του, ο Πολικός απέχει πολύ από αυτή τη διάκριση, που στους αιώνες μας την κατέχει ο Σείριος. Ο Πολικός Αστέρας είναι στην πραγματικότητα μόλις ο 48ος σε φωτεινότητα.
Η τύχη και ο άνθρωπος
Η ζωή μάς συνεπαίρνει, μας ενθουσιάζει, μας μεθάει και μας κυριαρχεί μ’ όλο που ξέρουμε την ματαιότητα που γεννάει η φθορά. Πολλές φορές ξεγελιόμαστε με παραμύθια, με σοφιστείες με θρησκευτικούς δογματισμούς, με παρερμηνείες, με πλάνες. Και βλέπουμε με άλλο πρίσμα τη ζωή και από άλλη οπτική γωνία την μοίρα. Γιατί πολύ συχνά η μοίρα φοράει μια μάσκα όταν μας πληγώνει.
Το σκεπτικό της τύχης, ανοίγει μπροστά μας ορίζοντες στοχασμού, χρήσιμου για την ατομική μας συγκρότηση και για την κοινωνική μας συμπεριφορά. Ας επεξεργαστούμε μερικούς τέτοιους στοχασμούς.
Τον παράγοντα τύχη (δηλ. την σύμπτωση των γεγονότων) θα ’πρεπε να τον υπολογίζουμε πρώτα στον εαυτό μας κι ύστερα στους άλλους για να μειώσουμε την αξία τους… όπως τόσο συχνά το συνηθίζουμε. Εξάλλου, οι αλλεπάλληλες ατυχίες μπορούν να οδηγήσουν και τον πιο δραστήριο άνθρωπο στην αδράνεια. Και το πιο κοφτερό μαχαίρι όταν αστοχεί, στομώνει.
Η γέννηση και η αξιοποίηση των ικανοτήτων μας, μοιάζει με τη γέννηση και την ευδοκίμηση ενός πρίγκιπα. Η τύχη δίνει την πρώτη κίνηση ύστερα όλα το άλλα είναι ζήτημα εξυπνάδας και εργατικότητας. Πρέπει όμως να προσέξουμε κάτι. Την μεγάλη φήμη της η τύχη τη χρωστάει στην προπαγάνδα που της κάνουν οι άτυχοι. Έτσι, οι λιγοστοί τυχεροί, γρήγορα μεταφράζουν την τύχη τους σε προσωπική ικανότητα για να διαφημίσουν τον εαυτό τους.Και κάτι ακόμα: Ό,τι πετυχαίνουμε στην τύχη χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις που να το δικαιώσουν, δεν ικανοποιεί βαθύτερα την συνείδηση μας. Κι ας δείχνουμε το αντίθετο.
Στη ζωή, η τύχη, που μας βρίσκει, μοιάζει με τον άνεμο που ξαφνικά φυσάει όταν εμείς στεκόμαστε ανύποπτοι. Μα η τύχη που εμείς βρίσκουμε (με την προετοιμασία μας, με την εργατικότητά και την δημιουργικότητα μας) μοιάζει με τον άνεμο που με την κίνησή μας δημιουργούμε, κι ας έχει άπνοια. Ο τεμπέλης, πάντα θεωρεί τον εαυτό του άτυχο. Μα κι ένα άλλο αξιοπρόσεχτο: Το να διορθώνεις με τη λογική τις δυσμένειες της τύχης είναι ο κανόνας αλλά το να διορθώνει η τύχη τις αβλεψίες της λογικής είναι η εξαίρεση. Γι’ αυτό με λίγη τύχη, ο άνθρωπος δημιουργεί μόνος του την τύχη του… Οι περισσότεροι νομίζουμε πως είμαστε άτυχοι. Μα αν σκαλίσουμε την μνήμη θα βρούμε πως σε κάποια τύχη χρωστάμε και την ζωή μας ακόμα. Μια τύχη μέσα στη δυστυχία μεγεθύνεται. Μια ατυχία μέσα στην ευτυχία συστέλλεται. Και ότι τελικά περισώζουμε από τις ατυχίες μας, τ’ονομάζουμε τύχη.
Σε μια βαθύτερη ανάλυση της επίδρασης της τύχης στα ανθρώπινα, βλέπουμε πως αληθινός κύριος της τύχης είναι όχι αυτός που την συγκρατεί με κάθε θυσία, αλλά εκείνος που έχει την δύναμη να την αφήσει να φύγει.
Όταν μιλάμε για τύχη, το μυαλό μας δεν πρέπει να πηγαίνει κυρίως στις δυσμένειες της αλλά και στις εύνοιες της. O Montaigne στα «Δοκίμια» του αναφέρει -ανάμεσα στ’ άλλα- ένα χαρακτηριστικό γεγονός εύνοιας της τύχης. Ο ζωγράφος Πρωτογενής είχε αποτελειώσει τον πίνακα ενός σκύλου κατακουρασμένου και καταπονημένου, και ήταν πολύ ικανοποιημένος απ’ τις λεπτομέρειες της εργασίας του, έκτος από μία, την οποία θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντική: δεν κατάφερνε να παραστήσει όπως ήθελε τον αφρό και το σάλιο στο στόμα του σκύλου. Βαρύθυμος και νευριασμένος εναντίον του έργου του,πήρε το σφουγγάρι του κι όπως ήταν ποτισμένο με διάφορες μπογιές το πέταξε πάνω στον πίνακα για να τον σβήσει τελείως. Μα η τύχη οδήγησε απόλυτα επιτυχημένα το σφουγγάρι να πέσει ακριβώς στο σημείο του στόματος του σκύλου, και να αποτελειώσει εκείνο που η τέχνη δεν είχε μπορέσει να πετύχει.
Για τη σχέση τύχης και ανθρώπου μεγάλο ρόλο παίζει ο χαρακτήρας, το ήθος, η ποιότητα της ψυχής και της συμπεριφοράς του ανθρώπου. «Το ήθος είναι στον άνθρωπο η τύχη του, το ριζικό του» θα μας πει ο Ηράκλειτος. Ο Μένανδρος συνδέει την καλή και σωστή φρόνηση με την καλή τύχη. Αλλά το ήθος που καθορίζει την τύχη είναι αποτέλεσμα αγωγής και παιδείας. Γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη μοίρα κατά διαφορετικό τρόπο απ’ τους Ανατολίτες που υποτάσσονταν στο «κισμέτ». Το έμβλημα τους ήταν «ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ». Οι ατυχίες τους, κινητοποιούσαν τις προσπάθειες τους.
«ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΟΝΟΙΣΙΝ ΑΥΞΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝ» λέει ο Ευριπίδης (Ικετ. 323). Η δράση και ο αγώνας είναι σύμφυτος με τον χαρακτήρα του Έλληνα. «ΠΑΤΡΙΟΝ ΗΜΙΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΟΝΩΝ <ΤΗΣ ΑΤΥΧΙΑΣ> ΤΑΣ ΑΡΕΤΑΣ ΚΤΑΣΘΑΙ» θα μας πει ο Θουκυδίδης.
Το καλύτερο φάρμακο για την ατυχία είναι να την υπομένεις, να προσαρμόζεσαι στο καθεστώς της και αν είναι δυνατό να συνεργάζεσαι μαζί της, ελπίζοντας πάντοτε στο «κύλισμα του τροχού» της, με τη συμβολή σου. «Έργο του γενναίου καραβοκύρη είναι να προσαρμόζεται στις μεταβολές των ανέμων και του σοφού ανθρώπου, στις αλλαγές της τύχης» λέει ο Αριστώνυμος (Ανθ. Στοβ. Γ., 40). Η ζωή ολόκληρη απαιτεί προσαρμογή σε κάθε εναντιότητα και κάτι περισσότερο: συνεχή αναπροσαρμογή. Γιατί τίποτε δεν είναι και δε μένει στατικό. Η τύχη μεταβάλλεται, κι αυτός που καυχιέται για την ευτυχία του ή εξουθενώνεται απ’ την ατυχία του, δεν ελέγχει το μέτρο των συναισθημάτων και των σκέψεων του. Εξάλλου ο Βίας είπε: «Άτυχος είναι αυτός που δεν μπορεί να υποφέρει την ατυχία. Αυτός που την υπομένει είναι τυχερός».
Είναι άλλωστε από όλους γνωστό, πως άλλο ατυχία κι άλλο δυστυχία, άλλο τύχη κι άλλο ευτυχία. Και ακόμα, βλέπουμε στη ζωή, άλλους με την ατυχία τους να προχωρούν (γιατί επιστρατεύουν ένα πλήθος από δυνάμεις εσωτερικές και ενεργοποιούν ένα σωρό δυνατότητες του χαρακτήρα τους), και βλέπουμε άλλους με την τύχη τους να μένουν πίσω (γιατί επαναπαύτηκαν στην παροδική ευτυχία τους και αδράνησαν).Ωστόσο, το πιο δραστικό φάρμακο για την ατυχία παραμένει η παιδεία που μας κάνει να φιλοσοφούμε τις αντιξοότητες στη ζωή και να μην απογοητευόμαστε. Και παραμένει πάντα σοφός και ζωντανός ο λόγος του Λουκιανού: «ΚΑΙ ΤΥΧΗΣ ΔΕΙΣΘΑΙ ΛΑΜΠΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΥ ΜΙΚΡΑΣ».
Το σκεπτικό της τύχης, ανοίγει μπροστά μας ορίζοντες στοχασμού, χρήσιμου για την ατομική μας συγκρότηση και για την κοινωνική μας συμπεριφορά. Ας επεξεργαστούμε μερικούς τέτοιους στοχασμούς.
Τον παράγοντα τύχη (δηλ. την σύμπτωση των γεγονότων) θα ’πρεπε να τον υπολογίζουμε πρώτα στον εαυτό μας κι ύστερα στους άλλους για να μειώσουμε την αξία τους… όπως τόσο συχνά το συνηθίζουμε. Εξάλλου, οι αλλεπάλληλες ατυχίες μπορούν να οδηγήσουν και τον πιο δραστήριο άνθρωπο στην αδράνεια. Και το πιο κοφτερό μαχαίρι όταν αστοχεί, στομώνει.
Η γέννηση και η αξιοποίηση των ικανοτήτων μας, μοιάζει με τη γέννηση και την ευδοκίμηση ενός πρίγκιπα. Η τύχη δίνει την πρώτη κίνηση ύστερα όλα το άλλα είναι ζήτημα εξυπνάδας και εργατικότητας. Πρέπει όμως να προσέξουμε κάτι. Την μεγάλη φήμη της η τύχη τη χρωστάει στην προπαγάνδα που της κάνουν οι άτυχοι. Έτσι, οι λιγοστοί τυχεροί, γρήγορα μεταφράζουν την τύχη τους σε προσωπική ικανότητα για να διαφημίσουν τον εαυτό τους.Και κάτι ακόμα: Ό,τι πετυχαίνουμε στην τύχη χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις που να το δικαιώσουν, δεν ικανοποιεί βαθύτερα την συνείδηση μας. Κι ας δείχνουμε το αντίθετο.
Στη ζωή, η τύχη, που μας βρίσκει, μοιάζει με τον άνεμο που ξαφνικά φυσάει όταν εμείς στεκόμαστε ανύποπτοι. Μα η τύχη που εμείς βρίσκουμε (με την προετοιμασία μας, με την εργατικότητά και την δημιουργικότητα μας) μοιάζει με τον άνεμο που με την κίνησή μας δημιουργούμε, κι ας έχει άπνοια. Ο τεμπέλης, πάντα θεωρεί τον εαυτό του άτυχο. Μα κι ένα άλλο αξιοπρόσεχτο: Το να διορθώνεις με τη λογική τις δυσμένειες της τύχης είναι ο κανόνας αλλά το να διορθώνει η τύχη τις αβλεψίες της λογικής είναι η εξαίρεση. Γι’ αυτό με λίγη τύχη, ο άνθρωπος δημιουργεί μόνος του την τύχη του… Οι περισσότεροι νομίζουμε πως είμαστε άτυχοι. Μα αν σκαλίσουμε την μνήμη θα βρούμε πως σε κάποια τύχη χρωστάμε και την ζωή μας ακόμα. Μια τύχη μέσα στη δυστυχία μεγεθύνεται. Μια ατυχία μέσα στην ευτυχία συστέλλεται. Και ότι τελικά περισώζουμε από τις ατυχίες μας, τ’ονομάζουμε τύχη.
Σε μια βαθύτερη ανάλυση της επίδρασης της τύχης στα ανθρώπινα, βλέπουμε πως αληθινός κύριος της τύχης είναι όχι αυτός που την συγκρατεί με κάθε θυσία, αλλά εκείνος που έχει την δύναμη να την αφήσει να φύγει.
Όταν μιλάμε για τύχη, το μυαλό μας δεν πρέπει να πηγαίνει κυρίως στις δυσμένειες της αλλά και στις εύνοιες της. O Montaigne στα «Δοκίμια» του αναφέρει -ανάμεσα στ’ άλλα- ένα χαρακτηριστικό γεγονός εύνοιας της τύχης. Ο ζωγράφος Πρωτογενής είχε αποτελειώσει τον πίνακα ενός σκύλου κατακουρασμένου και καταπονημένου, και ήταν πολύ ικανοποιημένος απ’ τις λεπτομέρειες της εργασίας του, έκτος από μία, την οποία θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντική: δεν κατάφερνε να παραστήσει όπως ήθελε τον αφρό και το σάλιο στο στόμα του σκύλου. Βαρύθυμος και νευριασμένος εναντίον του έργου του,πήρε το σφουγγάρι του κι όπως ήταν ποτισμένο με διάφορες μπογιές το πέταξε πάνω στον πίνακα για να τον σβήσει τελείως. Μα η τύχη οδήγησε απόλυτα επιτυχημένα το σφουγγάρι να πέσει ακριβώς στο σημείο του στόματος του σκύλου, και να αποτελειώσει εκείνο που η τέχνη δεν είχε μπορέσει να πετύχει.
Για τη σχέση τύχης και ανθρώπου μεγάλο ρόλο παίζει ο χαρακτήρας, το ήθος, η ποιότητα της ψυχής και της συμπεριφοράς του ανθρώπου. «Το ήθος είναι στον άνθρωπο η τύχη του, το ριζικό του» θα μας πει ο Ηράκλειτος. Ο Μένανδρος συνδέει την καλή και σωστή φρόνηση με την καλή τύχη. Αλλά το ήθος που καθορίζει την τύχη είναι αποτέλεσμα αγωγής και παιδείας. Γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη μοίρα κατά διαφορετικό τρόπο απ’ τους Ανατολίτες που υποτάσσονταν στο «κισμέτ». Το έμβλημα τους ήταν «ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ». Οι ατυχίες τους, κινητοποιούσαν τις προσπάθειες τους.
«ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΟΝΟΙΣΙΝ ΑΥΞΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝ» λέει ο Ευριπίδης (Ικετ. 323). Η δράση και ο αγώνας είναι σύμφυτος με τον χαρακτήρα του Έλληνα. «ΠΑΤΡΙΟΝ ΗΜΙΝ ΕΚ ΤΩΝ ΠΟΝΩΝ <ΤΗΣ ΑΤΥΧΙΑΣ> ΤΑΣ ΑΡΕΤΑΣ ΚΤΑΣΘΑΙ» θα μας πει ο Θουκυδίδης.
Το καλύτερο φάρμακο για την ατυχία είναι να την υπομένεις, να προσαρμόζεσαι στο καθεστώς της και αν είναι δυνατό να συνεργάζεσαι μαζί της, ελπίζοντας πάντοτε στο «κύλισμα του τροχού» της, με τη συμβολή σου. «Έργο του γενναίου καραβοκύρη είναι να προσαρμόζεται στις μεταβολές των ανέμων και του σοφού ανθρώπου, στις αλλαγές της τύχης» λέει ο Αριστώνυμος (Ανθ. Στοβ. Γ., 40). Η ζωή ολόκληρη απαιτεί προσαρμογή σε κάθε εναντιότητα και κάτι περισσότερο: συνεχή αναπροσαρμογή. Γιατί τίποτε δεν είναι και δε μένει στατικό. Η τύχη μεταβάλλεται, κι αυτός που καυχιέται για την ευτυχία του ή εξουθενώνεται απ’ την ατυχία του, δεν ελέγχει το μέτρο των συναισθημάτων και των σκέψεων του. Εξάλλου ο Βίας είπε: «Άτυχος είναι αυτός που δεν μπορεί να υποφέρει την ατυχία. Αυτός που την υπομένει είναι τυχερός».
Είναι άλλωστε από όλους γνωστό, πως άλλο ατυχία κι άλλο δυστυχία, άλλο τύχη κι άλλο ευτυχία. Και ακόμα, βλέπουμε στη ζωή, άλλους με την ατυχία τους να προχωρούν (γιατί επιστρατεύουν ένα πλήθος από δυνάμεις εσωτερικές και ενεργοποιούν ένα σωρό δυνατότητες του χαρακτήρα τους), και βλέπουμε άλλους με την τύχη τους να μένουν πίσω (γιατί επαναπαύτηκαν στην παροδική ευτυχία τους και αδράνησαν).Ωστόσο, το πιο δραστικό φάρμακο για την ατυχία παραμένει η παιδεία που μας κάνει να φιλοσοφούμε τις αντιξοότητες στη ζωή και να μην απογοητευόμαστε. Και παραμένει πάντα σοφός και ζωντανός ο λόγος του Λουκιανού: «ΚΑΙ ΤΥΧΗΣ ΔΕΙΣΘΑΙ ΛΑΜΠΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΥ ΜΙΚΡΑΣ».
Η σχέση είναι μια ευκαιρία να διηγείται ο καθένας ξανά την ιστορία του
Η συμβίωση είναι μια ευκαιρία για να αφηγηθεί ο καθένας ξανά την ιστορία του. Κι αυτή την ευκαιρία καλό θα ήταν να μη την αφήσεις να πάει χαμένη.
Τι είναι η σχέση σου η συντροφική αν όχι ένα ταξίδι για δύο χωρίς διάρκεια και προορισμό; Τι σημαίνουν για σένα τα στερεότυπα και οι νόρμες που μεγάλωσες μ αυτές; Πόσο σε βοήθησαν για να έχεις μια καλύτερη σχέση; Τι είναι αυτό που θέλεις να πεις στο ταίρι σου αυτή τη στιγμή αλλά δεν το λες; Πώς φαντάζεσαι τη σχέση σου μετά από πέντε χρόνια;
Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις μπορείς να τις ακούσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες γραφείων, να τις διαβάσεις σε έντυπα που υπόσχονται αυτοβοήθεια, ακόμα και να τις έχεις ξεστομίσει ο ίδιος.
Οι στατιστικές για το που πάνε οι συντροφικές σχέσεις, πόσο ανθεκτικές είναι, τί προοπτικές έχουν για να γίνουν καλύτερες, σε βάζουν κάθε φορά σ ένα παιχνίδι σύγκρισης με κάτι που μοιάζει ιδανικό, ανάλογα τη πλευρά του ποταμιού που κάθεται ο καθένας και αγναντεύει τη ζωή του.
Ο αντικειμενικός τρόποςπου σε έμαθαν να βλέπεις τα πράγματα- άρα και τη συντροφική σχέση-σου αφαιρούν ένα κομμάτι ελευθερίας να συν-αποφασίζεις για το πώς θα δομήσεις εσύ και ο σύντροφός σου κάτι που είναι απόλυτα δικό σας.
Έχει τεράστια σημασία να αντιληφθείς από νωρίς ότι εσείς οι δύο και κανείς άλλος – πολύ περισσότερο τα οικογενειακά δυναμικά που αναπόφευκτα κουβαλάτε στις αποσκευές σας- δεν έχει πια λόγο για το πώς θα βιώσετε τη ζωή σας, όποια και να είναι και οπουδήποτε σας πάει.
Η κοινή πραγματικότητα που τώρα χτίζεις καλό είναι να γίνει με όσο πιο σύγχρονα υλικά γίνεται. Τα παλιά υλικά δε τα πετάς, αλλά τα χρειάζεσαι στο βαθμό που δε μπαίνουν εμπόδιο στην κοινή απόφαση για μια αρμονική συνύπαρξη. Και οι δυο σας ξέρετε ποια ακριβώς είναι αυτά.
Η συμβίωση είναι μια ευκαιρία για να αφηγηθεί ο καθένας ξανά την ιστορία του. Κι αυτή την ευκαιρία καλό θα ήταν να μη την αφήσεις να πάει χαμένη. Να τη πεις όχι όμως αναπαράγοντας συμπεριφορές, αλλά ανακαλύπτοντας τις δικές σου, όχι μιμούμενος ρόλους αλλά υπερβαίνοντάς τους, όχι διατηρώντας καταστάσεις αλλά ανατρέποντάς τις.
Να είσαι σε θέση δηλαδή να εγγυηθείς και να συνυπογράψεις ότι η αυτονόητη δική σου ταυτότητα – διαφορετική από του συντρόφου σου-θα είναι καταλύτης και όχι διαλύτης για τη σχέση.
Αν ήταν να κρατήσεις τελικά μια φράση από όλο αυτό που διάβασες θεωρώ ότιαυτή θα μπορούσε να είναι :
“Καλωσόρισε το σύντροφό σου μαζί με τις δικές του αποσκευές”.
Τι είναι η σχέση σου η συντροφική αν όχι ένα ταξίδι για δύο χωρίς διάρκεια και προορισμό; Τι σημαίνουν για σένα τα στερεότυπα και οι νόρμες που μεγάλωσες μ αυτές; Πόσο σε βοήθησαν για να έχεις μια καλύτερη σχέση; Τι είναι αυτό που θέλεις να πεις στο ταίρι σου αυτή τη στιγμή αλλά δεν το λες; Πώς φαντάζεσαι τη σχέση σου μετά από πέντε χρόνια;
Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις μπορείς να τις ακούσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες γραφείων, να τις διαβάσεις σε έντυπα που υπόσχονται αυτοβοήθεια, ακόμα και να τις έχεις ξεστομίσει ο ίδιος.
Οι στατιστικές για το που πάνε οι συντροφικές σχέσεις, πόσο ανθεκτικές είναι, τί προοπτικές έχουν για να γίνουν καλύτερες, σε βάζουν κάθε φορά σ ένα παιχνίδι σύγκρισης με κάτι που μοιάζει ιδανικό, ανάλογα τη πλευρά του ποταμιού που κάθεται ο καθένας και αγναντεύει τη ζωή του.
Ο αντικειμενικός τρόποςπου σε έμαθαν να βλέπεις τα πράγματα- άρα και τη συντροφική σχέση-σου αφαιρούν ένα κομμάτι ελευθερίας να συν-αποφασίζεις για το πώς θα δομήσεις εσύ και ο σύντροφός σου κάτι που είναι απόλυτα δικό σας.
Έχει τεράστια σημασία να αντιληφθείς από νωρίς ότι εσείς οι δύο και κανείς άλλος – πολύ περισσότερο τα οικογενειακά δυναμικά που αναπόφευκτα κουβαλάτε στις αποσκευές σας- δεν έχει πια λόγο για το πώς θα βιώσετε τη ζωή σας, όποια και να είναι και οπουδήποτε σας πάει.
Η κοινή πραγματικότητα που τώρα χτίζεις καλό είναι να γίνει με όσο πιο σύγχρονα υλικά γίνεται. Τα παλιά υλικά δε τα πετάς, αλλά τα χρειάζεσαι στο βαθμό που δε μπαίνουν εμπόδιο στην κοινή απόφαση για μια αρμονική συνύπαρξη. Και οι δυο σας ξέρετε ποια ακριβώς είναι αυτά.
Η συμβίωση είναι μια ευκαιρία για να αφηγηθεί ο καθένας ξανά την ιστορία του. Κι αυτή την ευκαιρία καλό θα ήταν να μη την αφήσεις να πάει χαμένη. Να τη πεις όχι όμως αναπαράγοντας συμπεριφορές, αλλά ανακαλύπτοντας τις δικές σου, όχι μιμούμενος ρόλους αλλά υπερβαίνοντάς τους, όχι διατηρώντας καταστάσεις αλλά ανατρέποντάς τις.
Να είσαι σε θέση δηλαδή να εγγυηθείς και να συνυπογράψεις ότι η αυτονόητη δική σου ταυτότητα – διαφορετική από του συντρόφου σου-θα είναι καταλύτης και όχι διαλύτης για τη σχέση.
Αν ήταν να κρατήσεις τελικά μια φράση από όλο αυτό που διάβασες θεωρώ ότιαυτή θα μπορούσε να είναι :
“Καλωσόρισε το σύντροφό σου μαζί με τις δικές του αποσκευές”.
Η ζωή είναι ένα ειδύλλιο
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ για να γράψετε το παραμύθι της ζωής σας;
Υπάρχει μόνο ένας – κι αυτός είναι με αγάπη. Η αγάπη είναι το κατάλληλο υλικό που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια και βγαίνει από την ατομικότητά μας, από αυτό που είμαστε πραγματικά. Αγαπάμε τον πρωταγωνιστή του παραμυθιού μας και ο πρωταγωνιστής αγαπάει και απολαμβάνει κάθε δευτερεύοντα χαρακτήρα. Δεν φοβόμαστε να πούμε: «Σ’ αγαπώ». Ο νους μας μπορεί να λέει όταν το ακούμε αυτό: «Πώς μπορείς να με αγαπάς όταν δεν με γνωρίζεις καν;» Δεν χρειάζεται να ξέρουμε κάποιον. Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσουμε την αγάπη μας. Αγαπάμε επειδή αυτή είναι η απόλαυσή μας. Η αγάπη που βγαίνει από μέσα μας, μας κάνει ευτυχισμένους και δεν έχει σημασία εάν μας απορρίπτουν, επειδή δεν απορρίπτουμε εμείς τον εαυτό μας. Μέσα στο παραμύθι μας μπορούμε να ζούμε μια ρομαντική ιστορία που συνεχώς εξελίσσεται και να είναι τα πάντα όμορφα για εμάς.
Το να ζούμε μέσα στην αγάπη σημαίνει να είμαστε ξανά ζωντανοί. Σημαίνει να επιστρέψουμε στην ατομικότητά μας, σε αυτό που ήμασταν πριν τη γνώση. Όταν ανακτούμε την ατομικότητά μας, ακολουθούμε πάντοτε την αγάπη. Ζούμε τη ζωή μας σαν μια αιώνια ρομαντική ιστορία. Κι αυτό συμβαίνει επειδή όταν αγαπάμε τον εαυτό μας είναι πολύ εύκολο ν’ αγαπήσουμε όλους τους άλλους. Αισθανόμαστε τόσο καλά επειδή είμαστε ο εαυτός μας, ώστε όταν συγκεντρωνόμαστε με άλλους ανθρώπους, το κάνουμε επειδή θέλουμε να μοιραστούμε την ευτυχία μας. Αγαπάμε τόσο πολύ που δεν χρειαζόμαστε κανενός άλλου την αγάπη για να μας κάνει ευτυχισμένους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε την αγάπη. Φυσικά και την αποδεχόμαστε. Αποδεχόμαστε το καλό φαγητό, το κρασί, τη μουσική. Γιατί όχι και την καλή αγάπη;
Εάν μπορέσουμε να δούμε τον εαυτό μας ως καλλιτέχνη και μπορέσουμε να δούμε ότι η ζωή μας είναι μια δική μας δημιουργία, τότε γιατί να μην δημιουργήσουμε για τον εαυτό μας το πιο υπέροχο παραμύθι; Είναι δικό μας παραμύθι και απλώς είναι μία επιλογή. Μπορούμε να γράψουμε ένα παραμύθι βασισμένο σε αγάπη και ρομαντισμό, αλλά αυτή η αγάπη πρέπει να ξεκινήσει από τον εαυτό μας. Η πρόκληση βρίσκεται στο να ξεκινήσουμε μια εντελώς καινούργια σχέση ανάμεσα σε εμάς και τον εαυτό μας. Μπορούμε να έχουμε την πιο υπέροχη και ρομαντική σχέση, αλλά για να την αποκτήσουμε πρέπει να αλλάξουμε τις συμφωνίες μας.
Μία συμφωνία που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας με σεβασμό. Να εισάγουμε τη συμφωνία του αυτοσεβασμού και να πούμε στη φωνή μέσα στο κεφάλι μας: «Ήρθε ο καιρός να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο». Αρκετές από τις επικρίσεις μας θα τελειώσουν εκεί, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της αυτο-απόρριψης. Μπορούμε να επιτρέψουμε στη φωνή να μιλάει ακόμα, αλλά ο διάλογος θα είναι πια πολύ καλύτερος. Θα έχουμε ένα σωρό από υπέροχες ιδέες, αυτούς τους υπέροχους διαλόγους μέσα στο κεφάλι μας, και όταν θα τις εκφράζουμε σε άλλους ανθρώπους εκείνοι θα αγαπούν αυτό που τους λέμε. Θα βρίσκουμε τον εαυτό μας να χαμογελάει και να διασκεδάζει, ακόμα και όταν είμαστε μόνοι.
Μπορούμε να αντιληφθούμε εύκολα γιατί είναι τόσο σημαντική η σχέση με τον εαυτό μας. Όταν έχουμε σύγκρουση με τον εαυτό μας, όταν δεν μας αρέσει ο εαυτός μας ή, ακόμα χειρότερα, όταν μισούμε τον εαυτό μας, ο εσωτερικός διάλογος είναι μολυσμένος με δηλητήριο, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε με τον εαυτό μας. Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, ακόμα και εάν παραμένει μέσα στο κεφάλι μας η φωνή της γνώσης, μας φέρεται καλά. Αποκτούμε καλή σχέση με τον εαυτό μας όταν τον αγαπάμε και του φερόμαστε με καλοσύνη. Τότε θα βελτιωθεί κάθε σχέση που έχουμε, αλλά πάντα αρχίζουμε με τον εαυτό μας.
Πώς περιμένουμε να φερόμαστε με καλοσύνη σε άλλους ανθρώπους αν δεν είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας;
Υπάρχει μόνο ένας – κι αυτός είναι με αγάπη. Η αγάπη είναι το κατάλληλο υλικό που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια και βγαίνει από την ατομικότητά μας, από αυτό που είμαστε πραγματικά. Αγαπάμε τον πρωταγωνιστή του παραμυθιού μας και ο πρωταγωνιστής αγαπάει και απολαμβάνει κάθε δευτερεύοντα χαρακτήρα. Δεν φοβόμαστε να πούμε: «Σ’ αγαπώ». Ο νους μας μπορεί να λέει όταν το ακούμε αυτό: «Πώς μπορείς να με αγαπάς όταν δεν με γνωρίζεις καν;» Δεν χρειάζεται να ξέρουμε κάποιον. Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσουμε την αγάπη μας. Αγαπάμε επειδή αυτή είναι η απόλαυσή μας. Η αγάπη που βγαίνει από μέσα μας, μας κάνει ευτυχισμένους και δεν έχει σημασία εάν μας απορρίπτουν, επειδή δεν απορρίπτουμε εμείς τον εαυτό μας. Μέσα στο παραμύθι μας μπορούμε να ζούμε μια ρομαντική ιστορία που συνεχώς εξελίσσεται και να είναι τα πάντα όμορφα για εμάς.
Το να ζούμε μέσα στην αγάπη σημαίνει να είμαστε ξανά ζωντανοί. Σημαίνει να επιστρέψουμε στην ατομικότητά μας, σε αυτό που ήμασταν πριν τη γνώση. Όταν ανακτούμε την ατομικότητά μας, ακολουθούμε πάντοτε την αγάπη. Ζούμε τη ζωή μας σαν μια αιώνια ρομαντική ιστορία. Κι αυτό συμβαίνει επειδή όταν αγαπάμε τον εαυτό μας είναι πολύ εύκολο ν’ αγαπήσουμε όλους τους άλλους. Αισθανόμαστε τόσο καλά επειδή είμαστε ο εαυτός μας, ώστε όταν συγκεντρωνόμαστε με άλλους ανθρώπους, το κάνουμε επειδή θέλουμε να μοιραστούμε την ευτυχία μας. Αγαπάμε τόσο πολύ που δεν χρειαζόμαστε κανενός άλλου την αγάπη για να μας κάνει ευτυχισμένους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποδεχόμαστε την αγάπη. Φυσικά και την αποδεχόμαστε. Αποδεχόμαστε το καλό φαγητό, το κρασί, τη μουσική. Γιατί όχι και την καλή αγάπη;
Εάν μπορέσουμε να δούμε τον εαυτό μας ως καλλιτέχνη και μπορέσουμε να δούμε ότι η ζωή μας είναι μια δική μας δημιουργία, τότε γιατί να μην δημιουργήσουμε για τον εαυτό μας το πιο υπέροχο παραμύθι; Είναι δικό μας παραμύθι και απλώς είναι μία επιλογή. Μπορούμε να γράψουμε ένα παραμύθι βασισμένο σε αγάπη και ρομαντισμό, αλλά αυτή η αγάπη πρέπει να ξεκινήσει από τον εαυτό μας. Η πρόκληση βρίσκεται στο να ξεκινήσουμε μια εντελώς καινούργια σχέση ανάμεσα σε εμάς και τον εαυτό μας. Μπορούμε να έχουμε την πιο υπέροχη και ρομαντική σχέση, αλλά για να την αποκτήσουμε πρέπει να αλλάξουμε τις συμφωνίες μας.
Μία συμφωνία που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας με σεβασμό. Να εισάγουμε τη συμφωνία του αυτοσεβασμού και να πούμε στη φωνή μέσα στο κεφάλι μας: «Ήρθε ο καιρός να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο». Αρκετές από τις επικρίσεις μας θα τελειώσουν εκεί, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της αυτο-απόρριψης. Μπορούμε να επιτρέψουμε στη φωνή να μιλάει ακόμα, αλλά ο διάλογος θα είναι πια πολύ καλύτερος. Θα έχουμε ένα σωρό από υπέροχες ιδέες, αυτούς τους υπέροχους διαλόγους μέσα στο κεφάλι μας, και όταν θα τις εκφράζουμε σε άλλους ανθρώπους εκείνοι θα αγαπούν αυτό που τους λέμε. Θα βρίσκουμε τον εαυτό μας να χαμογελάει και να διασκεδάζει, ακόμα και όταν είμαστε μόνοι.
Μπορούμε να αντιληφθούμε εύκολα γιατί είναι τόσο σημαντική η σχέση με τον εαυτό μας. Όταν έχουμε σύγκρουση με τον εαυτό μας, όταν δεν μας αρέσει ο εαυτός μας ή, ακόμα χειρότερα, όταν μισούμε τον εαυτό μας, ο εσωτερικός διάλογος είναι μολυσμένος με δηλητήριο, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε με τον εαυτό μας. Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, ακόμα και εάν παραμένει μέσα στο κεφάλι μας η φωνή της γνώσης, μας φέρεται καλά. Αποκτούμε καλή σχέση με τον εαυτό μας όταν τον αγαπάμε και του φερόμαστε με καλοσύνη. Τότε θα βελτιωθεί κάθε σχέση που έχουμε, αλλά πάντα αρχίζουμε με τον εαυτό μας.
Πώς περιμένουμε να φερόμαστε με καλοσύνη σε άλλους ανθρώπους αν δεν είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας;
Τι σήμαινε η ηθική για τον Αριστοτέλη;
Για τον Αριστοτέλη δεν ήταν δυνατό ούτε να αγνοήσει τους σοφιστές ούτε να αντιπαρέλθει τις θεωρίες του Σωκράτη και του Πλάτωνα. Στους πρώτους αντιτάχθηκε, από τους δεύτερους επηρεάστηκε.
Προσπάθησε από τη μια να αποδείξει την πλάνη των σοφιστών και να κερδίσει το προνόμιο διδασκαλίας των νέων και από την άλλη να αποβάλει τις επιρροές των δασκάλων του. Έτσι δημιούργησε ένα σύστημα αξιών με έντονα τα σημάδια αυτής της προσπάθειας.
Έννοιες, όπως η εὐδαιμονία και η ἀρετή, αυτονόητο είναι ότι επανέρχονται στο αριστοτελικό έργο και απασχολούν τη σκέψη του. Όμως ο Αριστοτέλης στην απόπειρά του να τις ορίσει εγκαταλείπει την ιδεαλιστική οπτική του Πλάτωνα.
Η εὐδαιμονία αποτελεί το ύψιστο αγαθό και η ἀρετή ο μοναδικός δρόμος κατάκτησής της. Δεν πρόκειται βέβαια για καμιά ρηξικέλευθη τοποθέτηση· η πρωτοτυπία της αριστοτελικής σκέψης έγκειται στην προσπάθεια ρεαλιστικής προσέγγισης αυτών των εννοιών.
Ατενίζει λοιπόν τον άνθρωπο ως ενιαία ψυχοσωματική ενότητα και προσπαθεί να ανακαλύψει την εὐδαιμονίαν στην ίδια τη φύση του. Ισχυρίζεται ότι η εὐδαιμονία εντοπίζεται στο έργο κάθε ανθρώπου και ότι είναι η κατ’ ἀρετὴν τελείαν ενέργεια της ψυχής.
Η εὐδαιμονία, η ἀρετή και η ἐνέργεια συναρτώνται και αλληλεξαρτώνται. Την εὐδαιμονίαν, επομένως, ο άνθρωπος μπορεί να τη βιώσει μόνο στην περίπτωση που θα κατακτήσει την ἀρετή. Εκφράζει μια δυναμική αντίληψη για την ἀρετή, η οποία καλλιεργείται ή αντίθετα εξοβελίζεται από τη ζωή του ανθρώπου ανάλογα με τις πράξεις του.
Γι’ αυτό τον λόγο ισχυρίζεται πως οι νέοι θα πρέπει να εθιστούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα τους εξασφαλίσουν ενάρετο βίο. Επομένως, η πορεία κάθε ανθρώπου εξαρτάται άμεσα από τις ἕξεις (συνήθειες) που θα αποκτήσει. Οι ἕξεις προσδιορίζουν και καθορίζουν σημαντικά τις επιλογές του, δημιουργούν δεσμεύσεις και διαμορφώνουν συμπεριφορές.
«διὸ κατὰ μὲν τὴν οὐσίαν καὶ τὸν λόγον τὸν τὸ τί ἦν εἶναι λέγοντα μεσότης ἐστὶν ἡ ἀρετή, κατὰ δὲ τὸ ἄριστον καὶ τὸ εὖ ἀκρότης» (Ηθ. Νικ. 1107a6-8):
σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο απόσπασμα από τα Ηθικά Νικομάχεια ο άνθρωπος όχι μόνο οφείλει να εθιστεί στην ἀρετήν, αλλά πρέπει να αποκτήσει και ένα κριτήριο, για να μπορεί να προσδιορίζει σε κάθε στιγμή το περιεχόμενο και το αντικείμενο της ἀρετῆς. Η μεσότης αποτελεί αυτό το κριτήριο.
Η μεσότης είναι το μέσον ανάμεσα στην έλλειψη και στην υπερβολή και δεν μπορεί να νοηθεί απόλυτα, αλλά καθορίζεται κάθε φορά από το υποκείμενο. Ποιος όμως ορίζει τη μεσότητα;
Ο ίδιος ο άνθρωπος, όταν διακρίνεται από φρόνηση. Ο φρόνιμος άνθρωπος -ο άνθρωπος που γνωρίζει ή αντιλαμβάνεται κατά τον Πρωταγόρα- αποτελεί μέτρο για τον ίδιο του τον εαυτό του. Η λογική είναι ουσιαστικά εκείνη που υποδεικνύει το δέον και μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην εὐδαιμονίαν.
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι το ήθος στον Αριστοτέλη δεν νοείται διακεκριμένο από την πολιτική. Ουσιαστικά πρόκειται για το πολιτικό ήθος, που πραγματώνεται και νοηματοδοτείται στο πλαίσιο της πόλης
Προσπάθησε από τη μια να αποδείξει την πλάνη των σοφιστών και να κερδίσει το προνόμιο διδασκαλίας των νέων και από την άλλη να αποβάλει τις επιρροές των δασκάλων του. Έτσι δημιούργησε ένα σύστημα αξιών με έντονα τα σημάδια αυτής της προσπάθειας.
Έννοιες, όπως η εὐδαιμονία και η ἀρετή, αυτονόητο είναι ότι επανέρχονται στο αριστοτελικό έργο και απασχολούν τη σκέψη του. Όμως ο Αριστοτέλης στην απόπειρά του να τις ορίσει εγκαταλείπει την ιδεαλιστική οπτική του Πλάτωνα.
Η εὐδαιμονία αποτελεί το ύψιστο αγαθό και η ἀρετή ο μοναδικός δρόμος κατάκτησής της. Δεν πρόκειται βέβαια για καμιά ρηξικέλευθη τοποθέτηση· η πρωτοτυπία της αριστοτελικής σκέψης έγκειται στην προσπάθεια ρεαλιστικής προσέγγισης αυτών των εννοιών.
Ατενίζει λοιπόν τον άνθρωπο ως ενιαία ψυχοσωματική ενότητα και προσπαθεί να ανακαλύψει την εὐδαιμονίαν στην ίδια τη φύση του. Ισχυρίζεται ότι η εὐδαιμονία εντοπίζεται στο έργο κάθε ανθρώπου και ότι είναι η κατ’ ἀρετὴν τελείαν ενέργεια της ψυχής.
Η εὐδαιμονία, η ἀρετή και η ἐνέργεια συναρτώνται και αλληλεξαρτώνται. Την εὐδαιμονίαν, επομένως, ο άνθρωπος μπορεί να τη βιώσει μόνο στην περίπτωση που θα κατακτήσει την ἀρετή. Εκφράζει μια δυναμική αντίληψη για την ἀρετή, η οποία καλλιεργείται ή αντίθετα εξοβελίζεται από τη ζωή του ανθρώπου ανάλογα με τις πράξεις του.
Γι’ αυτό τον λόγο ισχυρίζεται πως οι νέοι θα πρέπει να εθιστούν σε εκείνες τις ενέργειες που θα τους εξασφαλίσουν ενάρετο βίο. Επομένως, η πορεία κάθε ανθρώπου εξαρτάται άμεσα από τις ἕξεις (συνήθειες) που θα αποκτήσει. Οι ἕξεις προσδιορίζουν και καθορίζουν σημαντικά τις επιλογές του, δημιουργούν δεσμεύσεις και διαμορφώνουν συμπεριφορές.
«διὸ κατὰ μὲν τὴν οὐσίαν καὶ τὸν λόγον τὸν τὸ τί ἦν εἶναι λέγοντα μεσότης ἐστὶν ἡ ἀρετή, κατὰ δὲ τὸ ἄριστον καὶ τὸ εὖ ἀκρότης» (Ηθ. Νικ. 1107a6-8):
σύμφωνα λοιπόν με το συγκεκριμένο απόσπασμα από τα Ηθικά Νικομάχεια ο άνθρωπος όχι μόνο οφείλει να εθιστεί στην ἀρετήν, αλλά πρέπει να αποκτήσει και ένα κριτήριο, για να μπορεί να προσδιορίζει σε κάθε στιγμή το περιεχόμενο και το αντικείμενο της ἀρετῆς. Η μεσότης αποτελεί αυτό το κριτήριο.
Η μεσότης είναι το μέσον ανάμεσα στην έλλειψη και στην υπερβολή και δεν μπορεί να νοηθεί απόλυτα, αλλά καθορίζεται κάθε φορά από το υποκείμενο. Ποιος όμως ορίζει τη μεσότητα;
Ο ίδιος ο άνθρωπος, όταν διακρίνεται από φρόνηση. Ο φρόνιμος άνθρωπος -ο άνθρωπος που γνωρίζει ή αντιλαμβάνεται κατά τον Πρωταγόρα- αποτελεί μέτρο για τον ίδιο του τον εαυτό του. Η λογική είναι ουσιαστικά εκείνη που υποδεικνύει το δέον και μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην εὐδαιμονίαν.
Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι το ήθος στον Αριστοτέλη δεν νοείται διακεκριμένο από την πολιτική. Ουσιαστικά πρόκειται για το πολιτικό ήθος, που πραγματώνεται και νοηματοδοτείται στο πλαίσιο της πόλης
Ανθολόγιο Αττικής Πεζογραφίας
ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, ΠΕΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ
ΙΣΟΚΡ 8.136–145
ΙΣΟΚΡ 8.136–145
(ΙΣΟΚΡ 8. Πίστις: §17–144)
Οφέλη από την υιοθέτηση δικαιότερης συμπεριφοράς απέναντι στους υπόλοιπους Έλληνες – Ἐπίλογος (§145): Έκκληση προς τους νεότερους πολιτικούς αγορητές
[136] Ἢν οὖν ἐμμείνητε τοῖς εἰρημένοις καὶ πρὸς τού-
τοις ὑμᾶς αὐτοὺς παράσχητε πολεμικοὺς μὲν ὄντας ταῖς
μελέταις καὶ ταῖς παρασκευαῖς, εἰρηνικοὺς δὲ τῷ μηδὲν
παρὰ τὸ δίκαιον πράττειν, οὐ μόνον εὐδαίμονα ποιήσετε
ταύτην τὴν πόλιν, ἀλλὰ καὶ τοὺς ἄλλους Ἕλληνας ἅπαν-
τας. [137] οὐδὲ γὰρ ἄλλη τῶν πόλεων οὐδεμία τολμήσει
περὶ αὐτοὺς ἐξαμαρτάνειν, ἀλλ’ ὀκνήσουσιν καὶ πολλὴν
ἡσυχίαν ἄξουσιν, ὅταν εἰδῶσιν ἐφεδρεύουσαν τὴν δύναμιν
τὴν ἡμετέραν καὶ παρεσκευασμένην τοῖς ἀδικουμένοις
βοηθεῖν. οὐ μὴν ἀλλ’ ὁπότερον ἂν ποιήσωσιν, τό γ’ ἡμέτε-
ρον καλῶς ἕξει καὶ συμφερόντως. [138] ἤν τε γὰρ δόξῃ
τῶν πόλεων ταῖς προεχούσαις ἀπέχεσθαι τῶν ἀδικημάτων,
ἡμεῖς τούτων τῶν ἀγαθῶν τὴν αἰτίαν ἕξομεν· ἤν τ’
ἐπιχειρῶσιν ἀδικεῖν, ἐφ’ ἡμᾶς ἅπαντες οἱ δεδιότες καὶ
κακῶς πάσχοντες καταφεύξονται, πολλὰς ἱκετείας καὶ
δεήσεις ποιούμενοι, καὶ διδόντες οὐ μόνον τὴν ἡγεμονίαν,
ἀλλὰ καὶ σφᾶς αὐτούς. [139] ὥστ’ οὐκ ἀπορήσομεν μεθ’
ὧν κωλύσομεν τοὺς ἐξαμαρτάνοντας, ἀλλὰ πολλοὺς ἕξομεν
τοὺς ἑτοίμως καὶ προθύμως συναγωνιζομένους ἡμῖν. ποία
γὰρ πόλις ἢ τίς ἀνθρώπων οὐκ ἐπιθυμήσει μετασχεῖν τῆς
φιλίας καὶ τῆς συμμαχίας τῆς ἡμετέρας, ὅταν ὁρῶσι τοὺς
αὐτοὺς ἀμφότερα, καὶ δικαιοτάτους ὄντας καὶ μεγίστην δύνα-
μιν κεκτημένους, καὶ τοὺς μὲν ἄλλους σῴζειν καὶ βουλομέ-
νους καὶ δυναμένους, αὐτοὺς δὲ μηδεμιᾶς βοηθείας δεομέ-
νους; [140] πόσην δὲ χρὴ προσδοκᾶν ἐπίδοσιν τὰ τῆς
πόλεως λήψεσθαι, τοιαύτης εὐνοίας ἡμῖν παρὰ τῶν ἄλλων
ὑπαρξάσης; πόσον δὲ πλοῦτον εἰς τὴν πόλιν εἰσρυήσεσθαι,
δι’ ἡμῶν ἁπάσης τῆς Ἑλλάδος σῳζομένης; τίνας δ’ οὐκ
ἐπαινέσεσθαι τοὺς τοσούτων καὶ τηλικούτων ἀγαθῶν
αἰτίους γεγενημένους;
[141] Ἀλλὰ γὰρ οὐ δύναμαι διὰ τὴν ἡλικίαν
ἅπαντα τῷ λόγῳ περιλαβεῖν, ἃ τυγχάνω τῇ διανοίᾳ
καθορῶν, πλὴν ὅτι καλόν ἐστιν ἐν ταῖς τῶν ἄλλων ἀδικίαις
καὶ μανίαις πρώτους εὖ φρονήσαντας προστῆναι τῆς τῶν
Ἑλλήνων ἐλευθερίας, καὶ σωτῆρας ἀλλὰ μὴ λυμεῶνας
αὐτῶν κληθῆναι, καὶ περιβλέπτους ἐπ’ ἀρετῇ γενομένους
τὴν δόξαν τὴν τῶν προγόνων ἀναλαβεῖν.
[142] Κεφάλαιον δὲ τούτων ἐκεῖν’ ἔχω λέγειν, εἰς ὃ
πάντα τὰ προειρημένα συντείνει καὶ πρὸς ὃ χρὴ βλέποντας
τὰς πράξεις τὰς τῆς πόλεως δοκιμάζειν. δεῖ γὰρ ἡμᾶς,
εἴπερ βουλόμεθα διαλύσασθαι μὲν τὰς διαβολὰς ἃς ἔχομεν
ἐν τῷ παρόντι, παύσασθαι δὲ τῶν πολέμων τῶν μάτην
γιγνομένων, κτήσασθαι δὲ τῇ πόλει τὴν ἡγεμονίαν εἰς τὸν
ἅπαντα χρόνον, μισῆσαι μὲν ἁπάσας τὰς τυραννικὰς ἀρχὰς
καὶ τὰς δυναστείας, ἀναλογισαμένους τὰς συμφορὰς τὰς
ἐξ αὐτῶν γεγενημένας, ζηλῶσαι δὲ καὶ μιμήσασθαι τὰς ἐν
Λακεδαίμονι βασιλείας. [143] ἐκείνοις γὰρ ἀδικεῖν μὲν
ἧττον ἔξεστιν ἢ τοῖς ἰδιώταις, τοσούτῳ δὲ μακαριστότεροι
τυγχάνουσιν ὄντες τῶν βίᾳ τὰς τυραννίδας κατεχόντων,
ὅσον οἱ μὲν τοὺς τοιούτους ἀποκτείναντες τὰς μεγίστας
δωρεὰς παρὰ τῶν συμπολιτευομένων λαμβάνουσιν, ὑπὲρ
ἐκείνων δ’ οἱ μὴ τολμῶντες ἐν ταῖς μάχαις ἀποθνήσκειν
ἀτιμότεροι γίγνονται τῶν τὰς τάξεις λειπόντων καὶ τὰς
ἀσπίδας ἀποβαλλόντων. [144] ἄξιον οὖν ὀρέγεσθαι τῆς
τοιαύτης ἡγεμονίας. ἔνεστι δὲ τοῖς πράγμασιν ἡμῶν
τυχεῖν παρὰ τῶν Ἑλλήνων τῆς τιμῆς ταύτης, ἥνπερ ἐκεῖ-
νοι παρὰ τῶν πολιτῶν ἔχουσιν, ἢν ὑπολάβωσιν τὴν δύνα-
μιν τὴν ἡμετέραν μὴ δουλείας ἀλλὰ σωτηρίας αἰτίαν
αὑτοῖς ἔσεσθαι.
[145] Πολλῶν δὲ καὶ καλῶν λόγων ἐνόντων περὶ τὴν
ὑπόθεσιν ταύτην, ἐμοὶ μὲν ἀμφότερα συμβουλεύει παύσα-
σθαι λέγοντι, καὶ τὸ μῆκος τοῦ λόγου καὶ τὸ πλῆθος τῶν
ἐτῶν τῶν ἐμῶν· τοῖς δὲ νεωτέροις καὶ μᾶλλον ἀκμάζουσιν
ἢ ἐγὼ παραινῶ καὶ παρακελεύομαι τοιαῦτα καὶ λέγειν καὶ
γράφειν, ἐξ ὧν τὰς μεγίστας τῶν πόλεων καὶ τὰς εἰθισ-
μένας ταῖς ἄλλαις κακὰ παρέχειν προτρέψουσιν ἐπ’
ἀρετὴν καὶ δικαιοσύνην, ὡς ἐν ταῖς τῆς Ἑλλάδος
εὐπραγίαις συμβαίνει καὶ τὰ τῶν φιλοσόφων πράγματα
πολλῷ βελτίω γίγνεσθαι.
[136] Ἢν οὖν ἐμμείνητε τοῖς εἰρημένοις καὶ πρὸς τού-
τοις ὑμᾶς αὐτοὺς παράσχητε πολεμικοὺς μὲν ὄντας ταῖς
μελέταις καὶ ταῖς παρασκευαῖς, εἰρηνικοὺς δὲ τῷ μηδὲν
παρὰ τὸ δίκαιον πράττειν, οὐ μόνον εὐδαίμονα ποιήσετε
ταύτην τὴν πόλιν, ἀλλὰ καὶ τοὺς ἄλλους Ἕλληνας ἅπαν-
τας. [137] οὐδὲ γὰρ ἄλλη τῶν πόλεων οὐδεμία τολμήσει
περὶ αὐτοὺς ἐξαμαρτάνειν, ἀλλ’ ὀκνήσουσιν καὶ πολλὴν
ἡσυχίαν ἄξουσιν, ὅταν εἰδῶσιν ἐφεδρεύουσαν τὴν δύναμιν
τὴν ἡμετέραν καὶ παρεσκευασμένην τοῖς ἀδικουμένοις
βοηθεῖν. οὐ μὴν ἀλλ’ ὁπότερον ἂν ποιήσωσιν, τό γ’ ἡμέτε-
ρον καλῶς ἕξει καὶ συμφερόντως. [138] ἤν τε γὰρ δόξῃ
τῶν πόλεων ταῖς προεχούσαις ἀπέχεσθαι τῶν ἀδικημάτων,
ἡμεῖς τούτων τῶν ἀγαθῶν τὴν αἰτίαν ἕξομεν· ἤν τ’
ἐπιχειρῶσιν ἀδικεῖν, ἐφ’ ἡμᾶς ἅπαντες οἱ δεδιότες καὶ
κακῶς πάσχοντες καταφεύξονται, πολλὰς ἱκετείας καὶ
δεήσεις ποιούμενοι, καὶ διδόντες οὐ μόνον τὴν ἡγεμονίαν,
ἀλλὰ καὶ σφᾶς αὐτούς. [139] ὥστ’ οὐκ ἀπορήσομεν μεθ’
ὧν κωλύσομεν τοὺς ἐξαμαρτάνοντας, ἀλλὰ πολλοὺς ἕξομεν
τοὺς ἑτοίμως καὶ προθύμως συναγωνιζομένους ἡμῖν. ποία
γὰρ πόλις ἢ τίς ἀνθρώπων οὐκ ἐπιθυμήσει μετασχεῖν τῆς
φιλίας καὶ τῆς συμμαχίας τῆς ἡμετέρας, ὅταν ὁρῶσι τοὺς
αὐτοὺς ἀμφότερα, καὶ δικαιοτάτους ὄντας καὶ μεγίστην δύνα-
μιν κεκτημένους, καὶ τοὺς μὲν ἄλλους σῴζειν καὶ βουλομέ-
νους καὶ δυναμένους, αὐτοὺς δὲ μηδεμιᾶς βοηθείας δεομέ-
νους; [140] πόσην δὲ χρὴ προσδοκᾶν ἐπίδοσιν τὰ τῆς
πόλεως λήψεσθαι, τοιαύτης εὐνοίας ἡμῖν παρὰ τῶν ἄλλων
ὑπαρξάσης; πόσον δὲ πλοῦτον εἰς τὴν πόλιν εἰσρυήσεσθαι,
δι’ ἡμῶν ἁπάσης τῆς Ἑλλάδος σῳζομένης; τίνας δ’ οὐκ
ἐπαινέσεσθαι τοὺς τοσούτων καὶ τηλικούτων ἀγαθῶν
αἰτίους γεγενημένους;
[141] Ἀλλὰ γὰρ οὐ δύναμαι διὰ τὴν ἡλικίαν
ἅπαντα τῷ λόγῳ περιλαβεῖν, ἃ τυγχάνω τῇ διανοίᾳ
καθορῶν, πλὴν ὅτι καλόν ἐστιν ἐν ταῖς τῶν ἄλλων ἀδικίαις
καὶ μανίαις πρώτους εὖ φρονήσαντας προστῆναι τῆς τῶν
Ἑλλήνων ἐλευθερίας, καὶ σωτῆρας ἀλλὰ μὴ λυμεῶνας
αὐτῶν κληθῆναι, καὶ περιβλέπτους ἐπ’ ἀρετῇ γενομένους
τὴν δόξαν τὴν τῶν προγόνων ἀναλαβεῖν.
[142] Κεφάλαιον δὲ τούτων ἐκεῖν’ ἔχω λέγειν, εἰς ὃ
πάντα τὰ προειρημένα συντείνει καὶ πρὸς ὃ χρὴ βλέποντας
τὰς πράξεις τὰς τῆς πόλεως δοκιμάζειν. δεῖ γὰρ ἡμᾶς,
εἴπερ βουλόμεθα διαλύσασθαι μὲν τὰς διαβολὰς ἃς ἔχομεν
ἐν τῷ παρόντι, παύσασθαι δὲ τῶν πολέμων τῶν μάτην
γιγνομένων, κτήσασθαι δὲ τῇ πόλει τὴν ἡγεμονίαν εἰς τὸν
ἅπαντα χρόνον, μισῆσαι μὲν ἁπάσας τὰς τυραννικὰς ἀρχὰς
καὶ τὰς δυναστείας, ἀναλογισαμένους τὰς συμφορὰς τὰς
ἐξ αὐτῶν γεγενημένας, ζηλῶσαι δὲ καὶ μιμήσασθαι τὰς ἐν
Λακεδαίμονι βασιλείας. [143] ἐκείνοις γὰρ ἀδικεῖν μὲν
ἧττον ἔξεστιν ἢ τοῖς ἰδιώταις, τοσούτῳ δὲ μακαριστότεροι
τυγχάνουσιν ὄντες τῶν βίᾳ τὰς τυραννίδας κατεχόντων,
ὅσον οἱ μὲν τοὺς τοιούτους ἀποκτείναντες τὰς μεγίστας
δωρεὰς παρὰ τῶν συμπολιτευομένων λαμβάνουσιν, ὑπὲρ
ἐκείνων δ’ οἱ μὴ τολμῶντες ἐν ταῖς μάχαις ἀποθνήσκειν
ἀτιμότεροι γίγνονται τῶν τὰς τάξεις λειπόντων καὶ τὰς
ἀσπίδας ἀποβαλλόντων. [144] ἄξιον οὖν ὀρέγεσθαι τῆς
τοιαύτης ἡγεμονίας. ἔνεστι δὲ τοῖς πράγμασιν ἡμῶν
τυχεῖν παρὰ τῶν Ἑλλήνων τῆς τιμῆς ταύτης, ἥνπερ ἐκεῖ-
νοι παρὰ τῶν πολιτῶν ἔχουσιν, ἢν ὑπολάβωσιν τὴν δύνα-
μιν τὴν ἡμετέραν μὴ δουλείας ἀλλὰ σωτηρίας αἰτίαν
αὑτοῖς ἔσεσθαι.
[145] Πολλῶν δὲ καὶ καλῶν λόγων ἐνόντων περὶ τὴν
ὑπόθεσιν ταύτην, ἐμοὶ μὲν ἀμφότερα συμβουλεύει παύσα-
σθαι λέγοντι, καὶ τὸ μῆκος τοῦ λόγου καὶ τὸ πλῆθος τῶν
ἐτῶν τῶν ἐμῶν· τοῖς δὲ νεωτέροις καὶ μᾶλλον ἀκμάζουσιν
ἢ ἐγὼ παραινῶ καὶ παρακελεύομαι τοιαῦτα καὶ λέγειν καὶ
γράφειν, ἐξ ὧν τὰς μεγίστας τῶν πόλεων καὶ τὰς εἰθισ-
μένας ταῖς ἄλλαις κακὰ παρέχειν προτρέψουσιν ἐπ’
ἀρετὴν καὶ δικαιοσύνην, ὡς ἐν ταῖς τῆς Ἑλλάδος
εὐπραγίαις συμβαίνει καὶ τὰ τῶν φιλοσόφων πράγματα
πολλῷ βελτίω γίγνεσθαι.
***
Αν λοιπόν μείνετε πιστοί σε όσα είπα και επιπλέον παρουσιάζετε πολεμική ικανότητα με την άσκηση και την προπαρασκευή, αλλά και ειρηνοφιλία με το να μην κάνετε τίποτε παρά το δίκαιο, όχι μόνο αυτή την πόλη θα κάνετε ευτυχισμένη αλλά και όλους τους άλλους Έλληνες. Γιατί καμιά άλλη πόλη δεν θα τολμήσει να τους βλάψει αλλά θα διστάζουν όλες και θα μένουν ήσυχες, όταν δουν ότι η δική μας δύναμη είναι σε αναμονή και έτοιμη να προσφέρει βοήθεια σε όσους αδικούνται. Αλλ' όμως, οτιδήποτε και να κάνουν, η δική μας κατάσταση θα είναι καλή και πλεονεκτική. Γιατί, αν οι μεγάλες πόλεις αποφασίσουν να απέχουν από άδικες ενέργειες, εμείς θα θεωρηθούμε η αιτία αυτών των αγαθών· αν πάλι επιχειρούν να αδικούν, σε μας θα βρουν καταφύγιο όσοι φοβούνται και βλάπτονται, κάνοντάς μας πολλές ικεσίες και παρακλήσεις και θα μας παραδώσουν όχι μόνο την ηγεμονία αλλά και τους εαυτούς τους. Έτσι, δεν θα στερηθούμε εκείνους με τους οποίους θα εμποδίσουμε όσους κάνουν κακό στους άλλους, αλλά θα έχουμε πολλούς που φανερά και πρόθυμα θα αγωνίζονται μαζί μας. Γιατί ποια πόλη ή ποιος άνθρωπος δεν θα θελήσει να μετάσχει στη δική μας φιλία και συμμαχία, όταν βλέπουν πως εμείς έχουμε και τα δύο, δηλαδή και δικαιότατοι είμαστε και έχουμε πολύ μεγάλη δύναμη, και πως θέλουμε και μπορούμε να σώζουμε τους άλλους, ενώ εμείς δεν έχουμε καθόλου ανάγκη από βοήθεια; Και πόση πρόοδο πρέπει να περιμένετε πως θα σημειώσει η πόλη, αν τέτοια εύνοια δείξουν οι άλλοι για μας; Και πόσος πλούτος δε θα εισρεύσει στην πόλη, αν χάρη σε μας σώζεται όλη η Ελλάδα; Και ποιοι δεν θα επαινέσουν εκείνους που θα έχουν γίνει αίτιοι τόσο πολλών και τόσο μεγάλων αγαθών; Αλλά βέβαια δεν μπορώ εξαιτίας της ηλικίας μου να περιλάβω στο λόγο μου όλα όσα συμβαίνει να βλέπω καθαρά με το μυαλό μου, εκτός από το ότι είναι ωραίο πράγμα, μέσα στις αδικίες και την τρέλα των άλλων, εμείς πρώτοι να ορθοφρονήσουμε και να γίνουμε οι προστάτες της ελευθερίας των Ελλήνων και να ονομαστούμε σωτήρες και όχι καταστροφείς αυτών και αφού γίνουμε αξιοθαύμαστοι για την αρετή μας να αποχτήσουμε πάλι τη δόξα των προγόνων μας.
Και για συμπέρασμα όλων αυτών έχω να πω τούτο, στο οποίο συντείνουν όλα όσα προηγουμένως ειπώθηκαν και προς το οποίο αποβλέποντες πρέπει να εξετάζετε όλες τις ενέργειες της πόλης. Πρέπει δηλαδή εμείς, αν βέβαια θέλουμε να διαλύσουμε τις διαβολές που μας βαραίνουν αυτή τη στιγμή και να σταματήσουμε τους πολέμους που γίνονται άσκοπα και να αποχτήσουμε για την πόλη μας την ηγεμονία για πάντα, να μισήσουμε όλες τις τυραννικές εξουσίες και τις καταδυναστεύσεις, αφού αναλογιστούμε τις συμφορές που προήλθαν από αυτές και να γίνουμε ζηλωτές και μιμητές της σπαρτιατικής βασιλείας. Εκείνοι δηλαδή έχουν μικρότερη δυνατότητα από όση οι ιδιώτες να αδικούν και είναι τόσο περισσότερο αξιοζήλευτοι από εκείνους που κατέχουν με τη βία την τυραννική εξουσία, όσο εκείνοι που σκοτώνουν τους τυράννους παίρνουν τα πιο μεγάλα δώρα από τους συμπολίτες τους, ενώ όσοι δεν έχουν το θάρρος να σκοτώνονται για κείνους στις μάχες περιφρονούνται πιο πολύ από ό,τι οι λιποτάκτες και ριψάσπιδες. Αξίζει λοιπόν να επιθυμείτε μια τέτοια ηγεμονία. Και είναι δυνατόν η δική μας θέση να έχει μια τέτοια τιμή από τους Έλληνες, την οποία βέβαια έχουν εκείνοι από τους πολίτες τους, αρκεί να πειστούν πως η δική μας δύναμη θα είναι γι' αυτούς αιτία όχι δουλείας αλλά σωτηρίας.
Αλλά, ενώ υπάρχουν πολλά και καλά επιχειρήματα σχετικά με αυτό το θέμα, δυο πράγματα με συμβουλεύουν να τελειώσω το λόγο μου, και το μήκος της ομιλίας μου και ο μεγάλος αριθμός των ετών μου. Προτρέπω όμως και συμβουλεύω τους νεωτέρους και πιο ακμαίους από μένα να λένε και να γράφουν τέτοια, με τα οποία θα παρακινήσουν τις πιο μεγάλες πόλεις και κείνες που είναι συνηθισμένες να κάνουν κακό στις άλλες στην αρετή και στη δικαιοσύνη, γιατί όταν η Ελλάδα είναι ευτυχισμένη και η θέση των μορφωμένων ανθρώπων βελτιώνεται πολύ.
Αν λοιπόν μείνετε πιστοί σε όσα είπα και επιπλέον παρουσιάζετε πολεμική ικανότητα με την άσκηση και την προπαρασκευή, αλλά και ειρηνοφιλία με το να μην κάνετε τίποτε παρά το δίκαιο, όχι μόνο αυτή την πόλη θα κάνετε ευτυχισμένη αλλά και όλους τους άλλους Έλληνες. Γιατί καμιά άλλη πόλη δεν θα τολμήσει να τους βλάψει αλλά θα διστάζουν όλες και θα μένουν ήσυχες, όταν δουν ότι η δική μας δύναμη είναι σε αναμονή και έτοιμη να προσφέρει βοήθεια σε όσους αδικούνται. Αλλ' όμως, οτιδήποτε και να κάνουν, η δική μας κατάσταση θα είναι καλή και πλεονεκτική. Γιατί, αν οι μεγάλες πόλεις αποφασίσουν να απέχουν από άδικες ενέργειες, εμείς θα θεωρηθούμε η αιτία αυτών των αγαθών· αν πάλι επιχειρούν να αδικούν, σε μας θα βρουν καταφύγιο όσοι φοβούνται και βλάπτονται, κάνοντάς μας πολλές ικεσίες και παρακλήσεις και θα μας παραδώσουν όχι μόνο την ηγεμονία αλλά και τους εαυτούς τους. Έτσι, δεν θα στερηθούμε εκείνους με τους οποίους θα εμποδίσουμε όσους κάνουν κακό στους άλλους, αλλά θα έχουμε πολλούς που φανερά και πρόθυμα θα αγωνίζονται μαζί μας. Γιατί ποια πόλη ή ποιος άνθρωπος δεν θα θελήσει να μετάσχει στη δική μας φιλία και συμμαχία, όταν βλέπουν πως εμείς έχουμε και τα δύο, δηλαδή και δικαιότατοι είμαστε και έχουμε πολύ μεγάλη δύναμη, και πως θέλουμε και μπορούμε να σώζουμε τους άλλους, ενώ εμείς δεν έχουμε καθόλου ανάγκη από βοήθεια; Και πόση πρόοδο πρέπει να περιμένετε πως θα σημειώσει η πόλη, αν τέτοια εύνοια δείξουν οι άλλοι για μας; Και πόσος πλούτος δε θα εισρεύσει στην πόλη, αν χάρη σε μας σώζεται όλη η Ελλάδα; Και ποιοι δεν θα επαινέσουν εκείνους που θα έχουν γίνει αίτιοι τόσο πολλών και τόσο μεγάλων αγαθών; Αλλά βέβαια δεν μπορώ εξαιτίας της ηλικίας μου να περιλάβω στο λόγο μου όλα όσα συμβαίνει να βλέπω καθαρά με το μυαλό μου, εκτός από το ότι είναι ωραίο πράγμα, μέσα στις αδικίες και την τρέλα των άλλων, εμείς πρώτοι να ορθοφρονήσουμε και να γίνουμε οι προστάτες της ελευθερίας των Ελλήνων και να ονομαστούμε σωτήρες και όχι καταστροφείς αυτών και αφού γίνουμε αξιοθαύμαστοι για την αρετή μας να αποχτήσουμε πάλι τη δόξα των προγόνων μας.
Και για συμπέρασμα όλων αυτών έχω να πω τούτο, στο οποίο συντείνουν όλα όσα προηγουμένως ειπώθηκαν και προς το οποίο αποβλέποντες πρέπει να εξετάζετε όλες τις ενέργειες της πόλης. Πρέπει δηλαδή εμείς, αν βέβαια θέλουμε να διαλύσουμε τις διαβολές που μας βαραίνουν αυτή τη στιγμή και να σταματήσουμε τους πολέμους που γίνονται άσκοπα και να αποχτήσουμε για την πόλη μας την ηγεμονία για πάντα, να μισήσουμε όλες τις τυραννικές εξουσίες και τις καταδυναστεύσεις, αφού αναλογιστούμε τις συμφορές που προήλθαν από αυτές και να γίνουμε ζηλωτές και μιμητές της σπαρτιατικής βασιλείας. Εκείνοι δηλαδή έχουν μικρότερη δυνατότητα από όση οι ιδιώτες να αδικούν και είναι τόσο περισσότερο αξιοζήλευτοι από εκείνους που κατέχουν με τη βία την τυραννική εξουσία, όσο εκείνοι που σκοτώνουν τους τυράννους παίρνουν τα πιο μεγάλα δώρα από τους συμπολίτες τους, ενώ όσοι δεν έχουν το θάρρος να σκοτώνονται για κείνους στις μάχες περιφρονούνται πιο πολύ από ό,τι οι λιποτάκτες και ριψάσπιδες. Αξίζει λοιπόν να επιθυμείτε μια τέτοια ηγεμονία. Και είναι δυνατόν η δική μας θέση να έχει μια τέτοια τιμή από τους Έλληνες, την οποία βέβαια έχουν εκείνοι από τους πολίτες τους, αρκεί να πειστούν πως η δική μας δύναμη θα είναι γι' αυτούς αιτία όχι δουλείας αλλά σωτηρίας.
Αλλά, ενώ υπάρχουν πολλά και καλά επιχειρήματα σχετικά με αυτό το θέμα, δυο πράγματα με συμβουλεύουν να τελειώσω το λόγο μου, και το μήκος της ομιλίας μου και ο μεγάλος αριθμός των ετών μου. Προτρέπω όμως και συμβουλεύω τους νεωτέρους και πιο ακμαίους από μένα να λένε και να γράφουν τέτοια, με τα οποία θα παρακινήσουν τις πιο μεγάλες πόλεις και κείνες που είναι συνηθισμένες να κάνουν κακό στις άλλες στην αρετή και στη δικαιοσύνη, γιατί όταν η Ελλάδα είναι ευτυχισμένη και η θέση των μορφωμένων ανθρώπων βελτιώνεται πολύ.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)