Κάθε σχέση περνάει φάσεις. Κάποιες μοιάζουν εύκολες και άκρως διασκεδαστικές ενώ κάποιες άλλες δοκιμάζουν τα όρια των συντρόφων αλλά και την αφοσίωσή τους. Πώς όμως μπορεί κάθε φάση να επηρεάσει την πορεία μιας σχέσης; Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να δεις μια σχέση πιο σοβαρά;
Αγαπάμε όχι βρίσκοντας ένα τέλειο άτομο, αλλά μαθαίνοντας να βλέπουμε τέλεια ένα ατελές άτομο
Έχετε κουραστεί ποτέ από μια σχέση στο παρελθόν; Έχετε κοιτάξει ποτέ το άτομο με το οποίο είστε μαζί και έχετε πει, «Πρέπει να φύγω από αυτή τη σχέση»; Τις περισσότερες φορές εγκαταλείπουμε τις σχέσεις απλώς και μόνο επειδή αγνοούμε το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε. Παλεύουμε με αυτό που δεν ξέρουμε.
Υπάρχουν πέντε στάδια σχέσης που απαιτούν διαφορετικά επίπεδα προσεγγίσεων, απαντήσεων και ωριμότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις σχέσεις επειδή δεν είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν τις προηγούμενες προσεγγίσεις και νοοτροπίες τους στις σχέσεις.
Προσοχή όμως στο 4ο και 5ο στάδιο! Η τροχιά των σχέσεων τις περισσότερες φορές συνήθως πηγαίνει από τη λειτουργία ενθουσιασμού μέσω της γλυκιάς, της άσχημης, της βαρετής προς την εφησυχαστική και εκνευριστική κατάσταση.
Η τροχιά των σχέσεων τις περισσότερες φορές συνήθως πηγαίνει από τον ενθουσιασμό στην εφησυχαστική ή εκνευριστική κατάσταση. Χωρίς αμφιβολία, κάθε στάδιο των σχέσεων θα έχει μεγάλη απαίτηση για τη δέσμευσή σας, τη συμπόνια, τη συναισθηματική ικανότητα και την ωριμότητά σας. Είτε πρόκειται για σχέση ζευγαριών είτε για εραστές, τα στάδια είναι ίδια, μόνο με κάποιες ήπιες προσαρμογές.
#1 Η Άχαρη Φάση: Όσο καλή χημεία κι αν έχεις με κάποιον, υπάρχει πάντα μία πρώτη άβολη φάση πριν, και πολλές φορές μετά, από το πρώτο ραντεβού. Καθώς κάθε πλευρά διερευνά το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος αλλά και ανταπόκριση, αυτή η φάση είναι μία από τις πιο δύσκολες και λιγότερο απολαυστικές για κάθε νέο ζευγάρι. Είναι όμως και μία φάση που δεν μπορείς να αποφύγεις.
Και οι δύο πλευρές έχουν άγχος, υπεραναλύουν και ανησυχούν για το αν αυτό θα είναι ένα ακόμα αποτυχημένο πρώτο ραντεβού. Πάντα λοιπόν να βγαίνεις ένα δεύτερο ή και τρίτο ραντεβού πριν να απορρίψεις το άτομο απέναντί σου, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ακριβώς ο εαυτός τους τόσο νωρίς σε μια γνωριμία. Όταν αυτό το στάδιο περάσει, τα πράγματα γίνονται πιο απλά». Το κλειδί λοιπόν είναι η επικοινωνία.
#2 Το στάδιο έλξης: Αυτό είναι το στάδιο που έχεις πάντα πεταλούδες στο στομάχι σου! Αυτό είναι το στάδιο όπου ελέγχεστε πλήρως από τις ορμόνες του ενθουσιασμού. Σε αυτό το στάδιο έχεις εμμονή. Η σωματική (σεξουαλική) έλξη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Αυτό είναι που κάνει τις παλάμες σας να ιδρώνουν, το πρόσωπό σας να κοκκινίζει και η καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα διαδοχικά.
#3 Η Ρομαντική σκηνή: Αυτή η μοναδική σκηνή είναι γεμάτη με πολλή ευφορία και πληθωρικότητα. Αυτό είναι το στάδιο που αποδίδεται με τη διαχρονική έκφραση «η αγάπη είναι τυφλή». Το επίπεδο ενδορφίνης σας είναι άνευ προηγουμένου υψηλό σε αυτό το επίπεδο και αρχίζετε να νιώθετε μια μοναδική αίσθηση γαλήνης και ασφάλειας για τη σχέση. Αυτό το στάδιο της αυταπάτης στρέφει την προσοχή σας μόνο στα καλά πράγματα του συντρόφου σας και σκεπάζει τα άσχημα.
Αυτό το στάδιο είναι γεμάτο με πολλές δαπανηρές παραδοχές και συχνά ονομάζεται «Στάδιο Αναδοχής». Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες υποθέσεις σε αυτό το στάδιο είναι λανθασμένες! Αυτές οι υποθέσεις μπορεί να είναι πολύ δαπανηρές και πολλές φορές, μας κοστίζουν τις ίδιες τις σχέσεις μας!
#4 Το Πνευματικό Στάδιο: Ο Λέων Τολστόι είπε κάποτε, «Τίποτα δεν είναι τόσο απαραίτητο για έναν νεαρό άνδρα όσο η συντροφιά μιας έξυπνης γυναίκας». Αυτό είναι το στάδιο όπου η «Εξυπνάδα» και όχι η «ελκυστικότητα» είναι σέξι! Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι συμβατοί διανοητικά βλέπουν κανονικά τη σχέση ως κόλαση σε αυτό το στάδιο. Είναι τότε όπου η ρομαντική αγάπη αρχίζει να εξομαλύνεται ή να φθείρεται και τώρα ασχολείστε περισσότερο με τον διανοητικό λόγο ή τη συναναστροφή. Αρχίζετε να παρατηρείτε τα ελαττώματα και τις ανεπάρκειες του συντρόφου σας. Όλα τα κρυμμένα ελαττώματα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ανοιχτά πνευματικά χτυπήματα! Όσοι βρίσκονται στα στάδια της Έλξης και του Ρομαντικού πιθανότατα πιστεύουν ότι θα βρίσκονται σε αυτά τα στάδια για πάντα, και αυτές είναι οι πιο απατηλές υποθέσεις στις σχέσεις.
Αυτό ονομάζεται επίσης «στάδιο ερεθισμού» επειδή όλοι οι ερεθισμοί και οι απογοητεύσεις κορυφώνονται σε αυτό το στάδιο. Στην πραγματικότητα, σε αυτό το στάδιο, τα ζευγάρια ή οι ερωτευμένοι αρχίζουν να αμφισβητούν και να αμφισβητούν τις προηγούμενες υποθέσεις τους και να επιβεβαιώνουν την αλήθεια των προηγούμενων ισχυρισμών τους. Είναι ένα στάδιο που κοιτάς τον σύντροφό σου και μπορεί λανθασμένα να συμπεράνεις ότι και οι δύο δεν έχετε μέλλον μαζί! Εκείνοι που αποφασίζουν να μείνουν μαζί σε αυτό το στάδιο το κάνουν είτε αναγνωρίζοντας τα ελαττώματα είτε κρατώντας τα θετικά πράγματα που τους προσέλκυσαν αρχικά στον σύντροφό τους. Αυτό είναι το πιο δύσκολο στάδιο των σχέσεων, γιατί απαιτεί βαθιά πεποίθηση, συμβιβασμό και θυσίες για να παραμείνεις με τον σύντροφό σου σε αυτό το στάδιο.
Μερικές από τις προκλήσεις του πνευματικού σταδίου είναι τα ζητήματα της σύγκρισης, της ανασφάλειας, της κατάχρησης, των συμπλεγμάτων (σύμπλεγμα κατωτερότητας και ανωτερότητας), της άμυνας, της κρίσης ταυτότητας, της ασυμβατότητας και των εξωτερικών παρεμβάσεων. Καθένα από αυτά απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση, αλλά όλα απαιτούν από τους εραστές ή τα ζευγάρια να χτίσουν μια υγιή αυτοεκτίμηση. Εκτός από τις περιπτώσεις ακραίας κατάχρησης και ασυμβίβαστων διαφορών, υπάρχει μεγάλη ελπίδα ότι οι απαραίτητες προσαρμογές, οι βαθιές δεσμεύσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός μπορούν να οδηγήσουν τους δύο εταίρους στο επόμενο επίπεδο.
#5 Η Ασταθής Φάση
Αυτή είναι η στιγμή που ένα ζευγάρι αποφασίζει το κατά πόσο η νέα αυτή σχέση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μακροπρόθεσμο και, ως τέτοια, είναι γεμάτη αμφιβολία και για τους δύο συντρόφους. Μπορεί ακόμα να ξανασκέφτεσαι το κατά πόσο ταιριάζουν οι ζωές και οι αξίες σας. «Το κλειδί και εδώ είναι η ανοιχτή επικοινωνία» λένε οι ειδικοί.
Πριν να πας σε ένα πιο σοβαρό βήμα ρώτα ευθέως τον σύντροφό σου τι θέλει από μία σχέση. Πώς φαντάζεται να ζήσει τη ζωή του στο μέλλον, ποιες είναι οι πρωταρχικές αξίες του. Αυτή είναι η φάση που και οι δύο πρέπει συνειδητά να αποφασίσουν να δουλέψουν τη σχέση τους, με βάση όλα τα υπέροχα συναισθήματα της προηγούμενης φάσης.
Οι προκλήσεις θα υπάρχουν πάντα, όμως τα ζευγάρια που τις ξεπερνούν μαζί εμβαθύνουν τη σχέση τους και χτίζουν εμπιστοσύνη. Μια σχέση που δεν αξίζει να προχωρήσει χαρακτηρίζεται από μία βασική αίσθηση: ότι είσαι μόνος σου. «Δεν μπορείς να πεις στον σύντροφό σου πώς νιώθεις; Γιατί; Μήπως δεν ανοίγεσαι αρκετά ή μήπως ο άλλος δεν θέλει να δουλέψει όσα προκαλούν τριβές; Σκέψου γιατί συμβαίνει αυτό και συζήτησέ το εκτενώς με τον σύντροφό σου».
#6 Το Στάδιο Αποδοχής: Αυτό είναι το στάδιο όπου θα χρειαστεί να κάνετε πολλές προσαρμογές. Ένα στάδιο όπου θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τα ελαττώματα και τις ανεπάρκειες του άλλου. Το στάδιο της Αποδοχής μας μετατοπίζει από τις «υποθέσεις» στην «πραγματικότητα». Εδώ πρέπει να αποδεχτείτε σθεναρά τους συντρόφους σας βοηθώντας τους να επιλύσουν τα ελαττώματά τους. Σε μια συζυγική σχέση, οι πραγματικότητες της ζωής, της εργασίας, των οικιακών ευθυνών, των παιδιών και του ατομικού τρόπου ζωής καθορίζουν πόσο θα διαρκέσει αυτό το στάδιο.
#7 Το Στάδιο Ωριμότητας: Ο Bill Lemley είπε κάποτε, «Όταν κανείς γύρω σας δεν φαίνεται να μετράει, είναι καιρός να ελέγξετε το μέτρο σας» . Αυτό είναι το στάδιο όπου πρέπει να εγκαταλείψουμε εντελώς τις ανθυγιεινές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Για να ζήσουμε μια παραγωγική και ικανοποιητική σχέση, πρέπει σταδιακά να εγκαταλείπουμε τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Όταν εγκαταλείπουμε τις ανθυγιεινές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες μας από τους άλλους, αρχίζουμε να βλέπουμε και να εκτιμούμε την αξία τους. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσετε ότι η αληθινή αγάπη δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα. Είναι η αποδοχή ενός ατόμου όπως είναι και ο σεβασμός των διαφορών. Αυτό είναι το τελικό στάδιο όπου προσαρμόζετε πλήρως τον σύντροφό σας και μερικές φορές παραβλέπετε πολλά πράγματα. Ένα στάδιο όπου μαθαίνεις να βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα και να βλέπεις τη δύναμη στις διαφορές σου.
Πολλές φορές, οι σχέσεις δεν περνούν από το πνευματικό στάδιο. Εδώ συμβαίνουν οι περισσότεροι χωρισμοί και διαζύγια. Πρέπει να είστε σε θέση να αξιολογήσετε πού βρίσκεται η σχέση σας για να γνωρίζετε την προσέγγιση που χρειάζεται. Η σχετική ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι η εξής: Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε; Και πώς μπορείτε να διατηρήσετε ή να ανακτήσετε τα «υψηλά» που νιώσατε στα στάδια της Έλξης και του Ρομαντισμού;
Μερικές φορές, η αντιμετώπιση των ελαττωμάτων του συντρόφου σας θα επηρεάσει αρνητικά την έλξη σας προς αυτόν. Χάνεις το ρομαντικό ενδιαφέρον για τον σύντροφό σου; Μπορείτε να το φέρετε ξανά στη ζωή με άφθονα ραντεβού. Μην σταματάς τα παιχνιδιάρικα πράγματα που κάνατε όταν ήσασταν ερωτευμένοι. Αγκαλιάστε συχνά και απολαύστε τη γεύση του μακροχρόνιου φιλιού αν είστε παντρεμένα ζευγάρια. Ενισχύστε τη σεξουαλική σας ζωή και φέρτε ποικιλίες στο κρεβάτι ως παντρεμένα ζευγάρια. Εάν δεν είστε ακόμη παντρεμένοι, σεβαστείτε τα όρια και ανταλλάξτε δώρα σχεδόν κάθε φορά. Μην περιμένετε ειδικές περιστάσεις για να δείξετε την αγάπη σας στον σύντροφό σας, κάντε κάθε στιγμή να μετράει. Μην επιτρέψετε απλώς να συμβεί οικειότητα, ξεκινήστε την οικειότητα.
Απολαύστε τα στάδια έλξης και ρομαντισμού αν είστε ακόμα εκεί, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι ένα μεγάλο επίπεδο θυσίας βρίσκεται μπροστά σας. Δεν υπάρχει τέλειος γάμος ή σχέση. Όλα γίνονται καλύτερα καθώς αρχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω τους. Το τέλειο δεν υπάρχει. είναι αυτό που όλοι προσπαθούμε. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να κάνετε προσαρμογές και αλλαγές για να κάνετε τη σχέση σας ικανοποιητική.
Σταματήστε να συγκρίνετε τον σύντροφό σας με άλλους. Αντίθετα, καλλιεργήστε τη συνήθεια να εκτιμάτε τον σύντροφό σας καθημερινά και δώστε του χώρο για βελτίωση. Υπάρχει μια κοινή παροιμία που λέει: «Αυτό που εκτιμάς, αυτό πρέπει να συνεχίσεις να το εκτιμάς» . Πολλές φορές, δεν ξέρουμε τι έχουμε μέχρι να το χάσουμε, μέχρι να το βρει κάποιος άλλος που το θεωρεί πιο πολύτιμο! Σταματήστε να θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο στις σχέσεις. Ό,τι θεωρείς δεδομένο, απλά θεωρείται!
Όπως λένε «Αν δίνεις τα πάντα σε κάποιον και δεν είναι αρκετό, τα δίνεις σε λάθος άνθρωπο»
Έχετε κουραστεί ποτέ από μια σχέση στο παρελθόν; Έχετε κοιτάξει ποτέ το άτομο με το οποίο είστε μαζί και έχετε πει, «Πρέπει να φύγω από αυτή τη σχέση»; Τις περισσότερες φορές εγκαταλείπουμε τις σχέσεις απλώς και μόνο επειδή αγνοούμε το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε. Παλεύουμε με αυτό που δεν ξέρουμε.
Υπάρχουν πέντε στάδια σχέσης που απαιτούν διαφορετικά επίπεδα προσεγγίσεων, απαντήσεων και ωριμότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις σχέσεις επειδή δεν είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν τις προηγούμενες προσεγγίσεις και νοοτροπίες τους στις σχέσεις.
Προσοχή όμως στο 4ο και 5ο στάδιο! Η τροχιά των σχέσεων τις περισσότερες φορές συνήθως πηγαίνει από τη λειτουργία ενθουσιασμού μέσω της γλυκιάς, της άσχημης, της βαρετής προς την εφησυχαστική και εκνευριστική κατάσταση.
Η τροχιά των σχέσεων τις περισσότερες φορές συνήθως πηγαίνει από τον ενθουσιασμό στην εφησυχαστική ή εκνευριστική κατάσταση. Χωρίς αμφιβολία, κάθε στάδιο των σχέσεων θα έχει μεγάλη απαίτηση για τη δέσμευσή σας, τη συμπόνια, τη συναισθηματική ικανότητα και την ωριμότητά σας. Είτε πρόκειται για σχέση ζευγαριών είτε για εραστές, τα στάδια είναι ίδια, μόνο με κάποιες ήπιες προσαρμογές.
#1 Η Άχαρη Φάση: Όσο καλή χημεία κι αν έχεις με κάποιον, υπάρχει πάντα μία πρώτη άβολη φάση πριν, και πολλές φορές μετά, από το πρώτο ραντεβού. Καθώς κάθε πλευρά διερευνά το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος αλλά και ανταπόκριση, αυτή η φάση είναι μία από τις πιο δύσκολες και λιγότερο απολαυστικές για κάθε νέο ζευγάρι. Είναι όμως και μία φάση που δεν μπορείς να αποφύγεις.
Και οι δύο πλευρές έχουν άγχος, υπεραναλύουν και ανησυχούν για το αν αυτό θα είναι ένα ακόμα αποτυχημένο πρώτο ραντεβού. Πάντα λοιπόν να βγαίνεις ένα δεύτερο ή και τρίτο ραντεβού πριν να απορρίψεις το άτομο απέναντί σου, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ακριβώς ο εαυτός τους τόσο νωρίς σε μια γνωριμία. Όταν αυτό το στάδιο περάσει, τα πράγματα γίνονται πιο απλά». Το κλειδί λοιπόν είναι η επικοινωνία.
#2 Το στάδιο έλξης: Αυτό είναι το στάδιο που έχεις πάντα πεταλούδες στο στομάχι σου! Αυτό είναι το στάδιο όπου ελέγχεστε πλήρως από τις ορμόνες του ενθουσιασμού. Σε αυτό το στάδιο έχεις εμμονή. Η σωματική (σεξουαλική) έλξη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Αυτό είναι που κάνει τις παλάμες σας να ιδρώνουν, το πρόσωπό σας να κοκκινίζει και η καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα διαδοχικά.
#3 Η Ρομαντική σκηνή: Αυτή η μοναδική σκηνή είναι γεμάτη με πολλή ευφορία και πληθωρικότητα. Αυτό είναι το στάδιο που αποδίδεται με τη διαχρονική έκφραση «η αγάπη είναι τυφλή». Το επίπεδο ενδορφίνης σας είναι άνευ προηγουμένου υψηλό σε αυτό το επίπεδο και αρχίζετε να νιώθετε μια μοναδική αίσθηση γαλήνης και ασφάλειας για τη σχέση. Αυτό το στάδιο της αυταπάτης στρέφει την προσοχή σας μόνο στα καλά πράγματα του συντρόφου σας και σκεπάζει τα άσχημα.
Αυτό το στάδιο είναι γεμάτο με πολλές δαπανηρές παραδοχές και συχνά ονομάζεται «Στάδιο Αναδοχής». Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες υποθέσεις σε αυτό το στάδιο είναι λανθασμένες! Αυτές οι υποθέσεις μπορεί να είναι πολύ δαπανηρές και πολλές φορές, μας κοστίζουν τις ίδιες τις σχέσεις μας!
#4 Το Πνευματικό Στάδιο: Ο Λέων Τολστόι είπε κάποτε, «Τίποτα δεν είναι τόσο απαραίτητο για έναν νεαρό άνδρα όσο η συντροφιά μιας έξυπνης γυναίκας». Αυτό είναι το στάδιο όπου η «Εξυπνάδα» και όχι η «ελκυστικότητα» είναι σέξι! Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι συμβατοί διανοητικά βλέπουν κανονικά τη σχέση ως κόλαση σε αυτό το στάδιο. Είναι τότε όπου η ρομαντική αγάπη αρχίζει να εξομαλύνεται ή να φθείρεται και τώρα ασχολείστε περισσότερο με τον διανοητικό λόγο ή τη συναναστροφή. Αρχίζετε να παρατηρείτε τα ελαττώματα και τις ανεπάρκειες του συντρόφου σας. Όλα τα κρυμμένα ελαττώματα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ανοιχτά πνευματικά χτυπήματα! Όσοι βρίσκονται στα στάδια της Έλξης και του Ρομαντικού πιθανότατα πιστεύουν ότι θα βρίσκονται σε αυτά τα στάδια για πάντα, και αυτές είναι οι πιο απατηλές υποθέσεις στις σχέσεις.
Αυτό ονομάζεται επίσης «στάδιο ερεθισμού» επειδή όλοι οι ερεθισμοί και οι απογοητεύσεις κορυφώνονται σε αυτό το στάδιο. Στην πραγματικότητα, σε αυτό το στάδιο, τα ζευγάρια ή οι ερωτευμένοι αρχίζουν να αμφισβητούν και να αμφισβητούν τις προηγούμενες υποθέσεις τους και να επιβεβαιώνουν την αλήθεια των προηγούμενων ισχυρισμών τους. Είναι ένα στάδιο που κοιτάς τον σύντροφό σου και μπορεί λανθασμένα να συμπεράνεις ότι και οι δύο δεν έχετε μέλλον μαζί! Εκείνοι που αποφασίζουν να μείνουν μαζί σε αυτό το στάδιο το κάνουν είτε αναγνωρίζοντας τα ελαττώματα είτε κρατώντας τα θετικά πράγματα που τους προσέλκυσαν αρχικά στον σύντροφό τους. Αυτό είναι το πιο δύσκολο στάδιο των σχέσεων, γιατί απαιτεί βαθιά πεποίθηση, συμβιβασμό και θυσίες για να παραμείνεις με τον σύντροφό σου σε αυτό το στάδιο.
Μερικές από τις προκλήσεις του πνευματικού σταδίου είναι τα ζητήματα της σύγκρισης, της ανασφάλειας, της κατάχρησης, των συμπλεγμάτων (σύμπλεγμα κατωτερότητας και ανωτερότητας), της άμυνας, της κρίσης ταυτότητας, της ασυμβατότητας και των εξωτερικών παρεμβάσεων. Καθένα από αυτά απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση, αλλά όλα απαιτούν από τους εραστές ή τα ζευγάρια να χτίσουν μια υγιή αυτοεκτίμηση. Εκτός από τις περιπτώσεις ακραίας κατάχρησης και ασυμβίβαστων διαφορών, υπάρχει μεγάλη ελπίδα ότι οι απαραίτητες προσαρμογές, οι βαθιές δεσμεύσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός μπορούν να οδηγήσουν τους δύο εταίρους στο επόμενο επίπεδο.
#5 Η Ασταθής Φάση
Αυτή είναι η στιγμή που ένα ζευγάρι αποφασίζει το κατά πόσο η νέα αυτή σχέση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μακροπρόθεσμο και, ως τέτοια, είναι γεμάτη αμφιβολία και για τους δύο συντρόφους. Μπορεί ακόμα να ξανασκέφτεσαι το κατά πόσο ταιριάζουν οι ζωές και οι αξίες σας. «Το κλειδί και εδώ είναι η ανοιχτή επικοινωνία» λένε οι ειδικοί.
Πριν να πας σε ένα πιο σοβαρό βήμα ρώτα ευθέως τον σύντροφό σου τι θέλει από μία σχέση. Πώς φαντάζεται να ζήσει τη ζωή του στο μέλλον, ποιες είναι οι πρωταρχικές αξίες του. Αυτή είναι η φάση που και οι δύο πρέπει συνειδητά να αποφασίσουν να δουλέψουν τη σχέση τους, με βάση όλα τα υπέροχα συναισθήματα της προηγούμενης φάσης.
Οι προκλήσεις θα υπάρχουν πάντα, όμως τα ζευγάρια που τις ξεπερνούν μαζί εμβαθύνουν τη σχέση τους και χτίζουν εμπιστοσύνη. Μια σχέση που δεν αξίζει να προχωρήσει χαρακτηρίζεται από μία βασική αίσθηση: ότι είσαι μόνος σου. «Δεν μπορείς να πεις στον σύντροφό σου πώς νιώθεις; Γιατί; Μήπως δεν ανοίγεσαι αρκετά ή μήπως ο άλλος δεν θέλει να δουλέψει όσα προκαλούν τριβές; Σκέψου γιατί συμβαίνει αυτό και συζήτησέ το εκτενώς με τον σύντροφό σου».
#6 Το Στάδιο Αποδοχής: Αυτό είναι το στάδιο όπου θα χρειαστεί να κάνετε πολλές προσαρμογές. Ένα στάδιο όπου θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τα ελαττώματα και τις ανεπάρκειες του άλλου. Το στάδιο της Αποδοχής μας μετατοπίζει από τις «υποθέσεις» στην «πραγματικότητα». Εδώ πρέπει να αποδεχτείτε σθεναρά τους συντρόφους σας βοηθώντας τους να επιλύσουν τα ελαττώματά τους. Σε μια συζυγική σχέση, οι πραγματικότητες της ζωής, της εργασίας, των οικιακών ευθυνών, των παιδιών και του ατομικού τρόπου ζωής καθορίζουν πόσο θα διαρκέσει αυτό το στάδιο.
#7 Το Στάδιο Ωριμότητας: Ο Bill Lemley είπε κάποτε, «Όταν κανείς γύρω σας δεν φαίνεται να μετράει, είναι καιρός να ελέγξετε το μέτρο σας» . Αυτό είναι το στάδιο όπου πρέπει να εγκαταλείψουμε εντελώς τις ανθυγιεινές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Για να ζήσουμε μια παραγωγική και ικανοποιητική σχέση, πρέπει σταδιακά να εγκαταλείπουμε τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Όταν εγκαταλείπουμε τις ανθυγιεινές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες μας από τους άλλους, αρχίζουμε να βλέπουμε και να εκτιμούμε την αξία τους. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσετε ότι η αληθινή αγάπη δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα. Είναι η αποδοχή ενός ατόμου όπως είναι και ο σεβασμός των διαφορών. Αυτό είναι το τελικό στάδιο όπου προσαρμόζετε πλήρως τον σύντροφό σας και μερικές φορές παραβλέπετε πολλά πράγματα. Ένα στάδιο όπου μαθαίνεις να βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα και να βλέπεις τη δύναμη στις διαφορές σου.
Πολλές φορές, οι σχέσεις δεν περνούν από το πνευματικό στάδιο. Εδώ συμβαίνουν οι περισσότεροι χωρισμοί και διαζύγια. Πρέπει να είστε σε θέση να αξιολογήσετε πού βρίσκεται η σχέση σας για να γνωρίζετε την προσέγγιση που χρειάζεται. Η σχετική ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι η εξής: Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε; Και πώς μπορείτε να διατηρήσετε ή να ανακτήσετε τα «υψηλά» που νιώσατε στα στάδια της Έλξης και του Ρομαντισμού;
Μερικές φορές, η αντιμετώπιση των ελαττωμάτων του συντρόφου σας θα επηρεάσει αρνητικά την έλξη σας προς αυτόν. Χάνεις το ρομαντικό ενδιαφέρον για τον σύντροφό σου; Μπορείτε να το φέρετε ξανά στη ζωή με άφθονα ραντεβού. Μην σταματάς τα παιχνιδιάρικα πράγματα που κάνατε όταν ήσασταν ερωτευμένοι. Αγκαλιάστε συχνά και απολαύστε τη γεύση του μακροχρόνιου φιλιού αν είστε παντρεμένα ζευγάρια. Ενισχύστε τη σεξουαλική σας ζωή και φέρτε ποικιλίες στο κρεβάτι ως παντρεμένα ζευγάρια. Εάν δεν είστε ακόμη παντρεμένοι, σεβαστείτε τα όρια και ανταλλάξτε δώρα σχεδόν κάθε φορά. Μην περιμένετε ειδικές περιστάσεις για να δείξετε την αγάπη σας στον σύντροφό σας, κάντε κάθε στιγμή να μετράει. Μην επιτρέψετε απλώς να συμβεί οικειότητα, ξεκινήστε την οικειότητα.
Απολαύστε τα στάδια έλξης και ρομαντισμού αν είστε ακόμα εκεί, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι ένα μεγάλο επίπεδο θυσίας βρίσκεται μπροστά σας. Δεν υπάρχει τέλειος γάμος ή σχέση. Όλα γίνονται καλύτερα καθώς αρχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω τους. Το τέλειο δεν υπάρχει. είναι αυτό που όλοι προσπαθούμε. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να κάνετε προσαρμογές και αλλαγές για να κάνετε τη σχέση σας ικανοποιητική.
Σταματήστε να συγκρίνετε τον σύντροφό σας με άλλους. Αντίθετα, καλλιεργήστε τη συνήθεια να εκτιμάτε τον σύντροφό σας καθημερινά και δώστε του χώρο για βελτίωση. Υπάρχει μια κοινή παροιμία που λέει: «Αυτό που εκτιμάς, αυτό πρέπει να συνεχίσεις να το εκτιμάς» . Πολλές φορές, δεν ξέρουμε τι έχουμε μέχρι να το χάσουμε, μέχρι να το βρει κάποιος άλλος που το θεωρεί πιο πολύτιμο! Σταματήστε να θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο στις σχέσεις. Ό,τι θεωρείς δεδομένο, απλά θεωρείται!
Όπως λένε «Αν δίνεις τα πάντα σε κάποιον και δεν είναι αρκετό, τα δίνεις σε λάθος άνθρωπο»
Έχετε κουραστεί ποτέ από μια σχέση στο παρελθόν; Έχετε κοιτάξει ποτέ το άτομο με το οποίο είστε μαζί και έχετε πει, «Πρέπει να φύγω από αυτή τη σχέση»;
Τις περισσότερες φορές εγκαταλείπουμε τις σχέσεις απλώς και μόνο επειδή αγνοούμε το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε. Παλεύουμε με αυτό που δεν ξέρουμε. Υπάρχουν πέντε στάδια σχέσης που απαιτούν διαφορετικά επίπεδα προσεγγίσεων, απαντήσεων και ωριμότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις σχέσεις επειδή δεν είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν τις προηγούμενες προσεγγίσεις και νοοτροπίες τους στις σχέσεις.
Προσοχή όμως στο 4ο και 5ο στάδιο! Η τροχιά των σχέσεων τις περισσότερες φορές συνήθως πηγαίνει από τη λειτουργία ενθουσιασμού μέσω της γλυκιάς, της άσχημης, της βαρετής προς την εφησυχαστική και εκνευριστική κατάσταση.
Η τροχιά των σχέσεων τις περισσότερες φορές συνήθως πηγαίνει από τον ενθουσιασμό στην εφησυχαστική ή εκνευριστική κατάσταση. Χωρίς αμφιβολία, κάθε στάδιο των σχέσεων θα έχει μεγάλη απαίτηση για τη δέσμευσή σας, τη συμπόνια, τη συναισθηματική ικανότητα και την ωριμότητά σας. Είτε πρόκειται για σχέση ζευγαριών είτε για εραστές, τα στάδια είναι ίδια, μόνο με κάποιες ήπιες προσαρμογές.
#1 Η Άχαρη Φάση: Όσο καλή χημεία κι αν έχεις με κάποιον, υπάρχει πάντα μία πρώτη άβολη φάση πριν, και πολλές φορές μετά, από το πρώτο ραντεβού. Καθώς κάθε πλευρά διερευνά το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος αλλά και ανταπόκριση, αυτή η φάση είναι μία από τις πιο δύσκολες και λιγότερο απολαυστικές για κάθε νέο ζευγάρι. Είναι όμως και μία φάση που δεν μπορείς να αποφύγεις. Και οι δύο πλευρές έχουν άγχος, υπεραναλύουν και ανησυχούν για το αν αυτό θα είναι ένα ακόμα αποτυχημένο πρώτο ραντεβού. Πάντα λοιπόν να βγαίνεις ένα δεύτερο ή και τρίτο ραντεβού πριν να απορρίψεις το άτομο απέναντί σου, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ακριβώς ο εαυτός τους τόσο νωρίς σε μια γνωριμία. Όταν αυτό το στάδιο περάσει, τα πράγματα γίνονται πιο απλά». Το κλειδί λοιπόν είναι η επικοινωνία.
#2 Το στάδιο έλξης: Αυτό είναι το στάδιο που έχεις πάντα πεταλούδες στο στομάχι σου! Αυτό είναι το στάδιο όπου ελέγχεστε πλήρως από τις ορμόνες του ενθουσιασμού. Σε αυτό το στάδιο έχεις εμμονή. Η σωματική (σεξουαλική) έλξη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Αυτό είναι που κάνει τις παλάμες σας να ιδρώνουν, το πρόσωπό σας να κοκκινίζει και η καρδιά σας να χτυπάει γρήγορα διαδοχικά.
#3 Η Ρομαντική σκηνή: Αυτή η μοναδική σκηνή είναι γεμάτη με πολλή ευφορία και πληθωρικότητα. Αυτό είναι το στάδιο που αποδίδεται με τη διαχρονική έκφραση «η αγάπη είναι τυφλή». Το επίπεδο ενδορφίνης σας είναι άνευ προηγουμένου υψηλό σε αυτό το επίπεδο και αρχίζετε να νιώθετε μια μοναδική αίσθηση γαλήνης και ασφάλειας για τη σχέση. Αυτό το στάδιο της αυταπάτης στρέφει την προσοχή σας μόνο στα καλά πράγματα του συντρόφου σας και σκεπάζει τα άσχημα. Αυτό το στάδιο είναι γεμάτο με πολλές δαπανηρές παραδοχές και συχνά ονομάζεται «Στάδιο Αναδοχής». Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες υποθέσεις σε αυτό το στάδιο είναι λανθασμένες! Αυτές οι υποθέσεις μπορεί να είναι πολύ δαπανηρές και πολλές φορές, μας κοστίζουν τις ίδιες τις σχέσεις μας!
#4 Το Πνευματικό Στάδιο: Ο Λέων Τολστόι είπε κάποτε, «Τίποτα δεν είναι τόσο απαραίτητο για έναν νεαρό άνδρα όσο η συντροφιά μιας έξυπνης γυναίκας». Αυτό είναι το στάδιο όπου η «Εξυπνάδα» και όχι η «ελκυστικότητα» είναι σέξι! Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν είναι συμβατοί διανοητικά βλέπουν κανονικά τη σχέση ως κόλαση σε αυτό το στάδιο. Είναι τότε όπου η ρομαντική αγάπη αρχίζει να εξομαλύνεται ή να φθείρεται και τώρα ασχολείστε περισσότερο με τον διανοητικό λόγο ή τη συναναστροφή. Αρχίζετε να παρατηρείτε τα ελαττώματα και τις ανεπάρκειες του συντρόφου σας. Όλα τα κρυμμένα ελαττώματα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ανοιχτά πνευματικά χτυπήματα! Όσοι βρίσκονται στα στάδια της Έλξης και του Ρομαντικού πιθανότατα πιστεύουν ότι θα βρίσκονται σε αυτά τα στάδια για πάντα, και αυτές είναι οι πιο απατηλές υποθέσεις στις σχέσεις. Αυτό ονομάζεται επίσης «στάδιο ερεθισμού» επειδή όλοι οι ερεθισμοί και οι απογοητεύσεις κορυφώνονται σε αυτό το στάδιο. Στην πραγματικότητα, σε αυτό το στάδιο, τα ζευγάρια ή οι ερωτευμένοι αρχίζουν να αμφισβητούν και να αμφισβητούν τις προηγούμενες υποθέσεις τους και να επιβεβαιώνουν την αλήθεια των προηγούμενων ισχυρισμών τους. Είναι ένα στάδιο που κοιτάς τον σύντροφό σου και μπορεί λανθασμένα να συμπεράνεις ότι και οι δύο δεν έχετε μέλλον μαζί! Εκείνοι που αποφασίζουν να μείνουν μαζί σε αυτό το στάδιο το κάνουν είτε αναγνωρίζοντας τα ελαττώματα είτε κρατώντας τα θετικά πράγματα που τους προσέλκυσαν αρχικά στον σύντροφό τους. Αυτό είναι το πιο δύσκολο στάδιο των σχέσεων, γιατί απαιτεί βαθιά πεποίθηση, συμβιβασμό και θυσίες για να παραμείνεις με τον σύντροφό σου σε αυτό το στάδιο. Μερικές από τις προκλήσεις του πνευματικού σταδίου είναι τα ζητήματα της σύγκρισης, της ανασφάλειας, της κατάχρησης, των συμπλεγμάτων (σύμπλεγμα κατωτερότητας και ανωτερότητας), της άμυνας, της κρίσης ταυτότητας, της ασυμβατότητας και των εξωτερικών παρεμβάσεων. Καθένα από αυτά απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση, αλλά όλα απαιτούν από τους εραστές ή τα ζευγάρια να χτίσουν μια υγιή αυτοεκτίμηση. Εκτός από τις περιπτώσεις ακραίας κατάχρησης και ασυμβίβαστων διαφορών, υπάρχει μεγάλη ελπίδα ότι οι απαραίτητες προσαρμογές, οι βαθιές δεσμεύσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός μπορούν να οδηγήσουν τους δύο εταίρους στο επόμενο επίπεδο.
#5 Η Ασταθής Φάση Αυτή είναι η στιγμή που ένα ζευγάρι αποφασίζει το κατά πόσο η νέα αυτή σχέση μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μακροπρόθεσμο και, ως τέτοια, είναι γεμάτη αμφιβολία και για τους δύο συντρόφους. Μπορεί ακόμα να ξανασκέφτεσαι το κατά πόσο ταιριάζουν οι ζωές και οι αξίες σας. «Το κλειδί και εδώ είναι η ανοιχτή επικοινωνία» λένε οι ειδικοί. Πριν να πας σε ένα πιο σοβαρό βήμα ρώτα ευθέως τον σύντροφό σου τι θέλει από μία σχέση. Πώς φαντάζεται να ζήσει τη ζωή του στο μέλλον, ποιες είναι οι πρωταρχικές αξίες του. Αυτή είναι η φάση που και οι δύο πρέπει συνειδητά να αποφασίσουν να δουλέψουν τη σχέση τους, με βάση όλα τα υπέροχα συναισθήματα της προηγούμενης φάσης. Οι προκλήσεις θα υπάρχουν πάντα, όμως τα ζευγάρια που τις ξεπερνούν μαζί εμβαθύνουν τη σχέση τους και χτίζουν εμπιστοσύνη. Μια σχέση που δεν αξίζει να προχωρήσει χαρακτηρίζεται από μία βασική αίσθηση: ότι είσαι μόνος σου. «Δεν μπορείς να πεις στον σύντροφό σου πώς νιώθεις; Γιατί; Μήπως δεν ανοίγεσαι αρκετά ή μήπως ο άλλος δεν θέλει να δουλέψει όσα προκαλούν τριβές; Σκέψου γιατί συμβαίνει αυτό και συζήτησέ το εκτενώς με τον σύντροφό σου».
#6 Το Στάδιο Αποδοχής: Αυτό είναι το στάδιο όπου θα χρειαστεί να κάνετε πολλές προσαρμογές. Ένα στάδιο όπου θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τα ελαττώματα και τις ανεπάρκειες του άλλου. Το στάδιο της Αποδοχής μας μετατοπίζει από τις «υποθέσεις» στην «πραγματικότητα». Εδώ πρέπει να αποδεχτείτε σθεναρά τους συντρόφους σας βοηθώντας τους να επιλύσουν τα ελαττώματά τους. Σε μια συζυγική σχέση, οι πραγματικότητες της ζωής, της εργασίας, των οικιακών ευθυνών, των παιδιών και του ατομικού τρόπου ζωής καθορίζουν πόσο θα διαρκέσει αυτό το στάδιο.
#7 Το Στάδιο Ωριμότητας: Ο Bill Lemley είπε κάποτε, «Όταν κανείς γύρω σας δεν φαίνεται να μετράει, είναι καιρός να ελέγξετε το μέτρο σας» . Αυτό είναι το στάδιο όπου πρέπει να εγκαταλείψουμε εντελώς τις ανθυγιεινές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Για να ζήσουμε μια παραγωγική και ικανοποιητική σχέση, πρέπει σταδιακά να εγκαταλείπουμε τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Όταν εγκαταλείπουμε τις ανθυγιεινές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες μας από τους άλλους, αρχίζουμε να βλέπουμε και να εκτιμούμε την αξία τους. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσετε ότι η αληθινή αγάπη δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα. Είναι η αποδοχή ενός ατόμου όπως είναι και ο σεβασμός των διαφορών. Αυτό είναι το τελικό στάδιο όπου προσαρμόζετε πλήρως τον σύντροφό σας και μερικές φορές παραβλέπετε πολλά πράγματα. Ένα στάδιο όπου μαθαίνεις να βάζεις τον εαυτό σου σε προτεραιότητα και να βλέπεις τη δύναμη στις διαφορές σου. Πολλές φορές, οι σχέσεις δεν περνούν από το πνευματικό στάδιο. Εδώ συμβαίνουν οι περισσότεροι χωρισμοί και διαζύγια. Πρέπει να είστε σε θέση να αξιολογήσετε πού βρίσκεται η σχέση σας για να γνωρίζετε την προσέγγιση που χρειάζεται. Η σχετική ερώτηση που πρέπει να κάνετε είναι η εξής: Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε; Και πώς μπορείτε να διατηρήσετε ή να ανακτήσετε τα «υψηλά» που νιώσατε στα στάδια της Έλξης και του Ρομαντισμού; Μερικές φορές, η αντιμετώπιση των ελαττωμάτων του συντρόφου σας θα επηρεάσει αρνητικά την έλξη σας προς αυτόν. Χάνεις το ρομαντικό ενδιαφέρον για τον σύντροφό σου; Μπορείτε να το φέρετε ξανά στη ζωή με άφθονα ραντεβού. Μην σταματάς τα παιχνιδιάρικα πράγματα που κάνατε όταν ήσασταν ερωτευμένοι. Αγκαλιάστε συχνά και απολαύστε τη γεύση του μακροχρόνιου φιλιού αν είστε παντρεμένα ζευγάρια. Ενισχύστε τη σεξουαλική σας ζωή και φέρτε ποικιλίες στο κρεβάτι ως παντρεμένα ζευγάρια. Εάν δεν είστε ακόμη παντρεμένοι, σεβαστείτε τα όρια και ανταλλάξτε δώρα σχεδόν κάθε φορά. Μην περιμένετε ειδικές περιστάσεις για να δείξετε την αγάπη σας στον σύντροφό σας, κάντε κάθε στιγμή να μετράει. Μην επιτρέψετε απλώς να συμβεί οικειότητα, ξεκινήστε την οικειότητα. Απολαύστε τα στάδια έλξης και ρομαντισμού αν είστε ακόμα εκεί, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι ένα μεγάλο επίπεδο θυσίας βρίσκεται μπροστά σας. Δεν υπάρχει τέλειος γάμος ή σχέση. Όλα γίνονται καλύτερα καθώς αρχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω τους. Το τέλειο δεν υπάρχει. είναι αυτό που όλοι προσπαθούμε. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να κάνετε προσαρμογές και αλλαγές για να κάνετε τη σχέση σας ικανοποιητική. Σταματήστε να συγκρίνετε τον σύντροφό σας με άλλους. Αντίθετα, καλλιεργήστε τη συνήθεια να εκτιμάτε τον σύντροφό σας καθημερινά και δώστε του χώρο για βελτίωση. Υπάρχει μια κοινή παροιμία που λέει: «Αυτό που εκτιμάς, αυτό πρέπει να συνεχίσεις να το εκτιμάς» . Πολλές φορές, δεν ξέρουμε τι έχουμε μέχρι να το χάσουμε, μέχρι να το βρει κάποιος άλλος που το θεωρεί πιο πολύτιμο! Σταματήστε να θεωρείτε ο ένας τον άλλον δεδομένο στις σχέσεις. Ό,τι θεωρείς δεδομένο, απλά θεωρείται!
Όπως λένε «Αν δίνεις τα πάντα σε κάποιον και δεν είναι αρκετό, τα δίνεις σε λάθος άνθρωπο»