Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Εσωστρεφής Μυστικισμός: Ένα μονοπάτι προς το Θείο Μέσα

Πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν να συνδεθούν με το θείο μέσω διαφόρων μορφών πνευματικότητας, όπως η προσευχή, ο διαλογισμός, οι τελετουργίες ή τα ιερά κείμενα. Ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος τρόπος πρόσβασης στην υπερβατική πραγματικότητα που βρίσκεται πέρα από τη συνηθισμένη αντίληψη του κόσμου. Αυτός ο τρόπος ονομάζεται εσωστρεφής μυστικισμός και περιλαμβάνει μια ριζική απόσυρση από όλες τις μορφές εξωτερικών και εσωτερικών ερεθισμάτων, προκειμένου να βιώσουμε την καθαρή συνείδηση χωρίς κανένα περιεχόμενο.

Τι είναι ο εσωστρεφής μυστικισμός;

Ο εσωστρεφής μυστικισμός δεν είναι μια συγκεκριμένη θρησκεία ή παράδοση, αλλά μάλλον ένα παγκόσμιο φαινόμενο που μπορεί να βρεθεί σε διάφορους πολιτισμούς και ιστορικές περιόδους. Βασίζεται στην υπόθεση ότι η απόλυτη πραγματικότητα δεν είναι κάτι που μπορεί να συλληφθεί από τις αισθήσεις, το μυαλό ή τη γλώσσα, αλλά κάτι που μπορεί να διαισθανθεί μόνο από την πιο εσωτερική ουσία του εαυτού. Οι εσωστρεφείς μυστικιστές επιδιώκουν να αποσπαστούν από οτιδήποτε τους αποσπά την προσοχή από αυτή την εσωτερική ουσία, όπως σωματικές αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις, αναμνήσεις, εικόνες, έννοιες ή λέξεις. Στοχεύουν να φτάσουν σε μια κατάσταση καθαρής επίγνωσης, όπου δεν έχουν πλέον επίγνωση τίποτε άλλο εκτός από τη δική τους ύπαρξη.

Πώς διαφέρει ο εσωστρεφής μυστικισμός από τις άλλες μορφές μυστικισμού;

Ο εσωστρεφής μυστικισμός είναι διαφορετικός από άλλες μορφές μυστικισμού που περιλαμβάνουν μια άμεση συνάντηση με το θείο μέσω οραμάτων, αποκαλύψεων ή εκστατικών καταστάσεων. Αυτές οι μορφές μυστικισμού ονομάζονται εξωστρεφής μυστικισμός, επειδή περιλαμβάνουν μια προβολή του εαυτού σε ένα εξωτερικό αντικείμενο ή οντότητα που γίνεται αντιληπτό ως ιερό ή θεϊκό. Οι εξωστρεφείς μυστικιστές μπορεί να βιώνουν μια αίσθηση ένωσης με τον Θεό, τη φύση ή άλλο ον, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν κάποια μορφή διάκρισης μεταξύ τους και του αντικειμένου της εμπειρίας τους.

Οι εσωστρεφείς μυστικιστές, από την άλλη πλευρά, δεν προβάλλουν τον εαυτό τους σε τίποτα έξω από τον εαυτό τους. Δεν επιδιώκουν να δουν ή να ακούσουν ή να αισθανθούν οτιδήποτε δεν υπάρχει ήδη μέσα τους. Δεν επιδιώκουν να συγχωνευθούν με οτιδήποτε δεν είναι ήδη η ίδια τους η ουσία. Επιδιώκουν να διαλύσουν όλα τα όρια και τις διακρίσεις μεταξύ τους και της έσχατης πραγματικότητας. Επιδιώκουν να γίνουν ένα με το Ένα.

Ποια είναι τα οφέλη και οι προκλήσεις του εσωστρεφούς μυστικισμού;

Ο εσωστρεφής μυστικισμός μπορεί να προσφέρει μια βαθιά αίσθηση γαλήνης, χαράς και ελευθερίας σε όσους τον ασκούν. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και της θέσης του στον κόσμο. Μπορεί να καλλιεργήσει μια αίσθηση συμπόνιας και απόσπασης από κοσμικές προσκολλήσεις και βάσανα. Μπορεί να αποκαλύψει την αληθινή φύση της πραγματικότητας ως καθαρής συνείδησης.

Ωστόσο, ο εσωστρεφής μυστικισμός θέτει επίσης ορισμένες προκλήσεις και κινδύνους. Απαιτεί υψηλό βαθμό πειθαρχίας και συγκέντρωσης για να διατηρηθεί μια κατάσταση εσωτερικής σιωπής και κενού. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποιες ψυχολογικές δυσκολίες, όπως απομόνωση, αποξένωση ή απώλεια ταυτότητας. Μπορεί επίσης να έρχεται σε σύγκρουση με ορισμένα θρησκευτικά δόγματα ή ηθικούς κανόνες που απαιτούν δέσμευση με τον κόσμο και άλλους. Μπορεί επίσης να παρεξηγηθεί ή να χρησιμοποιηθεί κατά λάθος από εκείνους που επιδιώκουν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα ή να αποφύγουν την ευθύνη.

Πώς μπορεί κανείς να ασκήσει τον εσωστρεφή μυστικισμό;

Δεν υπάρχει σταθερή μέθοδος ή τεχνική για την εξάσκηση του εσωστρεφούς μυστικισμού. Κάθε άτομο μπορεί να βρει τον δικό του τρόπο για να φτάσει σε αυτήν την κατάσταση συνείδησης. Ωστόσο, ορισμένες γενικές οδηγίες μπορεί να είναι χρήσιμες:

- Επιλέξτε ένα ήσυχο και άνετο μέρος όπου δεν θα σας ενοχλούν.

- Καθίστε σε χαλαρή και όρθια στάση, με τα μάτια σας κλειστά ή ελαφρώς ανοιχτά.

- Αναπνεύστε αργά και βαθιά, εστιάζοντας στην αναπνοή σας καθώς ρέει μέσα και έξω.

- Αποσύρετε σταδιακά την προσοχή σας από το σώμα σας και το περιβάλλον σας.

- Παρατηρήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας καθώς προκύπτουν και πεθαίνουν, χωρίς να ασχολείστε μαζί τους ή να τα κρίνετε.

- Αφήστε τις εικόνες ή τις έννοιες που σας έρχονται στο μυαλό.

- Παραμείνετε σε κατάσταση καθαρής επίγνωσης, χωρίς περιεχόμενο ή αντικείμενο.

- Εάν αποσπαστείτε ή χάσετε την εστίαση, επιστρέψτε απαλά στην αναπνοή σας και στην επίγνωσή σας.

- Μείνετε σε αυτή την κατάσταση για όσο χρόνο θέλετε ή μπορείτε.

- Όταν είστε έτοιμοι, ανοίξτε αργά τα μάτια σας και επιστρέψτε στις κανονικές σας δραστηριότητες.

Ο εσωστρεφής μυστικισμός δεν είναι για όλους. Είναι ένας δύσκολος και απαιτητικός δρόμος που απαιτεί αφοσίωση και επιμονή. Ωστόσο, για όσους έλκονται από αυτό, μπορεί να προσφέρει έναν μοναδικό και ικανοποιητικό τρόπο σύνδεσης με το θείο μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου