Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Ο πόλεμος στον αθλητισμό

Ακόμα ένα σκάνδαλο ντόπινγκ έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ. Αυτή την φορά, ένοχος είναι ο 36χρονος αθλητής ποδηλασίας John Gleaves, ο οποίος έχει την φήμη ότι είναι έντονα κατά της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές. Η Αμερικανική Υπηρεσία Αντι-Ντόπινγκ (USADA) απέκλεισε τον Gleaves για τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από τις 31 Αυγούστου 2019, για μια θετική δοκιμή ντόπινγκ που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πρωτάθλημα Masters Track των ΗΠΑ. Δείγμα του βρέθηκε να περιέχει oxandrolone (αναβολικό στεροειδές) και κλομιφαίνη (μεταβολικό διαμορφωτή).
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, εκτός από την ποδηλασία, ο Gleaves είναι επίσης καθηγητής στο Τμήμα Κινησιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (η επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης κίνησης) κι ένας από τους ερευνητικούς του τομείς είναι η χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό. Ο Gleaves ήταν μέλος της ομάδας εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Κατά του Ντόπινγκ (WADA) για την καταπολέμηση της επικράτησης του ντόπινγκ, καθώς και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αντι-Ντόπινγκ της Ποδηλασίας των ΗΠΑ.
 
Ο αθλητής των ΗΠΑ Gleaves εμφανίστηκε επίσης ως μάρτυρας για την υπεράσπιση στην υπόθεση ντόπινγκ κατά του ποδηλάτη Lance Armstrong. Κατά την διάρκεια της δίκης που ασκήθηκε εναντίον του Armstrong από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Gleaves τέθηκε εναντίον της αφαίρεσης των τίτλων και των χρηματικών επάθλων του Armstrong, αναφέροντας ότι υπάρχουν απαγορευμένες ουσίες σε κάθε επίπεδο στην ποδηλασία και κανένας αθλητής δεν μπορεί να πει ότι προπονείται χωρίς αυτές. (!!)
 
Αναρωτιέται κανείς τι οδήγησε τον Gleaves να αναπτύξει τέτοια βεβαιότητα όσον αφορά την χρήση του ντόπινγκ: την επιστημονική του έρευνα, την δουλειά του με τον WADA ή την δική του αθλητική καριέρα; Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές· ότι μέχρι πολύ πρόσφατα, συνδύασε επιτυχώς και τους τρεις τομείς της πολυάσχολης ζωής του. Το ζήτημα του πόσο ευρέως η έρευνα του Gleaves και παρόμοιων επιστημόνων του αθλητισμού έχει χρησιμοποιηθεί στην πράξη στις ΗΠΑ απαιτεί περαιτέρω μελέτη.
 
Η Αθλητική Ιερά Εξέταση
 
Μέχρι στιγμής, η θέση της WADA είναι άγνωστη. Η στυγνή ανάκριση των παγκόσμιων αθλητών από την μία, αλλά από την άλλη να σιωπά επιλεκτικά για την παραβίαση των κανόνων πρώην υπάλληλων της. Επίσης, δεν βιάζεται να μιλήσει για το κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των Αμερικάνων αθλητών στις ΗΠΑ. Αυτό είναι παράξενο διότι, τον τελευταίο καιρό, η WADA έχει επιδείξει αστραπιαίες αντιδράσεις, επιμονή και πολιτική υποταγή όσον αφορά την λήψη αποφάσεων. Μόλις τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, (2019) για παράδειγμα, η WADA επέδωσε την σκληρότερη δυνατή απόφαση όταν ανέστειλε Ρώσους αθλητές από διεθνή τουρνουά και Ολυμπιακούς αγώνες για τέσσερα χρόνια. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, (2020) εν τω μεταξύ, η WADA απέκλεισε τον τρεις φορές Ολυμπιονίκη κολύμβησης της Κίνας και 11 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή κολύμβησης Sung Yang.
 
Όλοι έχουν ακούσει τα φαινομενικά συνθήματα των διεθνών αθλητικών αξιωματούχων κι ακτιβιστών κατά του ντόπινγκ, όπως ο Gleaves σχετικά με τον καθαρό και τίμιο αθλητισμό, στον οποίο οι απαγορευμένες ουσίες και τα διεγερτικά δεν γίνονται ανεκτά. Όπως αποδεικνύεται ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το σύγχρονο επαγγελματικό αθλητικό θέατρο δεν μπορεί να προσφέρει ισχυρές παραστάσεις και να θέσει νέα ρεκόρ χωρίς φαρμακευτική υποστήριξη. Στην πραγματικότητα, ο παγκόσμιος αθλητισμός βασίζεται στο ντόπινγκ και τις δεξιότητες των αθλητικών ιατρών των χωρών για να ξεπεράσουν τις επίσημες απαγορεύσεις και τις δοκιμές ντόπινγκ.
 
Δεν είναι μυστικό ότι οι ΗΠΑ κρατούν σφιχτά κάτω από  τον έλεγχο τους όλες τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις, αρκεί να θυμηθούμε την υπόθεση δωροδοκίας της FIFA που ξεκίνησε από την Αμερική. Αυτή η εξαιρετικά μεροληπτική έρευνα, η οποία κατέληξε σε μια σειρά από υψηλού προφίλ παραιτήσεις και καταδίκες, ήταν επικεφαλής της Loretta Lynch, Γενικής Εισαγγελέας των ΗΠΑ υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.
 
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ ξετυλίγεται ένας μεγάλος αριθμός σκανδάλων που συνδέονται με την χρήση του ντόπινγκ, διεγερτικά και η κάθετη παραβίαση της αθλητικής δεοντολογίας. Η φύση και η κλίμακα αυτών των παραβιάσεων θα συγκλονίσει ακόμη και την πιο εξελιγμένη φαντασία. Λόγω της τεράστιας επιρροής της Αμερικής στους κανόνες του Παγκόσμιου Αθλητισμού, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ουδέποτε δεν αποδόθηκαν σοβαρές κυρώσεις ή είχαν οποιεσδήποτε άλλες σημαντικές επιπτώσεις οι ντοπαρισμένοι Αμερικάνοι αθλητές.
 
Για παράδειγμα, ο Αμερικανός σπρίντερ και Ολυμπιονίκης Justin Gatlin, ο οποίος έχει επανειλημμένα καταδικαστεί για ντόπινγκ, επιτρέπεται να εξακολουθεί τις συμμετοχές του σε αθλητικές εκδηλώσεις. Είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν μιλάει για την αφαίρεση των μεταλλίων του και σχεδόν κανείς δεν θυμάται τώρα το τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ που ξέσπασε στην Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του 2000, γνωστό στον Τύπο ως σκάνδαλο BALCO. Ανακαλύφθηκε ότι 20 αθλητές των ΗΠΑ από διάφορα αθλήματα (στίβο, μπέιζμπολ, αμερικανικό ποδόσφαιρο, πυγμαχία) είχαν λάβει απαγορευμένα αναβολικά στεροειδή που αναπτύχθηκαν σε εργαστήρια.
 
Καμία διεθνής αθλητική κύρωση δεν επιβλήθηκε ενάντια στην Αμερική, φυσικά, ενώ οι αθλητές που συμμετείχαν στο σκάνδαλο ανεστάλησαν συμβολικά από τους αθλητικούς στίβους για περιορισμένο χρόνο. Στην υψηλού προφίλ υπόθεση ντόπινγκ που αναφέρεται παραπάνω των ΗΠΑ ο ποδηλάτης Λανς Άρμστρονγκ, από τον όποιο έχουν αφαιρεθεί όλα τα μετάλλια για το χρόνιο κι επαναλαμβανόμενο ντόπινγκ, στην πραγματικότητα δεν είχε κανενός είδους κυρώσεις για την ποδηλασία στις ΗΠΑ.
 
Χρησιμοποιώντας τα επίσημα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία (εικ. κάτω) των θετικών δοκιμών ντόπινγκ μεταξύ των αθλητών από διάφορες χώρες, η WADA, κατ’ εντολή της Αμερικής, έχει αναστείλει μόνο την Ρωσία από τους αθλητικούς διαγωνισμούς. Αλλά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, υπάρχουν 15 χώρες πιό πάνω από την Ρωσία όσον αφορά τον αριθμό των θετικών δοκιμών ντόπινγκ ως ποσοστό στις συνολικές δοκιμές και οι ΗΠΑ είναι μόλις δύο θέσεις πίσω από την Ρωσία. Επιπλέον, όχι μόνο η Ρωσία κάτω από χώρες όπως το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και η Ινδία, οι οποίες δεν έχουν μεγάλες επιτυχίες στον διεθνή αθλητισμό, αλλά και πιο σοβαρά αθλητικά έθνη όπως η Γαλλία, ο Καναδάς και η Σουηδία. Ωστόσο, οι σκληρές διεθνείς κυρώσεις για παραβιάσεις του ντόπινγκ έχουν επιβληθεί μόνο στην Ρωσία. Τι είναι αυτό, αν όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά;
 
Τρανσέξουαλ Άνθρωποι
 
Ένα ξεχωριστό κι εξ ίσου σοβαρό θέμα στον διεθνή αθλητισμό είναι οι τρανσέξουαλ άνθρωποι στον Αμερικανικό αθλητισμό. Σύμφωνα με τους αθλητικούς κανονισμούς, οι αθλητές που έχουν αλλάξει φύλο και λαμβάνουν τακτικά ορμόνες στην πραγματικότητα εξαιρούνται από αυστηρές δοκιμές φαρμάκων ντόπινγκ. Επιπλέον, οι άνδρες που έχουν γίνει γυναίκες και κερδίζουν διαγωνισμούς γυναικών αντί για ανδρών, είναι ουσιαστικά ανέγγιχτοι όταν πρόκειται για κριτική και πέρα από την εμβέλεια των τακτικών ιατρικών εξετάσεων και λόγω της «πολιτικής ορθότητας» και λόγω των ορμονικών φαρμάκων που παίρνουν.
 
Ταυτόχρονα, οι τρανσέξουαλ γυναίκες κερδίζουν όλο και περισσότερους διαγωνισμούς βιολογικών γυναικών. Ο τρανσέξουαλ ποδηλάτης Rachel McKinnon είναι θραύστης των παγκόσμιων γυναικείων ρεκόρ ποδηλασίας και το τρανσέξουαλ «αγόρι» Mack Beggs από το Τέξας ανταγωνίζεται και κερδίζει κορίτσια στην πάλη. Ο Mack Beggs έχει γεννηθεί γυναίκα και ενώ θα ήθελε να αγωνίζεται σαν άντρας, δεν του το επιτρέπουν. O Βeggs παραδέχεται ότι παίρνει ορμόνες για να μοιάζει με άντρα και έχει ζητήσει από την Ομοσπονδία να τον αφήσουν να παίξει με αγόρια και όχι με κορίτσια, καθώς θεωρεί πως έχει αβαντάζ, αν και είναι φουλ ντοπαρισμένος.
 
Έτσι, δεν παραβιάζονται μόνο οι παραδόσεις του διεθνούς αθλητισμού, αλλά και οι φυσικοί νόμοι της βιολογίας. Τα φυσικά πλεονεκτήματα που έχουν οι τρανσέξουαλ γυναίκες έναντι των φυσιολογικών γυναικών στον αθλητισμό έχουν αποδειχθεί εκτός από αξιόπιστες έρευνες αλλά είναι και απλή λογική. Όμως πολύ βολικά, για λόγους Ολοφάνερους οι κανόνες παραβιάζονται για λόγους «πολιτικής ορθότητας» και του παραλογικού αφηγήματος της εξουσίας.
 
Είμαστε αναγκασμένοι να παραδεχτούμε ότι στον αθλητισμό, όπως και σε όλα τα άλλα, οι ΗΠΑ έχουν ένα σύνολο κανόνων για τον εαυτό τους και ένα άλλο για εκείνους που έχουν το θάρρος να αμφισβητήσουν την «δικαιοσύνη» τους. Αλλά, στον σύγχρονο κόσμο, η ανεμπόδιστη χρήση μιας τέτοιας προσέγγισης μοιάζει όλο και περισσότερο με στοχευμένες διώξεις, επιθετικότητα, ακόμη και πόλεμο πλήρους κλίμακας. Απελευθερωμένος κάτω από το ψεύτικο πρόσχημα ενός «πολέμου στο ντόπινγκ», γίνεται στην πραγματικότητα ένας πόλεμος σε συγκεκριμένους αθλητές, ανταγωνιστές, χώρες και, τελικά, έναν πόλεμο στον ίδιο τον αθλητισμό. Επιλεκτικά μέτρα, πολλά μέτρα και πολλά σταθμά και πολιτικές αποφάσεις των διεθνών αθλητικών οργανώσεων, επηρεάσουν αναπόφευκτα τον υγιή αθλητισμό στο σύνολό του, αθλητές και θαυμαστές, ενώ τα αθλητικά γεγονότα που έχουν γίνει τόσο έντονα εμπορευματοποιημένα έχουν ήδη μετατραπεί από μια ενδιαφέρουσα αθλητική παράσταση, σε μια ανοιχτή θεατρική φάρσα.
 
Ανάλυση της έκθεσης του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Αντί-Ντόπινγκ
του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ADRV)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου