Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Το ΟΧΙ είναι μια πλήρης πρόταση

...πιθανώς και πλήρες κείμενο!

Αυτό είναι και η μαγεία της γλώσσας, άλλωστε μια τόσο μικρή λέξη να κρύβει μέσα τόσο πλούτο συναισθήματος, τόση ένταση, τόσες δεκαετίες από τόσες φωνές… Δεν έχει καμιά σημασία από πού προέρχεται, σε ποιο μέρος, σε ποια χρονική στιγμή και σε ποια ένταση, το ΟΧΙ είναι μια άρνηση που έχει πάντα πολύ δυνατά επιχειρήματα!

Η άρνηση σε αυτό το ΟΧΙ έχει πολύ βαθιές ρίζες στον ψυχισμό ενός ανθρώπου και για την ακρίβεια στον πρωτογενή ναρκισσισμό του, στο στάδιο δηλαδή που ένα μικρό παιδί εδραιώνει τον χαρακτήρα του και θέτει τα όρια του, περνώντας και τα 3 στάδια ναρκισσισμού. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη ενός ατόμου, όχι μόνο για την συμπεριφορά απέναντι στην κοινωνία και στους γύρω του, άλλα και για την αντίδραση του στην συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι του, καθώς θα συμβεί το γνωστό καθρέφτισμα (mirroring). Ένα παιδί, η πρώτη κοινωνία που θα γνωρίσει, θα είναι η οικογένεια και μέσα σε αυτή θα δοκιμάσει τα όρια τα δικά του άλλα και των γονιών, ορμώμενο πάντα από συναισθήματα, καθώς σε τέτοιες μικρές ηλικίες (0-6) το παιδί έχει παντελή απουσία λογικής και δρα μόνο από το συναίσθημα.

Οι αντιδράσεις που θα έχουν οι γονείς σε πιθανές αρνήσεις του θα καθορίσουν και την μετέπειτα συμπεριφορά του στην ευρύτερη κοινωνία, καθώς το άτομο αυτό θα αντιδρά αντίστοιχα με τις αναμνήσεις, του πως ένιωσε την πρώτη φορά που ανακάλυψε αυτό το συναίσθημα μέσα του.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό αφορά ένα παιδί, οριακά ίσως και έναν έφηβο διότι όταν μιλάμε για ενήλικες τα πράγματα αλλάζουν τελείως. Κάθε ενήλικας ανεξαρτήτου φύλου οφείλει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του όποια και να είναι, όσο έντονα και να είναι και κυρίως τα αρνητικά και όχι να περιμένει από άλλους να τον επιβεβαιώνουν η να τον διευκολύνουν. Ο οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει δικαίωμα όταν αισθάνεται άβολα, άσχημα, αποπνικτικά ή όταν σταματήσει να του αρέσει μια διαδικασία να πει ΟΧΙ και δεν είναι ανάγκη καν να συνοδεύεται από δικαιολογία. Είναι από μόνο του δικαιολογία και η ανθρωπότητα θα ήταν πολύ καλύτερη εάν το είχαμε αποδεχτεί σαν κάτι σύνηθες και λογικό αντί να αντιδρούμε και να ζητάμε το λόγο η ακόμα και να επιμένουμε στην θέση μας μετά από αυτή τη δήλωση.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι ενοχές ότι θα στενοχωρήσεις κάποιον δεν αφήνουν ελευθέρα τα θέλω σου και καταλήγεις να στεναχωρείς τον εαυτό σου πράγμα το οποίο οδηγεί σε πολλές συνέπειες μακροχρόνια αλλά και άμεσα. Το τίμημα του να ευχαριστήσεις τον άλλον είναι να φιμώσεις τελείως τον εαυτό σου και αυτό είναι ένα πολύ ακριβό τίμημα που δεν θα έπρεπε να πληρώνει ποτέ κανένας. Κανένας φίλος, καμία δουλεία, καμία σχέση, καμία παρέα και καμία επιλογή ζωής δεν είναι τόσο ηχηρή ώστε να καλύψει ένα ΟΧΙ που βγαίνει πηγαίο από μέσα σου. Υπάρχει λόγος που βγαίνει όποτε άστο να βγει ακόμα και αν δεν μπορείς να καταλάβεις το λόγο, ίσως το καταλάβεις κάποια στιγμή αν δώσεις χρόνο.

Εάν δεν θες εδώ και καιρό, είναι ΟΧΙ. Εάν το αποφάσισες πριν ένα δευτερόλεπτο, είναι ΟΧΙ. Εάν απευθύνεσαι στο παιδί σου, είναι ΟΧΙ, Εάν απευθύνεσαι σε συνάδελφο, είναι ΟΧΙ. Εάν απευθύνεσαι σε σχέση, είναι ΟΧΙ. Δεν υπάρχει κανένας πάνω σε αυτό τον πλανήτη που να μην αξίζει το ΟΧΙ σου εάν αυτό είναι που αισθάνεσαι. Κάθε στιγμή είναι κατάλληλη, κάθε μέρος είναι ιδανικό, κάθε άτομο ικανό να καταλάβει ένα ΟΧΙ. Είναι 3 γράμματα που έχουν ικανότητα να κάνουν την γη αν χρειαστεί να σταματήσει να γυρίζει…

Το people pleasing, το να θες να ευχαριστείς τους ανθρώπους δηλαδή χωρίς λόγο, άπλα για να μην είσαι ο κακός της υπόθεσης, δεν θα σε οδηγήσει σε κανένα ωραίο μέρος, αντ’ αυτού θα σε οδηγήσει σε ψυχοσωματικά, κρίσεις πανικού και μια ζωή που θα ανυπομονείς να τελειώσει..! Δεν θα είναι το ΌΧΙ που θα καταστρέψει τη σχέση σου, θα είναι που έχεις επιλέξει το λάθος άνθρωπο, ο σωστός θα το αποδεχόταν. Δεν θα είναι το ΟΧΙ που θα είναι υπαίτιο να χάσεις την δουλειά σου, θα είναι το τοξικό περιβάλλον που ο εαυτός σου θέλει και ψάχνει αφορμή να φύγει. Δεν θα είναι το ΟΧΙ που θα χαλάσει την φιλία, θα φταίει που δεν ήταν ποτέ φιλία και από τις 2 μεριές…

Άδειασε όλα τα ΟΧΙ σου για να έχουν χώρο να ανθίσουν μέσα σου όλα τα ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ!! Και σε περίπτωση που για κάποιον το ΟΧΙ δεν θα είναι αρκετό, χάρισε του απλόχερα όλη την απουσία σου…!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου