Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Πέρα από τα όρια του κόσμου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι βρίσκεται πέρα από τα όρια του κόσμου που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας; Έχετε νιώσει ποτέ μια λαχτάρα για κάτι περισσότερο, κάτι βαθύτερο, κάτι υπερβατικό; Εάν έχετε, δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν πολλοί αναζητητές που έχουν αποτολμήσει στα άγνωστα βασίλεια του πνεύματος, αναζητώντας την απόλυτη αλήθεια και την απόλυτη ευδαιμονία.

Η κρυμμένη πραγματικότητα

Ίσως αυτός που περιφρονεί τους ανθρώπους της εποχής του και απομακρύνεται από τον πολιτισμένο κόσμο τους να μην είναι μισάνθρωπος ή τρελός... ίσως απλώς εύχεται βαθιά μέσα του ο άνθρωπος να είναι πιο αληθινός και σοφότερος, η κοινωνία πιο δίκαιη και η ζωή ειρηνική, χωρίς αντιπαραθέσεις… ποιός ξέρει;

Κάποιοι μπορεί να τον αποκαλούν ονειροπόλο, οραματιστή, επαναστάτη ή ακόμα και ανόητο. Ξέρει όμως ότι υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από αυτά που συναντούν τα μάτια. Ξέρει ότι υπάρχει μια κρυμμένη πραγματικότητα πίσω από τα φαινόμενα, μια πραγματικότητα στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι καθαροί της καρδιάς και οι ταπεινοί του μυαλού. Ξέρει ότι υπάρχει μια θεϊκή σπίθα μέσα στον καθένα μας, που περιμένει να ανάψει και να λάμψει.

Δικαιοσύνη

Δικαιοσύνη δεν είναι αυτό που οι ισχυροί επιβάλλουν με τη βία στους καταπιεσμένους... Δικαιοσύνη είναι αυτό που διεκδικούν οι καταπιεσμένοι από τον βάρβαρο εχθρό.

Ο κόσμος είναι γεμάτος αδικία, βία, καταπίεση και βάσανα. Οι ισχυροί εκμεταλλεύονται τους αδύναμους, οι πλούσιοι καταπιέζουν τους φτωχούς, η πλειοψηφία κυριαρχεί στη μειοψηφία. Η φωνή των καταπιεσμένων φιμώνεται, τα δικαιώματά τους καταπατούνται, η αξιοπρέπειά τους καταπατείται. Αλλά υπάρχει ανώτερος νόμος από τον νόμο του ανθρώπου, ανώτερη δικαιοσύνη από τη δικαιοσύνη του κόσμου. Υπάρχει ένας νόμος του Θεού, μια δικαιοσύνη του Θεού, που θα επικρατήσει στο τέλος. Οι καταπιεσμένοι θα ξεσηκωθούν και θα διεκδικήσουν την ελευθερία τους, την ισότητα τους, την αξιοπρέπειά τους. Ο εχθρός θα ηττηθεί και θα ταπεινωθεί. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και θα δικαιωθεί.

Γνώση και Αυτοπραγμάτωση

Τα όρια της σχετικής πραγματικότητας που ζούμε ξεπερνιούνται με Γνώση και Αυτοπραγμάτωση και όχι με στείρα φαντασία.

Η πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας δεν είναι η απόλυτη πραγματικότητα. Είναι μια σχετική πραγματικότητα, που εξαρτάται από τους περιορισμούς μας, την άγνοιά μας, τις προσκολλήσεις μας. Είναι μια πραγματικότητα που αλλάζει συνεχώς, που μας εξαπατά, που μας προκαλεί πόνο και θλίψη. Υπάρχει όμως και μια άλλη πραγματικότητα, μια απόλυτη πραγματικότητα, που είναι αιώνια, αμετάβλητη, μακάρια. Είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να τη γνωρίσει ο αληθινός μας εαυτός, η ψυχή μας, το πνεύμα μας. Είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί από το εσωτερικό μας όραμα, τη διαίσθησή μας, τη σοφία μας. Είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να βιώσει η αγάπη μας, η αφοσίωσή μας, η παράδοση μας.

Σιωπή

Πολλές φορές, η σιωπή για ένα θέμα μπορεί να πει περισσότερα από χίλιες φλύαρες λέξεις.

Οι λέξεις είναι ισχυρά εργαλεία επικοινωνίας, αλλά είναι επίσης περιορισμένες και ατελείς. Οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα, αλλά μπορούν επίσης να τα παραμορφώσουν και να τα αποκρύψουν. Οι λέξεις μπορούν να διαφωτίσουν και να εμπνεύσουν, αλλά μπορούν επίσης να μπερδέψουν και να παραπλανήσουν. Οι λέξεις μπορούν να θεραπεύσουν και να ηρεμήσουν, αλλά μπορούν επίσης να πληγώσουν και να προσβάλουν. Μερικές φορές, τα λόγια δεν αρκούν για να μεταφέρουμε το βάθος και τη λεπτότητα αυτού που θέλουμε να πούμε. Μερικές φορές, τα λόγια είναι καλύτερα να μην ειπωθούν. Μερικές φορές, η σιωπή είναι πιο εύγλωττη από τα λόγια.

Ο Θεός είναι η ίδια μας η ουσία

Έξω από τα όρια αυτού του κόσμου, η Ψυχή βρίσκει Ειρήνη και Ανάπαυση στην Απεραντοσύνη του Θεού.

Ο απώτερος στόχος κάθε αναζητητή είναι να ξεπεράσει τα όρια αυτού του κόσμου και να φτάσει στην πηγή κάθε ύπαρξης. Η πηγή κάθε ύπαρξης είναι ο Θεός, η υπέρτατη πραγματικότητα, η απόλυτη αλήθεια, η απέραντη ευδαιμονία. Ο Θεός δεν είναι μια εξωτερική οντότητα ή ένα προσωπικό ον. Ο Θεός δεν περιορίζεται από κανένα όνομα ή μορφή ή χαρακτηριστικό. Ο Θεός είναι πέρα από κάθε έννοια και ορισμό. Ο Θεός είναι η ίδια μας η ουσία, η φύση μας, ο εαυτός μας. Όταν συνειδητοποιούμε την ταυτότητά μας με τον Θεό, βρίσκουμε γαλήνη και ανάπαυση στην απεραντοσύνη του. Γινόμαστε ένα μαζί του στην αγάπη και τη χαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου