Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Ακούω πραγματικά όταν μου μιλάνε;

Η ανθρώπινη συναναστροφή και κοινωνικοποίηση είναι απαραίτητη και ζωτικής σημασίας, σε κάθε άνθρωπο έρχεται με διαφορετική συχνότητα και σε διαφορετικό βαθμό, άλλες φορές οι επαφές μας είναι πιο μηχανικές, άλλες πιο συνειδητοποιημένες, άλλες φορές πιο ουσιαστικές και άλλες φορές πιο αδιάφορες. Σε κάθε περίπτωση όμως τις έχουμε ανάγκη και καλό είναι να τις αγκαλιάζουμε και να είμαστε παρόντες!

Έχετε παρατηρήσει τα παιδιά που με μια ανάσα θέλουν να μοιραστούνε με κάποιον τι έκαναν, τι θέλουν και ούτω καθεξής; Το «ΕΓΩ» και το «ΕΜΕΝΑ» είναι οι κύριες λέξεις στο λεξιλόγιο τους.

Και για σκέψου τώρα, μήπως είναι και στο δικό σου λεξιλόγιο οι λέξεις που επικρατούν όταν κουβεντιάζεις με κάποιον;

Είναι πολύ όμορφο και ωφέλιμο να μοιράζεσαι κομμάτια σου, στην προσπάθεια σου να γνωριστείς με άλλα άτομα και να έρθετε πιο κοντά, όμως είναι ισάξιος ο χρόνος που μιλάτε; Όταν έρχεται η ώρα του συνομιλητή σου, τον ακούς πραγματικά ή σκέφτεσαι ήδη τι θα απαντήσεις διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενα του;

Βάσει ερευνών, στη διαδικασία συνομιλίας δύο ατόμων εάν κάποιος μιλάει συνεχόμενα για 1μιση λεπτό ο ακροατής χάνει το ενδιαφέρον του, δεν μπορεί να τον παρακολουθήσει κι έτσι ανατρέχει σε άλλες σκέψεις.

Μην το κάνεις καταναγκαστικά, είναι πολύ σπουδαίο που κάποιος θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί σου! Μπορούν να ανοίξουν οι ορίζοντες σου, να ακούσεις μια νέα οπτική στα πράγματα, ή να μάθεις κάτι που δεν γνώριζες πριν μπεις σε αυτή τη συζήτηση.

Το να είσαι καλός ακροατής σίγουρα έχει να σου προσφέρει πολλά οφέλη! Την δική σου γνώμη έτσι κι αλλιώς την ξέρεις, μια άλλη όμως; Την έχεις εξετάσει; Την έχεις σκεφτεί; Την ξέρεις;

Μην προσπαθείς να πείσεις κανέναν να αλλάξει γνώμη και να ενστερνιστεί τη δική σου. Το να μην συμφωνείτε σε όλα είναι υγιές, δεν χρειάζεται να λογομαχήσετε, αν δεν ταιριάζουν οι απόψεις σας, απλώς άκουσε-επεξεργάσου κι έπειτα μοιράσου αυτό που θέλεις. Η συνομιλία δεν είναι κάποιου είδους μάχη που πρέπει κάποιος να επικρατήσει, αλλά μια διαδικασία ομορφιάς και ειρήνης.

Διαφέρετε, δεν είστε το ίδιο άτομο, έχετε διαφορετικά βιώματα, άλλους χαρακτήρες, άλλες σκέψεις, άλλα θέλω και επιθυμίες. Να σέβεσαι τους συνομιλητές σου και να θυμάσαι να μην επεμβαίνεις στη σκέψη τους, αρκεί να ακούς. Πάρε χρόνο για εσένα, φρόντισε τον εαυτό σου, σώπασε κι ησύχασε, όλα βρίσκουν τον δρόμο τους, να αγαπάς και να ενδιαφέρεσαι. Γίνε καλύτερος ακροατής, δούλεψε γι αυτό! Είναι πληκτικό και χαοτικό να συνομιλείς με τον εαυτό σου! Δεν τα ξέρεις όλα, είναι περισσότερο συναρπαστικό το να συνομιλείς απ το να μονολογείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου