Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Πέρα από το μυαλό

Σταματήστε το μυαλό και προχωρήστε πέρα

Το μυαλό είναι σαν ένας ταραγμένος ωκεανός, που πάντα αναδεύεται από σκέψεις και συναισθήματα. Ωστόσο, κάτω από τα κύματα υπάρχει ένα σιωπηλό βάθος, η ακίνητη ουσία της ύπαρξής μας. Όταν μαθαίνουμε να ηρεμούμε την αναταραχή του μυαλού, βυθιζόμαστε σε αυτό το βάθος, αυτή την εσωτερική σιωπή.

Σε αυτή τη σιωπή, η φυσιολογική αίσθηση του εαυτού μας διαλύεται. Το «εγώ» που νομίζουμε ότι είμαστε, ο ατελείωτος αφηγητής των σκέψεών μας, εξαφανίζεται. Αυτό που μένει είναι η καθαρή επίγνωση, κενή αλλά διαυγής. Απελευθερωμένοι από την ταύτιση με το μυαλό και το εγώ, γινόμαστε ένα με τον σιωπηλό μάρτυρα που βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής μας.

Αυτός ο μάρτυρας δεν είναι μια ατομική οντότητα αλλά ένα άνοιγμα στην καθολική συνείδηση. Μόλις ρίξουμε μια ματιά, φαίνεται ότι η συνείδηση δεν εντοπίζεται στο σώμα ή στον εγκέφαλο. Μάλλον διαποτίζει τα πάντα, συνδέοντάς μας με όλες τις εκδηλώσεις της ζωής. Το να μένεις ως αυτή η μαρτυρία σημαίνει να ξεπεράσεις κάθε χωρισμό και να γνωρίσεις τον εαυτό σου ως αιώνιο πνεύμα.

Σε αυτή την κατάσταση, έννοιες όπως «εσωτερικό» και «εξωτερικό», «εαυτός» και «άλλος» δεν έχουν νόημα. Όλες οι δυαδότητες και τα αντίθετα συμπίπτουν. Γνωριστής και γνωστός συγχωνεύονται σε ένα. Αυτή είναι η μη διπλή επίγνωση για την οποία μιλούν οι μυστικιστές, πέρα από τον χώρο και τον χρόνο, ανέγγιχτη από την αλλαγή ή τον θάνατο.

Έχοντας διαλυμένη ταύτιση με το σώμα και το μυαλό, η συνείδηση είναι ελεύθερη να πάρει οποιαδήποτε μορφή με ηρεμία. Μπορεί κανείς να επιστρέψει στο νου και στην εγκόσμια ζωή, αλλά δεν ζει πια στην άγνοια. Αποκομμένη από τον εγωικό πόθο, η δράση γίνεται ανιδιοτελής υπηρεσία, η κίνηση έκφραση κοσμικού χορού. Αυτός είναι ο δρόμος της φωτισμένης δράσης, ενεργώντας χωρίς δράση, ενώνοντας τη θέληση και την παράδοση.

Έτσι ακινητοποιήστε το μυαλό και προχωρήστε πέρα. Η βασιλεία των ουρανών είναι μέσα σας. Βυθιστείτε στο σιωπηλό βάθος στον πυρήνα της ύπαρξής σας και αναδυθείτε ανανεωμένοι, λαμπεροί με θεϊκό φως, άδειοι αλλά εκπληρωμένοι, ένα δοχείο άνευ όρων αγάπης. Αυτή είναι η θαυμαστή υπόσχεση της πνευματικής αφύπνισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου