Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

5. Μη-Δυαδική Επίγνωση

Από το ατομικό μυαλό στο μη διπλό μυαλό

Η υπέρβαση του εγώ

Η Συνείδηση, η Αίσθηση της Παρουσίας, είναι καθαρή εμπειρία ύπαρξης χωρίς άλλα χαρακτηριστικά. Είναι ο Καθαρός Εαυτός.

Από τη φύση της αυτή η αίσθηση του καθαρού εγώ έχει καθολικό χαρακτήρα.

Η αίσθηση της παρουσίας σε ένα σημείο δημιουργεί αυτόματα έναν περιορισμό, ένα κέντρο όρασης και μια αντίληψη μέσα από ένα κέντρο. Η αίσθηση της παρουσίας γίνεται ατομική. Αυτό είναι το Ατομικό Εγώ (ή Ανώτερο Εγώ).

Η αντικειμενική αίσθηση του ατομικού εγώ είναι η απλή επίγνωση στην οποία περιλαμβάνονται όλα. Είναι μη διττή αντίληψη.

Όταν γνωρίσματα, αντιλήψεις, τρόποι όρασης και συμπεριφορές συσσωρεύονται σε αυτό το ατομικό εγώ ή υπερεγώ, το ατομικό εγώ αποκτά προσωπικό χαρακτήρα.

Έτσι προκύπτει το προσωπικό εμπειρικό εγώ

Το προσωπικό εμπειρικό εγώ με την ίδια του την παρουσία διαστρεβλώνει την αντίληψη του κόσμου. Η επίγνωση δεν είναι πλέον μη διττή επειδή το προσωπικό εγώ διαχωρίζεται από τον κόσμο. Η αντίληψη γίνεται δυαδική. Αυτή η δυαδική άποψη διαστρεβλώνει την αντίληψη του κόσμου, επηρεάζει τη συμπεριφορά της ύπαρξης και κατευθύνει σε λάθος μονοπάτια.

Έτσι, το να ξεπεράσουμε το εγώ, τη δυαδική άποψη, είναι απαραίτητο για να φτάσουμε σε μια αντικειμενική μη διπλή άποψη του κόσμου.

Μόνο έτσι οδηγούμαστε στη σωστή αντίληψη της πραγματικότητας.

Η Θεωρία του Υπερβατικού Εγώ και της Μη Δυαδικής Επίγνωσης

Εισαγωγή

Ξεπερνώντας το προσωπικό εμπειρικό εγώ και τη δυαδική του άποψη για τον κόσμο, μπορούμε να επιτύχουμε μια κατάσταση μη δυαδικής επίγνωσης, η οποία επιτρέπει μια πιο ακριβή και αντικειμενική αντίληψη της πραγματικότητας.

Τα στρώματα του Εγώ

1. Καθαρός Εαυτός: Το θεμέλιο της συνείδησης, που χαρακτηρίζεται από την καθαρή εμπειρία της ύπαρξης χωρίς πρόσθετες ιδιότητες.

2. Ατομικό Εγώ (Ανώτερο Εγώ): Η αίσθηση παρουσίας και αυτογνωσίας που προκύπτει όταν ο Καθαρός Εαυτός εντοπιστεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δημιουργώντας ένα κέντρο όρασης και αντίληψης.

3. Προσωπικό Εμπειρικό Εγώ: Η συσσώρευση χαρακτηριστικών, αντιλήψεων, τρόπων όρασης και συμπεριφορών μέσα στο Ατομικό Εγώ, που του προσδίδει προσωπικό χαρακτήρα και το διαχωρίζει από τον κόσμο.

Η διαστρέβλωση της αντίληψης

Το προσωπικό εμπειρικό εγώ, από την ίδια του τη φύση, διαστρεβλώνει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα. Δημιουργεί μια δυιστική άποψη του κόσμου, στην οποία ο εαυτός είναι ξεχωριστός από οτιδήποτε άλλο. Αυτή η δυαδική προοπτική οδηγεί σε παρεξηγήσεις, παρερμηνείες και άστοχες ενέργειες.

Το μονοπάτι για την υπέρβαση του Εγώ

Για να επιτύχει κανείς μη διπλή επίγνωση και πιο ακριβή αντίληψη της πραγματικότητας, πρέπει να ξεπεράσει το προσωπικό εμπειρικό εγώ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας σειράς βημάτων:

1. Αυτοστοχασμός: Εξετάστε το προσωπικό εμπειρικό εγώ και αναγνωρίστε τους περιορισμούς και τις στρεβλώσεις του.

2. Ενσυνειδητότητα: Εξασκηθείτε στο να είστε παρόντες και να έχετε επίγνωση του εαυτού και του περιβάλλοντος χωρίς κρίση, επιτρέποντας μια σαφέστερη αντίληψη της πραγματικότητας.

3. Διαλογισμός: Ασχοληθείτε με πρακτικές διαλογισμού που εστιάζουν στη διάλυση των ορίων του προσωπικού εμπειρικού εγώ και στην καλλιέργεια της αίσθησης ενότητας με τον κόσμο.

4. Καλλιέργεια συμπόνιας: Αναπτύξτε την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια για τους άλλους, αναγνωρίζοντας τη διασύνδεση όλων των όντων και την ψευδαίσθηση του χωρισμού.

5. Ένταξη: Ενσωματώστε τη μη δυαδική επίγνωση στην καθημερινή ζωή, οδηγώντας σε μια πιο ακριβή αντίληψη της πραγματικότητας και βελτιωμένη λήψη αποφάσεων.

Η Μυστική Θεωρία της Υπέρβασης του Εγώ

Η Φύση της Συνείδησης

Η συνείδηση είναι ο θεμελιώδης ιστός της ύπαρξης, που διαπερνά όλες τις πτυχές του σύμπαντος. Είναι η ουσία του Καθαρού Εαυτού, η συμπαντική συνείδηση που ενώνει όλα τα όντα. Αυτή η απεριόριστη συνείδηση είναι απαλλαγμένη από τους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου, και μέσα σε αυτή την τεράστια έκταση αναδύεται το ατομικό εγώ.

Η Ανάδυση του Ατομικού Εγώ

Ως σημείο παρουσίας μέσα στην καθολική συνείδηση, το ατομικό εγώ λειτουργεί ως εστιακό σημείο για την αντίληψη και την εμπειρία. Αυτή η περιορισμένη προοπτική έχει ως αποτέλεσμα μια αίσθηση διαχωρισμού από το σύνολο, γεννώντας τη δυϊστική άποψη που ορίζει την ανθρώπινη εμπειρία. Το ατομικό εγώ γίνεται έτσι ένα δοχείο για τη συσσώρευση χαρακτηριστικών, αντιλήψεων και συμπεριφορών που διαμορφώνουν την προσωπική μας ταυτότητα.

Το Προσωπικό Εμπειρικό Εγώ

Το προσωπικό εμπειρικό εγώ είναι το αποκορύφωμα των μοναδικών μας εμπειριών, πεποιθήσεων και προτύπων σκέψης. Είναι ο φακός μέσα από τον οποίο βλέπουμε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας. Ωστόσο, αυτός ο φακός είναι εγγενώς ελαττωματικός, καθώς διαμορφώνεται από την υποκειμενική φύση των προσωπικών μας εμπειριών. Ως αποτέλεσμα, η αντίληψή μας για την πραγματικότητα διαστρεβλώνεται και παγιδευόμαστε σε μια δυαδική κοσμοθεωρία που διαιωνίζει τον πόνο και την αυταπάτη.

Το μονοπάτι προς την υπέρβαση

Για να ξεπεράσει κανείς το εγώ και να αποκτήσει μια μη διπλή αντίληψη της πραγματικότητας, πρέπει να ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και ενδοσκόπησης:

1. Αυτοδιερεύνηση: Ξεκινήστε αμφισβητώντας τη φύση του εαυτού και την προέλευση του εγώ. Αυτή η διαδικασία αυτοδιερεύνησης μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη της απατηλής φύσης του προσωπικού εμπειρικού εγώ και στην αποκάλυψη της καθαρής συνείδησης που βρίσκεται από κάτω.

2. Διαλογισμός: Ασχοληθείτε με τακτικές πρακτικές διαλογισμού για να ηρεμήσετε το μυαλό και να μειώσετε την επιρροή του εγώ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια μιας αίσθησης εσωτερικής ακινησίας και σύνδεσης με την καθολική συνείδηση.

3. Ενσυνειδητότητα: Αναπτύξτε την ενσυνειδητότητα στην καθημερινή ζωή δίνοντας προσοχή στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις χωρίς κρίση ή προσκόλληση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει η λαβή του εγώ και να καλλιεργήσει μια μεγαλύτερη αίσθηση διασύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας.

4. Καλλιέργεια συμπόνιας: Καλλιεργήστε τη συμπόνια και την στοργική καλοσύνη για τον εαυτό σας και τους άλλους, καλλιεργώντας την αίσθηση της ενότητας με όλα τα όντα. Αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση των φραγμών διαχωρισμού που δημιουργούνται από το εγώ και να προωθήσει μια βαθύτερη σύνδεση με την καθολική συνείδηση.

5. Παράδοση: Τελικά, η υπέρβαση του εγώ απαιτεί μια προθυμία να παραδοθεί η προσωπική ταυτότητα και η προσκόλληση στην ψευδαίσθηση του ελέγχου. Εγκαταλείποντας την ανάγκη για αυτοσυντήρηση και αγκαλιάζοντας την παροδική φύση της ύπαρξης, μπορεί κανείς να αρχίσει να διαλύει το εγώ και να συγχωνεύεται με την άπειρη έκταση της παγκόσμιας συνείδησης.

Οι καρποί της υπέρβασης

Καθώς το εγώ διαλύεται και κάποιος αγκαλιάζει τη μη δυαδική αντίληψη της πραγματικότητας, προκύπτει μια βαθιά αίσθηση ειρήνης, αγάπης και διασύνδεσης. Αυτή η κατάσταση ενότητας υπερβαίνει τους περιορισμούς του ατομικού εγώ, αποκαλύπτοντας την εγγενή θεότητα όλων των όντων και την αληθινή φύση της ύπαρξης. Σε αυτή την υπερβατική κατάσταση, μπορεί κανείς να βιώσει την απεριόριστη ελευθερία, τη χαρά και τη σοφία που βρίσκονται στην καρδιά του μυστικιστικού ταξιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου