Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Emotion», τα πάντα αποκτούν πιο γλυκιά γεύση όταν είμαστε ερωτευμένοι! Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και το νερό έχει πιο γλυκιά γεύση όταν κάποιος είναι ερωτευμένος. Κι αυτό γιατί όπως φαίνεται το συναίσθημα του έρωτα επηρεάζει τη γεύση και την κάνει καλύτερη, ανεξάρτητα αν είναι έτσι ή όχι. Ισχύει όμως κάτι αντίστοιχο και για άλλα συναισθήματα; Για παράδειγμα, η ζήλια εντείνει την πικρή ή ξινή γεύση; Μάλλον κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η σχέση μεταξύ της συναισθηματικής κατάστασης και των αντιληπτών αισθήσεων είναι σημαντική για τους ψυχολόγους που μελετούν τις λεγόμενες «σωματικές μεταφορές». Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία ενός χώρου πιο χαμηλή. Επίσης, όταν πιστεύουμε ότι ένα βιβλίο είναι σημαντικό το νιώθουμε αμέσως και πιο βαρύ. «Η μεταφορική σχέση μεταξύ ενός συναισθήματος και μιας αίσθησης δεν ισχύει πάντα στην πραγματική ζωή», δηλώνει ο Kai Qin Chan, από το Πανεπιστήμιο του Nijmegen στην Ολλανδία και ένας από τους συντάκτες της σχετικής μελέτης. Αναλύοντας παλαιότερες μελέτες, ο Τσαν και οι συνεργάτες του θέλησαν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν περαιτέρω συσχετισμοί μεταξύ συναισθημάτων και αισθήσεων. Στη μελέτη συμμετείχαν 197 φοιτητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τρία διαφορετικά πειράματα και διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στην αγάπη και τη ζήλεια, μόνο η πρώτη καταφέρνει να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι το συναίσθημα δεν επιδρά άμεσα στους υποδοχείς της γεύσης στη γλώσσα, αλλά τα αποτελέσματα προκύπτουν από την επεξεργασία των πληροφοριών στον εγκέφαλο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου