Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Ο ανικανοποίητος άνθρωπος είναι επικίνδυνος

Ο τελικός σκοπός όμως είναι να κινηθείς από το συναίσθημα στο είναι. Και αν ο επιστήμονας έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί το κεφάλι του σε ό,τι αφορά τον αντικειμενικό κόσμο, να χρησιμοποιεί την καρδιά του, σε ό,τι αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις και να χρησιμοποιεί το είναι του, σε ό,τι αφορά την ύπαρξη, τότε είναι ένας τέλειος άνθρωπος.

Το όραμά μου για τον καινούργιο άνθρωπο είναι ο τέλειος άνθρωπος, με την έννοια ότι λειτουργούν και οι τρεις αυτές διαστάσεις, χωρίς να αντιτίθεται η μία στην άλλη, αλλά συμπληρώνοντας η μία την άλλη.

Ο τέλειος άνθρωπος θα δημιουργήσει έναν τέλειο κόσμο. Ο τέλειος άνθρωπος θα δημιουργήσει έναν κόσμο επιστημόνων, έναν κόσμο ποιητών, έναν κόσμο στοχαστών.

Η προσέγγισή μου είναι ότι και τα τρία αυτά κέντρα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε άνθρωπο, επειδή κάθε άτομο είναι ένας κόσμος από μόνο του. Και αυτά τα κέντρα βρίσκονται μέσα στο άτομο, όχι μέσα στην κοινωνία. Γι’ αυτό, επικεντρώνομαι στο άτομο. Αν μπορώ να αλλάξω το άτομο, αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα ακολουθήσει. Θα ακολουθήσει, επειδή θα δει την ομορφιά του καινούργιου ανθρώπου.

Ο καινούργιος άνθρωπος δεν είναι μόνο έξυπνος στην αριθμητική. Μπορεί επίσης να απολαμβάνει και να συνθέτει μουσική. Μπορεί να χορεύει, μπορεί να παίξει κιθάρα, πράγμα που είναι τρομερό χαλαρωτικό για το κεφάλι του, επειδή το κεφάλι δεν λειτουργεί.

Και ο καινούργιος άνθρωπος δεν είναι μόνο από την καρδιά. Αυτές είναι στιγμές που μπαίνει ακόμα βαθύτερα και απλώς υπάρχει. Αυτή η πηγή του είναι σου είναι το ίδιο το κέντρο της ζωής σου. Αγγίζοντάς το, ανανεώνεσαι. Όλες οι ενέργειες της καρδιάς σου και του κεφαλιού σου θα πολλαπλασιαστούν τρομερά, επειδή θα παίρνεις καινούργια ενέργεια κάθε μέρα, κάθε στιγμή.

Για την ώρα, ακόμα και μεγάλοι επιστήμονες, όπως ο Αϊνστάιν, χρησιμοποιούν μόνο ένα μέρος του δυναμικού τους. Τι να πεις για τους συνηθισμένους ανθρώπους. Εκείνοι δεν φτάνουν ποτέ πέρα από ένα πολύ μικρό μέρος.

Αν όλα αυτά τα τρία κέντρα λειτουργούν μαζί, ο άνθρωπος θα είναι σε θέση να λειτουργεί εκατό τοις εκατό. Μπορούμε στ’ αλήθεια να δημιουργήσουμε ένα παράδεισο πάνω σ’ αυτή τη γη. Είναι στο χέρι μας. Απλώς λίγη προσπάθεια, λίγο θάρρος και δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο.

Ο κόσμος πρέπει να είναι επιστημονικός για όλη την τεχνολογία, για όλες τις ανέσεις. Ο κόσμος πρέπει να είναι ποιητικός, αλλιώς ο άνθρωπος γίνεται απλώς ένα ρομπότ.

Το κεφάλι είναι ένα κομπιούτερ. Χωρίς την ποίηση και τη μουσική και το χορό και το τραγούδι, αυτό που κάνει το κεφάλι σου μπορεί να γίνει κι από ένα κομπιούτερ και μάλι στα πιο αποτελεσματικό και χωρίς λάθη.

Η καρδιά είναι μια εντελώς διαφορετική διάσταση. Είναι η εμπειρία και η έκφραση της ομορφιάς και της αγάπης. Αυτό όμως δεν είναι το παν.

Αν δεν φτάσεις στο ίδιο σου το κέντρο, θα παραμένεις ανικανοποίητος. Και ο ανικανοποίητος άνθρωπος είναι επικίνδυνος, επειδή θα κάνει τα πάντα για να γλιτώσει από την έλλειψη ικανοποίησης,

Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του και το κέντρο του είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος.

Για την ακρίβεια, εκεί ακριβώς βρίσκεται το δικό σου βασίλειο, εκεί είσαι θεός. Κατά βάθος, όταν είσαι κεντραρισμένος μέσα στο είναι σου, γίνεσαι αυτοκράτορας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου