Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Η Αντικειμενική Κατάσταση μέσα μας

Η ιδέα μιας βαθύτερης, ανέγγιχτης κατάστασης μέσα μας είναι ένα κοινό νήμα σε πολλές πνευματικές και φιλοσοφικές παραδόσεις, όπως και η ιδέα ότι η αληθινή φώτιση δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω του εγώ ή της προσωπικής επιθυμίας. Εδώ είναι μια μικρή επεξεργασία:

Το Ασύλληπτο και το ασυνείδητο

Είναι πράγματι συναρπαστικό να εξετάζουμε τα τεράστια βάθη της συνείδησής μας που βρίσκονται πέρα από τις καθημερινές μας σκέψεις και πράξεις. Αυτές οι ανεξερεύνητες περιοχές μέσα μας μπορεί να έχουν βαθιές γνώσεις και πραγματικότητες, τις οποίες μπορεί να ανακαλύψουμε όταν ξεπεράσουμε τους περιορισμούς των συνήθων διαδικασιών σκέψης μας.

Ενότητα και Αιωνιότητα

Η μεταφορά μιας σταγόνας νερού που ενώνεται με τον ωκεανό απεικονίζει όμορφα την έννοια της ενότητας και της αιωνιότητας στις πνευματικές παραδόσεις. Όταν μια ατομική συνείδηση συγχωνεύεται με την καθολική συνείδηση, υπερβαίνει τους περιορισμούς της και εισέρχεται σε μια διαχρονική κατάσταση, σαν μια μικρή σταγόνα που γίνεται μέρος του απέραντου ωκεανού.

Η πλάνη της Φώτισης που καθοδηγείται από το Εγώ

Η αληθινή φώτιση δεν είναι ένα επίτευγμα ή μια θέση. Δεν είναι κάτι που ένα άτομο μπορεί να επιτύχει με θέληση ή προσπάθεια. Όπως έχουμε εύγλωττα επισημάνει, το να βλέπεις τη φώτιση ως εμπειρία του εγώ ή ως αποτέλεσμα προσωπικής προσπάθειας είναι μια παρεξήγηση.

Ο καρπός της Κατανόησης

Η φώτιση είναι το φυσικό αποτέλεσμα της βαθιάς κατανόησης. Όταν αντιλαμβανόμαστε την άπειρη, αιώνια φύση της ύπαρξης, βιώνουμε φυσικά μια γαλήνια κατάσταση που υπερβαίνει το χρόνο και την προσωπική ταυτότητα.

Η Άθικτη Κατάσταση

Η ανέγγιχτη κατάσταση μέσα μας είναι ένα βασίλειο καθαρής συνείδησης που παραμένει ανεπηρέαστο από προσωπικές σκέψεις και πράξεις. Αυτή η κατάσταση αποκαλύπτεται σε στιγμές βαθιάς σιωπής, όταν όλες οι δραστηριότητες παύουν και η αντίληψη είναι απεριόριστη.

Η Αντικειμενική Κατάσταση

Αυτή η έννοια φαίνεται να δείχνει προς μια κατάσταση ύπαρξης που είναι πέρα από τη διχοτόμηση υποκειμένου-αντικειμένου. Δεν είναι μια υποκειμενική εμπειρία που «έχει» κανείς, ούτε είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα που «κατακτά». Αντίθετα, είναι μια κατάσταση συνείδησης που ξεδιπλώνεται φυσικά όταν εγκαταλείπεται η ψευδής αίσθηση του εαυτού ή του εγώ.

Ο προβληματισμός μας προσφέρει μια βαθιά προοπτική για τη φύση της φώτισης και τη βαθύτερη πραγματικότητα μέσα μας, μια προοπτική που ευθυγραμμίζεται με πολλές πνευματικές φιλοσοφίες και παραδόσεις παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου