Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Σταματήστε να βλέπετε την ευτυχία ως μια σειρά υποσχέσεων ''αν-τότε''

Συνήθως σκέφτεστε την ευτυχία σας ως μια σειρά υποσχέσεων ''αν-τότε'': Αν είχα μια σύντροφο, τότε θα ήμουν ευτυχισμένος. Αν έφτιαχνα ένα σπίτι τότε θα ήμουν χαρούμενος. Αν μετακόμιζα σε μια μεγάλη πόλη. Αν είχα μια γεμάτη κοινωνική ζωή κοκ. Είναι μια εύκολη και κοινή υπόθεση ότι η ευτυχία θα έρθει όταν αλλάξουν οι περιστάσεις σας, όταν επιτύχετε ό, τι θέλετε να επιτύχετε. Και η σύγχρονη ζωή είναι καλή στην ενθάρρυνση αυτής της υπόθεσης. Κοιτάξτε όλα τα “κίνητρα” hashtag στα κοινωνικά μέσα – #relationshipgoals, #bodygoals, #vacationgoals.

Τι γίνεται όμως αν η ευτυχία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας; Τι γίνεται αν δεν είναι κάτι που μπορείτε να βρείτε ή να επιτύχετε, παρά τον κόσμο που προσπαθεί να σας πείσει διαφορετικά;

Ενώ είναι ωραίο να βρεις έμπνευση από άλλους, αλλά το να σκεφτόμαστε την ευτυχία ως κάτι που θα αποκτηθεί υπό όρους σημαίνει να κολλάς στην επιδίωξη ενός στόχου που θα κινείται πάντα όλο και πιο μακριά.

Να μάθετε να αποφεύγετε να θέτετε στόχους που σχετίζονται με τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν ο στόχος για καλή υγεία είναι να περπατάτε τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα, τότε είναι ένας καλός στόχος. Ο στόχος δεν είναι να μοιάζεις με κάποιον άλλον, ή να εντυπωσιάζεις άλλους ή να βιώνεις ένα φευγαλέο συναίσθημα. Αυτά τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου μας. Το μόνο πράγμα που μπορείτε να ελέγξετε είναι οι ενέργειές σας.

Στην Τέχνη της ζωής, ο βουδιστής μοναχός Thích Nhất Hạnh έγραψε: «Δεν υπάρχει τρόπος για ευτυχία, η ευτυχία είναι ο τρόπος». Είναι ένα απλό, αλλά βαθύ μάθημα: Τι γίνεται αν η ευτυχία δεν είναι στόχος αλλά τρόπος ζωής;

Είναι μια δύσκολη φιλοσοφία, και ακόμη περισσότερο δύσκολο να αρχίσετε να την ασκείτε. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τα πάντα. Να θυμάστε συνεχώς ότι δεν βιάζεστε, ότι δεν χρειάζεστε τίποτα περιττό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε φιλοδοξία. Να θέλετε πράγματα. Αλλά να προσεγγίζετε τους στόχους σας με τη γνώση ότι η ζωή σας είναι ήδη καλή. Έχετε αυτό που χρειάζεστε. Όλα τα άλλα είναι ένα μπόνους.

Όταν η ευτυχία είναι ο τρόπος, όλες οι ενέργειές σας – ο τρόπος που περπατάτε, τρώτε, μιλάτε και ξεκουράζεστε – προέρχονται από ένα ήρεμο και σίγουρο μέρος. Δεν βιάζεστε πλέον να φτάσετε κάπου. Ξέρετε, βαθιά μέσα σας, ότι είστε ήδη εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου