Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Προσομοίωσαν τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία

Στο κέντρο του Γαλαξία μας είναι μια υπερβαρέα μαύρη τρύπα γνωστή ως Τοξότης Α* και τώρα οι επιστήμονες την έχουν οπτικοποιήσει με την βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας για πρώτη φορά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Radboud στην Ολλανδία και του Πανεπιστημίου Goethe στη Γερμανία χρησιμοποίησαν νέα μοντέλα μιας  μαύρης τρύπας για να δημιουργήσουν μια προσομοίωση εικονικής πραγματικότητας 360 μοιρών, η οποία μπορεί να προβληθεί σε ευρέως διαθέσιμες κονσόλες VR.
 
Η εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης Computational Astrophysics and Cosmology, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τη μελέτη μαύρων οπών στο μέλλον.
 
Ο Jordy Davelaar συν-συγγραφέας της δημοσίευσης, δήλωσε: «Η προσομοίωση εικονικής πραγματικότητας δημιουργεί μία από τις πιο ρεαλιστικές απόψεις του άμεσου περιβάλλοντος της μαύρης τρύπας και θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για το πώς συμπεριφέρονται οι μαύρες τρύπες.  Το ταξίδι σε μια μαύρη τρύπα κατά τη διάρκεια της ζωής μας – για να διανύσουμε απόσταση 25.640 ετών φωτός μέχρι εκεί – είναι αδύνατο, έτσι οι εκπληκτικές απεικονίσεις όπως αυτές, μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα για αυτά τα συστήματα από όπου και αν είμαστε».
 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προσομοίωση της εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα παιδιά και το ευρύ κοινό να διερευνήσουν το ενδιαφέρον τους για αστροφυσική.
 
Ο Davelaar λέει «Οι απεικονίσεις που δημιουργήσαμε έχουν μεγάλες δυνατότητες προβολής. Τις χρησιμοποιήσαμε για να εισαγάγουμε παιδιά στο φαινόμενο των μαύρων τρυπών, και πραγματικά έμαθαν κάτι από αυτό. Αυτό υποδηλώνει ότι οι εμβληματικές απεικονίσεις εικονικής πραγματικότητας αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο για να δείξουμε τη δουλειά μας σε ένα ευρύτερο κοινό, ακόμα και όταν περιλαμβάνει πολύπλοκα συστήματα όπως οι μαύρες τρύπες».
 
Ο καθηγητής Heino Falcke στο Πανεπιστήμιο Radboud πρόσθεσε: «Όλοι έχουμε μια εικόνα στο κεφάλι μας για το πώς φαίνονται οι μαύρες τρύπες, αλλά η επιστήμη έχει προχωρήσει και μπορούμε τώρα να κάνουμε πιο ακριβείς αποδόσεις – και αυτές οι μαύρες τρύπες φαίνονται αρκετά διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα. Αυτές λοιπόν οι νέες απεικονίσεις είναι μόνο η αρχή, τα περισσότερα θα έρθουν στο μέλλον.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου