"Καθίσταται, πια, αναγκαία η επανεξέταση της μετακίνησης των ανθρώπων μέσω ταξιδιών στη θάλασσα"
Οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως το παλαιότερο ειδώλιο που βρέθηκε ποτέ, στην Κύπρο, η δημιουργία του οποίου χρονολογείται πριν από 10.500 έως 11.000 έτη.
Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Αγία Βαρβάρα –Ασπρόκρεμνου, όπου υπάρχει νεολιθικός αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι την περίοδο αυτή στο νησί οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες είχαν, ήδη, στραφεί, στη γεωργία και στο εμπόριο.
Το γυναικείο ειδώλιο ανακαλύφθηκε σε ένα αρχαιότατο ημι-υπόγειο κτήριο, όπου εντοπίστηκαν αποδεικτικά στοιχεία μιας σημαντικής μεταποιητικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την παραγωγή λίθινων εργαλείων που χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία της ώχρας.
«Η επεξεργασία των πολύχρωμων χρωστικών διευκολύνθηκε από μια μεγάλη ποικιλία λειασμένων λίθινων εργαλείων, κυρίως από εργαλεία σφυροκοπήματος και μηχανές που διευκόλυναν την επεξεργασία των χρωστικών ουσιών, όπως αποδεικνύεται από το σημαντικό αριθμό εργαλείων που έχουν ακόμη υπολείμματα ώχρας», δήλωσε ο υπεύθυνος του τμήματος αρχαιοτήτων.
Ένα νέο είδος αντικειμένου για την επεξεργασία της ώχρας είναι μια σειρά από μεγάλες πλάκες κιμωλίας που εμφανίζουν υπολείμματα ώχρας σε συνδυασμό με σαφή σημάδια κοπής σε επιφάνειες εργασίας που φαίνεται να λειτουργούσαν ως σανίδες κοπής.
Η σημασία της ανακάλυψης αυτής στον προϊστορικό χώρο της Αγίας Βαρβάρας Ασπροκρέμνου , είναι ότι μέχρι πριν από δύο δεκαετίες, υπήρχε η πεποίθηση ότι οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην Κύπρο πριν από 8.000 χρόνια.
Ωστόσο, οι ανασκαφές στο χώρο, αλλάζουν την προοπτική αυτή, καθώς διαπιστώνεται ότι οι άνθρωποι βρίσκονταν εκεί, ήδη, πριν από 12 έως 13 χιλιάδες χρόνια. Πολύ, νωρίτερα, από όσο μπορεί κάποιος να φαντασθεί.
Η περιοχή αποκτά, έτσι, μεγάλη αρχαιολογική σημασία για την κατανόηση της μετάβασης των ανθρώπων από τη ζωή του κυνηγού-συλλέκτη τροφών στην ενασχόλησή του σε συγκεκριμένους οικισμούς με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.
Το πιο σημαντικό, είναι ότι αυτό δηλώνει ότι η Κύπρος συμμετείχε στον πολύ πρώιμο Νεολιθικό Κόσμο και καθίσταται, πια, αναγκαία η επανεξέταση της μετακίνησης των ανθρώπων μέσω ταξιδιών στη θάλασσα, καθώς φαίνεται ότι αυτά ήταν διαδεδομένα στη νεολιθική εποχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου