Ερευνητές χρησιμοποιώντας μετρήσεις της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου – μια εξασθενημένη ακτινοβολία κατάλοιπο του καυτού, πυκνού, μικρού σύμπαντος – λένε πως τα αποτελέσματά τους προσφέρουν υποστήριξη για το κοσμολογικό μοντέλο του σύμπαντος – μια πρόβλεψη ότι η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια αποτελούν το 95% οτιδήποτε υπάρχει στο σύμπαν (ενέργεια και ύλη), ενώ η συνηθισμένη ύλη αντιπροσωπεύει μόλις το 5%.
Οι ερευνητές, που δουλεύουν στο πρόγραμμα QUaD και χρησιμοποιούν το τηλεσκόπιο QU Extra-galactic Survey Telescope (QUEST) των 2.6 μέτρων στο Νότιο Πόλο, δημοσίευσαν στο Astrophysical Journal, λεπτομερείς χάρτες της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου (CMB) . Οι ερευνητές επικέντρωσαν τις μετρήσεις τους πάνω στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και την πόλωση της ακτινοβολίας CMB για να καταλάβουν την κατανομή της ύλης στις απαρχές του σύμπαντος.
Στο κάτω μέρος φαίνεται το τηλεσκόπιο QUEST και πάνω τμήμα του χάρτη της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου με τις ανεπαίσθητες μεταβολές της θερμοκρασίας και της πόλωσης της ακτινοβολίας
Η πόλωση είναι η κατεύθυνση στην οποία γίνονται οι δονήσεις των ακτίνων του φωτός, και η οποία είναι κάθετη προς την διεύθυνση που κινούνται οι ακτίνες.
Η ακτινοβολία από το πρώιμο σύμπαν δεν ήταν πολωμένη αρχικά, αλλά πολώθηκε όταν αυτή χτύπησε την κινούμενη ύλη στο πολύ πρώιμο σύμπαν. Με την δημιουργία χαρτών της σημερινής πόλωσης, η ομάδα του ερευνητικού προγράμματος QUaD ήταν σε θέση να εξετάσει όχι μόνο που υπήρχε η ύλη, αλλά επίσης και πώς κινούνταν. Τα αποτελέσματα ταιριάζουν πάρα πολύ με την θερμοκρασία και την πόλωση που προβλέπεται από την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας στο καθιερωμένο κοσμολογικό μοντέλο.
Η ερευνητική ομάδα καθοδηγήθηκε από κοινού από τον Walter Gear, στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, και την Sarah Church του Ινστιτούτου Kavli για την Αστροφυσική και την Κοσμολογία (KIPAC).
Ο Gear αναφέρει ότι η μελέτη της ακτινοβολίας CMB έχει δώσει εξαιρετικά ακριβείς εικόνες του Σύμπαντος όταν ήταν μόλις 400.000 ετών. Όταν ξεκίνησε την εργασία αυτή η ομάδα η πόλωση της CMB δεν είχε καν εντοπιστεί και πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι σε θέση να βρουν κάτι λάθος με τη θεωρία. Το γεγονός ότι τα καταπληκτικά αυτά στοιχεία ταιριάζουν με τη θεωρία τόσο καλά και μάλιστα με πολλούς τρόπους, τα κάνει ακόμη πιο καταπληκτικά. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη ότι οι ερευνητές είναι στο σωστό δρόμο και ότι πρέπει να μάθουν περισσότερα για την παράξενη φύση της σκοτεινής ενέργειας και σκοτεινής ύλης, αν θέλουμε να κατανοήσουμε πλήρως τη λειτουργία του σύμπαντος.
Ο Michael Brown, του Ινστιτούτου Kavli για την Κοσμολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης πρόσθεσε: «Με αυτές τις νέες μετρήσεις του προγράμματος QUaD, έχουμε δοκιμάσει κι άλλο το καθιερωμένο μοντέλο για το Σύμπαν. Και το πιο καθησυχαστικό είναι πως το μοντέλο έχει περάσει τη δοκιμή αυτή εντυπωσιακά καλά."
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου