Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Ρώσοι ψαράδες βιντεοσκόπησαν τεράστιο καλαμάρι που επιχειρεί να τους αρπάξει ένα μεγάλο ψάρι

kalamisdk1Είναι ένα είδος που έχει στοιχειώσει τη φαντασία μας μέσα από ταινίες που το αναπαριστούν ως ένα τέρας των θαλασσών που επιτίθεται και τρομοκρατεί.

Η μυθική κινηματογραφική του διάσταση μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε πως το γιγάντιο καλαμάρι όντως υπάρχει και… περιπολεί τα βάθη των ωκεανών.

Βίντεο που κατέγραψαν Ρώσοι ψαράδες έρχεται να μας θυμίσει πως καλαμάρια σαν κι αυτό είναι υπαρκτοί κάτοικοι των θαλασσών.
Στο βίντεο το καλαμάρι φαίνεται να επιχειρεί να αρπάξει ένα μεγάλο ψάρι στο πλάι του σκάφους, την ώρα που οι ψαράδες προσπαθούν να το βγάλουν από τη θάλασσα. Οι ψαράδες επιχειρούν να διώξουν το καλαμάρι με έναν λοστό για να σώσουν την ψαριά τους.

Σύμφωνα με τη Daily Mail δεν είναι σαφές αν πρόκειται για ένα γιγάντιο καλαμάρι- που είναι μακρύτερο- ή για ένα κολοσσιαίο καλαμάρι – που είναι πιο πλατύ και πιο βαρύ.

Δεν φαίνεται να έχει πάντως μεγάλη σημασία για τους ψαράδες που πανηγυρίζουν έχοντας σώσει την ψαριά τους και καταγράψει ένα «τέρας» των ωκεανών.
Παρότι για αιώνες γνωρίζουμε την ύπαρξη του γιγάντιου καλαμαριού, δεν ξέρουμε πολλά για το πλάσμα αυτό επειδή πολύ λίγα έχουν πιαστεί και πολύ λίγα έχουν βιντεοσκοπηθεί στη θάλασσα.
kalamisdk2
Παρά τα δυσθεώρητα μεγέθη που τους αποδίδονται, τα γιγάντια καλαμάρια φτάνουν περίπου τα 12 μέτρα σε μήκος, κι αυτό εξαιρετικά σπάνια. Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι άλλωστε στα πλοκάμια τους.
Τα κολοσσιαία καλαμάρια έχουν παρόμοιο μήκος αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι τους είναι στο σώμα τους, όχι στα πλοκάμια.
kalamisdk3
Στην πραγματικότητα το πιο «τρομακτικό» χαρακτηριστικό τους είναι το μέγεθος των ματιών τους. Η Leslie Schwerin που γύρισε ντοκιμαντέρ για το γιγάντιο καλαμάρι λέει πως έχουν το μέγεθος μπάλας του μπάσκετ (!) και τα τόσο μεγάλα μάτια τους είναι αναγκαία για να βλέπουν στο σκοτάδι.
«Εμείς δεν βλέπουμε σε βάθη 600 μέτρων, είναι όλα κατάμαυρα. Αλλά τα καλαμάρια βλέπουν», εξηγεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου