Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ο Τροχός της Ιστορίας θα Συντρίψει την Δύση

Η καθυστέρηση της κατάρρευσης των τελευταίων 400 ετών τελείωσε.

Κάπου μεταξύ 10 και 12 χιλιετιών πριν, το φράγμα στον Ατλαντικό Ωκεανό για το Ρεύμα του Κόλπου εξαφανίστηκε και το Ρεύμα του Κόλπου πήγε προς την Δυτική Ευρώπη. Το μακρύ καλοκαίρι του Παλαιού Κόσμου ξεκίνησε. Αναδύθηκε μια γεωργική οικονομία, ως αποτέλεσμα αυτού που ο Gordon Child μπορεί να μην ονόμασε εύστοχα, αλλά ο όρος έχει καθιερωθεί – της Νεολιθικής Επανάστασης. Από τότε, και για σχεδόν 10.000 χρόνια, αναπτύχθηκε η γεωργία, που αποδεκάτισε τον άνθρωπο.

Ο μέσος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ακόμη και της πιο παραγωγικής γεωργικής οικονομίας δεν ξεπερνούσε το 0,2-0,4%. Με άλλα λόγια, η οικονομική ανάπτυξη ακολούθησε μια ασυμπτωτική πορεία, τίποτα δεν άλλαξε. Φυσικά, ο περιοριστικός παράγοντας εδώ ήταν οι πόροι ή, όπως έλεγε ο Μαρξ, οι φυσικές παραγωγικές δυνάμεις (δεν πρέπει να συγχέεται με τον γεωγραφικό παράγοντα), και μόλις ο αριθμός του πληθυσμού αυτής ή εκείνης της κοινωνίας ξεπερνούσε το όριο των φυσικών παραγωγικών δυνάμεων, ενεργοποιούνταν ο μηχανισμός αυτορύθμισης της κρίσης.

Ή αποικισμός, ένα μέρος του πληθυσμού έφευγε και δημιούργησε μια αποικία. Λοιπόν, για παράδειγμα, όπως οι Έλληνες αποίκισαν την Μεσόγειο. Ή οι αρχές εισήγαγαν αυστηρά μέτρα που περιόριζαν την κατανάλωση στο 90% του πληθυσμού, στην Κίνα το έκαναν αυτό με ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία. Συχνά αυτό οδηγούσε σε εξεγέρσεις -για παράδειγμα, η εξέγερση των “κόκκινων φρυδιών” μετά τις μεταρρυθμίσεις του Γουάνγκ Μανγκ. Η εξέγερση έκοψε την δημογραφική καμπούρα και η ιστορία ξεκίνησε κατά κάποιον τρόπο απ’ την αρχή.

Ή, αν υπήρχαν νομάδες γείτονες που, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της αγροτικής κοινωνίας, εισέβαλαν, έσφαξαν μέρος του πληθυσμού και εγκαθιδρύθηκαν ως νέα δυναστεία. Αυτό συνέβαινε συχνά στον αραβικό κόσμο, στην ίδια την Κίνα, επειδή υπήρχαν αρκετές δυναστείες νομαδικής προέλευσης. Η τελευταία δυναστεία των Τσινγκ ήταν οι ημινομαδικές Μαντσού. Οι μορφές αυτορύθμισης λειτούργησαν.

Υπήρχαν, ωστόσο, ειρηνικές, εγγενείς αυτορυθμίσεις των ασυμπτωματικών κοινωνιών. Για παράδειγμα, η σταθερή, θεσμοθετημένη αυστηρή καταστολή των Σπαρτιάτων στους Είλωτες, δηλαδή περιορισμός του αριθμού τους και του επιπέδου της κατανάλωσής τους. Τα συστήματα κάστας της “προκολομβιανής” Αμερικής και ορισμένων κοινωνιών της Ωκεανίας ήταν πολύ πιο τέλεια -αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ αυτός ο όρος. Φυσικά, η πιο ανεπτυγμένη μορφή τους είναι στην Ινδία, αλλά επαναλαμβάνω, το σύστημα των καστών δεν είναι μόνο ινδική υπόθεση. Στην Ινδία ήταν απλά το πιο ανεπτυγμένο μοντέλο, υπήρχαν περίπου 1000 κάστες, αλλά υπήρχαν 4 βασικές βάρνα.

Το σύστημα καστών αποτελείται από δύο διαφορετικές έννοιες, το βάρνα και το τζάτι, οι οποίες μπορούν να εκληφθούν ως διαφορετικά επίπεδα ανάλυσης αυτού του συστήματος. Η λέξη βάρνα υποδεικνύει ένα ιδανικό μοντέλο, έναν τρόπο σχεδιασμού της κοινωνίας, ενώ η λέξη τζατί αναφέρεται στις πραγματικές κοινωνικές ομάδες με τις οποίες ταυτίζονται οι άνθρωποι και στη βάση των οποίων αλληλεπιδρούν. Οι βάρνα είναι μόνον τέσσερις από αρχαιοτάτων χρόνων: μπραχμάν, κσατρίγια, βάισυα και σούντρα. Οι τζατί είναι πολλές στον αριθμό και συχνά εσωτερικά διασπασμένες. Αν και διαφέρουν από θρησκεία σε θρησκεία και άλλαξαν πολλές φορές την ταυτότητά τους, συνεχίζουν να ασκούν καθοριστική επίδραση στους Ινδούς

Το σύστημα καστών, όπως υπάρχει σήμερα, θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων κατά την κατάρρευση της εποχής του Μογγόλων και την άνοδο του βρετανικού αποικιακού καθεστώτος στην Ινδία. Η κατάρρευση της εποχής των Μογγόλων συνέπεσε με την άνοδο στην εξουσία ισχυρών ανδρών οι οποίοι συσχέτιζαν τους εαυτούς τους με βασιλιάδες, ιερείς και ασκητές, εγκρίνοντας έτσι τη βασιλική και πολεμική μορφή του ιδανικού της κάστας, αναδιαμορφώνοντας παράλληλα πολλές φαινομενικά εκτός κάστας κοινωνικές ομάδες σε διαφοροποιημένες κοινότητες καστών.

Η βρετανική αποικιοκρατία ανέπτυξε περαιτέρω αυτήν την διαδικασία, αναδεικνύοντας την άκαμπτη οργάνωση των καστών σε κεντρικό μηχανισμό της διοίκησης. Μεταξύ του 1860 και του 1920, οι Βρετανοί διαχώριζαν τους Ινδούς με κριτήριο την κάστα τους, χορηγώντας διοικητικές θέσεις και ανώτερα αξιώματα μόνο σε χριστιανούς και άτομα που ανήκαν σε συγκεκριμένες κάστες.

Οι κοινωνικές αναταραχές κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1920 οδήγησαν σε αλλαγή αυτής της πολιτικής. Από τότε, η αποικιοκρατική κυβέρνηση άρχισε μια πολιτική διαχωρισμού συνδυασμένου με “θετικές δράσεις” (affirmative action), προορίζοντας ένα ορισμένο ποσοστό κυβερνητικών θέσεων εργασίας για τις κατώτερες κάστες. Το 1948, η αρνητική διάκριση βάσει της κάστας απαγορεύτηκε δια νόμου και κατοχυρώθηκε περαιτέρω στο Ινδικό Σύνταγμα, ωστόσο το σύστημα συνεχίζεται να εφαρμόζεται στην Ινδία με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία.

Διακρίσεις βάσει της κάστας έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές και θρησκείες της ινδικής υποηπείρου, όπως στον βουδισμό του Νεπάλ, τον χριστιανισμό, το ισλάμ, τον ιουδαϊσμό και τον σιχισμό.

Στις κοινωνίες των καστών – βάρνας οποιαδήποτε κοινωνική διαμαρτυρία πολύ γρήγορα μετατρεπόταν σε αντιπαραθέσεις μεταξύ των καστών και δεν αποκτούσε σημαντική επιρροή στο σύστημα. Και το σύστημα λειτούργησε με τόση επιτυχία, ώστε το σύστημα των καστών αναπαράχθηκε σιωπηρά ακόμη κι από τους αντιπάλους του. Η ίδια η αποικιοκρατική Ινδία, σε αντίθεση με την Κίνα, πρακτικά δεν γνωρίζει αγροτικές εξεγέρσεις. Στην Κίνα, οι αγροτικές εξεγέρσεις οδήγησαν μερικές φορές σε αλλαγές δυναστειών. Και, για παράδειγμα, ένας πλούσιος χωρικός, ο Λιου Μπανγκ, έγινε ο ιδρυτής της δυναστείας Χαν, η οποία ανέτρεψε τη δυναστεία Τσιν.

Όσον αφορά την δουλεία αθηναϊκού και ρωμαϊκού τύπου και την κλασική φεουδαρχία, ήταν πολύ λιγότερο σταθερές από τις ασιατικές ασυμπτωτικές μορφές. Οι δουλοκτητικές πολιτείες έπρεπε να ενωθούν σε αυτοκρατορίες και να επιλύσουν τα προβλήματα ενισχύοντας τον κατασταλτικό μηχανισμό. Η φεουδαρχία εξάντλησε επίσης τις δυνατότητές της μάλλον γρήγορα και κατά την διάρκεια της κρίσης του μακρού XVI αιώνα, είτε επέστρεψε σε αρχαϊκές μορφές, την δεύτερη έκδοση της δουλοπαροικίας, είτε έσπευσε στον καπιταλισμό. Και στην βάση του καπιταλισμού, ως μορφή αγροτικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ανθρώπινη καταστροφή, η βιομηχανική επανάσταση.

Στις αρχές του δέκατου πέμπτου αιώνα στην Ευρώπη, ο Μεσαίωνας τελείωσε και η Ιταλική Αναγέννηση ξημέρωσε, όταν οι τραπεζίτες των βορειοϊταλικών εμπορικών δημοκρατιών τοποθέτησαν τα δημιουργήματά τους στον παπικό θρόνο, καλύπτοντας το αιματηρό πολιτικό χάος και την ακολασία με λαμπρή τέχνη. Αυτό πυροδότησε την άνοδο του λεγόμενου ιταλικού ουμανισμού και την γερμανική αντίδραση της Μεταρρύθμισης με περισσότερους από έναν αιώνα θρησκευτικών πολέμων που κατέστρεψαν την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και ήταν η ήττα των Σταυροφόρων, η επιδημία πανώλης και η επέκταση των Οθωμανών που έδωσαν το έναυσμα για την Αναγέννηση, την Μεταρρύθμιση και την Νέα Εποχή -την αρχή της σύγχρονης Ευρώπης και ολόκληρου του δυτικού προοδευτικού πολιτισμού με την σύγχρονη εποχή να διαρκεί περίπου 360 χρόνια και να περνάει από τρεις φάσεις:- Πρώιμη, Μέση και Ύστερη Σύγχρονη.

Η αλλαγή ήταν ραγδαία, αλλά αν η γένεση του καπιταλισμού τελείωσε στα μέσα του XVII αιώνα, ο πρώιμος καπιταλισμός, ο βιοτεχνικός καπιταλισμός – αυτό είναι μέχρι το τέλος του XVIII αιώνα, μέχρι το 1780, τότε όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα. Όπως σημείωσε ο διάσημος οικονομολόγος Ντάγκλας Νορθ, “…Αν ένας Έλληνας βρισκόταν στην Ευρώπη το 1750, ένας άνθρωπος από την Αθήνα ή ένας αρχαίος Ρωμαίος, όλα εκτός από τα πυροβόλα όπλα θα του ήταν κατανοητά, αλλά αν βρισκόταν στην Ευρώπη το 1850, αυτός ο κόσμος θα του ήταν εντελώς ξένος και ακατανόητος”.

Και πράγματι, από την δεκαετία του 1780, η δυτική, η βρετανική οικονομία έκανε ένα ισχυρό άλμα, περνώντας από την ασυμπτωτική στην εκθετική. Και το εκθετικό διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του εικοστού αιώνα από αδράνεια, ξεθωριάζοντας… Διαρκεί μέχρι σήμερα, αλλά έχει ήδη αρχίσει να φθίνει, αναπνέει με υποστήριξη. Στην πραγματικότητα, η παγκόσμια οικονομία, πρώτα απ’ όλα η σημερινή της ναυαρχίδα, η αμερικανική οικονομία, έχει πλησιάσει σε εκείνο το ασυμπτωτικό 0,2%.

Στο πρώτο πράγμα που πέφτει το μάτι – και το επισημαίνουν οι απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος – είναι η βιομηχανική επανάσταση. Η βιομηχανική επανάσταση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο σε μια τέτοια κοινωνία, η οποία από την δομή της ιδιοκτησίας, ιδίως της γαιοκτησίας, την παρουσία ενός ορισμένου επιπέδου πλούτου, τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, τον προσανατολισμό προς την θάλασσα, προς το εμπόριο, τις ιδιαιτερότητες του κοινωνικοπολιτιστικού τύπου, ήταν πραγματικά έτοιμη για την βιομηχανική επανάσταση και εργαζόταν προς αυτήν. Η Αγγλία ήταν ακριβώς μια τέτοια κοινωνία, από τα μέσα του δέκατου έβδομου αιώνα και την δεκαετία του 1780 αυτό υλοποιήθηκε.

Μόλις ξεκίνησε, η εκθετική ανάπτυξη έγινε αυτοσυντηρούμενη και αφορούσε ολόκληρο τον κόσμο του Βόρειου Ατλαντικού. Επιπλέον, αυτός ο κόσμος ήταν προσανατολισμένος στην θάλασσα – όχι στην στεριά όπως οι ευρασιατικές αυτοκρατορίες ηπειρωτικού τύπου – αλλά στην θάλασσα και στο εμπόριο. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, μια σειρά από παράγοντες συνέβαλαν σε αυτή την εκθετική ανάπτυξη. Εκτός από την ανάπτυξη της βιομηχανικής επανάστασης, η αποικιακή επέκταση, η απότομη αύξηση της εκμετάλλευσης της κοινωνικής ανισότητας και η συσσώρευση κεφαλαίου. Όπως σημειώνει ο Eugene Balatsky, η ροή των τεχνολογικών καινοτομιών στα τέλη του 18ου και στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα οδήγησε στην αύξηση της παραγωγικότητας του κεφαλαίου και της εργασίας.

Ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ξεπέρασε τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού. Και ο Μάλθους έγραψε το βιβλίο του για την παγίδα, η οποία έγινε γνωστή ως “μαλθουσιανή παγίδα”, ακριβώς όταν οι Βρετανοί, και μαζί τους η Δύση, μόλις είχαν πηδήξει από αυτήν.

Η “Μαλθουσιανή Παγίδα”, που οφείλει το όνομά της στον καθηγητή της πολιτικής οικονομίας Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους, είναι μια θεωρία που υπαινίσσεται ότι για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, το εισόδημα ήταν εν πολλοίς στάσιμο επειδή οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και πρόοδοι συντέλεσαν μόνο στην αύξηση του πληθυσμού, παρά σε βελτιώσεις στο γενικό επίπεδο. Είναι μόνο με την απαρχή της Βιομηχανικής επανάστασης γύρω στο 1800, που το εισόδημα ανά άτομο αυξάνεται δραματικά σε μερικές χώρες, και είναι αυτές που ξεφεύγουν από την παγίδα. Έχει αποδειχθεί θεωρητικά, εντούτοις, ότι η διαφυγή από την Μαλθουσιανή παγίδα μπορεί επίσης να δημιουργήσει σοβαρές πολιτικές ανακατατάξεις

Ήταν ο Τόμας Μάλθους που πρώτος επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι σε «κάθε εποχή και σε κάθε κράτος» οι αυξήσεις του πληθυσμού είναι περιορισμένες από τα μέσα διαβίωσης, και ότι όταν αυτά τα μέσα διαβίωσης αυξάνονται, ο πληθυσμός επίσης θα αυξηθεί, και ότι η αύξηση του πληθυσμού θα είναι περιορισμένη από την «φτώχεια και εξαθλίωση». Αυτή η πεσσιμιστική άποψη της αδυνατότητας της αληθινής προόδου διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1798, ειρωνικά, καθώς ακριβώς εκείνη την εποχή η βιομηχανική επανάσταση είχε ήδη αρχίσει να εξελίσσεται.

Σε συμφωνία με την θεωρία, στοιχεία απ’ όλη την χώρα παρέχουν ενδείξεις ότι η τεχνολογική ανωτερότητα και η υψηλότερη παραγωγικότητα της γης είχαν σημαντικές θετικές επιπτώσεις στην πυκνότητα του πληθυσμού αλλά ασήμαντα αποτελέσματα στο επίπεδο διαβίωσης, κατά την περίοδο 1-1500 μ.κ.ε Επιπροσθέτως, ακαδημαϊκοί, έχουν αναφερθεί στην έλλειψη σημαντικής τάσης διακύμανσης των μισθών σε διάφορα μέρη σε όλον τον κόσμο και για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στην Βαβυλωνία κατά την περίοδο από το 1800 έως το 1600 π.κ.ε. για παράδειγμα, ο ημερήσιος μισθός ενός συνηθισμένου εργάτη ήταν αρκετός για να αγοράσει περίπου 15 λίβρες σίτου. Στην Κλασσική Αθήνα περίπου το 328 π.κ.ε. ο αντίστοιχος μισθός θα μπορούσε να αγοράσει περίπου 24 λίβρες σίτου. Στην Αγγλία το 1800 μ.κ.ε. ο μισθός αντιστοιχούσε περίπου σε 13 λίβρες σίτου. Παρά τις τεχνολογικές προόδους ανάμεσα σε αυτές τις κοινωνίες, ο καθημερινός μισθός μόλις και μετά βίας διαφοροποιούνταν. Στην Βρετανία ανάμεσα στο 1200 και το 1800, μόνο σχετικά μικρής σημασίας διακυμάνσεις του μέσου όρου σε πραγματικούς μισθούς συνέβησαν στην Βρετανία. Έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους γύρω στο 1450 και το 1800 ήταν στην πραγματικότητα σημαντικά χειρότεροι.

Οι αιτίες για την Μαλθουσιανή παγίδα και οι θεωρίες για τις αιτίες της Βιομηχανικής Επανάστασης έχουν υπάρξει ποικίλες όσο και οι θεωρίες της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η μετάβαση από την Μαλθουσιανή εποχή σε μια περίοδο διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από την Ενοποιημένη θεωρία της μεγέθυνσης. Ένας κλάδος της Ενοποιημένης θεωρίας της μεγέθυνσης είναι αφιερωμένος στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ανθρώπινη εξέλιξη και την οικονομική ανάπτυξη.

Κάποιοι διατείνονται ότι η φυσική επιλογή κατά την διάρκεια της Μαλθουσιανής εποχής επέλεξε επωφελή χαρακτηριστικά για την διαδικασία μεγέθυνσης και έφερε έτσι την Βιομηχανική Επανάσταση. Δεδομένα συναφή με την θεωρία δείχνουν την επιβίωση των πλουσιοτέρων στην Αγγλία στην διάρκεια του 17ου αιώνα. Προσφάτως έχει προταθεί η άποψη ότι η ανάδυση μεγάλων κοινωνικοπολιτικών αναστατώσεων κατά την διαφυγή από την Μαλθουσιανή παγίδα δεν είναι ένα ανώμαλο, αλλά ένα κανονικό φαινόμενο.

Έτσι, η Δύση ξεπήδησε από την “μαλθουσιανή παγίδα” όχι μόνο χάρη στις τεχνικές καινοτομίες, όπως λένε οι απολογητές του καπιταλισμού, αλλά και χάρη σε μια σειρά από κοινωνικά κατασταλτικά μέτρα, δηλαδή η βιομηχανική επανάσταση είχε και μια σκοτεινή πλευρά. Και τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν στην εξουδετέρωση της αντίστροφης, της σκιώδους πλευράς της τεχνικοοικονομικής προόδου, ιδίως κατά τα πρώτα 100 χρόνια. Τι είναι αυτό;

Ο ίδιος Μπαλάτσκι απαριθμεί τα εξής μέτρα: η εξόντωση ενός μέρους του πληθυσμού μέσω της ευρείας χρήσης της θανατικής ποινής κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Πρώτα απ’ όλα, θα προσθέσω, στην Μεγάλη Βρετανία, διότι στην Γαλλία, στην Γερμανία τέτοιοι σκληροί νόμοι όπως στην Μεγάλη Βρετανία τον XVIII αιώνα απλώς δεν υπήρχαν. Η εξόντωση μέρους του πληθυσμού μέσω της αύξησης της εγκληματικότητας (ειδικά στην Βικτοριανή Αγγλία).

Η επιταχυνόμενη εξαφάνιση του πληθυσμού, οι ασθένειες, η πείνα, ο υπερπληθυσμός στις πόλεις, η μετακίνηση των καταδικασμένων εγκληματιών στην Αυστραλία. Παρεμπιπτόντως, θα προσθέσω, μαζί με τους εγκληματίες εξήχθησαν και πόρνες, τις οποίες οι κατάδικοι αναγκάζονταν να παντρευτούν. Σε αυτά που είπε ο Μπαλάτσκι, πρέπει να προσθέσουμε ότι στις αποικίες και τις ημιαποικίες του συστήματος η σιδερένια φτέρνα ήταν ακόμα πιο σιδερένια.

Μιλάμε για την εξόντωση ολόκληρων εθνοτικών ομάδων, ακολουθούμενη από αλκοόλ και ιατρική εξουδετέρωση. Ή η γνωστή ναρκοποίηση των Κινέζων. Απ’ αυτό, παρεμπιπτόντως, έβγαζαν τα λεφτά τους η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας τον 19ο αιώνα, καθώς και οι αριστοκρατικές οικονομικές οικογένειες που συνδέονταν με την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Αυτό είναι που ο Lyndon Larouche αποκαλούσε “Dope incorporated”.

Αυτά τα αντικοινωνικά και αντι-ανθρώπινα μέτρα επέτρεψαν στο σημερινό σύστημα να αναβάλει την παρακμή του για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά, τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου