Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Διαλογισμός και ψευδαισθήσεις: Αγκαλιάζοντας την αληθινή ζωή

Ο Αληθινός Διαλογισμός υπερβαίνει τις συνηθισμένες δραστηριότητες του νου και τους περισπασμούς της καθημερινής ύπαρξης. Είναι η βαθιά σιωπή της ύπαρξης, η απόλυτη ησυχία του νου και η βαθιά γαλήνη της ψυχής. Σε αυτή την κατάσταση, βυθίζεται κανείς πλήρως στο ρεύμα της ζωής, βιώνοντας μια απόλυτη παρουσία, μια ανοιχτή και ξεκάθαρη αντίληψη σε πλήρη επαφή με την πραγματικότητα. Ο Αληθινός Διαλογισμός είναι η αντίληψη του εδώ και τώρα, χωρίς κέντρο, που περιλαμβάνει τα πάντα, που αποδέχεται τα πάντα και δεν κάνει διακρίσεις.

Η Φύση του Αληθινού Διαλογισμού

Ο Αληθινός Διαλογισμός επιτρέπει σε κάποιον να σταθεί ταυτόχρονα στην πραγματικότητα και τα φαινόμενα, αναγνωρίζοντάς τα ως απλές δραστηριότητες της Ουσίας. Κινείται προς την κατεύθυνση της πλήρους ενεργητικής ζωντανής παρουσίας, της πλήρους αφυπνισμένης προσοχής, της αντίληψης τόσο του συνόλου όσο και των μερών και της ροής στην αιωνιότητα αμετάβλητη σε πλήρη ευδαιμονία. Σε αυτή την κατάσταση, ο διαλογιστής είναι παντού, και όπου κι αν βρίσκεται τοπικά, νιώθει εδώ—όχι ως περιορισμένο ον που αντιμετωπίζει έναν διαφορετικό κόσμο, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος της ροής της ζωής.

Οι παρανοήσεις των πρακτικών διαλογισμού

Οι θρησκείες των ανθρώπων, οι μυστικές διδασκαλίες τους και οι εσωτερικές σχολές που έχουν δημιουργήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια συχνά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον Αληθινό Διαλογισμό. Οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι -πρακτικές διαλογισμού, γιόγκα, προσευχή- συχνά δεν οδηγούν στην απελευθέρωση της συνείδησης αλλά στον εγκλωβισμό της σε έναν απατηλό κόσμο. Αυτές οι πρακτικές μας παρακινούν να κάνουμε κάτι: να συγκεντρωθούμε ή να μην συγκεντρωθούμε, να επικεντρωθούμε σε κάτι ή να αποφύγουμε κάτι. Ενεργοποιούν την εξωτερική αντίληψη, τη σκέψη, ακόμη και το σώμα μέσω της στάσης του σώματος, των τεχνικών κίνησης και των ασκήσεων αναπνοής.

Στόχος πολλών από αυτές τις πρακτικές είναι να επιτευχθεί μια κατάσταση ακινησίας μέσω της κίνησης, ένα παράδοξο που απαιτεί τεράστια προσπάθεια και ευφυΐα για να επιτευχθεί. Ωστόσο, μέσω της λανθασμένης χρήσης αυτών των τεχνικών, οι άνθρωποι τροφοδοτούν συνεχώς τη φλόγα της εξωτερικής δραστηριότητας αντί να την σβήνουν. Η αποτυχία δεν έγκειται μόνο στην έλλειψη κατανόησης αλλά στην εσφαλμένη εφαρμογή εννοιών που δεν κατανοούνται σωστά.

Άμεση Εμπειρία Ζωής

Για να βιώσουμε αληθινά τη ζωή και όχι απλώς να ονειρευόμαστε όταν είμαστε ξύπνιοι, πρέπει να τη βιώσουμε άμεσα ως ζωή, ως παρουσία, ως ελεύθερη αντίληψη -χωρίς τις παρεμβάσεις και τις παραμορφώσεις της σκέψης- και να αποδεχτούμε τη ζωή όπως είναι. Όλες οι δραστηριότητες που πηγάζουν από μια περιορισμένη αντίληψη διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και ό,τι επιτυγχάνεται μέσω αυτών ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού.

Στον χώρο της πραγματικότητας υπάρχει μόνο ζωή που εκδηλώνεται. Δεν υπάρχει προσωπική εμπειρία, μνήμη, γνώση, διάκριση ή χρόνος. Όλα αυτά είναι κατασκευάσματα της συνηθισμένης ανθρώπινης εμπειρίας. Στο βασίλειο της Αληθινής Ζωής, δεν υπάρχει πρόοδος, εξέλιξη, φώτιση, κανένα επίτευγμα – μόνο η καθαρή εμπειρία της ύπαρξης.

Ζώντας την πραγματική ζωή

Η πραγματική ζωή δεν είναι κάτι που κάνεις να συμβεί. Είναι κάτι που απλά ζεις. Είναι μια κατάσταση ύπαρξης, όχι πράξης. Είναι η συνειδητοποίηση ότι η ζωή δεν είναι μια σειρά από ενέργειες ή επιτεύγματα αλλά μια συνεχής ροή παρουσίας και επίγνωσης. Ο Αληθινός Διαλογισμός, λοιπόν, είναι η αγκαλιά αυτής της κατανόησης, η παράδοση στη ροή της ζωής και η διάλυση του ψευδούς εαυτού που δημιουργείται από τη σκέψη και τη φαντασία.

Συμπέρασμα: Αγκαλιάζοντας τη Ροή της Ύπαρξης

Ο Αληθινός Διαλογισμός είναι ο δρόμος προς την αγκαλιά της αληθινής φύσης της ύπαρξης. Απαιτεί να εγκαταλείψουμε τις κατασκευές του νου και τον απατηλό κόσμο που δημιουργεί. Απαιτεί μια βαθιά εμβάπτιση στην παρούσα στιγμή, μια πλήρη δέσμευση με τη ζωή καθώς εκτυλίσσεται και μια αναγνώριση της υποβόσκουσας ενότητας όλων των πραγμάτων. Ζώντας σε αυτήν την κατάσταση παρουσίας και επίγνωσης, υπερβαίνουμε τις ψευδαισθήσεις της σκέψης και βιώνουμε την αληθινή ουσία της ζωής. Αυτός είναι ο δρόμος προς την αληθινή απελευθέρωση και φώτιση, η συνειδητοποίηση της ενότητάς μας με τη ροή της ύπαρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου