Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Αρχαϊκή Επική Ποίηση: Από την Ιλιάδα στην Οδύσσεια - 6. Το σταυρόλεξο των εσωτερικών διηγήσεων

6.1. Γνήσιες και πλαστές διηγήσεις

Γνήσιοι θεωρούνται οι «Απόλογοι» του Οδυσσέα, τόσο οι «Μεγάλοι» (ι-μ), όσο και οι «Μικροί» (ψ 310-343). Οι πρώτοι εκφέρονται στη Σχερία προς χάριν του Αλκινόου, της Αρήτης και των επιφανών Φαιάκων. Οι δεύτεροι προφέρονται στην Ιθάκη και προσφέρονται αποκλειστικά στην Πηνελόπη ως επιστέγασμα του κορυφαίου αναγνωρισμού. Η γνησιότητα ή η αλήθεια των εσωτερικών αυτών διηγήσεων (το ἔτυμον, το ἀτρεκές τους, όπως λέγεται στο πρωτότυπο κείμενο) συμπεραίνεται από τη σύμπτωση της ομολογίας τόσο του ποιητή όσο και του εσωτερικού αφηγητή ότι στην προκειμένη περίπτωση λέγεται η αλήθεια: τα περιεχόμενα δηλαδή της αφήγησης ανταποκρίνονται σε βιωμένες εμπειρίες των ηρώων, βεβαίωση που την αναγνωρίζει και ο ακροατής. Η ασφαλέστερη σφραγίδα της γνησιότητας μιας διήγησης προκύπτει από τη δήλωση ή την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του διηγητή.

Παράδειγμα η εισαγωγή των «Μεγάλων Απολόγων», όπου ο Οδυσσέας καταθέτει για πρώτη φορά μπροστά στον Αλκίνοο και στους Φαίακες τα στοιχεία της ταυτότητάς του: το δικό του όνομα, το όνομα του πατέρα του, το όνομα της πατρίδας του. Σ᾽ αυτό το ονομαστικό τρίγωνο, που αποτελεί και εγγύηση της αφηγηματικής γνησιότητας, εγγράφει στη συνέχεια ο ήρωας τη μακρά του διήγηση. Η εγγύηση αυτή δεν αναιρείται από το περιεχόμενο της διήγησης· αν, λόγου χάριν, περιέχει, όπως συμβαίνει σίγουρα με τους «Μεγάλους Απολόγους», στοιχεία εξωτικά, τέρατα και σημεία δηλαδή, που υπερβαίνουν τις πραγματικές εμπειρίες του ακροατηρίου. Εφόσον δεν εγείρεται από κανέναν αμφιβολία για την αλήθεια αυτών των θαυμαστών στοιχείων, η εγγύηση γνησιότητας παραμένει ισχυρή. Αλλιώς ο εξωτερικός ακροατής προειδοποιείται από τον εξωτερικό αφηγητή ότι η επικείμενη εσωτερική διήγηση είναι ψευδής, πλαστή, επινοημένη. Γενικότερα, μια γνήσια διήγηση επικαλείται το κύρος της αφηγηματικής παράδοσης, και έτσι κατακυρώνεται ως αληθινή.

Η πραγματική ζωή ξεκινάει εκεί που σταματάει η βολεμένη καθημερινότητα

Ρουτίνα: η μονότονη και άχαρη απασχόληση, η επανάληψη κατά τον ίδιο πάντα τρόπο. Και αυτή ακριβώς η επανάληψη, αυτές ακριβώς οι στερεότυπες, δίχως πνευματική συνείδηση, πράξεις μας, κινήσεις μας, ζωές μας – δυστυχώς – είναι αυτές που καταφέρνουν και ρουφάνε τα χρώματα, τις γεύσεις και τις μυρωδιές απ’ την ζωή μας.

Ζούμε σε μια εποχή που τα πάντα τρέχουν, εμείς τρέχουμε προσπαθώντας να προλάβουμε. Προσπαθώντας να πετύχουμε. Ζούμε σε μια εποχή που η καθημερινότητα μας, έχει γίνει δύσκολη, ένας συνεχής αγώνας επιβίωσης. Ολόκληρες οι μέρες μας είναι μια συνεχής προσπάθεια.

Και έρχεται η στιγμή που επιστρέφουμε στο σπίτι μας, στον ολόδικό μας χώρο, και εκεί μας περιμένει ο ολόδικός μας άνθρωπος, ο οποίος έχει δώσει με την σειρά του και αυτός την δική του ολοήμερη προσπάθεια.

Μοιραζόμαστε με αυτόν τον άνθρωπο την καθημερινότητα μας, την ζωή μας. Αυτήν που επιλέξαμε ως κοινή. Το μοίρασμα, αυτό, της καθημερινότητας είναι άρρηκτα δεμένο με την έννοια της οικειότητας.

Η οικειότητα είναι η αίσθηση του γνώριμου, του οικείου, είναι αυτή η αίσθηση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με κοινή πορεία, αμοιβαία συναισθήματα. Δημιουργείται μέσα στο πέρασμα του χρόνου, μέσα από το μοίρασμα στιγμών και εμπειριών. Είναι αυτή που μας δένει με τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας και είναι αυτή που φτιάχνει τα “δικά μας” καθημερινά “μυστικά” και “κώδικες”.

Τι γίνεται όμως όταν αυτή η τόσο αναγκαία για την επιβίωση της σχέσης, οικειότητα, μετατρέπεται, μεταφορφώνεται σε ρουτίνα; Ή μάλλον, τι γίνεται όταν ΕΜΕΙΣ της επιτρέπουμε να μετατραπεί σε ρουτίνα;

Ο άνθρωπος ενστικτωδώς αναζητά, επιδιώκει την ασφάλεια, τη σιγουριά. Έχει την ανάγκη από την φύση του να ανήκει κάπου, να μοιράζεται την ζωή του με κάποιον. Είναι ον που αποζητά την συντροφικότητα περισσότερο από την μοναξιά. Και το αντίθετο της μοναξιάς δεν είναι η συντροφικότητα, αλλά η οικειότητα.

Δυστυχώς όμως, πάντα κάνει το λάθος να την συγχέει με το βόλεμα, να την οδηγεί σε μια βαρετή, ανιαρή ρουτίνα. Η δίχως συνείδηση σιγουριά, συχνά μετατρέπεται σε αδράνεια και μοιραία σε αδιαφορία και αποξένωση. Αφηνόμαστε, με δικαιολογία την οικειότητα, και παύουμε να προσπαθούμε για την υγιή διατήρηση της. Και τελικά μόνο οι ανασφαλείς έχουν ανάγκη από μια τέτοια ασφάλεια και σιγουριά.

Μια σχέση για να διατηρήσει την λειτουργικότητα της, για να συνεχίσει να μας καλύπτει και να μας ενθουσιάζει, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δεδομένη κατάσταση. Ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας δεν έχει κάποιο αιώνιο συμβόλαιο που τον υποχρεώνει να μείνει μαζί μας, ακόμα και αν εμείς δεν τον καλύπτουμε. Οι σχέσεις για να συνεχίσουν να “ζούνε” και όχι απλά να επιβιώνουν χρειάζονται συνεχή επαναπροσδιορισμό.

Και όσο τρομακτικό και κουραστικό μοιάζει αυτό, αν το καλοσκεφτούμε, σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής μας το κάνουμε αδιαμαρτύρητα. Στη δουλειά μας, καθημερινά, οφείλουμε να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να είμαστε παραγωγικοί, για να συνεχίσουμε να έχουμε τη δουλειά αυτή. Γιατί λοιπόν στις σχέσεις μας τείνουμε να γινόμαστε οκνηροί και “βολεμένοι”; Και σαφώς και δεν πρέπει να δούμε την σχέση ως υποχρέωση, όπως την δουλειά μας, αλλά της αξίζει να “δουλέψουμε” για την ύπαρξη της.

Και όπως στη δουλειά μας, όταν νιώθουμε πως έχουμε κουραστεί, παίρνουμε άδεια, για να ξεκουραστούμε και να κάνουμε πράγματα για τον εαυτό μας, το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και στις σχέσεις. Η σχέση έχει την ανάγκη ανανέωσης. Έχει την ανάγκη να δοκιμάζει καινούργια πράγματα, για να μην χάνεται το μυστήριο, για να αναταράσσονται τα λιμνάζοντα νερά.

Όλοι μας έχουμε κάπου – κάπου την ανάγκη για μια βουτιά στην “ελευθερία” και στο καινούργιο, μετά από την οποία, η “ρουτίνα” θα μας φανεί υπέροχη. Μέσα σε μια σχέση δεν πρέπει να νιώθουμε σκλάβοι, με μια αίσθηση ανικανοποίητου. Πρέπει πρώτα να νιώθουμε γεμάτοι και ικανοποιημένοι, συνειδητοποιημένοι, εμείς οι ίδιοι με τον εαυτό μας. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να νιώσουμε έτσι με κανέναν άλλο.

Και επειδή οι αληθινές αγάπες, οι υγιείς σχέσεις, δεν είναι αυτές που επιβιώνουν και δεν οδηγούνται σε χωρισμό, αλλά αυτές που αντέχουν στη μακροχρόνια οικειότητα, και επειδή η οικειότητα είναι τόσο όμορφη, όσο το μοίρασμα και συντροφικότητα, χρειάζεται κοινή φροντίδα, δημιουργικότητα, εκπλήξεις. Και από τις δύο πλευρές. Στο χέρι μας είναι να μην βουλιάξουμε σε ρουτίνα, που θα μας κάνει να νιώθουμε συμβιβασμένοι και δυστυχείς. Δεν πρέπει ούτε μια μέρα, ούτε μια στιγμή να αφεθούμε και να αντιμετωπίσουμε τον άνθρωπο δίπλα μας ως δεδομένο. Αυτή θα είναι η αρχή της ρουτίνας μας…

“Κύλησαν γρήγορα σε μια οικειότητα, απ’ την οποία ποτέ δεν ανέκαμψαν…”

…ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την οικειότητα, ένα αίσθημα απ’ το οποίο δεν θα χρειάζεται να ανακάμψουμε, ούτε και θα θέλουμε.

Νέες προσδοκίες, νέα λάθη

Αν δεν έχεις νέες προσδοκίες, καινούρια όνειρα και πολλή αισιοδοξία στην αρχή της διαδρομής, πότε θα τα έχεις;

Με θετική σκέψη για τις μέρες που θα ακολουθήσουν και πίστη ότι τα καλύτερα είναι μπροστά, ας πορευτούμε.

Ας ελπίσουμε πως μόνο καλά θα έρθουν και στο τέλος μας περιμένει νίκη. Σε ό,τι ονειρευόμαστε και σε ό,τι ποθούμε.

Σε όποιον αναρωτιέται αν πάλι και φέτος κάνουμε λάθη, εγώ θα πω, ας κάνουμε! Ναι. Γιατί αν κάνουμε λάθη σημαίνει ότι ζούμε. Σημαίνει ότι δοκιμάζουμε νέα πράγματα και προσπαθούμε για το καλύτερο. Προσπαθούμε κάθε μέρα να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.
Αν δεν κάνουμε λάθη σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα. Απλά υπάρχουμε.

Μόνο η συνεχής ανησυχία και η προσπάθεια για το καλύτερο περιέχει και λάθη.
Ναι λάθη. Και τι μ’ αυτό;

Ας βάλουμε νέους στόχους, ας κάνουμε νέα όνειρα και ας γίνουν και λάθη.
Όλα στο παιχνίδι της ζωής.

Πάμε λοιπόν και καλή μας χρονιά!

Πώς αλλάζει η διαδικασία και τα αποτελέσματα της μάθησης καθώς μεγαλώνουμε

Η μάθηση είναι απαραίτητη στην καθημερινή ζωή. Κάθε φορά που κάνουμε μια επιλογή, πρέπει να ξέρουμε αν θα την επαναλάβουμε ή αν θα δοκιμάσουμε μια διαφορετική πορεία δράσης. Τι μας κάνει όμως να μαθαίνουμε ή τι μας εμποδίζει να μαθαίνουμε;

Ένα κλειδί είναι αν οι επιλογές μας οδηγούν σε ανταμοιβές – καλά αποτελέσματα, όπως χρήματα και φαγητό – ή σε τιμωρίες- κακά αποτελέσματα, όπως να χάσουμε χρήματα και να βιώσουμε πόνο. Αυτή η βασική ιδέα είναι κεντρική στις επιστημονικές θεωρίες της μάθησης. Η θεωρία της ενισχυτικής μάθησης αναφέρει ότι μαθαίνουμε με βάση τις προσδοκίες ανταμοιβής και τιμωρίας. Όταν οι προσδοκίες μας είναι διαφορετικές από αυτό που συμβαίνει, μαθαίνουμε πολλά, αλλά όταν συμβαίνει αυτό που περιμένουμε να συμβεί, μαθαίνουμε πολύ λιγότερα. Οι διαδικασίες μάθησης είναι τόσο κρίσιμες για την επιβίωση που φαίνεται να εμφανίζονται σε πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς, από τον άνθρωπο μέχρι τα ζώα και ακόμη και τα φυτά.

Ωστόσο, παρά την κεντρική τους θέση στη ζωή μας, οι έρευνες δείχνουν ότι η ικανότητα μάθησης αλλάζει βαθιά από την παιδική ηλικία έως τα γηρατειά. Η κατανόηση του γιατί, του πότε και του πώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε τις στρατηγικές μάθησης και να παρέμβουμε όταν η μάθηση πηγαίνει στραβά.

Μαθησιακές αλλαγές από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση

Από τις πρώτες μέρες μας στον κόσμο, μαθαίνουμε μέσω της ενίσχυσης. Τα βρέφη δέκα εβδομάδων αυξάνουν το ρυθμό με τον οποίο κλωτσούν τα πόδια τους προς ένα αντικείμενο με έντονα χρώματα. Τα βρέφη έξι μηνών είναι σε θέση να μάθουν να κοιτάζουν πιο συχνά ένα χρωματιστό σχήμα αν αυτό οδηγεί σε ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων (ανταμοιβή) παρά αν δεν οδηγεί σε τίποτα.

Δεδομένης αυτής της πρώιμης ικανότητας για μάθηση, είναι ίσως εκπληκτικό το γεγονός ότι οι ικανότητες μάθησης αλλάζουν τόσο δραματικά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Ωστόσο, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η μάθηση βελτιώνεται σημαντικά από την παιδική ηλικία στην εφηβεία και την ενηλικίωση. Σε γενικές γραμμές, οι έφηβοι είναι πιο αποτελεσματικοί στη εκμάθησή τους από ό,τι τα παιδιά και οι ενήλικες είναι καλύτεροι από τους εφήβους. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενήλικες ήταν σε θέση να μάθουν τόσο από την ανταμοιβή όσο και από την τιμωρία, ενώ οι έφηβοι ήταν σε θέση να μάθουν από την ανταμοιβή αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να μάθουν από την τιμωρία.

Αυτή η τάση για μη βέλτιστη μάθηση θα μπορούσε να εξηγήσει τα αρνητικά αποτελέσματα της πραγματικής ζωής που είναι συνηθισμένα κατά την εφηβεία, όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ουσιών και οι επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Μαθησιακές αλλαγές από την ενηλικίωση έως την τρίτη ηλικία

Η μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται με μια γενική μείωση των γνωστικών ικανοτήτων που μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένες πτυχές της μάθησης. Η κατανόηση αυτών των μοτίβων αλλαγής είναι ζωτικής σημασίας καθώς ο πληθυσμός γερνά σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ του 2015 και του 2050, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών θα διπλασιαστεί σχεδόν, από 12% σε 22%.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος αναπαριστά τα μαθησιακά σήματα σχετικά με τις ανταμοιβές μειώνεται στην τρίτη ηλικία. Όταν οι ηλικιωμένοι ενήλικες ολοκληρώνουν πειραματικές εργασίες στις οποίες πρέπει να μάθουν συσχετίσεις μεταξύ των επιλογών τους και των αποτελεσμάτων, φαίνεται να είναι χειρότεροι στη μάθηση, ιδίως όταν οι συσχετίσεις είναι πιθανοτικές ή αλλάζουν. Τα βαθιά και εξελικτικά πρώιμα τμήματα του εγκεφάλου πιστεύεται ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη μάθηση ανταμοιβής και είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η φυσιολογική γήρανση συνδέεται με σημαντικές αλλαγές σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου.

Ένα τμήμα του εγκεφάλου, το ραβδωτό σώμα, διαθέτει πολλούς υποδοχείς για τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη που είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση. Μελέτες δείχνουν ότι οι υποδοχείς αυτοί μειώνονται με την ηλικία, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση των αλλαγών στη μάθηση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μάθηση θα μπορούσε να βελτιωθεί σε ηλικιωμένους ενήλικες εάν τους χορηγηθεί ένα φάρμακο που ονομάζεται L-DOPA, το οποίο αυξάνει το επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Το κατά πόσον αυτά τα φάρμακα βελτιώνουν τις μαθησιακές ικανότητες σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες είναι ένα σημαντικό ερώτημα για μελλοντικές έρευνες.

Μάθηση σε διαφορετικά πλαίσια

Είναι σαφές ότι οι πτυχές της μάθησης αλλάζουν από τη βρεφική ηλικία έως την τρίτη ηλικία. Ωστόσο, ένας τύπος μάθησης που παρουσιάζει ένα διαφορετικό μοτίβο αλλαγής είναι όταν μαθαίνουμε για «κοινωνικές» πληροφορίες, όπως χαμογελαστά πρόσωπα ή καλά αποτελέσματα που συμβαίνουν σε ένα άλλο άτομο. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τις μαθησιακές ικανότητες περισσότερων από 100 νεότερων (ηλικίας 18-36 ετών) και μεγαλύτερων (ηλικίας 60-80 ετών) ενηλίκων.

Όλοι ολοκλήρωσαν μια εργασία στον υπολογιστή, όπου μπορούσαν να μάθουν συσχετισμούς μεταξύ διαφορετικών αφηρημένων εικόνων και ανταμοιβών (χρήματα). Σε ορισμένους γύρους, οι ανταμοιβές αυτές αφορούσαν τον ίδιο τον μαθητή και σε άλλους γύρους, οι ανταμοιβές αυτές δίνονταν σε ανώνυμους άλλους ανθρώπους που ο μαθητής θεωρούσε ότι τους έμοιαζαν. Σε μια τελική σειρά δοκιμών, αυτές οι ανταμοιβές δεν μετατράπηκαν σε χρήματα για κανέναν.

Διαπιστώθηκε σε συμφωνία με άλλες έρευνες, πως όταν νεότεροι και μεγαλύτεροι ενήλικες μάθαιναν για τον εαυτό τους, οι μεγαλύτεροι ενήλικες ήταν πιο αργοί και δεν επηρεάζονταν τόσο πολύ από προηγούμενες ανταμοιβές που είχαν λάβει σε σύγκριση με τους νεότερους ενήλικες. Αυτό υποδηλώνει ότι η ικανότητα των ηλικιωμένων ενηλίκων να μαθαίνουν τι βοηθά τους εαυτούς τους είναι χαμηλότερη. Ενδιαφέρον είναι ότι, όταν συνέκριναν τι συνέβαινε στους κοινωνικούς γύρους, είδαν ένα διαφορετικό μοτίβο. Οι νέοι και οι ηλικιωμένοι ενήλικες ήταν εξίσου καλοί στο έργο όταν μάθαιναν τι θα βοηθούσε τους ανώνυμους άλλους ανθρώπους. Επομένως, η ικανότητα των ηλικιωμένων ενηλίκων να μαθαίνουν τι βοηθούσε τους άλλους φάνηκε να «διατηρείται».

Το επόμενο ερώτημα που είχαν οι ερευνητές ήταν αν αυτές οι διαφορές οφείλονταν στο ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες δεν έκαναν πλέον διάκριση μεταξύ του ποιος λάμβανε καθόλου τις ανταμοιβές. Ωστόσο, το απέκλεισαν αυτό, καθώς οι ηλικιωμένοι ενήλικες μάθαιναν γρηγορότερα να βοηθούν κάποιον άλλον σε σύγκριση με κανέναν. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι όταν πρόκειται για κοινωνικές πληροφορίες, οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορεί να είναι εξίσου καλοί στη μάθηση με τους νεότερους ενήλικες.

Μια ξεχωριστή γραμμή εργασίας υποδηλώνει ότι η κοινωνική μάθηση μπορεί να εξαρτάται, εν μέρει, από ξεχωριστές περιοχές του εγκεφάλου, και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί οι διαφορετικοί τύποι μάθησης έχουν διαφορετική πορεία κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Μελλοντικές εργασίες μπορούν να διερευνήσουν κατά πόσον αυτές οι διατηρούμενες μαθησιακές ικανότητες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της υγιούς γήρανσης.

Ο καθένας μας δίνει τον δικό του αγώνα να σταθεί όρθιος μέσα του

Έχοντας μια ρεαλιστική αποτίμηση της καθημερινότητας των περισσότερων, είναι ξεκάθαρο ότι δύσκολα μπορεί κανείς να την αλλάξει.

Τα οικονομικά αδιέξοδα είναι εδώ, πολλά από τα όνειρά μας στο χρονοντούλαπο και η ελπίδα ελαφρώς παρατημένη.

Η μόνη μας διέξοδος από το τούνελ που βρισκόμαστε είναι ο άνθρωπος. Κι αυτό που ξεχνάμε συστηματικά και προσπερνάμε επιδεικτικά, είναι ότι ο καθένας από μας είναι ο άνθρωπος.

Σ’ αυτόν θα πρέπει να αναζητήσουμε το χαμόγελο, την παρηγοριά, το γέλιο, τη χαμένη ελπίδα. Ας του φερθούμε έτσι όπως του αξίζει. Έτσι όπως περιμένουμε να μας φερθούν. Ανθρώπινα.

Με σεβασμό στα αισθήματά του, με κατανόηση στα ζόρια του και με ντομπροσύνη. Γιατί βλέπεις, τους ανθρώπους πολλές φορές τους αντικρίζουμε με τη διάθεσή μας κι όχι με τα μάτια μας.

Όταν η διάθεσή μας είναι καλή, όλοι και όλα μοιάζουν ένα κομμάτι ομορφότερα.

Όταν αυτή είναι άσχημη, θολώνει τη δική μας αύρα και δεν την αφήνει ν’ ακουμπήσει στην αύρα των άλλων.

Συνήθως ξυπνάμε με τη διάθεσή μας. Κι αυτήν την καθορίζουν οι σκέψεις που μας συντρόφεψαν το προηγούμενο βράδυ, η κούραση ή οι υποχρεώσεις που μας περιμένουν.

Κι ενώ περιμένουμε από τους άλλους να κατανοήσουν το πόσο δύσκολη είναι η δική μας καθημερινότητα, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε τη δική τους αντίστοιχη ανάγκη.

Όταν, όμως, δικαιολογούμε τον εαυτό μας γιατί ξύπνησε στραβά, ας μπούμε λιγάκι στον κόπο να δικαιολογήσουμε και τα «ξινισμένα» μούτρα που βλέπουμε στους άλλους. Ίσως να είχαν κι εκείνοι ένα δύσκολο βράδυ. Ίσως να τους περιμένει μια δύσκολη μέρα.

Γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι που παλεύουμε καθημερινά να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη ζωή που επιλέξαμε και στη ζωή που ονειρευτήκαμε. Είμαστε όλοι άνθρωποι που προσπαθούμε να αντισταθούμε στο χρόνο, να υποτάξουμε τη μέρα και να βρούμε το νόημα της δικής μας στιγμής.

Να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στις υποχρεώσεις μας που είναι πλέον βεβαρημένες και στα δικαιώματά μας που είναι λεηλατημένα.

Γι’ αυτό, ας αφήσουμε τα μαχαίρια στην άκρη, ας μαζέψουμε τις «διχαλωτές γλώσσες» κι ας σηκώσουμε τα κατεβασμένα μούτρα για να κοιτάξουμε τον άνθρωπο στα μάτια. Αυτή είναι μια υποχρέωση κοινή σε όλους μας κι ένα δικαίωμα που μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να μας το αφαιρέσουμε.

Ας μην επιτρέψουμε να λεηλατηθεί και η ανθρώπινη υπόστασή μας. Ας μην αφήνουμε τα απωθημένα και την απογοήτευσή μας να βρίσκουν διέξοδο πάνω σ’ έναν άλλον άνθρωπο. Αρκετή σκοτεινιά κουβαλά μόνος του, ας μην του φορτώνουμε και τη δική μας.

Δίνει κι αυτός τον δικό του αγώνα να σταθεί όρθιος μέσα του.

Έχουμε συναισθήματα δεν σημαίνει ότι είμαστε συναισθηματικοί

Πρέπει να κατορθώσουμε να εκτονώσουμε την ενέργειά μας, έτσι ώστε να βρούμε το χρόνο ν’ ασχοληθούμε με πιο σημαντικά, εποικοδομητικά και ουσιαστικά σχέδια. Η ενέργεια, για την οποία μιλώ, συνδέεται με τα μικρά εκείνα συναισθήματα που νιώθουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συναισθήματα που άλλοτε τα θεωρούμε ασήμαντα για να μας απασχολήσουν ιδιαίτερα και άλλοτε δεν τα αντιλαμβανόμαστε καν. Τι θα συμβεί όμως αν, αντί να εμποδίσουμε τα μικρά αυτά συναισθήματα να εκφραστούν, αντί να τα αφήσουμε να μεγαλώσουν και, ενδεχομένως, να εκραγούν, τα αναγνωρίσουμε και τα απελευθερώσουμε;

Οι δυνατές επιλογές είναι δύο: ή ν’ ακολουθήσουμε το τρομερό και συνεχές ρεύμα των συναισθημάτων μας, τα οποία αποτελούν κομμάτι της ίδιας μας της ζωής, ή να εναντιωθούμε σε αυτό. Καλό είναι να μη λέμε «όχι» στα συναισθήματά μας και να μην τα αγνοούμε. Όταν συμβαίνει αυτό, οι συνέπειες για εμάς, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας, αλλά και τους «εχθρούς» μας, είναι μεγάλες. Εξίσου μεγάλες είναι και οι συνέπειες για τους αθώους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, όπως είναι τα παιδιά, για τα οποία οι επιπτώσεις των «τετριμμένων», «παθητικών» συναισθημάτων μοιάζουν μ’ εκείνες του «παθητικού» καπνίσματος.

Αν είμαστε άνθρωποι που αντιστέκονται στα συναισθήματά τους, αν τα αντιμετωπίζουμε μονάχα ορθολογικά ή αν δεν διαθέτουμε ένα συναισθηματικό λεξιλόγιο, τότε κάποιος κάπου θα -κάποιος κάπου πρέπει να- πληρώσει για τα συναισθήματά μας, για τη συσσωρευμένη ενέργεια και για το γεγονός ότι συχνά κάποιος δεν ενδιαφέρεται για το πώς νιώθουμε. Μπορούμε ν’ αποκτήσουμε συνείδηση του τρόπου με τον οποίο μεταβιβάζουμε τα συναισθήματά μας στους άλλους, ανεξάρτητα από το αν είναι ξένοι ή παιδιά. Μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα συναισθήματά μας εποικοδομητικά, έτσι ώστε να παίρνουμε περισσότερα από αυτό που θέλουμε και το ίδιο να συμβαίνει και μ’ εκείνους που μας ξέρουν.

Αν είμαστε άνθρωποι που δεν αντιστέκονται στα συναισθήματά τους, θα έχουμε συνείδηση της ψυχικής μας κατάστασης. Θ‘ αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, αλλά και τα μηνύματα που εκείνα μάς στέλνουν. Θ’ απολαμβάνουμε τη σαφήνεια μιας φράσης, όπως αυτή που ακολουθεί: «θυμώνω, όταν κάποιος μου κλείνει το δρόμο με τ’ αυτοκίνητό του και όχι γιατί τα παιδιά μου γελάνε δυνατά, όταν οδηγώ». Όταν νιώθουμε ένα συναίσθημα, το εντοπίζουμε και, αντιλαμβανόμενοι το μήνυμά του, απελευθερώνουμε την ενέργεια που συνδέεται με αυτό. Μπορούμε να μιλάμε στα παιδιά μας χωρίς να φωνάζουμε. Δεν θυμώνουμε κάθε φορά που μας διακόπτουν και δεν λέμε με οργή: «Τι στο καλό συμβαίνει;» Όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη των συναισθημάτων μας, το γεγονός που τα προκάλεσε, η συναισθηματική μας αντίδραση σε αυτό και η απελευθέρωση ενέργειας έχουν τελειώσει σχεδόν πριν ξεκινήσουν. Είναι τόσο απλό;

Έχουμε συναισθήματα δεν σημαίνει ότι είμαστε συναισθηματικοί

Το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι σημαίνει ότι έχουμε συναισθήματα. Αλλά αυτό δεν μας κάνει απαραίτητα συναισθηματικούς. Ακόμα κι αν νιώθουμε ότι ταυτιζόμαστε με το θυμό μας, όταν λέμε πως είμαστε θυμωμένοι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Πρέπει να καταλάβουμε ότι νιώθουμε διάφορα συναισθήματα στο πλαίσιο όλων των άλλων πραγμάτων που είμαστε. Δεν λέμε «Είμαι παντρεμένος», θεωρώντας ότι αυτό αρκεί για να περιγράψει την ταυτότητά μας. Το ίδιο ισχύει και για τα συναισθήματα, τα οποία απλώς βιώνουμε. Είναι υγιές να έχουμε συναισθήματα, να τα νιώθουμε, να μαθαίνουμε από αυτά και να τα χρησιμοποιούμε για να ξέρουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, αλλά και για να συγκεντρώνουμε πληροφορίες για τον κόσμο. Είναι αφύσικο να μην έχουμε συναισθήματα. Αλλά το να έχουμε συναισθήματα και το να ενδίδουμε σε αυτά είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

Όταν μας στερούν ή και στερούμε εμείς οι ίδιοι από τον εαυτό μας την ελευθερία να νιώσουμε τα συναισθήματά μας, να τα εκφράσουμε λεκτικά και να αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτά, συσσωρεύουμε μέσα μας ενέργεια. Η μη αναγνώριση της αληθινής φύσης των συναισθημάτων μας οδηγεί στον εγκλωβισμό τους. Όταν κάποια στιγμή τα συναισθήματα και η ενέργειά τους εκτονώνονται, ορισμένοι άνθρωποι γίνονται βίαιοι και βάναυσοι. Κάποιοι άλλοι γίνονται υβριστές, μετατρέποντας τη συσσωρευμένη ενέργεια σε βαριές κουβέντες. Αυτού του είδους οι αντιδράσεις ούτε λύνουν το πρόβλημα ούτε διοχετεύουν την εγκλωβισμένη ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δείτε τη διαφορά ανάμεσα στη λεκτική έκφραση ενός συναισθήματος και την εξωτερίκευσή του μέσω διάφορων ενεργειών και πράξεων. Για να εκφράσουμε ένα συναίσθημα, χρησιμοποιούμε λέξεις και φράσεις, όπως: «Είμαι θυμωμένος» ή «Λυπάμαι». Η εξωτερίκευση όμως ενός συναισθήματος μέσω διάφορων ενεργειών και πράξεων ισοδυναμεί με το να κάνουμε κάτι για ν’ απαλλαγούμε από την ενέργεια που το συνοδεύει. ‘Η λοιπόν θα ενεργήσουμε βάσει του συναισθήματος ή θα παραφερθούμε. Η μη λεκτική εξωτερίκευση ενός συναισθήματος μπορεί να είναι ένα κλάμα, ένας μεγάλος περίπατος, μια συζήτηση, η αλλαγή της συμπεριφοράς μας ή και ολόκληρης της ζωής μας. Απελευθερώνουμε την ενέργεια των συναισθημάτων μας χωρίς να βλάπτουμε ή να μεταβιβάζουμε την ενέργειά μας στους άλλους. Ωστόσο πολλοί νομίζουν ότι τόσο η λεκτική όσο και η μη λεκτική έκφραση των συναισθημάτων μας ταυτίζονται με την παραφορά. Όταν παραφερόμαστε, ενδέχεται να χτυπήσουμε κάποιον, να του βάλουμε τις φωνές ή να τον βρίσουμε και ταυτόχρονα να θεωρήσουμε λογική τη συμπεριφορά μας, λέγοντας ότι έτσι νιώθουμε.

Δεν είμαστε τα συναισθήματά μας. Τα βιώνουμε – αποτελούν κομμάτι του εαυτού μας. Είμαστε υπεύθυνοι για την αναγνώρισή τους, αλλά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως δικαιολογίες.

Τατ τβαμ ασί (Αυτό που είμαι είσαι εσύ)

«Για να καταπλήσσομαι είμαι εδώ!» λέει ένας στίχος του Γκαίτε. Με την κατάπληξη αρχίζει και με την κατάπληξη τελειώνει αυτός ο δρόμος, όμως δεν είναι δρόμος μάταιος. Όταν βλέπω ένα βρύο, ένα κρύσταλλο, ένα λουλούδι, ή όταν θαυμάζω ένα χρυσαφί σκαθάρι ή έναν συννεφιασμένο ουρανό, μια θάλασσα με τις γιγάντιες ανάσες των κυμάτων της, μια φτερούγα πεταλούδας με τη διάταξη των κρυστάλλινων πλευρών της, την πολύμορφη γραφή και διακοσμητική του σχήματός της και των διακυμάνσεων των χρωμάτων της, κάθε φορά που βιώνω με την όρασή μου ή με όποια άλλη αίσθηση του κορμιού μου ένα κομμάτι της Φύσης, όταν με τραβάει και με μαγεύει και παραδίνομαι στην ύπαρξή της και στην αποκάλυψή της, την ίδια κιόλας στιγμή έχω ήδη εγκαταλείψει και ξεχάσει όλον τον άπληστο τυφλό κόσμο της ανθρώπινης αθλιότητας. Και αντί να σκέφτομαι ή να διατάζω ή να εκμεταλλεύομαι, αντί να πολεμώ ή να οργανώνω, αυτήν τη στιγμή δεν κάνω τίποτ’ άλλο από το να «καταπλήσσομαι» όπως ο Γκαίτε, και μ’ αυτή την κατάπληξή μου έχω γίνει αδερφός όχι μονάχα του Γκαίτε και όλων των άλλων ποιητών και σοφών, όχι, έχω γίνει αδερφός και όλων των πραγμάτων που αποθαυμάζω και που τα βιώνω σαν ζωντανό κόσμο: του λεπιδόπτερου, του σκαθαριού, του σύννεφου, του ποταμού, του βουνού. Γιατί παίρνοντας το δρόμο της κατάπληξης έχω ξεφύγει για μια στιγμή από τον κόσμο των διαχωρισμών κι έχω μπει στον κόσμο της ενότητας όπου ένα πράγμα ή ένα πλάσμα λέει στο άλλο: Τατ τβαμ ασί (Αυτό που είμαι είσαι εσύ).

Μερικές φορές βλέπουμε με μελαγχολία, και μάλιστα με φθόνο, την πιο αγνή σχέση που είχαν οι προηγούμενες γενιές με τη Φύση. Όμως ας μην παίρνουμε την εποχή μας πιο σοβαρά απ’ όσο της αξίζει και ας μην παραπονιόμαστε ότι ο πιο απλός δρόμος προς τη σοφία δε διδάσκεται στα ανώτατα πνευματικά μας ιδρύματα παρά εκεί διδάσκεται το αντίθετο: η μέτρηση και η απαρίθμηση αντί για τη γοητεία, η εχεφροσύνη αντί για τη μαγεία, η εμμονή στο διαχωρισμό αντί για τη σύγκλιση σε Ένα και Έναν. Αυτές οι ανώτατες σχολές δεν είναι σχολεία διδαχής της σοφίας, είναι σχολεία της Γνώσης. Όμως σιωπηρά προϋποθέτουν την ύπαρξη αυτού που δεν τους είναι δυνατόν να διδάξουν: της ικανότητας για κατάπληξη όπως την αναφέρει ο Γκαίτε. Και τα καλύτερα πνεύματα αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δε γνωρίζουν κανένα ευγενέστερο στόχο από το να γίνουν σκαλοπάτι για την εμφάνιση ακριβώς τέτοιων πνευμάτων όπως ο Γκαίτε και άλλοι γνήσιοι σοφοί.

Διάστημα: Τι μας επιφυλάσσει το 2023 – Πέντε αποστολές που έρχονται

Το 2022 ήταν μια χρονιά γεμάτη γεγονότα για την εξερεύνηση του διαστήματος, με επιτυχίες όπως η ολοκλήρωση της αποστολής Artemis 1 της Nasa (επιτέλους), τα εγκαίνια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb και η ολοκλήρωση του διαστημικού σταθμού Tiangong της Κίνας.

Το 2023 αναμένεται να είναι άλλη μια «πλούσια» χρονιά όσον αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος. Εδώ είναι πέντε από τις πιο συναρπαστικές αποστολές που πρέπει να παρακολουθήσουμε το νέο έτος.

1.Εξερεύνηση των παγωμένων δορυφόρων του Δία

Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESΑ) πρόκειται να εκτοξεύσει τον Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), σε αυτή που θα είναι η πρώτη αποκλειστική ρομποτική αποστολή της Ευρώπης στον Δία. Ο εξερευνητής JUICE πρόκειται να φτάσει στον πλανήτη τον Ιούλιο του 2031 μετά από μια απίστευτη διαδρομή μέσα από το Ηλιακό Σύστημα. Η αποστολή θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Δία και θα πραγματοποιήσει πολλές περιφορές γύρω από τα μεγάλα παγωμένα φεγγάρια του: Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ.

Μετά από τέσσερα χρόνια περιηγήσεων από δορυφόρο σε δορυφόρο, ο Juice θα μπει στη συνέχεια σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο Ηλιακό Σύστημα – και θα γίνει το πρώτο διαστημόπλοιο που έφτασε ποτέ σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι άλλου πλανήτη. Τα παγωμένα φεγγάρια του Δία είναι ενδιαφέροντα καθώς όλα πιστεύεται ότι φιλοξενούν ωκεανούς υγρού νερού κάτω από τις παγωμένες επιφάνειές τους. Η Ευρώπη, ειδικότερα, θεωρείται ως μια από τις πιο πιθανές κατοικίες στο Ηλιακό Σύστημα για εξωγήινη ζωή.

Το Juice θα είναι εξοπλισμένο με δέκα επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου ραντάρ που διεισδύει στον πάγο για τη μελέτη των εσωτερικών ωκεανών. Αυτή η χρήση ραντάρ είναι ένα πρακτικό πρώτο βήμα στη χαρτογράφηση των ωκεανών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια, ανοίγοντας το δρόμο για πιο εξωτικές μελλοντικές αποστολές με υποβρύχια οχήματα – μερικά από τα οποία έχουν ήδη προταθεί. Το παράθυρο εκτόξευσης διαρκεί από τις 5 έως τις 25 Απριλίου.

2. Starship SpaceX

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία από την αεροδιαστημική εταιρεία SpaceX ακόμη η πρώτη τροχιακή δοκιμαστική πτήση του υπερβαρέως διαστημικού σκάφους Starship αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2023. Το Starship θα είναι το μεγαλύτερο διαστημικό σκάφος που θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους από τη Γη στην προορισμούς στο διάστημα (ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι μεγαλύτερος, αλλά συναρμολογήθηκε στο διάστημα). Θα είναι το πιο ισχυρό όχημα εκτόξευσης που έχει πετάξει ποτέ, ικανό να ανυψώσει 100 τόνους φορτίου σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Το Starship είναι το συλλογικό όνομα για ένα σύστημα δύο συστατικών που αποτελείται από το διαστημόπλοιο Starship (το οποίο μεταφέρει το πλήρωμα και το φορτίο) και τον πύραυλο Super Heavy. Ο πύραυλος Super Heavy θα ανυψώσει το Starship σε περίπου 65 χιλιόμετρα υψόμετρο πριν αποχωριστεί και επιστρέψει στη Γη με ελεγχόμενη προσγείωση. Το όχημα Starship στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τους δικούς του κινητήρες για να ωθήσει τον εαυτό του μέχρι το υπόλοιπο της διαδρομής σε τροχιά.

Πολλές σύντομες δοκιμαστικές πτήσεις του τμήματος Starship του συστήματος έχουν πραγματοποιηθεί με διάφορους βαθμούς επιτυχίας. Αλλά η επερχόμενη πτήση θα είναι η πρώτη φορά που ολόκληρο το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για να φτάσει στο διάστημα ως ένα σύνολο. Αυτή η πρώτη τροχιακή πτήση ήταν αρχικά προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά έχει καθυστερήσει αρκετές φορές.

3. Φεγγάρι-φεγγαράκι μου

Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα dearMoon, το οποίο θα μεταφέρει απλούς πολίτες σε ένα εξαήμερο ταξίδι γύρω από τη Σελήνη και πίσω, πρόκειται να εκτοξευθεί με το πρόγραμμα Starship και είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2023. Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη δοκιμή του Starship , αλλά είναι προγραμματισμένο από το 2018. Θα είναι η πρώτη πραγματική εκτόξευση τουριστικής αποστολής στο αποκαλούμενο βαθύ διάστημα.

Χρηματοδοτούμενος από τον επιχειρηματία Γιουσάκου Μαεζάουα, διοργανώθηκε ένας διαγωνισμός για την επιλογή οκτώ πολιτών (με άγνωστο ακόμη τον αριθμό μελών πληρώματος) για να συμμετάσχουν μαζί με τον Μαεζάουα στο ταξίδι – με όλα πληρωμένα. Οι νικητές και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν δεν έχουν αποκαλυφθεί, αν και υπάρχει υποψία ότι οι καλεσμένοι μπορεί να είναι καθιερωμένοι ή καινοφανείς καλλιτέχνες.

Αυτή η αποστολή θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε το διάστημα, καθώς στο παρελθόν μόνο οι αστροναύτες που επιλέγονταν με απίστευτα αυστηρά κριτήρια μπορούσαν να πάνε στο βαθύ διάστημα (σημείωση: δεν υπολογίζονται σύντομα 10λεπτα ταξίδια σε υψόμετρο έως και 100 km). Ένα πλήρες ταξίδι πολλών ημερών εγκυμονεί ακραίους κινδύνους, τόσο από άποψη υγείας όσο και από άποψη μηχανικής.

Η επιτυχία ή η αποτυχία της αποστολής dearMoon θα μπορούσε να επηρεάσει το αν ο τουρισμός στο βαθύ διάστημα θα γίνει το επόμενο μεγάλο ζήτημα ή θα υποβιβαστεί ξανά στο επίπεδο της φαντασίας.

4. Ο εξερευνητής αστεροειδών OSIRIS-REx επιστρέφει στη Γη

Το Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security – Regolith Explorer, που ευτυχώς είναι πιο γνωστό ως OSIRIS-REx, είναι μια αποστολή της NASA στον αστεροειδή Bennu κοντά στη Γη. Βασικός στόχος αυτής της ρομποτικής αποστολής ήταν η απόκτηση δειγμάτων από τον Bennu και η επιστροφή τους στη Γη για ανάλυση.

Το OSIRIS-REx επιστρέφει τώρα γρήγορα στη Γη με έως και ένα κιλό πολύτιμων δειγμάτων του αστεροειδούς. Εάν όλα πάνε καλά, η κάψουλα θα αποκολληθεί από το διαστημικό σκάφος, θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης και θα πέσει με αλεξίπτωτο σε μια ήπια προσγείωση στις ερήμους της Γιούτα στις 24 Σεπτεμβρίου. Η επιστροφή δείγματος αστεροειδών έχει επιτευχθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, με την αποστολή Hayabusa 2 της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας το 2020.

Το Bennu είναι ένας αστεροειδής σε σχήμα ρόμβου μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου, με πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Πιστεύεται ότι προήλθε από έναν πολύ μεγαλύτερο αστεροειδή που σχηματίστηκε στα πρώτα 10 εκατομμύρια χρόνια του Ηλιακού Συστήματος. Μερικά από τα ορυκτά που ανιχνεύθηκαν σε αυτόν έχουν αλλοιωθεί από νερό, υπονοώντας ότι το μητρικό σώμα του Bennu διέθετε υγρό νερό.

Έχει επίσης μια αφθονία πολύτιμων μετάλλων, μεταξύ αυτών χρυσού και πλατίνας. Τέλος, το Bennu ταξινομείται ως ένα δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο με (πολύ) μικρή πιθανότητα πρόσκρουσης της Γης τον επόμενο αιώνα.

5. Ιδιωτική εκτόξευση στο διάστημα από Ινδία

Ενώ η SpaceX είναι η πιο σημαντική ιδιωτική εταιρεία εκτόξευσης στο διάστημα, υπάρχουν πολλές άλλες που αναπτύσσουν τη δική τους σειρά εκτοξευτών σε όλο τον κόσμο. Η Skyroot Aerospace, η οποία εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο Vikram-S τον Νοέμβριο του 2022, θα γίνει σύντομα η πρώτη ιδιωτική ινδική εταιρεία που εκτοξεύει δορυφόρο.

Ο ίδιος ο πύραυλος έφτασε τα 90 χιλιόμετρα σε υψόμετρο, μια απόσταση που θα έπρεπε να βελτιωθεί για να μπορεί να τεθεί ένας αστερισμός δορυφόρων σε τροχιά. Η πρώτη εκτόξευση δορυφόρου της Skyroot έχει προγραμματιστεί για το 2023, με στόχο να ρίξει το κόστος κάτω από αυτό των ανατγωνιστών, παράγοντας τους πυραύλους που εκτυπώνονται σε 3D μέσα σε λίγες μέρες. Εάν είναι επιτυχής, αυτό θα μπορούσε επίσης να προσφέρει τρόπο για φθηνότερες εκτοξεύσεις επιστημονικών αποστολών, διευκολύνοντας την επιστημονική έρευνα.

Το ενδιαφέρον για τον διαστημικό τομέα παραμένει υψηλό. Με την νέα περίοδο ερευνών και εκτοξεύσεων που αναμένονται το 2023, εισερχόμαστε σε μια νέα φάση που κάποιοι συγκρίνουν με τη «Χρυσή Εποχή» των εκτοξεύσεων στο διάστημα τις δεκαετίες του 1960 και του ’70.

Σχέσεις: Τι είναι το σύνδρομο του βοηθού

Αν βάζεις τις ανάγκες σου σε δεύτερη μοίρα μπροστά στις ανάγκες των αγαπημένων σου προσώπων τότε πάσχεις από το σύνδρομο του βοηθού. Αν δυσκολεύεσαι να πεις όχι, αν έχεις πιάσει το εαυτό σου να νιώθει τύψεις για το αν προσέφερε αρκετή βοήθεια τότε πρέπει να κάνεις μια συναισθηματική ενδοσκόπηση.

Ο όρος “σούπερ βοηθός” επινοήθηκε από τους ψυχολόγους Jess Baker και Rod Vincent, για να περιγράψει τους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από τον ψυχαναγκασμό να βοηθήσουν τους άλλους και ξεχνούν τις δικές τους ανάγκες.

Οι χαρακτήρες αυτοί έχουν την τάση να βοηθούν ακόμα και όταν δεν τους ζητηθεί βοήθεια, και θεωρούν το πρόβλημα των άλλων, δικό τους πρόβλημα.

Και αν μέχρι εδώ σας φαίνονται όλα καλά, οι ψυχολόγοι λένε ότι στο τέλος τα πράγματα έχουν έχουν κακή κατάληξη και για τις δύο πλευρές.

Όσοι λοιπόν έχουν το σύνδρομο του βοηθού, αποδεδειγμένα νιώθουν ψυχική εξάντληση και ξεχνούν τις δικές τους ανάγκες. Είναι συνήθως ευέξαπτοι και τείνουν προς την υπερβολή σε θέματα καθημερινότητας.

Επίσης χωρίς να το καταλαβαίνουν τείνουν προς την άρνηση. Θεωρούν ότι δεν έχουν σημαντικά προβλήματα, εθελοτυφλούν και συσσωρεύουν θυμό και αγανάκτηση.

Χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας. Δηλαδή πέφτουν εύκολα θύματα εξαπάτησης, ενώ δραματοποιούν καταστάσεις που δεν είναι πραγματικά δύσκολες.

Συσσωρεύουν άγχος που μπορεί να πυροδοτήσει από κρίσεις πανικού μέχρι αυτοάνοσα.

Julius Evola: Καταστροφή του Δαίμονα της Διαλεκτικής

«Αναγνωρίζοντας την φτώχεια των φιλοσοφικών απόψεων, χωρίς να προσκολλάω σε καμία από αυτές, αναζητώντας την αλήθεια, είδα»

Ο πρόλογος από τον οποίο η Διδασκαλία της Αφυπνίσεως ξεκινά, είναι η καταστροφή του δαίμονα της διαλεκτικής, η άρνηση των διαφόρων οικοδομημάτων των σκέψεων και των εικασιών, οι οποίες είναι απλά μία έκφραση γνώμης και αφθονίας των θεωριών οι οποίες με τη σειρά τους, είναι προβολές μιας θεμελιώδους ανησυχίας στην οποία ένα πνεύμα, που δεν έχει ακόμα βρει στον εαυτό του, την προσωπική του αρχή, αναζητά υποστήριξη.

Αυτό βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο σε κοσμολογική εικασία αλλά επίσης σε προβλήματα που αφορούν τον άνθρωπο, την φύση του και το πεπρωμένο του, καθώς και στην όποια νοητική κι εννοιολογική αποφασιστικότητα του ύστατου σκοπού του ασκητισμού. “Έχω ποτέ υπάρξει σε παλαιότερες εποχές; Ή μήπως δεν έχω υπάρξει ποτέ ξανά; Τι ήμουν σε περασμένες εποχές; Και πως έφτασα να είμαι αυτό που ήμουν; Πρόκειται να υπάρξω σε μελλοντικές εποχές; Ή μήπως δεν πρόκειται να υπάρξω; Τι πρόκειται να είμαι σε μελλοντικές εποχές; Και πως πρόκειται να γίνω αυτό που πρόκειται να είμαι;

Κι ακόμα το παρόν γεμίζει [τον κοινό άνθρωπο] με αμφιβολίες: Πράγματι υπάρχω; Ή μήπως δεν υπάρχω; Τι είμαι; Kαι πώς είμαι; Αυτό που υπάρχει εδώ, από που έχει πραγματικά έρθει; Και που άραγε θα πάει;” Όλες αυτές είναι “μάταιες σκέψεις”: “Αυτό ονομάζεται το τυφλό δρομάκι των απόψεων, το φαράγγι των απόψεων, ο βάτος των απόψεων, η συστάδα των απόψεων, το δίχτυ των απόψεων” φτασμένο και χαμένο σε αυτό το οποίο “ο αδαής υλιστής δεν δύναται να ελευθερώσει τον εαυτό του από την γέννηση, την φθορά και στον θάνατο”. Και ξανά: “Εγώ είμαι” είναι μία άποψη “Είμαι αυτό” είναι μία άποψη, “Πρόκειται να είμαι” είναι μία άποψη, “Δεν πρόκειται να είμαι” Είναι μία άποψη “Πρόκειται να είμαι στον κόσμο της [αγνής] μορφής” Είναι μία άποψη “Πρόκειται να είμαι στον κόσμο ελεύθερος μορφής” είναι μια άποψη “Ενσυνείδητος πρόκειται να είμαι” είναι μία άποψη “Ασυναίσθητος πρόκειται να είμαι” είναι μία άποψη “ούτε ενσυνείδητος ούτε ασυναίσθητος πρόκειται να είμαι” είναι μία άποψη.

Η Άποψη

Ω! μαθητές, είναι μία νόσος, η άποψη είναι ένας κακοήθης όγκος, η άποψη είναι μία πληγή

Αυτός ο οποίος έχει υπερνικήσει όλες τις απόψεις, ονομάζεται άγιος, κάποιος που γνωρίζει.

Είναι το ίδιο με την κοσμολογική τάξη

Ό κόσμος είναι αιώνιος, Ό κόσμος δεν είναι αιώνιος, Ό κόσμος είναι πεπερασμένος, Ό κόσμος είναι άπειρος, Ή αρχή της ζωής και το σώμα είναι το ίδιο, Ή αρχή της ζωής είναι ένα πράγμα και το σώμα κάτι άλλο, Ό Ολοκληρωμένος υπάρχει μετά θάνατον, Ό Ολοκληρωμένος δεν υπάρχει μετά θάνατον, Ό Ολοκληρωμένος υπάρχει και δεν υπάρχει μετά θάνατον, Ό Ολοκληρωμένος ούτε υπάρχει ούτε δεν υπάρχει μετά θάνατον – αυτό είναι ένα τυφλό δρομάκι απόψεων, μία συστάδα απόψεων, ένα δάσος απόψεων, ένα κουβάρι απόψεων, ένας λαβύρινθος απόψεων, επώδυνος, αδίστακτος, απατηλός που δεν οδηγεί στην απόσπαση, δεν οδηγεί σε εξέλιξη, δεν οδηγεί σε διορατικότητα, δεν οδηγεί σε αφύπνιση, δεν οδηγεί σε εξάλειψη.

Η διδασκαλία των Αφυπνισμένων περιγράφεται σαν εκείνο το οποίο «καταστρέφει τα θεμέλια κάθε προσκόλλησης προς, και ικανοποίησης σε λανθασμένες θεωρίες, δόγματα και συστήματα» και το οποίο επομένως ξεκόβει αμφότερα τόσο τον φόβο όσο και την ελπίδα. Η απάντηση στο ερώτημα σχετικά με τον Βούδα: «Ενδέχεται Ο Άρχοντας Gautama [αυτό είναι το οικογενειακό όνομα του Πρίγκιπα Σιντάτα] να έχει κάποια γνώμη;»

Είναι κατηγορηματική: «Γνώμη: τούτο είναι απομακρυσμένο από τον Ολοκληρωμένο. Ο Ολοκληρωμένος έχει «ΔΕΙ» Αυτή η απάντηση υποδεικνύει το θεμελιώδες σημείο. Δεν είναι ότι ο Βουδισμός είχε τη πρόθεση να αποκλείσει την πιθανότητα της απόκτησης κάποιας απάντησης σε αυτά τα ερωτήματα – με το να έκανε αυτό θα έπεφτε σε αντίφαση, αφού τα κείμενα προσφέρουν, όπου είναι αναγκαίο, αμερόληπτα ακριβείς διδασκαλίες σε ότι αφορά συγκεκριμένα από αυτά. Είχε μάλλον την επιθυμία να εναντιωθεί προς τον δαίμονα της διαλεκτικής και είχε απορρίψει κάθε «αλήθεια» που είναι βασισμένη σε παρεκβατική και πλατειαστική νοητική ικανότητα – vitakka – και που μονάχα μπορούσε να έχει την αξία της «απόψεως», της δόξας.

Κρατάει την απόστασή του από τους σοφιστές και τους αμφισβητίες γιατί αυτοί «μπορούν να συλλογιστούν ορθά και να συλλογιστούν λανθασμένα, μπορούν να μιλήσουν έτσι και μπορούν επίσης να μιλήσουν διαφορετικά» και έχουν να κάνουν με θεωρίες οι οποίες είναι μονάχα δικές τους επινοήσεις. Και το «αποκόμισε τα πάντα» «πάρε τα πάντα μαζί» – άφηλε πάντα (ελληνικά στο ξένο κείμενο) – της Βουδιστικής άσκησης δεν είναι με κανένα τρόπο ένα sacrificium intellectus (η θυσία της διάνοιας) για χάρη της πίστης, όπως σε κάποιες μορφές χριστιανικού μυστικισμού.

Είναι μάλλον μία προκαταρκτική κάθαρση, μία opus purgationis δικαιολογημένη από έναν ανώτερο τύπο η κριτήριο βεβαιότητας, η οποία είναι ριζωμένη σε μία πραγματική γνώση, αποκτηθείσα – όπως στην αρχική Βεδική (Vedic) παράδοση – από Αμεση Οραση. Είναι ένα κριτήριο άμεσης και απόλυτης εμπειρίας, άπαξ κι «αποκοπείς από την πίστη, από την προδιάθεση, από τις διαδόσεις και τις φήμες, από τις σχολαστικές συζητήσεις, από τους συλλογισμούς και τη δικολαβία, από την ευχαρίστηση στην θεωρία και την εικασία» το ίδιο κριτήριο υπηρετεί τον Βούδα όταν αποφασίζει την ύπαρξη ή την μη-ύπαρξη κάποιου πράγματος, καθώς υπηρετεί έναν άνθρωπο ο οποίος κρίνει την ύπαρξη και την πραγματική υπόσταση της ευχαρίστησης, του πόνου, ή της αυταπάτης στη βάση την οποία έχει ο ίδιος του εαυτός αισθανθεί την εμπειρία αυτών τον καταστάσεων.

Συνάμα, η πολύ γνώση, η παρεκβατική, ασυνάρτητη γνώση, η γνώση που πλατειάζει, αφήνει το άτομο ως έχει, δεν συνεισφέρει καθ’ όλα στη απομάκρυνση του “τριπλού δεσμού” απαραίτητη στο να προχωρήσει κάποιος στην ανώτατη γνώση. Εκ των προτέρων δάσκαλος στην πραγματικότητα της “ψυχολογίας σε βάθος” ο Βούδας αναγνώρισε πως η ματαιόδοξη θεωρία και η τοποθέτηση αναρίθμητων προβλημάτων αντανακλά μία κατάσταση ανησυχίας και αγωνίας, δηλαδή, αυτή τη κατάσταση που πρέπει πρώτα να αφεθεί πίσω από αυτόν που θα προχωρήσει κατά μήκους του «μονοπατιού των Αρίων» (ariya). Για αυτό και στη παραβολή του κυνηγού, η προδιάθεση ενός μαθητή σε ένα συγκεκριμένο σημείο κατά την ανάπτυξή του, να θέσει στον εαυτό του τα συνηθισμένα προβλήματα που αφορούν την ψυχή και τον κόσμο θεωρείται ένα βήμα προς τα πίσω, είναι ένα από τα δολώματα που βάζει ο Εχθρός και όποιος άνθρωπος τσιμπήσει με αυτό οπισθοχωρεί στη δύναμή του.

«Το να γνωρίζεις βλέποντας, το να γίνεις γνώση, το να γίνεις αλήθεια, το να γίνεις όραση» -αυτό είναι ιδανικό: γνωρίζοντας -βλέποντας σε συμμόρφωση προς τη πραγματικότητα- yatha-bhuta-nana-dassana: την άμεση πνευματική διαίσθηση, πολύ μακρύτερα όλων των συζητήσεων και άρρηκτα δεμένος με την ασκητική πραγμάτωση. «Αναγνωρίζοντας την φτώχεια των φιλοσοφικών απόψεων, χωρίς να προσκολλάω σε καμία από αυτές, αναζητώντας την αλήθεια, είδα». Ένα επαναλαμβανόμενο εδάφιο στον κανόνα Pali είναι: «Αυτός [ο Ολοκληρωμένος] δείχνει σε αυτόν το κόσμο με τους αγγέλους του, τα καλά και τα κακά του πνεύματα, τις τάξεις των ασκητών και των Βραχμάνων (Brahmans), των θεών και των ανθρώπων, αφότου έχει αντιληφθεί και κατανοήσει» και ούτω καθεξής.

Υπάρχουν και πιο ριζοσπαστικές εκφράσεις. «Βεβαιώνω» λέει ο Πρίγκιπας Siddhattha «ότι μπορώ να αναπτύξω τον νόμο όσον αφορά αυτή ή την άλλη περιοχή με τέτοιο τρόπο ώστε εκείνος που ενεργεί σε συμμόρφωση με αυτόν θα αναγνωρίσει το υπαρκτό ως υπαρκτό και το μη-υπαρκτό ως μη-υπαρκτό, το χυδαίο ως χυδαίο, το ευγενές ως ευγενές, το αντιμετωπίσιμο ως αντιμετωπίσιμο, το ανυπέρβλητο ως ανυπέρβλητο, το πιθανό ως πιθανό και το ανέφικτο ως ανέφικτο, ότι θα γνωρίσει, θα καταλάβει και θα κατανοήσει αυτό όπως ακριβώς χρειάζεται να το γνωρίζει, να το καταλάβει και να το κατανοήσει. Η ανώτατη μορφή γνώσης είναι η γνώση που συμμορφώνεται με την πραγματικότητα. Ανώτερη γνώση από αυτή δεν υπάρχει»

Και ξανά: «Ένα Τέλειο Αφυπνισμένο, αποκαλείς τον εαυτό σου είναι αλήθεια, αλλά αυτά τα πράγματα δεν τα έχεις γνωρίσει, ότι ένας ασκητής ή ένας Βραχμάνος (Brahmans), ένας θεός ή ένας δαίμονας ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί έτσι δίκαια να με κατηγορήσει, αυτή η πιθανότητα δεν υπάρχει»

Ο σοφός άνθρωπος, ο 'Αριος (Ariya), δεν είναι ένας οπαδός συστημάτων, δεν αναγνωρίζει διδασκαλίες και έχοντας διεισδύσει στις παρούσες απόψεις μεταξύ των ανθρώπων και όντας αδιάφορος στην όψη περί θεωρίας, την αφήνει στους άλλους, παραμένει ήρεμος μεταξύ των ταραγμένων, δεν παίρνει μέρος στις λογομαχίες αυτών που συντηρούν τα παραπάνω: «Αυτή είναι η μόνη αλήθεια» δεν θεωρεί τον εαυτό του ίσο με τους άλλους, ούτε ανώτερο, ούτε κατώτερο.

Στα κείμενα του κανόνα, μετά μίας περιγραφής του έλους των σύγχρονων φιλοσοφικών απόψεων, συναντιόμαστε με ετούτο το χωρίο: «Ο Ολοκληρωμένος γνωρίζει άλλα πράγματα καλά, πέραν [από τέτοιες εικασίες] και έχοντας τέτοια γνώση, δεν γίνεται περήφανος, παραμένει απαθής, αναγνωρίζει στο μυαλό του το μονοπάτι που οδηγεί παραπέρα. Υπάρχουν, Ω μαθητές, άλλα πράγματα, βαθυστόχαστα πράγματα, εμβριθή πράγματα, πράγματα δύσκολα να κατανοηθούν, αλλά αυτά γεννούν ηρεμία, χαρούμενα πράγματα, πράγματα όχι για να γραπωθείς απλά από ασυνάρτητη σκέψη, πράγματα που μόνο ο σοφός άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει. Αυτά τα πράγματα αναπτύσσονται από τον Ολοκληρωμένο, αφότου αυτός ο ίδιος τα έχει γνωρίσει, αφότου αυτός ο ίδιος τα έχει δει»

Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι ο τίτλος του Βούδα πού δόθηκε στον Πρίγκιπα Siddhattha σημαίνει «αφυπνισμένος». Αυτό μας φέρνει, στο ίδιο σημείο, στο ίδιο κριτήριο βεβαιότητας. Η διδασκαλία των Αρίων αποκαλείται «πέραν της φαντασίας» και ανεπίδεκτη αφομοίωσης από κάθε διαδικασία συλλογισμού. Ο όρος atakkavacara συχνά επαναλαμβάνεται ένας όρος που σημαίνει ακριβώς, εκείνο το οποίο δεν μπορεί να κατανοηθεί με τη λογική. Αντίθετα η διδασκαλία παρουσιάζεται σε μία «αφύπνιση» και ως μία «αφύπνιση».

Κάποιος μπορεί να δει με μιας, την αντιστοιχία ανάμεσα σε αυτή τη μέθοδο και τις απόψεις του Πλάτωνα περί αναμνήσεως, αναπόλησης ή αναθύμησης, υπερνικώντας τη κατάσταση της λήθης ακριβώς όπως ο Βουδισμός αποσκοπεί να υπερνικήσει τη κατάσταση που παράγεται από την asava, από τις «τοξικές ουσίες» από τις μανίες, από τον πυρετό. Αυτοί οι όροι, «ανάμνηση» και «αφύπνιση» ωστόσο, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα περισσότερο από τον τρόπο κατά τον οποίο εμφανίζεται έναντι της αναγνώρισης και της εκτίμησης καποιανού πράγματος ως άμεσα προφανές, όμοια με έναν άνθρωπο που θυμάται ή ξυπνά και βλέπει κάτι.

Αυτός είναι ο λόγος για επανεμφάνιση στην νεότερη Βουδιστική λογοτεχνία του όρου sphota, η οποία έχει μία παρόμοια σημασία: είναι γνώση εκδηλωμένη και φανερωμένη σαν σε αποκάλυψη – σαν κάποιο μάτι που έχει υποβληθεί σε εγχείρηση και πρόκειται να ξανανθίζει και να δει. Dhamma-Cakkhu, το «μάτι της αλήθειας» ή της «πραγματικότητας» cakkhumant «το να είσαι προικισμένος με το μάτι» είναι συνήθεις Βουδιστικές εκφράσεις, ακριβώς όπως ο τεχνικός όρος για «μεταστροφή» και «πνευματική αφύπνιση» είναι: «το δικό του μάτι της αλήθειας άνοιξε».

Όπου ο Βούδας μιλάει για τις προσωπικές του εμπειρίες συχνά βρίσκουμε αναφορές για την αμιγή παρουσίαση της γνώσης, είτε άμεσα είτε «σε παρομοιώσεις που κανείς ποτέ δεν έχει ποτέ ακούσει ή σκεφτεί στο παρελθόν» Εδώ έχουμε ένα άλλο επαναλαμβανόμενο μοτίβο των κειμένων: «Σαν κάτι που δεν έχει ακουστεί ξανά στο παρελθόν, όραση προέκυψε μέσα μου, γνώση προέκυψε μέσα μου, διαίσθηση προέκυψε μέσα μου, σοφία προέκυψε μέσα μου, φως προέκυψε μέσα μου» αυτό ονομάζεται «η αληθινή υπεροχή, συμμορφωμένη με την άρια (ariya) ποιότητα και ιδιότητα της γνώσης».

Αυτό ανακαλεί τις ιδιότητες του νου (νους – ελληνικά στο ξένο κείμενο) που πηγάζει από το Ολύμπιο πνεύμα, ένα πνεύμα που σύμφωνα προς την πιο αρχαία Αριο-Ελληνική παράδοση, σχετίζεται αυστηρά με το ΕΙΝΑΙ και εκδηλώνεται σε μια «γνώση προερχόμενη από την όραση» ο νους είναι τεκμήριο ενάντια στην παραπλάνηση, είναι «ακλόνητος και γαλήνιος σαν έναν καθρέφτη, ανακαλύπτει τα πάντα χωρίς να τα αναζητά, η μάλλον τα πάντα ανακαλύπτουν τον εαυτό τους σε αυτόν» ενώ το Τιτάνιο Πνεύμα είναι «ανήσυχο, αεικίνητο, εφευρετικό, αναζητώντας διαρκώς κάτι, όντας πολυμήχανο και περίεργο»

Η όραση νοούμενη ως διαφάνεια είναι το ιδεώδες «όπως κάποιος βλέπει μέσα από ένα διαυγές νερό την άμμο, τα χαλίκια, και τα χρώματα των βότσαλων απλά εξαιτίας της διαφάνειας, έτσι και κάποιος που αναζητά το μονοπάτι της απελευθέρωσης οφείλει να έχει ακριβώς ένα τέτοιο διαυγές πνεύμα»

Η εικόνα η οποία απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο ένας ασκητής κατανοεί τις τέσσερις αλήθειες των Αρίων (Ariya) είναι αυτός: «Αν στο χείλος μιας ορεινής λίμνης με καθαρό, διάφανο και αγνό νερό ήταν να σταθεί ένας άνθρωπος με έντονη όραση κοιτάζοντας τα κοχύλια, τα οστρακοειδή, τα χαλίκια, την άμμο και ψάρια, παρακολουθώντας πως κολυμπάνε και πως ξεκουράζονται ετούτη η σκέψη θα ερχότανε σε αυτόν: Αυτή η ορεινή λίμνη είναι καθαρή, διάφανη και αγνή’ βλέπω τα κοχύλια και τα οστρακοειδή, τα χαλίκια και την άμμο, τα ψάρια, πως κολυμπάνε και πως ξεκουράζονται». Με τον ίδιο τρόπο ένας ασκητής κατανοεί «σε συμμόρφωση με την αλήθεια» το ανώτατο αντικείμενο της διδασκαλίας. Η φόρμουλα «σε συμμόρφωση με την αλήθεια» ή «με την πραγματικότητα» (yathabhutam) είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα κείμενα, όμοια με τις ιδιότητες, «το μάτι του κόσμου», ή «εξελίξου σε οφθαλμό» ή «εξελίξου σε γνώση» των Αφυπνισμένων.

Αυτό είναι εκ φύσεως μια επίτευξη μονάχα μέσω μιας σταδιακής διαδικασίας. «Όπως ένας ωκεανός βαθαίνει βαθμιαία, φθίνει σταδιακά, κατηφορίζει προοδευτικά χωρίς ξαφνικούς γκρεμούς, έτσι και σε ετούτο τον νόμο, σε ετούτη τη πειθαρχία, υπάρχει μία βαθμιαία εκπαίδευση, μία σταδιακή δράση, ένα προοδευτικό ξεδίπλωμα και όχι μία ξαφνική κατανόηση μιας ανώτατης γνώσης»

Ξανά: «Κάποιος δεν μπορεί, εγώ λέω, να κατορθώσει υπέρτατη γνώση μονομιάς, μονάχα με μία βαθμιαία εκπαίδευση, μία σταδιακή δράση, ένα προοδευτικό ξεδίπλωμα μπορεί κάποιος να πετύχει την τέλεια γνώση. Ένας άνθρωπος πλησιάζει, κινούμενος από προσωπική εμπιστοσύνη, έχοντας πλησιάσει, προσχωρεί [στη τάξη των Αρίων (Ariya)] έχοντας προσχωρήσει, ακούει ακούγοντας, προσλαμβάνει τη διδασκαλία προσλαμβάνοντας τη διδασκαλία, το θυμάται, εξετάζει την έννοια των πραγμάτων που θυμάται, τα πράγματα αυτά εγκρίνονται και επιδοκιμάζονται έχοντας εγκρίνει, η επιθυμία γεννιέται, μελετά, συλλογίζεται, στοχάζεται, μελετώντας, ενθουσιωδώς υποβάλει τον αυτό του σε εκγύμναση και εκπαίδευση, και ένθερμα όπως εκγυμνάζεται και εκπαιδεύεται, πνευματικά συνειδητοποιεί την ύψιστη αλήθεια αυτή καθαυτή και εισχωρώντας σε αυτή δια μέσου της σοφίας βλέπει» Αυτά είναι τα ορόσημα της ανάπτυξης.

Ούτε καν που αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση της «εμπιστοσύνης» στο ξεκίνημα της προόδου δεν σηματοδοτεί μια οπισθοχώρηση προς την «πίστη» Καταρχάς τα κείμενα πάντα θεωρούν ότι η εμπιστοσύνη παρακινείται από το εμψυχωτικό παράστημα και το παράδειγμα του δασκάλου στη συνέχεια, όπως μπορούμε να δούμε καθαρά από την ανάπτυξη της προόδου, είναι ένα θέμα μονάχα προσωρινής παραδοχής, η πραγματική προσκόλληση έρχεται όταν με την εξέταση και την πρακτική, η ικανότητα της άμεσης αντίληψης, της διανοητικής διαίσθησης, απόλυτα ανεξάρτητη από τις προγενέστερές της, έχει γίνει πιθανή. Ως εκ τούτου λέγεται: «Αυτός που δεν μπορεί επίμονα να εξασκήσει τον εαυτό του, δεν δύναται να κατορθώσει την αλήθεια μέσω επίμονης άσκησης (ένας ασκητής) κατορθώνει την αλήθεια: Επομένως επίμονη άσκηση είναι το πιο σημαντικό πράγμα για την επίτευξη της αλήθειας»

Εκ φύσεως υπάρχει εδώ μία υποκρυπτόμενη υπόθεση, την οποία οφείλουμε να συζητήσουμε εκ των προτέρων, λεπτομερώς σε βάθος, μία υπόθεση, δηλαδή, ότι οι άνθρωποι για τους οποίους η διδασκαλία προοριζότανε δεν ήσαντο στη κατάσταση κτηνωδών ζώων, ότι αναγνωρίζανε, όχι σαν διανοητική άποψη, αλλά μέσω μιας φυσικής και έμφυτης αίσθησης, την ύπαρξη μιας πραγματικότητας ανώτερη από αυτή των αισθήσεων.

Για τον κοινό άνθρωπο, ένας που σκέφτεται μέσα στη καρδιά του: «Δεν υπάρχει καμία παροχή, καμία προσφορά, καμία ελεημοσύνη, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα καλών η κακών πράξεων, δεν υπάρχει ετούτος εδώ ο κόσμος, δεν υπάρχει κανένας άλλος κόσμος, δεν υπάρχει πνευματική αναγέννηση, δεν υπάρχουν στον κόσμο ασκητές ή Βραχμάνοι (Brahmans) που είναι τέλειοι και ολοκληρωμένοι και οι οποίοι, έχοντας με την δική τους προσωπική αντίληψη, κατανοήσει και αντιληφθεί ετούτον εδώ τον κόσμο, καθώς και τον άλλο κόσμο, κάνουν γνωστή τη γνώση τους» -γι’ αυτούς η διδασκαλία δεν θεωρήθηκε ότι είχε αναπτυχθεί αφού στερούνται την στοιχειώδη ιδιότητα της εμπιστοσύνης, η οποία καθορίζει τον «υγιή γόνο» και η οποία είναι το πρώτο μέλος της προόδου στην οποία έχουμε αναφερθεί. Τέτοιοι άνθρωποι σύμφωνα με μια έξυπνη και πετυχημένη απεικόνιση των κειμένων είναι σαν «βέλη που ρίχνονται από τη νύχτα».

Όσο για την υπεροχή, εναρμονιζόμενη σε ένα πραγματικό και αντιδιανοητικό πνεύμα με τη δράση στην Διδασκαλία της Αφυπνίσεως, παραθέτουμε μία άλλη βουδιστική παρομοίωση. Ένας άνθρωπος χτυπημένος από ένα δηλητηριώδες βέλος, για τον οποίο οι φίλοι του κι οι σύντροφοί του επιθυμούν να του φέρουν ένα χειρουργό, αρνείται να του βγάλουν το βέλος προτού μάθει ποιος τον χτύπησε, ποιό μπορεί το όνομά του να είναι, ποιοι είναι οι άνθρωποί του, ποιά η εμφάνισή του, αν το τόξο του ήταν μεγάλο ή μικρό, από τι ξύλο ήταν φτιαγμένο και ου το καθεξής. Αυτός ο άνθρωπος δεν θα πετύχαινε να μάθει αρκετά για να τον ικανοποιήσουν πριν πεθάνει.

Έτσι ακριβώς θα συμπεριφερότανε ένας άνθρωπος ο οποίος ακολουθούσε το Θείο μόνο υπό τη συνθήκη κατά την οποία το τελευταίο του έδωσε απαντήσεις σε διάφορα θεωρητικά προβλήματα, λέγοντάς του αν ο κόσμος είναι αιώνιος ή όχι, αν το σώμα και η αρχή της ζωής είναι ξεχωριστά ή όχι, τι συμβαίνει στον Ολοκληρωμένο μετά θάνατον και πάει λέγοντας. «Τίποτα από αυτά δεν έχει εξηγηθεί από εμένα. Και γιατί δεν έχει εξηγηθεί από εμένα; Επειδή τούτο δεν είναι ωφέλιμο κι ευεργετικό, δεν είναι αληθινά ασκητικό, δεν οδηγεί σε αποτροπιασμό, δεν οδηγεί σε ηρεμία, δεν οδηγεί σε διαλογισμό, δεν οδηγεί σε αφύπνιση, δεν οδηγεί σε διάκριση και συνεπώς αυτό δεν έχει εξηγηθεί από εμένα» λέει ο Βούδας

Στις αντικρουόμενες θεωρίες σε ότι αφορά τον κόσμο και σε ότι αφορά τον άνθρωπο, χαρακτηριστικά ενθυμίζουσες τις Καντιανές (Kantian) αντινομίες, είτε το ένα αντίθετο είτε το άλλο μπορεί να είναι αλήθεια. Ένα πράγμα είναι σίγουρο ωστόσο: η κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος πράγματι βρίσκει τον εαυτό του και η πιθανότητα της προσωπικής του εκγύμνασης και άσκησης, κατά τη διάρκεια της ζωής του, ώστε να πετύχει τη καταστροφή αυτής της κατάστασης.

Julius Evola, H Διδασκαλία της Αφυπνίσεως

Rene Guenon: Η Κρίση του Σύγχρονου Κόσμου

Όταν λένε πως ο σύγχρονος κόσμος υφίσταται κρίση, αυτό που συνήθως εννοούν είναι ότι έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο, ή, με άλλα λόγια, ότι επίκειται μια μεταμόρφωση λίγο ή πολύ βαθειά, ότι μια αλλαγή προσανατολισμού οφείλει αναπόφευκτα να συμβεί πολύ σύντομα, εκούσια ή ακούσια, με έναν τρόπο λίγο ή πολύ απότομο, με ή χωρίς καταστροφή. Για αυτούς που βλέπουν τα πράγματα από μια γενικότερη σκοπιά, είναι όλη η σύγχρονη εποχή, στο σύνολό της, που αντιπροσωπεύει για τον κόσμο μια περίοδο κρίσης.

Φαίνεται άλλωστε πως πλησιάζουμε στην τελική έκβαση και γι’ αυτό γίνεται πιο αισθητός σήμερα περισσότερο από ποτέ ο ανώμαλος χαρακτήρας αυτής της κατάστασης πραγμάτων που διαρκεί μερικούς αιώνες, αλλά της οποίας οι επιπτώσεις δεν είχαν γίνει ακόμη τόσο αντιληπτές όσο γίνονται τώρα. Αυτός επιπλέον είναι ο λόγος για τον οποίο τα γεγονότα κυλούν με αυτήν την επιταχυνόμενη ταχύτητα. Αναμφίβολα, αυτό μπορεί να εξακολουθήσει έτσι για κάμποσο καιρό ακόμη, αλλά όχι επ’ άπειρον.

Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο που τόσα πνεύματα σήμερα κατέχονται από την ‘ιδέα του τέλους του κόσμου’. Τούτο είναι λυπηρό από ορισμένες πλευρές, γιατί οι παραλογισμοί που δημιουργούνται από αυτή την κακώς εννοούμενη ιδέα, τα ‘μεσσιανικά’ παραληρήματα -που ‘χουν επίπτωση σε ορισμένους κύκλους, όλες αυτές οι εκδηλώσεις που απορρέουν από την διανοητική ανισορροπία της εποχής μας, δεν κάνουν άλλο από το να επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο αυτή την ανισορροπία δίνοντάς της διαστάσεις που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.

Η πιο βολική στάση, όταν διαπιστώνουμε τέτοιου είδους πράγματα είναι ασφαλώς αυτή που συνίσταται στο να τα παραμερίσουμε απλά και καθαρά χωρίς περαιτέρω εξέταση, να τα αντιμετωπίσουμε σαν σφάλματα χωρίς σημασία. Ωστόσο αξίζει περισσότερο να αναζητήσουμε τους λόγους που τα προκάλεσαν και το μέρος της λίγο ή πολύ παραμορφωμένης αλήθειας που μπορεί να βρίσκεται παρ’ όλα αυτά μέσα τους.

Παρατηρούμε λοιπόν χωρίς κόπο πως αυτή η προκατάληψη με το τέλος του κόσμου είναι στενά δεμένη με την κατάσταση της γενικής αδιαθεσίας μέσα στην οποία ζούμε τούτη την εποχή: το σκοτεινό προαίσθημα κάποιου πράγματος που αληθινά βρίσκεται στα πρόθυρα του τέλους, επιδρώντας ανεξέλεγκτα στην φαντασία ορισμένων, προξενεί εκεί πολύ φυσικά ασυνάρτητες παραστάσεις και πολύ συχνά υλοποιημένες με χοντροειδή τρόπο.

Πρέπει να παραδεχτούμε πως αυτή η προαίσθηση είναι πολύ πραγματική, παρ’ ότι θολή και ευάλωτη σε λαθεμένες ερμηνείες ή σε ευφάνταστες παραμορφώσεις, επειδή, ό,τι και αν σημαίνει αυτό το τέλος, η κρίση που οφείλει αναγκαστικά να καταλήξει σ’ αυτό είναι αρκετά εμφανής και ένα πλήθος σημάδια όχι αμφίβολα και που εύκολα επισημαίνονται οδηγούν όλα με τρόπο ομόφωνο στο ίδιο συμπέρασμα.

Αυτό το τέλος δεν είναι χωρίς αμφιβολία το τέλος του κόσμου, με την ολοκληρωτική έννοια που ορισμένοι θέλουν να το εννοήσουν, αλλά είναι το λιγότερο το τέλος ενός κόσμου. Και αν αυτό που οφείλει να τελειώσει είναι ο δυτικός πολιτισμός υπό την τωρινή του μορφή, είναι κατανοητό πως αυτοί που έχουν συνηθίσει να μη βλέπουν τίποτε έξω απ’ αυτόν και να τον θεωρούν ως τον “πολιτισμό” χωρίς επίθετο, πιστεύουν πως όλα θα τελειώσουν μαζί με αυτόν και πως, αν αυτός αφανιστεί θα είναι αληθινά το τέλος του κόσμου.

Θα μιλήσουμε λοιπόν για το τέλος μιας εποχής ή ενός ιστορικού κύκλου, που άλλωστε μπορεί να αντιστοιχεί με έναν κοσμικό κύκλο, σύμφωνα με όσα διδάσκουν σχετικά όλες οι παραδοσιακές διδασκαλίες. Έχουμε ήδη στο παρελθόν πολλά τέτοια προηγούμενα και αναμφίβολα θα υπάρξουν και άλλα ακόμη στο μέλλον.

Γεγονότα άνισης σημασίας, ανάλογα με το αν τερματίζουν περιόδους λιγότερο ή περισσότερο εκτεταμένες και που αφορούν, είτε το σύνολο της επίγειας ανθρωπότητας, είτε μόνο το ένα ή το άλλο από τα μέρη της, μια φυλή ή ένα ορισμένο λαό. Μπορούμε να υποθέσουμε, μέσα στην παρούσα κατάσταση του κόσμου, πως η αλλαγή που θα παρεμβληθεί θα έχει πολύ γενική σημασία και πως, όποια και αν είναι η μορφή που θα υποδυθεί, θα προσβάλλει λίγο ή πολύ ολόκληρη την Γη.

Όμως, μέσα στην ίδια τη λέξη κρίση περιέχονται και άλλες σημασίες, που την καθιστούν ακόμη πιο κατάλληλη να εκφράσει αυτό που θέλουμε να πούμε. Η φάση που μπορεί να ειπωθεί αληθινά κρίσιμη, για την οποιαδήποτε τάξη πραγμάτων, είναι αυτή που καταλήγει άμεσα σε μια λύση ευνοϊκή ή δυσμενή, αυτή στην οποία μια απόφαση παρεμβάλλεται κατά τη μία ή την άλλη φορά· τότε είναι δυνατόν να κρίνουμε τα εξαχθέντα συμπεράσματα, να ζυγίσουμε τα υπέρ ή τα κατά, επιχειρώντας ένα είδος ταξινόμησης αυτών των συμπερασμάτων σε θετικά και αρνητικά, και έτσι να δούμε από ποια πλευρά γέρνει η πλάστιγγα οριστικά.

Φαίνεται ότι πραγματικά πλησιάζουμε το τέλος του κόσμου, δηλαδή το τέλος μιας εποχής ή ενός ιστορικού κύκλου. Έχουμε ήδη στο παρελθόν πολλά τέτοια προηγούμενα και αναμφίβολα θα υπάρξουν κι άλλα, ανάλογα με το αν τερματίζουν περιόδους λιγότερο ή περισσότερο εκτεταμένες και αφορούν είτε το σύνολο της επίγειας ανθρωπότητας είτε μόνο το ένα ή το άλλο από τα μέρη της, μια φυλή ή έναν ορισμένο λαό.

Rene Guenon, Η Κρίση του Σύγχρονου Κόσμου

Ο καταχθόνιος Συμπαντικός Ταυρομάχος

Ο καταχθόνιος Συμπαντικός Ταυρομάχος, στο έλεος του οποίου είμαστε όλοι μας, έχει τον τρόπο του να αποσπά ταχυδακτυλουργικά την προσοχή μας με το κόκκινο πανί του, πίσω από το οποίο κρύβεται επιμελώς. Να μερικές, σκόρπιες, από τις κύριες αποχρώσεις της μαγικής του κάπας, που μας συσκοτίζει τον νου και την κρίση…

– Για το διαζύγιο φταίνε πάντα οι μισοί άλλοι και όχι το γεγονός ότι ο ναρκωτικός συνεκτικός ιστός του έρωτα έχει επίδραση με ημερομηνία (π)λήξεως.

– Για τις ανισότητες και την εκμετάλλευση στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν φταίει το γεγονός ότι αποτελούν πανταχού παρόντα δομικά συστατικά της Φύσης, αλλά ο καπιταλισμός, η άρχουσα τάξη, η πολιτική ηγεσία, κάποια μεμονωμένα κακά και άπληστα άτομα, κλπ.

– Τις θρησκευτικές, ιδεολογικές, και λοιπές σφαγές δεν τις αποδίδουμε στο γεγονός ότι συχνά ασπαζόμαστε (τυφλά κι από μιμητισμό) εξωφρενικές κι αναπόδεικτες ιδέες και πεποιθήσεις (μολυσματική ιδεοληψία) αλλά στους άλλους, που βρίσκονται σε λάθος στρατόπεδο επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές ιδέες και πεποιθήσεις.

– Το γεγονός ότι τα πολλά υποσχόμενα σοσιαλο-κομμουνιστικά καθεστώτα εφαρμόστηκαν για έναν σχεδόν αιώνα στην μισή υφήλιο και καταποντίστηκαν μέσα στο αίμα και τον τρόμο, δεν σημαίνει τίποτα για πολλούς, που είναι πανέτοιμοι για νέους αποτρόπαιους κοινωνικούς πειραματισμούς.

– Δεχόμαστε ότι είναι φυσικός νόμος το κάθε έμβιο είδος να πληρώνει το δαρβινικό τίμημα της επιβίωσής του στον θάνατο, αλλά παράλληλα πασχίζουμε να σωθεί και να ζήσει κάθε άνθρωπος, από το τελευταίο ταλαίπωρο αφρικανάκι ή ασιατάκι, μέχρι τους πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, παραβλέποντας ότι αυτή η αλματώδης αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και του προσδόκιμου ζωής, είναι συνολικά εις βάρος του πλανήτη αλλά και της ανθρωπότητας ειδικότερα.

– Εφαρμόζουμε την ευγονική στα φυτά και στα ζώα, για να τα βελτιώσουμε, αλλά θεωρείται αμαρτία, απανθρωπισμός, φασισμός, να την εφαρμόσουμε στην ανθρώπινη κοινωνία, όπου (εκ Θεού και ανθρωπισμού) ο κάθε προβληματικός έχει το αναφαίρετο εγκληματικό δικαίωμα να διαιωνίσει τα προβληματικά του γονίδια.

– Έχουμε το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα να φύγουμε ελεύθερα από μια σχέση, από μια δουλειά, από μια χώρα, κλπ., αλλά όχι και από τη ζωή. Η αυτοκτονία θεωρείται, από όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες, μέγιστο αμάρτημα και τιμωρείται με την μέγιστη των ποινών (αιώνια καταδίκη ή επανενσάρκωση στην ζωή σε πολύ χειρότερη κατάσταση)…

Με δυο λόγια, χυμάμε έξαλλοι πάνω στο κόκκινο πανί του Ταυρομάχου, που χώνει σαδιστικά τις μπαντερίλες του στις σάρκες μας, κι επιπλέον νομίζουμε ότι είμαστε δεινοί κι έξυπνοι αναλυτές της πραγματικότητας!

Κοιμόμαστε όρθιοι και πληρώνουμε πανάκριβο ξενοδοχείο, στο Absolute Horror Show!

Αν ο,τιδήποτε περιλαμβάνεται στην Φύση είναι φυσιολογικό, τότε η ίδια η Φύση είναι άκρως αφύσικη!

Ο εχθρός δεν είναι ο Άλλος, ο Εχθρός είναι αλλού!

Nietzsche: η ηθική των δούλων

Διαλεκτική του καλού και του κακού


· Τα βαθύτερα νοήματα που εκφράζουν οι έννοιες του καλού και του κακού συνδέονται με αιτήματα πολιτισμικών και κοινωνικών μετασχηματισμών.
· Γι’ αυτό το λόγο περικλείουν τη σκέψη του κόσμου και αποκαλύπτουν την αλήθεια της γλώσσας του. Δεν δικαιολογούν μονοσήμαντες ή περιοριστικές θεωρήσεις που θα ακύρωναν τη δημιουργική σκέψη του ανθρώπου.
· Δεν αναλώνονται σε μια «φιλοσοφία της κουζίνας» (Χέγκελ) ούτε σε ηθικά κηρύγματα ή δόγματα που υπηρετούν εφήμερους ιδεολογισμούς. Αφορούν στο ίδιο το μυστήριο της ύπαρξης, που μας καλεί να προσδοκούμε το ανέλπιστο και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της απόφασης.
· Κάθε τέτοια ανάληψη δεν είναι στατική και τελεσίδικη. Διαμορφώνεται ανάλογα με τις κοινωνίες, τους τόπους, τις εποχές, αλλά και στη βάση μας ηθικής, η οποία στέκεται κριτικά στη μεταφυσική αντίληψη περί μιας ανεξάρτητης από την ελεύθερη βούληση ιδέας του καλού.
· Σύμφωνα με τον Schelling καθετί που υπάρχει μπορούμε να το κατανοούμε στο θεμέλιο του Είναι του μόνο ως προϊόν της βούλησής μας, εφόσον αυτή η βούληση είναι στην αντικειμενική της αλήθεια η ελευθερία να επιλέγουμε και να πράττουμε το καλό.
· Κατά τον Kierkegaard, δυνάμει της βουλητικής μας πράξης το καλό και το κακό αναγνωρίζονται ως θεμελιακές κατηγορίες του ηθικώς πράττειν.
· Η καινοτομία ενός τέτοιου βούλεσθαι έγκειται στο να προάγει αλήθειες που αποσαρθρώνουν την ψευδή συνείδηση και συνάμα καθιστούν περιττή μια εξωτερικά επιβεβλημένη ηθική, δηλαδή σωρευτικές και απρόσωπες αναλύσεις ή δεοντολογίες που προωθούν ορισμένοι ηθικιστές και οι οποίες τελικά δικαιολογούν την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων.
· Ορισμένοι διανοητές, προκειμένου να εξηγήσουν απρόβλεπτες ηθικές συγκρούσεις, εξετάζουν την έννοια του καθήκοντος στο πλαίσιο της ηθικής πράξης και επιχειρούν να διακρίνουν τα τέλεια από τα ατελή καθήκοντα, ώστε με βάση την προτεραιότητα του μείζονος καθήκοντος να επιλύονται οι συγκρούσεις.
· Ο Kant μίλησε για την αίσθηση του καθήκοντος, που χαρακτηρίζει την ηθική πράξη και η οποία τη διαχωρίζει από την προδιάθεση ή από το κίνητρο του κέρδους. Γι’ αυτό και σημασία δεν έχει τόσο η ίδια η πράξη, όσο το κίνητρο αυτής. Επομένως για να κρίνει κανείς την ηθικότητα της πράξης πρέπει να γνωρίζει την πρόθεση του πράττοντος.
· Αυτή η θέση του φιλοσόφου στηριζόταν στην πεποίθησή του πως όλοι οι άνθρωποι είναι ηθικοί και ξεκινούν από την αίσθηση του καθήκοντος. Αυτό σημαίνει περαιτέρω ότι κάθε ατομική πράξη για να είναι ηθική πρέπει να μπορεί να έχει μια καθολική ισχύ.
· Έλεγε για παράδειγμα: «Να πράττεις σύμφωνα με αξιώματα που ταυτόχρονα θα ήθελες να ισχύουν ως οικουμενικοί νόμοι». Δηλαδή οι πράξεις σου να ακολουθούν εκείνα τα αξιώματα που θα ήθελες να έχουν γενική ισχύ και να καθοδηγούν τις πράξεις όλων.
· Η σύγχρονη ηθική διακινεί κατά κανόνα ένα χρηστομαθή λόγο περί καλού και κακού με απώτερο στόχο να εγκλωβίσει τον άνθρωπο μέσα στα δίχτυα μιας συναισθηματικής συναίνεσης σε ή για αυτό που προβάλλει η εξουσία ως καλό.
· Έτσι τον χειραγωγεί και τον εμποδίζει να αναπτύξει μια αυθεντικά ριζοσπαστική σκέψη και πράξη, που θα του επέτρεπε να συντρίβει στη γένεσή τους χρησιμοθηρικές θεωρίες και πρακτικές γύρω από το καλό και το κακό.
· Ο Νίτσε θέλοντας να υπερβεί τη χρηστομάθεια που κυοφορεί δουλεία, υποταγή στους ισχυρούς, δοκίμασε να τοποθετηθεί πέρα από το καλό και το κακό.
· Διακήρυττε πως δεν υπάρχει απόλυτη αλήθεια ούτε απόλυτη αξία. Η εκρίζωση κάθε ιδέας περί απόλυτης αλήθειας και αξίας είναι βασική προϋπόθεση για την αναγέννηση της ανθρώπινης ύπαρξης.
· Εάν ο άνθρωπος, κατά τον Νίτσε, αναζητεί στην ηθική τη μη εξαπάτηση είναι σαν να πιστεύει ότι η ζωή δημιουργήθηκε από «φαινομενικότητες, πλάνες, απατηλά φαινόμενα και από την κοροϊδία τους».
· Οι ηθικές εντολές δεν είναι άσχετες από τις κοινωνικές τάξεις, στις θεωρήσεις των οποίων αντιστοιχούν. Ό,τι θεωρείται καλό για τις κυρίαρχες τάξεις, είναι το καλό που εξυπηρετεί τη δική τους ιδιοτέλεια, που δίνει δύναμη στους ανυπόληπτους και ανίκανους εξουσιαστές: όσο αυτοί υπολείπονται σε αξία και αυταξία, τόσο ταυτίζουν τις δικές τους ασυδοσίες με το γενικό καλό.
· Το καλό για τους εξουσιαστές συνεπάγεται συντριβή των καταπιεσμένων. Οι παράμετροι που ορίζουν την έννοια του καλού και του κακού είναι δύο, κατά τον Νίτσε: οι εξουσιαστές και οι καταπιεσμένοι. Οι δεύτεροι, μέσω θεολογικών ιερέων, πέτυχαν να επιβάλουν την ηθική της μνησικακίας τόσο στον εαυτό τους όσο και στους εξουσιαστές.
· Ο μνησίκακος διακρίνεται για την υποψία του, τις υπεκφυγές, τις ψεύτικες δικαιολογίες. Ξέρει να σιωπά, να σμικρύνεται, να ταπεινώνεται. Η μνησικακία σπρώχνει τους εξουσιαστές –αυτούς τους «βάρβαρους», «τα άγρια θηρία»- να κρύβονται από τους ίδιους τους εαυτούς τους.
· Η αντίθεση τελικά καλό και κακό εκφράζει τις αξιολογικές κρίσεις κυρίων και σκλάβων: για τους σκλάβους είναι η έννοια κακός που εμπνέει φόβο, ενώ για τους κυρίους είναι η έννοια καλός . αυτή εμπνέει και οφείλει να εμπνέει φόβο, η δε έννοια κακός ταυτίζεται με το καταφρονητέο.
· Εν τέλει, όπως τονίζει ο Νίτσε με γλαφυρότητα, «η ηθική των σκλάβων είναι η διάνοιξη προς όλες τις πανουργίες και τίθεται υπό την κυριαρχία των ισχυρών για να γίνει η κυρίαρχη ηθική».

Ανθολόγιο Αττικής Πεζογραφίας

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΔΟΣΕΩΣ

ΙΣΟΚΡ 15.217–220

Τα κίνητρα της αδικίας

Ο Ισοκράτης υποστήριξε ότι δεν παραπλάνησε ποτέ τους υποψήφιους μαθητές του με υποσχέσεις για γνώσεις που δεν θα μπορούσε να τους μεταδώσει ή με διαβεβαιώσεις για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον στίβο της πολιτικής ή της ρητορικής. Επιπλέον, κατηγόρησε για άγνοια και μικροψυχία όσους μιλούσαν περιφρονητικά για την παιδευτική αξία της ρητορικής.


[217] Πρῶτον μὲν οὖν ὁρίσασθαι δεῖ τίνων ὀρεγόμενοι
καὶ τίνος τυχεῖν βουλόμενοι τολμῶσί τινες ἀδικεῖν· ἢν γὰρ
ταῦτα καλῶς περιλάβωμεν, ἄμεινον γνώσεσθε τὰς αἰτίας
τὰς καθ’ ἡμῶν λεγομένας, εἴτ’ ἀληθεῖς εἰσιν εἴτε ψευδεῖς.
ἐγὼ μὲν οὖν ἡδονῆς ἢ κέρδους ἢ τιμῆς ἕνεκα φημὶ πάντας
πάντα πράττειν· ἔξω γὰρ τούτων οὐδεμίαν ἐπιθυμίαν ὁρῶ
τοῖς ἀνθρώποις ἐγγιγνομένην. [218] εἰ δὴ ταῦθ’ οὕτως
ἔχει, λοιπόν ἐστι σκέψασθαι τί τούτων ἂν ἡμῖν γίγνοιτο δια-
φθείρουσι τοὺς νεωτέρους.

Πότερ’ ἂν ἡσθείημεν ὁρῶντες ἢ καὶ πυνθανόμενοι
πονηροὺς αὐτοὺς ὄντας καὶ δοκοῦντας τοῖς συμπολιτευομέ-
νοις; καὶ τίς οὕτως ἐστὶν ἀναίσθητος, ὅστις οὐκ ἂν ἀλγή-
σειε τοιαύτης διαβολῆς περὶ αὑτὸν γιγνομένης; [219] ἀλλὰ
μὴν οὐδ’ ἂν θαυμασθεῖμεν οὐδὲ τιμῆς μεγάλης τύχοιμεν
τοιούτους τοὺς συνόντας ἀποπέμποντες, ἀλλὰ πολὺ ἂν
μᾶλλον καταφρονηθεῖμεν καὶ μισηθεῖμεν τῶν ταῖς ἄλλαις
πονηρίαις ἐνόχων ὄντων. καὶ μὴν οὐδ’ εἰ ταῦτα παρίδοιμεν,
χρήματα πλεῖστ’ ἂν λάβοιμεν οὕτω παιδείας προεστῶτες.
[220] οἶμαι γὰρ δήπου τοῦτό γε πάντας γιγνώσκειν, ὅτι
σοφιστῇ μισθὸς κάλλιστός ἐστι καὶ μέγιστος, ἢν τῶν μαθη-
τῶν τινες καλοὶ κἀγαθοὶ καὶ φρόνιμοι γένωνται καὶ παρὰ
τοῖς πολίταις εὐδοκιμοῦντες· οἱ μὲν γὰρ τοιοῦτοι πολλοὺς
μετασχεῖν τῆς παιδείας εἰς ἐπιθυμίαν καθιστᾶσιν, οἱ δὲ
πονηροὶ καὶ τοὺς πρότερον συνεῖναι διανοουμένους ἀπο-
τρέπουσιν. ὥστε τίς ἂν ἐν τούτοις τὸ κρεῖττον ἀγνοήσειεν,
οὕτω μεγάλην τὴν διαφορὰν τῶν πραγμάτων ἐχόντων;

***
Πρώτον μεν λοιπόν πρέπει να ορίσωμεν τίνων ενθυμούντες και τι θέλοντες να επιτύχουν τολμούν μερικοί να αδικούν· διότι, αν ορίσωμεν ταύτα ακριβώς, καλύτερον θα κρίνετε περί της αληθείας ή του ψεύδους των εναντίον μας κατηγοριών. Εγώ μεν λοιπόν λέγω ότι όλοι πράττουν όλα χάριν ηδονής ή κέρδους ή τιμής· έξω τούτων δεν βλέπω να υπάρχη μέσα εις τους ανθρώπους καμμία επιθυμία. Εάν λοιπόν ταύτα έχουν τοιουτοτρόπως, υπολείπεται να σκεφθώμεν ποίον εκ των πραγμάτων τούτων επιτυγχάνομεν διαφθείροντες τους νέους. Ποίον εκ των δύο, ηθέλομεν ευχαριστηθή βλέποντες ή και πληροφορούμενοι ότι είναι αυτοί και φαίνονται κακοί προς τους συμπολίτας των; Και ποίος είναι τόσον αναίσθητος, ώστε ούτος δεν ήθελε λυπηθή, διότι εκτοξεύεται εναντίον του μία τοιαύτη συκοφαντία; Αλλ' όμως ούτε ηθέλομεν θαυμασθή ουδέ τύχει μεγάλης τιμής, εάν οι μαθηταί μας εξήρχοντο εκ της σχολής μας τοιούτοι, αλλ' ηθέλομεν καταφρονηθή και μισηθή περισσότερον από τους άλλους, οι οποίοι είναι ένοχοι δι' άλλας κακοηθείας. Και εάν ηθέλομεν παραβλέψει ταύτα, ούτε χρήματα ηθέλομεν λάβει πολλά, συνιστώντες τοιούτον σύστημα αγωγής. Διότι νομίζω βεβαίως ότι όλοι γνωρίζετε τούτο, ότι δι' ένα σοφιστήν μισθός κάλλιστος και μέγιστος είναι, όταν μερικοί εκ των μαθητών του γίνουν καλοί και αγαθοί και φρόνιμοι και εκτιμώνται από τους συμπολίτας των· διότι οι τοιούτοι εμπνέουν εις πολλούς άλλους την επιθυμίαν να επωφεληθούν της αγωγής ταύτης, ενώ οι κακοί απομακρύνουν και εκείνους, οι οποίοι κατ' αρχάς είχον κατά νουν να γίνουν μαθηταί μας. Ώστε ποίος θα ηδύνατο να αγνοήση πού είναι η ωφέλειά μας, όταν τα πράγματα παρουσιάζουν τοιαύτην διαφοράν;