Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ

«Αν οι άνθρωποι γνώριζαν ότι ζουν μόνο ένα ασήμαντο αριθμό ετών σε σύγκριση με την Αιωνιότητα και αν σταματούσαν να σκέπτονται ότι αυτό το διάστημα περιορίζεται από κοσμική εντολή, τότε η ομορφιά της κοσμικής εξέλιξης θα εμφανιζόταν μπροστά τους».
(AGNI ΥOGA SOCIETΥ, Απειροσύνη, Τόμ. Ι, παρ. 110.)
Μας έχουν μάθει ότι ο χρόνος χωρίζεται σε τρεις διαστάσεις, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Τι είναι παρελθόν;
Το παρελθόν είναι το σπέρμα, το σημείο από το οποίο αρχίσαμε.
Σε αυτό το σπέρμα τοποθετήθηκαν όλες οι μελλοντικές μας δυνατότητες, το μοντέλο, το «ομοίωμα της εικόνας Του» προς το οποίο ταξιδεύουμε μέσα στους αιώνες.
Έτσι ολόκληρη η ζωή του ανθρώπου είναι η διαδικασία επίτευξης και εκπλήρωσης αυτού του «ανώτερου καλέσματος», της παραγωγής της «εικόνας».
Το παρόν δεν είναι κάτι άλλο, παρά τα βήματα που γίνονται προς αυτό το σκοπό.
Τι είναι το μέλλον;
Το μέλλον είναι η εκπλήρωση του σκοπού του σπέρματος.
Το σπέρμα είναι το παρελθόν, η αρχή.
Το δέντρο που φυτρώνει από το σπόρο, είναι το μέλλον.
Το παρόν είναι η πορεία μέσα από την οποία ο σπόρος γίνεται δέντρο, τα βήματα προς την εκπλήρωση.
Είναι η στιγμή της μεταμόρφωσης από σπόρο σε δέντρο.
Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουμε την ευκαιρία να μεταβάλλουμε ή να αλλάξουμε, να χτίσουμε ή να καταστρέψουμε το μέλλον μας οποιαδήποτε στιγμή διαλέξουμε.
Αυτό είναι αλήθεια, αν θεωρούμε τη ζωή σαν μια σύντομη περίοδο. Δεν ισχύει, όμως, όταν θεωρούμε τη ζωή από τη σκοπιά της αιωνιότητας.
Η αιωνιότητα είναι η χρονική περίοδος από το σπόρο μέχρι το δέντρο, από την αρχή μέχρι την εκπλήρωση, ο μόνος πραγματικός χρόνος, είναι αδιάσπαστη και χωρίς υποδιαιρέσεις.
Ο άνθρωπος αποτελείται από δυο στοιχεία,
την ουσία της αιωνιότητας την οποία ονομάζουμε πνεύμα ή ουσία, ο εσωτερικός άνθρωπος και
την ύλη με την οποία είναι φτιαγμένο το σώμα και η προσωπικότητα ή ο εξωτερικός άνθρωπος.
Για τον εσωτερικό άνθρωπο, δεν υπάρχει χρόνος.
Υπάρχει μόνο αιωνιότητα, μια αδιάσπαστη γραμμή.
Αλλά για τον εξωτερικό άνθρωπο ο χρόνος διαιρείται σε μέρες, βδομάδες, μήνες και χρόνια.
Το πρόβλημα είναι ότι ο καθένας μας ταυτίζεται με τον εξωτερικό άνθρωπο και χάνει τον εαυτό του μέσα του.
Δεν υπάρχουμε πια, παρά μόνο σαν αυτόματο.
Γεννιόμαστε, ζούμε, εργαζόμαστε, υποφέρουμε, πεθαίνουμε και εξαφανιζόμαστε.
Όλα όσα κάνουμε, γίνονται σαν ανταπόκριση σε εξωτερικές επιρροές. Ολόκληρη η ζωή μας είναι μια σειρά από αντιδράσεις και αντανακλαστικά, ενώ ο εσωτερικός άνθρωπος κοιμάται βαθιά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σαν σώματα σε βαθύ ύπνο.
Για τέτοιους ανθρώπους ο χρόνος χωρίζεται σε περιόδους με διαφορετικό μήκος και κάθε περίοδος έχει ένα καινούργιο μήνυμα ή προειδοποίηση γι’ αυτούς.
Κάθε περίοδος είναι μια νίκη ή μια ήττα.
Σε όσους έχουν αυτή τη στάση, τα γεγονότα του χρόνου ασκούν μεγάλη ένταση.
Όταν πετυχαίνουν σε μια τρέχουσα υπόθεση, είναι υπερβολικά ευτυχισμένοι και κάνουν λες και κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό στόχο τους, σαν να εκπληρώθηκε ο σκοπός της ζωής τους.
Από την άλλη μεριά, όταν συμβαίνει αποτυχία, σρρώσπα, απώλεια ή άλλες ατυχίες, αμέσως σαστίζουν νομίζοντας ότι όλα έχουν χαθεί.
Ο νους τους δε μπορεί να δει πέρα από τη στιγμή. Δεν έχουν κάποια ελπίδα.
Η ελπίδα είναι μια ματιά στην αιωνιότητα.
Είναι μια εσωτερική πεποίθηση ότι δεν έχουν τελειώσει όλα, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες δυνατότητες, επερχόμενες ευκαιρίες που μπορεί να αλλάζουν πλήρως την κατάσταση.
Η ελπίδα είναι μια στιγμή απόσπασης από το «παρόν», από τα γεγονότα που προκαλούν απογοήτευση, σύγχυση και επιπλοκές που αναγκάζουν έναν άνθρωπο να πιστέψει ότι όλα έχουν τελειώσει.
Η ελπίδα ανοίγει καινούργιες πύλες προς την αιωνιότητα.
Η ελπίδα είναι εκείνη η στιγμή κατά την οποία αποκτάμε συνείδηση της παροδικής φύσης όλων των πραγμάτων και αποκτάμε επίγνωση ότι υπάρχει η αιωνιότητα με τις αναρίθμητες δυνατότητές της.
Τη στιγμή που η ελπίδα μπαίνει στην καρδιά μας, η πίεση του χρόνου αδυνατίζει όλο και περισσότερο και καινούργια ενέργεια αρχίζει να κυλάει μέσα μας.
Το παρελθόν δεν είναι φοβερό.
Το παρόν με τις δυσκολίες του μας προκαλεί, και
το μέλλον γίνεται όλο και λαμπρότερο.
Εδώ η θεώρηση μας αλλάζει.
Δε στεκόμαστε πια στο αεικίνητο παρόν με τις πικρίες, τις απογοητεύσεις, τη θλίψη για το παρελθόν μας και τους φόβους για το μέλλον μας.
Τώρα στεκόμαστε στο φως της αιωνιότητας στο οποίο ο Σπινθήρας βαθμιαία γίνεται Ήλιος.
Μέσα στο όραμα αυτής της βαθμιαίας και τελικής επίτευξης ο χρόνος με τις θλίψεις, τους πόνους, τις ευτυχίες, τις απώλειες και τα κέρδη, εξαφανίζεται και η γαλήνη βασιλεύει στην καρδιά μας.
Στην παιδική μου ηλικία, όταν χτυπούσα η μητέρα μου συνήθιζε να μου λέει,
«Γιέ μου, όταν θα μεγαλώσεις, θα το ξεχάσεις. Θα ξεχάσεις τον πόνο και το φόβο σου».
Αυτά τα λόγια με ανακούφιζαν πραγματικά γιατί ο νους μου αμέσως άρχιζε να αποσπάται από το οδυνηρό παρόν και συγκεντρωνόταν πάνω στο μέλλον, στο οποίο μπορούσα να δω τον εαυτό μου χωρίς πόνο και φόβο.
Έβλεπα τον εαυτό μου όπως ήθελα να είναι, ευτυχισμένο και δίχως πόνο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια τεχνική για όλες τις δυσκολίες, τις θλίψεις, τις αποτυχίες και τις αντιξοότητές μας, όταν πιέζουν βαριά την καρδιά μας, παραλύοντας ολόκληρη την ύπαρξή μας, σκοτεινιάζοντας το δρόμο της ζωής μας και φυλακίζοντας την ψυχή μας στα άμεσα γεγονότα, τις άμεσες στιγμές.
Σε τέτοιες στιγμές είναι που ο νους σταματάει να δρα.
Ο νους συσκοτίζεται και ο άνθρωπος αναγκάζεται να βρει έναν τρόπο για να χειριστεί την κατάσταση.
Μπορεί να κάνει ένα έγκλημα ή να αυτοκτονήσει. Μπορεί να καταστρέψει πολλά αντικείμενα γύρω του. Ή μπορεί να βυθιστεί σε φοβερή απάθεια.
Όταν, όμως, η ιδέα του για το χρόνο διευρύνεται, καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα αύριο, ένας χρόνος όπου πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν, πολλές δυνατότητες να γεννηθούν και αμέσως μια ακτίνα φωτός εισχωρεί στο σκοτεινό του δωμάτιο και βαθμιαία φωτίζει τον εσωτερικό του κόσμο.
Να ανυψώσουμε έναν άνθρωπο σημαίνει να ανοίξουμε μια πόρτα στο μέλλον του, να ανοίξουμε γι’ αυτόν το όραμα της αιωνιότητας, τον ατέλειωτο δρόμο που αρχίζει σαν ένα σημείο και εξαφανίζεται μέσα στην Πηγή της ζωής μέσα από ατέλειωτες σπείρες και κύκλους.
Τι νόημα θα έχει μια απώλεια ύστερα από τριακόσια χρόνια;
Τι σημασία θα έχει μια αποτυχία μετά από τετρακόσια χρόνια, δυο χιλιάδες χρόνια, αν έχετε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσατε;
Ξανά και ξανά η ζωή θα σας δίνει ευκαιρίες να ανάπτυσσεστε, να καλλιεργείστε, μέχρις ότου ο εσωτερικός σας σπόρος ανθίσει τέλεια, πλήρως και ολοκληρωτικά, μέχρις ότου χάσετε στον προορισμό προς τον οποίο ταξιδεύετε από ην αρχή του χρόνου.
Μέσα στην αιωνιότητα, οι αποτυχίες αι οι απώλειες θα σας βοηθήσουν να ανεβαίνετε όλο και ψηλότερα και όλες οι ταλαιπωρίες σας θα γίνουν τριαντάφυλλα στο μονοπάτι σας.
Όλα τα ιερά βιβλία και η εσωτερική φιλοσοφία του κόσμου ασχολούνται με το άχρονο.
Δεν είναι η φιλοσοφία του παρελθόντος, παρόντος ή του μέλλοντος.
Είναι της αιωνιότητας και για την αιωνιότητα.
Η Μπαγκαβάντ Γκιτά είναι άχρονη.
Σε κάθε γραμμή αυτού του αρχαίου κειμένου διακρίνεται η ολοκλήρωση του ανθρώπου της αιωνιότητας. Υπάρχει εκεί η εικόνα του Θεού – ανθρώπου που ανήκει στην αιωνιότητα.
Το ίδιο ισχύει και για τα Ευαγγέλια.
Υπάρχει ο Χριστός και ο δρόμος που οδηγεί στο Χριστό, ο δρόμος της μεταμόρφωσης σε αιώνιο ή αιωνιότητα.
Όλες οι αληθινές τέχνες του κόσμου ανήκουν στην αιωνιότητα και αν τις κοιτάζετε με τα εσωτερικά μάτια σας, το αιώνιο αφυπνίζεται μέσα σας. Για μια στιγμή ο χρόνος εξαφανίζεται.
Η ύπαρξή σας περνάει πέρα από το χρόνο και το χώρο. Εισέρχεται στην αιωνιότητα.
Κάθε αληθινή νίκη είναι μια νίκη πέρα από χρόνο και χώρο.
Στη Βίβλο βρίσκουμε μια ιστορία για τη γυναίκα του Λωτ.
Όταν ο Θεός επρόκειτο να καταστρέψει τα Σόδομα και τα Γόμορρα, διέταξε το Λωτ να φύγει από την πόλη και να μην κοιτάξει πίσω. Η σύζυγος του Λωτ δεν άκουσε. Κοίταξε πίσω «…και εγένετο στήλη αλός».
(Γένεση, 19:26.)
Ήταν προσκολλημένη στο παρελθόν και δε μπορούσε να κοιτάξει το μέλλον, την αιωνιότητα. Περιορίστηκε στο παρελθόν και απολιθώθηκε, έγινε μια στήλη άλατος.
Αν επιχειρήσουμε βαθύτερες μελέτες και παρατηρήσεις θα δούμε ότι όλες οι ανθρώπινες ασθένειες είναι το αποτέλεσμα ενός νου που είναι προσκολλημένος μόνο στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον.
Η αιωνιότητα είναι σαν ένα ποτάμι. Τα κύματα και οι σκιές πάνω του αντιπροσωπεύουν τις ώρες, τους μήνες, τα χρόνια, τους αιώνες.
Στην επιφάνειά του διαιρείται σε τμήματα αλλά στο βάθος του είναι ένα, ένα άχρονο ρεύμα.
Οι άνθρωποι προσκολλώνται σε ένα κύμα και ύστερα από λίγο τυλίγονται μέσα στο ίδιο το κύμα. Αυτό το κύμα μπορεί να είναι μια ανάμνηση, ένα απόκτημα, ένα όνειρο ή μια προσδοκία και επειδή αυτά τα πράγματα ταυτίζονται με τα λεπτά, τις μέρες ή τα χρόνια που περνούν, δημιουργούν ένα κενό στην καρδιά του ανθρώπου.
Προσπαθώντας να γεμίσει αυτό το κενό, να σβήσει τη δίψα του, ο άνθρωπος αναζητάει τις ικανοποιήσεις κατώτερης φύσης του, υλικά αντικείμενα, όνειρα, ζηλοτυπίες και μίση, αλλά το κενό της καρδιάς του δεν μπορεί να γεμίσει με την ύλη ή τις ηδονές του σώματος.
Είναι άπληοτος και εξαιτίας της απληστίας του προσκολλάται στα κοσμικά πράγματα.
Ταυτίζεται με κάθε ικανοποίηση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνει τον εαυτό του μέοα στα αντικείμενα της ικανοποίησης. Εδώ αρχίζει το πρόβλημα του.
Όταν τα αντικείμενα της ικανοποίησης παύουν να του χαρίζουν ευχαρίστηση, πέφτει στο χείμαρρο της απογοήτευσης, της απελπισίας, της νευρικότητας και της έντασης με αναπόφευκτες επιπλοκές.
Αποσπάστε αυτό τον άνθρωπο από τα περαστικά κύματα, κάντε τον να δει τη ζωή του από τη σκοπιά της αιωνιότητας και θα τον έχετε ελευθερώσει.
Θα εγκαθιδρύσετε γαλήνη, χαρά και υγεία στο νου, στην καρδιά και στο σώμα του και το κενό θα γεμίσει.
Η πρόοδος του ανθρώπου μπορεί να φανεί στο ακόλουθο διάγραμμα.
Η πρόοδός του αριθμείται από το 7 μέχρι το 1.
Ο άνθρωπος του 7 είναι ο ανεξέλικτος άνθρωπος και ο άνθρωπος αριθμός 2 είναι ο πλήρως ανεπτυγμένος άνθρωπος.
7. Ύπνος
6. Παρόν
5. Παρόν – Παρελθόν
4. Παρόν – Παρελθόν – Μέλλον
3. Μέλλον
2. Αιωνιότητα
1. Διάρκεια
Οι άνθρωποι του αριθμού 7 είναι εκείνοι για τους οποίους η ζωή είναι ένας διαρκής ύπνος.
Δεν έχουν αντίληψη του Χρόνου.
Ζουν σε μια ονειρική κατάσταση συνείδησης ή σε μια κατάσταση συνείδησης όμοια με εκείνη ενός ατόμου που είναι σε χαύνωση μέθης.
Η ζωή των ατόμων του αριθμού 6 κατευθύνεται ή ελέγχεται μόνο από το παρόν.
Είναι ελαφρώς πιο εξελιγμένοι από τα ζώα.
Τα άτομα αριθμός 5 είναι εκείνα των οποίων η ζωή ελέγχεται κυρίως από το παρελθόν. Ζουν και προγραμματίζουν με βάση το παρελθόν τους.
Τα άτομα αριθμός 4 ζουν μια ισορροπημένη ζωή ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Είναι πρακτικοί, προικισμένοι ιστορικοί και πολιτικοί.
Μερικοί ικανοί δικηγόροι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Η ζωή των ατόμων αριθμός 3 καθορίζεται κυρίως από το μέλλον. Είναι οι μεγάλοι οραματιστές του κόσμου.
Ο Δάσκαλος Μορύα λέει:
«Γνωρίζετε ότι το πυρ ζει στην καρδιά εκείνων που αγαπούν το Μέλλον».
( AGNI ΥOGA SOCIETΥ, Τομ. ΙΙ, παρ. 27.)
Ο όρος «μέλλον» έχει δυο σημασίες.
Η πρώτη ιδέα αφορά στο χρόνο.
Για παράδειγμα, ο επόμενος μήνας είναι μέλλον.
Η δεύτερη σημασία είναι ότι το μέλλον είναι ένα όραμα.
Όταν ο Χριστός είπε, «γίνετε τέλειοι», μιλούσε για το μέλλον.
Αν είστε σε θέση να δείτε, μέσα από τις ατέλειές σας, μια κατάσταση ύπαρξης στην οποία είστε σχετικά τέλειοι, τότε βλέπετε το μέλλον.
Αν αγαπάτε αυτό το μέλλον, το πυρ της έφεσης είναι ενεργό μέσα σας και θα σας σπρώξει προς το μέλλον σας.
Οι οραματιστές του κόσμου δημιουργούν μεγάλη ομορφιά, πυρπολούν τις καρδιές εκατομμυρίων, καθορίζοντας έτσι το σχηματισμό του μέλλοντος.
Αυτοί οι άγιοι ονειρευτές ή στοχαστές είναι συχνά υπεύθυνοι για τη δημιουργία μεγάλων ουτοπιών.
Η αιωνιότητα ανήκει στο βασίλειο του χρόνου αλλά ενός χρόνου που δε διαιρείται σε παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Σχηματίζει μια ευθεία γραμμή ή έναν αδιάσπαστο κύκλο.
Μόνο οι μεγάλοι Μυημένοι είναι ικανοί να ζουν σε μια τέτοια κατάσταση επίγνωσης.
Η διάρκεια βρίσκεται έξω από την περιοχή του χρόνου.
Στο βιβλίο ο ι Σ τ ά ν τ ζ α των Ντζυάν διαβάζουμε:
«Χρόνος δεν υπήρχε γιατί κοιμόταν στο Άπειρο Στήθος της Διάρκειας».
Ε. Π. Μπλαβάτσκυ, Η Μυστική Δοξασία, Τομ. I.
Όταν δεν υπάρχει εκδήλωση, δεν υπάρχει χρόνος. Δεν υπάρχει παρελθόν, παρόν ή μέλλον.
Η Διάρκεια είναι ένα συνώνυμο του Χώρου στον οποίο όλες οι φαινομενικές υπάρξεις εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας της δημιουργίας.
Τα μεγαλύτερα έργα τέχνης έχουν τρία στοιχεία παρελθόν, παρόν και μέλλον. Σαν σύνολο αντιπροσωπεύουν την αιωνιότητα.
Οποιοδήποτε δημιούργημα ή πράξη που περιορίζεται σε ένα τμήμα του χρόνου είναι αδύναμο και παροδικό.
Ένα έργο που ανήκει μόνο στο παρελθόν, είναι ένα νεκρό σώμα.
Ένα έργο που ανήκει στο μέλλον είναι ελκυστικό, αλλά υπερβολικά αφηρημένο.
Εκείνα που ανήκουν στην αιωνιότητα είναι τα πραγματικά δημιουργήματα της ενοικούσας ψυχής.
Κακό είναι εκείνο το οποίο έρχεται από το παρελθόν, αλλά επιμένει, επιβάλλοντας τη συνέχιση του στο παρόν.
Η συνέχιση αυτού που είναι ξεπερασμένο εμποδίζει την πρόοδο σε κάθε τομέα.
Κάτι μπορεί να είναι πολύ καλό για το παρόν αλλά ύστερα από δέκα χρόνια, αν παραμένει κάποιος προσκολλημένος σε αυτό, το χρησιμοποιεί ή το διδάσκει, γίνεται επικίνδυνο. Γίνεται ένα εμπόδιο πάνω στο δρόμο.
Εδώ έχουμε μια σύγκρουση ανάμεσα σε συντηρητικές, οπορτουνιστικές και προοδευτικές διάνοιες. Οι πρώτες προσκολλώνται στο παρελθόν, οι δεύτερες στο παρόν και οι τρίτες σε ιδέες, δόγματα ή όνειρα του μέλλοντος.
Έτσι προκαλούνται οι αναστατώσεις του κόσμου, οι επαναστάσεις, οι πόλεμοι.
Το ίδιο συμβαίνει στην ανθρώπινη ψυχή.
Εκεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συγκρούονται μεταξύ τους και το άτομο παρασύρεται συνεχώς στη μια ή στην άλλη από αυτές τις όψεις δοκιμάζοντας την πικρία τους.
Η κατάσταση του νου του μεταβάλλεται συνεχώς γιατί δεν έχει φτάσει ακόμα στο Βράχο της αιωνιότητας μέσα του.
Έχει ταυτιστεί με το σώμα του, το παρελθόν και τις συσχετίσεις του. Έχει ταυτιστεί με την αισθαντική του φύση, το παρόν και τις συσχετίσεις του.
Έχει ταυτιστεί με τη νοητική του φύση και τις συσχετίσεις της.
Αυτές οι τρεις φύσεις μοιάζουν με συνεχώς μεταβαλλόμενα σύννεφα και ο άνθρωπος δε νιώθει γαλήνη, ασφάλεια ούτε χαρά, μέχρι να βρει το αιώνιο μέσα του.
Ο χρόνος είναι η ατραπός πάνω στην οποία προχωράει ο αιώνιος προσκυνητής για να βρει τον Εαυτό του, την αιωνιότητα μέσα στον άνθρωπο.
Η αιωνιότητα μέσα στον άνθρωπο είναι ο Ίδιος ο Πραγματικός Άνθρωπος.
Όταν βρει το Σπίτι του μέσα στον εαυτό του, τότε τα δικαιώματα, οι αξίες και οι μορφές θα έχουν τη σωστή τους αναλογία και θα κατευθύνει τη ζωή του από την έδρα της αιωνιότητας. Θυμηθείτε:
«Γνωρίζετε ότι το πυρ ζει στην καρδιά εκείνων που αγαπούν το Μέλλον».

10 πράγματα που αξίζει να αφήσετε πίσω σας πριν από το τέλος του χρόνου

 Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία του 2014, ίσως ήδη διαισθάνεστε την αλλαγή που επέρχεται. Ο Δεκέμβριος είναι ένας σημαντικός μήνας, διότι θέτει τη βάση για το επόμενο έτος. Χρησιμοποιήστε λοιπόν τον χρόνο που απομένει για να προβληματιστείτε για τους στόχους σας και να επικεντρωθείτε ξεκάθαρα στο μέλλον.

Μήπως νιώθετε ότι καταπιέζεστε από συγκεκριμένα άτομα ή καταστάσεις;

Εκμεταλλευτείτε αυτόν τον χρόνο για να θέσετε συνειδητά ισχυρότερες βάσεις για τη ζωή σας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε από όσα σας βάζουν εμπόδια.

Αυτή είναι η ιδανική εποχή για να απελευθερωθείτε από παλιά πρότυπα σκέψης, φόβους, σχέσεις, καταστάσεις και πράγματα που δεν σας ευχαριστούν πια. Προετοιμαστείτε για το τέλος του προηγούμενου έτους και το ξεκίνημα του επόμενου.

Αντί να ξοδεύετε χρόνο εστιάζοντας σε όσα δεν σας βγάζουν πουθενά, διοχετεύστε την ενέργειά σας σε ό,τι πηγαίνει καλά και επικεντρωθείτε σε αυτά που επιθυμείτε. Δραστηριοποιηθείτε όσον αφορά τους στόχους σας και θα δείτε γρήγορα αλλαγές.

Καθώς θα προετοιμάζεστε για τη νέα χρονιά και θα αφήνετε πίσω σας όλα τα αρνητικά, διαβάστε 10 πράγματα που καλό θα ήταν να κάνετε πριν από το 2015.

1. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι δεν είστε αυτός που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είστε.
Ό, τι έχετε κάνει μέχρι τώρα σας βοήθησε να γίνετε αυτός που είστε.

2. Αλλάξτε όλα εκείνα τα πρότυπα σκέψης που σας στέκονται εμπόδιο.
Ήρθε η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε πιο θετικά.

3. Μην σκέφτεστε ότι οι δοκιμασίες που περνάτε θα είναι μακροχρόνιες.
Όλες οι αποτυχίες είναι προσωρινές, αλλά τα μαθήματα που παίρνετε από αυτές διαρκούν για πάντα.

4. Σταματήστε να νιώθετε ότι πρέπει να τα έχετε όλα υπολογισμένα.
Αυτό που τώρα φαίνεται να μην έχει νόημα κάποια μέρα θα αποκτήσει.

5. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.
Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ’ όσο μπορείτε να φανταστείτε.

6. Σταματήστε να αναρωτιέστε «γιατί να συμβαίνει αυτό σε σας».
Αντιθέτως, δείτε τι μπορείτε να μάθετε από μια συγκεκριμένη κατάσταση.

7. Σταματήστε να θέλετε να έχετε τον έλεγχο του αποτελέσματος.
Δεν μπορείτε να έχετε πάντα ό,τι θέλετε όταν το θέλετε, αλλά να ξέρετε ότι θα πάρετε ό,τι χρειάζεστε όταν το χρειάζεστε.

8. Σταματήστε να πιστεύετε ότι τα λάθη σας είστε εσείς.
Δεν υπάρχουν λάθη, μόνο εξέλιξη.

9. Σταματήστε να θεωρείτε ότι πρέπει πάντοτε να είστε σωστοί.
Το να αποδεικνύετε ότι οι άλλοι κάνουν λάθος δεν κάνει εσάς να έχετε δίκιο. Αντί γι’ αυτό, επικεντρωθείτε στον εσωτερικό σας κόσμο και ενεργήστε με αγάπη. Όταν είστε σίγουροι για τις επιλογές σας, δεν χρειάζεται να αποδείξετε τίποτα.

10. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι είναι πολύ αργά πια για σας.
Αυτό που έχει σημασία είναι τα όνειρά σας τα οποία υπάρχουν για κάποιο λόγο. Ακολουθήστε την καρδιά σας και θα νιώσετε ελεύθεροι.

Ήταν Άνθρωπος...


Με την πρώτη ματιά έβλεπε κανείς απλώς μια γριούλα…

Έσερνε τα βήματά της στο χιόνι, μόνη, παρατημένη, με σκυμμένο κεφάλι. Όσοι περνούσαν από το πεζοδρόμιο της πόλης αποτραβούσαν το βλέμμα τους, για να μη… θυμηθούν ότι τα βάσανα και οι πόνοι δε σταματούν όταν γιορτάζουμε Χριστούγεννα. Ένα νέο ζευγάρι μιλούσε και γελούσε με τα χέρια γεμάτα από ψώνια και δώρα και δεν πρόσεξαν τη γριούλα.

Μια μητέρα με δυο παιδιά βιάζονταν να πάνε στο σπίτι της γιαγιάς. Δεν έδωσαν προσοχή. Ένας παπάς είχε το νου του σε ουράνια θέματα και δεν την πρόσεξε.

Αν πρόσεχαν όλοι αυτοί, θα έβλεπαν ότι η γριά δε φορούσε παπούτσια. Περπατούσε ξυπόλητη στον πάγο και το χιόνι. Με τα δυο της χέρια η γριούλα μάζεψε το χωρίς κουμπιά παλτό της στο λαιμό. Φορούσε ένα χρωματιστό φουλάρι στο κεφάλι· σταμάτησε στη στάση σκυφτή και περίμενε το λεωφορείο. Ένας κύριος που κρατούσε μια σοβαρή τσάντα περίμενε κι αυτός στη στάση, αλλά κρατούσε μια απόσταση. Μια κοπέλα περίμενε κι αυτή, κοίταξε πολλές φορές τα πόδια της γριούλας, δε μίλησε. Ήρθε το λεωφορείο και η γριούλα ανέβηκε αργά και με δυσκολία. Κάθισε στο πλαϊνό κάθισμα, αμέσως πίσω από τον οδηγό.

Ο κύριος και η κοπέλα πήγαν βιαστικά προς τα πίσω καθίσματα. Ο άντρας που καθόταν δίπλα στη γριούλα στριφογύριζε στο κάθισμα κι έπαιζε με τα δάχτυλά του. «Γεροντική άνοια», σκέφτηκε. Ο οδηγός είδε τα γυμνά πόδια και σκέφτηκε: «Αυτή η γειτονιά βυθίζεται όλο και πιο πολύ στη φτώχεια. Καλύτερα να με βάλουν στην άλλη γραμμή, της λεωφόρου». Ένα αγοράκι έδειξε τη γριά. «Κοίταξε, μαμά, αυτή η γριούλα είναι ξυπόλυτη». Η μαμά ταράχτηκε και του χτύπησε το χέρι. «Μη δείχνεις τους ανθρώπους, Αντρέα! Δεν είναι ευγενικό να δείχνεις». «Αυτή θα έχει μεγάλα παιδιά», είπε μια κυρία που φορούσε γούνα. «Τα παιδιά της πρέπει να ντρέπονται».

Αισθάνθηκε ανώτερη, αφού αυτή φρόντισε τη μητέρα της. Μια δασκάλα στη μέση του λεωφορείου στερέωσε τα δώρα που είχε στα πόδια της. «Δεν πληρώνουμε αρκετούς φόρους, για να αντιμετωπίζονται καταστάσεις σαν αυτές;» είπε σε μια φίλη της που ήταν δίπλα της. «Φταίνε οι δεξιοί», απάντησε η φίλη της. «Παίρνουν από τους φτωχούς και δίνουν στους πλούσιους». «Όχι, φταίνε οι άλλοι», μπήκε στη συζήτηση ένας ασπρομάλλης. «Με τα προγράμματα πρόνοιας κάνουν τους πολίτες τεμπέληδες και φτωχούς». «Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν ν’ αποταμιεύουν», είπε ένας άλλος που έμοιαζε μορφωμένος.

«Αν αυτή η γριά αποταμίευε όταν ήταν νέα, δε θα υπέφερε σήμερα». Και όλοι αυτοί ήταν ικανοποιημένοι για την οξύνοια τους που έβγαλε τέτοια βαθιά ανάλυση. Αλλά’ ένας έμπορος αισθάνθηκε προσβολή από τις εξ αποστάσεως μουρμούρες των συμπολιτών του. Έβγαλε το πορτοφόλι του και τράβηξε ένα εικοσάρι. Περπάτησε στο διάδρομο και το έβαλε στο τρεμάμενο χέρι της γριούλας. «Πάρε, κυρία, ν’ αγοράσεις παπούτσια».

Η γριούλα τον ευχαρίστησε κι εκείνος γύρισε στη θέση του ευχαριστημένος, που ήταν άνθρωπος της δράσης. Μια καλοντυμένη κυρία τα πρόσεξε όλα αυτά και άρχισε να προσεύχεται από μέσα της. «Κύριε, δεν έχω χρήματα. Αλλά μπορώ ν’ απευθυνθώ σε σένα. Εσύ έχεις μια λύση για όλα. Όπως κάποτε έριξες το μάννα εξ ουρανού, και τώρα μπορείς να δώσεις ό,τι χρειάζεται η κυρούλα αυτή για τα Χριστούγεννα». Στην επόμενη στάση ένα παλικάρι μπήκε στο λεωφορείο. Φορούσε ένα χοντρό μπουφάν, είχε ένα καφέ φουλάρι και ένα μάλλινο καπέλο που κάλυπτε και τα αυτιά του. Ένα καλώδιο συνέδεε το αυτί του με μια συσκευή μουσικής.

Ο νέος κουνούσε το σώμα του με τη μουσική που άκουγε. Πήγε και κάθισε απέναντι στη γριούλα. Όταν είδε τα ξυπόλυτα πόδια της, το κούνημα σταμάτησε. Πάγωσε. Τα μάτια του πήγαν από τα πόδια της γιαγιάς στα δικά του. Φορούσε ακριβά ολοκαίνουρια παπούτσια. Μάζευε λεφτά αρκετό καιρό για να τα αγοράσει και να κάνει εντύπωση στην παρέα. Το παλικάρι έσκυψε και άρχισε να λύνει τα παπούτσια του. Έβγαλε τα εντυπωσιακά παπούτσια και τις κάλτσες. Γονάτισε μπροστά στη γριούλα. «Γιαγιά, βλέπω ότι δεν έχεις παπούτσια. Εγώ έχω κι άλλα». Προσεκτικά κι απαλά σήκωσε τα παγωμένα πόδια και της φόρεσε πρώτα τις κάλτσες κι ύστερα τα παπούτσια του. Η γριούλα τον ευχαρίστησε συγκινημένη. Τότε το λεωφορείο έκανε πάλι στάση.

Ο νέος κατέβηκε και προχώρησε ξυπόλυτος στο χιόνι. Οι επιβάτες μαζεύτηκαν στα παράθυρα και τον έβλεπαν καθώς βάδιζε προς το σπίτι του. «Ποιος είναι;», ρώτησε ένας. «Πρέπει να είναι άγιος», είπε κάποιος. «Πρέπει να είναι άγγελος», είπε ένας άλλος. «Κοίτα! Έχει φωτοστέφανο στο κεφάλι!» φώναξε κάποιος. «Είναι ο Χριστός!» είπε η ευσεβής κυρία. Αλλά το αγοράκι, που είχε δείξει με το δάχτυλο τη γιαγιά, είπε:

«Όχι, μαμά τον είδα πολύ καλά. Ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ…».

"Περί ψυχής"

Μπαγκαβάντ - γκιτά
στίχος 29


Μερικοί βλέπουν την ψυχή σαν κάτι το καταπληκτικό, άλλοι την περιγράφουν σαν κάτι το καταπληκτικό και άλλοι ακόμα ακούνε να μιλάνε γι' αυτήν σαν κάτι το καταπληκτικό . Παρ' όλα αυτά υπάρχουν κι εκείνοι που δεν μπορούν να την καταλάβουν καθόλου, έστω κι αν έχουν ακούσει να μιλάνε γι' αυτήν.

Το γεγονός ότι η απειροελάχιστη ψυχή βρίσκεται στο σώμα ενός γιγαντιαίου ζώου ή ενός τεράστιου δέντρου, καθώς επίσης και στο σώμα εκατομμυρίων μικροβίων που περιέχονται σε ένα κυβικό εκατοστό , είναι χωρίς αμφιβολία κάτι το καταπληκτικό.

Ο ακαλλιέργητος άνθρωπος και εκείνος που δεν είναι εγκρατής δε θα φτάσει ποτέ στο σημείο να καταλάβει τη λαμπρότητα αυτού του μικροσκοπικού πνευματικού "σπινθήρα".

Ακόμα κι αν η εξήγηση που δίνεται απο το μεγαλύτερο δάσκαλο αυτής της γνώσης , απο τον οποίο ακόμα κι ο Μπράμα- το πρώτο πλάσμα της δημιουργίας σ' αυτό το σύμπαν - διδάχθηκε , αυτοί εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν.

  Στην εποχή μας οι περισσότεροι άνθρωποι , εξ αιτίας μιας πολύ υλιστικής νοοτροπίας , δεν μπορούν να συλλάβουν το γεγονός 'οτι τόσο μικροσκοπικοί πνευματικοί σπινθήρες μπορούν να δώσουν ζωή τόσο σε τεράστια όσο και σε μικρά όντα.

    Μερικοί βλέπουν τη θαυμαστή φύση της ψυχής , ενώ άλλοι ακούνε να μιλάνε για τη μεγαλειότητα της.

Παραπλανημένος απο την υλική ενέργεια ο άνθρωπος είναι τόσο απορροφημένος από την επιδίωξη των υλικών απολαύσεων, που δεν έχει καν τον χρόνο να αναρωτηθεί για τον πραγματικό πνευματικό του εαυτό , χωρίς αυτό το " γνώθι σ' αυτόν " όμως , κάθε πράξη οδηγεί στην αποτυχία τον αγώνα του για τη ζωή.

 Αν θέλουμε να θέσουμε τέλος στις υλικές συμφορές που μας βασανίζουν πρέπει να ενδιαφερθούμε για την ψυχή.

Χορεύοντας με τους ρυθμούς της ζωής

Ωριμάζοντας
μαθαίνεις να παίρνεις μεγαλύτερες αποστάσεις από τους ξέφρενους, ανελέητους ρυθμούς της ζωής.

Αρχίζεις να δίνεις αξία σε καθημερινά, επαναλαμβανόμενα πράγματα που κάποτε θεωρούσες υποδεέστερα και ανάξια λόγου.

Αρχίζεις να αντιμετωπίζεις τη ζωή
και οτιδήποτε ζει πάνω σ’ αυτήν με ταπεινότητα και σεβασμό.

Αρχίζεις όχι μόνο να αγαπάς τον εαυτό σου
αλλά και να τον κατανοείς και να τον συμπονάς
για όσα δεν μπορεί και δεν καταφέρνει…

Αρχίζεις να εμπιστεύεσαι τη δική σου αλήθεια και η άποψη
των άλλων να μη σε απασχολεί.

Παύεις να εξαπατάς τον εαυτό σου με λογικοφανείς υπεκφυγές
και δικιολογίες.

Παύεις να λες όχι στον πόνο, να λες ότι ο πόνος δε θα έπρεπε να υπάρχει. Το τέλος είναι πάντα οδυνηρό, όμως ο πόνος είναι μέρος της ζωής και τελικά δεν έχει νόημα να προσπαθείς να του ξεφύγεις.

Παύεις να ανυπομονείς και να προσπαθείς να φέρεις τη ζωή
στα μέτρα σου, αλλά προσαρμόζεσαι στα δικά της.

Έχεις πάψει να πιστεύεις ότι ξέρεις
τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.
Γνωρίζεις πια ότι όλα είναι σχετικά κι απλά είναι συνάρτηση προσωπικών εμπειριών.

Αρχίζεις να αποδέχεσαι ότι στη ζωή δεν έρχεσαι
για να γίνεις ευτυχισμένος αλλά για να γίνεις ολοκληρωμένος
και καλύτερος άνθρωπος.

Έτσι αρχίζεις να τηρείς μια χαλαρή στάση και να χορεύεις στους ρυθμούς
της ζωής αντι να της αντιστέκεσαι κι ετσι να χάνεις όλη τη μαγεία.

Όσο για το άγχος για το αύριο,
που κάποτε λίγο έλλειψε να σε συνθλίψει,
το έχεις πλέον αντικαταστήσει με το:
Επιτέλους ΖΩ!

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ:Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΟΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 -ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ-Ο ΜΗΝΑΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Τα χαράματα της 21ης Δεκεμβρίου ξεκινάει η μικρότερη ημέρα του χρόνου, το χειμερινό ηλιοστάσιο. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην ημέρα αυτή, πολύ πριν καν υπάρξει ο μήνας Δεκέμβρης.
Πριν από 5.000 χρόνια είχε κατασκευαστεί ένα σημαντικότατο μνημείο επάνω σε έναν νεφροειδούς
σχήματος λόφο, στην κορυφή της περιοχής που σήμερα γνωρίζουμε ως Newgrange στην Ιρλανδία, 48 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Δουβλίνου. Ο θάλαμος σε σχήμα σταυρού στην καρδιά του λόφου, βρίσκεται στο τέλος ενός στενού διαδρόμου με μήκος 19 μέτρα. Στο χειμερινό ηλιοστάσιο, τεσσεράμισι λεπτά μετά την ανατολή, οι ακτίνες του ήλιου γλιστράνε μέσα από μία σχισμή που βρίσκεται πάνω από την πόρτα, διαπερνούν τον διάδρομο και φωτίζουν τα σκαλιστά σχέδια του θαλάμου.

Οι αστρονόμοι της σύγχρονης εποχής έκαναν υπολογισμούς λαμβάνοντας υπόψη τους την ελαφριά αλλαγή της κλίσης της γης εδώ και 5.000 χρόνια και ανακάλυψαν ότι το φαινόμενο αυτό θα συνέβαινε τότε, μόλις τεσσεράμισι λεπτά νωρίτερα, δηλαδή ακριβώς την ώρα της αυγής.

Το πότε και το που ανατέλλει και δύει ο ήλιος στις μέρες μας, δε θεωρείται πλέον τόσο σημαντικό.
Τα σπίτια και οι εργασιακοί μας χώροι είναι επαρκώς φωτισμένα και σε πείσμα των ισχυρισμών, ότι οι σκοτεινές ημέρες του χειμώνα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία μας, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουμε να περάσουμε τη σκοτεινιά του χειμώνα χωρίς σοβαρά
προβλήματα. Φαίνεται πως οι πραγματικά δύσκολες μέρες του χειμώνα δεν είναι τότε που οι ώρες της ηλιοφάνειας είναι λιγότερες, αλλά τον Φλεβάρη και στις αρχές του Μάρτη, όπου το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό. Το Δεκέμβρη αντιλαμβανόμαστε τη σκοτεινιά ως κάποιο διακοσμητικό στοιχείο της νύχτας, που δένει μυστηριακά με τα χριστουγεννιάτικα φώτα και θεωρούμε ως ένα είδος πολυτέλειας να βρούμε καταφύγιο δίπλα στη φωτιά από το τζάκι. Το ημίφως των ημερών αυτών αποτελεί ένα στοιχείο της μαγείας της εποχής αυτής.

Εάν προσπαθούσαμε να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει με τον ήλιο στο χειμερινό ηλιοστάσιο, σε μια προσπάθεια να μιμηθούμε τους αρχαίους μας προγόνους στο χτίσιμο μνημείων που έδιναν έμφαση στο φαινόμενο αυτό, θα συνειδητοποιούσαμε την αργή κίνηση του ηλίου που ταλαντεύεται κάθε χρόνο μεταξύ της κυριαρχίας του φωτός και της σκιάς. Καθώς η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, το ένα ημισφαίριο δέχεται ολοένα και περισσότερο φως, ενώ συγχρόνως στο αντίθετο ημισφαίριο η ημέρα μικραίνει και το φως του ήλιου λιγοστεύει. Δύο φορές το χρόνο το φθινόπωρο και την άνοιξη - η εναλλαγή αυτή μεταξύ της σκοτεινότητας και της φωτεινότητας προσεγγίζει ένα μέσο σημείο και τότε υπάρχει ισημερία.

Την αυγή του χειμερινού ηλιοστασίου ξεκινάει η πιο μικρή ημέρα του χρόνου, με διάρκεια 9 ώρες και 11 λεπτά, ενώ ο ήλιος ανεβαίνει μόλις 25 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και λάμπει το μεσημέρι με μία ισχύ 455 watt ανά τετραγωνικό μέτρο. Στο θερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου, η ημέρα διαρκεί 15 ώρες και 10 λεπτά και ο ήλιος βρίσκεται 72 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, εκπέμποντας ακτινοβολία ισχύος 1.167 watt ανά τετραγωνικό μέτρο κατά την ώρα του μεσημεριού.

Αυτοί οι υπολογισμοί έχουν γίνει με τη χρήση των σύγχρονων μαθηματικών. Ωστόσο, βαθιά μέσα σε κάθε θηλαστικό υπάρχει ένας εξαιρετικά ευαίσθητος υπολογιστής, που αντιλαμβάνεται την μεταβολή της κλίσης της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη γη. Προκαλεί μία ποικιλία συμπεριφορών, όπως αλλαγές στις συνήθειες τροφής και αναπαραγωγής του ζωικού βασιλείου, μέχρι και μαζικές αποδημήσεις ή πτώση σε χειμερία νάρκη.

Η αλληλεπίδραση του φωτός και του σκότους ταξιδεύει μέσα σ' έναν στενό διάδρομο που ξεκινά από τον αμφιβληστροειδή του ματιού και το οπτικό νεύρο, προς τον υποθάλαμο και τον μικροσκοπικό θάλαμο της επίφυσης. Αντί να φωτίσει σκαλιστά σχέδια, όπως συμβαίνει με τον εσωτερικό θάλαμο του μνημείου στο Newgrange, ρυθμίζει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης από την επίφυση. Η έκκριση της μελατονίνης καταστέλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και απελευθερώνεται τη νύχτα. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η μελατονίνη παίζει έναν ρόλο κλειδί στη ρύθμιση των κιρκαδικών (ημερήσιων) ρυθμών, που συμπεριλαμβάνουν τον ύπνο και την εγρήγορση, και των κιρκάνιων (ετήσιων) κύκλων, που αφορούν συγκεκριμένες εποχιακές συμπεριφορές, που λαμβάνουν χώρα την ίδια εποχή κάθε χρόνο.

Το μήκος των ημερών εάν συνδυαστεί με την αλλαγή των θερμοκρασιών ασκεί μία προφανή επίδραση σε όλα τα ζωντανά όντα. Αλλά τι γίνεται με τους ανθρώπους; Κατά τη διάρκεια των σκοτεινών και κρύων ημερών, εμείς οι άνθρωποι βρισκόμαστε εγκλεισμένοι στους φωταυγείς και ζεστούς χώρους διαβίωσής μας. Είμαστε ακόμα κάτω από την επίδραση των αρχαίων ρυθμών και κύκλων του κόσμου, όπως ήταν οι πρόγονοί μας, τουλάχιστον 5.000 πριν; Οι ερευνητές απαντούν... ναι και όχι.

Όπως ο καθένας γνωρίζει, είμαστε δεκτικοί σε εποχιακές συμπεριφορές, όπως το να κόβουμε έλατα και να τα φιλοξενούμε στα σπίτια μας τον Δεκέμβριο. Αλλά η βιολογική μας συμπεριφορά φαίνεται πως δεν δίνει μεγάλη σημασία στο ημερολόγιο. Δεν μεταναστεύουμε σε πιο γόνιμες περιοχές, δεν πέφτουμε σε λήθαργο το χειμώνα και δε ρυθμίζουμε την τροφή και την αναπαραγωγή μας ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Η μελατονίνη εμποτίζει το αίμα μας κάθε νύχτα, αλλά για σχεδόν τους μισούς από εμάς, τα επίπεδα της μελατονίνης δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από τη διάρκεια των ημερών. Κυρίως αυτό ισχύει για τον αντρικό πληθυσμό.

Ο Δρ. Thomas A. Wehr, διευθυντής ερευνών του τομέα των ανθρώπινων βιολογικών ρολογιών στο εθνικό ινστιτούτο νοητικής υγείας (National Institute of Mental Health), πριν από δέκα χρόνια μελέτησε την φωτο-περιοδικότητα σε ανθρώπους και βρήκε ότι τα επίπεδα της μελατονίνης στους άντρες ήταν ίδια κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, όπως και κατά το θερινό. Οι γυναίκες από την άλλη μεριά, έδειξαν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις στην παραγωγή της μελατονίνης, αντιδρώντας στη σταδιακή μετάβαση από το σκοτάδι στο φως, που γίνεται κατά τον ετήσιο κύκλο του ηλίου.

Η μελέτη αυτή του Δρ. Wehr υποδηλώνει πως πιθανώς οι άντρες να επηρεάζονται περισσότερο από τον τεχνικό φωτισμό, απ' ότι οι γυναίκες. Τα ευρήματά του ταιριάζουν με στατιστικές που δείχνουν πως οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερο πιθανό να υποφέρουν από συναισθηματικές διαταραχές που επηρεάζονται από την αλλαγή των εποχών.

Ο θρίαμβος του ήλιου απέναντι στο σκοτάδι εορτάζεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, πως έπειτα από μία μακρά παράδοση, τα ίχνη της οποίας βρίσκονται ακόμα στο Newgrange, στο Stonehenge της Αγγλίας και σε αμέτρητες άλλες τοποθεσίες της γης, η σημαντική ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου οδήγησε στην επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου, ως την κατάλληλη ημέρα για να εορταστεί η ιστορικά ανεξακρίβωτη ημερομηνία της γέννησης του Χριστού. Το φως του κόσμου επιστρέφει ξανά και ξανά στην καρδιά του χειμώνα. Θα είναι ευτυχής όποιος έχει την ευκαιρία να βρεθεί στη θέση να το καλωσορίσει.

Λάθος Προσδοκίες

Λάθος ΠροσδοκίεςΔεν είναι ο κόσμος που σε απογοητεύει, είναι οι δικές σου προσδοκίες γι’ αυτόν
Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται πληγωμένοι, απογοητευμένοι και προδομένοι από την κοινωνία, τους συνανθρώπους τους, τον κόσμο. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, είναι μια παραμόρφωση.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι πληγωμένοι από τις δικές τους προσδοκίες για τον κόσμο και όχι από αυτόν. Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει στον κόσμο είναι αληθινό, αυτό όμως που αυτοί σκέφτονται ότι θα έπρεπε να συμβαίνει στον κόσμο δεν είναι αληθινό. Δεν απογοητεύεσαι δηλαδή από τον κόσμο αλλά από τις δικές σου προβολές γι’ αυτόν, στην απόσταση που δημιουργείται μέσα στο μυαλό σου ανάμεσα σε «αυτό που είναι» και αυτό «που θα έπρεπε να είναι» δημιουργείται η σύγκρουση.
Γνωρίζεις για παράδειγμα έναν άνθρωπο και λες «Τι υπέροχος άνθρωπος». Και μετά από λίγο καιρό λες « Μα πόσο ανόητος, πόσο διεφθαρμένος άνθρωπος ήταν» «Αγαπάς» κάποιον γι’ αυτό που νομίζεις ότι είναι, για την εικόνα που εσύ έχεις φτιάξει γι αυτόν.

Νομίζεις ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος άλλαξε ξαφνικά; Ήταν οι δικές σου προσδοκίες και προβολές γι αυτόν που σε απογοήτευσαν, όχι αυτός ο ίδιος. Άρα, αυτό που έχει πραγματική αξία να παρατηρήσουμε είναι ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο και τους άλλους. Και αυτός ο τρόπος καθορίζεται από τις αξίες μας και όσα έχουμε μάθει.

Από το τι πραγματικά γνωρίζουμε για τον κόσμο και τους άλλους. Οι αξίες μας διαμορφώνονται κυρίως μέσα στο περιβάλλον που ζούμε. Αν ζούμε σ ένα κόσμο εχθρικό και ανασφαλή, έναν κόσμο ανταγωνιστικό και βίαιο οι αξίες μας θα έχουν διαμορφωθεί ανάλογα, το ίδιο και οι προσδοκίες και οι προβολές μας για τον κόσμο αυτό.

Υπάρχουν χιλιάδες θεωρίες σχετικές με το πώς θα έπρεπε να είναι ο κόσμος μα όλες αυτές οι θεωρίες δεν έχουν λύσει ποτέ κανένα πρόβλημα ουσιαστικά. Οι άνθρωποι συνήθως ακολουθούν αυτές τις θεωρίες και χάνονται, χάνουν τον «στόχο» τους.

Ακολουθούν γοητευμένοι τη θεωρία της Μη Βίας και της ειρήνης, για παράδειγμα, εξακολουθώντας να είναι βίαιοι στη ζωή τους. Όταν ένας συνάνθρωπός σου πεινάει δεν έχει καμία αξία να του περιγράφεις πως είναι ένα πιάτο με φαγητό.
Η κοινωνία μας δεν είναι προσανατολισμένη στο να λύνει προβλήματα. Η κοινωνία μας κινείται με βάση ένα πολύ περιορισμένο κίνητρο, το προσωπικό όφελος, το κέρδος και με ένα τέτοιο κίνητρο, μια τέτοια ψεύτικη αξία δεν θα λύσει ποτέ κανένα πρόβλημα.
Είναι ανοησία να πιστεύει κανείς ότι μπορεί το μέρος να ευτυχεί όταν το όλον δυστυχεί. Όλα είναι ένα στον κόσμο μας και καλό θα ήτανε να το επανεξετάσουμε σοβαρά αυτό αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε να αλλάξει ριζικά εικόνα αυτός ο κόσμος.

Για να λύσεις ένα πρόβλημα χρειάζεσαι να έχεις τη μέθοδο και τα «εργαλεία» να το κάνεις. Ο κόσμος μας σήμερα, μας δίνει ένα πλήθος από εναλλακτικούς τρόπους και μεθόδους για να λύσουμε τα προβλήματά μας, οι γνώσεις μας γι αυτόν και τα «εργαλεία» που διαθέτουμε είναι εξαιρετικά.
Το βιοτικό επίπεδο όλων των ανθρώπων της γης θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλό. Και τούτο δεν είναι μια ακόμα προσδοκία ή προβολή γιατί βασίζεται σε πραγματικά και υπαρκτά δεδομένα. Δυστυχώς όμως, όπως προαναφέρθηκε, ο κόσμος μας δεν είναι προσανατολισμένος στο να λύνει προβλήματα.

Οι άνθρωποι δεν είναι αποφασισμένοι βαθειά και ριζικά να αλλάξουν. Όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι, οι γνώσεις μας και τα «εργαλεία» που διαθέτουμε σήμερα σπαταλούνται για τα περιορισμένα οφέλη της παγκόσμιας ολιγαρχίας που εξουσιάζει τον κόσμο μας. Ένας άλλος, πιο δίκαιος και ασφαλής κόσμος, υπάρχει μονάχα στις προσδοκίες και τα όνειρά τους και με αυτό τον τρόπο τίποτα δεν αλλάζει ουσιαστικά!
Κανείς δεν ξέρει πραγματικά το πόσο ακόμα χρειάζονται οι άνθρωποι να δυστυχήσουν και να υποφέρουν για να αποφασίσουν να αλλάξουν ριζικά.

Η Yγεία των Ματιών μας

Η Yγεία των Ματιών μαςΕίναι τα «παράθυρά» μας στον κόσμο, γι’ αυτό αν «ραγίσουν» ή «σπάσουν» η ζωή μας δεν είναι ποτέ πια η ίδια. Ετσι η τρέχει με αλματώδεις ρυθμούς προκειμένου να χαρίσει καθαρό βλέμμα στους ανθρώπους που το στερούνται. Σήμερα «Το Βήμα» παρουσιάζει με τη βοήθεια έγκριτων ελλήνων και ξένων ειδικών όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε ένα πεδίο που… βλέπει μακριά στην κυριολεξία. «Παραδοσιακές» τεχνικές, όπως τα λέιζερ και οι ενδοφακοί, βελτιώνονται ώστε να προσφέρουν θεραπεία για πλήθος οφθαλμικών παθήσεων όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα.
Την ίδια στιγμή σε διαφορετικά κέντρα ανά τον κόσμο μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη: μέθοδοι όπως η έγχυση βλαστικών κυττάρων, η γονιδιακή θεραπεία, τα βιονικά εμφυτεύματα αλλά και οι υπέρηχοι δοκιμάζονται σε ανθρώπους δίνοντας υπόσχεση για ένα μέλλον στο οποίο το… σκοτάδι δεν θα έχει πια θέση. Παράλληλα, αξίζει να διαβάσουμε προσεκτικά σε ποιον βαθμό επηρεάζουμε εμείς οι ίδιοι την υγεία των ματιών μας μέσα από τον τρόπο ζωής που επιλέγουμε!

Η υγεία των ματιών εξαρτάται άμεσα από το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής μας. Παραδοσιακά γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες οφθαλμικές παθήσεις έχουν ένα γενετικό υπόβαθρο – η μυωπία, για παράδειγμα, είναι μια κατ’ εξοχήν «οικογενειακή υπόθεση». Τα τελευταία χρόνια ωστόσο οι μελέτες έχουν αναδείξει μια νέα, εξωτερική παράμετρο που επηρεάζει την υγεία των ματιών μας – το περιβάλλον. Και όταν λέμε περιβάλλον, δεν εννοούμε μόνο αυτό στο οποίο ζούμε αλλά και τις συνήθειες που υιοθετούμε.
Οπως αποδεικνύεται, ο σύγχρονος, «αστικός» τρόπος ζωής δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για την όρασή μας. Η κακή ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, ο περιορισμός μας σε κλειστούς χώρους, η υπερβολική προσήλωση στις οθόνες του κινητού και του υπολογιστή μας ή η ανθυγιεινή συνήθεια του καπνίσματος είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που τα νέα ευρήματα φαίνεται να ενοχοποιούν για την «έκρηξη» των σχετικών με τα μάτια προβλημάτων που παρατηρείται στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Ως ένα παράδειγμα αυτής της «έκρηξης» αναφέρεται από τους ειδικούς η Κίνα. Μέσα σε μερικές δεκαετίες – οι οποίες, όπως επισημαίνεται, συμβαδίζουν με την οικονομική ανάπτυξη – η εμφάνιση μυωπίας στη χώρα έχει αυξηθεί αλματωδώς. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια Κινέζοι – περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού των 1,3 δισεκατομμυρίων – έχουν σήμερα μυωπία, με τα ποσοστά να εμφανίζονται σε ιλιγγιώδη ύψη στους νέους, αφού το 80%-90% των παιδιών είναι μύωπες τελειώνοντας το σχολείο.
Αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και στην Ευρώπη, όπου οι γιατροί εκτιμούν ότι τα τελευταία χρόνια η αναλογία των μυώπων στον ευρωπαϊκό πληθυσμό έχει ανέβει από το 20% στο 40%. Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι οι εκτιμήσεις γίνονται κατά προσέγγιση, καθώς στις περισσότερες χώρες – της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης – δεν έχει γίνει συστηματική καταγραφή και γενικώς οι μελέτες του είδους βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους.

Γονίδια και περιβάλλον Ο κ. Θέμης Καρμίρης, επιμελητής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.
Τι ακριβώς εννοούμε όμως όταν λέμε «περιβάλλον»; «Πριν προσπαθήσει κανείς να κατονομάσει την επίδραση του περιβάλλοντος, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μπορέσει να προσδιορίσει τι ακριβώς εννοούμε με αυτόν τον όρο» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Θέμης Καρμίρης, επιμελητής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. «Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν “το περιβάλλον είναι οτιδήποτε δεν είμαι εγώ!”. Στο πλαίσιο αυτό, στα θέματα υγείας το περιβάλλον μπορεί να θεωρηθεί οτιδήποτε μη γενετικά καθορισμένο, το οποίο επηρεάζει την αιτία ή το αποτέλεσμα μιας νόσου. Σίγουρα είναι δύσκολο να απομονώσει κανείς αυτές τις επιδράσεις, καθώς πολύ λίγες καταστάσεις είναι αμιγώς “γενετικές” ή αμιγώς “περιβαλλοντικές”.
Τα γονίδια δεν δρουν παρά μόνο μέσα σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, και τα περιβάλλοντα δεν δρουν σε τίποτε άλλο παρά σε οργανισμούς, κύτταρα ή μόρια, που είναι τα παράγωγα των γονιδίων». Ενδεικτικά ο γιατρός αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως το πρωτογενές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας έχει διαπιστωθεί ότι έχει γονιδιακή βάση σε ποσοστό μικρότερο του 5%, τα ποσοστά εμφάνισής του ποικίλλουν από πληθυσμό σε πληθυσμό. «Αν αναλογιστεί κανείς ότι η πιθανότητα εμφάνισης γλαυκώματος κυμαίνεται από 0,06% στους Εσκιμώους στην Αλάσκα ως 8% στην Καραϊβική, μπορεί εύκολα να συμπεράνει πως τα διαφορετικά ποσοστά οφείλονται στην αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων» επισημαίνει.
Ιστορικά, όπως μας λέει ο κ. Καρμίρης, η μελέτη του περιβάλλοντος ξεκίνησε με τη μελέτη των οργανικών και ανόργανων επιδράσεων, όπως το κλίμα και οι κλιματικές αλλαγές, το έδαφος και οι μολυσματικοί παράγοντες. Σταδιακά όμως ο όρος επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλάβει και το οικιακό, το πολιτικό και πολιτισμικό ή ακόμη και το εργασιακό περιβάλλον.
«Ετσι λοιπόν σήμερα, όταν αναφερόμαστε σε πιθανές περιβαλλοντικές επιδράσεις στην υγεία, οι αντίστοιχοι παράγοντες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε πληθυσμιακούς-δημογραφικούς, σε “αβιοτικό” φυσικό περιβάλλον, στο οποίο, ενδεικτικά, ανήκουν οι κλιματικές αλλαγές, η υπεριώδης ακτινοβολία και η μόλυνση της ατμόσφαιρας, σε “βιοτικό” περιβάλλον, στο οποίο ανήκουν η χλωρίδα και η πανίδα, σε οικιακό περιβάλλον, στο οποίο ανήκει το ατομικό περιβάλλον που “κατασκευάζει” ο καθένας μας και στο οποίο πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης και τις συνθήκες υγιεινής περιλαμβάνονται και παράγοντες όπως οι διατροφικές συνθήκες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, καθώς επίσης οι εργασιακές συνθήκες» εξηγεί.

Καύσωνες και κλιματική αλλαγή: Οπως είναι εμφανές, ο έλεγχος κάποιων από τους παραπάνω περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή η διατροφή, περνάει άμεσα «από το χέρι» μας, άλλων όμως όχι ακριβώς. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανήκουν η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης και η αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA, UVB) εξαιτίας της αραίωσης του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα, τις οποίες, αν και ανθρωπογενείς, δεν μπορούμε να «σβήσουμε» μέσα σε μία ημέρα.
«Το αποκαλούμενο και φαινόμενο του θερμοκηπίου αναμένεται να προκαλέσει τα επόμενα χρόνια αύξηση της θερμοκρασίας σε εύρος 1,4-5,8 βαθμών Κελσίου» αναφέρει ο κ. Καρμίρης. «Νοσήματα του προσθίου ημιμορίου συνδυάζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Περιβάλλον με σκόνη, ζέστη και υγρασία ευνοεί την εμφάνιση ξηροφθαλμίας καθώς και περιπτώσεων ελκών του κερατοειδούς από μύκητες, που παρουσιάζουν θεραπευτικές δυσκολίες και απειλητικές για την όραση συνέπειες». Οι καύσωνες αποτελούν επίσης, όπως φαίνεται, αιτία «πυροδότησης» του καταρράκτη.
«Μελέτες συσχετίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες και τις κρίσεις αφυδάτωσης, είτε λόγω αυξημένης θερμοκρασίας είτε λόγω ελαττωμένης πρόσληψης υγρών, με την αυξημένη εμφάνιση θολεροτήτων του φακού και κατά συνέπεια με την ταχύτερη εμφάνιση καταρράκτη» λέει.
Η αυξανόμενη υπεριώδης ακτινοβολία έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες, και μάλιστα σε διαφορετικά «στρώματα», από τον εξωτερικό οφθαλμό ως τις εσωτερικές δομές του ματιού. Μελέτες έχουν συνδέσει την UVB με την πρόκληση φωτοκερατίτιδας, την ανάπτυξη καρκινωμάτων στον επιπεφυκότα, την ανάπτυξη φλοιώδους καταρράκτη, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το χοριοειδικό μελάνωμα, μια μορφή καρκίνου του ματιού.
«Η επίδραση της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία είναι επίσης βλαπτική για τον κερατοειδή ύστερα από μια διαθλαστική επέμβαση με laser και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συνιστάται η χρήση γυαλιών ηλίου για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί την επέμβαση» επισημαίνει ο οφθαλμίατρος.

Ξηροφθαλμία: προσοχή στην καύση βιομάζας! Η ποιότητα του αέρα της ατμόσφαιρας τόσο στον εξωτερικό χώρο όσο και στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού και της εργασίας μας παίζει και αυτή καίριο ρόλο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτός από ερεθισμούς και κοκκίνισμα στα μάτια φαίνεται από πρόσφατα ευρήματα να ευνοεί και την ξηροφθαλμία ή νόσο της οφθαλμικής επιφάνειας, μια πολυπαραγοντική νόσο των δακρύων και της οφθαλμικής επιφάνειας η οποία αν και ακούγεται σχετικά «αθώα» προκαλεί διαταραχές όρασης και υποκειμενικές ενοχλήσεις ενώ μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της επιφάνειας του ματιού και φλεγμονές.
Είναι ενδεικτικό ότι κάποιες μελέτες εμφανίζουν την ξηροφθαλμία να έχει εξίσου αρνητική επίδραση στον άνθρωπο με την ασταθή στηθάγχη, ενώ μια μελέτη στην Ιαπωνία υπολόγισε ότι κάθε επιχείρηση έχει μέση απώλεια εσόδων 6.000 δολαρίων (4.450 ευρώ) τον χρόνο για κάθε εργαζόμενό της με τεκμηριωμένη νόσο της οφθαλμικής επιφάνειας.
Το εργασιακό και οικιακό περιβάλλον, οι ώρες μπροστά στον υπολογιστή και η ποιότητα του εσωτερικού αέρα φαίνονται επίσης να ευνοούν την ξηροφθαλμία αλλά και μια σειρά άλλα προβλήματα. «Η λεγόμενη οικιστική μόλυνση του αέρα – Household Air Pollution ή HAP – που προέρχεται από την καύση ξύλου, κάρβουνου και γενικότερα βιομάζας έχει συσχετιστεί με αρνητική επίδραση στην υγεία στο αναπνευστικό και την εμφάνιση καρκίνου, φαίνεται όμως ότι παίζει σημαντικό ρόλο και στην εμφάνιση ανεπιθύμητων επιδράσεων στους οφθαλμούς» μας λέει ο κ. Καρμίρης.
«Η HAP, μια γνωστή οντότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι μια νέα πραγματικότητα και στη χώρα μας». Αποδεδειγμένες παρενέργειες της εσωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ο ερεθισμός και το κοκκίνισμα των ματιών με τις ενοχλητικές συνέπειες που συνεπάγονται, ενώ επιπλέον ενδέχεται να πυροδοτεί και άλλα σοβαρότερα προβλήματα σε συνδυασμό με το γενετικό υπόστρωμα του καθενός, αφού συμβάλλει στη δημιουργία φλεγμονής.

Κάπνισμα, οθόνες, αλκοόλ: Οσον αφορά τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας, το κάπνισμα, πέραν του ότι σχετίζεται με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, φαίνεται πως βλάπτει σοβαρά και τα μάτια μας. «Το κάπνισμα έχει συνδεθεί τόσο με την αυξημένη εμφάνιση ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος όσο και με τον καταρράκτη ενώ έχει επιβαρυντική επίδραση και στην ξηροφθαλμία» λέει ο κ. Καρμίρης.
«Στην περίπτωση του γλαυκώματος, τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα. Τόσο η πιθανότητα όσο και το μέγεθος της επίδρασης αυξάνονται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των τσιγάρων. Επίσης, λόγω της γνωστής δράσης του στα αγγεία, το κάπνισμα συσχετίζεται από πολλούς με την αυξημένη εμφάνιση αγγειακών παθήσεων των οφθαλμών. Και φυσικά, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δεν βλάπτει μόνο τους ενεργητικούς καπνιστές αλλά και τους παθητικούς, που εκτίθενται στο νέφος του καπνού του τσιγάρου».
Η έκθεσή μας στο τεχνητό φως, και κυρίως αυτό της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, της ταμπλέτας και του κινητού τηλεφώνου μας, φαίνεται επίσης να έχει αρνητικό ρόλο, αν και οι σχετικές έρευνες βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους. Τα τελευταία χρόνια μελέτες στη Γαλλία και στην Ισπανία έχουν δείξει ότι το μπλε φως των φωτοδιόδων (LED) καταστρέφει τα κύτταρα-φωτοϋποδοχείς του αμφιβληστροειδούς των ζώων και του ανθρώπου, απαιτούνται όμως περαιτέρω έρευνες ώστε να διευκρινιστούν επακριβώς οι συνέπειες που ενδέχεται να έχει στην όραση η χρήση των LED τόσο στις οθόνες όσο και για τον φωτισμό των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Φρούτα και ω3. Αντίστοιχα μελέτες έχουν εντοπίσει ότι μια σειρά από άλλους παράγοντες «lifestyle», όπως η άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ ή η διατροφή, ενδέχεται να επηρεάζουν τις οφθαλμολογικές παθήσεις. Μελέτες π.χ. έχουν συνδέσει τη χαμηλή σε ω3 λιπαρά διατροφή με την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος και της ξηροφθαλμίας, ενώ συγκεκριμένες δραστηριότητες έχουν ως συνέπεια την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. «Τα πνευστά όργανα, η κατανάλωση καφέ, συγκεκριμένες στάσεις της γιόγκα, η χρήση σφιχτής γραβάτας και η άρση μεγάλου βάρους είναι δραστηριότητες που αυξάνουν την ενδοφθάλμια πίεση.
Στις περισσότερες από αυτές η πίεση επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα αμέσως μετά τη διακοπή της δραστηριότητας» λέει ο κ. Καρμίρης. «Σε γενικές γραμμές επίσης οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι έχοντες καλή φυσική κατάσταση έχουν και χαμηλότερη ενδοφθάλμια πίεση, χωρίς όμως αυτό να μειώνει και τις πιθανότητες εμφάνισης γλαυκώματος, ενώ οι μελέτες για το αλκοόλ διχάζονται. Παράλληλα η υγιεινή διατροφή με φρούτα και λαχανικά βοηθάει στην πρόληψη οφθαλμικών νοσημάτων και κυρίως στην επιβράδυνση εξέλιξης περιπτώσεων ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος».

Μην κλείνετε τα παιδιά στο σπίτι! Η κυρία Αγάθη Κουρή, επιμελήτρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»
Ορισμένες μελέτες που προσπάθησαν να εξιχνιάσουν τη μυστηριώδη «επιδημία» μυωπίας που φαίνεται να πλήττει την Κίνα και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες της Ασίας, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, γενικότερα τον δυτικό κόσμο, εντόπισαν επίσης μια απρόσμενη παράμετρο: το «κλείσιμο» των παιδιών στο σπίτι.
«Τα τελευταία χρόνια όπου οι ανάγκες για διάβασμα έχουν αυξηθεί, συν το γεγονός ότι η μυωπία αναπτύσσεται συνήθως στη σχολική ηλικία, θεωρείται από πολλούς πως ο χρόνος που περνούν τα παιδιά διαβάζοντας ή κάνοντας άλλες κοντινές εργασίες συμβάλλει στην ανάπτυξη μυωπίας, πράγμα όμως το οποίο δεν έχει υποστηριχθεί ομόφωνα από τις διάφορες μελέτες που γίνονται ανά τον κόσμο» λέει μιλώντας στο «Βήμα» η Αγάθη Κουρή, επιμελήτρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». «Αυτό όμως που έχει παρατηρηθεί είναι ότι η μυωπία είναι πιο συνηθισμένη στα παιδιά που ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους».
Επισημαίνοντας ότι οι γενετικοί παράγοντες είναι καθοριστικοί για την εμφάνιση και την εξέλιξη της μυωπίας η παιδοφθαλμίατρος αναφέρει πως πολλοί επιστήμονες σήμερα θεωρούν ότι κάποιον ρόλο παίζουν επίσης ο χρόνος έκθεσης στο φως της ημέρας και η ένταση του φυσικού φωτός, κυρίως μέσω άλλων μηχανισμών, όπως η απελευθέρωση ντοπαμίνης ή αυξημένων επιπέδων βιταμίνης D. «Αρκεί όμως απλώς να είσαι έξω ή παίζει ρόλο και η φυσική δραστηριότητα στην ανάπτυξη της μυωπίας; Οι διάφορες μελέτες που έχουν γίνει δεν το διευκρινίζουν μέχρι στιγμής» προσθέτει.
Οσον αφορά το τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς, η κυρία Κουρή είναι σαφής: «Νομίζω ότι και εδώ ισχύουν οι γενικές γραμμές σωστού καταμερισμού του χρόνου του παιδιού ανάμεσα στην πνευματική και σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή πολύωρης ενασχόλησης με κομπιούτερ και ηλεκτρονικά παιχνίδια καθώς και το εξαντλητικό διάβασμα, όχι μόνο για τον φόβο της μυωπίας, αλλά για τη σωστή του ανάπτυξη ως συνόλου».

Συμβουλές που δεν πρέπει να ξεχνάμε
1. Φροντίστε τα μάτια σας φροντίζοντας την υγεία σας: οτιδήποτε συνεισφέρει θετικά στη γενικότερη υγεία, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η τακτική άσκηση και η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι μια γενική συμβουλή που βρίσκει θέση και στις οφθαλμικές παθήσεις.
2. Μην «ξεχνάτε» τον οφθαλμίατρο, ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένο πρόβλημα. Ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις δεν έχουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια, γι’ αυτό μετά την ηλικία των 40 είναι καλό να γίνεται οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο ή τρία χρόνια. Στα παιδιά η εξέταση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ενώ ειδικά στους εφήβους πρέπει να γίνεται και τοπογραφία του ματιού για τη διάγνωση του κερατόκωνου, ο οποίος στην Ελλάδα έχει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
3. Αν παρατηρήσετε ότι έχετε θολή όραση ή διακύμανση της όρασης ή αν δυσκολεύεστε σε καθημερινές δραστηριότητες λόγω ενοχλήσεων στην όραση, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.
4. Κανόνας απαράβατος για τα παιδιά, ο οποίος δεν βλάπτει να υιοθετηθεί και από τους ενηλίκους: αποφύγετε την πολύωρη ενασχόληση με κάθε είδους οθόνες (από του υπολογιστή και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως της τηλεόρασης) και το διάβασμα.
5. Αν είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιείτε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για πολλές ώρες, καλό είναι να κάνετε συχνά διάλειμμα για μερικά λεπτά, να ανοιγοκλείνετε συχνά τα βλέφαρα και να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα ώστε να μη στεγνώνουν τα μάτια.
6. Προστατεύετε πάντα τα μάτια σας από τον ήλιο φορώντας απορροφητικά γυαλιά και καπέλο. Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στα μάτια, με κυριότερες τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος.

Υπουλη Τηλεόραση

children on television (2)Ο ολοκληρωτισμός της τηλεόρασης
Σε μια εποχή, που υποτίθεται ότι απολαμβάνουμε απρόσκοπτα τα αγαθά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, είμαστε έρμαια του πιο σκληρού και, κυρίως, ανεπίγνωστου ολοκληρωτισμού. Του ύπουλου ολοκληρωτισμού της τηλεόρασης.
Οι τηλεοράσεις είναι πανταχού παρούσες. Σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς. Όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας. Κι εμείς, την εποχή της αποθέωσης της επικοινωνίας, να συνομιλούμε όλο και λιγότερο. Να παρακολουθούμε τηλεοπτικά προγράμματα όλο και περισσότερο. Ακόμη και στα καφενεία –απομεινάρια ενός άλλου ήθους– οι άνθρωποι πλέον δεν επικοινωνούν παρακολουθούν τα προγράμματα. Κι όλα τους είναι «δωρεάν»!
Δωρεάν; Όχι δα. Υπάρχει αντίτιμο και μάλιστα ακριβό. Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης –με μισές αλήθειες κι ολόκληρα ψέματα– είναι μια ακριβοπληρωμένη δραστηριότητα. Την διεκπεραίωσή της αναλαμβάνουν ειδικοί επαγγελματίες. Είναι αυτοί που συστηματικά μας εθίζουν στην τιποτολογία. Η εξουσία τους επιβάλλει πρότυπα, συμπεριφορές κι αξίες. Η εκπόρνευση ως κοινωνική κατάκτηση. Εξουσία χωρίς κανέναν έλεγχο. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Ποιοι είναι οι εργοδότες τους; Πώς μοιράζουν «δωρεάν» ένα ακριβοπληρωμένο προϊόν, όταν ακόμη και για το κατούρημα υπάρχει αντίτιμο;
Η τηλεόραση γεννά ερωτήσεις, που τις σκεπάζει όμως με την ακατάπαυστη φλυαρία της. Ακόμα κι όταν δεν έχει κάτι να πει, μιλά. Μισεί την σιωπή. Όπως μισεί εκτός από τις ερωτήσεις και την φαντασία. Το σκίρτημα του έρωτα το έχουμε παρακολουθήσει τόσες φορές από την τηλεοπτική κλειδαρότρυπα, που δεν χρειάζεται πλέον να το ζήσουμε. Το αντιγράφουμε. Οι αντιγραφές καθορίζουν τις ζωές μας. Αλλά οι αντιγραφές έχουν τόση σχέση με το πρωτότυπο, όσο ο έρωτας με το ξεφύλλισμα πορνοπεριοδικών.
Η τηλεόραση δεν είναι μια απλή οικιακή συσκευή. Το φως της «φωτίζει» τις ζωές μας όλο το 24ωρο. Υπάρχουν μάλιστα σπίτια με πολλές συσκευές. Ο καθείς και η τηλεόρασή του. Ο καθείς και η μοναξιά του. Υπάρχουν παιδιά που οι τηλεοπτικοί αστέρες τους είναι πιο οικείοι από τους γονείς τους, όπως υπάρχουν γονείς που γνωρίζουν λεπτομέρειες από την ζωή των τηλεοπτικών προσώπων αλλά αγνοούν πώς πάνε στο σχολείο τα παιδιά τους.
Η μεγάλη αγορά είναι εδώ. Οι «όλοι ίδιοι», «όλοι μόνοι» είναι επίσης εδώ. Πανέτοιμοι να καταναλώσουν την πλασματική τους εικόνα. Χαρούμενες νοικοκυρές, χορτάτοι συνταξιούχοι, τρισευτυχισμένοι εργαζόμενοι, ανέμελα παιδιά. Κι όλα αυτά τα θαυμαστά κατορθώνονται με μια σερβιέτα, λίγο ουίσκι κι ένα ακόμη δάνειο!
Η δυστυχία υπάρχει, αλλά υπάρχει ως θέαμα για την εκ του μακρόθεν ελεημοσύνη μας. Κανείς δεν φταίει! Στείλτε μήνυμα με χρέωση κι όλα θα διορθωθούν. Όμορφος κόσμος τηλεοπτικά πλασμένος.
Η εικόνα είναι παντοδύναμη, τόσο παντοδύναμη που πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπονται ανεπίγνωστα στον εκμαυλισμό της. Άνθρωποι που παρακολουθούν την ζωή ως θεατές. Ο τηλεοπτικός μπαχτσές έχει για τους πάντες τα πάντα.
Κι ο τηλεθεατής –θέλει δεν θέλει- καταπίνει τα πάντα.
Πλαστικά φαγητά, πλαστικές ιδέες, πλαστικές ζωές.
Δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει καλύτερη τηλεόραση. Σβηστή όμως μπορεί.

Propaganda

Το Ανθρώπινο Ζώο

Το Ανθρώπινο ΖώοΟ άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που πάσχει από την ασθένεια του “πολιτισμού”. Έφτιαξε ένα υπέροχο ντεκόρ από Τέχνες, Επιστήμες, θρησκείες και φιλοσοφίες για μια καλύτερη ζωή, μέσα στο οποίο ασκεί τη – μοναδική στη Φύση – βαρβαρότητά του!

Ένας ύπουλος μιθριδατισμός: Από την πιο τρυφερή παιδική του ηλικία ο άνθρωπος αποτελεί αντικείμενο εθισμού (κυρίως μέσω των ειλημμένων ιδεών που κυριαρχούν και που του επιβάλλονται έξωθεν) σε ένα κοινωνικό Συναινετικό Κοσμοείδωλο το οποίο προσπαθεί να παρουσιάσει έναν κόσμο εξωραϊσμένο, ούτως ώστε να γίνεται αποδεκτός από τη συνείδησή του και στοιχειωδώς «φιλικός» και βιώσιμος.
Έτσι, του φαίνονται εντελώς φυσιολογικά πράγματα που, υπό άλλες συνθήκες, θα φάνταζαν μάλλον άκρως αφύσικα: τα τεμαχισμένα κουφάρια ζώων που κρέμονται στα τσιγκέλια του κρεοπωλείου («αυτή είναι η τροφική αλυσίδα»), οι καυγάδες και οι χειροδικίες του γάμου («έτσι είναι τα ζευγάρια, μαλώνουν πότε-πότε»), η κακοποίηση των παιδιών («ε, γονιός είναι, θα δώσει και κανένα χαστούκι»), και κατ’ επέκταση και όλα τα υπόλοιπα βίαια κοινωνικά φαινόμενα, όπως οι κοινωνικές συγκρούσεις, οι πόλεμοι, κλπ., αρχίζουν να παίρνουν σταδιακά διαστάσεις εξ ίσου αναγκαίες και αναπόφευκτες με τις φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι σεισμοί, οι επιδημίες, οι λιμοί, κλπ.
…και όλα αυτά καλύπτονται σταδιακά από έναν τόσο ανθεκτικό και αυτονόητο μανδύα «κανονικότητας», ώστε κανείς να μην σκέφτεται ότι ορισμένα από αυτά τα «φυσιολογικά» φαινόμενα περιορίζονται στον άνθρωπο και είναι παντελώς άγνωστα στο βασίλειο των ζώων, τα οποία π.χ. δεν έχουν συζυγικούς καυγάδες, δεν κακοποιούν τα μικρά τους, σκοτώνουν σπανιότατα άτομα του δικού τους είδους, κλπ. Αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας είναι ένας κοινωνικομιμητικός εθισμός στο περιρρέον κακό και μια τάση αυτόματης, σχεδόν ψυχαναγκαστικής, αναπαραγωγής του.
Πόσο ποσοστό ύπαρξης «τυχαίου» ή «αγαθού άνωθεν σχεδιασμού» μπορεί να αντέξει μια τόσο εμφανώς κακόβουλης και σαδιστικής έμπνευσης πραγματικότητα; …και το πράγμα ξεφεύγει εντελώς σε παράλογη φρικαλεότητα όταν προσεγγίζουμε την κορυφαία στιγμή του «θαύματος της Δημιουργίας», τον άνθρωπο.
Είναι γεγονός ότι επειδή στο Σύμπαν κυριαρχεί η διπολικότητα, ότι επειδή τα πάντα καθορίζονται από το αντίθετό τους (φως-σκοτάδι, ζεστό-κρύο, μικρό-μεγάλο, αρσενικό-θηλυκό, κλπ.), και η ύπαρξη Καλού-Κακού φαίνεται αρχικά να είναι μια «φυσιολογική» κατάσταση. Το πράγμα αρχίζει να περιπλέκεται όταν διαπιστώσουμε ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει μια σημαντική διαφορά ποσοτικής φύσεως: το Κακό υπερβαίνει ποσοτικά κατά πολύ το Καλό. Και για να αποφύγουμε κάθε υπόνοια ανθρωποκεντρισμού θα ορίσουμε ως Κακό την ύπαρξη διαρκών σοβαρών προβλημάτων και την έλλειψη βιοψυχικής ηρεμίας των έμβιων όντων.
Το Σύμπαν και η Γη βρίσκονται σε μια συνεχή αστροφυσική-γεωλογική αναταραχή. Τα έμβια όντα που ζουν πάνω της βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα με κύριους στόχους την επιβίωση και την αναπαραγωγή τους. Το όλο σύστημα μοιάζει, για κάποιον που το παρατηρεί σαν για πρώτη φορά, με έναν απέραντο θάλαμο βασανιστηρίων ή, στην καλύτερη περίπτωση, με ένα κολοσσιαίο πειραματικό εργαστήριο με συχνές απέραντες εκατόμβες νεκρών πειραματόζωων.
«Η ζωή είναι ωραία»! Ναι, μόνο που δεν της φαίνεται καθόλου!

Συνηθισμένα όντα

Συνηθισμένα όνταΕρευνητές που παρακολούθησαν τις κινήσεις 100.000 κατόχων κινητών τηλεφώνων, επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι οι άνθρωποι είναι όντα που λειτουργούν με βάση τη συνήθεια. Οι περισσότεροι από εμάς, πηγαίνουμε στη δουλειά ή το σχολείο και επιστρέφουμε στο σπίτι με χαρακτηριστικά προβλέψιμα μοτίβα, κάτι μάλιστα που οι ερευνητές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο στο σχεδιασμό αστικών υπηρεσιών.
«Παρά την ποικιλομορφία στην ταξιδιωτική ιστορία, οι άνθρωποι τελικά ακολουθούν απλές, προβλέψιμες διαδρομές στην καθημερινή τους ζωή», αναφέρει ο Άλμπερτ-Λάζλο Μπαραμπάσι, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
«Η ομοιότητα αυτή επηρεάζει όλα τα φαινόμενα που ορίζονται από την ανθρώπινη κινητικότητα, από την πρόληψη επιδημιών μέχρι τον αστικό σχεδιασμό», καταλήγει το κείμενο της μελέτης. Σύμφωνα με την έρευνα συνηθίζουμε τα πάντα, και ζούμε από τη ζωτική «μπανάνα» που θα μας σερβίρει καθημερινά ο κάθε λογής σχεδιαστής του μέλλοντός μας. Αλλιώς δεν εξηγείται η αφασία μας στο ότι ακούμε, το τι βλέπουμε, το τι τρώμε, το τι μας φορτώνουν καθημερινά.
Θέμα συνήθειας είναι και η ανεξάντλητη υπομονή μας για τις πράξεις και τα λόγια των αιρετών «σωτήρων» μας, αφού έτσι κι αλλιώς από συνήθεια τους ίδιους θα χρίσουμε ξανά σωτήρες με την «ελεύθερη» συνηθισμένη βούλησή μας.
Αφού η συνήθεια έχει γίνει η κανονική φύση μας, κάθε τι ασυνήθιστο μας φαίνεται παράλογο και αποδιοπομπαίο, αν παρ’ όλα αυτά κάποιο ασυνήθιστο φαινόμενο προέρχεται από την ανθρώπινη σκέψη και είναι για το καλό του κοινωνικού συνόλου, το προσπερνάμε και το καταδικάζουμε λόγω συνήθειας.
Η όραση (βλ. τηλεόραση) κατευθυνόμενη από συνήθεια, η ακοή (βλ. μουσική) τα ίδια, η γεύση (βλ. menu) τα ίδια, η σκέψη (βλ. οράματα σωτήρων) τα ίδια, η αφή (πιάσε ότι θέλεις) τα ίδια, όσο για την όσφρηση, μπες σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς.
Δεν μπορείς πια να προστρέξεις για βοήθεια στους συνανθρώπους, γιατί θα βρεις μπροστά σου συνηθειανθρώπους, που αν δεν υποκύψεις στα θέλω τους και τον διογκωμένο ατομισμό τους «θα σου τη στήσουν στη γωνία» για να σε κυνηγήσουν. Δεν πρόκειται για αγέλη σαρκοφάγων που κυνηγάνε για επιβίωση , εδώ πρόκειται για αγέλη συνηθειανθρώπων που δεν ξέρουν τι κυνηγάνε.
Προσοχή λοιπόν στις «αγέλες».
Αυτά τα λίγα από ένα «συνηθισμένο», αλλά απλό άνθρωπο.

‎i-Dosing Ψηφιακό Ναρκωτικό

Το ναρκωτικό που ήδη σημάδεψε τον εικοστό πρώτο αιώνα δεν θα μπορούσε παρά να κατασκευάζεται και να διακινείται μέσω Ιντερνετ. Τα σημερινά παιδιά «φτιάχνονται» χρησιμοποιώντας ακουστικά ! Ορισμένα MP3 που είναι διαθέσιμα για κατέβασμα online, υποτίθεται ότι δημιουργούν μια κατάσταση εκστάσεως. Η νέα πρακτική ονομάζεται ‎i-Dosing και απαιτεί ένα ζευγάρι ακουστικά και κάτι που να παίζει μουσική. Οι υπέρμαχοι του i-Dosing λένε ότι η έκσταση δημιουργείται από το «binaural beat effect»  Το binaural μπορεί να ερμηνευτεί ως αμφιωτικός  ή διακουστικός τόνος.
«Αμφιωτικό τονικό σήμα, αμφιωτικό ηχητικό σήμα. Άλλες ερμηνείες του binaural: διακουστικός, διωτικός (diotic), δίωτος (Γεωργούσης Παναγιώτης Ν. Αγγλοελληνικό Λεξικό Παιδαγωγικών και Ψυχολογικών Όρων, Αθήνα, Εκδόσεις Δελφοί, 2005, σελ. 35).”
Το αποτέλεσμα δημιουργείται από δυο ελαφρώς διαφορετικά ακουστικά σήματα που ακούγονται χωριστά από το αριστερό και το δεξιό αυτί. Αν ακούτε έναν ήχο 200Hz σε ένα αυτί και έναν 190Hz ήχο στο άλλο θα ακούσετε ένα 10Hz binaural beat (200 – 190 = 10). Αν ακούσετε δύο διαφορετικές συχνότητες σε κάθε αυτί, θα ακούσετε τη διαφορά μεταξύ των δύο, ως binaural beat.

Με ένα ψηφιακό ναρκωτικό, το οποίο σημειωτέον είναι νόμιμο, γιατί δεν έχει να κάνει με ουσίες και θεωρείται πλήρως «ασφαλές» και μη εθιστικό, μπορείτε να απελευθερώσετε ενδορφίνες, το λεγόμενο «χάπι ευτυχίας» [1] του οργανισμού σας, και να σας ανεβάσει την διάθεσή σας. Απλώς φοράτε τα ακουστικά και ηρεμείτε. Καθώς οι ήχοι τριγυρνάνε στο κεφάλι, αποκτάτε μια αίσθηση «καθαρότητας» και «αρμονίας». Μην προσπερνάτε τα εισαγωγικά στις λέξεις!

Ο εγκέφαλός σας είναι φυσικό να δημιουργεί και να απελευθερώνει ενδορφίνες, εγκεφαλίνες, ενδογενή οπιούχα και σεροτονίνη [1] η διάθεσή σας ανεβαίνει, οι πόνοι εξαφανίζονται, οι φόβοι και οι ανησυχίες επίσης.

Αισθάνεστε ότι η ευαισθησία σας αυξάνει. Ξαφνικά όλα φωτεινότερα και πιο όμορφα. Αισθάνεστε σαν μεγάλος σκηνοθέτης και βλέπετε την ζωή μέσα από ένα πολύ ειδικό φακό.

Μάλιστα!

Κανονικό ναρκωτικό και μάλιστα ελεύθερο και νόμιμο!


Ενα ψηφιακό ναρκωτικό

Ενα ναρκωτικό που λαμβάνεται χωρίς χάπια χωρίς ενέσεις χωρίς εισπνοές λέγεται ότι κάνει θραύση στους εφήβους και δημιουργεί «πονοκέφαλο» σε κάθε λογικό άνθρωπο, αφού το καινούριο ναρκωτικό είναι ηλεκτρονικό. Οι χρήστες το βρίσκουν σε ιστοσελίδες, τα βαποράκια το κατεβάζουν στον υπολογιστή τους και με ένα ειδικό πρόγραμμα που διατίθεται δωρεάν στο internet μπορούν να το αποσυμπιέσουν να το ακούσουν και να φτιαχτούν αφού τα ηχητικά κύματα δρουν ως ναρκωτικά και χτυπούν στον εγκέφαλο. Και φυσικά τον καίνε.

Πρόκειται όπως εξηγούν οι ειδικοί για συγκεκριμένα κύματα συχνότητας 3 έως 30 Hertz (τα λεγόμενα υποηχητικά κύματα) που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, τα κύματα άλφα (τα οποία κυμαίνονται από 7 έως 13 Hertz) έχουν χαλαρωτική δράση, όμως υπάρχουν και άλλα που προκαλούν αντιθέτως υπερδιέγερση και ευφορία.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει τέτοιες ιστοσελίδες όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «βρουν τη δόση τους». Μάλιστα, υπάρχει και ιστοσελίδα όπου παρέχονται οδηγίες χρήσης του νέου ναρκωτικού για τους αρχάριους και πωλούνται CDs με τραγούδια-«δόσεις». Όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και με τα κοινά ναρκωτικά, οι πρώτες χαμηλές «δόσεις» παρέχονται δωρεάν, με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών.

Ακόμα όμως και οι πιο ισχυρές «δόσεις» προσφέρονται σε πολύ χαμηλές τιμές (περίπου 5 ευρώ το τραγούδι), παρά το γεγονός ότι μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν αμέτρητες φορές. Την ίδια στιγμή, στο YouTube μπορεί να βρει κανείς πολλά σχετικά βιντεάκια και να δει νέους να παραληρούν από ευφορία τη στιγμή που δοκιμάζουν το ναρκωτικό της ψηφιακής εποχής.

Η χρήση των υποηχητικών κυμάτων δεν είναι κάτι καινούριο, όμως στη χώρα μας έχει σημάνει συναγερμός από τις αρχές του χρόνου καθώς αυξάνουν οι καταγγελίες γονιών που αναφέρουν ότι τα παιδιά τους μετά από ώρες σερφαρίσματος δείχνουν ανεξέλεγκτη συμπεριφορά.

Οι αστυνομικοί συνιστούν στους γονείς να ελέγχουν σε τι ιστοσελίδες μπαίνουν τα παιδιά τους, ενώ οι ειδικοί κάνουν όλο και περισσότερες έρευνες σχετικά με το μέγεθος και τις επιπτώσεις αυτού του νέου εθισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση των υποηχητικών κυμάτων δεν είναι κάτι καινούργιο για τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες στο εξωτερικό τα χρησιμοποιούν ως κατασταλτικά μέσα, για παράδειγμα, στις ντισκοτέκ ώστε να ηρεμούν τη νεολαία. Η χρήση τους έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και σε στρατιωτικούς χώρους. Παρ’ όλα αυτά, οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση των cyber-ναρκωτικών δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμα. Οι ειδικοί έχουν αρχίσει έρευνες σχετικά με το μέγεθος και τις επιπτώσεις του εθισμού.

Πρόσφατα, Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν και υπολόγισαν την αθροιστική επίδραση του ήχου και του ecstasy στον εγκέφαλο πειραματόζωων.

«Χορηγήσαμε σε ποντίκια μία μικρή δόση ecstasy ανίκανη να προκαλέσει την παραμικρή νευρολογική επίδραση και στη συνέχεια χορηγήσαμε στα ίδια ποντίκια μία “δόση” ήχου 95 ντεσιμπέλ, τη μέγιστη που επιτρέπεται στις ντισκοτέκ. Αμέσως διαπιστώσαμε ενίσχυση της επίδρασης του ecstasy.

Και όχι μόνο, όταν αυξήσαμε την αρχική δόση του ecstasy, η μετέπειτα δόση του ήχου προκάλεσε ενίσχυση της επίδρασης που διήρκεσε πέντε ολόκληρες ημέρες» εξήγησε ο Μικελάντζελο Ιανόνε, ερευνητής από το Ινστιτούτο Νευρολογικών Επιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών του Καταντζάρο.

«Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένα είδη ναρκωτικών, όπως για παράδειγμα το ecstasy, καταναλώνονται σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες σε περιστάσεις όπως ρέιβ-πάρτι, όπου προφανώς η μουσική ενισχύει την επίδρασή τους».

Η εταιρεία Digital Drug επειδή θεωρεί ότι είναι ένας ανοιχτός διαφανής οργανισμός δίνει παρακάτω τις συχνότητες που χρησιμοποιεί στην παραγωγή του Digital Drug CD:

0.5 – 1.5 Hz – Απελευθέρωση ενδορφίνης.

0.9 Hz – Αίσθημα ευφορίας.

2.5 Hz – Παραγωγή ενδογενών οπιούχων, ελαττώνουν τους πόνους και την ανησυχία.

4.0 Hz – Παραγωγή εγκεφαλινών για μειωμένο στρες.

10 Hz – Αυξημένη απελευθέρωση Σεροτονίνης. Ανέβασμα διαθέσεως, διεγερτικό τονωτικό.

14 Hz – Αίσθηση ενεργοποιήσεως, συγκέντρωση σε σκοπούς.

20.215 Hz – Δημιουργεί ασφαλή αποτελέσματα εικονικής χρήσεως LSD-25

30 Hz – Δημιουργεί ασφαλή αποτελέσματα εικονικής χρήσεως marijuana

33 Hz – Υπερευαισθησία, C. Συνείδηση

38 Hz – Απελευθέρωση ενδορφίνης.

46.98 Hz – Οπτικοποιημένα εφέ, όταν χρησιμοποιείται με 62.64 & 70.47 Hz

Carriers: 90 – 110 Hz – Αύξηση beta-ενδορφίνης, προκαλεί ηδονή.

111 Hz – Συνεχή έκκριση beta-ενδορφίνης.

Special effects

Light panning phaser effect on the 10 Hz chord

Τώρα τι να σας πω; Την δική μου άποψη, του τι σας κάνουν με αυτές τις χαμηλές συχνότητες; Πιστέψτε με δεν θέλετε να ξέρετε!!! Οι συχνότητες άντε σωστές είναι. Όμως πριν με κατηγορήσετε ξανά για συνωμοσιολόγο σας αφήνω εσάς να βρείτε τι παίζεται εδώ !

Δεν είναι δύσκολο, η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ, των κοιμισμένων ανθρώπων, προς το ταχύτατα επερχόμενο τέλος τους, ή θα έλεγα καλύτερα των ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΡΟΜΠΟΤ μια Γκρίζα ανθρωποειδή φυλή!

Καταστροφή της νοημοσύνης

Κοινωνία, σύγχρονος πολιτισμός και ο πόλεμος για την καταστροφή της νοημοσύνης

Ορισμοί εννοιών:

*Νοημοσύνη Ανθρώπου, νοούμε στο παρόν άρθρο, την ικανότητα λύσεως προβλημάτων (επιστημονικά, στρατιωτικά, κ.α) ή/και την μη τυχαία επιλογή μίας βέλτιστης (optimum) επιλογής σε πρόβλημα αποφάσεως, με χρήση ενός αλγορίθμου, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει λογικές διαδικασίες, σαν την επαναληπτική (iterative) διαδικασία ερωτήσεων [Γιατί; Διότι, Έχει έννοια] για τις αιτίες που πρέπει να κατανοηθούν. [2],[3].

*Νοημοσύνη Ανθρώπινου Οργανισμού, νοούμε την απόδοση σε λύση προβλημάτων του Οργανισμού (π.χ Κράτος, Ένοπλες Δυνάμεις, Πανεπιστήμια, Εμπορικοί Οργανισμοί, κ.α) με την έννοια της λήψεως βέλτιστων αποφάσεων, χώρο-χρονικά και ανά περίπτωση και την βέλτιστη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών.

*Βέλτιστη (Optimum) απόφαση, νοούμε την απόφαση εκείνη που μεγιστοποιεί την πιθανότητα για την εκπλήρωση ενός συνόλου στόχων χώρο-χρονικά και ταυτόχρονα όμως εξασφαλίζει και την εκπλήρωση των περιορισμών που έχουν τεθεί στο εν λόγω σύνολο των στόχων.

8 Πόλεμος Καταστροφής Νοημοσύνης [ΠΚΝ] [1] νοούμε την με δόλο ή με εγκληματική αμέλεια καταστροφή μερικώς ή ολικώς, προσωρινά ή μόνιμα της νοημοσύνης Ανθρώπου ή/και Ανθρώπινου οργανισμού. (Ο παραπάνω πόλεμος μπορεί να γίνει σε επίπεδα φυσικού προσώπου, νομικού προσώπου, Έθνους και Κράτους. Στην βαρύτατη του μορφή νομίζουμε ότι μπορεί να φθάσει έως των εγκλημάτων της προδοσίας του Έθνους και της εσχάτης προδοσίας [4])

2.Εισαγωγή: Πόλεμος για την καταστροφή της νοημοσύνης, ανθρωπότητα, ηθική, κοινωνία, πολιτική, χειραγώγηση, Ψυχολογία Τα πάντα στον αισθητό μας κόσμο εξαρτώνται από τους νόμους της φύσεως, από την «τύχη» και από τις αποφάσεις των ανθρώπων και των ζώων.

Από τους παραπάνω παράγοντες συνάγεται ότι η ανθρώπινη σκόπιμη επίδραση σε γήινο ή εξωγήινο σύστημα, στηρίζεται στην λήψη αποφάσεων και την εκτέλεση των. Ακολούθως, η κατάλληλη για τις χώρο-χρονικές ανάγκες εκλογή ενός συνόλου στόχων και η βέλτιστη επίτευξη του συνόλου των στόχων είναι βασική συνάρτηση της ανθρώπινης νοημοσύνης και της νοημοσύνης των ανθρωπίνων οργανισμών.

Λόγω των παραπάνω, συνάγεται ότι η καταστροφή της νοημοσύνης ανθρώπου ή/και ανθρώπινου οργανισμού, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε καταστροφή του ανθρώπου ή/και του ανθρώπινου οργανισμού, λόγω συνεπειών «ηλιθίων» αποφάσεων των. Επιπλέον είναι δυνατόν, ο άνθρωπος ή/και ο ανθρώπινος οργανισμός με κατεστραμμένη (σε ορισμένο βαθμό) την νοημοσύνη του να γίνει πειθήνιο όργανο που να εκτελεί, πολλές φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνει, τις εντολές του ανθρώπου ή/και του οργανισμού που κάνει ΠΚΝ εναντίων του. (Η Βλακεία Είναι η πιο επικίνδυνη δύναμη του κόσμου (1) και Βλακοκρατία και Βυζαντινοκρατία στην Νεώτερη Ελλάδα (2)

Από τα παραπάνω είναι προφανής η θεμελιώδης σημασία του θέματος της αντιλήψεως και κατανοήσεως ότι γίνεται ΠΚΝ σε ανθρώπους και ανθρώπινους οργανισμούς και ακολούθως της θεμελιώδους ανάγκης της αναπτύξεως σχετικής άμυνας στον ΠΚΝ σε επίπεδο ανθρώπων, Έθνους και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωση για τον αναγνώστη/μελετητή: Επειδή κάποιες μέθοδοι του ΠΚΝ μπορούν να ενταχθούν σε πολλές κατηγορίες, για αυτή την αιτία υπάρχει αναγκαία επανάληψη του κειμένου σε διαφορετικές κατηγορίες , για την αύξηση της λογικής πληρότητας των κατηγοριών. Έλλειψη κινήτρων και αμοιβής κινήτρων. Αναξιοκρατία, ανηθικότητα. Έλλειψη ή καταστροφή ποιότητας γνώσεων. Καταστροφικές παραγωγές Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας,ανθρωπότητα, ηθική, κοινωνία, νοημοσύνη, πολιτική, χειραγώγηση, Ψυχολογία.


3. Μερικές μέθοδοι του ΠΚΝ: Η γενική ιδέα στις μεθόδους ΠΚΝ είναι να δημιουργήσουν εμπόδια ή να μειώσουν την αποδοτικότητα της (ή των) διαδικασίας(ων) λύσεως προβλήματος(ων) στον Άνθρωπο ή/και στον Ανθρώπινο οργανισμό. Έλλειψη κινήτρων και αμοιβής κινήτρων (έλλειψη motivation): Όταν σε ένα οργανισμό δεν υπάρχουν κίνητρα (π.χ. οικονομική διαφοροποίηση μισθών και bonus, προώθηση στην ιεραρχία και στην κατάλληλη θέση εργασίας των ανθρώπων με τα κατάλληλα προσόντα, δημιουργία ενδιαφέροντος για την εργασία, ηθικά βραβεία, κ.α) τότε δεν δημιουργείται διάθεση για την χρήση της νοημοσύνης και για λύση προβλημάτων, αλλά προκαλείται η τάση για αδιαφορία και τεμπελιά.

Αντιθέτως τα bonus (χρηματικά βραβεία, ηθικά βραβεία, κ.α) που δίνονται αξιοκρατικά, όπως και η αξιοκρατική και αξιόλογη αμοιβή των συμβούλων, εκπαιδευτών, του επιστημονικά εκπαιδευμένου και ειδικευμένου προσωπικού, κ.α προσελκύει και αναπτύσσει το ενδιαφέρον του προσωπικού με υψηλά προσόντα και υψηλής νοημοσύνης και γνώσεων. [14] [25]. Ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη απαιτούν οι περιπτώσεις που όχι μόνο δεν δίνονται κίνητρα για την ανάπτυξη της νοημοσύνης, αλλά αντιθέτως δίνονται αντικίνητρα με αποτέλεσμα την καταστροφή της νοημοσύνης (ΠΚΝ).

Για παράδειγμα σε ένα Κράτος είναι δυνατόν να μεγιστοποιούνται τα εισοδήματα επαγγελμάτων «αποβλακώσεως» του κοινού {π.χ των τραγουδιστών που χρησιμοποιούν τραγούδια αποβλακώσεως όπως μίας φράσεως που επαναλαμβάνεται συνεχώς σε ένταση φωνής που προκαλεί πόνο στα αυτιά και καθιστά αδύνατη κάθε συναισθηματική ή λογική συνομιλία , το μονότονο των ποδοσφαιριστών (που ίσως σκόπιμα –ΠΚΝ- προβάλλονται πρώτοι στα ΜΜΕ, καθυστερώντας τις ειδήσεις ακόμα και για τις συναντήσεις των Αρχηγών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πολύ υψηλά ημερομίσθια εργατών με γνώσεις μίας ή δύο τάξεων Δημοτικού, κ.τ.λ}, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούνται τα εισοδήματα ανθρώπων και επαγγελμάτων «υψηλής νοημοσύνης» που δύνανται να ανυψώσουν την νοημοσύνη του κοινού {π.χ άριστοι επιστήμονες με μεταπτυχιακά και άλλων διανοητικά και δημιουργικά εργαζομένων ανθρώπων}

Με συνέπεια να είναι σχεδόν αδύνατο άριστοι επιστήμονες να αγοράζουν τα πανάκριβα επιστημονικά συγγράμματα που απαιτούνται στην επιστημονική εργασία των και η ποιότητα της ζωής των και η αξιοπρέπεια της διαβίωσης των να είναι πολύ υποβαθμισμένη και να στερούνται κοινωνικής αναγνώρισης, λόγω των οικονομικών περιορισμών που υφίστανται, με συνέπεια η νοημοσύνη των, η διάθεση για πρωτοποριακή εργασία και η αποδοτικότητα στην εργασία των να είναι υπερβολικά μειωμένες συγκριτικά με τις ικανότητες των.

3.1 Τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μικροπρόθεσμα μπορεί να είναι ολέθρια για τα Εθνικά συμφέροντα διότι ελαχιστοποιούνται οι Εθνικές ικανότητες για την ανάπτυξη και πρωτοπορία του Έθνους στον Διεθνή και Εθνικό τομέα και ελαχιστοποιείται η ικανότητα η/και αποδοτικότητα της επιστημονικής ανάλυσης και βέλτιστης λύσης των προβλημάτων του Έθνους, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες για πλήθος μελλοντικών καταστρεπτικών συνεπειών και χαμένων ευκαιριών για τα Εθνικά συμφέροντα.

Σε Εθνικό επίπεδο νομίζουμε ότι η μεγιστοποίηση των εισοδημάτων «πηγών αποβλακώσεως» με ταυτόχρονη την ελαχιστοποίηση των εισοδημάτων των «πηγών νοημοσύνης και δημιουργικών γνώσεων» είναι ουσιαστικά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πολέμου καταστροφής νοημοσύνης και πολιτισμού, ενός οργανισμού (Εθνους,κ.α). Τούτο γίνεται ακόμα χειρότερο όταν ο λαός διδάσκεται από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας να χρησιμοποιεί τα «προϊόντα» και τις «υπηρεσίες» των «πηγών αποβλακώσεως» και ταυτόχρονα δεν πληροφορείται σχεδόν καθόλου (εκτός ιατρικής) για την εξέλιξη των επιστημών, τεχνολογίας και δημιουργικού πολιτισμού.

3.2 Έλλειψη ή καταστροφή δημιουργικής ιεραρχίας οργανισμών (π.χ αναξιοκρατία, ανηθικότητα, κ.τ.λ)  Η δημιουργική ιεραρχία των οργανισμών είναι θεμελιώδης παράγων καθορισμού στο ποίες αποφάσεις θα εκτελούνται και στο να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα πού μπορεί να βελτιστοποιήσει την απόδοση της εργασίας και των διαθεσίμων πόρων του ανθρώπινου οργανισμού. Δυστυχώς στην πραγματικότητα υπάρχουν ζωτικά καταστρεπτικές καταστάσεις για τους ανθρώπινους οργανισμούς(Κράτος, Ιδιωτικές εταιρείες,κ.α).

Για παράδειγμα ίσως στις Κρατικές υπηρεσίες και στις Ένοπλες δυνάμεις αριστούχοι επιστήμονες ή Καθηγητές Πανεπιστημίων ή αριστούχοι στην εκτέλεση εκπαιδευτικών ασκήσεων ή υψηλά διακρινόμενοι σε πραγματικά περιστατικά δεν αμείβονται, αλλά αγνοούνται ή το χειρότερο δεν προαγάγονται στους κατάλληλους βαθμούς και θέσεις εργασίας, διότι προωθούνται άλλοι που χρησιμοποιούν π.χ φιλικές ή πολιτικές διασυνδέσεις ή δολιοφθορά ή με τις έμμεσες επιρροές από ξένα κράτη και ξένα συμφέροντα, κ.τ.λ.. Τότε καταστρέφεται η νοημοσύνη του Ανθρώπινου οργανισμού (π.χ. Κράτους, Ενόπλων δυνάμεων, κ.α) και η νοημοσύνη του Ανθρώπου (λόγω ψυχοσωματικών προβλημάτων από αδικίες, κ.α).

Κλασσικό ζωτικό παράδειγμα ΠΚΝ στις Ένοπλες δυνάμεις είναι η καταστροφή των πιο νοημόνων αξιωματικών εν τη γενέσει των, με το να γίνονται στατιστικά απλοί στρατιώτες ή υπαξιωματικοί Καθηγητές Πανεπιστημίου και αριστούχοι επιστήμονες, λόγω σχετικών διατάξεων των ενόπλων δυνάμεων που ίσως έγιναν υπό έμμεση επιρροή από ξένες δυνάμεις εκμεταλλευόμενες τα συμπλέγματα των στρατιωτικών (π.χ εγωϊσμό,κ.α). Οι συνέπειες των παραπάνω είναι καταστρεπτικές για το Έθνος και επηρεάζουν καταστρεπτικά πολλά Εθνικά συμφέροντα έως και αυτή την εδαφική ακεραιότητα του έθνους (π.χ ως συνέπεια ίσως ηλιθίων αποφάσεων ή αδυναμίας λύσεων προβλημάτων με τον βέλτιστο χώρο-χρονικά και ανά περίπτωση τρόπο σε κρίσιμες στιγμές, κ.τ.λ) [5].

Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας και των ειδικευμένων γνώσεων αλλά και των ολιστικών (globalview) δι-επιστημονικών γνώσεων, ορισμένοι άνθρωποι κρίνονται αναντικατάστατοι και η μη αξιοποίηση των από το Κράτος ή από Ιδιωτική επιχείρηση μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το Κράτος ή την ιδιωτική επιχείρηση με το να μη ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και το Κράτος να υποστεί καταστροφές στον εσωτερικό τομέα ή/και στις διεθνείς δραστηριότητες του και η ιδιωτική επιχείρηση ίσως να οδηγηθεί σε πτώχευση.


3.3 Έλλειψη ή καταστροφή ποιότητας γνώσεων (εκπαίδευση, πληροφόρηση κ.α) Η χρήση εντυπωσιακών λέξεων ψυχολογικής επιρροής με ταυτόχρονη καταστροφή της ακριβολογίας στην πληροφόρηση, η περιγραφή και ο τονισμός μη ουσιωδών πληροφοριών, η απόσπαση της προσοχής σε πλήθος ασχέτων πληροφοριών, ενώ ταυτόχρονα να αποκρύπτονται οι αρχές και τα «κλειδιά» πληροφορίες, η μερική πληροφόρηση και η απόκρυψη της συνολικής «εικόνας» του θέματος, η μονομερής πληροφόρηση και ο αποκλεισμός της γνώσεων των πολλών απόψεων (π.χ ίσως ως μοναδική πληροφόρηση είναι κάποια εγχειρίδια του ΝΑΤΟ και σχεδόν κανένα ή ελάχιστα Πανεπιστημιακά συγγράμματα και επιστημονικά περιοδικά σε Εθνικές πολεμικές βιομηχανίες) είναι μέθοδοι ΠΚΝ.

Ακόμα το να υπάρχουν πλήθος βιβλίων για χρήσεις προϊόντων (π.χ πληροφορικής) ενώ ταυτόχρονα να υπάρχει σχεδόν ανυπαρξία βιβλίων για την κατανόηση αρχών και λεπτομερειών για την σχεδίαση νέων προϊόντων, ή η μεγάλη έλλειψη αρίστων συγγραμμάτων και η διαθεσιμότητα χαμηλής ποιότητας συγγραμμάτων που πολυδιαφημίζονται είναι επίσης μέθοδοι του ΠΚΝ.
Επίσης η πολυδιαφήμιση και ευρεία διαφήμιση από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) {Τηλεόραση, τύπος, ραδιόφωνο, κ.α} θεμάτων αποβλακώσεως και καταστροφής νοημοσύνης (π.χ οι ηλιθιότητες της αστρολογίας, τα παιχνίδια απομνημόνευσης αχρήστων πληροφοριών κ.α) με ταυτόχρονο τον σχεδόν πλήρη αποκλεισμό της νοήμονος πληροφόρησης (π.χ επιτευγμάτων των επιστημών, της τεχνολογίας, της φιλοσοφίας και επιστημονικού και δημιουργικού κοινωνικού προβληματισμού, κ.α) είναι μέθοδοι ΠΚΝ κατά των πολιτών του Κράτους.
Η διδασκαλία θεμάτων με χαμηλή ή ίσως παραπλανητικής ποιότητας πληροφόρηση από βιβλία ή καθηγητές που ίσως έμμεσα επηρεάζονται, πολλάκις με άγνοια των, από τα συμφέροντα ξένων κρατών ή ξένοι σύμβουλοι σε Εθνικούς οργανισμούς που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα και είναι δυνατόν να επηρεάσουν την κατεύθυνσηπρος την λήψη αποφάσεων (Κρατικές,Επιστημονικές, κ.α) αφήνοντας ίσως μόνο την ελευθερία στους πολίτες ή στους Εθνικούς οργανισμούς να διαμορφώσουν τις ασήμαντες λεπτομέρειες, είναι μέθοδοι ΠΚΝ.
Στην πρόοδο της επιστήμης/τεχνολογίας οικονομικά συμφέροντα είναι ίσως δυνατόν να επιτρέπουν την ευρεία διαφήμιση και προώθηση βασικών θεωριών και ιδεών προς ορισμένες κατευθύνσεις που προέρχονται απόπολυδιαφημισμένα επιστημονικά Ιδρύματα, αφήνοντας την ελευθερία των λεπτομερειών σε αυτές τις κατευθύνσεις σε άλλους , ίσως με κάποιο έλεγχο των διεθνών επιστημονικών περιοδικών και έλεγχο της προώθησης των ιδεών στο διεθνές δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών το INTERNET, μέσω ίσως του ελέγχου των πιο δημοφιλών searchengines του INTERNET.

Η έλλειψη χρηματοδότησης για την δημιουργία βιβλιοθηκών και η κακή επιλογή συγγραμμάτων σε επιστημονικές βιβλιοθήκες οργανισμών είναι επίσης μία αποτελεσματική μέθοδος ΠΚΝ διότι στερεί την ποιοτική πληροφόρηση πάνω στην οποία στηρίζεται η λήψη των βέλτιστων αποφάσεων.

Η μονόπλευρη πληροφόρηση στενεύει τους διανοητικούς ορίζοντες, γι αυτό για παράδειγμα ας σκεπτόμεθα ότι από κάθε πολιτικό κόμμα ή κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο (ακόμα και από παιδί ή τελείως άσχετο με την επιστήμη μας άνθρωπο) μπορεί να προκύψει άμεσα ή έμμεσα μία καλή ιδέα, και μία καλή ιδέα μπορεί να οδηγήσει σε μία πολύ επιτυχή λύση ενός προβλήματος, γι αυτό πρέπει να ακούμε με προσοχή κάθε καλή ιδέα και φυσικά να αναγνωρίζουμε και να αμείβουμε την πηγή προέλευσης της καλής ιδέας, ώστε το άτομο να ενθαρρύνεται και να συνεχίζει να μας παρέχει τις ιδέες του.

Ένα άλλο παράδειγμα μεθόδου ΠΚΝ είναι σε εκπαιδευτικές εξετάσεις (π.χ σε Πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κ.α) να δίνονται πολύ εύκολα θέματα, οπότε οι περισσότεροι υποψήφιοι βρίσκουν την σωστή απάντηση στα θέματα, με συνέπεια τότε η επιλογή των υποψηφίων να γίνεται με άσχετα κριτήρια προς τα θέματα της εξέτασης, για παράδειγμα με κριτήρια καλλιγραφίας, εύσχημον του γραπτού, ορθογραφίας, καθαρότητας της γραφής χωρίς διαγραφές και μουτζούρες και …την τύχη ποιός εξεταστής θα διορθώσει το γραπτό με σκοπό να γίνει η διαφοροποίηση μεταξύ ενός επιτυχούς βαθμού π.χ. 19.0 και ενός αποτυχόντος βαθμού 18.5.

Η επιλογή των υποψηφίων με πολύ δύσκολα προβλήματα με μεγάλη διακριτικότητα θα διακρίνει εκείνον που έλυσε το πρόβλημα, από εκείνον που δεν το έλυσε, με αποτέλεσμα να επιτύχουν οι υποψήφιοι με ουσιώδη κριτήρια κριτικής σκέψεως, ικανότητας λύσεως δύσκολων προβλημάτων και επαρκών γνώσεων. Ας θυμηθούμε ότι οι μεγαλύτερες διάνοιες των θετικών επιστημών ήταν κακογράφοι και ατημέλητοι στην γραφή με συνέπεια σε ένα εξεταστικό σύστημα με πολύ εύκολα θέματα θα κατατασσόντουσαν ίσως στην κατηγορία των αποτυχημένων υποψηφίων, διότι άλλοι υποψήφιοι (που και αυτοί έλυσαν τα πολύ εύκολα προβλήματα) θα υπερτερούσαν στα άσχετα δευτερεύοντα κριτήρια επιλογής.

Πρέπει βέβαια να είναι προφανές ότι οι μελλοντικοί επιστήμονες με υψηλή δημιουργική νοημοσύνη και γνώσεις είναι το θεμέλιο της μελλοντικής ευτυχίας του Έθνους , διότι έτσι μεγιστοποιείται ο ανθρώπινος παράγων για την λήψη βέλτιστων χώρο-χρονικών και ανά περίπτωση αποφάσεων στις δραστηριότητες του Έθνους.

3.4 Καταστροφικές παραγωγές Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) Τα ΜΜΕ χρησιμοποιούνται κυρίως για την ενημέρωση και την διασκέδαση του κοινού. Όμως πρέπει να υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια και στις δυο παραπάνω δραστηριότητες υπό την έννοια της προστασίας της νοημοσύνης, της ψυχοσωματικής υγείας των ανθρώπων και του Δικαίου. Η δε ποιότητα της διασκέδασης να είναι ποιοτικά ανώτερη σε ανθρώπινο πολιτισμό, σε σύγκριση με την ζωώδη συμπεριφορά και τα ζωώδη ένστικτα.

Στην ενημέρωση από τα ΜΜΕ στην πλειονότητα γίνεται ΠΚΝ με το να μην παρουσιάζονται τα σημαντικά και ουσιώδη γεγονότα, υπό την έννοια των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά με το να παρουσιάζονται σε μακρύτατο χρονικό διάστημα ασήμαντες λεπτομέρειες, με πολλάκις κρυμμένη την ουσία των γεγονότων, με συνέπεια το κοινό να παρακολουθεί την «ενημέρωση» επί μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να καταλαβαίνει τι πραγματικά έχει συμβεί, αλλά να υφίσταται μόνο συναισθηματική επιρροή υπό την μορφή θεατρινισμών, με αποτέλεσμα να αδρανοποιείται η κριτική σκέψη και η νοημοσύνη του τηλεθεατή, ακροατή και αναγνώστη.

Οι ειδήσεις των ΜΜΕ αναφέρονται σχεδόν πάντα(στατιστικά) σε τρομακτικά και δραματικά γεγονότα, με σχεδόν πλήρη έλλειψη ανακοινώσεως ευχάριστων γεγονότων ή ανακοινώσεων επιστημονικής προόδου(εκτός της ιατρικής), με συνέπεια η αντίληψη της πραγματικότητας του κοινού σημαντικά να παραμορφώνεται σχετικά με την πραγματική εικόνα της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αδιαφορία και τεράστια ανοχή για μεγάλα κακουργήματα και εχθρότητα προς τον άγνωστο άνθρωπο με συνέπεια να συμβάλει στην κοινωνική απομόνωση του ανθρώπου και σε κοινωνικά προβλήματα που υποβαθμίζουν σημαντικά την αποδοτικότητα της χρήσεως της νοημοσύνης. Η απόδοση της ανώτερης νοημοσύνης σημαντικά αυξάνει όταν το κοινωνικό της περιβάλλον είναι δημιουργικό με την έννοια της δημιουργικής οικογένειας, της Δικαιοσύνης και της δημιουργικής ηθικής.

Μια άλλη μέθοδος ΠΚΝ που χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ είναι οι παραγωγές και οι διαφημίσεις σε μεγάλη συχνότητα να παρουσιάζουν αστρολόγους,μάγους και άλλους «τσαρλατάνους-απατεώνες» που αποβλακώνουν το κοινό, εκμεταλλευόμενοι ζωτικά συναισθηματικά προβλήματα κυρίως των γυναικών, αλλά δυστυχώς παρόμοιες ηλιθιότητες έχουν επιχειρηθεί να αποβλακώσουν μέχρι πιλότους αεροπλάνων (π.χ με την μέθοδο των βιορυθμών) δημιουργώντας έτσι καταστρεπτικά προβλήματα λόγω των προλήψεων, με το να τους προκαλείται έτσι κακοτυχία, επειδή ψάχνουν να την βρουν, με το να συσχετίζουν ΑΣΧΕΤΑ γεγονότα με αυτά που αναμένουν από τις προλήψεις τους.

Μία άλλη μέθοδος ΠΚΝ είναι τα τηλεπαιχνίδια που τονίζουν υπέρμετρα την χρήση της απομνημόνευσης σε άχρηστες γνώσεις και αποκλείουν την χρήση της κριτικής και της νοημοσύνης και αμείβουν με βραβεία την άχρηστη γνώση.

Μια άλλη συνέπεια της τρομοκρατίας που προωθούν τα ΜΜΕ είναι ότι τρομοκρατούν τον πολίτη και έτσι τον κάνουν πιο επιρρεπή στον έλεγχο που τα ΜΜΕ επιβάλουν στατιστικά στην σκέψη (π.χ τι θέματα θα συζητά και τι θα ενδιαφέρεται το κοινό, κ.τ.λ) και στην συμπεριφορά του κοινού(άμεσες ή/και έμμεσες επιρροές από φίλους, διαφημίσεις και σαπουνόπερες (classicalconditioning-Ivan Pavlov) για το τι να πράξουν και το τι αμείψουν (operantconditioning-Skinner), με αποτέλεσμα το κοινό, στατιστικά, να συμπεριφέρεται σαν «ρομποτάκι» «τηλεκατευθυνόμενο» από τα ΜΜΕ.

Με αυτή την μέθοδο του ΠΚΝ μειώνεται στατιστικά, σημαντικότατα η νοημοσύνη και τα δημιουργικά ενδιαφέροντα του κοινού. Οι συνέπειες είναι σημαντικότατες μακροπρόθεσμα για τα Εθνικά συμφέροντα, διότι μελλοντικά δεν θα υπάρχουν ευρέως διαθέσιμοι άνθρωποι υψηλής νοημοσύνης και γνώσεων για να παίρνουν τις βέλτιστες αποφάσεις στα πολύ δύσκολα και περίπλοκα προβλήματα που θα δημιουργούνται με την ταχύτατη και ίσως ανεξέλεγκτη, σε κάποιες συνέπειες της, εξέλιξης των επιστημών, της τεχνολογίας  και των διεθνών σχέσεων.

Επιπλέον η συνήθης άρνηση στο να πληροφορήσουν το κοινό για σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις (εκτός ίσως της ιατρικής) καταστρέφει τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της διανόησης και της νοημοσύνης του κοινού, με το να στερεί στους πολίτες την δυνατότητα να αναπτύξουν ενδιαφέροντα και συζητήσεις σε επιστημονικά θέματα και σχετικούς νοήμονες προβληματισμούς, με συνέπεια η νοημοσύνη και η ποιότητα των γνώσεων του κοινού να κρατείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αντιθέτως τα ΜΜΕ έχουν διαμορφώσει πρότυπα για τα «όνειρα» της νεολαίας με σκοπό την μίμηση των ποδοσφαιριστών, τραγουδιστών «σκυλάδικων τραγουδιών και ανήθικων ηθοποιών, αντί η νεολαία να ενθαρρύνεται και να θαυμάζει διακεκριμένους ανθρώπους της επιστήμης, της δημιουργικής νοημοσύνης και διανόησης και του δημιουργικού πολιτισμού.

Οι παραγωγές των ΜΜΕ είναι δυνατόν να επηρεάζουν την αντίληψη του κοινού [26], με την έννοια ότι τα ΜΜΕ μπορούν να κάνουν διαχείριση της αντίληψης (perception management) του κοινού διότι του υποβάλουν πιθανές ερμηνείες που είναι σύμφωνες με τα συμφέροντα των συγκεκριμένων παραγωγών των ΜΜΕ. Για παράδειγμα τα υπέρμετρης βίας και τρομοκρατίας φιλμ των ΗΠΑ στατιστικά αυξάνουν την πιθανότητα μια συμπεριφορά ή/και ένα γεγονός να ερμηνευθεί από την αντίληψη του ανθρώπου ως απειλητικό.

Εάν ο άνθρωπος ζεί σε ένα διαρκές απειλητικό περιβάλλον (που μπορεί να είναι και αποτέλεσμα της βίας και τρομοκρατίας των ΜΜΕ) τότε μειώνεται σημαντικά η ικανότητα του για πολύ μεγάλη πρωτοτυπία (creativity) και για λύση πολύ περίπλοκων προβλημάτων, δηλαδή υφίσταται ΠΚΝ που μειώνουν σημαντικά την απόδοση της χρήσεως της νοημοσύνης. Οι επιδράσεις των ΜΜΕ στην λειτουργία της αντίληψης του κοινού μπορεί να είναι καταστρεπτική για την νοημοσύνη του ανθρώπου, διότι μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες ερμηνείες γεγονότων και συνεπώς σε λάθος ορισμό προβλήματος, με αποτέλεσμα να δοθούν λάθος ή παραπλανητικές «λύσεις» στην «πραγματικότητα» που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος, και βάση αυτής (της υποκειμενικής πραγματικότητας) να παίρνει αποφάσεις, συνεπώς τα παραπάνω είναι μία μέθοδος ΠΚΝ.

Στην σύγχρονη μας εποχή μια άλλη διεθνής μέθοδος ΠΚΝ είναι ο έλεγχος του διεθνούς δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών INTERNET με τις πιο δημοφιλήςsearchengines (προγράμματα έρευνας) σαν τα Yahoo, Altavista, Lycos, Netscape, Microsoft, κ.α στα οποία δίδεις λέξεις «κλειδιά» και σου βρίσκουν τις σχετικές διευθύνσεις όπου υπάρχουν πληροφορίες που σχετίζονται με τις λέξεις κλειδιά που έχεις δώσει. Οι πιο δημοφιλής searchengines (όλες στις ΗΠΑ) φαίνεται ότι συνεργάζονται για να ελέγχουν την αναζήτηση των πληροφοριών από το INTERNET όπως για παράδειγμα αναφέρεται στο παρακάτω περιστατικό:

Ο συγγραφέας του παρόντος άρθρου έχει αναπτύξει την επιστημονική θεωρία «Θεωρία εξέλιξης ενός νοήμονος οικοσυστήματος» που σημαντικά τροποποιεί την θεωρία εξελίξεως (ενός οικοσυστήματος) του Δαρβίνου για να ισχύει στην σύγχρονη μας εποχή της υψηλής νοημοσύνης/γνώσεων και τεχνολογίας. Η θεωρία αυτή δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό των ενώσεων των Ολλανδών και Γάλλων Θεωρητικών Βιολόγων το “Acta Biotheoretica” 45(2) June 1997, p. 181-182 και υπάρχει και η σχετική διεύθυνση του συγγραφέως στο  www.ncmr.gr/Kondylakis.html.

Η Θεωρία για την εξέλιξη του νοήμονος οικοσυστήματος έχει σημαντικές επιδράσεις στην Βιολογία, Νοημοσύνη, Κοινωνιολογία, Ηθική, Θρησκεία, Φιλοσοφία, Οικονομία, Ψυχολογία και γενικότερα σε πολλές επιστήμες και στην τεχνολογία, με συνέπεια να θεωρείται ζωτική η ενημέρωση του διεθνούς επιστημονικού κοινού για την νέα θεωρία.

Ο συγγραφέας (που έχει κάνει επιστημονική έρευνα και στην πληροφορική) προσπάθησε 2-4 φορές σε ένα έτος (και το έλεγξε και ο ποίο έμπειρος στην πληροφορική επιστήμων της εργασίας του) να υποβάλει την διεύθυνση της εν λόγω θεωρίας του στο internet στις searchengines Yahoo, Altavista, Lycos, Netscape, Microsoft και μερικές άλλες (και μία Ελληνική) αλλά σε καμία δεν έγινε δεκτή (εκτός την Altavista) με συνέπεια μία σημαντική επιστημονική ανακάλυψη να μην μπορεί να προωθηθεί διεθνώς. (Πεϊπερολογία- Paperology (3)

Οι συνέπειες του παραπάνω περιστατικού ίσως δεν είναι αμέσως προφανείς γι αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η έλλειψη μιας ΔΗΜΟΦΙΛΟΥΣ searchengine που θα υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως συνέπεια σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις Ευρωπαίων Επιστημόνων αλλά και Ευρωπαϊκών νέων και καινοτόμων εμπορικών προϊόντων να μην μπορούν να γίνουν ευρέως γνωστά στο διεθνές κοινό, με τεράστιες συνέπειες για την Ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, οικονομία και άλλες σημαντικές δραστηριότητες.


3.5 Καταστροφικά για την δημιουργική νοημοσύνη οικοσυστήματα εργασίας και διαβιώσεως: Είναι προφανές ότι εργασία ή/και διαβίωση σε οικοσυστήματα με π.χ δονήσεις κομπρεσέρ, ισχυρή μόλυνση καυσαερίων, ανυπαρξία επαρκούς χώρου εργασίας χωρίς τα αναγκαία έπιπλα και άλλα απαιτούμενα μέσα, ελλιπής φωτισμός,καταθληπτικός χρωματισμός ή πολύ έντονος και ερεθιστικός χρωματισμός χώρων που κουράζει την όραση και το συναίσθημα, παντελής έλλειψης δένδρων και φυτών, έλλειψη δημιουργικής διακόσμησης, έλλειψη εργονομίας και καθαριότητος στο περιβάλλον και σοβαρότατα συγκοινωνιακά προβλήματα στην προσέλευση και αναχώρηση από την εργασία (ή την οικία) σοβαρότατα υποβαθμίζουν την απόδοση της χρήσης της νοημοσύνης και της διανοητικής εργασίας. Με άλλα λόγια η δημιουργία των παραπάνω καταστάσεων είναι μία πολύ αποτελεσματική μέθοδος ΠΚΝ.

Έτσι για παράδειγμα τεράστια είναι η διαφορά (κυρίως στην λύση πολύ περίπλοκων προβλημάτων και όχι τόσο για χειρονακτικές εργασίες) όταν κάποιος εργάζεται σε ένα παλιό κτίριο στο ισόγειο της πλατείας Ομονοίας των Αθηνών και όταν κάποιος εργάζεται σε ένα όμορφο νησί της Ελλάδος ή σε ένα πευκόφυτο εξοχικό περιβάλλον σε ένα σωστά σχεδιασμένο λειτουργικά κτίριο [27]. Προφανώς τα ίδια ισχύουν για ΠΚΝ όταν ένας κατοικεί σε ένα χωρίς ήλιο υπόγειο (επειδή ως… επιστήμων δεν έχει επαρκή οικονομικά) σε αντίθεση με μία κατοικία σε μία ήσυχη νησιώτικη παραλία (π.χ ενός πλούσιου…ποδοσφαιριστή).

3.6 Καταστροφικές Κρατικές πολιτικές (γραφειοκρατία,χρονοβόρες διαδικασίες, Ρουσφετολογία, αναξιοκρατία, έλλειψη οργάνωσης κ.α) Είναι προφανές ότι η γραφειοκρατία εξασκεί ψυχολογικό πόλεμο στην απόδοση της χρήσης της νοημοσύνης διότι προκαλεί εκνευρισμούς, υπερβολική δαπάνη χρόνου σε άσχετες και πολλάκις άχρηστες διαδικασίες και αντιπερισπασμό από την κυρία εργασία, απογοητεύσεις(ιδίως αν τα προβλήματα προκαλούνται από υπαλλήλους που εκβιάζουν για τον χρηματισμό τους) και γενικώς είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ΠΚΝ.

Η αναξιοκρατία (π.χ λόγω φιλικών ή πολιτικών διασυνδέσεων) και η ρουσφετολογία δημιουργεί ανίκανους προϊστάμενους που πολλάκις από φόβο να μην χάσουν την θέση των, με εξουσιαστικές μεθόδους προσπαθούν να καταστρέψουν την νοημοσύνη και την διάθεση για εργασία των υφισταμένων τους(π.χ τους υποχρεώνουν (με την απειλή της απόλυσης ή με ψυχολογικές μεθόδους) σε τυφλή υπακοή διαταγών τους που πολλές φορές μπορεί να είναι μακροχρόνια ολέθριες για τον Οργανισμό (Έθνος, εμπορική επιχείρηση,κ.τλ) και ακόμα για το κοινό(π.χ σε οργανισμούς Πυρηνικών Αντιδραστήρων [13]  Γενετικής, Πληροφορικής, κ.α) και σε αποτυχίες των που οφείλονται στην ανικανότητα των, επιρρίπτουν τις ευθύνες στους υφιστάμενους των, ενώ ταυτόχρονα προωθούν και προαγάγουν χαμηλότερης απόδοσης από τον εαυτό τους υφισταμένους για να μπορούν να διατηρούν την ανίκανη εξουσία των κ.τ.λ.).

Συνέπεια των παραπάνω συνθηκών και του ΠΚΝ είναι τα αντικίνητρα που προκαλούνται για την χρήση και ανάπτυξη της νοημοσύνης, με συνέπεια άριστοι υφιστάμενοι να υποβάλουν την παραίτηση των από τον οργανισμό που εργάζονται, με αποτέλεσμα την καταστροφή της νοημοσύνης του Ανθρώπινου οργανισμού ή ικανότατοι υφιστάμενοι να παραμένουν ως άβουλα όντα προσδοκώντας μόνο την … συνταξιοδότηση των, με κατεστραμμένη την νοημοσύνη των και με ψυχοσωματικά προβλήματα λόγω των παραπάνω καταστάσεων.

Καταστροφικά για την δημιουργική νοημοσύνη οικοσυστήματα εργασίας, διαβιώσεως και μισθολογικές νομοθεσίες. Γραφειοκρατία, χρονοβόρες διαδικασίες, Ρουσφετολογία, αναξιοκρατία, έλλειψη οργάνωσης

3.7 Καταστροφικές μισθολογικές νομοθεσίες για την δημιουργική νοημοσύνη: Νομοθεσίες, νομολογίες και αποφάσεις που ευνοούν την μεγιστοποίηση των χρηματικών αποδοχών σε «πηγές αποβλακώσεως» (π.χ. ποδόσφαιρο, επιχειρήσεις «σκυλάδικων» τραγουδιών, αγράμματο εργατικό προσωπικό οικοδομών {π.χ εργολάβους} κ.α) ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούνται οι χρηματικές απολαβές των «πηγών νοημοσύνης» (π.χ ειδικευμένοι ιατροί ΙΚΑ με μισθό μικρότερο μίας … καθαρίστριας, ή επιστήμονες με μεταπτυχιακές σπουδές με μισθό μικρότερο ενός … λοχία στρατού) θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος ΠΚΝ για την καταστροφή νοημοσύνης των πλέον νοημόνων και με γνώσεις, ανθρώπων του Έθνους.

Η παραπάνω μέθοδος ΠΚΝ λόγω των τεραστίων προβλημάτων διαβιώσεως, αδικιών, κοινωνικής αναγνώρισης που προκαλεί στην δημιουργική νοημοσύνη και επιπλέον της αδυνατότητας της αποκτήσεως των απαιτουμένων μέσων για την εργασία των (π.χ πανάκριβα επιστημονικά συγγράμματα, κ.α.) και τον αντιπερισπασμό να ασχολούνται με άσχετες προς την εργασία των χρονοβόρες διαδικασίες λόγω ελλείψεως των οικονομικών (π.χ αδυναμία αγοράς αυτοκινήτου με συνέπεια το μεγάλο χάσιμο χρόνου στις συγκοινωνίες, εκτέλεση χρονοβόρων οικιακών επισκευών, κ.α) σε συνδυασμό με την αδυναμία (λόγω οικονομικών) να ξεκουραστούν με ποιοτική διασκέδαση, ουσιαστικά νεκρώνει την αποδοτικότητα, δημιουργικότητα και καινοτομίες της χρήσης της νοημοσύνης. Είναι γνωστό το παράδειγμα Καθηγητών Πανεπιστημίου με διεθνή φήμη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που δουλεύουν ως … οικοδόμοι στην χώρα μας.

Επιπλέον η μεγιστοποίηση των εισοδημάτων των «πηγών αποβλακώσεως» έχει ως συνέπεια η κουλτούρα και ο «πολιτισμός» τους (π.χ «σκυλάδικα» τραγούδια, κ.τ.λ) να γίνεται Εθνική κουλτούρα διότι αυτοί έχουν τα οικονομικά για να χρηματοδοτούν την κουλτούρα τους, ενώ ταυτοχρόνως η κουλτούρα και ο δημιουργικός πολιτισμός των «πηγών νοημοσύνης» καταστρέφεται και αφανίζεται διότι οι δημιουργικά νοήμονες άνθρωποι δεν έχουν τα οικονομικά να υποστηρίξουν και να αναπτύξουν τον δημιουργικό πολιτισμό τους.

Οι συνέπειες είναι τρομακτικές για τον Εθνικό πολιτισμό, όπου σχεδόν όλα τα ΜΜΕ προωθούν την κουλτούρα των «πηγών αποβλακώσεως» και έχει σχεδόν παντελώς εκλείψει από τις παραγωγές των ΜΜΕ ο δημιουργικός πνευματικός πολιτισμός των «πηγών νοημοσύνης» (π.χ κλασική μουσική, φιλοσοφία, διανοητικός προβληματισμός για κοινωνικά και επιστημονικά θέματα, δημιουργική θρησκεία, σοβαρή λογοτεχνία, κ.α) και η ψυχολογική πίεση του κοινωνικά αποδεκτού, όπως διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ, έχει αναγκάσει υψηλής μόρφωσης άτομα να προσαρμόζονται στην κυριαρχούσα κουλτούρα αποβλακώσεως των «πηγών αποβλακώσεως» που κατέχουν την οικονομική ισχύ.

Αντιθέτως είναι γνωστό ότι η τεράστια επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος του π.χ Καναδά και ΗΠΑ και οικονομικά ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών Κρατών οφείλεται στις πολύ καλές οικονομικές αποδοχές που αμείβονται οι «πηγές δημιουργικής νοημοσύνης» που με τις νοήμονες και με γνώσεις αποφάσεις των και την εργασία των βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αυξάνουν την οικονομική ευημερία του οργανισμού (Κράτους,Ιδρύματος.κ.τ.λ) που εργάζονται και συνεπώς εφ΄όσον η Κυβέρνηση εφαρμόσει Ανθρωπιστική πολιτική θα υπάρχουν τα οικονομικά για να δοθούν κοινωνικές παροχές στους πολίτες του Κράτους και σε Ανθρώπους με ειδικές ανάγκες (Θαυμαστό παράδειγμα οικονομικής πολιτικής το Κράτος της Ολλανδίας).

Ο δημιουργικά νοήμων και με γνώσεις άνθρωπος βασικά χρειάζεται για να αποδώσει τα κατάλληλα κίνητρα και άμειβες κινήτρων (motivation), επιπλέον των απαιτουμένων προσόντων [14], οικονομική άνεση, οικοσύστημα εργασίας και οικίας για ευπρεπή και άνετη διαβίωση, ελεύθερο χρόνο, δημιουργική κοινωνική ζωή για να τον ενισχύει στις δύσκολες και απελπιστικές στιγμές της ζωής του και ως ηθική), περιβάλλον που να μην του προκαλεί εκνευρισμούς, μπελάδες και προβλήματα υγείας, δυνατότητες για δημιουργική διασκέδαση και δημιουργική, ευχάριστη και νοήμονα πληροφόρηση από τα ΜΜΕ και άλλες πηγές πληροφόρησης.

3.8 Ψυχολογικός πόλεμος σε ανθρώπους υψηλής νοημοσύνης και γνώσεων και σε ανθρώπους σε θέσεις «κλειδιά» εργασίας (π.χ επιστήμονες, διπλωμάτες, αξιωματικούς, δημοσιογράφους, κ.α). Ορισμένα ηγεμονικά σκεπτόμενα Κράτη προσπαθούν να εξουδετερώσουν τους κορυφαίους επιστήμονες και ανθρώπους με υψηλά προσόντα άλλων Κρατών που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη των Κρατών τους, με σκοπό το ηγεμονικό Κράτος να διατηρεί την ηγεμονία του σε διεθνές επίπεδο και τον έλεγχο του πάνω σε άλλα Κράτη.

Επίσης με το να εξουδετερώνει ή να περιορίζει σημαντικότατα την επίδραση των ανθρώπων που μπορούν να αντιληφθούν τις μεθόδους των ή/και των ανθρώπων που μπορούν να εξελιχθούν σε οικονομικούς, επιστημονικούς, κ.τ.λ ανταγωνιστές των επιβάλει την ηγεμονία του σε άλλα Κράτη.  Αμυντικά τα Έθνη και Κράτη πρέπει να θεωρήσουν πρωταρχικό Εθνικό συμφέρον και Εθνικό Ανθρώπινο κεφάλαιο (National Human Capital) τους πολίτες τους με υψηλά προσόντα, αρχίζοντας πρώτα με την ανεύρευση των από το φοιτητικό επίπεδο και μετά με το να τους παρέχουν όλα τα μέσα, την προστασία και τα κίνητρα και άμειβες κινήτρων (motivation) για την δημιουργική τους εξέλιξη, διότι από την νοημοσύνη, γνώσεις και αποφάσεις των ανθρώπων αυτών στηρίζεται η μελλοντική πορεία και ευημερία του Έθνους των και φυσικά πρέπει να αναγνωρίζεται η συνεισφορά των για να ενισχύεται η διάθεση των για περαιτέρω δημιουργική προσφορά στο Έθνος τους και στην Ανθρωπότητα γενικότερα. [Προπαγάνδα και Μάζα (4)]

Η παραπάνω μορφή ψυχολογικού πολέμου που γίνεται από ηγεμονικό Κράτος σε ξένα Κράτη γίνεται με γνωστές ή άγνωστες μεθόδους ψυχολογικού πολέμου αλλά προσαρμοσμένες να επιδρούν σε ατομικό επίπεδο σύμφωνα με την προσωπικότητα και ψυχολογία του ανθρώπου που θέλούν να εξουδετερώσουν.

3.8.1 Μέθοδοι μειώσεως ή στερήσεως της προβολής επιστημονικής Έρευνας και πρωτοπορίας: Για παράδειγμα είναι δυνατόν ηγεμονικό Κράτος να προσπαθεί με έλεγχο των πληροφοριών (π.χ gatekeepersστις επιστημονικές δραστηριότητες και στα ΜΜΕ) και με άλλες μεθόδους να μην αναγνωριστούν Εθνικά ή/και διεθνώς σε μεγάλο βαθμό πρωτοπορίας άριστοι επιστήμονες των ελεγχομένων Κρατών ώστε να μη χάσει το ηγεμονικό Κράτος την πρωτοπορία του μαζί με τα οφέλη που του επιφέρει (π.χ οικονομικά, κύρους, ισχύος, κ.α).

Συγκεκριμένα για παράδειγμα όταν αξιόλογοι επιστήμονες δημοσιεύουν επιστημονικές εργασίες των είναι δυνατόν να παραποιούνται θεμελιώδεις έννοιες και λέξεις, να αλλάζονται οι αριθμοί παραπομπών στην βιβλιογραφία σημαντικών ανακαλύψεων ώστε να αλλοιώνεται έτσι το όνομα, η προβολή και η πνευματική ιδιοκτησία του δημιουργού των, να παραποιείται το όνομα του συγγραφέως με αποτέλεσμα να μην προβάλλεται ως ο αληθινός δημιουργός της πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας, να παραποιούνται λέξεις στο κείμενο ώστε να καταστρέφεται η έννοια του κειμένου, να παραλείπονται «κλειδιά» λέξεις και φράσεις ώστε το κείμενο να χάνει την αποτελεσματικότητα του,

… ή να κάνουν αμέσως δεκτή για δημοσίευση την επιστημονική εργασία αλλά …να αναβάλλεται για έτη η δημοσίευση της έως ότου ο συγγραφέας να πάψει να ρωτάει πότε θα δημοσιευθεί, ή να καθυστερεί για έτη η δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό έως ότου κάποιο άλλο επιστημονικό άρθρο να δημοσιευθεί με την ίδια έρευνα, ή να χάνονται (ακόμα και συστημένα) γράμματα που στέλνουν για δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό πρωτότυπο άρθρο (π.χ ογκολογίας), ή να αρνούνται την δημοσίευση πρωτοτύπου άρθρού λόγω αντικρουσμένων συμφερόντων (π.χ άρθρου που προέβλεψε τις αιτίες {π.χ ανικανότητα διεύθυνσης, κ.α} για το 3ο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα και έχει πολύ καλή επιστημονική κριτική [13]) και συνήθως να μην δίνεται καθόλου επιστημονική αιτιολόγηση παραμόνο η απόφαση του κριτού ή αιτιολογίες στάνταρτ όπως ότι τα τυπογραφικά λάθη «οφείλονται στον «δαίμονα»του τυπογραφείου».

Πολύ σύγχρονη μέθοδος για την ελαχιστοποίηση της προβολής επιστημονικών, εμπορικών και άλλων πρωτοποριακών διεθνώς δραστηριοτήτων είναι οι πιο δημοφιλείς search engines of INTERNET να μην δέχονται για έρευνα και διεθνή προβολή πολλοί σημαντικές επιστημονικές πρωτοπορίες κ.τ.λ. Είναι προφανές ότι η στέρηση της προβολής σημαντικών επιστημονικών εργασιών και των δημιουργών τους είναι μια μέθοδος ΠΚΝ σε όφελος π.χ άλλων Κρατών που συνέχεια πολυδιαφημίζουν με κάθε τρόπο και με όλα τα ΜΜΕ τα επιστημονικά τους Ιδρύματα και τους Επιστήμονες που ικανοποιούν τα συμφέροντα των.

3.8.2 Εμπόδια στην δημιουργική εξέλιξη αρίστων επιστημόνων και στην ανάπτυξη επιστημονικών δραστηριοτήτων. Η υπερειδίκευση των επιστημόνων και η ενίσχυση της τάσης των να μην ασχολούνται με σχεδόν τίποτα άλλο επιστημονικά εκτός την υπερειδίκευση των, σε συνδυασμό με την τάση η επιστημονική έρευνα να εκτιμάται από την «ποσότητα παραγωγής» (π.χ πλήθος δημοσιεύσεων) και όχι από την «ποιότητα των ανακαλύψεων» έχει ως αποτέλεσμα τις ασφυκτικές προθεσμίες, την υπερβολική εργασία, την «στενοκεφαλιά» (στενότατη αντίληψη) σημαντικών επιστημόνων διότι ψάχνουν για το «δένδρο» και αγνοούν το «δάσος»(δηλαδή μελετούν ένα ελάχιστο τμήμα της πραγματικότητας που αντιστοιχεί στην υπερειδίκευση των και αγνοούν την «συνολική εικόνα» της πραγματικότητας)

… και το σπουδαιότερο αποκλείει πολύ σημαντικούς «εγκεφάλους» της επιστημονικής έρευνας από την ενασχόληση με ζωτικούς τομείς της ανθρώπινης ζωής και επιστημών/τεχνολογίας λόγω ζωτικής ελλείψεως διαθεσίμου χρόνου εκτός της υπερειδίκευσης των. Τούτο είναι μία μέθοδος ΠΚΝ λόγω αντιπερισπασμού και αδιαφορίας κορυφαίων επιστημόνων για τα θεμελιώδη και τα ζωτικά προβλήματα της Ανθρωπότητας.

Μία άλλη αποτελεσματική μέθοδος ΠΚΝ για να στερούν τα Έθνη από τα οφέλη που μπορούν να έχουν από τους αρίστους επιστήμονες του Έθνους τους, είναι μετά την αποφοίτηση των από τα Πανεπιστήμια, αριστούχοι επιστήμονες αλλά και Καθηγητές Πανεπιστημίων όταν υπηρετούν την στρατιωτική των θητεία να υφίστανται «πλήρη εξεφτιλισμό» της προσωπικότητας των ως απλοί στρατιώτες ή ως υπαξιωματικοί από σχεδόν αγράμματους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς ως συνέπεια των επιρροών από ξένες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τα συμπλέγματα των στρατιωτικών(κυρίως τον εγωισμό των κ.α) για να δημιουργηθούν οι σχετικές στρατιωτικές διατάξεις που στατιστικά οι αριστούχοι επιστήμονες και Καθηγητές Πανεπιστημίων συνήθως υπηρετούν ως απλοί οπλίτες [5].

Επίσης με την μέθοδο ΠΚΝ που το ελεγχόμενο Κράτος προσφέρει ελάχιστες οικονομικές απολαβές και κοινωνική αναγνώριση σε πηγές «υψηλής νοημοσύνης και γνώσεων»(π.χ τον αριστούχο επιστήμονα, κ.α) σε συνδυασμό με τις υποτροφίες,και υψηλές οικονομικές και άλλες απολαβές που προσφέρουν ηγεμονικά Κράτη σε αρίστους επιστήμονες έχει ως συνέπεια το γνωστό φαινόμενο της «αποστέρησης εγκεφάλων (Braindrainage)» [28] από τα ελεγχόμενα Κράτη όπου οι κορυφαίοι επιστήμονες των Κρατών μεταναστεύουν για πάντα στο ηγεμονικό Κράτος (που στηρίζει την ηγεμονία του και στην αρχή «Η γνώση είναι ισχύς») όπου στο ηγεμονικό Κράτος αναγνωρίζονται, με αποτέλεσμα τα ελεγχόμενα Κράτη να μένουν πάντα υποτελή και απλοί πελάτες του ηγεμονικού Κράτους και ανίκανα να δημιουργήσουν πρωτοπορία στις επιστήμες και τεχνολογία.

Άλλη συνέπεια του παραπάνω φαινομένου της αποστερήσεως των «εγκεφάλων» του Κράτους είναι ότι στα ελεγχόμενα Κράτη οι θέσεις «κλειδιά» εργασίας και αποφάσεων καταλαμβάνονται από μετριότητες και ίσως ανθρώπους άμεσα ή/και έμμεσα επιρεπείς,πολλάκις χωρίς να το καταλαβαίνουν, στις επιδράσεις από ξένα συμφέροντα, (διότι πολλάκις δεν αναγνωρίζουν καν την ύπαρξη των που απαιτεί ικανή νοημοσύνη και σχετικές γνώσεις) με αποτέλεσμα τα Εθνικά συμφέροντα των ελεγχομένων Κρατών σε πολλές ζωτικές περιπτώσεις μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα να καταστρέφονται (ΠΚΝ ανθρώπινου οργανισμού {Κράτος}).

 
3.8.3 Ψυχολογικός/Ψυχιατρικός πόλεμος σε ανθρώπους υψηλής νοημοσύνης και γνώσεων και σε ανθρώπους που κατέχουν σημαντικές θέσεις εργασίας. Πρωτοπορία στην επιστημονική έρευνα για τον «έλεγχο εγκεφάλου» (Mind control) έχει η C.I.A (μυστική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ), με αρχή ίσως από το πρόγραμμα της MK ULTRA, (5) από τις αρχές του 1950, και σε συνεργασία με τον πράκτορα της Καθηγητή Ewen Cameronτου Mc Gill University, Montreal του Καναδά για σχετικές ψυχιατρικές έρευνες όπως την ψυχική καθοδήγηση (psychicdriving), κ.α [7], [8], [9], [12], [22], [24], [29], [30].

Μία βασική ιδέα για τον «έλεγχο του εγκεφάλου» σημαντικών προσώπων(αρίστων επιστημόνων, διπλωματών, αξιωματικών, δημοσιογράφων,κ.α) είναι στον συγκεκριμένο άνθρωπο να εκπέμπουνε (π.χ στην εργασία του, στην οικία του, στο ξενοδοχείο, στο αμάξι του, κτ.λ) στο κατώφλιο της ακοής του συγκεκριμένου ανθρώπου ,διάφορες ιστορίες, με σκοπό να μπερδευτούν με την σκέψη του και ορισμένες ιστορίες να θεωρηθούν ως δική του σκέψη, με σκοπό να του διαμορφώσουν την αντίληψη του(perception management) στις ερμηνείες των γεγονότων που επιθυμούν, με συνέπεια να επηρεάσουν τις αποφάσεις του και την συμπεριφορά του.

Η παραπάνω μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τεχνικές υπνωτισμού ώστε με έμμεσες εντολές [10] και με μεταυπνωτικές εντολές για την εκτέλεση των σχεδίων τους να γίνει πληρέστερος ο «έλεγχος του εγκεφάλου» του ανθρώπου. Οι συνέπειες περιορίζονται μόνο από την φαντασία των ασκούντων τον έλεγχο στον άνθρωπο και μπορεί να φθάσουν έως προκαλούμενη «αυτοκτονία» ή καταστροφικά για τον άνθρωπο «ατυχήματα».

Επιπλέον σε περιπτώσεις επιστημονικής, βιομηχανικής ή στρατιωτικής κατασκοπίας, εκπέμποντας στο κατώφλιο της ακοής του ατόμου, μπορούν να του αποσπάσουν πληροφορίες και ιδέες ,αν δεν αντιληφθεί την προηγούμενη μέθοδο ή με τεχνικές ψυχολογίας/ψυχιατρικής να τον αναγκάσουν να συνεργαστεί μαζί τους, με το να εκπέμπουν μία ερώτηση και να του ζητούν π.χ. να κουνήσει ελαφρά το κεφάλι του δεξιά εάν η απάντηση είναι ναι ή ελαφρά αριστερά εάν η απάντηση είναι όχι .

Ακόμα είναι δυνατόν καλά μελετημένες από ψυχολόγους και ψυχιάτρους ιδέες και ερμηνείες γενονότων(που διαμορφώνουν την αντίληψη για την πραγματικότητα του ατόμου) να υποβληθούν στην σκέψη του ατόμου με τις παραπάνω μεθόδους. Για παράδειγμα μία μέθοδος επιστημονικής κατασκοπίας είναι μυστικές υπηρεσίες βιομηχανικά ανεπτυγμένου Κράτους να ηχογραφούν τις συζητήσεις κορυφαίων επιστημόνων σε χώρους όπως εστιατόρια, Πανεπιστήμια, ιδιωτικές συζητήσεις σε συνέδρια [18], η ακόμα σε οικίες, με σκοπό να κλέψουν τις καλλίτερες ιδέες και μετά τάχιστα να τις εκπέμψουν ίσως στο κατώφλιο της ακοής φημισμένων επιστημόνων στο Κράτος τους (ώστε να τις θεωρήσουν δικές τους ιδέες) με συνέπεια να επιτύχουν πρωτοπορία στην επιστημονική έρευνα, στις επιστημονικές δημοσιεύσεις, στην τεχνολογία και στη οικονομία για το Κράτος τους (Σε αντίθεση με τους πραγματικούς δημιουργούς της πρωτότυπης ιδέας που πολλά εμπόδια θα αντιμετωπίζουν στην αναγνώριση και αξιοποίηση των ιδεών τους).

Ομοίως όπως είναι γνωστό από τον τύπο [19], τεράστιο πλήθος ηλεκτρονικών επικοινωνιών παρακολουθούνται κυρίως από τις ΗΠΑ και είναι δυνατόν, μυστικές υπηρεσίες ηγεμονικών Κρατών, να κάνουν κατασκοπεία εναντίων επιστημόνων και να κλαπούν επιστημονικές εργασίες από προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο INTERNET και επίσης να σχηματιστεί προφίλ της προσωπικότητας των και των ενδιαφερόντων τους, από κλέψιμο πληροφοριών και λέξεις κλειδιών που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες στον προσωπικό τους υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο INTERNET, όπως και από ανάλυση από ηλεκτρονικούς υπολογιστές των προτύπων της συμπεριφοράς των και ενδιαφερόντων τους από την χρήση πιστωτικών καρτών, κ.τ.λ. [17], [31].
Επίσης είναι επίσημα ανακοινώσιμο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο [33] ότι τα ISDN τηλέφωνα στα σπίτια, εταιρίες και ανθρώπινους οργανισμούς μπορούν να παρακολουθούν τις ομιλίες στους χώρους των τηλεφώνων ακόμα και όταν το ακουστικό είναι καλά τοποθετημένο στην θέση του, με την εκπομπή ενός monitorsignal, είναι τεχνητά δυνατή να γίνει η παρακολούθηση από υπηρεσίες που ευρίσκονται στην Αμερική. ‘Έτσι παραβιάζεται το ιδιωτικό και οικογενειακό απόρρητο των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών με τον χειρότερο τρόπο…
Επιπλέον σοβαρότατος και έγκαιρος προβληματισμός και σχετικά αντίμετρα πρέπει να δημιουργηθούν για την μελλοντική εισαγωγή, από εταιρίες των Η.Π.Α. λειτουργικών συστημάτων(operating systems) για προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους στο ΙΝΤΕRNET, όπου θα απαιτείται για την λειτουργία του προσωπικού υπολογιστή η δήλωση των πλήρη στοιχείων του ιδιοκτήτη του προσωπικού υπολογιστού στην εταιρεία που προσφέρει το λειτουργικό σύστημα και την δυνατότητα της εταιρείας ανά πάσα στιγμή να μπορεί να κλέβει όλες τις πληροφορίες (αρχεία, e-mail, mailing lists, έγγραφα, προγράμματα, κ.α) από όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στον κόσμο που χρησιμοποιούν αυτά τα λειτουργικά συστήματα ή άλλα επικοινωνιακά προγράμματα του INTERNET (Browsers, cookies, e.t.c).

Επίσης η παραπάνω κλοπή πληροφοριών μπορεί να γίνεται αυτόματα και η συνεχή κλοπή των πληροφοριών, από όλο τον κόσμο, να ενημερώνει συνεχώς ένα τεράστιας χωρητικότητας σύστημα διαχειρίσεως βασικών δεδομένων και φυσικά να διανέμει αυτές τις πληροφορίες όπου επιθυμούν οι βασικοί μέτοχοι και διευθυντές των εταιρειών αυτών ή/και η κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Ομοίως θεμελιώδες πρόβλημα στην προστασία των προσωπικών πληροφοριών και της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου είναι η μελλοντική εισαγωγή της αλληλεπιδρούσας τηλεόρασης (interactive TV), όπου όλοι οι Άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, που θα την χρησιμοποιούν από την νηπιακή ηλικία πλήρως θα «φακελώνονται» από τις σχετικές εταιρείες και σχεδόν όλα τα ενδιαφέροντα των και η προσωπικότητα των θα καταγράφονται σε καθημερινή βάση, σε χώρο-χρονική και ανά περίπτωση θεώρηση.

Στις προηγούμενες δύο περiπτώσεις (Computer operating systems, Interactive TV), όπως και σε άλλες περιπτώσεις, από τις εταιρείες που συλλέγουν τις πληροφορίες συντάσσεται με πλήρη λεπτομέρεια προφίλ προσωπικότητας των χρηστών που καθημερινά ενημερώνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμεση ή/και έμμεση εκμετάλλευση των Ανθρώπων και Οργανισμών (Κράτη, Ιδιωτικές εταιρείες, κ.α).

Επίσης προσοχή σε οποιαδήποτε επικοινωνιακή συσκευή (π.χ. τηλέφωνο, Fax, Computer, κ.α) σχεδιάζεται ή προέρχεται από τις Η.Π.Α.  διότι είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να μπορεί η κυβέρνηση και ίσως και ιδιωτικές εταιρείες των Η.Π.Α να παρακολουθούν, σε όλη την υφήλιο, τις πληροφορίες που στέλνει ή δέχεται ο χρήστης λόγω του νόμου των Η.Π.Α. που υπέγραψε ο πρόεδρος Clintonτην 24-10-1994 τον “The FBI Bill” [17].

Τα παραπάνω προβλήματα είναι θεμελιώδη για τα Διεθνή Ανθρώπινα Δικαιώματα και δεδομένου ότι οποιαδήποτε Διεθνή Σύμβαση μπορεί μυστικά να παραβιαστεί από Ηγεμονικά Κράτη, νομίζουμε ότι απαιτείται συστηματική και εις βάθος και πλάτος έρευνα και μελέτη του προβλήματος. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης η άμυνα στις παραπάνω και άλλες σχετικές περιπτώσεις νομίζουμε ότι μπορεί να γίνει με αυστηρότατη νομοθεσία και αποτελεσματική εκτέλεση της σχετικής νομοθεσίας και με ταυτόχρονη ενίσχυση Οργανισμών υπό Κρατικό και Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης έλεγχο για την δημιουργία προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών σε Ευρωπαϊκό ασφαλές λειτουργικό σύστημα, ασφαλείς Browsers of INTERNET, Search engines of INTERNET, ασφαλούς κρυπτογράφησης για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλων ασφαλών θεμελιωδών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πρέπει έντονα να τονιστεί ότι λόγω της υπάρχουσας [33] δυνατότητας κλοπής πληροφοριών από επιχειρήσεις και οργανισμούς των Η.Π.Α. και άλλα Κράτη με συνέπεια τεράστιας αξίας κλοπή επιστημονικών, οικονομικών, Κρατικών και άλλων πρωτοποριακών δραστηριοτήτων και του «φακελώματος» των Ευρωπαίων Πολιτών, κ.τ.λ., το σχετικό θέμα πρέπει να γίνει καλά αντιληπτό και κατανοητό από τα Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τύχει ύψιστης προτεραιότητας για σχετικές επιστημονικές έρευνες, μελέτες, αποφάσεις, νομοθεσία και αποδοτική εφαρμογή της νομοθεσίας, τεχνολογία και ενημέρωση των Ευρωπαίων Πολιτών, κ.τ.λ.

Με παρόμοιο τρόπο σε διπλωμάτες και αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων είναι δυνατόν (π.χ σε μετεκπαιδεύσεις σε ξένο Κράτος κ.α) εκπέμποντας στο κατώφλιο της ακοής των να τους εισαγάγουν ιδέες και ερμηνείες γεγονότων που το άτομο να θεωρήσει ως δικές του και να του διαμορφώνουν την αντίληψη της πραγματικότητας των (perception management) σύμφωνα με τα συμφέροντα των ώστε τα άτομα αυτά να πάρουν τις αποφάσεις (κυρίως προς τις κατευθύνσεις) που επιθυμούν και να συμπεριφέρονται όπως αυτοί επιθυμούν. Ακόμα με την παραπάνω μέθοδο διαχείρισης της αντίληψης του ατόμου είναι δυνατόν να πείσουν με ψυχολογικές μεθόδους προσαρμοσμένες στη προσωπικότητα των ατόμων για παράλογες ερμηνείες της πραγματικότητας με σκοπό να τους τρελάνουν ή/και να δημιουργήσουν προσωρινά ψυχωτικές καταστάσεις στους ανθρώπους αυτούς.

Η παραπάνω τεχνική διαχείρισης της αντίληψης του ατόμου μπορεί να συνδυαστεί με εκπομπή μικροκυματικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολία ομιλίας κατευθείαν στον εγκέφαλο του ανθρώπου(περί της επιστημονικής δυνατότητας μελέτησε π.χ. [11], [12], [15], [16], [23]) που θα κάνουν το άτομο να ακούει «ομιλία» που ίσως θεωρηθεί από τον ιατρικό κόσμο που αγνοεί τις παραπάνω μεθόδους ως παθολογική κατάσταση. Πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες πήγαν με τις καλλίτερες προθέσεις και ηθική για μεταπτυχιακές σπουδές ή εργασία στο ηγεμονικό Κράτος ή σε Κράτος ελεγχόμενο από το ηγεμονικό Κράτος και ίσως, ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουν, έγιναν πειραματόζωα για οικονομικά ,επιστημονικά και λοιπά συμφέροντα του ηγεμονικού Κράτους.
Είναι γνωστό(π.χ [8]) ότι ψυχολογικές/ψυχιατρικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν την επιρροή και κοινωνική αναγνώριση των διαφονούντων και αυτών που μπορούν να αντιληφθούν και να γνωστοποιήσουν τα καταστρεπτικά σχέδια ηγεμονικών ή ολοκληρωτικών Κρατών. Ψυχολογικός πόλεμος σε ανθρώπους υψηλής νοημοσύνης και γνώσεων και σε ανθρώπους σε θέσεις «κλειδιά» εργασίας. Μέθοδοι μειώσεως ή στερήσεως της προβολής επιστημονικής Έρευνας και πρωτοπορίας.
3.8.4 Επιδράσεις ψυχογλωσσολογίας στον ΠΚΝ  Είναι γνωστές οι περιπτώσεις όπου κάποιος λέει πάρα πολλά χωρίς στην ουσία να λέει τίποτα το ουσιαστικό ή όπου κάποιος διαβάζει πλήθος σελίδων ενός γραπτού κειμένου χωρίς να πληροφορείται τίποτα το ουσιώδες. Οι περιπτώσεις αυτές είναι τεχνικές ΠΚΝ και χρησιμοποιούνται και από ορισμένα ΜΜΕ Κρατών για Εθνική ή/και διεθνή επιρροή.
Η καταστροφή της ακριβολογίας, της πληρότητας και της συντομίας της εκφράσεως που αποκρύπτει τις ουσιώδης αρχές, έννοιες και θέματα είναι επίσης τεχνική ΠΚΝ.
Η χρησιμοποίηση λέξεων που δεν ταιριάζουν στην λογική ανάπτυξη του θέματος υπό την έννοια της ακριβολογίας (λέξεις «τσόντες») που συνηθέστατα χρησιμοποιούνται σε πολυδιαφημισμένα περιοδικά και άλλα έντυπα και στα ΜΜΕ, με σκοπό να ασκήσουν ψυχολογική επιρροή στον αναγνώστη, είναι πολύ βλαβερή τεχνική των ΜΜΕ. Δυστυχώς ο συγγραφέας έχει παρατηρήσει αυτή την τεχνική σε πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων και ορολογίας, ακόμα και σε άρθρα Διευθυντών σε οργανισμούς πυρηνικής ενέργειας, κ.α.

Οι αλλαγή των εννοιών των λέξεων και η στέρηση της γλώσσας από λέξεις που διεγείρουν την χρήση της νοημοσύνης ή η ελαχιστοποίηση της χρήσεως των λέξεων αυτών είναι βασική τεχνική ΠΚΝ. Για παράδειγμα ένα πραγματικό τεστ χρήσεως της νοημοσύνης είναι να παρακολουθήσετε συζητήσεις ανθρώπων και να μετρήσετε την συχνότητα χρήσεως της λέξεως «Διότι…» (αρχίζει την λογική αιτιολόγηση) της λέξεως «Γιατί; » (αρχίζει την λογική κριτική), της λέξεως «Έχει έννοια;» (αρχίζει τον έλεγχο και κριτική της αιτιολόγησης) και πραγματικά θα εκπλαγείτε για τα αρνητικά αποτελέσματα για την νοημοσύνη του κοινού σε ηγεμονικό Κράτος και σε παραγωγές ΜΜΕ (φίλμς,κ.τ.λ.) που προέρχονται από ηγεμονικό Κράτος, που προσπαθεί ίσως να κρατήσει στατιστικά τους πολίτες του στο ελάχιστο επίπεδο λογικής κριτικής με σκοπό να είναι πιο πολύ διανοητικά ελεγχόμενοι από τις επιδράσεις των ΜΜΕ και γενικότερα της Κρατικής ροής πληροφοριών.

Η αλλαγή του συναισθηματικού φορτίου λέξεων, με συσχετισμό τους με διαφορετικά συναισθήματα είναι δυνατόν να επηρεάσει καταστρεπτικά τον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου (ακόμα και να δημιουργήσει παθολογικές καταστάσεις) και να επηρεάσει άμεσα η/και έμμεσα την χρήση της νοημοσύνης [15].

Η χρήση λέξεων και ορολογίας πολύ υλιστικού περιεχομένου (πολύ συνηθισμένο στις ΗΠΑ) μπορεί να περιορίσει σημαντικά την θεωρητική εξέλιξη των επιστημών,της δημιουργικότητας (creativity) σε νέες βασικές ιδέες (concepts) την φιλοσοφία και ανώτερους διανοητικούς προβληματισμούς με συνέπεια να ενεργεί ως μέθοδος ΠΚΝ. Η Ανθρώπινη εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει μόνο με την αναγνώριση και αμοιβή σε υλικά αγαθά . Για μακροπρόθεσμη δημιουργική εξέλιξη είναι αναγκαία η αναγνώριση και αμοιβή και των άϋλων αγαθών.

Η τροποποίηση των ακριβολογημένων εννοιών των λέξεων (π.χ «δές τι ζέστη κάνει» αντί του ορθού «αισθάνεσαι πολύ ζέστη») μπορεί να προκαλέσει διανοητική σύγχυση και συνεπώς δρά ως μέθοδος ΠΚΝ. Επίσης είναι δυνατόν από την γλωσσική ανάλυση της λογικής αιτιολόγησης ενός κειμένου (η μίας ομιλίας) να εκτιμηθεί η νοημοσύνη του ατόμου (φυσικά διαλέγοντας το κατάλληλο γραπτό και θέμα προς μελέτη).

3.9 Παραβάσεις Δικαίου ενάντια προσώπων δημιουργικής νοημοσύνης. Με την μέθοδο της συνεχούς ταλαιπωρίας που προκύπτει από παραβάσεις Δικαίου ενάντια προσώπων δημιουργικής νοημοσύνης (π.χ κλοπές, ληστείες, κακοποιήσεις, καταστροφές κινητής και ακίνητης περιουσίας, δυσφημίδεις, συκοφαντίες, απάτες, πλαστογραφίες, ψευδομαρτυρίες, υπερβολικούς θορύβους και άλλες μολύνσεις στο περιβάλλον εργασίας ή/και οικίας, αδικίες, σκόπιμη γραφειοκρατία, άρνηση παροχής υπηρεσιών, προβλήματα στην μισθοδοσία και άλλες παραβάσεις του Δικαίου) δημιουργείται αφόρητη κατάσταση ζωής στον άνθρωπο της δημιουργικής νοημοσύνης, με συνέπεια να είναι αδύνατον η νοημοσύνη του να λειτουργήσει αποδοτικά και επιπλέον να αναγκάζεται να ασχολείται με άσχετα προς την εργασία του θέματα (αντιπερισπασμός από την δημιουργική εργασία) με συνέπεια η μέθοδος αυτή ΠΚΝ να αδρανοποιεί τις ικανότητες και νοημοσύνη του ανθρώπου.

3.10. Καταστροφικές δράσεις μυστικών υπηρεσιών και συσχετιζόμενων με αυτές Ιδιωτικών οργανώσεων κ.τ.λ. Όλες οι γνωστές και άγνωστες μέθοδοι ψυχολογικού πολέμου και γενικότερα του πολέμου είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τις μυστικές υπηρεσίες Κρατών με πιθανό συνδυασμό με συσχετιζόμενες με αυτές διεθνείς ή/και τοπικές οργανώσεις(μυστικές και φανερές) και ιδιωτικά clubs που έχουν επιρροή για να δημιουργήσουν κάθε είδους καταστρεπτικά προβλήματα (ΠΚΝ) σε ανθρώπους που δεν υποτάσσονται στα συμφέροντα τους, με συνέπεια τον αντιπερισπασμό από την κυρία των εργασία, των ανθρώπων δημιουργικής νοημοσύνης και την μείωση της αποδόσεως της νοημοσύνης των, από την συνεχή ταλαιπωρία που υφίστανται.

Εθνική νομική προστασία πρέπει να υπάρχει για να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω περιπτώσεις που αφορούν το Εθνικό Ανθρώπινο «κεφάλαιο» (Ανθρώπινο δυναμικό υψηλών δημιουργικών προσόντων κτ.λ.). Στην εποχή της Ενωμένης Ευρώπης η έννοια Εθνικό νοείται και με την έννοια των μακροπροθέσμων,μεσοπροθέσμων και μικροπροθέσμων συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.11 Καταστροφικές προπαγανδιστικές τακτικές: Μέθοδοι προπαγάνδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστραφεί ή κοινωνική υπόληψη και αναγνώριση του Ανθρώπου(ων). Επίσης στο συγκεκριμένο Κράτος στα ΜΜΕ πολύ συχνά αγνοούνται οι άνθρωποι υψηλής νοημοσύνης και γνώσεων (π.χ άριστοι επιστήμονες σχεδόν σ΄όλους τους τομείς των επιστημών {εκτός των επιστημών υγείας}), ενώ αντιθέτως προωθείται υπερβολικά η διαφήμιση και προβολή πηγών «αποβλακώσεως» (π.χ τραγουδιστών «σκυλάδικων» τραγουδιών, ηθοποιών προτύπων ανηθικότητας και αποβλακώσεως κ.τ.λ)

Με τις παραπάνω μεθόδους ΠΚΝ οι πολίτες του Κράτους οδηγούνται στο να ενδιαφέρονται να συζητούν και να ασχολούνται μόνο με θέματα πολύ χαμηλής νοημοσύνης και αχρήστων γνώσεων (μορφή αντί-εκπαίδευσης από τα ΜΜΕ που εξουδετερώνει και ανατρέπει την εκπαίδευση των ατόμων) ενώ ταυτόχρονα καταστρέφεται ο δημιουργικός προβληματισμός σε θέματα δημιουργικής νοημοσύνης και ωφελίμων γνώσεων. Επιπλέον η κοινωνική προβολή των υψηλής νοημοσύνης και γνώσεων ανθρώπων (π.χ Καθηγητών Πανεπιστημίου, αρίστων επιστημόνων κ.α) ελαχιστοποιείται ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιείται η κοινωνική προβολή των πηγών «αποβλακώσεως» (π.χ αστρολόγων, ποδοσφαιριστών κ.τ.λ).

Είναι επίσης γνωστό ότι με την προπαγανδιστική μέθοδο να παρουσιάζουν τα ΜΜΕ την ακραία εξαίρεση του κανόνα ως τον κανόνα, τα ΜΜΕ παραμορφώνουν την πραγματικότητα ή ακόμα δημιουργούν καταστρεπτική πραγματικότητα που δυσφημίζει και σπάει την εμπιστοσύνη στους δημιουργικούς θεσμούς του Κράτους με συνέπεια να καταστρέφεται η κοινωνική αναγνώριση και σεβασμός στους υπηρετούντος τους δημιουργικούς θεσμούς του Κράτους και συνεπώς να δημιουργείται περιβάλλων που δεν ευνοεί την χρήση της δημιουργικής νοημοσύνης. Κλασσικά παραδείγματα το «ξεφτυλισμα» της δικαιοσύνης και της θρησκείας με την εκμετάλλευση από τα ΜΜΕ μεμονωμένων εξαιρέσεων που παρέβησαν το καθήκον τους και την δημιουργική ηθική.

3.12 Καταστροφικές επιδράσεις σε οικογένεια. Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος ΠΚΝ ενός δημιουργικά νοήμονος ανθρώπου είναι με διαφόρους τρόπους να προκαλέσουν προβλήματα στην οικογενειακή του ζωή ή ακόμα να προκαλέσουν την διάλυση της οικογένειας του. Με αυτή την μέθοδο έχουν αδρανοποιηθεί ακόμα και πολύ δημιουργικοί για τα Εθνικά συμφέροντα του Κράτους τους Πρωθυπουργοί (π.χ. στον Καναδά).

Οι ψυχοσωματικές συνέπειες της διάλυσης της οικογένειας και τα ψυχοσωματικά και υλικά προβλήματα που δημιουργούνται καταστρέφει το ενδιαφέρον του ανθρώπου να ασχοληθεί με θέματα υψηλής νοημοσύνης και γνώσεων. Αντιθέτως το αρμονικό και με αγάπη οικογενειακό περιβάλλον μεγιστοποιεί την δυνατότητα χρήσεως της νοημοσύνης και δημιουργικότητας και την διάθεση προς δημιουργική εργασία και αναπτύσσει ανθρωπιστικά ενδιαφέροντα.

Μια πολύ αποτελεσματική στατιστικά μέθοδος για την δημιουργία οικογενειακών προβλημάτων και ακόμα για την διάλυση των στενών διαπροσωπικών δεσμών είναι στις παραγωγές των ΜΜΕ αποκλειστικά να τονίζεται με ποικιλία μεθόδων πως να προκαλούνται διαπροσωπικά προβλήματα και ταυτόχρονα να προτείνονται μόνο καταστρεπτικές λύσεις για τον διαπροσωπικό δεσμό για να «λυθούν;» (π.χ ο έντονος τονισμός και η ψυχολογική ευκολία για την δημιουργία διενέξεων στο ζευγάρι, η προβολή της ανηθικότητας ως «εξυπνάδας» στις τηλεοπτικές «σαπουνόπερες» και στα αναγνώσματα του κοινού ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτεται κάθε δημιουργική συνεργατική λύση για το καλό της οικογένειας).

Υπάρχουν υπόνοιες για οικονομική σκοπιμότητα των παραπάνω, αφού η διαλελυμένη οικογένεια είναι ίσως καλλίτερος καταναλωτής από την αγαπημένη οικογένεια (π.χ αγορά νέων οικιακών συσκευών, επιπλέον έξοδα σε διασκεδάσεις για ανεύρεση νέου συντρόφου κ.τ.λ από την διαλελυμένη οικογένεια). Η επιδράσεις των ΜΜΕ στην διάλυση των στενών διαπροσωπικών δεσμών μελετάται στο επιστημονικό άρθρο [6].

Με σκοπό να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και χρήση της νοημοσύνης το Έθνος , τα ΜΜΕ και οι Οργανισμοί εργασίας πρέπει να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον που να ευνοεί τις δημιουργικές κοινωνικές σχέσεις. Για παράδειγμα στην Βόρεια Αμερική, από πολλές δεκαετίες πριν, τα Πανεπιστήμια, οι Ερευνητικοί οργανισμοί και γενικότερα οι οργανισμοί εργασίας φροντίζουν για τις κοινωνικές δραστηριότητες των εργαζομένων (π.χ δημιουργία συνεστιάσεων,χορών,ομάδες συζητήσεων,κ.α) με συνέπεια να συμβάλουν στην αύξηση της απόδοσης της εργασίας. Σε αντίθεση η τρομοκρατία των ειδήσεων και των φίλμς από τα ΜΜΕ συμβάλουν στην κοινωνική απομόνωση του ανθρώπου.

3.13 Άλλοι μέθοδοι ΠΚΝ. Υπάρχει ποικιλία άλλων μεθόδων καταστροφής νοημοσύνης που περιορίζονται μόνο από την φαντασία και γνώσεις του ανθρώπου.

4. Αντίμετρα στον πόλεμο καταστροφής νοημοσύνης.

Το πρωταρχικό αντίμετρο στον πόλεμο καταστροφής νοημοσύνης είναι να γίνει αντιληπτός και κατανοητός από τους σχετικούς υπευθύνους, για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για το Έθνος, τους πολίτες και τους ανθρώπινους οργανισμούς που επηρεάζονται ή μπορούν να επηρεαστούν από τον ΠΚΝ.

Σε επόμενο στάδιο πρέπει να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν αποδοτικά οι κατάλληλες οργανωτικές δομές σους σχετικούς με το θέμα του ΠΚΝ οργανισμούς του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ερευνηθεί σε αρχές και πρακτικές ο ΠΚΝ, μετά να μελετηθεί περαιτέρω το θέμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και ακολούθως να δημιουργηθεί αποδοτική άμυνα ενάντια στον ΠΚΝ με μακροπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη θεώρηση. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η δημιουργία δι-επιστημονικών επιτροπών με συμμετοχή επιστημόνων των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας, επιστημόνων της υγείας (ιατροί ,ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κ.α) επιστημόνων του Δικαίου, της Ηθικής, των Διεθνών σχέσεων, της Στρατιωτικής επιστήμης και τεχνικής, της Διεύθυνσης Οργανισμών (Management and Motivations in Organizations) και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Ακολούθως, η γενική ιδέα για την δημιουργία αντιμέτρων στον ΠΚΝ είναι να μελετήσουμε τους πιθανούς τρόπους καταστροφής νοημοσύνης και να βρούμε μεθόδους που να προκαλέσουν την αδυναμία εφαρμογής των τρόπων καταστροφής νοημοσύνης ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν την καταστροφή που μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα στο Έθνος, στον οργανισμό και στον Άνθρωπο.

Επειδή στο παρόν θέμα δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου δημοσιευμένη ολοκληρωμένη βιβλιογραφία, βασικός στόχος του παρόντος άρθρου είναι με την παρουσίαση μερικών μεθόδων καταστροφής νοημοσύνης, που τις περισσότερες βίωσε ο συγγραφέας, να δημιουργηθεί το υπόβαθρο για περαιτέρω επιστημονική έρευνα στο θέμα, με σκοπό την δημιουργία και εφαρμογή νομοθεσίας, νομολογίας και αποφάσεων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκής Ένωσης επίπεδα που θα ενεργήσουν σαν αντίμετρα στον ΠΚΝ.

Μία άλλη πολύ αποτελεσματική άμυνα στον ΠΚΝ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Έθνος, και οι οργανισμοί εργασίας να αναζητήσουν και να βρουν και μετά να εκμεταλλευθούν αποδοτικά, (δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα και αμοιβές κινήτρων (motivation) τους ανθρώπους υψηλής δημιουργικής νοημοσύνης και γνώσεων. Σε αυτούς πρέπει να δώσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, το κατάλληλο φυσικό και ψυχολογικό περιβάλλον, ευκολίες, προστασία και αναγνώριση ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα να παίρνουν βέλτιστες (optimum) χώρο-χρονικές και ανά περίπτωση αποφάσεις, σε σχεδόν κάθε περίπτωση κρισίμου προβλήματος που απασχολεί ή θα απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Έθνος και τον οργανισμό.

Πρέπει να γίνει προφανές ότι στην σημερινή μας εποχή μόνο «η ισχύς εν τη ενώσει» με την έννοια της συνεργίας (synergy) στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου το αποτέλεσμα του αθροίσματος προσπαθειών με συνεργασία μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο του αθροίσματος των προσπαθειών θεωρούμενες ως ανεξάρτητες (των Εθνών), σε συνδυασμό με το ότι «η γνώση είναι ζωτική ισχύς» για το μέλλον (πολιτική που οι Η.Π.Α. έχουν ως πρώτη τους μακροπρόθεσμη προτεραιότητα στην προσπάθεια του για αποκλειστικότητα και υπεροχή στην πληροφορία), μόνο η βέλτιστη αξιοποίηση «των πηγών της δημιουργικής νοημοσύνης και γνώσεων» σε Εθνικό και Ευρωπαϊκής ένωσης επίπεδα μαζί με περαιτέρω έρευνα, μελέτη και άμυνα στον ΠΚΝ θα μας οδηγήσει σε ευτυχέστερο μέλλον…

5. Επίλογος. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι η δύναμη σημαντικών ανθρωπίνων αποφάσεων η σχετική γνώση και η πρωτοτυπία (η οποία μπορεί να εξουδετερώσει τις standard operating procedures συστημάτων, κ.α) είναι δυνατόν να είναι ισχυρότερες και μπορούν να εξουδετερώσουν ίσως τρισεκατομμύρια δολαρίων καταστρεπτικών εξοπλισμών, κυρίως όταν υποστηρίζονται από τις έννοιες της Ηθικής και του Δικαίου.

Νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό και προφανές ότι η μακροχρόνια δημιουργική εξέλιξη του νοήμονος οικοσυστήματος [20] του πλανήτη μας θα είναι δυνατή μόνο εάν οι θεμελιώδεις αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον της Ανθρωπότητας μελετούνται και λαμβάνονται από δι-επιστημονικές επιτροπές (για να μελετούνται οι συνέπειες σε όλους τους τομείς των γνώσεων και δραστηριοτήτων) που θα απαρτίζονται από κορυφαίους ανθρώπους της δημιουργικής νοημοσύνης και γνώσεων και αναγνωρισμένους για την δημιουργική των Ηθική και Δίκαιο. Είναι κατανοητό ότι οι αποφάσεις των επιτροπών πρέπει να είναι αιτιολογημένες σε επαρκή βαθμό λογικής και δημιουργικού συναισθήματος και να στηρίζονται πρώτιστα στην λογική δημοκρατία [21] και όχι τόσο στην συμφεροντολογία των διαπραγματεύσεων.

Τέλος στον τομέα της διάδοσης των πληροφοριών στο κοινό με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας η πληροφόρηση δεν πρέπει να παραβαίνει τις αρχές της Ηθικής και Δικαίου, όπως διαμορφώνονται από τις Διεθνείς Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να προκύψει, στατιστικά, μια καλλίτερη ποιότητα ζωής (από απόψεων της υγείας, οικογένειας, ηθικής/δικαίου, οικοσυστήματος, πολιτισμού, επιστημών/τεχνολογίας, οικονομίας, δημιουργικών ενδιαφερόντων, ελευθέρου χρόνου, και άλλων παραγόντων) για τις μελλοντικές κοινωνίες …
 
Βιβλιογραφία

[1] «Η δημιουργική νοημοσύνη ως έννομο αγαθό» , από τον Ιωσήφ-Χρήστο Κονδυλάκη, δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «Ποινική Δικαιοσύνη» ,Οκτ. 1999 ,σ. 1055 επ.
[2] «Ένα μοντέλο επί της δομής και λειτουργίας της μνήμης από την άποψη της νοημοσύνης» από τον Ιωσήφ-Χρήστο Κονδυλάκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 1983
[3] «Συμβολή θεωριών της πληροφορικής και της μαθηματικής λογικής στην καλυτέρευση της απονομής της Δικαιοσύνης»  από τους Ιωσήφ-Χρήστο Κονδυλάκη και Γεωργία Σακαρέλλου, παρουσιάστηκε και Δημοσιεύθηκε στα πρακτικά του
Β Συνεδρίου Διοικητικών Δικαστών, Αθήνα, 2-Δεκεμ.-1990
[4] «Kαταστροφή νοημοσύνης και εσχάτη προδοσία» από τον Ιωσήφ-Χρήστο Κονδυλάκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 1997
[5] «Ο παράγων της νοημοσύνης στις ένοπλες δυνάμεις και ο συσχετισμός του με το πνεύμα του Ποινικού Δικαίου» από τον Ιωσήφ-Χρήστο Κονδυλάκη , δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό «επετηρίδα Αρμενόπουλος», 1999  σ. 141 επ.
[6] «Media effects as a factor of breaking close relationships» by Joseph-Christos Kondylakis, National Library of Greece, 1999
[7] «The search for the Manchurian candidate: The CIA and Mind control , The secret history of behavioral sciences, by John Marks, 1991, Nortonpress
8] «Αντιπολιτευτική Ψυχιατρική» από τον Δρ. Κλεάνθη Γρίβα, 1989 , εκδόσεις Ιανός, Θεσ/νικη
[9] «Opinion of George Cooper, Q.C.. Regarding Canadian Government Funding of Allan Memorial Institute, in the 1950’s and 1960’s» (Prof. Ewen Cameron and the CIA brainwashing experiments at McGill University in Canada) edition of Department of Justice of Canada, Ottawa,Ontario, Canada K1A0H8 and «I swear by Apollo: Dr Ewen Cameron and the CIA brainwashing experiments” by Don Gillmor, 1987, Eden Press
10] “Hypnotic realities” by Dr Milton Erickson et al,1976,Irvington publishers
[11] «Βιολογικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας» από τον Επικ. Καθηγητή Κ. Θ. Λιολιούση, της Ηλεκτρονικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1997, εκδόσεις Δίαυλος (στίς σελίδες 51-53 εμφανίζεται η δυνατότητα προκαλέσεως τεχνητά Καρδιακής ανακοπής και στις σελίδες 55-56 εμφανίζεται η δυνατότητα Εκπομπής «φωνών» απευθείας στον ανθρώπινο εγκέφαλο, με Μικροκυματική παλμική ακτινοβολία)
[12] «Πόλεμος Καταστροφής Νοημοσύνης και νομική προστασία» από τον Ιωσήφ-Χρήστο Κονδυλάκη, 2000, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (και σχετική μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου)
[13] «Some uncommon but very critical aspects of nuclear safety” by Joseph-Christos Kondylakis, 1983/1997/2001, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, στον ΟΗΕ και σε Πρεσβείες Κρατών στην Αθήνα κ.α.
[14] «Σκέψεις πάνω στην βασική εξίσωση απόδοσης εργασίας» από τον Ιωσήφ-Χρήστο Κονδυλάκη
[15] «Μία επίδραση της σημειολογίας στην ψυχολογία και στην ψυχιατρική» από τον Ιωσήφ-Χρήστο Κονδυλάκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 1989
[16] «The zapping of America: Microwaves, their deadly risks and the cover-up» by Paul Brodeur,1977, Norton press
[17] «The end of privacy», by Charles J. Sykes,1999, St Martin press
[18] «Confidential» (ΚατασκοπίαεπιστήμηςκαιΕμπορίου), by John Nolan, 1999, Harper Business publication
[19] «Big brother, NSA, and its little brothers», by Terry L. Cook, 1998, SCM publishing
[20] «Theory of evolution of an intelligent ecosystem», by Joseph-Christos Kondylakis, “Acta Bio theoretica”,1997,45(2), p. 181-182
[21] «Logical Democracy» by Joseph C. Kondylakis, National Library of Greece
[22] «Psychic dictatorship in the USA», by Alex Constantine,1995, Feral House publishing
[23] «Auditory perception of radio-frequency electromagnetic fields», by Chung-Kwang Chou & Arthur W Guy ,Journal of Acoustic Society of America, June 1982, p. 1321-1334
[24] «Psychiatry and the CIA: Victims of Mind Control» by Harvey M. Weinstein, M.D., American psychiatric press, 1990
[25] «Motivation and leadership at work» by Dr R.M. Steers et al, 1996 McGraw Hill
[26] «Media effects-advances in theory and research» by Dr Jenning Bryant (Edt), 1994, Lawrence Erlbaum Associates publishing
[27] «Human factors in Engineering and Design» by Dr M.S. Sanders et al, 1992, mcGraw Hill
[28] «The Knowledge revolution- an analysis of the international brain market» by Dr D.N. Chorafas, 1968 McGraw Hill
 29] «Mass control: Engineering Human consiousness» by Jim Keith, 1999, IlluniNet press
[30] «Τεχνολογίαυποταγήςσυνειδήσεων» από Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, 2000 εκδόσεις Εσοπτρον

[31] “Corporate espionage” by Ira Winkler, 1997, Prima publisher
[32] Internet site: www.ncmr.gr/Kondylakis.html
[33] “Development of surveillance technology and risk of abuse of economic information”(98/14/01) , from European Parliament , Scientific & Technological Option & Assessment. Internet site: www.europarl.eu.int/stoa/publi/default_en.html
[34] Additional relevant scientific articles exist at the INTERNET address: www.ncmr.gr/Kondylakis/index.html