Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

O Σχηματισμός των λέξεων στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

Αδιαφανή σύνθετα


§ 40. Όπως είναι γνωστό, στην αττική διάλεκτο ο παρατατικός του καθῆσθαι είναι συνήθως ἐκαθήμην ἐκάθησο αντί για το παλιότερο καθ-ήμην καθ-ῆσο. Αιτία μπορεί να είναι μόνον η ακόλουθη: για έναν Αθηναίο, ο σύνθετος χαρακτήρας του καθ-ῆσθαι δεν ήταν πια διαφανής, διότι το απλό ἧσθαι δεν υπήρχε στην κοινή ομιλία, και έτσι το παλιότερο σύνθετο το αντιμετώπιζε ως απλό ρήμα· πρβ. ἐ-χρῆν αντί για χρῆν από το χρή ἦν. 

Η ίδια αδιαφάνεια επικράτησε ασφαλώς συχνά και σε άλλα σύνθετα, χωρίς κάποιο εξωτερικό γνώρισμα να προδίδει τη μεταβολή. Έτσι, σίγουρα κανένας Έλληνας δεν αισθανόταν π.χ. τα δάπεδον, ἄριστον 'πρόγευμα', πέρυσι και ἀκούειν ως σύνθετα, και όμως η ετυμολογική έρευνα εύλογα τα χώρισε σε δύο συνθετικά. Αρκεί να συγκρίνουμε το γερμανικό ρήμα fressen 'τρώω (για ζώα)' που για τον κοινό άνθρωπο δεν αποτελεί σύνθετο του essen 'τρώω (για ανθρώπους)' αλλά το πολύ ομοιοκατάληκτη με αυτό λέξη.

Όχι μόνο μεμονωμένα σύνθετα, όπως τα προαναφερθέντα, αλλά και τύποι συνθέτων μπορούν να γίνουν αδιαφανείς· αν η σημασία του δεύτερου συνθετικού ισοπεδώνεται, τότε από το συνθετικό παράγεται ένα επίθημα.

Το ορφικό έλασμα της Πέλιννας: Τώρα πέθανες και τώρα γεννήθηκες

Τα δύο ορφικά ελάσματα που βρέθηκαν στην Πέλιννα (ή Πελινναίον, σημερινό Παλαιογαρδίκι) ήταν τοποθετημένα επάνω στο στήθος νεκρής γυναίκας (τέλος 4ου αιώνα π.Χ.). Ένα μικρό άγαλμα μαινάδας βρέθηκε στον ίδιο τάφο. Από το ένα έλασμα λείπουν οι στίχοι 4 και 7. Ίσως το μικρότερο από τα ελάσματα να χαράχτηκε πρώτο, αλλά, επειδή το κείμενο δεν χώρεσε ολόκληρο, ξαναγράφτηκε στο μεγαλύτερο έλασμα. Τα ελάσματα έχουν τη μορφή κισσού, όπως αυτός παριστάνεται σε αγγειογραφίες. Μοιάζουν όμως και σαν καρδιές. Ο κισσός ήταν σύμβολο του Διονύσου, ο οποίος αποκαλείται αλλού κισσοφόρος, κισσόβρυος, κισσοχαίτης, ενώ η καρδιά ήταν το μόνο κομμάτι του Διόνυσου που δεν κατασπάραξαν οι Τιτάνες: από αυτήν αναγεννήθηκε ο θεός στον ορφικό μύθο. Ο Παυσανίας (2.37.2-2) κάνει λόγο για μια καρδιά από ορείχαλκο σε σχέση με τα μυστήρια της Λέρνας.

Κάποιος που δεν κατονομάζεται απευθύνεται στο νεκρό σε δεύτερο πρόσωπο. Μπορεί να είναι κάποια θεότητα του Κάτω Κόσμου, ο Ορφέας, η ίδια η πινακίδα ή κάποιος συμμετέχων στην κηδεία, πιθανότατα ο ορφικός ιερέας. Η φράση «τούτη δω τη μέρα» παραπέμπει στην ημέρα της ταφής, επομένως η τελευταία εκδοχή ενισχύεται. Ότι έχουμε να κάνουμε με την ημέρα της κηδείας φαίνεται από ολόκληρο τον 1ο στίχο, αλλά και από την αναφορά στο γάλα και το κρασί, συνηθισμένες νεκρικές προσφορές. Το κείμενο επομένως μπορεί να επαναλαμβάνει γραπτώς λόγια που λέγονταν προφορικά στη διάρκεια της τελετής της ταφής (λεγόμενα). Εντούτοις τίποτα δεν αποκλείει τα ίδια ή παρόμοια λόγια να εκφωνούνταν και στις τελετές μύησης, όσο ο μύστης ζούσε ακόμη, αφού κατά κάποιο τρόπο η μύηση είναι μια προετοιμασία για την μελλοντική κάθοδο του μυούμενου στον Κάτω Κόσμο.

Η έκφραση «τούτη δω τη μέρα» δίνει επίσης μια αίσθηση του επείγοντος: η στιγμή του θανάτου είναι κρίσιμη για την τύχη του νεκρού στον Κάτω Κόσμο, ένα μοναδικό και σύντομο πέρασμα και μια ευκαιρία για την αιώνια ζωή που δεν πρέπει να χαθεί. Την ίδια αίσθηση του επείγοντος δίνουν οι ρηματικοί τύποι ἔθορες, ἔπεσες, ἔθανες (αντί του αναμενόμενου τέθνηκας), όπου ο αόριστος τονίζει τη μοναδικότητα και το στιγμιαίο χαρακτήρα της περίστασης. Η αίσθηση του επείγοντος δίνεται και σε άλλες πινακίδες με επιρρήματα όπως ὦκα, αἶψα (Ιππώνιο, Πετηλία).

Αρχαίο κείμενο:

Νῦν ἔθανες καὶ νῦν ἐγένου, τρισόλβιε, ἄματι τῶιδε.
εἰπεῖν Φερσεφόναι σ' ὅτι Βχιος αὐτὸς ἔλυσε.
τα{ι}ῦρος εἰς γάλα ἔθορες.
αἶψα εἰς γλα ἔθορες.
κριὸς εἰς γάλα ἔπεσ.
οἶνον ἔχεις εὐδίμονα τιμὴ
κἀπιμένει σ' ὑπὸ γῆν τέλεα ἅσσαπερ ὄλβιοι ἄλλοι.

Μετάφραση:

Τώρα πέθανες και τώρα γεννήθηκες, τρισόλβιε,τούτη δω τη μέρα.[1]
Στην Περσεφόνη να πεις ότι σ' απελευθέρωσε ο ίδιος ο Βάκχος.[2]
Ταύρος στο γάλα πήδηξες.
Γοργά στο γάλα πήδηξες.
Κριάρι στο γάλα έπεσες.[3]
Έχεις κρασί για ευδαίμονα τιμή[4]
και κάτω απ' τη γη σε περιμένει βραβείο σαν των άλλων ολβίων.
---------------------------
[1] Την ίδια μέρα ο νεκρός πεθαίνει και αναγεννιέται. Αναγεννιέται ως θεός ή ήρωας, όπως φαίνεται από αντίστοιχους μακαρισμούς σε άλλα ορφικά κείμενα, γιατί εγκαταλείπει τον κύκλο των ενσαρκώσεων και μεταφέρεται στον αιώνιο κόσμο των θεών, όπου είναι και οι άλλοι «όλβιοι». Γι' αυτό και αξίζει να θεωρείται τρισευτυχισμένος, αφού απελευθερώθηκε (χάρη στον Βάκχο) από την ανθρώπινη κατάσταση (βλ. επόμενο στίχο). Το «τρισόλβιος» είναι ένα εμφατικό επίθετο που χρησιμοποιείται συχνά σε τελετουργικούς μακαρισμούς και σε σχέση με τα μυστήρια και τη μακαριότητα που χαρίζει η γνώση που προκύπτει από αυτά για τους μύστες. Το επίθετο δένει και με το «ευδαίμονα» του στίχου 6, αλλά και με τους ολβίους (μακάριους) του στίχου 7. Σε πινδαρικό απόσπασμα (137 Maehl.) έχουμε παρόμοια φρασεολογία σε σχέση με τα Ελευσίνια: όποιος μυήθηκε σ' αυτά είναι όλβιος, επειδή όταν πεθάνει, την ίδια στιγμή θα γνωρίσει την αρχή της ζωής που δίνει ο Δίας. Πβ. Σοφ. απ. 837 Radt, ομηρικός ύμνος στη Δήμητρα 480 κ.α. Ο όλβος του μυημένου, συνεπώς, δεν προκύπτει μόνο από τη χαρά της αιώνιας ζωής που τον περιμένει μετά το θάνατο, αλλά και από τη γνώση της αλήθειας για τη ζωή, τον εαυτό του και τους θεούς που αποκτά όσο ζει χάρη στη μύησή του.

Ο αριθμός τρία στο «τρισόλβιος» μπορεί να μην χρησιμοποιείται μόνο για να δώσει έμφαση, αλλά και επειδή ο ίδιος (και τα πολλαπλάσιά του) είναι «μαγικός» αριθμός. Παρακάτω το μοτίβο της πτώσης στο γάλα επαναλαμβάνεται τρεις φορές. Σε παρόμοια συμφραζόμενα πβ. Πίνδ., Ολ. 2.75 κ.εξ., Εμπεδ. Β 115.6 D-K, Πλάτων, Φαίδρος 249Α, Μακρόβ., Som. Sc. 1.11.8 κ.εξ. κ.α.

[2] Η Περσεφόνη είναι η βασίλισσα του Κάτω Κόσμου, κόρη του Δία και της Δήμητρας, σύζυγος του Άδη-Πλούτωνα, ο οποίος την απήγαγε σε ένα λιβάδι, στην κοινή ελληνική παράδοση. Το ότι περνά ένα μέρος της ύπαρξής της στον Άδη και ένα μέρος στην επιφάνεια της γης συμβολίζει την αναγέννηση των καρπών και σε ένα ευρύτερο επίπεδο της ίδιας της ζωής. Γι' αυτό και η Περσεφόνη (και η Δήμητρα) συχνά παίζει ρόλο στα μυστήρια που υπόσχονται μια ευτυχισμένη αιώνια ζωή μετά θάνατον (π.χ. Ελευσίνια, Ορφικοί).
 
Η ορφική εκδοχή του μύθου είναι πολύ διαφορετική: ο Δίας βιάζει τη Δήμητρα, η οποία γεννά την Περσεφόνη. Στη συνέχεια ο Δίας βιάζει και την Περσεφόνη από την οποία γεννιέται ο Διόνυσος-Βάκχος. Ο Διόνυσος σπαράζεται από τους Τιτάνες εκτός από την καρδιά του. Ο Δίας κεραυνώνει τους Τιτάνες και από τη στάχτη τους δημιουργείται το ανθρώπινο γένος. Συνεπώς στους Ορφικούς και οι δύο θεότητες (μητέρα-γιος) παίζουν σημαντικό ρόλο στα μυστήρια και την εσχατολογία. Η ψυχή του νεκρού πρέπει να διαβεβαιώσει την Περσεφόνη ότι την απελευθέρωσε (ἔλυσεν) ο ίδιος ο Βάκχος. Μόνο έτσι θα γίνει δεκτή στην αιώνια ευτυχία. Σ' αυτά τα συμφραζόμενα δεν είναι τυχαίο το συχνό επίθετο του Βάκχου Λυσεύς, Λύσιος (αυτός που ελευθερώνει), Ἐλευθερεύς. Η διαβεβαίωση της ψυχής έχει διπλό νόημα: η ψυχή απελευθερώθηκε και από τον κύκλο των γεννήσεων μέσω του θανάτου του σώματος, της μύησης και της καθαρής ζωής που διήγαγε, αλλά και πήρε συγχώρηση από τον Βάκχο για το προπατορικό ανθρώπινο αμάρτημα των Τιτάνων σε βάρος του. Μόνο τότε και η μητέρα του Βάκχου, η Περσεφόνη, θα συγχωρήσει την ψυχή και θα την κάνει δεκτή στο βασίλειό της (πβ. Πίνδαρος απ. 133 Maehl., οἷσι δὲ Φερσεφόνα ποινὰν παλαιοῦ πένθεος δέξεται…). Ωστόσο η προσωπικότητα της Περσεφόνης έχει και μια άλλη διάσταση: οι άνθρωποι έχουν μέσα τους και το διονυσιακό στοιχείο (τα κομμάτια του θεού που κατασπάραξαν οι Τιτάνες), επομένως κατά κάποιο τρόπο η Περσεφόνη είναι «μητέρα» και των ανθρώπων. Πβ. τη φράση της ψυχής Μᾶτερ, ἐμᾶς ἐπάκουσον εὐχᾶς προς την Περσεφόνη σε κείμενο από τους Θουρίους. Στα αγγεία από την Απουλία πολλές φορές ο Διόνυσος και η Περσεφόνη μαζί με άλλες θεότητες εμφανίζονται, για να διασφαλίσουν το πέρασμα και την αποδοχή της ψυχής στον Κάτω Κόσμο. Πβ. την εικονογραφία από τους λεγόμενους λοκρικούς πίνακες.
Είναι ενδιαφέρον εδώ το πώς ο Πλάτων αντλεί από τις ορφικές ιδέες και τις προσαρμόζει στο δικό του φιλοσοφικό σύστημα, χρησιμοποιώντας την ορολογία των μυστηρίων: συνιστά τον καθαρμό του σώματος στη διάρκεια της ζωής, προκειμένου να κερδίσει κανείς γνώση κατά τη στιγμή του θανάτου, όταν η θεότητα μας ελευθερώνει από τα δεσμά του σώματος (Φαίδων 67Α). Η έσχατη κάθαρσις είναι η απελευθέρωση της ψυχής από το σώμα. Τελικά, όμως, η απελευθέρωση αυτή (λύσις) δεν συνδέεται μόνο με το θάνατο, αλλά και με τη φιλοσοφία (67D, 82D). Η φιλοσοφική μύηση ισοδυναμεί με την τελετουργική.
Τέλος να σημειωθεί ότι η εμφάνιση της ψυχής μπροστά στην Περσεφόνη μοιάζει να αποτελεί το επόμενο στάδιο από εκείνο που είδαμε στο κείμενο του Ιππωνίου: εκεί η ψυχή εμποδίζεται από τους φύλακες της πηγής και πρέπει να πει το σωστό σύνθημα. Εδώ η ψυχή φαίνεται να έχει ήδη περάσει αυτό το στάδιο και να έχει φτάσει μπροστά στην ίδια τη βασίλισσα του Άδη για την τελική κρίση. Ο στίχος 2, σ' αυτή την περίπτωση, είναι και πάλι ένα (άλλο) συνθηματικό που πρέπει να γνωρίζει η ψυχή.

[3] Δεν είναι σαφές τι σημαίνουν αυτοί οι στίχοι, αν και φυσικά για τους μυημένους η σημασία τους θα ήταν προφανής. Παρόμοιες εκφράσεις υπάρχουν σε ορφικά κείμενα από τους Θουρίους, αν και εκεί γίνεται λόγος για κατσίκι: ἔριφος ἐς γάλ΄ ἔπετον. Στις ταφικές τελετές γίνονταν σπονδές γάλακτος. Ορισμένοι υποθέτουν τελετουργικό λουτρό μύησης με καταβύθιση σε γάλα ή γαλακτόχρωμο υγρό. Σε ορισμένες ανατολικές τελετές μύησης θυσιαζόταν ένα κατσικάκι και μετά μαγειρευόταν σε γάλα, μια πρακτική που απαγορεύει ρητά η Παλαιά Διαθήκη (λ.χ. Δευτ. 14.21). Ωστόσο ταύρος ή κριάρι δεν αναφέρονται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Ο Απουλήιος (Met. 11.10) αναφέρει ότι σε τελετή της Ίσιδας ένας από τους μετέχοντες κρατά χρυσό ποτήρι σε σχήμα θηλής από το οποίο κάνει σπονδές γάλακτος. Γάλα κατανάλωναν και στη λατρεία του Άττη με τη συνοδεία χαράς, στεφάνων και μεταφορικών εικόνων της ανόδου της ψυχής στους θεούς, ενώ οι πιστοί παρομοιάζονται με νεογέννητα (φιλόσοφος Σαλλούστιος, De diis 4). Οι μαινάδες έπιναν γάλα θηλάζοντας από άγρια ζώα. Στην περίφημη Βίλα των Μυστηρίων στην Πομπηία εικονίζεται θηλυκό πλάσμα που μοιάζει με Πάνα να προσφέρει το μαστό της σε ελαφάκι. Στην αιγυπτιακή παράδοση η ψυχή του νεκρού εικονίζεται να θηλάζει από το μαστό της Ίσιδας. Σε διάφορες μαγικές επωδές πάνω σε μολύβδινα φύλλα εμφανίζονται φράσεις όπως «ο καιρός του θηλασμού», «βγάζει τον τράγο από τον κήπο της Περσεφόνης», «θηλασμός από την αιώνια πηγή του ανθηρού γάλακτος». Οι επωδές αυτές έχουν πολλά σύμβολα που ξαναβρίσκουμε σε ορφικά κείμενα και επιπλέον έχουν ανευρεθεί στις ίδιες περιοχές (Μεγάλη Ελλάδα, Κρήτη). Οι μαινάδες του Διόνυσου χτυπούν το έδαφος και ξεπηδούν πηγές γάλακτος, κρασιού, μελιού: όλα αυτά αποτελούν θεμελιώδη συστατικά των νεκρικών προσφορών. Κατά μια άποψη εδώ η λυτρωμένη ψυχή του μύστη στον Κάτω Κόσμο ορμά μεταφορικά και συμβολικά να πιει γάλα από το μαστό της «μητέρας» Περσεφόνης ως σύμβολο της αναγέννησής του, σαν πεινασμένο νεογνό. Από την άλλη το κατσίκι, ο ταύρος και το κριάρι είναι ιερά ζώα του Διόνυσου και είδαμε ότι ο μυημένος ταυτίζεται με το θεό του, γίνεται κι ο ίδιος ένας βάκχος. Ο Διόνυσος μεταμορφώνεται σε κατσίκι, για να γλιτώσει από την οργή της Ήρας. Αποκαλείται Ερίφιος στο Μεταπόντιο, ενώ οι μετέχοντες στη λατρεία του Άδωνη, ενός θεού που επίσης πεθαίνει, αποκαλούνται έριφοι. Ο Πενθέας βλέπει το Διόνυσο ως ταύρο. Στην Ελέα οι γυναίκες αποκαλούσαν τελετουργικά τον θεό «άξιε ταύρε». Σε απεικονίσεις ένα κριάρι εμφανίζεται συχνά μαζί με τον Βάκχο.
 
Σε άλλα συμφραζόμενα το γάλα είναι σύμβολο αφθονίας (ο Δίας πίνει γάλα από το κέρας της Αμάλθειας). Άλλοι ερμηνεύουν τις εκφράσεις ως παροιμίες που φανερώνουν την εκπλήρωση μιας βαθιάς επιθυμίας, οι οποίες πέρασαν στο λεξιλόγιο των μυστηρίων και απέκτησαν εσωτερικό νόημα. Η έκφραση θα μπορούσε να προέρχεται από τη γλώσσα των βοσκών, αλλά ταιριάζει περισσότερο στο κατσίκι των κειμένων από τους Θουρίους, αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια γκροτέσκα επέκτασή της στον ταύρο και το κριάρι στην περίπτωση της Πέλιννας. Το κατσικάκι ήταν σύμβολο της αγνότητας (όπως ο αμνός για τους Χριστιανούς) και θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τους μυημένους που στο θάνατο αναγεννιούνται αγνοί σαν κατσικάκι που θηλάζει. Ρήματα όπως το πίπτω και το θρώισκω χρησιμοποιούνται στην αρχαία λογοτεχνία σε συμφραζόμενα για τη βίαιη στιγμή της γέννησης (π.χ. πήδησε στο φως, πήδησε από τα σκέλια της μητέρας του, έπεσε ανάμεσα στα πόδια της γυναίκας κ.τ.λ.). Δεν ξέρουμε πώς να συνδέσουμε όλες αυτές τις σκόρπιες πληροφορίες κι έτσι το νόημα των στίχων παραμένει σκοτεινό.

[4] Το κρασί είναι το σήμα κατατεθέν του Διονύσου και στις ορφικές Ραψωδίες αποκαλείται ο ίδιος κρασί. Η λέξη «τιμή», πάλι, επανεμφανίζεται πολλές φορές σχετιζόμενη με τις ιδιαίτερες απολαύσεις που περιμένουν τους εκλεκτούς στον Άλλο Κόσμο. Η αναφορά εδώ στον οίνο ολοκληρώνει την ευδαιμονία του μύστη και στη ζωή και στο θάνατο. Στον πάπυρο Gurob ο μύστης πίνει κρασί στη διάρκεια της τελετής σε συμφραζόμενα απελευθέρωσης, με τον Διόνυσο να παρουσιάζεται ως θεός-σωτήρας. Το κρασί σ' αυτό το πλαίσιο δεν είναι απλώς μια επιφανειακή ευχαρίστηση: μετουσιώνεται σε ένα ποτό της αθανασίας. Το να πίνεις κρασί είναι σαν πίνεις τον ίδιο τον θεό (Κικέρων, Nat. deor. 3.41). Σε ιταλικό αγγείο ο Διόνυσος με θαυματουργό τρόπο κάνει τα τσαμπιά να στάζουν κρασί σε κούπες. Μια γυναίκα-μύστης πλησιάζει για να συλλέξει το κρασί σε έναν μεγαλύτερο κρατήρα: η συμμετοχή στα μυστήρια αποτελεί ένα είδος μετοχής στον παράδεισο ήδη κατά τη ζωή πάνω στη γη. Παράλληλα η σπονδή κρασιού πρέπει να ήταν μέρος και της ταφικής τελετής. Σ' αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν άκρατος οίνος, σε αντίθεση με το νερωμένο κρασί των συμποσίων. Τα οστά των νεκρών πλένονταν με κρασί. Κρασί καταναλωνόταν και στο νεκρικό δείπνο. Σε ταφικούς κρατήρες από την Απουλία κρασί, τσαμπιά, τύμπανα, θύρσοι και σάτυροι εμφανίζονται σαν να συγχέονται ο θρήνος και η έκσταση. Στην κορύφωσή της έκστασης ο πιστός απελευθερώνεται. Η ψυχή ομοίως απελευθερώνεται από τον θεό στη μύηση και στο θάνατο. Ωστόσο το κρασί και η διαρκής εκστατική μέθη είναι και μέρος της απόλαυσης του εκλεκτού στην αιώνια ζωή, μια αντίληψη που ειρωνεύεται ο Πλάτων στην Πολιτεία (363 CD). Ο μύστης παρακάθεται σε ένα αιώνιο συμπόσιο με τους θεούς και τους άλλους μύστες του θιάσου του (όλβιοι).

Η Υπέρτατη Σοφία: Η Ανάδυση στο Καθαρό ον, στην Καθαρή επίγνωση

Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (η παρούσα συνείδηση) είναι συνεχώς σε δραστηριότητα. Είτε απορροφηθούμε σε αυτή την δραστηριότητα, είτε προσπαθούμε να την ελέγξουμε, είμαστε στην ίδια κατάσταση της δραστηριότητας. Δεν είναι αυτός ο τρόπος. Πρέπει να ατενίσουμε ήρεμα τις δραστηριότητες και να τις αφήσουμε να εξελιχθούν χωρίς να απορροφιόμαστε κάπου. Μετά από κάποιο απροσδιόριστο διάστημα όλα αυτά παύουν να έχουν σημασία. Τότε είναι η στιγμή να εγκαταλειφθούν. Η Πρώτη Έξοδος από το φανταστικό γίνεται στην Καθαρή Αντίληψη που αγκαλιάζει όλη την Ύπαρξη. Είναι το Παγκόσμιο Πνεύμα. Αλλά αυτό δεν είναι η Τελική Πραγματικότητα. Κι Αυτό θα πρέπει να εγκαταλειφθεί για να Αναδυθούμε στο ΚΑΘΕΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ.

Είμαστε Αυτό που Είμαστε για πάντα. Δεν χρειάζεται να γίνουμε κάτι. Αυτές οι αντιλήψεις (το να νομίζουμε ότι πρέπει να γίνουμε κάτι) είναι ανοησίες της σκέψης. Όταν εξαντληθούν όλες οι μάταιες δραστηριότητες του νου αποκαλύπτεται Αυτό που Είμαστε Πραγματικά. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι. Απλά πρέπει να εγκαταλειφθούμε σε Αυτό που Είμαστε Πραγματικά απορρίπτοντας την δραστηριότητα της σκέψης. Έτσι απλά, να χαλαρώσουμε, να εγκαταλειφθούμε, για να αναδυθούμε στο Άπειρο, στο Αιώνιο. 

Οι λανθασμένες αντιλήψεις μας ωθούν σε δραστηριότητα και νοιώθουμε αγωνία να γίνουμε κάτι. Έτσι παραμένουμε στον κύκλο της δραστηριότητας και δεν μπορούμε να «νοήσουμε» Αυτό που Είμαστε Πραγματικά. Τελικά μας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να μην κάνουμε τίποτα. Να καθίσουμε ήσυχα, έτσι απλά, να μην κάνουμε τίποτα. Αυτή είναι η Υπέρτατη Σοφία. Κι ενώ είναι τόσο απλό, τόσο εύκολο και τόσο αναπαυτικό και πλήρες, δεν μπορούμε να το κάνουμε.

Ο βασιλικός δρόμος της αυτοκριτικής

Επιλογές υπάρχουν πολλές. Το θέμα είναι εσύ τι θα επιλέξεις. Έναν εαυτό που θα είναι λαβωμένος απο το “αυτομαστίγωμα” ή έναν εαυτό που θα πορεύεται με αυτοαγάπη, μαθαίνοντας απο τα λάθη του;

Στα λόγια είμαστε – σχεδόν- όλοι καλοί. Σχεδόν όλοι εκεί έξω ισχυρίζονται πως κάνουν αυτοκριτική. Όμως, αρκετοί απ΄αυτούς, κολυμπούν στην λίμνη της υποκρισίας. Παρά τα όσα ισχυρίονται δηλαδή, αρνούνται πεισματικά να παραδεχτούν τα λάθη στον εαυτό τους και στους άλλους, λες και δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθη σε τούτο τον κόσμο. Φυλάν τα λάθη και τις αποτυχίες τους και τα περιφρουρούν, υψώνοντας τείχη απέναντι στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, “κουκουλώλοντας” τα, οδηγούν και στον θάνατο την προοτική της προόδου τους. Γιατί πως θα εξελιχθείς, όταν δεν μαθαίνεις απο τα λάθη σου; Εάν δεν μαθαίνεις απο τα λάθη σου, δεν εισαι καταδικασμένος να τα επαναλάβεις;

Προφανώς κι είσαι. Και γιατί τα “κουκουλώνεις”; Διότι ο εγωισμός κι οι ανασφάλειες σου δεν σου άφησαν περιθώριο- πλην όμως η βαλίτσα πάει και πιο μακριά. Μεγάλωσες σε μια κοινωνία, που σε δίδαξε πως είναι ντροπή να κάνεις λάθη, για διάφορους λόγους. Πρώτον, διότι οι περισσότεροι προσπαθούν να δείξουν πως είναι αλάνθαστοι κι άρα πως εσύ να εμφανιστείς ως θνητός που αποτυγχάνεις; Δεύτερον, υπάρχει και στιγματισμός των ανθρώπων που αποτυγχάνουν. Δεν σε επιχαίρουν για τον αγώνα σου, αλλά σε χαρακτηρίζουν άχρηστο ή ανίκανο που έχασες. Δεν αντιλαμβάνονται και δεν σου έμαθαν πως οι αποτυχίες κρύβουν και χρήσιμα μαθήματα αυτοβελτίωσης για σένα. Δεν σου έμαθαν πως η ζώη δεν είναι ένα ταξίδι νικών, αλλα μπορεί κι η ήττα σου να γίνει νίκη, εάν μάθεις απο αυτήν.

Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχουν κι άνθρωποι που δεν κάνουν λάθη: αυτοί που δεν κάνουν τίποτα. Όμως ποιος θέλει να είναι ο κύριος τίποτας; Φαντάζομαι σχεδόν κανένας. Θέλεις να είσαι άνθρωπος που δίνει μάχες, κι ας χάνει ενίοτε. Σίγουρα θα κάνεις λάθη λοιπόν. Σίγουρα θα παρουσιάσεις συμπεριφορές που δεν θα σου αρέσουν ή που ρίχνουν την αξία σου. Σίγουρα θα δυσκολευτείς να διαχειριστείς καταστάσεις, που είναι πρωτόγνωρες για σένα. Σίγουρα θα αποτύχεις, σε όλους τους τομείς της ζωής σου και κάπου θα νιώσεις λίγος. Αυτά στα υπογράφω. Κι εκεί ακριβώς είναι που μπορεί να πέσουμε σε κάτι άλλο αυτοκαταστροφικό: στα δίχτυα του “αυτομαστιγώματος”. Και πότε πέφτουμε στα δίχτυα του; ‘Oταν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας. Είναι εκεί που κάνουμε στον εαυτό μας, ακριβώς αυτό που μας έμαθε η κοινωνία.

Γίνεται δηλαδή κάτι αναπάντεχο στην ζωή μας και ξεκινάμε: παίρνουμε το μαστίγιο.

Αυτοχαρακτηριζόμαστε ως ανίκανοι, άχρηστοι και ποτίζουμε τα μελλοντικά μας όνειρα με το δηλητήριο της μιζέριας. Εάν όμως “μαστιγώνεις” τον εαυτό σου, πως θα βρεις το κουράγιο να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητα; Όταν δεν σε σέβεσαι και σε θεωρείς σκουπίδι, πως θα διεκδικήσεις όσα ποθείς; Όταν τσαλαπατάς το είναι σου, μετα τι να περιμένεις απο τον εαυτό σου; Ανάκαμψη; Επιτυχίες; Στιγμές ευτυχίας και πληρότητας; Αυτοσεβασμό κι αυτοεκτίμηση;

Πώς ακριβώς τα φαντάζεσαι να γίνονται όλα αυτά; Να τα κάνει μήπως κάποιος άλλος για σένα; Γιατί ένας εαυτός που είναι στα… τάρταρα αποκλείεται να τα κάνει.Σιγουρά μπορει να σέρνεται με την κοιλιά στο έδαφος, αλλά μέχρι εκεί.Μην περιμένεις περισσότερα.

Τι θα μπορούσες να κάνεις αντ’ αυτού; Κάτι ιερό, μα συνάμα και λυτρωτικό: αυτοκριτική. Στην αυτοκριτική δεν χρησιμοποιείς το μαστίγιο για να “μαλώσεις” τον εαυτό σου για τα κακώς κείμενα, που έχεις εντοπίσει. Τα κακώς κείμενα καλώς τα εχεις εντοπίσει, μα το μαστίγιο δεν το χρειάζεσαι καθόλου, τουλάχιστον στο ταξίδι της αυτοκριτικής.

Αυτό που χρειάζεται είναι να αξιολογήσεις με νηφαλιότητα και θάρρος την εκάστοτε κατάσταση που σε απασχολεί.(είτε είναι στο εργασιακό περιβάλλον είτε στην προσωπική ζωή). Αυτό που χρειάζεται, είναι να αναλογιστείς ορισμένα πράγματα. Τι θα ήθελες να κάνεις διαφορετικά; Τι δεν σου άρεσε στην συμπεριφορά σου; Συμπεριφέρθηκες με βάση τις αξίες σου ή τις λησμόνησες; Τι έμαθες απο την εμπειρία αυτή; Ποιες δεξιότητες ή αρετές θα χρειαστεί να καλλιεργήσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθεις σε μια αντιστοιχη κατάσταση στο μελλον; Απλά, γλυκά κι ανθρώπινα. Δίχως βέργες, δίχως σαδισμό, δίχως τίποτα.

Για να γίνεις σοφότερος, πιο συνειδητοποιημένος και μια καλύτερή έκδοσή του εαυτού σου λοιπόν, χρειάζεται να μαθαίνεις απο τα λάθη σου. Χρειάζεται να εντοπίσεις τι δεν σου αρέσει σε σένα και να οραματιστείς πως θέλεις να είσαι. Όλα αυτά βέβαια, εάν σε αγαπάς.Μόνο τότε θα επιλέξεις τον βασιλικό δρόμο της αυτοκριτικής. Γιατί, εάν δεν σε αγαπάς, θα επιλέξεις τους άλλους δρόμους: να κρύψεις κάτω απο το χαλί τα κακώς κείμενα σου ή να πέσεις στην παγίδα του καταστροφικού “αυτομαστιγώματος”.

Το όμορφο έρχεται όταν σταματάς να το περιμένεις

Διότι η αγωνία και η αδημονία το μπλοκάρουν.

Κάποια όμορφα μηνύματα τα κράτησες στο κινητό σου, σίγουρα. Εκείνα που σου έστειλαν οι φίλοι σου, οι αγάπες σου, οι συνεργάτες σου, εκείνα τα μηνύματα με τα όμορφα λόγια που σου αλλάζουν την ψυχολογία. Ήθελαν να σου γράψουν πόσο τους έχεις λείψει, πόσο σημαντική είναι η παρουσία σου στη ζωή σου, πόσο υπέροχη φαίνεσαι στα μάτια τους.

Οι άνθρωποι δε θέλουμε πολλά για να είμαστε ευτυχισμένοι, όσο και αν ο καταναλωτισμός προσπαθεί να μας εθίσει στην λατρεία των υλικών πραγμάτων. Ο άνθρωπος τι θέλει; μία αγκαλιά, ένα χάδι, να ακούσει ένα «μου έλειψες», ένα «σ’ αγαπώ», ένα «πήρα να δω πώς είσαι».

Και εκείνη τη στιγμή, που αναζητάς κάτι για να χαμογελάσεις δυνατά, τότε σου έρχεται ειδοποίηση πως σου στάλθηκε μήνυμα. Και τα όμορφα λόγια του, σα σαϊτιά σου τρυπούν την καρδιά και αισθάνεσαι τόσο αγαπητή, τόσο όμορφη, τόσο ζωντανή.

Πάντοτε διαβάζω τα πιο αγαπημένα μου μηνύματα, τα θεωρώ ένα φυλαχτό πολύτιμο. Δεν τα έχω σβήσει, ούτε πρόκειται και να το πράξω, ακόμα και αν το κινητό μου «γεμίζει». Γιατί με έκαναν να χαμογελάσω, να δω τη δύναμη της στιγμής η οποία τόσο εύκολα μεταβάλλεται, απόρροια της ίδιας της ζωής που είναι πάντοτε γεμάτη από ανατροπές.

Πάντοτε έρχεται το όμορφο όταν σταματάς να το περιμένεις, διότι η αγωνία και η αδημονία μπλοκάρουν την ευτυχία σου, δε σε αφήνουν να γευτείς αυτό που ονειρεύεσαι και τη στιγμή που θα είναι η καλύτερη για εσένα.

Έτσι είναι η ζωή, αρκεί μονάχα μία στιγμή για να σε γεμίσει χαρά ουσιαστική. Όχι ουτοπική χαρά τύπου «βγήκα έξω και γέλασα για λίγο», αλλά μετά επιστρέφω ξανά στα προβλήματά μου.

Έχεις και εσύ τέτοια μηνύματα, τέτοια γράμματα, τέτοιες σημειώσεις. Το ίδιο και εγώ...

Μην περιμένεις να σου φερθούν όπως θα φερόσουν εσύ

Μια απ’ τις μέρες που τα ενοχλητικά ερωτηματικά μας χτυπάνε την πόρτα κι εμείς στίβουμε το μυαλό μας από εδώ κι από εκεί προσπαθώντας να κατανοήσουμε καταστάσεις. Αψυχολόγητες ενέργειες ανθρώπων που μας άφησαν μια πικρία. Μηνύματα που δεν απαντήθηκαν ποτέ. Κλήσεις που προωθούνται εσαεί κι «ένα θα σε καλέσω αργότερα» που τελικά δεν ήρθε ποτέ.

Κι όχι δεν αναφέρομαι σε έpωτες κι αγάπες ανεκπλήρωτες, μιλώ για τους δικούς μας ανθρώπους, για φίλους. Έλα μα το ξέρεις τώρα πια όσο και να προσπαθείς κάποιες συμπεριφορές δε θα καταφέρεις να τις εξηγήσεις ποτέ.

Η ψύχρα αισθητή κι οι απορίες μαζεμένες. Και δεν είναι που τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ είναι που πίστευες πως εκείνος ο άνθρωπος θα φερόταν όπως εσύ. Η στιγμή που η αποδοχή των γεγονότων μοιάζει μόνη λύση για να προχωρήσεις. Ο προορισμός κοινός, ανεξαρτήτως διαδρομής: αδιέξοδο.

Λες και ξαναλές τα ίδια πράγματα στους δικούς σου ανθρώπους προσπαθώντας να λάβεις μια στιγμιαία ανακούφιση πως δεν μπορούσες να κάνεις κάτι γι’ αυτήν την κατάσταση ή ευελπιστώντας ότι θα ανακαλύψεις καινούρια σενάρια και διαφορετικές σκέψεις που ίσως δώσουν ένα διαφορετικό φως στην όλη υπόθεση. Ψάχνεις απεγνωσμένα να γνωρίσεις τις αντιδράσεις των ανθρώπων.

Μάθε να σπας την εικόνα και τη σκέψη σου και να μην υπολογίζεις τα πάντα βάσει της δικής σου συμπεριφοράς. Μη σκέφτεσαι γιατί δε σου φέρθηκε κάποιος, όπως θα φερόσουν εσύ στη θέση του. Μη σπαταλάς εκεί την ενέργειά σου.

Γιατί κανένας δεν είναι ίδιος με εσένα, γιατί κανείς δε γνωρίζει τις θυσίες που μπορεί να έκανες για εκείνον, γιατί κανένας δε θα αντιδράσει όπως εσύ, γιατί κανένας άλλος δεν είναι εσύ. Το λάθος σου είναι ότι περιμένεις απ’ τους άλλους να σου φερθούν, όπως θα φερόσουν εσύ.

Χαζές αλήθειες που κρύφτηκαν πίσω από αδιάφορες τάχα λέξεις κι ένα «γιατί» που δεν ειπώθηκε τελικά ποτέ. Άλλα είπες, άλλα τελικά εννοούσες. Κώδικες επικοινωνίας περίπλοκοι, κρυμμένα σήματα ανάμεσα στις γραμμές, χωμένα μέσα στις προθέσεις. Ποιες προθέσεις; Όταν θέλεις έναν άνθρωπο στη ζωή σου το λες, το δείχνεις. Λέξεις που κρύφτηκαν πίσω από βλέμματα. Βλέμματα που έμειναν ένα δευτερόλεπτο λιγότερο απ’ όσο έπρεπε για να μην προδώσουν τις προθέσεις τους.

Μην περιμένεις να αλλάξεις τον κόσμο, μην ασχολείσαι με το γιατί ο καθένας φέρεται έτσι όπως φέρεται, να ανταποδίδεις το καλό σε όσους στο έδωσαν και να φεύγεις μακριά απ’ ό,τι σε πνίγει. Ερχόμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο με σκοπό να ζήσουμε όλοι μαζί αρμονικά, μέσα σε μια κοινωνία που μόνο αρμονία δεν προσφέρει.

Είμαστε όλοι άγνωστοι μεταξύ μας, όμως γνωριζόμαστε και βιώνουμε μαζί καταστάσεις και γεγονότα. Από παιδιά μας έμαθαν να μοιραζόμαστε το φαγητό μας, να βοηθάμε εθελοντικά, όπου υπάρχει ανάγκη, να εκφράζουμε την άποψή μας και να αντιδρούμε σε ό,τι είναι άδικο. Μη βιαστείς να σκεφτείς πόσο ιδανικά έβλεπα ή βλέπω ακόμη κάποια πράγματα στον κόσμο, περνάω τη φάση που προσπαθώ να αποδεχτώ πως δεν είναι τόσο ιδανικά.

Η ζωή είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζουμε, μόνοι μας την κάνουμε περίπλοκη και μπορεί όντως εσύ να αντιδρούσες διαφορετικά. Μπορεί εγώ να είχα ανάγκη μια εξήγηση, που εσύ δεν είχες να μου δώσεις.

Είναι που ειπώθηκαν πολλά κι είναι που στα λόγια είμαστε όλοι καλοί, αλλά στην πράξη το χάνουμε κι είναι που σε εμπιστεύτηκα και σου άνοιξα την ψυχή μου και σε προστάτεψα περισσότερο απ’ τον εαυτό μου τελικά. Κι ας με κακολογείς από εδώ κι από εκεί, δεν πειράζει.

Είναι που περίμενα να μου φερθείς, όπως θα σου φερόμουν κι εγώ, με αγάπη για όσα μοιραστήκαμε. Δεν πειράζει, όμως, όπως λέει κι ο αγαπημένος μου συγγραφέας «αγάπη ολούθε».

Μάθαμε να ζούμε με την επιβεβαίωση

Σκέψου πόσο σημαντικότερο είναι να θωρακίσεις τον εαυτό σου, να πατάς γερά στα πόδια σου και σε κάθε στιγμή μικρής ανασφάλειας να είναι αυτός που θα σου πει το μεγάλο μπράβο και να σου δώσει το κίνητρο για να συνεχίσεις.

Μεγαλώσαμε περιμένοντας το μπράβο απ τους γονείς μας για κάθε μικρή-μεγάλη, εσωτερική και εξωτερική νίκη. Στην πορεία της ζωής μας αυτό μας ακολουθεί και το ζητάμε υποσυνείδητα απ τον περίγυρο μας. Το να έχουμε διαρκώς την ανάγκη της επιβεβαίωσης υποσυνείδητα και συνειδητά, είναι κάτι που θρέφει την ανασφάλεια μας και μας στερεί την απόλαυση της κάθε μέρας. Δεν απολαμβάνουμε το ταξίδι, περιμένουμε την επιβράβευση και αναζητούμε την επόμενη.

Κάθε μικρή-μεγάλη προσωπική σου νίκη είναι δική σου και μόνο εσύ ξέρεις τι κόπο έδωσες γι αυτή, σε όλα τα επίπεδα.

Δεν είναι άδικο να το κάνεις για να ικανοποιήσεις τους άλλους ή για να ακούσεις το μπράβο τους; Εσύ είπες μπράβο στον εαυτό σου; Τον γεμίζεις με αγάπη και θετικά συναισθήματα; Τον αγκαλιάζεις όποτε το χρειάζεται; Η ζωή και η καθημερινότητα κυλάει, μην ξεχνάς να την ζεις και να την απολαμβάνεις στο έπακρον. Ασφαλώς εμπεριέχονται άνθρωποι μέσα σε αυτή και φυσικά είναι απαραίτητο να υπάρχει μεταξύ σας αλληλοσεβασμός, θαυμασμός, αγάπη και ουσία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως βρίσκεσαι μαζί τους για να ακούσεις το μπράβο τους κι έτσι να συνεχίσεις την πορεία σου. Όσο το κάνεις απ’ τα έγκατα της ψυχής σου και εσύ ο ίδιος πρώτα ευχαριστείς τον εαυτό σου, αυτό θα σου επιστρέφεται πίσω.

Όλοι περνάμε από διάφορες καταστάσεις, όμορφες, άσχημες, δύσκολες, διαφορετικές, πρωτόγνωρες. Να έχεις τους ανθρώπους σου κοντά σου και να σε αφοπλίζουν με θετικά συναισθήματα, μα πρώτα απ όλα να αφοπλίζεσαι εσύ με τα δικά σου θετικά συναισθήματα και να μην περιμένεις τίποτα. Ξεκίνα με ότι μπορείς να ξεκινήσεις!

Όσο προσπαθείς γι αυτά που αγαπάς είσαι καταδικασμένος να πετύχεις και δεν χρειάζεται η επιβεβαίωση κανενός, γιατί υπάρχει αυτή η εσωτερική φωνή που σου τα λέει όλα! Μην την αγνοείς.

Να θυμάσαι πως κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει την δική σου πορεία και τα συναισθήματα σου. Γι αυτό κράτα τις καλές κουβέντες τους, την αγάπη τους, τα σχόλια τους, την γνώμη τους, όμως ποτέ μην αγνοείς το μπράβο που σου λέει η εσωτερική σου φωνή για κάθε αρχή και κάθε τέλος της μέρας σου.

Ο ψεύτης ζει με τον φόβο ότι θα χάσει τον έλεγχο των πραγμάτων

Ο ψεύτης ζει με τον φόβο ότι θα χάσει τον έλεγχο των πραγμάτων. Δεν θέλει ούτε και μπορεί να έχει μια προσωπική σχέση χωρίς να τη χειραγωγεί, καθώς το να είναι τρωτός απέναντι σε ένα άλλο πρόσωπο ισοδυναμεί για τον ίδιο με απώλεια του ελέγχου.

Ο ψεύτης έχει πολλούς φίλους, ζει όμως μια ζωή μεγάλης μοναξιάς. Συχνά υποφέρει από αμνησία. Η αμνησία είναι η σιωπή του υποσυνείδητου. Το να ψεύδεται κανείς σταθερά, έχοντάς το ως έναν τρόπο ζωής, σημαίνει ότι χάνει κάθε επαφή με το υποσυνείδητο. Είναι σα να παίρνει υπνωτικά χάπια, που βέβαια φέρνουν ύπνο αλλά εξαλείφουν τη ζωή.

Το υποσυνείδητο θέλει αλήθεια και σταματάει να μιλάει σε όσους θέλουν κάτι άλλο πιο πολύ από την αλήθεια.

Δεν υπάρχει τίποτε απλό ή εύκολο σχετικά με αυτή την ιδέα. Δεν υπάρχει «η αλήθεια», «μια αλήθεια: η αλήθεια δεν είναι ένα πράγμα ή ένα σύστημα. Είναι μία αυξανόμενη πολυπλοκότητα.

Το μοτίβο ενός χαλιού είναι μια επιφάνεια. Αν κοιτάξουμε όμως προσεκτικά, ή όταν μάθουμε να υφαίνουμε, μαθαίνουμε να διακρίνουμε τις μέχρι εκείνη τη στιγμή αόρατες μικροσκοπικές μπλεγμένες κλωστές στο συνολικό μοτίβο, τους κόμπους στην κάτω πλευρά του χαλιού. Να γιατί η προσπάθεια να μιλάει κανείς με ειλικρίνεια είναι τόσο σημαντική.

Τα ψέματα συνήθως είναι προσπάθειες που αποσκοπούν να κάνουν το καθετί απλούστερο -για τον ψεύτη- απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα ή θα έπρεπε να είναι.

Το υποσυνείδητο θέλει αλήθεια, όπως και το σώμα. Η πολυπλοκότητα και ο πλούτος των ονείρων προέρχονται από την πολυπλοκότητα και τον πλούτο του υποσυνείδητου που αγωνίζεται να πραγματοποιήσει αυτή την επιθυμία.

Οι δυνατότητες που υπάρχουν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους ή μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων, είναι ένα είδος αλχημείας. Είναι, οι δυνατότητες αυτές, το πιο ενδιαφέρον πράγμα στη ζωή. Ο ψεύτης είναι κάποιος που χάνει συνεχώς από τα μάτια του αυτές τις δυνατότητες. Όταν οι σχέσεις καθορίζονται από τη χειραγώγηση, από την ανάγκη για έλεγχο, μπορεί να έχουν ένα θλιβερό στοιχείο δράματος με συχνούς διαπληκτισμούς, όμως παύουν να έχουν ενδιαφέρον. Είναι μονότονα επαναλαμβανόμενες, καθώς το σοκ των ανθρώπινων δυνατοτήτων έχει πάψει να αντηχεί μέσα από αυτές.

Το ψέμα είναι ο συντομότερος δρόμος στην προσωπικότητα του άλλου. Αντίθετα, η ειλικρίνεια δεν είναι κάτι που πηγάζει λάμποντας από μόνο του, πρέπει να δημιουργηθεί με προσπάθεια μεταξύ των ανθρώπων.

Η ειλικρίνεια, παντού και πάντοτε, σημαίνει αυξημένη πολυπλοκότητα. Όμως είναι μια κίνηση σε εξέλιξη.

Απλά παρατηρήστε

Η ζωή απαιτεί να περνάμε από την ύπαρξη στην πράξη και αντίστροφα. Κάποιοι από μας περνούν περισσότερο χρόνο στη μία κατάσταση παρά στην άλλη. Ξυπνάμε κάθε πρωί και ζούμε τη ζωή μας απορροφημένοι από τις πράξεις μας. Αυτός ο γρήγορος τρόπος ζωής είναι το αντίθετο από την προκαθορισμένη φύση του ανθρώπου.

Οι γρήγοροι ρυθμοί και ο τρόπος σκέψης στον σύγχρονο τρόπο ζωής δεν αφήνουν περιθώρια στην επίγνωση. Αφαιρώντας τα περιττά, γινόμαστε παρόντες, δίνουμε προσοχή και αρχίζουμε να δεχόμαστε.

Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι για να έχετε επίγνωση. Απλώς την έχετε ενώ υπάρχετε.

Στην πορεία, θα συνειδητοποιήσετε, προς μεγάλη σας έκπληξη, ότι συχνά, οι πράξεις δεν είναι ο μόνος τρόπος να σημειώσετε πρόοδο και να έχετε αποτελέσματα. Μερικές φορές, μπορείτε να προχωρήσετε απλώς υπάρχοντας – μια έννοια που έρχεται σε αντίθεση με τον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό.

Ο ταοϊσμός συλλαμβάνει αυτή την έννοια στο wu wei, που μεταφράζεται ως «απουσία πράξης». Μια μεταφορά που αναφέρεται συχνά σε αυτή τη φιλοσοφία χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τη γεωργία. Αν η πρόθεσή σας είναι να φυτέψετε ένα φυτό, κάντε αυτό που πρέπει να κάνετε. Χρειάζεται ήλιο, λίπασμα και νερό. Αφού τα κάνετε αυτά, αρχίστε να μην κάνετε τίποτα αφήνοντας το φυτό μόνο του να μεγαλώσει. Από τη στιγμή που θα καλυφθούν οι ανάγκες του φυτού, περαιτέρω ενέργειες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Ο σοφός αγρότης ξέρει ότι η καλύτερη δυνατή πρόοδος επιτυγχάνεται μέσω της απραξίας. Το να μην κάνετε τίποτα ίσως είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε.

Όλα ξεκινούν με το να κάνετε την επίγνωση προτεραιότητα σας. Αναζητήστε με μανία τι συμβαίνει γύρω σας και μέσα σας. Να είστε περίεργοι. Να διερευνάτε. Να είστε φανατικοί.

Ξεκινήστε κάθε πρωί ανοιχτοί να μάθετε κάτι καινούριο. Καθώς θα εξελίσσεται η μέρα σας αύριο, προσπαθήσετε να δείτε πόσα είδη δέντρων συναντάτε. Την υπόλοιπη βδομάδα, υπολογίστε πόσο χρόνο σας παίρνει να πάτε στη δουλειά από διαφορετικές διαδρομές. Δώστε σημασία στη συμπεριφορά σας απέναντι στους άλλους. Παρατηρήστε αν συμπεριφέρεστε στο αφεντικό σας διαφορετικά από ό,τι στους υφισταμένους σας. Παρακολουθήστε την καθημερινή σας κατανάλωση νερού ή τη στάση σας όταν κάθεστε. Δεν έχει σημασία τι θα αποφασίσετε να παρατηρήσετε, απλώς δώστε στον εαυτό σας έναν λόγο να είναι σε εγρήγορση. Όταν γυρίσετε στο σπίτι, προσπαθήστε να θυμηθείτε όσο περισσότερα μπορείτε από τη μέρα σας. Αν έχετε ξεχάσει ένα κομμάτι της μέρας σας, προσπαθήστε να θυμηθείτε τι συνέβη.

Ξεκινήστε ένα «ημερολόγιο θετικών γεγονότων». Φροντίστε να είστε σε εγρήγορση όλη τη μέρα, αναζητώντας όλα τα θετικά. Καταγράψτε τα. Μόλις γίνουν στόχος σας, θα αρχίσουν να προκύπτουν όλη τη μέρα, και θα τη μετατρέπουν σε μια πολύ ευχάριστη, θετική εμπειρία.

Όταν νιώθετε πως έχετε αρχίσει να συνηθίζετε, φέρτε τον εαυτό σας αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση και καταγράψτε τις Φορές που δεν έχετε επίγνωση (γιατί και αυτά είναι γεγονότα που πρέπει οπωσδήποτε να αντιλαμβάνεστε). Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να αναζητά τις στιγμές που το μυαλό σας απομακρύνεται από το παρόν. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Απλώς παρατηρήστε το και πείτε: «Ουπς, το μυαλό μου αφαιρέθηκε για μια στιγμή». Και μόνο το ότι το παρατηρήσατε θα σας επαναφέρει πίσω στο παρόν.

Εντροπία και κοινωνία

Σαν φυσική έννοια, η ενέργεια αποτελεί γενικά το μέτρο της δυνατότητας παραγωγής έργου. Στην περίπτωση της κινητικής ενέργειας φαίνεται καθαρά (από τη σχέση ΔΕκιν = W) ότι κάθε μεταβολή της Εκ συνεπάγεται παραγωγή κάποιου έργου.

Από πρακτικής πλευράς αυτή η μεταβολή σε έργο της Εκ είναι σχετικά εύκολη και ολοκληρωτική. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με όλες τις μορφές ενέργειας. Για τη μετατροπή π.χ. της θερμικής ενέργειας (θερμότητας) σε έργο απαιτούνται ειδικές διατάξεις, οι λεγόμενες θερμικές μηχανές και σύμφωνα με το 2ο θερμοδυναμικό νόμο δεν είναι δυνατή η ολική μετατροπή της θερμότητας σε έργο.

Άρα οι διάφορες μορφές ενέργειας χαρακτηρίζονται από την ευκολία μετατροπής και από την απόδοσή τους στην παραγωγή έργου.

Η θερμότητα σαν μορφή ενέργειας, χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία και τη μικρή απόδοση μετατροπής της σε ωφέλιμο έργο.

Μια ενδιαφέρουσα θερμοδυναμική άποψη είναι ότι όλες οι μορφές ενέργειας που υπάρχουν στο σύμπαν μετατρέπονται τελικά σε θερμότητα. Άρα και η ευκολία παραγωγής έργου ελαττώνεται.

«Η διατήρηση της ενέργειας στο σύμπαν, δεν σημαίνει και διατήρηση της δυνατότητας παραγωγής έργου».

Σύμφωνα με τους νόμους της θερμοδυναμικής, κάθε ποσότητα ενέργειας χαρακτηρίζεται ποιοτικά από την εντροπία της.

Η ενέργεια υποχρεωτικά ρέει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η εντροπία της να αυξάνει.

Έτσι, μπορούμε να κατατάξουμε τις διάφορες μορφές ενέργειας αξιοκρατικά, οπότε η μεγαλύτερης αξίας ενέργεια θα είναι εκείνη με το μικρότερο βαθμό εντροπίας.

Η ενέργεια μεγαλύτερης αξίας (μικρής εντροπίας) μπορεί να μετατραπεί σε χαμηλότερης αξίας (μεγάλης εντροπίας), αλλά το αντίστροφο δεν ισχύει.

Η ενέργεια με τη μεγαλύτερη αξία είναι η ενέργεια βαρύτητας γιατί μπορεί να μετατραπεί κατά μεγάλο ποσοστό σε έργο (π.χ. υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που έχει συντελεστή απόδοσης n = 0,95 που καμία χημική πηγή (καύσιμα) ή η πυρηνική σχάση είναι δυνατόν να πλησιάσουν).

Μορφή ενέργειας Εντροπία ανά μονάδα ενέργειας σε eV
Ενέργεια βαρύτητας 0
Ενέργεια περιστροφής 0
Ενέργεια πυρην. αντιδραστήρα 10-6
Εσωτερική θερμότητα αστέρων 10-3
Ενέργεια ηλιακής ακτινοβολίας 1
Ενέργεια χημικών αντιδράσεων 1 – 10
Άχρηστη θερμική ενέργεια γης 10 – 100
Ενέργεια κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων 10.000

Κοινωνία και εντροπία

Ο άνθρωπος μιμείται κι εκμεταλλεύεται τη φύση. Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να φανταστούμε πως η ιστορία του ανθρώπου είναι ανεξάρτητη από τη φύση. Δεν θα ‘ταν λοιπόν υπερβολή να αναζητήσουμε αντίστοιχες μεταξύ της ανθρώπινης ιστορίας και της πορείας του σύμπαντος.

Ο Ράσελ δανείζεται την έννοια της εντροπίας από τη Φυσική και την εισάγει στην κοινωνιολογία.

«Το σύμπαν τείνει προς τη “δημοκρατία” και όταν φθάνει σ’ αυτή την κατάσταση δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτε περισσότερο. Στην αρχή της δημιουργίας του ο κόσμος είχε περισσότερες ανισότητες απ’ ότι σήμερα, αλλά από εκείνη τη στιγμή βαδίζει προς το τέλος του, εκτός αν ακολουθήσει κάποια αντίστροφη πορεία».

Ασφαλώς, η έννοια της «δημοκρατίας» που φαντάζεται ο Ράσελ για τον κόσμο, δεν ταυτίζεται με καμιά απ’ αυτές που διαμορφώνονται στην ανθρώπινη ιστορία.

Είναι ένα σχήμα λόγου, που μεταφράζει την εντροπία του σύμπαντος με σύμβολα κοινωνικά, δηλαδή δέχεται πως ι ισοπεδωτική τάση, τόσο στην κοινωνία όσο και στη φύση, έχει σαν αποτέλεσμα την ακινησία και το θάνατο. Ο 2ος νόμος μας υποχρεώνει να υποθέσουμε, ότι η αρχή του χρόνου ταυτίζεται με τις μεγαλύτερες ανισότητες των στοιχείων του κόσμου και ότι η πορεία προς την απόλυτη ισότητα οδηγεί στο τέλος.

Πώς όμως μεταφέρεται αυτή η επιστημονική αλήθεια στην ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου;

Υπάρχουν αντιστοιχίες που θεμελιώνονται ιστορικά; Μήπως η ισοπέδωση του κοινωνικού συνόλου οδηγεί στην παρακμή του; Μήπως η διόγκωση της ανθρώπινης μάζας σε βάρος της ελεύθερης προσωπικότητας είναι γιγαντισμός μιας «κοινωνικής εντροπίας»

Διάστημα: Εντοπίστηκε η πρώτη μαύρη τρύπα που είναι το φεγγάρι μιας μεγαλύτερης

Σε ένα γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 3,5 δισ. ετών μακριά από τη Γη βρίσκεται μια τερατώδης μαύρη τρύπα που η μάζα της εκτιμάται ότι είναι 18 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Από την περιοχή αυτή εκπέμπεται μια έντονη λάμψη με τους επιστήμονες να προσπαθούν εδώ και δεκαετίες ανεπιτυχώς να αναγνωρίσουν την πηγή αυτής της λάμψης.

Ως πιθανότερο υποψήφιο να παράγει αυτή την λάμψη οι επιστήμονες θεωρούσαν κάποιο μπλέιζαρ που είναι ένα από τα βιαιότερα φαινόμενα στο Σύμπαν και αποτελούν ένα σημαντικό θέμα στην εξωγαλαξιακή αστρονομία.

Τα μπλέιζαρ είναι ένα υπερβολικά συμπιεσμένα κβάζαρ τα οποία είναι εξαιρετικά λαμπροί και μακρινοί ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες οι οποίοι με τη σειρά του αποτελούν αστροφυσικά αντικείμενα που συνδέονται με τα κέντρα γαλαξιών όπου παρατηρούνται φαινόμενα μη αστρικής προέλευσης.

Οι ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες έχουν μικρό μέγεθος και μεγάλη φωτεινότητα σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, από τα ραδιοκύματα μέχρι τις ακτίνες γ.

Οι γαλαξίες που φιλοξενούν ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες ονομάζονται ενεργοί γαλαξίες. Πιστεύεται ότι οι ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες είναι προϊόν της συσσώρευσης μάζας γύρω από μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Turku στη Φιλανδία κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο. Όπως υποστηρίζουν η λάμψη προέρχεται από μια τεράστια μαύρη τρύπα με μάζα 150 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου η οποία βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την μεγαλύτερη γειτονική μαύρη τρύπα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μικρότερη μαύρη τρύπα που έλαβε την κωδική ονομασία OJ287 ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από την μεγαλύτερη σε μια περίοδο 12 ετών. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ο αστρονόμος Μάουρι Βαλτόνεν, επικεφαλής τη ερευνητικής ομάδας.

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα πιστεύεται ότι περιβάλλεται από έναν δίσκο λευκού-καυτού αερίου και σκόνης ο οποίος λάμπει σε πολλά μήκη κύματος φωτός. Εάν πράγματι υπάρχει η μικρότερη μαύρη τρύπα τότε κάθε φορά που βυθίζεται μέσα από αυτόν τον δίσκο θα πυροδοτεί μια λάμψη φωτός εξηγώντας έτσι τις επαναλαμβανόμενες εκρήξεις.

Η αριστοτελική εκδοχή του αγαθού και το ύψιστο έργο του ανθρώπου

Ο Αριστοτέλης, μετά την απόρριψη της πλατωνικής εκδοχής του αγαθού, έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με το ερώτημα: «Ας ξαναγυρίσουμε λοιπόν, άλλη μια φορά, στο αγαθό που αποτελεί το αντικείμενο της έρευνάς μας: Ποια μπορεί άραγε να είναι η ουσία του;» (1097a 7, 18-19).

Το πρώτο πράγμα που ξεκαθαρίζεται είναι ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η διαφορετικότητα των τομέων της ανθρώπινης δράσης, ώστε να γίνει κατανοητό ότι αντιστοίχως θα διαφοροποιείται και το αγαθό που επιδιώκεται: «Ασφαλώς το αγαθό είναι άλλο στη μια και άλλο σε άλλη πράξη, άλλο στη μια κι άλλο σε άλλη τέχνη: άλλο στην ιατρική και άλλο στη στρατηγική τέχνη· παρόμοια και στις άλλες τέχνες. Ποιο είναι λοιπόν το αγαθό στην περίπτωση της καθεμιάς τους;» (1097a 7, 19-21).

Σε τελική ανάλυση το αγαθό δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με τους στόχους του εκάστοτε τομέα που διερευνάται. Άλλους στόχους έχει η ιατρική, άλλους η στρατηγική. Βρισκόμαστε ξανά μπροστά στην αριστοτελική τελεολογία, που θέτει τα πάντα στην υπηρεσία ενός σκοπού. Η επίτευξη του σκοπού είναι η ολοκλήρωση, το τέλος, κάθε πράγματος: «Στην ιατρική αυτό είναι η υγεία, στη στρατηγική η νίκη, στην οικοδομική το σπίτι, σε μιαν άλλη τέχνη κάτι άλλο· σε κάθε πράξη, σε κάθε διαδικασία επιλογής και προτίμησης αγαθό είναι το τέλος· για χάρη του όλοι οι άνθρωποι κάνουν ό,τι άλλο κάνουν». (1097a 7, 22-26).

Και προτίθεται να γίνει κατατοπιστικότερος: «Αν λοιπόν υπάρχει ένα τέλος για όλες τις πράξεις των ανθρώπων, αυτό θα είναι το αγαθό που οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν με τις πράξεις τους, και αν υπάρχουν περισσότερα από ένα, αυτά θα είναι τα αγαθά που μπορούν να αποκτήσουν με τις πράξεις τους οι άνθρωποι». (1097a 7, 26-28). Η μοναδικότητα του απόλυτου αγαθού-Ιδέα, όπως ορίστηκε από τον Πλάτωνα, είναι αδύνατο να επαληθευτεί από την πράξη.

Ο Αριστοτέλης ανοίγοντας το δικό του δρόμο για τη διερεύνηση του θέματος τοποθετεί τα δεδομένα σε νέες βάσεις συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, δηλαδή όλα τα τέλη της ανθρώπινης συμπεριφοράς: «Αφού είναι προφανές ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα τέλη, και ότι μερικά από αυτά (τον πλούτο π.χ., τους αυλούς και γενικά τα όργανα) τα επιλέγουμε για χάρη κάποιου άλλου τέλους, είναι φανερό ότι όλα τους δεν είναι τελικά τέλη· το ύψιστο όμως αγαθό είναι φανερό ότι είναι ένα τελικό τέλος». (1097a 7, 31-34). Το συμπέρασμα έρχεται αβίαστα: «Αν ένα μόνο από τα τέλη είναι τελικό, αυτό θα είναι το αγαθό που αναζητούμε· αν, πάλι είναι περισσότερα από ένα, τότε το αγαθό που αναζητούμε θα είναι το πιο τελικό από αυτά». (1097a 7, 34-36).

Με άλλα λόγια, εφόσον η εκπλήρωση του σκοπού κάθε ενέργειας αποτελεί το αγαθό γι’ αυτήν, είναι επόμενο ότι υπάρχουν πολλά αγαθά ανάλογα με τη φύση κάθε ενέργειας. Αν, όμως, κάποιος θελήσει να βρει το σπουδαιότερο αγαθό, που εμπεριέχει όλα τα άλλα, δε μένει παρά να βρει τον τελικό σκοπό (τελικό τέλος) που εξυπηρετούν όλοι οι επιμέρους στόχοι (τέλη).

Για τον Αριστοτέλη δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλος τέτοιος ολικός σκοπός από την ανθρώπινη ευτυχία: «Ένα τέτοιο αγαθό είναι κατά τη γνώμη όλων ανεξαίρετα η ευδαιμονία, γιατί αυτήν την επιλέγουμε πάντοτε γι’ αυτό που είναι η ίδια και ποτέ για χάρη κάποιου άλλου αγαθού, ενώ την τιμή, την ηδονή, τη διανοητική δραστηριότητα και γενικά κάθε αρετή τις επιλέγουμε, βέβαια, και γι’ αυτό που είναι (γιατί, ακόμη και αν δεν προέκυπτε κανένα άλλο όφελος από αυτές, εμείς θα τις επιλέγαμε), τις επιλέγουμε όμως και για χάρη της ευδαιμονίας, επειδή θεωρούμε ότι μέσω αυτών θα γίνουμε ευδαίμονες». (1097b 7, 1-6).

Η ανάδειξη της ευτυχίας σε ύψιστο αγαθό είναι η πεποίθηση ότι η φιλοσοφία οφείλει να κινηθεί στα ανθρώπινα μέτρα. Ο ορισμός ενός αγαθού-Ιδέα, που δεν ξεκαθαρίζεται με σαφήνεια, δεν αφορά τον άνθρωπο, αφού δεν του δίνει το στίγμα της συμμετοχής. Η φιλοσοφία, ως αποκλειστικό γέννημα του ανθρώπου, νοηματοδοτείται μόνο όταν εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες. Από αυτή την άποψη, μέριμνά της δεν είναι η αναζήτηση ενός υπερβατικό-θεϊκού αγαθού, αλλά του ανθρώπινου αγαθού. Μιλώντας με αριστοτελικούς όρους θα λέγαμε ότι και η φιλοσοφία έχει το δικό της τέλος, το οποίο είναι αλληλένδετο με τον άνθρωπο. Σχετίζεται, δηλαδή, με τη ζωή και την καθημερινότητά του. Η φιλοσοφία που δεν εκφράζεται με γήινους όρους δεν είναι φιλοσοφία.

Κι αφού όλα τοποθετούνται σε ανθρώπινες βάσεις, η ευτυχία δεν μπορεί να πραγματωθεί χωρίς τη συνάρτηση της αυτάρκειας: «Στο ίδιο αποτέλεσμα μας οδηγεί και η έννοια της αυτάρκειας· γιατί κατά την κοινή αντίληψη το τελικό αγαθό είναι αύταρκες. Με το “αύταρκες” όμως δεν εννοούμε κάτι που είναι αρκετό μόνο για το ίδιο το άτομο, για κάποιον δηλαδή που ζει μοναχική ζωή, αλλά και για τους γονείς του, τα παιδιά του, τη γυναίκα του και, γενικά, για τους φίλους και συμπολίτες του, δεδομένου ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος από τη φύση να ζει σε πόλη». (1097b 7, 8-13).

Το ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση προορισμένος να ζει σε πόλη έχει αποδειχθεί από τον Αριστοτέλη στα «Πολιτικά», αφού η ίδια η δυνατότητα του λόγου (και ως ομιλία και ως λογική) τον καθιστά ικανό να συλλάβει τις λεπτές έννοιες της ηθικής αρετής και του δικαίου, που επί της ουσίας συγκροτούν τη συνύπαρξη. Όμως, και πέρα απ’ αυτό, αποδεχόμενος ότι ο τελικός προορισμός για τον άνθρωπο είναι η ευτυχία, καθιστά σαφές ότι μόνο μέσα στην πόλη μπορεί να επιτευχθεί αυτό, καθώς η ευτυχία του ανθρώπου αφορά την εκπλήρωση όλων των αναγκών του.

Κι εδώ ερχόμαστε και πάλι στην αυτάρκεια, η οποία δεν αφορά μόνο τα απαραίτητα υλικά αγαθά (ούτε βέβαια και τα παραβλέπει), αλλά εμπεριέχει όλες τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν στον άνθρωπο τη γαλήνη. Γι’ αυτό η ιδανική πόλη πρέπει να έχει γύρω της εύφορα εδάφη (εξασφάλιση υλικών αγαθών), ισχυρό στρατό και στρατηγική θέση για την άμυνά της (αίσθημα ασφάλειας), οργανωμένη παιδεία (εκπλήρωση πνευματικών αναγκών), σωστή διοίκηση κι ευνομία (διασφάλιση δικαίου και ατομικών δικαιωμάτων). Αν δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, η αυτάρκεια δεν υφίσταται κι αυτό καθιστά την πόλη ανίσχυρη κι ευάλωτη, πράγμα επίφοβο για την ευτυχία των πολιτών.

Αλλά και σε επίπεδο καθαρά εννοιολογικό ο συσχετισμός της αυτάρκειας με την ευδαιμονία είναι αναπόδραστος: «για “αύταρκες”, πάντως, μιλούμε, όταν ο λόγος μας είναι για κάτι που και μόνο του κάνει τη ζωή επιθυμητή και δίχως καμιά απολύτως έλλειψη. Τέτοια πιστεύουμε ότι είναι η ευδαιμονία». (1097b 7, 17-19). Για να συμπεράνει: «Γίνεται λοιπόν έτσι φανερό ότι η ευδαιμονία είναι ένα τελικό αγαθό, κάτι που και από μόνο του είναι αρκετό για τον άνθρωπο: είναι το τέλος των πράξεών μας». (1097b 7, 24-25).

Το ζήτημα όμως δεν μπορεί να σταματήσει εδώ: «Ίσως όμως το να λέμε ότι το υπέρτατο αγαθό φέρει το όνομα ευδαιμονία, είναι – ολοφάνερα – κάτι το αυτονόητο, κάτι στο οποίο βρίσκονται σύμφωνοι όλοι· μια πιο ξεκάθαρη, ωστόσο, απάντηση στο ερώτημα “Ποια είναι η ουσία του υπέρτατου αγαθού;”, εξακολουθεί να είναι επιθυμητή». (1097b 7, 26-28).

Με άλλα λόγια, δε φτάνει να ορίσει κανείς την ευτυχία ως νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Οφείλει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ορίζεται ως ευτυχία (και κατ’ επέκταση πώς επιτυγχάνεται): «Αυτό θα πετυχαινόταν ίσως, αν πρώτα προσδιοριζόταν το έργο του ανθρώπου. Όπως δηλαδή στην περίπτωση του αυλητή, του γλύπτη, του κάθε τεχνίτη, γενικά σε κάθε περίπτωση που υπάρχει κάποιο έργο και κάποια πράξη, το αγαθό και το τέλειο ενυπάρχει, κατά την αντίληψη όλων, σ’ αυτό το έργο, το ίδιο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και για τον άνθρωπο, αν φυσικά είναι αλήθεια ότι έχει και ο άνθρωπος το δικό του έργο». (1097b 7, 28-33).

Για τον Αριστοτέλη είναι αδιανόητο να αρνηθεί κανείς ότι και ο άνθρωπος έχει να επιτελέσει το δικό του έργο ή, για να το πούμε αλλιώς, δε θα μπορούσε να στερείται τελεολογικής αποστολής: «Αλήθεια τι θα πούμε; Πως ο μαραγκός και ο τσαγκάρης έχουν κάποιο δικό τους έργο και κάποιες δικές τους πράξεις, αυτό όμως δεν ισχύει για τον άνθρωπο, και ότι η φύση τον έκανε ένα ον δίχως έργο; Ή μήπως θα πούμε ότι, όπως το μάτι, το χέρι, το πόδι και γενικά κάθε μέλος του σώματος έχει – ολοφάνερα – κάποιο δικό του έργο, έτσι και ο άνθρωπος έχει, πέρα από όλα αυτά, κάποιο δικό του έργο;» (1097b 7, 33-38).

Αυτό που μένει είναι να διερευνηθεί ποιο ακριβώς είναι το έργο του ανθρώπου: «Φυσικά όχι η ζωή, αφού είναι φανερό ότι αυτή αποτελεί κοινό γνώρισμα του ανθρώπου και των φυτών – και εμείς ζητούμε να βρούμε αυτό που προσιδιάζει μόνο στον άνθρωπο. Πρέπει, επομένως, να αποκλεισθεί η θρεπτική και αυξητική ζωή». (1097b 7, 39-40, 1098a 7, 1-2).

Ο περιορισμός της ανθρώπινης ύπαρξης αποκλειστικά στο ζην είναι προφανής υποβάθμιση που αρμόζει περισσότερο στα φυτά – και τα ζώα. Αυτό που ασφαλώς προέχει για τον άνθρωπο είναι το ευ ζην, το οποίο όμως είναι επίσης αδύνατο να προσδιοριστεί με αποκλειστικό γνώμονα την ικανοποίηση των αισθήσεων: «Αμέσως μετά θα ερχόταν αυτή που θα τη λέγαμε “αισθητική” ζωή, είναι όμως φανερό ότι και αυτή αποτελεί κοινό γνώρισμα του ανθρώπου, του αλόγου, του βοδιού και γενικά του κάθε ζώου». (1098a 7, 2-3).

Και η «αισθητική» ζωή απορρίπτεται ως κάτι ζωώδες: «Μένει λοιπόν αυτή που θα τη λέγαμε “πρακτική”, αυτή δηλαδή που εκδηλώνεται ως ενέργεια του λογικού μέρους του ανθρώπου». (1098a 7, 3-4). Η λογική δε θα αποτελούσε να μη συμπεριληφθεί στα βασικά κριτήρια για τον καθορισμό του ανθρώπινου έργου, αφού αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά του ανθρώπου από τα ζώα. Από τη στιγμή που διερευνάται η αποστολή που αρμόζει στον άνθρωπο – και μόνο σ’ αυτόν – είναι φανερό ότι τα κριτήρια πρέπει να αφορούν αποκλειστικά τα δικά του μέτρα. Όμως, η προτεραιότητα της λογικής, για τον Αριστοτέλη, οδηγεί σε μια διπλή εκδοχή: «Αυτό όμως πρέπει να εκληφθεί με διπλό νόημα: αφενός με το νόημα ότι υπακούει στο λόγο και αφετέρου με το νόημα ότι είναι κάτοχος του λόγου και λειτουργεί νοητικά». (1098a 7, 4-6).

Κι όχι μόνο αυτό: «Αφού λοιπόν και αυτή η ζωή εκλαμβάνεται με διπλό νόημα, πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτό που εμείς εννοούμε είναι η ζωή ως ενέργεια· γιατί αυτό είναι, κατά την κοινή παραδοχή, το κυριότερο νόημα της λέξης “ζωή”». (1098a 7, 7-8). Το ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι κάτοχος του λόγου δεν αρκεί από μόνο του. Πρέπει να πράττει και αναλόγως (λειτουργεί νοητικά). Με άλλα λόγια, πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα τη λογική, να μην υπερβαίνει, δηλαδή, το λογικό μέτρο. Από αυτή την άποψη πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ενέργεια (δράση) τόσο για να υπηρετήσει τη λογική, που τίθεται ως ανθρώπινη αποστολή, όσο και γιατί αυτό επιβάλλει η ίδια η έννοια της ζωής, καθώς η αδράνεια (και μιλάμε για τη διαρκή αδράνεια της παθητικότητας κι όχι για τις στιγμές της χαλάρωσης) αντίκειται σ’ αυτό που ονομάζουμε ζωτικότητα.

Η λογική, ως κυρίαρχο ανθρώπινο γνώρισμα, πρέπει να κινητοποιεί τη δράση προς την κατεύθυνση της αρετής. Η ηθική αρετή έχει άμεση σχέση με τη λογική, καθώς αποτελεί επίσης ειδοποιό διαφορά του ανθρώπου από τα ζώα. Κι αυτός είναι ο λόγος που ο άνθρωπος είναι σε θέση να οργανώσει κοινωνίες. Η λογική του επιτρέπει να κατανοεί την ηθική αρετή και η ηθική αρετή του δίνει τη δυνατότητα της συνύπαρξης. (Η ηθική αρετή στη ζούγκλα είναι απολύτως άχρηστη). Η πόλη είναι ο μόνος δρόμος για την αυτάρκεια, δηλαδή για την ευδαιμονία. Κι αν ο άνθρωπος θέλει να ζήσει ευτυχισμένος (να εκπληρώσει δηλαδή το σκοπό της ζωής του) οφείλει να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Από αυτή την άποψη, η ευτυχία είναι ενέργεια της ψυχής, αφού μόνο έτσι μπορεί να κατακτηθεί. Κι αυτό απαιτεί ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής που συμβαδίζει με την ηθική αρετή. Αν ο άνθρωπος δεν κατακτήσει την ηθική αρετή, είναι καταδικασμένος στη δυστυχία: «αν έτσι έχει το πράγμα και αν έργο του ανθρώπου θεωρούμε έναν ορισμένο τρόπο ζωής, που το περιεχόμενό του είναι ενέργεια και πράξεις της ψυχής βασισμένες στο λόγο, και έργο του εξαίρετου ανθρώπου θεωρούμε ότι είναι το να κάνει τα πράγματα αυτά τέλεια και ωραία». (1098a14-17).

Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, ο Αριστοτέλης προτίθεται να επαναδιατυπώσει το συμπέρασμά του: «Αν λοιπόν έτσι έχουν τα πράγματα, το ύψιστο, τότε, για τον άνθρωπο αγαθό καταντάει να είναι ενέργεια της ψυχής σύμφωνη με την αρετή, κι αν υπάρχουν περισσότερες αρετές, τότε σύμφωνη με την καλύτερη και πιο τέλεια από αυτές». (1098a 7, 18-20).

Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια

Ανθολόγιο Αττικής Πεζογραφίας

ΞΕΝΟΦΩΝ, ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ

ΞΕΝ ΚΑναβ 4.2.24–4.2.28

Επιθέσεις των Καρδούχων στους Μυρίους

Επιζητώντας τη σωτηρία τους, οι Μύριοι προτίμησαν να βαδίσουν βόρεια, περνώντας από τις χιονοσκεπείς οροσειρές της χώρας των Καρδούχων, γιατί έτσι θα έφταναν γρηγορότερα σε παράλια που κατοικούνταν από ελληνικούς πληθυσμούς. Εκτός, όμως, από το ψύχος, έπρεπε να αντιμετωπίσουν και την εχθρότητα των ντόπιων πληθυσμών.

[4.2.24] τῇ δὲ ὑστεραίᾳ ἄνευ ἡγεμόνος ἐπορεύοντο· μαχό-
μενοι δ’ οἱ πολέμιοι καὶ ὅπῃ εἴη στενὸν χωρίον προκατα-
λαμβάνοντες ἐκώλυον τὰς παρόδους. [4.2.25] ὁπότε μὲν οὖν τοὺς
πρώτους κωλύοιεν, Ξενοφῶν ὄπισθεν ἐκβαίνων πρὸς τὰ ὄρη
ἔλυε τὴν ἀπόφραξιν τῆς ὁδοῦ τοῖς πρώτοις ἀνωτέρω πειρώ-
μενος γίγνεσθαι τῶν κωλυόντων, [4.2.26] ὁπότε δὲ τοῖς ὄπισθεν
ἐπιθοῖντο, Χειρίσοφος ἐκβαίνων καὶ πειρώμενος ἀνωτέρω
γίγνεσθαι τῶν κωλυόντων ἔλυε τὴν ἀπόφραξιν τῆς παρόδου
τοῖς ὄπισθεν· καὶ ἀεὶ οὕτως ἐβοήθουν ἀλλήλοις καὶ ἰσχυρῶς
ἀλλήλων ἐπεμέλοντο. [4.2.27] ἦν δὲ καὶ ὁπότε αὐτοῖς τοῖς ἀναβᾶσι
πολλὰ πράγματα παρεῖχον οἱ βάρβαροι πάλιν καταβαίνουσιν·
ἐλαφροὶ γὰρ ἦσαν ὥστε καὶ ἐγγύθεν φεύγοντες ἀποφεύγειν·
οὐδὲν γὰρ εἶχον ἄλλο ἢ τόξα καὶ σφενδόνας. [4.2.28] ἄριστοι δὲ καὶ
τοξόται ἦσαν· εἶχον δὲ τόξα ἐγγὺς τριπήχη, τὰ δὲ τοξεύ-
ματα πλέον ἢ διπήχη· εἷλκον δὲ τὰς νευρὰς ὁπότε τοξεύοιεν
πρὸς τὸ κάτω τοῦ τόξου τῷ ἀριστερῷ ποδὶ προσβαίνοντες.
τὰ δὲ τοξεύματα ἐχώρει διὰ τῶν ἀσπίδων καὶ διὰ τῶν
θωράκων. ἐχρῶντο δὲ αὐτοῖς οἱ Ἕλληνες, ἐπεὶ λάβοιεν,
ἀκοντίοις ἐναγκυλῶντες. ἐν τούτοις τοῖς χωρίοις οἱ Κρῆτες
χρησιμώτατοι ἐγένοντο. ἦρχε δὲ αὐτῶν Στρατοκλῆς Κρής.

***
Την επομένην ημέραν επορεύοντο άνευ οδηγού∙ μαχόμενοι δε οι πολέμιοι και όπου ήτο στενόν μέρος καταλαμβάνοντες αυτό εκ των προτέρων, ημπόδιζον την δίοδον. Οσάκις λοιπόν ημπόδιζον τους πρώτους, ο Ξενοφών εξήρχετο της οδού εκ των όπισθεν, ανήρχετο επί του όρους και ήνοιγε δίοδον εις τους πρώτους προσπαθών να προχωρή υψηλότερον των εμποδιζόντων, οσάκις δε επετίθεντο εναντίον των τελευταίων, ο Χειρίσοφος εγκαταλείπων και αυτός την οδόν και προσπαθών να ανέλθη υψηλότερα από τον εχθρόν ήνοιγε δρόμον δια τους όπισθεν, και κάθε φοράν κατά τοιούτον τρόπον εβοήθουν αλλήλους και εφρόντιζον ισχυρώς περί αλλήλων. Ενίοτε δε οι βάρβαροι, αφού είχον αναβή οι Έλληνες, παρείχον μεγάλας ενοχλήσεις εις αυτούς, ενώ κατέβαινον πάλιν∙ διότι ήσαν ελαφρώς ωπλισμένοι και ηδύναντο και από πλησίον φεύγοντες να αποφεύγουν τον κίνδυνον, αφού τίποτε άλλο δεν είχον παρά τόξα και σφενδόνας, και ήσαν άριστοι τοξόται. Είχον δε τόξα περίπου μήκους τριών πήχεων, και βέλη μεγαλύτερα των δύο πήχεων∙ ετέντωνον δε τας νευράς οσάκις ετόξευον, πατούντες το κάτω μέρος του τόξου με τον αριστερόν πόδα∙ τα δε βέλη εισεχώρουν μέσα εις τας ασπίδας και τους θώρακας. Μετεχειρίζοντο δε αυτά οι Έλληνες, οσάκις ελάμβανον τοιαύτα, ως ακόντια προσθέτοντες εις αυτά αγκύλας. Εις αυτά τα μέρη οι Κρήτες εφάνησαν χρησιμώτατοι, αρχηγός δε αυτών ήτο ο Κρης Στρατοκλής.