Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ: ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ - Ἰφιγένεια ἡ ἐν Ταύροις (578-616)

ΙΦ. ἀκούσατ᾽· εἰς γὰρ δή τιν᾽ ἥκομεν λόγον,
ὑμῖν τ᾽ ὄνησιν, ὦ ξένοι, σπουδῆς ἅμα
580 κἀμοί. τὸ δ᾽ εὖ μάλιστά γ᾽ οὕτω γίγνεται,
εἰ πᾶσι ταὐτὸν πρᾶγμ᾽ ἀρεσκόντως ἔχει.
θέλοις ἄν, εἰ σώσαιμί σ᾽, ἀγγεῖλαί τί μοι
πρὸς Ἄργος ἐλθὼν τοῖς ἐμοῖς ἐκεῖ φίλοις,
δέλτον τ᾽ ἐνεγκεῖν, ἥν τις οἰκτίρας ἐμὲ
585 ἔγραψεν αἰχμάλωτος, οὐχὶ τὴν ἐμὴν
φονέα νομίζων χεῖρα, τοῦ νόμου δ᾽ ὕπο
θνήσκειν τὰ τῆς θεοῦ, τάδε δίκαι᾽ ἡγουμένης;
οὐδένα γὰρ εἶχον ὅστις ἀγγείλαι μολὼν
ἐς Ἄργος αὖθις, τὰς ‹τ᾽› ἐμὰς ἐπιστολὰς
590 πέμψειε σωθεὶς τῶν ἐμῶν φίλων τινί.
σὺ δ᾽—εἶ γάρ, ὡς ἔοικας, οὔτε δυσμενὴς
καὶ τὰς Μυκήνας οἶσθα χοὓς κἀγὼ θέλω—
σώθητι, καὶ σὺ μισθὸν οὐκ αἰσχρὸν λαβὼν,
κούφων ἕκατι γραμμάτων σωτηρίαν.
595 οὗτος δ᾽, ἐπείπερ πόλις ἀναγκάζει τάδε,
θεᾷ γενέσθω θῦμα χωρισθεὶς σέθεν.
ΟΡ. καλῶς ἔλεξας τἄλλα πλὴν ἕν, ὦ ξένη·
τὸ γὰρ σφαγῆναι τόνδε μοὶ βάρος μέγα.
ὁ ναυστολῶν γάρ εἰμ᾽ ἐγὼ τὰς συμφοράς,
600 οὗτος δὲ συμπλεῖ τῶν ἐμῶν μόχθων χάριν.
οὔκουν δίκαιον ἐπ᾽ ὀλέθρῳ τῷ τοῦδ᾽ ἐμὲ
χάριν τίθεσθαι καὐτὸν ἐκδῦναι κακῶν.
ἀλλ᾽ ὣς γενέσθω· τῷδε μὲν δέλτον δίδου·
πέμψει γὰρ Ἄργος, ὥστε σοι καλῶς ἔχειν·
605 ἡμᾶς δ᾽ ὁ χρῄζων κτεινέτω. τὰ τῶν φίλων
αἴσχιστον ὅστις καταβαλὼν ἐς ξυμφορὰς
αὐτὸς σέσῳσται. τυγχάνει δ᾽ ὅδ᾽ ὢν φίλος,
ὃν οὐδὲν ἧσσον ἢ ᾽μὲ φῶς ὁρᾶν θέλω.
ΙΦ. ὦ λῆμ᾽ ἄριστον, ὡς ἀπ᾽ εὐγενοῦς τινος
610 ῥίζης πέφυκας τοῖς φίλοις τ᾽ ὀρθῶς φίλος.
τοιοῦτος εἴη τῶν ἐμῶν ὁμοσπόρων
ὅσπερ λέλειπται. καὶ γὰρ οὐδ᾽ ἐγώ, ξένοι,
ἀνάδελφός εἰμι, πλὴν ὅσ᾽ οὐχ ὁρῶσά νιν.
ἐπεὶ δὲ βούλει ταῦτα, τόνδε πέμψομεν
615 δέλτον φέροντα, σὺ δὲ θανῇ· πολλὴ δέ τις
προθυμία σε τοῦδ᾽ ἔχουσα τυγχάνει.

***
ΙΦΙ. Ακούστε, ξένοι· κάποια σκέψη μού ήρθε,
ωφέλιμη για σας, μα και για μένα.
580Κι η ωφέλεια τότε δα καλύτερη είναι,
όταν αρέσει σε όλους το ίδιο πράγμα.
Θα ᾽θελες, αν ελεύθερο σ᾽ αφήσω,
να δώσεις στο Άργος, στους εκεί δικούς μου,
ένα από μένα μήνυμα, ένα γράμμα;
Το ᾽γραψε ένας αιχμάλωτος, που με είχε
συμπονέσει, γιατ᾽ ήξερε αυτός ότι
δε δίνει φόνο το δικό μου χέρι,
πως το έθιμο τα θύματα ζητάει
της θεάς, που τέτοια πράξη ορθή την κρίνει.
Δεν είχα όμως κανέναν που να πάει
στ᾽ Αργός ξανά μ᾽ αυτό μου το μαντάτο
590και, αφού σωθεί, το γράμμα μου να δώσει
σ᾽ ένα δικό μου. Εσύ, μια κι είσαι, ως δείχνεις,
από γενιά, και ξέρεις τη Μυκήνα
κι αυτόν που θέλω, σώσε τη ζωή σου·
θα λάβεις πλερωμή που αξίζει: για ένα
γράμμα, βάρος μικρό, τη σωτηρία.
Κι αυτός, αφού τ᾽ ορίζει η πόλη, ας μείνει
χώρια από σε, της θεάς να γίνει θύμα.
ΟΡΕ. Όσα είπες, όλα ωραία, εχτός από ένα·
τούτου η σφαγή είν᾽ αβάσταχτη για μένα.
Το πλοίο των συμφορών το ᾽χω αρματώσει
600εγώ· κι αυτός συνταξιδεύει μόνο
για βοηθός μου. Λοιπόν δεν είναι δίκιο,
με το χαμό του φίλου για όρο, χάρες
να κάνω κι έτσι εγώ να ξεγλιστρήσω.
Μα ας γίνει αλλιώς· σ᾽ αυτόν το γράμμα δώσε·
στ᾽ Αργός θα πάει, κι ό,τι ζητάς θα το ᾽χεις·
κι εμένα ας με σκοτώσει όποιος το θέλει·
Πολλή ντροπή, τους φίλους σου να ρίχνεις
σε συμφορές και να γλιτώνεις ο ίδιος!
Κι η ζωή ενός φίλου όπως αυτός δεν είναι
λιγότερο ακριβή από τη δική μου.
ΙΦΙ. Ω ευγενικιά ψυχή! Μεγάλης ρίζας
610θα ᾽σαι βλαστός· στους φίλους τέλειος φίλος·
μακάρι κι ο αδερφός που᾽ χω αφησμένον
να σου μοιάζει· γιατί και εγώ έχω, ξένοι,
αδερφό, που μονάχα δεν τον βλέπω.
Κι αφού το θέλεις, τούτον με το γράμμα
θα στείλουμε, κι εσύ ας πεθάνεις· τόση
αφού σ᾽ αυτό έχεις κιόλας προθυμία.

Η Αρχαία Ελληνική Τέχνη και η Ακτινοβολία της, Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ: Εικοστός αιώνας: Γλυπτική, ζωγραφική, σύγχρονες τάσεις και αρχαιότητα

13.3. Αρχαιότητα και ζωγραφική


Στο Λούβρο γνώρισε και μελέτησε την πρώιμη ελληνική τέχνη ο Ανρί Ματίς (1869-1954). Το 1919 δημιούργησε το Ελληνικό τόρσο με μπουκέτο (Σάο Πάολο, Museu de Arte). Κυρίως όμως τον απασχόλησαν οι αρχαϊκοί κούροι «Κλέοβις» και «Βίτων» και μάλιστα απέκτησε γύψινο αντίγραφο του τελευταίου το 1909. «Επί 10 χρόνια περπατούσα γύρω από αυτό το γλυπτό στον κήπο μου. Οι δάσκαλοι των αρχαίων πολιτισμών είχαν μια γλώσσα που ήταν πλήρης, αλλά τόσο διαφορετική από τη δική μας, ώστε να μας εμποδίζει να τους μιμηθούμε κατά γράμμα. Μολονότι επηρεαζόμαστε από αυτούς, είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε μια νέα γλώσσα, γιατί η δικιά τους γλώσσα μας αρνείται μια νέα πλήρη ανάπτυξη των ιδεών μας και πολύ γρήγορα μας κλείνει την πόρτα». Ο Ματίς είχε στο σπίτι του ανάμεσα στα προσχέδια για το Παρεκκλήσι της Vence ένα κυκλαδικό ειδώλιο. Η χαρτοκοπτική που χρησιμοποίησε για την προετοιμασία αυτού του έργου αντανακλά τη φρεσκάδα του αιγαιακού-μινωικού διακόσμου. Ο Ματίς με τη Χαρά της Ζωής και ο Πικάσο με τις Δεσποινίδες της Αβινιόν (κυβιστική εκδοχή για τις τρεις Χάριτες) δημιουργούν νέες αφετηρίες για την αντιμετώπιση της Αρχαιότητας στη ζωγραφική του 20ού αιώνα.

Στη μεταφυσική ζωγραφική του ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο (1888-1978) χρησιμοποιεί τη δεκαετία 1910-1920 τόπους της Αρχαιότητας που υποβάλλουν το μυστήριο, το όνειρο, που ξαφνιάζουν ή αποπνέουν μελαγχολία και αβεβαιότητα και συχνά δημιουργούν απρόβλεπτους συσχετισμούς, όπως στους Αρχαιολόγους (Βενετία· 1927), όπου καθιστά ανδρείκελα κρατούν στην αγκαλιά τους αρχαία ερείπια, ή όπως στο Έκτορας και Ανδρομάχη. Ρωμαϊκά αγάλματα (Αριάδνη ανακεκλιμένη) σε έρημες αναγεννησιακές πλατείες ανήκουν σε έναν κόσμο συμβόλων για ένα μορφωμένο —και περιορισμένο— με κλασική παιδεία ευρωπαϊκό κοινό, όπως π.χ. στο έργο Ιταλική πλατεία του 1913. Μετά την εγκατάστασή του στο Παρίσι το 1911 ο Ντε Κίρικο δημιουργεί μερικές από τις πιο τολμηρές σύγχρονες αναβιώσεις της ελληνικής μυθολογίας —εμπνευσμένες από τις θέσεις του Νίτσε και τον μυστικοπαθή ιδεαλισμό των έργων του Μπέκλιν. Ο Ντε Κίρικο είχε βαθιά γνώση της ελληνικής μυθολογίας και της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Οι αναφορές του σε έργα της Αρχαιότητας, όπως στο κεφάλι του Απόλλωνα του Belvedere στο έργο Ερωτικό τραγούδι του 1914, αλλά και σε άλλα αρχαία πρότυπα, δεν αποτελούν ποτέ απλή διακόσμηση. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει γι᾽ αυτόν πάντα κάτι σπουδαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο του θα επηρεάσει αρκετούς νεοέλληνες δημιουργούς.

Η τέχνη της Αρχαιότητας, αλλά και η πρωτόγονη τέχνη, αποτελούσαν πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για τους σουρεαλιστές του 20ού αιώνα. Από τον Ντε Κίρικο και τις αναφορές του στην Αρχαιότητα επηρεάστηκε ο Βέλγος Ρενέ Μαγκρίτ (1898-1967), ιδίως τα χρόνια 1928-1930, σε έργα όπως Ο απειλητικός χρόνος (1928) ή η Ανάμνηση του 1938 καθώς και ο Πολ Ντελβό (1897-1994), ο οποίος δημιουργεί μυστηριακά τοπία με κλασικιστικά οικοδομήματα, όπου κυκλοφορούν τα μοιραία γυναικεία γυμνά του. Ο Σαλβαδόρ Νταλί (1904-1989) το 1936 γοητευμένος από την Αφροδίτη της Μήλου δηλώνει: «Είναι τόσο υπερπραγματική, όσο και πραγματική» και δημιουργεί το έργο Η Αφροδίτη με συρτάρια. Στη γοητεία της αρχαίας θεάς είχαν υποκύψει ήδη ποιητές και πεζογράφοι, κλασικιστές και ρομαντικοί, από τον Σατομπριάν, τον Λαμαρτίν, τον Ουγκό, τον Γκοτιέ, τον Α. ντε Μυσέ έως τους Χάινε, Θάκερεϊ, Τουργκένιεφ κ.ά. αφιερώνοντάς της ατέλειωτες σελίδες θαυμασμού. «Η Αφροδίτη είναι ένα από τα πιο ακτινοβόλα φυσικά ιδεώδη της ανθρωπότητας και η ευγενέστερη διάψευση του στερεότυπου ισχυρισμού της σύγχρονης κριτικής ότι το έργο τέχνης πρέπει να εκφράζει την εποχή του» παρατηρεί ο Κένεθ Κλαρκ.

Η γοητεία της αρχαίας θεάς όμως δεν τελειώνει εδώ. Σε άγρια δουλεμένο ξύλο με έντονο κόκκινο χρώμα πάνω σε ένα ξύλινο σκαμνί για βάθρο θα προσπαθήσει να την απομυθοποιήσει ο Τζιμ Ντάιν (1935). Ο Υβ Κλάιν (1928-1962) το 1962 στο ρεύμα του νέου ρεαλισμού, συνεχίζοντας την παράδοση των φουτουριστών, θα σχολιάσει την άλλη διάσημη αρχαία θεά του Λούβρου, τη Νίκη της Σαμοθράκης καλύπτοντάς τη με μπλε χρώμα, ενώ στη γοητεία της θα υποκύψει σε σειρά έργων του τη δεκαετία του 1990 και ο Γιώργος Λαζόγκας (γενν. 1945).

Φρίντριχ Νίτσε: Η αγάπη επιθυμεί, ο φόβος αποφεύγει

Απατηλό και όμως βάσιμο

Όταν βαδίζει κανείς στο χείλος μιας αβύσσου η διασχίζει ένα βαθύ ποτάμι πάνω σε μια σανίδα, χρειάζεσαι μια κουπαστή,, όχι για να κρατηθεί απ' αυτήν (γιατί τότε θα κατέρρεε μαζί του), αλλά για να δημιουργήσει για το μάτι την παράσταση της ασφάλειας.

Παρόμοια, όταν είμαστε νέοι χρειαζόμαστε ανθρώπους, που μας προφέρουν ασύνειδα την υπηρεσία αυτής της κουπαστής. Είναι αλήθεια ότι δεν θα μας βοηθούσαν, αν βρισκόμασταν πραγματικά σε μεγάλο κίνδυνο και θέλαμε να στηριχτούμε πάνω τους. Αλλά μας δίνουν την καθησυχαστική αίσθηση ότι υπάρχει ασφάλεια κοντά( για παράδειγμα, πατέρες, δάσκαλοι, φίλοι, που όλοι γενικά τους ξέρουμε).

Μαθαίνοντας να αγαπάμε

Πρέπει να μαθαίνουμε να αγαπάμε, να μαθαίνουμε να μαστέ ευγενικοί, κι αυτό από την πιο μικρή ηλικία μας, αν η εκπαίδευση και η τύχη δεν μας δώσουν καμιά ευκαιρία για την άσκηση αυτών των αισθημάτων, η ψυχή μας θα γίνει στεγνή και ανίκανη να καταλάβει εκείνες τις τρυφερές επινοήσεις των ανθρώπων που αγαπούν. Παρόμοια, πρέπει να διδάσκεται και να θρέφεται το μίσος, αν θέλει κανείς να γίνει καλός σ' αυτό: αλλιώς το σπέρμα του μίσους θα απονεκρωθεί κι αυτό.

Τα ερείπια ως διακόσμηση

Άνθρωποι που περνούν από πολλές πνευματικές αλλαγές, διατηρούν ορισμένες απόψεις και συνήθειες από παλιότερα στάδια, τις οποίες εισάγουν ύστερα στο νέο τους σκέπτεσθαι και δραν, σαν ένα κομμάτι ανεξήγητης αρχαιότητας και γκρίζας τοιχοποιίας, συχνά για στολίδι της όλης περιοχής.

Αγάπη και σεβασμός

Η αγάπη επιθυμεί, ο φόβος αποφεύγει. Γι αυτόν τον λόγο, είναι αδύνατο, τουλάχιστον στο ίδιο χρονικό διάστημα, να απολαμβάνει κανείς και την αγάπη και τον σεβασμό του ίδιου προσώπου. Γιατί ο άνθρωπος που σέβεται έναν άλλο, αναγνωρίζει τη δύναμή του, δηλαδή τη φοβάται: η κατάστασή του είναι εκείνη του γεμάτου σεβασμού φόβου. Η αγάπη όμως δεν αναγνωρίζει καμιά δύναμη, τίποτε που διαχωρίζει, ανεβάζει, κατατάσσει πιο πάνω ή πιο κάτω. Επειδή η αγάπη δεν σέβεται οι φιλόδοξοι άνθρωποι αποφεύγουν με πείσμα είτε κρυφά είτε φανερά ,να αγαπηθούν από άλλους.

Φρίντριχ Νίτσε, Ανθρώπινο, πάρα πολύ ανθρώπινο

Σαδισμός: Πώς λειτουργούν όσοι σκοπίμως πληγώνουν τους άλλους

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι εκ φύσεων καλοί. Και ειρωνικά, μετά από χρόνια, έχω μάθει ότι οι περισσότεροι είναι: αλλά όχι όλοι. Μια πρακτική ερώτηση που αφορά τις σύγχρονες σχέσεις είναι η εξής: Πώς καταλαβαίνουμε τη διαφορά; Πώς διακρίνουμε τη συμπεριφορά που είναι περιστασιακά ακατάλληλη αλλά συνήθως καλοπροαίρετη, από εκείνη που είναι σκοπίμως κακόβουλη;

Οι Laura K. Johnson et al. (2019) μελέτησαν τον υποκλινικό σαδισμό και τη σχέση του με την υπάρχουσα Σκοτεινή Τριάδα της προσωπικότητας. Άλλοι ερευνητές έχουν εξετάσει το αν ο σαδισμός πρέπει να προστεθεί στη Σκοτεινή Τριάδα του ναρκισσισμού, της ψυχοπάθειας και του Μακιαβελισμού, καθώς φαίνεται να μοιράζεται κάποια χαρακτηριστικά με την ψυχοπάθεια.

Κάνοντας έναν εννοιολογικό διαχωρισμό, οι Johnson et al σημειώνουν ότι ο σαδισμός δεν περιλαμβάνει μόνο την απόλαυση από το να πληγώνει κανείς τους άλλους, αλλά και την αναζήτηση τέτοιων ευκαιριών. Το διαχωρίζουν από τις πράξεις του ψυχοπαθή, που εμπλέκεται σε επιθετική συμπεριφορά λόγω βαρεμάρας ή για κάποιο κέρδος, αντί για την αναζήτηση σκόπιμης βιαιότητας.

Σημειώνουν ότι άλλες έρευνες έχουν καταδείξει πως οι άνθρωποι με υψηλά ποσοστά ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών έχουν μόνο την τάση να πληγώνουν τους άλλους όταν είναι βολικό και εύκολο, κάτι που συνάδει με τη φύση τους ως παρορμητικοί και αναζητητές του ενθουσιασμού, παρά τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Οι Johnson et al. Συμφωνούν ότι ο υποκλινικός σαδισμός μοιράζει αρκετά με την ψυχοπάθεια, σημειώνοντας ότι και τα δύο σκοτεινά χαρακτηριστικά συνδέονται με απρόκλητη επιθετικότητα. Αναφέρουν επίσης ότι η ψυχοπάθεια σχετίζεται στενά με αυτό που οι άλλοι ερευνητές έχουν προσδιορίσει ως «schadenfreude» – τη βίωση απόλαυσης δηλαδή από τις ατυχίες, τον πόνο του άλλου, αν και έμμεσα.

Προσθέτουν επίσης ότι και οι δύο ομάδες ανθρώπων εμπλέκονται σε αποκλίνουσες και αντικοινωνικές συμπεριφορές, δεν έχουν ενσυναίσθηση και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα του άλλου. Όμως φαίνεται ότι οι σαδιστές προχωρούν ένα βήμα παραπέρα από τις άλλες σκοτεινές προσωπικότητες, αναζητώντας στην πραγματικότητα ευκαιρίες να πράξουν αναλόγως.
Οι σαδιστές δημιουργούν ευκαιρίες για να είναι σκληροί και βίαιοι

Οι Erin E. Buckels et al. (2013) μελέτησαν αν αυτό που προσδιορίζεται ως «καθημερινή μορφή» του σαδισμού πρέπει να προστεθεί στη Σκοτεινή Τριάδα της προσωπικότητας. Οι επιστήμονες αυτοί σημειώνουν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις σαδισμού συνυπάρχουν με εγκληματική συμπεριφορά ή σεξουαλικά φετίχ, αν και η αλήθεια φαίνεται να είναι ότι οι κατά τα φαινόμενα κανονικοί άνθρωποι «της διπλανής πόρτας» επίσης εμπλέκονται σε πράξεις βιαιότητας. Παρέχουν παραδείγματα που εκφράζονται σε video games, σε βίαια αθλήματα και σε ταινίες.

Μέσα από δυο εργαστηριακά πειράματα, οι Buckels et al. Έδειξαν ότι η σαδιστική προσωπικότητα θα μπορούσε να προβλέψει βίαιες συμπεριφορές. Στην πρώτη τους έρευνα έδειξαν ότι οι σαδιστές προσφέρουν περισσότερο να σκοτώσουν έντομα παρά οι μη σαδιστές. Αλλά στη δεύτερη έρευνα, αξιολόγησαν την προθυμία να πληγώσουν έναν αθώο άνθρωπο.

Βρήκαν ότι σε καταστάσεις όπου ήταν εύκολο να εμπλακούν σε βιαιότητες, οι σαδιστές εκμεταλλεύονταν αυτή την ευκαιρία. Όμως, διέκριναν ότι ήταν μόνοι σαδιστές (από τους ψυχοπαθείς, ναρκισσιστές κλπ.) που ήταν πρόθυμοι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν την ευκαιρία να βλάψουν ένα αθώο θύμα, αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «όρεξη για βιαιότητα». Ως εκ τούτου, συμπέραναν ότι ο σαδισμός χρειάζεται να προστεθεί και να δημιουργηθεί μια Σκοτεινή Τετράδα.

Υπήρχαν και κάποια άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από τις έρευνές τους σε σχέση με το φάσμα της σαδιστικής συμπεριφοράς. Βρήκαν ότι η απόλαυση για την εξόντωση εντόμων δεν μεταφράζεται απαραιτήτως στην απόλαυση για την εξόντωση άλλων ανθρώπων. Κι όμως στη δεύτερη έρευνά τους βρήκαν ότι ορισμένοι άνθρωποι θα «ξεβολευτούν» για να πληγώσουν τους άλλους. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες με χαμηλά σκορ στο σαδισμό θα υπέφεραν τον πόνο του πάγου αντί να πληγώσουν ακόμα και έντομα.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν και ο σαδισμός φαίνεται πολύ σπάνιος, εμφανίζεται πιο συχνά απ’ όσο νομίζουμε. Επειδή υφίσταται σε ένα φάσμα, μπορεί να δικαιολογούμε μικρές κακίες όπως ένα «αστείο», ενώ θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι για την ύπαρξη ενός σαδιστικού υπόβαθρου. Όποια κι αν είναι η αιτία που κάποιος αναπτύσσει μια τέτοια προσωπικότητα, οι υπόλοιποι χρειάζεται να προστατευτούμε.

Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τέτοια στοιχεία όταν επιλέγουμε φίλους και ερωτικούς συντρόφους και κυρίως να επικεντρωνόμαστε στα κίνητρα αυτών των ανθρώπων. Φυσικά, κάτι τέτοιο για να γίνει χρειάζεται ένας άλφα χρόνος ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας και να αποφύγουμε να βγάλουμε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Βιβλιογραφία:

Johnson, Laura K., Rachel A. Plouffe, and Donald H. Saklofske. 2019. “Subclinical Sadism and the Dark Triad: Should There Be a Dark Tetrad?” Journal of Individual Differences 40

Buckels, Erin E., Daniel N. Jones, and Delroy L. Paulhus. 2013. “Behavioral Confirmation of Everyday Sadism.” Psychological Science 24 

Αυτός που δεν ξέρει να δίνει τίποτα, δεν ξέρει και να νιώθει τίποτα

Όταν νιώθουμε ότι κάτι δίνουμε στους άλλους, συνειδητοποιούμε ξαφνικά την αξία μας. Κανένας δεν είναι πιο φτωχός από εκείνον που δεν δίνει τίποτα, αφού μόνο με το να δίνουμε μπορούμε να δείχνουμε τον πλούτο μας.

Δε μιλάμε μόνο για υλικά αγαθά.

Η μεγαλύτερη τσιγκουνιά που μπορεί να υπάρξει είναι η τσιγκουνιά της καρδιάς. Όσοι τριγυρνούν στον κόσμο χωρίς να κοινωνούν τα συναισθήματά τους, καταλήγουν φυλακισμένοι μέσα σε ένα θώρακα πανοπλίας, όπως συμβαίνει στο παραμύθι. Ο Ιππότης με την σκουριασμένη πανοπλία, Όπου στο τέλος ο ήρωας ζητάει από τα συναισθήματα να αισθανθεί.

Ο Αλεχάντρο Ζοντορόβσκι έλεγε : “ότι δίνεις το δίνεις σε ‘σένα. Ό,τι δέ δίνεις, το αφαιρείς απο σένα”

Αξίζει τον κόπο να αναθεωρήσουμε το επίπεδο της συναισθηματικής συναλλαγής μας με τον κόσμο.

Όπως συμβαίνει με την οικονομία των χωρών, η ευημερία εξαρτάται από τον πλούτο που κυκλοφορεί. Αν σταματήσει, χάνει τη να αξία και η οικονομία μπαίνει σε ύφεση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πλούτο της καρδιάς.

Όσο σημαντικό είναι το να δίνουμε, άλλο τόσο σημαντικό είναι το να ξέρουμε να δεχόμαστε. Μόνο αυτοί που κάνουν να ρέει η αγάπη προς όλες τις κατευθύνσεις μπορούν να πουν πως ευημερούν συναισθηματικά.

ΝΙΤΣΕ

Mην πιστεύετε κανέναν, αν δεν ακούσετε και την άλλη πλευρά

Γιατί κάθε ιστορία έχει δύο πλευρές!

Το δάσος ήταν το σπιτικό μου. Ζούσα εκεί και νοιαζόμουν γι’ αυτό.
Προσπαθούσα να το διατηρώ τακτικό και καθαρό.

Κάποτε, μια ηλιόλουστη μέρα, ενώ προσπαθούσα να συμμαζέψω κάτι σκουπίδια που κλασικά παράτησαν δυο εκδρομείς, άκουσα βήματα.
Πήδηξα πίσω από ένα δέντρο και είδα μια μικρή κοπέλα να έρχεται, κρατώντας ένα καλάθι.
Μου φάνηκε ύποπτη από την αρχή, γιατί φορούσε αστεία κατακκόκινα ρούχα και το κεφάλι της ήταν καλυμμένο με κουκούλα σαν να μην ήθελε να την αναγνωρίσουν.

Φυσικά τη σταμάτησα για να ερευνήσω το ζήτημα.
Τη ρώτησα ποια ήταν, από πού ερχόταν κ.τ.λ.
Μου είπε μια ιστορία για κάποια γιαγιά που έμενε λίγο πιο κάτω και της πήγαινε φαγητό.
Βασικά, μπορεί να ήταν και έντιμο άτομο, αλλά βρισκόταν στο δάσος μου και έδειχνε πολύ ύποπτη μ’ αυτά τα ρούχα.
Έτσι αποφάσισα να της δείξω πόσο σοβαρό ήταν να εισβάλλει χωρίς ειδοποίηση, ντυμένη περίεργα.

Την άφησα να συνεχίσει, αλλά έτρεξα πριν από αυτήν στο σπίτι της γιαγιάς της.
Όταν συνάντησα τη συμπαθητική γριούλα της εξήγησα το πρόβλημα μου και συμφώνησε ότι η εγγονή της χρειαζόταν ένα μάθημα.
Η γριούλα δέχτηκε να κρυφτεί ώσπου να τη φωνάξω. Έτσι, κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι.

Όταν έφτασε η Κοκκινοσκουφίτσα, την κάλεσα να μπει στην κρεβατοκάμαρα όπου βρισκόμουν ήδη στο κρεβάτι, ντυμένος γιαγιά.
Το κορίτσι ήρθε και μόλις με είδε είπε κάτι άσχημο για τα μεγάλα μου αυτιά.
Με είχαν προσβάλλει κι άλλοτε, αλλά προσπάθησα να είμαι ευγενικός.
Είπα ότι, ίσως, τα μεγάλα μου αυτιά, μου επέτρεπαν να την ακούω καλύτερα.
Δηλαδή έδειχνα ότι τη συμπαθούσα και ήθελα να πιάνω καλά αυτά που λέει.

Αλλά έκανε άλλο ένα καλαμπούρι, για τα γουρλωτά μου μάτια.
Τώρα καταλαβαίνετε πώς άρχισα να αισθάνομαι γι’ αυτή τη μικρή, που ενώ ήταν γλυκιά ήταν και τόσο κακοήθης.
Παρ’ όλα αυτά, έχω την τακτική να γυρίζω και το άλλο μάγουλο και της είπα ότι τα γουρλωτά μου μάτια με βοηθούν να τη βλέπω καλύτερα.

Η επόμενη προσβολή στ’ αλήθεια με νευρίασε.
Έχω κάποιο κόμπλεξ για τα μεγάλα μου δόντια κι αυτό το κορίτσι έκανε μία προσβλητική παρατήρηση.
Με ρώτησε γιατί έχω τόσο μεγάλα δόντια.
Ξέρω ότι θα έπρεπε να μη χάσω την ψυχραιμία μου, αλλά πήδηξα από το κρεβάτι και της φώναξα πως τα μεγάλα μου δόντια ήταν χρήσιμα για να τη φάω.

Τώρα ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς λύκος δεν θα έτρωγε ποτέ ένα κορίτσι, όλοι το ξέρουν αυτό, αλλά αυτό το τρελοκόριτσο άρχισε να τρέχει γύρω-γύρω ουρλιάζοντας κι εγώ προσπαθούσα να το φτάσω για να το ηρεμήσω.
Έβγαλα και τα ρούχα της γιαγιάς, αλλά αυτό φάνηκε να χειροτερεύει τα πράγματα.

Ξαφνικά όμως ανοίγει η πόρτα με δυνατό κρότο και ένας μεγαλόσωμος τύπος στεκόταν μπροστά μου με το τσεκούρι του.
Τον κοίταξα και κατάλαβα ότι είχα βρει το μπελά μου.
Υπήρχε ένα ανοιχτό παράθυρο πίσω μου και την κοπάνησα σφαίρα.

Θα ήθελα να μπορούσα να πω πως εδώ τελειώνει η ιστορία.
Όμως αυτή η γιαγιά ποτέ δεν είπε την αλήθεια.
Σύντομα κυκλοφόρησε η φήμη ότι ήμουν κακός και μοχθηρός.
Όλοι άρχισαν να με αποφεύγουν.
Δεν ξέρω τι έγινε το κακοήθες κοριτσάκι με τα αστεία κόκκινα ρούχα, όμως εγώ δεν πέρασα καλά από τότε.
Έτσι, αποφάσισα να σας γράψω την ιστορία μου, μήπως και σώσω τη φήμη μου, έστω και τώρα.
Και να θυμάστε: μην πιστεύετε κανέναν, αν δεν ακούσετε και την άλλη πλευρά.
Μπορεί να είναι παραμύθι.

Με εκτίμηση,
Ο Λύκος

Μπες βαθύτερα μέσα στο είναι σου, κινήσου προς την καρδιά

Συνεχώς ελέγχεις με τo κεφάλι. Οι άνθρωποι τού κεφαλιού πάντοτε χάνουν. Μπες βαθύτερα μέσα στο είναι σου, κινήσου προς την καρδιά. Η καρδιά δεν είναι το υπέρτατο. Θα πρέπει να κινηθείς ακόμη βαθύτερα από την καρδιά και τότε έρχεσαι στον αφαλό σου, σε αυτό που οι Ιάπωνες ονομάζουν χάρα.

Υπάρχουν τρία κέντρα: Το ένα βρίσκεται πέντε εκατοστά κάτω από τον αφαλό, το άλλο είναι η καρδιά και το τρίτο είναι το κεφάλι. Το κεφάλι είναι το πιο απομακρυσμένο σύνορο. Όταν είσαι απομακρυσμένος από το είναι σου, βρίσκεσαι στο κεφάλι. Όταν είσαι κοντά στο είναι σου, βρίσκεσαι στην καρδιά. Όταν είσαι στον ίδιο τον πυρήνα τού είναι σου, βρίσκεσαι στο χάρα.

Μόνο μέσα από το χάρα εξαφανίζεται ο φόβος. Μόνο μέσα από τη χαρά ζεις για πρώτη φορά αυθεντικά, αληθινά, χωρίς φόβο. Αυτή τη ζωή χρειάζεται να τη ζήσεις. Αυτή τη ζωή μπορείς να τη ζήσεις μόνο αν δεν χωρίζεις την ύπαρξη στα δύο, σε σώμα και νου, σε ύλη και ψυχή, σε κόσμο. Παράτα όλους τους διαχωρισμούς. Και τα τρία σώματα πρέπει να τα ζήσεις σαν ένα. Είναι τρεις όψεις τού είναι σου: το φυσικό σώμα, το σώμα τής ευδαιμονίας και το συμπαντικό σώμα — το σώμα τής αλήθειας. Δεν είμαι εναντίον κανενός. Δεν λέω να επιλέξεις το συμπαντικό σώμα εναντίον τού φυσικού σώματος.

Αν επιλέξεις το συμπαντικό σώμα εναντίον τού φυσικού σώματος, η συμπαντική σου φύση θα χάσει κάτι, δεν θα είναι τέλεια. Δεν θα είναι το τέλειο άνθισμα.

Όταν δεν απορρίπτεις τίποτα, όταν η αποδοχή σου είναι ολοκληρωτική, τότε ανθίζεις. Τότε ανθίζεις σε ένα λωτό με χίλια πέταλα.

Οι θαυμαστές ιδιότητες του αριθμού 5040 που ο Πλάτων γνώριζε

Ο Πλάτων στους Νόμους αναφέρει πως το 5.040 είναι ένας βολικός αριθμός ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαίρεση πολλών πραγμάτων (συμπεριλαμβανομένων των πολιτών και της γης ενός κράτους) σε μικρότερα μέρη. Ο ίδιος παρατηρεί ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να διαιρεθεί με το σύνολο των (φυσικών) αριθμών 1 έως 12 με μόνη εξαίρεση 11. Διορθώνει όμως το «ελάττωμα» προτείνοντας να αφαιρούνται δυο οικογένειες από το σώμα των πολιτών ώστε έτσι να παράγεται ο αριθμός 5.038 ο οποίος διαιρείται με το 11. Ο Πλάτων αναμφισβήτητα επηρεασμένος από την Πυθαγόρεια διδασκαλεία, φαίνεται να υποθέτει πως η ευημερία της πόλης εξαρτάται από τον αριθμό 5.040 σχεδόν όσο εξαρτάται κι από ιδιότητες όπως η δικαιοσύνη και η μετριοπάθεια.

Στα μαθηματικά το παραγοντικό ενός φυσικού αριθμού ν συμβολίζεται με ν!, διαβάζεται νι παραγοντικό, και είναι το γινόμενο όλων των θετικών ακεραίων μικρότερων ή ίσων με ν.

Για παράδειγμα, το πέντε παραγοντικό ισούται με 120:

5! = 5 × 4 × 3 × 2 × 1 = 120

Τώρα το επτά παραγοντικό ισούται με 5.040:

7! = 7 × 8 × 9 × 10 = 5.040

όπως και:

1 × 2 × 3 × 4 × 5 × 6 × 7 = 5.040

Κάποια άλλα στοιχεία:

Το 5.040 έχει ακριβώς 60 διαιρέτες μετρώντας τον εαυτό του και το 1.

Το 5.040 θεωρείται ένας σημαντικός αριθμός σε ορισμένα συστήματα της αριθμολογίας όχι μόνο λόγω της σύνδεσης του με το πρόσωπο του Πλάτωνα π.χ. το άθροισμα των ακτίνων τόσο της Γης και της Σελήνης (σε μίλια) είναι 3960 + 1080 = 5040.

Ο λόγος της ακτίνας της σελήνης και της ακτίνας της γης είναι 1080/3960, η οποία απλοποιείται σε 3/11. Αυτή η αναλογία μπορεί επίσης να εκφραστεί ως (4 – π) / π, κατά τη χρήση 22/7 ως τιμή του π. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγέθη της γης και της σελήνης σχετίζονται με μια απλή συνάρτηση της π.

Δεδομένου ότι η ακτίνα της σελήνης είναι 3/11 όπως και της γης, το άθροισμα των ακτίνων τους μπορεί να χωριστεί σε 3/14 (για την ακτίνα της σελήνης) και 11/14 (για την ακτίνα της γης). Περαιτέρω, το άθροισμα των ακτίνων τους σε μίλια είναι 5040, το οποίο όταν διαιρεθεί με το 14 μας δίνει το 360 (ο αριθμός των βαθμών σε κύκλο – μοίρες). Αυτό δεν θα συμβεί για ένα άλλο ζεύγος αντικειμένων με ακτίνες στην ίδια αναλογία – αυτό συμβαίνει μόνο όταν το άθροισμα των ακτίνων τους είναι 5040.

Πρέπει να είναι κανείς σοφός για να μπορεί ν’ αποφεύγει τις κατάρες που του ρίχνουν όσοι ζουν θυμωμένοι με την ίδια τους την ύπαρξη

Πρέπει να έρθει κάποτε η στιγμή που η προσωπική μας εξέλιξη θα λάβει υπόψη της και τους άλλους, η στιγμή που θα πάψουμε να χρεώνουμε σε τρίτους τις ματαιώσεις και τη μονοτονία της ζωής μας.

Υποστηρίζω ότι πρέπει να γενικεύσουμε την «καλή συμπεριφορά» σπάζοντας την αλυσίδα των «κακών συμπεριφορών», που οι ψυχοθεραπευτές συνηθίζουν να αποκαλούν «μεταφορά».

Κακομεταχειρίζομαι τη γυναίκα μου επειδή μου φέρθηκε άσχημα το αφεντικό μου, που θύμωσε με μια αδέσποτη γάτα που τον γρατσούνισε το βράδυ στο δρόμο.

Εκείνη, θυμωμένη και αδύναμη, τα βάζει με τον νεαρό που φέρνει στο σπίτι το καλάθι με τα ψώνια. Αυτός, για να ξεσπάσει, δίνει μια κλοτσιά σε μια γάτα που περνάει απ’ το δρόμο, κι η γάτα γρατσουνίζει τον πρώτο άνθρωπο που την πλησιάζει…

Οι Έλληνες λένε ότι είναι εύκολο να θυμώνεις, αλλά να θυμώνεις με το κατάλληλο πρόσωπο, την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη ένταση, είναι ίδιον των σοφών…

Μπορεί στις μέρες μας να πρέπει να είναι κανείς σοφός για να μπορεί ν’ αποφεύγει – χωρίς να επηρεάζεται και να εξοργίζεται – τις κατάρες που του ρίχνουν όσοι ζουν θυμωμένοι με την ίδια τους την ύπαρξη, αναζητώντας συμμέτοχους στην πίκρα τους.

Κάποτε σ’ ένα χωριό ζούσε ένας κουρέας, γνωστός για την κακή του διάθεση. Η πικρόχολη στάση και η απαισιοδοξία του είχαν γίνει παροιμιώδεις, αλλά καθώς ήταν το μοναδικό κουρείο στο χωριό, ήταν όλοι πελάτες του.

Μια μέρα, ένας πελάτης του λέει όλο ενθουσιασμό ότι πρόκειται να πάει ταξίδι στην Ευρώπη.

«Στην Ευρώπη;» λέει ο κουρέας πατώντας μια βαθιά ψαλιδιά στα μαλλιά του πελάτη.

«Τι πας να κάνεις στην Ευρώπη; Εκεί, όλα είναι παλιά και σκονισμένα. Όσο για τον κόσμο… Οι Γάλλοι είναι αντιπαθητικοί, οι Γερμανοί παγεροί, οι Βέλγοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα, οι Σουηδοί… άσε… ας μη μιλήσουμε για τους Σουηδούς.»

«Ναι, αλλά… εγώ, αυτό που θέλω, είναι να πάω κυρίως στην Ιταλία.»

«Στην Ιταλία; Πώς σου ήρθε αυτό; Στην Ιταλία τα πάντα είναι μπερδεμένα, κανείς δε σου δίνει σημασία, έχει παντού ερείπια και δε σ’ αφήνουν ν’ αγγίξεις τίποτα, να κοιτάξεις τίποτα, να περπατήσεις πουθενά.»

«Να… με γοητεύει η ιδέα να πάω στη Ρώμη, στο Βατικανό, να δω τον Πάπα πριν…». «Να δεις τον Πάπα;» αντεπιτίθεται ο κουρέας.

«Έχεις ιδέα πώς είναι η πλατεία του Αγίου Πέτρου; Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πατείς με πατώ σε, που κοιτάνε κάτι παραθυράκια σ’ ένα παμπάλαιο κτίριο.

Ξαφνικά, ανοίγει ένα παράθυρο και κάποιος σου λέει πως αυτό το λευκό σημαδάκι στο βάθος που καλά καλά δεν μπορείς ούτε να το διακρίνεις, είναι ο Πάπας… Για κάνε μου τη χάρη… Να πάει κανείς εκεί πέρα γι’ αυτή τη βλακεία… Τι ανοησία!».

Ο πελάτης αποφασίζει να μην ξαναμιλήσει. Μόλις τελειώνει το κούρεμα, χαιρετάει και φεύγει. Τρεις μήνες αργότερα, ο πελάτης κάθεται ξανά στην πολυθρόνα του κουρέα.

Αυτός τον ρωτάει σαρκαστικά: «Λοιπόν, τι νέα από την Ευρώπη;». «Η αλήθεια είναι… Πρέπει να παραδεχτώ ότι σε πολλά είχες δίκιο» του λέει ο άνδρας σκύβοντας το κεφάλι.

«Φτάνοντας στην Αγγλία, μου είχαν χάσει τις βαλίτσες… Οι Γάλλοι επέμεναν να μην καταλαβαίνουν ούτε τα ισπανικά ούτε τ’ αγγλικά μου, και για να συμπληρωθεί το κακό, στο Βέλγιο είχαν ξεχάσει την κράτησή μου, κι εγώ βρέθηκα στις Βρυξέλλες μες στη νύχτα χωρίς ξενοδοχείο.»

Στο πρόσωπο του κουρέα έχει ήδη σχηματιστεί ένας μορφασμός ικανοποίησης.

«Και τα ίδια, σίγουρα, και στην Ιταλία» λέει τελικά, για να θερίσει καρπούς. «Ναι, τα !δια και στην Ιταλία» παραδέχεται ο πελάτης.

«Φτάνοντας στο Βατικανό, περίμενα να δω να συμβαίνουν όλα αυτά που είχες προβλέψει.»

«Και;» ρωτάει ο κουρέας κατεβάζοντας το ψαλίδι.

«Έγινε κάτι απίστευτο… Ενώ ήμασταν στην πλατεία, ο Άγιος Πατέρας βγήκε στο παράθυρο…».

«Ναι… η λευκή κουκκίδα στο παράθυρο…».

«Ναι… όμως, ξαφνικά, έγινε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει… Ο Πάπας έκανε ένα νεύμα στους καρδινάλιους, κι όλοι είδαμε έκπληκτοι την Αγιότητά του να κατεβαίνει στην πλατεία. Είχε αποφασίσει να βγει από τα διαμερίσματά του και να περπατήσει μέσα στον κόσμο. Δε φαντάζεσαι τη συγκίνησή μας… Μπορεί και να τον βλέπαμε από κοντά.»

«Για να λέμε την αλήθεια, σταθήκατε τυχεροί. Έτσι δεν είναι;» λέει ο κουρέας σχεδόν δυσαρεστημένος. «Η αλήθεια είναι πως ναι. Πόσο μάλλον, που καταλαβαίνω πως έρχεται ολόισια προς το πλήθος των ανθρώπων όπου στεκόμουν κι εγώ…».

«Φαντάζομαι το σπρώξιμο απ’ όλους εκείνους που… πατείς με πατώ σε… μες στο χαμό… ».

«Καθόλου, γιατί, προς μεγάλη μου έκπληξη, ο Πάπας σταμάτησε ακριβώς μπροστά μου. Σαν να είχε κατέβει μόνο και μόνο για να με συναντήσει… Το διανοείσαι; Λες κι από κει ψηλά είχε δει εμένα.»

«Τι μου λες; Ο Πάπας αυτοπροσώπως;» λέει ο κουρέας με μια γκριμάτσα που προδίδει καθαρή δυσαρέσκεια.

«Ναι… αυτοπροσώπως» συνεχίζει ο πελάτης.

«Και;» ρωτάει ο κουρέας.

«Ο Πάπας, λοιπόν, μου χάιδεψε το κεφάλι και μου είπε κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ…».

«Τι σου είπε ο Πάπας;»

Αυτήν ακριβώς τη στιγμή περίμενε ο πελάτης.

Μ’ ένα πλατύ χαμόγελο απ’ το ένα αυτί ως το άλλο, του απαντάει:

«Ο Ποντίφικας μου είπε: “Fίgliο mίο, σε ποιο ζώο πήγες και κουρεύτηκες;».

Αυστραλία: Eρευνητές ανακάλυψαν κρανίο δύο εκατομμυρίων ετών που «ρίχνει φως» στην ανθρώπινη εξέλιξη

Ερευνητές από την Αυστραλία, ανακάλυψαν κρανίο δύο εκατομμυρίων ετών στη Νότια Αφρική που «ρίχνει» περισσότερο φως στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Το κρανίο του Paranthropus robustus (Παράνθρωπος), ένα «είδος ξάδελφου» του Homo erectus, πιστεύεται ότι ήταν άμεσος πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων. Τα δύο είδη έζησαν περίπου την ίδια εποχή, αλλά ο Paranthropus robustus πέθανε νωρίτερα.

Η ερευνητική ομάδα περιέγραψε το εύρημα, ένα κρανίο αρσενικού, ως «συναρπαστική ανακάλυψη». «Τα περισσότερα ευρήματα που έχουν καταγραφεί ήταν δόντια και κάποια θραύσματά και το να έχουμε κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο... πολύ μεγάλη τύχη», δήλωσε η Δρ. Angeline Leece στο BBC.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης, βρήκαν τα θραύσματα του κρανίου το 2018 στον αρχαιολογικό χώρο Drimolen βόρεια του Γιοχάνεσμπουργκ. Ανακαλύφθηκαν μόλις λίγα μέτρα μακριά από ένα σημείο όπου ένα παρόμοιο κρανίο παιδιού Homo erectus ανακαλύφθηκε το 2015.

Στη συνέχεια, οι αρχαιολόγοι πέρασαν τα τελευταία χρόνια ενώνοντας και αναλύοντας τα απολιθώματα. Το να ενωθούν τα θραύσματα του κρανίου ήταν μια εργασία που απαίτησε τουλάχιστον 300 ώρες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, Ecology and Evolution την Τρίτη.

Πιστεύεται ότι τρία είδη ανθρωπίνων ζούσαν ταυτόχρονα στη Νότια Αφρική και ήταν ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, η ανακάλυψη του κρανίου αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα «μικροεξέλιξης» μέσα στην ανθρώπινη γενεαλογία, είπε ο Martin.

Ο Paranthropus robustus είχε μεγάλα δόντια και μικρό εγκέφαλο, χαρακτηριστικά που ήταν διαφορετικά από αυτά του Homo erectus που είχε μεγάλο εγκέφαλο και μικρά δόντια. Πιστεύεται ότι η διατροφή του αποτελούνταν κυρίως από σκληρά φυτά με ανθεκτικό φλοιό.

«Με την πάροδο του χρόνου, ο Paranthropus robustus πιθανότατα εξελίχθηκε έχοντας ένα κρανίο που θα αντέχει τις υψηλότερες πιέσεις που παράγονταν κατά τη διάρκεια του δαγκώματος και του μασήματος των τροφών που ήταν δύσκολο να επεξεργαστούν με τα σαγόνια και τα δόντια τους», δήλωσε ο Δρ Leece.

Οι επιστήμονες είπαν ότι ήταν πιθανό το υγρότερο περιβάλλον που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή να μείωσε τα τρόφιμα που είχαν στη διάθεσή τους.

Εν τω μεταξύ, ο Homo erectus, με τα μικρότερα δόντια του, ήταν πιο πιθανό να τρεφόταν τόσο με φυτά όσο και με κρέας. «Αυτά τα δύο πολύ διαφορετικά είδη, αντιπροσωπεύουν διαφορετικά εξελικτικά πειράματα», δήλωσε η Δρ. Leece. «Ενώ ήμασταν η γενεαλογία που κέρδισε στο τέλος, πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια, το απολίθωμα υποδηλώνει ότι ο Paranthropus robustus ήταν πολύ πιο προσαρμοσμένος από τον Homo erectus στο τοπίο».

Το Αληθινό Αμερικάνικο Σύστημα

Το Αληθινό Αμερικάνικο Σύστημα εναντίον του Βρετανικού Αγγλοσαξονικού Συστήματος.

Πώς να σώσετε μια Δημοκρατία. Η ιδιοφυία του Χάμιλτον.

Ο σημερινός κόσμος καλεί απεγνωσμένα για μια συστημική αλλαγή. Αυτό σημαίνει όχι μόνο μια αλλαγή στην σκέψη για την διπλωματία, την ανωτερότητα της συνεργασίας με κέρδος για όλους πάνω από το «μπορεί να κάνει το σωστό», αλλά σημαίνει επίσης μια αλλαγή στην σκέψη για την ίδια την αξία των πραγμάτων. 'Ολοι συμφωνούν ότι τα χρήματα είναι χρήσιμα και λίγοι άνθρωποι θα έλεγαν ότι δεν θέλουν περισσότερα χρήματα … αλλά προέρχεται η «αξία» του χρήματος από την απλή επιθυμία που έχουν οι άνθρωποι να το έχουν; Προκαλείται από την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν για ένα πράγμα, που δίνει σε αυτό το «πράγμα» αξία; Πριν απαντήσετε καταφατικά, σκεφτείτε την ηρωίνη. 'Εχει αξία η ηρωίνη; Τι λες για την πορνεία ή τον τζόγο; Σίγουρα όλα αυτά τα «πράγματα», παράγουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε μετρήσιμο ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο … αλλά έχουν πραγματική «αξία» ή είναι απλώς εφήμερη;

Μερικοί θα μπορούσαν να πουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η εγγενής αξία και ότι όλη η αξία είναι εφήμερη, βασισμένη στις διακυμάνσεις «των γεύσεων» της ημέρας… αλλά θα ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν μια εβδομάδα χωρίς φαγητό ή νερό; Θα τα πήγαιναν καλά τα 7,8 δισεκατομμύρια ζωών στην Γη, αν εξαφανιστεί η ενέργεια που απαιτείται για την διατήρηση της ανθρώπινης ύπαρξης; Φυσικά και όχι. Γιατί λοιπόν οι οικονομολόγοι σήμερα αποτυγχάνουν να διαφοροποιήσουν την ψευδή έναντι της πραγματικής αξίας των χρημάτων, που συνδέονται με δραστηριότητες που είναι εγγενώς καταστροφικές για τα έθνη και τα παιδιά μας, από εκείνες τις δραστηριότητες που ενισχύουν την ζωή του λαού και των εθνών μας;

'Οποιες και αν είναι οι αιτίες για αυτήν την πνευματική και ηθική τύφλωση που επικρατεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τους δημόσιους υπαλλήλους, το γεγονός είναι ότι αυτό το έλλειμμα υπάρχει και στον βαθμό που αποτυγχάνουμε να το διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα, εμείς ως πολιτισμός, θα είμαστε ηθικά ακατάλληλοι να περιηγηθούμε μέσα από τις επερχόμενες καταιγίδες που θα συμβούν στον Δυτικό πολιτισμό, εντός μιας οικονομικής κατάρρευσης.

Μερικές στοιχειώδεις αρχές του φυσικού δικαίου.

Ενώ αυτό το δοκίμιο επανεξετάζει ορισμένα στοιχειώδη γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, που παρέχουν τα κλειδιά για την επίλυση αυτών των πνευματικών και ηθικών εμποδίων, μερικές γενικές αλήθειες αξίζει να απαριθμηστούν εδώ, πάνω στις οποίες η νέα οικονομική τάξη πρέπει να βασίζεται.

1) Ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο ενός συστήματος συνεργασίας με κέρδος για όλους τους συνεργαζόμενους και ΟΧΙ ένα σύστημα υπερεθνικών ελέγχων υπό τον έλεγχο μιας μη εκλεγμένης ελίτ. Αυτό είναι το θεμέλιο της πολυπολικής συμμαχίας που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και την οποία μια Αμερική απελευθερωμένη από τα γεράκια πολέμου, μπορεί ακόμη να αξιοποιηθεί.

2) Μεγάλης κλίμακας, μακροπρόθεσμα έργα υποδομής, που ανυψώνουν το βιοτικό επίπεδο όλων των ανθρώπων, καθώς και τις γνωστικές δυνάμεις και τις παραγωγικές δυνάμεις της εργασίας όλων των ανθρώπων ταυτόχρονα. Για να δείτε πώς μπορεί να μοιάζει αυτό, επιθεωρήστε τις επιπτώσεις του Νέου Δρόμου του Μεταξιού σε όλη την Ευρασία και την Αφρική, τα τελευταία 5 χρόνια.

3) Φυσικό αποτέλεσμα η αύξηση του εθνικού κεφαλαίου και της κατανάλωσης των καταναλωτών κατά κεφαλή και ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (δεδομένου ότι η υψηλότερη ποιότητα ζωής, ζουν περισσότερο ισοδυναμεί με υψηλότερα ποσοστά και ποιότητας της κατανάλωσης, τόσο ατομικά όσο και σε εθνικό επίπεδο). 'Ενας βιώσιμος σύγχρονος οδηγός για να εξερευνήσετε αυτό το σύστημα επιστημονικά, μπορεί να βρεθεί στα γραπτά του αείμνηστου Αμερικανού οικονομολόγου Lyndon LaRouche, με έμφαση στο βιβλίο του, του 1984 «'Ετσι θέλετε να μάθετε τα πάντα για τα οικονομικά» (So You Wish to Learn All About Economics) και στο σύντομο συνοδευτικό βίντεο «Η Δύναμη της Εργασίας». (δες το στο pdf κάτω)

Συνολικά, αυτές οι τρεις μεταβλητές θα τείνουν προς την αύξηση της φέρουσας ικανότητας της ανθρωπότητας υπό τον όρο του παράγοντα, τον οποίο κάτι εκλεκτοί μαθηματικοί και μοντελιστές υπολογιστών, που κυριαρχούν στην σημερινή οικονομετρική και στην κλιματική επιστήμη απεχθάνονται: ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ (HUMAN CREATIVE REASON).

Ο ρόλος της δημιουργικής Λογικής σκέψης στα οικονομικά συστήματα.

Ο Abraham Lincoln κατάλαβε αυτό το γεγονός πάρα πολύ καλά πριν από 170 χρόνια, όταν είπε το 1860:«Ο άνθρωπος δεν είναι το μόνο ζώο που εργάζεται. Αλλά είναι ο μόνος που βελτιώνει την εργασία του. Αυτή η βελτίωση, γίνεται από ανακαλύψεις και εφευρέσεις.»

Αυτή η ιδέα ενισχύθηκε από τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Λίνκολν, Henry C. Carey, που είπε το 1872: «'Οσο περισσότερη η δύναμη του συνεταιρίζεσθαι, τόσο μεγαλύτερη είναι η τάση προς την ανάπτυξη των διαφόρων ικανοτήτων του ανθρώπου. 'Οσο μεγαλύτερος γίνεται ο έλεγχός του στις δυνάμεις της φύσης, τόσο πιο τέλεια είναι η δική του δύναμη για την αυτοκατεύθυνση και ψυχική δύναμη, έτσι όλο και περισσότερο αποκτά τον έλεγχο πάνω σε αυτό που είναι υλικό, οι κόποι του παρόντος πάνω από τις συσσωρεύσεις του παρελθόντος»

Αν δεν το έχετε παρατηρήσει, τόσο ο Lincoln όσο και ο Carey, αναγνώρισαν ότι με την αύξηση ποσοστών των ανακαλύψεων, άγνωστων οργανωτικών αρχών του σύμπαντος, που στο είδος μας δίνεται η δυνατότητα να μεταφράσει αυτές τις νέες ανακαλύψεις, σε μεγαλύτερους ρυθμούς επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου. Αυτή η υπέρβαση των ορίων μας στην ανάπτυξη, με άλμα προς τις νέες τεχνολογίες και τους πόρους, θα δημιουργούσε στην συνέχεια ένα καθοδηγητικό πλαίσιο, για τον σχεδιασμό μελλοντικών επενδύσεων στην 'Ερευνα κι Ανάπτυξη (R&D), με συγκέντρωση σε δραστηριότητες που ωθούν τα σύνορα της ανθρώπινης γνώσης, με έμφαση στην εξερεύνηση του διαστήματος στον μακρόκοσμο και την ανακάλυψη των γεωμετριών του ατόμου (και την σχέση της ύλης με την ενέργεια) για τον μικρόκοσμο.

Αυτή η διαδικασία που ενσωματώθηκε από τους Lincoln και Carey, ήταν κάποτε γνωστή σε μεγάλο βαθμό ως το «Αμερικανικό Σύστημα» και δεν είναι σύμπτωση, ότι κάθε ένας Αμερικανός Πρόεδρος που δολοφονήθηκε ενώ εκτελούσε ακόμη καθήκοντα (οκτώ συνολικά), ήταν υποστηρικτές αυτού του συστήματος.

Η προέλευση του Αμερικανικού Συστήματος.

Κατά την διάρκεια της κρίσης του 1783-1791, η νεοσύστατη Αμερικανική δημοκρατία, ήταν μια αγροτική οικονομία σε οικονομικά ερείπια, χωρίς μέσα για να εξοφλήσει τα χρέη της ή ακόμα και τους στρατιώτες που πολέμησαν για χρόνια, στον επαναστατικό πόλεμο. Ήταν θέμα χρόνου να αναιρεθεί το εύθραυστο αυτό νέο έθνος και να απορροφηθεί ξανά, στην πτυχή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η λύση σε αυτήν την τότε άλυτη κρίση, παρουσιάστηκε από τον πρώην βοηθό του Ουάσιγκτον και έπειτα υπουργό Οικονομικών, Alexander Hamilton που μελέτησε τα έργα των μεγάλων οικονομολόγων κατευθυνόμενης οικονομίας, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Jean-Baptiste Colbert και εισήγαγε μια τετραπλάσια λύση:

1. Ενοποίηση όλων των μη πληρωτέων κρατικών οφειλών, σε ένα μοναδικό ομοσπονδιακό χρέος που εξασφαλίζεται με την έκδοση νέων ομολόγων. Αυτό έγινε μέσω της έκθεσής του 1790, για την δημόσια πίστωση.

2. Σύνδεση αυτών των νέων ομολόγων με εσωτερικές βελτιώσεις όπως δρόμους, κανάλια, ακαδημίες και βιομηχανική ανάπτυξη, που δημιουργούσε μια ποιοτική νέα μορφή χρέους και θα επέτρεπε στο έθνος να παράγει στην πορεία του, έξω από την φτώχεια, που θα οδηγούσε στην «αύξηση του ενεργού ή παραγωγικού κεφαλαίου της χώρας». Υπό αυτήν την έννοια ο Hamilton, διαχώρισε το κακό χρέος, από το καλό χρέος, χρησιμοποιώντας την σημαντική κατευθυντήρια αρχή ότι, «η δημιουργία του χρέους πρέπει πάντα να συνοδεύεται με τα μέσα της απόσβεσης του.» [για να το καταλάβετε αυτό με μεγαλύτερη σαφήνεια: σκεφτείτε έναν αγρότη που αναλαμβάνει ένα χρέος, προκειμένου να τροφοδοτήσει έναν εθισμό του στα τυχερά παιχνίδια, εναντίον της επένδυσης του δανείου του σε νέες γεωργικές προμήθειες κι ένα τρακτέρ.] Η ώθηση αυτής της σύλληψης βρέθηκε στην έκθεσή του σχετικά με το θέμα των κατασκευών του 1791.

3. Οδήγηση αυτής της νέας εθνικής εξουσίας, επί της χρηματοδότησης από ένα σύστημα εθνικών τραπεζών, υποταγμένο προς το Σύνταγμα και την Γενική Ευημερία (αντί για ένα σύστημα κεντρικών τραπεζών σύμφωνα με το Βρετανικό Αγγλοσαξονικό μοντέλο, που εξασφάλιζε ότι τα εθνικά κράτη θα ήταν για πάντα υποταγμένα στους νόμους της τοκογλυφικής χρηματοδότησης). Αυτό φάνηκε στην έκθεση του Alexander Hamilton το 1790, «για μια Εθνική Τράπεζα» και το 1791, στο «Σχετικά με την Συνταγματικότητα μιας Εθνικής Τράπεζας».

4. Χρήση προστατευτικών μέτρων όπου είναι απαραίτητο, για την εμπόδιση της εξωτερικής εισαγωγής φθηνών αγαθών στο έθνος από το εξωτερικό, γεγονός που ουσιαστικά καθιστά πιο επικερδή την αγορά βιομηχανικών αγαθών και γεωργικών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο κι όχι από το εξωτερικό. Ο Hamilton προώθησε επίσης ομοσπονδιακά κίνητρα/πριμοδοτήσεις, για να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να χτίσουν κτίρια και εργασίες που θα ήταν ευθυγραμμισμένα με τα εθνικά συμφέροντα.

Η ιδέα του Hamilton για την Εθνική τράπεζα, βασίστηκε στην ενοποίηση του ιδιωτικού κέρδους με την ευημερία ολόκληρου του έθνους, προκειμένου να ξεπεραστεί η διχοτόμηση του κράτους εναντίον των ατομικών δικαιωμάτων, που έχει μαστίσει τόσο μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας της ανθρώπινης ιστορίας. Περιγράφοντας την σημασία μιας Εθνικής τράπεζας, ο Hamilton έγραψε:

«'Ενα έθνος, που δεν έχει δικά του ορυχεία, πρέπει να αντλήσει τα πολύτιμα μέταλλα από τους άλλους σε γενικές γραμμές μιλώντας, σε αντάλλαγμα για τα προϊόντα της εργασίας και της βιομηχανίας του. Συνεπώς, η ποσότητα που θα κατέχει θα ρυθμιστεί, κατά την συνήθη πορεία των πραγμάτων, από το ευνοϊκό ή δυσμενές ισοζύγιο των συναλλαγών της, δηλαδή από το ποσοστό μεταξύ των ικανοτήτων της να παρέχει στους ξένους, και των επιθυμιών του από αυτούς, μεταξύ του ποσού των εξαγωγών του και του ποσού των εισαγωγών του.

Εξ’ ου και η κατάσταση της γεωργίας και των κατασκευών του, η ποσότητα και η ποιότητα της εργασίας και της βιομηχανίας του πρέπει, κατά κύριο λόγο, να επηρεάζουν και να καθορίζουν την αύξηση ή την μείωση του χρυσού και του αργύρου του. Η υποστήριξη της βιομηχανίας είναι, πιθανώς σε κάθε περίπτωση, περισσότερο συνεπής προς την διόρθωση ενός λανθασμένου εμπορικού ισοζυγίου, από οποιεσδήποτε εφικτές περικοπές, από τις δαπάνες των οικογενειών ή των ατόμων. Και η στασιμότητα της βιομηχανίας θα ήταν πιθανό να έχει περισσότερο αποτέλεσμα, στην παράταση, από οποιαδήποτε τέτοια εξοικονόμηση, στην συντόμευση της συνέχισής της. Αυτή η στασιμότητα είναι μια φυσική συνέπεια ενός ανεπαρκούς μέσου, το οποίο, χωρίς την βοήθεια της τραπεζικής κυκλοφορίας, θα ήταν στις περιπτώσεις που θα προέκυπταν, σοβαρά αισθητή.»

Σε αντίθεση με το πλήθος των οπαδών του Τζέφερσον που προωθούν το Βρετανικό ελεύθερο εμπόριο και επιτίθενται στην ιδέα των κατασκευών ή μιας ισχυρής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο Hamilton έγραψε ότι υπάρχει:

«Μια γενική αρχή … εγγενής στον ίδιο τον ορισμό της κυβέρνησης και ουσιαστικής σημασίας για κάθε βήμα της προόδου που πρέπει να σημειωθεί, από εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή -ότι κάθε εξουσία που έχει ανατεθεί σε μια κυβέρνηση, είναι στην φύση της κυρίαρχη και περιλαμβάνει με την δύναμη του όρου, το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όλα τα απαιτούμενα μέσα και δίκαια εφαρμόσιμη για την επίτευξη των σκοπών της εν λόγω εξουσίας και οι οποίες δεν αποκλείονται από περιορισμούς και εξαιρέσεις που καθορίζονται στο σύνταγμα. Ή όχι ανήθικο, ή όχι, αντίθετο με τους ουσιαστικούς σκοπούς της πολιτικής κοινωνίας. Για να ενθαρρύνουμε την επιχείρηση των εμπόρων μας και να προωθήσουμε την πλοήγηση και τις κατασκευές μας».

Σε όλα τα έργα του Hamilton, είναι σαφής ότι η αξία δεν βρίσκεται σε γη, χρυσό, χρήματα ή οποιαδήποτε αυθαίρετη αξία, που ευνοείται από τους οπαδούς της Βρετανικής Σχολής, όπως ο Adam Smith. Υπερασπιζόμενος την ανάπτυξη των κατασκευών και τις εσωτερικές βελτιώσεις, ο Hamilton δηλώνει ότι: «Η αγάπη και η τόνωση της δραστηριότητας του ανθρώπινου νου, πολλαπλασιάζοντας τα αντικείμενα της επιχείρησης, είναι από τις ελάχιστες από τις σκόπιμες, με τις οποίες μπορεί να προωθηθεί ο πλούτος ενός έθνους.»

Η ανατροπή του Αμερικανικού συστήματος.

Παρά το γεγονός ότι προδότες στην Αμερική που συνδέονται με το City Of London όπως ο Aaron Burr ίδρυσαν την κερδοσκοπική Τράπεζα του Μανχάταν απ’ όπου ξεκίνησε η Wall Street, δολοφόνησε τον Hamilton το 1804 και εκτροχίασε πολλά από τα μεγάλα σχέδια του Hamilton, το σύστημα δεν καταστράφηκε ποτέ εντελώς, παρά τις προσπάθειες δεκαετιών. Το 1824, ο μεγάλος Γερμανός οικονομολόγος Frederick List, ήρθε στην Αμερική με τον τελευταίο επιζώντα ηγέτη του 1776 Μαρκήσιο ντε Lafayette, ως μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας για την αναζωογόνηση των σχεδιασμένων σαμποτάζ για την δημιουργία ενός κόσμου κυρίαρχων δημοκρατιών, που βασίζονται στην Αμερικανική εμπειρία του 1776.

Ενώ αυτή η προσπάθεια απέτυχε με την ικεσία του Lafayette, στο σχέδιο της επανεισδοχής ενός Γάλλου βασιλιά το 1830, παρά από το να ανακοινώσει τον εαυτό του ως Πρόεδρο, ο List μελέτησε το σύστημα του Hamilton και ήταν ο πρώτος που το κωδικοποίησε ως το «Αμερικανικό σύστημα της πολιτικής οικονομίας» (1827). Αυτό ήταν το σύστημα που ο List μετέφερε στην Γερμανία, με οδηγό την ανάπτυξη των τρένων, της βιομηχανικής ανάπτυξης, του προστατευτισμού κάτω από τον Γερμανό Zollverein και που άνθισε τελικά κάτω από τον κανόνα του καγκελάριου Otto von Bismarck. Το σύστημα του List μελετήθηκε, μεταφράστηκε και εφαρμόστηκε στην Ρωσία από πολλούς «Αμερικανούς οικονομολόγους του συστήματος», με τον μεγαλύτερο να είναι ο Υπουργός Μεταφορών και ο Πρωθυπουργός Σεργκέι Γουίτ, που επέβλεπε την ολοκλήρωση του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου και οραματίστηκε μια γραμμή που τελικά θα συνέδεε την Αμερική με την Ρωσία, μέσω των Στενών του Μπέρινγκ.

Στην Αμερική, η σύγκρουση μεταξύ των Αμερικανικών εναντίον των Βρετανικών συστημάτων, καθόρισε όλες τις σημαντικές συγκρούσεις από το 1836, όταν ένας μεθυσμένος ρατσιστής που ονομαζόταν Andrew Jackson, σκότωσε την 2η Εθνική τράπεζα (μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες Ινδιάνους Cherokee) και έφερε το έθνος κάτω από την υποδούλωση του Βρετανικού κερδοσκοπικού εμπορίου, της τοκογλυφίας και της οικονομίας των σκλάβων στις φυτείες βαμβακιού. Μετά τα πρωτόκολλα του ΔΝΤ που θα επιβάλλονταν στα έθνη-θύματα 150 χρόνια αργότερα, ο Jackson ακύρωσε όλες τις εσωτερικές βελτιώσεις, προκειμένου να «πληρώσει το χρέος» και απορύθμισε το τραπεζικό σύστημα, που είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πάνω από 7000 ξεχωριστών νομισμάτων, που εκδόθηκαν από μια σειρά κρατικών τραπεζών, καθιστώντας την οικονομία χαοτική, χρεοκοπημένη και επιρρεπή στην μαζική παραχάραξη.

Οι υπερασπιστές του Αμερικανικού συστήματος κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου (με επικεφαλής τους Ουίγους όπως ο John Quincy Adams και ο Henry Clay), έπραξαν μια δράση οπισθοφυλακής, ελπίζοντας για ένα άνοιγμα να συμβεί σε κάποιο σημείο. Οταν αυτό το άνοιγμα έφτασε τελικά με την νίκη του Ουίγου Προέδρου, William Harrison το 1840, μια αχτίδα ελπίδας έγινε αισθητή. Ο Harrison ανέβηκε στην εξουσία με εντολή να «αναβιώσει την εθνική τράπεζα» και να θεσπίσει το αμερικανικό σύστημα του Clay, των εσωτερικών βελτιώσεων, αλλά δυστυχώς ο νέος ηγέτης βρέθηκε δολοφονημένος σε μόλις 3 μήνες, με την νομοθεσία για την συνεδρίαση της 3ης Εθνικής τράπεζας, ανυπόγραφη στο γραφείο του. Πάνω από το νεκρό σώμα του (όπως κι ενός άλλου Ουίγου Προέδρου μόλις 10 χρόνια αργότερα), η δύναμη της οικονομίας των σκλάβων αυξήθηκε πάρα πολύ).

Δεν ήταν μέχρι το 1861 όπου ένας νέος Πρόεδρος προέκυψε, ο οποίος απέφευγε επιτυχώς τις προσπάθειες δολοφονίας του για αρκετό καιρό, ώστε να αναβιώσει το Αμερικανικό σύστημα του Hamilton, κατά την διάρκεια μιας περιόδου υπαρξιακής κρίσης, της οικονομικής πτώχευσης και του ξένου υποστηριγμένου εμφύλιου πολέμου, που κατέστρεψε σχεδόν την 'Ενωση, με τρόπους που δεν διαφέρουν από την κατάσταση που ξετυλίγεται στην Αμερική σήμερα.

Ακολούθως η εισαγωγή της αναβίωσης του Αμερικανικού Συστήματος του Hamilton, από τον Abraham Lincoln, με την απίστευτη μάχη του ενάντια στις δυνάμεις της Wall Street και του City Of London (Col), που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της αποσχιστικής εξουσίας των σκλάβων.

Abraham Lincoln και τα χαρτονομίσματα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Alexander Hamilton πρώτος Υπουργός Οικονομικών και ιδρυτής του Αμερικανικού συστήματος πολιτικής οικονομίας όπου η Αμερική σώθηκε από έναν πρόωρο διαμελισμό στα πρώτα χρόνια του χάους, μετά από την ειρήνη του Παρισιού του 1783, που τελείωσε τελικά τον πόλεμο με την Βρετανία, αλλά άφησε ένα έθνος χωρισμένο, οικονομικά χρεοκοπημένο και απελπιστικά χρεωμένο, χωρίς την κατασκευαστική δύναμη ή εθνική ρύθμιση της χρηματοδότησης.

Το σύστημα του Hamilton, συνέδεε την αξία και την συμπεριφορά του χρήματος με τις αυξανόμενες εξουσίες παραγωγής μιας κοινωνίας, μέσω της μεταποίησης και των εσωτερικών βελτιώσεων, με το αντίθετο σύστημα του Βρετανικού ελεύθερου εμπορίου, που συνέδεε την αξία με τις ηδονιστικές παρορμήσεις και την λατρεία του χρήματος.

Το έτος 1861 ο νεοεκλεγείς Abraham Lincoln απέφυγε αρκετές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του και εισήλθε στον Λευκό Οίκο.

Lincoln and the Greenbacks

Τι αντιμετώπισε πραγματικά ο Abraham Lincoln;

Πέρα από τους κινδύνους της απόσχισης, ο Lincoln έπρεπε να αντιμετωπίσει τους χρηματοδότες της Wall Street και τις αγγλόφιλες οικογένειες, που εργάστηκαν ακούραστα για να σαμποτάρουν την ικανότητα του Προέδρου, στο να αποκτήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εκτέλεση του πολέμου.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η κατάσταση των οικονομικών υποθέσεων ήταν απίστευτα ανεξέλεγκτη, με πάνω από 7000 αναγνωρισμένα χαρτονομίσματα στις ΗΠΑ και πάνω από 1496 τράπεζες με κάθε έκδοση πολλαπλών χαρτονομισμάτων. Σύμφωνα με αυτό το εξαιρετικά απορυθμισμένο σύστημα που κατέστη δυνατό από το κλείσιμο του 1836, της Εθνικής τράπεζας χρόνια νωρίτερα, υπό τον Andrew Jackson και την ψήφιση του 1846 Independent Treasury Act, που εμπόδισε την κυβέρνηση από το να επηρεάσει τις οικονομικές υποθέσεις και κάθε ιδιωτική τράπεζα θα μπορούσε να εκδώσει νομίσματα χωρίς ομοσπονδιακή αρχή. Με μια τέτοια κατανομή των οικονομικών, δεν ήταν δυνατή η επίτευξη εθνικών σχεδίων, οι διεθνείς επενδύσεις ήταν σπάνιες και η λατρεία του χρήματος στην ελεύθερη αγορά ήταν ανεξέλεγκτη. Η μεταποίηση κατέρρευσε, η κερδοσκοπία ανέλαβε και η σλαβοκρατία αυξήθηκε σε επιρροή, μεταξύ του τραπεζικού πανικού του 1837 και του 1860.

Ο Δήμος του City Of London προφανώς δεν ενδιαφερόταν να επιτρέψει στις ΗΠΑ να βγουν κάτω απ’ το νερό και με την λίρα που υποστηριζόταν από τον χρυσό, διασφάλισε την χειραγώγηση των τιμών του χρυσού και ενορχήστρωσε την εξαγορά των αποθεμάτων χρυσού των ΗΠΑ. 'Οταν ο Lincoln ζήτησε δάνεια για να εκτελέσει τον πόλεμο, είτε από την Wall Street είτε από διεθνείς τραπεζικούς οίκους, τα δάνεια χορηγήθηκαν μόνο με υπερβολικά επιτόκια 20-25%.

Ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο, ο de Brunow ανέφερε στην Μόσχα την επιθυμία της Αγγλίας να σπάσει το γράψιμο της 'Ενωσης τον Ιανουάριο του 1861: «Η Αγγλική κυβέρνηση, στο κάτω μέρος της καρδιάς της, επιθυμούσε τον διαχωρισμό της Βόρειας Αμερικής σε δύο δημοκρατίες, οι οποίες θα παρακολουθούν η μία την άλλη ζηλόφθονα και θα αντισταθμίζουν η μία την άλλη. Τότε η Αγγλία, υπό το πρόσχημα της ειρήνης και του εμπορίου και με τις δύο, δεν θα είχε τίποτα να φοβηθεί από κανέναν από τις δύο, γιατί θα τις κυριαρχούσε, περιορίζοντας τις, από τις αντίπαλες φιλοδοξίες τους.»

Ο Ιστορικός Robert Ingraham περιγράφει αυτή την αδιανόητη κατάσταση το 2002: «Τον Ιανουάριο του 1862, ο Gallatin [επικεφαλής των Σχετιζόμενων Τραπεζών της Νέας Υόρκης], παρουσίασε τελεσίγραφο των τραπεζιτών στο Υπουργείο Οικονομικών: 1) πληρώνουν για την πολεμική προσπάθεια μέσω μιας μαζικής αύξησης της άμεσης φορολογίας του πληθυσμού, 2) κατάθεση όλου του χρυσού της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις ιδιωτικές τράπεζες της Νέας Υόρκης και να κάνουν τις τράπεζες αυτές τον μοναδικό (μονοπώλιο) πράκτορα για την εμπορία του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ (κυρίως ομόλογα που πωλούνται στο Λονδίνο), 3) να αναστείλει τους «νόμους περί υποταμείου» (ρύθμιση της κυβέρνησης των τραπεζών) και 4) να αποσύρει όλα τα κρατικά έντυπα νομίσματα, ώστε μόνο ο χρυσός και τα ιδιωτικά χαρτονομίσματα να κυκλοφορούν ως νόμισμα.»

Αν και 150 χρόνια συστημικών ιστορικών έχουν συγκαλύψει τον πραγματικό Lincoln και την πραγματική φύση του Εμφυλίου Πολέμου, ως μια Βρετανική επιχείρηση για να αναιρέσουν υπέρ τους την επανάσταση του 1776. Ο Πρόεδρος ήταν πάντα ένας αντίπαλος στην δουλεία και πάντα βρισκόταν στις παραδόσεις του Αμερικανικού Συστήματος του Hamilton, που περιγράφει το 1832 μια πολιτική που θέσπισε 30 έτη αργότερα: «Η πολιτική μου είναι σύντομη και γλυκιά, όπως ο χορός της γριάς. Είμαι υπέρ μιας εθνικής τράπεζας. Είμαι υπέρ του εσωτερικού συστήματος βελτίωσης και ενός υψηλού προστατευτικού δασμολογίου. Αυτά είναι τα συναισθήματά μου και οι πολιτικές αρχές μου»

Το 1859, ο Lincoln περιέγραψε τον εαυτό του: «Hμουν ένας παλιός Henry Clay. Τον παλιό καιρό έκανα περισσότερες ομιλίες για το θέμα αυτό, από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο. Δεν έχω αλλάξει από τότε τις απόψεις μου.»

Από αυτήν την περίοδο στο Κογκρέσο, όπου έγινε ένας ηγετικός σύμμαχος του John Quincy Adams και διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο σε αντίθεση με τον άδικο πόλεμο ΗΠΑ-Μεξικού, ο Lincoln δεσμεύθηκε με συνέπεια να τελειώσει, όχι μόνο τα συστήματα της δουλείας, αλλά και όλες τις κληρονομικές δομές εξουσίας διεθνώς, που κατάλαβε ότι ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες, λέγοντας κατά την διάρκεια μιας συζήτησης του 1858 με τον δικαστή της σκλαβοκρατίας, Ντάγκλας: «Αυτό είναι το θέμα που θα συνεχιστεί σε αυτή την χώρα, όταν αυτές οι φτωχές γλώσσες του δικαστή Ντάγκλας κι εγώ θα σιωπήσουμε. Είναι ο αιώνιος αγώνας μεταξύ αυτών των δύο αρχών, σωστού και λάθους, σε όλον τον κόσμο. Είναι οι δύο αρχές που στάθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο από την αρχή του χρόνου και θα συνεχίσουν για πάντα να αγωνίζονται. Το ένα είναι το κοινό δικαίωμα της ανθρωπότητας και το άλλο το θεϊκό δικαίωμα των Βασιλέων.»

Τα μέσα που απαιτούνται για να σπάσουν και τα δύο συστήματα της αυτοκρατορίας και της δουλείας, βρίσκονταν στο Αμερικανικό Σύστημα της πολιτικής οικονομίας.

Ο Lincoln αναβιώνει το Αμερικανικό σύστημα.

Η εφαρμογή αυτής της οικονομικής πολιτικής κατά την διάρκεια του ύψους του πολέμου, συνέβη σε μια επιχείρηση 3 βημάτων που άρχισε με τους τραπεζικούς και νομισματικούς νόμους το 1862 και το 1863. Αυτές οι πράξεις που καθιερώθηκαν, έθεσαν τις χιλιάδες τοπικές κρατικές τράπεζες, κάτω από έναν ομοσπονδιακό χάρτη, με την ομοσπονδιακή επίβλεψη για πρώτη φορά στις δεκαετίες. Επιβάλλοντας φόρο 10% στα κρατικά χαρτονομίσματα, οι ιδιωτικές ανεξάρτητες κρατικές τράπεζες, συρρικνώθηκαν από 1466 το 1861, σε μόνο 297 το 1865 και πάνω από 1630 εθνικές τράπεζες πήραν την θέση τους.

Ο τραπεζικός νόμος του 1863, καθιέρωσε τις απαιτήσεις αποθεματικών για πρώτη φορά και επίσης έθεσε ανώτατο όριο στα επιτόκια, προκειμένου να καταστραφεί η τοκογλυφία μέσα στο ίδιο το έθνος. Προκειμένου να εξαλειφθεί η διεθνής παρέμβαση και χειραγώγηση από τους χρηματοδότες της Wall Street, ο τραπεζικός νόμος ανάγκασε επίσης το 75% όλων των διευθυντών τραπεζών, να διαμένουν στην πολιτεία στην οποία βρισκόταν η τράπεζα τους και όλοι οι διευθυντές έπρεπε να είναι Αμερικανοί πολίτες.

Το πιο σημαντικό βήμα σε αυτόν τον αγώνα, ήταν ο κυρίαρχος έλεγχος της έκδοσης πιστώσεων που σύμφωνα με το άρθρο 1 τμήμα 8 του συντάγματος των ΗΠΑ, μπορεί να επηρεαστεί μόνο μέσω του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (ένα σημαντικό μάθημα για όποιον θέλει σοβαρά τον τερματισμό της ιδιωτικής λειτουργίας της Federal Reserve, υπέρ της εθνικής χρηματοδότησης σήμερα). Ακολουθώντας αυτή την συνταγματική αρχή, ο Lincoln εξέδωσε μια νέα μορφή νομίσματος, που ονομαζόταν Greenback (δολάριο), που θα μπορούσε να εκδοθεί μόνο κατά των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. Αυτά άρχισαν να εκδίδονται με τον νόμο του 1862 Περί προσφορών.

Οι σε εθνικό επίπεδο ναυλωμένες τράπεζες, ήταν πλέον υποχρεωμένες να καταθέσουν στο ομοσπονδιακό ταμείο, συνολικά τουλάχιστον το ένα τρίτο του κεφαλαίου τους, σε αντάλλαγμα για τα κρατικά ομόλογα που εκδίδονται από το Νομισματοκοπείο και το Υπουργείο Οικονομικών (προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις για ομοσπονδιακούς καταστατικούς χάρτες που απαιτούνται, για την αποφυγή του φόρου για τις δραστηριότητες των κρατικών τραπεζών, οι τράπεζες βρέθηκαν να δανείζουν στην κυβέρνηση, που έδωσε στον Λίνκολν την δυνατότητα να αποφύγει τα πονηρά δάνεια από το Λονδίνο και την Wall Street.)

Νέα ομόλογα εκδόθηκαν στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, που ονομάζονταν 5:20 ομόλογα (λόγω της ωρίμανσης 5-20 ετών), τα οποία οι πολίτες αγόρασαν ως επενδύσεις για την επιβίωση των εθνών τους. Αυτά τα ομόλογα που ένωσαν το «προσωπικό συμφέρον», με την γενική ευημερία του έθνους, παρείχαν τα δάνεια στην μεταποίηση, καθώς επίσης και χρησίμευσαν ως βάση για την έκδοση περισσότερων greenbacks. Οργανωμένα από τον σύμμαχο του Lincoln, Jay Cooke (ένας πατριώτης τραπεζίτης στην Φιλαδέλφεια), τα ομόλογα 5-20 πωλήθηκαν σε μικρές ονομαστικές αξίες, σε μέσους πολίτες που στην συνέχεια είχαν έννομο συμφέρον να συμμετέχουν άμεσα στην εξοικονόμηση και σωτηρία του έθνους τους. Μεταξύ του 1862-1865, αυτά τα ομόλογα αντιπροσώπευαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Lincoln περιέγραψε την επιτυχία αυτής της νέας προσέγγισης για την χρηματοδότηση λέγοντας: «Ο πατριωτισμός του λαού έχει θέσει στην διάθεση της κυβέρνησης, τα μεγάλα μέσα που απαιτούν οι δημόσιες απαιτήσεις. Μεγάλο μέρος του εθνικού δανείου, έχει ληφθεί από πολίτες των βιομηχανικών τάξεων, των οποίων η εμπιστοσύνη στην πίστη της χώρας τους και ο ζήλος για την απελευθέρωση της χώρας τους από τον παρόντα κίνδυνο, τους έχει προκαλέσει να συμβάλουν στην υποστήριξη της κυβέρνησης με το σύνολο των περιορισμένων εξαγορών τους. Το γεγονός αυτό επιβάλλει ιδιότυπες υποχρεώσεις στην οικονομία, στην εκταμίευση και την ενέργεια σε δράση.»

Τα μέτρα αυτά επίσης συνοδεύονταν από ένα ισχυρό προστατευτικό δασμολόγιο, για την ανάπτυξη των αμερικανικών βιομηχανιών.

Μέχρι τις αρχές του 1865, 450 εκατομμύρια δολάρια σε Greenbacks εκδόθηκαν, που αποτελούν πάνω από το ήμισυ του συνόλου του νομίσματος σε κυκλοφορία. Τα Greenbacks και τα 5-20 ομόλογα που χρηματοδοτούν όχι μόνο τον εξοπλισμό, την διατροφή και τις πληρωμές στους στρατιώτες, αλλά και το συχνά παραβλεπόμενα μεγάλης κλίμακας βιομηχανικά και σιδηροδρομικά προγράμματα, που ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της αιχμής του ίδιου του πολέμου … δηλαδή ο διηπειρωτικός σιδηρόδρομος (ξεκίνησε το 1863 και ολοκληρώθηκε το 1869, συνδέοντας για πρώτη φορά στην ιστορία μια ήπειρο από την ανατολή μέχρι την δύση). Αυτό χρηματοδοτήθηκε μέσω επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, που κατέστησαν δυνατές από τα greenbacks, που αύξησαν την κρατική αγοραστική δύναμη κατά 300%!

Στο δοκίμιό του 1865 «Πώς να ξεπεράσετε την Αγγλία χωρίς την καταπολέμηση της», ο οικονομικός σύμβουλος του Lincoln, Henry C Carey δήλωσε: «Το «greenback» έχει πέσει στην χώρα, όπως η δροσιά πέφτει το πρωί, φέρνοντας μαζί του καλό σε όλους και ζημιά σε κανέναν.»

Δυστυχώς, η ανατροπή του Αμερικανικού συστήματος του Lincoln, άρχισε γρήγορα με την δολοφονία του (που πραγματοποιήθηκε από τις ομόσπονδες επιχειρήσεις νοημοσύνης που τρέχουν μέσω του Βρετανικού Καναδά). Αντί να επιβάλει την πλήρη ανοικοδόμηση του νικημένου Νότου μετά τον πόλεμο, όπως ο Lincoln είχε προγραμματίσει, ένας νέος πόλεμος διεξήχθη κατά των Greenbacks με επικεφαλή την Πόλη του Λονδίνου και των Αμερικανών πρακτόρων της στην Wall Street, η οποία τελικά υπονόμευσε την Αμερικανική παραγωγική πίστωση με τον νόμο του 1871, Ειδικό νόμο για την επανέναρξη. Αυτή η πράξη σκότωσε τα greenbacks και έδεσε το νόμισμα της δημοκρατίας στον χρυσό, που υποβάλλει το έθνος στους κερδοσκοπικούς ελέγχους του Λονδίνου, ενώ ανέθετε τα μέσα πίστωσης, από τα μεγάλης κλίμακας μακροπρόθεσμα προγράμματα υποδομών.

Στην εναρκτήρια ομιλία του το 1865, ο ύπουλος Αντιπρόεδρος του δολοφονημένου Lincoln, Andrew Johnson, επιτέθηκε στον προστατευτισμό και είπε ότι «το ελεύθερο εμπόριο με όλες τις αγορές του κόσμου, είναι η αληθινή θεωρία της κυβέρνησης».

Μελετώντας το διεθνές πεδίο εφαρμογής του Εμφυλίου Πολέμου, ο Lincoln δήλωσε το 1862: «Συμπολίτες μας, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την ιστορία. Εμείς αυτού του Κογκρέσου, και αυτής της κυβέρνησης, θα την θυμόμαστε παρά τους εαυτούς μας. Καμία προσωπική σημασία ή ασημαντότητα, δεν μπορεί να γλιτώσει τον έναν ή τον άλλο από εμάς. Η πύρινη δοκιμασία μέσω της οποίας περνάμε, θα μας φωτίσει, προς τιμήν ή ατίμως, στην τελευταία γενιά. Λέμε ότι είμαστε υπέρ της 'Ενωσης. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι το λέμε αυτό. Ξέρουμε πώς να σώσουμε την 'Ενωση. Ο κόσμος ξέρει ότι ξέρουμε, πώς να την σώσουμε. Κρατάμε ακόμα και εδώ την εξουσία και φέρουμε την ευθύνη. Δίνοντας ελευθερία στον σκλάβο, εξασφαλίζουμε την ελευθερία στους ελεύθερους-έντιμους, σε ό,τι δίνουμε και ό,τι διατηρούμε. Θα σώσουμε ή θα χάσουμε, την τελευταία, καλύτερη ελπίδα της γης. Αλλά μέσα μπορεί να πετύχουν, αυτό δεν θα μπορούσε να αποτύχει. Ο δρόμος είναι σαφής, ειρηνικός, γενναιόδωρος και απλά ένας τρόπος που, αν ακολουθηθεί, ο κόσμος θα χειροκροτήσει για πάντα και ο Θεός πρέπει να ευλογήσει για πάντα … Αν το κάνουμε αυτό, όχι μόνο θα έχουμε σώσει την 'Ενωση, αλλά θα την έχουμε σώσει τόσο πολύ, ώστε να την κάνουμε και να την διατηρήσουμε για πάντα, αντάξια της σωτηρίας. Θα την έχουμε σώσει τόσο, ώστε τα επόμενα εκατομμύρια ελεύθερων ευτυχισμένων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, να σηκωθούν και να μας αποκαλέσουν ευλογημένους, μέχρι τις τελευταίες γενιές».

Μια τελευταία ευκαιρία…

'Οπως και ο Lincoln, ο Πρόεδρος Trump αντιμετωπίζει πολλές απειλές σήμερα τόσο εντός της δικής του διοίκησης, όσο και εκτός.

Αλλά παρά τα προβλήματα αυτά, είναι ο πρώτος Πρόεδρος που επικαλείται δημοσίως το Αμερικανικό Σύστημα του Lincoln ονομαστικά, από τότε που δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος McKinley το 1901. Στην πρόσφατη ομιλία του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα της 27 Αυγούστου, επικαλέστηκε επανειλημμένα το όνομα του Lincoln, καλώντας για ένα πρόσφατα ανασυσταμένο συμβαλλόμενο μέρος, χωρίς το δηλητήριο της δυναστείας Bush (η οικογένεια Bush μποϋκοτάρισε εντελώς την σύμβαση). Κατά την διάρκεια της ομιλίας ο Πρόεδρος Trump δήλωσε: «Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το κόμμα του Lincoln, πηγαίνει μπροστά ενωμένο, αποφασισμένο και έτοιμο να καλωσορίσει εκατομμύρια Δημοκρατικούς, ανεξάρτητους και όποιον πιστεύει στο μεγαλείο της Αμερικής και την δίκαιη καρδιά του Αμερικανικού λαού.»

Σε μια προηγούμενη ομιλία του το 2017 στο Κεντάκι, ο Πρόεδρος Trump επικαλέστηκε το «Αμερικανικό μοντέλο» και είπε ότι «αυτό είναι το σύστημα που ήθελαν οι Ιδρυτές μας. Οι μεγαλύτεροι Αμερικανοί ηγέτες μας, συμπεριλαμβανομένου των George Washington, Hamilton, Jackson, Lincoln, όλοι τους συμφώνησαν ότι για να είναι ένα ισχυρό έθνος η Αμερική, πρέπει επίσης να είναι ένα μεγάλο κατασκευαστικό έθνος.»

Θα έχει ο Πρόεδρος Trump την δύναμη να αντισταθεί στις δυνάμεις που πιέζουν για πόλεμο με την Ρωσία και την Κίνα; Θα μπορέσει να αποφύγει μια νέα οικονομική κατάρρευση, εμφύλιο πόλεμο και πραξικόπημα πριν από το 2021; Θα αναβιώσει το σύστημα του Lincoln, τόσο στην Αμερική όσο και παράλληλα με άλλα έθνη όπως η Ρωσία και η Κίνα, πριν μας συμβεί μια παγκόσμια καταστροφή; Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν για να τα δούμε.

Στην υπεράσπιση του πατριωτισμού.

«Η καταπίεση είναι η μόνη μόνιμη φιλοσοφία. Ο σκοτεινός σεβασμός του φόβου και της δουλείας, φίλε μου, θα κρατήσει τα σκυλιά υπάκουα στο μαστίγιο, όσο αυτή η στέγη προστατεύει από τον ουρανό.» Μαρκήσιος St. Evrémonde (από την ιστορία του Ντίκενς των δύο πόλεων)

'Ενας σημαντικός πολιτιστικός αγώνας έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ πέρα από την ερμηνεία της Αμερικανικής ιστορίας και υποκινήθηκε από το πρόγραμμα 1619 των NY Times.

Τι είναι το έργο 1619;

Το 1619 Project των New York Times, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019 και προσπαθεί να μην κάνει τίποτα λιγότερο, από το να λερώσει το σύνολο της Αμερικανικής ιστορίας, ως ένα κράτος-απάτη που προωθεί σκλάβους, από την στιγμή που ο πρώτος σκλάβος έφτασε στις αμερικανικές αποικίες της Βρετανίας το 1619.

Αν κάποιος αποδέχεται πραγματικά τους ισχυρισμούς του έργου 1619 που έχουν μετατραπεί σε πρόγραμμα σπουδών Pulitzer και έχουν ήδη ενσωματωθεί σε 4500 σχολεία των ΗΠΑ, τότε η διάλυση της Αμερικής δεν θα ήταν μεγάλη απώλεια για τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, κάποιος θα πρέπει να συμπεράνει ότι δεδομένου ότι η δημοκρατία χτίστηκε πάνω στην υπεράσπιση της δουλείας (που πηγαίνει τόσο μακριά ώστε να παρουσιάσει την Βρετανική αυτοκρατορία ως το προπύργιο δήθεν της αντι-δουλείας, που οι ιδρυτές πατέρες έφυγαν μακριά λόγω του φόβου τους να τους αφαιρεθούν οι σκλάβοι τους), τότε η Αμερική ήταν πάντα … «Κακή».

Το πρώτο παράδοξο

Αν ήταν αλήθεια ότι η δημιουργία της Αμερικανικής δημοκρατίας οδηγείτο απλώς από την επιθυμία να προστατεύσει τον θεσμό της δουλείας από την κατάργηση της που επιζητούσαν οι Βρετανοί, τότε θα πρέπει να τεθεί ως εξής: γιατί κάθε Αμερικανική πολιτεία σταμάτησε το Αφρικανικό εμπόριο σκλάβων από το 1793;

Δεν με πιστεύετε; Αφήστε τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους.

Μέχρι το 1784 έξι πολιτείες στο νέο έθνος είχαν ψηφίσει για να καταργήσουν συνολικά την δουλεία (Ρόουντ Άιλαντ το 1774, Βερμόντ το 1777, Πενσυλβάνια το 1780, Μασαχουσέτη το 1781, Νιου Χάμσαϊρ το 1783 και Κονέκτικατ το 1784), ενώ η εισαγωγή όλων των νέων σκλάβων απαγορεύτηκε σε κάθε άλλη πολιτεία από το 1793. Οι σημαντικές βορειοδυτικές διατάξεις που ψηφίστηκαν στο ηπειρωτικό συνέδριο του 1787, διασφάλισαν ότι καμία δουλεία δεν θα επιτρεπόταν στα απέραντα βορειοδυτικά εδάφη, που οδηγούν στην μεταγενέστερη προσθήκη του Οχάιο, της Ιντιάνα, του Ιλλινόις, του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν, ως ελεύθερων πολιτειών.

Η συμφωνία αυτή θεσπίστηκε κατά την διάρκεια του Ηπειρωτικού Κογκρέσου του 1774, όπου υπεγράφη νόμος μη εισαγωγής από όλες τις αποικίες, δηλώνοντας: «Οτι δεν θα εισάγουμε, ούτε θα αγοράζουμε σκλάβους που εισάγονται, μετά την πρώτη ημέρα του επόμενου Δεκεμβρίου, μετά από αυτό το διάστημα, θα διακόψουμε πλήρως το δουλεμπόριο και δεν θα ασχοληθούμε ούτε εμείς οι ίδιοι, ούτε θα νοικιάσουμε τα πλοία μας, ούτε θα πουλήσουμε τα εμπορεύματά μας ή τις κατασκευές μας σε εκείνους που ενδιαφέρονται για αυτό.»

'Ενα άλλο παράδοξο.

Αν η Βρετανία απείλησε να τερματίσει το δουλεμπόριο όπως διδάσκουν οι συντάκτες του Προγράμματος 1619, τότε γιατί η Αυτοκρατορία απέκαμψε δεκάδες αναφορές από τις αποικίες, μεταξύ 1650-1765 απαιτώντας τον τερματισμό της δουλείας; Αντί να αντιταχθεί στην δουλεία, η Βρετανική Βασιλική Αφρικανική Εταιρεία, υπό την καθοδήγηση του Ιδιωτικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου του Εμπορίου, προώθησε 8 εκατομμύρια Αφρικανούς σκλάβους στην Αμερική κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα και μόνο! Αυτές οι ίδιες οργανώσεις προσπαθούσαν συνεχώς να καταστρέψουν όλες τις προσπάθειες για την καθιέρωση της κατασκευαστικής μέσα στις αποικίες από το 1630-1765, που όλοι γνώριζαν ότι ήταν ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για την απελευθέρωση μιας κοινωνίας από την εξάρτηση και από την εργασία σκλάβων.

Επιπλέον, αν ήταν αλήθεια ότι η επανάσταση του 1776 ήταν οδηγημένη από την πρόθεση να προστατεύσει την οικονομία των σκλάβων από την Βρετανική Αυτοκρατορία που υποτίθεται ότι διεκδικούσε το αντίθετο, τότε γιατί η Αγγλία απαγορεύει την δουλεία μόλις από το 1807 και γιατί περίμεναν μέχρι το 1833 για να αρχίσουν την επέκταση αυτής της απαγόρευσης σε όλες τις αποικίες τους; Μήπως οι ιδρυτές έχουν μια κρυστάλλινη σφαίρα και ενεργούν για τα γεγονότα που θα συμβούν μόνο 65 χρόνια στο μέλλον; Αν οι Βρετανοί μισούσαν πραγματικά την δουλεία τόσο πολύ, τότε γιατί η αυτοκρατορία διατήρησε ένα παγκόσμιο σύστημα υποταγής, πείνας και εκμετάλλευσης σε όλη την Ασία, την Ιρλανδία και πέρα από αυτήν, για τόσες πολλές γενιές;

Λοιπόν, τι έγινε; Η Βρετανική Αυτοκρατορία προωθούσε σοβαρά μια ατζέντα κατά της δουλείας; Γιατί η πορεία της Αμερικής κατά των σκλάβων κατέρρευσε τόσο σύντομα μετά την επανάσταση και γιατί η σήψη εξαπλώθηκε σε σημείο να απαιτεί εμφύλιο πόλεμο μέχρι το 1861;

Πώς να προχωρήσουμε σε μια σοβαρή έρευνα;

Το θέμα των χρημάτων.

Δεδομένου ότι ένα από τα πιο αποτελεσματικά κλειδιά για την κατανόηση της ιστορίας, ξεκινά με το ερώτημα του «ποιος ελέγχει τα χρήματα», τα οικονομικά είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει μιά έρευνα.

Η προσέγγιση του θέματος με αυτόν τον τρόπο θα προκαλέσει το διερευνητικό μυαλό να αντιμετωπίσει την μάχη μεταξύ δύο αντιτιθέμενων παραδειγμάτων κρατικής τέχνης, που καθόρισαν τον κόσμο στον οποίο έπειτα προέκυψε η Αμερικανική επανάσταση, ως μέρος ενός διεθνούς φαινομένου στο οποίο συμμετείχαν ηγέτες από την Ρωσία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ινδία και το Μαρόκο.

Η μάχη για το τι είδους σύστημα οικονομίας θα κυβερνούσε την Αμερική μετά την επίτευξη της πολιτικής ανεξαρτησίας το 1783, γίνεται ένα πολύτιμο ερώτημα.

'Οταν ορισμένοι παίκτες αυτής της ηλικίας, πίστευαν ότι η «αξία» θα πρέπει να κλειδωθεί σε κανόνες της λατρείας των χρημάτων και του κέρδους (δεδομένου ότι πίστευαν πως όλοι οι άνθρωποι επιθυμούσαν αυτό το πράγμα που αγόραζε ευχαρίστηση και τους βοήθησε να αποφύγουν τον πόνο), άλλοι διαφώνησαν και πίστευαν πως η αξία πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Αυτοί οι άλλοι, πίστευαν ότι η αξία ξεπέρασε τα θέματα της ευχαρίστησης/πόνου και άγγιξε κάτι λιγότερο παροδικό και πιο καθολικό … Αλλά τι;

Παρουσιάζοντας τον Benjamin Franklin

Κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα, αυτές οι τελευταίες δυνάμεις επικεντρώθηκαν γύρω από την εικόνα του «Πατέρα των Ιδρυτών Πατέρων» της Αμερικής, Benjamin Franklin, ο οποίος συνέταξε μερικές από τις πιο σημαντικές πολιτικές, που οδήγησαν στον κυρίαρχο έλεγχο του νομίσματος από το 1729, σχετικά με την αναγκαιότητα για ένα χαρτονόμισμα και μετά. Ο Franklin χρησιμοποίησε τα ισχυρά πιεστήρια του για να διαδώσει τόσο τα φυλλάδια, τα βιβλία και τις πραγματείες κατά της δουλείας, για δεκαετίες πριν κηρυχθεί η ίδια η επανάσταση το 1775. 'Ενα από τα πιο ισχυρά βιβλία κατά της δουλείας που τυπώνονται από τον Franklin, ήταν του 1737 «'Ολοι οι φύλακες σκλάβων που κρατούν τους αθώους στην δουλεία» (All Slave Keepers Who Keep the Innocent in Bondage) από τον Benjamin Lay, που υποστήριξε ότι κάθε χριστιανική κράτηση σκλάβων ήταν ένα αδίκημα κατά του Θεού.

Ο Lay έγραψε: «Καμία μεγαλύτερη αμαρτία η κόλαση δεν μπορεί να εφεύρει, από το να προφησιάσει και να βλασφημήσει την αγνή και Αγία Αλήθεια, η οποία είναι ο Θεός συνολικά και να αφαιρέσει τα πλάσματα του Θεού που έγιναν μετά από την δική του εικόνα, από όλες τις ανέσεις της ζωής και της χώρας τους… και να τους φέρει σε όλες τις αθλιότητες που δράκοι, ερπετά, διάβολοι και υποκριτές μπορούν να προμηθευτούν και να σκεφτούν».

Στο μυαλό του Franklin και των συν-στοχαστών του αυτά τα θέματα (οικονομικά και δουλεία), αντιπροσώπευαν δύο πλευρές του ίδιου αγώνα.

Ο Franklin υποστήριξε στα πολλά γραπτά του, ότι η «αξία» προήλθε από αυτό που δημιουργείται, που ικανοποιεί τις ανάγκες της ανθρωπότητας και όχι από αυτά που «πράγματα» που κατέχετε ή θέλετε να καταναλώσετε. Δεδομένου ότι μια κοινωνία των δημιουργών/παραγωγών, απαιτεί κυρίαρχη κατασκευή για την παραγωγή πραγματικού πλούτου και συνεχείς εσωτερικές βελτιώσεις των υποδομών, για τον συντονισμό της ανάπτυξης όλων των τμημάτων ενός έθνους, υπό μια ενιαία πρόθεση, ο Franklin αναγνώρισε σαφώς ότι η παραγωγή που παράγεται από την «εργασία σκλάβων», είναι μια χίμαιρα και στην πραγματικότητα αντιπροσώπευε μια μορφή «αντι-αξίας». Oπως η κατανάλωση ηρωίνης σήμερα, η αντι-αξία σημαίνει απλά οποιαδήποτε μορφή «στιγμιαίων κερδών», που θα μπορούσε ακόμη και να είναι μετρήσιμη ως ΑΕΠ και να παράγει ροές χρήματος, αλλά στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύουν μια καταστροφή της ικανότητας αυτής της κοινωνίας, να διατηρήσει την δική της ύπαρξη, με την πάροδο του χρόνου. (1)

Ο λόγος γι’ αυτό είναι απλός.

Η δουλεία καταστρέφει τις δημιουργικές δυνάμεις καθοδήγησης, τόσο στην εργασία σκλάβων που εκτιμάται μόνο για την ζωώδη εργασία τους, καθώς και του παρακμιακού άρχοντα των σκλάβων, που το δυναμικό του για δημιουργικότητα, ορίζεται στενά και με το ζόρι, από τρόπους για το πως να κρατήσει τον σκλάβο του υπό έλεγχο.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο Franklin δημιούργησε επίσης την συμμαχία κατά της δουλείας, την δεκαετία του 1760 και αργότερα ίδρυσε την Εταιρεία Προώθησης της Απελευθέρωσης των Σκλάβων το 1785, μαζί με αρκετούς από τους αφοσιωμένους προστατευόμενους του. Αυτοί οι προστατευόμενοι περιλάμβαναν τις φιγούρες του Αλέξανδρου Χάμιλτον, John Jay και του Κυβερνήτη Morris, που όλοι έτυχε να γίνουν οι δημιουργοί και οι ηγέτες του «Αμερικανικού συστήματος της πολιτικής οικονομίας», που βασίζεται στην χρήση μιας εθνικής τράπεζας, της παραγωγικής πίστωσης, των προστατευτικών τιμολογίων και της μεγάλης κλίμακας κατασκευής, για να προωθήσουν την οικονομική κυριαρχία του νέου έθνους. (Αυτό ακριβώς που λέγει και ο Πρόεδρος Trump σήμερα)

'Οταν ο Jefferson πήρε τον έλεγχο της Προεδρίας από το 1801-1809, μια σημαντική νίκη κερδήθηκε για τους υπέρ της δουλείας ολιγάρχες της Αμερικής, που είδαν τεράστια κέρδη που πρέπει να κερδηθούν από την διάδοση της ιδιόμορφης μορφής της κοινωνίας τους, κάτω από μια διεστραμμένη μορφή «Πρόδηλης Μοίρας».

Βεβαίως, αυτοί οι ολιγάρχες θα ήταν πολύ ευτυχέστεροι με την νίκη του Aaron Burr στην Προεδρία το 1801, δεδομένου ότι μια άμεση διάλυση της ένωσης θα είχε συμβεί μεταξύ των σκλάβων και των ελεύθερων κρατών ήδη από το 1804. Σε αντίθεση με τον Burr, ο Jefferson ήταν τουλάχιστον, κατά της διάλυσης της Ενωσης σε Βόρεια και Νότια συνομοσπονδία (με τις ελεύθερες πολιτείες που συγχωνεύονται με τον Καναδά και τις πολιτείες σκλάβων να διαμορφώνουν το δικό τους έθνος) και γι’ αυτό ο Hamilton (πολιτική Νέμεση του Jefferson) ειρωνικά, οργάνωσε επιθετικά την νίκη του, κερδίζοντας την μοιραία οργή του Burr που τον δολοφόνησε.

Δυστυχώς, η ευσεβής πίστη του Jefferson στον οργανισμό, το μίσος για την κατασκευή, η αγάπη για την δουλεία και η Αγγλοσαξονική-Βρετανική σκέψη, τον έκαναν ακόμα ένα μέσο για την καρκινική ανάπτυξη της δύναμης των σκλάβων, κατά την διάρκεια της θητείας του.

Παγκόσμιο παιχνίδι της Βρετανικής-Αγγλοσαξονικής Αυτοκρατορίας.

Καταστρέφοντας τα Ινδικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και καθυποτάσσοντας τον «κινεζικό δράκο» με ένα πρόγραμμα μαζικής κατανάλωσης οπίου, που θα λεκιάσει όλον τον 19ο αιώνα, η Πόλη του Λονδίνου, πήρε γρήγορα τον έλεγχο των παγκόσμιων κλωστοϋφαντουργικών κατασκευών, που δημιούργησαν μια πρωτογενή εξαγωγική αγορά για το Νότιο βαμβάκι φυτειών σκλάβων και ένα νέο σύνολο εθισμών έτσι άρχισε: ο εθισμός στα εύκολα χρήματα που προέρχονται από την φτηνή εργασία σκλάβων. Αυτή η πρώτο-παγκοσμιοποίηση, καθιέρωσε ένα παγκόσμιο κλειστό σύστημα ελέγχων σε όλα τα έθνη μέσω της καλλιέργειας μετρητών, του ελεύθερου εμπορίου, της κερδοσκοπίας και των ναρκωτικών.

Μέχρι το 1840 πάνω από το 20% του Βρετανικού πληθυσμού εργαζόταν σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα υπό τέτοιες αντιανθρώπινες συνθήκες, που ο Charles Dickens περιέγραψε στην ιστορία του «Ιστορία δύο πόλεων» καθώς και σε άλλα γραπτά. Ο Dickens ξεκινά το εμβληματικό του έργο, γράφοντας: «Hταν οι καλύτεροι καιροί, ήταν οι χειρότεροι καιροί, ήταν η εποχή της σοφίας, ήταν η εποχή της ανοησίας, ήταν τα χρόνια της πίστης, ήταν τα χρόνια της δυσπιστίας, ήταν η εποχή του Φωτός, ήταν η εποχή του Σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας, ήταν ο χειμώνας της απελπισίας, είχαμε τα πάντα μπροστά μας, δεν είχαμε τίποτε μπροστά μας, πηγαίναμε όλοι γραμμή για τον Παράδεισο, πηγαίναμε γραμμή όλοι προς την αντίθεση κατεύθυνση –κοντολογίς, η περίοδος εκείνη έμοιαζε τόσο πολύ με την τωρινή, που κάποιες από τις πιο θορυβώδεις αρχές της επέμεναν, για καλό ή για κακό, να γίνεται αντιληπτή με ακραίες αντιθέσεις μονάχα.»

Το καλύτερο των καιρών και το χειρότερο των καιρών.

Με την δολοφονία του Hamilton το 1804 από τον μιασματικό Aaron Burr και την υπονόμευση του εθνικού πιστωτικού συστήματος της Αμερικής μεταξύ 1804-1836, το Βρετανικό κερδοσκοπικό ελεύθερο εμπόριο αυξήθηκε, καθώς οι προστατευτικοί δασμοί μειώθηκαν, όπως και η πίστωση προς τα προγράμματα υποδομής, όπως το Erie Canal, τους δρόμους, τις ράγες, κ.λ.π. Η κερδοσκοπία έτρεχε ανεξέλεγκτη κάθε φορά που αυτό το μονεταριστικό σύστημα που εξαπολύθηκε, οδηγούσε την άνοδο των «κρατικών δικαιωμάτων» προγράμματα που αντικατέστησαν όλες τις δημιουργικές εθνικές πρωτοβουλίες. Αυτή η διαδικασία ελήφθη απευθείας από το κλασικό «Διαίρει και Βασίλευε» για να κατακτήσει την τακτική που περιέγραψα στο κομμάτι για τον Lincoln και τα Greenbacks (δολάρια).

'Ενας έξυπνος Ουίγος οικονομολόγος, εξετάζοντας αυτή την διπολική διαδικασία στην Αμερική (συγκρίνοντας την με την καταθλιπτικά στάσιμη Καναδική οικονομική κατάσταση του 1791-1850) δήλωσε το 1853:

«Αν και η αναλογία της αύξησης του πληθυσμού ήταν μεγαλύτερη στον Καναδά από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αύξηση του πλούτου τους έχει μόλις συμβαδίσει με τον πληθυσμό και είναι τόσο φτωχοί όσο ήταν μισό αιώνα πριν. Απόλαυσαν τις ευλογίες του Ελεύθερου Εμπορίου με την Αγγλία όλη την ώρα, ενώ εμείς μόνο ένα μέρος του χρόνου. Κάθε φορά που έχουμε προσπαθήσει να εφοδιαστούμε από την δική μας βιομηχανία, με τις ανέσεις και τις ανάγκες της ζωής, έχουμε βελτιώσει την κατάστασή μας ως λαός και κατά την διάρκεια των διαστημάτων του Ελεύθερου Εμπορίου και των μεγάλων εισαγωγών ξένων αγαθών, έχουμε υποτροπιάσει και πάλι σε μια κατάσταση που συνορεύει με την πτώχευση, ενώ οι Καναδοί έχουν εξαντληθεί συνεχώς και διατηρούνται τόσο φτωχοί από το Ελεύθερο Εμπόριο, ώστε να μην είναι σε θέση να πάρουν επαρκή πίστωση για να έχουν ακόμη και τα σκαμπανεβάσματα της ευημερίας και της πτώχευσης σε διαδοχή.» (2)

Η δύναμη των σκλάβων εξαπλώνεται.

Μέχρι το 1836, η 2η Εθνική Τράπεζα ακυρώθηκε επίσημα μετά από μια μαζική εκστρατεία προπαγάνδας, έπεισε έναν χαζό όχλο, ότι ήταν ένα όργανο της τυραννίας στην Αμερική και κατά την διάρκεια των επόμενων 6 δεκαετιών, οι μόνοι πέντε Πρόεδροι που θα έκαναν οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για την αναζωογόνηση του εθνικιστικού συστήματος της Αμερικής, θα κατέληγαν δολοφονημένοι στην Προεδρεία (Harrison το 1841, Taylor το 1850, Lincoln το 1865, Garfield το 1880, και McKinley το 1901). Ο άνθρωπος που σήμερα γιορτάζεται για το γεγονός ότι «σκότωσε την τράπεζα» και «πληρώνουν τα χρέη της Αμερικής», ήταν στην πραγματικότητα μια δύναμη καθαρής καταστροφής.

Ο Jackson «πλήρωσε το χρέος» κόβοντας όλα τα έργα υποδομής και εξαπολύοντας μαζική κερδοσκοπία, που είχε ως αποτέλεσμα έναν καταστροφικό τραπεζικό πανικό του 1837, που οδήγησε το έθνος σε διχόνοια και κατάθλιψη. Αμετανόητος ρατσιστής, ο Jackson έδωσε επίσης τεράστια βοήθεια στην σλαβοκρατία, αδειάζοντας τα Νότια εδάφη από τους Cherokee στο γενοκτονικό «Μονοπάτι των Δακρύων» και δίνοντας την γη πάνω σε ολιγάρχες φυτευτές βαμβακιού, πιστούς μόνο στα κέρδη τους, στον «τρόπο ζωής» τους και την Βρετανική – Αγγλοσαξονική Αυτοκρατορία.

Μεταξύ 1801 και 1840, οι εξαγωγές βαμβακιού του Νότου αυξήθηκαν από 100.000 μπάλες/έτος σε 1 εκατομμύριο μπάλες/έτος, με το 80% των εξαγωγών να πηγαίνει στην Βρετανία. Το τρίγωνο City of London -Wall Street -New Orleans, κυριάρχησε στο παγκόσμιο σύστημα, με την Νέα Ορλεάνη να αντιπροσωπεύει πάνω από το 12% του συνόλου των Αμερικανικών τραπεζικών κεφαλαίων. Τα Νότια κράτη σκλάβων αυξήθηκαν για να αντιπροσωπεύσουν την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μέσω της υποστήριξης της Βρετανικής αυτοκρατορίας και οικονομίας και επίσης στην υλικοτεχνική υποστήριξη που απαιτείται για την εισαγωγή της μαζικής δουλείας στην Αμερική. Αυτός ο εκφυλισμός προχώρησε αργά μέχρι τις προεδρίες του Jackson και του χειριστή του Martin van Buren, αλλά μετά από αυτούς, οι εξαγωγές βαμβακιού αυξήθηκαν σε 4 εκατομμύρια μπάλες/έτος, μέχρι το 1860 και η δύναμη σκλάβων αυξήθηκε πάρα πολύ κάτω από τον νόμο Kansas-Nebraska του 1854, που εξασφάλισε την εξάπλωση της δουλείας, δυτικά του Μισισιπή.

Ενώ πολλοί ριζοσπάστες καταργητές στις ΗΠΑ και τον Βρετανικό Καναδά, υποστήριξαν έπειτα την διάλυση της ένωσης ως εναλλακτική λύση στον εμφύλιο πόλεμο, οι ισχυρότερες ψυχές όπως ο Frederick Douglass, αναγνώρισαν τον υψηλότερο ιστορικό αγώνα δια του χεριού. Ως μάθημα για τους σύγχρονους αναρχικούς, που δεν αισθάνονται θλίψη για την καύση της Αμερικής κάτω από ένα νέο εμφύλιο πόλεμο σήμερα, ο Douglass πήρε τον χρόνο για την έρευνα της ιστορίας και τα έσπασε με τον William Lloyd Garrison (ηγέτη του κινήματος κατάργησης), υπερασπιζόμενος το Σύνταγμα το 1852:

«Διαφωνώ από εκείνους που χρεώνουν αυτή την βάση στους συντάκτες του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μια συκοφαντία στην μνήμη τους. Σε αυτό το μέσο [το Σύνταγμα των ΗΠΑ] θεωρώ ότι δεν υπάρχει ούτε ένταλμα, άδεια, ούτε κύρωση του μισητού πράγματος, αλλά ερμηνευόμενο, όπως θα έπρεπε να ερμηνευθεί, το Σύνταγμα είναι ένα 'Ενδοξο 'Εγγραφο Ελευθερίας. Διαβάστε το προοίμιο του, εξετάστε τους σκοπούς του. Βρίσκεται η δουλεία ανάμεσά τους; Είναι στην πύλη ή είναι στον ναό; Δεν είναι τίποτα από τα δύο. Αν και δεν προτίθεμαι να υποστηρίξω αυτό το ζήτημα στην παρούσα περίπτωση, επιτρέψτε μου να ρωτήσω, αν δεν είναι κάπως μοναδικό, αν το Σύνταγμα προοριζόταν να είναι, από τους συντάκτες και τους υιοθετητές του ένα όργανο δουλεμπορίου, γιατί ούτε η δουλεία, ούτε η δουλοκρατία, ούτε η δουλεία, ούτε οι σκλάβοι μπορούν, να βρεθούν πουθενά σε αυτό».

Αυτή η υψηλότερη κατανόηση της ιστορίας και των αρχών του Συντάγματος, ανάγκασε τον Douglass να συμμαχήσει με τον Lincoln, όπου εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις για να προσλάβει 200.000 μαύρους στρατιώτες για τον σκοπό αυτό. Αργότερα στην ζωή, ο Douglass επιτέθηκε στο Βρετανικό κερδοσκοπικό ελεύθερο εμπόριο και στην «φθηνή εργασία» σκλάβων, για την υπεράσπιση του εθνικιστικού συστήματος εγγράφως, το 1871:

«Φτηνή Εργασία, είναι μια φράση που δεν έχει επευφημίες και μουσική για τις μάζες. Εκείνοι που την απαιτούν και επιδιώκουν να την αποκτήσουν, έχουν μόνο λίγη συμπάθεια με την ανθρωπότητα. Είναι η κραυγή των λίγων, εναντίον των πολλών. 'Οταν ρωτάμε ποιοι είναι οι άνδρες που συνεχώς ζητούν την φθηνή εργασία σκλάβων, δεν βρίσκουμε τους φτωχούς, τους απλούς και τους ταπεινούς. Οχι η τάξη στην οποία σκάβουν και μοχθούν για το καθημερινό ψωμί τους. 'Οχι το δίχως γη, αδύναμο και ανυπεράσπιστο τμήμα της κοινωνίας, αλλά οι πλούσιοι και ισχυροί, οι πανούργοι και οι μηχανορράφοι, εκείνοι που ζουν με τον ιδρώτα των προσώπων των άλλων ανθρώπων.»

Το Βρετανικό – Αγγλοσαξονικό χέρι πίσω από τον Εμφύλιο πόλεμο.

Καθ’ όλη την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, το καθοδηγητικό χέρι της Βρετανικής – Αγγλοσαξονικής Αυτοκρατορίας μπορούσε πάντα να γίνει αισθητό, από τον εφοδιασμό του Νότου με πολεμικά πλοία, όπλα και οικονομικώς, μέχρι την παροχή υλικοτεχνικής και διπλωματικής υποστήριξης διεθνώς. Ακόμη και ο Βρετανικός Καναδάς παραδόθηκε στο αρχηγείο πληροφοριών της Συνομοσπονδίας, το οποίο ανέπτυξε κατασκοπεία, ξέπλυμα χρήματος και τρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά της 'Ενωσης, καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου.

Μιλώντας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Λόρδος Robert Cecil (Μαρκήσιος του Salisbury), εξέφρασε την λογική της Βρετανίας συνοπτικά, όταν είπε το 1861:

«Τα Βόρεια κράτη της Αμερικής, ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουροι φίλοι μας, επειδή είμαστε αντίπαλοι, αντίπαλοι πολιτικά, αντίπαλοι εμπορικά. Με τις Νότιες πολιτείες, η υπόθεση αντιστρέφεται εντελώς. Ο πληθυσμός είναι αγροτικός λαός. Εφοδιάζουν την πρώτη ύλη της βιομηχανίας μας και καταναλώνουν τα προϊόντα που κατασκευάζουμε από αυτήν. Μαζί τους, κάθε ενδιαφέρον θα πρέπει να μας οδηγήσει να καλλιεργήσουμε φιλικές σχέσεις και όταν ξεκίνησε ο πόλεμος επανεμφανίστηκαν αμέσως στην Αγγλία ως φυσικός σύμμαχός τους.»

Μια μελλοντική προσθήκη θα αντιμετωπίσει τον ρόλο των Βρετανικών επιχειρήσεων στον Καναδά, που οργάνωσαν την δολοφονία του Lincoln, σαμποτάρισαν την βιομηχανική ανοικοδόμηση του Νότου και αναίρεσαν την διεθνοποίηση του συστήματος του Lincoln, σε όλον τον κόσμο, κατά την διάρκεια του 19-20ου αιώνα. Αυτό το σαμποτάζ των δυνατοτήτων, δημιούργησε τα θεμέλια για το πλάσμα που είναι ενσωματωμένο στην Αμερική, οργανώνοντας τώρα έναν νέο Εμφύλιο Πόλεμο και διάλυση της, όποιας, δημοκρατίας μια για πάντα.
----------------------------------------
Υποσημειώσεις

(1) Στο μυαλό εκείνων των οδηγητών όπως ο Franklin (συμπεριλαμβανομένου του Colbertist σχολείου της Γαλλίας και των διεθνών ηγετών της, όπως οι Jonathon Swift, Daniel Dafoe, και Cotton Mathers στην Αμερική, που όλοι έγραψαν φυλλάδια που υποστηρίζουν την δημιουργική κατασκευαστική των ανθρώπων, όχι από την εργασία σκλάβων), μια μηχανή που παράγεται από το δημιουργικό μυαλό του ανθρώπου, μπορεί να ολοκληρώσει το έργο 100 εργατών, ελευθερώνοντας κατά συνέπεια εκείνους τους εργάτες από τις απαιτήσεις των υλικών δυνάμεων της φύσης και ελευθερώνοντας τους, για να αναπτύξουν τις δυνάμεις του μυαλού τους.

(2) Ezra Πρωταθλητής Ναυτικός, Δοκίμια για την Πρόοδο των Εθνών (1853)

Ένα σκοτεινό Σύμπαν σε μια σκοτεινή εποχή

Είναι αναμφισβήτητο ότι η ανθρωπότητα ζει αυτό τον καιρό σε μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της. Ένας φονικός ιός φέρνει παντού το φόβο και τον όλεθρο, τοπικοί πόλεμοι ξεσπούν σε ένα η το άλλο σημείο του πλανήτη, n οικονομική κρίση απειλεί ένα μεγάλου μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή δείχνει ήδη το σκοτεινό μέλλον που μας περιμένει, αν δεν γίνομε σοφότεροι.

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη για τον αναγνώστη μια δραματική αποκάλυψη της επιστήμης: Ότι «σκοτεινό» είναι και το ίδιο το Σύμπαν! Πράγματι. Σε όλη του την έκταση κυριαρχεί μια αθέατη, σκοτεινή ύλη, που είναι αδύνατον να αντιληφθούμε με τα μάτια η τα τηλεσκόπια μας. Ως να μην έφθανε αυτό, μια σκοτεινή ενέργεια, με άγνωστη προέλευση η φύση, δεσπόζει στο Σύμπαν, και προκαλεί απρόσμενα φαινόμενα.

Ας περιορισθούμε όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, στην σκοτεινή ύλη. Η ύπαρξη της αποτελούσε από παλιά μια υποψία των επιστημόνων, τα τελευταία όμως χρόνια ενισχύθηκε από νέες παρατηρήσεις και ευρήματα. Η σκοτεινή ύλη, που δεν εκπέμπει, ούτε απορροφά φως απαντάται σε κάθε γωνιά του Σύμπαντος. Φαίνεται ωστόσο ότι έχει μεγαλύτερη πυκνότητα στο εσωτερικό των γαλαξιών. Γύρω από τους γαλαξίες σχηματίζει ένα δακτύλιο, μια “άλω” σκοτεινής ύλης, που εκτείνεται σε μεγάλες αποστάσεις,

Δεν είναι πάντως εύκολο να προσαρμοσθεί κανείς σε αυτή την νέα, συμπαντική πραγματικότητα. Αρκεί να σημειωθεί ότι η γνωστή μας ορατή ύλη -τα δισεκατομμύρια των γαλαξιών, οι πλανήτες και τα νεφελώματα, οι κομήτες και οι αστεροειδείς, η μεσοαστρική σκόνη – αντιστοιχούν σε ένα μικρό μόνον ποσοστό της συνολικής μάζας του Σύμπαντος. Το ποσοστό αυτό, μόλις και μετά βίας προσεγγίζει το 15%! Το υπόλοιπο, τρομακτικό ποσοστό, που φθάνει περίπου στο 85%, συντίθεται από την μυστηριώδη, αλλά και πανταχού παρούσα σκοτεινή ύλη.

Εδώ βέβαια ανακύπτει ένα κύριο ερώτημα. Αφού είναι αθέατη ακόμα και από τα ισχυρότερα διαστημικά μας τηλεσκόπια, πως είμαστε βέβαιοι για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης; Η απάντηση είναι απλή: Επειδή εξασκεί βαρυτικές δυνάμεις στον γύρω της χώρο, που επηρεάζουν την κίνηση των άστρων και των γαλαξιών. ‘Ετσι, η ταχύτητα περιφοράς ενός άστρου -όπως είναι για παράδειγμα ο Ήλιος μας- γύρω από το κέντρο του Γαλαξία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από όση υπολογίζεται, αν ληφθεί υπ' όψει μόνον η βαρυτική έλξη, που ασκεί η γνωστή μας, ορατή ύλη. Κάποια λοιπόν πρόσθετη δύναμη, που οφείλεται προφανώς στην σκοτεινή ύλη, φαίνεται να δρά παράλληλα. Ακόμα και οι γαλαξίες ενός σμήνους, ενώ έπρεπε να αποδράσουν και να παραμείνουν χώρια και αγαπημένοι, συγκρατώνται σε μια σταθερή δομή χάρις στην σκοτεινή ύλη.

Η ΓΑΛΑΞΙΑΚΗ ΣΥΣΤΑΔΑ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ

Αποτελείται από δυο γαλαξιακά σμήνη που συγκρούονται. Η ύπαρξη της σκοτεινής ύλης αποδεικνύεται από την εντυπωσιακή καμπύλωση του φωτός, όπως προβλέπει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Χαρακτηριστικά είναι όσα συμβαίνουν στον αστερισμό «Κόμη της Βερενίκης». Στην περιοχή του εντοπίζεται ένα εντυπωσιακό σμήνος από εκατοντάδες γαλαξίες, που έπρεπε προ πολλού να έχει διαλυθεί λόγω της ταχύτητας των γαλαξιών. Ευτυχώς, και προς αγαλλίαση του υπογράφοντος, κάποια μορφή σκοτεινής ύλης, φαίνεται να υπάρχει σε όλη την έκταση του σμήνους, και είναι αυτή που συγκρατεί βαρυτικά την δομή του.

Με αυτές αλλά και πολλές άλλες παρατηρήσεις, λίγοι αστροφυσικοί αμφιβάλλουν σήμερα για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης. Διαφορετικές όμως είναι οι θεωρίες, που διατυπώνονται για την υφή η την ταυτότητα της. Μια επιστημονική άποψη που έχει όμως μικρή αποδοχή, θεωρεί ότι την σκοτεινή ύλη συνιστούν πλανήτες, υπερμεγέθεις μαύρες οπές, ακόμα και νάνοι αστέρες. Δεν διαφέρει δηλαδή και πολύ η σύσταση της από την συνηθισμένη ύλη, όπως την γνωρίζομε.

Μια άλλη άποψη στρέφει την προσοχή της στα φαντασματικά νετρίνα, που αφθονούν στο Σύμπαν, και διαπερνούν ανεμπόδιστα πλανήτες και άστρα – αλλά και εμάς τους ίδιους. Τα νετρίνα έχουν όμως απειροελάχιστη μάζα, και το συνολικό τους άθροισμα λίγο μπορεί να συμβάλλει στις μεγάλες ποσότητες της σκοτεινής ύλης, που απλώνονται στο Σύμπαν.

Περισσότερες πάντως ελπίδες για την ερμηνεία της σκοτεινής ύλης, συγκεντρώνει η πιθανή ύπαρξη εξωτικών, αγνώστων προς το παρόν σωματιδίων. Η θεωρία υποθέτει ότι τα εξωτικά αυτά σωματίδια αφθονούσαν στο αρχέγονο συμπαντικό ρευστό, που ακολούθησε την δημιουργία του Σύμπαντος από μια αδιανόητη, Μεγάλη Έκρηξη. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα σωματίδια αυτά αναζητώνται με επιμονή στους γήινους επιταχυντές, που παράγουν συνθήκες ανάλογες με την Μεγάλη Έκρηξη, δεν έχουν δώσει κανένα σήμα της παρουσίας τους. Δεν αποκλείεται λοιπόν να αποτελούν απλώς ένα ευσεβή πόθο των επιστημόνων.

Είναι χαρακτηριστική η απόγνωση, που εκφράζει ένας από πρωτοπόρους στην σχετική έρευνα: «Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή,» σχολιάζει «πείθομαι ότι η σκοτεινή ύλη είναι πλανητικής μορφής. Την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο, θεωρώ ότι αποτελείται από ασυνήθιστα σωματίδια, που επιβίωσαν από την Μεγάλη Έκρηξη. Όσο για την Κυριακή, απλώς φοβούμαι ότι δεν καταλαβαίνω την βαρύτητα.»

Αυταπάτες, λοιπόν, δεν χωρούν. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι παρατηρήσεις των επιστημόνων έφεραν στο φως μια απίστευτη, όσο και συγκλονιστική αλήθεια: το Σύμπαν, που βλέπομε, είναι μικρό μόνον μέρος του πραγματικού. Μια αόρατη, σκοτεινή ύλη κυριαρχεί στην απέραντη του έκταση. Έτσι ο υπέρλαμπρος κόσμος των άστρων, που ύμνησαν οι πολιτισμοί και οι ψυχές μας, μοιάζει να υποτάσσεται σε μια ύπουλη, σκοτεινή πραγματικότητα. Είναι ως το ίδιο το Σύμπαν να θέλει να συμβαδίσει με την σκοτεινή μας εποχή, που λυγίζει και ταπεινώνει τις βεβαιότητες και τα όνειρα μας.

Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. Την δομή και τα χαρακτηριστικά του Σύμπαντος δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Η μόνη μας ελπίδα παραμένει η καλύτερη τους κατανόηση. Η ίδια όμως η ανθρώπινη ζωή, είναι ανάγκη να αποκτήσει το βαθύτερο της νόημα. Αποτελεί λοιπόν και δικό μας χρέος να επικρατήσουν όσο γίνεται η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον άλλο, η δικαιοσύνη και οι αξίες του πολιτισμού, η έγνοια για το περιβάλλον. Ίσως τότε πολλά από τα μυστήρια του Σύμπαντος να παραμένουν άλυτα, την πορεία όμως της ανθρωπότητας θα συνοδεύουν πιό ευδιάκριτες και φωτεινές προοπτικές.

Ο Hegel και η φιλοσοφία της δουλείας

Αρχαίες και σύγχρονες μορφές δουλείας

§1

Η δουλεία στην αρχαία ελληνική πόλη-πολιτεία ανήκει σε εκείνα τα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα μιας πρωτοφανέρωτης ιστορικά ελεύθερης κοινότητας των ανθρώπων, που η βαθύτερη κατανόησή τους είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συνειδητή πρόσληψη του ελευθεριακού χαρακτήρα της εν λόγω ανθρώπινης κοινότητας. Η αρχαία ελληνική πόλις, και μάλιστα εκείνη των κλασικών χρόνων, είναι η διαχρονικά κατ’ εξοχήν κοινότητα πολιτών, με μια σχεδόν απόλυτη αυτονομία. Αυτή-εδώ είναι τόσο απόλυτη, ώστε η υπεράσπισή της να αποτελεί τον καθοριστικό κανόνα της κοινοτικής ζωής, του λογισμού της, της διαδρομής της, της δράσης της. Η υπεράσπιση εν τέλει της κοινοτικής αυτονομίας αποδεικνυόταν εν τοις πράγμασι ριζοσπαστική, στο μέτρο που εκτυλισσόταν επίσης ως ανα-τρεπτική κριτική και των δικών της νοημάτων, ιδεών και πρακτικών κυριαρχίας. Μόνο δυνάμει αυτής της προς τα έξω και προς τα μέσα θεωρητικο-πρακτικής κριτικής της κυριαρχίας μπορούσε η αρχαιοελληνική κοινότητα των πολιτών να διατηρεί τον χαρακτήρα της πόλεως, δηλ. της πολιτείας ‒και όχι του κράτους, όπως λαθεμένα αποδίδεται‒ ως πολιτικής συνεννόησης των ανθρώπων μεταξύ τους, χωρίς οι τελευταίοι να εξαρτώνται από κανέναν πολιτικό δεσμό υποταγής: με σημερινούς όρους, χωρίς να καταφεύγουν στους ποικιλώνυμους κρατικούς, παρα-κρατικούς, κομματικούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς, συνδικαλιστικούς, επικοινωνιακούς κ.α. μηχανισμούς αναπαραγωγής της κυριαρχίας.

§2

Στις εποχές μας, οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί δεν εμφανίζονται ως τέτοιοι που είναι: ως απάνθρωποι και άκρως ανελεύθεροι, αντι-δημιουργικοί, εξουσιαστικοί μηχανισμοί με νωθρούς και ανίκανους αχυρανθρώπους, παρά εγκαθιδρύονται στο κέντρο της κοινωνικο-πολιτικής ζωής με το προσωπείο «δημοκρατικών» συλλογικοτήτων, «αυτόνομων» ή μη-κυβερνητικών κινήσεων πολιτών ή «κοινοτήτων», όχι λιγότερο δε και με τη μορφή θεσμικών συμβολισμών. Τέτοιου είδους μετα-νεωτερικά «κοινοτικά» μορφώματα δεν έχουν καμιά σχέση με τις αυθεντικά κοινοτικές μορφές ζωής της αρχαίας Ελλάδας. Παρά το γεγονός ότι νυχθημερόν μιλούν για ελευθερία, το λεξιλόγιό τους είναι το πιο οικείο στη/με τη λογική μιας άνομης κυριαρχίας και πάντοτε σύμφωνο με την αναπαραγωγή δουλικών συνειδήσεων ή δουλικών μορφών ζωής μεταμοντέρνας εκδοχής. Απεναντίας, οι αρχαιοελληνικές κοινοτικές θεσμίσεις εμπεριέχουν τον δούλο όχι ως αποτέλεσμα, ως κατηγορική προσταγή της δομικής-οντο-λογικής τους ύπαρξης, παρά ως μια μη ανεκτή συνθήκη –μη-ανεκτή για την κριτική κοινοτική σκέψη (όπως μαρτυρούν ο Ξενοφών, ο Πλάτων κ.λπ.)– αλλά (κατ)-αναγκαστική για τη θεσμική κατοχύρωση του κοινοτισμού της αυτοσυνείδησης, πολιτικής [=των πολιτών] και πολιτειακής [=της πόλεως-πολιτείας]. Με άλλα λόγια: η παρ-ουσία του δούλου στην κοινότητα των αρχαίων Ελλήνων –υπό διάφορες μορφές: του οικιακού βοηθού, του τεχνίτη, του αγροτο-εργάτη, του παιδαγωγού κ.α., συνοπτικά: του εργαζόμενου– έχει, λιγότερο ή περισσότερο, τον χαρακτήρα εκείνης της ουσίας, απέναντι στην οποία πραγματώνεται η ουσία του άλλου, δηλαδή του ελεύθερου πολίτη· και μάλιστα του τελευταίου ως αυτοσυνείδησης, η οποία ακριβώς μέσα στην παρ-ουσία του δούλου αναγνωρίζει τη δική της ελευθερία, αυτονομία, κυριαρχία και εν τέλει εξάρτηση από τη συγκεκριμένη δουλική παρ-ουσία.

§3

Στην πράξη έχουμε να κάνουμε με την εγελιανή διαλεκτική κυρίου και δούλου, όπως παρουσιάζεται στη Φαινομενολογία του πνεύματος (βλ, § 178-196), αλλά σε μια αρχαιογνωστική πριν απ’ όλα μορφή, που βρίσκει την ολοκλήρωσή της ως μετα-μεσαιωνική τοιαύτη. Η φιλοσοφική βάση της αυθεντικής σύλληψης της έννοιας του δούλου, σύμφωνα με τον Χέγκελ, αναζητείται στην εσωτερική-διαλεκτική σχέση της ελευθερίας του κυρίου και της δουλείας του δούλου: ο ελεύθερος χρόνος των ελεύθερων πολιτών, η σχόλη τους, ας πούμε, εξαρτιόταν από την παρ-ουσία του δούλου. Χάρη στη σχόλη αυτή μπορούσαν οι πολίτες, όπως αναφέρει ο Περικλής στον Επιτάφιο, να φροντίζουν τόσο τις ιδιωτικές τους υποθέσεις όσο και τις δημόσιες: να ασχολούνται με την πολιτική όχι ως επαγγελματίες πολιτικοί που κατασπαράζουν τον δημόσιο πλούτο και προκαλούν σχίσμα ανάμεσα στο ιδιωτικό και δημόσιο συμφέρον, αλλά ως αυτοσυνείδητοι πολίτες, που με κοινοτική συνείδηση αναπτύσσουν εκείνη την κοινωνικο-πολιτική δραστηριότητα, που τους επιτρέπει να κάνουν ένα πράγμα σήμερα και άλλο αύριο με γνώση βιωμένη και όχι απλώς τυπική: να κυνηγούν το πρωί, να ψαρεύουν το απόγευμα, να φροντίζουν τα ζώα το βράδυ, να κάνουν κριτική μετά το δείπνο, χωρίς να είναι διόλου επαγγελματίες –ή να θέλουν και ακόμη να πρέπει να είναι– κυνηγοί, ψαράδες, κριτικοί, θεωροί κ.λπ. Η πιο πάνω δηλαδή σχόλη τους καθιστά καθολικούς και όχι μονοδιάστατους ανθρώπους. Στο πλαίσιο λοιπόν της προαναφερθείσας εξάρτησης από τον δούλο και της καθολικής τους αυτοσυνειδησίας αναγνωρίζουν τον δούλο ως το οικείο πρόσωπο και τον εγκαθιστούν στον οίκο τους: του παρέχουν ορισμένως τη δυνατότητα να κινείται ως δική τους εγνωσμένη ουσία: ως τέτοια που να συνοδεύει τα παιδιά στο γυμναστήριο, να φέρει την ευθύνη για την αγωγή τους κ.λπ.

§4

Σε αντίθεση με την αρχαία εποχή, ο σύγχρονος δούλος είναι η πιο απάνθρωπη συνθήκη της ανθρώπινης κατάστασης. Εάν ο αρχαίος δούλος ανήκε στον οίκο [=στο νοικοκυριό] και λογιζόταν οικιακό άτομο δίπλα στον άντρα, στα παιδιά, στη γυναίκα του οίκου· εάν κατά κανόνα συνέλεγε εμπειρίες ανθρώπινης συμπεριφοράς, στις σύγχρονες μορφές ζωής το ανθρώπινο άτομο δεν απολαμβάνει καμιά φροντίδα, ουδεμία ανθρωπινότητα. Γιατί; Διότι, πάνω απ’ όλα, είναι σκλάβος της μισθωτής εργασίας και της πολιτικής ιδιοτέλειας: ένας ιδιότυπος σκλάβος. Από τη μια εξαρτά απ’ αυτή την απρόσωπη εργασιακή του σχέση και την υποβάθμισή του σε ιδιώτη, σε αστό και όχι πολίτη το πιο προσωπικό του Dasein και γι’ αυτό δίνει τα πάντα για να ενταχθεί σε μια τέτοια σχέση. Από την άλλη, στο πλαίσιο του καταμερισμού της εργασίας, κατακερματίζει ολοσχερώς την ουσία του και χάνει την προσωπικότητά του. Παράλληλα, ο σύγχρονος άνθρωπος είναι σκλάβος μέσα στο σκλαβοπάζαρο των ιδεολογικών ή φαντασιακών οντογενέσεων. Συμβαίνει τότε να γίνεται διπλά δούλος: αφενός, του ιδεολογικο-πολιτικού φορτίου, που άλλοι καθορίζουν προς ίδιον όφελος και αυτός πρόθυμα αναλαμβάνει, ως ψευδής συνείδηση πλέον, να πραγματώσει στην πράξη, θεωρώντας το ως το ύψιστο «ιδανικό» της ζωής του· αφετέρου, του τυχαίου [σκοπού, καθήκοντος, εξωτερικής αναγκαιότητας κ.λπ.], έξωθεν καθοριζόμενου ή επιβαλλόμενου, το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει, να προσδιορίσει ο ίδιος, παρά μόνο να το υπηρετήσει με τη σάρκα του από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του. Πέραν των μνημονευθέντων μορφών ή εκδηλώσεων σύγχρονης δουλείας υπάρχουν ακόμη άπειρες μορφές. Όλες ή σχεδόν όλες –εκδηλωμένες ή ανεκδήλωτες, ορατές ή αδιόρατες, απατηλές ή «ορθολογικές»– θα μπορούσε κανείς να τις εντάξει στη μεγάλη κατηγορία της ανεστιότητας: ανέστιος, ανάλογα και με το βαθμό συνειδητοποίησης της δικής του οντο-λογικής συμπεριφοράς: ως αφέντη και δούλου, είναι και ο ξεριζωμένος από την πατρίδα του άπατρις, όπως επίσης και ο εγχώριος άπατρις, με την κυριολεκτική αλλά και τη μεταφορική έννοια της ερήμωσης της ύπαρξής του.