Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Blackjack: H ιστορία του αγαπημένου παιχνιδιού

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Οι Νεϋορκέζοι θα πλημμυρίσουν την Times Square για να παρακολουθήσουν την πτώση της μπάλας, οι Λονδρέζοι θα μαζευτούν στην Trafalgar Square για να ακούσουν τις καμπάνες του Big Ben, και οι περισσότεροι από εμάς, εδώ στην Ελλάδα, θα καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά με τον παραδοσιακό μας τρόπο: παίζοντας χαρτιά.


Blackjack: H ιστορία του αγαπημένου παιχνιδιού της Πρωτοχρονιάς

Το έθιμο αυτό – όπως και η βασιλόπιτα και το κρατικό λαχείο -  είναι βασισμένο σε παλιές παραδόσεις, κατά τις οποίες, αν κάποιος κερδίσει κάτι την Πρωτοχρονιά θα συνεχίσει να είναι τυχερός και για τον υπόλοιπο χρόνο. Και το παιχνίδι που προτιμούν οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες για εκείνες τις ημέρες δεν είναι άλλο από το blackjack, γνωστό και ως “21”.

Αν και τα στοιχεία που υπάρχουν για το πού και πώς ακριβώς ξεκίνησε το blackjack είναι πολύ λίγα, οι θεωρίες γύρω από τις ρίζες του είναι πολλές. Σύμφωνα με μια από αυτές, ένα παιχνίδι παρόμοιας λογικής με το “21” παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη, όπου όμως αντί για τραπουλόχαρτα χρησιμοποιούσαν ξύλινες πλάκες με διαφορετικές αριθμητικές αξίες.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στην Κίνα γύρω στο 900 πΧ. Το κινέζικο blackjack είναι γνωστό και ως 21-point ή ban-nag και είναι παρόμοιο με αυτό που παίζεται στον δυτικό κόσμο. Μάλιστα, παρόλο που πρόκειται για μια πολύ διαφορετική κουλτούρα, οι Κινέζοι έχουν το ίδιο έθιμο με εμάς, και παραδοσιακά παίζουν blackjack την Πρωτοχρονιά καθώς κι εκείνοι πιστεύουν ότι φέρνει τύχη για το νέο έτος.

Οι περισσότεροι μελετητές, ωστόσο, συμφωνούν ότι πιθανότατα οι ρίζες του παιχνιδιού βρίσκονται στα γαλλικά καζίνο του 1700. Εκεί το blackjack ήταν γνωστό ως Vingt-et-Un (που σημαίνει 21), και πιθανολογείται ότι ήταν απόγονος δυο άλλων παιχνιδιών με χαρτιά που ήταν της μόδας την εποχή εκείνη, του Chemin de Fer, και του French Ferme.
Blackjack: H ιστορία του αγαπημένου παιχνιδιού της Πρωτοχρονιάς

Από εκεί, το Vingt-et-Un συνέχισε να κερδίζει δημοτικότητα και να εξαπλώνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και αργότερα και την Αμερική. Κατέληξε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στη Νεβάδα της Αμερικής, η οποία το 1931 έγινε και η πρώτη πολιτεία που νομιμοποίησε τα τυχερά παιχνίδια.

Εκεί πήρε και την τελική του μορφή και ονομασία: ονομάστηκε blackjack επειδή όταν κάποιος παίκτης έπαιρνε ένα βαλέ (jack) σπαθί και έναν άσσο σπαθί για δυο πρώτα χαρτιά, πληρωνόταν έξτρα. Έτσι, επειδή τα σπαθιά είναι μαύρα (black) και ο Jack ήταν ένα ζωτικής σημασίας χαρτί, το παιχνίδι ονομάστηκε blackjack.

Τα πιο περίεργα έθιμα της Πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο

                

Στην Αργεντινή, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς φοράνε ένα καινούργιο ροζ εσώρουχο προκειμένου να προσελκύσουν την αγάπη, στη Βραζιλία πηδούν επτά κύματα για καλή τύχη και στη Χιλή τρώνε μια κουταλιά φακές για να έχουν όλο το χρόνο δουλειά και χρήματα…
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πιο παράξενα έθιμα της Πρωτοχρονιάς σε όλο τον κόσμο.
Με αυτά, οι άνθρωποι θεωρούν ότι… διώχνουν τα κακά πνεύματα και δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου να έχουν μια νέα χρονιά, γεμάτη πλούτο, ταξίδια, αγάπη και καλή τύχη.
Διαβάστε μερικές από τις πιο παράξενες παραδόσεις.
Αργεντινή
Φορούν ένα καινούργιο ροζ εσώρουχο, για να έχουν αγάπη
608501_enhanced-buzz-15360-1386261130-11
Στις 12:00 ακριβώς, κάνουν το πρώτο τους βήμα με το δεξί πόδι
Βραζιλία
Φορούν άσπρα ρούχα για να τρομάξουν τα κακά πνεύματα

Πηδούν επτά κύματα – ένα για κάθε μέρα τις εβδομάδας- για καλή τύχη

Προσφέρουν δώρα στη Θεά Lemanja, τη θεά του νερού, η οποία τρελαίνεται για δώρα, ειδικά λουλούδια.

Χιλή
Τρώνε μια κουταλιά φακές τα μεσάνυχτα για να έχουν όλο το χρόνο δουλειά και χρήματα

Σκουπίζουν το σπίτι μέσα-έξω για να διώξουν την αρνητική ενέργεια


Κολομβία

Περπατούν το τετράγωνο της συνοικίας τους με μια άδεια βαλίτσα, για ένα χρόνο γεμάτο ταξίδια


Σκωτία

Μόλις το ρολόι δείξει 12:00, αρχίζουν να πηγαίνουν στα σπίτια φίλων και γειτόνων για να είναι οι πρώτοι που θα περάσουν το κατώφλι τους.

Ισπανία

Τρώνε σταφύλια σε κάθε χτύπημα του ρολογιού τα μεσάνυχτα, για ευημερία

Νέα Ζηλανδία
Χτυπούν τηγάνια και κατσαρόλες όσο πιο δυνατά μπορούν

Ρωσία 
Γράφουν μια ευχή σε ένα κομμάτι χαρτί, το καίνε, το ρίχνουν μέσα στο ποτήρι με τη σαμπάνια και το πίνουν πριν τις 12:01.


Πρωτοχρονιά 2014


Πρωτοχρονιά 2014 - Καλή χρονιά

Ο ΕΡΕΒΟΚΤΟΝΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΓΙΝΟΥΝΕ ΧΑΡΕΣ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ...ΕΛΠΙΔΕΣ

Ας ευχηθούμε ότι το 2014 θα είναι μια τυχερή χρονιά που θα κάνει τα όνειρα όλου του κόσμου πραγματικότητα σκορπώντας υγεία ευτυχία και ευημερία.
Όσα χιλιάδες κύματα τη χώρα μας χτυπούνε, τόσες να είναι οι ευχές που φέτος να μας βρούνε...!
…..Πρωτοχρονιά - 2014, νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα, νέες ελπίδες και αναζωογονημένα όνειρα.
Πρωτοχρονιά - 2014 να ταξιδέψεις… στους κόσμους που έχεις ονειρευτείς, στους κόσμους που είναι προσδοκία ζωής.
Πρωτοχρονιά - 2014 να είμαστε υγιείς πάνω απ’ όλα, χαρούμενοι και γελαστοί…
Πρωτοχρονιά - 2014 να πραγματοποιηθεί η πιο κρυφή σου επιθυμία…το πιο τρελό σου όνειρο… να ζήσεις στιγμές μαγικές!
Πρωτοχρονιά - 2014 να είναι η ζωή σου μελωδική σαν ένα όμορφο τραγούδι και να κυλάει σαν ξέφρενος χορός!
Πρωτοχρονιά - 2014 να μην ξεχνάς την αγάπη που κρύβεται στην καρδιά σου και να την μοιράζεσαι με όλους!
Πρωτοχρονιά - 2014 να είναι μια τέλεια χρονιά, να αφήνεις στην άκρη τους καημούς και να χαίρεσαι τα καλά πράγματα στη ζωή.
Κάθε χρονιά έρχεται μόνο μια φορά. Ζήσε την στο έπακρο και απόλαυσε την κάθε στιγμή. Ευτυχισμένο το 2014.
Το 2014 να φέρει στη ζωή μας νέα ελπίδα, νέες προσδοκίες και να αφήσει στο παρελθόν τις πίκρες. Να βλέπουμε μπροστά και να χαμογελάμε!
Το 2014 να μας φέρει υγεία, ευημερία και ευτυχία και πολλές αγκαλιές. Δυνατές αγκαλιές ...από εκείνες που σου κόβουν την ανάσα!
...Πρωτοχρονιά - 2014, νέα χρονιά, νέες στιγμές μας περιμένουν. Ας τις απολαύσουμε με υγεία και ευτυχία.

 
 
 
 
 

Ευτυχισμένο το νέο έτος.

Ευτυχισμένο το νέο έτος.