Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

O Σχηματισμός των λέξεων στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

2. -ᾱλός, -ηλός, -ωλός


§ 325. Πενιχρή παραγωγή έχει αναπτύξει το -ᾱλός (ιων.-αττ. -ηλός) από θέματα σε ᾱ· ύστερα με πρότυπο το -ᾱλός από ρήματα σε -ᾶν σχηματίστηκε και το -ηλός από ρήματα σε -εῖν:

σιγᾱλός σιγηλός 'σιωπηλός' (Πίνδαρος και τραγικοί) από τα σιγή σιγᾶν·

ἀπατηλός(Όμ.) από το ἀπάτη ἀπατᾶν·

ῥιγηλός 'φρικαλέος' (Ασπίς Ηρακλέους, Όμ.) από τα ῥῖγος ουδ. 'φρίκη', ῥιγεῖν 'φρίττω'·

νοσηλός 'νοσηρός' (Ιπποκρ.· νοσηλεύειν 'αρρωσταίνω (κάποιον), περιποιούμαι έναν ασθενή' κλασ.) από τα νόσος θηλ., νοσεῖν.

Χωρίς αντίστοιχο ρήμα σε -ᾶν ή -εῖν π.χ. ὑδρηλός 'υγρός' (Όμ.) από το ὑδρ- 'νερό' (πρβ. ὑδρ-εύειν, ὑδρ-ία κτλ.).

Μια απολιθωμένη ομαδούλα σχηματίζει το -ωλός μαζί με το ουσιαστικοποιημένο -ωλή (με αφηρημένη σημασία), που ύστερα από ένα -λ- μετατρέπεται στο (ιωνικό-επικό) -ωρή:

ἁμαρτωλός (ελληνιστ.), ἁμαρτωλή 'σφάλμα' (Θέογνης) από το ἁμαρτάνειν ἁμαρτεῖν 'ξαστοχώ, σφάλλω'·

φειδωλός 'οικονόμος' (Ησίοδος), φειδωλή 'οικονομία' (Όμ.) από το φείδεσθαι,

εὐχωλή 'τάμα, προσευχή' (Όμ.) από το εὔχεσθαι,

παυσωλή 'ησυχία' (Όμ.) από τα παύειν παυσ-θῆναι ἄ-παυσ-τος,

ἀλεωρή 'άμυνα' (Όμ.) από το ἀλέοντο ἀλέασθαι 'αποφεύγω',

ἐλπωρή 'ελπίδα' (Όμ.) από το ἔλπεσθαι 'ελπίζω'.

Η Αιωνιότητα Μέσα: Ένα Ταξίδι Πέρα από το Όνειρο

Στο πεδίο της ύπαρξης, η ζωή δεν είναι απλώς μια αλληλουχία γεγονότων αλλά μια συμφωνία εμπειριών. Το θρόισμα της σκέψης, το ανεπαίσθητο χάδι της αίσθησης, η φευγαλέα κίνηση των στοιχείων του κόσμου δεν είναι απλώς εγκόσμια φαινόμενα. Αποτελούν παράδειγμα της παλλόμενης ζωντάνιας της ζωής, του ακατάπαυτου ρυθμού ύπαρξης που εκδηλώνεται με τον πιο λεπτό και βαθύ τρόπο. Είναι ψίθυροι της Αιωνιότητας εντός του χρονικού πλαισίου, ενδείξεις ενός παντοτινού υπόγειου ρεύματος ζωής που υπερβαίνει τη χρονικότητα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αντανάκλαση της Αλήθειας δεν είναι η ίδια η Αλήθεια. Ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε είναι μια απλή αντανάκλαση, μια παραπλανητική προβολή της Απόλυτης Αλήθειας. Η πραγματική ουσία της ζωής δεν βρίσκεται στις εφήμερες εκδηλώσεις της αλλά στην τελική της Εκπλήρωση. Η ζωή βρίσκει τη δικαίωσή της, όχι στις φευγαλέες εμπειρίες αλλά στη διαχρονική επίτευξη του εγγενούς της σκοπού.

Ο χρόνος, όπως τον καταλαβαίνουμε, είναι μια ψευδαίσθηση. Είναι προϊόν της περιορισμένης μας αντίληψης, μια ποσοτικοποίηση της Αιωνιότητας σε μετρήσιμες μονάδες. Ο Αληθινός Χρόνος είναι μια Ρέουσα Αιωνιότητα, μια αδιάκοπη, διαχρονική συνέχεια που βρίσκεται κάτω από την αντιληπτή μας πραγματικότητα. Η ροή των πραγμάτων, η αλλαγή που παρατηρούμε, δεν είναι παρά η Αιωνιότητα που εκφράζεται με μυριάδες μορφές.

Σε αυτό το μεγαλειώδες κοσμικό θέατρο, οι εικόνες που ξετυλίγονται μέσα από την Αιωνιότητα δεν είναι ξεχωριστές από την ίδια την Αιωνιότητα. Είναι ο χορός της Αιωνιότητας, το υπέροχο παιχνίδι του Απόλυτου. Αυτή η ζωή, οι εμπειρίες μας, οι χαρές και οι λύπες μας, οι νίκες και οι ήττες μας, τα όνειρα και οι εφιάλτες μας, είναι όλα εκφράσεις της Αιωνιότητας. Είναι η ίδια η Αιωνιότητα που γυρίζει μέσα στο Όνειρο, εκδηλώνεται με αμέτρητες μορφές.

Καθώς περιηγούμαστε σε αυτό το όνειρο που ονομάζεται ζωή, είναι απαραίτητο να αφήσουμε το Θείο να μας καθοδηγήσει. Το μονοπάτι μπορεί να είναι γεμάτο με αβεβαιότητες και το ταξίδι μπορεί να είναι προκλητικό. Αλλά να θυμάστε, το Θείο δεν θα σας οδηγήσει μακριά. Θα σας οδηγήσει Εδώ, στην παρούσα στιγμή, το μόνο μέρος όπου η ζωή εκτυλίσσεται αληθινά, το μόνο μέρος όπου μπορεί να βιωθεί η Αιωνιότητα.

Συμπερασματικά, η ζωή δεν είναι μια αλληλουχία χρονικών γεγονότων αλλά μια αιώνια συμφωνία, ένας χορός της Αιωνιότητας μέσα στο όνειρο. Οι εμπειρίες μας, οι σκέψεις μας, οι αισθήσεις μας, είναι όλα εκφράσεις αυτής της Αιωνιότητας. Δεν είναι να βρούμε την Αλήθεια, αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε η Αλήθεια. Πρόκειται για το να βυθιστούμε στη Ρέουσα Αιωνιότητα, να βιώσουμε την Εκπλήρωση της ζωής και να επιτρέψουμε στο Θείο να μας καθοδηγήσει σε αυτό το μεγαλειώδες κοσμικό παιχνίδι. Το κλειδί είναι να ξυπνήσουμε από το όνειρο, να συνειδητοποιήσουμε την αιώνια φύση μας και να βιώσουμε την Αιωνιότητα μέσα μας.

Δεν ήρθες ποτέ για να με αγαπήσεις αλλά για να με εκπαιδεύσεις

Ο έρωτας είναι αδυναμία.

Ο έρωτας μας κάνει αδύναμους, ευάλωτους, ανεκτικούς, ευκολόπιστους, ευαίσθητους, τρομαγμένους, υπερβολικά καλούς.
Εσύ ήρθες στη ζωή μου και έγινες η αδυναμία μου.
Εκεί που είχα τον έλεγχο των συναισθημάτων μου και της ζωής μου, σε ένα λεπτό, έχασα μες τα μάτια σου την ισορροπία μου για πάντα.
Πρώτη φορά ένιωθα αδύναμη, μπερδεμένη, ανίκανη να πάρω λογικές αποφάσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα με γλίτωναν από πολύ πόνο.
Ο έρωτας πονάει. Δεν ξέρω γιατί αλλά πονάει ακόμη και τις στιγμές που είναι όμορφος, που περνάς καλά.
Σε κοίταζα να κοιμάσαι και σκεφτόμουν ότι είσαι το τέλος μου. Με την καλή έννοια. Δεν ήμουν πια εγώ, ο εαυτός μου και όλοι οι άλλοι.
Πλέον, ήμουν εγώ, εσύ και όλοι οι άλλοι. Ή μάλλον πρώτα εσύ, εγώ και όλοι οι άλλοι. Για σένα θα έκανα σχεδόν τα πάντα. Και κάθε φορά που με πλήγωνες, ένιωθα την καρδιά μου να σκίζεται στα δύο. Ακόμα και μια λέξη σου, μια πρότασή σου, μπορούσε να με διαλύσει. Τα έπαιρνα όλα πολύ κατάκαρδα. Όλα στην υπερβολή. Η χαρά, το κλάμα, η ηδονή, η επιθυμία, τα νεύρα, οι φόβοι, οι αμφιβολίες… Κι όταν έλειπες, μου έλειπες υπερβολικά.
“Και τώρα θεέ μου, μπορώ να κάνω διάλειμμα;” φώναζα κάποτε κοιτάζοντας τον ουρανό, ελπίζοντας ότι κάποιος ακούει, όπως κάθε απεγνωσμένος. “Kαι τώρα μπορώ να σταματήσω να νιώθω για λίγο; Μπορώ να μην τον σκέφτομαι; Μπορώ να μην επηρεάζομαι τόσο από τα λόγια του; Μπορώ;” Καμία απάντηση, ποτέ.

Μόνο μια φωνή μέσα μου, μου έλεγε, “ο έρωτας σε κρατάει ζωντανή, ο πόνος σε ωριμάζει, σε δυναμώνει, σου μαθαίνει ποια είσαι και τι θες. Η αδυναμία σου μια μέρα θα γίνει το πιο δυνατό σου σημείο. Γιατί θα μάθεις να αγαπάς. Και πρώτα θα μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου. Απόλυτα. Χωρίς να πονάς. Κι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα”.

Ίσως να ήσουν ένα μάθημα. Ίσως δεν ήρθες ποτέ για να με αγαπήσεις αλλά για να με εκπαιδεύσεις. Για να μου δείξεις πως είναι να σε απορρίπτουν, να σε συγκρίνουν, να σε αγνοούν, να σε διώχνουν, να σε εκμεταλλεύονται, να σε μισούν, να σε βρίζουν.

Είσαι η ζωντανή απόδειξη πώς οι άνθρωποι μπορούν να αντιστέκονται στον έρωτα και να καταφέρνουν να μην έχουν καμία αδυναμία.

Αβεβαιότητα

Πόσες φορές στη καθημερινότητα μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το άγνωστο, το απρόβλεπτο, το αβέβαιο; Η απάντηση είναι μια και ίδια για τους περισσότερους ανθρώπους. Πολλές και σε καθημερινή βάση, για μια πληθώρα πραγμάτων. Πόσο όμως επηρεαζόμαστε από αυτή την αβεβαιότητα;

Απλά καθημερινά γεγονότα μπορεί να αποκτήσουν γιγάντιες διαστάσεις, καθώς ο φόβος και η αγωνία για το άγνωστο μπορεί να μας κατακλύσουν, είτε στο πως θα ενεργήσουμε παίρνοντας αποφάσεις, είτε στην αναμονή κάποιου αποτελέσματος.

Τι είναι η Αβεβαιότητα;

Αβεβαιότητα ορίζεται ως η κατάσταση (state) ενός οργανισμού κατά την οποία δεν διαθέτει βασικές πληροφορίες για τον τρόπο, το χρόνο, την αιτία και το εάν ένα γεγονός έχει συμβεί ή θα συμβεί. Με απλά λόγια αβεβαιότητα είναι η κατάσταση που κάτι δεν είναι σωστά ή ολοκληρωμένα γνωστό.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η αβεβαιότητα περιλαμβάνει δύο βασικές πτυχές. Η μία είναι η έλλειψη πληροφοριών και η δεύτερη η αίσθηση της άγνοιας για το τι πρόκειται να συμβεί.

Η ανατομία της Αβεβαιότητας

Η αβεβαιότητα έχει συνδεθεί με την έννοια της περιπέτειας. Ενέχει κινδύνους και ρίσκο. Στην ανθρώπινη εμπειρία υπάρχει ένα ιδανικό επίπεδο αβεβαιότητας, κατά το οποίο το άτομο μπορεί να εξελιχθεί, να καλλιεργήσει τη γόνιμη περιέργεια του και ν’ ανακαλύψει το περιβάλλον γύρω του.

Οι άνθρωποι χρειάζονται κάποιες βασικές πληροφορίες για να δράσουν και να λάβουν αποφάσεις. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προβλέψουν καθώς και να επηρεάσουν το περιβάλλον γύρω τους.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες του πανεπιστημίου του Harvard, η μείωση της αβεβαιότητας μέσω της αναζήτησης και της λήψης περισσότερων πληροφοριών, βοηθά το άτομο να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες πιο ομαλά. Αντίθετα, η έλλειψη αυτών των πληροφοριών συνήθως βιώνεται από το άτομο ως δυσφορική.

Πόσο επηρεάζει τη ζωή μας η Αβεβαιότητα;

Το γεγονός και μόνο ότι κάτι είναι αβέβαιο ή απρόβλεπτο προκαλεί τη περιέργεια και προσοχή του ατόμου σε σημείο που θα λέγαμε ότι μονοπωλεί το ενδιαφέρον του. Ειδικά εάν πρόκειται για κάποιο θέμα ή γεγονός που το άτομο αξιολογεί ως πολύ σημαντικό.

Για παράδειγμα όταν το επίπεδο της αβεβαιότητας είναι υψηλό σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας (οικονομικά, επαγγελματικά, προσωπικά, κ.α.) το άτομο υποφέρει και νιώθει μετέωρο. Σε αυτή την περίπτωση, θα αισθανθεί αγωνία και φόβο λόγω της άμεσης σύγκρουσης του με το άγνωστο.

Πολλές φορές αδρανοποιείται ή δρα παρορμητικά. Και οι δύο αυτές αντιδράσεις δεν ευνοούν τη ψυχική ισορροπία του ατόμου, καθώς ορίζεται από αισθήματα φόβου, θυμού και ανεπάρκειας.

Αντιμετώπιση της Αβεβαιότητας

Φανταστείτε μια ημέρα που όλα θα κυλούσαν με μηχανική ακρίβεια, προβλέψιμα και προκαθορισμένα. Τι περιθώριο εξέλιξης θα υπήρχε;

Η αβεβαιότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης, κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει.

Το πρώτο κλειδί για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας είναι η αποδοχή. Στη συνέχεια, η απόλυτη συγκέντρωση στο παρόν ως η μοναδική πηγή βεβαιότητας. Καθώς και η καλλιέργεια μιας προοπτικής που θα την βλέπει ως μια πρόκληση για εξέλιξη και ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων.

Ωδή στην Αβεβαιότητα

“Αγκάλιασε την αβεβαιότητα σαν να ήταν σύντροφος σου, σαν συνοδοιπόρος σου. Δεν υπάρχει αντίδοτο στην αβεβαιότητα, να είσαι τολμηρός μαζί της και να την αγκαλιάσεις… Ο καιρός θα περάσει και η αβεβαιότητα θα δώσει τη θέση της στην βεβαιότητα. Κι άλλος καιρός θα περάσει και αυτή, η αβεβαιότητα θα επιστρέψει… Να είσαι τολμηρός μαζί της και να την αγκαλιάσεις. Έρχεται και φεύγει. Κατά κάποιο τρόπο ο στροβιλισμός της είναι αιτιοκρατικός (προκαθορισμένος). Μην είσαι ανόητος, να είσαι τολμηρός και να την αγκαλιάσεις.”

Η ανεξαρτησία στη σχέση: Η σημαντικότητα της μονάδας στη δυαδικότητα

Ο άνθρωπος είναι κατά βάση κοινωνικό ον που απολαμβάνει την επικοινωνία, τη σύνδεση, την οικειότητα και τους δεσμούς που μπορεί να δημιουργήσει και να συντηρήσει με τους ανθρώπους γύρω του.

Ένα είδος σχέσεων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ερευνητικά είναι οι στενές διαπροσωπικές σχέσεις και συγκεκριμένα οι ρομαντικές σχέσεις. Η επιτυχία για αυτές τις μακροχρόνιες σχέσεις εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ποιότητά τους στο συναισθηματικό επίπεδο.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των σχέσεων

Περιληπτικά, τα χαρακτηριστικά αυτών των σχέσεων είναι η αίσθηση ασφάλειας, η οικειότητα και η άνεση για συναισθηματική έκφραση.

Πιο αναλυτικά, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, αλλά απαραίτητα να σημειωθούν:

Και τα δύο μέλη μιας σχέσης χρειάζεται να θέλουν να είναι μέλη αυτής της σχέσης. Παράλληλα, τα δύο αυτά μέλη θεωρούν ότι η σχέση τους είναι σημαντική· Δηλαδή, θέλουν να επενδύουν στη σχέση, να κάνουν πράγματα μαζί, να εξελίσσονται ο καθένας ξεχωριστά αλλά και ως ζευγάρι, ενώ σχεδιάζουν το μέλλον τους μαζί. βελτιώνονται μέσα στη σχέση τους και σχεδιάζουν το μέλλον τους μαζί.

Ακόμη, η επικοινωνία είναι σημαντικός παράγοντας κάθε σχέσης. Η επικοινωνία λειτουργεί συμμαχικά και χρειάζεται να είναι ποιοτική για να μπορέσει να είναι αρωγός των σχέσεών μας.

Η αποδοχή είναι ένα ακόμη σημαντικό και δομικό στοιχείο της σχέσης. Η αποδοχή πρόκειται για την ικανότητα να δεχτεί κάποιος την διαφορετικότητα του άλλου, με σεβασμό και χώρο ακόμη και στις διαμάχες. Αυτό περιέχει και το να μην προσπαθεί κάποιο από τα δύο μέλη να αλλάξει το άλλο, αλλά μάλλον να εξισορροπήσουν τις διαφωνίες με ομαλό τρόπο.

Τέλος, η συναισθηματική ανεξαρτησία είναι τυπικό χαρακτηριστικό μιας υγιούς σχέσης. Σε αυτό θα σταθούμε παρακάτω.

Πότε η εξάρτηση γίνεται πρόβλημα και ποια είναι τα όρια για να συντηρηθεί μια υγιής σχέση;

Ένα από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να εξηγηθούν είναι η διαφορά μεταξύ αλληλεξάρτησης και συνεξάρτησης.

Αλληλεξάρτηση & Συνεξάρτηση

Εισαγωγικά

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συνεξάρτηση μπορεί να πρόκειται για μια ανθυγιεινή για το άτομο κατάσταση, ή ακόμη και τρομαχτική. Όταν μιλάμε για εξάρτηση, τα όρια μεταξύ παθολογίας και μη είναι αρκετά θολά. Το ένα άτομο, εξαρτάται συναισθηματικά ή και πρακτικά από το άλλο, προσφέροντας έτσι στο δεύτερο μέλος τον έλεγχο της κατάστασης. Χαρακτηριστικό της εξάρτησης είναι το έντονο άγχος που βιώνει κάποιο από τα δύο μέλη για την πορεία της σχέσης.

Τελευταία, η κοινωνία όλο και συχνότερα προτείνει το άλλο άκρο: Μια υπερβολικά διογκωμένη αξία της ανεξαρτησίας, αυτοσυγκράτηση στα συναισθήματα, κύρια ενασχόληση αποκλειστικά με τον εαυτό και αποφυγή να χρειαζόμαστε τους άλλους για συναισθηματική υποστήριξη.

Φυσικά, η αγάπη για τον εαυτό, η αποδοχή αυτού και η συναισθηματική μας φροντίδα είναι προτεραιότητα και χρειάζεται να είναι. Η μαγική συνταγή για να συντηρηθεί παράλληλα όμως μια υγιής σχέση βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση και σχεδόν ποτέ στα άκρα. Το θεμιτό πλάνο λοιπόν είναι η αίσθηση ανεξαρτησίας, σε βαθμό που δε μας εμποδίζει να συνδεθούμε συναισθηματικά με τους άλλους με ουσιαστικό τρόπο.

Περί αλληλεξάρτησης

Η αλληλοεξάρτηση (ή αλληλεξάρτηση) υποδηλώνει ότι οι σύντροφοι αναγνωρίζουν και εκτιμούν τη σημασία του συναισθηματικού δεσμού που μοιράζονται. Ταυτόχρονα, όμως καταφέρνουν να διατηρήσουν μια σταθερή αίσθηση του εαυτού τους μέσα στη δυναμική της σχέσης.

Όταν ένα άτομο αλληλοεξαρτάται, σημαίνει πως έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει την αξία της ευαλωτότητας, καθώς μπορεί να στραφεί στον σύντροφό του με ουσιαστικούς τρόπους για να δημιουργήσει συναισθηματική οικειότητα ή και για να νιώσει συναισθηματική ασφάλεια. Εκτιμά επίσης την αίσθηση εαυτού και μοναδικότητας, επιτρέποντας έτσι ο καθένας να είναι ο εαυτός του χωρίς συμβιβασμό ή αλλαγές στο σύστημα αξιών του.

Αλληλεξάρτηση, όχι συνεξάρτηση

Η διαφορά σε αυτές τις δύο έννοιες κείτεται στα χαρακτηριστικά ενός συνεξαρτώμενου. Ένα άτομο που είναι συνεξαρτώμενο τείνει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους άλλους για την αίσθηση του εαυτού και της ψυχικής ευημερίας του.

Η ικανότητα αναγνώρισης των ορίων περί του πού ξεκινά και πού τελειώνει ο σύντροφός του, δεν υπάρχει.

Υπάρχει μια έντονη αίσθηση ευθύνης να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του άλλου, χωρίς απαραίτητα να καλύπτονται οι δικές του. Αν όμως τελικά καλύπτονται οι ανάγκες του άλλου ατόμου, ακόμη και αν είναι δυσάρεστες η επιπτώσεις για το άτομο που τις καλύπτει, αισθάνεται εντάξει για το ποιος είναι.

Τα χαρακτηριστικά μιας συνεξαρτώμενης σχέσης περιλαμβάνουν:
  • Συμπεριφορές που κάνουν το συνεξαρτώμενο άτομο αρεστό στους ανθρώπους
  • Κακή ικανότητα αναγνώρισης ορίων
  • Χειρισμός
  • Αντιδραστικότητα
  • Ελεγχόμενες συμπεριφορές
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση του ενός ή και των δύο συντρόφων
  • Ανθυγιεινή, αναποτελεσματική επικοινωνία
  • Δυσκολία με τη συναισθηματική οικειότητα
  • Κατηγόριες ο ένας προς τον άλλον
  • Έλλειψη προσωπικών ενδιαφερόντων ή στόχων εκτός σχέσης
Το άτομο που συνεξαρτάται έχει χάσει τη βασική του αίσθηση του εαυτού του και η σκέψη και η συμπεριφορά του να περιστρέφεται γύρω από κάποιον ή κάτι εξωτερικό.

Αυτό ισχύει τόσο για ανθρώπους, όσο και ουσιών ή δραστηριοτήτων, όπως ο τζόγος. Οι συνεξαρτώμενες σχέσεις δεν είναι υγιείς από κανένα από τα δύο μέρη. Δεν παρέχεται η δυνατότητα για τον σύντροφο να αναπτυχθεί, να είναι αυτόνομος και τελικά να είναι ο εαυτός του.

Αυτές οι ανθυγιεινές σχέσεις περιλαμβάνουν τον έναν ή και τους δύο συντρόφους να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον άλλο και στη σχέση για την αίσθηση του εαυτού τους, τα αισθήματα αξίας και τη συνολική συναισθηματική ευημερία.

Μάλιστα, υπάρχουν αισθήματα ενοχής και ντροπής στον έναν ή και τους δύο συντρόφους όταν η σχέση δεν πηγαίνει καλά. Εδώ να σημειωθεί ότι οι συνεξαρτητικές σχέσεις, παρόλο που δε θεωρούνται υγιείς, πρόκειται για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο.

Η διαφορά τους – Τι κάνει την αλληλεξάρτηση υγιεινή;

Η αλληλεξάρτηση περιλαμβάνει μια ισορροπία του εαυτού και των άλλων μέσα στη σχέση. Οι δύο σύντροφοι θέλουν και εργάζονται για το καλό της σχέσης, καλύπτει ο ένας τις συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες του άλλου με κατάλληλους και ουσιαστικούς τρόπους. Δεν απαιτούν ο ένας από τον άλλον και δεν αναζητούν την ανθρώπινη αξία τους από τον σύντροφό τους.

Ο καθένας τους έχει τον χώρο να διατηρήσει την αίσθηση του εαυτού του, αλλά και να κινηθεί ο ένας προς τον άλλον σε στιγμές ανάγκης. Τέλος, υπάρχει η αίσθηση ελευθερίας επιλογών αυτόνομα, χωρίς φόβο ότι η σχέση θα επηρεαστεί αρνητικά.

Τα χαρακτηριστικά μιας αλληλοεξαρτώμενης σχέσης περιλαμβάνουν:
  • Ενεργητική ακρόαση
  • Υγιή όρια
  • Χρόνος για προσωπικά ενδιαφέροντα
  • Ανάληψη προσωπικής ευθύνης για συμπεριφορές
  • Σαφής επικοινωνία
  • Δημιουργώντας ασφάλεια ο ένας για τον άλλον ώστε να είναι ασφαλώς- ευάλωτοι
  • Ανοιχτοί και προσιτοί μεταξύ τους
  • Αλληλεπίδραση και ανταπόκριση ο ένας προς τον άλλο
  • Υγιής αυτοεκτίμηση
Η αίσθηση αγάπης και εκτίμησης προκαλεί το περιθώριο η σχέση να γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο και ένα μέρος όπου το ζευγάρι μπορεί να είναι αλληλεξάρτητο. Γίνεται κατανοητό ότι δεν είναι μόνοι στη σχέση, είναι ασφαλείς και μπορούν να φροντιστούν από τον σύντροφό τους αν χρειαστούν.

Πώς οικοδομούνται αυτές οι σχέσεις;

Είναι σημαντικό αρχικά να εστιάσει κάποιος στην προσωπική του ταυτότητα, δηλαδή το ποιος είναι. Πολλές φορές μια σχέση αποτελεί για κάποιους απλά μια αποφυγή της μοναξιάς, όπου παραλείπονται οι σκέψεις για το ποιοι είναι, ποιοι είναι οι δικοί τους στόχοι για αυτή τη σχέση και πώς θα τους πετύχουν. Όταν αφιερώνουμε χρόνο για τέτοιους προβληματισμούς και εισερχόμαστε πλέον σε μια νέα σχέση, λειτουργούμε με επίγνωση εαυτού. Η επίγνωση αυτή είναι απαραίτητο στοιχείο για μια σχέση αλληλεξάρτησης.

Τρόποι να διατηρήσετε την αίσθηση εαυτού, ενώ παράλληλα διατηρείτε μια υγιή σχέση αλληλεξάρτησης:
  • Αναζητήστε το τι σας αρέσει και τι έχει σημασία για εσάς
  • Περάστε χρόνο με φίλους και οικογένεια
  • Μη φοβάστε να ζητήσετε αυτό που θέλετε
  • Να αναγνωρίζετε και να στηρίζετε τις αξίες σας
  • Συνεχίστε να επιδιώκετε τους προσωπικούς σας στόχους
  • Μην φοβάστε να πείτε όχι
  • Αφιερώστε χρόνο για χόμπι και ενδιαφέροντα
  • Μην κρατάτε τον εαυτό σας ‘μικρό’ ή κρυφό για να ευχαριστήσετε τους άλλους
Αν λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω και επιτρέψετε και στον σύντροφό σας να κάνει τα ίδια για εσάς, είναι το κλειδί της αλληλεξαρτητικής σχέσης. Με αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσεται έναν υγιή χώρο για προσωπική εξέλιξη αλλά και την εξέλιξη της ίδιας της σχέσης.

Είναι καλό να είσαι εκκεντρικός

Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, ο εκκεντρικός είναι: “άτομο με αντισυμβατικές και ελαφρώς παράξενες απόψεις ή συμπεριφορά”. Αντισυμβατικός, εντάξει. Αλλά παράξενες απόψεις ή συμπεριφορά; Αυτό δεν ακούγεται καλό. Έτσι έψαξα τον ορισμό του “παράξενου” και τον βρήκα πολύ πιο ανακουφιστικό: “Αποκλίνει από το συνηθισμένο, το συνηθισμένο ή το αναμενόμενο”. Απομακρύνεσαι από το συνηθισμένο – είμαι εντάξει με αυτό. Και να γιατί.

Ποιος θέλει να είναι συμβατικός;

Θα ξεχωρίσετε και θα σας προσέξουν αν είστε αυθεντικοί, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να συμμορφωθείτε με τα κοινωνικά πρότυπα και τις προσδοκίες. Είστε επίσης απαλλαγμένοι από τους φόβους και τα άγχη που συνοδεύουν την ανησυχία για τις αντιλήψεις των άλλων για εσάς. Ενώ μερικοί άνθρωποι φαίνεται να γεννιούνται με εκκεντρικές δονήσεις, άλλοι το αποκτούν με την ηλικία. Όπως είπε κάποτε ο μέντοράς μου Louis Ormont, ο “πατέρας της αμερικανικής ομαδικής θεραπείας”, “Το να γερνάς καλά σημαίνει να γίνεσαι περισσότερο ο εαυτός σου και να σε απασχολούν λιγότερο οι απόψεις των άλλων”.

Με άλλα λόγια, η καλή γήρανση φέρνει μεγαλύτερη συναισθηματική και ψυχολογική ελευθερία. Είναι λιγότερο πιθανό να κρίνετε τους άλλους και πιο πιθανό να προσεγγίσετε τη ζωή με την ανοιχτότητα, την περιέργεια και την ενέργεια της νεότητας.

3 σημάδια ότι είστε εκκεντρικός

Είτε ξέρετε ότι είστε εκκεντρικοί είτε το σκέφτεστε διαβάζοντας αυτή τη δημοσίευση, εδώ είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στο δρόμο προς την εκκεντρικότητα:
  1. Δεν σας ενδιαφέρει να ακολουθήσετε το πλήθος. Οι τελευταίες μόδες, οι μουσικές τάσεις ή οι νόρμες της ψυχαγωγίας δεν σας ενδιαφέρουν. Ακολουθείτε τα πάθη σας, αδιαφορώντας για την πίεση των συνομηλίκων.
  2. Δεν φοβάστε να ξεχωρίσετε. Το να είσαι ο εαυτός σου είναι διασκεδαστικό γιατί δεν σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι. Περπατάτε στον κόσμο ανεμπόδιστοι και ανεξάρτητοι.
  3. Προσελκύεις τους μισητούς. Λυπηρό αλλά αληθινό. Μερικοί άνθρωποι περιφρονούν τους εκκεντρικούς. Κατά βάθος, μπορεί να νιώθουν ότι απειλούνται από κάποιον που αμφισβητεί τις απόψεις τους και αδιαφορεί για τους κοινωνικούς κανόνες. Αντί να ψάξουν στην καρδιά τους για την πραγματική αιτία του μίσους τους, προτιμούν να σας στοχοποιήσουν και να σας κατηγορήσουν.
3 λόγοι για τους οποίους είναι καλό να είσαι εκκεντρικός

Καθώς ο αληθινός σας εαυτός δυναμώνει και ακολουθείτε το δικό σας μοναδικό μονοπάτι στη ζωή, σκεφτείτε αυτά τα τρία σημαντικά οφέλη του να είσαι εκκεντρικός:
  1. Λιγότερο κοινωνικό άγχος. Όσο λιγότερο ασχολείστε με τα κοινωνικά πρότυπα, τόσο λιγότερο αγχώνεστε για το αν θα σας κρίνουν ή θα σας απορρίψουν.
  2. Υψηλότερα επίπεδα άνεσης. Νιώθετε άνετα στο πετσί σας, χωρίς να ανησυχείτε για τις αντιλήψεις ή την κριτική των άλλων.
  3. Πρωτότυπος στοχαστής. Η ιστορία είναι γεμάτη από εκκεντρικούς ανθρώπους που υπήρξαν εξαιρετικοί ηγέτες, εφευρέτες και καλλιτέχνες. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν απαίτηση.
Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος θα σας αποκαλέσει εκκεντρικό, φροντίστε να τον ευχαριστήσετε.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται τέλειους γονείς, αλλά πάνω απ’ όλα ήρεμους

Καθημερινά λέμε στα παιδιά μας πως πρέπει να αποδέχονται τα συναισθήματά τους. Και πολύ καλά κάνουμε.

Όλα ξεκινούν από το σπίτι – Stop Bullying

Αυτό που δεν είναι αποδεκτό, είναι η κακή συμπεριφορά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις εξαντλημένους γονείς. Μπορούμε να είμαστε ανυπόμονοι και εκνευρισμένοι όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται, γιατί θέλουμε να ησυχάσουμε, θέλουμε να τελειώσουμε τις δουλειές του σπιτιού, να στείλουμε κάποια mails, να κοιτάξουμε το ταβάνι ή την τηλεόραση, ώστε να κατεβάσουμε τον γενικό για λίγο μέχρι την επόμενη μέρα.

Και πολλές φορές θυμώνουμε που δεν μπορούμε να το κάνουμε. Πόσο ανθρώπινο και κατανοητό! Δεν είμαστε τέλειοι στο κάτω- κάτω. Και αυτά τα συναισθήματα είναι τόσο φυσιολογικά. Και οφείλουμε να τα αγκαλιάσουμε. Οφείλουμε παράλληλα να τα αποδεχτούμε, να τα δικαιολογήσουμε και να δουλέψουμε πάνω σε αυτά.

Δεν είναι καλό για τα παιδιά μας, να ξεσπάμε πάνω τους επειδή είμαστε κουρασμένοι. Και αν το κάνουμε, οφείλουμε να τους ζητήσουμε συγγνώμη και να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει.

Ένα είναι το σίγουρο, ότι τα παιδιά δεν θέλουν τους τέλειους γονείς, που να είναι πάντα διαθέσιμοι να εκπληρώσουν κάθε επιθυμία τους και να τα κάνουν διαρκώς χαρούμενα. Θέλουν ήρεμους γονείς, που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις ισορροπημένα, που ζητούν το χρόνο τους όταν δεν είναι καλά για να αντεπεξέλθουν καλύτερα, που ξέρουν τα συναισθήματά τους.

Και επειδή τα μωρά δεν είναι σε θέση να σας δώσουν χρόνο, γιατί δεν καταλαβαίνουν, και οι ανάγκες τους είναι επιτακτικές, μην ξεσπάσετε πάνω τους. Κάπου υπάρχει η λογική στις διάφορες καταστάσεις και πρέπει να τη βρείτε. Δώστε στα παιδιά την υπομονή σας και να σκέφτεστε ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα.

Έρμαν Έσσε: Οι άνθρωποι ενώνονται γιατί ο ένας νιώθει φόβο μπροστά στον άλλο

Η κοινότητα είπε ο Ντέμιαν, είναι κάτι ωραίο. Αλλά αυτές οι κοινότητες, που κάθε τόσο ανθίζουν, είναι ψεύτικες. Μια νέα και αληθινή κοινότητα θα προέλθει από την αμοιβαία συνεννόηση των ατόμων, και μόνο αυτή θα ξαναπλάσει τον κόσμο.

Αυτό που σήμερα περνά για κοινότητα, δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά αγέλη. Οι άνθρωποι ενώνονται γιατί ο ένας νιώθει φόβο μπροστά στον άλλο. Τα αφεντικά για τον εαυτό τους, οι εργάτες το ίδιο, οι μορφωμένοι το ίδιο!

Και γιατί φοβούνται;

Έχει κανείς φόβο, αν δε συμφωνεί με τον εαυτό του.

Φοβούνται λοιπόν, γιατί δεν έχουν γνωρίσει τον εαυτό τους.

Συγκεντρώνονται όλοι μαζί, γιατί τους τρομάζει το άγνωστο που έχουν μέσα τους!

Νιώθουν όλοι πως οι παλιοί νόμοι δεν ισχύουν πια- ζουν με τα παλιά ήθη, αλλά ούτε οι θρησκείες ούτε η ηθική μπορούν να τους χρησιμέψουν.

Περισσότερο από εκατό χρόνια η Ευρώπη σπουδάζει και χτίζει εργοστάσια!

Ξέρουν καλά πόσα γραμμάρια μπαρούτι χρειάζεται για να σκοτώσουν έναν άνθρωπο, αλλά δεν ξέρουν πώς να προσευχηθούν και πώς να περάσουν μια πραγματικά, ευχάριστη ώρα.

Πήγαινε να δεις σε μια ταβέρνα πώς διασκεδάζουν οι φοιτητές. Ή σε μια συγκέντρωση πλουσίων, όπου διασκεδάζουν! Παντού απελπισία!

Αγαπητέ Σίνκλερ, από όλ’ αυτά δεν μπορεί να βγει τίποτε το καθαρό. Οι άνθρωποι αυτοί, που ενώνονται μεταξύ τους από φόβο, είναι γεμάτοι άγχος και κακία, κανείς δεν εμπιστεύεται τον άλλο. Γαντζώνονται από ιδεώδη που δεν υφίστανται πια, και λιθοβολούν οποιονδήποτε επιχειρεί να προσφέρει ένα καινούριο ιδεώδες.

Χαρούμενος μέσα στην ψυχρή νύχτα γύριζα σπίτι. Εδώ κι εκεί στους δρόμους της πόλης περιφέρονταν φοιτητές μεθυσμένοι, τρικλίζοντας και κάνοντας θόρυβο. Πολλές φορές αισθάνθηκα την αντίθεση ανάμεσα στον κωμικό τρόπο της χαρούμενης ζωής τους και της δικής μου μοναξιάς. Συχνά ένιωθα στέρηση κι άλλοτε διάθεση ειρωνείας.

Αλλά ποτέ δεν ένιωσα, όπως σήμερα, με γαλήνη και απόλυτη σιγουριά, πόσο ξένος και αταίριαστος ήταν αυτός ο κόσμος για μένα.

Θυμόμουν μερικούς υπαλλήλους της πατρίδας μου, ηλικιωμένους, αξιοσέβαστους κυρίους, που νοσταλγούσαν τα φοιτητικά τους χρόνια με τις ελευθερίες και τις ασωτείες, σα να’ταν ο παράδεισος της ευτυχίας, όπως ακριβώς ποιητές και ρομαντικοί υμνούν τα παιδικά τους χρόνια.

Παντού τα ίδια! Παντού γύρευαν την “ελευθερία” και την “ευτυχία”, από φόβο και έλλειψη ευθύνης- γιατί θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το δρόμο που τους έδειχνε η ευθύνη τους. Μερικά χρόνια λοιπόν γλεντοκοπούν και ασωτεύουν κι έπειτα γίνονται σοβαροί, δημόσια πρόσωπα.

Ναι, όλα ήταν σάπια, σάπια πέρα για πέρα, κι αυτές οι ανοησίες των φοιτητών χίλιες φορές χειρότερες από πολλές άλλες.

Έρμαν Έσσε, Ντέμιαν

Για να μπεις μέσα σε μια ερωτική σχέση πρέπει να υπάρχει μια κάποια ωριμότητα

Δεν είμαι εναντίον του έρωτα, είμαι απολύτως υπέρ του, αλλά για να μπεις μέσα σε μια ερωτική σχέση πρέπει να υπάρχει μια κάποια ωριμότητα, μια κάποια ακεραιότητα. Τότε ο έρωτας είναι πραγματικά όμορφος και σε βοηθάει να ωριμάσεις, αλλιώς γίνεται πολύ σακάτης και σε καταστρέφει εντελώς.

Ο έρωτας καταστρέφει εκατομμύρια ανθρώπους. Στο όνομα του έρωτα καταστρέφονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι στον πόλεμο.

Ποτέ δεν το συνειδητοποιούμε αυτό, επειδή δεν αναφέρεται ποτέ στις εφημερίδες, όμως στο όνομα του έρωτα υπάρχει τόση ασχήμια, τόση ζήλια, θυμός και συνεχείς καυγάδες. Ο πόλεμος δεν είναι τίποτα, συγκρινόμενος με τον έρωτα.

Έτσι όμως πρέπει να είναι αυτό, επειδή οι άνθρωποι που μπαίνουν στον έρωτα, δεν τον αξίζουν. Πριν μπεις μέσα στο ιερό του έρωτα, πρέπει να τον αξίζεις. Αυτή η ποιότητα έρχεται μόνο όταν η φλόγα σου είναι κεντραρισμένη κι εσύ έχεις γίνει σιωπηλός.

Αυτό που εννοώ μ’ αυτό είναι πως όταν είσαι ικανός να είσαι απολύτως μόνος σου κι όταν δεν έχεις καμία ανάγκη να μπεις μέσα στον έρωτα, τότε ο έρωτας είναι όμορφος. Όταν δεν υπάρχει ανάγκη ούτε εμμονή, τότε δεν υπάρχει ούτε εξάρτηση, οπότε όταν μπαίνεις μέσα στον έρωτα, θα είναι ένα μοίρασμα. Θέλεις να μοιραστείς, επειδή έχεις τόσα πολλά και θέλεις να μοιραστείς με κάποιον με τον οποίο αισθάνεσαι συντονισμένος.

Αν όμως μπεις μέσα στον έρωτα για να αναζητήσεις ευτυχία, τότε κάνεις λάθος. Τότε ο έρωτας θα σου δώσει μόνο δυστυχία. Αν μπεις μέσα στον έρωτα για να μοιραστείς ευτυχία, τότε ο έρωτας είναι τρομερά όμορφος, η μεγαλύτερη εμπειρία που υπάρχει.

Μπορείς να δεις τη διαφορά; Αν πηγαίνεις για να βρεις ευτυχία, θα βρεις μόνο δυστυχία, επειδή ήσουν ήδη δυστυχισμένος. Ο δυστυχισμένος άνθρωπος που μπαίνει μέσα στον έρωτα, θα μπει σε ακόμη βαθύτερες δυστυχίες – κι ο άλλος βρίσκεται επίσης στην ίδια δυσάρεστη θέση. Ο άλλος ψάχνει επίσης κάποιον που θα του δώσει ευτυχία. Και οι δύο είναι δυστυχισμένοι και συναντιούνται σε αναζήτηση ευτυχίας. Μπορείς να δεις τον παραλογισμό του πράγματος; Η δυστυχία δεν θα διπλασιαστεί απλώς, θα πολλαπλασιαστεί.

Πρώτα λοιπόν γίνε ευτυχισμένος και ευδαιμονικός, ύστερα μπες μέσα στον έρωτα. Ο έρωτας είναι μια λειτουργία της ευδαιμονίας.

Η ευδαιμονία δεν είναι αποτέλεσμα του έρωτα. Αντίθετα, ο έρωτας είναι αποτέλεσμα της ευδαιμονίας.
Πρώτα λοιπόν γίνε έτοιμος, άξιος και γεμάτος ευδαιμονία κι ύστερα προχώρα.

Συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους σαν να είναι αριθμοί

Η προσέγγισή μας στη ζωή γίνεται σήμερα ολοένα και πιο μηχανική. Ο βασικός στόχος μας είναι να παράγουμε πράγματα και στη διαδικασία αυτής της ειδωλολατρίας των πραγμάτων μεταμορφώνουμε τους εαυτούς μας σε εμπορεύματα. Συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους σαν να ήταν αριθμοί. Το ερώτημα εδώ δεν είναι κατά πόσο τους συμπεριφερόμαστε καλά και αν είναι καλοταϊσμένοι (μπορεί κανείς να συμπεριφέρεται καλά και στα αντικείμενα)- το ερώτημα είναι κατά πόσο οι άνθρωποι είναι πράγματα ή έμβια όντα. Οι άνθρωποι αγαπούν τα μηχανικά μαραφέτια περισσότερο από τα έμβια όντα. Προσεγγίζουμε τους ανθρώπους νοητικά-αφαιρετικά. Ενδιαφερόμαστε για τους ανθρώπους σαν αντικείμενα, τα κοινά τους χαρακτηριστικά, τους στατιστικούς κανόνες της μαζικής συμπεριφοράς, και όχι για τα ζωντανά άτομα.

Όλα αυτά συμβαδίζουν με τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο των γραφειοκρατικών μεθόδων. Σε τεράστια κέντρα παραγωγής, τεράστιες πόλεις, τεράστιες χώρες, οι άνθρωποι διοικούνται σαν να ήταν πράγματα- οι άνθρωποι και οι διοικητές τους μετασχηματίζονται σε πράγματα και υπακούν στους νόμους των πραγμάτων. Όμως ο προορισμός του ανθρώπου δεν είναι ένα πράγμα. Καταστρέφεται αν γίνει πράγμα- και προτού συμβεί αυτό, φτάνει σε απόγνωση και επιθυμεί να σκοτώσει κάθε ζωή.

Σε ένα γραφειοκρατικά οργανωμένο και συγκεντρωτικό βιομηχανισμό, οι προτιμήσεις χειραγωγούνται, ώστε οι άνθρωποι να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο και σε προβλέψιμες και προσοδοφόρες κατευθύνσεις. Η ευφυΐα και ο χαρακτήρας τους κανονικοποιείται από τον συνεχώς αυξανόμενο ρόλο των τεστ που επιλέγουν τους μέτριους και δειλούς σε σύγκριση με τους ευρηματικούς και τολμηρούς. Μάλιστα, ο γραφειοκρατικός-βιομηχανικός πολιτισμός, που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική, έχει δημιουργήσει έναν νέο τύπο ανθρώπου- μπορούμε να τον περιγράψουμε ως τον οργανωτικό άνθρωπο, ως τον αυτόματο άνθρωπο και ως τον homo mechanicus (μηχανικός άνθρωπος). Με αυτό εννοώ έναν άνθρωπο των “συσκευών” (gadget), που έλκεται βαθιά από οτιδήποτε μηχανικό και έχει μια τάση κατά οτιδήποτε ζωντανού. Είναι αλήθεια ότι ο βιολογικός και φυσιολογικός εξοπλισμός του ανθρώπου τον εφοδιάζει με τόσο ισχυρές σεξουαλικές παρορμήσεις, που ακόμη και ο homo mechanicus συνεχίζει να έχει σεξουαλικές επιθυμίες και να αποζητά γυναίκες. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ενδιαφέρον του για τις γυναίκες μειώνεται. Μια γελοιογραφία στην εφημερίδα New Yorker το υπέδειξε αυτό με πολύ κωμικό τρόπο. 

Μια πωλήτρια που προσπαθεί να πουλήσει μια συγκεκριμένη μάρκα αρώματος σε μια νεαρή πελάτισσα το προτείνει λέγοντας: “Μυρίζει σαν καινούριο σπορ αυτοκίνητο”. Πράγματι, κάθε παρατηρητής της ανθρώπινης συμπεριφοράς σήμερα θα επιβεβαιώσει ότι αυτό το σκίτσο είναι κάτι παραπάνω από ένα έξυπνο αστείο. Υπάρχει, όπως φαίνεται, μεγάλος αριθμός αντρών που ενδιαφέρονται περισσότερο για τα σπορ αυτοκίνητα, τις συσκευές τηλεόρασης και ραδιοφώνου, τα διαστημικά ταξίδια και ένα σωρό άλλα μαραφέτια, απ’ ό,τι για τις γυναίκες, την αγάπη, τη φύση, την τροφή- άντρες που διεγείρονται περισσότερο από τη μεταχείριση μη οργανικών, μηχανικών πραγμάτων παρά από τη ζωή. Δεν θα ήταν υπερβολικό ακόμη και να υποθέσουμε ότι ο homo mechanicus περισσότερο γοητεύεται και νιώθει υπερηφάνεια για συσκευές που μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε απόσταση αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων μέσα σε μερικά λεπτά, παρά αισθάνεται φόβο και θλίψη από την πιθανότητα μιας τέτοια μαζικής καταστροφής. 

Ο homo mechanicus συνεχίζει να απολαμβάνει το σεξ και το ποτό. Όμως όλες αυτές τις ηδονές τις αναζητά μέσα στο πλαίσιο αναφοράς του μηχανικού και του άβιου. Περιμένει ότι πρέπει να υπάρχει ένα κουμπί που, αν το πατήσει, θα φέρει ευτυχία, αγάπη, ικανοποίηση. (Πολλοί πηγαίνουν σε ψυχαναλυτή έχοντας την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τους διδάξει πώς να βρουν αυτό το κουμπί.) Κοιτάζει τις γυναίκες όπως θα κοίταζε κανείς ένα αυτοκίνητο: ξέρει ποια είναι τα σωστά κουμπιά που πρέπει να πατήσει, απολαμβάνει τη δύναμη που έχει να την κάνει να “τρέξει” και παραμένει ένας ψυχρός παρατηρητής. Τον homo mechanicus τον ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερο η μεταχείριση των μηχανών παρά η συμμετοχή και η αντίδραση στη ζωή. Έτσι, γίνεται αδιάφορος απέναντι στη ζωή.

Σκεφτείτε τον ρόλο που παίζει ο σκοτωμός στις διασκεδάσεις μας. Ο κινηματογράφος, τα κόμικς, οι εφημερίδες είναι τόσο συναρπαστικά, επειδή είναι γεμάτα με αναφορές καταστροφής, σαδισμό και βαρβαρότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μια ανιαρή αλλά άνετη ζωή- και τίποτα δεν τους συναρπάζει περισσότερο από το να παρακολουθούν ή να διαβάζουν για σκοτωμούς, είτε πρόκειται για έναν φόνο είτε για ένα μοιραίο ατύχημα σε έναν αυτοκινητιστικό αγώνα. Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη για το πόσο βαθύ έχει γίνει ήδη αυτό το πάθος για τον θάνατο; Ή σκεφτείτε εκφράσεις όπως “μέχρι θανάτου” ή “πεθαίνω να” κάνω αυτό ή εκείνο ή την έκφραση “με σκοτώνει”. Σκεφτείτε την αδιαφορία για τη ζωή που εκδηλώνεται στα ποσοστά των τροχαίων ατυχημάτων.

Εν συντομία, η διανοητικοποίηση, η ποσοτικοποίηση, η αφαιρετικοποίηση, η γραφειοκρατικοποίηση και η πραγματικοποίηση – οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικά της σύγχρονης βιομηχανικής κοινωνίας- όταν εφαρμόζονται στους ανθρώπους, αντί στα πράγματα, δεν αποτελούν τις αρχές της ζωής αλλά της μηχανικής. Οι άνθρωποι που ζουν σε ένα τέτοιο σύστημα αναπτύσσουν αδιαφορία προς τη ζωή ή ακόμη και έλξη προς τον θάνατο. Οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται. Περνούν τις εξάψεις των συγκινήσεων για τις χαρές της ζωής και ζουν με την ψευδαίσθηση ότι είναι ζωντανοί όταν έχουν πολλά πράγματα στην κυριότητά τους ή προς χρήση. Η έλλειψη διαμαρτυρίας κατά του πυρηνικού πολέμου, οι συζητήσεις των “ατομολόγων” μας για το ισοζύγιο της ολοκληρωτικής ή σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής δείχνει πόσο βαθιά έχουμε προχωρήσει ήδη στην “κοιλάδα της σκιάς του θανάτου”.

Όλες οι ευτυχίες μας ξεκινούν από ένα όνειρο

Νομίζω πως όλες οι πράξεις μας που έχουν συνοχή, ξεκινούν με ένα όνειρο, αυτό που κοινώς ονομάζουμε φαντασίωση και που εκφράζεται ως εξής:

«Τι ωραία που θα ήταν…»

«Θα ήταν απίστευτο να…»

«Θα ήταν υπέροχο αν…»

Αν γίνουμε κυρίαρχοι αυτής της φαντασίωσης και την προβάρουμε σαν να ήταν ρούχο, η φαντασίωση μετατρέπεται σε ψευδαίσθηση:
«Πόσο θα μου άρεσε…»

«Θα τρελαινόμουν να…»

«Θα ήταν τέλεια αν μια μέρα μπορούσα…»

Αν αφήσω αυτήν την ψευδαίσθηση να φωλιάσει μέσα μου και να γιγαντωθεί, μια μέρα η ψευδαίσθηση θα γίνει επιθυμία:

«Θα ήθελα να…»

«Αυτό που περισσότερο θέλω…»

«Πραγματικά θέλω…»

Σε αυτό το σημείο, ίσως να είμαι ικανός να φανταστώ τον εαυτό μου να ολοκληρώνει αυτήν την επιθυμία κάνοντάς την πραγματικότητα. Εκείνη τη στιγμή, η επιθυμία μετατρέπεται σε σχέδιο:
«Θα το κάνω…»

«Κάποια στιγμή…»

«Σύντομα εγώ…»

Από εδώ και πέρα μου μένει μόνο να καταστρώσω το σχέδιο, την τακτική ή την στρατηγική που θα μου επιτρέψει να γίνω ένας φανταστικός μάγος που θα υλοποιήσει την πραγμάτωση του ονείρου μου.

Πρόσεξε: μέχρι στιγμής δεν έχω κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι μου. Όλες μου οι πράξεις είναι εσωτερικές και, ωστόσο, πόσα πράγματα έχουν συμβεί μέσα μου από τότε που απλά φαντασίωνα.

Θα μου πεις πως αυτό δεν αρκεί. Πράγματι, πολλές φορές δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να φέρουμε εις πέρας τα σχέδια και να διορθώσουμε τα λάθη.

Χρειάζεται να φορέσουμε μαγιό, να πάρουμε τη σανίδα των σχεδίων μας, να ριχτούμε στη ζωή και να περιμένουμε με προσήλωση το κύμα της πραγματικότητας για να ανέβουμε πάνω του. και να σερφάρουμε μέχρι τη μαγική παραλία της ικανοποίησης.

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον Ένατο Πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα

Πιθανή ύπαρξη ενός πλανήτη σε μέγεθος σαν την Γη, στη Ζώνη Κάιπερ (Kuiper Belt) του Ηλιακού Συστήματος, δείχνουν τα στοιχεία που ανακάλυψαν αστροφυσικοί στην Ιαπωνία.

Σε σχετικό επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Astronomical Journal οι Πατρίκ Σοφία Λικάβκα και Τακάσι Ίτο, του Πανεπιστημίου Κιντάι και του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας, περιγράφουν ιδιότητες/ χαρακτηριστικά της Ζώνης Κάιπερ που θεωρούν ότι συνάδουν με την παρουσία ενός πλανήτη ο οποίος δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από τη Γη.

«Οι τροχιές των αντικειμένων πέρα από τον Ποσειδώνα (ΤΝΟ- trans-Neptunian objects) μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός πλανήτη που δεν έχει ανακαλυφθεί στο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα…διαπιστώσαμε πως ένας πλανήτης σαν τη Γη, σε μακρινή και κεκλιμένη τροχιά μπορεί να εξηγήσει… θεμελιώδεις ιδιότητες της μακρινής ζώνης Κάιπερ: Έναν σημαντικό πληθυσμό ΤΝΟ με τροχιές πέρα από τη βαρυτική επιρροή του Ποσειδώνα…και την ύπαρξη κάποιων ακραίων αντικειμένων με παράξενες τροχιές…προβλέπουμε την ύπαρξη ενός πλανήτη σαν τη Γη και διαφόρων ΤΝΟ σε παράξενες τροχιές στο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα, που μπορούν να λειτουργήσουν ως παρατηρησιακά ελεγχόμενες “υπογραφές” των διαταραχών του υποτιθέμενου πλανήτη» γράφουν σχετικά οι ερευνητές.

Δεν είναι λίγες οι έρευνες μέσα στην τελευταία δεκαετία που υποστηρίζουν θεωρίες ως προς την πιθανή ύπαρξη ενός πλανήτη στις εσχατιές του Ηλιακού Συστήματος- πολλοί τον αποκαλούν, σε θεωρητική βάση, Ένατο Πλανήτη.

Ωστόσο επί της προκειμένης, οι ερευνητές εκτιμούν πως μπορεί να υπάρχει ένας πλανήτης πολύ πιο κοντά: Στη Ζώνη Κάιπερ, ένα ημικυκλικό δίσκο που αποτελείται από αντικείμενα στο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα, που αρχίζει λίγο μετά την τροχιά του Ποσειδώνα. Όπως και οι πλανήτες, το υλικό της Ζώνης Κάιπερ κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει ότι τα αντικείμενα του δίσκου είναι αστεροειδείς, διαστημικοί βράχοι, κομήτες και άλλα μικρά κομμάτια υλικού, κυρίως από πάγο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποια από τα αντικείμενα της Ζώνης Κάιπερ συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που δείχνει ότι ίσως υπάρχει ανάμεσά τους ένας πλανήτης, σε απόσταση μέχρι και περίπου 500 AU (Αστρονομικές Μονάδες- μια Αστρονομική Μονάδα αντιστοιχεί σε 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα, και παλαιότερα οριζόταν ως η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο). Συγκριτικά, ο Ποσειδώνας είναι περίπου 30 AU από τον Ήλιο.

Μελετώντας ΤΝΟ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποια είχαν περίεργες τροχιές, κάτι που δείχνει ότι επηρεάζονται από τη βαρυτική έλξη ενός αντικειμένου μεγαλύτερου από ένα τυπικό ΤΝΟ. Επίσης, βρήκαν μεγάλο αριθμό αντικειμένων μεγάλης κλίσης- και χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστές για να εξηγήσουν τις συμπεριφορές αυτές.

Οι προσομοιώσεις έδειξαν πως η πιο πιθανή εξήγηση ήταν αυτή ενός πλανήτη στη Ζώνη Κάιπερ, ο οποίος, αν υπάρχει, θα έχει μάζα 1,5 με 3 φορές αυτή της Γης και τροχιά που θα τον φέρνει σε απόσταση 250-500 AU από τον Ήλιο.

Όσον αφορά στο πώς θα μπορούσε ένας τέτοιος πλανήτης να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμα, σημειώνεται πως, αν και πολλοί έχουν την εντύπωση πως το Ηλιακό Σύστημα μας είναι «γνωστό», οι παρυφές του είναι μια πολύ μακρινή και «θολή» περιοχή, πολύ μακριά από το φως του Ήλιου- οπότε ακόμα και ένα αντικείμενο μεγάλο σαν ένας πλανήτης θα μπορούσε να διαφεύγει της προσοχής μας. Σημειώνεται πως το πιο μακρινό μεμονωμένο αντικείμενο που ήμασταν σε θέση να βρούμε στον Ηλιακό Σύστημα ήταν σε απόσταση 132 AU όταν ανακαλύφθηκε- ενώ ο Πλούτωνας, για παράδειγμα, είναι «μόλις» στις 40 AU από τον Ήλιο. Πέρα από τον Ποσειδώνα υπάρχουν πολλοί παγωμένοι βράχοι και πλανήτες- νάνοι (η Ζώνη Κάιπερ), και τα τελευταία χρόνια, με πιο ευαίσθητα τηλεσκόπια και εκτενέστερες έρευνες, ήταν δυνατός ο εντοπισμός πολλών ΤΝΟ, κάτι που επιτρέπει στους επιστήμονες να διαπιστώνουν μοτίβα στις συμπεριφορές τους.

Η Αβεβαιότητα της Επιστήμης

Oι επιστήμονες είναι συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουν την αμφιβολία και την αβεβαιότητα. Αβέβαιη είναι όλη η επιστημονική γνώση. Και αυτή η εμπειρία της αμφιβολίας και της αβεβαιότητας αποδεικνύεται πολύτιμη. Πιστεύω πως έχει τεράστια αξία, και βέβαια εκτείνεται και πέρα από την επιστήμη.

Για να λύσεις οποιοδήποτε πρόβλημα παραμένει άλυτο, πρέπει να αφήσεις μισάνοιχτη την πόρτα προς το άγνωστο. Πρέπει να αποδεχτείς την πιθανότητα να μην έχεις συλλάβει το ζήτημα με απόλυτη ακρίβεια. Αλλιώς, αν έχεις διαμορφώσει ήδη μια γνώμη, ενδέχεται να μην το λύσεις ποτέ.

Όταν ο επιστήμονας σου λέει ότι δεν ξέρει την απάντηση, δεν σημαίνει πως είναι αδαής. Όταν σου λέει ότι διαισθάνεται προς τα πού πηγαίνει το πράγμα, σημαίνει πως είναι αβέβαιος για την έκβασή του. Αλλά και όταν δείχνει σίγουρος και σου λέει «Έτσι θα γίνει, βάζω στοίχημα.», διατηρεί ακόμη αμφιβολίες. Και είναι τρομερά σημαντικό, για να υπάρχει πρόοδος, να παραδεχόμαστε αυτή την άγνοια και την αμφιβολία. Επειδή έχουμε τις αμφιβολίες μας, κοιτάζουμε προς νέες κατευθύνσεις για νέες ιδέες. Ο ρυθμός ανάπτυξης της επιστήμης δεν εκφράζεται μόνο από το ρυθμό με τον οποίο προβαίνουμε σε παρατηρήσεις, αλλά —και αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό— από το ρυθμό με τον οποίο δημιουργούμε νέα πράγματα για να τα υποβάλουμε σε έλεγχο.

Αν δεν μπορούσαμε ή δεν θέλαμε να ερευνήσουμε προς μια νέα κατεύθυνση, αν δεν είχαμε αμφιβολίες ή δεν αναγνωρίζαμε την άγνοιά μας, δεν θα μας γεννιόντουσαν νέες ιδέες. Δεν θα υπήρχε τίποτε που ν’ αξίζει τον κόπο να ελέγξουμε, επειδή θα γνωρίζαμε ήδη τι ισχύει. Άρα, λοιπόν, αυτό που ονομάζουμε επιστημονική γνώση σήμερα είναι ένα σύνολο προτάσεων με κυμαινόμενη βεβαιότητα. Μερικές είναι ιδιαιτέρως αβέβαιες, ορισμένες είναι σχεδόν βέβαιες, καμία πάντως δεν είναι απολύτως βέβαιη. Οι επιστήμονες είναι συνηθισμένοι σε αυτό. Ξέρουμε ότι είναι συνεπές να μπορούμε να ζούμε χωρίς να γνωρίζουμε. Μερικοί λένε: «Πώς μπορείς να ζεις χωρίς να ξέρεις;» Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοούν. Εγώ ζω πάντοτε χωρίς να γνωρίζω. Αλλά αυτό είναι εύκολο. Εκείνο που θέλω να μάθω είναι πώς θα μάθω αυτά που θέλω.

Η ελευθερία να αμφιβάλλουμε αποτελεί σημαντικότατο ζήτημα στην επιστήμη, αλλά και σε άλλους τομείς, πιστεύω. Γεννήθηκε μέσα από έναν αγώνα: τον αγώνα να αποκτήσουμε το δικαίωμα να αμφιβάλλουμε, να μην είμαστε βέβαιοι. Και δεν πρέπει να λησμονούμε τη σπουδαιότητα αυτού του αγώνα- αλλιώς θα κινδυνέψουμε να χάσουμε το δικαίωμα στην αμφιβολία. Αισθάνομαι ευθύνη ως επιστήμονας που γνωρίζει τη μεγάλη αξία μιας επαρκούς φιλοσοφίας της άγνοιας, η οποία καθιστά δυνατή την πρόοδο που είναι καρπός της ελευθερίας της σκέψης.

Αισθάνομαι υποχρεωμένος να διακηρύξω την αξία αυτής της ελευθερίας και να διδάξω ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την αμφιβολία, αλλά να την καλωσορίζουμε, διότι αποτελεί σπουδαία δυνατότητα. Αν ξέρεις ότι δεν είσαι σίγουρος, έχεις την ευκαιρία να βελτιώσεις την κατάσταση. Θέλω, λοιπόν, να απαιτήσω αυτή την ελευθερία για τις μελλοντικές γενιές.

Η αμφιβολία σαφώς αποτελεί αξία για την επιστήμη. Το κατά πόσον αποτελεί αξία και σε άλλους τομείς είναι ένα ανοιχτό ερώτημα και ένα αβέβαιο ζήτημα.

Είναι σημαντικό να αμφιβάλλουμε- η αμφιβολία δεν είναι κάτι που πρέπει να το φοβόμαστε, αλλά κάτι αξιέραστο.

Αριστοτέλης: «Αθηναίων Πολιτεία». Μηδικοί πόλεμοι. Άρειος Πάγος. Θεμιστοκλής και Αριστείδης

Τότε μεν λοιπόν μέχρι του σημείου τούτου ανεπτύχθη η πολιτεία παραλλήλως προς το δημοκρατικόν πολίτευμα ολίγον κατ’ ολίγον προοδεύουσα. Μετά δε τους Μηδικούς πολέμους απέκτησεν εκ νέου δύναμιν η βουλή του Αρείου Πάγου και εκυβέρνα την πόλιν, μη λαβούσα την εξουσίαν με καμμίαν επίσημον απόφασιν, αλλά διότι (η βουλή αυτή) εστάθη αιτία της περί την Σαλαμίνα ναυμαχίαν. Διότι ενώ οι στρατηγοί ηυρέθησαν εις απορίαν διά τα πράγματα κ’ έβγαλαν κήρυγμα να φροντίση καθένας διά την σωτηρίαν του, η βουλή του Αρείου Πάγου επρομήθευσε και εμοίρασεν εις έκαστον — — οκτώ δραχμάς και επεβίβασεν αυτούς εις τα πλοία· δι’ αυτήν λοιπόν την αιτίαν υπετάσσοντο εις την εξουσίαν της και εκυβερνώντο οι Αθηναίοι καλώς επίσης και κατά την εποχήν αυτήν. Διότι συνέβη εις αυτούς, εις το χρονικόν εκείνο διάστημα, και να αναπτύξουν τας πολεμικάς αυτών δυνάμεις και ν’ αποκτήσουν αγαθήν υπόληψιν μεταξύ των Ελλήνων και να λάβουν την ηγεμονίαν της θαλάσσης παρά την θέλησιν των Λακεδαιμονίων.

Ήσαν δε προϊστάμενοι (αρχηγοί) του δήμου κατά τους καιρούς αυτούς ο Αριστείδης ο υιός του Λυσιμάχου και ο Θεμιστοκλής ο υιός του Νεοκλέους, ούτος μεν εξησκημένος εις τα πολεμικά, εκείνος δε ικανός εις τα πολιτικά πράγματα και υπέροχος των συγχρόνων του εις την δικαιοσύνην· δι’ ό και μετεχειρίζοντο τον μεν ως στρατηγόν, τον δε ως σύμβουλον. Και την μεν ανοικοδόμησιν των τειχών από κοινού οι δύο έφεραν εις πέρας, αν και ευρισκόμενοι εις διάστασιν μεταξύ τους, ως προς δε την απομάκρυνσιν των Ιώνων από της συμμαχίας των Λακεδαιμονίων ο Αριστείδης υπήρξεν ο προτρέψας εις αυτήν, επιληφθείς της ευκαιρίας καθ’ ήν οι Λάκωνες είχον υποστή μείωσιν της υπολήψεώς των εξ αιτίας του Παυσανίου. Διά τούτο δε και αυτός (ο Αριστείδης) ήτον ο επιβαλών τους πρώτους φόρους εις τας πόλεις κατά το τρίτον έτος μετά την εν Σαλαμίνι ναυμαχίαν επί της αρχοντίας του Τιμοσθένους, και αυτός διεξήγαγε τα της ορκήσεως των Ιώνων, σύμφωνα με την οποίαν ωρίζετο να έχουν τους αυτούς (με τους Αθηναίους) εχθρούς και φίλους, εις πίστωσιν των οποίων και τους πυρακτωμένους στρογγυλούς λίθους έρριψαν ομού εις την θάλασσαν.[1]

Μετά δε ταύτα, καθ’ όσον ήδη ελάμβανε πεποίθησιν εις τας δυνάμεις της η πόλις και χρήματα πολλά είχαν συναθροισθή, συνεβούλευεν (ο Αριστείδης) ν’ αναλάβωσιν αυτοβούλως την ηγεμονίαν και καταβαίνοντες εκ των αγρών να κατοικούν εις την πόλιν διότι τα της συντηρήσεως θα υπήρχον δι’ όλους, εις άλλους μεν ως απησχολημένους εις εκστρατείας, εις άλλους δε ως έχοντας την φρούρησιν της χώρας, εις άλλους δε ως διαχειριζομένους τα κοινά· έπειτα κατά τοιούτον τρόπον (οργανούμενοι) θα καταλάβωσι την ηγεμονίαν. Πεισθέντες δε εις ταύτα και λαβόντες την εξουσίαν εφέροντο προς τους συμμάχους πλέον δεσποτικώς, εκτός εις τους Χίους και τους Λεσβίους και τους Σαμίους· τούτους δε τους είχαν φύλακας της ηγεμονίας, αφήσαντες εις αυτούς και τα ίδιά των πολιτεύματα και την εξουσίαν επί όσων παλαιότερα ήσαν άρχοντες. Εθέσπισαν δε και υπό του δημοσίου παροχήν των προς διατροφήν απαιτουμένων εις τον λαόν, καθώς υπέδειξε τούτο ο Αριστείδης. Τοιουτοτρόπως από των αμέσων και των εμμέσων φόρων και από των εισπραττομένων από τους συμμάχους συνέβη να συντηρούνται περισσότεροι από είκοσι χιλιάδες άνθρωποι. Διότι δικασταί μεν ήσαν έξ χιλιάδες, τοξόται δε χίλιοι εξακόσιοι και προς τούτοις χίλιοι διακόσιοι ιππείς, μέλη δε της βουλής πεντακόσιοι και φρουροί των νεωρείων πεντακόσιοι και προς τούτοις φρουροί εις την πόλιν[2] πενήντα, διαχειρισταί των εξουσιών[3] εγχωρίως μεν έως επτακόσιοι άνδρες, έξω δε της χώρας έως επτακόσιοι· επί πλέον, όταν κατόπιν έκαμαν τον πόλεμον, υπήρχον στρατιώται μεν δύο χιλιάδες πεντακόσιοι, πλοία δε φρουρούντα είκοσιν, άλλα δε πλοία μεταφέροντα τους διά ψηφοφορίας εκλεγομένους δύο χιλιάδας φρουρούς [των υποτελών πόλεων]· ακόμη δε υπήρχον το πρυτανείον, οι ορφανοί και οι δεσμοφύλακες· διότι εις όλους τούτους η συντήρησις παρείχετο από του δημοσίου ταμείου.

ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ — ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Η μεν λοιπόν διατροφή του λαού διά των τρόπων τούτων εγίνετο. Δεκαεπτά δε και πλέον έτη μετά τους Περσικούς πολέμους διετηρήθη η πολιτεία υπό την διεύθυνσιν των μελών του Αρείου Πάγου, αν και ολίγον κατ’ ολίγον κατέπιπτεν. Όταν δε ηυξήθησαν αι λαϊκαί τάξεις, γενόμενος αρχηγός του λαού ο Εφιάλτης ο υιός του Σοφωνίδου, έχων υπόληψιν ότι και αδωροδόκητος ήτο και δίκαιος προς το πολίτευμα, επετέθη ούτος εναντίον της βουλής· και πρώτον μεν καθήρεσε πολλούς των Αρεοπαγιτών· προκαλών εναντίων αυτών δίκας περί της διαχειρίσεώς των·[4] έπειτα δε επί της αρχοντίας του Κόνωνος αφήρεσεν από την βουλήν όλας τας εξουσίας, διά των οποίων αυτή καθίστατο φρουρός του πολιτεύματος και άλλας μεν των εξουσιών έδωκεν εις τους πεντακοσίους, άλλας δε εις την συνέλευσιν του δήμου και εις τα δικαστήρια. [Διέπραξε[5] δε αυτά με το να γίνη συνεργός του ο Θεμιστοκλής, ο οποίος ήτο μεν μέλος του Αρείου Πάγου, επρόκειτο δε να δικασθή κατηγορούμενος διά φιλίαν προς τους Πέρσας (μηδισμόν)· θέλων δε ο Θεμιστοκλής να καταργηθή η εξουσία της βουλής, προς μεν τον Εφιάλτην έλεγεν ότι η βουλή εσχεδίαζε να τον συλλάβη, προς δε τους Αρεοπαγίτας ότι θα υποδείξη τινάς συνεννοημένους διά να καταλύσουν το πολίτευμα. Οδηγήσας δε τους προς τούτο υπό της βουλής εκλεγέντας εις το μέρος όπου διέμενεν ο Εφιάλτης, συνωμίλει με πολλήν ζωηρότητα μαζί τους. Ο δε Εφιάλτης, καθώς είδε τούτο, καταφεύγει μισοενδυμένος[6] ικέτης εις τον βωμόν. Αφού δε όλοι εξεπλάγησαν διά το συμβάν και η βουλή των πεντακοσίων συνήλθεν εις συνεδρίασιν, επετέθησαν διά διαφόρων κατηγοριών εναντίον των Αρεοπαγιτών και ο Εφιάλτης και ο Θεμιστοκλής και πάλιν έπειτα προ της εκκλησίας του δήμου κατά όμοιον τρόπον, έως ου τους αφήρεσαν την εξουσίαν]. Εφονεύθη δε και ο Εφιάλτης δολοφονικώς, όχι μετά πολύν καιρόν, διά του Ταναγραίου Αριστοδίκου.

Η μεν λοιπόν βουλή των Αρεοπαγιτών τοιουτοτρόπως απεστερήθη της ανωτάτης εποπτείας· μετά δε ταύτα συνέβαινε να χαλαρώνεται ολοένα περισσότερον το πολίτευμα εξ αιτίας των εμπαθών δημαγωγών· διότι κατά την εποχήν εκείνην συνέπεσεν ουδέ αρχηγόν να έχουν οι μετριοπαθέστεροι, αλλά να προΐσταται αυτών ο Κίμων ο υιός του Μιλτιάδου ενώ ήτον ακόμη νέος[7] και αργά είχεν αναμιχθή εις τα πολιτικά πράγματα· προς δε τούτοις και διότι είχον εκλείψη οι περισσότεροι του κόμματος τούτου εις τας πολεμικάς επιχειρήσεις· διότι με το να σχηματίζεται κατά τους χρόνους εκείνους ο προς εκστρατείαν στρατός εκ του καταλόγου των εκλεξίμων πολιτών[8] και με το να διορίζωνται στρατηγοί άπειροι μεν εις τα του πολέμου τιμώμενοι δε διά τας πατρικάς δόξας, συνέβαινε πάντοτε να χάνωνται δύο ή τρεις χιλιάδες από τους εκστρατεύοντας, να εξολοθρεύωνται δε τοιουτοτρόπως οι μετριοπαθείς και εκ της τάξεως του λαού και εκ της τάξεως των ευπόρων.

Όλα μεν λοιπόν τα άλλα πράγματα της πολιτείας εκυβέρνων όχι όμοια όπως πρότερον και σύμφωνα με τους κειμένους νόμους, τον δε τρόπον της εκλογής των εννέα αρχόντων δεν μετέβαλον, παρά μόνον μετά το έκτον έτος μετά τον θάνατον του Εφιάλτου απεφάσισαν να προεκλέξουν και εκ της τάξεως των πολιτών εκείνους εκ του καταλόγου, των οποίων θα ελαμβάνοντο διά κλήρων οι εννέα άρχοντες, και πρώτος εκ της τάξεως αυτών άρχων υπήρξεν ο Μνησιθείδης· οι δε προ τούτου άρχοντες όλοι ήσαν εκ των τάξεων των ιππέων και των πεντακοσιομεδίμνων, οι δε ζευγίται διωρίζοντο εις τα κατώτερα αξιώματα, αν μη εγίνετο παράβλεψις καμμία κάποτε εις τους νόμους. Κατά το πέμπτον δε έτος μετά ταύτα επί της αρχοντίας του Λυσικράτους επανήλθεν εν ισχύι ο θεσμός των τριάκοντα δικαστών, των λεγομένων δημοτικών.[9] Και τρία έτη κατόπιν αυτού επί της αρχοντίας του Αντιδότου εξ αιτίας του πλήθους των πολιτών κατά πρότασιν του Περικλέους απεφάσισαν να μη έχη πολιτικά δικαιώματα εκείνος, όστις δεν είχε γεννηθή εκ γονέων αμφοτέρων πολιτών (Aθηναίων).

Κατόπιν δε τούτων, ότε την αρχηγίαν του λαού έλαβεν ο Περικλής και διά πρώτην φοράν είχε διακριθή, ότε υπέβαλε καταγγελίαν ζητών να λογοδοτήση διά τας πράξεις της στρατηγίας του ο Κίμων, ενώ ακόμη ήτο (ο Περικλής) νέος, έγινεν ακόμη πλέον φιλολαϊκή η δημοκρατία. Διότι και των Αρεοπαγιτών μερικάς εξουσίας αφήρεσε και την πόλιν παρεκίνησεν εις αύξησιν της ναυτικής δυνάμεως, ένεκα της οποίας συνέβη να λάβη περισσότερον θάρρος ο λαός, ώστε να συγκεντρώση βαθμηδόν όλας τας εκ του πολιτεύματος εξουσίας εις εαυτόν. Μετά πενήντα δε μείον έν έτη από της εν Σαλαμίνι ναυμαχίας επί της αρχοντίας του Πυθοδώρου επήλθεν ο προς τους Πελοποννησίους πόλεμος, καθ’ όν περιορισθείς ο λαός εντός της πόλεως και συνηθίσας ν’ αναλαμβάνη υπηρεσίαν εις τα στρατιωτικά σώματα με μισθόν, προέβη εις την απόφασιν εν μέρει μεν θεληματικώς εν μέρει δε ακουσίως να διοική την πόλιν αυτός.

Πρώτος δε ο Περικλής έκαμε και τα δικαστήρια μισθοφόρα, δημαγωγικώς παρουσιάζων αντιστάθμισμα της ευπορίας (του λαού) της υπαρχούσης επί της εποχής του Κίμωνος. Διότι ο Κίμων έχων ιδικήν του ηγεμονικήν[10] περιουσίαν, πρώτον μεν ο ίδιος τα βάρη των δημοσίων αξιωμάτων[11] εξετέλει κατά τρόπον λαμπρόν, έπειτα δε πολλούς των συνδημοτών του συνετήρει εξ ιδίων του· διότι κάθε πολίτης εκ του δήμου των Λακιαδών[12] ηδύνατο αν ήθελε μεταβαίνων καθημέραν εις αυτόν (τον Κίμωνα) να λαμβάνη τα προς συντήρησιν· προς τούτοις δε και οι αγροί του όλοι ήσαν απερίφρακτοι, διά να δύναται όστις ήθελε να λαμβάνη εξ αυτών οπώρας. Εις αυτάς λοιπόν τας παροχάς μη δυνάμενος διά της περιουσίας του να επαρκέση ο Περικλής, κατά συμβουλήν του Δάμωνος, του υιού του Δαμωνίδου δημότου Όας[13] (111) (ο οποίος επιστεύετο ότι υπήρξεν εις τον Περικλέα εισηγητής των περισσοτέρων τούτου διαβημάτων, διό και εξωστρακίσθη ύστερον), επειδή ως προς την ατομικήν του περιουσίαν ήτο κατώτερος διά να παράσχη εις τον λαόν τα εις αυτόν ανήκοντα, ώρισε παροχήν μισθού εις τους απαρτίζοντας (καθημέραν) τα δικαστήρια· εξ αιτίας του οποίου, ως μερικοί κατηγορούσιν, έγιναν χειρότερα τα δικαστήρια, διότι με φροντίδα ιδιάζουσαν εκληρώνοντο πάντοτε οι τυχόντες μάλλον άνθρωποι παρά οι έγκριτοι. Ήρχισε δε κατόπιν και η δωροδοκία, της οποίας πρώτος έκαμεν αρχήν ο Άνυτος μετά την στρατηγίαν του εις Πύλον.[14] Διότι καταγγελθείς υπό τινων ως αίτιος της απωλείας της Πύλου, αγοράσας διά δώρων τους δικαστάς, απηλλάγη.
----------------------------------
Σημειώσεις και παραπομπές

[1] «Τους μύδρους εν τω πελάγει καθείσαν». Τους μύδρους λίθους πυρακτωμένους) ελάμβαναν διά των χειρών ενώ ωρκίζοντο και έρριπτον κατά το τέλος του όρκου εις την θάλασσαν· ήτο δε η τελετή αυτή συμβολισμός του απαραβιάστου της συνθήκης.

[2] Οι φρουροί επί της Ακροπόλεως.

[3] Οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αι αρχαί.

[4] «Περί των διωκημένων» λέγει αορίστως το κείμενον. Ήτοι περί της διαχειρίσεώς των είτε της πολιτικής είτε ίσως της οικονομικής.

[5] Το μεταξύ αγκυλών φαίνεται ότι έχει παρεμβληθή υπό αντιγραφέως. Εξ άλλων πηγών ο Περικλής παρουσιάζεται πιθανώτερα συνεργός του Εφιάλτου.

[6] «Μονοχίτων».

[7] Ο Κίμων ήτο τότε 40 ετών και είχε διακριθή ως στρατηγός.

[8] Οι μικροί πόλεμοι προς διατήρησιν της Αθηναϊκής ηγεμονίας επί των Ελληνικών πόλεων και αποικιών εξηκολούθουν πάντοτε και τούτων μετείχον οι άριστοι των πολιτών.

[9] «Οι καλούμενοι κατά δήμους».

[10] «Τυραννικήν».

[11] «Τας κοινάς λειτουργίας ελειτούργει λαμπρώς». Λειτουργίαι δε καθαυτό δεν ήσαν δημόσια αξιώματα, αλλά τιμητικαί τινες υποχρεώσεις, τας οποίας είχαν οι πλούσιοι. Εξ αυτών σπουδαιότεραι ήσαν η τριηραρχία προς εξοπλισμόν πολεμικών πλοίων και η χορηγία, ήτοι η εκγύμνασις χορού προς διδασκαλίαν τριλογικής τραγωδίας.

[12] Εκ του δήμου τούτου ήτο ο Κίμων.

[13] «Οίηθεν» η κατά Στέφανον Βυζ. «Όαθεν». Η Οίη δε ή Όα δήμος της Αττικής. — Το όνομα Δάμων είχεν απαλειφθή πιθανώς εις αρχαία αντίγραφα, φαίνεται εκ του Πλουτάρχου: Περ. 9. «συμβουλεύσαντος αυτώ Δαμωνίδου του Οίηθεν, ως Αριστοτέλης ιστόρηκεν».

[14] Ο Άνυτος, ο κατόπιν κατήγορος του Σωκράτους, εστάλη μετά 30 πλοίων εις Πύλον προς βοήθειαν του στρατηγού Δημοσθένους και εξ αιτίας διαφόρων δυσμενών περιστάσεων απέτυχεν.

Ανθολόγιο Αττικής Πεζογραφίας

ΠΛΑΤΩΝ, ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΠΛ επιστ 324b–326b

Η απογοήτευση του Πλάτωνα από τα υπάρχοντα πολιτεύματα

Η επιστολή αυτή (η έβδομη) αποτελεί απάντηση στην έκκληση για βοήθεια από την πλευρά των συγγενών και των φίλων του δολοφονημένου (το 354 π.Χ.) τυράννου των Συρακουσών, του Δίωνα. Σε αυτήν ο Πλάτωνας, γέρος πια, θεώρησε σκόπιμο να προχωρήσει σε έναν απολογισμό για τα τρία ταξίδια του στη Σικελία. Ποια ήταν, όμως, η άποψή του για τα υπάρχοντα πολιτεύματα, όταν έφτανε για πρώτη φορά στη Σικελία (390 ή 389 π.Χ);


Νέος ἐγώ ποτε ὢν πολλοῖς δὴ ταὐτὸν ἔπαθον· ᾠήθην, εἰ
θᾶττον ἐμαυτοῦ γενοίμην κύριος, ἐπὶ τὰ κοινὰ τῆς πόλεως
[324c] εὐθὺς ἰέναι. καί μοι τύχαι τινὲς τῶν τῆς πόλεως πραγμάτων
τοιαίδε παρέπεσον. ὑπὸ πολλῶν γὰρ τῆς τότε πολιτείας
λοιδορουμένης μεταβολὴ γίγνεται, καὶ τῆς μεταβολῆς εἷς καὶ
πεντήκοντά τινες ἄνδρες προὔστησαν ἄρχοντες, ἕνδεκα μὲν ἐν
ἄστει, δέκα δ’ ἐν Πειραεῖ ―περί τε ἀγορὰν ἑκάτεροι τούτων
ὅσα τ’ ἐν τοῖς ἄστεσι διοικεῖν ἔδει― τριάκοντα δὲ πάντων
[324d] ἄρχοντες κατέστησαν αὐτοκράτορες. τούτων δή τινες οἰκεῖοί
τε ὄντες καὶ γνώριμοι ἐτύγχανον ἐμοί, καὶ δὴ καὶ παρεκάλουν
εὐθὺς ὡς ἐπὶ προσήκοντα πράγματά με. καὶ ἐγὼ θαυμαστὸν
οὐδὲν ἔπαθον ὑπὸ νεότητος· ᾠήθην γὰρ αὐτοὺς ἔκ τινος ἀδίκου
βίου ἐπὶ δίκαιον τρόπον ἄγοντας διοικήσειν δὴ τὴν πόλιν,
ὥστε αὐτοῖς σφόδρα προσεῖχον τὸν νοῦν, τί πράξοιεν. καὶ
ὁρῶν δήπου τοὺς ἄνδρας ἐν χρόνῳ ὀλίγῳ χρυσὸν ἀποδεί-
ξαντας τὴν ἔμπροσθεν πολιτείαν ―τά τε ἄλλα καὶ φίλον
[324e] ἄνδρα ἐμοὶ πρεσβύτερον Σωκράτη, ὃν ἐγὼ σχεδὸν οὐκ ἂν
αἰσχυνοίμην εἰπὼν δικαιότατον εἶναι τῶν τότε, ἐπί τινα τῶν
πολιτῶν μεθ’ ἑτέρων ἔπεμπον, βίᾳ ἄξοντα ὡς ἀποθανούμενον,
[325a] ἵνα δὴ μετέχοι τῶν πραγμάτων αὐτοῖς, εἴτε βούλοιτο εἴτε
μή· ὁ δ’ οὐκ ἐπείθετο, πᾶν δὲ παρεκινδύνευσεν παθεῖν πρὶν
ἀνοσίων αὐτοῖς ἔργων γενέσθαι κοινωνός― ἃ δὴ πάντα
καθορῶν καὶ εἴ τιν’ ἄλλα τοιαῦτα οὐ σμικρά, ἐδυσχέρανά τε
καὶ ἐμαυτὸν ἐπανήγαγον ἀπὸ τῶν τότε κακῶν. χρόνῳ δὲ οὐ
πολλῷ μετέπεσε τὰ τῶν τριάκοντά τε καὶ πᾶσα ἡ τότε
πολιτεία· πάλιν δὲ βραδύτερον μέν, εἷλκεν δέ με ὅμως ἡ
[325b] περὶ τὸ πράττειν τὰ κοινὰ καὶ πολιτικὰ ἐπιθυμία. ἦν οὖν
καὶ ἐν ἐκείνοις ἅτε τεταραγμένοις πολλὰ γιγνόμενα ἅ τις ἂν
δυσχεράνειεν, καὶ οὐδέν τι θαυμαστὸν ἦν τιμωρίας ἐχθρῶν
γίγνεσθαί τινών τισιν μείζους ἐν μεταβολαῖς· καίτοι πολλῇ
γε ἐχρήσαντο οἱ τότε κατελθόντες ἐπιεικείᾳ. κατὰ δέ τινα
τύχην αὖ τὸν ἑταῖρον ἡμῶν Σωκράτη τοῦτον δυναστεύοντές
τινες εἰσάγουσιν εἰς δικαστήριον, ἀνοσιωτάτην αἰτίαν ἐπι-
[325c] βαλόντες καὶ πάντων ἥκιστα Σωκράτει προσήκουσαν· ὡς ἀσεβῆ
γὰρ οἱ μὲν εἰσήγαγον, οἱ δὲ κατεψηφίσαντο καὶ ἀπέκτειναν
τὸν τότε τῆς ἀνοσίου ἀγωγῆς οὐκ ἐθελήσαντα μετασχεῖν περὶ
ἕνα τῶν τότε φευγόντων φίλων, ὅτε φεύγοντες ἐδυστύχουν
αὐτοί. σκοποῦντι δή μοι ταῦτά τε καὶ τοὺς ἀνθρώπους τοὺς
πράττοντας τὰ πολιτικά, καὶ τοὺς νόμους γε καὶ ἔθη, ὅσῳ
μᾶλλον διεσκόπουν ἡλικίας τε εἰς τὸ πρόσθε προὔβαινον,
τοσούτῳ χαλεπώτερον ἐφαίνετο ὀρθῶς εἶναί μοι τὰ πολιτικὰ
[325d] διοικεῖν· οὔτε γὰρ ἄνευ φίλων ἀνδρῶν καὶ ἑταίρων πιστῶν
οἷόν τ’ εἶναι πράττειν ―οὓς οὔθ’ ὑπάρχοντας ἦν εὑρεῖν εὐπετές,
οὐ γὰρ ἔτι ἐν τοῖς τῶν πατέρων ἤθεσιν καὶ ἐπιτηδεύμασιν
ἡ πόλις ἡμῶν διῳκεῖτο, καινούς τε ἄλλους ἀδύνατον ἦν
κτᾶσθαι μετά τινος ῥᾳστώνης― τά τε τῶν νόμων γράμματα
καὶ ἔθη διεφθείρετο καὶ ἐπεδίδου θαυμαστὸν ὅσον, ὥστε με,
[325e] τὸ πρῶτον πολλῆς μεστὸν ὄντα ὁρμῆς ἐπὶ τὸ πράττειν τὰ
κοινά, βλέποντα εἰς ταῦτα καὶ φερόμενα ὁρῶντα πάντῃ
πάντως, τελευτῶντα ἰλιγγιᾶν, καὶ τοῦ μὲν σκοπεῖν μὴ ἀπο-
στῆναι μή ποτε ἄμεινον ἂν γίγνοιτο περί τε αὐτὰ ταῦτα καὶ
[326a] δὴ καὶ περὶ τὴν πᾶσαν πολιτείαν, τοῦ δὲ πράττειν αὖ περι-
μένειν ἀεὶ καιρούς, τελευτῶντα δὲ νοῆσαι περὶ πασῶν τῶν
νῦν πόλεων ὅτι κακῶς σύμπασαι πολιτεύονται ―τὰ γὰρ τῶν
νόμων αὐταῖς σχεδὸν ἀνιάτως ἔχοντά ἐστιν ἄνευ παρασκευῆς
θαυμαστῆς τινος μετὰ τύχης― λέγειν τε ἠναγκάσθην, ἐπαινῶν
τὴν ὀρθὴν φιλοσοφίαν, ὡς ἐκ ταύτης ἔστιν τά τε πολιτικὰ
δίκαια καὶ τὰ τῶν ἰδιωτῶν πάντα κατιδεῖν· κακῶν οὖν οὐ
[326b] λήξειν τὰ ἀνθρώπινα γένη, πρὶν ἂν ἢ τὸ τῶν φιλοσοφούντων
ὀρθῶς γε καὶ ἀληθῶς γένος εἰς ἀρχὰς ἔλθῃ τὰς πολιτικὰς ἢ
τὸ τῶν δυναστευόντων ἐν ταῖς πόλεσιν ἔκ τινος μοίρας θείας
ὄντως φιλοσοφήσῃ.

***
Όταν μια φορά ήμουν νέος, μου συνέβη το ίδιο ακριβώς που συνέβη και σε άλλους πολλούς: αποφάσισα, αμέσως μόλις γίνω αυτεξούσιος, ν' ακολουθήσω το πολιτικό στάδιο. Τότε μου παρουσιάστηκαν τα εξής περίπου πολιτικά γεγονότα: Έπειτα από την κατακραυγή πολλών εναντίον του πολιτεύματος που είχαμε τότε, γίνεται μεταπολίτευση και τη μεταπολίτευση αυτή διηύθυναν πενήντα ένας αρχηγοί, ένδεκα στην πόλη, δέκα στον Πειραιά ―η καθεμιά απ' αυτές τις δυο συναρχίες για την αγορά και για τις διοικητικές ανάγκες των πόλεων― και τριάντα έγιναν ανώτατοι άρχοντες με απόλυτη εξουσία. Μερικοί λοιπόν απ' αυτούς έτυχε να είναι συγγενείς και γνωστοί μου και μάλιστα αμέσως και επανειλημμένως με κάλεσαν να λάβω μέρος σαν σε κάτι πού δικαιωματικά μπορούσα να συμμερισθώ. Τότε εγώ έπαθα κάτι που δεν ήταν καθόλου παράξενο για τα νειάτα μου· πίστεψα δηλαδή, πως θα οδηγήσουν την πόλη από μια ζωή άδικη σ' ένα δίκαιο τρόπο ζωής κι έτσι θα την κυβερνήσουν∙ τους παρακολουθούσα λοιπόν με μεγάλη προσοχή, να ιδώ τι θα κάνουν. Και καθώς έβλεπα ότι οι άνθρωποι εκείνοι μέσα σε λίγον καιρό έκαναν να φανεί χρυσάφι το προηγούμενο πολίτευμα ― εκτός απ' τα άλλα, έστειλαν το φίλο μου, τον αρκετά ηλικιωμένο Σωκράτη, που γι' αυτόν εγώ δε θα δίσταζα να πω ότι ήταν ο δικαιότερος άνθρωπος της εποχής του, τον έστειλαν μαζί με άλλους σε κάποιον πολίτη για να τον συλλάβει και να τον οδηγήσει διά της βίας στο θάνατο· κι αυτό βέβαια για να έχει λάβει μέρος στις ενέργειες τους, είτε ήθελε, είτε όχι· εκείνος όμως δεν εννοούσε να πεισθεί και προτίμησε να κινδυνεύσει να πάθει οτιδήποτε, παρά να γίνει συνεργός τους σε ανόσιες πράξεις. Καθώς λοιπόν τα έβλεπα όλ' αυτά και μερικά άλλα παρόμοια, όχι ασήμαντα, αγανάκτησα κι αποτραβήχτηκα από κείνα τα κακά. Όχι πολύ αργότερα όμως άλλαξε η κυβέρνηση των Τριάκοντα και γενικά το πολίτευμα εκείνο· και πάλι με τραβούσε, αν και χαλαρώτερα, πάντως όμως με τραβούσε ο πόθος ν' ασχοληθώ με τα κοινά και να πολιτευθώ. Και τότε λοιπόν, καθώς ήταν ταραγμένα τα πράγματα, γίνονταν πολλά που θα μπορούσαν να σε κάνουν ν' αγανακτήσεις, και δεν είναι καθόλου παράξενο σε πολιτικές μεταβολές, οι εκδικήσεις κάποιων εναντίον μερικών εχθρών τους να ξεπερνούν τα όρια· αλλά γενικώς, οι πολιτικοί εξόριστοι που γύρισαν τότε έδειξαν μεγάλη μετριοπάθεια. Δεν ξέρω όμως πάλι πώς έτυχε, και κάποια πρόσωπα με πολιτική επιρροή καταγγέλλουν το φίλο μας, το Σωκράτη, κατηγορώντας τον για το πιο ανόσιο και το πιο αταίριαστο σ' αυτόν πράγμα· ως ασεβή δηλαδή εκείνοι τον κατήγγειλαν και αυτοί τον καταδίκασαν και τον θανάτωσαν, εκείνον, που αρνήθηκε τότε να λάβει μέρος στην ανόσια σύλληψη ενός από τους φίλους τους που καταδιώκονταν τότε, όταν οι ίδιοι δυστυχούσαν στην εξορία. Καθώς λοιπόν έβλεπα αυτά και τους ανθρώπους που ασχολούνταν με την πολιτική και τους νόμους και τον τρόπο της ζωής, όσο περισσότερο τα συλλογιζόμουνα κι όσο προχωρούσα στην ηλικία, τόσο δυσκολώτερο μου φαινόταν, να διαχειρίζεται κανείς σωστά την πολιτική εξουσία. Γιατί ούτε χωρίς προσωπικούς και πολιτικούς φίλους πιστούς είναι δυνατόν να ενεργήσεις ―κι αυτούς, ούτε αν υποθέσομε πως υπήρχαν ήταν εύκολο να τους βρεις, γιατί η χώρα μας δε ζούσε πια με τα ήθη και τις ασχολίες των πατέρων μας, ούτε άλλους καινούργιους ήταν δυνατόν με κάποια ευκολία να κάνεις―, κι απ' το άλλο μέρος οι διατάξεις των νόμων και τα ήθη διαφθείρονταν και η διαφθορά αυτή προχωρούσε καταπληκτικά. Έτσι, ενώ στην αρχή ήμουν γεμάτος ορμή για πολιτική δράση, καθώς κοίταζα όλα αυτά και τα έβλεπα να γίνονται άνω κάτω, στο τέλος μ' έπιασε ίλιγγος. Και να ερευνώ βέβαια δεν έπαψα, με ποιον άραγε τρόπο θα ήταν δυνατόν να διορθωθούν και όλ' αυτά πού ανέφερα και ―προπάντων― η πολιτεία γενικά, για τη δράση όμως περίμενα πάντοτε την κατάλληλη ώρα· και στο τέλος κατάλαβα, ότι κανένα απολύτως από τα σύγχρονά μας κράτη δεν κυβερνάται σωστά ―αφού η νομοθεσία τους βρίσκεται, μπορεί κανείς να πει, σε μια κατάσταση, που δεν επιδέχεται καν θεραπεία χωρίς σοβαρή προετοιμασία μαζί με τη βοήθεια κάποιας καταπληκτικής τύχης―, κι έτσι αναγκάσθηκα να κάνω το εγκώμιο της αληθινής φιλοσοφίας και να λέω ότι μέσ' απ' αυτήν είναι δυνατόν να δει κανείς το δίκαιο παντού, και στης πολιτείας και στων ατόμων τη ζωή, και ότι επομένως οι γενεές των ανθρώπων δεν θα πάψουν να υποφέρουν, παρά όταν, ή εκείνοι που σωστά και γνήσια φιλοσοφούν, πάρουν στα χέρια τους την πολιτική εξουσία, ή οι πολιτικοί ηγέτες, από μια θεία βουλή, φιλοσοφήσουν αληθινά.