Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

O Σχηματισμός των λέξεων στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

ΙΙ. - men -, - mon - (-μα -μην -μων)

1. Τα ουδέτερα σε -μα


§ 309. Τα ουδέτερα θέματα σε men ανήκουν σ' εκείνα τα επιθήματα που ήδη στα ινδοευρωπαϊκά πρέπει να ήταν πολύ διαδεδομένα και διατήρησαν τη ζωτικότητά τους σε πολλούς γλωσσικούς κλάδους. Η ελληνική σχημάτισε βέβαια από αυτά οδοντικόληκτα θέματα (σε -ματ-)· αλλά, παρότι η διαδικασία της αντικατάστασης δεν έχει διευκρινιστεί εντελώς, η ταύτιση του -ματ- με το - men - ενισχύθηκε από τις αντιστοιχίες ολόκληρης της κατηγορίας και πολλών μεμονωμένων λέξεων: ὄνομα - n ō men - γερμ. Name(γεν. Namen - s)· το παλιό θέμα σε nφαίνεται ακόμη καθαρά στα παράγωγα σε -μαίνειν (§ 219) και στα σύνθετα σε -μων (§ 141 ).

§ 310. Στην παραγωγή σε -μα συμμετέχουν σχεδόν όλα τα είδη ρηματικών θεμάτων, πρωτογενή, όπως δει- 'φοβάμαι' (δεῖμα 'φόβος' Όμ.), θη- 'τοποθετώ' (ἀνά-θημα [1] 'αφιέρωμα' Όμ.), δεικ- 'δείχνω' (δεῖγμα κλασ.), και μετονοματικά, όπως νοη- 'σκέφτομαι' (νόημα 'σκέψη' Όμ.), κηρυκ- 'ανακοινώνω' (κήρυγμα 'γνωστοποίηση' κλασ.), βουλευ- 'συμβουλεύω' (βούλευμα 'απόφαση' κλασ.). Στα -ίζειν και -άζειν και σε άλλα οδοντικόληκτα θέματα κυριαρχεί το -σμα (πρβ. -σμός § 305): νόμισμα 'έθιμο· νόμισμα' (κλασ.) από το νομίζειν, ἄσπασμα 'αγκάλιασμα, χαιρετισμός' (Ευρ. και μεταγενέστεροι), ἔρεισμα 'στήριγμα' (κλασ.) από το ἐρείδειν, ψεῦσμα 'ψέμα' (κλασ.) από το ψεύδεσθαι· όπως το -σμός έτσι και το -σμα εξαπλώνεται στα ρινικόληκτα θέματα: μίασμα 'κηλίδωση' (κλασ.) από το μιαίνειν, σκλήρυσμα 'σκλήρυνση' (Ιπποκρ.) από το σκληρύνειν. Απεναντίας τα -τμα και -θμα σε αντίθεση με τα -τμος και -θμός (§ 306) θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν απαντούν.

§ 311. Η σημασία του -μα εμφανίζει στους ιστορικούς χρόνους τάση στένωσης. Ενώ οι παλιοί σχηματισμοί παρουσιάζουν τις πιο διαφορετικές παραλλαγές των nomina actionis μαζί με κάθε είδους συγκεκριμενοποιήσεις, με αποτέλεσμα συχνά να μην μπορούμε να διαπιστώσουμε κάποια διαφορά μεταξύ -σις, -μα και -μός, η κλασική και η μεταγενέστερη γλώσσα χρησιμοποίησε αυτά τα τρία επιθήματα διαφοροποιώντας τα σε μεγάλο βαθμό: το -σις έμεινε ιδιαίτερα πιστό στο αφηρημένο ρηματικό (όπως το ετυμολογικά συγγενικό λατ. - tio), το -μα διατηρείται για το αποτέλεσμα της ενέργειας [2], ενώ το -μός χρησιμοποιείται κυρίως για καταστάσεις. Ασφαλώς όμως εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, π.χ. ηχητικές προτιμήσεις (έτσι το -ημα προτιμότερο από το -ημός, αλλά το -ισμός προτιμότερο από το -ισμα;), χρονικές, διαλεκτικές και υφολογικές διαφορές (το -μα αναδείχτηκε ιδιαίτερα στη γλώσσα της ιωνικής παιδείας και ήταν το αγαπημένο παιδί της ελληνιστικής λογιοσύνης).
--------------------
[1] Στην Ελληνιστική εποχή, εν μέρει ήδη παλιότερα, παρεισφρέει σε συνάρτηση με τα θετός και θέσις η βραχεία μορφή θέματος: ἀνάθεμα·* έτσι π.χ. και πόμα 'ποτό' αντί για πῶμα κατά το πόσις, κτλ.

[2] Ο στοχασμός συνέβαλε επίσης σε αυτή την κατανομή του -μα και του -σις· διότι και τα δύο οφείλουν την εξάπλωσή τους στην επιστημονική ορολογία, που αναπτύχθηκε κυρίως στις ιωνικές περιοχές.

Το μονοπάτι της Μυστικιστικής Γνώσης: Υπέρβαση των ανθρώπινων κατασκευών

Εισαγωγή:

Στη σφαίρα της μυστικιστικής κατανόησης, η γνώση αποκτά μια υπερβατική φύση που υπερβαίνει τους περιορισμούς των ανθρώπινων κατασκευών. Είναι μια αντίληψη αδέσμευτη από έννοιες και λέξεις, ριζωμένη στην άμεση εμπειρία και σε μια βαθιά σύνδεση με την ουσία της ύπαρξης. Αυτή η μυστικιστική θεωρία επιδιώκει να διερευνήσει τη φύση της αληθινής γνώσης, την ιερότητά της και το απαραβίαστο της, απαλλαγμένη από χειραγώγηση και κατάχρηση.

Η ψευδαίσθηση της ανθρώπινης γνώσης:

Η ανθρώπινη γνώση, αν και πολύτιμη από μόνη της, είναι εγγενώς περιορισμένη και υποκειμενική. Διαμορφώνεται από μεμονωμένες προοπτικές, πολιτιστικούς όρους και περιορισμούς της γλώσσας. Αυτή η γνώση συχνά προβάλλεται στον φυσικό κόσμο, προσπαθώντας να τον ερμηνεύσει και να ορίσει σύμφωνα με τις ανθρώπινες κατασκευές. Ωστόσο, αυτή η προβολή συχνά αποτυγχάνει να συλλάβει την αληθινή ουσία και τάξη της φύσης.

Η υπέρβαση της αντίληψης:

Η αληθινή γνώση, με τη μυστικιστική έννοια, προκύπτει από την άμεση αντίληψη που δεν επιβαρύνεται από τα φίλτρα των ανθρώπινων κατασκευών. Είναι μια διαισθητική κατανόηση που ξεπερνά τα όρια της εννοιολογικής σκέψης. Αυτή η αντίληψη χωρίς όρια επιτρέπει σε κάποιον να συνδεθεί με τον υποκείμενο ιστό της πραγματικότητας, βιώνοντας τη διασύνδεση όλων των πραγμάτων και την εγγενή σοφία που διαπερνά το σύμπαν.

Ιερότητα και απαραβίαστο της αληθινής γνώσης:

Η αληθινή γνώση, έχοντας τις ρίζες της στην άμεση εμπειρία, έχει μια ιερή και απαραβίαστη ιδιότητα. Δεν μπορεί να συλληφθεί πλήρως ή να χειραγωγηθεί από ανθρώπινες προθέσεις ή επιθυμίες. Υπάρχει πέρα από τη σφαίρα της ιδιοκτησίας ή της εμπορευματοποίησης, καθώς είναι προσβάσιμη σε όλους όσους ξεκινούν το μονοπάτι της μυστικιστικής γνώσης. Η εγγενής της αξία δεν έγκειται στη δυνατότητά της για εκμετάλλευση αλλά στην ικανότητά της να αποκαλύπτει τα βαθιά βάθη της ύπαρξης.

Απελευθέρωση από τον κόσμο της ψευδαίσθησης:

Η απόδραση από τα όρια του ανθρώπινου κόσμου, που χαρακτηρίζεται από ψεύτικη κουλτούρα, περιορισμένη γνώση και βίαιες πράξεις, δεν είναι πράξη προδοσίας ή δειλίας. Αντίθετα, είναι μια έκφραση βαθιάς υγείας και μια λαχτάρα για μια βαθύτερη κατανόηση της πραγματικότητας. Υπερβαίνοντας τις ψευδαισθήσεις του ανθρώπινου κόσμου, τα άτομα ανοίγονται στη μεταμορφωτική δύναμη της αληθινής γνώσης, η οποία τα απελευθερώνει από τα δεσμά της άγνοιας και του χωρισμού.

Αγκαλιάζοντας τον Δρόμο προς την Αλήθεια:

Το ταξίδι προς την αληθινή γνώση είναι μια ατομική και προσωπική προσπάθεια. Δεν μπορεί να ενσωματωθεί πλήρως σε διδασκαλίες, τρόπους ή πράξεις. Αντίθετα, είναι ένα μονοπάτι που κάθε αναζητητής πρέπει να διανύσει μέσα από τη δική του άμεση εμπειρία, χωρίς να επιβαρύνεται από προκαταλήψεις ή εξωτερικές επιρροές. Σε αυτόν τον δρόμο προς την αλήθεια, μαθαίνει κανείς να εμπιστεύεται τη διαισθητική του σοφία, καλλιεργώντας μια βαθιά σύνδεση με τα μυστήρια της ύπαρξης.

Συμπέρασμα:

Στη σφαίρα της μυστικιστικής κατανόησης, η αληθινή γνώση δεν είναι ένα κτήμα προς εκμετάλλευση, αλλά μια ιερή και απαραβίαστη αντίληψη που προκύπτει από την άμεση εμπειρία. Υπερβαίνει τις ανθρώπινες κατασκευές και ανοίγει την πόρτα σε βαθιές γνώσεις και απελευθέρωση από τους περιορισμούς του ανθρώπινου κόσμου. Αγκαλιάζοντας το μονοπάτι της μυστικιστικής γνώσης, τα άτομα μπορούν να ξεκινήσουν ένα μετασχηματιστικό ταξίδι, συνδεόμενα με την εγγενή σοφία του σύμπαντος και αποκαλύπτοντας τις βαθιές αλήθειες που βρίσκονται πέρα από τη σφαίρα της ανθρώπινης γνώσης.

Οι βασικές αρχές είναι μια διαισθητική κατανόηση της απόλυτης αλήθειας

- Η αληθινή γνώση προέρχεται από την άμεση εσωτερική εμπειρία, πέρα από τη λογική σκέψη και τη γλώσσα. Είναι άρρητη και υπερβαίνει τα ανθρώπινα κατασκευάσματα.

- Η φύση και ο κόσμος έχουν τη δική τους εγγενή τάξη και σοφία που υπερβαίνει την ανθρώπινη κατανόηση. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να ευθυγραμμιστούμε με αυτή τη μεγαλύτερη ροή.

- Η εγκατάλειψη του εγώ, της φιλοδοξίας και των υλικών προσκολλήσεων μας επιτρέπει να γίνουμε ένα καθαρό δοχείο για την παγκόσμια αλήθεια και γνώση.

- Η γνώση δεν είναι κάτι που πρέπει να κατέχετε ή να εκμεταλλευτείτε για προσωπικό όφελος. Η αληθινή γνώση δίνεται και μοιράζεται ελεύθερα όταν ο μαθητής είναι έτοιμος.

- Το πνευματικό μονοπάτι απαιτεί υποχώρηση από τις εγκόσμιες υποθέσεις της κοινωνίας και του πολιτισμού, που διαστρεβλώνουν την αλήθεια μέσω δομών εξουσίας, ψευδών ιδανικών και χειραγώγησης.

- Η ανοιχτότητα, η απλότητα, η συμπόνια και η εξυπηρέτηση μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη της πνευματικής μας φύσης και της εγγενούς σύνδεσης με όλη τη ζωή.

- Η γλώσσα και τα εννοιολογικά πλαίσια περιορίζουν εγγενώς τη μυστικιστική αλήθεια. Η άμεση εμπειρία μέσω διαλογιστικών καταστάσεων αποκαλύπτει βαθύτερες πραγματικότητες.

- Η αληθινή γνώση προστατεύει και ελευθερώνει ενώ το ψέμα βλάπτει και παγιδεύει. Η διάκριση μεταξύ τους είναι ηθική επιταγή στο πνευματικό ταξίδι.

Παράγοντες που επηρεάζουν τη μνήμη των αυτόπτων μαρτύρων

Η αξιοπιστία μιας μαρτυρίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, η διερεύνηση των οποίων είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Το ζήτημα αυτό απασχολεί και προβληματίζει επιστήμονες διαφόρων κλάδων: νομικούς, φιλοσόφους, καθώς και ψυχολόγους, οι οποίοι έχουν ως στόχο να ανακαλύψουν και να αντιμετωπίσουν τις ανακριβείς ή ψευδείς καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

Οι ψυχολόγοι δε πηγαίνουν το όλο ζήτημα ένα βήμα παραπέρα συγκριτικά με τους άλλους επιστήμονες, καθότι εστιάζουν την έρευνά τους στους παράγοντες που επηρεάζουν τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Εστιάζουν, δηλαδή, περισσότερο στην αιτία από ό,τι στο αποτέλεσμα.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μνήμη των αυτοπτών μαρτύρων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) Στις Μεταβλητές του Εκτιμητή, δηλαδή στους παράγοντες επιρροής που έχουν να κάνουν με το ίδιο το άτομο
β) Στις Μεταβλητές του Συστήματος, δηλαδή στους παράγοντες επιρροής, που σχετίζονται άμεσα με το δικαστικό σύστημα μιας χώρας (Eysenck, 2010).

Ωστόσο, εμείς σε αυτό το άρθρο θα διερευνήσουμε την πρώτη κατηγορία παραγόντων, τις Μεταβλητές του Εκτιμητή. Αυτές αποτελούνται από 13 συνολικά παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν είτε όλοι μαζί, είτε ο καθένας ξεχωριστά τις αναμνήσεις των αυτοπτών μαρτύρων.

Η έλλειψη προσοχής

Πρώτον, η μνήμη των αυτοπτών μαρτύρων επηρεάζεται από την έλλειψη προσοχής, καθότι αυτοί δε δίδουν την απαιτούμενη προσοχή είτε στο έγκλημα είτε στον δράστη αυτού. Εξάλλου ένα έγκλημα συμβαίνει πάντα, για το θύμα ή και για τους μάρτυρες αυτού, ξαφνικά κι αναπάντεχα (Eysenck, 2010).

Φυσική και συναισθηματική κατάσταση του μάρτυρα

Δεύτερον, η φυσική και η συναισθηματική κατάσταση του/της μάρτυρος επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την κατάθεσή του/της, αλλά και τη στάση των δικαστών απέναντί της. Πιο συγκεκριμένα το άγχος και η αγωνία που βιώνει εκείνη την ώρα ο/η αυτόπτης μάρτυρας μειώνουν την ικανότητά του/της ανακαλέσει από τη μακρόχρονη μνήμη του/της λεπτομέρειες του γεγονότος που έζησε.

Η μνήμη διαμορφώνεται, κατά κύριο λόγο, αδιάλειπτα, αλλά υπάρχει διαφοροποίηση σε κάθε άτομο ως προς τις μνημονικές του δομές, με αποτέλεσμα στην ίδια περίπτωση ο κάθε άνθρωπος να ανασύρει και να συνθέτει τις αναμνήσεις του με διαφορετικό τρόπο από τους άλλους.

Για παράδειγμα, ένας/μία μάρτυρας σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα, βομβιστική επίθεση σε ένα δημόσιο κτήριο, θα λειτουργήσει τελείως διαφορετικά από έναν άλλο/άλλη μάρτυρα στο ίδιο περιστατικό, ο οποίος/οποία πάσχει από κατάθλιψη κι έχει και μειωμένη όραση. Μάλιστα, εάν ο βομβιστής ήταν μεταμφιεσμένος, τότε ο δεύτερος/η μάρτυρας, που έχει τις παραπάνω αναφερόμενες δυσχέρειες, θα πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα διαπιστευτήρια επ’ αυτών, προκειμένου αυτές να ληφθούν υπόψη ως προς την επιρροή τους στο περιεχόμενο της κατάθεσής του/της (Eysenck, 2012).

Θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερα, τα ίδια ή και περισσότερα λάθη όσον αφορά τη μνήμη των αυτοπτών μαρτύρων, όταν αυτοί βιώσουν ένα ιδιαίτερα αγχωτικό γεγονός;

Μέσα από μια μελέτη της, το 2013, η Elizabeth Loftus απάντησε στο παραπάνω ερώτημα. Στο εν λόγω πείραμα, που αυτή και η ομάδα της διενήργησαν, οι συμμετέχοντες βίωσαν μια ιδιαίτερα αγχωτική εμπειρία. Τα άτομα, που συμμετείχαν στη μελέτη αυτή ήταν μέλη του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία υποβάλλονταν σε μια βασανιστική εκπαιδευτική άσκηση, που θα τους δίδασκε πώς θα ήταν για αυτούς αν συλλαμβάνονταν ποτέ ως αιχμάλωτοι από τον εχθρό εν καιρώ πολέμου. Μέρος αυτής ήταν η επιθετική, εχθρική και σωματικά – ψυχικά καταχρηστική ανάκριση αυτών των στρατιωτών επί μισή ώρα. Έπειτα, οι στρατιώτες θα έπρεπε να αναγνωρίσουν επιτυχώς το άτομο που διεξήγαγε την ανάκρισή τους. Όμως, όσο απλό κι αν φαίνεται αυτό στη θεωρία, άλλο τόσο και παραπάνω δύσκολο αποδείχθηκε στην πράξη. Κι αυτό διότι στην προκειμένη περίπτωση οι στρατιώτες έκαναν εσφαλμένη αναγνώριση του ανακριτή τους.

Μάλιστα, αναγνώρισαν ένα εντελώς άσχετο με την υπόθεση πρόσωπο ως τον βάναυσο ανακριτή τους, το οποίο δε ούτε καν του έμοιαζε φυσιογνωμικά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι συγκεκριμένοι στρατιώτες οδηγήθηκαν σε λανθασμένη αναγνώριση προσώπου, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ψυχολόγοι, που διενεργούσαν το πείραμα, εμφύτευσαν σε αυτούς ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το πρόσωπο που θα αναγνώριζαν.

Εστίαση προσοχής στο όπλο του δράστη

Τρίτον, πολλές φορές οι αυτόπτες μάρτυρες εστιάζουν την προσοχή τους στο όπλο του δράστη/της δράστιδος, αγνοώντας, με αυτόν τον τρόπο, άλλες λεπτομέρειες του συμβάντος, π.χ. το πρόσωπο ή τα ρούχα αυτού/ αυτής (Eysenck, 2010).

Λανθασμένη απόδοση πηγών

Τέταρτον, ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την κατάθεση των αυτοπτών μαρτύρων είναι η λανθασμένη απόδοση πηγών. Το γεγονός αυτό διερευνήθηκε διεξοδικώς από την επιστημονική κοινότητα και ερμηνεύτηκε επιτυχώς από τη Θεωρία του Σχήματος του Bartlett. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ο κάθε άνθρωπος διαθέτει σχήματα, ομάδες πληροφοριών με κοινά χαρακτηριστικά, αποθηκευμένα στη μακρόχρονη μνήμη του.

Η ανάκληση περιλαμβάνει μια διαδικασία ανασκευής, κατά την οποία όλες οι χρήσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών του σχήματος, χρησιμοποιούνται για να ανασκευά-σουν τις λεπτομέρειες ενός γεγονότος. Επίσης, σύμφωνα με αυτή την εξήγηση, οι καινούριες πληροφορίες, που σχετίζονται με αυτό, μπορούν να επηρεάσουν την ανάκλησή του, καθότι του παρέχουν μια διαφορετική βάση οικοδόμησης της πληροφορίας.

Τέτοιες επεξεργασίες ανασκευής μπορούν να συμμετέχουν στις μελέτες και τις έρευνες για τη μνήμη των αυτοπτών μαρτύρων. Ακόμη, όπως υποστηρίζει η θεωρία του Bartlett, οι αυτόπτες μάρτυρες ανακαλούν ευκολότερα πληροφορίες, που εδράζονται στα σχήματα της μακρόχρονης μνήμης τους και σχετίζονται άμεσα με το βιωμένο συμβάν, παρά αποθηκευμένες πληροφορίες άσχετες, όμως, με αυτό. Επομένως, οι αυτόπτες μάρτυρες χρησιμοποιούν τις σχηματικές πληροφορίες βοηθητικά, προκειμένου να ανακαλέσουν ένα τραυματικό γεγονός.

Μάλιστα, σε μια μελέτη των Tuckey και Brewer (2003b), οι αυτόπτες μάρτυρες ανακάλεσαν τις λεπτομέρειες της προσομοίωσης ενός εγκλήματος, που είχαν παρατηρήσει, με τους ερευνητές να εστιάζουν στον τρόπο με τον οποίο οι πρώτοι θυμόντουσαν αμφίβολες πληροφορίες σχετικά με αυτό. Το πείραμα έδειξε ότι οι αυτόπτες μάρτυρες ερμήνευσαν τις αμφίβολες πληροφορίες, έτσι ώστε να συνάδουν με το σχήμα τους για το έγκλημα. Επομένως, η ανάκληση αυτών συστηματικά διαστρεβλωνόταν, καθότι περιλαμβάνονταν σε αυτές, πληροφορίες από το σχήμα τους για το έγκλημα, οι οποίες αφενός μεν δεν υπήρχαν στο παρατηρούμενο γεγονός κι αφετέρου δε ήταν παντελώς άσχετες με αυτό. Συνεπώς, ο/η αυτόπτης μάρτυρας κατά τη διάρκεια της ανάκλησης χρησιμοποιεί όλες τις σχηματικές πληροφορίες που έχει διαμορφώσει προκειμένου να ανακατασκευάσει τις λεπτομέρειες ενός γεγονότος. Οπότε κάθε πληροφορία, που συλλέγει το άτομο κι είναι σχετική με ένα παλιότερο βίωμα του, χρησιμοποιείται στην κατασκευή των συγκεκριμένων αναμνήσεων. Άρα είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί από μια παλαιότερη εμπειρία άσχετη με το συγκεκριμένο συμβάν, κατά τη διάρκεια της ανάκλησης αυτού (Eysenck, 2010).

Η ηλικία των αυτοπτών μαρτύρων

Πέμπτον, η ηλικία των αυτοπτών μαρτύρων επηρεάζει σε αξιοσημείωτο βαθμό την αξιοπιστία των καταθέσεων τους, καθότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά τους να αναγνωρίζουν πρόσωπα. Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι σφάλλουν πολλοί περισσότερο σε σχέση με τους νεαρούς ενήλικες σε αυτή τη διαδικασία (Eysenck, 2010).

Η επίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Έκτον, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κι αυτό διότι εάν πριν την κατάθεση του/ της αυτόπτου μάρτυρος έχει γίνει γνωστή στα ΜΜΕ η εικόνα του/ της υπόπτου, τότε αυτό επηρεάζει σημαντικά την μαρτυρία αυτού/τής. Μάλιστα, η επιρροή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην αυτοπτική μαρτυρία είναι τόσο σημαντική, που εξαιτίας αυτής, δημιουργήθηκε ένας νέος και πιο εξειδικευμένος τύπος μάρτυρα: ο μάρτυρας εξ’ ακοής.

Ο συγκεκριμένος τύπος μάρτυρα δεν ήταν παρών όταν έλαβε χώρα το εκδικαζόμενο/εξεταζόμενο γεγονός, απλά άκουσε για αυτό στις ειδήσεις ή έμαθε για αυτό μέσα από φήμες ή απόψεις άλλων ατόμων (αυτοπτών μαρτύρων και μη). Συνεπώς, εφόσον δεν ήταν αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας του συμβάντος, υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί η κατάθεσή του, καθότι όσο περισσότερα άτομα παρεμβάλλονται και συμμετέχουν στη μεταφορά των ειδήσεων, τόσο αυξάνεται το ενδεχόμενο παραποίησης της αυτοπτικής μαρτυρίας.

Τέλος, η μαρτυρική κατάθεση εξ’ ακοής αποτελεί ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό στοιχείο και υπόκεινται στην αδυναμία του ατόμου να παρουσιάσει με ακρίβεια, με τη βοήθεια φημών, γεγονότα που δε βίωσε. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, ο εξ’ ακοής μάρτυρας είναι πολυτιμότερος από τον αυτόπτη. Αυτό συμβαίνει, όταν ο/η αυτόπτης μάρτυρας έχει ισχνή μνήμη και αδυνατεί να ανακαλέσει με ακριβή τρόπο τις αναμνήσεις του/της όσον αφορά το συμβάν που βίωσε και για το οποίο κλήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο, σε αντίθεση με τον μάρτυρα εξ’ ακοής που διαθέτει ισχυρή μνήμη επ’ αυτού, καθότι κάποιος σχετικά πρόσφατα του διηγήθηκε το εν λόγω περιστατικό.

Από τα παραπάνω παρατηρούμε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται και σε έναν άλλο παράγοντα επιρροής της μνήμης των αυτόπτων μαρτύρων, τον οποίο θα εξετάσουμε αναλυτικότερα αμέσως μετά, και λέγεται χρόνος. Ένα συμπέ-ρασμα σχετικά με αυτό το φαινόμενο θα ήταν το γεγονός ότι η ακουστική μνήμη είναι ιδιαίτερα ισχυρή και βοηθάει το άτομο να ανακαλέσει από τη μακρόχρονη μνήμη του τις αναμνήσεις που είναι σχετικές με το εξεταζόμενο συμβάν (Eysenck, 2012).

Ο χρόνος - χρονική απομάκρυνση του ατόμου από το γεγονός

Έβδομον, ο χρόνος. Η χρονική απομάκρυνση του ατόμου από το γεγονός επιφέρει σε αυτό εξομάλυνση και κατευνασμό μετά την οξύτητα, που προκαλείται στο πρώτο από την επέλευση του τελευταίου. Δηλαδή, εξαιτίας της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη βίωση του συμβάντος οι αναμνήσεις αυτού, ακόμα κι αν ο/η μάρτυρας διαθέτει καλές αισθητηριακές ικανότητες, υποχωρούν ή υφίστανται αλλοίωση, λόγω των πολυάριθμων φυσικών επιδράσεων (νέες πληροφορίες, ερεθίσματα, εμπειρίες κ.α.) που αυτός/αυτή δέχεται καθημερινά. Ακόμη, σε αυτές διαπλέκονται και στοιχεία της φαντασίας ή της λογικής του γνωστικού συστήματος του/της αυτόπτου μάρτυρος.

Επιπροσθέτως, για τους ίδιους λόγους υποχωρούν ή αλλοιώνονται και οι ψυχολογικές επιδράσεις του συμβάντος στο άτομο. Ο συνδυασμός όλων αυτών μπορεί να οδηγήσει τον/τη μάρτυρα να προβεί σε μια μη ηθελημένη ανακριβή μαρτυρία. Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε εδώ ότι, σύμφωνα με τον William Stern, η πιθανότητα πεπλανημένης κατάθεσης του/της αυτόπτου μάρτυρος αυξάνεται για αυτόν/αυτήν, κάθε μέρα που περνάει από τη μέρα του συμβάντος που βίωσε, κατά 0,33%.

Το συλλογικό φαντασιακό

Όγδοον, το Συλλογικό Φαντασιακό. Δηλαδή, η κοινή αντίληψη που έχουν οι άνθρωποι για ένα θέμα, η οποία δομείται από τις εμπειρίες τους σχετικά με αυτό, στην προκειμένη περίπτωση για τους ληστές τραπεζών και γενικότερα για τους εγκληματίες, επηρεάζει σημαντικά τις καταθέσεις τους ως αυτόπτες μάρτυρες.

Για παράδειγμα, η εικόνα που έχουμε όλοι για τους ληστές τραπεζών προέρχεται κατά κανόνα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση (μαυροντυμένος άνδρας, κατά κανόνα, ή γυναίκα πιο σπάνια, με κουκούλα και ένα πιστόλι στο χέρι) (Eysenck, 2010).

Το διαφυλεκτικό φαινόμενο

Ο ένατος παράγοντας που επηρεάζει τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων είναι το Διαφυλετικό Φαινόμενο. Οι αυτόπτες μάρτυρες μπορούν να αναγνωρίσουν και να περιγράψουν με ιδιαίτερη ακρίβεια άτομα που ανήκουν στην ίδια φυλή με αυτούς ως δράστες ενός εγκλήματος, παρά άτομα από άλλες φυλές (Eysenck, 2010).

Η επαγγελματική ιδιότητα και οι συνθήκες διαβίωσης

Ο δέκατος παράγοντας είναι η επαγγελματική ιδιότητα του ατόμου και οι συνθήκες διαβίωσής του. Η αντίληψη του χρόνου, επί παραδείγματι, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο κι είναι άμεσα συνδεδεμένη κι εξαρτώμενη από τις ανάγκες και το βιοτικό του επίπεδο, αλλά και από το επάγγελμά του.

Για παράδειγμα, η αντίληψη για το πρωί ή το μεσημέρι είναι διαφορετική για έναν αστό από ό,τι για έναν αγρότη.

Ο τόπος καταγωγής ή διαμονής

Ο ενδέκατος παράγοντας είναι ο τόπος καταγωγής ή διαμονής του/ της αυτό-πτου μάρτυρος.

Για παράδειγμα, η εκτίμηση της ηλικίας διαφέρει από τόπο σε τόπο. Δηλαδή, η ηλικία ενός ατόμου εκτιμάται με διαφορετικό τρόπο σε μια πόλη από ό,τι σε ένα χωριό ή σε μια αναπτυγμένη χώρα από ό,τι σε μια αναπτυσσόμενη. Κι αυτό διότι σε κάθε τόπο επικρατούν τελείως διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης.

Η ασυνείδητη μεταφορά

Ο δωδέκατος και συνάμα ιδιαίτερα επικίνδυνος παράγοντας είναι η ασυνείδητη μεταφορά. Δηλαδή, οι αυτόπτες μάρτυρες θυμούνται μερικές φορές ένα πρόσωπο, αλλά ξεχνούν τις ακριβείς συνθήκες στις οποίες το είδαν.

Οπότε αναγνωρίζουν ένα πρόσωπο, το οποίο όντως το έχουν δει κάπου, αλλά θεωρούν λανθασμένα ότι είναι ο δράστης/η δράστιδα του εγκλήματος που βίωσαν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να αναγνωρίζουν ως ένοχο ένα αθώο άτομο (Eysenck, 2010)

Η στάση του κοινωνικού συνόλου απέναντι στον θύτη και το θύμα

Ο δέκατος τρίτος και τελευταίος παράγοντας είναι η στάση του/ της αυτόπτου μάρτυρος ή και του κοινωνικού συνόλου απέναντι στον θύτη και το θύμα.

Η κρίση ενός ή μιας μάρτυρα δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από την άποψή του/της σχετικά με το γεγονός, αλλά και ούτε από την ψυχολογία του πλήθους προκειμένου να μην ταυτίζεται η κατάθεσή του/της με τις επιθυμίες και τις απόψεις της πλειονότητας, οι οποίες σημειωτέον μπορεί να είναι και λανθασμένες.

Συμπέρασμα

Όπως, μόλις, προαναφέρθηκε, οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων είναι επισφαλείς. Κι εξαιτίας αυτού, όχι μόνο δεν πρέπει η δικαιοσύνη ή εμείς οι ίδιοι να τις εμπιστευόμαστε άκριτα, αλλά οφείλουμε να τις διερευνούμε διεξοδικά πριν επιτρέψουμε στην κρίση μας να τις εμπιστευτεί.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η δικαιοσύνη οφείλει να είναι δίκαιη, τυφλή και αντικειμενική. Όμως, για να συμβεί αυτό οφείλει να στηρίζεται σε στοιχεία και σε επιστημονικά τεκμηριωμένες αποδείξεις, κι όχι σε συναισθήματα ή εικασίες.

Τώρα όσον αφορά το ερώτημα για το ποιος/ποιοι από τους προαναφερόμενους παράγοντες επηρεάζουν περισσότερο ή λιγότερο τη μνήμη των αυτοπτών μαρτύρων θεωρώ, βάσει αυτών που μελέτησα κατά τη διάρκεια της συγγραφής του παρόντος άρθρου, ότι όλοι τους επηρεάζουν ο καθένας στον δικό του βαθμό και με τον δικό του τρόπο τις αναμνήσεις και κατ’ επέκταση τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, ανάλογα, βέβαια, με το προφίλ του εκάστοτε μάρτυρα, το είδος του εγκλήματος που έλαβε χώρα, αλλά και την ανακριτική τεχνική που ακολουθήθηκε από τους ανακριτικούς υπαλλήλους και το πλαίσιο της δίκης που διαμορφώθηκε.

Περί απιστίας

ΠΕΣ ΜΟΥ, ΤΩΡΑ, ΑΛΗΘΕΙΑ: πόσους ξέρεις που να μην έχουν απιστήσει ή μην έχουν απατηθεί; Εγώ, στα χρόνια που ζω, δεν ξέρω κανέναν. Γνωρίζω κάποιους που το έκαναν άπαξ γιατί το πλήρωσαν ακριβά, οπότε δεν το τολμούν πάλι, αλλά κανέναν που ποτέ του να μην έχει απατήσει.

«ΑΠΑΤΗΣΕΙ»: δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η λέξη για αυτή την ενέργεια. Απάτη είναι η υπεξαίρεση χρημάτων, απάτη είναι να προδώσεις τις αρχές σου ή να πουλήσεις τον φίλο σου. Άντε να δεχτώ ότι απάτη είναι μια παράλληλη πολύχρονη σχέση. Όμως, αυτό, ούτως ή άλλως είναι μια άλλη κατηγορία και δεν θα ασχοληθώ μαζί της σήμερα.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΠΟΝΔΙΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΙΣΤΙΑ. Όπως αποδεικνύει η ζωή δηλαδή. Όπως επίσης, οι σοβαρές απιστίες συχνά δεν ολοκληρώνονται, ενώ οι πιο ανούσιες πιο εύκολα λαμβάνουν χώρα. Αβίαστα και απλά. Όταν θέλεις πολύ όμως, αλλά δεν θέλεις και να χωρίσεις, τι γίνεται; Μάλλον δεν προχωράς. Το κόστος θα είναι βαρύ.

ΣΤΟ ΦΙΛΜ "LAST NIGHT", ένα «κανονικό» ζευγάρι στην οθόνη ζει κανονικά όσα ζούμε όλοι σχεδόν. Κανονικότατα, (επιτέλους). Βγαίνοντας από την αίθουσα, νομίζω ότι έχεις μόνο μία απορία: είναι άραγε καλύτερο να θέλεις και να μην το κάνεις ή να μην θέλεις τόσο και τελικά να το κάνεις;

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ. Ας μη γελιόμαστε – δεν υπάρχει τίποτα πιο ανθρώπινο από το να κοιτάξεις κάποιον άλλον, να σου γυαλίσει, να θελήσει το σώμα σου κάτι νέο, φρέσκο, διαφορετικό. Και ας είσαι καλά, πολύ καλά με το ταίρι σου. Το πρώτο διάστημα ενός έρωτα, αυτό δεν περνάει καν από τον νου. Φυσιολογικό.

ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΟΜΩΣ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΨΑ ΠΟΥ ΣΕ ΤΥΦΛΩΝΕΙ; Έναν χρόνο, δύο, τρία, πέντε... Πόσο καιρό να μη θες να λοξοκοιτάξεις τις γάμπες και τα οπίσθια της Εύα Μέντεζ ή τον ακαταμάχητο Ολιβιέ Μαρτίνεζ («Η Άπιστη»); Και, ακόμη και αν η φωτιά καίει ακόμη, πόσο να μην το χρειάζεται το εγώ σου;

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. Την τόσο ελκυστική και λαχταριστή που κλείνει το μάτι στην αυτοπεποίθησή σου και τάζει μικρές και απανωτές εκρήξεις ανατριχίλας στο σώμα σου. Μια άγνωστη φωνή θα σου ψιθυρίζει στο αυτί, χέρια θα ψάχνουν τις σπιθαμές και χείλη που διψούν για σένα σαν την πρώτη φορά (γιατί είναι η πρώτη φορά για αυτή τη στιγμή).

Η ΑΙΩΝΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΑΥΤΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. Και οι ερινύες που την ακολουθούν, παρακολουθούν και ψιθυρίζουν και αυτές, όχι ερωτόλογα και λέξεις θαυμασμού, μα ποινές καθολικής φιλοσοφίας, με τιμωρίες μεσαιωνικών μαρτυρίων να περιμένουν στη γωνία και την τελική απόφαση: guilty as charged.

ΟΠΟΤΕ, Ο ΦΟΒΟΣ ΣΕ ΔΕΝΕΙ ΠΙΣΘΑΓΚΩΝΑ. Και δεν προχωράς. Δεν πειράζει – αν δεν το αντέχεις ή δεν το χρειάζεσαι τόσο, μην το κάνεις. Κρίμα να θυσιάσεις την ουσιαστική σου ευτυχία για μιας στιγμής παρόρμηση – αρκέσου στην επιβεβαίωση των βλεμμάτων. Αν όμως φλερτάρεις και συναινείς με αυτή την αναζωογόνηση, μην το ομολογήσεις. Γιατί ο άλλος -και δικαιολογημένα- δεν θα το καταλάβει ποτέ. Δεν θα αντέξει τη σκέψη, την εικόνα. Και δε θα σε συγχωρήσει, ακόμη και αν παραμείνει στη σχέση.

ΟΠΩΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ. Και όσο και αν νομίζεις ότι και εσύ επιζητείς και απαιτείς την ειλικρίνεια, διότι μόνο έτσι είσαι σίγουρος για πάντα, αυταπατάσαι. Δεν τη θες. Την εκμαιεύεις, αλλά μπροστά στην αλήθεια, δεν θα αντέξεις ούτε εσύ. Ανθρωπένια πράγματα δηλαδή. Όσο για το τι σημαίνει ένα κέρατο; Σημαίνει «από»... «μέχρι», όπως μου αρέσει να λέω. Και κατά βάθος, ο κλέφτης του έρωτα ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει.

Ο δρόμος μακριά από την Σχέση

Θεμελιώδες ανθρωπολογικό δεδομένο: η σχέση αποτελεί αναγκαιότητα. Παρακάμπτοντας το πώς και το γιατί αυτής της αναγκαιότητας εκκινώ υποθέτοντας ότι χωρίς σχέση με έναν (πραγματικό ή φανταστικό). Άλλο απλώς δεν υπάρχουμε.

Το θέμα είναι οι στενές διαπροσωπικές σχέσεις (με άντρα ή γυναίκα δεν έχει σημασία) που ενώ έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στον εξανθρωπισμό και τη μεταμόρφωσή μας, την ίδια στιγμή εγείρουν συναγερμό καθώς ζητούν να μας αλλάξουν θέτοντας υπό αμφισβήτηση όσα μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσαμε ως δεδομένα.

Αυτά που διακυβεύονται είναι πολλά και επειδή συνήθως φοβόμαστε τις σχέσεις τουλάχιστον όσο τις επιθυμούμε, κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα Συνάντηση ανοίγονται μπροστά μας (τουλάχιστον) δύο δρόμοι.

Ο ένας, που περιγράφεται αμέσως παρακάτω, είναι ο Δρόμος μακριά από τη Σχέση, δηλαδή ο δρόμος του φόβου, της αμυντικότητας, της άτακτης φυγής εμπρός στον άγνωστο, διαφορετικό κόσμο που ενσαρκώνει ο άλλος. Ο δεύτερος δρόμος είναι εκείνος της ετοιμότητας να ζήσουμε και να αισθανθούμε, της διακινδύνευσης να πληγώσουμε και να πληγωθούμε, εν τέλει ο δρόμος του ανοίγματος προς τον άλλο.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΛΑΒΕΡΕΣ: ΜΑΖΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΟΝΟΙ

Κάθε άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του έχει πάρει μυρωδιά αυτού που λέμε σχέση βλαβερή για την υγεία.

Είναι οι παγωμένες, απολιθωμένες σχέσεις εξάρτησης, φόβου και υποταγής. Ανελεύθερες σχέσεις που υποσχόμενες μια αποχαυνωτική (ψευδ)αίσθηση ασφάλειας γίνονται η φυλακή μας απαιτώντας να τους παραδώσουμε άνευ όρων ό,τι έχουμε και δεν έχουμε. Στο όνομα καλών προθέσεων και «αγνών» συναισθημάτων (έρωτας, αγάπη, φροντίδα) ή για χάρη ενός κοινωνικού συμβολαίου (π.χ. γάμος) καλούμαστε να απεμπολήσουμε την προσωπική μας ελευθερία και να απολέσουμε την ικανότητα αυτοπροσδιορισμού μας.

Σε αυτού του είδους τις σχέσεις ο ένας προσπαθεί να ελέγξει τον άλλο, ενώ οι συμπεριφορές οφείλουν να υπακούουν σε συγκεκριμένους κανόνες. Κρίνεται δε θεμιτή η μεταχείριση πλήθους έντιμων και ανέντιμων μέσων με στόχο να εξημερωθεί ο άλλος, να του αφαιρεθεί η ζωτική του ορμή, να μετατραπεί σε άβουλο πλάσμα ώστε εμείς να νιώσουμε ασφαλείς. Ήσυχοι ότι κάποιος μας αγαπάει και δεν θα μας αφήσει ποτέ (τουλάχιστον για όσο τον χρειαζόμαστε…).

Στα πλαίσια αυτά η συντήρηση της εξάρτησης, οι ενοχικοί χειρισμοί, τα δράματα και οι υπερβολές δίνουν και παίρνουν: έδωσα τα πάντα για σένα, θα πεθάνω αν με αφήσεις, δεν μπορώ να ζήσω μακριά σου (όλες μάταιες εκκλήσεις φυσικά: αν είναι η ώρα του να φύγει, ο άλλος θα φύγει ακόμα και αν του περάσεις χειροπέδες…).

Οικοδομούμε με ευκολία σχέσεις ανισοτιμίας όπου τα παιχνίδια εξουσίας για την ανάληψη του ελέγχου, οι ανταγωνισμοί, οι χειραγωγήσεις, οι πλάγιες προσεγγίσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Οι διαστρεβλώσεις και οι προβολές δεν έχουν τέλος: ζηλεύουμε λόγω δικής μας ανασφάλειας αλλά το προβάλλουμε ως ένδειξη της μεγάλης αγάπης μας. Παριστάνουμε ότι θυσιαζόμαστε ή στ’ αλήθεια θυσιαζόμαστε για τον άλλο βάζοντας στην άκρη τον εαυτό μας στο όνομα μιας αρρωστημένης ιδέας περί αφοσίωσης ή δέσμευσης. Προσδοκούμε ότι ένας και μοναδικός άνθρωπος θα καλύψει όλες τις ανάγκες μας και θυμώνουμε που (φυσικά) δεν μπορεί να το κάνει.

Στην προσπάθειά μας να βρούμε έναν μπούσουλα να τα βγάλουμε πέρα με τον άλλο, επιστρατεύουμε τους παραδοσιακούς ρόλους του φύλου υιοθετώντας «γυναικεία» και «ανδρικά» φερσίματα και τρόπους (είτε είμαστε άντρες είτε γυναίκες είτε απευθυνόμαστε σε άντρες είτε σε γυναίκες). Κάλπικοι, στημένοι, τεχνητοί, απέχοντας παρασάγγας από το να είμαστε ο εαυτός μας, δεν είμαστε αυθόρμητοι ούτε αυθεντικοί, παρά μόνο κουρασμένα ομοιώματα που δεν καταλαβαίνουν γιατί χάνουν τη μία παρτίδα μετά την άλλη ενώ υποτίθεται ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες του παιχνιδιού.

Χώρια που ξεπατικώνουμε συναισθηματικές συμπεριφορές από τα αμερικανικά σίριαλ και σεξουαλικές πρακτικές από τις πορνοταινίες. Προβλέψιμοι, ομογενοποιημένοι, ψελλίζουμε ακόμα μια πανομοιότυπη, κονσερβοποιημένη, κοινή για όλους ερωτική/συναισθηματική γλώσσα.

Κάπως έτσι καταλήγουμε μαζί μεν αλλά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην ουσία μόνοι. Βαρετοί που βαριούνται πάσχοντας από έλλειψη επικοινωνίας. Ανίκανοι να σχετιστούμε, μένουμε βουβοί, ανέκφραστοι παρόλο που διψάμε να μιλήσουμε από καρδιάς. Όσα μας παιδεύουν αποκρύπτονται. Δυσαρέσκεια και σιωπή, απογοήτευση και αίσθημα ανικανοποίητου σε μια αέναη επανάληψη. Σε σχέση αλλά χωρίς σχέση.

Τα καταλαβαίνουμε όλα αυτά, δεν είμαστε χαζοί, απλώς δεν κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε. Στην πραγματικότητα και στο βάθος επιθυμούμε διαφορετικές, περισσότερο ουσιαστικές σχέσεις. Φυσικά και εξεγειρόμαστε μπροστά στην παρωχημένη ιδέα μιας συμβατικής σχέσης (αυτά συνέβαιναν την εποχή των γιαγιάδων μας, πριν το φεμινισμό…), όμως δεν ξέρουμε ή δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι μια ελεύθερα διαμορφωμένη ή εξατομικευμένη σχέση. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με την ελευθερία που παραχωρήθηκε στην εποχή μας σε αυτό το πεδίο. (Μην παρεξηγηθώ: Μία συμβατική σχέση -με ένταση χαμηλή και στόχο τη διατήρηση ή αύξηση των περιουσιακών στοιχείων, το χτίσιμο ενός συγκεκριμένου κοινωνικού στάτους ή το μεγάλωμα των παιδιών- μπορεί να είναι απολύτως λειτουργική και ικανοποιητική, αρκεί μόνο να αποτελεί ελεύθερη επιλογή των εμπλεκόμενων μερών και όχι καταναγκασμό ή συμβιβασμό του ενός ή και των δύο).

Καμιά φορά συμβαίνει να παραμένουμε σε σχέσεις που δεν μας ικανοποιούν επειδή νιώθουμε υποχρέωση να ζήσουμε δίπλα στον άλλο λόγω μιας αλλοτινής μας απόφασης ή επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το τίμημα της φυγής μας. Εκτός αυτού μας περιορίζουν και μας συνιστούν να κάτσουμε στ’ αυγά μας πλήθος κοινωνικών καταναγκασμών ή οικονομικών περιορισμών. Κανείς δεν λέει ότι είμαστε απολύτως ελεύθεροι να κάνουμε του κεφαλιού μας χωρίς να υπολογίζουμε τίποτα. Αλλά τουλάχιστον ας μην αφήνουμε ανεκμετάλλευτο το μικρό ή μεγάλο μερίδιο ελευθερίας που μας αναλογεί.

Όπως και να έχει χάνουμε χρόνο με όλα αυτά. Ξοδευόμαστε σε ανούσιες ή αδιέξοδες σχέσεις, αφελώς προσδοκούμε να γευτούμε τα καλά της συντροφικότητας δίχως όμως να βάλουμε τον εαυτό μας στο παιχνίδι και όλα αυτά επειδή -τι άλλο;- φοβόμαστε. Την απόρριψη, την εγκατάλειψη, την πραγματική αποκάλυψη και έκθεση. Κρατιόμαστε, υπολογίζουμε τις κινήσεις μας, είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή από φόβο ότι θα πληγωθούμε, θα αποτύχουμε στο πεδίο των σχέσεων και θα μείνουμε μόνοι. Ή ακόμα μπορεί να κρατιόμαστε από παράλογο φόβο μπροστά στην ιδέα να ζήσουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε…

Αυτοί οι φόβοι δεν είναι φυσικά χωρίς βάση. Γνωρίζουμε καλά ότι το άνοιγμα του εαυτού δεν είναι παίξε γέλασε. Δεν παραχωρούμε πρόσβαση στον εσωτερικό μας κόσμο έτσι απλά στον οποιοδήποτε. Δεν εμπιστευόμαστε ούτε ξεγυμνωνόμαστε με το καλημέρα. Το κάνουμε μόνο υπό προϋποθέσεις σε συγκεκριμένους ανθρώπους και με το δεδομένο ότι νιώθουμε αρκετά ασφαλείς ότι η έκθεση δεν θα μας καταστρέψει – ότι ο άλλος δεν θα εκμεταλλευτεί την αδυναμία μας, δεν θα κυριαρχήσει επάνω μας, δεν θα χλευάσει τις ανάγκες μας.

Αναμφίβολα όσο δεδομένες είναι η ανάγκη για επαφή, συντροφικότητα και αγκαλιά, άλλο τόσο δεδομένος είναι και ο πανικός μπροστά στη διεκδίκηση τους. Η σχέση αποτελεί εμπειρία αποσταθεροποίησης. Αν ανοιχτούμε πραγματικά, αν αφεθούμε στο ρεύμα κινδυνεύουμε να χάσουμε τις βεβαιότητες, τα σημεία αναφοράς, το κέντρο βάρους ή τα μυαλά μας. Όσο δε πιο ορθολογικοί ή αμυντικοί είμαστε τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος. Γι’ αυτό αντιστεκόμαστε, γι’ αυτό το βάζουμε στα πόδια και απαρνιόμαστε τη συγκίνηση, την επαφή, την οικειότητα - για λόγους αυτοπροστασίας. Για να προστατέψουμε έναν ευάλωτο, αβέβαιο, δέσμιο των πρέπει και του φόβου εαυτό.

Και έτσι φτιάχνουμε σχέσεις που απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε ή θέλουμε να είμαστε. Στερούνται συγκινήσεων, δε λέω, δεν μας διδάσκουν τίποτα, προφανώς, αλλά μας προσφέρουν μια υπέροχη αίσθηση σιγουριάς, μακαριότητας και τεμπελιάς.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αποτυγχάνουμε πολλαπλώς και παταγωδώς στις σχέσεις μας και τα βάζουμε με τον εαυτό μας. Δεν ξέρουμε τι δεν πήγε, τι δεν βγήκε όπως το θέλαμε ή γιατί δεν μας έκατσε ενώ το προσπαθήσαμε. Φοβητσιάρηδες, αδέξιοι συναισθηματικά, αλλεργικοί στην απόρριψη και εραστές του ελέγχου. Αυτό είμαστε και από πάνω το γνωρίζουμε κιόλας και υποφέρουμε διπλά γι’ αυτό. Και ακόμα χειρότερα ντρεπόμαστε γι’ αυτό.

Ανεπίδεκτοι ερασιτέχνες σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας λοιπόν.

Στήνουμε αδιάκοπα ιστορίες που δεν μας κάνουν καλό. Κάθε φορά την ίδια ιστορία. Και ακόμα να βάλουμε μυαλό…

Οι γονείς «κέρβεροι», ο υπερβολικός έλεγχος και οι επιπτώσεις στα παιδιά

Ποιοι είναι οι γονείς “κέρβεροι”;

Οι γονείς “κέρβεροι” έχουν μανία με τον έλεγχο, είναι υπερβολικά αυστηροί, έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και απαιτούν την τελειότητα, δεν σέβονται την προσωπική ζωή του παιδιού, εκφοβίζουν ή δημιουργούν ενοχή στο παιδί έτσι ώστε να το χειραγωγήσουν και να επιβάλουν τις απόψεις τους.

Αυστηρός έλεγχος. Οι γονείς μπορεί να ελέγχουν και να κρίνουν κάθε λεπτομέρεια της ζωής του παιδιού – τους βαθμούς του, τις γενικές επιδόσεις του, το βάρος του, το αν έχει πολλούς ή καθόλου φίλους, τα ενδιαφέροντά του, τις ιδέες του. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να αισθάνονται ότι δεν είναι ποτέ επαρκή και ότι η αγάπη των γονιών τους είναι κάτι που δίνεται υπό όρους, θα πρέπει να κερδηθεί και μόνο όταν ο γονιός ευχαριστηθεί με αυτό που βλέπει θα την έχει.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Πολλοί γονείς έχουν μεγάλες φιλοδοξίες ή και προσδοκίες για τα παιδιά τους, όμως οι γονείς που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα δεν δέχονται τίποτα λιγότερο από την τελειότητα. Θέλουν τα παιδιά τους να κερδίζουν σε όλα και δεν ανέχονται ατέλειες. Επίσης οι τελειομανείς γονείς μπορεί να θέλουν τα παιδιά τους να διατηρούν το τέλειο βάρος και να έχουν την τέλεια εμφάνιση ορίζοντας το ντύσιμο τους. Τα παιδιά βιώνοντας μια τέτοια κατάσταση μπορεί να ξοδέψουν όλη τους τη ζωή προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες των γονιών τους.

Έλλειψη σεβασμού της προσωπικής ζωής. Μερικοί γονείς θέλουν να ξέρουν κάθε λεπτομέρεια της ζωής του παιδιού και δεν μπορούν να το εμπιστευτούν όταν είναι έξω με φίλους ή ακόμα και όταν ασχολείται με τα πράγματα που αφορούν το σχολείο. Σε άλλες περιπτώσεις οι γονείς μπορεί να καταπιέσουν ακόμα περισσότερο το παιδί μη επιτρέποντας να λείψει καθόλου από το σπίτι εκτός από τις ώρες που μπορούν να ελέγξουν οι ίδιοι.

Εκφοβισμός ή ενοχή ως μέσο χειραγώγησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γονείς μπορεί να εκφοβίζουν το παιδί συναισθηματικά ή και σωματικά προκειμένου να το ελέγξουν. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί φόβος έτσι ώστε αν αποτρέψουν μια πιθανή αρνητική αντίδραση του παιδιού εναντίον τους. Επίσης, η δημιουργία ενοχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτή ως μέσο ελέγχου, με τους γονείς να συμπεριφέρονται ως αβοήθητοι δείχνοντας στα παιδιά ότι περιμένουν από αυτά να τους φροντίσουν. Τα παιδιά μπορεί να ανησυχούν ότι οι γονείς τους θα αισθανθούν εγκατάλειψη αν κάνουν τον εαυτό τους ευτυχισμένο.

Επιβάλλουν τις απόψεις τους. Οι γονείς που έχουν μανία με τον έλεγχο αποθαρρύνουν τα παιδιά τους να σκέφτονται για τον εαυτό τους και να υποτιμούν τη γνώμη του, εκτός και αν συμφωνεί με αυτή των γονιών. Οι αυστηροί κανόνες απαγορεύουν το παιδί να διαφωνεί με τους γονείς και σαν αποτέλεσμα το παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να εκφράσει αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο ή θυμό. Αυτός ο τύπος ελέγχου αποτρέπει το παιδί να μάθει να διαμορφώνει τις δικές του απόψεις καθώς και να εκφράζει τα συναισθήματά του με υγιή τρόπο.

Πώς οι γονείς “κέρβεροι” επηρεάζουν τα παιδιά;

Σύμφωνα με τον Neuhart, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς συμπεριφέρονται με υπερβολικά ελεγκτικό τρόπο απέναντι στα παιδιά τους, εξαιτίας των προσωπικών τους ανασφαλειών. Δυστυχώς όμως, αυτός η μέθοδος ανατροφής μπορεί να δημιουργήσει διαχρονικά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του παιδιού. Ενήλικες που είχαν γονείς που ασκούσαν υπερβολικό έλεγχο πάνω τους, αναφέρουν ότι έχουν δυσκολία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή τη γνώμη τους γιατί έτσι έχουν μάθει να κάνουν. Ουσιαστικά η συμπεριφορά του ατόμου μετατρέπεται σε έναν φαύλο κύκλο.

Σε πρόσφατη έρευνα που μελετούσε τον τρόπο που αντιδρούν οι μητέρες στο παιχνίδι των παιδιών τους, αυτό που βρέθηκε ήταν ότι οι μητέρες που ασκούσαν έλεγχο και έδιναν κατεύθυνση στο παιδί για το πώς θα παίξει, τι να παίξει και με ποια ταχύτητα να παίξει, στερούσαν στο παιδί την ευκαιρία να κάνει τις επιλογές τους σχετικά με το παιχνίδι. Όταν συνέβαινε αυτό, τα παιδιά εξέφραζαν ότι έχουν λιγότερο θετική σχέση με τη μητέρα τους και πιο αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους. Οι ερευνητές τόνισαν πως για να επηρεάσουν οι γονείς θετικά την ανάπτυξη των παιδιών τους, θα πρέπει να δείχνουν αγάπη και να περιορίσουν τον έλεγχο έτσι ώστε το παιδί να νιώθει ότι οι γονείς ναι μεν νοιάζονται για αυτό και θέλουν το καλύτερο, αλλά χωρίς να προσπαθούν να το ελέγξουν.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η αυστηρή άσκηση γονικού ελέγχου και ο συνεχής περιορισμός του να κάνει το παιδί αυτό που πραγματικά θέλει, μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετική και επαναστατική συμπεριφορά του παιδιού ενάντια στους γονείς (ιδιαίτερα στην εφηβεία). Επιπρόσθετα έχει βρεθεί ότι ο υπερβολικός ψυχολογικός έλεγχος συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με κατάθλιψη, με διατροφικές διαταραχές, με κοινωνική απόσυρση και με την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού.

Αποενοχοποιηθείτε

Γιατί να ξεπεράσουμε την ενοχή

Η ενοχή αναπτύσσεται απέναντι σε μία πράξη μας που θεωρούμε ότι ήταν βλαβερή προς κάποιον άλλον ή ακόμα και προς τον ίδιο μας το εαυτό. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να αποδειχθεί πολύ δυσάρεστο, ιδιαίτερα επίμονο και συχνά βασανίζει ψυχικά (συνειδητά ή υποσυνείδητα) εκατομμύρια ανθρώπους. Μερικές φορές μάλιστα αποτελεί τον βασικό, κρυφό πυρήνα ψυχικών διαταραχών που καλείται να αντιμετωπίσει ένας ψυχοθεραπευτής.

Ωστόσο θα είναι μεγάλη παράλειψη αν δεν αναγνωρίσουμε το σωτήριο ρόλο της ενοχής στην εξέλιξη και ειδικότερα τον ηθικό πολιτισμό του ανθρώπου. Η ενοχή είναι το επώδυνο συναίσθημα που μετά από μία βλαπτική συμπεριφορά κάνει τον άνθρωπο να θέλει να αποφύγει την επανάληψή της ή και να την επανορθώσει στο μέτρο του δυνατού.

Με άλλα λόγια, η ενοχή είναι προϊόν ενός μηχανισμού της ψυχής που μας κινητοποιεί να γινόμαστε καλύτεροι ο ένας προς τον άλλον αλλά και προς τον εαυτό μας. Επομένως δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι θέλουμε και μόνο θέλουμε να απαλλαγούμε από την ενοχή επειδή είναι δυσάρεστη· κατά βάθος πιστεύουμε επίσης ότι τη χρειαζόμαστε για να βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που συχνά αυτό το συναίσθημα γίνεται τόσο επίμονο και είναι τόσο δύσκολο να το ξεπεράσουμε.

Προκειμένου λοιπόν να απαλλαγούμε από την ενοχή, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι δεν τη χρειαζόμαστε πλέον για να γίνουμε καλύτεροι. Εντάξει, κάναμε ένα λάθος όσο μεγάλο κι αν ήταν, νιώσαμε ενοχή, αλλά μέχρι πότε απαιτείται να νιώθουμε αυτό το συναίσθημα για να μάθουμε από το λάθος μας και να μην το ξανακάνουμε;

Μία εύλογη απάντηση είναι ότι χρειάζεται να νιώσουμε ενοχή μέχρι να βρούμε και να εξουδετερώσουμε τις πραγματικές αιτίες που κάναμε τη λάθος πράξη ώστε να μην την επαναλάβουμε. Πράγματι, όταν κάνουμε ένα λάθος, το μόνο που αξίζει την προσοχή μας είναι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε από δω και πέρα για να μην το επαναλάβουμε στο μέλλον (και να το επανορθώσουμε στο μέτρο του δυνατού).

Επομένως όταν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να αποκαλύψουμε και να εξουδετερώσουμε τις αιτίες που διαπράξαμε κάτι κακό, μία βλαβερή πράξη, η ενοχή καθίσταται άχρηστη και τότε μόνο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απαλλαγούμε απ’ αυτή.

Ποιες είναι οι αιτίες της κακής συμπεριφοράς

Οι αιτίες που σε τελευταία ανάλυση μας οδήγησαν στην τέλεση μίας «κακής», μίας βλαβερής πράξης είναι δύο:

α) Δεν είχαμε κατά την τέλεσή της επαρκή επίγνωση των συνεπειών που θα έχει αυτό που κάναμε.
Η επίγνωση των συνεπειών της πράξης μας είναι σχετικά εύκολο να γίνει μετά την τέλεσή της, στην πραγματικότητα απ’ τη στιγμή που νιώσαμε ενοχή, σημαίνει ότι αυτή η επίγνωση έχει ήδη συντελεστεί.

β) Δεν ήμασταν αρκετά ψυχικά γαλήνιοι και πλήρεις, αντίθετα ένα αρνητικό συναίσθημα (θυμού, φόβου, φθόνου, απουσίας ψυχικής ικανοποίησης, αίσθημα μειονεξίας κ.λ.π.) μας ώθησε προς την τέλεσή της. Είναι πρακτικά αδύνατο να διαπράξει κάποιος μία βλαβερή πράξη αν γνωρίζει πλήρως τις συνέπειες που θα έχει αυτή και αν νοιώθει γεμάτος και ψυχικά γαλήνιος μέσα του, αν νιώθει εντάξει όπως είναι (που σημαίνει ουσιαστικά να είναι σε κατάσταση αγάπης).

Η απουσία ψυχική γαλήνης και πληρότητας λοιπόν είναι η κυριότερη αιτία – πηγή κακού η οποία θα πρέπει να μας απασχολεί το πώς θα ξεπεραστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μη επανάληψη μίας βλαβερής συμπεριφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι από ένα σημείο εξέλιξης, επίγνωσης του εαυτού και συνεπαγόμενης ευαισθησίας του ανθρώπου κι έπειτα, η ενοχή όχι μόνο δεν βοηθάει στην αποτροπή της επανάληψης ενός λάθους, αλλά συμβάλλει κιόλας στην επανάληψή του. Διότι απομακρύνει τον άνθρωπο απ’ την κατάσταση της ψυχικής γαλήνης, της πληρότητας και της αίσθησης επάρκειας που αποτελούν το πιο εύφορο έδαφος για το καλό.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προς την αποκατάσταση της ψυχικής μας γαλήνης και αισθήματος επάρκειας και πληρότητας – κάτι που περιλαμβάνει όπως είπαμε και το ξεπέρασμα της ενοχής. Τότε σε συνδυασμό με την επίγνωση που αποκτήσαμε των συνεπειών της πράξης μας, θα διασφαλίσουμε πως κάνουμε και το καλύτερο που μπορούμε για να μην επαναλάβουμε μία ανάλογη πράξη.

Αξίζει να επαναλάβουμε δε ότι αυτή η διασφάλιση, η διασφάλιση ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να βελτιωθούμε ως άνθρωποι, είναι και η μόνη που αξίζει της προσοχής μας από την τέλεση μίας πράξης και μετά, όσο «κακή» κι αν ήταν. Και σίγουρα μία ψυχική κατάσταση ψυχικής γαλήνης και καλής αυτοεκτίμησης είναι το πιο γόνιμο έδαφος για να κατανοηθούν τα κατά περίσταση κίνητρα της συγκεκριμένης πράξης μας, για να διαλυθούν αυτά τα κίνητρα και για να ανθίσει από δω και πέρα το καλό.

Τι να κάνουμε για να εξουδετερώσουμε τη βασική αιτία του κακού που είναι η απουσία ψυχικής γαλήνης και αισθήματος επάρκειας

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να βρούμε ψυχική γαλήνη και καλή αυτοεκτίμηση είναι να εξουδετερώσουμε τις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μας του τύπου «δεν είμαι εντάξει όπως είμαι», «δεν έκανα το καλύτερο που μπορούσα» (κάτι στο οποίο εστιάζει μία ουσιαστική ψυχοθεραπεία) διότι αυτές βρίσκονται στον πυρήνα κάθε ψυχικής ταραχής, ψυχικής δυσφορίας, αισθήματος μειονεξίας κ.λπ..

Δηλαδή χρειάζεται μετά την τέλεση της βλαβερής πράξης να αναγνωρίσουμε πως το γεγονός ότι διαπράξαμε ένα λάθος, ακόμα και σοβαρό, δεν σημαίνει ότι είμαστε κακοί ή εγωιστές ή κάτι ελαττωματικό τέλος πάντων· στην τέλεσή της -εκτός ενδεχομένως της μη πλήρους επίγνωσης των συνεπειών της- μας οδήγησε η απουσία ψυχικής γαλήνης και πληρότητας και αντ’ αυτής η παρουσία κάποιας ψυχικής ταραχής ή δυσφορίας.

Για την απουσία ψυχικής γαλήνης και πληρότητας ευθύνονται αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό που αποκτήσαμε άθελά μας κατά την παιδική μας ηλικία.

Με άλλα λόγια, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας ότι παρ’ όλο που διαπράξαμε ένα λάθος (αλλά και οποιοδήποτε άλλο λάθος ή παράλειψη στη ζωή μας), αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε με βάση τις δυνατότητές μας και τα εμπόδια που συναντήσαμε· (ως «εμπόδια» σε τελευταία ανάλυση, εκτός από τα όποια αντικειμενικά εμπόδια, εννοώ την ανεπαρκή επίγνωση του τι κάναμε τη στιγμή που το κάναμε και την απουσία ψυχικής γαλήνης και πληρότητας). Αν μπορούσαμε πραγματικά να κάνουμε κάτι καλύτερο, θα το είχαμε κάνει.

Αυτού του τύπου η άνευ όρων αθώωση του εαυτού, όχι μόνο δεν θα μας κάνει χειρότερους ανθρώπους, αλλά θα μας κάνει καλύτερους, διότι οδηγεί σε ψυχική γαλήνη και πληρότητα η οποία παρέχει το ψυχικό κλίμα που σε συνδυασμό με την επίγνωση των κινήτρων μας και την παραδοχή ότι αυτό που κάναμε είχε βλαβερές συνέπειες, ευνοεί το καλό.

Αντίθετα, η συνήθης αθώωση που κάνουν οι άνθρωποι του τύπου «δεν φταίω εγώ» εμποδίζει την βελτίωσή τους, γιατί βασίζεται ακριβώς στην μη εξέταση των κινήτρων τους και στη βεβιασμένη αποποίηση της ευθύνης τους και άρα στη διαιώνιση της μη επίγνωσης των αρνητικών συνεπειών των πράξεών τους. Επιπλέον δεν κάνουν τίποτα για να ξεπεραστούν η ψυχική ταραχή και δυσφορία που κατά κανόνα κρύβονται σε τελευταία ανάλυση πίσω από την τέλεση μίας βλαβερής πράξης.

Φερνάντο Πεσσόα: Το Βιβλίο της Ανησυχίας

1

Ζηλεύω (χωρίς να ξέρω κιόλας αν στ’ αλήθεια νιώθω ζήλια) τους ανθρώπους αυτούς που μπορεί κανείς να τους γράψει τη βιογραφία ή που μπορούν να τη γράψουν και μόνοι τους. Σ’ αυτές τις ασύνδετες εντυπώσεις, χωρίς την πρόθεση να συνδέονται μεταξύ τους, διηγούμαι την αυτοβιογραφία μου χωρίς γεγονότα, την ιστορία μου χωρίς ζωή. Είναι η Εξομολόγησή μου, κι αν δεν λέω τίποτα, είναι που δεν έχω τίποτα να πω. Τι μπορεί δηλαδή να εξομολογηθεί κανείς που να αξίζει τον κόπο ή που να είναι χρήσιμο; Αυτό που μας έχει συμβεί, είτε συνέβη σ’ όλον τον κόσμο είτε μόνο σ’ εμάς.

Στην πρώτη περίπτωση δεν έχουμε τίποτε το καινούργιο να πούμε, στη δεύτερη κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει. Αν γράφω αυτά που αισθάνομαι, είναι για να καταλαγιάσω τον πυρετό των αισθήσεών μου. Αυτά που εξομολογούμαι είναι χωρίς σημασία, γιατί τίποτα δεν έχει σημασία. Σχεδιάζω τοπία με αυτά που νιώθω. Δίνω άδεια στις αισθήσεις μου.

Καταλαβαίνω απόλυτα τις γυναίκες που κεντούν από μελαγχολία κι αυτές που πλέκουν βελονάκι γιατί η ζωή υπάρχει. Η ηλικιωμένη θεία μου έριχνε πασιέντζες στην ατελείωτη νύχτα. Αυτή η εξομολόγηση των αισθήσεών μου είναι η δική μου πασιέντζα. Δεν την ερμηνεύω σαν κι αυτούς που ρίχνουν τα χαρτιά για να γνωρίσουν το μέλλον, ούτε την αναλύω γιατί στις πασιέντζες τα χαρτιά από μόνα τους δεν έχουν καμία αξία.

Ξετυλίγομαι σαν ένα πολύχρωμο κουβάρι ή παίζω μόνος μου πλέκοντας σχήματα με το σκοινί, όπως αυτά που φτιάχνουν τα παιδιά με τα δάχτυλα τεντωμένα κι ύστερα τα περνούν από τον ένα στον άλλο. Προσέχω όμως να μη μου ξεφύγει από τον αντίχειρα ο κόμπος που του αντιστοιχεί. Μετά γυρίζω τα χέρια μου κι ένα νέο σχήμα εμφανίζεται. Και ξαναρχίζω απ’ την αρχή. Ζωή είναι να πλέκεις με το βελονάκι τις προθέσεις των άλλων.

Μερικές φορές, κι ενώ το πλεκτό προχωρεί, η σκέψη μας μένει ελεύθερη, κι όλοι οι πρίγκιπες των παραμυθιών μπορούν να περπατούν στους μαγεμένους κήπους τους ανάμεσα σε δυο περάσματα του φιλντισένιου βελονιού με τη γαμψή του άκρη. Κροσέ των πραγμάτων… διαλείμματα… τίποτα. Κι ύστερα, πώς μπορώ να με ιστορήσω; Μια τρομακτική οξύτητα των αισθήσεων και η βαθύτατη επίγνωση του γεγονότος της αίσθησης… Μία οξυμένη αυτοκαταστροφική ευφυΐα και η εξουσιαστική παρουσία του ονείρου που, άπληστο, ζητά να με αποσπάσει… Μια βούληση νεκρή και μια σκέψη που τη λικνίζει σαν το ζωντανό παιδί της… Ναι, κροσέ…

2

Αγαπώ τα αργοπορημένα εκείνα βράδια του καλοκαιριού, την ησυχία της Κάτω Πόλης, και κυρίως την ησυχία που η αντίθεση κάνει ακόμη εντονότερη στα μέρη που το πρωί σφύζουν από κίνηση και δραστηριότητα. Η Ρούα ντου Αρσενάλ, η Ρούα ντου Αλφαντέγκα, αυτοί οι μακριοί θλιμμένοι δρόμοι που εκτείνονται στα ανατολικά κατά μήκος της έρημης αποβάθρας, όλα αυτά ανακουφίζουν τη μελαγχολία μου, καθώς τα βράδια του καλοκαιριού διεισδύω στη μοναξιά των διαδρομών τους.

Ζω τότε σε μια εποχή παλαιότερη από αυτήν που τώρα ζω, απολαμβάνω την αίσθηση ότι είμαι σύγχρονος του Σεζάριο Βέρντε, και κουβαλώ μέσα μου στίχους που δεν μοιάζουν με τους δικούς του, μα γεννιούνται από την ίδια την ουσία που έφτιαξε κι εκείνους. Γυρνώ στους δρόμους, μέχρις ότου πέσει η νύχτα, με μια αίσθηση ζωής που μοιάζει σ’ αυτούς τους δρόμους. Τη μέρα είναι γεμάτοι με μια οχλοβοή που δεν σημαίνει τίποτα· τη νύχτα είναι γεμάτοι από μια απουσία οχλοβοής που επίσης δεν σημαίνει τίποτα.

Εγώ, τη μέρα, είμαι ένα τίποτα και τη νύχτα είμαι εγώ. Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μένα και τους δρόμους του λιμανιού, εκτός από το ότι αυτοί είναι δρόμοι κι εγώ ψυχή, διαφορά που μπορεί να μην έχει κανένα νόημα μπροστά σ’ αυτό που είναι η ουσία των πραγμάτων. Υπάρχει ένα πεπρωμένο κοινό -καθότι αφηρημένο- για τους ανθρώπους και για τα πράγματα, ένας προορισμός εξίσου αδιάφορος στην άλγεβρα του μυστηρίου.

Αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα… Σ’ αυτές τις αργές και κενές ώρες, ανεβαίνει μέσα μου, από την ψυχή στο νου μου, μια θλίψη ολόκληρου του είναι, η πίκρα που όλα είναι, ταυτοχρόνως, μια αίσθηση δική μου κι ένα πράγμα εξωτερικό, στο οποίο και δεν έχω την εξουσία να επέμβω και να το αλλάξω.

Αχ, πόσες φορές τα ίδια μου τα όνειρα ορθώνονται μπροστά μου σαν πράγματα, όχι για να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα, μα για να μου εξομολογηθούν πόσο της μοιάζουν, και πως τα αρνούμαι κι αυτά μαζί της, πόσες φορές εμφανίζονται ξαφνικά απέξω, σαν το τραμ που προβάλλει ξαφνικά στην τελευταία στροφή του δρόμου, ή σαν τη φωνή του τελάλη που μέσα στη νύχτα διαλαλεί ποιος ξέρει τι, μα που αντηχεί στους αραβικούς της τόνους, σαν ένας πίδακας νερού που αναβλύζει απρόσμενα μέσα στη μονοτονία του δειλινού.

Περνούν ζευγάρια μελλοντικά, περνούν οι μοδιστρούλες δυο δυο, περνούν νεαροί που κυνηγούν την ηδονή, καπνίζουν στην αιώνια βόλτα τους οι συνταξιούχοι των πάντων, βγαίνουν πού και πού στην πόρτα τους αυτοί οι ακίνητοι τυχοδιώκτες που λέγονται μαγαζάτορες. Αργοί, εύρωστοι και καχεκτικοί, οι νεοσύλλεκτοι υπνοβατούν, σε ομάδες άλλοτε θορυβώδεις, άλλοτε χειρότερες κι από θορυβώδεις. Καμιά φορά εμφανίζεται και κάποιος φυσιολογικός.

Τα αμάξια τούτη την ώρα, εδώ, δεν είναι πολλά. Στην καρδιά μου βασιλεύει μια ειρήνη αγωνιώδης, κι η ηρεμία μου είναι όλη παραίτηση. Περνούνε όλα, και τίποτε απ’ αυτά δεν μου λέει τίποτα, όλα είναι ξένα στις αισθήσεις μου, ήχοι άγνωστων φωνών, συλλογική σαλάτα της ζωής. Η κούραση όλων των προσδοκιών και όλων όσα αυτές περιέχουν, η απώλεια των προσδοκιών, το άχρηστο της ύπαρξής τους, η εκ των προτέρων κούραση που πρέπει να τις έχεις για να τις χάσεις ύστερα, η πληγή που σου αφήνουν, η ντροπή του νου που τις είχες γνωρίζοντας το τέλος τους.

Η συνείδηση της μη συνείδησης της ζωής είναι ο αρχαιότερος φόρος της διάνοιας. Υπάρχουν διάνοιες ασυνείδητες… λάμψεις πνευματικές, ρεύματα διανοητικά, φωνές και φιλοσοφίες που έχουν την ίδια κρίση με τα σωματικά αντανακλαστικά, όση και το συκώτι και τα νεφρά στη διαχείριση των εκκριμάτων τους.

3

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό μου είναι η συνήθεια και το χάρισμα να κάνω όνειρα. Οι συνθήκες της ζωής μου, από παιδί ήμουν μοναχικός και ήσυχος, και δυνάμεις άλλες ίσως, που από μακριά με διαπλάθανε σύμφωνα με τα παιχνίδια σκοτεινών κληρονομικών νόμων και τα μοιραία τους καλούπια, κάνανε το πνεύμα μου μια ροή αδιάκοπη ρεμβασμών και ονειροπολήματος. Ό,τι είμαι ξεκινάει από εκεί, κι ακόμη και τα γνωρίσματά μου που πολύ λίγο ταιριάζουν σ’ έναν ονειροπόλο, ανήκουν, στην πραγματικότητα και χωρίς καμιά αμφιβολία, σε μια ψυχή που αποκλειστικά ονειρεύεται, ζώντας έτσι την υψηλότερη της έκφραση.

Θέλω, για την απόλαυση της αυτοανάλυσης και στο βαθμό που αισθάνομαι διατεθειμένος, να βάλω σιγά σιγά σε λόγια τις νοητικές διαδικασίες που δρουν μέσα μου προς ένα μόνο αποτέλεσμα, μια ζωή ολοκληρωτικά αφιερωμένη στο όνειρο, μια ψυχή εκπαιδευμένη μόνο να ονειρεύεται. Κοιτώντας με από απόσταση, όπως σχεδόν πάντα με κοιτώ, είμαι ένας άνθρωπος ανίκανος για δράση, αμήχανος μπροστά σε κάθε πρωτοβουλία ή κίνηση, αδέξιος στις κουβέντες μου με τους άλλους, χωρίς εκείνη την εσωτερική διαύγεια που θα μου επέτρεπε να διασκεδάζω με ό,τι απαιτεί πνευματική προσπάθεια, και χωρίς καμιά φυσική επιδεξιότητα ώστε να απασχολούμαι με κάποια μηχανική δραστηριότητα, να μπορώ να αφαιρούμαι δουλεύοντας ταυτοχρόνως.

Είναι φυσιολογικό να είμαι έτσι. O ονειροπόλος, εννοείται πως έτσι είναι. Η πραγματικότητα με αναστατώνει. Τα λόγια των άλλων με βυθίζουν σ’ ένα τεράστιο άγχος. Η πραγματικότητα των άλλων ψυχών με αφήνει αδιάκοπα έκπληκτο. Σε κάθε πράξη βλέπω ένα εκτεταμένο δίκτυο ασυνειδησίας, μια παράλογη αυταπάτη, χωρίς καμιά εύλογη συνέπεια, τίποτα.

Αν όμως κρίνει κανείς από αυτά πως αγνοώ τα γρανάζια της ανθρώπινης ψυχολογίας και πως δεν μπορώ να αντιληφθώ με σαφήνεια τα κίνητρα των άλλων και τις ενδόμυχες σκέψεις τους, γελιέται. Διότι εγώ δεν είμαι απλά ονειροπόλος, είμαι ονειροπόλος αποκλειστικά. Η μοναδική μου συνήθεια, να κάνω όνειρα, με έχει προικίσει με μία εξαιρετικής καθαρότητας εσωτερική όραση. Όχι μόνο βλέπω ανάγλυφα, με μια ζωντάνια τρομακτική και καμιά φορά συνταρακτική, τα πρόσωπα και τα σκηνικά των ονείρων μου, αλλά βλέπω ακόμη, εξίσου ζωντανά, τις ιδέες, τα ανθρώπινα συναισθήματά μου (ή ό,τι απομένει απ’ αυτά), τις κρυφές μου παρορμήσεις, την ψυχική μου διάθεση απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό.

Επιμένω πως τις σκέψεις μου τις πιο αφηρημένες τις βλέπω μέσα μου με μία όραση αληθινή τις βλέπω σε έναν εσωτερικό μου χώρο. Έτσι οι μαίανδροι τους μου γίνονται ορατοί στην παραμικρή τους λεπτομέρεια. Γι’ αυτό γνωρίζω τον εαυτό μου ολοκληρωτικά, και γνωρίζοντάς με έτσι, γνωρίζω επίσης ολοκληρωτικά την ανθρωπότητα όλη. Δεν υπάρχει χαμηλή παρόρμηση, όπως δεν υπάρχει ευγενής έμπνευση, που να μην έχει διασχίσει σαν αστραπή την ψυχή μου· και ξέρω με ποια συμπεριφορά αποκαλύπτεται ο καθένας μας.

Εγώ ξέρω να αναγνωρίσω στα βάθη του καθένα μας τις κακές σκέψεις, κάτω από τις μάσκες που φορούν, μεταμφιεσμένες σε γενναιόδωρες ή αδιάφορες σκέψεις. Ξέρω τι είναι αυτό που μέσα μας προσπαθεί να μας εξαπατήσει. Κι έτσι γνωρίζω τους περισσότερους ανθρώπους που συναναστρέφομαι καλύτερα απ’ ό,τι αυτοί τον εαυτό τους. Πολλές φορές αφοσιώνομαι στη βολιδοσκόπηση των προθέσεών τους, γιατί έτσι τους κάνω δικούς μου. Κατακτώ τον ψυχισμό που ερμηνεύω, γιατί, για μένα, ονειρεύομαι σημαίνει κατέχω.

Έτσι φαίνεται πόσο είναι φυσιολογικό, εγώ ο ονειροπόλος, να είμαι ταυτοχρόνως κι ο αναλυτικός στον οποίο αναγνωρίζω τον εαυτό μου. Ανάμεσα από τα ελάχιστα αναγνώσματα που καμιά φορά με ευχαριστεί να διαβάζω, ξεχωρίζω, γι’ αυτόν το λόγο, τα θεατρικά έργα. Κάθε μέρα παίζονται έργα μέσα μου, και γνωρίζω σε βάθος πώς μπορεί να προβάλει κανείς επίπεδα μια ψυχή, όπως για παράδειγμα προβάλλεται η ψυχή του Εμπόρου. Διασκεδάζω, κατά τα άλλα, ελάχιστα – είναι τόσο τεράστια και κοινότοπα τα λάθη των δραματουργών.

Κανένα δραματικό έργο δεν με έχει ποτέ ικανοποιήσει. Καθώς εξερευνώ την ανθρώπινη ψυχολογία με την καθαρότητα της αστραπής, που μ’ ένα βλέμμα μόνο ελέγχει όλες τις κρυφές γωνιές, απογοητεύομαι από τη χονδροειδή ανάλυση και δόμηση των έργων, και τα λίγα που διαβάζω με αποθαρρύνουν σαν λεκές από μελάνι στη μέση μιας καλλιγραφημένης σελίδας. Τα πράγματα αποτελούν το υλικό των ονείρων μου: υιοθετώ γι’ αυτό μια στάση αφηρημένης αλλά και υπερβολικής προσοχής σε ορισμένες λεπτομέρειες της πραγματικότητας.

Για να δώσω πνοή στα όνειρά μου, χρειάζεται να ξέρω πώς φαίνονται, στην πραγματική τους διάσταση, τα πραγματικά τοπία και τα πρόσωπα της αληθινής ζωής. Διότι η οπτική του ονειροπόλου διαφέρει από αυτήν του ανθρώπου που βλέπει τα πράγματα. Στο όνειρο, η ματιά δεν καρφώνεται, όπως στην πραγματικότητα, πάνω στις σημαντικές ή τις ασήμαντες πτυχές ενός δεδομένου αντικειμένου. Το μόνο σημαντικό είναι αυτό που ο ονειροπόλος βλέπει.

Η αληθινή πραγματικότητα ενός αντικειμένου είναι ίσα ίσα ένα τμήμα του, το υπόλοιπο δεν είναι παρά το βαρύ τίμημα που πληρώνει στην ύλη, σε αντάλλαγμα για την ύπαρξή του στο χώρο. Με τον ίδιο τρόπο, στο χώρο στερούνται πραγματικότητα μερικά φαινόμενα που, στο όνειρο, εμφανίζονται σε μία παλλόμενη από ζωή πραγματικότητα. Ένα πραγματικό ηλιοβασίλεμα είναι κάτι το απροσμέτρητο και το εφήμερο. Το ηλιοβασίλεμα του ονείρου είναι σταθερό και αιώνιο.

Ξέρει να γράφει αυτός που ξέρει να βλέπει τα όνειρά του με καθαρότητα (και είναι πράγματι έτσι), ή αυτός που ονειρεύεται τη ζωή, που ξέρει να βλέπει τη ζωή άυλα, και να τη φωτογραφίζει με τη μηχανή της φαντασίας, την οποία και αφήνουν ανέπαφη οι ακτίνες του χρήσιμου, της βαρύτητας και του συγκεκριμένου, γιατί απλά καλύπτουν την πλάκα του πνευματικού.

Η στάση αυτή, όπου η συνήθεια του ονείρου είναι βαθιά ριζωμένη, με κάνει να διακρίνω πάντα το τμήμα της πραγματικότητας που είναι ονειρικό. Η δική μου οπτική αφαιρεί πάντοτε από τα πράγματα αυτό που για το όνειρο μου είναι άχρηστο. Έτσι ζω πάντα μέσα στο όνειρο, ακόμα κι όταν ζω τη ζωή. Να θαυμάζω ένα ηλιοβασίλεμα μέσα μου ή Εξωτερικά είναι για μένα το ίδιο πράγμα, γιατί βλέπω με τον ίδιο τρόπο, γιατί η όρασή μου λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Γι’ αυτό η γνώμη που έχω για τον εαυτό μου μπορεί να φανεί σε πολύ κόσμο λανθασμένη. Κατά κάποιο τρόπο είναι. Εγώ όμως ονειρεύομαι τον εαυτό μου, και διαλέγω από μένα το ονειρικό: έτσι, συνθέτω και ανασυνθέτω τον εαυτό μου με όλους τους δυνατούς τρόπους, μέχρις ότου καταλήξω σε μια ικανοποιητική εικόνα, σύμφωνη με τις απαιτήσεις μου – ποιος είμαι και ποιος δεν είμαι.

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος να δεις ένα αντικείμενο είναι να το αναιρέσεις, αυτό όμως επιζεί -δεν ξέρω να εξηγήσω πώς- από το υλικό της ίδιας του της άρνησης και της κατάργησης· έτσι κάνω με μεγάλα κομμάτια του πραγματικού μου είναι που, αφού καταργηθούν από το πορτραίτο μου, χρησιμεύουν στη μεταμόρφωσή μου για την προσωπική μου πραγματικότητα.

Πώς γίνεται τότε να μην αυτοεξαπατώμαι στην ανάλυση αυτών των μύχιων διεργασιών φαντασίωσης του ίδιου μου του εαυτού; Γιατί η διαδικασία που οδηγεί σε μια πραγματικότητα περισσότερο πραγματική μία όψη του κόσμου ή μία φιγούρα του ονείρου, οδηγεί επίσης στο πέρα από το πραγματικό ένα συναίσθημα ή μια σκέψη: τα απογυμνώνει λοιπόν από την ελκυστική τους ευγένεια και τη γοητευτική τους αγνότητα, όταν αυτές, όπως σχεδόν πάντοτε συμβαίνει, είναι ψεύτικες. Πρέπει να σημειωθεί πως η αντικειμενικότητα μου είναι απόλυτη, η πιο απόλυτη απ’ όλες. Πλάθω το απόλυτο αντικείμενο με τις ιδιότητες του απόλυτου παρά τη συγκεκριμένη φύση του.

Δεν δραπέτευσα από τη ζωή με την πλήρη έννοια της λέξης, με την έννοια του να εξασφαλίσω ένα μαλακότερο στρώμα για την ψυχή μου, απλά μετακόμισα από τη ζωή και βρήκα στα όνειρά μου την ίδια αντικειμενικότητα που έβρισκα και στη ζωή. Τα όνειρά μου -φαινόμενο που μελετώ σε άλλες σελίδες- υψώνονται μέσα μου ανεξάρτητα από τη θέλησή μου, και συχνά με προσβάλλουν και με πληγώνουν. Πολλές φορές, αυτό που ανακαλύπτω μέσα μου με φέρνει σε απελπισία, με κάνει να νιώθω ντροπή (ίσως από κάποιο απομεινάρι ανθρωπιάς μέσα μου – τι θα πει ντροπή;) και με τρομάζει.

Το αδιάκοπο ονειροπόλημα έχει αντικαταστήσει μέσα μου την προσοχή. Έχω φτάσει στο σημείο να συσσωρεύω πάνω σε πράγματα που έχω δει, ακόμα κι αν είναι ιδωμένα σε όνειρο, άλλες εντυπώσεις ονείρων που κουβαλώ μαζί μου. Αρκετά απρόσεχτος για να φέρω καλά σε πέρας αυτό που ονομάζω να βλέπεις τα πράγματα σε όνειρο -απροσεξία που προκαλεί το αέναο ονειροπόλημα και η, όχι πάντως υπερβολικά προσεκτική, φροντίδα για τη ροή των φαντασιώσεων μου-, όντας έτσι απρόσεκτος λοιπόν, συσσωρεύω αυτό που ονειρεύομαι πάνω στο ίδιο το όνειρο που βλέπω, και διχοτομώ την πραγματικότητα, απογυμνωμένη ήδη από την ύλη, απολύτως άυλη.

Εξ ου και η ικανότητα που απέκτησα ακολουθώντας πολλές σκέψεις ταυτοχρόνως, να παρατηρώ τα πράγματα και συγχρόνως να ονειρεύομαι ιστορίες τελείως διαφορετικές: να ονειρεύομαι ένα πραγματικό ηλιοβασίλεμα πάνω από τον πραγματικό Τάγο, την ώρα που ακριβώς ονειρεύομαι ένα φανταστικό ξημέρωμα σ’ έναν εσωτερικό Ειρηνικό ωκεανό.

Τα δύο αντικείμενα του ονείρου διασταυρώνονται χωρίς να συγχέονται, χωρίς άλλο μπέρδεμα εκτός από αυτό που προξενούν οι δύο διαφορετικές συγκινησιακές καταστάσεις· και τελικά είναι σαν να βλέπω το πλήθος που περνά στο δρόμο και να νιώθω το πνεύμα του καθενός μέσα μου, πράγμα δυνατό μόνο σε έναν κόσμο ενότητας των αισθήσεων, την ίδια στιγμή που βλέπω τα διαφορετικά κορμιά τους – γιατί αυτά βέβαια θα ’πρεπε να τα βλέπω διαφοροποιημένα- να διασταυρώνονται στο δρόμο, γεμάτο από πόδια εν κινήσει.

Φερνάντο Πεσσόα, Το Βιβλίο της Ανησυχίας.
---------------------------------
Αποσπασματικό, κρυφό ημερολόγιο, κείμενο εναγώνιας ενδοσκόπησης, απόπειρα εξερεύνησης του φαινομένου της ύπαρξης, ανίχνευση των ορίων ανάμεσα στο είναι και το μη είναι, μα πάνω απ’ όλα μια ατέρμονη αυτο-εξιστόρηση, είναι το “Βιβλίο της Ανησυχίας” όπου, πίσω από τις εξομολογήσεις του διάφανου λογιστή Μπερνάντο Σουάρες, διακρίνουμε μια από τις δεσπόζουσες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα, τον Πορτογάλο ποιητή Φερνάντο Πεσσόα.

Το έργο που άφησε ανέκδοτο σχεδόν στο σύνολό του, πεθαίνοντας το 1935, είναι τεράστιο και πολύμορφο: ένα μεγάλο τμήμα του υπογράφεται από τους “ετερώνυμους”, δημιουργήματα της φαντασίας του ποιητή που διαθέτουν αυτόνομο λογοτεχνικό ύφος και έργο, όπως και αυτόνομη πλαστή βιογραφία. Καθώς αρχίζει να γίνεται πλέον γνωστό με τη σταδιακή έκδοσή του αποκαλύπτει τον άνθρωπο που θέλησε να οικοδομήσει μόνος του μια ολόκληρη λογοτεχνία. Το “Βιβλίο της Ανησυχίας” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Πορτογαλία το 1982 για να αναγνωριστεί με τις πολλαπλές μεταφράσεις του σαν ένα από τα έργα-κλειδιά που σφραγίζουν τον αιώνα.

Νέα κατάσταση της ύλης ανακαλύφθηκε από κβαντικούς επιστήμονες

Υπό τις καθημερινές συνθήκες, η ύλη μπορεί να είναι στερεή, υγρή ή αέρια. Αλλά μόλις πάμε πέρα ​​από την καθημερινότητα μας, τα πράγματα γίνονται πιο «άγρια».

Μια ομάδα φυσικών, συμπεριλαμβανομένου του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, Tigran Sedrakyan, ανακοίνωσε πρόσφατα στο περιοδικό Nature ότι ανακάλυψε μια νέα φάση της ύλης. Η ανακάλυψη, που ονομάζεται «χειρική ρευστή κατάσταση του bose», ανοίγει ένα νέο μονοπάτι στην πανάρχαια προσπάθεια κατανόησης της φύσης και του του φυσικού κόσμου.

Υπό τις καθημερινές συνθήκες, η ύλη μπορεί να είναι στερεή, υγρή ή αέρια. Αλλά μόλις πάμε πέρα ​​από την καθημερινότητα μας - σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν το απόλυτο μηδέν, πράγματα μικρότερα από ένα κλάσμα ατόμου ή άλλα που έχουν εξαιρετικά χαμηλές καταστάσεις ενέργειας - ο κόσμος φαίνεται πολύ διαφορετικός.

«Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα τις κβαντικές καταστάσεις της ύλης σε αυτά τα περιθώρια», λέει ο Sedrakyan, «και είναι πολύ πιο άγριες από τις τρεις κλασικές καταστάσεις που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή».

Ο Sedrakyan έχει περάσει χρόνια εξερευνώντας αυτές τις άγριες κβαντικές καταστάσεις και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πιθανότητα αυτού που οι φυσικοί αποκαλούν «εκφυλισμό ζώνης», «ζώνες τάφρου» ή «κινητική απογοήτευση» στην κβαντική ύλη που αλληλεπιδρά έντονα.

Τυπικά, τα σωματίδια σε οποιοδήποτε σύστημα προσκρούουν μεταξύ τους και με αυτόν τον τρόπο προκαλούν προβλέψιμα αποτελέσματα, όπως οι μπάλες του μπιλιάρδου να χτυπούν η μία την άλλη και μετά να αντιδρούν με προβλέψιμο μοτίβο. Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα και τα σωματίδια συσχετίζονται. Αλλά σε ένα «απογοητευμένο» κβαντικό σύστημα, υπάρχουν άπειρες πιθανότητες που πηγάζουν από την αλληλεπίδραση σωματιδίων—ίσως η μπάλα του μπιλιάρδου να αιωρείται ή να μεγεθύνεται σε μια αδύνατη γωνία—και μερικές από αυτές τις άπειρες δυνατότητες μπορεί να οδηγήσουν σε νέες κβαντικές καταστάσεις.

Αυτό που έκαναν ο Sedrakyan και οι συνάδελφοί του είναι να κατασκευάσουν μια μηχανή «δυσφορίας»: μια ημιαγωγική συσκευή διπλής στρώσης. Το ανώτερο στρώμα είναι πλούσιο σε ηλεκτρόνια και αυτά τα ηλεκτρόνια μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Το κάτω στρώμα είναι γεμάτο με «τρύπες» ή θέσεις που μπορεί να καταλάβει ένα περιπλανώμενο ηλεκτρόνιο. Στη συνέχεια, τα δύο στρώματα φέρονται εξαιρετικά κοντά μεταξύ τους - διατομικά κοντά.

Το πείραμα αποκάλυψε μερικές ενδιαφέρουσες ιδιότητες των ηλεκτρονίων, τα οποία παγώνουν σε ένα προβλέψιμο μοτίβο και με σταθερή κατεύθυνση περιστροφής, χωρίς να επηρεάζονται από άλλα σωματίδια ή μαγνητικά πεδία. Η σταθερότητα αυτή μπορεί να έχει εφαρμογή σε κβαντικά ψηφιακά αποθηκευτικά συστήματα.

Επίσης, αν εξωτερικά σωματίδια επηρεάσουν ένα μόνο ηλεκτρόνιο μέσα στο σύστημα, επηρεάζονται όλα τα ηλεκτρόνια του συστήματος λόγω της κβαντικής διεμπλοκής. Είναι σαν να χτυπάμε μία μπάλα μπιλιάρδου και όλες οι άλλες να ταξιδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Μια Αποστολή στην Αφρική

Η Αφρική είναι μια ήπειρος με τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, πολιτιστικό πλούτο και με τον νεότερο πληθυσμό στον κόσμο, η οποία είναι όμως κάτω από τα όρια όσον αφορά την αναγκαία ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας της. Ας πάρουμε τη Γκάνα ως λαμπρό παράδειγμα: Από τότε που το έθνος ανακήρυξε την ανεξαρτησία του τον Μάρτιο του 1957, η εποχή της ως Δημοκρατία ήταν γεμάτη τραγικές καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε μια (ουτοπική δυστυχώς) τεράστια ευκαιρία να οδηγήσει την Αφρική σε ένα πολυαναμενόμενο μέλλον ευημερίας.

Τόσο τα προβλήματα της Γκάνας όσο και της Αφρικής γενικότερα δεν είναι εύκολο να επιλυθούν και δεν είναι στην ατζέντα των κοινών ασπρόμαυρων υποθέσεων, για τις οποίες γίνεται λόγος σε πολλά ΄δυτικά’ περιοδικά, αλλά μάλλον βρίσκονται σε μέρη πολύ πιο κρυφά από ότι μπορούμε να καταλάβουμε. Τις περισσότερες φορές, αμαυρώνονται με την ίδια πίεση που άσκησε η Βρετανική Αυτοκρατορία, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια εκείνης της φοβερής περιόδου της αποικιοκρατίας.

Πολλά έμοιαζαν ελπιδοφόρα όταν τα αφρικανικά έθνη και οι λαοί τους διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους. Οι Αφρικανοί λαχταρούσαν με ελπίδα τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν τον παλιό τους πλούτο για να αναζωογονήσουν την ήπειρο με μια νέα αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας και πνεύματος που υποσχόταν αυτή η κυριαρχία. Δυστυχώς, λόγω των βάρβαρων και ανήθικων πρακτικών του δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Γκάνα, η Κένυα, η Νότια Αφρική και άλλα αφρικανικά έθνη δυσκολεύτηκαν να αναδυθούν από τη σκόνη της αποικιοκρατίας ενώ αντίθετα, έμειναν να απορούν για το τι ακριβώς συνέβη τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου και ο αυτοκρατορικός αγώνας για την Αφρική.

Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσουμε ιστορικά είναι η όχι και τόσο σπουδαία διάσκεψη του Βερολίνου το 1884-5, γνωστή και ως Διάσκεψη της Δυτικής Αφρικής. Πρόκειται για μια διάσκεψη η οποία αντί να οικοδομηθεί με βάση τα χριστιανικά ήθη του καλού Σαμαρείτη, κατέληξε να είναι μια απροκάλυπτη αρπαγή γης και φυσικών πόρων- ένα είδος προσέγγισης του τύπου “η ισχύς έχει δίκιο” που εξυπηρετεί μόνο τις συγκεκριμένες εμπειρικές δυνάμεις και όχι τα βασίλεια και τις πόλεις-κράτη που υπήρχαν ήδη εκεί επί αιώνες.

Αυτή ήταν η αρχή του πλήρους αποικιοκρατικού οικονομικού ελέγχου της Αφρικής στο σύνολό της. Βέβαια δεν ήταν αυτή η αρχή των προβλημάτων της Αφρικής με την αποικιοκρατία, όπως όλοι γνωρίζουμε από την ιστορία του συστήματος του δουλεμπορίου. Αυτή ήταν μια σκοτεινή περίοδος της ιστορίας μεταξύ του 16ου και του 19ου αιώνα, όπου σε μεγάλο βαθμό βρετανικές εταιρείες, όπως η εμπορική εταιρεία της Ανατολικής Ινδίας και η Βασιλική Αφρικανική Εταιρεία, πήγαιναν κατά μήκος των ακτογραμμών αυτής της ένδοξης ηπείρου, έκλεβαν τα προς το ζην των γηγενών ανθρώπων καθώς και όλους τους διαθέσιμους τους πόρους και έκαναν περιουσίες στην πατρίδα τους. Όχι, αυτή είναι η αρχή του εκτεταμένου ελέγχου ολόκληρης της ηπείρου ως χερσαίας μάζας.

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος της αποικιοκρατικής δραστηριότητας γινόταν κατά μήκος των ακτών της Αφρικής, όπου είχαν δημιουργηθεί οι εμπορικοί σταθμοί… αλλά το μεγαλύτερο μέρος που βρισκόταν στο εσωτερικό της ηπείρου παρέμενε ως επί το πλείστον ανέγγιχτο. Το 1884 όλα αυτά άλλαξαν και οι ευρωπαϊκές αποικιακές αυτοκρατορίες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία και Πορτογαλία) προχώρησαν στη διαίρεση της αυτοδιοικούμενης αφρικανικής ηπείρου και με τον τρόπο αυτό έθεσαν σε εφαρμογή την κλασική στρατηγική των αυτοκρατοριών “Διαίρει και βασίλευε”. Αυτό όχι μόνο έφερε τελικά τους Αφρικανούς αντιμέτωπους μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα έβαλε και τους Ευρωπαίους σε μια συγκρουσιακή πορεία.

Σήμερα οι ιστορικοί θα δικαιολογήσουν αυτό το συνέδριο ως “αναγκαίο κακό” που απαιτήθηκε για να τροφοδοτηθεί η βιομηχανική επανάσταση που έλαβε χώρα στην ευρωπαϊκή και τη βορειοαμερικανική ήπειρο εκείνη την εποχή. Σε αυτή την υπόθεση, η λογική λέει:

“Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι οι πόροι της Αφρικής ήταν απαραίτητοι για τη βιομηχανική πρόοδο, τα αγαθά έχουν αξία, και επομένως έπρεπε να έχουν πληρωθεί αυτοί οι πόροι; Γιατί ήταν απαραίτητο να κρατηθεί αυτή η ήπειρος υποταγμένη στην υπανάπτυξη;” Ρητορικές οι ερωτήσεις.

Ένα άλλο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό είναι:

“Δεδομένου του γεγονότος ότι η ήπειρος είχε τόσο τεράστιες δυνατότητες, γιατί οι αποικιοκρατικές δυνάμεις δεν επέλεξαν τον ηθικό δρόμο και δεν μοιράστηκαν αυτή τη βιομηχανική επανάσταση με τους Αφρικανούς στο σύνολό τους, ώστε να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους στη βιομηχανία και την επιστήμη; Δεδομένου ότι όλες οι ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες ομολογούσαν την προσήλωσή τους στον χριστιανισμό, δεν θα ήταν μια δίκαιη χριστιανική απόφαση να προσφέρουν ανάπτυξη και πληρωμή σε αντάλλαγμα για τους πόρους κατά τη διάρκεια αυτών των ετών;

Είναι μια δυσάρεστη ειρωνεία ότι πολλές δυτικές τεχνολογικές εξελίξεις τροφοδοτήθηκαν υλικά από την κατάφωρη κλοπή. Επειδή φαντάζομαι ότι αυτή η ειρωνεία δεν αρέσει σε πολλούς από εσάς, πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την ιστορία για να κατανοήσουμε περαιτέρω τους κακούς, δόλιους και απάνθρωπους χειρισμούς της αυτοκρατορίας, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε τέλος σε αυτή την τυραννία μια για πάντα.

Παναφρικανικοί ηγέτες – Η αυγή της ελευθερίας.

Ας κάνουμε ένα βήμα στην ιστορία, στην αυγή του παναφρικανικού κινήματος που σάρωσε την ήπειρο όπως οι ακτίνες του ήλιου σαρώνουν τον πλανήτη μας.

Βρισκόμαστε σε μια Αφρική που διαμορφώνεται από μια νέα γενιά ηγετών εμπνευσμένων από επαναστατικές πράξεις που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Ενώ οι πράξεις αυτές καθοδηγούνται από μία νέα ελπίδα και πείνα για ανεξαρτησία, δεν οφείλονται στην άνοδο του κομμουνισμού, όπως συνήθως υποτίθεται σήμερα, αλλά μάλλον στις ιδρυτικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που είναι κατοχυρωμένες σε αυτό το πολύτιμο έγγραφο – την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Αυτή η επαναστατική περίοδος μιλάει για πολλές μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά την Αμερική και τον κόσμο. Ο Κένεντι είναι πρόεδρος στις ΗΠΑ και οι πολιτικές του Ρούσβελτ για την ανάπτυξη αναβιώνουν, η ανθρωπότητα σχεδιάζει να προσγειωθεί στη Σελήνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται μάρτυρες αλλαγών με τέτοιο ρυθμό που η ελπίδα για πρόοδο γίνεται αισθητή σε κάθε γωνιά της Γης. Αυτή η περίοδος όμως είναι γεμάτη και με κάποιες τραγικές ειρωνείες.

Ο Ψυχρός Πόλεμος που συγκλόνισε τον κόσμο υπό την απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, οι πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία και ο παρανοϊκός πόλεμος του Βιετνάμ είναι τρία παραδείγματα. Μια άλλη τραγική ειρωνεία είναι ότι το κορυφαίο έθνος που πρώτο (υποτίθεται) δημιούργησε την παράδοση για τις δημοκρατίες που εδράζονται στις αρχές της ελευθερίας, και της επιδίωξης της ευτυχίας, διεξάγει έναν ανελέητο κι ανήθικο πόλεμο εναντίον γηγενών λαών σε μακρινές χώρες.

Ένας άνθρωπος που ανεβαίνει πολιτικά σε αυτούς τους καιρούς ονομάζεται Κουάμε Νκούμα.

Αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος σύντομα θα αναδειχθεί στον πιο σημαίνοντα Αφρικανό πολιτικό της εποχής του, δήλωσε με μεγάλη ακρίβεια ότι, για να επιτύχει η Αφρική μια πραγματική και διαρκή ανεξαρτησία, θα πρέπει να ξεκινήσει ακολουθώντας τις ίδιες αρχές που είχαν καθιερώσει οι ΗΠΑ όταν κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Για να παραθέσω ένα απόσπασμα από την ομιλία του Νκρούμα στο συνέδριο του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας το 1963 στην Αντίς Αμπάμπα της Αιθιοπίας,

“Όταν το πρώτο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών έλαβε χώρα πριν από πολλά χρόνια στη Φιλαδέλφεια, ένας από τους αντιπροσώπους έδωσε το πρώτο στίγμα της ενότητας δηλώνοντας ότι συναντήθηκαν σε “ουδέτερη κατάσταση” με άλλα λόγια, δεν βρίσκονταν στη Φιλαδέλφεια ως Βιρτζινιανοί ή Πενσυλβανιανοί, αλλά απλά ως Αμερικανοί. Αυτή η αναφορά στους εαυτούς τους ως Αμερικανούς ήταν εκείνη την εποχή μια νέα και παράξενη εμπειρία.

Μπορώ να τολμήσω να ισχυριστώ εξίσου με αυτή την ευκαιρία, Εξοχότατοι, ότι συναντιόμαστε εδώ σήμερα όχι ως Γκανέζοι, Γουινέζοι, Αιγύπτιοι, Αλγερινοί, Μαροκινοί, Μαλιανοί, Λιβεριανοί, Κονγκολέζοι ή Νιγηριανοί, αλλά ως Αφρικανοί. Αφρικανοί ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε εδώ μέχρι να συμφωνήσουμε για τις βασικές αρχές ενός νέου συμφώνου ενότητας μεταξύ μας, το οποίο εγγυάται για εμάς και το μέλλον μας, μια νέα ρύθμιση, αυτήν της ηπειρωτικής διακυβέρνησης”.

Αυτό και μόνο το απόσπασμα θα πρέπει να βάλει τέλος σε κάθε ιδέα ότι ο Νκρούμα ήταν “αντιαμερικανός μαρξιστής ή κομμουνιστής”, όπως δήλωσαν ορισμένοι καθόλου επιμελείς ιστορικοί. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο Νκρούμα είχε σπουδάσει και είχε δώσει διαλέξεις για δέκα χρόνια (1935-1945) στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν της Πενσυλβάνια.

Παρόλο που ο συγγραφέας δεν αμφιβάλλει ότι μπορεί κάλλιστα να συμπαθούσε τα μαρξιστικά και λενινιστικά κοινωνικά ιδεώδη, όπως πολλοί δικαιολογημένα κάνουν, οι κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές του καθιστούν σαφές πού βρίσκεται η πολιτική του βάση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι εκείνη την μεγάλη ημέρα του 1957, όταν η Γκάνα έγινε το πρώτο αφρικανικό έθνος που απέκτησε την ελευθερία του από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, ο πρόεδρος Dwight D. Eisenhower έστειλε τον αντιπρόεδρό του, Richard Nixon, να συμμετάσχει στους εορτασμούς της Γκάνας. Από όλο αυτό το περιεχόμενο είναι σαφές ότι ο Νκρούμα ακολουθεί το καλό παράδειγμα που έδωσαν οι Αμερικανοί το 1776.

Ως ειρωνεία, διαπιστώνουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται τώρα στην Αφρική, αλλά δυστυχώς δεν επρόκειτο να καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που επιτεύχθηκε στην Αμερική (ή τουλάχιστον όχι ακόμη). Ο Nkrumah οραματιζόταν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αφρικής και το διατύπωσε με σαφήνεια σε μια ομιλία που εκφώνησε στη Διάσκεψη του 1963, από την οποία προέρχεται το παραπάνω απόσπασμα. Το όνομα του Οργανισμού είναι από μόνο του αρκετά κατατοπιστικό, αλλά ο αναγνώστης θα βρει την παρακολούθηση αυτής της ομιλίας ακόμη πιο συναρπαστική.

Ο Nkrumah ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι η Αφρική και τα πολλά κράτη της είχαν τα μέσα να αναπτύξουν τον εαυτό τους χωρίς ξένες παρεμβάσεις και υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος για τους Αμερικανούς. Ήταν ένας εξαιρετικός ομιλητής με ένα πλατύ χαμόγελο από αυτί σε αυτί που γέμιζε όχι μόνο τους Γκανέζους, αλλά ολόκληρη την Αφρική με μια νέα περηφάνια και πνεύμα. Βλέπουμε τις προθέσεις του σε ένα άλλο μεγαλειώδες απόσπασμα από την ίδια ομιλία και σημειώνουμε ότι όταν μιλάει για τη Σαχάρα, μας θυμίζει το παρόμοιο όραμα του Φραγκλίνου Ρούσβελτ:

“Έχουμε τους πόρους. Η αποικιοκρατία ήταν αυτή που μας εμπόδισε να συσσωρεύσουμε το απαραίτητο κεφάλαιο, αλλά και εμείς οι ίδιοι δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τη δύναμή μας κατά την ανεξαρτησία, ώστε να κινητοποιήσουμε τους πόρους μας για την αποτελεσματικότερη απογείωση σε μια βαθιά οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ήμασταν πολύ απασχολημένοι με την περιποίηση των ξεχωριστών κρατών μας για να κατανοήσουμε πλήρως τη βασική ανάγκη της ένωσής μας, η οποία έχει τις ρίζες της στον κοινό σκοπό, τον κοινό σχεδιασμό και την κοινή προσπάθεια. Μια ένωση που αγνοεί αυτές τις θεμελιώδεις ανάγκες δεν θα είναι παρά μια ντροπή.

Μόνο με τη συνένωση της παραγωγικής μας ικανότητας και της προκύπτουσας παραγωγής μπορούμε να συσσωρεύσουμε κεφάλαιο. Και μόλις ξεκινήσουμε, η δυναμική θα αυξηθεί. Με κεφάλαιο που ελέγχεται από τις δικές μας τράπεζες, αξιοποιημένο για την πραγματική βιομηχανική και γεωργική μας ανάπτυξη, θα κάνουμε την πρόοδό μας. Θα συσσωρεύσουμε μηχανήματα και θα ιδρύσουμε χαλυβουργεία, χυτήρια σιδήρου και εργοστάσια- θα συνδέσουμε τα διάφορα κράτη της ηπείρου μας με επικοινωνίες- θα καταπλήξουμε τον κόσμο με την υδροηλεκτρική μας ενέργεια- θα αποξηράνουμε έλη και βάλτους, θα καθαρίσουμε μολυσμένες περιοχές, θα ταΐσουμε τους υποσιτισμένους και θα απαλλάξουμε το λαό μας από παράσιτα και ασθένειες.

Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ακόμη και τη Σαχάρα να ανθίσει σε ένα απέραντο πεδίο με καταπράσινη βλάστηση για γεωργικές και βιομηχανικές εξελίξεις. Θα αξιοποιήσουμε το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τα γιγαντιαία τυπογραφεία για να βγάλουμε το λαό μας από τις σκοτεινές εσοχές του αναλφαβητισμού”. – Πρόεδρος Kwame Nkrumah

Συγκρίνετε αυτό με το αφρικανικό όραμα του Φραγκλίνου Ντελάνο Ρούσβελτ, όπως το κατέγραψε ο γιος του και βιογράφος του Έλιοτ Ρούσβελτ από το βιβλίο του 1946 “As He Saw It”, από το οποίο θα παραθέσω τώρα ένα απόσπασμα:

“Για έναν άνθρωπο που δεν είχε ξαναπάει ποτέ στην Αφρική, αυτός [ο Ρούσβελτ] είχε συλλέξει ένα καταπληκτικό όγκο πληροφοριών, γεωγραφικών, γεωλογικών, γεωργικών. Φυσικά, νόμιζα ότι γνώριζα τη χώρα αρκετά καλά: Είχα πετάξει πάνω από ένα μεγάλο μέρος της, μήνες πριν, φωτογραφίζοντάς την από αέρος. Αλλά κάπου εκείνος είχε την ευκαιρία να μάθει ακόμη περισσότερα από ό,τι εγώ.

Συζητήσαμε για τις μεγάλες αλυκές στη νότια Τυνησία, που κάποτε πρέπει να ήταν μια απέραντη εσωτερική θάλασσα. Μας υπενθύμισε τα ποτάμια που αναβλύζουν στα βουνά του Άτλαντα, στα νότια, και εξαφανίζονται κάτω από τη Σαχάρα, για να γίνουν υπόγεια ποτάμια. “Να εκτρέψουμε αυτή τη ροή νερού για αρδευτικούς σκοπούς; Θα έκανε την Imperial Valley στην Καλιφόρνια να μοιάζει με λαχανόκηπο!” Και οι αλυκές: βρίσκονταν κάτω από το επίπεδο της Μεσογείου- θα μπορούσατε να σκάψετε ένα κανάλι κατευθείαν πίσω για να δημιουργήσετε εκ νέου αυτή τη λίμνη – εκατόν πενήντα μίλια μήκος, εξήντα μίλια πλάτος.

“Η Σαχάρα θα άνθιζε για εκατοντάδες μίλια!” Είναι αλήθεια. Η Σαχάρα δεν είναι απλώς άμμος, έχει ένα εκπληκτικά πλούσιο δυναμικό. Κάθε φορά που βρέχει, υπάρχει μια συνακόλουθη πανδαισία λουλουδιών για λίγες μέρες, πριν η ξηρασία και ο ήλιος τα σκοτώσουν. Ο Φράνκλιν και εγώ κλείσαμε το μάτι ο ένας στον άλλον: Ο πατέρας περνούσε την καλύτερη στιγμή της ζωής του, το δραστήριο μυαλό του και η γρήγορη φαντασία του δούλευαν υπερωρίες καθώς όλοι μας υποθέταμε τι θα μπορούσε να κάνει ο έξυπνος σχεδιασμός γι’ αυτή τη γη. Πλούτος! φώναξε.

“Οι ιμπεριαλιστές δεν συνειδητοποιούν τι μπορούν να κάνουν, τι μπορούν να δημιουργήσουν! Έχουν κλέψει από αυτή την ήπειρο δισεκατομμύρια, και όλα αυτά επειδή ήταν πολύ κοντόφθαλμοι για να καταλάβουν ότι τα δισεκατομμύρια τους ήταν πενταροδεκάρες, σε σύγκριση με τις δυνατότητες! Δυνατότητες που πρέπει να περιλαμβάνουν μια καλύτερη ζωή για τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτή τη γη…”.

Στο ίδιο βιβλίο, ο Έλιοτ περιγράφει τη μάχη μεταξύ του πατέρα του και του Ουίνστον Τσόρτσιλ, όταν ο μεγάλος πρόεδρος έκανε γνωστό ότι ο κόσμος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα καθοριζόταν από την ανάπτυξη για όλους τους ανθρώπους και το τέλος της αποικιοκρατίας. Ο Έλιοτ περιέγραψε την οργή του Τσόρτσιλ όταν ήρθε αντιμέτωπος με αυτή την πρόκληση για την αυτοκρατορία:

“Κύριε Πρόεδρε”, φώναξε [ο Τσώρτσιλ], “πιστεύω ότι προσπαθείτε να καταργήσετε τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Κάθε ιδέα που έχετε για τη δομή του μεταπολεμικού κόσμου το αποδεικνύει. Αλλά παρ’ όλα αυτά” -και ο δείκτης του κούνησε το δάχτυλό του- “παρ’ όλα αυτά, ξέρουμε ότι αποτελείτε τη μόνη μας ελπίδα. Και” -η φωνή του βυθίστηκε δραματικά- “ξέρετε ότι το ξέρουμε. Ξέρετε ότι ξέρουμε ότι χωρίς την Αμερική, η Αυτοκρατορία δεν θα αντέξει”.

Ο Τσώρτσιλ παραδέχτηκε, εκείνη τη στιγμή, ότι γνώριζε ότι η ειρήνη θα μπορούσε να κερδηθεί μόνο σύμφωνα με κανόνες που θα έθεταν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και λέγοντας αυτό που είπε, αναγνώριζε ότι η βρετανική αποικιοκρατική πολιτική θα πέθαινε, οι βρετανικές προσπάθειες να κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο εμπόριο θα πέθαιναν, αλλά και οι βρετανικές φιλοδοξίες να παίξουν τις Η.Π.Α. εναντίον των Η.Π.Α. θα πέθαιναν και αυτές. Και θα ήταν έτσι ακριβώς όπως περιγράφηκαν, αν ο πατέρας είχε ζήσει.

Ο Νκρούμα ηγείται του Παναφρικανικού Κινήματος.

Ως ο πρώτος πρόεδρος της Γκάνας, ο Νκρούμα συνεργάστηκε και οργάνωσε άλλους παναφρικανούς ηγέτες που αντιμετώπιζαν τον δικό τους αγώνα κατά της Βρετανικής και της Γαλλικής Αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή. Οι ηγέτες αυτοί περιλάμβαναν ονόματα όπως ο Τζόμο Κενυάτα της Κένυας, ο Χαϊλέ Σελάσι Α’ της Αιθιοπίας, ο Τζούλιους Νιερέρε της Τανζανίας και ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ της Αιγύπτου.

Ο Nkrumah προχώρησε στη μεταρρύθμιση κάθε τομέα της κυβέρνησης και της κοινωνίας με τόσο δραστικό τρόπο ώστε υπό την ηγεσία του η Γκάνα είχε επιτύχει το υψηλότερο ΑΕΠ σε ολόκληρη την Αφρική. Είχε επίσης μεγάλη επιρροή στο να βοηθήσει άλλα έθνη να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, όπως η Γουινέα. Αφού ο Νκρουμά ανατράπηκε τελικά με πραξικόπημα το 1966 (το οποίο οργανώθηκε από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών), η Γουινέα έσπευσε να του προσφέρει την αντιπροεδρία για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο έθνος της.

Είναι αρκετά αποκαλυπτικό το γεγονός ότι το πραξικόπημα ξεκίνησε ενώ ο Νκρουμά επισκεπτόταν την Μπουρκίνα Φάσο – ένα άλλο νέο ανεξάρτητο έθνος που, αν και απελευθερωμένο πλέον, εξακολουθούσε να ελέγχεται οικονομικά από τη Γαλλία εκείνη την εποχή. Κατά την επιστροφή του στην Γκάνα, ενώ του είχε προσφερθεί ένα μπουκέτο λουλούδια από μια νεαρή κοπέλα, η οποία δεν είχε ιδέα για το σχέδιο που εξελισσόταν, γλίτωσε οριακά το θάνατο όταν μια βόμβα εξερράγη μέσα στο μπουκέτο, σκοτώνοντας την καημένη την κοπέλα και αφήνοντας τον Νκρούμα βαριά τραυματισμένο.

Η αυτοκρατορία δεν γνωρίζει όρια στο κακό που θα εξαπολύσει για να επιβάλλει την ισχύ της. Ο Nkrumah είχε επιβιώσει από τουλάχιστον πέντε γνωστές απόπειρες δολοφονίας κατά της ζωής του και παρόλο που τελικά πέθανε από καρκίνο, η κόρη του και πολλοί άλλοι μελετητές έχουν παρουσιάσει μερικές αιτίες που υποθέτουν δηλητηρίαση. Όπως είπε ο συνάδελφος ακτιβιστής και φίλος Amilcar Cabral “Αυτός ο άνθρωπος ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τις αποικιοκρατίες”.

Ο Thomas Sankara παίρνει τη σκυτάλη.

Υπήρξε ένας άνθρωπος που ήξερε ακριβώς πώς να χειριστεί τον καταπιεστή και πώς να δώσει στην γη και στους ανθρώπους που τον μεγάλωσαν την ανεξαρτησία και την ελευθερία που τόσο λαχταρούσαν. Το όνομά του είναι Thomas Sankara και είναι γνωστός ως ο πατέρας της Μπουρκίνα Φάσο, που στα αγγλικά σημαίνει, “η γη των όρθιων ανθρώπων” στις γλώσσες τους, More και Dyula.

Ένα όνομα που της χάρισε ο ίδιος, γιατί ο ίδιος και ο λαός δεν επιθυμούσαν να ηγηθούν ενός έθνους, που ονομάστηκε από τον πρώην καταπιεστή τους. Ο Σανκάρα ήταν ένας φυσικός ηγέτης που ήρθε στην εξουσία από ανάγκη (γιατί δεν ήθελε να είναι ηγέτης) το 1983. Είχε μια ορισμένη εσωτερική δύναμη στον χαρακτήρα του, ενώ ταυτόχρονα έδειχνε μία ευγένεια και πίστη στους ανθρώπους, που ήταν αμετακίνητη. Είναι πικρή ειρωνεία ότι αυτή η άκαμπτη πίστη σε λάθος ανθρώπους έφερε το πρόωρο τέλος του… καθώς προδόθηκε από τους πιο κοντινούς του ανθρώπους.

Εκπαιδεύτηκε κυρίως μέσω της στρατιωτικής σχολής στην Μπουρκίνα Φάσο, αλλά ποτέ δεν ήταν ο τύπος του στρατιώτη που θα έπαιρνε και θα ακολουθούσε τυφλά τις διαταγές. Ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν ένας απλός στρατιώτης ή ένας πολιτοφύλακας, αλλά είχε καθοριστική σημασία για τη μεταρρύθμιση του στρατού και τη διασφάλιση ότι οι απλοί στρατιώτες θα μπορούσαν να λάβουν μια αξιοπρεπή εκπαίδευση στην πολιτική σκέψη, η οποία όχι μόνο θα τους προστάτευε από τη χειραγώγηση, αλλά θα εξασφάλιζε ότι ο στρατός στο σύνολό του θα ήταν ανθεκτικός στο να ακολουθεί εντολές που ήταν αντίθετες με τα συμφέροντα του έθνους το οποίο προορίζονταν να υπηρετήσει. Ο Σανκάρα ήθελε οι στρατιωτικοί, από τις υψηλότερες βαθμίδες μέχρι τις χαμηλότερες, να σκέφτονται πριν ενεργήσουν.

Παρατηρώντας, μπορεί να φαίνεται σε κάποιους ότι οι ισχυρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του Thomas Sankara αποδεικνύουν ότι ήταν μαρξιστής ή κομμουνιστής. Όπως υποτίθεται και ο Nkrumah πριν απ’ αυτόν. Όποιος δεν ακολουθούσε υποτακτικά και δουλικά, την αυτοκρατορική ιδεολογία της συμμαχίας υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, απλά χαρακτηριζόταν ως τέτοιος. Όμως η πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι υποδηλώνουν οι απλές ‘ταμπέλες’ και ευτυχώς μπορούμε τώρα να εφαρμόσουμε τη λογική έναντι του φόβου και να συμπεράνουμε μετά από προσεκτικότερη εξέταση ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τη σκέψη του Κουάμε Νκρούμα και των συναδέλφων του παναφρικανών ηγετών.

Ναι, φυσικά και ήταν αντι-ιμπεριαλιστής, και ναι, έτεινε προς τον σοσιαλισμό σε μεγάλο βαθμό λόγω της πρωτοφανούς απελπιστικής κατάστασης στη χώρα του εκείνη την εποχή και των απαιτήσεων του διπολισμού του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, δεν ήταν ιδεολογικός σοσιαλιστής ή μαρξιστής.

Όταν ο Sankara έγινε πρόεδρος, το ποσοστό αλφαβητισμού της Μπουρκίνα Φάσο ήταν μόλις 2%. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν πληθυσμό 7.300.000 κατοίκων, μόνο 146.000 άνθρωποι μπορούσαν να διαβάσουν, να γράψουν και να μιλήσουν!

Μιλάμε για “βιοτικό επίπεδο”, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην Μπουρκίνα Φάσο εκείνη την εποχή δεν ήταν στην πραγματικότητα αντιπροσώπευε τον συγκεκριμένο όρο – ο Σανκάρα είχε κουραστεί να βλέπει το έθνος του να παρακμάζει λόγω της έλλειψης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς από τότε που “κερδήθηκε” η ανεξαρτησία του τον Αύγουστο του 1960. Έπαιρνε μισθό 450 δολάρια το μήνα και τα προσωπικά του αγαθά ήταν τουλάχιστον περιορισμένα. Είχε ένα σύνθημα: δύο γεύματα την ημέρα και δέκα λίτρα νερό την ημέρα για κάθε άτομο στη χώρα. Πόσο εξωπραγματικό φαντάζει αυτό σε εμάς στον Δυτικό πολιτισμό!!!

Όπως έλεγε ο ίδιος:

“Ακολουθούν μερικά τυπικά στοιχεία για να περιγράψουμε πώς ήταν η Upper Volta (η ονομασία της Μπουργκίνα Φάσο, όσο αυτή ήταν υπό Γαλλική κατοχή): 7 εκατομμύρια κάτοικοι, με περισσότερους από 6 εκατομμύρια αγρότες, βρεφική θνησιμότητα 180 ανά 1.000 γεννήσεις, προσδόκιμο ζωής 40 ετών, ποσοστό αναλφαβητισμού 98%, αν ως αναλφαβητισμός θεωρηθεί η ικανότητα ανάγνωσης, γραφής και ομιλίας μιας γλώσσας, ένας γιατρός για κάθε 50.000 κατοίκους, 16% σχολική εκπαίδευση και, τέλος, ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 53.356 φράγκα CFA, δηλαδή λίγο πάνω από 100 δολάρια κατά κεφαλήν.

Ένα τέτοιο σενάριο καθιστά τη δημιουργία μιας δημοκρατικής δημοκρατίας πράγματι πολύ δύσκολη υπόθεση. Πώς μπορεί ένα έθνος να έχει ανεξαρτησία και ελευθερία, αν οι άνθρωποι αυτού του έθνους δεν έχουν την ανεξαρτησία ή την ελευθερία να μορφωθούν; Η Ανεξαρτησία και η Ελευθερία ενός έθνους δεν θεμελιώνονται στην εκπαίδευση των πολιτών του; Πώς μπορεί ένα έθνος να θεωρείται ανεξάρτητο, όταν οι πολίτες που το απαρτίζουν δεν έχουν πρόσβαση στις ανεπτυγμένες και ανεξάρτητες δυνάμεις της λογικής τους;”

Ο Σανκάρα απάντησε σε αυτά τα ερωτήματα με τρόπο που λίγοι θα μπορούσαν να απαντήσουν. Αποδεχόμενος τον ρόλο του ως γεννημένου ηγέτη, τον οποίο ο λαός μπορούσε να ακολουθήσει με επιλογή και όχι με τη βία, μετέφερε τον προσωπικό του αγώνα για το έθνος εκτός των ορίων της περιοχής του και τον επέκτεινε σε ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της OAU/ECA το 1987 στην Αντίς Αμπέμπα – (24 χρόνια μετά την ομιλία του Nkrumah στην ίδια πόλη), ακούμε τον βιρτουόζο να ζητά “Ενιαίο μέτωπο κατά του χρέους” και κρίνοντας από την ανταπόκριση των ηγετών που ήταν παρόντες, ακούμε ένα ηχηρό.. Ναι.

Ένας νεαρός άνδρας από μια μικρή χώρα, ο Σανκάρα είχε καλύψει το κενό ηθικής ηγεσίας που δημιουργήθηκε με το θάνατο του Νκρούμα, προκειμένου να ηγηθεί αυτής της ηπείρου σε μια εποχή τρομερής κρίσης. Αυτός ο νεαρός άνδρας κατάλαβε ότι η Αφρική χρειαζόταν μια συντονισμένη απάντηση ενάντια στην οικονομική υποδούλωση της ηπείρου από τις ίδιες αποικιοκρατικές δυνάμεις που ενορχήστρωσαν τη Διάσκεψη του Βερολίνου το 1888 και κατέστησαν σαφές ότι το χρέος ήταν η νέα μορφή δουλείας από την οποία όλοι πρέπει να χειραφετηθούν, να υποταχθούν, να δουλοποιηθούν. Στην ομιλία του, ο Sankara εξήγησε πώς το χέρι της ‘ελεύθερης αγοράς’ ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας είχε τυλιχτεί γύρω από κάθε τεχνικό μέρος των χρηματοδοτικών τους μοντέλων, αναγκάζοντας μια ήδη υποανάπτυκτη ήπειρο σε ακόμη πιο μη βιώσιμες αγορές χρέους σε βάρος ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού. Σιωπή.

Ο βιρτουόζος αρχίζει:

“Κύριε Πρόεδρε, επικεφαλής των εκπροσώπων.

Αυτή τη στιγμή θα ήθελα να μιλήσουμε για ένα άλλο επείγον ζήτημα: το ζήτημα του χρέους, το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης στην Αφρική. Είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την επιβίωσή μας, όπως και η ειρήνη. Και γι’ αυτό το λόγο έκρινα απαραίτητο να θέσω στο τραπέζι της συζήτησης διάφορα συμπληρωματικά σημεία.

Πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να εξεταστεί από τη σκοπιά της προέλευσής του. Οι ρίζες του χρέους προέρχονται από τις ρίζες της αποικιοκρατίας. Αυτοί που μας δανείζουν χρήματα είναι αυτοί που μας αποικιοποίησαν. Είναι οι ίδιοι που συνήθιζαν να διαχειρίζονται τα κράτη και τις οικονομίες μας. Αυτοί είναι οι αποικιοκράτες που χρέωσαν την Αφρική μέσω των αδελφών και των ξαδέλφων τους, οι οποίοι ήταν οι δανειστές. Εμείς δεν είχαμε καμία σχέση με αυτό το χρέος. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να το πληρώσουμε.

Το χρέος είναι νεοαποικιοκρατία, στην οποία οι αποικιοκράτες έχουν μετατραπεί σε “τεχνικούς βοηθούς”. Θα έπρεπε μάλλον να πούμε “τεχνικοί δολοφόνοι”. Μας παρουσιάζουν τη χρηματοδότηση και τους χρηματοδότες. Θαρρείς και η στήριξη κάποιου μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη. Μας έχουν συμβουλεύσει να πάμε σε αυτούς τους δανειστές. Μας έχουν προσφέρει ωραίες οικονομικές ρυθμίσεις. Είμαστε χρεωμένοι για 50, 60 χρόνια ή και ακόμη περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι αναγκαστήκαμε να συμβιβάσουμε τους ανθρώπους μας για πάνω από 50 χρόνια.

Υπό τη σημερινή του μορφή, που ελέγχεται και κυριαρχείται από τον ιμπεριαλισμό, το χρέος είναι μια επιδέξια διαχειριζόμενη ανακατάκτηση της Αφρικής, με σκοπό να υποτάξει την ανάπτυξη και την εξέλιξή της μέσω ξένων κανόνων. Έτσι, ο καθένας από εμάς γίνεται οικονομικός σκλάβος, δηλαδή πραγματικός σκλάβος, εκείνων που ήταν αρκετά δόλιοι ώστε να βάλουν χρήματα στις χώρες μας με υποχρεώσεις που πρέπει να αποπληρώσουμε. Μας λένε να αποπληρώσουμε, αλλά αυτό δεν είναι ηθικό ζήτημα. Δεν έχει να κάνει με αυτή τη λεγόμενη τιμή της αποπληρωμής ή όχι.

Κύριε Πρόεδρε, ακούσαμε και χειροκροτήσαμε την πρωθυπουργό της Νορβηγίας [Gro Harlem Brundtland] όταν μίλησε εδώ. Είναι Ευρωπαία, αλλά είπε ότι το σύνολο του χρέους δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Το χρέος δεν μπορεί να εξοφληθεί, πρώτον γιατί αν δεν το εξοφλήσουμε, οι δανειστές δεν θα πεθάνουν. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά αν το αποπληρώσουμε, θα πεθάνουμε εμείς. Αυτό είναι επίσης σίγουρο. Αυτοί που μας οδήγησαν στην υπερχρέωση έπαιζαν σαν σε καζίνο. Όσο είχαν κέρδη, δεν υπήρχε συζήτηση. Αλλά τώρα που έχουν απώλειες, απαιτούν την αποπληρωμή. Και μιλάμε για μία σοβαρή κρίση. Όχι, κύριε Πρόεδρε, έπαιξαν, έχασαν, αυτός είναι ο κανόνας του παιχνιδιού και η ζωή συνεχίζεται.

Δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε γιατί δεν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε γιατί δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτό το χρέος”.

Ο Σανκάρα γνώριζε τώρα αυτό που γνώριζαν οι Αμερικανοί πατέρες (ειδικά ο Αλεξάντερ Χάμιλτον, ένας άλλος επαναστάτης, η εξόντωση του οποίου κρίθηκε απαραίτητη από τη Βρετανική Αυτοκρατορία το 1804). Ο Σανκάρα γνώριζε ότι ένα έθνος πρέπει πάντα να στοχεύει σε δύο προϋποθέσεις για κάθε γνήσια Ανεξαρτησία, η οποία αξίζει να αναφέρεται έτσι!

Το πρώτο είδος είναι η κατάργηση κάθε μορφής δουλείας. Είναι το τέλος μιας φυσικής καταπίεσης που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα μάτια σας, καταχρώμενη τις πραγματικές ανεξαρτησίες και ελευθερίες σας, θέτοντας έναν πολύ φυσικό περιορισμό στην ικανότητά σας να ενεργείτε. Την απέχθεια αυτής της κακοποίησης την ξέρουμε όλοι καλά γιατί είναι εύκολο να την αισθανθούμε… αλλά το δεύτερο στοιχείο για το οποίο μιλάω είναι λιγότερο αισθησιακό και επειδή είναι πιο δύσκολο να το “δούμε”, είναι όλο και πιο καταστροφικό στις επιπτώσεις του και μια πιο καταστροφική μορφή δουλείας.

Μιλώ για μια νοητική μορφή δουλείας η οποία είναι ενσωματωμένη στις δομές της σημερινής χρηματοπιστωτικής μας αρχιτεκτονικής- είναι η έκδοση νομισματικού χρέους με υψηλά επιτόκια του Άνταμ Σμιθ που έχει σχεδιαστεί για να κρατήσει τα υπανάπτυκτα έθνη χρεωμένα στα ‘ανεπτυγμένα’ έθνη και η οποία ήταν πάντα αντίθετη με την έκδοση πιστώσεων με χαμηλά επιτόκια του Χάμιλτον για την εθνική ανάπτυξη (δηλαδή: να βοηθήσει τα υπανάπτυκτα έθνη να ανέλθουν στα σύγχρονα πρότυπα των ανεπτυγμένων εθνών και όχι μόνο).

Επιπροσθέτως ο Sankara αναφέρει:

“Κύριε Πρόεδρε, η πρότασή μου δεν αποσκοπεί απλώς στην πρόκληση ή στη δημιουργία θεάματος. Θα ήθελα απλώς να πω αυτό που σκέφτεται και επιθυμεί ο καθένας από εμάς. Ποιος από εσάς δεν επιθυμεί την πλήρη διαγραφή του χρέους; Όποιος δεν το επιθυμεί, μπορεί να φύγει, να μπει στο αεροπλάνο του και να πάει κατευθείαν στην Παγκόσμια Τράπεζα για να πληρώσει! Όλοι μας το επιθυμούμε αυτό… η πρότασή μου δεν είναι τίποτα περισσότερο.

Δεν θα ήθελα ο κόσμος να νομίζει ότι η πρόταση της Μπουρκίνα Φάσο έρχεται εκ μέρους της νεολαίας χωρίς ωριμότητα και εμπειρία. Δεν θα ήθελα επίσης ο κόσμος να σκεφτεί ότι μόνο οι επαναστάτες μιλούν με αυτόν τον τρόπο. Θα ήθελα να παραδεχτείτε ότι πρόκειται απλώς για αντικειμενικότητα και υποχρέωση. Και μπορώ να δώσω παραδείγματα άλλων που συμβούλευσαν να μην αποπληρωθεί το χρέος – επαναστάτες και μη επαναστάτες, νέοι και ηλικιωμένοι. Θα αναφέρω, για παράδειγμα, τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος είπε να μην το αποπληρώσουμε- δεν είναι στην ηλικία μου, παρόλο που είναι επαναστάτης.

Θα αναφέρω επίσης τον Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος είπε ότι οι αφρικανικές χώρες, οι φτωχές χώρες, δεν μπορούν να αποπληρώσουν. Θα ανέφερα την κυρία Πρωθυπουργό [τη Νορβηγίδα Πρωθυπουργό Gro Harlem Brundtland] – δεν ξέρω την ηλικία της και ντρεπόμουν να τη ρωτήσω – αλλά είναι ένα παράδειγμα. Θα ανέφερα επίσης τον Πρόεδρο Félix Houphouët-Boigny- δεν έχει την ηλικία μου, αλλά δήλωσε επίσημα, δημόσια, ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τη χώρα του, η Ακτή Ελεφαντοστού δεν μπορεί να αποπληρώσει. Τώρα, η Ακτή Ελεφαντοστού είναι από τις πλουσιότερες χώρες της Αφρικής, τουλάχιστον της γαλλόφωνης Αφρικής- αυτός είναι και ο λόγος που φυσικά πρέπει να πληρώσει μεγαλύτερο μερίδιο εδώ.

Κύριε Πρόεδρε, αυτό σίγουρα δεν είναι πρόκληση. Θα ήθελα να μας προσφέρετε μερικές πολύ έξυπνες λύσεις. Θα ήθελα το συνέδριό μας να αναλάβει την επείγουσα ανάγκη να πούμε ξεκάθαρα ότι δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος. Όχι με επιθετικό ή πολεμοχαρές πνεύμα – αλλά για να αποτρέψουμε την ατομική μας δολοφονία. Αν η Μπουρκίνα Φάσο είναι μόνη της στην άρνηση πληρωμής, δεν θα είμαι εδώ για την επόμενη διάσκεψη! Αλλά, με την υποστήριξη όλων, την οποία χρειάζομαι, με την υποστήριξη όλων δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, θα αφιερώναμε τους πενιχρούς πόρους μας στη δική μας ανάπτυξη”.

Ο Σανκάρα ήταν πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο για τέσσερα χρόνια συνολικά και μόλις μερικούς μήνες μετά από αυτή την ομιλία η Αυτοκρατορία βρήκε τρόπο να τον δολοφονήσει, όπως είχε προβλέψει σε αυτό ακριβώς το συνέδριο, αν η Αφρική και οι Αφρικανοί ηγέτες δεν συμπαραταχθούν μαζί του ως μια ‘χορωδία’. Το κοντσέρτο, έμεινε ανολοκλήρωτο επειδή η ορχήστρα, χωρίς ήθος και θάρρος, γύρισε την πλάτη στον βιρτουόζο της και τώρα ήταν πολύ εύκολο να πνίξει τη μελωδία του κάτω από έναν νέο κακοφωνικό θόρυβο.

Ο τρόπος με τον οποίο εισήλθε αυτή η ασυμφωνία ήταν μέσω του υποτιθέμενου καλύτερου φίλου του Sankara, του Blaise Compaore, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο ως δικτάτορας ενώ το άψυχο σώμα του φίλου του ήταν ακόμα ζεστό.

Ο Σανκάρα δεν ήταν πρόθυμος να πιστέψει τις πληροφορίες που του παρείχε ο υπουργός ασφαλείας του, οι οποίες έδειχναν ότι ο φίλος του είχε προδοτικές φιλοδοξίες, και έτσι προδόθηκε με τραγικό τρόπο τη στιγμή που ο λαός του τον χρειαζόταν περισσότερο. Η χώρα έπεσε σε σοκ με τον ίδιο τρόπο που ο πληθυσμός των ΗΠΑ έπεσε σε σοκ όταν αφαιρέθηκαν νωρίτερα οι ζωές των αδελφών Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Να σημειωθεί ότι ο JFK ως πρόεδρος των Η.Π.Α., υποστήριζε την ανάπτυξη της Γκάνας και όλων των αφρικανικών εθνών και είχε αγωνιστεί να ξυπνήσει ξανά εκείνο το καλύτερο αμερικανικό όνειρο που χάθηκε με το θάνατο του Φραγκλίνου Ρούσβελτ το 1945. Ο JFK θαυμάστηκε τόσο πολύ από τη Γκάνα για την υπεράσπιση της οικονομικής της ανεξαρτησίας από το Λονδίνο και την εξασφάλιση της οικονομικής υποστήριξης των ΗΠΑ για την κατασκευή του μεγάλου φράγματος Βόλτα της Γκάνας, ώστε μια πλάκα αφιερωμένη στον δολοφονημένο Πρόεδρο τοποθετήθηκε στο φράγμα, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Αμερικανικά και αφρικανικά κινήματα ελευθερίας.

Θεωρώ ότι η σύνδεση μεταξύ αυτών των γεγονότων είναι αρκετά βαθιά, καθώς μπορείτε να δείτε ότι η δεκαετία του 1960 ήταν μια περίοδος τεράστιων ευκαιριών και δυνατοτήτων από τη μία πλευρά και τεράστιων τραγωδιών από την άλλη. Είναι αυτές οι μεγάλες δυνατότητες που κατέστησαν επίσης σαφές γιατί ήταν επίσης η δεκαετία των δολοφονιών και των πραξικοπημάτων.

Η αυτοκρατορία έπρεπε να βρει έναν τρόπο να συγκρατήσει το κύμα της Ανεξαρτησίας που σάρωνε τον κόσμο και η τακτική που χρησιμοποίησε ήταν το ΄Σοκ και Δέος΄. Απελευθερώθηκε μια σχεδιασμένη πορεία χάους, δολοφονιών και πολέμου που εμπόδιζε την άνοδο των προκλητικών κι ανεξάρτητων φωνών ανθρώπων όπως ο Νκρούμα και ο Σανκάρα και έβαλε τρικλοποδιά στα έθνη αυτά στην πορεία τους προς την ελευθερία. Είναι ξεκάθαρο σαν την ημέρα ότι ο Nkrumah και οι κορυφαίοι σύμμαχοί του του παναφρικανικού κινήματος ακολούθησαν τα βήματα των ιδρυτών της Αμερικής.

Αν και ομολογουμένως είχε λιγότερη επίγνωση των θετικών ριζών και παραδόσεων της Αμερικής από τον Nkrumah, ο Sankara πήρε λαμπρά τη σκυτάλη της ελευθερίας και του παναφρικανισμού. Γνωρίζουμε ότι ήταν καλά μορφωμένος, ευλαβικά προσκολλημένος στη συνείδησή του και γνωρίζουμε ότι πίστευε στα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών. Ο Σανκάρα ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες στον κόσμο που πίεσε για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Γνωρίζουμε επίσης ότι είχε χιούμορ και ήξερε καλά πώς να χρησιμοποιεί τις ειρωνείες και τα παράδοξα για να οικοδομεί τη λογική του και να οργανώνει τους άλλους. Αυτός δεν ήταν ένας άνθρωπος που ακολουθούσε τυφλές εντολές, αλλά ήταν ένας άνθρωπος πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειαζόταν για να φέρει ευημερία στο νεοσύστατο έθνος του και στον λαό που αγαπούσε. Γνώριζε πολύ καλά τον Κουάμε Νκράμα και γνώριζε προσωπικά τον Τζέρι Ρόουλινγκς (πρόεδρο της Γκάνας εκείνη την εποχή), ο οποίος ακολουθούσε σε μεγάλο βαθμό τα βήματα του Νκράμα, παρόλο που η στρατιωτική χούντα της οποίας ηγούνταν, μπορεί με την πρώτη ματιά να φαίνεται ότι εξαπατά αυτή την ιδέα.

Τα ίδια ακριβώς έκαναν και στην Λιβύη όταν δολοφόνησαν τον Μουαμάρ Καντάφι και μέχρι σήμερα η Λιβύη είναι ερείπια. Τα ίδια και στην Αίγυπτο με τους “αδελφούς μουσουλμάνους”. Τα ίδια και στην Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράν, στην Υεμένη, στην Σομαλία… με τους Ταλιμπάν (που είναι κι ετούτοι δημιούργημα του Πενταγώνου) και σε κάθε έθνος που επιδιώκει την ελευθερία, την ανεξαρτησία του και την αποδουλοποίησή του.

Δεδομένου ότι η Αμερική έχει ξεπέσει στην πρακτική να ενεργεί σαν την παλιά Βρετανική Αυτοκρατορία τα χρόνια μετά το θάνατο του John F. Kennedy, τα παρανοϊκά που εκθέσαμε σε αυτό το κείμενο μπορεί να είναι δύσκολο να τα αντέξουν οι συμπονετικοί και λογικοί άνθρωποι. Είτε μιλάμε για τις 13 αμερικανικές αποικίες το 1776 είτε για τα 54 αφρικανικά κράτη σήμερα, η Ανεξαρτησία πρέπει να κερδηθεί από τον λαό και η νομιμότητα ενός έθνους προέρχεται πάντα από τον λαό, για τον λαό και από τον λαό και με κανέναν άλλο τρόπο. Αλλά πάντα, μα πάντα, υπό την ηγεσία, ενός φωτισμένου ηγέτη, ενός φιλόσοφου, αυτός είναι η ψυχή κάθε ανεξάρτητου έθνους.

Όταν χάνεται αυτή η ηγετική μορφή, χάνεται και η ψυχή αυτού του έθνους και οι καταχρήσεις, τα εγκλήματα, οι εμφύλιες διαμάχες και η υποδούλωση των αδυνάτων θα αυξάνονται πάντα με αυτή την απώλεια της ψυχής. Η ανεξαρτησία δεν θα δοθεί από τους εκμεταλλευτές της, πρέπει να παρθεί από τους υποταγμένους- γιατί όταν οι γηγενείς καταπιεσμένοι δεν έχουν καμία λογική επικοινωνία με τον καταπιεστή τους, τότε ακολουθεί αγώνας και εκείνοι που είναι δίκαιοι θα αναδυθούν από το χάος και θα οδηγήσουν ολόκληρους λαούς και έθνη στην δόξα. Αυτό διδάσκει η ιστορία, ξανά και ξανά και ξανά…