Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ο Άγγελος, η Ζωή και η Νεράιδα που ήρθε η ώρα να ζήσει...

Μια φορά και έναν καιρό μια μικρή Νεράιδα αποφάσισε να αλλάξει την οπτική της για τον κόσμο. Ο σκοπός της ζωής της ήταν πια να ανακαλύψει τι σημαίνει πραγματικά να ζεις.
 
Ξεκίνησε λοιπόν ένα ταξίδι μακρινό και πολλά υποσχόμενο, προχωρώντας σε δρόμους επικίνδυνους. Μα δεν την ένοιαζε, ήταν αποφασισμένη να τα καταφέρει. Πέρασε από βουνά και μίλησε με δέντρα,  σταμάτησε σε πεδιάδες και συνομίλησε με ρυάκια, λουλούδια, μέλισσες, διέσχισε θάλασσες και ρώτησε τα ψάρια, όμως κανείς δεν της έδινε μια απάντηση που να την κάλυπτε.
 
Στα αλήθεια, δεν ξέρω αν ήταν το θέμα ότι οι απαντήσεις δεν την κάλυπταν ή ότι απογοητευόταν σιγά – σιγά γιατί δεν έβρισκε αυτό που ζητούσε. Όπως και να έχει, κάθε φορά που έσκυβε το κεφάλι σε μια απάντηση, έλεγε ξανά μέσα της την ερώτηση, σήκωνε το κεφάλι και προχώραγε, γιατί δεν θα την  σταμάταγε τίποτα από το να μάθει στα αλήθεια τι σημαίνει να ζεις.
 
Η Νεράιδα, με τον καιρό μεγάλωνε. Άλλαζε εξωτερικά και εσωτερικά, μα πάντα ένα πράγμα ήταν ίδιο. Η ανάγκη της να μάθει το νόημα της ζωής. Το θέμα είναι ότι αυτό το ταξίδι το έκανε μόνη της. Ήθελε αυτή την μάχη να την δώσει και να την κερδίσει μόνη. Κι όσο να ‘ναι υπήρξαν στιγμές που ήθελε κάποιος να καταλάβει αυτό που ένιωθε και να σταθεί δίπλα της σε αυτό το δρόμο που διάλεξε να πάρει. Πόσες φορές όμως αποκτάς εύκολα αυτό που θες; Συγκεντρώθηκε λοιπόν στον σκοπό της.

Μια μέρα ο Φύλακας Άγγελος της που την κοιτούσε όλη την ώρα από εκεί ψηλά και παρατηρούσε κάθε της κίνηση, άκουσε πόσο θλιμμένα τραγουδούσε και κατέβηκε στην Γη, δεν άντεξε άλλο να την παρακολουθεί μη κάνοντας τίποτα. 
«Γεια σου, γιατί τραγουδάς τόσο θλιμμένα μικρή Νεράιδα;» την ρώτησε. Εκείνη δεν αποκρίθηκε, κοίταξε τον άγγελο με ένα βλέμμα που ουσιαστικά του έλεγε: «Δεν θα καταλάβεις φύγε».
 
Ο Άγγελος έκατσε δίπλα της για πολύ ώρα χωρίς να της μιλά. Κοίταζαν και οι δυο μπροστά, τον ορίζοντα που ανοίγονταν μπροστά τους. Η Νεράιδα αναρωτιόταν αν εκεί, τόσο μακριά μπορεί επιτέλους να βρει αυτό που ζητάει και ο Άγγελος προσπαθούσε να σκεφτεί τι να της πει. « Ξέρεις…» της είπε ο Άγγελος με στόμφο, «η σιωπή ενθαρρύνει τις σκέψεις όμως δεν δίνει λύσεις». Αυτό ήταν, η Νεράιδα δεν είχε διάθεση να μιλήσει σε κάποιον που δεν ήξερε, οπότε σηκώθηκε και άρχισε να περπατά.
 
«Περίεργο, μια Νεράιδα να περπατά και να μην πετά. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι ένα φίδι να περπατά και να μην σέρνεται ;» είπε ο Άγγελος πολύ ειρωνικά. «Άτοπο το επιχείρημα σου» αποκρίθηκε εκείνη, «εκτός από φτερά έχω και πόδια. Αυτό που δεν έχω είναι διάθεση να μιλήσω μαζί σου. Πρέπει να συνεχίσω το ταξίδι μου. Καλή σου τύχη.»
 
Ο Άγγελος την ακολούθησε, ήταν αποφασισμένος να μην την αφήσει μόνη. Σε κάθε στάση της μιλούσε και προσπαθούσε να την κάνει να καταλάβει. Εκείνη όμως ήταν πολύ πληγωμένη για να δεχτεί πράγματα που δεν μπορούσε να κατανοήσει. Ήθελε ξεκάθαρες καταστάσεις πλέον και ήταν προετοιμασμένη να μην συμβιβαστεί όποιο κόστος και αν είχε αυτή της η απόφαση.
 
Αποφάσισε πως ήθελε να συνεχίσει μόνη το ταξίδι της,  δεν είχε ανάγκη της υποδείξεις κανενός, ήθελε να ανακαλύψει η ίδια τα μυστικά της ύπαρξης της. Έτσι έδιωξε τον άγγελο λέγοντας του: 
 
«θέλω να φύγεις, θα συνεχίσω μόνη μου. Εμένα μου αρέσει η μοναξιά, είναι για δυνατούς. Και είναι όμορφη γι αυτούς που την αντέχουν», και συνέχισε να περπατά σε αυτούς τους δρόμους που την τρόμαζαν, μα έπρεπε να ακολουθήσει για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της.
 
Έτσι και έγινε, ο Άγγελος ανέβηκε ξανά στον παράδεισο του φοβούμενος για το τι θα γίνει η μικρή Νεράιδα. Όμως δεν είχε άλλη επιλογή. Αποφάσισε αυτή και για τους δύο.
 
Ένα βράδυ εκείνη κοίταζε το Φεγγάρι και του ζητούσε με παράπονο να της πει τι είναι στα αλήθεια η ζωή. Γιατί δεν άντεχε άλλο να βαδίζει στο σκοτάδι αναζητώντας κάτι που δεν ήξερε πως μοιάζει. “Κουράστηκα” του φώναζε δυνατά και δεν άντεχε αλήθεια, δεν άντεχε άλλο. Κοίταζε τα φτερά της, που δεν ήταν πλέον όμορφα και χρωματιστά. Ήταν ξεφτισμένα και τρύπια και δεν άντεχε να τα βλέπει έτσι. Της θύμιζαν τα όνειρα της. Της θύμιζαν πολλά που ήθελε να ξεχάσει.

Βασικά δεν άντεχε άλλο να υπάρχει μόνη της σε έναν κόσμο που δεν ήξερε κανείς τι σημαίνει ζωή. Ήθελε να φωνάξει να τους πει:     « Ε, εσύ ξέρεις τι σημαίνει ζωή; Κι αν όχι γιατί δεν ρώτησες ποτέ να μάθεις;». Δεν καταλάβαινε , όσο κι αν προσπαθούσε δεν καταλάβαινε τι είχαν οι άλλοι που τους αρκούσε. Έτσι λοιπόν θυμήθηκε πως είχε έναν φίλο εκεί ψηλά και έτσι δεν ήταν πλέον υποχρεωμένη να ανεχτεί αυτήν την άγνοια του κόσμου. Έκοψε τα φτερά της και έπεσε για ύπνο…
 
Όταν άνοιξε τα μάτια της ξανά, ήταν σε ένα κρεβάτι. Σηκώθηκε και κοίταξε από το παράθυρο για να καταλάβει που βρίσκεται. Όλα ήταν όμορφα και γαλήνια, ακόμα και το πιο ωραίο δάσος που είχε δει δεν συγκρίνονταν με αυτή την ομορφιά. Σε μια γωνιά ο Φύλακας Άγγελος της την κοίταζε και προσπαθούσε να καταλάβει τα συναισθήματα του. Ένιωθε ανακούφιση που πλέον εκείνη δεν θα υπέφερε ή ένιωθε απογοήτευση που δεν κατάφερε να την βοηθήσει; Τελικά της έκανε απλά μια ερώτηση. 
 
«Νόμιζα πως σου αρέσει η μοναξιά σου, τι κάνεις εδώ;». «Σου είπα πως η μοναξιά είναι για τους δυνατούς, για εκείνους που μπορούν να την αντέξουν. Δεν άντεξα άλλο», είπε η Νεράιδα και έσκυψε το κεφάλι νιώθοντας ντροπή.
 
«Τώρα θα είσαι καλά» της είπε ο Άγγελος και τα λόγια του την γέμισαν με ηρεμία, ένιωσε την παρηγοριά που δεν ζήτησε όμως είχε τόσο ανάγκη. «Ξέρεις είναι ειρωνικό» του είπε εκείνη με το βλέμμα κολλημένο συνέχεια έξω από το παράθυρο και έχοντας ένα μειδίαμα στα χείλη. «Είναι ειρωνικό που ενώ έμαθα τι είναι ο θάνατος ποτέ δεν κατάλαβα ουσιαστικά τι είναι η ζωή. Κατάλαβα μόνο πως το να υπάρχεις δεν είναι αρκετό». «Κι αν είχες μια δεύτερη ευκαιρία» της είπε ο Άγγελος, «τότε τι θα έκανες; Θα αγαπούσες την ζωή;».
 
« Θα αγαπούσα την ανάγκη μου για ζωή» είπε η Νεράιδα χαμογελώντας. Το επόμενο πρωί η μέρα είχε ξημερώσει με έναν υπέροχο λαμπερό ήλιο να φωτίζει τα πάντα. Σαν να φώναζε η ζωή «ξυπνήστε, μοιράζονται ευκαιρίες». 
 
Η Νεράιδα ξύπνησε και καμάρωσε τα υπέροχα, λαμπερά, πολύχρωμα φτερά της. Ήταν έκπληκτη μα δεν κάθισε να σκεφτεί τι συνέβη. Όλα ήταν ένα κακό όνειρο σκέφτηκε. Χαμογέλασε. Στηρίχθηκε στα χέρια της και σηκώθηκε. Ξεκίνησε να προχωρά, ήρθε η ώρα να ζήσει…

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν μεγαλώνουμε;

Τα χρόνια περνούν και οι αλλαγές δεν είναι μόνο εμφανισιακές αλλά και οργανικές για κάθε άνθρωπο. Δείτε, τι αλλάζει στον οργανισμό μας με την πάροδο του χρόνου και πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε τον χρόνο...

Τα χρόνια περνάνε και δυστυχώς –ή ευτυχώς- κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να το αλλάξει αυτό, ούτε και για να αποτρέψει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε.
Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε είναι να γνωρίζουμε τις αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος στη λειτουργία του οργανισμού και στο σώμα μας, καθώς αυτή η γνώση θα μας κάνει να αντιληφθούμε καλύτερα τις συνέπειες αυτών και τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε. Το ότι θα γεράσουμε είναι το μόνο σίγουρο. Στο χέρι μας όμως είναι να γεράσουμε όσο το δυνατό αργότερα...
Τι συμβαίνει στο καρδιαγγειακό σύστημα:
Όσο περνάνε τα χρόνια, ο μυς της καρδιάς γίνεται λιγότερο αποδοτικός, αναγκαζόμενος να λειτουργεί πιο σκληρά ώστε να τροφοδοτήσει με την ίδια ποσότητα αίματος όλο το σώμα. Επιπλέον, τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν μέρος της ελαστικότητάς τους, ενώ το εσωτερικό των αρτηριών έχει αρχίσει να σκληραίνει εξαιτίας των αποθεμάτων λίπους που εγκαθίστανται κατά τόπους. Αυτές οι συνθήκες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της καρδιάς, οδηγώντας έτσι σε φαινόμενα υψηλής πίεσης και λοιπών προβλημάτων.
Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:
Κάντε τη γυμναστική βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς σας, επιλέξτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα περιλαμβάνουν πολλά φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και κόψτε –επιτέλους- το κάπνισμα.
Τι συμβαίνει στα κόκκαλα, τις αρθρώσεις και τους μύες:
Τα κόκκαλα, όσο μεγαλώνουμε, έχουν την τάση να συρρικνώνονται και να χάνουν σε πυκνότητα. Αυτό τα κάνει πιο επιρρεπή σε τραύματα, ενώ οδηγεί και σε συρρίκνωση του ύψους του ατόμου. Αντίστοιχα, οι μύες χάνουν σε δύναμη και ελαστικότητα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στη διατήρηση της ισορροπίας και του συντονισμού.
Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ασβέστιο και βιταμίνη D και ενισχύστε τα οστά σας με ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Η ενδυνάμωση των οστών μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης και οι γεροί μύες προστατεύουν τις αρθρώσεις από τραυματισμούς.
Τι συμβαίνει στο πεπτικό σας σύστημα:
Τα περιστατικά δυσκοιλιότητας πληθαίνουν όσο μεγαλώνουμε, καθώς η χαμηλή λήψη φυτικών ινών, υγρών και η έλλειψη άσκησης δυσχεραίνουν τη λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, όρισμένες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης δυσκοιλιότητας.
Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:
Για να γλιτώσετε τον οργανισμό σας από ένα δυσλειτουργικό πεπτικό σύστημα, πίνετε πολλά υγρά και τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η καθημερινή άσκηση θα βοηθήσει επίσης, ενώ αν λαμβάνετε φάρμακα, στων οποίων τις παρενέργειες περιλαμβάνεται η δυσκοιλιότητα, ρωτήστε το γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις.
Τι συμβαίνει στο ουροποιητικό σας σύστημα:
Είναι σύνηθες φαινόμενο στις μεγαλύτερες ηλικίες το φαινόμενο της ακράτειας των ούρων. Προβλήματα υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία, η συχνή δυσκοιλιότητα, αλλα και καταστάσεις, όπως είναι η εμμηνόπαυση και προβλήματα στον προστάτη, οδηγούν σε προβλήματα ακράτειας.
Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:
Αυτό που εσείς μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας είναι να ουρείτε συχνότερα, αν είστε υπέρβαρος να χάσετε βάρος και αν καπνίζετε να το περιορίσετε και στην καλύτερη να το κόψετε τελείως. Ασκήσεις πυελικού εδάφους, μπορούν επίσης να έχουν αποτελέσματα στο πρόβλημα.
Τι συμβαίνει στη μνήμη σας:
Η μνήμη εξασθενεί με τα χρόνια καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα ελαττώνονται, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να μάθετε καινούρια πράγματα  και να ξεχνάτε ευκολότερα πράγματα που ήδη γνωρίζετε.
Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:
Για να διατηρήσετε ενεργή τη μνήμη σας και τις διανοητικές σας λειτουργίες, η  καθημερινή γυμναστική και η καλή διατροφή θα σας βοηθήσει και σε αυτόν τον τομέα, ενώ πνευματικές και διανοητικές ασκήσεις όπως είναι τα σταυρόλεξα θα κρατήσουν σε επαγρύπνηση τον εγκέφαλό σας.
Τι συμβαίνει στα μάτια και τα αυτιά σας:
Όσο μεγαλώνετε τα μάτια παράγουν λιγότερα δάκρυα, ο αμφιβληστροειδής αδυνατίζει, η όραση γίνεται εν τέλει πιο θολή και δυσκολεύεστε να εστιάσετε σε κοντινά αντικείμενα και να συνηθίσετε απότομες αλλαγές στον φωτισμό. Το ίδιο χειροτερεύει και η ακοή με τα χρόνια, καθώς δυσκολεύεστε να πιάσετε υψηλές συχνότητες και να παρακολουθήσετε μια κουβέντα σε μια πολύβουη αίθουσα.
Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:
Ελέγχετε τακτικά με εξετάσεις την όραση και την ακοή σας και ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού για γυαλιά οράσεως και ακουστικά βαρυκοΐας. Για να αποτρέψετε τα χειρότερα αποτελέσματα φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου και ωτοασπίδες, όταν βρίσκεστε κοντά σε πηγές θορύβου.
Τι συμβαίνει στα δόντια σας:
Το στόμα σας αρχίζει να στεγνώνει και να παρατηρείτε υποχώρηση των ούλων, ενώ η μειωμένη παραγωγή σάλιου δυσχεραίνει την απομάκρυνση των βακτηρίων του στόματος, καταλήγοντας έτσι σε μεγαλύτερη ευαισθησία των δοντιών και των ούλων απέναντι στις μολύνσεις. Τα δόντια ακόμα χάνουν τη λάμψη και τη δύναμή τους με τα χρόνια, κάνοντας ευκολότερο το ενδεχόμενο να ραγίσουν ή να σπάσουν.
Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:
Βουρτσίζετε τα δόντια σας δυο φορές τη μέρα, χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα και μην παραλείπετε τις επισκέψεις σας στον οδοντίατρο.
Τι συμβαίνει στο δέρμα σας:
Και το δέρμα αδυνατίζει όσο περνάνε τα χρόνια, γίνεται λιγότερο ελαστικό και περισσότερο ευαίσθητο, ενώ πολλοί αποκτούν μώλωπες ευκολότερα. Η μειωμένη παραγωγή φυσικών ελαίων κάνει το δέρμα να δείχνει πιο ξηρό και με ρυτίδες, ενώ κηλίδες εμφανίζονται στην επιδερμίδα των μεγαλύτερων ηλικιών.
Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:
Κάνετε μπάνιο σε ζεστό (όχι καυτό) νερό και χρησιμοποιείτε ήπιο σαπούνι και ενυδατική κρέμα. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακή κρέμα και ρούχα που παρέχουν προστασία στο δέρμα και κόψτε (και σε αυτή την περίπτωση) το κάπνισμα καθώς  βλάπτει σημαντικά και την υγεία του δέρματος.
Τι συμβαίνει στο βάρος σας:
Όσο μεγαλώνουμε γίνεται όλο και πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος. Μειώνεται η μυική μάζα, το οποίο οδηγεί σε αύξηση της μάζας του λίπους, το οποίο μεταφράζεται σε μειωμένη καύση θερμίδων (αφού αυτό γίνεται κατά βάση από τη μυική μάζα).
Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:
Μην σταματήσετε να γυμνάζεστε και αν δεν το κάνετε ήδη ξεκινήστε, ώστε να ενισχύσετε οι ίδιοι, όσο μπορείτε, τη διατήρηση της μυικής μάζας. Ακόμα τρώτε υγιεινά και μειώστε τις μερίδες σας, αφού το πιθανότερο είναι να μη χρειάζεται να τρώτε το ίδιο όσο συνηθίζατε.
Τι συμβαίνει στη σεξουαλικότητά σας:
Οι σεξουαλικές ανάγκες και αντοχές αλλάζουν, όσο μεγαλώνουμε, ενώ οι ασθένειες και τα φάρμακα επηρρεάζουν τη σεξουαλική διάθεση του ατόμου. Τέλος, φαινόμενα κολπικής ξηρότητας και στυτικής δυσλειτουργίας, δυσκολεύουν την ομαλή ερωτική ζωή.
Τι μπορείτε εσείς να κάνετε:
Μοιραστείτε τις έννοιες και τις ανησυχίες σας με τον σύντροφό σας και μην ντρέπεστε για όσα συμβαίνουν στο σώμα σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς μαζί του για να μπορέσει και εκείνος να σας βοηθήσει αποτελεσματικά.

Μποροῦμε νά χρησιμοποιήσουμε σωστά τό μυαλό μας;

Μποροῦμε νά χρησιμοποιήσουμε σωστά τό μυαλό μας;Ὅλοι μας ἔχουμε γεννηθεὶ μὲ ἕνα θαυμάσιο δῶρο, ποὺ μπορεῖ νὰ μᾶς βοηθήσει νὰ πετύχουμε ὁ,τιδήποτε θελήσουμε.
Αὐτὸ εἶναι τὸ μυαλὸ μας.
Οἱ περισσότεροι ξέρουν πολὺ λίγα πράγματα γιὰ τὸ πῶς λειτουργεῖ.

 Ὅταν ἤρθαμε σὲ αὐτὴν τὴν ζωὴ κανεὶς δὲν μᾶς ἔδωσε ὁδηγίες χρήσεως γιὰ τὸ πῶς λειτουργεῖ αὐτὸ τὸ θαυμάσιο ἐργαλεῖο, ἀντίθετα μὲ ἔναν ὑπολογιστή ποὺ παίρνουμε μαζί μας ὁδηγίες για τὴν λειτουργία του.
Κάποιοι τὸ χρησιμοποιοῦν μὲ τρόπο καταστροφικὸ καὶ κάποιοι ἄλλοι γιὰ νὰ πετύχουν αὐτά ποὺ ἐπιθυμοῦν κάνοντας τὸ ἔναν δυνατὸ σύμμαχο.

Αὐτὸ ποὺ κανεὶς δὲν μᾶς ἔμαθε εἶναι ὅτι οἱ σκέψεις ποὺ κάνουμε ἔχουν μιὰ τεράστια δύναμη καὶ ἕλκουν αὐτὸ ποὺ σκεφτόμαστε ἐπίμονα.
Ἂν ἑστιαζόμαστε σὲ ἀρνητικὰ πράγματα ἤ σὲ πράγματα ποὺ δὲν θέλουμε νὰ συμβοῦν, αὐτὰ συσσωρεύονται στὴν ζωή μας.
Ἕτσι βάζουμε τὸ μυαλὸ να λειτουργεῖ ἐναντίον μας.
Ἕνας ἁπλὸς τρόπος γιὰ νὰ κάνουμε τὸ νοῦ μας σύμμαχό μας εἶναι νὰ ξεκινήσουμε νὰ σκεφτόμαστε καὶ νὰ μιλᾶμε θετικά, χωρὶς αὐτὸ νὰ σημαίνει ὅτι δὲν θὰ ἔχουμε ἐπίγνωση τῆς πραγματικότητας.

Εἶναι καλὸ νὰ βλέπουμε τὴν πραγματικότητα καὶ νὰ ἐργαζόμαστε ἐπάνω στὴν καλλίτερη ἐκδοχή της. Ἔτσι αὐτὸ τὸ θαυμαστὸ δῶρο θὰ δουλέψει γιὰ τὸ καλό μας.
Ἂν ἐπιθυμεῖς νὰ ἀλλάξεις τὴν ζωή σου τὸ πιὸ σημαντικὸ ποὺ ἔχεις νὰ κάνεις εἶναι νὰ ἀλλάξεις τὶς σκέψεις σου.
 Γιατὶ οἱ σκέψεις δημιουργοῦν πράγματα καὶ ὀτιδήποτε ἔχει δημιουργηθεῖ μέχρι τώρα γεννήθηκε προηγουμένως στὸ μυαλὸ κάποιου πρὶν γίνει ὑλικὴ πραγματικότητα.
Αὐτὸ ἰσχύει γιὰ ὅλα. Γιὰ τὶς σχέσεις μας, τὴν ὑγεία μας, τὸ πῶς ζοῦμε τὴν κάθε ἡμέρα τῆς ζωῆς μας. Σήμερα ξεκίνησες τὴν ἡμέρα σου κάνοντας δεκάδες ἐπιλογὲς ἀπὸ τὸ τὶ θὰ φορέσεις, ποὺ θὰ πᾶς σὲ ποιὸν θὰ χαμογελάσεις καὶ πολλὲς ἄλλες. Διάλεξε σήμερα τὶ θὰ σκεφτεῖς γιατὶ οἱ σημερινές σου σκέψεις θὰ κτίσουν τὴν μελλοντική σου ζωὴ καὶ θὰ πᾶς τόσο ψηλὰ ὄσο κι αὐτές…

Θέμις: Η Πανδερκής προστάτιδα θεά του Δικαίου

Θέμις: Η Πανδερκής προστάτιδα θεά του Δικαίου

Η Θέμις ανήκει στους Τιτάνες, τους πρώτους θεούς της ελληνικής μυθολογίας, που ήταν τέκνα του πρώτου θεϊκού ζεύγους της Γαίας και του Ουρανού
Ο ποιητής Πίνδαρος τη θεωρεί πρώτη γυναίκα του Δία και ο Ησίοδος, δεύτερη μετά τη Μήτιδα,με την οποία ο πατέρας των Θεών διατήρησε σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης.
Ήταν η πρώτη κάτοχος του Μαντείου των Δελφών, το οποίο και έπειτα χάρισε στην αδελφή της Φοίβη, γιαγιά του Απόλλωνα. Όταν όμως γεννήθηκε ο Απόλλωνας επέδειξε προς αυτόν ιδιαίτερη αγάπη και στοργή και σύμφωνα με τη μυθολογία αυτή πρώτη του πρόσφερε τροφή, θεωρούμενη έτσι και τροφός του Απόλλωνα παραδίδοντάς του αργότερα το εν λόγω Μαντείο...
Ήταν εκπρόσωπος της θείας δικαιοσύνης σε κάθε ανθρώπινη περίσταση και κυρίως σε ότι σχετιζόταν με τους νόμους της φιλοξενίας. Άλλη ιδιότητα της Θέμιδας, που την κληρονόμησε από τη μητέρα της τη Γη, ήταν και η προφητική της ικανότητα. Είχε διαδεχθεί τη μητέρα της στομαντείο των Δελφών.
Ήταν η σοφή και ειλικρινής  υπεύθυνη θεά για την τήρηση των δικαιωμάτων στις ανθρώπινες σχέσεις. Σε συμβολικό επίπεδο αντιπροσωπεύει τον νόμο και την ηθική τάξη, το θείο δίκαιο. Ο ζυγός στο αριστερό της χέρι αντιπροσώπευε  την Δικαιοσύνη και η αλυσίδα και το ξίφοςσυμβόλιζαν την αυστηρή εφαρμογής αυτής.
Το όνομα Θέμις προέρχεται από το ρήμα τίθημι που σημαίνει θέτω, τοποθετώ, φέρω τι εις τίνα θέσιν, και συνεπώς εμπεριέχει αρχικά την έννοια του τεθειμένου και κατ' επέκταση του δικαίου και της ηθικής τάξης ως κάτι που έχει τεθεί θεϊκά.
Κατά  τον Όμηρο εκτελεί καθήκοντα κήρυκα του Δία και των θεών, αργότερα όμως τη θεωρούσαν προστάτρια της νομιμότητας και θεά της δικαιοσύνης.


Στο όνομα του Δία συγκαλούσε το συμβούλιο των θεών και ότι επόπτευε την τάξη κατά τις τελετές των συμποσίων τους.
Ήταν η τελετάρχης του Ολύμπου. Εκτελούσε τις αποφάσεις του Δία. Καθόταν κοντά του και συνομιλούσε μαζί του. Επίσης είναι  αυτή που κάθε φορά εξαγγέλλει τις αποφάσεις του Δία εξ ου και αποκαλούνταν "Διός θέμιστες" όπως έτσι λέγονταν οι νόμοι και οι αποφάσεις που δημιουργούσαν οι άνθρωποι κατ΄ εικόνα της δικαιοσύνης του Ολύμπου.
Ήταν προστάτρια όλων των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Ρύθμιζε τη δικαιοσύνη μεταξύ των ανθρώπων. Μπορεί να παρομοιαστεί με τελετάρχη στις γιορτές και τα συμπόσια τουΟλύμπου και ως θεότητα, που επιβάλλει την τάξη στο βουνό των Θεών. 
Η Θέμις στη μυθολογία είναι εκείνη που θεσμοθετεί. Είναι η θεά που προστατεύει κάθε θεσμό και ιδιαίτερα της φιλοξενίας και της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη των ανθρώπων έχει ουράνια προέλευση και συνδέεται με την παγκόσμια τάξη, της οποίας ανώτατος ρυθμιστής είναι ο Δίας, που βοηθείται στο έργο του από αυτήν.


Με αυτές τις αντιλήψεις ο Ησίοδος έπλασε στη Θεογονία του την Θέμιδα, ως σύζυγο του Δία, αφού η ιδέα της τάξης είναι συνυπάρχουσα ιδιότητα του υπέρτατου θεού. Έτσι παρουσιάζεται η Θέμις προστάτιδα του δικαίου και της φιλοξενίας και τιμωρός κάθε παράβασης επ΄ αυτών, ιδιαίτερα κατά του Πάριδος που καταπάτησε τις αρχές, με τον Τρωικό Πόλεμο που συναποφάσισε με τον Δία.
Ο γάμος του μαζί της σηματοδότησε, μετά την κατάποση της πρώτης του συζύγου Μήτιδος, τησταθεροποίηση της βασιλείας ως του ισχυρότερου από όλους τους θεούς αλλά και ως εγγυητή σταθερών κανόνων που  ίσχυαν τόσο για τους θεούς, όσο και για τους θνητούς.  Το δίκαιο που αντιπροσωπεύει είναι ιερό και ισχύει και για τους θεούς και είναι ανώτερο ακόμη και από τη βούλησή τους. Ως θεά είχε τρισυπόστατη εκπροσώπηση ως θεά φυσικής τάξηςθεά της ηθικής τάξης και προφήτις θεά, ιδιότητα που την κληρονόμησε από την μητέρα της Γαία.

Έτσι σύμφωνα με τα παραπάνω, θυγατέρες της Θέμιδος και του Διός εκπροσωπούν  τη φυσική τάξη, φέρονταν οι Ώρες, οι οποίες ανάλαβαν να κανονίσουν όσα πρέπει να γίνονται στη φύση στις διάφορες εποχές του χρόνου ( η ακριβής εναλλαγή των εποχών) .
Οι Ώρες επίσης εκπροσωπούν την ηθική τάξη αφού  η Ευνομία, η Δίκη, και η Ειρήνη, που αποτελούν τα υπέρτατα αγαθά μιας κοινωνίας,



Άλλες θυγατέρες της Θέμιδος και του Διός είναι οι οι Μοίρες, (η Κλωθώ, η Λάχεση και η Άτροπος,) που προσωποποιούσαν το πεπρωμένο κάθε ανθρώπου, και στις οποίες ο πατέρας τους Δίας τις είχε αναθέσει να διανέμουν στους ανθρώπους τα αγαθά.
Επίσης η παρθένα Αστραία, προσωποποίηση της δικαιοσύνης. Η Δίκη (Αστραία) ήταν η μόνη που είχε το θρόνο της δίπλα στον πατέρα της, Δία, όταν εκείνος δίκαζε. Και τέλος ως εκπροσωπούσες  την προφητεία φέρονταν οι Νύμφες.
Η Θέμις προσαγορεύονταν άλλοτε "Ιχναία θεά", δηλαδή θεά που αναζητεί ίχνη αδικοπραξιών, καθώς και "Πανδερκής θεά", εκ του γεγονότος ότι τίποτε δεν της διέφευγε. (πάν + δέρκομαι) -> αυτός που παρατηρεί τα πάντα, δηλαδή αυτός που έχει πανεποπτεία.)
Επί του τελευταίου κάποιοι μυθογράφοι θεώρησαν την Θέμιδα κόρη του Ήλιου υπό το φως του οποίου ουδέν αποκρύπτεται. Μάλιστα λεγόταν ότι η Θέμις έβλεπε τα πάντα πριν ακόμα τα δουν οι άνθρωποι.
Επ΄ αυτού ο Αισχύλος αναγνωρίζει την Θέμιδα μητέρα του προορατικού Προμηθέα.

Ιερά της Θέμιδος υπήρχαν στη Θεσσαλία, Αττική, Βοιωτία και Ολυμπία.Η λατρεία της είχε διαδοθεί σ' όλη την Ελλάδα. Στο εθνικό μουσείο στην Αθήνα σώζεται ωραιότατο άγαλμά της που κατασκευάστηκε τον 3ο π.χ. αι. από το Χαιρεστράτη.

Οι Ευρωπαίοι «ξεθώριασαν» με το χρόνο!

Οι κάτοικοι της Ευρώπης περιέργως απέκτησαν το ανοιχτόχρωμο δέρμα και τα γαλάζια μάτια τους μόλις πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι θα φανταζόταν κανείς. Και οι μεταβολές στην εξωτερική εμφάνιση των Ευρωπαίων πιθανότατα οφείλονται όχι μόνο στη φυσική επιλογή αλλά και στη λεγόμενη σεξουαλική επιλογή, δηλαδή της ερωτικές προτιμήσεις των προγόνων μας. Σύμφωνα με γενετική μελέτη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PNAS, τα γονίδια που ελέγχουν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών έχουν αλλάξει σημαντικά στην Ευρώπη τα τελευταία 5.000 χρόνια. Ο σύγχρονος άνθρωπος Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από περίπου 200.000 χρόνια και είχε αρχικά σκούρο δέρμα, όπως οι σημερινοί Αφρικανοί, για να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, το σκούρο αυτό χρώμα σταδιακά ξεθώριασε καθώς οι άνθρωποι μετανάστευαν προς το βορρά -στα συννεφιασμένα βορεινά κλίματα, το δέρμα έπρεπε να απορροφά περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία προκειμένου να παράγει την πολύτιμη βιταμίνη D. Θα φανταζόταν επομένως κανείς ότι το λευκό δέρμα είναι μια καινοτομία που εφευρέθηκε από την Εξέλιξη πολύ παλιά, όταν οι πρόγονοί μας άρχισαν να μεταναστεύουν πέρα από την Αφρική. Κι όμως τα τελευταία χρόνια συσσωρεύονται ενδείξεις ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης διατήρησαν το σκούρο δέρμα τους μέχρι σχετικά πρόσφατα. Το ίδιο δείχνει και η τελευταία μελέτη, η οποία συγκρίνει 48 σκελετούς που βρέθηκαν στην Ουκρανία, ηλικίας 6.500 έως 4.000 ετών, με σύγχρονους κατοίκους της Ουκρανίας και των γύρω περιοχών. Η διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασε τις ποικιλίες τριών βασικών γονιδίων που ρυθμίζουν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών. Η ανάλυση έδειξε ότι η συχνότητα των γονιδιακών ποικιλιών που σχετίζονται με τα ανοιχτά χρώματα αυξήθηκε σημαντικά στον πληθυσμό τα τελευταία 5.000 χρόνια. Επιπλέον, η αύξηση αυτή δεν δείχνει να οφείλεται σε τυχαίες γενετικές μεταβολές αλλά αντίθετα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ισχυρής εξελικτικής πίεσης. Γιατί όμως συνέχιζαν οι Ευρωπαίοι να γίνονται πιο ανοιχτόχρωμοι τόσες χιλιάδες χρόνια μετά την άφιξή τους στην περιοχή; Στην περίπτωση του ανοιχτόχρωμου δέρματος, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που αποίκισαν πρώτοι την Ευρώπη προσλάμβαναν αρκετή βιταμίνη D από τα ζωικά τρόφιμα που κατανάλωναν. Με την άφιξη της γεωργίας, όμως, η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε και η διατροφική βιταμίνη D δεν ήταν πια αρκετή. Αυτό θα σήμαινε ότι η ίδια η γεωργία ήταν ο παράγοντα που πυροδότησε την αλλαγή στο χρώμα του δέρματος. Για την περίπτωση των ξανθών μαλλιών και των γαλάζιων ματιών, η απάντηση είναι ελαφρώς πιο περίπλοκη, καθώς τα χαρακτηριστικά αυτά δεν προσφέρουν κάποιο προφανές εξελικτικό πλεονέκτημα. Οι ερευνητές θεωρούν πιθανότερο ότι τα ξανθά μαλλιά και τα ανοιχτόχρωμα μάτια είναι αποτέλεσμα σεξουαλικής επιλογής: τα ανοιχτά αυτά χρώματα πρέπει να θεωρούνταν γοητευτικά για τους προγόνους μας, γι΄αυτό και συνέχισαν να εξαπλώνονται στον πληθυσμό τις τελευταίες πέντε χιλιετίες. Το ίδιο φαινόμενο έχει εξάλλου παρατηρηθεί σε ζώα, τα οποία πολλές φορές δείχνουν προτίμηση σε άτομα με ασυνήθιστα εμφανισιακά χαρακτηριστικά. Υπάρχει όμως και μια τελευταία, ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: η έρευνα αποκαλύπτει ότι εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια εξαπλώνονται ποικιλίες ενός γονιδίου με την ονομασία HERC2 οι οποίες βοηθούν σε μια άκρως σύγχρονη ασχολία: χαρίζουν μπρούντζινο χρώμα μετά την ηλιοθεραπεία.

Νίκολα Τέσλα: Δυνατότητες εγκεφάλου


Νίκολα Τέσλα (1856-1943)
Επιστήμονας, εφευρέτης, ανθρωπιστής, εκκεντρικός, φιλόσοφος, οραματιστής…
Μια αινιγματική και παρεξηγημένη μορφή, που παραμένει ο μύθος και το αρχέτυπο όλων των επιστημόνων του 20ου αιώνα.

Ο Νίκολα Τέσλα δεν ήταν μόνον ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες και εφευρέτες της εποχής του με πάνω από 700 κατοχυρωμένες εφευρέσεις.
Ήταν στη κυριολεξία ο «Προμηθέας» του ηλεκτρισμού και ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» το σύγχρονο κόσμο. Ήταν ένας πρωτοπόρος, που με την ευαισθησία ενός ποιητή ξεκλείδωσε τα μυστικά της Φύσης και τα χάρισε στην ανθρωπότητα. Ένας ονειροπόλος που τόλμησε με τη σκέψη του ν’ αγγίξει τα άστρα.
Ο Νίκολα Τέσλα πίστευε πως στο σύμπαν υπάρχει όλο το πεδίο γνώσης.
Εκεί, κατάφερνε να έχει πρόσβαση όποτε το επιθυμούσε, μέσω του ανθρώπινου εγκεφάλου.









Φάτα Μοργκάνα: Το περίεργο φαινόμενο του αντικατοπτρισμού


Ο μύθος λέει ότι η Φάτα Μοργκάνα ήταν η ετεροθαλής αδελφή του βασιλιά Αρθούρου.
Κατοικούσε σε κρυστάλλινα παλάτια στον βυθό της θάλασσας και ήταν ειδήμων στη δημιουργία οπτικών ψευδαισθήσεων. Με τις μαγικές της δυνάμεις μπορούσε να εμφανίζει ψεύτικες εικόνες κάστρων που αιωρούνταν επάνω από τις ακτές παρασύροντας τους ναυτικούς σε ναυάγια.

Προφανώς γι΄ αυτόν τον λόγο τα πιο περίεργα φαινόμενα αντικατοπτρισμού – που συμβαίνουν και σήμερα – φέρουν το όνομά της.
Αντικείμενα που πετούν
Το καλοκαίρι, όταν ο αέρας που φυσά στην επιφάνεια της θάλασσας τύχει να είναι πολύ πιο κρύος από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, ίσως δεις κάτι πολύ παράξενο. Μπορεί ξαφνικά να παρατηρήσεις μικρά σκάφη ή μεγάλα πλοία, ψηλά τείχη, μεγαλοπρεπή μέγαρα, οροσειρές, παράξενες πόλεις και τοπία να ίπτανται επάνω από τον ορίζοντα, εκεί όπου η θάλασσα συναντά τον ουρανό.
Το φαινόμενο αυτό είναι ένα παράξενο παιχνίδισμα της ατμόσφαιρας και πιστεύεται ότι προκαλείται από τη διάθλαση των ακτινών του φωτός. Χάρη σε αυτό αντικείμενα, τα οποία στην πραγματικότητα βρίσκονται έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, εμφανίζονται παραμορφωμένα (υπερυψωμένα, μεγεθυμένα ή ανεστραμμένα) επάνω από τον ορίζοντα. Η εικόνα τους μεταβάλλεται κάθε λεπτό και τελικά εξαφανίζονται απρόσμενα, όπως παρουσιάστηκαν.
Πρόκειται για την οφθαλμαπάτη που ονομάζεται Φάτα Μοργκάνα, γιατί μιμείται τα κόλπα της ξακουστής μάγισσας. Θα μπορούσε ακόμα να εκληφθεί και ως προμήνυμα καταστροφής, αφού συνήθως συμβαίνει πριν από μια θαλασσινή καταιγίδα.
Φάτα Μοργκάνα στην Ελλάδα
Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο κοντά στη Λάρυμνα. Όμως πολλοί κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία και τους γνωστούς Δροσουλίτες, τις σκιές πολεμιστών που παρελαύνουν κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου σαν φαντάσματα στο Φραγκοκάστελο της Κρήτης (ανατολικά της Χώρας των Σφακίων), όταν δε φυσάει βοριάς.
Βέβαια κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται για φαντάσματα αλλά για τα είδωλα στρατιωτών που κάνουν ασκήσεις σε κάποια βορειοαφρικανική χώρα και αντικατοπτρίζονται στην περιοχή λόγω του φαινομένου Φάτα Μοργκάνα (!).
Στην Ιταλία
Η πιο κλασική τοποθεσία εμφάνισης του φαινομένου είναι οι ακτές του Ρήγιου της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία (στα στενά της Μεσσήνης). Κοιτάζοντας απέναντι στις ακτές της σικελικής Μεσσήνης μια ημέρα που ο καιρός είναι κατάλληλος κάποιοι τυχεροί γίνονται μάρτυρες ενός εντυπωσιακού αντικατοπτρισμού Φάτα Μοργκάνα που περιλαμβάνει βουνά και κρυστάλλινα παλάτια με άλση και κιονοστοιχίες. Καθώς φυσάει ο άνεμος, οι εικόνες ταλαντεύονται μαγικά ανάμεσα στη θάλασσα και τον ουρανό.
Σχετικές αναφορές υπάρχουν από τον ιστορικό του 6ου μ.Χ. αιώνα Διόδωρο τον Σικελιώτη. Σύμφωνα με τους θρύλους, η Φάτα Μοργκάνα είχε το πιο όμορφο και το πιο αρχαίο από όλα τα παλάτια της στο θαλάσσιο στενό ανάμεσα στην Ιταλία και τη Σικελία. Από αυτό το παλάτι λέγεται ότι προέρχονταν όλες οι νεράιδες και οι μάγοι της Μεσογείου.
Αλάσκα, Βόρειος και Νότιος Πόλος, Φινλανδία και Σαχάρα
Μια σπάνια οπτική ψευδαίσθηση λέγεται επίσης ότι παρουσιάζεται εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες μάζες πάγου ή στις ερήμους: Στην Αλάσκα, τη Φινλανδία, τον Βόρειο Πόλο και την Ανταρκτική, καθώς και στις ερήμους της Σαχάρας και της Αριζόνα, όπου εμφανίζονται μυστηριώδεις άγνωστες πόλεις και βουνά.
Το αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας χρηματοδότησε το 1913 μια εξερευνητική αποστολή στον Βόρειο Πόλο για την αναζήτηση μιας άγνωστης ηπείρου με χιονισμένες βουνοκορφές και κοιλάδες που πιστευόταν ότι απείχε περίπου 120 μίλια από το βορειότερο άκρο της Βόρειας Αμερικής (Crocker Land). Ήδη νωρίτερα δύο εξερευνητές του Βόρειου Πόλου ισχυρίζονταν ότι την είχαν δει:
Ο Σκοτσέζος διοικητής του Βασιλικού Ναυτικού Sir John Ross το 1818 και ο Άγγλος ναύαρχος Robert Peary το 1906. Οι νέοι ερευνητές αντίκρισαν την ίδια παράξενη Γη – θρύλο των Εσκιμώων, αλλά καθώς η εικόνα της εξαφανίστηκε με την κίνηση του ήλιου, πίστεψαν τελικά ότι επρόκειτο για οφθαλμαπάτη.
Ιπτάμενος Ολλανδός, το πλοίο – φάντασμα
Ο θρύλος του πλοίου Flying Dutchman (Ιπτάμενος Ολλανδός) θέλει το καταραμένο αυτό σκάφος να στοιχειώνει τις θάλασσες μέχρι το τέλος του κόσμου (από το 1729 που εξαφανίστηκε πλέοντας κοντά στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας). Πολλοί ναυτικοί ισχυρίζονται ότι το έχουν δει στα ταξίδια τους να πλέει με ανοικτά πανιά, αιωρούμενο αρκετά μέτρα επάνω από το νερό. Η ναυτική δεισιδαιμονία πάντως το θεωρεί κακό οιωνό. Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πλοίο – φάντασμα είναι ο αντικατοπτρισμός πραγματικών πλοίων, δηλαδή περιπτώσεις Φάτα Μοργκάνα.
Φάτα Μοργκάνα προκάλεσε την τραγωδία του Τιτανικού;
Τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησε η υπόθεση ότι ο Τιτανικός οδηγήθηκε στο τραγικό ναυάγιο εξαιτίας μιας οφθαλμαπάτης. Η οπτική ψευδαίσθηση έμοιαζε με ένα τείχος νερού, το οποίο έκρυβε το παγόβουνο που καραδοκούσε στη ρότα του πλοίου δημιουργώντας έναν ψεύτικο ορίζοντα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Όταν η οφθαλμαπάτη τύπου Φάτα Μοργκάνα διαλύθηκε, ήταν πλέον πολύ αργά. Σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό και συγγραφέα Tim Martin που διατύπωσε αυτή τη θεωρία, οι αποδείξεις βασίζονται σε μετεωρολογικά αρχεία της εποχής και στοιχεία από αυτόπτες μάρτυρες.
Πόλη- φάντασμα εμφανίστηκε στην Κίνα
Ίσως κανένα περιστατικό Φάτα Μοργκάνα δεν μπορεί να συγκριθεί με την εμφάνιση μιας ολόκληρης πόλης με ουρανοξύστες, βουνά και δέντρα στον ορίζοντα της κινεζικής πόλης Huangshan της ανατολικής Κίνας, επάνω από τον ποταμό Xin’an. Το μοναδικό αυτό γεγονός συνέβη στις 16 Ιουνίου 2011 και ο γιγαντιαίος, αληθοφανής αντικατοπτρισμός άφησε άφωνους τους κατοίκους της πόλης.
Γεγονός είναι πως είχαν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις κατά μήκος του ποταμού, ενώ επίσης επικρατούσε έντονη υγρασία. Κατά το σούρουπο έντονη ομίχλη κάλυψε τον ουρανό επάνω από το ποτάμι και τα ψηλά κτίρια της πόλης – φάντασμα εμφανίστηκαν από το πουθενά οδηγώντας τους κατοίκους στην υπόθεση ότι το μυστηριώδες «όραμα» που αντίκρισαν ήταν μια πύλη σε έναν άγνωστο πολιτισμό.
Οι επιστήμονες απέδωσαν το εντυπωσιακότατο συμβάν σε οφθαλμαπάτη, η οποία προκαλείται όταν η υγρασία του αέρα είναι θερμότερη από αυτή της επιφάνειας του νερού, δηλαδή – για άλλη μια φορά – σε Φάτα Μοργκάνα. Ναι, αλλά ποια πόλη αντικατοπτριζόταν; Άγνωστο…