Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Αρχαϊκή Επική Ποίηση: Από την Ιλιάδα στην Οδύσσεια 12. Το κλέος

12.3.3. Το κλέος του Τηλεμάχου: αναζήτηση και νόστος


Από την εξέλιξη και την έκβαση του νόστου του Οδυσσέα εξαρτάται το κλέος τόσο του γιου του Τηλεμάχου όσο και της γυναίκας του Πηνελόπης. Πρώιμα στο έπος η Αθηνά-Μέντης, έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Δία για την απελευθέρωση του Οδυσσέα από τα δεσμά της Καλυψώς, δηλώνει στον πατέρα της το διπλό της σχέδιο: θα κατέβει στην Ιθάκη, προκειμένου να δώσει αφενός μένος στον Τηλέμαχο (α 89, πρβ. Ε 2), ώστε ο νεαρός ήρωας να βάλει τέρμα στην καταχρηστική συμπεριφορά των μνηστήρων, και αφετέρου να τον στείλει στην Πελοπόννησο για να πληροφορηθεί την τύχη του πατέρα του (α 93-95):

Κι ακόμη στη Σπάρτη θα τον στείλω και στις μεγάλες αμμουδιές
της Πύλου, να μάθει, αν κάπου ακούσει, τον νόστο του πατέρα του -
έτσι θα κατακτήσει φήμη
[κλέος] στους ανθρώπους, που λαμπρή [ἐσθλόν] θα μείνει.

Λίγο αργότερα, στην Ιθάκη, η μεταμορφωμένη θεά παροτρύνει τον ήρωα να αναλάβει το έργο της εκδίκησης ακολουθώντας το παράδειγμα του Ορέστη (α 298-300):

Ή μήπως και δεν άκουσες πόσο μεγάλη δόξα [κλέος], πανανθρώπινη,
κατέκτησε ο θείος Ορέστης, αφότου σκότωσε τον πατροκτόνο του,
τον δόλιο Αίγισθο, εκείνον τον φονιά του ξακουστού
[κλυτοῦ] πατέρα του.
Έτσι, καλέ μου, σε βλέπω ωραίο και αψηλό·
δείξου κι εσύ πως είσαι παλληκάρι, να σε δοξάσουν οι μελλούμενες γενιές.


Το αναλογικό προς του Ορέστη κλέος ἐσθλόν του Τηλεμάχου (α 298, πρβ. 95, γ 78), συναρτάται με το κλέος-φήμη, τα νέα που θα ακούσει ο νεαρός ήρωας στην Πελοπόννησο (γ 83, πρβ. α 283 = β 217) για τον νόστο του πατέρα του (α 94 = β 360). Όπως προκύπτει και από τις αντιδράσεις των δικών του, της Ευρύκλειας (β 361-370), της Πηνελόπης (δ 703-767), του Οδυσσέα (ν 416-419), του Εύμαιου (ξ 178-182) αλλά και των μνηστήρων (δ 638-640, 663-664), το ταξίδι του ήρωα θα μπορούσε να θεωρηθεί «ηρωικό» κατόρθωμα, καθώς με την αποδημία του αντιμετωπίζει την ενέδρα των μνηστήρων και συναντά επιφανείς ήρωες του ιλιαδικού πολέμου, που τον αναγνωρίζουν ως άξιο γιο του Οδυσσέα. Αναζητώντας κάποια είδηση-κλέος για την τύχη του πατέρα του, ο γιος, όπως αποκαλύπτει η Αθηνά αργότερα στον Οδυσσέα (ν 415, 422), κατακτά το δικό του κλέος, όνομα και ηρωική ταυτότητα. Υπ᾽ αυτή την έννοια, το παραδειγματικό κλέος του Ορέστη -«πλασματικό» ασφαλώς από την πλευρά της θεάς που το υπόσχεται στον Τηλέμαχο- είναι καλοδεχούμενο, στον βαθμό που, αβοήθητος και απελπισμένος ο νεαρός ήρωας, όχι μόνο δεν ξέρει ποιος είναι ο πατέρας του (α 215-216) αλλά πιστεύει πως, εξαιτίας της άδοξης εξαφάνισής του, έχει μείνει ο ίδιος δίχως κλέος (α 237-241).

Η εξάρτηση του εκδικητικού κλέους του Τηλεμάχου από το κλέος-είδηση για τον νόστο του Οδυσσέα δραματοποιείται στην Πύλο. Εδώ ο Νέστορας, κλείνοντας τη διήγηση της ιστορίας του οίκου των Ατρειδών, προτρέπει, όπως η Αθηνά-Μέντης στην πρώτη ραψωδία, τον άλκιμο ήρωα να ακολουθήσει το παράδειγμα του γιου του νεκρού Αγαμέμνονα (γ 199-200 = α 301-302). Ο Τηλέμαχος όμως, ταλαντευόμενος ανάμεσα στην κρυφή ελπίδα και στη φανερή απογοήτευση, διαχωρίζει τη δική του θέση (γ 202-209):

Ω Νέστορα, γιε του Νηλέα, δόξα λαμπρή των Αχαιών,
εκείνος πολύ καλά εκδικήθηκε, γι᾽ αυτό θα διαλαλούν
οι Αχαιοί παντού το κλέος του
[κλέος εὐρύ], και θα το τραγουδούν
οι άνθρωποι στο μέλλον.
Μακάρι και σ᾽ εμένα τόση δύναμη να ᾽διναν οι θεοί,
που να μπορούσα να τους τιμωρήσω τους μνηστήρες
για τη βαριά παρανομία τους - αυτούς που μηχανεύονται εναντίον μου
ακόλαστα έργα, υβριστικά.
Αλλά οι θεοί δεν όρισαν μια τέτοια τύχη και σ᾽ εμένα -
μήτε σ᾽ εμένα μήτε στον πατέρα μου. Και πρέπει τώρα
να υποφέρω το κακό υπομένοντας.


Ο νεαρός ήρωας, αν και επιδοκιμάζει το αοίδιμο κλέος που κατέκτησε ο Ορέστης, ο ίδιος εννοεί πως δεν θα μιμηθεί τη δόξα του, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους αλαζονικούς μνηστήρες. Με χαρακτηριστική μάλιστα ειρωνεία ο λόγος της διάζευξής του με τον Ορέστη αποδίδεται στους θεούς, που δεν όρισαν όχι μόνο στον ίδιο αλλά ούτε και στον πατέρα του τέτοια τύχη. Μοναδική και απεγνωσμένη λύση για τον νεαρό ήρωα απομένει η υπομονή και η αναμονή - χαρακτηριστικές ιδιότητες του εξαφανισμένου πατέρα του. Εξάλλου, ο νεαρός ήρωας πιστεύει ότι ο πατέρας του, με τη θέληση των θεών, έχει χαθεί, επομένως δεν πρόκειται ούτε αυτός να αναλάβει το έργο της εκδίκησης. Η επέκταση του παραδείγματος του Ορέστη προς τον Οδυσσέα ως εκδικητή ενισχύει, με αρνητικό αλλά και ειρωνικό τρόπο, την αλληλεξάρτηση του κλέους του Τηλεμάχου από τον νόστο του πατέρα του, προοικονομώντας τη συνεργασία τους στη μνηστηροφονία, που προς το παρόν εκφράζεται με τη μορφή της ανεκπλήρωτης επιθυμίας.

Η δύναμη των εσωτερικών κινήτρων: Οι πιο ισχυρές συνήθειες είναι αυτές που πηγάζουν από μέσα μας

Ολόκληρες δεκαετίες μυστικότητας και μοναξιάς, ο Henry Darger (συγγραφέας) εργαζόταν εμμονικά πάνω στην τέχνη του. Δοκίμαζε ακούραστα διάφορα μέσα, αλλά το αριστούργημά του ήταν ένα εικονογραφημένο έπος, το οποίο ήταν πάνω από 15.000 σελίδες.

Αλλά παρά το γεγονός ότι αφιέρωσε τη ζωή του ολόκληρη στην τέχνη του, δεν την έδωσε ποτέ σε άλλο άνθρωπο να τη διαβάσει μέχρι το θάνατό του. Μόνο όταν έφυγε από τη ζωή, στην ηλικία των 79 ετών, ανακαλύφθηκε το έργο του.

Επίσης, δεν είχε φίλους ή συγγενείς. Επομένως, όλα τα υπάρχοντά του, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των έργων του, έπεσαν στα χέρια του σπιτονοικοκύρη του, Nathan Lerner. Λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, του ζήτησε να πετάξει τα πάντα στα σκουπίδια. Όμως, ο Lerner ήταν φωτογράφος και κατάλαβε αμέσως την καλλιτεχνική του αξία.

Ο Lerner μοιράστηκε τα έργα αυτά με τον υπόλοιπο καλλιτεχνικό κόσμο, που γοητεύτηκε από την ποιότητα. Σήμερα, ένα από τα αυθεντικά κομμάτια των έργων του πωλείται για περισσότερο από 750.000 δολάρια. Παρά την έλλειψη επίσημης εκπαίδευσης, η καλλιτεχνική ικανότητα του Darger είναι μνημειώδης. Αλλά δεν είναι αυτή που τράβηξε τόσο τα μάτια του κόσμου πάνω του.

Πέρα από όλα τα άλλα, η λατρεία προς εκείνον έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα κίνητρα που καθοδηγούσαν την τέχνη του. Πώς θα μπορούσε κάποιος να αφιερώσει τόσα πολλά στην τέχνη του και να μη θέλει ποτέ να τη δει κανείς, πόσο μάλλον να την αγοράσει; Ο Darger και η ιστορία του ανοίγουν ένα ενδιαφέρον παράθυρο στην επιστήμη του κινήτρου.

Η ψυχολογία των εσωτερικών και των εξωτερικών κινήτρων

Τα κίνητρα είναι περίπλοκα. Ας πούμε ότι πήγαμε για τρέξιμο σήμερα το πρωί. Γιατί πήγαμε; Επειδή νιώσαμε ωραία; Επειδή θέλουμε να είμαστε υγιείς; Επειδή απλώς θέλαμε να τρέξουμε σήμερα το πρωί; Για κάθε δοσμένη συμπεριφορά, τα κίνητρά μας γι’ αυτή ανήκουν σε δύο γενικές κατηγορίες: εσωτερικά και εξωτερικά.

Τα εσωτερικά κίνητρα είναι η παρόρμηση που έρχεται αυθεντικά από μέσα, χωρίς κάποια εξωτερική ανταμοιβή. Το κάνετε επειδή είναι βαθιά απολαυστικά για εσάς, και όχι λόγω κάποιας αναμενόμενης ανταμοιβής, προθεσμίας ή εξωτερικής πίεσης. Όπως και με την τέχνη του Darger. Δεν προσπαθούσε να πετύχει κάτι με αυτή. Αντιθέτως, η τέχνη ήταν η ανάγκη δημιουργίας.

Όσοι τρέχουν λόγω εσωτερικών κινήτρων, το κάνουν για την ίδια την πράξη του τρεξίματος. Το νιώθουν σαν ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητάς τους και το απολαμβάνουν – ασχέτως του τι άλλο επακολουθεί, όπως υγεία.

Τα εσωτερικά κίνητρα είναι εκπληκτικά. Στην τέχνη, στην άθληση ή και σε άλλα πεδία, η ίδια η πράξη, η συμπεριφορά σας είναι αυτή που θα σας διασφαλίσει ότι θα συνεχίσετε να το κάνετε. Αλλά φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει πάντα με όλα όσα κάνουμε.

Μπορεί να μην αγαπάμε την εργασία μας, αλλά πηγαίνουμε σε αυτή κάθε μέρα. Μπορεί να μην απολαμβάνουμε ιδιαίτερα το τρέξιμο, αλλά βάζουμε κάθε πρωί τα αθλητικά μας και βγαίνουμε. Όλα αυτά γίνονται μέσω των εξωτερικών κινήτρων.

Όταν κινητοποιούμαστε εξωτερικά, ακολουθούμε μια συμπεριφορά για να κερδίσουμε μια εξωτερική ανταμοιβή. Αν δεν αγαπάτε την εργασία σας, αγαπάτε το μισθό σας και τι θα σας προσφέρει μετά αυτός. Αν προπονείστε για έναν μαραθώνιο, προσπαθείτε να βελτιώσετε την ταχύτητα και την αντοχή σας. Θα μπορούσατε επίσης να τρέχετε για να ξεπεράσετε το ρεκόρ και την φυσική κατάσταση των φίλων σας ή μιας εφαρμογής. Όλα αυτά είναι εξωτερικά κίνητρα. Αποδεικνύεται ότι, εκτός από τη δραστηριότητα, το κίνητρο μπορεί επίσης να είναι ένα προϊόν.

Το φαινόμενο της υπερβολικής αιτιολόγησης

Οι εξωτερικές ανταμοιβές είναι φευγαλέες. Είναι υπέροχες βραχυπρόθεσμα, αλλά οι επιδράσεις τους τείνουν να εξασθενούν μακροχρόνια. Αλλά τα μειονεκτήματα των εξωτερικών ανταμοιβών δεν τελειώνουν εδώ: μπορούν επίσης να έχουν αρνητική επίδραση στην εσωτερική μας παρόρμηση.

Αυτό μπορούμε να το δούμε, για παράδειγμα, στην τέχνη των παιδιών. Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν να ζωγραφίζουν. Κάποια ασχολούνται με αυτό επί ώρες χωρίς διακοπή. Όπως ο Darger, το κίνητρό τους είναι εντελώς εσωτερικό, το κάνουν απλώς επειδή το απολαμβάνουν. Πώς μπορούμε να κάνουμε ένα παιδί να σταματήσει να ζωγραφίζει; Του λέμε ότι θα τους δίνουμε 5 ευρώ για κάθε ζωγραφιά που κάνουν.

Ακριβώς. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά είναι να τους δώσουμε μια εξωτερική ανταμοιβή. Υπάρχει μια μικρή χαρά την πρώτη φορά που παίρνουν το χαρτονόμισμα, αλλά από εκεί και μετά τα πράγματα χειροτερεύουν. Καθώς τα ευρώ αρχίζουν να συσσωρεύονται, η επιθυμία τους σταθερά μειώνεται. Και μετά από λίγο, το παιδί αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του.

Αυτό είναι γνωστό ως το φαινόμενο της υπερβολικής αιτιολόγησης: Αν ένα παιδί έχει ήδη εσωτερικό κίνητρο να κάνει κάτι, και εμείς του δώσουμε μια εξωτερική ανταμοιβή γι’ αυτό, η συμπεριφορά μειώνεται. Έρευνες έχουν βρει ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τη ζωγραφική στα παιδιά, αλλά επίσης με τη μουσική, το χορό και τα αθλήματα.

Το ίδιο ισχύει συχνά και για τους ενήλικες: Ας σκεφτούμε την κλασική ιστορία του Jerry Maguire. Ένας νέος αθλητής που παίζει και διαγωνίζεται για την αγάπη του παιχνιδιού (εσωτερικό κίνητρο). Όταν γίνεται επαγγελματίας και αρχίζει να πληρώνεται γι’ αυτό (εξωτερικό κίνητρο), η επιθυμία μειώνεται.

Αντιθέτως, το εσωτερικό κίνητρο είναι σαν μια ατέλειωτη πηγή. Καθοδηγεί συνεχώς τη συμπεριφορά από μέσα μας. Μακροπρόθεσμα, αυτή η συμπεριφορά γίνεται μέρος της ταυτότητάς μας.

Ο μύθος του Ορφέα: Γιατί όσο και να προχωρούμε στη ζωή, κοιτάμε πάντα πίσω;

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τον μύθο. Ο Ορφέας, κύριος εκπρόσωπος της τραγουδιστικής τέχνης, γιος του θεού Απόλλωνα, νυμφεύτηκε την αγαπημένη του, την Ευρυδίκη. Εκείνη όμως πεθαίνει και μάλιστα νέα. Ο Ορφέας δεν το αποδέχεται και κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο. Εκεί καταφέρνει να γοητεύσει τον Άδη και την Περσεφόνη και να τους πείσει να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να φύγει μαζί του.

Όλα αυτά όμως υπό έναν όρο: να ολοκληρώσει το ταξίδι του αυτό χωρίς να γυρίσει το βλέμμα του πίσω ούτε μια φορά. Προσπάθησε και σχεδόν θα τα κατάφερνε. Παραβίασε τον όρο και η Ευρυδίκη εξαφανίστηκε.

Ο μύθος αυτός, σε αντίθεση με τους άλλους, είναι δυσκολότερο να εξηγηθεί, να αποσυμβολοποιηθεί. Γιατί ο Ορφέας γύρισε πίσω; Μια ερμηνεία που έχει δοθεί είναι ότι κοίταξε πίσω απλώς επειδή φοβόταν ότι θα είχε φύγει και ήθελε τόσο πολύ να βεβαιωθεί. Μια άλλη αναφέρει ότι ξαφνική «τρέλα» τον κυρίευσε και αμέσως μετά βρίσκοντας τη λογική του, το μετάνιωσε.

Ο Πλάτωνας καταδικάζει τον Ορφέα ως δειλό επειδή προσπάθησε να ξεγελάσει τον θάνατο αντί να αποδεχτεί το αναπόφευκτο. Μία πιο πρόσφατη ματιά συμπεραίνει ότι υποπτεύθηκε πως ο Άδης τον είχε κοροϊδέψει και γι’ αυτό γύρισε πίσω θυμωμένος. Και θα αναρωτιέστε: Γιατί τόσες διαφορετικές ερμηνείες; Γιατί ο Ορφέας γύρισε πίσω; Και τι μπορούμε εμείς οι θνητοί να μάθουμε από αυτή την τραγωδία;

Είναι δελεαστικό να προσεγγίσουμε τον μύθο ως ένα συμβολικό παζλ, ως μια είσοδο προς τα συλλογικά όνειρα και την ανάλυσή τους. Ωστόσο, εδώ θα προσπαθήσουμε να τον δούμε όχι ως μια αλληγορία, αλλά ως μια αφηγηματική εξερεύνηση της ανθρώπινης εμπειρίας.

Η βασική ανθρώπινη εμπειρία που σχετίζεται με αυτό τον μύθο δεν είναι άλλη από την αμφιβολία. Η αμφιβολία δεν αποτελεί ένα προσωπικό μειονέκτημα, όπως προσπαθούν να την ερμηνεύσουν ορισμένοι σχολιαστές, αλλά είναι ένα αναπόφευκτο χαρακτηριστικό, έμφυτο της ανθρώπινης φύσης μας.

Η σύγχρονη ψυχολογία στηρίζει αυτή την πεποίθηση. Ο ανθρώπινος νους είναι ευάλωτος κατά τη διάρκεια ενός μακρινού ταξιδιού με αβέβαιο αποτέλεσμα. Όταν κάποιος, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, περάσει από σκοτεινά σημεία και νιώσει αβοήθητος, μπορεί να γίνει ευάλωτος στην κατάθλιψη και την απελπισία. Αν αυτό συνεχιστεί, η αίσθηση αδυναμίας απειλεί ξεκάθαρα την ικανότητά του να διατηρήσει την ελπίδα και το κουράγιο του. Αυτός ο συνδυασμός είναι τοξικός για τον εαυτό μας.

Αλλά αυτή η ψυχολογική τροπή που παίρνει κανείς σε ένα μακρύ ταξίδι στο σκοτάδι δεν εξηγεί γιατί ο χαρακτήρας του Ορφέα, κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή ως απόκριση στις συνθήκες του. Η περιγραφή του χαρακτήρα του και η θαρραλέα πράξη του να ταξιδέψει στον Κάτω Κόσμο και να διαπραγματευτεί δεν δείχνουν έναν δειλό άνδρα.

Η απάντηση είναι ότι, στον ανθρώπινο νου, το «πάω μπροστά» και «κοιτώ πίσω» δεν υπάρχουν το ένα ανεξάρτητα από το άλλο, αλλά είναι αλληλοσυνδεόμενα. Ως βρέφη, ένα από τα πρώτα μας εργαλεία για την κατανόηση του κόσμου είναι η αντίθεση, το να ξεχωρίζουμε με αυτό τον τρόπο τα αντικείμενα γύρω μας.

Και γενικά χρησιμοποιούμε πολύ την αντίθεση και τη σύγκριση στη ζωή μας: Για παράδειγμα, θα πούμε ότι ένα αντικείμενο είναι βαρύτερο σε σύγκριση με κάποιο άλλο αντικείμενο, που είναι ελαφρύ. Αυτό υποδεικνύει ότι η φυσική ακολουθία της μάθησης περιλαμβάνει τη μάθηση της αυθαίρετης σχέσης της αντίθεσης πριν ακόμα και από την συγκριτική σχέση. Μαθαίνουμε ότι τα πράγματα πάντα σχετίζονται με τα αντίθετά τους. Το πάνω μας φέρνει στο νου το κάτω, η ζωή μας φέρνει στο νου το αντίθετό της, τον θάνατο.

Η προτροπή «δεν πρέπει να κοιτάξω πίσω» περιλαμβάνει το ίδιο το αντίθετό της. Είναι κυριολεκτικά αδύνατο να διαβάσουμε δυνατά αυτή την πρόταση χωρίς ταυτόχρονα να μη σκεφτούμε το αντίθετο, το «αρνητικό». Κάθε φορά που επαναλαμβάνετε «δεν πρέπει να κοιτάξω πίσω», αναγκάζεστε να πείτε «κοιτάξω πίσω».

Οπότε ίσως το θανάσιμο λάθος του Ορφέα είναι ότι, αποδεχόμενος την προσφορά του Άδη, αρνείται να αποδεχτεί το ψυχολογικό κόστος αυτής. Το ταξίδι του μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν σχετικά εύκολο. Για ολόκληρη τη ζωή του, το ταλέντο του Ορφέα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να πείθει τους άλλους.

Η φωνή του γοητεύσει την Ευρυδίκη, τον Κέρβερο, τον ίδιο τον Άδη. Αλλά σκαρφαλώνοντας έξω από τον Κάτω Κόσμο, ανήσυχος και αβέβαιος, ο Ορφέας αναγκάζεται να διαπραγματευτεί με έναν νου τον οποίο δεν μπορεί να επηρεάσει με το τραγούδι του: τον δικό του. Μόνος με αυτή τη σκέψη, ο σπουδαίος τραγουδιστής προβληματίζεται από τις σκέψεις που δεν μπορεί να καταστείλει με τα τραγούδια του. Ο Ορφέας δεν μπορεί να γοητεύσει τον εαυτό του.

ALFRED ADLER: Ένας τρόπος διαφυγής από το σύμπλεγμα κατωτερότητας, είναι το άτομο να φαντάζεται ότι υπερέχει χωρίς αυτό να αληθεύει

Ο Άντλερ υποστηρίζει ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα αίσθημα κατωτερότητας, το οποίο σε ορισμένους λειτουργεί ως κίνητρο για την πραγματοποίηση θετικών αλλαγών στη ζωή τους, ενώ σε άλλους, το στοιχείο που τους τοποθετεί σε μειονεκτικότερη θέση συγκριτικά με τον κόσμο γύρω τους, μπορεί να μετατραπεί σε διαβρωτικό παράγοντα και να εμποδίσει την οποιαδήποτε εξελικτική τους πορεία. Όταν το άτομο προσπαθεί να μεταβάλλει τα ελαττωματικά χαρακτηριστικά του και επιδιώκει την υπεροχή σε ένα θετικό πλαίσιο αυτοβελτίωσης και εξέλιξης, δείχνοντας παράλληλα ότι διαθέτει κοινωνικό συναίσθημα – ενδιαφέρεται δηλαδή να κάνει καλό στους συμπολίτες του και στην κοινωνία – το στοιχείο αυτό ακριβώς είναι που μετριάζει την επιδίωξη της υπεροχής του και τον τοποθετεί στη χρήσιμη πλευρά της ζωής.

Όταν, όμως, το άτομο θεωρεί ότι πρέπει να διαχειριστεί μία πιο δύσκολη κατάσταση από ότι οι άλλοι γύρω του και αρχίζει να επικεντρώνει την προσοχή του πιο πολύ στον εαυτό του, χάνει το ενδιαφέρον για τις κοινωνικές επαφές και καταστάσεις και υιοθετεί μία εσφαλμένη συμπεριφορά για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία δεν διευκολύνει με κανέναν τρόπο την επίλυσή του. Η αιτία της συμπεριφοράς αυτής μπορεί να εντοπιστεί στην αδυναμία του ατόμου να αντιληφθεί τη συνάρτηση της ζωής στο σύνολό της.

Όταν το άτομο σκέφτεται συνεχώς τα αρνητικά στοιχεία που θεωρεί ότι τον καθιστούν κατώτερο σε σχέση με τους διπλανούς του και ασχολείται ακατάπαυστα με το πώς θα ξεπεράσει τους άλλους, στρέφεται στην άχρηστη πλευρά της ζωής. Στο σημείο αυτό, πρέπει να διευκρινιστεί ότι όταν γίνεται λόγος για την άχρηστη πλευρά της ζωής στην ατομική ψυχολογία, υποδηλώνεται ότι το άτομο στερείται κοινωνικού συναισθήματος, ότι είναι δηλαδή κοινωνικά απροσάρμοστος και δεν ενδιαφέρεται να λειτουργεί προσωπικά ως ωφέλιμο μέλος της κοινωνίας. Τη στιγμή, λοιπόν, που κατακλύζεται από σκέψεις που αφορούν τα μειονεκτικά χαρακτηριστικά του, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν εντυπώσεις για την κατοχή εξαιρετικών ιδιοτήτων που, χωρίς κόπο και πραγματικό αγώνα, οδηγούν το άτομο να τοποθετήσει τον εαυτό του σε μια ανώτερη θέση συγκριτικά με τους άλλους γύρω του.

Μέσα από το σύμπλεγμα κατωτερότητας, δηλαδή, είναι δυνατόν να φύεται ένα σύμπλεγμα υπεροχής, το οποίο λειτουργεί σαν ένας τρόπος διαφυγής από το σύμπλεγμα κατωτερότητας, καθώς το άτομο φαντάζεται ότι υπερέχει, κάτι όμως που δεν αληθεύει. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στους μεγαλομανείς, στους ανθρώπους δηλαδή που θεωρούν ότι είναι κάποια θεϊκή οντότητα η μία αυτοκρατορική προσωπικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί περνούν τον καιρό τους εγκλωβισμένοι στην άχρηστη πλευρά της ζωής, σε έναν πλασματικό κόσμο που τον αντιλαμβάνονται ως αληθινό και που τους οδηγεί στην απομόνωση.

Ορισμένοι άνθρωποι ζουν με ευχαρίστηση στο φανταστικό τους κόσμο και αυτό συμβαίνει κυρίως όταν στερούνται το θάρρος. Καθώς δεν αισθάνονται ιδιαίτερα δυνατοί να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο δρόμο τους, γίνονται φυγόπονοι, νομίζοντας πως με αυτή τη συνεχόμενη αποφυγή να εμπλακούν σε οποιαδήποτε μορφή αγώνα γίνονται πιο δυνατοί και πιο έξυπνοι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ο Άντλερ θεωρούσε ότι η εγκληματικότητα δεν είναι η έκφραση κάποιας θεμελιακής διαφθοράς αλλά η εκδήλωση ενός συμπλέγματος υπεροχής. Σύμφωνα με την άποψη του, ένα παιδί που κλέβει μπορεί να έχει οδηγηθεί σε αυτή την πρακτική επειδή θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους υπόλοιπους, πιστεύει δηλαδή ότι μπορεί να εξαπατά τους άλλους χωρίς εκείνοι να αντιλαμβάνονται ότι τους κλέβει. Όταν ένας άνθρωπος είναι υπερόπτης και καυχάται υπερβολικά για τον εαυτό του, η συμπεριφορά του αυτή μπορεί να υποδηλώνει ότι αισθάνεται μειονεκτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους και ότι θεωρεί πως δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί. Προκύπτει έτσι ένα κοινό στοιχείο που διαθέτουν τα συμπλέγματα κατωτερότητας και υπεροχής: και οι δύο αυτές συναισθηματικές τάσεις κατευθύνουν το άτομο προς την άχρηστη πλευρά της ζωής.

Γιατί τα παλιά όνειρα μπορούν να προκαλέσουν ψευδείς αναμνήσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς

Είχατε ποτέ μια ανάμνηση τόσο ζωντανή που ορκίζεστε ότι συνέβη, αλλά κανείς δεν μπορεί να την επιβεβαιώσει; Μερικές φορές, τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας που είστε ξύπνιοι και των εμπειριών που ονειρεύεστε μπορεί να συγχέονται. Μπορούν λοιπόν τα όνειρα να προκαλέσουν ψευδείς αναμνήσεις;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Για αρχή, η ανθρώπινη μνήμη είναι αρκετά επιρρεπής σε λάθη, λέει η Dr. Nancy Irwin, PsyD, κλινική ψυχολόγος. Ο εγκέφαλος μπορεί να διαστρεβλώσει ή να δημιουργήσει αναμνήσεις λόγω των φυσικών μας προκαταλήψεων και λόγω εξωτερικών επιρροών όπως η υποβολή, λέει η πιστοποιημένη αναλυτής ονείρων Lauri Loewenberg. Για παράδειγμα, θα θυμάστε ότι γίνατε μάρτυρας ενός τροχαίου ατυχήματος, αλλά μπορεί να μη θυμάστε ότι ένα από τα αυτοκίνητα ήταν μπλε, εκτός αν κάποιος το αναφέρει – και ακόμη και τότε, μπορεί να είναι λανθασμένο. Κι άλλα παρόμοια μπερδέματα μπορεί να συμβούν ενώ κοιμάστε.

Αν και μπορεί να μην μάθετε ποτέ αν η ζωντανή ανάμνηση του καταπληκτικού γεύματος που φάγατε την περασμένη εβδομάδα συνέβη πραγματικά ή όχι, δείτε γιατί και πώς τα όνειρά σας μπορούν να δημιουργήσουν ψευδείς αναμνήσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς των ονείρων.
Γιατί τα όνειρα προκαλούν ψευδείς αναμνήσεις;

Οι ψευδείς αναμνήσεις μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ανεπίλυτα τραύματα, σύμφωνα με την Irwin. Δεν μας αρέσει να μην ξέρουμε πράγματα. Τη νύχτα, το μυαλό μπορεί να ψάχνει για στοιχεία και απαντήσεις και είναι σίγουρα πιθανό ο εγκέφαλος να συμπληρώσει τα κενά ή να κωδικοποιήσει μια ανάμνηση που θα μπορούσε να εξηγήσει τα πράγματα. Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή της κάπως διαστρεβλωμένης ανάμνησης του τραύματος καθώς ο εγκέφαλος προσπαθεί να το επεξεργαστεί, σύμφωνα με αυτή την έρευνα του 2015 στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

Άλλες φορές, ο εγκέφαλός μας μπορεί να δημιουργήσει μια ημι-ψεύτικη μνήμη διαστρεβλώνοντας τις πραγματικές αναμνήσεις του τραύματος για να μας προστατεύσει από τον συναισθηματικό πόνο, κάτι που μπορεί να συμβεί είτε είμαστε ξύπνιοι είτε ονειρευόμαστε. Το υποσυνείδητο μπορεί να αλλάξει ή να ξαναγράψει το τραύμα για να απευαισθητοποιήσει τη μνήμη, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε πιο ήρεμα. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε κυτταρικό επίπεδο: Οι νευρώνες μας μπορούν να αναπρογραμματίσουν τις μνήμες που προκαλούν φόβο ώστε να νιώθουμε πιο ασφαλείς, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό Science.

Και μερικές φορές είναι εντελώς τυχαίο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Ένας από τους σκοπούς των ονείρων είναι να παγιώσουμε τις εμπειρίες στη μακροπρόθεσμη μνήμη. Πράγματα που συνέβησαν την προηγούμενη μέρα μπορούν να επηρεάσουν τα όνειρά μας και να τα κάνουν να μοιάζουν ακόμα πιο αληθινά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές ψευδείς αναμνήσεις είναι αρκετά καθημερινές, όπως μια συζήτηση με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο με το οποίο μπορεί να έχουμε μιλήσει πραγματικά την προηγούμενη μέρα, σε αντίθεση με το να δούμε έναν τρικέφαλο σκύλο στο δρόμο μας, για παράδειγμα.

Ο εγκέφαλός μας επηρεάζεται εύκολα, οπότε εξωτερικές επιρροές, όπως η οπτική γωνία ενός φίλου μας για μια κατάσταση ή η παρακολούθηση των ειδήσεων, μπορούν επίσης να παραμορφώσουν τη μνήμη μας. Ίσως ακούσατε ένα κωμικό podcast καθώς αποκοιμιόσασταν και τώρα έχετε μια ανάμνηση (ή μήπως όχι;) ότι πήγατε σε μια παράσταση stand-up. Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τους εγκεφάλους όταν ονειρεύονται, η έρευνα δείχνει ότι οι υποβλητικές δυνάμεις -στην προκειμένη περίπτωση, αυτό το podcast – μπορούν να μας ωθήσουν να θυμηθούμε πράγματα που δεν συνέβησαν στην πραγματικότητα.

Οι ψευδείς αναμνήσεις μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της μείωσης των γνωστικών ικανοτήτων λόγω ηλικίας, καταστάσεων όπως η κατάθλιψη ή η χρήση ουσιών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι συχνές ψευδείς αναμνήσεις μπορεί να είναι σύμπτωμα της οριακής διαταραχής της προσωπικότητας και χρειάζεται να επικοινωνήσετε με έναν ψυχίατρο αν παρατηρήσετε ότι αυτό συμβαίνει τακτικά.
Πώς να καταλάβουμε τη διαφορά

Δυστυχώς, μερικές φορές δεν θα καταλάβετε ποτέ τη διαφορά μεταξύ πραγματικών και ψευδών αναμνήσεων, σύμφωνα με την Irwin. Αν δεν έχετε μάρτυρα ή κάποιον που να επιβεβαιώνει τη μνήμη, μπορεί να παραμείνει ένα ερωτηματικό.

Το αίσθημα του déjà vu θα μπορούσε να σας υποδείξει αν η ανάμνησή σας ήταν στην πραγματικότητα όνειρο ή όχι, λέει η Loewenberg. Αν και οι μηχανισμοί πίσω από το déjà vu δεν είναι απόλυτα κατανοητοί, αν έχετε την αίσθηση ότι έχετε ήδη βιώσει μια στιγμή στο παρελθόν, μπορεί να είναι επειδή κάτι παρόμοιο συνέβη στα όνειρά σας, σημειώνει. «Δεν θα αποκαλούσα ακριβώς αυτές τις αναμνήσεις ψευδείς, επειδή είναι κάτι που έχετε βιώσει. Αλλά μπορεί να είναι μια ανάμνηση από τον εσωτερικό σας κόσμο αντί για τον εξωτερικό σας κόσμο», λέει η ίδια.

Μπορείτε να αρχίσετε να αναλύετε τη διαφορά μεταξύ αυτού που ονειρευτήκατε σε σχέση με αυτό που συνέβη όσο ήσασταν ξύπνιοι κρατώντας ένα ημερολόγιο ονείρων, σύμφωνα με τη Loewenberg. Καταγράψτε τα όνειρά σας με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες μόλις ξυπνήσετε για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τι συνέβη στη χώρα των ονείρων.

WILHELM REICH: Όταν δεν είσαι δουλοπρεπής, είσαι σπουδαίος

Ξέρω πως είσαι πλάσμα σοβαρό, αξιόπιστο και εργατικό, σαν το μυρμήγκι ή τη μέλισσα. Το μόνο που ήθελα να κάνω, ήταν να ξεσκεπάσω τον ανθρωπάκο μέσα σου, που σου καταστρέφει τη ζωή για χιλιάδες χρόνια.

Είσαι ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ, Ανθρωπάκο, όταν δεν είσαι δουλοπρεπής. Η σπουδαιότητά σου Ανθρωπάκο, είναι η μόνη ελπίδα που απέμεινε.

Είσαι μεγάλος όταν κάνεις τη δουλειά σου με αγάπη, όταν ευτυχείς ασχολούμενος με τη χαρακτική, το κτίσιμο, τη ζωγραφική, τη διακόσμηση, τη σπορά, όταν αντλείς ευχαρίστηση από το γαλάζιο ουρανό, από το ελάφι, απ’ τη δροσιά, απ’ τη μουσική και το χορό, απ’ το μεγάλωμα των παιδιών σου κι απ’ το όμορφο σώμα της γυναίκας σου ή του άντρα σου… όταν πας στο πλανητάριο για να γνωρίσεις τον ουρανό, ή στη βιβλιοθήκη για να διαβάσεις τί σκέπτονται για τη ζωή οι άλλοι άνθρωποι.

Είσαι μεγάλος όταν, σαν παππούς, κρατάς το εγγόνι σου στα γόνατά σου και του μιλάς για χρόνους περασμένους, όταν κοιτάζεις το αβέβαιο μέλλον σου με τη σιγουριά και την περιέργεια του παιδιού. Είσαι μεγάλη σαν μητέρα, όταν νανουρίζεις το νεογέννητο μωρό σου, όταν με δάκρυα στα μάτια ελπίζεις με όλη σου την καρδιά στη μελλοντική του ευτυχία, όταν κάθε ώρα και στιγμή δημιουργείς μέσα σου το μέλλον του.

Είσαι μεγάλος, ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ, όταν τραγουδάς παλιά φολκλορικά τραγούδια, ή όταν χορεύεις στον ήχο του ακορντεόν. Γιατί τα φολκλορικά τραγούδια είναι γλυκά κι απαλά κι είναι τα ίδια σ’ όλο τον κόσμο.

Είσαι μεγάλος όταν λες στον φίλο σου: «Ευχαριστώ την καλή μου μοίρα γιατί πέρασα τη ζωή μου απαλλαγμένος από ρυπαρότητα και λαιμαργία, γιατί είδα το μεγάλωμα των παιδιών μου, το πρώτο τους ψέλλισμα, περπάτημα, παιχνίδι, ερώτημα, γέλιο και ερωτικό σκίρτημα… γιατί διατήρησα ακέραιη την ευαισθησία μου για την άνοιξη και το ελαφρό αεράκι της, για το νανούρισμα του ρυακιού πλάι στο σπίτι, για το τραγούδι των πουλιών στο δάσος… γιατί δεν συμμετείχα στα κουτσομπολιά του κακοήθη γείτονα… γιατί ήμουν ευτυχισμένος στην αγκαλιά του συντρόφου μου και γιατί ένιωσα το ρεύμα της ζωής μέσα μου… γιατί στους δύσκολους καιρούς δεν έχασα τον προσανατολισμό μου και γιατί η ζωή μου είχε ένα νόημα.

Κι αυτό, επειδή πάντα άκουγα τη φωνή μέσα μου που έλεγε: «Μόνο ένα πράγμα έχει σημασία: να περάσεις τη ζωή σου με υγεία και ευτυχία.

Ακολούθησε τη φωνή της καρδιάς σου, ακόμα κι αν σ’ οδηγεί έξω απ’ το μονοπάτι των άτολμων ψυχών.

Να μην γίνεσαι σκληρός και να μην πικραίνεσαι όταν η ζωή καμιά φορά σε βασανίζει».

Και στη σιγαλιά του δειλινού, μετά τη δουλειά της ημέρας, όταν κάθομαι στο λιβάδι μπροστά στο σπίτι με το παιδί μου και τη γυναίκα μου ακούγοντας την ανάσα της φύσης, φτάνει στα αυτιά μου μία μελωδία, η μελωδία του μέλλοντος.

«Εκατομμύρια άνθρωποι εσείς, σας αγκαλιάζω, μ’ ένα φιλί για όλο τον κόσμο.» Τότε νιώθω τη φλογερή επιθυμία να μάθει κάποτε αυτή η ζωή να διεκδικεί τα δικαιώματά της και να αλλάξει τη νοοτροπία των σκληρών και δειλών ψυχών που κάνουν τα κανόνια να βροντούν.

Το κάνουν μόνο επειδή η ζωή τους ξέφυγε μέσα από τα χέρια.

Και αγκαλιάζω το γιό μου που με ρωτάει…: « Πατέρα, ο ήλιος έφυγε. Πού πήγε; Θα ξαναγυρίσει γρήγορα;» Και του απαντώ: «Ναι γιέ μου θα ξανάρθει γρήγορα για να μας ζεστάνει».

Έφτασα στο τέλος της κουβέντας μου για σένα Ανθρωπάκο. Υπήρχαν πολλά για να σου πω!! Μ’ αν διάβασες τούτα τα λόγια προσεκτικά και τίμια, θ’ αναγνωρίσεις τον εαυτό σου Ανθρωπάκο και σε άλλες περιπτώσεις, που δεν σου ανέφερα. Γιατί πάντα η ίδια χαρακτηριστική ιδιότητα υπάρχει στις μικρές πράξεις και σκέψεις σου.

‘Ο,τι κι αν μου έκανες ή θα μου κάνεις στο μέλλον, είτε με δοξάσεις σαν μεγαλοφυΐα είτε, με βάλεις σε ίδρυμα φρενοβλαβών, είτε, με κρεμάσεις σαν κατάσκοπο, αργά ή γρήγορα η αρρώστια σου θα σ’ αναγκάσει να παραδεχτείς ότι ανακάλυψα τους νόμους της ζωής κι ότι σου έδωσα τα εργαλεία για να κυβερνήσεις με συνειδητό σκοπό τη ζωή σου, όπως ακριβώς μέχρι τώρα κυβερνούσες μόνο τις μηχανές.

Ήμουν πιστός μηχανοτεχνίτης του οργανισμού σου. Τα εγγόνια σου θα πατήσουν στα δικά μου τ’ αχνάρια και θα γίνουν καλοί μηχανοτεχνίτες της ανθρώπινης φύσης. Σου αποκάλυψα το απέραντο πεδίο της ζωής μέσα σου, την κοσμική σου φύση. Αυτό, είναι η μεγάλη μου ανταμοιβή… ”

Βίλχελμ Ράιχ, Άκου, Ανθρωπάκο!

Εκδικητική αναβλητικότητα ύπνου

Είναι αργά το βράδυ. Οι εργασίες της ημέρας έχουν όλες τελειώσει. Ρίχνουμε μια ματιά στο ρολόι: είναι μετά τα μεσάνυχτα. Είμαστε έτοιμοι για ύπνο και τόσο κουρασμένοι που θα μπορούσαμε σχεδόν να λιποθυμήσουμε.

Εντούτοις, αντί να κλείσουμε τα μάτια και να αποκοιμηθούμε, κάτι άλλο συμβαίνει. Αρχίζουμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο, να βλέπουμε επεισόδια από την αγαπημένη μας σειρά ή οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει τον καθένα. Πριν προλάβουμε να το αντιληφθούμε, η μία σελίδα έγινε πέντε κεφάλαια, το ένα επεισόδιο έγινε ολόκληρος κύκλος και το πλέξιμο τελείωσε όταν ολοκληρώθηκε το σχέδιο.

Τότε όμως η ώρα έχει περάσει τις 3 τα ξημερώματα και γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να σηκωθούμε στις 6 το πρωί. Είμαστε απίστευτα κουρασμένοι και ξέρουμε ότι μας λείπει πολύτιμος ύπνος, αλλά δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε. Γιατί;

Αν αυτό το σενάριο σας φαίνεται γνώριμο, είναι επειδή πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά. Το φαινόμενο έχει γίνει τόσο ευρύ που έχει αποκτήσει και όνομα: εκδικητική αναβλητικότητα για ύπνο. Τι είναι όμως ακριβώς αυτή η συμπεριφορά, γιατί συμβαίνει και τι επηρεάζει; Υπάρχουν τρόποι για να την τροποποιήσουμε και να αποφύγουμε την έλλειψη ύπνου;

Γιατί συμβαίνει;

Η έννοια «αναβλητικότητα για ύπνο» εμφανίστηκε πρώτη φορά σε ένα άρθρο του Dr. Floor Kroese – ενός επιστήμονα από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία- το 2014. Οι επιστήμονες την περιέγραψαν ως εξής: «η πράξη του να πηγαίνει κανείς αργά για ύπνο ενώ δεν υπάρχουν εξωτερικές συνθήκες που να το επιβάλλουν» – δηλαδή η καθυστέρηση του ύπνου χωρίς να υπάρχει πρακτικός λόγος γι’ αυτή.

Η λέξη «εκδικητική» στην έννοια δηλώνει ότι αποτελεί μια πράξη επαναστατική ενάντια στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της εργασίας και του σπιτιού, οι οποίες μας αφήνουν ελάχιστο χρόνο και ενέργεια για να επενδύσουμε στις δραστηριότητες που αγαπάμε και απολαμβάνουμε.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι όσο λιγότερο απολαυστικά πράγματα κάνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιθανότερο είναι να προσπαθήσει το βράδυ να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του με πιο απολαυστικές δραστηριότητες, τις οποίες δεν μπορεί να κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποιος είναι πιθανότερο να αναβάλλει τον ύπνο;

Αν και όλοι μπορεί να εμφανίσουν τέτοια συμπεριφορά, κάποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες. Φαίνεται ότι οι γυναίκες και οι μαθητές είναι πιθανότερο να πέσουν στην παγίδα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας του 2019 σε Πολωνικό πληθυσμό. Μάλιστα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η διαφορά ανάμεσα στα φύλα εμφανιζόταν στο δείγμα ήδη από τα σχολικά χρόνια.

Αν και αυτή η μελέτη δεν εξηγεί τους λόγους που μια γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να ξενυχτήσει, μπορούμε να κάνουμε ορισμένες υποθέσεις βασισμένοι σε άλλες διαθέσιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, άλλη μελέτη του 2010 από την APA σημειώνει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι βιώνουν σημαντικό στρες συγκριτικά με τους άνδρες.

Κι αυτό δεν αποτελεί καμία έκπληξη, αφού οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερο χρόνο ακόμα και σήμερα. Το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής των παιδιών και της διοίκησης του σπιτιού πέφτει ακόμα σε εκείνες.

Επιπλέον, φαίνεται πως τα άτομα που είναι γεννημένα από το 2000 και μετά εμπλέκονται περισσότερο σε τέτοιες συμπεριφορές. Γιατί; Ίσως να έχει να κάνει με μια «επανάσταση» ενάντια στις σημερινές κουλτούρες που δημιουργούν ανυπόφορη πίεση στο πρόγραμμα ενός νέου.

Οι επιδράσεις στην υγεία

Το μόνο θετικό με την εκδικητική αναβλητικότητα για ύπνο είναι πως πρόκειται για μια ψευδαισθησιακή αίσθηση ελέγχου της ζωής μας. Είναι αρκετά σημαντική επίδραση και μας δελεάζει να συνεχίσουμε μια τέτοια συμπεριφορά, ακόμα κι αν οι κίνδυνοι υπερτερούν των ανταμοιβών. Δεν υπάρχει όμως κανένα αυθεντικό θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της ποιότητας και του χρόνου του ύπνου.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουμε τη χρήση οθονών μία ώρα πριν τον ύπνο. Επιλέξτε καλύτερα ένα βιβλίο που όμως δεν έχει έντονη πλοκή, είναι αρκετά ήρεμο, ακόμα και αναμενόμενο. Μην επιτρέπετε ποτέ στην τεχνολογία να μολύνει τον πολύτιμο χρόνο ύπνου σας.

Επίσης προτείνουν ένα ζεστό μπάνιο πριν την ώρα του ύπνου, το οποίο βοηθά να αποδιώχνουμε την ένταση της ημέρας από σώμα και νου. Τέλος, αν και πάλι η έλευση του ύπνου μας δυσκολεύει, η άσκηση κάποιες ώρες πριν τη χαλάρωση είναι η καλύτερη στρατηγική. Προτιμήστε απογευματινές ώρες.

Μίνωας – Πασιφάη – Μινώταυρος

Όταν έγινε βασιλιάς ο Μίνωας, ένωσε όλες τις φυλές της Κρήτης και δημιούργησε μια πολύ μεγάλη δύναμη. Έτσι μπόρεσε να διώξει όλους τους βαρβάρους που κατοικούσαν στη χώρα και να απλώσει τη δύναμή του σ’ όλη τη μεγαλόνησο. Από τότε ο Μίνωας είχε γίνει πια βασιλιάς ανάμεσα στους βασιλιάδες. Έχοντας τόση δύναμη οργάνωσε το κράτος του με τρόπο θαυμαστό, και η νομοθεσία του – που την έκανε, λέει, με τις υποδείξεις του ίδιου του Δία – έμεινε στη μνήμη των ανθρώπων για χιλιάδες χρόνια. Για να κυβερνά πιο εύκολα αυτό το μεγάλο κράτος, ο Μίνωας το χώρισε, λέει, σε τρεις περιφέρειες: Η πρώτη έβλεπε στην Ασία και είχε κέντρο την Κνωσό, την πιο μεγάλη πόλη της Κρήτης και την πιο αγαπημένη του Μίνωα. που την είχε κάνει και μόνιμη έδρα του. Η δεύτερη περιφέρεια έβλεπε στην Αφρική και είχε κέντρο τη Φαιστό, και η τρίτη έβλεπε στην Ευρώπη και είχε κέντρο την Kυδωνία.

Τότε άρχισαν οι άνθρωποι να ζουν ειρηνικά, να χαίρονται τα πλούτη και τα καλά τους. Τότε επίσης έφτασε στην Κρήτη, εξόριστος από την Αθήνα, ο πιο φημισμένος τεχνίτης του κόσμου, ο Δαίδαλος.

Στην Κρήτη ο Δαίδαλος, που η φήμη του είχε φτάσει εκεί πριν από τον ίδιο, κέρδισε αμέσως τη φιλία του Μίνωα. Ο μεγάλος βασιλιάς ξόδεψε με απλοχεριά από τα πλούτη της αυτοκρατορίας του. για να μπορέσει ο ξακουσμένος τεχνίτης να στολίσει τη Μεγαλόνησο με τα πιο όμορφα καλλιτεχνήματα. Έτσι ο Δαίδαλος έχτισε στην Κρήτη τα μεγάλα παλάτια της με τις γεμάτες πολυτέλεια αίθουσες, με τα αγάλματα και τους βωμούς, τα λουτρά, τον Λαβύρινθο, όπου κρατούσαν κλεισμένο τον Μινώταυρο, και το μαρμάρινο χοροστάσι, όπου η Αριάδνη με τις φίλες της χόρευαν στις μεγάλες γιορτές του χρόνου.

Ο Δαίδαλος έζησε πολύ καιρό στην Κρήτη, στη Σικελία και στην Αίγυπτο. Όπου πήγε, τα έργα του τα θαύμαζαν και παντού τον τιμούσαν σαν θεό- στην Αίγυπτο μάλιστα, όπου έλεγαν πως είχε κατασκευάσει τα προπύλαια της Μέμφιδας και έναν μεγάλο λαβύρινθο, πριν από τον Λαβύρινθο της Κρήτης, του είχαν και ναό αφιερωμένο στο όνομά του.

Θα ακολουθήσει η ιστορία του ταύρου και της Πασιφάης και η δραπέτευση του Δαίδαλου από την Κρήτη.

Στην αρχή της βασιλείας του ο Μίνωας δεν κατάφερνε ν’ αποκτήσει παιδιά ούτε με την Πασιφάη ούτε με καμιά άλλη γυναίκα, γιατί τον είχε βρει μια φοβερή αρρώστια: από το σώμα του χύνονταν ερπετά και έτρωγαν τα σπλάχνα κάθε γυναίκας που θα πλάγιαζε μαζί του. Πολλές γυναίκες, λέει, πήγαν έτσι χαμένες, εκτός από την Πασιφάη, που, σαν κόρη του Ήλιου, ήταν αθάνατη και δεν την άγγιζε το κακό. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη παράδοση, η ίδια η Πασιφάη είχε προκαλέσει με μάγια την αρρώστια του Μίνωα, για να βγάζει από τη μέση κάθε αντίζηλό της. Εκείνο τον καιρό βρέθηκε στην Κρήτη η Πρόκρις, θυγατέρα του Ερεχθέα, βασιλιά της Αθήνας, που μπόρεσε να τον γιατρέψει. Συνδέθηκε μάλιστα και ερωτικά μαζί του, αλλά αναγκάστηκε να φύγει γρήγορα γιατί φοβήθηκε την οργή της Πασιφάης. Φεύγοντας, ο Μίνωας της χάρισε δύο θαυμαστά δώρα: ένα κοντάρι, που δεν έχανε ποτέ το στόχο, και ένα σκύλο που δεν του ξέφευγε αγρίμι.

Για να αναγνωριστεί βασιλιάς ο Μίνωας, επικαλέστηκε, όπως είδαμε, τον Ποσειδώνα, να του στείλει σημάδι πως αυτή ήταν η θέληση των θεών τότε ξεπήδησε από τα κύματα ένας ταύρος με ομορφιά ασύγκριτη. Αυτό τον ταύρο ο Μίνωας δεν τον θυσίασε στον Ποσειδώνα, όπως έπρεπε, μα τον κράτησε και θυσίασε άλλον. Τότε όμως ο θεός οργίστηκε και για να τιμωρήσει τον Μίνωα έκανε την Πασιφάη να νιώσει έρωτα παράφορο για τον όμορφο ταύρο. Πάνω σ’ αυτό άλλοι είπαν πως τον αφύσικο αυτό έρωτα τής τον ενέπνευσε η Αφροδίτη, επειδή η Πασιφάη είχε παραμελήσει τη λατρεία της. Όπως και να έγιναν τα πράγματα, βέβαιο είναι πως η Πασιφάη, στην επιθυμία της να ενωθεί με το όμορφο ζώο, ζήτησε τη βοήθεια του Δαίδαλου. Αυτός τότε σκάρωσε μια ξύλινη αγελάδα με κούφια από μέσα και ντυμένη απ’ έξω με πραγματικό δέρμα αγελάδας, που ξεγελούσε και άνθρωπο ακόμα . Ύστερα την έσειρε με τροχούς ως το λιβάδι όπου έβοσκε ο ταύρος του Ποσειδώνα. Ο ταύρος πραγματικά την πλησίασε αμέσως και έτσι η Πασιφάη, που ήταν κρυμμένη μέσα, κατάφερε να ενωθεί μαζί του. Από το ζευγάρωμα αυτό η Πασιφάη γέννησε ένα τέρας, τον Μινώταυρο, που είχε κεφάλι ταύρου και σώμα ανθρώπου.

Ο Μίνωας έκλεισε τον Μινώταυρο στον Λαβύρινθο. Ο Λαβύρινθος, ένα από τα πιο σπουδαία έργα του Δαίδαλου, χτισμένος πάνω σε σχέδια που είχε εφαρμόσει ο ίδιος ο μεγάλος τεχνίτης στην Αίγυπτο, ήταν στα υπόγεια του παλατιού και είχε πολύ εύκολη την είσοδο αλλά σχεδόν αδύνατη την έξοδο, τουλάχιστον για όποιον δεν την ήξερε καλά και τούτο γιατί το παράξενο οικοδόμημα είχε πολλούς διαδρόμους γεμάτους πολύπλοκες στροφές, που συνήθως δεν οδηγούσαν πουθενά. Μέσα σ’ αυτό τον Λαβύρινθο ο βασιλιάς έκλεινε τους εχθρούς του, για να χαθούν. Εκεί μέσα ζούσε ο Μινώταυρος και τρεφόταν με ανθρώπινο αίμα.

Δαίδαλος και Ίκαρος

Ύστερα από όλες αυτές τις εκστρατείες ο Μίνωας δεν είχε την τύχη, όπως θα περίμενε κανείς, να τελειώσει ήσυχα τη ζωή του στην αγαπημένη του Κνωσό. Για μια φορά ακόμα βρέθηκε στην ανάγκη να πάρει το στόλο του και να φύγει μακριά από την Κρήτη Αιτία γι’ αυτό έλεγαν πως ήταν ο Δαίδαλος με την εξαφάνισή του. Σαν έφτιαξε την ξύλινη αγελάδα, για να ενωθεί η Πασιφάη με τον όμορφο ταύρο του Ποσειδώνα, ο Δαίδαλος φοβήθηκε πολύ την τιμωρία που τον περίμενε αν κάποτε γινόταν γνωστή η συνέργειά του στη μοιχεία της βασίλισσας· έτσι αποφάσισε να φύγει, όσο είχε καιρό. Η Πασιφάη τον βοήθησε σ’ αυτό και του έδωσε κρυφά ένα καράβι, για να τον πάει όπου ήθελε. Έτσι ο Δαίδαλος πήρε μαζί του τον Ίκαρο, το γιο που είχε αποκτήσει με τη Ναύκρατη, μια σκλάβα του βασιλιά, και άφησε την Κρήτη για πάντα. Πλέοντας ανατολικά από τις Κυκλάδες κοντά σ’ ένα νησί, ο Ίκαρος παραπάτησε, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Ο Δαίδαλος έθαψε το παιδί του στο κοντινό νησί, που από τότε το είπαν Ικαρία, ενώ το πέλαγος ολόγυρα το είπαν Ικάριο. Άλλοι έλεγαν πως το σώμα του άτυχου Ίκαρου το βρήκε αργότερα ο Ηρακλής και πως αυτός φρόντισε να το ενταφιάσει, ενώ ο Δαίδαλος συνέχισε μόνος το ταξίδι και έφτασε στη Σικελία, που τότε την έλεγαν Σικανία. Ο Δαίδαλος πήγε στην Κάμικο ή Ίνικο, εκεί όπου αργότερα χτίστηκε ο Ακράγας. Εκεί βρήκε φιλοξενία και προστασία κοντά στο βασιλιά Κώκαλο.

Ο Αριστοτέλης, οι ψείρες και οι ελέφαντες

Ο κόσμος δεν είναι μόνο γεγονότα. Είναι και όντα. Μπορεί ο Σωκράτης να κατέβασε τη φιλοσοφία από τον ουρανό στη Γη, βάζοντάς την μέσα στα σπίτια των ανθρώπων κατά τον Κικέρωνα, αλλά ο Αριστοτέλης δεν μένει εκεί. Η Φιλοσοφία δεν είναι μόνο Ηθική αλλά και μελέτη της φύσης και όλων όσα αυτή περιλαμβάνει, από το πιο μικρό έως το μεγαλύτερο. «Αν κάποιος νομίζει ότι η μελέτη των άλλων ζώων δεν έχει αξία, το ίδιο πρέπει να θεωρεί και για τον εαυτό του», αποφαίνεται ο συγγραφέας του (Περί ζώων μορίων Α5). Έτσι, η Φιλοσοφία εισχωρεί στα δάση και στα βουνά, καταδύεται στις λίμνες, στα ποτάμια και στη θάλασσα για να ερευνήσει τη ζωή όλων των έμβιων όντων.

Κανείς στο παρελθόν δεν είχε εντρυφήσει στο ζωικό βασίλειο. Υπάρχει κάποια τάξη; Τα αγκάθια, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο στον σκαντζόχοιρο και στον αχινό. Μέσα από την περιγραφή της ζωής των ζώων, προβάλλονται οι ομοιότητες αλλά κυρίως οι διαφορές τους, αποκαλύπτοντας τη φυσική τάξη του κόσμου που μας περιβάλλει, μέρος του οποίου είναι και ο άνθρωπος. Το κοινό μέρος των ζώων είναι αυτό με το οποίο λαμβάνουν την τροφή και η αίσθηση της αφής. Αλλά οι ομοιότητες σταματούν εδώ. Ο Αριστοτέλης επικεντρώνεται στις διαφορές τους. Το χρώμα ή το σχήμα δεν αποτελούν κύρια διαφορά. «Οι διαφορές στα ζώα εμφανίζονται κυρίως στον τρόπο ζωής τους, στις δραστηριότητες και τις συνήθειές τους, όπως και στα μέρη τους» παρατηρεί ο Αριστοτέλης, και συνεχίζει. Άλλα είναι υδρόβια (ἔνυδρα) και άλλα χερσαία, αλλά ακόμη και όσα πετούν δεν ζουν μόνο στον αέρα (όπως τα ψάρια που ζουν μόνο στο νερό). Μερικά από τα ζώα δεν κινούνται (όπως το σφουγγάρι ή πολλά οστρακόδερμα), άλλα είναι αγελαία και άλλα μοναχικά. «Κοινωνικά είναι όσα έχουν κοινή δραστηριότητα, γεγονός που δεν ισχύει για όλα τα αγελαία. Τέτοια είναι ο άνθρωπος, η μέλισσα, η σφήκα, το μυρμήγκι και ο γερανός» (Περί τα ζώα ιστορίαι Α1).

Διαφορές όμως εντοπίζονται και στον χαρακτήρα (κατὰ το ήθος) των ζώων. Τα ζώα, ανάλογα με το είδος τους, είναι πράα (βόδι), επιθετικά (αγριογούρουνο), φρόνιμα (ελάφι), μοχθηρά (φίδι), πανούργα (αλεπού), χαδιάρικα (σκύλος), εύκολα στην εξημέρωση (ελέφαντας), επιφυλακτικά (χήνα) ή φιλάρεσκα (παγώνι). Ο άνθρωπος όμως είναι το μόνο από τα ζώα που μπορεί να σκέφτεται και να ανακαλεί εκούσια γεγονότα στη μνήμη του. Επομένως, η έρευνα πρέπει να ξεκινήσει από την ατομική φύση των όντων (πολλά από τα οποία είναι ανώνυμα) παρατηρεί ο φιλόσοφος, εξηγώντας τη μέθοδο που θα ακολουθήσει: «Αυτά λοιπόν έχουν ειπωθεί με αυτόν τον τρόπο περιληπτικά, σαν μια πρόγευση όλων όσα θα μελετήσουμε, για τα οποία έπειτα θα μιλήσουμε ενδελεχώς, προκειμένου να καθορίσουμε τις υπάρχουσες διαφορές και τα χαρακτηριστικά τους. Ύστερα από αυτό θα επιχειρήσουμε να βρούμε τις αιτίες. Διότι αυτή είναι η σωστή μέθοδος, αφού πρώτα έχει γίνει η έρευνα για το καθένα από αυτά». (Περί τα ζώα ιστορίαι Α6)

Ο Αριστοτέλης αναζητά τη γνώση των αιτίων. Ακόμη και των πιο μικρών ζώων. Της ψείρας και του του σκόρου, της μέλισσας και της σφήκας. Η αναζήτηση των αιτίων αναπόφευκτα οδηγεί σε ταξινόμηση των ειδών. Ποιες είναι οι ουσιώδεις διαφορές και ομοιότητες των ζώων; Τα ενδιαιτήματά τους; Η κίνηση; Η αναπαραγωγή; Ο Αριστοτέλης δεν αργεί να διακρίνει τη γένεση των όντων ως την ασφαλέστερη οδό, καθώς η φύση την εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο (Περί ζώων γενέσεως Β1).

Το σύμπαν δεν περιλαμβάνει μόνο τους πλανήτες ούτε το άτομο. Αλλά μόνο ο άνθρωπος μπορεί να τα γνωρίσει όλα δίνοντας νόημα στην α-νόητη ύπαρξή του. Ο Αριστοτελικός κόσμος είναι το όλον. Και η Φιλοσοφία το ίδιο.

Το να απαντάς στην κακία με ευγένεια θέλει πολλά κότσια

Θυμώνεις κάθε φορά με τον εαυτό σου και λες «Φτάνει τελευταία φορά. Την επόμενη φορά θα απαντήσω.» Ξέρεις βαθιά μέσα σου πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ούτε την επόμενη φορά, ούτε τη μεθεπόμενη ούτε ποτέ.

Προσπαθείς να συμβιβαστείς με αυτό και στο τέλος πάντα τους δικαιολογείς όλους.

Δε φταις εσύ. Ίσως γεννήθηκες έτσι, ίσως έτσι έμαθες να ζεις. Είσαι το καλύτερο παράδειγμα για όλους εκεί έξω κι ας μην το καταλαβαίνεις ούτε εσύ αλλά ούτε κι αυτοί. Ο κόσμος σε θεωρεί τρελό, αδύναμο, άβουλο πλάσμα. Η καλοσύνη στις μέρες μας, βλέπεις, θεωρείται μειονέκτημα. Ας είναι. Δεν έχεις σκοπό να αλλάξεις, να γίνεις σαν όλους τους άλλους. Προτιμάς την ταπεινότητα.

Βλέπεις τον κόσμο καθημερινά να μαλώνει για τη σειρά στην τράπεζα και το super market. Προχθές σε σχολίασαν αρνητικά κι αναστέναξαν επειδή έδωσες τη σειρά σου σε μια κυρία που περίμενε υπομονετικά με ένα μόνο γάλα στο χέρι. Δε σε πείραξε. Ένα λεπτό παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Βγήκες για ψώνια στο κέντρο κι έσπρωχναν ο ένας τον άλλο κι εσένα σαν τρελοί. Κανένας ποτέ δε ζητάει συγγνώμη. Τα ρομπότ ίσως είναι πιο ευγενικά. Πήγες να ψωνίσεις σ’ ένα πολυκατάστημα και η υπάλληλος ήταν αγενής και υπεροπτική. Από πότε η αγένεια έχει γίνει μόδα; Αναρωτιέσαι πού βαδίζει αυτός ο κόσμος. Αγχώνεσαι για το μέλλον της κοινωνίας και των παιδιών σου.

Ζούμε, δυστυχώς, στην πιο αγενή και γεμάτη κακία εποχή κι αυτό γιατί ο χρόνος δε μας επιτρέπει αβρότητες και ήρεμες ψυχολογίες. Μας ενοχλεί ο διπλανός όταν ζει τη ζωή του και πάντα κάτι βρίσκουμε να σχολιάσουμε. Μας ενοχλούν αυτοί που εκτίθενται στα social media και την τηλεόραση. Μας ενοχλεί ακόμη κι ο αέρας που αναπνέουμε καμιά φορά. Αν δε σου αρέσει κάτι, αν κάτι σε ενοχλεί απλά προσπέρασέ το, μην του δώσεις σημασία. Ίσως αυτό να είναι πολύ πιο δύσκολο από το να γυρίσεις την αγένεια πίσω, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο κακής συμπεριφοράς.

Η πλειοψηφία πλέον λειτουργεί με το γνώμονα του πρέπει να απαντήσω. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν μέσα στη μέρα τους είναι να κριτικάρουν να προσβάλλουν και να συμπεριφέρονται δόλια. Υπάρχουν όμως κι αυτοί οι λίγοι, αυτοί οι άνθρωποι που δε θα απαντήσουν ποτέ. Που θα αφήσουν ακόμα μια προσβολή να περάσει απαρατήρητη. Που μετά θα τα βάλουν με τον εαυτό τους που για ακόμα μια φορά δεν έβαλαν τον άλλο στη θέση του.

Και την επόμενη φορά πάλι έτσι θα αντιδράσουν. Σπάνιο είδος αυτοί οι άνθρωποι, αλλά καθόλου χαζοί. Η ευγένειά τους μπορεί να σε τσακίσει. Γιατί ακόμα κι αν τους θεωρείς αδύναμους βαθιά μέσα σου ξέρεις πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έχουνε τέτοια δύναμη ψυχής που την κάθε κακία την μετατρέπουν σε καλοσύνη. Και την καλοσύνη τους την κάνουνε ασπίδα για να τους προστατεύει απ’ όλες τις κακές κριτικές κι όλη την αγένεια και την κακία που υπάρχει εκεί έξω. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όταν τους ρωτάς «τι θέλεις να γίνουν τα παιδιά σου;» σου απαντάνε με βεβαιότητα «καλοί άνθρωποι.» Ας είναι λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι παράδειγμα κι όχι μειονότητα μήπως και αλλάξει προς το καλύτερο αυτός ο κόσμος κάποια μέρα.

Στο ταξίδι της ζωής μαζεύονται πολλά τραύματα, αποτυχίες, απογοητεύσεις

Κάποιες στιγμές στη ζωή μας νιώθουμε δυσκολία απέναντι στα θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αυτό το παθαίνουν και αρκετοί ειδικοί στα θέματα ψυχικής υγείας. Οι άνθρωποι λοιπόν τη δυσκολία την αντιμετωπίζουν σαν κάτι κακό. Το υποκειμενικό συναίσθημα της δυσφορίας, της λύπης, του φόβου, του πόνου, της αίσθησης ανικανότητας, της αίσθησης αδιεξόδου, του άγχους, της έντασης, την καταγράφουν σαν κάτι μόνο αρνητικό, σαν δυσλειτουργία. Αρχίζουν τότε να διερωτώνται «τι έφταιξε», «που έφταιξα;», «ποιος φταίει;», «μήπως φταίει ο άλλος… μήπως φταίω εγώ;». Δημιουργείται μια κατάσταση όπου καταγράφονται όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα σαν αποτυχία. Όμως ας το δούμε όπως πραγματικά αντιστοιχεί. Πάρα πολλά θέματα που μας δυσκολεύουν στη ζωή μας δεν είναι ζητήματα δυσλειτουργίας αλλά καθαρά αναπτυξιακά.

Να το πω απλά: ένα παιδάκι 2,5 – 3 ,5 ετών είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει παπούτσια πριν αυτά φθαρούν και αυτό όχι γιατί τα παπούτσια ή το πόδι του παιδιού είναι προβληματικά, αλλά επειδή το πόδι του παιδιού μεγαλώνει πιο γρήγορα. Εδώ λοιπόν υπάρχει μια δυσκολία καθώς πρέπει να πληρώσουμε για να πάρουμε καινούργια παπούτσια αφού το παιδί μεγαλώνει. Όμως εδώ έχουμε μια ευλογία! Αυτά λοιπόν είναι τα αναπτυξιακά προβλήματα.

Σε κάθε φάση ανάπτυξης περνάμε και μια φάση αποσταθεροποίησης. Στην αποσταθεροποίηση τα συναισθήματα που προκύπτουν δεν είναι ευχάριστα και κινδυνεύουμε να τα καταγράφουμε σαν αρνητικά, ενώ δεν είναι. Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε σε ανάλογες περιπτώσεις είναι: «εάν τούτη τη στιγμή δυσκολεύομαι δεν είναι επειδή έχει γίνει κάτι κακό, αλλά επειδή πηγαίνω και στοχεύω σε κάτι καλύτερο για να πάω κάπου διαφορετικά».

Ο μαθητής που δίνει πανελλαδικές και στοχεύει σε μια πιο απαιτητική σχολή θα δυσκολεύεται πολύ περισσότερο από αυτόν που δεν θα δώσει εξετάσεις ή που δεν ενδιαφέρεται για τις εξετάσεις, θα νιώθει φορτισμένος, αλλά έχει να δει στο μέλλον και να σκεφτεί για ποιον λόγο παλεύει. Το ίδιο ισχύει και μέσα στις σχέσεις των ζευγαριών, οι οποίες κάποιες στιγμές δυσκολεύουν, όχι απαραίτητα γιατί κάποιος φταίει, αλλά διότι περνάνε σε επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Οι άνθρωποι οι οποίοι παρατάνε τις σχέσεις τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δυσκολία, βρίσκονται ακριβώς σε εκείνο το σημείο που θα ανακυκλωθούν, όπου και με τον επόμενο σύντροφο θα ζήσουν πάλι κάτι ίδιο. Μέχρι εκεί θα φτάσουν. Αντίθετα, εκείνοι που θα αντέξουν να διαπραγματευτούν τη δυσκολία θα μπορέσουν να βρεθούν σε ανώτερο επίπεδο λειτουργικότητας.

Όταν τα δυσάρεστα σου «χτυπούν» την πόρτα.

Δεν είναι θρίλερ αυτό που θα ζήσουμε. Όσο προχωρούν τα χρόνια και εμείς μαζί τους, εύχομαι να ζήσουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις από αυτές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα.

Εάν ευοδωθούν οι ευχές των ανθρώπων που μας εύχονται στα γενέθλιά μας «να τα εκατοστήσεις», αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι μας εύχονται να είμαστε αδύναμοι, να χάσουμε πολλές δυνάμεις, να έχουμε περάσει πολλές αρρώστιες, να έχουμε πενθήσει πολλούς δικούς μας ανθρώπους. Αυτό δεν μας εύχονται; Δεν πρόκειται για θρίλερ είναι κάτι σίγουρο που θα συμβεί…δυσκολεύει η πίστα στην ανάπτυξη της ζωής μας. Επαναλαμβάνω λοιπόν πως πρόκειται για κάτι αναπτυξιακό, χάνεις κάποιες δυνάμεις αλλά μπορείς να πλουτίσεις σε σοφία, εάν φυσικά αυτή η διαδικασία σκέψης έχει ξεκινήσει από πολύ πιο νωρίς και όχι την τελευταία στιγμή, γιατί τότε προστίθεται κακία και μιζέρια. Θρίλερ ζει σαν τέλος, αυτός που το κάνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Να επιστρέψουμε στον φοιτητή ή στο ζευγάρι και να τους δούμε μερικά χρόνια στο μέλλον; Νιώθω πως αγνοούμε πως στο ταξίδι της ζωής μαζεύονται πολλά τραύματα, αποτυχίες, απογοητεύσεις, η λίστα μπορεί να είναι μακρά.

Πάλι μιλάμε με όρους παιδικούς, με όρους όπως, «θα παίξω όταν τελειώσω τα μαθήματά μου». Λένε πολλές φορές οι φοιτητές: «όταν μπω στο πανεπιστήμιο επιτέλους θα ζήσω». Τότε αυτό που θα γίνει είναι να βουλιάξουν, όπως συμβαίνει συχνά σήμερα με τους φοιτητές. Είναι σαν να έχουν καεί στη προηγούμενη φάση και μετά αφήνονται και βουλιάζουν. Βοηθάνε σε αυτό τόσο οι καθηγητές, πολλοί εκ των οποίων δεν νοιάζονται, όσο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με την απουσία μέριμνας.

Παιδική στάση είναι και η σκέψη του φοιτητή πως μετά το πανεπιστήμιο όλες οι θέσεις εργασίας θα είναι ανοιχτές γι΄αυτόν. Φυσικά σε μια τέτοια προσμονή η απογοήτευση είναι δεδομένη. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι πάντοτε θα δίνουμε μάχες. Άρα και στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή το αυτονόητο είναι να παράγουμε, να λύνουμε προβλήματα, να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Αυτό είναι το αυτονόητο, αυτό είναι το συναρπαστικό παιχνίδι της ζωής.

ΞΕΝΟΦΩΝ: Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;

O Ξενοφών (Αθηναίος ιστορικός συγγραφέας και σωκρατικός φιλόσοφος, 354 π.Χ.) ήταν λοιπόν ο πρώτος που όρισε την Δεσποτική, την σημερινή δηλαδή, ηγεσία. Ο Ξενοφών προβάλλει ως ιδεατό ηγέτη αυτόν που εμφορείται από υψηλές αξίες , όπως είναι η ευγένεια, η επιείκεια, το πατρικό ενδιαφέρον και η φροντίδα για το στράτευμα του • οι αξίες αυτές σε συνδυασμό με τη δύναμη, την πειθαρχία, το σθένος του, τόσο σε ηθικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο, τον καθιστούν πρότυπο ανθρώπινης αρετής και τελειότητας. Σύμφωνα με τον Ξενοφών, μία αυτοκρατορία μπορεί να οδηγηθεί στην ακμή με την καλοσύνη αλλά και το δεσποτισμό του ηγέτη της.

Τέλος, αναφερόμενος στις αρετές του Αγησιλάου ως ανθρώπου και αρχηγέτη, επαινεί τη σοφία, τη δικαιοσύνη, το θάρρος, την ανδρεία, τον αυτοέλεγχο, την ευσέβεια, την προνοητικότητα και την ευγένεια του. Επίσης, δίνει έμφαση σε δύο βασικές αρχές ,που πρέπει να διέπουν κάθε ηγέτη, το προνοείν και το φιλοπονείν. Για τον Αγησίλαο έγραψε επίσης ότι: “Στις καλές μέρες μπορούσε να κάνει κάτι με σύνεση, στις δύσκολες όμως καταστάσεις μπορούσε να είναι τολμηρός”. ενώ στην “Λακεδαιμονίων Πολιτεία” πιστεύει “ότι δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα κατά την εφαρμογή, γιατί δεν υπήρχε τίποτε που να μην είχε προβλεφθεί”.

Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι; Ας ανατρέξουμε για λίγο πίσω στον Πλάτωνα, ο οποίος αναγάγει την ηγεσία σε επιστήμη. Ο Πλάτωνας (427 – 347 π.Χ.) ακολουθεί μία εξελικτική πορεία για να μας απαντήσει στο ερώτημα αν ο ηγέτης γεννιέται ή γίνεται. Συγκεκριμένα, στο έργο του “Μένωνα” υποστηρίζει ότι οι αρετές φρόνηση, σωφροσύνη, δικαιοσύνη και ανδρεία αποτελούν ορθογνωμία της ηγεσίας και δεν διδάσκονται (έμφυτα). Θεωρία γνωρισμάτων( Traittheory) 1948 παραθέτει τα έμφυτα χαρακτηριστικά κατάλληλα για έναν ηγέτη – κοινωνικό υπόβαθρο, χαρακτηριστικά προσωπικότητας, χαρακτηριστικά ευφυΐας, χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα καθήκοντα, κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τέλος, στο έργο του “Αλκιβιάδης” δηλώνει ότι όποιος κατέχει την επιστήμη της ηγεσίας μπορεί να την διδάξει και να την μεταδώσει και σε άλλους που πληρούν κάποιες έμφυτες προϋποθέσεις (επίκτητα).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ – Η ΗΓΕΣΙΑ ΠΡΟΎΠΟΘΕΤΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΜΦΥΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ.

Χαρακτηριστική υπήρξε η συμβολή των ερευνητών του Πανεπιστημίου της πολιτείας του Oχάιο (Ηοuse κ.ά., 2004) και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (Lussier R.N & Αchua C.F, 2010) όπου δόθηκε έμφαση στη συμπεριφορά του ηγέτη και όχι στα γνωρίσματά του (θεωρία ατομικών χαρακτηριστικών) καταλήγοντας στο ότι ο συνδυασμός και των δύο διαστάσεων μας οδηγεί σε ένα αποτελεσματικότερο μοντέλο ηγεσίας. Ηγέτες Κατά καιρούς αναδείχθηκαν πολλοί ηγέτες, οι οποίοι καθόρισαν την ιστορική εξέλιξη με την προσωπικότητα, τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους.

Στοιχεία της προσωπικότητας του ηγέτη: Ο Raymond Cattell, ένας από τους πρωτοπόρους μελετητές της προσωπικότητας, ανέπτυξε μια θεωρία περί Ηγετικού Δυναμικού. Η θεωρία αυτή, η οποία βασίστηκε σε μία μελέτη για τη στρατιωτική ηγεσία, χρησιμοποιείται σήμερα για τον καθορισμό των γνωρισμάτων που διακρίνουν έναν ικανό ηγέτη.

Αυτά είναι:
  • Συναισθηματική σταθερότητα
  • Κυριαρχία
  • Ενθουσιασμός
  • Ευσυνειδησία
  • Κοινωνική τόλμη
  • Πειθαρχημένη σκέψη
  • Αυτοεπιβεβαίωση
  • Ορμητικότητα
Πέρα από αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά, οι ηγέτες του σήμερα πρέπει να αναπτύξουν ιδιότητες οι οποίες θα τους βοηθήσουν να παροτρύνουν τους άλλους και να τους οδηγήσουν προς νέες κατευθύνσεις. Οι ηγέτες του μέλλοντος πρέπει να είναι ικανοί να οραματιστούν το μέλλον και να πείσουν και τους υπόλοιπους ότι το όραμά τους αξίζει να επιδιωχθεί.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αναπτύξουν τα εξής γνωρίσματα:
  • Ενεργητικότητα
  • Διορατικότητα
  • Ωριμότητα
  • Ομαδικό πνεύμα
  • Ενσυναίσθηση
Λέγει ο Σωκράτης: «Για να αποκτήσει κάποιος το χάρισμα της ηγεσίας απαιτείται όχι μόνον εκπαίδευση και κατάλληλη προδιάθεση αλλά και να εμπνέεται αυτός από το Θείο.»

Ο Αριστοτέλης και η ποιότητα των κριτηρίων στην επιλογή φίλων ως κατάδειξη ποιότητας του εαυτού

Προσεγγίζοντας το ζήτημα της φιλίας στις αρχές του έβδομου βιβλίου από τα «Ηθικά Ευδήμια» ο Αριστοτέλης αναφέρεται στις τρέχουσες (επί του θέματος) απόψεις της εποχής καταδεικνύοντας την ασυμφωνία των οπτικών και τους προβληματισμούς που γεννιούνται από όλες τις αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές: «Πολλά προβλήματα μας θέτει το περί φιλίας θέμα, και πρώτο-πρώτο το πώς την αντιλαμβάνονται οι μη φιλόσοφοι συγγραφείς και τι επισημαίνουν γι’ αυτήν» (1235a 6-8).

Η πρώτη εκδοχή που καταγράφεται θέλει τη φιλία να γεννιέται ανάμεσα σε όμοια πράγματα: «Κάποιοι θεωρούν ότι φιλία υπάρχει ανάμεσα στα όμοια. Οι φυσικοί φιλόσοφοι, μάλιστα, φτάνουν να θεμελιώνουν την κοσμική αρμονία στην αρχή ότι το όμοιο κινείται προς το όμοιο. Γι’ αυτό και ο Εμπεδοκλής είπε ότι το σκυλί πάει να πλαγιάσει πάνω σ’ ένα κεραμίδι, γιατί του έμοιαζε πολύ. Αυτοί, λοιπόν, έτσι βλέπουν τη φιλία» (1235a 8-19).

Σχετικά με το παράδειγμα του Εμπεδοκλή που θέλει το σκύλο να ξαπλώνει λόγω ομοιότητας στα κεραμίδια ο μεταφραστής Βασίλης Μπετσάκος παραθέτει στα σχόλια μια υπόθεση που κάνει ο Rackham: «Πιθανώς η ομοιότητα έγκειται όχι στο σχήμα αλλά στο χρώμα» (σελ. 538). Το κατά πόσο όλοι οι σκύλοι έχουν χρώμα κεραμιδί, ώστε λόγω ομοιότητας να διέπονται φιλικά προς τα κεραμίδια, ή κατά πόσο πράγματι προτιμούν να ξαπλώνουν στα κεραμίδια (πολλοί αρέσκονται να ξαπλώνουν στο χορτάρι) είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί.

Το προφανώς τραβηγμένο επιχείρημα του Εμπεδοκλή για τη φιλία των σκύλων με τα κεραμίδια δεν αναιρεί το λογικό υπόβαθρο της άποψης, αφού η συμφωνία των χαρακτήρων δεν μπορεί παρά να επιδρά ενωτικά. Τα κοινά ενδιαφέροντα, οι κοινές προτεραιότητες, οι κοινοί προβληματισμοί, οι κοινές αγωνίες, ελπίδες, χαρές, λύπες κλπ. αναντίρρητα φέρνουν κοντά τους ανθρώπους. Το σίγουρο είναι ότι δε φτάνουν μόνο αυτά για να θεωρηθούν δυο άνθρωποι φίλοι. Η φιλία ως υπέρτατη μορφή ανθρώπινης συναναστροφής προϋποθέτει κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό.

Οι ομοιότητες που προκύπτουν από την καθημερινή ζωή και την αντίληψη της πραγματικότητας (στο επίπεδο των πολιτικών, οικονομικών, εθνικών ή άλλων ευρύτερων ιδεολογικών πεποιθήσεων) μπορούν να λειτουργήσουν ως προϋπόθεση της φιλίας, αλλά όχι ως εξασφάλιση. Δεν είναι όλοι οι ομοϊδεάτες φίλοι ούτε όλοι όσοι έχουν κοινή καταγωγή ή θρήσκευμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ομοιότητα ενισχύει τις σχέσεις των ανθρώπων θέτοντας συμβατά σημεία αναφοράς στην επικοινωνία.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη: «Άλλοι ισχυρίζονται ότι φιλία υπάρχει ανάμεσα σε πράγματα αντίθετα. Λένε ότι για τα πάντα φιλικό είναι αυτό που αγαπούν και επιθυμούν, και ότι το ξηρό δεν επιθυμεί το ξηρό αλλά το υγρό» (1235a 19-23). Κι όχι μόνο αυτό: «Επίσης, λένε αυτοί, το όμοιο μισεί το όμοιο, και βέβαια: “ο κεραμοποιός απεχθάνεται τον κεραμοποιό”, και τα ζώα που διεκδικούν την ίδια τροφή αρπάζονται το ένα με το άλλο». (1235a 27-31).

Ο Αριστοτέλης θα παραθέσει και την άποψη του Ηράκλειτου: «ο Ηράκλειτος τα βάζει με τον ποιητή που είπε “μακάρι να έσβηνε των θεών η έριδα και των ανθρώπων”. Το σκεπτικό του είναι πως δεν υπάρχει αρμονία χωρίς νότες οξείες και βαριές ούτε και όντα ζωντανά χωρίς την αντίθεση αρσενικού και θηλυκού» (1235a 38-43).

Το δεδομένο ότι μέσα από τις αντιθέσεις προκύπτει η σύνθεση, δηλαδή η εξέλιξη (σύμφωνα με τους κανόνες της διαλεκτικής) καταδεικνύει την έλξη των αντιθέτων που χωρίς αυτά η ανθρωπότητα θα βάλτωνε στη στασιμότητα. Εξάλλου, μεταξύ ομοίων γεννιέται κι ο ανταγωνισμός. Η ομοιότητα της ίδιας τροφής στα ζώα είναι αδύνατο να τα κάνει φίλους με τον ίδιο τρόπο που «κεραμοποιός απεχθάνεται τον κεραμοποιό».

Όμως, ούτε κι αυτή η εκδοχή φαίνεται να προσεγγίζει ολοκληρωμένα τη φιλία. Ακόμη κι αν γίνει αποδεκτό ότι τα όμοια αδυνατούν να έχουν φιλικές σχέσεις (που ούτε αυτό τίθεται πειστικά) δεν τεκμηριώνεται η δυνατότητα για το αντίθετο. Αν το λιοντάρι δε γίνεται φίλος με τα λιοντάρια (λόγω ανταγωνιστικότητας στο κυνήγι της τροφής), δε σημαίνει ότι θα γίνει φίλος με τις γαζέλες (τις οποίες τρώει). Η ευεργετική αλληλοσυμπλήρωση της διαφορετικότητας δεν αποτελεί εχέγγυο φιλίας.

Ο Αριστοτέλης δε φαίνεται να πείθεται ούτε με τη μία ούτε με την άλλη εκδοχή: «Αυτές οι δύο είναι οι κυρίαρχες αντιλήψεις περί φιλίας, άκρως γενικόλογες και αφαιρετικές» (1235a 43-44).

Πέρα όμως από αυτές τις εκδοχές θα σημειωθούν κι άλλες: «Ορισμένοι θεωρούν ότι δε γίνεται οι άνθρωποι οι κακοί να είναι φίλοι, παρά μόνο οι αγαθοί. Άλλοι, πάλι, ότι δε στέκει να μην αγαπούν οι μητέρες τα παιδιά τους (το βλέπουμε ότι και στα ζώα υπάρχει μέσα τους αυτή η μορφή φιλίας, αφού για τα μικρά τους προτιμούν να πεθάνουν)» (1235a 44-50).

Και οι απόψεις συνεχίζονται: «Κάποιοι έχουν την άποψη ότι μόνο η χρησιμότητα προάγει τη φιλία, και φέρνουν την απόδειξη πως οι πάντες το χρήσιμο επιζητούν, ενώ το άχρηστο το απορρίπτουν οι ίδιοι» (1235 50-52).

Η οπτική της χρησιμότητας προσιδιάζει στη χρησιμοθηρική εκδοχή της φιλίας δίνοντας την οπτική του αναλώσιμου. Πράγματι, μεταξύ φίλων υπάρχει και η χρησιμότητα, όχι όμως με την έννοια της χρηστικής αξίας, σαν να πρόκειται για προϊόν, αλλά με την έννοια της ωφέλειας που είναι αδύνατο να μετρηθεί πρακτικά έχοντας αξία ανεκτίμητη.

Είναι ωφέλιμο να εισπράττει κανείς συναισθηματική ισορροπία, ασφάλεια, χαλάρωση, με δυο λόγια ολοκλήρωση, όταν συναναστρέφεται με φίλους. Η ωφέλεια, όμως, αυτή δεν μπορεί να τεθεί με τον ίδιο χρησιμοθηρικό τρόπο που προσφέρει ένα ζευγάρι παπούτσια.

Για τον Αριστοτέλη σε όλες αυτές τις εκδοχές ενυπάρχει ένα αντιθετικό ζεύγος που εν τέλει τις προσδιορίζει: «Σε όλες, λοιπόν, τις προηγούμενες περιπτώσεις θεωρείται ότι υπόκεινται αντιθετικά ζεύγη. Το όμοιο, δηλαδή, είναι άχρηστο για το όμοιο, και δεν υπάρχει πιο μεγάλη απόσταση από όσο η εναντιότητα απέχει από την ομοιότητα· και τίποτε πιο άχρηστο από το αντίθετο για το αντίθετό του, αφού το ένα φθείρει το άλλο» (1235b 4-8).

Υπάρχει, όμως, και μια ακόμη εκδοχή που ο Αριστοτέλης κρίνει σκόπιμο να την καταγράψει: «Άλλοι, πάλι, θεωρούν εύκολη την απόκτηση φίλων· κάποιοι λένε ότι είναι πολύ σπάνιο να μάθεις ποιος είναι φίλος, και ότι αυτό θα γίνει μόνο σε περίπτωση κάποιου δυστυχήματος (όλοι θέλουν να δείχνουν φίλοι σε ανθρώπους ευτυχείς). Ορισμένοι, μάλιστα, αποφεύγουν να εμπιστευτούν ως φίλους ακόμα και όσους μείνουν κοντά τους μετά το δυστύχημα· τους θεωρούν ψεύτες και υποκριτές, που θέτουν στόχο μέσα από τη συναναστροφή με τον δυστυχισμένο να ξανακερδίσουν τη φιλία του σαν έρθει πάλι η ευτυχία» (1235b 8-15).

Η απλοϊκή αντίληψη που θεωρεί ότι η φιλία είναι εύκολο πράγμα έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την απαισιόδοξη οπτική που θέλει τη φιλία να επιβεβαιώνεται μόνο στη δυστυχία (και πάλι όχι ανεπιφύλακτα, αφού οι υποκριτές μπορούν να παραστήσουν τους φίλους εκμαιεύοντας τη συμπάθεια μετά το πέρας της δυστυχίας). Και οι δύο απόψεις κρίνονται υπεραπλουστευτικές και ανακριβείς, η πρώτη από την πλευρά της υπέρ-αισιοδοξίας (δε συναντάς φίλους καθημερινά) και η δεύτερη από την πλευρά της καχυποψίας που φτάνει στο βαθμό της άρνησης.

Το βέβαιο είναι ότι οι φίλοι φαίνονται και στην ευτυχία (στην επιτυχία φαίνεται ο φθονερός που από ζήλια θα πει τον πικρό λόγο) και ότι δε χρειάζεται να είναι κανείς τόσο αποκαρδιωτικά δύσπιστος, ώστε να υποπτεύεται για υποκρισία ακόμη κι αυτούς που του συμπαραστέκονται στις λύπες. Μια τέτοια λογική αποκλείει τη φιλία από θέση αρχής, αφού προϋπόθεση για το πλησίασμα των ανθρώπων είναι η (τουλάχιστον) στοιχειώδης εμπιστοσύνη. Ο άνθρωπος που υποπτεύεται ακόμη και αυτούς που τον συλλυπούνται είναι δύσκολο να κάνει φίλους και τα αίτια αφορούν τον ίδιο.

Έχοντας υπόψη αυτά ο Αριστοτέλης θα ξεκινήσει τη δική του διερεύνηση: «Τώρα, συνεπώς, πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο συγχρόνως και τα γενικώς αποδεκτά περί φιλίας θα καλυφθούν, και τα προβλήματα θα απαντηθούν, και οι αντιφάσεις θα αρθούν. Και αυτό θα προκύψει, μόνο εάν αποδειχθούν εύλογα αυτά που τώρα φαίνεται να αντιφάσκουν» (1235b 16-19).

Η αρχική αυτή τοποθέτηση καθιστά σαφές ότι όλες οι περί φιλίας απόψεις εμπεριέχουν ψήγματα αλήθειας εξετάζοντας όμως το ζήτημα από συγκεκριμένες περιοριστικές οπτικές. Αυτό που εκκρεμεί είναι η ολική διερεύνηση του θέματος που θα συνθέσει όλες τις εκδοχές διαχωρίζοντας αυτά που ισχύουν από τις στρεβλώσεις.

Ο Αριστοτέλης θα ξεκινήσει θέτοντας το ζήτημα της επιθυμίας: «Εάν, λοιπόν, δείχνουμε φιλία και αγάπη γι’ αυτό που έχουμε επιθυμία, πράγμα βέβαια που κατεξοχήν συμβαίνει στον έρωτα: διότι κανένας “δεν είναι εραστής χωρίς παντοτινή αγάπη”, και αν η επιθυμία στρέφεται πάντα στο ηδύ (ευχάριστο), τότε απ’ αυτή την άποψη αντικείμενο της φιλίας είναι το ηδύ. Από την άποψη όμως ότι επιθυμούμε κάτι, τότε αντικείμενό της είναι το αγαθό. Δεν ταυτίζονται όμως το ηδύ με το αγαθό» (1235b 25-31).

Το ότι η επιθυμία οδηγεί πάντα στο ευχάριστο κρίνεται δεδομένο (κανείς δεν επιθυμεί δυσάρεστα πράγματα για τον εαυτό του), όπως δεδομένο θεωρείται και ότι όλοι επιθυμούν το αγαθό, δηλαδή το καλύτερο για τους ίδιους. Η προβληματική έγκειται στο ότι το ευχάριστο πολλές φορές δεν ταυτίζεται με το αγαθό.

Είναι αγαθό να πετύχει κανείς τους όποιους στόχους θέτει, αλλά ο μόχθος που πρέπει να καταβληθεί για την επίτευξή τους δεν είναι πάντα ευχάριστος. Κι αντιστρόφως, είναι ευχάριστο να τεμπελιάζει κανείς όλη μέρα αλλά η ευχαρίστηση αυτή δε συνάδει με το αγαθό. (Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις γιορτών ή διακοπών που η ξεκούραση αυτού του είδους κρίνεται αναγκαία κι ως εκ τούτου ωφέλιμη).

Το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την επίτευξη των στόχων που απαιτούν μόχθο. Θα έλεγε κανείς ότι όσο περισσότερος μόχθος καταβάλλεται για την επίτευξη ενός στόχου, τόσο μεγαλύτερη και η ευχαρίστηση που εισπράττεται όταν αυτός πραγματωθεί.

Από αυτή την άποψη, το αγαθό (ως εκπλήρωση του ενάρετου στόχου) ταυτίζεται με την ευχαρίστηση, αφού τελικά θα την επιφέρει προσπερνώντας όλη τη δυσαρέσκεια του μόχθου που έχει προηγηθεί. Το ζήτημα έχει να κάνει με την όρεξη που θα υποδείξει το στόχο, και τη θέληση που θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την υλοποίησή του.

Κατά τον Αριστοτέλη η σύγχυση ανάμεσα στο ευχάριστο και το αγαθό οφείλεται στο ότι αυτά τα δύο δεν πηγάζουν από το ίδιο μέρος της ψυχής: «Αντικείμενο της όρεξης και της θέλησης είναι είτε το αγαθό είτε το φαινόμενο αγαθό. Γι’ αυτό και το ηδύ γίνεται αντικείμενο της όρεξης: φαντάζει ως κάτι το αγαθό. Κάποιοι έχουν τη γνώμη ότι είναι αγαθό, ενώ κάποιοι άλλοι το φαντάζονται ως αγαθό, μολονότι δεν έχουν τη γνώμη πως είναι. Και αυτό, διότι δεν εντοπίζονται στο ίδιο μέρος της ψυχής η φαντασία και η γνώμη. Όπως και να έχει πάντως, προφανώς και αποτελούν αντικείμενα της φιλίας και τα δύο, και το αγαθό και το ηδύ» (1235b 33-39).

Όμως, πέρα από τη σύγχυση ανάμεσα στο αγαθό και το ευχάριστο υπάρχει και το ζήτημα της υποκειμενικότητας (που διαμορφώνεται από τις εκάστοτε εξατομικευμένες περιστάσεις) για το τι μπορεί να θεωρηθεί αγαθό: «Αφού ξεκαθαρίστηκε αυτό, ας δεχτούμε ακόμα μία προϋπόθεση. Άλλα αγαθά είναι για όλους αγαθά, άλλα όμως μόνο για συγκεκριμένους ανθρώπους και όχι γενικώς αγαθά. Επίσης, μπορεί τα ίδια πράγματα να είναι συγχρόνως και γενικώς αγαθά και γενικώς ηδέα. Παραδείγματα: λέμε πως ό,τι ωφελεί το υγιές σώμα είναι ένα γενικό αγαθό για το σώμα, αυτά όμως που είναι αγαθά για ένα άρρωστο σώμα, π.χ. τα φάρμακα και οι χειρουργικές τομές, δεν είναι γενικά αγαθά. Έτσι και τα γενικά ηδέα, είναι γενικώς ιδέα για ένα υγιές και ολοκληρωμένο σώμα, π.χ. το να βλέπεις μες το φως και όχι στα σκοτεινά· για έναν όμως που έχει πρόβλημα στα μάτια, ισχύει το αντίστροφο» (1235b 40-49).

Με άλλα λόγια, άλλο το αγαθό για ένα υγιές σώμα κι άλλο για εκείνο που πάσχει από κάποια αρρώστια, όπως άλλο το αγαθό ως προς τη φωτεινότητα του χώρου για ένα υγιές μάτι κι άλλο για ένα μάτι που αντιμετωπίζει παθήσεις: «Το ίδιο ισχύει και για την ψυχή: πιο γοητευτικά γι’ αυτήν δεν είναι όσα αρέσουν στα παιδιά ή στα ζώα, αλλά στους ενήλικες. Επιλέγουμε, λοιπόν, τα ηδέα και τα αγαθά λαμβάνοντας υπόψη ποια ακριβώς είναι τα γενικά και ποια ειδικά. Και τη σχέση που έχει το παιδί και το ζώο προς τον ενήλικο, την ίδια έχει και ο άφρων και κακός προς τον μυαλωμένο και καλό. Γι’ αυτόν ηδέα είναι όσα ταιριάζουν με τις αντίστοιχες έξεις του, δηλαδή τα αγαθά και τα καλά» (1236a 2-9).

Σε τελική ανάλυση, η υποκειμενικότητα σε σχέση με το τι θεωρεί κανείς αγαθό κι ευχάριστο έχει να κάνει με την ποιότητα των έξεων που έχει διαμορφώσει την ψυχή του. Αυτός που αντλεί ηδονή από ευτελή και ανάξια πράγματα έχει και την αντίστοιχη ψυχή, την οποία ο ίδιος διαμόρφωσε με τις πράξεις που συνήθισε να κάνει. Εκείνος, όμως, που ευχαριστιέται με πράξεις ποιότητας έχει καταφέρει να διαμορφώσει ορθά κριτήρια τόσο για την ευχαρίστηση όσο και για το αγαθό και κατά συνέπεια οι ποιοτικές του επιλογές θα σηματοδοτήσουν και την ποιότητα της ζωής του σε όλα τα επίπεδα, όπως και στην επιλογή φίλων.

Ο άφρων είναι αδύνατο να επιλέξει αξιόλογους φίλους (εξάλλου κανείς αξιόλογος δε θα τον ήθελε για φίλο του). Το ότι όλοι επιθυμούν τόσο το ευχάριστο όσο το αγαθό και το ωφέλιμο σε όλες τις ενέργειες της ζωής τους δεν εξαιρείται και από τα κριτήρια της επιλογής φίλων: «Τον ένα τον έχουμε φίλο επειδή είναι αυτός που είναι για την αρετή του, τον άλλο επειδή είναι ωφέλιμος και χρήσιμος, τον τρίτο επειδή είναι ευχάριστος και μας προξενεί ηδονή (ευχαρίστηση)» (1236a 16-18).

Τα κριτήρια που θα καθορίσουν την ποιότητα αυτών των προϋποθέσεων θα καθορίσουν και την ποιότητα των σχέσεων που θα διαμορφωθούν. Ο ενάρετος άνθρωπος είναι αδύνατο να νιώσει ικανοποίηση συναναστρεφόμενος με ευτελείς και η φρόνηση που διαθέτει τον καθιστά ικανό να κρίνει εύστοχα και δίκαια τους άλλους. Όμως, ακόμη κι αν περιστασιακά ξεγελαστεί από τις καταστάσεις και υπερεκτιμήσει κάποιους ανθρώπους, είναι ζήτημα χρόνου να καταλάβει την αληθινή τους ποιότητα και να τους απομακρύνει. Τελικά, φίλοι του θα γίνουν εκείνοι που θα εκπληρώνουν τα αντίστοιχα κριτήρια με τα δικά του. Και η ποιότητα των φίλων είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την ευτυχία.

Αριστοτέλης, Ηθικά Ευδήμια

Ανθολόγιο Αττικής Πεζογραφίας

ΛΥΣΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΑΛΚΙΒΙΑΔΟΥ ΛΙΠΟΤΑΞΙΟΥ (Α΄)

ΛΥΣ 14.1–3

Προοίμιον: ο ομιλητής δηλώνει την πρόθεσή του να επιτύχει την τιμωρία του κατηγορουμένου

Ο Αλκιβιάδης, γιος του ομώνυμου γνωστού πολιτικού και της Ιππαρέτης, κατηγορείται στον λόγο αυτό, ο οποίος αποτελεί δευτερολογία, ότι, ενώ κατατάχθηκε το 395/4 π.Χ. για να πολεμήσει ως οπλίτης στην Αλίαρτο της Βοιωτίας, λόγω της δειλίας του μεταπήδησε στο σώμα των ιππέων, μολονότι αυτό απαγορευόταν για κάποιον που δεν είχε προηγουμένως δοκιμαστεί ενώπιον της Βουλής.


[1] Ἡγοῦμαι μέν, ὦ ἄνδρες δικασταί, οὐδεμίαν ὑμᾶς πο-
θεῖν ἀκοῦσαι πρόφασιν παρὰ τῶν βουλομένων Ἀλκιβιά-
δου κατηγορεῖν· τοιοῦτον γὰρ πολίτην ἑαυτὸν ἐξ ἀρχῆς παρ-
έσχεν, ὥστε καὶ εἰ μή τις ἰδίᾳ ἀδικούμενος ὑπ’ αὐτοῦ
τυγχάνει, οὐδὲν ἧττον προσήκει ἐκ τῶν ἄλλων ἐπιτηδευμά-
των ἐχθρὸν αὐτὸν ἡγεῖσθαι. [2] οὐ γὰρ μικρὰ τὰ ἁμαρτήματα
οὐδὲ συγγνώμης ἄξια, οὐδ’ ἐλπίδα παρέχοντα ὡς ἔσται τοῦ
λοιποῦ βελτίων, ἀλλ’ οὕτω πεπραγμένα καὶ εἰς τοσοῦτον
κακίας ἀφιγμένα, ὥστ’ ἐπ’ ἐνίοις ὧν οὗτος φιλοτιμεῖται
<καὶ> τοὺς ἐχθροὺς αἰσχύνεσθαι. ἐγὼ μέντοι, ὦ ἄνδρες
δικασταί, καὶ πρότερον πρὸς τοὺς πατέρας ἡμῖν διαφορᾶς
ὑπαρχούσης, καὶ πάλαι τοῦτον πονηρὸν ἡγούμενος, καὶ
νῦν ὑπ’ αὐτοῦ πεπονθὼς κακῶς, πειράσομαι ὑπὲρ πάντων
τῶν πεπραγμένων μεθ’ ὑμῶν αὐτὸν τιμωρήσασθαι. [3] περὶ
μὲν οὖν τῶν ἄλλων Ἀρχεστρατίδης ἱκανῶς κατηγόρησε·
καὶ γὰρ τοὺς νόμους ἐπέδειξε καὶ μάρτυρας πάντων παρ-
έσχετο· ὅσα δ’ οὗτος παραλέλοιπεν, ἐγὼ καθ’ ἕκαστον
ὑμᾶς διδάξω. [ἀνάγνωθι δέ μοι τὸν νόμον.]

***
Νομίζω μεν, κύριοι δικασταί, ότι ουδεμίαν αιτίαν της κατηγορίας επιθυμείτε να πληροφορηθήτε από τους θέλοντας να κατηγορούν τον Αλκιβιάδην· διότι τοιούτος πολίτης από την αρχήν του πολιτικού του σταδίου εδείχθη, ώστε, και αν τυχόν κανείς δεν ηδικήθη ατομικώς υπ' αυτού, ουχ ήττον πρέπει να τον θεωρή εχθρόν από την συμπεριφοράν, που ως πολίτης έδειξεν. Διότι τα σφάλματά του δεν είναι μικρά ούτε αξίζει να συγχωρηθούν, ουδέ παρέχουν ελπίδα ότι εις το εξής θα είναι καλύτερος πολίτης, αλλά κατά τοιούτον τρόπον έχουν πραχθή, και εις τοιαύτην κακίαν έχουν φθάσει, ώστε και οι εχθροί του να εντρέπωνται να αναφέρουν εκείνα, διά τα οποία αυτός υπερηφανεύεται. Εγώ όμως, κύριοι δικασταί, επειδή και πρότερον μεταξύ των προγόνων εμού και αυτού υπήρχε έχθρα, και επειδή προ πολλού θεωρώ τούτον φαύλον, και επειδή και τώρα υπ' αυτού έχω αδικηθή, θα προσπαθήσω με την βοήθειάν σας να τον τιμωρήσω δι' όλας τας κακάς του πράξεις. Διά τας άλλας του μεν λοιπόν πράξεις ο Αρχεστρατίδης αρκούντως τον κατηγόρησεν· διότι και τους νόμους σάς επέδειξε και μάρτυρας δι' όλας τας (εναντίον του δικαζομένου) κατηγορίας προσήγαγε· όσα δε ούτος έχει παραλείψει, εγώ θα σας τα εκθέσω καθ' ένα χωριστά. Ανάγνωσε, παρακαλώ, γραμματεύ, τον νόμον.