Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ: ΣΟΦΟΚΛΗΣ - Ἀντιγόνη (100-133)

ΧΟΡΟΣ
100 ἀελίου, τὸ κάλ- [στρ. α] 
λιστον ἑπταπύλῳ φανὲν
Θήβᾳ τῶν πρότερον φάος,
ἐφάνθης ποτ᾽, ὦ χρυσέας
ἁμέρας βλέφαρον, Διρκαί-
105 ων ὑπὲρ ῥεέθρων μολοῦσα,
τὸν λεύκασπιν †Ἀργόθεν
φῶτα βάντα πανσαγίᾳ
φυγάδα πρόδρομον ὀξυτέρῳ
κινήσασα χαλινῷ·

110 ὃν ἐφ᾽ ἁμετέρᾳ γᾷ Πολυνείκης
ἀρθεὶς νεικέων ἐξ ἀμφιλόγων
‹. . .› ὀξέα κλάζων
αἰετὸς εἰς γᾶν [ὣς] ὑπερέπτα,
λευκῆς χιόνος πτέρυγι στεγανός
115 πολλῶν μεθ᾽ ὅπλων
ξύν θ᾽ ἱπποκόμοις κορύθεσσι.

στὰς δ᾽ ὑπὲρ μελάθρων φονώ- [ἀντ. α]
σαισιν ἀμφιχανὼν κύκλῳ
λόγχαις ἑπτάπυλον στόμα
120 ἔβα, πρίν ποθ᾽ ἁμετέρων
αἱμάτων γένυσιν πλησθῆ-
ναί τε καὶ στεφάνωμα πύργων
πευκάενθ᾽ Ἥφαιστον ἑλεῖν.
τοῖος ἀμφὶ νῶτ᾽ ἐτάθη
125 πάταγος Ἄρεος, ἀντιπάλου
δυσχείρωμα δράκοντος.

Ζεὺς γὰρ μεγάλης γλώσσης κόμπους
ὑπερεχθαίρει, καί σφας ἐσιδὼν
πολλῷ ῥεύματι προσνισομένους,
130 χρυσοῦ καναχῆς ὑπερόπτας,
παλτῷ ῥιπτεῖ πυρὶ βαλβίδων
ἐπ᾽ ἄκρων ἤδη
νίκην ὁρμῶντ᾽ ἀλαλάξαι·

***
ΧΟΡΟΣ
100 Αχτίνα του ήλιου, τ᾽ ομορφότερο
το φως που φώτισε ποτέ ως τα τώρα
τη Θήβα την εφτάπυλη,
φάνηκες τέλος, της χρυσής
ω βλέφαρον ημέρας,
πάνω απ᾽ της Δίρκης τα νερά
και τον πολεμιστή με τις ολόλευκες
ασπίδες του, που ᾽ρθε από τ᾽ Άργος πάνοπλος,
τον έκαμες το φευγατιό να πάρει
κινώντας τον σε δρομοκόπισμα
με πιο γοργό από τότε χαλινάρι.

110 Που τον είχε ο Πολυνείκης οδηγήσει
στη δική μου εδώ τη χώρα ερεθισμένος
με διχόγνωμες αμάχες·
και με οξιές στριγγιές εκείνος
πάνω χύμησε απ᾽ τη χώρα, σαν αϊτός
σκεπασμένος με φτερούγα ασπροχιονάτη
μ᾽ άρματα πολλά και φούντες
αλογίσιες στο κεφάλι.

Κι αφού απ᾽ τους πύργους πάνω ζυάστηκε
μ᾽ ανοιχτά γύρω από το εφτάπυλο το κάστρο
τα αιμόδιψα τ᾽ αρπάγια του,
120 έφυγε πριν χορτάσουν
το αίμα μας τα σαγόνια του
και πριν να πιάσει ο Ήφαιστος ο πεύκινος
των πύργων τα στεφάνια· τέτοιος σάλαγος
του Άρη τον χτύπησε στις πλάτες
απ᾽ τον αντίπαλό του Δράκοντα
που δύσκολα να νικηθεί στις μάχες.

Γιατί ο Δίας παραεχτρεύεται της γλώσσας
της μεγάλης καμποφάνειες, κι ως τους είδε
να χυμούν με πλήθιο ρέμα
ξεπαρμένοι απ᾽ των χρυσών τους
130 των αρμάτων την κλαγγή,
με ριχτή φωτιά γκρεμνίζει εκείνον
που από πάνω πια απ᾽ των κάστρων την κορφή
ετοιμάζονταν τη νίκη ν᾽ αλαλάξει.

Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία: 2. Αρχαϊκή εποχή (700-508 π.Χ.)

2.4.Β.ii.β. Ωδές

Οι ωδές είναι, τραγούδια γραμμένα σε ποικίλα μέτρα, συχνά οργανωμένα σε στροφές. Ο χωρισμός τους, ανάλογα με το περιεχόμενο, σε ερωτικές, στασιωτικές και συμποτικές καλύπτει μόνο ορισμένες μεγαλύτερες ομάδες. Ουσιαστικά ο ποιητής μπορούσε σε μιαν ωδή να πει οτιδήποτε και με όποιον τρόπο προτιμούσε. Παράδειγμα το έργο της Σαπφώς, όπου δίπλα στις ερωτικές ωδές συναντούμε προσευχές, μυθολογικές διηγήσεις, στοχασμούς, παιδικά τραγουδάκια, ακόμα και πειράγματα.

Οι δύο πιο γνωστοί ποιητές ωδών, η Σαπφώ και ο Αλκαίος, έζησαν τα ίδια περίπου χρόνια στην αιολική Λέσβο, νησί που ήταν «προορισμένο από τη φύση του να γίνει φορέας ιδιαίτερου πολιτισμού. Τα λιόφυτα απλώνονται ως τις κορφές των ψηλών λόφων άφθονες οι φυσικές πηγές ρέουν μέσα στις πεδιάδες, με τα πλατάνια και την πλούσια χλωρίδα. Την άνοιξη το έδαφος καλύπτεται από ανεμώνες, ορχιδέες και αγριοτουλίπες. Οι κάτοικοι του νησιού, προστατευμένοι από τη θάλασσα και με όλα τα αγαθά, ανάπτυξαν μιαν ολοζώντανη και ανεξάρτητη ζωή. Σε περιβάλλον που εξασφάλιζε άνεση και σιγουριά, η κοινωνία της Λέσβου έφτασε στο απόγειο της ακμής της τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ. Την απόδειξη την προσφέρει η εγχώρια ποιητική παραγωγή.»

ΣΑΠΦΩ, (περ. 630-580 π.Χ.)

Οι πληροφορίες που έχουμε για τη ζωή και τη δράση της Σαπφώς, της δέκατης Μούσας, όπως ονομάστηκε, κυμαίνονται ανάμεσα στην ιστορία και τον θρύλο. Μπορούμε, ωστόσο, να είμαστε βέβαιοι ότι η ποιήτρια ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια, ότι σχετίστηκε με τον Πιττακό και τον Αλκαίο, και ότι για ένα μικρό διάστημα, γύρω στα 600 π.Χ., έζησε εξόριστη για πολιτικούς λόγους στη Σικελία. Την υπόλοιπη ζωή της την πέρασε στη Λέσβο, με τα αδέλφια της, τον άντρα και την κόρη της, και με έναν κύκλο νέων γυναικών που ανάμεσά τους η Σαπφώ κρατούσε τον ρόλο της κορυφαίας.

Τα στοιχεία που έχουμε δε φτάνουν να ορίσουμε με βεβαιότητα τη φύση αυτού του κύκλου, όπου άλλες κοπέλες είχαν έρθει από μακριά, άλλες έφευγαν για να παντρευτούν ή για να προσχωρήσουν σε άλλον ανταγωνιστικό κύκλο. Πρόκειται για θίασο ταγμένο στην υπηρεσία μιας θεότητας, ίσως της Αφροδίτης; Πρόκειται για ένα είδος σχολής, όπου οι μαθήτριες καλλιεργούσαν την ομορφιά, την προσωπικότητα και τις ικανότητές τους στις μουσικές τέχνες; Πρόκειται για μιαν αριστοκρατική ένωση γυναικών ανάλογη με τις αντρικές εταιρείες; Οι λιγοστές μας γνώσεις για την κοινωνία της Λέσβου δε μας επιτρέπουν να αποφασίσουμε, και το ίδιο αινιγματική μάς είναι η πραγματική φύση του έρωτα της Σαπφώς για τις νέες κοπέλες, όπως εκδηλώνεται στο έργο της. Ήταν έλξη ανάλογη με των ανδρών προς τους νέους; Ή μήπως η ποιήτρια εκφράζει απλά και μόνο τον θαυμασμό και το πάθος της για τη γυναικεία ομορφιά, που ξέρουμε ότι στη Λέσβο την πρόσεχαν ιδιαίτερα και την τιμούσαν κάθε χρόνο με καλλιστεῖα;

Κάποιο φως στους προβληματισμούς μας προσφέρει ένα σύντομο απόσπασμα (250 Ρ.) όπου διαβάζουμε: «γιατί δεν επιτρέπεται ν᾽ ακούγεται θρήνος στο σπίτι όσων υπηρετούν τις Μούσες· ούτε και θα μας ταίριαζε κάτι τέτοιο». Αν πραγματικά, όπως παραδίδεται, η Σαπφώ έγραψε αυτούς τους στίχους λίγο πριν πεθάνει ως υποθήκη για την κόρη της, τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ποιήτρια, ίσως με μιαν έννοια άγνωστη σε εμάς, θεωρούσε τον εαυτό της και τον χώρο της αφιερωμένο στις Μούσες.

Οι αλεξανδρινοί φιλόλογοι συγκέντρωσαν το έργο της σε εννέα βιβλία, απ᾽ όπου σήμερα δε σώζονται παρά ελάχιστα (σχεδόν) ολόκληρα τραγούδια, κάποιες στροφές, στίχοι, παπυρικά σπαράγματα, λέξεις - όλα λαμπρά δείγματα γυναικείας ευαισθησίας και εκλεπτυσμένης ποιητικής τέχνης. Ξεχωρίζουν τα επιθαλάμια, χορικά τραγούδια εθιμικά του γάμου, που σε πολλά θυμίζουν τα αντίστοιχα παραδοσιακά νεοελληνικά νυφιάτικα.

Αλλεπάλληλες ήταν οι πολιτικές ταραχές και οι πολιτειακές ανατροπές στα χρόνια της Σαπφώς και του Αλκαίου. Το αριστοκρατικό πολίτευμα που καθιδρύθηκε στη Μυτιλήνη μετά την πτώση των βασιλέων είχε ήδη καταλυθεί δύο φορές από τυράννους, όταν το 590 π.Χ. η πλειοψηφία των πολιτών όρισε αἰσυμνήτην με απεριόριστες εξουσίες τον Πιττακό. Τόσες αλλαγές φυσικό ήταν να έχουν αντίχτυπο όχι μόνο στη ζωή αλλά και στο έργο των λυρικών ποιητών, λιγότερο στη γυναικεία ποίηση της Σαπφώς, περισσότερο στην αντρική ποίηση του Αλκαίου.

ΑΛΚΑΙΟΣ (περ. 625-570 π.Χ.)

Ο Αλκαίος ήταν άνθρωπος της δράσης. Ως αριστοκράτης πήρε ενεργό μέρος σε πολιτικούς αγώνες που τον έφεραν αντιμέτωπο τόσο με τους τυράννους όσο και με τον Πιττακό - και ας είχαν αρχικά συμμαχήσει οι δυο τους εναντίον της τυραννίδας, και ας είχαν πολεμήσει μαζί τους Αθηναίους στο Σίγειο. Αποτέλεσμα ήταν ο ποιητής, για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, να τριγυρίζει εξόριστος, στη Θράκη, στη Λυδία, στην Αίγυπτο και αλλού, ώσπου ο Πιττακός τον αμνήστευσε.

Πολλά τραγούδια του χαρακτηρίζονται στασιωτικά (στάσις = επαναστατικό κίνημα), καθώς εκφράζουν πολιτικές θέσεις και συστήνουν αγωνιστική δράση. Ο Αλκαίος τα έγραφε για να τραγουδηθούν, κρυφά ή φανερά, από τον ίδιο και τους ομοϊδεάτες του, σε κάποιαν αριστοκρατική εταιρεία - και ίσως να ήταν η ανάγκη για συνωμοτική μυστικότητα που οδήγησε έναν ποιητή γνωστό για την αμεσότητα της έκφρασης και τη λιτότητα των ποιητικών του μέσων να χρησιμοποιήσει συχνά σε αυτά τα τραγούδια εικόνες αλληγορικές. Εδώ πρωτοσυναντούμε, για παράδειγμα, την τόσο συνηθισμένη αργότερα αλληγορία της πόλης που κλυδωνίζεται σαν καράβι στην τρικυμία.

Το έργο του Αλκαίου, συγκεντρωμένο από τους αλεξανδρινούς σε δέκα βιβλία, περιλάμβανε ακόμα ύμνους, ερωτικά, μυθολογικά και μια σειρά από συμποτικά, τραγούδια του κρασιού, που είναι, όπως έγραψε, φαρμάκων ἄριστον. Απ᾽ όλα αυτά μάς σώζονται ελάχιστα (σχεδόν) ολόκληρα τραγούδια και αρκετά αποσπάσματα, τα περισσότερα παπυρικά.

Τα συμπόσια ήτανε πάντα[1] ευκαιρία για τους άρχοντες να διασκεδάσουν, να φάνε και να πιούν όσο τραβά η καρδιά τους, να κουβεντιάσουν, να ανταλλάξουν πειράγματα, να ακούσουν και να πουν τραγούδια, να χαρούν με τις αυλητρίδες και τις εταίρες της συντροφιάς. Νωρίς, μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα της ξεγνοιασιάς, της χαλάρωσης και του ερωτισμού, σχηματίστηκε μια ειδική κατηγορία τραγουδιών, τα συμποτικά. Κυριότερος εκπρόσωπος του είδους στα αρχαϊκά χρόνια ο Ανακρέων.

ΑΝΑΚΡΕΩΝ (περ. 570-490 π.Χ.)

Μεθυσμένος από έρωτα.

Απόσπ. 312 Ρ.

Ο Ανακρέων γεννήθηκε στην Τέω της Μικρασίας· όμως γύρω στα 540 π.Χ., όταν οι Πέρσες επιτέθηκαν στην Ιωνία, οι κάτοικοι της Τέω μετανάστεψαν και εγκαταστάθηκαν στα Άβδηρα της Θράκης. Ο ποιητής τούς ακολούθησε, αλλά ήταν ήδη αρκετά διάσημος ώστε γρήγορα να βρεθεί προσκαλεσμένος στην αυλή του Πολυκράτη, στη Σάμο. Μετά τον θάνατο του τυράννου, το 523 π.Χ., ο Ανακρέοντας εξακολούθησε να ζει ως αυλικός ποιητής, προσκαλεσμένος από τον Ίππαρχο, στην Αθήνα. Το άγαλμά του έστεκε αργότερα στην Ακρόπολη και τον παρίστανε μεθυσμένο, να τραγουδά.

Οι αλεξανδρινοί φιλόλογοι συγκέντρωσαν το έργο του σε τρία βιβλία με ωδές, ένα με ελεγείες και ένα με ιάμβους. Με καλοδιαλεγμένες λέξεις και εικόνες, ο Ανακρέων τραγούδησε πάνω απ᾽ όλα τον έρωτα και το κρασί· ωστόσο, στα αποσπάσματα που μας έχουν σωθεί συναντούμε και ύμνους και θρήνους και τραγούδια με κοροϊδευτικό περιεχόμενο. Με όλα αυτά, και καθώς τα έργα του είναι γραμμένα σε ιωνική διάλεκτο, ο Ανακρέων πρέπει να τοποθετηθεί κάπου ανάμεσα στους ποιητές των ωδών και τους ιαμβογράφους.
------------------------
1. Ας θυμηθούμε και τα ομηρικά συμπόσια, θεών και ανθρώπων, καθώς και τα λόγια του Οδυσσέα στον Αλκίνοο, όταν του λέει ότι οι χαρές των συμποσίων είναι το κάλλιστον, το «ωραιότερο», στη ζωή (ι 11).

Πώς αλλάζει η κοινωνία; Κοινωνικές αντιπαραθέσεις και διαδικασίες κοινωνικής επιρροής

Η κοινωνική ψυχολογία είναι ο επιστημονικός κλάδος που ενδιαφέρεται να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αλλάζουν την κοινωνία και τον τρόπο με τον οποίο μετασχηματίζονται τα ίδια μέσω των κοινωνικών διαδικασιών.

Επιπλέον, είναι ο επιστημονικός κλάδος που ενδιαφέρεται να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παράγουν γνώση και κουλτούρα. Δεν υπάρχει άλλο πεδίο της κοινωνικής ψυχολογίας στο οποίο να ισχύει καλύτερα αυτός ο ορισμός από το πεδίο της κοινωνικής επιρροής.

Φαινόμενα κοινωνικής επιρροής

«Τα φαινόμενα της κοινωνικής επιρροής αφορούν τις διαδικασίες μέσω των οποίων τα άτομα και οι ομάδες διαμορφώνουν, συντηρούν, διαδίδουν και τροποποιούν τον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά τους υπό άμεσες ή συμβολικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις» (Mugny, 1995: 95).

Όταν μιλάμε φαινόμενα κοινωνικής επιρροής, ενδιαφερόμαστε τόσο για την αλλαγή των ατομικών πεποιθήσεων, σκέψεων και συναισθημάτων, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές αυτές συντελούνται σε συλλογικό επίπεδο και επιφέρουν ευρείες κοινωνικές μεταβολές.

Οι άνθρωποι μεταβάλλουν τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς τους για να υπακούσουν σε μια νομιμοποιημένη εξουσία, και πώς υποχωρούν στις πιέσεις της πλειοψηφίας δίνοντας μια απάντηση που γνωρίζουν ότι είναι λανθασμένη.

Πείραμα Sherif: Φαινόμενο αυτοκίνησης

Στο κοινωνικό επίπεδο, τα αποτελέσματα του πειράματος του Sherif με το φαινόμενο της αυτοκίνησης έδειξαν ότι, όταν οι άνθρωποι δεν διαθέτουν ένα πλαίσιο αναφοράς για να εξάγουν τις κρίσεις τους, τότε έχουν την τάση να εγκαθιδρύουν ένα τέτοιο πλαίσιο, δηλαδή διαμορφώνουν κανόνες/πρότυπα. Αυτές οι συλλογικές κατασκευές είναι το προϊόν της αμοιβαίας επιρροής μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε ισότιμες κοινωνικές θέσεις.

Κατά τα πρώιμα στάδια ανάπτυξης της κοινωνικής ψυχολογίας κυριαρχούσε η ιδέα ότι οι ομάδες δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα άθροισμα ατομικών απόψεων. Συνεπώς, θα ήταν επαρκές να γνωρίζει κάποιος τι σκέφτεται καθένα μέλος της ομάδας προκειμένου να προβλέψει τη συλλογική άποψη.

Φαινόμενο στροφής προς ριψοκίνδυνες αποφάσεις

Προς έκπληξή του, ο Stoner (1961) αποκάλυψε μια διαφορετική εικόνα της συλλογικής λήψης αποφάσεων όταν βρήκε ότι μετά από συζήτηση οι ομάδες λάμβαναν πιο ριψοκίνδυνες αποφάσεις απ' ό,τι έπαιρνε το κάθε μέλος τους αξιολογώντας ατομικά το ίδιο θέμα.

Το φαινόμενο της «στροφής προς πιο ριψοκίνδυνες θέσεις» οδήγησε στη διεξαγωγή πολυάριθμων ερευνών. Ένα από τα ευρήματα των ερευνών είναι ότι μερικές φορές οι μεταστροφές των συλλογικών αποφάσεων δεν γίνονται προς την κατεύθυνση του μεγαλύτερου ρίσκου, αλλά προς την κατεύθυνση της επιφυλακτικότητας (Stoner 1968).

Ομαδική πόλωση

Εμπνευσμένοι από αυτά τα ευρήματα και με τη θέληση να διερευνήσουν το φαινόμενο πέρα από τη λήψη ριψοκίνδυνων αποφάσεων, οι Moscovici & Zvalloni (1969) κατέδειξαν ότι η ακραία τάση που παρατηρείται στις συλλογικές αποφάσεις αφορά όλα τα αντικείμενα στάσεων (όχι μόνο το ρίσκο) και πρότειναν τον όρο ομαδική πόλωση για να εξηγήσουν το φαινόμενο.

Τα αποτελέσματα μεταγενέστερων ερευνών σχετικά με το φαινόμενο της πόλωσης στις συλλογικές αποφάσεις έδειξαν ότι η μεταστροφή δεν ακολουθεί κατ' ανάγκη την υπερισχύουσα άποψη στο πλαίσιο της ομάδας συζήτησης, αλλά την άποψη που αντανακλά το πνεύμα των καιρών (το zeitgeist).

Επιπλέον, αυτό που οδηγεί στην πόλωση των αποφάσεων είναι η ποιότητα της συζήτησης, όπου όλοι συμμετέχουν και όπου οι συγκρούσεις δεν επιλύονται χωρίς αντιπαραθέσεις.

Έτσι, σε ένα σημαντικό βιβλίο τους οι Moscovici & Doise (1992) υποστήριξαν ότι η συζήτηση και η αντιπαράθεση, η συμμετοχή και η έκφραση διαφωνιών είναι τα «συστατικά» της συναίνεσης. Η αντιπαράθεση, η συμμετοχή και η ελεύθερη έκφραση της διαφωνίας επιτρέπουν στους ανθρώπους να λάβουν μια απόφαση που δεν αποτελεί συμβιβασμό, μια απόφαση της οποίας ο καθένας νιώθει μέρος της (και ως εκ τούτου δεσμεύεται από αυτή).

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι αυτές είναι οι διαδικασίες που επιτρέπουν στις κοινωνίες να δημιουργήσουν νέους κανόνες, να αναπτύσσονται και να αλλάζουν. Η κατεύθυνση της αλλαγής δεν είναι τυχαία. Ακολουθεί τον κανόνα που αποδέχονται οι άνθρωποι.

Κοινωνική ταύτιση

Οι θεωρητικοί της αυτοκατηγοριοποίησης επικεντρώθηκαν στις ψυχολογικές διαδικασίες οι οποίες όχι μόνο καθιστούν τη συναίνεση δυνατή, αλλά επενεργούν σε αυτήν. Οι θεωρητικοί αυτοί υποστηρίζουν ότι το πιο σημαντικό μέσο επιρροής είναι η κοινωνική ταύτιση: η αντίληψη του εαυτού ως μέλους μιας ομάδας.

Η διαδικασία της αυτοκατηγορίας, που διαχωρίζει τις ενδοομάδες από τις εξωομάδες, αποτελεί την αφετηρία της διαδικασίας επιρροής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι άνθρωποι σχηματίζουν μια αναπαράσταση σχετικά με το ποιο είναι το πρότυπο της ομάδας και το διαφοροποιούν από τα πρότυπα των άλλων ομάδων.

Η ταύτισή τους με την ομάδα «εγγυάται» την αποδοχή του προτύπου. Συνεπώς, η πόλωση των συλλογικών αποφάσεων είναι το αποτέλεσμα της προθυμίας των μελών της ομάδας να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν το πρότυπο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τα άτομα υιοθετούν απόψεις που βρίσκονται πιο κοντά στη στερεοτυπική θέση της ομάδας στην οποία ανήκουν. Επιρροή, λοιπόν, έχουν εκείνοι που μπορούν αν προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με το πρότυπο της ομάδας (επιρροή αναφορικής πληροφόρησης).

Μειονοτική επιρροή

Επηρεαζόμαστε όμως μόνο από όσους θεωρούμε ότι ανήκουν στην ομάδα μας;

Οι κοινωνικές απόψεις αναπτύσσονται μέσα από τον αγώνα για άσκηση επιρροής μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και ομάδων. O Asch έδειξε ότι οι αριθμητικές πλειοψηφίες έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν τους ανθρώπους.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση των μειονοτήτων; Έχουν τη δύναμη να ασκήσουν επιρροή;

Η ιστορία είναι γεμάτη από ανάλογα παραδείγματα. Συνεπώς, το ερώτημα δεν είναι εάν μπορούν, αλλά με ποιο τρόπο. Τα μέλη των μειονοτήτων αντιμετωπίζουν ένα σύνολο προκλήσεων.

Είναι ολιγάριθμες, δεν έχουν εξουσία/κύρος και αμφισβητούν την ισχύουσα κατάσταση πραγμάτων. Εκφράζοντας μια διαφορετική γνώμη δημιουργούν ανομοιογένεια και σύγκρουση.

Επιμένοντας στην άποψή τους, οι μειονότητες όχι μόνο δημιουργούν σύγκρουση, αλλά την εντείνουν. Οι μειονότητες παρουσιάζουν τις κρίσεις και τις απόψεις τους ως έχουσες την ίδια αξία, δηλαδή ως ισοδύναμες με αυτές των πλειοψηφιών, και δείχνουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να υποχωρήσουν.

Πλειοψηφική επιρροή

Οι πλειοψηφίες και οι μειονότητες ασκούν διαφορετικού είδους επιρροή. Οι πλειοψηφίες ασκούν άμεση δημόσια επιρροή, ενώ οι μειονότητες επιφέρουν έμμεση, λανθάνουσα και ιδιωτική αλλαγή. Ο Moscovici και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι αυτό εξαρτάται από το στιλ συμπεριφοράς που υιοθετεί η εκάστοτε πηγή επιρροής.

Ενώ η πλειοψηφία χρειάζεται να είναι ομόφωνη για να ασκήσει επιρροή, η μειονότητα χρειάζεται να είναι σταθερή. Επομένως, η δύναμη των μειονοτήτων βασίζεται στη σταθερότητά τους. Η πλειοψηφική επιρροή συνδέεται με την κοινωνική αλλαγή και την καινοτομία.

Παραμένοντας σταθερή, η μειονότητα προκαλεί αβεβαιότητα και αμφιβολία, προσελκύει την προσοχή στην ίδια ως οντότητα, προτείνει μια εναλλακτική άποψη, δείχνει αφοσίωση σε αυτήν και υπονοεί ότι η μόνη δυνατή επίλυση της σύγκρουσης είναι η υιοθέτηση αυτής της άποψης.

Συνεπώς, οι μειονότητες χρειάζεται να είναι σταθερές, να φαίνονται ενεργές και αφοσιωμένες, και να παρουσιάζονται αυτόνομες και ευέλικτες.

Θεωρία μεταστροφής του Moscovici

Όταν κάποιος προτείνει μια διαφορετική άποψη για την πραγματικότητα, δημιουργείται μια σύγκρουση μεταξύ της πηγής και του στόχου της επιρροής. Σε σχέση με το θέμα της κοινωνικής επιρροής, ο Moscovici (1976, 1980) πρότεινε τη θεωρία της μεταστροφής. Σύμφωνα με αυτήν, οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με μια πηγή επιρροής μπορεί να εκδηλώσουν δύο ειδών αντιδράσεις.

Το πρώτο ενδεχόμενο είναι να συγκρίνουν την απάντησή τους με αυτή της πηγής.

Ενδιαφέρονται να μάθουν κατά πόσο η απάντησή τους -αυτό που βλέπουν ή σκέφτονται- συμφωνεί ή διαφωνεί με την αντίστοιχη της πηγής επιρροής.

Σε αυτή την περίπτωση το αντικείμενο ή το περιεχόμενο καθεαυτά δεν έχουν καμία σημασία. Έτσι, μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια αλληλεπίδραση και μείνουν πάλι μόνοι, οι άνθρωποι βλέπουν και σκέφτονται αυτό που σκέφτονταν πριν την αλληλεπίδραση.

Αυτός είναι και ο λόγος που διαμορφώνονται δημόσια μόνο εάν η πηγή επιρροής είναι παρούσα, αλλά δεν αλλάζουν τις απόψεις τους.

Όταν έρχονται αντιμέτωποι με την πλειοψηφία -επειδή θεωρούν γενικά ότι δύο ζευγάρια μάτια είναι καλύτερα από ένα-, οι άνθρωποι συγκρίνουν τις απαντήσεις τους με αυτές των πολλών και αρχίζουν να ανησυχούν.

Γιατί δεν βλέπουν το ίδιο πράγμα;

Σε αυτή την περίπτωση η πρώτη τάση θα υπερισχύσει και έτσι η επιρροή θα οδηγήσει στη δημόσια συμμόρφωση.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι η προσπάθεια επικύρωσης της απάντησης που δόθηκε από την πηγή επιρροής μέσα από τη σύγκρισή της με το πραγματικό αντικείμενο και την εξέταση του περιεχομένου της.

Οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εξακριβώσουν γιατί οι άλλοι απαντούν διαφορετικά. Η διανοητική δραστηριότητά τους συνδέεται άμεσα με το ερέθισμα και καταλήγει σε μια αλλαγή αυτού που βλέπουν και σκέφτονται. Έτσι, αφού ολοκληρωθεί η δημόσια αλληλεπίδραση, η αλλαγή που άρχισε να συντελείται θα διατηρηθεί και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να ενισχυθεί. Τώρα πλέον οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα διαφορετικά.

Η γνώμη της μειονότητας

Όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια μειονότητα η οποία εκφράζει κάτι απίστευτο, θα προσπαθήσουν να επικυρώσουν αυτή την απάντηση αντιπαραβάλλοντάς τη με την πραγματικότητα. Θα συγκεντρώσουν την προσοχή τους στο ερέθισμα και συνεπώς η επιρροή θα οδηγήσει στη μεταστροφή.

Από την άλλη μεριά, η γνώμη της μειονότητας θεωρείται αυτόματα αβάσιμη, λανθασμένη ή αντίθετη στην κοινή λογική και στην πραγματικότητα, οπότε η πρώτη αντίδραση είναι η αμφισβήτησή της. Στη συνέχεια, εάν η μειονότητα είναι σταθερή στην άποψή της και επιμένει σε αυτήν, κάποιοι άνθρωποι θα σκεφτούν ότι ενδεχομένως η αποκλίνουσα απάντηση να εμπεριέχει κάποια αλήθεια.

Έτσι, θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν τη μειονοτική απάντηση αντιπαραβάλλοντάς τη με το ερέθισμα. Κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης είναι δύσκολο να υιοθετήσουν μια τέτοια αποκλίνουσα άποψη. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν η άμεση, έκδηλη επιρροή δεν είναι πολύ σημαντική.

Σε μια ιδιωτική στιγμή ωστόσο, οπότε μπορούν και πάλι να αξιολογήσουν το ζήτημα, το αντιλαμβάνονται διαφορετικά διότι κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης έλαβε χώρα μια διαδικασία επικύρωσης (δηλαδή προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την άποψη της μειονότητας).

Έτσι, σύμφωνα με τον Moscovici, η άμεση επιρροή (συμμόρφωση) είναι ιδιότητα της πλειοψηφικής επιρροής, διότι οι άνθρωποι, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια πλειοψηφία, εμπλέκονται σε μια διαδικασία κοινωνικής σύγκρισης.

Δεν ενδιαφέρονται για το επιχείρημα, αλλά θέλουν να αποφύγουν τον αποκλεισμό τους από την πλειοψηφία.

Η έμμεση επιρροή (μεταστροφή) είναι ιδιότητα της μειονοτικής επιρροής, διότι, όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια μειονότητα, οι άνθρωποι εξετάζουν προσεκτικά τα χαρακτηριστικά του υπό συζήτηση αντικειμένου και προσπαθούν να επικυρώσουν την άποψή τους.

Συγκλίνων και αποκλίνων τρόπος σκέψης

Άλλοι ερευνητές (Nemeth &Wachtler 1983, Nemeth 1986) υποστηρίζουν ότι, όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια πλειοψηφία, αναπτύσσουν ένα συγκλίνοντα τρόπο σκέψης. Ο φόβος ότι θα θεωρηθούν αποκλίνοντες από την πλειονότητα τους προκαλεί μεγάλο άγχος, οδηγώντας τους να εστιάσουν την προσοχή τους αποκλειστικά στην άποψη της πλειοψηφίας.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι απόψεις της πλειοψηφίας θα υιοθετηθούν -ή θα χρησιμοποιηθούν ως πλαίσιο αναφοράς- εις βάρος οποιασδήποτε άλλης εναλλακτικής οπτικής.

Αντίθετα, η μειονοτική επιρροή ευνοεί έναν αποκλίνοντα τρόπο σκέψης. Η διαφωνία της μειονότητας οδηγεί τους ανθρώπους να εξετάσουν πολλαπλές οπτικές και όχι μόνο αυτή της μειονότητας. Έτσι προωθείται η εξεύρεση νέων λύσεων.

Πώς μπορούμε να κάνουμε σύμμαχο τον φόβο

Αποτέλεσμα εικόνας για Το αλάνθαστο λάθος. Σκέφτηκες ποτέ ότι είναι λάθος να φοβάσαι το λάθος;Ο φόβος είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα, πολύ χρήσιμο γιατί μας βοηθά να προστατευθούμε από πραγματικούς κινδύνους.

Όταν συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει μια απειλή στο παρόν, πχ κάποιος προσπαθεί να παραβιάσει την πόρτα του σπιτιού μας, ή αν είχαμε μια εμπειρία στο παρελθόν πχ κάποιος μας απείλησε την ώρα που γυρίζαμε σπίτι μας, τότε ο φόβος που νιώθουμε είναι υπαρκτός, στηρίζεται σε πραγματικά συμβάντα και χρειάζεται να αναλάβουμε δράση ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας.

Συνήθως όμως φοβόμαστε και αγωνιούμε για πράγματα που μπορεί να συμβούν στο μέλλον, αν και 9 στις 10 φορές δεν συμβαίνουν ποτέ. Ακόμα κι αν συμβούν είναι διαχειρίσιμα, δηλαδή δεν είναι τόσο τρομακτικά όσο τα φανταζόμαστε.

Γενικά ζούμε σε μια συνεχή αγωνία για το μέλλον. Φοβόμαστε μην χάσουμε τη δουλειά μας, μήπως χάσουμε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, μήπως αρρωστήσουμε, μήπως μας μείνουμε μόνοι, μήπως αποτύχουμε, μήπως πεθάνουμε.

Όλα αυτά που φοβόμαστε είναι πιθανά, επειδή η απώλεια είναι κομμάτι της ζωής. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζωή έχει αρχή και τέλος. Ως άνθρωποι έχουμε συνείδηση του θανάτου μας και κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απώλεια, η αγωνία του θανάτου γίνεται πιο συνειδητή.

Χρησιμοποιούμε διάφορους τρόπους για να καταπιέσουμε την αγωνία του θανάτου και να μην έρθουμε σε επαφή με αυτό το οδυνηρό συναίσθημα. Πολλές φορές αυτοί οι τρόποι είναι και αυτοκαταστροφικοί, αλκοόλ, ουσίες, επικίνδυνες δραστηριότητες κτλ.

Ο φόβος του θανάτου μπορεί να εμφανίζεται και με άλλες μορφές όπως φοβίες, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, οργανικές παθήσεις.

Πώς μπορούμε να κάνουμε σύμμαχο τον φόβο και να ζήσουμε μια ζωή με πληρότητα;

Το πρώτο βήμα είναι να έρθουμε σε επαφή με αυτόν τον φόβο. Να αποδεχτούμε ότι φοβόμαστε το τέλος μας. Να αποδεχτούμε ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Να τον κοιτάξουμε στα μάτια.

Η αποδοχή του πεπερασμένου της ύπαρξής μας, θα μας βοήσει να γαληνέψουμε μέσα μας και να συμφιλιωθούμε με τον θάνατο κάνοντάς τον φίλο και σύμμαχό μας. Μπορούμε να φανταστούμε πώς θα ήταν η ζωή μας αν ήμασταν σίγουροι ότι θα ζούμε για πάντα; Μπορεί από βαρετή, κουραστική ως και τρομακτική.

Το δεύτερο βήμα είναι να αφήσουμε πίσω τον πόνο του παρελθόντος, και μέσα από μια θεραπευτική διαδικασία να φτάσουμε στην συγχώρεση του εαυτού και των άλλων για ό,τι έγινε και μας πλήγωσε.

Το τρίτο βήμα είναι να αφεθούμε με εμπιστοσύνη στη ζωή, ή αν ακόμα καλύτερα πιστεύουμε στο Θεό. Να αλλάξουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και να αποδεχτούμε ό,τι δεν μπορούμε να αλλάξουμε. Όπως και την σοφία να διακρίνουμε ανάμεσα στα δύο.

Χρειάζεται να δούμε με άλλα μάτια τις δυσκολίες της ζωής. Ό,τι γίνεται στη ζωή μας συμβάλλει στην προσωπική μας εξέλιξη. Και σχεδόν πάντα βρίσκουμε μέσα μας την δύναμη να το αντιμετωπίσουμε.

Το τέταρτο βήμα είναι να αρχίσουμε να ζούμε στο παρόν. Να έχουμε συνειδητότητα. Η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει στο εδώ και τώρα. Είναι η αναπνοή μας, η αίσθηση του σώματός μας, αυτό που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας, τα χρώματα, τα σχήματα, οι ήχοι, οι μυρωδιές, ό,τι αγγίζουμε. Είναι τα συναισθήματα που νιώθουμε στο παρόν, όπως η αγάπη για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και ο θυμός, η στεναχώρια, ο φόβος, η αγωνία. Η ζωή είναι η επαφή με τον εαυτό μας, με τις ανάγκες μας, τα θέλω μας.

Η επαφή με τον αληθινό εαυτό, θα μας οδηγήσει στο πέμπτο και τελευταίο βήμα που είναι να εκπληρώσουμε το δυναμικό μας. Να ζήσουμε δημιουργικά, αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας και εκπληρώνοντας τις βαθύτερες επιθυμίες μας, έχοντας πάντα δίπλα μας τον φίλο μας, τον θάνατο.

Αυτός ο καρδιακός φίλος θα μας υπενθυμίζει καθημερινά ότι η ζωή μας δόθηκε για να την ζήσουμε στο εδώ και τώρα!

Μου χρωστάει η ζωή μιαν αγάπη πανσέληνο που θα φωτίζει τα σκοτάδια μου

Μου χρωστάει μιαν αγάπη η ζωή να ξεδιψάσω.

Στέγνωσαν τα σωθικά μου. Αφυδατώθηκαν τα σπλάχνα μου.
Ό, τι με κρατούσε στη ζωή, ό, τι με έτρεφε, έτρεξε και χάθηκε από τα βλέφαρά μου.

Μάρτυρες οι καιροί που ήρθαν και πέρασαν με ψεύτικα δώρα.

Μου χρωστάει μιαν αγάπη η ζωή, γιατί αγάπησα σαν να είχα εκατό ζώες, όχι μία.

Ξέχασα τον εαυτό μου και δόθηκα.
Αφέθηκα να παρασυρθώ απ’ το ρέμα.
Χτυπήθηκα στα βράχια, έπεσα από μεγάλα ύψη, βυθίστηκα στα ορμητικά νερά και παραλίγο να πνιγώ.
Μ’ έσωζε πάντα την τελευταία στιγμή η πίστη μου σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Η πίστη ότι θα βρω την δική μου όχθη να ξεκουραστώ και ν’ απαγκιάσω.

Μου χρωστάει μιαν αγάπη η ζωή για να έχει νόημα η ίδια.
Για ν’ αποκτήσει γεύση το φαγητό στο τραπέζι και το κρεβάτι μου να πάψει να μου θυμίζει την μοναξιά μου.

Μιαν αγάπη έτσι όπως την ονειρεύτηκα.
Για να βρει η περιπλάνησή μου σκοπό και το πνεύμα μου όραμα.
Για ν΄ ανακτήσουν οι πνεύμονές μου τις χαμένες τους ανάσες.

Μου χρωστάει η ζωή το πιο γλυκό της μεθύσι.
Μιαν αγάπη ηδονική σαν αμαρτία.
Ζεστή σαν κουβέρτα μάλλινη που ολόκληρη θα με τυλίγει στην θαλπωρή της.
Απαλή για να μην ξανανοίξουν οι πληγές μου.
Ξεχωριστή σαν τον κόσμο με τα επτά του θαύματα.
Και δική μου, μοναδική μου, να την έχω λάβαρο στην εστία της καρδιάς μου.

Μιαν αγάπη άνοιξη που θα διώξει μακριά τους χειμώνες και θ’ ανθίσει τις ελπίδες στην ψυχή μου.

Μιαν αγάπη θάλασσα που θα με ταξιδεύει τα καλοκαίρια και θα με νανουρίζει τα βράδια μου.

Μιαν αγάπη πανσέληνο που θα φωτίζει τα σκοτάδια μου και θα είναι εκεί ψηλά
δορυφόρος και προστάτιδά μου.

Ντοστογιέφσκι: Η ουσία είναι ν’ αγαπάς, αμέσως θα μάθεις πώς χτίζεται ο Παράδεισος

Ο Ντοστογιέφσκι θέλοντας να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα και πώς μπορούμε να τη σώσουμε αν θέλουμε, χρησιμοποιεί έναν ήρωα, τον οποίο οι άλλοι αποκαλούν γελοίο και τρελό, που όμως όλως παραδόξως το παραδέχεται και ο ίδιος, αφού μάλιστα λέει πως είναι γελοίος από γεννησιμιού του. Όταν ενηλικιώθηκε και τελείωσε και το Πανεπιστήμιο έψαχνε να βρει λύσεις για το πρόβλημά του, το γιατί να είναι γελοίος, αλλά μη βρίσκοντας τίποτα αποφασίζει ν’ αυτοκτονήσει, ώσπου ένα βροχερό βράδυ στις 3 Νοεμβρίου, γυρνώντας στο σπίτι του μετά από συνάντηση που είχε με φίλους, έμαθε την αλήθεια.

Ο ήρωάς μας πάλευε με τον εαυτό του εδώ και δυο μήνες ν’ αυτοκτονήσει, γι’ αυτό και είχε αγοράσει ένα περίστροφο. Τα βράδια δεν έκλινε μάτι γιατί προσπαθούσε να βρει την κατάλληλη στιγμή για την αυτοκτονία. Εκείνο το βράδυ που γύρισε στο σπίτι αισθάνθηκε πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή και γι’ αυτό έβαλε το περίστροφο πάνω στο τραπέζι κι έκατσε στην καρέκλα κοντά του. Όμως όλως παραδόξως εκείνο το βράδυ αποκοιμήθηκε και είδε ένα όνειρο, ότι πράγματι αυτοκτόνησε και κάποιος τον μετέφερε σ’ ένα μέρος που έμοιαζε πολύ με τη γη μας. Ξανάβλεπε τον ήλιο και το μέρος του φαινόταν σαν ένα από τα ελληνικά νησάκια του αρχιπελάγους. Έβλεπε μια σμαραγδένια θάλασσα, δέντρα με υπέροχους βλαστούς και το λιβάδι έλαμπε ανθόσπαρτο. Τα πουλιά έσχιζαν τον αέρα κοπαδιαστά κι έρχονταν χωρίς φόβο να κάτσουν στους ώμους του. Οι κάτοικοι τον περιτριγύρισαν και τον αγκάλιασαν. Ήταν άνθρωποι όμορφοι, που ακτινοβολούσαν σοφία και γαλήνη, με πρόσωπα χαρωπά και ήρεμα και αμέσως σκέφτηκε πως έτσι θα ήταν η γη πριν από το προπατορικό αμάρτημα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν του έκαναν ερωτήσεις και το μόνο τους μέλημα ήταν να διώξουν τον πόνο που ήταν χαραγμένος στο πρόσωπό του. Δεν είχαν φιλοδοξίες, γιατί είχαν φτάσει στην τελειότητα. Η γνώση τους ήταν πιο βαθιά και πιο υψηλή από τη δική του. Κοιτούσαν τα δέντρα τους με πολλή αγάπη και τους μιλούσαν σαν να ήταν όμοιοί τους. Με τα ζώα ζούσαν ειρηνικά χωρίς να τα πειράζουν, απλά τα εξημέρωναν με την αγάπη τους και μ’ αυτό τον τρόπο έδειχναν την εκτίμησή τους στη φύση. Μέχρι και με τ’ αστέρια τ’ ουρανού επικοινωνούσαν. Αναρωτιόταν δε με έκπληξη πως γινόταν και δεν είχαν προσβάλλει τόσο καιρό ένα πλάσμα σαν αυτόν και επίσης δεν του είχαν ξυπνήσει μέσα του αισθήματα ζήλειας και φθόνου. Μοιράζονταν την αγάπη και αποκτούσαν παιδιά, αλλά ποτέ δεν είδε σ’ αυτούς την έξαψη της σκληρής ηδονής, που έβλεπε στη δική του γη και που είναι η πηγή για σχεδόν όλα τα αμαρτήματα της ανθρωπότητας. Δεν υπήρχαν καυγάδες, ούτε ζήλιες μεταξύ τους, αλλά ούτε θλίψη και δάκρυα ακόμα και στο θάνατο. Δεν είχαν καθόλου ναούς, ούτε θρησκεία, αλλά ζούσαν σ’ ένα είδος αδιάκοπης επικοινωνίας με το σύμπαν. Το απόβραδο έψελναν χορικά, για ν’ αποχαιρετήσουν με ευχές την ημέρα που έφευγε. Υμνούσαν τη φύση, τη γη, τη θάλασσα, τα δάση, μέχρι που υμνούσαν ο ένας τον άλλον με απλά λόγια που έβγαιναν από την καρδιά και άγγιζαν την καρδιά. Κι αυτός με τη σειρά του τους είπε πως υπήρξαν στιγμές, όταν ζούσε στη γη του, που είχε αισθανθεί αυτούς και τη δόξα τους και ότι του είχαν τύχει στιγμές που δάκρυσε αντικρύζοντας ένα ηλιοβασίλεμα και ότι πόναγε πάντα όταν ένιωθε το μίσος των ανθρώπων ενώ αυτός δεν μπόρεσε να τους μισήσει και πάντα τους συγχωρούσε.

Κάποια στιγμή μέσα στο όνειρό του φτάνει στη δική του γη και προσπαθεί να βρει τρόπους, ώστε να περιγράψει στους ανθρώπους αυτά που είδε και έζησε όμως του ήταν αδύνατο να ενσωματώσει όλα αυτά στα αδύνατα λόγια. Έλεγε πως μπορεί και να μην τον πιστέψουν αν τους τα έλεγε όλα αυτά ή ακόμα και να τον κοροϊδέψουν γιατί αυτό ήταν ένα απλό όνειρο. Γι’ αυτόν όμως μπορεί και να μην ήταν όνειρο, γιατί έζησε όλα αυτά τόσο φανερά που του φανερώθηκε η αλήθεια που έψαχνε. Προσπάθησε να τους πει ότι η αιτία που δημιούργησε το κακό είναι το ψέμα που εμφανίστηκε μετά το προπατορικό αμάρτημα. Οι άνθρωποι έμαθαν να ψεύδονται και το σπέρμα του ψέματος τρύπωσε μέσα στην καρδιά τους και τους φάνηκε αρεστό. Λίγο αργότερα γεννήθηκε η ηδονή, που γέννησε τη ζήλεια και η ζήλεια τη σκληρότητα, που αυτή γέννησε την εκδίκηση με αίμα και αυτή η αιτία άρχισε να τους χωρίζει. Σχηματίστηκαν συμμαχίες που όμως η μια στράφηκε εναντίον της άλλης. Κατόπιν έμαθαν να ντρέπονται και την ντροπή την έκαναν αρετή. Σιγά σιγά γεννήθηκε το αίσθημα της τιμής και κάθε συμμαχία ύψωσε το φλάμπουρό της. Άρχισαν να κακομεταχειρίζονται τα ζώα και τα ζώα κρύφτηκαν στα δάση κι έγιναν επιθετικά. Άρχισε τότε ο τοπικισμός, ο ατομικισμός και η διάκριση μεταξύ δικού μου, δικού σου. Έμαθαν τη θλίψη και την αγάπησαν, αναζήτησαν τον πόνο και είπαν πως η αλήθεια κατακτιέται μέσα από τον πόνο. Αφού έγιναν κακοί, άρχισαν να μιλούν για ανθρωπισμό και αδελφότητα. Αφού έγιναν εγκληματίες, επινόησαν τη δικαιοσύνη και έβαλαν νόμους και για να υποχρεώσουν τους ανθρώπους να τους τηρούν θέσπισαν τη λαιμητόμο. Δεν τους έμενε πια παρά να σκέφτονται την ευτυχία της παλιάς εποχής, που την ονόμαζαν όνειρο. Τόση μεγάλη ήταν η επιθυμία τους να ξαναγίνουν αθώοι που έχτισαν ναούς, δημιούργησαν θρησκείες, αλλά αν τους ρωτήσεις αν θέλουν να ξαναγυρίσουν εκεί θα σου πουν όχι. Σαν αντιστάθμισμα σου λένε πως έχουνε την επιστήμη και χάρη σ’ αυτή θα ξαναβρούν την αλήθεια, που αυτή τη φορά θα την αποδεχτούν συνειδητά. Έτσι ο καθένας κατάντησε να προσκολληθεί στον εαυτό του τόσο ζηλότυπα που πάσχισε να ταπεινώσει και να μειώσει με κάθε μέσο τους άλλους. Εμφανίστηκε η δουλεία, οι αδύνατοι υποτάχτηκαν με τη θέλησή τους στους πιο δυνατούς, ώστε να τους βοηθήσουν να συντρίψουν τους ακόμα πιο αδύνατους. Όταν εμφανίστηκαν άνθρωποι δίκαιοι που τους μιλούσαν για την αλαζονεία τους , τους κορόιδεψαν και τους λιθοβόλησαν και αίμα Αγίων έβαψε τους ναούς τους. Πολύ γρήγορα όμως εμφανίστηκαν και μακροχρόνιοι πόλεμοι για να επιβάλλουν οι πιο δυνατοί τις δικές τους αρχές και αξίες που ζητούσαν όλα ή τίποτα. Στο τέλος οι άνθρωποι εξαντλούνταν από τον αδιάκοπο μόχθο και τα πρόσωπά τους έφερναν τα στίγματα του πόνου και διακήρυτταν οι άνθρωποι αυτοί, ότι ο πόνος είναι ομορφιά, αφού η σκέψη δεν υπάρχει παρά χάρη στον πόνο. Κι έτσι δημιούργησαν τραγούδια που εξυμνούν τον πόνο. Στο τέλος τους ικέτευε να τον σταυρώσουν για να πάρει επάνω του όλη τη δυστυχία του κόσμου, εκείνοι όμως εξακολουθούσαν να τον χλευάζουν και να τον λένε τρελό. Τότε μια θλίψη πλημμύρισε την ψυχή του, σφίχτηκε η καρδιά του και ένιωσε να πεθαίνει, όμως εκείνη την ώρα ξύπνησε.

Τώρα που ξύπνησε επιθυμεί να ζήσει. Να ζήσει για να κηρύξει και να διακηρύξει την Αλήθεια . Γιατί είδε την Αλήθεια και τώρα ξέρει πως οι άνθρωποι μπορούν να είναι ωραίοι και ευτυχισμένοι χωρίς να χάσουν την επίγεια ζωή, γιατί είναι τόσο απλό ώστε μπορεί μέσα σε μια μόνο ώρα να έχουν όλα επανορθωθεί.

«Η ουσία είναι να αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου, αυτό είναι όλο και δε χρειάζεται άλλο. Αμέσως θα μάθεις πως χτίζεται ο Παράδεισος».

Η ζωντανή εικόνα αυτού που είδε, θα είναι πάντοτε παρούσα μέσα του, θα μπορεί πάντα να τον ξεσηκώνει και να τον καθοδηγεί.

Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, Το όνειρο ενός γελοίου

Τίποτα στη ζωή δεν μας χαρίζεται

Πρέπει να πολεμήσεις για να φτάσεις στην Ιθάκη σου.

Τίποτα στη ζωή δεν μας χαρίζεται!

Πρέπει να πονέσεις και να πολεμήσεις για να φτάσεις στην Ιθάκη σου.

Να μείνεις εδώ, χωρίς ανταλλάγματα
με καθαρό βλέμμα και ανοιχτή την ψυχή.

Tο θέμα είναι να περάσεις μέσα από το κύμα.
Να μην “σπάσει” επάνω σου.

Η Zωή είναι σύντομη…

Η τέχνη απέραντη…

H ευκαιρία στιγμιαία και το πείραμα αβέβαιο.

Κι όταν σου πούνε “δεν μπορείς”, εσύ χαμογέλα, και δείξε τους πώς γίνεται

Όταν σου λένε, ότι δεν μπορείς να πετάξεις, να ανοίγεις τα φτερά σου και να πετάς όσο πιο ψηλά μπορείς!

Όταν σου λένε, ότι δεν μπορείς να χορεύεις στην βροχή, να λύνεις τα μαλλιά σου ,να βγάζεις τα παπούτσια σου, να βάζεις την αγαπημένη σου μουσική και να το κάνεις επιδεικτικά μπροστά τους.

Όταν σου λένε, να μην ταξιδεύεις, να παίρνεις το πρώτο τρένο, το πρώτο αεροπλάνο και να φεύγεις όσο πιο μακρυά γίνεται.

Όταν σου λένε, να μην κάνεις όνειρα, εσύ να κάνεις τα πιο μεγάλα, να τα πληρώνεις ακριβά, τόσο που, να μην μπορούν πότε να τα αγοράσουν.

Όταν σου λένε, να μην αγαπάς, εσύ να ποντάρες δίπλα και τριπλά στην αγάπη, γιατί ξέρεις ότι μόνο μέσα από αυτήν παίρνεις ζωή.

Όταν σου λένε, να μην πιστεύεις στον έρωτα, εσύ με μεγαλύτερη λύσσα να τον αναζητάς, όπως η φωτιά το οξυγόνο. Γιατί μόνο για έναν μεγάλο έρωτα αξίζει να ζεις.

Όταν σου λένε, ότι η μόνη βεβαιότητα στην ζωή είναι ο θάνατος, εσύ να τους πετάς στην μούρη, την αστείρευτη διψά σου για ζωή.

Όταν σου λένε, να μην πιστεύεις στον άνθρωπο, εσύ ψάξε να βρεις εκείνον τον ένα και βάλτον δίπλα σου για μια ζωή.

Όταν σε φωνάζουν με το επίθετο σου, είσαι βγες στους δρόμους και τραγούδα τ’ όνομα σου, έτσι για να έχουν τον απόηχο του για πάντα στ’ αυτιά τους.

Όταν προσπαθούν να ρουφήξουν την ενέργειά σου, εσύ σαν ήλιος να ανατέλλεις και να τους δίνεις ακόμα περισσότερο φως.

Όταν απορούν με το χαμόγελό σου, εσύ να χαμογελάς ακόμα πιο πλατιά, με όλη σου την αλήθεια. Αυτή να είναι η απάντησή σου.

Όταν σου βάζουν χαμηλά τον πήχη ,μην μπαίνεις καν στον κόπο να τον πηδήξεις.
Να τον σηκώνεις ψηλά μόνος σου και τότε με όλη σου την φόρα, να περνάς από πάνω του, χωρίς καν να τον αγγίξεις.

Όταν δεν μπορούν να σε υποτάξουν και σε βαπτίζουν εγωιστή, υπερόπτη, νάρκισσο, να ξέρεις ότι κάτι κάνεις καλά και ξεφεύγεις από τον έλεγχο τους.

Όταν σου πουν ,ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις.
Εσύ κοίτα τους μες στα μάτια και πες τους απλά ..
Κοίτα με!!!

Πάλι ο λάθος άνθρωπος

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επικοινωνία είναι η ψευδαίσθηση ότι είναι επιτυχημένη

Οι άνθρωποι είναι περίεργοι-ας το παραδεχτούμε. Εκεί που νομίζεις ότι τους έχεις διαβάσει σωστά, μπαμ, κάνουν κάτι το οποίο ανατρέπει όλες σου τις προσδοκίες. Σε τι οφείλεται όμως αυτό;

Ένας λόγος είναι ότι δεν έχουμε μάθει τους τρόπους με τους οποίους διαβάζουμε τους ανθρώπους. Ένας απ’ όλους είναι να εξασκηθούμε στο να ακούμε και να παρατηρούμε, αντί να μιλάμε και να είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό που θα απαντήσουμε, για να γίνουμε αρεστοί ή αποδεχτοί.

Πολλοί από εμάς έχουμε διαβάσει βιβλία για τη γλώσσα του σώματος ή για τη γλώσσα του προσώπου, τα οποία όμως δίνουν έναν γενικό ορισμό χωρίς να σταθούν στο γεγονός ότι οι άνθρωποι «παράγουν» και τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά που επίσης δηλώνουν συναισθήματα, σκέψεις και προθέσεις. Έτσι μπορεί να έχουμε συγκρατήσει πως αν κάποιος στέκεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και το πόδι του δείχνει εμάς, σημαίνει πως θέλει να κάνουμε παιδιά και να το σκάσουμε στη Χονολουλού.

Πάλι ο λάθος άνθρωπος…

Το συγκεκριμένο άτομο όμως μπορεί να έχει δείξει – κάποια στιγμή που δεν παρατηρούσαμε- πως όταν βρίσκεται κοντά σε παιδιά θέλει να αυτοπυρποληθεί γιατί δεν τ’ αντέχει. Αν αυτό δεν το παρατηρήσουμε, γιατί απλά θέλαμε να μιλάμε για να εντυπωσιάσουμε, θα περιμένουμε αιώνες για να γίνουμε πατέρας/ μητέρα και να το σκάσουμε από τη χώρα με το συγκεκριμένο άτομο. Είναι πολύ χρήσιμο να μάθουμε τη γλώσσα του σώματος και του προσώπου, αλλά να μην βασιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο σε αυτή.

Καμιά φορά αυτό που δείχνουν οι άνθρωποι σε σχέση με αυτό που πραγματικά σκέφτονται ή αισθάνονται, έχει μεγάλη διαφορά, όπως για παράδειγμα, οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά πως αν πούνε ψέματα και πιάσουν την μύτη τους, δεν σε κοιτάνε στα μάτια, ισιώσουν τη γραβάτα τους ή σηκωθούν από το τραπέζι με μια απόχη για να πιάσουν πεταλούδες, θα προδοθούν. Έτσι κατά τη διάρκεια μια συζήτησης θα ελέγχουν τις συγκεκριμένες κινήσεις κι εμείς θα είμαστε ήσυχοι ότι μας είπαν την αλήθεια.

Επίσης ένα άλλος λόγος που καταλήγουμε με τον λάθος άνθρωπο είναι ότι οι συναισθηματικές μας αδυναμίες, τη δεδομένη στιγμή μιας γνωριμίας, μας κάνουν να χάνουμε την αντικειμενικότητά μας (και κατ’ επέκταση την παρατηρητικότητά μας όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω). Η ανάγκη μας να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε καθώς και η προσκόλλησή μας σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μας να αναγνωρίσουμε κάποια πράγματα από την αρχή. Όσο περισσότερο έχουμε στο μυαλό μας μια συγκεκριμένη κατάληξη για να καλύψουμε μια συναισθηματική ευαισθησία τόσο περισσότερο οδηγούμαστε στην κώφωση και στην τύφλωση.

Για παράδειγμα, θέλουμε να κάνουμε μια σχέση γιατί ήρθε ο καιρός να νοικοκυρευτούμε πριν μας πάρουν τα χρόνια σβάρνα. Μπορεί να θέλουμε να κάνουμε μια νέα σχέση για να κλείσουμε τις πληγές που μας άφησε η προηγούμενη ή θέλουμε να είμαστε με κάποιον/α για να νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια, να βρούμε την χαμένη μας χαρά ή να σταματήσουμε να νιώθουμε μοναξιά.

Ποτέ να μην πηγαίνεις να κάνεις τα ψώνια της εβδομάδας όταν πεινάς, όταν πεινάς (συναισθηματική αδυναμία) αγοράζεις ό,τι σου γεμίζει το μάτι (λάθος άνθρωπος) χωρίς να κάνεις συνειδητή επιλογή αν αυτό που διαλέγεις θα καλύψει τις πραγματικές σου ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε λάθος αποφάσεις τις οποίες αργότερα θα είμαστε απρόθυμοι να αναγνωρίσουμε γιατί θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές. Και σε κανέναν δεν αρέσουν οι αλλαγές.

Ας σημειώσουμε όλα όσα θα θέλαμε να έχουν ως ποιότητες οι άνθρωποι, τους οποίους θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας , όλα εκείνα που θα έρθουν να κουμπώσουν με τις δικές μας ποιότητες και με την ήδη ολοκληρωμένη μας προσωπικότητα. Στη συνέχεια να μάθουμε τους τρόπους να αναγνωρίζουμε τα παραπάνω διότι έτσι θα είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό που αναζητάμε και θα μας προσφέρει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλέξουμε σωστά.

Σενέκας: Ο ανόητος υποφέρει από τον ίδιο του τον εαυτό

Παρατηρώντας γενικά, διαπιστώνουμε πως οι εχθροί της ανθρώπινης ευτυχίας είναι ο πόνος και η ανία. Μπορούμε να παρατηρήσουμε ακόμη πως στον βαθμό που έχουμε την τύχη να ξεφύγουμε – από τον έναν εχθρό, πλησιάζουμε τον άλλο. Στην πραγματικότητα η ζωή δεν είναι παρά μια βίαιη παλινδρόμηση ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους. Οι καταστάσεις ανάγκης και η φτώχεια δημιουργούν πόνο· ενώ όταν κάποιος είναι ευκατάστατος, βαριέται. Συνεπώς, όσο οι κατώτερες τάξεις επιδίδονται σε μια ατέρμονη μάχη με την ανέχεια, δηλαδή με τον πόνο, τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα αγωνίζονται συνεχώς -και συχνά απελπισμένα- να κατανικήσουν την ανία.

Ο εσωτερικός ή υποκειμενικός ανταγωνισμός πηγάζει από το γεγονός πως στον άνθρωπο η δεκτικότητα στον πόνο είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τη δεκτικότητα στην ανία, διότι η δεκτικότητα αυτή είναι ανάλογη με τη διανοητική ικανότητα του καθενός. Για να γίνω πιο σαφής, ένα αμβλύ πνεύμα συνδέεται με μια αμβλεία ευαισθησία, με ένα νευρικό σύστημα που δεν μπορεί να πληγεί από ερεθίσματα, κοντολογίς με έναν χαρακτήρα που δεν μπορεί να νιώσει πολύ τον πόνο ή την αγωνία, όσο έντονα και ανυπόφορα και αν είναι αυτά. Η πνευματική αμβλύτητα πηγάζει από εκείνο το ψυχικό κενό που βλέπουμε χαραγμένο σε τόσα πρόσωπα, μια ψυχική κατάσταση που φανερώνεται από τη μόνιμη και ζωηρή στροφή της προσοχής σε όλες τις επουσιώδεις περιστάσεις του εξωτερικού κόσμου. Αυτή είναι η αληθινή πηγή της ανίας – ένα συνεχές κυνήγι των έντονων συγκινήσεων, προκειμένου να απασχολούμε τον νου και την ψυχή μας. 

Οι δραστηριότητες που επιλέγουν οι άνθρωποι για τον σκοπό αυτό φανερώνουν πως δεν έχουν κανένα κριτήριο, όπως αποδεικνύεται από τα άθλια μέσα στα οποία καταφεύγουν για να περάσουν την ώρα τους και από τον τρόπο που συναναστρέφονται και συζητούν- ή όπως μαρτυρά ο αριθμός των ατόμων που στέκονται στο κατώφλι και κουτσομπολεύουν ή που χαζεύουν από το παράθυρο. Αυτό το ψυχικό κενό είναι κυρίως εκείνο που ωθεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση της κοινωνικότητας, της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης, της κάθε είδους πολυτέλειας, που μπορεί να οδηγήσει σε καταχρήσεις και εξαθλίωση.

Από μια τέτοια δυστυχία μόνο ο εσωτερικός πλούτος μπορεί να μας προστατέψει αποτελεσματικά, διότι όσο πιο πλούσιοι γινόμαστε εσωτερικά, τόσο λιγότερο ευάλωτοι είμαστε στην ανία. Η σκέψη, που με την ανεξάντλητη δραστηριότητά της αντλεί διαρκώς νέο υλικό από τα πολυποίκιλα φαινόμενα του εσωτερικού κόσμου και του εξωτερικού περιβάλλοντος, για να τα επεξεργαστεί, και που είναι πάντα ικανή και έτοιμη να τα συνδυάσει διαφορετικά, η σκέψη είναι που ενισχύει το μυαλό και, πέρα από τις στιγμές χαλάρωσης, το προστατεύει από την ανία.

Από την άλλη όμως, η υψηλού βαθμού ευφυΐα πηγάζει από μια μεγαλύτερη ευαισθησία, από σθεναρότερη βούληση, από εντονότερο πάθος· ο συνδυασμός αυτών των ιδιοτήτων μάς κάνει να βιώνουμε πιο έντονα τα συναισθήματα, να είμαστε πιο ευάλωτοι σε κάθε σωματικό -ακόμα και ψυχικό- πόνο, να έχουμε μεγαλύτερη αγωνία για τυχόν αναποδιές και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια αν μας ενοχλήσουν. Όλες οι παραπάνω τάσεις ενισχύονται από τη δύναμη της φαντασίας, από τη ζωντάνια των σκέψεών μας, ακόμα και των δυσάρεστων. Αυτό ισχύει, σε διαφορετικό βαθμό, σε κάθε επίπεδο πνευματικής ισχύος – από τον ανόητο έως τη μεγαλύτερη μεγαλοφυΐα του κόσμου. Συνεπώς, όσο πιο κοντά βρίσκεται κανείς, είτε από υποκειμενική είτε από αντικειμενική άποψη, σε μία από τις δύο πηγές της ανθρώπινης δυστυχίας, τόσο πιο μακριά βρίσκεται από την άλλη. Και κάπως έτσι η φυσική κλίση του καθενός θα τον οδηγήσει να προσαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον αντικειμενικό του κόσμο στον υποκειμενικό του, θα τον θωρακίσει δηλαδή όσο πιο καλά μπορεί ενάντια στην πηγή δυστυχίας στην οποία είναι πιο ευάλωτος. 

Ο πνευματικά ανώτερος άνθρωπος θα αγωνιστεί πάνω απ’ όλα για να αποφύγει τον πόνο και τις έξωθεν οχλήσεις, θα επιδιώξει την ησυχία και την άνεση του ελεύθερου χρόνου, δηλαδή μια ήρεμη και λιτή ζωή, με όσο το δυνατόν λιγότερες συναναστροφές- και αργότερα, ύστερα από κάποια σχετική τριβή με τους λεγόμενους συνανθρώπους του, θα επιλέξει να αποτραβηχτεί από τα εγκόσμια, ή ακόμα και να αποσυρθεί στη μοναξιά του, εάν πρόκειται για κάποιο σπουδαίο πνεύμα. Διότι όσο περισσότερα διαθέτει κάποιος μέσα του, τόσο λιγότερα ζητά από τους άλλους – και τόσο πιο ασήμαντοι είναι για εκείνον οι άλλοι. Γι’ αυτό και ένα πολύ αναπτυγμένο πνεύμα τείνει να κάνει τον άνθρωπο αντικοινωνικό. Είναι αλήθεια πως αν μπορούσε η ποιότητα του πνεύματος να αντικατασταθεί από την ποσότητα, θα άξιζε κανείς να συγχρωτίζεται με το ευρύ κοινό- δυστυχώς, όμως, εκατό ανόητοι δεν μπορούν να αναπληρώσουν έναν γνωστικό.

Αντίθετα, κάποιος που ανήκει στο άλλο άκρο, πριν καλά καλά ξελαφρώσει από τις υποχρεώσεις του, προσπαθεί πάση θυσία να εξασφαλίσει την ψυχαγωγία του και τη συναναστροφή του με κόσμο, κάνοντας παρέα με τον πρώτο τυχόντα και αποφεύγοντας όσο μπορεί τον εαυτό του. Διότι στη μοναξιά, εκεί που ο καθένας επιβιώνει με ό,τι διαθέτει μέσα του, είναι που φανερώνεται ο εσωτερικός κόσμος ο ανόητος με την ακριβή περιβολή αγκομαχά υπό το βάρος της άθλιας προσωπικότητάς του, ένα βάρος από το οποίο δεν θα απαλλαγεί ποτέ, τη στιγμή που ο προικισμένος με χαρίσματα άνθρωπος θα δώσει ζωή στον έρημο τόπο με τις σκέψεις του. Ο Σενέκας λέει “Ο ανόητος υποφέρει από τον ίδιο του τον εαυτό”, ένα πράγματι πολύ σωστό γνωμικό. Και, κατά κανόνα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως ένας άνθρωπος είναι πολύ κοινωνικός μόνο όταν είναι πνευματικά φτωχός και γενικά άξεστος. Διότι η επιλογή που έχει κάποιος στον κόσμο περιορίζεται ανάμεσα στη μοναξιά και τη χυδαία κοινωνικότητα.

Γιατί δεν έγινες εσύ;

Γιατί δεν έγινες εσύ;

Αυτή είναι η πρωταρχική σου ευθύνη γιατί, αν δεν ήταν αυτή, τότε είσαι τόσο απίστευτα μοναδικός; Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Όλοι έχουμε να δώσουμε κάτι που δεν το έχει κανένας άλλος στον κόσμο. Δε φτάνει αυτό για να ενθουσιαστείς με τον εαυτό σου; Και για να πεις: «Πρέπει να βρω τι είναι αυτό».

Τα λέω αυτά στους μαθητές μου και μου λένε: «Εγώ; Μα εγώ δεν έχω τίποτε χρήσιμο». Κοίτα, αν το πιστεύεις αυτό και αν ακούς τους άλλους, θα πειστείς τελικά ότι έτσι είναι. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άλλοι προτιμούν πάντα να μας υποβιβάζουν αντί να μας ενθαρρύνουν να γίνουμε ολοκληρωμένοι άνθρωποι, αφού η δίκη σου ολοκλήρωση θα μου χαρίσει ένα κόσμο που δε θα μπορούσα να τov έχω με άλλο τρόπο. Είμαι σίγουρα γραμμένος στο Βιβλίο Γκίνες για τα ρεκόρ μου στο αγκάλιασμα. Ξέρετε πως δεν υπάρχουν δυο άνθρωποι που να αγκαλιάζουν το ίδιο; Είναι αυτός που αγκαλιάζει χαλαρά και σχεδόν πλέει μέσα στα χέρια σου. Είναι αυτός που σε αρπάζει και σε σφίγγει. Είναι αυτός που σε χτυπάει μπαμ, μπαμ, μπαμ, στην πλάτη. Είναι ο τρυφερός που χάνεται στη αγκαλιά σου. Μη μου πείτε πως μπορεί κανείς να βρει το αγκάλιασμα ανιαρό!

Ένα όμως από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχεις να κάνεις —θα πρεπε να είναι και το πιο απλό— είναι να είσαι εσύ, να βρεις: ποιος είσαι και τι έχεις να δώσεις. Αφού το βρεις αυτό, θα πρέπει να το καλλιεργήσεις, ώστε να μπορείς να το δώσεις και στους άλλους, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που αξίζει να έχεις κάτι. Το καταπληκτικό με τον εαυτό είναι ότι δεν πρόκειται για κάτι συγκεκριμένο. Αυτό που θ’ αφήσεις πίσω σου δεν είναι χειροπιαστό. Είναι κάτι το υπέροχα πνευματικό. Αυτό που είσαι. Κι αν καλλιεργήσεις αυτό, θα το αφήσεις σ’ όποιον αγγίξεις. Και θα γίνει κάτι περισσότερο. Χρειάζεται όμως αγώνας.

Συχνά κάτω από το όνομα της αγάπης κρύβεται η πιο μεγάλη παραβίαση της προσωπικότητας, γιατί δίνουμε την αγάπη μας υπό όρους: «Θα σ’ αγαπώ, αν μου φέρεις καλούς βαθμούς». «Θα σ’ αγαπώ, αν είσαι όπως σε θέλω». Θα ήθελα να υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στον κόσμο που να λέει απλά, «Θα σ’ αγαπώ».

Κανονικά αυτό θα’ πρεπε να είναι οι οικογένειες. Ο Ρόμπερτ Φροστ έχει πει «Το σπιτικό είναι ένα μέρος όπου, όταν πας, σε δέχονται πάντα». Και ποτέ δε σου λένε: «Εγώ σου το ’χα πει. Δεν έπρεπε να φερθείς έτσι». Απλώς η μητέρα κι ο πατέρας ετοιμάζουν επιδέσμους και λένε: «Κάτσε κάτω. Θα σου δέσω τα τραύματα και μετά πήγαινε να ξαναδοκιμάσεις». Ένας άνθρωπος μόνο! Δε ζητάω πολλά. Φερθείτε έτσι σε κάποιον. Κι αν σας το προσφέρουν ποτέ, δεχτείτε το, γιατί είναι δύσκολο να πάρεις, όσο και να δώσεις. Μερικοί μάλιστα δυσκολεύονται πιο πολύ να πάρουν παρά να δώσουν.

Έτσι λοιπόν ο πιο δύσκολος αγώνας που θα χρειαστεί να παλέψεις, είναι ο αγώνας για να γίνεις ο εαυτός σου. Θα τον συνεχίσεις αυτό τον αγώνα σ’ όλη σου τη ζωή μέσα σ’ ένα κόσμο, όπου οι άλλοι αισθάνονται πιο άνετα, αν είσαι όπως σε θέλουν αυτοί. Αν όμως παραιτηθείς από τον εαυτό σου, δε θα σου μείνει τίποτε. Ενώ αν συγκεντρώσουμε όλες τις ιδιότητές μας μπορούμε να γίνουμε όλα τα πράγματα που είμαστε. Τότε μόνο μπορείς να πεις: «Είμαι. Γίνομαι εγώ. Είμαι γεμάτος αγάπη, γιατί σας δίνω τον εαυτό μου ελεύθερα». Τι ωραίο πράγμα! Μην το στερηθείς. Μη στερηθείς τον εαυτό σου. Βρες τον, συνάντησέ τον. Χαιρέτησέ τον και πες του: «Γεια σου! Πού κρυβόσουνα όλα αυτά τα χρόνια; Τώρα που βρεθήκαμε, θα συνεχίσουμε μαζί». Τότε θα δεις ότι ο εαυτός σου δεν έχει τέλος. Το δυναμικό σου είναι απεριόριστο. Κανείς δεν μπόρεσε να βρει ποια είναι τα όρια του ανθρώπινου δυναμικού. Θα μάθεις ν’ αγγίζεις, όπως δεν έχεις αγγίξει ποτέ. Να κοιτάζεις, όπως δεν κοίταξες ποτέ. Να ακούς, όπως δεν άκουσες ποτέ. Να νιώθεις, όπως δεν ένιωσες ποτέ! Να «είσαι» ο εαυτός σου, όπως δεν ήσουν ποτέ. Κι όταν τα κάνεις όλα αυτά, θα διαπιστώσεις ότι ποτέ δεν τέλειωσε. Έχεις όλο και πιο πολλά να καλλιεργήσεις και να δώσεις. Τι υπέροχο πράγμα! Κι έτσι, όταν φτάσεις στο τέλος και σε ρωτήσουν: «Ήσουνα ο εαυτός σου; Έγινες ο εαυτός σου;», θα μπορείς να πεις: «Ναι».

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας, ώστε να μην πέφτει θύμα του άγχους

Αν είμαστε επιρρεπείς στο άγχος, πρέπει να εξασκηθούμε επιμελώς ώστε να το αντιμετωπίζουμε ήρεμα και θετικά, ξεκινώντας από το σώμα.

“Σφυρίξτε, για να μη χάσετε το κουράγιο σας”: δεν είναι απλώς ένα σχήμα λόγου, λέει ο Γουίλιαμ Τζέιμς στο βαρυσήμαντο δοκίμιό του «Τι είναι το συναίσθημα;» .

Ο εγκέφαλος και οι νευρώνες του χαρακτηρίζονται από απίστευτη πλαστικότητα και κάθε εμπρόθετη πράξη με σκοπό την αλλαγή, όσο μικρή κι αν είναι, συνεισφέρει στην εδραίωση νέων συμπεριφορικών προτύπων -καθώς και νέων νευρωνικών κυκλωμάτων που βρίσκονται πίσω από αυτά- ώστε να παρακάμπτονται οι αγχωτικές αντιδράσεις μας.

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να διορθώνει τη συμπεριφορά του και να μην πέφτει θύμα του άγχους. Σταδιακά, η στρατηγική αποφυγής του φόβου θα εδραιωθεί στον εγκέφαλό μας ως η προτιμητέα νευρωνική οδός, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε καλύτερα εξοπλισμένοι το άγχος. Πριν μας ισοπεδώσει το άγχος, θα έχουμε τη δυνατότητα να «ενεργοποιήσουμε» την εναλλακτική διαδρομή. Η αξιοποίηση της πλαστικότητας του εγκεφάλου μοιάζει με την αξιοποίηση των διαφορετικών διαδρομών που μπορούμε ν’ ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Φανταστείτε, λόγου χάρη, ότι για να φτάσετε σε μια λίμνη στο μέσον του δάσους ακολουθούσατε πάντα την ίδια διαδρομή. Μια μέρα παρατηρείτε ότι όχι και τόσο μακριά από τη συνηθισμένη διαδρομή σας, κρυμμένο πίσω από τους θάμνους, υπάρχει ένα μονοπάτι που κάποιος έχει αρχίσει να διαμορφώνει, και αποφασίζετε να το ακολουθήσετε. Αρχικά, η νέα διαδρομή θα είναι γεμάτη λακκούβες και εξογκώματα. Όσο περισσότερο, όμως, την περπατάτε, τόσο θα φαρδαίνει και θα ισιώνει. Μετά από λίγο καιρό, το νέο μονοπάτι θα μετατραπεί σε κανονικό δρόμο και θα παγιωθεί σαν η αγαπημένη σας διαδρομή.

Οι αυξανόμενες γνώσεις μας για το φαινόμενο της νευροπλαστικότητας έχουν επίσης αναδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε την ψυχανάλυση και άλλες μορφές ψυχοθεραπείας. Σήμερα είναι πια ξεκάθαρο ότι οι κάθε είδους «διά του λόγου θεραπείες» δεν είναι απλώς «διανοουμενίστικες» συνομιλίες, αλλά μια βιολογική θεραπεία που επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλό μας. Αρκετές νευροαπεικονιστικές μελέτες στις οποίες έγιναν τομογραφίες εγκεφάλου πριν και μετά τη θεραπεία, έδειξαν πως ο εγκέφαλος όντως αναδιατάσσεται κατά τη διάρκεια αυτών των θεραπειών. Το εντυπωσιακό είναι πως όσο πιο επιτυχημένη η θεραπεία, τόσο πιο βαθιές οι αλλαγές στον εγκέφαλο. Η ανάκληση των αναμνήσεων, η επεξεργασία τους και η συνειδητή επανεστίαση της προσοχής σε νέα συμπεριφορικά πρότυπα, προκαλούν ανθεκτικές βιολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο: οι συναπτικές συνδέσεις αυξάνονται και τροποποιούνται, ενώ δημιουργούνται και νέες νευρωνικές συνδέσεις. Μια νέα νοητική πραγματικότητα εδραιώνεται. Για παράδειγμα, μια τομογραφία του εγκεφάλου μέσω fMRI αποκάλυψε ότι τέσσερις εβδομάδες ψυχοθεραπείας επανέφεραν σε φυσιολογικά επίπεδα την υπερβολική δραστηριοποίηση της αμυγδαλής σε ασθενείς που βίωναν διαταραχές πανικού.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία βασίζεται στην παραδοχή ότι το άγχος προκαλείται από γνωσιακές διαστρεβλώσεις, δηλαδή, μη ρεαλιστικές ή υπερβολικές σκέψεις – για παράδειγμα, να φοβόμαστε ότι ένας οπλοφόρος θα εισβάλει ένα ήσυχο κυριακάτικο απόγευμα στο καφέ που συχνάζουμε και θ’ αρχίσει να πυροβολεί τους πελάτες, όταν ξέρουμε ότι ένα τέτοιο γεγονός, αν και όχι αδύνατον, είναι εξαιρετικά απίθανο.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μάς συμβουλεύει, μεταξύ άλλων, να αναγνωρίζουμε αυτές τις διαστρεβλωμένες γνωσιακές αντιλήψεις μας, να εντοπίζουμε τους φόβους μας, να τους αξιολογούμε «εξ αποστάσεως» και να ταυτοποιούμε όλους τους λόγους για τους οποίους κάποιοι δεν βγάζουν νόημα, αφού στην πραγματικότητα είναι αβάσιμοι. Με άλλα λόγια, μας διδάσκει να δίνουμε στον φόβο τους λόγους, αν υπάρχουν, που ο φόβος αναζητεί. Αν η σκέψη του οπλοφόρου μάς αποτρέπει να επισκεφτούμε το αγαπημένο μας καφέ, ο ψυχοθεραπευτής θα μας ενθαρρύνει να ξεπεράσουμε αυτόν τον ανορθολογικό φόβο παρατηρώντας και βιώνοντας την ασφάλειά μας στο καφέ. Ζητώντας μας να αντικαταστήσουμε παλιές και αρνητικές συμπεριφορές να προβούμε σε καινοτόμους πράξεις, οι ψυχοθεραπευτές μας ενθαρρύνουν να αξιοποιήσουμε την πλαστικότητα του εγκεφάλου μας. Με τη βοήθεια ενός επιδέξιου και καλά καταρτισμένου συμβούλου, η ψυχοθεραπεία σκαλίζει σε βάθος τον εγκέφαλό μας σαν νευροχειρουργός. Βγαίνουμε από την αίθουσα ψυχοθεραπείας ανακαινισμένοι. Όχι μόνο εξαιτίας της νέας επίγνωσης για τα παρελθοντικά και τα τωρινά συμπεριφορικά μας πρότυπα, αλλά επίσης επειδή αυτή η επίγνωση υποβοηθείται από διαρκείς χημικούς μετασχηματισμούς στον εγκέφαλό μας.

AMS: Μια δεκαετία στο διάστημα μετρά κοσμικές ακτίνες και βελτιώνει τις γνώσεις μας

Για το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) σήμερα κλείνουν 10 χρόνια σε τροχιά. Είναι, λοιπόν, μια γιορτινή μέρα για τους ανθρώπους που εργάζονται και το αξιοποιούν για να διευρύνουν τις γνώσεις μας. Πρόκειται για το Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02), τον κυνηγό κοσμικών ακτίνων που εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό του ΔΔΣ. Το AMS-02 είναι ένας ανιχνευτής υποατομικών σωματιδίων ο οποίος ψάχνει για σκοτεινή ύλη, αντιύλη και μετρά κοσμικές ακτίνες. Πήρε περίπου 20 χρόνια και έλαβαν μέρος 16 χώρες για να γίνει πραγματικότητα. Συναρμολογήθηκε στο CERN, ελέγχθηκε στις εγκαταστάσεις ESTEC της ESA στην Ολλανδία και εγκαταστάθηκε στον ΔΔΣ το 2011.

Μετά από περισσότερες από 175 δισεκατομμύρια κοσμικών ακτίνων, τα επιστημονικά αποτελέσματα του AMS-02 έχουν αλλάξει την κατανόηση της Ανθρωπότητας για την προέλευση αυτών των σωματιδίων και για τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν στο διάστημα κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Τα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνουν την αποκάλυψη ότι οι πρωτογενείς κοσμικές ακτίνες έχουν τουλάχιστον δύο διακριτές τάξεις, μία που αποτελείται από ελαφρείς πυρήνες και άλλη μία που αποτελείται από βαρείς πυρήνες. Οι πρωτογενείς κοσμικές ακτίνες παράγονται στις υπερκαινοφανείς εκρήξεις στον Γαλαξία μας και πέρα από αυτόν, και ταξιδεύουν εκατομμύρια χρόνια πριν φθάσουν στο AMS.

Σύντομα μη αναστρέψιμη η τήξη των πάγων σε τμήμα της Γροιλανδίας

Νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να καταδείξει ότι η τήξη των πάγων σε σημαντικό τμήμα της Γροιλανδίας θα είναι πάρα πολύ σύντομα μη αναστρέψιμη. Ενώ προειδοποιούν πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα “ντόμινο” που θα προκαλέσει εν τέλει αύξηση της στάθμης κατά 7 μέτρα και κατάρρευση των κλιματικών ζωνών όπως τις ξέρουμε.

Χωρίς να προσδιορίζουν με λεπτομέρεια το χρονικό “παράθυρο”, αντιλαμβανόμαστε πως μάλλον δεν υπάρχει περιθώριο για δράση που θα οδηγούσε σε αναστροφή του φαινομένου, τουλάχιστον για το “υπό κατάρρευση τμήμα”. Ενώ, χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως “πολύ ανησυχητικό“.

Ειδικότερα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Πότσδαμ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, έχουν εντοπίσει νέα σημάδια που υποδεικνύουν ότι το κεντρικό-δυτικό τμήμα του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας ενδέχεται να υποστεί μια κρίσιμη και μη αναστρέψιμη μεταβολή σχετικά σύντομα.

Η μελέτη των ερευνητών από τη Νορβηγία και τη Γερμανία, δείχνει ότι λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών, η αποσταθεροποίηση του πάγου έχει ξεκινήσει και η διαδικασία τήξης μπορεί να κλιμακωθεί ήδη με μικρά επίπεδα περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας.

Η ανατροπή στα επίπεδα του πάγου θα αυξήσει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

«Βρήκαμε στοιχεία ότι το κεντρικό-δυτικό τμήμα του πάγου της Γροιλανδίας έχει αποσταθεροποιήσει και τώρα πλησιάζει σε μια κρίσιμη μετάβαση», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Niklas Boers. “Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει ουσιαστικά ενισχυμένη τήξη στο μέλλον – κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό.”

Ο μηχανισμός σταθεροποίησης μπαίνει σε φαύλο κύκλο

Ένας βασικός μηχανισμός που καθορίζει τη συνολική σταθερότητα του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας είναι η ανατροφοδότηση της ανύψωσης του λιωμένου πάγου. Ουσιαστικά, η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί τήξη του πάγου, γεγονός που μειώνει το ύψος του πάγου.

Ένα βουνό, είναι κρύο στην κορυφή και λιγότερο κρύο στο κάτω μέρος. Ως εκ τούτου, καθώς η επιφάνεια του πάγου λιώνει, βυθίζεται σε χαμηλότερο, θερμότερο αέρα περιβάλλοντος- ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε επιταχυνόμενη τήξη και επιπλέον απώλεια ύψους – έναν φαύλο κύκλο.

«Αυτός ο μηχανισμός είναι από καιρό γνωστός και είναι ένας από τους πρωταρχικούς ύποπτους για την ανιχνευθείσα αποσταθεροποίηση των κεντρικών-δυτικών τμημάτων του πάγου της Γροιλανδίας. Αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι άλλα στοιχεία, για παράδειγμα που σχετίζονται με το albedo (αντανάκλαση) του πάγου, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο », εξηγεί ο Boers.
Τα προηγούμενα αποτελέσματα ήθελαν την τήξη αναπόφευκτη από επιπλέον 0.8° Κελσίου

Σύμφωνα με τα προηγούμενα αποτελέσματα του μοντέλου, η τήξη του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας είναι αναπόφευκτη πέρα ​​από ένα κρίσιμο παγκόσμιο μέσον όριο θερμοκρασίας που κυμαίνεται από 0,8 έως 3,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Μόλις ξεπεραστεί αυτό το κατώφλι, ολόκληρο το στρώμα πάγου θα μπορούσε να λιώσει εντελώς για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια, οδηγώντας ενδεχομένως σε παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας πάνω από 7 μέτρα και κατάρρευση της Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), η οποία είναι υπεύθυνη για τη σχετική ζεστασιά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Όμως, εκτός από πολλές θετικές ανατροφοδοτήσεις που επιταχύνουν την τήξη, υπάρχουν αρνητικές ανατροφοδοτήσεις που θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας σε ενδιάμεσα επίπεδα, κυρίως μέσω της αύξησης της συσσώρευσης.

«Πρέπει επειγόντως να κατανοήσουμε καλύτερα την αλληλεπίδραση των διαφορετικών μηχανισμών θετικής και αρνητικής ανάδρασης που καθορίζουν την τρέχουσα σταθερότητα και τη μελλοντική εξέλιξη του πάγου», λέει ο Boers.

Κρίσιμο όριο – Άγνωστο πως επηρεάζει το σύνολο

Η μελέτη υποδηλώνει ότι τουλάχιστον στο κεντρικό-δυτικό τμήμα του πάγου της Γροιλανδίας βρίσκεται ένα κρίσιμο όριο θερμοκρασίας.

Ωστόσο, πώς αυτό επηρεάζει το πάγο στο σύνολό του παραμένει ασαφές: «Δεδομένων των σημείων που εντοπίζουμε στους πυρήνες πάγου από το κεντροδυτικό τμήμα, πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για να συγκεντρώσουμε περισσότερη παρατήρηση και να αυξήσουμε την κατανόηση των μηχανισμών που παίζουμε, για πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τη μελλοντική εξέλιξη του πάγου της Γροιλανδίας », λέει ο ειδικός ερευνητής Rypdal.

“Να μειώσουμε τις θερμοκρασίες” – Γρήγορη απανθρακοποίηση

«Το κύριο πρόβλημα είναι η λεγόμενη υστέρηση», συνεχίζει ο Boers. «Ανεξάρτητα από την ακριβή αλληλεπίδραση των διαφορετικών ανατροφοδοτήσεων, θα πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τις θερμοκρασίες κάτω από την προ-βιομηχανική για να επιστρέψουμε στα επίπεδα ύψους πάγου των τελευταίων αιώνων.

Πρακτικά, η τρέχουσα και στο εγγύς μέλλον μαζική απώλεια θα είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη. Γι' αυτό είναι καιρός να μειώσουμε γρήγορα και ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και να σταθεροποιήσουμε εκ νέου το πάγο και το κλίμα μας. “

Πλωτίνος

Πλωτίνος: 205-270 μ.Χ.

Ο Πλωτίνος είναι κάτι περισσότερο από ένας τενόρος του νεοπλατωνισμού, γιατί ανέπτυξε σε όλη της την αδρότητα και καθαρότητα τη μυστικιστική διάσταση της φιλοσοφίας, μέχρι του σημείου που την κατέστησε την άλλη δυνατή τυπική στάση απέναντι στο λόγο της οντο- θεολογίας και της μεταφυσικής. Το Ον παραχωρεί την πρώτη θέση στο Εν και ο λόγος στη σιωπή. Αυτό που εξακολουθεί να είναι φιλοσοφία συναντά αυτό που δεν είναι πια μια. Στο είδος του ο Πλωτίνος είναι αξεπέραστος.

Αν παραδεχτούμε ότι η γλώσσα είναι δυνατόν να παραιτηθεί από κάθε αξίωση, ο συλλογισμός είναι μια αμείλικτη λογική (είναι το παράδοξο των Εννεαδών- «ομάδων των εννέα»). Στο τέρμα της φιλοσοφικής ανόδου, ανακαλύπτουμε την Αρχή απόλυτα πρώτη, απόλυτα τέλεια, που δεν εξαρτάται από τίποτα, αλλά από την οποία εξαρτώνται τα πάντα. Κα­θώς δίνει ύπαρξη σε ό,τι υπάρχει, είναι πάνω από την ύπαρξη: δεν είναι. Αλλά καθώς κανένα πράγμα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς να είναι (ένας στρατός, ένας χορός, ένα σπίτι, ένα κο­πάδι...), ενώ διαφέρει από αυτήν την ενότητα στην οποία συμ­μετέχει, η ανυποθετική Αρχή, που δεν είναι ούτε υπάρχει, είναι συνεπώς το Εν. 

Το Εν δεν θα ήταν το πιο τέλειο αν παρέμενε μόνο. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται να δημιουργήσει. Δεν είναι ένας Θεός με πρόσωπο, ελευθερία και υποκειμενι­κότητα, δημιουργός του κόσμου. Δεν είναι ούτε πρότυπο ούτε αρχέτυπο, όπως η πλατωνική Ιδέα. Το Εν είναι δύναμη του παντός, και η δύναμη του διαχέεται παντού, αναδύεται όπως η ζέστη από μια εστία. Οι ουσίες (ή υποστάσεις) που ανα­δύονται από το Εν είναι η Ευφυΐα, η Ψυχή, τέλος ο υλικός κό­σμος. Τι μπορεί να πει κανείς για το Εν; Τίποτα. Αρχή του λόγου, βρίσκεται πέρα από το λόγο, ξεφεύγει από αυτόν. Αρ­χή της ευφυΐας, παραμένει πάνω από την ευφυΐα, η οποία δεν μπορεί συνεπώς να το κατανοήσει. Το μόνο που μας μένει εί­ναι η μυστικιστική εμπειρία. Στην κίνηση της καθόδου (κά­θοδος του Ενός μέχρι την ύλη) πρέπει να απαντήσει η κίνηση της ανόδου, με την οποία η ψυχή, κομμάτι του θείου, πρέπει να υψωθεί προς το Εν για να ενωθεί με αυτό. Απαλλαγμένη απ’ ό,τι δεν είναι «ούτε καθαρό ούτε αγνό» (την κλήση προς το σώμα και την ύλη), η ψυχή ξαναβρίσκει την ομορφιά της, της οποίας πηγή είναι ή ανυποθετική Αρχή. Μέσα στην έκ­σταση, ο σοφός γίνεται «θεός».

Η πνευματική διαλεκτική έδωσε τη θέση της στην πνευ­ματική ζωή. Η φιλοσοφία του Πλωτίνου είναι μια θρησκευτική φιλοσοφία, αλλά χωρίς θρησκεία.

ΑΡΡΙΑΝΟΣ - Ἀλεξάνδρου Ἀνάβασις (1.2.4-1.3.4)

[1.2.4] Ὡς δὲ ἔμαθεν αὐτῶν τὴν ὁρμήν, καὶ αὐτὸς ὑποστρέψας τὸ ἔμπαλιν ἐπὶ τοὺς Τριβαλλοὺς ἦγεν, καὶ καταλαμβάνει καταστρατοπεδεύοντας ἤδη. καὶ οἱ μὲν καταληφθέντες πρὸς τῷ νάπει τῷ παρὰ τὸν ποταμὸν παρετάσσοντο· Ἀλέξανδρος δὲ καὶ αὐτὸς τὴν μὲν φάλαγγα ἐς βάθος ἐκτάξας ἐπῆγε, τοὺς τοξότας δὲ καὶ τοὺς σφενδονήτας προεκθέοντας ἐκέλευσεν ἐκτοξεύειν τε καὶ σφενδονᾶν ἐς τοὺς βαρβάρους, εἴ πως προκαλέσαιτο αὐτοὺς ἐς τὰ ψιλὰ ἐκ τοῦ νάπους. [1.2.5] οἱ δὲ ὡς ἐντὸς βέλους ἐγένοντο, παιόμενοι ἐξέθεον ἐπὶ τοὺς τοξότας, ὅπως ἐς χεῖρας ξυμμίξειαν γυμνοῖς οὖσι τοῖς τοξόταις. Ἀλέξανδρος δὲ ὡς προήγαγεν αὐτοὺς ἐκ τῆς νάπης ἔξω, Φιλώταν μὲν ἀναλαβόντα τοὺς ἐκ τῆς ἄνωθεν Μακεδονίας ἱππέας προσέταξεν ἐμβάλλειν κατὰ τὸ κέρας τὸ δεξιόν, ᾗπερ μάλιστα προὐκεχωρήκεσαν ἐν τῇ ἐκδρομῇ· Ἡρακλείδην δὲ καὶ Σώπολιν τοὺς ἐκ Βοττιαίας τε καὶ Ἀμφιπόλεως ἱππέας κατὰ τὸ εὐώνυμον κέρας ἐπάγειν ἔταξε. [1.2.6] τὴν δὲ φάλαγγα τῶν πεζῶν καὶ τὴν ἄλλην ἵππον πρὸ τῆς φάλαγγος παρατείνας κατὰ μέσους ἐπῆγε. καὶ ἔστε μὲν ἀκροβολισμὸς παρ᾽ ἑκατέρων ἦν, οἱ Τριβαλλοὶ οὐ μεῖον εἶχον· ὡς δὲ ἥ τε φάλαγξ πυκνὴ ἐνέβαλλεν ἐς αὐτοὺς ἐρρωμένως καὶ οἱ ἱππεῖς οὐκ ἀκοντισμῷ ἔτι, ἀλλ᾽ αὐτοῖς τοῖς ἵπποις ὠθοῦντες ἄλλῃ καὶ ἄλλῃ προσέπιπτον, τότε δὴ ἐτράπησαν διὰ τοῦ νάπους εἰς τὸν ποταμόν. [1.2.7] καὶ ἀποθνήσκουσι μὲν τρισχίλιοι ἐν τῇ φυγῇ, ζῶντες δὲ ὀλίγοι καὶ τούτων ἐλήφθησαν, ὅτι ὕλη τε δασεῖα πρὸ τοῦ ποταμοῦ ἦν καὶ νὺξ ἐπιγενομένη τὴν ἀκρίβειαν τῆς διώξεως ἀφείλετο τοὺς Μακεδόνας. αὐτῶν δὲ Μακεδόνων τελευτῆσαι λέγει Πτολεμαῖος ἱππέας μὲν ἕνδεκα, πεζοὺς δὲ ἀμφὶ τοὺς τεσσαράκοντα.
[1.3.1] Ἀπὸ δὲ τῆς μάχης τριταῖος ἀφικνεῖται Ἀλέξανδρος ἐπὶ τὸν ποταμὸν τὸν Ἴστρον, ποταμῶν τῶν κατὰ τὴν Εὐρώπην μέγιστον ὄντα καὶ πλείστην γῆν ἐπερχόμενον καὶ ἔθνη μαχιμώτατα ἀπείργοντα, τὰ μὲν πολλὰ Κελτικά, ὅθεν γε καὶ αἱ πηγαὶ αὐτῷ ἀνίσχουσιν, ὧν τελευταίους Κουάδους καὶ Μαρκομάνους· [1.3.2] ἐπὶ δὲ Σαυροματῶν μοῖραν, Ἰάζυγας· ἐπὶ δὲ Γέτας τοὺς ἀπαθανατίζοντας· ἐπὶ δὲ Σαυρομάτας τοὺς πολλούς· ἐπὶ δὲ Σκύθας ἔστε ἐπὶ τὰς ἐκβολάς, ἵνα ἐκδιδοῖ κατὰ πέντε στόματα ἐς τὸν Εὔξεινον πόντον. [1.3.3] ἐνταῦθα καταλαμβάνει αὐτῷ ἡκούσας ναῦς μακρὰς ἐκ Βυζαντίου διὰ τοῦ πόντου τοῦ Εὐξείνου κατὰ τὸν ποταμόν. ταύτας ἐμπλήσας τοξοτῶν τε καὶ ὁπλιτῶν τῇ νήσῳ ἐπέπλει, ἵνα οἱ Τριβαλλοί τε καὶ οἱ Θρᾷκες ξυμπεφευγότες ἦσαν, καὶ ἐπειρᾶτο βιάζεσθαι τὴν ἀπόβασιν. [1.3.4] οἱ δὲ βάρβαροι ἀπήντων ἐπὶ τὸν ποταμὸν, ὅπῃ αἱ νῆες προσπίπτοιεν· αἱ δὲ ὀλίγαι τε ἦσαν καὶ ἡ στρατιὰ οὐ πολλὴ ‹ἡ› ἐπ᾽ αὐτῶν, καὶ τῆς νήσου τὰ πολλὰ ἀπότομα ἐς προσβολήν, καὶ τὸ ῥεῦμα τοῦ ποταμοῦ τὸ παρ᾽ αὐτήν, οἷα δὴ ἐς στενὸν συγκεκλεισμένον, ὀξὺ καὶ ἄπορον προσφέρεσθαι.

***
[1.2.4] Μόλις πληροφορήθηκε ο Αλέξανδρος την κίνηση αυτή των Τριβαλλών, ξαναγύρισε και αυτός πίσω οδηγώντας τον στρατό του εναντίον τους· και τους έπιασε την ώρα πια που στρατοπέδευαν. Αυτοί αιφνιδιάστηκαν και προσπαθούσαν να παραταχθούν κοντά στη δασώδη χαράδρα δίπλα στον ποταμό· και ο ίδιος όμως ο Αλέξανδρος, αφού παρέταξε τη φάλαγγα σε σχηματισμό βάθους, άρχιζε την επίθεση και διέταξε τους τοξότες και τους σφενδονήτες να τρέχουν μπροστά ρίχνοντας βέλη και πέτρες στους βαρβάρους, μήπως τους αναγκάσει να βγουν από τη δασώδη χαράδρα στα γυμνά μέρη. [1.2.5] Πραγματικά, όταν οι βάρβαροι βρέθηκαν σε απόσταση βολής και τους χτυπούσαν πια τα βέλη, εξόρμησαν εναντίον των τοξοτών του Αλεξάνδρου, που ήταν χωρίς ασπίδες, για να συγκρουσθούν μαζί τους σώμα με σώμα. Αφού με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξανδρος τους έβγαλε έξω από τη δασώδη χαράδρα, διέταξε τον Φιλώτα να πάρει μαζί του το ιππικό της Άνω Μακεδονίας και να επιτεθεί στη δεξιά πτέρυγα των βαρβάρων, στο σημείο ακριβώς όπου είχαν προχωρήσει περισσότερο κατά την επίθεσή τους· διέταξε επίσης τον Ηρακλείδη και τον Σώπολη να επιτεθούν κατά της αριστερής πτέρυγας των βαρβάρων με το ιππικό της Βοττιαίας και της Αμφιπόλεως. [1.2.6] Ο ίδιος οδήγησε εναντίον του εχθρικού κέντρου την παράταξη του πεζικού και το υπόλοιπο ιππικό και τα παρέταξε μπροστά από την φάλαγγα. Όσην ώρα λοιπόν οι αντίπαλοι πολεμούσαν με ακροβολισμούς αναμεταξύ τους, οι Τριβαλλοί δεν υστερούσαν. Όταν, όμως, τους επιτέθηκε και η φάλαγγα σε πυκνό σχηματισμό και με ορμή, ενώ οι ιππείς δεν έριχναν πια ακόντια αλλά άρχισαν να εφορμούν πότε εδώ και πότε εκεί και να τους σπρώχνουν με τα ίδια τα άλογα, τότε πια οι Τριβαλλοί τράπηκαν σε φυγή προς τον ποταμό περνώντας μέσα από τη δασώδη χαράδρα. [1.2.7] Κατά τη φυγή σκοτώθηκαν τρεις χιλιάδες Τριβαλλοί, λίγοι όμως από αυτούς πιάστηκαν ζωντανοί, επειδή το πυκνό δάσος που ήταν μπροστά στον ποταμό και η νύχτα που ακολούθησε δεν επέτρεψαν στους Μακεδόνες να διεξαγάγουν αποτελεσματικά την καταδίωξή τους. Ο Πτολεμαίος αναφέρει ότι από τους Μακεδόνες σκοτώθηκαν ένδεκα ιππείς και σαράντα περίπου πεζοί.
[1.3.1] Τρεις μέρες ύστερα από τη μάχη έφθασε ο Αλέξανδρος στον ποταμό Ίστρο που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, διασχίζει πολύ μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής γης και χωρίζει πολεμικότατες φυλές. Από τις φυλές αυτές οι περισσότερες είναι κελτικές, από τη χώρα των οποίων πηγάζει ο Ίστρος, και οι πιο απομακρυσμένες είναι οι Κούαδοι και οι Μαρκομάνοι. [1.3.2] Μετά από αυτούς ο Ίστρος περνά από τους Ιάζυγες, που είναι κλάδος των Σαυροματών, και στη συνέχεια από τους Γέτες, που πιστεύουν στην αθανασία της ψυχής. Έπειτα διασχίζει τη χώρα των πολυπληθών Σαυροματών και τέλος τη χώρα των Σκυθών μέχρι τις εκβολές του, όπου με πέντε στόματα χύνεται στον Εύξεινο Πόντο. [1.3.3] Εκεί βρήκε ο Αλέξανδρος πολεμικά πλοία του που είχαν έρθει στις εκβολές του Ίστρου από το Βυζάντιο, αφού διέπλευσαν τον Εύξεινο Πόντο. Τα πλοία αυτά τα γέμισε με τοξότες και οπλίτες και έπλευσε εναντίον της νήσου, στην οποία είχαν καταφύγει μαζί οι Τριβαλλοί και οι Θράκες, προσπαθώντας επίμονα να επιτύχει διά της βίας την αποβίβαση. [1.3.4] Οι βάρβαροι έτρεχαν σε όποιο μέρος του ποταμού επιχειρούσαν τα πλοία να πλησιάσουν στη γη. Τα πλοία όμως ήταν λίγα και οι στρατιώτες που μετέφεραν δεν ήταν πολλοί, ενώ το νησί κατά το μεγαλύτερο μέρος του ήταν απόκρημνο και ακατάλληλο για απόβαση. Και το ρεύμα του ποταμού κοντά στο νησί, επειδή περιοριζόταν σε στενό χώρο, ήταν ορμητικό και δεν προσφερόταν για απόβαση.