Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

O Σχηματισμός των λέξεων στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα

ζ) Οι έννοιες "πρωτογενές, δευτερογενές, μετονοματικό, μεταρηματικό"


§ 11. Ο χωρισμός των επιθημάτων σε πρωτογενή, όσα, δηλαδή, προστίθενται σε μια ρίζα ή σε ένα ρηματικό θέμα, και σε δευτερογενή, που χρησιμοποιούνται ύστερα από ένα ονοματικό θέμα, δεν μπορεί να γίνει, διότι η διάκριση ονόματος και ρήματος στη βάση πολύ συχνά είναι αδύνατη, και επιπλέον η ιστορία των επιθημάτων υπερβαίνει τα όρια ανάμεσα στα δύο είδη παραγωγής. Π.χ. το επίθημα -ιο- χρησιμεύει ήδη από την προελληνική περίοδο ως πρωτογενές και δευτερογενές, χάνει, όμως, σταδιακά την πρωτογενή χρήση, ενώ το επίθημα -ύνειν μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις πέρασε από τα ονόματα στα ρήματα.

§ 12. Διαφορετική είναι η σημασία του όρου "πρωτογενές", όταν χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αντίθεση ανάμεσα σε "μετονοματικά" (παραγόμενα από ονόματα) και "μεταρηματικά" (παραγόμενα από ρήματα). Πρωτογενή ρήματα είναι εκείνα που ούτε βασίζονται σε ονόματα ούτε αποτελούν τροποποιητικές προεκτάσεις ρημάτων ("επιτατικά", "θαμιστικά", "βουλητικά").

Τι δίνει κίνητρο στη ζωή μας; Μπορούμε να το… μετρήσουμε;

Πώς θα χαρακτηρίζατε το κίνητρο που σας στηρίζει καθώς ασχολείστε με τις καθημερινές σας δραστηριότητες; Ίσως επισκέπτεστε καθημερινά έναν ηλικιωμένο συγγενή σας στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσής του από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Είναι απόμακρο και χρονοβόρο και δεν σας αρέσουν ακριβώς τα ιατρικά περιβάλλοντα. Ακόμα κι έτσι, εμφανίζεστε πιστά κάθε μέρα μετά τη δουλειά, και όταν φεύγετε, αισθάνεστε πραγματικά μια μικρή τόνωση της ευεξίας σας, γνωρίζοντας ότι έχετε επιτελέσει μια χρήσιμη λειτουργία.

Στο πλαίσιο της θετικής ψυχολογίας, η “αίσθηση του σκοπού” στη ζωή είναι μια έννοια που βρίσκεται στον ακρογωνιαίο λίθο πολλών προσπαθειών του τομέα. Σε αντίθεση με την “αναζήτηση” νοήματος, η αίσθηση του σκοπού αναφέρεται σε μια βαθιά πεποίθηση ότι η ζωή σας κινείται προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Οι πολλοί τρόποι για να σκεφτεί κανείς την αίσθηση του σκοπού

Όσο διαδεδομένη κι αν είναι η έννοια στο πλαίσιο της θετικής ψυχολογίας, η αίσθηση του σκοπού στην πραγματικότητα δεν έχει έναν σαφή και συνεπή ορισμό. Σύμφωνα με την Gabrielle Pfund (2023) του Πανεπιστημίου Northwestern, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εντελώς διαφορετικοί τρόποι για τη μέτρησή της. Δείτε πώς θα βαθμολογούσατε στα δειγματικά στοιχεία αυτών των δοκιμασιών:

Μέτρηση σύντομου σκοπού
  • Υπάρχει μια κατεύθυνση στη ζωή μου.
  • Τα σχέδιά μου για το μέλλον ταιριάζουν με τα πραγματικά μου ενδιαφέροντα και τις αξίες μου.
Κλίμακα σκοπού στη ζωή
  • Ζω μια μέρα τη φορά και δεν σκέφτομαι το μέλλον (αντίστροφη βαθμολογία).
  • Οι καθημερινές μου δραστηριότητες μου φαίνονται συχνά ασήμαντες και ασήμαντες (αντίστροφη βαθμολογία).
  • Μερικοί άνθρωποι περιφέρονται άσκοπα στη ζωή, αλλά εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς.
Τεστ δέσμευσης στη ζωή
  • Για μένα, τα πράγματα που κάνω αξίζουν τον κόπο.
  • Εκτιμώ πολύ τις δραστηριότητές μου.
  • Έχω πολλούς λόγους για να ζω.
Αν περάσατε και βαθμολογήσατε τον εαυτό σας σε καθένα από αυτά τα στοιχεία, μπορείτε να δείτε πώς όλα επικεντρώνονται γύρω από αυτή την ιδιότητα του να προσπαθείτε ενεργά να ενώσετε τα κομμάτια της ζωής σας σε κάποια υποψία οργάνωσης. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Pfund, υπάρχει μια σημαντική διάκριση μεταξύ “σκοπού” και “νοήματος”. Μπορεί να αισθάνεστε ότι αυτό που κάνετε έχει σκοπό, αλλά έχει νόημα;

Έτσι, μπορεί να είστε πολύ οργανωμένοι και ικανοί να κάνετε πράγματα, αλλά έχουν αυτά τα πράγματα νόημα; Η επίλυση αυτού του ζητήματος, πρότεινε ο Pfund, είναι να δούμε την “αίσθηση του σκοπού” ως μια εσωτερική κατεύθυνση ή “τον βαθμό στον οποίο κάποιος αισθάνεται ότι έχει προσωπικά σημαντικούς στόχους και κατεύθυνση” έναντι του “σκοπού της ζωής” ως “συγκεκριμένου γενικού στόχου και κατεύθυνσης ενός ατόμου”.

Η αίσθηση του σκοπού ως διαρκής ποιότητα της προσωπικότητας

Αν και η διατύπωση αυτών των φράσεων μπορεί να φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει ασήμαντες παραλλαγές, ο Pfund πρότεινε ότι έχουν διαφορετικές επιπτώσεις. Η αίσθηση του σκοπού γίνεται πιο λογικά αντιληπτή ως ένα “χαρακτηριστικό” ή συνεπές μοτίβο εντός της προσωπικότητας. Ως τέτοιο, θα ήταν ένα συνεπές σύνολο σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών. Ο “γενικός στόχος” που υπονοείται στον σκοπό της ζωής σχετίζεται με την παρακίνηση ή την επιθυμία για την επίτευξη ορισμένων στόχων.

Βλέποντας την αίσθηση του σκοπού ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, υποστηρίζει ο ψυχολόγος του Northwestern, αυτό μπορεί να γίνει ένα “απαραίτητο βήμα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε τα άτομα να τον αναπτύξουν και να τον αξιοποιήσουν”. Σκεφτείτε την παράλληλη περίπτωση της ευσυνειδησίας, ενός καθιερωμένου χαρακτηριστικού στο πλαίσιο του Μοντέλου Πέντε Παραγόντων. Μπορεί να είστε χαμηλά σε αυτό το χαρακτηριστικό- ως εκ τούτου, το γραφείο ή το σπίτι σας μπορεί να μην είναι τόσο τακτοποιημένο. Ωστόσο, είναι μοιραίο να ζείτε μια τσαπατσούλικη ζωή για πάντα; Γνωρίζοντας ότι η ευσυνειδησία σας χρειάζεται κάποια προσοχή, ίσως αποφασίσετε να συγκεντρώσετε τους πόρους σας και να αλλάξετε τους τρόπους σας.

Παρομοίως, αν κάποιος αναγνωρίσει ότι απλώς δεν έχει τόσο ισχυρή αίσθηση του σκοπού, μπορεί να είναι σε καλή θέση να κάνει αυτό το “απαραίτητο βήμα” για να δει τη ζωή του να έχει μεγαλύτερη κατεύθυνση.

Για να υποστηρίξει την ιδέα ότι η αίσθηση του σκοπού είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, ο Pfund στράφηκε στο έργο του ψυχολόγου προσωπικότητας Gordon Allport, ο οποίος έθεσε οκτώ κριτήρια για να ταιριάζει μια ψυχολογική έννοια στον ορισμό του χαρακτηριστικού γνωρίσματος. Σημαντικό μεταξύ αυτών είναι ότι η αίσθηση του σκοπού δεν εξηγείται καλύτερα από άλλα χαρακτηριστικά και ότι προβλέπει έναν “τεράστιο” αριθμό σημαντικών αποτελεσμάτων της ζωής. Σε αυτά περιλαμβάνονται η καλύτερη υποκειμενική υγεία, η μεγαλύτερη προσήλωση σε συμπεριφορές που προάγουν την υγεία, το υψηλότερο εισόδημα και η καθαρή αξία, η ικανοποίηση από τις ρομαντικές σχέσεις και η μεγαλύτερη δέσμευση σε αυτές τις σχέσεις. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι άλλοι ερευνητές έχουν δείξει ότι, μετά τη διόρθωση της κατάθλιψης, η αίσθηση του σκοπού προβλέπει τον κίνδυνο θνησιμότητας και ακόμη και την ταχύτητα βάδισης.

Οι άνθρωποι με υψηλή αίσθηση σκοπού όχι μόνο οργανώνουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους καθημερινά, αλλά οι άνθρωποι με σκοπό είναι πιο πιθανό να είναι πιο ευτυχισμένοι. Δίνουν επίσης προτεραιότητα στους ανθρώπους στη ζωή τους, γεγονός που συμβάλλει στην προώθηση καλύτερων αποτελεσμάτων στις σχέσεις τους.

Πώς να γίνετε ένα άτομο με ξεκάθαρο στόχο

Με αυτό το υπόβαθρο κατά νου, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στο ερώτημα πώς μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας στο μονοπάτι της ενίσχυσης της αίσθησης του σκοπού στη ζωή σας. Η διαδικασία μπορεί να είναι, όπως σημείωσε ο Pfund, μια “δύσκολη μάχη”, αλλά αξίζει να τη δώσετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας διαβάζοντας τα στοιχεία των παραπάνω ερωτηματολογίων για την αίσθηση του σκοπού. Όταν κάνατε έναν απολογισμό, ήταν φανερό ότι η ζωή σας δεν είχε συγκεκριμένη κατεύθυνση; Θεωρείτε ότι οι καθημερινές σας δραστηριότητες είναι μια σειρά από επαναλαμβανόμενες δουλειές;

Αν ναι, σκεφτείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τουλάχιστον μία ή δύο από τις δραστηριότητες στις οποίες ασχολείστε συστηματικά και οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να αποκτήσουν περισσότερο νόημα. Αν αυτές οι δραστηριότητες αφορούν τη σίτιση των μελών της οικογένειάς σας, του κατοικίδιου ζώου σας ή ακόμη και του εαυτού σας, σκεφτείτε πώς προάγουν και διατηρούν τη ζωή. Η προσθήκη λίγης ενσυνειδητότητας στην εξίσωση θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω. Επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε, κάντε την “παρουσίαση” του φαγητού όσο το δυνατόν πιο ελκυστική, και στη συνέχεια απολαύστε την παρατήρηση των αποτελεσμάτων καθώς οι άνθρωποι (ή τα κατοικίδια ζώα) που ταΐζετε κάθονται να απολαύσουν το γεύμα τους.

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα της επίσκεψης του συγγενή σας στο νοσοκομείο, αυτή θα πρέπει να είναι μια δραστηριότητα που θα ήταν σχετικά εύκολο να πλαισιωθεί ως συνεπής με την αίσθηση του σκοπού. Μπορεί να εκπληρώνετε μια οικογενειακή υποχρέωση, αλλά ταυτόχρονα εκφράζετε την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για το άτομο στο οποίο έχετε σαφώς δώσει “προτεραιότητα”, σύμφωνα με τα λόγια του Pfund.

Η αλλαγή ενός χαρακτηριστικού μπορεί να είναι πρόκληση, απαιτεί “ταπεινότητα και προσοχή”. Αν δεν τα καταφέρετε αφού κάνετε κάποιες από αυτές τις αρχικές εξορμήσεις για να αλλάξετε το δικό σας, μην αποθαρρύνεστε. Και το πιο σημαντικό, μην απελπίζεστε αν αυτό γίνει μια δουλειά σε εξέλιξη.

Έρωτας… ο μεγαλύτερος τύραννος και ευεργέτης

Ο έρωτας είναι ο μεγαλύτερος κλέφτης της Ιστορίας, ο πιο σοφός κατεργάρης, ο πιο έξυπνος κακοποιός.

Όσες κλειδαριές και αν βάλεις στην καρδιά σου, εκείνος ξέρει να απενεργοποιεί όλους τους αντικλεπτικούς μηχανισμούς, να αναισθητοποιεί κάθε άρνηση και κάμψη.

Ξέρει να εισβάλλει στην καρδιά σου, να την κλέβει και να στη φυλάει σε μέρος που όσο και να ψάχνεις δε βρίσκεις.

Όσο και να λες «πάλι θα μπλέξω», όσο και να φοβάσαι τα δέκατα, το τρέμουλο της καρδιάς, την αγωνία μήπως ξανά πουθενά δε σε βγάλει, εκείνος σε παίρνει από την ασφάλεια της λογικής και σε βάζει στη μαγεία της αγωνίας, του διλήμματος.

Και εκεί που είσαι μέσα στην ηρεμία, πάλι κοιμάσαι αγκαλιά με το κινητό, το πιεσόμετρο, τα γράμματα. Και ας έχει πείσει τον εαυτό σου ότι δε θα σε κάνει ξανά εκείνος ό,τι θέλει, μάταια πιστεύεις. Στο τέλος, αυτός θα σε κάνει ό,τι θέλει. Είναι τύραννος χειρότερος από τον Πεισίστρατο, ευεργέτης μεγαλύτερος από τον Αβέρωφ. Είναι μέλι ανακατεμένο με αλάτι, γλύκα και πικρία μαζί. Είναι ξίδι και πετιμέζι, ασφάλεια και ανασφάλεια. Όλα ανακατεμένα, όλα μπλεγμένα, δημιουργώντας ένα μείγμα που προσφέρει όλων των ειδών τις γεύσεις.

Όσο και να τρέχεις να του κρυφτείς, εκείνος σε βρίσκει. Είναι επιδέξιος κλέφτης, ο οποίος πάντοτε υπερέχει του Νόμου, εκείνος τον κυβερνά. Ρίχνει βέλη στην καρδιά σου τα οποία σε σκοτώνουν αργά και βασανιστικά, τα ίδια έπραξε και σε κάθε άλλη ανθρώπινη ψυχή πριν από εσένα και μετά από εσένα, μην ανησυχείς. Αλλά συνεχίζει απτόητος, κανένας νόμος δεν τον περιόρισε, καμία ηθική δεν τον έλεγξε, κανένα δικαστήριο δεν τον σταμάτησε.

Κανένας δεν τον φόβισε ποτέ. Ω, πώς να τον ταράξεις, να τον πείσεις να σταματήσει να σε βασανίζει; Αφού αυτή η γλύκα του τον κάνει τόσο όμορφο, τον καθιστά τόσο μοναδικό. Ο έρωτας δε δέχεται αρνήσεις, δεν υποκύπτει σε συναισθηματικά κλισέ ότι πληγώθηκες και δε θες να «μπλέξεις ξανά». Θα σε αναγκάσει να μπλέξεις, επιθυμώντας τα κομμάτια της καρδιάς σου τα σπασμένα να ενωθούν ξανά.

Χωρίς αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση, πορεύεσαι τελικά με την δυστυχία

Εκεί έξω υπάρχει τόση γκρίνια και μιζέρια, που σε κάνει να αναρωτιέσαι: τι πάει τόσο λάθος με τις ζωές των ανθρώπων; Είναι, σε τελική ανάλυση, στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να απαντήσουμε άμεσα σε αυτό το ερώτημα, προτού βυθιστούμε με το πλοιαράκι μας στον…πυθμένα της θάλασσας. Έτσι η απάντηση είναι πως, κάτι δεν πάει καλά μέσα μας. Κάτι δεν κάνουμε εμείς σωστά και δεν μας αρέσει η ζωή μας. Κάτι δεν κάνουμε εμείς σωστά και βρισκόμαστε κολλημένοι στον βάλτο της δυστυχίας. Γινόμαστε μίζεροι και θύματα στην ζωή μας, γιατί δεν μας αρέσει ο εαυτός μας και δεν τον σεβόμαστε. Άλλωστε πως να σεβαστείς κάτι που δεν σου αρέσει;

Χωρίς αυτοσεβασμό, γίνεσαι εύκολα υποχείριο σε τοξικούς εργοδότες ή συντρόφους ή φίλους. Ανέχεσαι συμπεριφορές που σε ευτελίζουν, την αχαριστία του άλλου, αποδέχεσαι και συνηθίζεις την τοξικότητά του και πασχίζεις να την διατηρήσεις. Εαν είχες αυτοσεβασμό όμως, θα αισθανόσουν ελεύθερος να επιλέξεις κάτι, λογαριάζοντας και τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες. Θα έλεγες όχι εκεί που διαφωνούσες και δεν θα ανεχόσουν τον κάθε λογής δικτάτορά της καθημερινότητας να σου ορίσει πως θα ζήσεις.

Εάν είχες αυτοεκτίμηση, θα σου άρεσε η ζωή σου. Ή εάν δεν σου άρεσε και τόσο, θα έστριβες το καράβι της ζωής σου προς το νησί της προόδου. Και τι σημαίνει πρόοδος; Το να κάνεις κινήσεις που σε οδηγούν στο να ζεις μια ζωή που σου αρέσει. Θα αγαπούσες το σώμα σου. Θα το φρόντιζες, θα το δυνάμωνες, δίχως γελοίες αναβολές. Θα είχες δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και δεν θα βάλτωνες στον καναπέ της αδράνειας. Και πάνω πάνω όλα, δεν ξόδευες τον χρόνο της σύντομης ζωής σου, σαν να επρόκειτο να ζήσεις για πάντα.

Ό άνθρωπος που έχει αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό, περνάει καλά -πρωτίστως – με την πάρτη του. Ζει με βάση τις αξίες του, εστιάζει σε σκέψεις που τον ενδυναμώνουν και συμπεριφέρεται με τρόπο που θαυμάζει. Είναι ευχαριστημένος με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν και έχει πάρει διαζύγιο απο την τοξικότητα. Δεν περιμένει μια έξωθέν ύπαρξη να τον κάνει χαρούμενο. Είναι ήδη χαρούμενος και θέλει να μοιραστεί την χαρά του. Δεν τρέμει το σενάριο εγκατάλειψής του απο τον σύντροφό του, γιατί γνωρίζει ότι μπορεί να ζήσει κι όμορφα χωρίς αυτόν.

Άρα λοιπόν, η αληθινή χαρά αναβλύζει, όταν μας αρέσει ο εαυτός μας. Γιατί κι απο σπουδαίους ανθρώπους να περιβάλλεσαι, και λεφτά να 'χεις, και στα καλύτερα μέρη να ζεις ή να ταξιδεύεις, τι να το κάνεις όταν “περιφέρεις” έναν εαυτό που δεν σου αρέσει; Δυστυχισμένος θα είσαι παντού. Αντίθετα, όταν τα έχεις βρει με την πάρτη σου, αυτόματα γίνεσαι πιο ελκυστικός και για τους γύρω σου. Όλο και περισσότεροι θα θέλουν να είναι μαζί σου.

Έτσι, μπορείς να ζεις ευχάριστα και μόνος σου και με παρέα. Και τότε η μιζέρια κι η συναισθηματική σκλαβιά, γιατί να έρθουν να σε βρουν; Και να έρθουν, θα βρουν κλειστή την πόρτα του σπιτιού σου. Ένα σπίτι που συγκάτοικοί σου θα είναι η χαρά κι η ελευθερία. Ένα σπίτι στο οποίο δεν θα χωρούν ούτε ανασφαλείς δικτάτορες της καθημερινότητας, ούτε τοξικοί άνθρωποι ούτε τίποτα από όλα αυτά. Το ερώτημα όμως είναι: ζεις σε ένα τέτοιο σπίτι; Ή μήπως έχεις ανοίξει την πόρτα του σπιτιού σου σε καλεσμένους που δεν επιθυμείς να έχεις;

Αριστοφάνης: Τα άτομα που μας προξενούν θυμό είναι μια ισχυρή πηγή σοφίας

Τα άτομα που μας προξενούν θυμό είναι μια ισχυρή πηγή σοφίας, καθώς φέρνουν στο φως τα αδύνατα σημεία μας και γίνονται καθρέπτης στον οποίον κοιταζόμαστε.

Ο Αριστοφάνης έλεγε ότι «οι σοφοί άνθρωποι μαθαίνουν πολλά από τους εχθρούς τους».

Ένας δάσκαλος μπορεί να μας διδάξει τη σπουδαιότητα της υπομονής, του ελέγχου και της ανεκτικότητας. Όλες όμως αυτές τις ικανότητες δεν έχουμε την δυνατότητα να τις εξασκήσουμε, παρά μόνο στην αληθινή ζωή, όταν θα συναντήσουμε τον “εχθρό”.

Στις πολεμικές τέχνες μαθαίνουμε ότι η επίθεση του αντιπάλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός μας όταν γνωρίζουμε πώς να διοχετεύσουμε την ορμή της, την κατάλληλη στιγμή, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο εχθρός μας αναγκάζει να δράσουμε εδώ και τώρα και να βγούμε από την άνεση μας που τελικά θα μας κάνει μαλθακούς. Μας αναγκάζει να φέρουμε στην επιφάνεια τον καλύτερο καθώς και τον χειρότερο εαυτό μας και να μεταλλάξουμε τη γνώση σε σοφία μέσω της εμπειρίας.

Όταν καταφέρουμε να δούμε τις αντιδράσεις μας αποστασιοποιημένοι και με λίγο χιούμορ, τότε θα ανακαλύψουμε πως σε κάθε σύγκρουση κρύβεται ένα μεγάλο μάθημα σχετικά με τις ποιότητές μας αλλά και τις αδυναμίες μας.

Οι αποκλειστικά αρμονικές σχέσεις γεννάνε μια απάθεια που μπορεί να μας παραλύσει καθώς δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να αναζητήσουμε καινούργια πράγματα, ούτε αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τις πεποιθήσεις μας.

Αρκούμαστε στο να ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο πάντα. Για την διανοητική και συναισθηματική εξέλιξή μας έχουμε ανάγκη να συγκρουόμαστε, να αντιδρούμε, να δοκιμάζουμε τον εαυτό μας, να αλλάζουμε οπτική γωνία, να νιώθουμε πόνο. Με άλλα λόγια, να μαθαίνουμε.

Όπως στις πολεμικές τέχνες, έτσι και στη ζωή, για να τα καταφέρουμε είναι ανάγκη κάποιος να μας παρακινεί.

Είναι η θέση κι η αντίθεση που δημιουργούν συγκρουόμενες την αυριανή σύνθεση.

«Πόλεμος πάντων πατήρ εστί» έγραψε ο Εφέσιος σκοτεινός φιλόσοφος Ηράκλειτος.

Ας πάρουμε μέρος με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς προσκόλληση όμως στο μικρό μας «εγώ», σ’ αυτό που θα μας βγάλει «εκτός Εαυτού», θα μας κάνει να θυμώσουμε, να χάσουμε τη συγκέντρωσή μας και να κινδυνέψουμε να χάσουμε τη μάχη. Έτσι κι αλλιώς δεν είναι αυτό που μας δίδαξε ο “δάσκαλος”.

Όταν τα πράγματα γύρω μας δεν είναι ιδανικά, όταν δεχόμαστε επιθέσεις, όταν δε νιώθουμε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας, αυτή η αντιξοότητα, αυτή η αρνητική δύναμη που πλήττει τη σταθερότητά μας και δρα ως εχθρός, πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη και ώθηση για αλλαγή.

Κάθε σύγκρουση τελικά, μας αποκαλύπτει τι δεν πάει καλά μέσα μας και μας επιτρέπει να διατηρούμε τη σπίθα της δημιουργικότητας μας αναμμένη. Χωρίς κάποιον ή κάτι απέναντί μας να μας προκαλεί, η σπίθα αυτή θα έμενε σβηστή.

Γι’ αυτό, βλέποντας από ένα μεγαλύτερο βάθος την κατάσταση, θα έπρεπε ίσως να μακαρίζουμε τους εχθρούς μας, γιατί χάρη σ’ αυτούς μπορούμε να αλλάξουμε και να ανεβούμε άλλο ένα σκαλοπάτι στο δρόμο της προσωπικής μας ολοκλήρωσης.

Η ιδέα της ανωτερότητας και της κατωτερότητας είναι αρρωστημένες καταστάσεις

Ένα παιδί γεννιέται και αμέσως αρχίζουμε να του δημιουργούμε εμπόδια. Διαμορφώνουμε μέσα του την αντίληψη της σύγκρισης λέγοντας του: «Κάποιος είναι πιο όμορφος από σένα, και κάποιος είναι πιο υγιής από εσένα», και «Κοίτα πόσο καλός μαθητής είναι ο φίλος σου, εσύ γιατί δεν είσαι, τί κάνεις;» Αρχίζουμε να δημιουργούμε την έννοια της σύγκρισης. Η σύγκριση φέρει μαζί της την ιδέα της ανωτερότητας και της κατωτερότητας. Και τα δύο είναι αρρωστημένες καταστάσεις, είναι εμπόδια. Τώρα το παιδί δεν θα σκέφτεται ποτέ μόνο τον εαυτό του. Θα σκέφτεται πάντοτε τον εαυτό του σε σύγκριση με κάποιον άλλο. Το δηλητήριο της σύγκρισης έχει μόλις μπει μέσα του. Τώρα το άτομο αυτό θα είναι και θα παραμείνει δυστυχισμένο. Τώρα η μακαριότητα της ύπαρξης θα καθίσταται όλο και περισσότερο αδύνατη.

Κάθε ένας από εμάς γεννιέται μοναδικός. Καμμία σύγκριση δεν είναι δυνατή. Είσαι εσύ και είμαι εγώ και καμμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ των δυο. Εάν τους συγκρίνεις, τότε δημιουργείς ανωτερότητα, κατωτερότητα, τις ατραπούς του εγώ. Και τότε φυσικά προβάλλει η μεγάλη επιθυμία για ανταγωνισμό, η μεγάλη επιθυμία να νικήσουμε τους άλλους. Φοβάσαι πάντα αν θα μπορέσεις να τα καταφέρεις ή όχι, επειδή είναι ένας βίαιος αγώνας, και όλοι προσπαθούν να κάνουν το ίδιο, να έλθουν πρώτοι. Εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να γίνουν πρώτοι. Μεγάλη βιαιότητα, θυμός, μίσος και έχθρα κάνουν την εμφάνισή τους. Η ζωή γίνεται μια κόλαση. Εάν είσαι νικημένος, είσαι δυστυχισμένος κι εδώ που τα λέμε οι πιθανότητες να ηττηθείς είναι πολύ περισσότερες. Και ακόμη κι αν πετύχεις, δεν είσαι ευτυχισμένος, επειδή τη στιγμή που επιτυγχάνεις καταλαμβάνεσαι από φόβο: τώρα κάποιος άλλος μπορεί να σου κλέψει την επιτυχία.

Σε αυτόν τον κόσμο είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν χαρούμενο άνθρωπο, επειδή κανείς δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι χαρούμενος. Η πρώτη προϋπόθεση είναι ότι κάποιος θα πρέπει να αποποιηθεί κάθε έννοια σύγκρισης. Ξεχάστε όλες αυτές τις ανόητες ιδέες περί ανωτερότητας και κατωτερότητας. Δεν είστε ούτε ανώτεροι, ούτε κατώτεροι. Είστε απλά ο εαυτός σας! Δεν υπάρχει κανείς όμοιός σας, κανείς με τον οποίον να μπορείτε να συγκριθείτε.

Τεραστίων διαστάσεων άγνωστες κοσμικές δομές εντοπίστηκαν στο κέντρο του γαλαξία μας

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη εκατοντάδων κολοσσιαίων παράξενων κοσμικών δομών που μοιάζουν με νήματα στο κέντρο του γαλαξία μας. Τα νήματα αυτά πιθανώς χαρτογραφούν τη βίαιη πορεία μιας έκρηξης μαύρης τρύπας που συνέβη πριν από δισεκατομμύρια έτη.

Καθένα από αυτά τα προηγουμένως άγνωστα κοσμικά νήματα έχει μήκος μεταξύ 5 και 10 ετών φωτός και το γεγονός ότι είναι ορατά σε συγκεκριμένα μήκη ραδιοκυμάτων υποδηλώνει ότι οι δομές αυτές είναι πολύ πιθανό να δημιουργήθηκαν από εκρήξεις σωματιδίων υψηλής ενέργειας τα οποία είναι αόρατα με γυμνό μάτι. Όταν φαίνονται όλα μαζί αυτά τα εκατοντάδες νημάτια μοιάζει να έχουν φορά προς την κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του γαλαξία μας, τον Τοξότη Α*. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νήματα αυτά μπορεί να είναι οι μη επουλωμένες«πληγές» μιας αρχαίας υψηλής ενέργειας έκρηξης μαύρης τρύπας που διέλυσε τα γειτονικά νέφη αέριου.

«Ήταν έκπληξη να βρούμε ξαφνικά έναν νέο πληθυσμό δομών που φαίνεται να δείχνουν προς την κατεύθυνση της μαύρης τρύπας. Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι όταν τα είδαμε και ανακαλύψαμε ότι αυτά τα νήματα δεν είναι τυχαία, αλλά φαίνεται να συνδέονται με την δραστηριότητα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξίας μας» δηλώνει ο Φαρντάχ Γιουσέφ Ζαζντέχ καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Northwestern, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο Τοξότης A* υπολογίζεται ότι έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Η έντονη βαρυτική του έλξη ενώνει τον γαλαξία μας αλλά η τερατώδης όρεξή του έχει επίσης οδηγήσει σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις… δυσπεψίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα κοσμικά φαινόμενα. Προηγούμενες αντίστοιχες παρατηρήσεις στην περιοχή του Τοξότη Α* που διεξήχθησαν από την ίδια ερευνητική ομάδα εντόπισαν τεράστιες φυσαλίδες ενέργειας που υψώνονται σε απόσταση 25.000 ετών φωτός πάνω από κάθε πλευρά της μαύρης τρύπας, καθώς και περίπου χίλια κοσμικά νήματα που βρίσκονται κατακόρυφα στη μαύρη τρύπα. Και τα δύο αυτά μυστηριώδη φαινόμενα πιθανότατα δημιουργήθηκαν από κάποιο ξέσπασμα του Τοξότη Α* στο πολύ μακρινό παρελθόν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών.

Παλαιοντολόγος ανακάλυψε στη Νότια Αφρική ταφές παλαιότερες κατά 100.000 έτη από εκείνες του Homo sapiens

Ο παλαιοντολόγος Λι Μπέργκερ ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε στη Νότια Αφρική προϊστορικές ταφές, παλαιότερες κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από εκείνες που γνώριζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Σε εμβρυακή στάση, κουλουριασμένοι σε κόγχες σκαμμένες στο άκρο ενός δικτύου στενών στοών, καμιά τριανταριά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, οι μακρινοί ξάδελφοι του σύγχρονου ανθρώπου βρέθηκαν απολιθωμένοι στους τάφους τους στις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2018.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι τάφοι ήταν γεμισμένοι με το χώμα που είχε σκαφτεί αρχικά για να ανοιχτούν οι τρύπες, απόδειξη, όπως λένε, ότι τα σώματα αυτών των ανθρωπιδών ενταφιάστηκαν σκόπιμα.

Πρόκειται για τις αρχαιότερες ταφές που έχουν βρεθεί, παλαιότερες κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από τις ταφές του «Σοφού» ανθρώπου, του Homo sapiens, υποστηρίζουν στα άρθρα τους, που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί από ομότιμους τους πριν από τη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση eLife.

Οι ανασκαφές έγιναν στο «Λίκνο της Ανθρωπότητας», μια τοποθεσία που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco και βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι παλαιότεροι τάφοι που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Κένυα, είναι ηλικίας περίπου 100.000 ετών και σε αυτούς ενταφιάστηκαν Homo sapiens.

Οι τάφοι της Νότιας Αφρικής είναι 200.000-300.000 ετών. Περιέχουν οστά ανθρωπιδών Homo naledi, ενός είδους που έχει εκλείψει και είχε ύψος περίπου 1,50 μέτρο και εγκέφαλο σε μέγεθος πορτοκαλιού.

Το είδος αυτό ανακαλύφθηκε το 2013 από τον Αμερικανό, πολιτογραφημένο Νοτιοαφρικανό, παλαιοανθρωπολόγο Λι Μπέργκερ και έθεσε σε αμφισβήτηση τη γραμμική εξέλιξη του ανθρώπου. Για τους επιστήμονες, παραμένει ακόμη μυστήριο.

Ο Homo naledi (που σημαίνει «αστέρι», σε μια τοπική γλώσσα της Νότιας Αφρικής), είχε χαρακτηριστικά άλλων πρωτόγονων ειδών, όπως η οδοντοστοιχία του, αλλά πόδια παρόμοια με τα δικά μας και χέρια ικανά να χειρίζονται εργαλεία.

«Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι ταφικές πρακτικές δεν ήταν αποκλειστικό προνόμιο του Homo sapiens ή άλλων ανθρωπιδών που διέθεταν εγκέφαλο μεγαλύτερου μεγέθους», εκτιμούν οι επιστήμονες.

Η θεωρία αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την κοινώς αποδεκτή αντίληψη ότι η συνείδηση του θανάτου και οι πρακτικές που τον συνοδεύουν κάνουν κάποιον “άνθρωπο”, είχε διατυπωθεί από τον Μπέργκερ και παλαιότερα, όταν παρουσίασε τον Homo naledi στον κόσμο, το 2015.

Τότε, είχε προκαλέσει σάλο και πολλοί ειδικοί αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των ανακαλύψεών του προβεβλημένου Αμερικανού επιστήμονα, ο οποίος στηρίζεται από το National Geographic.

«Πήγαινε πάρα πολύ για τους επιστήμονες εκείνη την εποχή», σχολίασε ο Μπέργκερ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ήταν πεπεισμένοι πως όλα αυτά συνδέονται με τον μεγάλο εγκέφαλο και ότι έγιναν πολύ πρόσφατα, πριν από λιγότερα από 100.000 χρόνια», εξήγησε.

«Βρισκόμαστε στο σημείο να πούμε στον κόσμο ότι αυτό δεν αληθεύει», πρόσθεσε, πηγαίνοντας ακόμη μακρύτερα. Υποστηρίζει ότι στα χωρίσματα των τάφων βρέθηκαν γεωμετρικά σύμβολα, τετράγωνα, τρίγωνα ή σταυροί, χαραγμένα προσεκτικά με κάποιο αιχμηρό εργαλείο.

«Αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που ανέπτυξαν συμβολικές πρακτικές, αλλά ίσως δεν ήταν καν εκείνοι που επινόησαν αυτή τη συμπεριφορά», είπε.

Η Κάρολ Γουόρντ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, σχολίασε ότι «τα αποτελέσματα αυτά, εάν επιβεβαιωθούν, θα έχουν μεγάλη σημασία».

«Ανυπομονώ να μάθω πώς η θέση των λειψάνων αποκλείει άλλες πιθανές εξηγήσεις, πέρα από τη σκόπιμη ταφή τους, και να δω τα αποτελέσματα αφού θα έχουν μελετηθεί από ομότιμους μας», είπε.

Ένα «ψεύτικο φεγγάρι»… ακολουθεί τον Πλανήτη Γη από το 100 π.Χ

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, αυτό το αινιγματικό αντικείμενο, που ονομάστηκε εύστοχα «ψεύτικο φεγγάρι», βρίσκεται σε τροχιά δίπλα στον πλανήτη μας από το 100 π.Χ.

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που άφησε έκπληκτη την επιστημονική κοινότητα, οι αστρονόμοι εντόπισαν πρόσφατα την παρουσία ενός μυστηριώδους «ψεύτικου φεγγαριού» που ακολουθεί σιωπηλά τη Γη στο ταξίδι της γύρω από τον ήλιο για πάνω από δύο χιλιετίες.

Αυτή η συγκλονιστική αποκάλυψη έχει προκαλέσει ένα κύμα περιέργειας και εικασιών μεταξύ των ερευνητών και των λάτρεις του διαστήματος παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, αυτό το αινιγματικό αντικείμενο, που ονομάστηκε εύστοχα «ψεύτικο φεγγάρι», βρίσκεται σε τροχιά δίπλα στον πλανήτη μας από το 100 π.Χ. περίπου.

Ωστόσο, η ύπαρξή του παρέμενε κρυμμένη από την ανθρώπινη παρατήρηση μέχρι που η προηγμένη τηλεσκοπική τεχνολογία και η αυστηρή ανάλυση δεδομένων το έφεραν στο φως.

Η ίδια η ανακάλυψη ήρθε ως αποτέλεσμα μιας αποστολής παρατήρησης ρουτίνας που διεξήχθη από μια ομάδα αφοσιωμένων αστρονόμων. Ενώ μελετούσαν σχολαστικά τα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, παρατήρησαν μια ιδιότυπη παρατυπία στα τροχιακά μοτίβα της Γης.

Περαιτέρω έρευνα και σχολαστικοί υπολογισμοί αποκάλυψαν την παρουσία ενός ανώμαλου αντικειμένου που περιφέρεται γύρω από τη Γη.

Διαθέτει μια εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά, που του επιτρέπει να διατηρεί μια σχετικά σταθερή απόσταση από τη Γη καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνιου ταξιδιού του.

Το μέγεθός του, που εκτιμάται ότι έχει διάμετρο περίπου το ένα πέμπτο της διαμέτρου του δικού μας φεγγαριού, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σύνθεση και την προέλευσή του. Οι ερευνητές εργάζονται με ανυπομονησία για να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες, προσπαθώντας να προσδιορίσουν αν πρόκειται για ένα φυσικό ουράνιο σώμα ή για ένα τεχνητό κατασκεύασμα.

Αν και ο όρος «ψεύτικο φεγγάρι» μπορεί να προκαλεί αντιλήψεις για ανθρώπινη παρέμβαση ή εξωγήινη τεχνολογία, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων.

Οι πιθανότητες που εξετάζονται περιλαμβάνουν έναν αιχμαλωτισμένο αστεροειδή, έναν παροπλισμένο δορυφόρο ή ακόμη και ένα απομεινάρι από μια ουράνια σύγκρουση.

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ως στόχο τη συλλογή περισσότερων δεδομένων, τη διεξαγωγή φασματικής ανάλυσης και τη διερεύνηση της βαρυτικής επιρροής του αντικειμένου στη Γη και στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι μυστηριώδεις Χαζαροεβραίοι

Ένας βολικός ψευδοϊστορικός μύθος και η πορεία του στον χώρο της κατευθυνόμενης συνωμοσιολογίας

Αν και η μεσαιωνική ιστορία της ευρασιατικής στέπας και των πολυάριθμων νομαδικών φυλών που τη διέσχισαν είναι εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό, υπάρχει εντούτοις ένας από τους λαούς αυτούς που απολαμβάνει σήμερα μία απρόσμενη δημοφιλία, όχι μεταξύ των ιστορικών και των μεσαιωνολόγων, αλλά μεταξύ των… «ειδικών» της ουφολογίας και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Οι Χαζάροι ήταν ένα από τα νομαδικά φύλα της Κεντρικής Ασίας, που εγκαταστάθηκαν βορείως του Καυκάσου και στις εκβολές του ποταμού Δον και του Βόλγα. Τον 7ο αιώνα θα καταφέρουν να στήσουν ένα εκτεταμένο χανάτο (βασίλειο) που κάλυπτε μία μεγάλη έκταση, από την Κασπία ως τη χερσόνησο της Κριμαίας. Το βασίλειο αυτό, που είχε κομβική θέση στον Δρόμο του Μεταξιού, καταλύθηκε από τους Ρως του Κιέβου το 969 και έκτοτε οι Χαζάροι εξαφανίζονται σταδιακά από την Ιστορία[1].

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα μεταξύ των ιστορικών για την καταγωγή, τη γλώσσα και τη θρησκεία του λαού αυτού. Κατά πάσα πιθανότητα, το χανάτο τους ήταν πολυφυλετικό και περιλάμβανε μία σειρά από τουρκογενή κατά κύριο λόγο νομαδικά φύλα της στέπας, υπό την ηγεσία μίας πολεμικής αριστοκρατίας. Το πέπλο του μυστηρίου που καλύπτει το βασίλειο αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι Χαζάροι δεν άφησαν καθόλου γραπτές πηγές, όσο και στο ότι τα σχετικά αρχαιολογικά ευρήματα είναι ελάχιστα.

Οι Χαζάροι ήταν ένα από τα νομαδικά φύλα της Κεντρικής Ασίας, που εγκαταστάθηκαν βορείως του Καυκάσου και στις εκβολές του ποταμού Δον και του Βόλγα. Τον 7ο αιώνα θα καταφέρουν να στήσουν ένα εκτεταμένο χανάτο (βασίλειο) που κάλυπτε μία μεγάλη έκταση, από την Κασπία ως τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο με τους Χαζάρους είναι η πληροφορία που διασώζουν κάποιες μεσαιωνικές πηγές (αλλά αγνοούν οι περισσότερες), για την υιοθέτηση του ιουδαϊσμού ως επίσημης θρησκείας του χανάτου. Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή (εάν, π.χ., οφειλόταν στην επιρροή Εβραίων εμπόρων ή αν υπήρχαν πολιτικά/διπλωματικά ελατήρια), ούτε και η έκταση που έλαβε (εάν δηλαδή αφορούσε μόνον κάποιο τμήμα της αριστοκρατίας ή επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο πληθυσμό του βασιλείου). Η έλλειψη επαρκών στοιχείων επιτρέπει μόνον υποθέσεις, ενώ κάποιοι ιστορικοί αμφισβητούν ακόμη και το ίδιο το γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουν ως έναν ευφάνταστο μεσαιωνικό μύθο[2].

Η υπόθεση αυτή παρέμενε ξεχασμένη επί μακρόν και τράβηξε το ενδιαφέρον κάποιων μελετητών μόλις τον περασμένο αιώνα. Έντονο ενδιαφέρον γύρω από τους Χαζάρους υπήρξε κυρίως στη Ρωσία (ο ίδιος ο Στάλιν φέρεται να επηρεάστηκε ιδιαίτερα) και στην Τουρκία, όπου έχουν μεταφραστεί τα κυριότερα βιβλία γύρω από το θέμα, οι δε Χαζάροι θεωρούνται τουρκικής καταγωγής. Περιστασιακά, θα κυκλοφορούσε και κάποιο βιβλίο που θα αναθέρμαινε για λίγο τις σχετικές συζητήσεις, όπως το βιβλίο «Η 13η φυλή» του Άρθρουρ Κέσλερ που ισχυριζόταν –χωρίς να πείσει την ακαδημαϊκή κοινότητα– ότι οι Χαζάροι ήταν οι πρόγονοι των Ασκενάζι Εβραίων της Ανατολικής Ευρώπης.

Αν, όμως, οι ιστορικοί ασχολήθηκαν μάλλον περιστασιακά με το ξεχασμένο αυτό μεσαιωνικό βασίλειο, δεν ισχύει το ίδιο για τους σύγχρονους ψευδοϊστορικούς και συνωμοσιολόγους. Η ιστορία των Χαζάρων θα ξεφύγει από τον στενό κύκλο των ακαδημαϊκών μελετητών του μεσαιωνικού κόσμου και θα περάσει στο ευρύ κοινό, μέσα από μία σειρά αναθεωρητικών ιστορικών, ψευδοϊστορικών ή απλά συνωμοσιολογικών θεωριών.

Για να πιάσουμε το νήμα αυτό, θα πρέπει πρώτα να δούμε το έργο του δημοφιλούς Ρώσου ευρασιανιστή Λεβ Γκουμιλιώφ. Κεντρικό σημείο στο έργο του Γκουμιλιώφ κατέχει η αποδαιμονοποίηση των Μογγόλων, τον ρόλο των οποίων εκτιμά θετικά, καθώς τους παρουσιάζει να ζουν αρμονικά με τους Ρώσους. Αφού αφαίρεσε από τους Μογγόλους τον τίτλο του ολετήρα της ευρασιατικής στέπας, ο Γκουμιλιώφ είχε έτοιμο τον αντικαταστάτη τους: ήταν οι Χαζάροι που είχαν ασπαστεί τον ιουδαϊσμό. Ο Βαντίμ Ρόσμαν, καθηγητής στην Αγία Πετρούπολη, παραθέτει σε ένα άρθρο του τις σχετικές κατηγορίες που εξαπολύει ο δημοφιλής ευρασιανιστής[3]: Το βασίλειό τους χαρακτηρίζεται μία πληγή για την περιοχή, κατά τον 9ο και 10ο αιώνα. Οι Χαζάροι, φιλάργυροι και ανήθικοι, επιδόθηκαν σε δουλεμπόριο σλαβικών πληθυσμών. Ιδιαίτερα καταστρεπτική για την Ευρώπη ήταν η συμμαχία τους με τους Βίκινγκς, ενώ αυτοί ήταν και οι υπεύθυνοι των ρωσικών ακροτήτων στα Βαλκάνια, καθώς υποκίνησαν τους Ρως να επιτεθούν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η ίδια η ευρασιανική ιδιοσυγκρασία του ρωσικού έθνους θα διαμορφωθεί –κατά τον Γκουμιλιώφ– από την αντίθεσή της στην ιδιοσυγκρασία των Χαζαροεβραίων.

Το γεγονός ότι οι θεωρίες αυτές είναι είτε τραβηγμένες, είτε εντελώς αστήρικτες, δεν εμπόδισε τον μύθο των δαιμόνιων Χαζαροεβραίων να ξεπεράσει τον στενό κύκλο των ψευδοϊστορικών και να διαχυθεί στο πολυποίκιλο παγκόσμιο δίκτυο των θεωριών συνωμοσίας. Έτσι, τις τελευταίες δεκαετίες θα πληθύνουν τα δημοσιεύματα με κάθε μορφής απίθανες θεωρίες: Ότι οι Χαζάροι είναι η χαμένη 13η φυλή του Ισραήλ, οι διαβόητοι τερατόμορφοι «Γωγ και Μαγώγ» των μεσαιωνικών αποκαλυψιακών θρύλων, οι πρόγονοι των Ασκενάζι Εβραίων, που διεσπάρησαν σε όλο τον κόσμο και κυβερνούν μέχρι σήμερα τον πλανήτη. Οι παλιές θεωρίες συνωμοσίας θα εμπλουτιστούν με μύθους περί «Χαζαρικής Μαφίας» και «Χαζαροεβραίων» που κατέληξαν στις Η.Π.Α., όπως η οικογένεια Ρότσιλντ. Τέλος, οι τουρκογενείς Χαζάροι προβάλλονται ως οι πραγματικοί απόγονοι των σημερινών Εβραίων του Ισραήλ, οι οποίοι, κατά συνέπεια, δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Εβραίους της Ιουδαίας. Οι μύθοι αυτοί θα διαχυθούν και στον ισλαμικό κόσμο και θα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο, για λόγους προπαγάνδας[4].

Τα νέα θα φτάσουν, ασφαλώς, και στην Ελλάδα και θα κυκλοφορήσουν σε πλειάδα «αποκαλυπτικών» ιστοσελίδων και εντύπων, από το pronews.gr και το pentapostagma.gr μέχρι την Ελεύθερη Ώρα και το Μακελειό[5]. Έτσι, π.χ., ο «διεθνολόγος/αναλυτής Γεωπολιτικής/αρθρογράφος» (sic) Αντώνης Γρυπαίος μας ενημερώνει πως: «Οι Χάζαροι, μετά τη κατάκτηση της διεθνούς οικονομίας, εισέδυσαν και στη διεθνή πολιτική ιδρύοντας τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, τη Παγκοσμιοποίηση, και τέλος τη Παγκόσμια Διακυβέρνηση», ενώ «οι σημερινοί απόγονοι των Χαζάρων, Επικυρίαρχοι της Γης, μισούν Έλληνες και Ρώσους»[6]. Η νεοναζιστική ιστοσελίδα derkamerad.com εμπλουτίζει το κατηγορητήριο εναντίον των Χαζαροεβραίων (π.χ. οργάνωσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Η.Π.Α.)[7], ενώ το Μακελειό του Στέφανου Χίου συμπληρώνει τη θεωρία, ώστε να γίνει πιο συμπεριληπτική: «Οι τρεις μυστικές αδελφότητες που ίδρυσαν οι Χάζαροι ήταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Τάγμα των Ναϊτών και οι Σιωνιστές»[8].

Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν οι ουφολόγοι να συνδέσουν τους Χαζάρους / Εβραίους με τους πάσης φύσεως εξωγήινους / ενδογήινους / ερπετανθρώπους και τα διάφορα άλλα …«διαβολικά βδελύγματα τα οποία ήρθαν σε συμφωνία με τους βασιλείς-ραβίνους του λαού του Ισραήλ. Με την υπόσχεση ότι θα τους δώσουν δύναμη και κυριαρχία, και πώς θα γίνουν εξουσιαστές επί όλων των λαών στην Γη, ήρθαν σε συμφωνία, με αντίτιμο να γίνουν τυφλά τους όργανα, να υπακούουν στις εντολές τους, και να υπηρετούν πιστά τους στόχους τους»[9].

Ο τελευταίος σταθμός της πορείας αυτής δεν θα μπορούσε παρά να είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν και η Ρωσία θα κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό και τους οπαδούς της ανά τον κόσμο. Το γεγονός ότι το βασίλειο των Χαζάρων περιελάμβανε και πολλά εδάφη της σημερινής Ουκρανίας είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει τον προπαγανδιστικό μηχανισμό. Με την έναρξη του πολέμου, φιλορωσικά και ακροδεξιά δίκτυα σε Ευρώπη και Η.Π.Α. θα αρχίσουν να αναπαράγουν διαρκώς τη σχετική παραφιλολογία που… συνδέει όλα τα κομμάτια του συνωμοσιολογικού παζλ: τους Χαζάρους, τους Ρότσιλντ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ουκρανία και… τα Νεφελίμ[10]. Οι Χαζάροι κατακλύζουν τα γνωστότερα δίκτυα συνωμοσιολόγων, από το infowars.com του γνωστού παραγωγού Άλεξ Τζόουνς[11] μέχρι το διαβόητο δίκτυο «Qanon», που πληροφορεί τους «μυημένους» ότι: «η Ουκρανία είναι το τελευταίο προπύργιο της Μαφίας των Χαζάρων, που ελέγχει το παγκόσμιο Βαθύ Κράτος»[12].

Έτσι και στην Ελλάδα, το ελληνικό διαδίκτυο θα γεμίσει από αναρτήσεις διαφόρων ψευδοαναλυτών, ουφολόγων, οπαδών του Αρτέμη Σώρρα και κηρύκων του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» που, στηρίζοντας τη ρωσική εισβολή, ανασύρουν τους Χαζάρους για να παρουσιάσουν τους Ουκρανούς ως ένα προγεφύρωμα του παγκόσμιου σιωνισμού και των δυνάμεων του Σκότους. Αναρτήσεις που κυκλοφορούν και αναδημοσιεύονται διαρκώς, μας πληροφορούν ότι «οι AshkeNAZI Χαζάροι κυβερνούν την Ουκρανία»[13] και ότι: «Ο «Πρόεδρος» [Ζελένσκι], υποστηριζόμενος από το ευρωατλαντικό μπλοκ και τους σιωνιστικούς κύκλους, είναι μια διεφθαρμένη μαριονέτα στα χέρια του οικονομικού κόσμου. Να μην ξεχνάμε ότι ο Ζελένσκι είναι Χαζάρος… Και αυτό είναι καρατσεκαρισμένο…»[14].

Τη γενική «γραμμή» θα δώσει ο πολυγραφότατος Αλέξανδρος Καρράς, ιδρυτής των εκδόσεων «Νέα Γενεά», μέσα από την ιστοσελίδα του «Τρίτος δρόμος»: «Η Ρωσία είναι ο μόνος παράγοντας που εμποδίζει την δημιουργία μιας παντοδύναμης Τουρκίας που θα συμμαχεί με την αναβιωμένη Χαζαρία, η οποία σήμερα καλείται Ουκρανία και την κυβερνά ένας Εβραίος»![15] Το κείμενο θα κυκλοφορήσει ευρέως σε διάφορες παραλλαγές[16].

Για ένα τμήμα της κοινωνίας, που επί μακρόν έχει εθιστεί από τους συνωμοσιολόγους να πιστεύει ότι τα πάντα κινούνται παρασκηνιακά από τους Εβραίους, η δε χώρα τους και οι ίδιοι είναι παντελώς ανίκανα και αδύναμα πιόνια στα χέρια των ισχυρών, οι απίθανοι αυτοί ισχυρισμοί δημιουργούν αυτόματους συνειρμούς που δεν θα μπορούσε να πετύχει ούτε η πιο εκλεπτυσμένη φιλορωσική προπαγάνδα. Η δε ρωσική διείσδυση στον χώρο των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, επηρεάζει αρνητικά ένα τμήμα των πιστών, που εκτίθενται διαρκώς σε πάσης φύσεως συνωμοσιολογίες και ψευδείς ειδήσεις.

Εντέλει, πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο χώρος της συνωμοσιολογίας δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται. Η γραφικότητα των ανθρώπων αυτών μπορεί σε κάποιους να προκαλεί το γέλιο, αλλά η επιρροή τους σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης είναι υπαρκτή και ασφαλώς ανησυχητική, τα δε ελατήριά τους φαίνεται ότι δεν περιορίζονται πάντα στην απόσπαση του οβολού των αφελών. Όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έγινε πασιφανές κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο «χώρος» αυτός πρέπει να προσεχθεί πολύ περισσότερο.

Όσο για τους πραγματικούς Χαζάρους, η σύντομη παρουσία τους στον μεσαιωνικό κόσμο υπήρξε, τελικά, μάλλον ευεργετική, καθώς επί δύο αιώνες συγκράτησαν μέσω αιματηρών μαχών τους Άραβες και εμπόδισαν την περαιτέρω προώθησή τους στον Καύκασο. Γι’ αυτό και διατηρούσαν καλές σχέσεις με το Βυζάντιο, το οποίο τους χρησιμοποίησε ως σύμμαχο και «κυματοθραύστη» απέναντι στην προς δυσμάς προώθηση των λαών της στέπας. Ο Ιουστινιανός Β΄ και ο Κωνσταντίνος Ε΄ θα παντρευτούν Χαζάρες πριγκίπισσες, ο αυτοκράτορας Θεόφιλος θα στείλει τον αρχιτέκτονα Πετρωνά Καματηρό (μετέπειτα στρατηγό του θέματος της Χερσώνας) να χτίσει το ισχυρό χαζαρικό φρούριο του Σαρκέλ και το 860 θα σταλεί στο βασίλειο των Χαζάρων μία βυζαντινή διπλωματική και ιεραποστολική αποστολή, στην οποία συμμετείχαν και οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος[17]. H βυζαντινοχαζαρική συμμαχία θα λήξει τον 10ο αιώνα, καθώς το χανάτο αρχίζει να παρακμάζει. Σύντομα θα καταλυθεί από τους Ρως του Σβιατοσλάβου, μία εξέλιξη με ανυπολόγιστες συνέπειες: αφότου εξέλιπε ο «κυματοθραύστης» αυτός, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την εισβολή της ευρασιατικής στέπας στα Βαλκάνια, με καταστρεπτικές για το Βυζάντιο και τον Ελληνισμό συνέπειες.
-------------------------
[1] Μία συνοπτική παρουσίαση των Χαζάρων παρέχει το άρθρο του Dan Shapira «So, Who Were the Khazars?» (29 Ιανουαρίου 2021, www.tabletmag.com).

[2] Βλ. και τη μονογραφία «Did the Khazars Convert to Judaism?», του ιστορικού Σολ Στάμπφερ (Jewish Social Studies, τ. 19, τχ. 3, Άνοιξη-Θέρος 2013, σσ. 1-72).

[3] Βλ. Vadim Rossman, «Lev Gumilev, Eurasianism and Khazaria», East European Jewish Affairs, 32:1, 2002, σσ. 30-51.

[4] Βλ. ενδεικτικά τις περσινές δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού: «Palestinian PM Mohammad Shtayyeh: There Is No Connection Between Israelis And The Jews; Modern Jews Are Khazar», 29 Ιουνίου 2021, www.memri.org.

[5] Βλ. ενδεικτικά: «Ποιοί ήταν οι Χαζάροι Τούρκοι;», 8/2/2019, www.pentapostagma.gr, «Χαζάροι: Η 13η φυλή του Ισραήλ αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο», 26/2/2016, www.pronews.gr, «Χαζάροι: Η μυστήρια 13η φυλή του Ισραήλ και η μυστική της δράση», crashonline.gr.

[6] Αντώνης Γρυπαίος, «Χαζάροι και Κοσμοκράτορες», 13 Ιουνίου 2016, www.greek1.blogspot.com.

[7] «Η Μυστική Ιστορία Της Απίστευτα Μοχθηρής Χαζαρικής Μαφίας», 3 Δεκεμβρίου 2015, www.derkamerad.com.

[8] «Xάζαροι: η 13η φυλή του Ισραήλ! – Καταδυναστεύουν από αιώνες μέχρι σήμερα τους λαούς της γης!», 9 Απριλίου 2015, www.makeleio.gr.

[9] «Αστάνα. Πώς Εβραίοι και Χαζάροι συνδέονται με Υπογήινους», 22 Αυγούστου 2016, www.katohika.gr.

[10] Βλ. π.χ.: Rhoda Wilson, «Khazaria, Rothschild Dynasty, New World Order, Ukraine and Implementation of the Nephilim Agenda», 4 Απριλίου 2022, www.expose-news.com.

[11] «REVEALED: Hidden History Of The Khazar Kingdom», 4 Νοεμβρίου 2022, www.infowars.com.

[12] Jacob Vaughn, «QAnon John Gets Slammed on Real Time with Bill Maher», 15 Μαρτίου 2022, www.dallasobserver.com.

[13] «ΟΙ AshkeNAZI ΧΑΖΑΡΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Volodimir Zelensky ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΕΒΟΥ Vitali Klitschko !!», 27 Μαρτίου 2022, www.alfeiospotamos.gr

[14] Νικόλαος Αναξίμανδρος, «Ο Zelensky έχει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε λογαριασμό στην Κόστα Ρίκα», 12 Μαρτίου 2002, www.nikolaosanaximandros.gr.

[15] Αλέξανδρος Καρράς, «Ουκρανία: Η αναβίωση της Χαζαρίας», 6 Μαρτίου 2022, www. tritosdromos.gr.

[16] Βλ. π.χ. Καλλιόπη Σούφλη, «Όσα έχουν αποσιωπηθεί για την Ουκρανία και όσα πρέπει να μάθουμε για τον ΧΑΖΑΡΟ ΖΕΛΕΝΣΚΙ…», 6 Μαρτίου 2022, www.attikanea.info.

[17] Για τις σχέσεις του Βυζαντίου με τους Χαζάρους βλ. και τη διδακτορική διατριβή του Απόστολου Κραλίδη με τίτλο «Οι Χάζαροι και το Βυζάντιο: ιστορική και θρησκειολογική προσέγγιση» (ΑΠΘ, 2001)

Ο Αριστοτέλης για τη μεγαλοπρέπεια

Σε σχέση με τη διαχείριση του χρήματος ο Αριστοτέλης πέρα από το διαχωρισμό του ελευθέριου από τον άσωτο και τον ανελεύθερο θα προχωρήσει και σε έναν ακόμη διαχωρισμό. Στο δεύτερο βιβλίο των «Ηθικών Νικομαχείων» αναφέρει: «Η σχέση μας με τα χρήματα μπορεί, βέβαια, να έχει και άλλες μορφές: μεσότητα η μεγαλοπρέπεια (διαφέρει, πράγματι, ο μεγαλοπρεπής από τον ελευθέριο: στην πρώτη περίπτωση ο λόγος είναι για μεγάλα ποσά, στη δεύτερη για μικρά), υπερβολή η μεγαλομανία και η κακογουστιά, και έλλειψη η κακομοιριά». (1107b 7, 18-22).

Με δυο λόγια, η μεγαλοπρέπεια διέπεται επίσης από τη μεσότητα, αλλά σχετίζεται με τη δαπάνη μεγάλων ποσών. Στο τέταρτο βιβλίο ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι η μεγαλοπρέπεια είναι η φυσική συνέχεια της ελευθεριότητας: «Φυσική συνέχεια θα μπορούσε να θεωρηθεί πως είναι να μιλήσουμε τώρα και για τη μεγαλοπρέπεια. Γιατί και αυτή θεωρείται αρετή που σχετίζεται με τα χρήματα και, γενικά, τα υλικά αγαθά· μόνο που αυτή, σε αντίθεση με την ελευθεριότητα που απλώνεται σε όλες τις σχετικές με τα χρήματα πράξεις, σχετίζεται μόνο με τις πράξεις που έχουν να κάνουν με δαπάνες, και σ’ αυτές ξεπερνάει την ελευθεριότητα από την άποψη του μεγέθους. Γιατί όπως δηλώνει και η ίδια η λέξη, η μεγαλοπρέπεια είναι μια “πρέπουσα” δαπάνη σε μέγεθος». (1122a 2, 22-28).

Η φαινομενική αντίφαση ανάμεσα στην αδιαπραγμάτευτη επίκληση της μεσότητας και τη διευκρίνιση ότι η μεγαλοπρέπεια αφορά μεγάλα ποσά μπορεί να εξηγηθεί αν ληφθεί υπόψη η φύση και ο σκοπός των δαπανών που χαρακτηρίζουν το μεγαλοπρεπή άνθρωπο: «Η μεγαλοπρέπεια σχετίζεται με τις δαπάνες που τις λέμε “άξιες τιμής”. Τέτοιες είναι π.χ. οι δαπάνες που σχετίζονται με τους θεούς (προσφορές, κτίσματα, θυσίες)· επίσης αυτές που σχετίζονται γενικά με τη θρησκευτική λατρεία, καθώς και αυτές που ικανοποιούν φιλοδοξίες ενσχέσει με την κοινή γνώμη, όπως π.χ. αν κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι πρέπει να ετοιμάσουν με λαμπρότητα το χορό μιας θεατρικής παράστασης, να εξοπλίσουν μια τριήρη ή να κάνουν το τραπέζι σε ολόκληρη την πόλη». (1122b 2, 23-28).

Η μεγαλοπρέπεια, δηλαδή, έχει να κάνει με δαπάνες υψηλού κόστους που αφορούν το σύνολο της πόλης. Η θρησκευτική λατρεία, η χρηματοδότηση τριηρών, η χορηγία καλλιτεχνικών έργων κλπ, σχετίζονται με το κοινό όφελος και αυτός που αναλαμβάνει τέτοια έξοδα έχει επίγνωση του χρηματικού μεγέθους που θα ξοδευτεί. Το να θέλει κανείς να ξοδέψει για χάρη της πόλης, χωρίς κανένα προσωπικό συμφέρον, κρίνεται ιδιαίτερα τιμητικό και καταδεικνύει μια προσωπικότητα που όχι μόνο έχει ισορροπημένες σχέσεις με το χρήμα, αφού δε διστάζει να το προσφέρει, αλλά κινείται με βάση το δημόσιο συμφέρον. Κι αυτή ακριβώς είναι η έννοια της μεγαλοπρέπειας, όπως τίθεται από τον Αριστοτέλη. Η προτεραιότητα του συλλογικού οφέλους, που δεν υπολογίζει κανένα κόστος από την ατομική περιουσία.

Κι αυτό δεν έχει καμία σχέση ούτε με την υστεροβουλία μελλοντικών ωφελημάτων ούτε με τη ματαιοδοξία του κοινωνικού κύρους που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια πράξη. Γιατί ο μεγαλοπρεπής ενεργεί με γνώμονα το ωραίο: «Όλες αυτού του είδους της δαπάνες ο μεγαλοπρεπής θα τις κάνει για χάρη της ομορφιάς – αυτό δεν είναι το κοινό γνώρισμα όλων των αρετών;» (1122b 2, 7-8).

Κι αφού η μεγαλοπρέπεια συγκαταλέγεται στις αρετές, είναι απολύτως προφανές ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν θα προέρχονται από ενέργειες που αρμόζουν στο πνεύμα της αρετής. Αν κάποιος αποκτήσει πλούτο από παράνομες ή ανήθικες πράξεις, είναι αδύνατο να χαρακτηριστεί μεγαλοπρεπής όσα χρήματα κι αν ξοδέψει για την πόλη. Γιατί παίρνει από κει που δεν πρέπει, πράξη αντίθετη με το πνεύμα της ελευθεριότητας. Και μεγαλοπρέπεια χωρίς την ελευθεριότητα είναι αδύνατο να υπάρξει.

Σε τελική ανάλυση, η μεγαλοπρέπεια είναι ελευθεριότητα που σχετίζεται με το ξόδεμα μεγάλων χρηματικών ποσών ή, για να το πούμε αλλιώς, ο μεγαλοπρεπής είναι πριν απ’ όλα ελευθέριος, καθώς διαχειρίζεται με γενναιοδωρία τα λεφτά του: «Υποχρεωτικά λοιπόν ο μεγαλοπρεπής είναι και ελευθέριος, αφού και ο ελευθέριος δαπανά αυτά που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει: με αυτά σχετίζεται το “μεγάλο” – του μεγαλοπρεπούς – “μέγεθος”, ας πούμε –, και η ελευθεριότητα με αυτά έχει να κάνει». (1122b 2, 12-15).

Το κριτήριο της μεσότητας εξασφαλίζεται με τους ίδιους ακριβώς όρους, αφού και πάλι η δαπάνη σχετίζεται με «αυτά που πρέπει» και «με τον τρόπο που πρέπει». Η σύμπλευση της μεγαλοπρέπειας με την ελευθεριότητα εξασφαλίζει την κατεύθυνση της αρετής κι αυτός είναι ο λόγος που παίζει μεγάλο ρόλο και η προέλευση των χρημάτων που θα ξοδευτούν.

Τα αισχρά κέρδη αντίκεινται στην αρετή και δεν αρμόζουν στις πράξεις της μεγαλοπρέπειας. Εξάλλου, οι άνθρωποι που κερδίζουν με αθέμιτους τρόπους είναι αδύνατο να πείσουν ότι ενδιαφέρονται για το καλό του συνόλου. Κατά κανόνα, κι αν ακόμα προβούν σε χορηγίες δημόσιου ενδιαφέροντος, έχουν ιδιοτελείς σκοπούς. Ένα συμπαθές δημόσιο προφίλ διευκολύνει τις αισχροκερδείς δραστηριότητες. Και οι κοινωνικές ευεργεσίες μπορούν να παίξουν πολύ καλά αυτό το ρόλο.

Γι’ αυτό και ο Αριστοτέλης σπεύδει να συμπληρώσει: «Σε όλες όμως αυτές τις περιπτώσεις οι δαπάνες εξετάζονται και ενσχέσει προς αυτόν που τις κάνει: ποιος είναι και ποια είναι τα περιουσιακά του στοιχεία». (1122b 2, 28-30). Η εξέταση των περιουσιακών στοιχείων είναι μάλλον ευνόητη, αφού πρέπει πράγματι ο μεγαλοπρεπής να έχει την ανάλογη περιουσία, ώστε να μπορεί να στηρίξει τη μεγαλοπρεπή του πράξη.

Αν κάποιος προβαίνει σε τέτοιες δαπάνες χωρίς το ανάλογο οικονομικό υπόβαθρο δεν είναι μεγαλοπρεπής, αλλά ανόητος, καθώς εμπλέκεται σε έξοδα που δεν μπορεί να αναλάβει: «Αυτός είναι και ο λόγος που ο φτωχός άνθρωπος δεν μπορεί, λέω, να είναι μεγαλοπρεπής, αφού δεν έχει τα μέσα που θα του επιτρέψουν να δαπανήσει με πρέποντα τρόπο μεγάλα ποσά. Και όποιος το επιχειρεί, είναι ανόητος· γιατί ξοδεύει πέρα από τις δυνατότητες που του προσφέρουν τα οικονομικά του μέσα και πέρα από ό,τι είναι σωστό: σύμφωνο με την αρετή είναι μόνο ό,τι γίνεται σωστά». (1122b 2, 31-35).

Όμως, ο Αριστοτέλης δεν θέτει μόνο τον παράγοντα των περιουσιακών στοιχείων για να καθορίσει τον μεγαλοπρεπή, αλλά και το «ποιος είναι». Κι όταν λέει «ποιος είναι» εννοεί ποια είναι η προσωπικότητα και ποια η δράση του μέσα στην πόλη. Και στο πλαίσιο αυτής της δράσης εντάσσεται και ο έλεγχος του πλουτισμού. Κάποιος αισχροκερδής, κάποιος ανήθικος ή εκμεταλλευτής προσώπων και καταστάσεων, κάποιος που παραβιάζει τους κανόνες δικαίου δεν μπορεί να εντάσσεται σ’ αυτό που ο Αριστοτέλης ονομάζει μεγαλοπρέπεια: «Γιατί οι δαπάνες πρέπει να είναι άξιες των περιουσιακών στοιχείων, και να ταιριάζουν όχι μόνο με το έργο αλλά και με το πρόσωπο που το κάνει». (1122b 2, 30-31).

Η διασφάλιση της αξίας του προσώπου που δαπανά είναι η κατοχύρωση της μεγαλοπρέπειας. Από αυτή την άποψη, γίνεται φανερό ότι όποιος ξοδεύει μεγάλα ποσά για οποιοδήποτε κοινωφελή σκοπό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι και μεγαλοπρεπής, όπως και ότι μια δαπάνη για το δημόσιο συμφέρον (όσο μεγάλη κι αν είναι) δεν είναι σε θέση να διαγράψει την πρότερη κοινωνική εικόνα του χρηματοδότη. Οι κοινωφελείς δαπάνες που λειτουργούν ως ξέπλυμα προσωπικότητας ή ως αντιπερισπασμός προς απόκρυψη άλλων, όχι και τόσο τιμητικών δραστηριοτήτων, δεν έχουν καμία σχέση με την μεγαλοπρέπεια.

Και βέβαια, η μεγαλοπρέπεια δεν αφορά μόνο τη δημόσια αλλά και την ιδιωτική ζωή: «Ο μεγαλοπρεπής άνθρωπος θα χτίσει και θα εξοπλίσει το σπίτι του όπως ταιριάζει στον πλούτο του (γιατί και το σπίτι είναι ένα στολίδι). Γνώρισμα του μεγαλοπρεπούς ανθρώπου είναι, επίσης, το να δαπανά κατά προτίμηση για έργα που θα ζήσουν για μεγάλο διάστημα χρόνου (γιατί αυτά είναι τα πιο όμορφα), και σε κάθε επιμέρους περίπτωση να δαπανά αυτό που είναι το πρέπον». (1123a 2, 6-10).

Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλοπρέπεια, αν δεν υπάρχει παιδεία κι αισθητική καλλιέργεια. Ο μεγαλοπρεπής άνθρωπος θα πρέπει να γνωρίζει τα θέματα της τέχνης και να μπορεί να τα εκτιμά σωστά. Ο άξεστος που ξαφνικά αποκτά χρήμα χωρίς την ανάλογη παιδεία για τη διαχείρισή του είναι αδύνατο να φερθεί μεγαλοπρέπεια.

Και υπάρχουν κι άλλα πεδία που μπορεί κανείς να φανεί μεγαλοπρεπής στην ιδιωτική του ζωή: «για το χώρο των ιδιωτικών δαπανών, τα χαρακτηριστικά της μεγαλοπρέπειας τα έχουν όσες γίνονται μία μόνο φορά, όπως π.χ. ο γάμος και όλα τα παρόμοια· καθετί, επίσης, για το οποίο δείχνει ενδιαφέρον ολόκληρη η πόλη ή οι άνθρωποι της υψηλής κοινωνίας· επίσης, καθετί που σχετίζεται με την υποδοχή και τον αποχαιρετισμό φιλοξενούμενων προσωπικοτήτων, με την ανταλλαγή, τέλος, δώρων και αντιδώρων· γιατί ο μεγαλοπρεπής άνθρωπος δεν κάνει δαπάνες για τον εαυτό του, αλλά για το κοινό καλό, και τα δώρα έχουν κάποια ομοιότητα με τις αφιερωματικές προσφορές στους θεούς». (1122b 2, 40 και 1123a 2, 1-6).

Η άποψη ότι η μεγαλοπρέπεια αρμόζει στους γάμους ή στα έξοδα για τους φιλοξενούμενους είναι σύμφωνη με το αρχαιοελληνικό ιδεώδες που θέτει πολύ ψηλά αυτές τις αξίες. Το ότι η μεγαλοπρέπεια αφορά τους ανθρώπους της υψηλής κοινωνίας, όσο κι αν φαίνεται ελιτίστικο, δεν πρέπει να προβληματίζει, αφού από την αρχή το ζήτημα τέθηκε στη βάση του μεγέθους της δαπάνης καθιστώντας σαφές ότι αφορά μόνο εκείνους που έχουν την ανάλογη οικονομική επιφάνεια. Οι φτωχοί δεν μπορούν να είναι μεγαλοπρεπείς, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα. Γι’ αυτό και ο μεγαλοπρεπής είναι ελευθέριος, χωρίς να ισχύει και το αντίστροφο, αφού ο ελευθέριος δεν είναι βέβαιο ότι διαθέτει να οικονομικά μέσα, ώστε να είναι μεγαλοπρεπής.

Ο Αριστοτέλης προβαίνοντας σ’ αυτούς τους διαχωρισμούς δεν προτίθεται ούτε να καταδείξει την κοινωνική διαστρωμάτωση ούτε να αφήσει αιχμές για την ταξική ανισότητα. Αυτό που επιδιώκει είναι η αποσαφήνιση των εννοιών. Εξάλλου, στο έργο του «Πολιτικά» ξεκαθαρίζει ότι δεν θεωρεί αδικία το να υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί σε μια πόλη αρκεί η περιουσιακή διαφοροποίηση να ανταποκρίνεται και στην αξία. Με δυο λόγια, αν κάποιος είναι άξιος, είναι δηλαδή εργατικός, προνοητικός ή καινοτόμος, ώστε να προσφέρει περισσότερα στην πόλη, είναι δίκαιο η αξία του να έχει και περιουσιακό αντίκρισμα. Από τη στιγμή που προσφέρει περισσότερα, για τον Αριστοτέλη, είναι δίκαιο και να απολαμβάνει περισσότερα.

Η από θέση αρχής περιουσιακή ισότητα, ασχέτως της προσφοράς του καθενός, αποτελεί ισοπέδωση και δεν ανταποκρίνεται στο ιδανικό της αξιοκρατίας, πράγμα που, κατά τον Αριστοτέλη πάντα, συνιστά αδικία. Το ζήτημα είναι να τεθούν τα όρια. Ο άξιος, δηλαδή, είναι σωστό να είναι και πλούσιος αλλά όχι ανεξέλεγκτα, όπως αντίστοιχα και ο φτωχός. Τα όρια που τίθενται στον πλούτο εξασφαλίζουν και τα όρια που θα τεθούν στη φτώχεια (ο ανεξέλεγκτος πλούτος θα φέρει και την ανεξέλεγκτη φτώχεια) και αυτή η ισορροπία θα επιφέρει την κοινωνική συνοχή, καθώς ο χωρίς όρια πλούτος σε συνδυασμό με την απύθμενη φτώχεια θα φέρει στην πόλη τέτοια πόλωση κι εντάσεις τόσο δυνατές που θα απειλήσουν την ενότητά της.

Οι ακραίες ταξικές ανισότητες συνιστούν τη διάλυση της πόλης. Η μεσαία τάξη προτείνεται ως ιδανική κι αυτή πρέπει να είναι η μέριμνα του νομοθέτη που ορίζει τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής και τη φορολογία: να ενισχύει τους φτωχούς και να αποδυναμώνει τους πλούσιους, ώστε να ενισχύονται οι μεσαίοι. Αυτό όμως, δεν τίθεται απόλυτα, είναι απλώς η τάση που πρέπει να ακολουθείται. Από κει και πέρα θα υπάρχουν και πλούσιοι και φτωχοί, σε περιορισμένο αριθμό, βέβαια, και με συγκεκριμένα όρια.

Κι αυτούς τους λίγους πλούσιους αφορά η μεγαλοπρέπεια. Πρόκειται για τους άξιους που δίκαια ανταμείβονται έχοντας περισσότερα και που έχουν την οικονομική δυνατότητα να είναι μεγαλοπρεπείς. Γι’ αυτό και παίζει τεράστιο ρόλο ο τρόπος της απόκτησης του πλούτου. Γιατί αν δεν ανταποκρίνεται στην αξία, αλλά στην αδικία που μένει ατιμώρητη, όχι μόνο δε γίνεται λόγος για μεγαλοπρέπεια, αλλά τίθεται θέμα δικαιοσύνης. Και η δικαιοσύνη είναι το θεμέλιο της συνύπαρξης. Οι γενναιόδωρες δαπάνες του ανέντιμου πλούτου δεν είναι ευεργεσία αλλά κοινωνική πρόκληση.

Και βέβαια, άλλο η μεγαλοπρέπεια κι άλλο η επίδειξη. Η επίδειξη συνιστά την υπερβολή κι ως τούτου προτάσσει την κακογουστιά του απαίδευτου ανθρώπου: «Όσο γι’ αυτόν που φτάνει στην υπερβολή και είναι άξεστος, ξεπερνάει, όπως είπαμε, το μέτρο με το να ξοδεύει αντίθετα με ό,τι πρέπει: στις μικρές περιπτώσεις δαπάνης ξοδεύει πολλά και κάνει κακόγουστη κι ακαλαίσθητη επίδειξη. Κάνει π.χ. τραπέζι γαμήλιου τύπου με ερανιστές» ( ερανιστές είναι άνθρωποι “που μαζεύτηκαν για να φάνε με κοινή συνεισφορά όλων (έρανος)”, οπότε δεν κρίνεται μεγαλοπρεπές να κάνει κανείς γαμήλιο τραπέζι σε τέτοιους ανθρώπους) «ή, κάνοντας το χορηγό σε κωμική παράσταση, παρουσιάζει το χορό να μπαίνει ντυμένος με πορφύρα, όπως κάνουν στα Μέγαρα. Κι όλα αυτά τα κάνει όχι για χάρη του ωραίου, αλλά γιατί θέλει να επιδείξει τον πλούτο του και γιατί φαντάζεται ότι με όλα αυτά κερδίζει το θαυμασμό του κόσμου, και εκεί που έπρεπε να ξοδέψει πολλά, ξοδεύει λίγα, ενώ εκεί που θα έπρεπε να ξοδέψει λίγα, ξοδεύει πολλά». (1123a 2, 21-30).

Από την άλλη, η πλευρά της έλλειψης καταλήγει στη μικροπρέπεια: «Ο μικροπρεπής ελλείπει στα πάντα, και έχοντας ξοδέψει τεράστια ποσά, είναι έτοιμος να καταστρέψει την ομορφιά της πράξης του για ένα τίποτε, και σε ό,τι κι αν κάνει, είναι γεμάτος από δισταγμούς· μόνη του σκέψη είναι πώς θα ξοδέψει όσο γίνεται πιο λίγα, και αυτά μάλιστα τα λίγα τα “κλαίει”, και όλο νομίζει ότι ξοδεύει πιο πολλά από όσα πρέπει». (1123a 2, 31-35).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τόσο η μικροπρέπεια όσο και η μεγαλομανία, αν και είναι κακίες που προϋποθέτουν αρνητικό εθισμό (έξη), δε συγκαταλέγονται στα επονείδιστα χαρακτηριστικά: «Αυτές λοιπόν οι έξεις είναι κακίες, όμως δεν προκαλούν όνειδος, αφού ούτε βλαπτικές για τους άλλους είναι ούτε και πολύ επαίσχυντες». (1123a 2, 35-37).

Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια

Ανθολόγιο Αττικής Πεζογραφίας

ΞΕΝΟΦΩΝ, ΙΕΡΩΝ

ΞΕΝ Ιερ 5.1–5.4

Αντινομίες στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των τυράννων

Ο Ιέρωνας στον διάλογό του με τον ποιητή Σιμωνίδη (βλ. σχετικά και ΞΕΝ Ιερ 2.12–2.18) παραθέτει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο τύραννος δεν μπορεί να είναι περισσότερο ευτυχισμένος από τους απλούς πολίτες.


[5.1] Χαλεπὸν δ’ ἐρῶ σοι καὶ ἄλλο πάθημα, ὦ Σιμωνίδη, τῶν
τυράννων. γιγνώσκουσι μὲν γὰρ οὐδὲν ἧττον τῶν ἰδιωτῶν
τοὺς ἀλκίμους τε καὶ σοφοὺς καὶ δικαίους. τούτους δ’
ἀντὶ τοῦ ἄγασθαι φοβοῦνται, τοὺς μὲν ἀνδρείους, μή τι
τολμήσωσι τῆς ἐλευθερίας ἕνεκεν, τοὺς δὲ σοφούς, μή τι
μηχανήσωνται, τοὺς δὲ δικαίους, μὴ ἐπιθυμήσῃ τὸ πλῆθος
ὑπ’ αὐτῶν προστατεῖσθαι. [5.2] ὅταν δὲ τοὺς τοιούτους διὰ τὸν
φόβον ὑπεξαιρῶνται, τίνες ἄλλοι αὐτοῖς καταλείπονται χρῆ-
σθαι ἀλλ’ ἢ οἱ ἄδικοί τε καὶ ἀκρατεῖς καὶ ἀνδραποδώδεις;
οἱ μὲν ἄδικοι πιστευόμενοι, διότι φοβοῦνται ὥσπερ οἱ τύραν-
νοι τὰς πόλεις μήποτε ἐλεύθεραι γενόμεναι ἐγκρατεῖς αὐτῶν
γένωνται, οἱ δ’ ἀκρατεῖς τῆς εἰς τὸ παρὸν ἐξουσίας ἕνεκα,
οἱ δ’ ἀνδραποδώδεις, διότι οὐδ’ αὐτοὶ ἀξιοῦσιν ἐλεύθεροι
εἶναι. χαλεπὸν οὖν καὶ τοῦτο τὸ πάθημα ἔμοιγε δοκεῖ
εἶναι, τὸ ἄλλους μὲν ἡγεῖσθαι ἀγαθοὺς ἄνδρας, ἄλλοις δὲ
χρῆσθαι ἀναγκάζεσθαι. [5.3] ἔτι δὲ φιλόπολιν μὲν ἀνάγκη καὶ
τὸν τύραννον εἶναι· ἄνευ γὰρ τῆς πόλεως οὔτ’ ἂν σῴζεσθαι
δύναιτο οὔτ’ εὐδαιμονεῖν· ἡ δὲ τυραννὶς ἀναγκάζει καὶ ταῖς
ἑαυτῶν πατρίσιν ἐνοχλεῖν. οὔτε γὰρ ἀλκίμους οὔτ’ εὐ-
όπλους χαίρουσι τοὺς πολίτας παρασκευάζοντες, ἀλλὰ τοὺς
ξένους δεινοτέρους τῶν πολιτῶν ποιοῦντες ἥδονται μᾶλλον
καὶ τούτοις χρῶνται δορυφόροις. [5.4] ἀλλὰ μὴν οὐδ’ ἂν εὐετη-
ριῶν γενομένων ἀφθονία τῶν ἀγαθῶν γίγνηται, οὐδὲ τότε
συγχαίρει ὁ τύραννος. ἐνδεεστέροις γὰρ οὖσι ταπεινοτέροις
αὐτοῖς οἴονται χρῆσθαι.

***
Θα σου πω, Σιμωνίδη, και ένα άλλο δυσάρεστο πάθημα τυράννων. Αυτοί ξέρουν πολύ καλά και τους σεμνούς και τους σοφούς και τους δίκαιους πολίτες, αλλά αντί να τους εκτιμούν τους φοβούνται· άλλους ―τους ανδρείους― μήπως και αποτολμήσουν κάτι για χάρη της ελευθερίας τους, άλλους δε, τους σοφούς, μήπως μηχανευτούν κάτι εναντίον τους και τέλος, τους δίκαιους, μήπως επιθυμήσει ο λαός να τον κυβερνήσουν αυτοί. Όταν όλους αυτούς τους απομακρύνουν από φόβο, ποιοι άλλοι απομένουν για να τους χρησιμοποιήσουν, παρά οι άδικοι, οι ανήθικοι και οι δουλοπρεπείς; Οι άδικοι προσελκύουν την εμπιστοσύνη των τυράννων γιατί δεν φοβούνται ότι αν καμμιά φορά ελευθερωθούν οι πολιτείες θα ανατεθεί η εξουσία στους αδίκους αυτούς. Τους ανήθικους τους εμπιστεύονται γιατί δεν ενδιαφέρονται παρά για την παρούσα εξουσία, ενώ τους δουλοπρεπείς τους θέλουν γιατί ούτε για τον εαυτό τους δεν διεκδικούν την ελευθερία. Πιστεύω, λοιπόν, πως και τούτο το πάθημα είναι δυσάρεστο, δηλαδή αυτούς που τους θεωρείς ως χρηστούς άνδρες να μη μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις κι αυτούς που δεν εκτιμάς ν' αναγκάζεσαι να τους χρησιμοποιείς. Ακόμα πρέπει ο τύραννος ν' αγαπά την πόλη του, γιατί χωρίς την πολιτεία δεν μπορεί ούτε να υπάρξει, ούτε να ευδαιμονεί. Η τυραννίδα, όμως, αναγκάζει τους τυράννους να κακομεταχειρίζονται και τις ίδιες τους τις πατρίδες και να τις μειώνουν με τα διάφορα μέτρα τους. Δεν χαίρονται καθόλου να κάνουν τους πολίτες δυνατούς και μαχητικούς, αλλά ευχαριστούνται περισσότερο να καθιστούν τους ξένους πιο ισχυρούς από τους πολίτες και αυτούς τους χρησιμοποιούν ως φρουρούς τους. Αλλά και στην περίπτωση καλής εσοδείας που θα δημιουργηθεί αφθονία αγαθών, ούτε τότε χαίρεται ο τύραννος, γιατί έχει την ιδέα πως αν οι πολίτες του είναι φτωχότεροι, θα συμπεριφέρονται πιο υποτακτικά στην εξουσία του».