Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Πώς «γράφουν» στο σώμα τα συναισθήματά μας

Πώς «γράφουν» στο σώμα τα συναισθήματά μας!!

Χρησιμοποιούμε συχνά εκφράσεις του τύπου «Έγινα σαν το παντζάρι», «Μου κόπηκαν τα πόδια», «Νιώθω φτερούγισμα στο στομάχι», «Έχω ένα βάρος στο στήθος», «Αρρώστησα από έρωτα», προκειμένου να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας. Άραγε το σώμα μας βιώνει ακριβώς αυτό που περιγράφουμε με λόγια; Με τη βοήθεια των ειδικών, επιχειρήσαμε να βρούμε με ποιον τρόπο αποτυπώνονται στο σώμα τα συναισθήματά μας και σας παρουσιάζουμε τι ανακαλύψαμε.
 
Πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η συναισθηματική μας κατάσταση δεν αφήνει ανεπηρέαστο το σώμα μας, αφού ενεργοποιεί το καρδιαγγειακό, το μυοσκελετικό και το νευροενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού μας. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Aalto στη Φινλανδία, θέλοντας να κάνουν ένα βήμα παρακάτω, αποτύπωσαν τα μέρη του σώματος που ενεργοποιούν ορισμένα συναισθήματα (ευτυχία, έρωτας, υπερηφάνεια, θυμός, φόβος, άγχος, ντροπή, αηδία, περιφρόνηση, αιφνιδιασμός, ζήλια, λύπη, κατάθλιψη, αδιαφορία). Από τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academies of Sciences», η πιο εντυπωσιακή διαπίστωση αφορούσε το γεγονός ότι τα συναισθήματά μας επιφέρουν μια σειρά από σωματικές αντιδράσεις που είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής και φύλου, και οι οποίες συνδέονται με την προσπάθειά μας για επιβίωση. 
Ο χάρτης του σώματος
Ο αντίκτυπος των συναισθημάτων στο σώμα μας. 

1 Κεφάλι 
Πανταχού παρόν στα περισσότερα συναισθήματα το κεφάλι. Σημαντικός είναι ο ρόλος των δακρύων και των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου. Η υψηλότερη ενεργοποίηση παρατηρείται στα συναισθήματα χαράς, ενώ η χαμηλότερη στην αδιαφορία και την κατάθλιψη. Στην ντροπή συμμετέχουν ιδιαίτερα τα μάτια και στον θυμό τα μάγουλα. 

2 Λαιμός
 Με εξαίρεση την κατάθλιψη και την αδιαφορία, τα υπόλοιπα συναισθήματα αφήνουν έντονη γεύση στον λαιμό. Υψηλή δραστηριότητα παρατηρείται στα συναισθήματα της αηδίας και της αγάπης, όπου οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής παίζουν καθοριστικό ρόλο.
 
3 Στήθος
 Αποτελεί μια περιοχή του σώματος που ενεργοποιείται -και μάλιστα έντονα- στα περισσότερα συναισθήματα. Αλλαγές στην αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό παρατηρούνται στον θυμό, την ευτυχία, το άγχος, την αγάπη και την περηφάνια. 

4 Στομάχι-κοιλιά 
Τα αρνητικά συναισθήματα (θυμός, αηδία, άγχος, φόβος) δένουν κόμπο το στομάχι μας. Το αποτύπωμά τους, όμως, αφήνουν και τα καλά συναισθήματα, όπως ο έρωτας, που ως γνωστόν 
«… περνάει από το στομάχι». 

5 Άνω άκρα 
Τα κινητοποιεί πρωτίστως ο θυμός, δευτερευόντως η ευτυχία και ο έρωτας και ακολούθως σε αρκετά μικρότερο βαθμό ο φόβος, η αηδία και η περηφάνια. Η χαμηλότερη ενεργοποίηση παρατηρείται στη λύπη και την κατάθλιψη. 

6 Κάτω άκρα 
Συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέρη του σώματος, ελάχιστα συναισθήματα φαίνεται πως μπορούν να επηρεάσουν τα κάτω άκρα. Η χαμηλότερη δραστηριότητα παρατηρείται στις περιπτώσεις της λύπης, του αιφνιδιασμού, του άγχους, της κατάθλιψης και της ντροπής. 

7 Όλο το σώμα 
Από όλα τα συναισθήματα μόνο η χαρά φαίνεται ότι ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα. Αντίθετα, μειωμένη δραστηριότητα παρατηρείται στην κατάθλιψη, όπου επικρατεί το γενικότερο αίσθημα κενού ή ανηδονίας. 

Υπό την επήρεια 13 συναισθημάτων 

Θυμός
«Πιάστηκαν στα χέρια»
Το συναίσθημα της οργής γίνεται αισθητό στο πάνω μέρος του σώματος και κυρίως στην περιοχή του θώρακα και των χεριών. Με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, διέγερση που μας προετοιμάζει για καβγά και μάχη. Οι πνεύμονες διαστέλλονται και οι αναπνοές γίνονται περισσότερες και βαθύτερες, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορέσουμε να εισπνεύσουμε επιπλέον οξυγόνο. Επίσης, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα για να τροφοδοτήσει με περισσότερο αίμα τους μυς των άκρων και ειδικά των χεριών, που παρουσιάζουν υπερκινητικότητα για να μπορέσουν να αντιδράσουν. 

Φόβος
«Μου κόπηκαν τα πόδια»
Μπροστά σε μια φοβερή απειλή, την οποία το άτομο διαπιστώνει ότι είναι ανήμπορο να αντιμετωπίσει, όπως για παράδειγμα υπό τον κίνδυνο επίθεσης ενός άγριου ζώου, εξάπλωσης φωτιάς ή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, το σώμα παίρνει μια παθητική στάση. Οι σφυγμοί και η θερμοκρασία του πέφτουν, οι αναπνοές αραιώνουν και γίνονται κοφτές, η κοιλιά σφίγγεται, τα πόδια παραλύουν και επιπλέον η ικανότητα αντίληψης μειώνεται. Με λίγα λόγια, μπλοκάρει το νευρικό μας σύστημα, ολόκληρο το σώμα παγώνει και γι’ αυτό αδυνατούμε να αντιδράσουμε. 

Αιφνιδιασμός
«Πήγε η καρδιά μου στην Κούλουρη»
Το ξάφνιασμα, δηλαδή ο τρόμος που διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, προκαλεί έντονη αναστάτωση στην εγκεφαλική μας λειτουργία, καθώς και στην περιοχή του θώρακα. Εξαιτίας του αιφνιδιασμού που δέχεται το νευρικό και ορμονικό μας σύστημα, στιγμιαία παγώνουν τα αντανακλαστικά μας, ανεβαίνουν απότομα οι παλμοί της καρδιάς, ενώ παράλληλα εμφανίζεται ταχύπνοια.

Ντροπή
«Έγινε παντζάρι»
Όταν ντρεπόμαστε ή βρισκόμαστε σε αμηχανία, το ορμονικό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα κινητοποιούνται και συνδυαστικά με την έκκριση αδρεναλίνης προκαλείται αύξηση της ροής του αίματος. Το παράδοξο είναι ότι η κυκλοφορία του αίματος είναι εντονότερη στο πρόσωπο και ειδικότερα στα μάγουλα, τα αφτιά και τη μύτη. Στα σημεία αυτά ρέει περισσότερο αίμα και έτσι το πρόσωπό μας κοκκινίζει. Επιπλέον, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, ενώ επιταχύνεται η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός. 

Έρωτας
«Αρρώστησε από έρωτα»
Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα συναισθήματα που μπορούμε να αισθανθούμε. Η ερωτική έλξη κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις και με εξαίρεση τα πόδια -από τα γόνατα και κάτω- αποτυπώνεται σχεδόν σε ολόκληρο το σώμα. Τα χέρια είναι ένα από τα πιο ενεργά σημεία του σώματος, αφού κινητοποιούνται με την επαφή, το χάδι και την αγκαλιά. Ο οργανισμός αναγνωρίζει τον έρωτα ως μια κατάσταση στρες και αντιδρά ανάλογα: η καρδιά ανεβάζει παλμούς (εξού και η έκφραση «Η καρδιά μου χτυπά τρελά») και το αυτόνομο νευρικό σύστημα προκαλεί έκκριση επινεφρίνης, αντίδραση που διακόπτει ή επιβραδύνει διεργασίες, όπως αυτήν του πεπτικού συστήματος, ώστε ο οργανισμός να επικεντρωθεί στην κατάσταση άγχους. Επίσης, το ορμονικό σύστημα «χτυπά κόκκινο». Οι ορμόνες (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, αδρεναλίνη, ωκυτοκίνη, σωματοτροπίνη, ενδορφίνες), που δρουν στον εγκέφαλο, δημιουργούν μια κατάσταση ευφορίας και σε έναν βαθμό επηρεάζουν και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Τέλος, οι φερομόνες ασκούν επίδραση στην οσφρητική επικοινωνία, που κατέχει σπουδαίο ρόλο στην ερωτική έλξη. 

Λύπη
«Έχω ένα βάρος στο στήθος»
Όταν βιώνουμε μια κατάσταση έντονης στενοχώριας (π.χ. την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, το τέλος μιας σχέσης, την απόλυση), νιώθουμε ένα σφίξιμο ή ένα βάρος στο στήθος. Στις περιπτώσεις αυτές κλείνουν οι βρόγχοι και η αναπνοή δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό, ώστε νιώθουμε την ανάγκη να παίρνουμε βαθιές και παρατεταμένες αναπνοές και συχνά να αναστενάζουμε. Επιπλέον, στο συναίσθημα της θλίψης παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα στο πρόσωπο και ειδικά στην περιοχή των ματιών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δυσάρεστες καταστάσεις μάς κάνουν υπερευαίσθητους και ευσυγκίνητους, με αποτέλεσμα συχνά να ξεσπάμε σε κλάματα.  

Κατάθλιψη
«Έχει παγώσει το σώμα»
Η κατάθλιψη μπορεί να μας απομονώσει από κάθε είδους δραστηριότητα ή απόλαυση. Μειώνει τα επίπεδα της ενέργειάς μας σε τέτοιο βαθμό, που αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, για παράδειγμα να βγούμε από το σπίτι, να μιλήσουμε με άλλους ανθρώπους, ακόμη και να φάμε ή να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Το αίσθημα της αδιαφορίας για όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον διαρκώς μεγαλώνει και οδηγεί το σώμα σε πλήρη ακινησία. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη καταλαμβάνονται από μια γενικότερη αίσθηση αδυναμίας, η οποία είναι εντονότερη στα άκρα. 

Άγχος
«Νιώθω φτερούγισμα στο στομάχι»
Η ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος κινητοποιεί ουσιαστικά και το πεπτικό μας σύστημα, που θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος και είναι από τα συστήματα του οργανισμού που επηρεάζονται έντονα από τα συναισθήματά μας. Έτσι εξηγείται, άλλωστε, το γεγονός ότι σε καταστάσεις έντονου στρες μπορεί να έχουμε μικρές διάρροιες ή τάση για εμετό. Επίσης, η υπερδραστηριότητα του νευρικού συστήματος κάνει τα χέρια μας να ιδρώνουν, ενώ μπορεί να προκαλέσει και ανατριχίλα. 

Ευτυχία
«Πετάω στα σύννεφα»
Ο ευτυχισμένος άνθρωπος βρίσκεται σε διέγερση. Όλες οι αισθήσεις λειτουργούν στον υπερθετικό βαθμό, ενώ ο οργανισμός «πλημμυρίζει» από το αίσθημα της απόλυτης ικανοποίησης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η έκκριση της ορμόνης σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Είναι η χημική ουσία που μας προκαλεί ευφορία, τονώνει την κίνηση του σώματος, επηρεάζει τη σεξουαλική μας διάθεση και συγχρόνως ενισχύει τις διανοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Με λίγα λόγια, δίνει φτερά στο σώμα και την ψυχή. Σε μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συσχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης, επιθετικής συμπεριφοράς και ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών.

Αδιαφορία
«Δεν μου καίγεται καρφί»
Η έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε συμβαίνει στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε κατά κάποιον τρόπο ναρκώνει τις αισθήσεις μας, περιορίζει την κινητικότητα του σώματος σε σημαντικό βαθμό και είναι φυσικό επακόλουθο να ελαχιστοποιεί την έκφραση των συναισθημάτων μας. 

Ζήλια
«Έχει μάτι φθονερό»
Μαζί με τον έρωτα ανήκει στα πιο ισχυρά συναισθήματα που μπορούμε να νιώσουμε. Ακριβώς επειδή, όταν ζηλεύουμε, μας κυριεύει το αίσθημα του ανταγωνισμού και επικρατεί η θέληση της υπερίσχυσης, το σημείο του σώματος που δραστηριοποιείται περισσότερο είναι το κεφάλι. Η εγκεφαλική λειτουργία τονώνεται και οι αισθήσεις οξύνονται. Το κεφάλι κινείται με αγχωτικό ρυθμό, τα μάτια κοιτάζουν γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση και τα αφτιά είναι «τεντωμένα», ώστε να μπορούμε να «αλιεύσουμε» πληροφορίες από το περιβάλλον. 

Υπερηφάνεια
«Φουσκώνει σαν τον κόκορα»
Το σημείο του σώματος όπου αποτυπώνεται εντονότερα το συναίσθημα της υπερηφάνειας είναι ο θώρακας. Όταν θέλουμε να παινευτούμε, ορθώνουμε το ανάστημα, τραβάμε την κοιλιά προς τα μέσα και τους ώμους προς τα πίσω και σπρώχνουμε το στήθος μπροστά. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι παίρνουμε βαθιές ανάσες και φουσκώνουμε με αέρα το στήθος για να αυξήσουμε τον όγκο του σώματός μας και να δείξουμε ότι είμαστε σπουδαίοι. 

Αηδία
«Ανακατεύεται το στομάχι μου»
Το αίσθημα της έντονης δυσαρέσκειας και αποστροφής ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα, αλλά και την περιοχή του λαιμού. Αυτό συμβαίνει γιατί αηδιάζουμε (ακόμα και νοερά) με κάτι δυσάρεστο που μυρίζουμε ή γευόμαστε. Η μύτη, η γλώσσα και ο φάρυγγας είναι τα πρώτα όργανα που ανιχνεύουν δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους κινητοποιούν το αντανακλαστικό της ναυτίας και του εμετού.

Μαρία Ιωσηφίδου~~~Χρησιμοποιούμε συχνά εκφράσεις του τύπου «Έγινα σαν το παντζάρι», «Μου κόπηκαν τα πόδια», «Νιώθω φτερούγισμα στο στομάχι», «Έχω ένα βάρος στο στήθος», «Αρρώστησα από έρωτα», προκειμένου να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας. Άραγε το σώμα μας βιώνει ακριβώς αυτό που περιγράφουμε με λόγια; Με τη βοήθεια των ειδικών, επιχειρήσαμε να βρούμε με ποιον τρόπο αποτυπώνονται στο σώμα τα συναισθήματά μας και σας παρουσιάζουμε τι ανακαλύψαμε.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η συναισθηματική μας κατάσταση δεν αφήνει ανεπηρέαστο το σώμα μας, αφού ενεργοποιεί το καρδιαγγειακό, το μυοσκελετικό και το νευροενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού μας. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Aalto στη Φινλανδία, θέλοντας να κάνουν ένα βήμα παρακάτω, αποτύπωσαν τα μέρη του σώματος που ενεργοποιούν ορισμένα συναισθήματα (ευτυχία, έρωτας, υπερηφάνεια, θυμός, φόβος, άγχος, ντροπή, αηδία, περιφρόνηση, αιφνιδιασμός, ζήλια, λύπη, κατάθλιψη, αδιαφορία). Από τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academies of Sciences», η πιο εντυπωσιακή διαπίστωση αφορούσε το γεγονός ότι τα συναισθήματά μας επιφέρουν μια σειρά από σωματικές αντιδράσεις που είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής και φύλου, και οι οποίες συνδέονται με την προσπάθειά μας για επιβίωση.

Ο χάρτης του σώματος

 Ο αντίκτυπος των συναισθημάτων στο σώμα μας.

1 Κεφάλι
Πανταχού παρόν στα περισσότερα συναισθήματα το κεφάλι. Σημαντικός είναι ο ρόλος των δακρύων και των μυϊκών συσπάσεων του προσώπου. Η υψηλότερη ενεργοποίηση παρατηρείται στα συναισθήματα χαράς, ενώ η χαμηλότερη στην αδιαφορία και την κατάθλιψη. Στην ντροπή συμμετέχουν ιδιαίτερα τα μάτια και στον θυμό τα μάγουλα.

2 Λαιμός
Με εξαίρεση την κατάθλιψη και την αδιαφορία, τα υπόλοιπα συναισθήματα αφήνουν έντονη γεύση στον λαιμό. Υψηλή δραστηριότητα παρατηρείται στα συναισθήματα της αηδίας και της αγάπης, όπου οι αισθήσεις της γεύσης και της οσμής παίζουν καθοριστικό ρόλο.

3 Στήθος
Αποτελεί μια περιοχή του σώματος που ενεργοποιείται -και μάλιστα έντονα- στα περισσότερα συναισθήματα. Αλλαγές στην αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό παρατηρούνται στον θυμό, την ευτυχία, το άγχος, την αγάπη και την περηφάνια.

4 Στομάχι-κοιλιά
Τα αρνητικά συναισθήματα (θυμός, αηδία, άγχος, φόβος) δένουν κόμπο το στομάχι μας. Το αποτύπωμά τους, όμως, αφήνουν και τα καλά συναισθήματα, όπως ο έρωτας, που ως γνωστόν
«… περνάει από το στομάχι».

5 Άνω άκρα
Τα κινητοποιεί πρωτίστως ο θυμός, δευτερευόντως η ευτυχία και ο έρωτας και ακολούθως σε αρκετά μικρότερο βαθμό ο φόβος, η αηδία και η περηφάνια. Η χαμηλότερη ενεργοποίηση παρατηρείται στη λύπη και την κατάθλιψη.

6 Κάτω άκρα
Συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέρη του σώματος, ελάχιστα συναισθήματα φαίνεται πως μπορούν να επηρεάσουν τα κάτω άκρα. Η χαμηλότερη δραστηριότητα παρατηρείται στις περιπτώσεις της λύπης, του αιφνιδιασμού, του άγχους, της κατάθλιψης και της ντροπής.

7 Όλο το σώμα
Από όλα τα συναισθήματα μόνο η χαρά φαίνεται ότι ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα. Αντίθετα, μειωμένη δραστηριότητα παρατηρείται στην κατάθλιψη, όπου επικρατεί το γενικότερο αίσθημα κενού ή ανηδονίας.

Υπό την επήρεια 13 συναισθημάτων

Θυμός
«Πιάστηκαν στα χέρια»
Το συναίσθημα της οργής γίνεται αισθητό στο πάνω μέρος του σώματος και κυρίως στην περιοχή του θώρακα και των χεριών. Με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, διέγερση που μας προετοιμάζει για καβγά και μάχη. Οι πνεύμονες διαστέλλονται και οι αναπνοές γίνονται περισσότερες και βαθύτερες, ώστε, αν χρειαστεί, να μπορέσουμε να εισπνεύσουμε επιπλέον οξυγόνο. Επίσης, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα για να τροφοδοτήσει με περισσότερο αίμα τους μυς των άκρων και ειδικά των χεριών, που παρουσιάζουν υπερκινητικότητα για να μπορέσουν να αντιδράσουν.

Φόβος
«Μου κόπηκαν τα πόδια»
Μπροστά σε μια φοβερή απειλή, την οποία το άτομο διαπιστώνει ότι είναι ανήμπορο να αντιμετωπίσει, όπως για παράδειγμα υπό τον κίνδυνο επίθεσης ενός άγριου ζώου, εξάπλωσης φωτιάς ή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, το σώμα παίρνει μια παθητική στάση. Οι σφυγμοί και η θερμοκρασία του πέφτουν, οι αναπνοές αραιώνουν και γίνονται κοφτές, η κοιλιά σφίγγεται, τα πόδια παραλύουν και επιπλέον η ικανότητα αντίληψης μειώνεται. Με λίγα λόγια, μπλοκάρει το νευρικό μας σύστημα, ολόκληρο το σώμα παγώνει και γι’ αυτό αδυνατούμε να αντιδράσουμε.

Αιφνιδιασμός
«Πήγε η καρδιά μου στην Κούλουρη»
Το ξάφνιασμα, δηλαδή ο τρόμος που διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, προκαλεί έντονη αναστάτωση στην εγκεφαλική μας λειτουργία, καθώς και στην περιοχή του θώρακα. Εξαιτίας του αιφνιδιασμού που δέχεται το νευρικό και ορμονικό μας σύστημα, στιγμιαία παγώνουν τα αντανακλαστικά μας, ανεβαίνουν απότομα οι παλμοί της καρδιάς, ενώ παράλληλα εμφανίζεται ταχύπνοια.

Ντροπή
«Έγινε παντζάρι»
Όταν ντρεπόμαστε ή βρισκόμαστε σε αμηχανία, το ορμονικό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα κινητοποιούνται και συνδυαστικά με την έκκριση αδρεναλίνης προκαλείται αύξηση της ροής του αίματος. Το παράδοξο είναι ότι η κυκλοφορία του αίματος είναι εντονότερη στο πρόσωπο και ειδικότερα στα μάγουλα, τα αφτιά και τη μύτη. Στα σημεία αυτά ρέει περισσότερο αίμα και έτσι το πρόσωπό μας κοκκινίζει. Επιπλέον, οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, ενώ επιταχύνεται η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός.

Έρωτας
«Αρρώστησε από έρωτα»
Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα συναισθήματα που μπορούμε να αισθανθούμε. Η ερωτική έλξη κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις και με εξαίρεση τα πόδια -από τα γόνατα και κάτω- αποτυπώνεται σχεδόν σε ολόκληρο το σώμα. Τα χέρια είναι ένα από τα πιο ενεργά σημεία του σώματος, αφού κινητοποιούνται με την επαφή, το χάδι και την αγκαλιά. Ο οργανισμός αναγνωρίζει τον έρωτα ως μια κατάσταση στρες και αντιδρά ανάλογα: η καρδιά ανεβάζει παλμούς (εξού και η έκφραση «Η καρδιά μου χτυπά τρελά») και το αυτόνομο νευρικό σύστημα προκαλεί έκκριση επινεφρίνης, αντίδραση που διακόπτει ή επιβραδύνει διεργασίες, όπως αυτήν του πεπτικού συστήματος, ώστε ο οργανισμός να επικεντρωθεί στην κατάσταση άγχους. Επίσης, το ορμονικό σύστημα «χτυπά κόκκινο». Οι ορμόνες (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, αδρεναλίνη, ωκυτοκίνη, σωματοτροπίνη, ενδορφίνες), που δρουν στον εγκέφαλο, δημιουργούν μια κατάσταση ευφορίας και σε έναν βαθμό επηρεάζουν και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Τέλος, οι φερομόνες ασκούν επίδραση στην οσφρητική επικοινωνία, που κατέχει σπουδαίο ρόλο στην ερωτική έλξη.

Λύπη
«Έχω ένα βάρος στο στήθος»
Όταν βιώνουμε μια κατάσταση έντονης στενοχώριας (π.χ. την απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, το τέλος μιας σχέσης, την απόλυση), νιώθουμε ένα σφίξιμο ή ένα βάρος στο στήθος. Στις περιπτώσεις αυτές κλείνουν οι βρόγχοι και η αναπνοή δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό, ώστε νιώθουμε την ανάγκη να παίρνουμε βαθιές και παρατεταμένες αναπνοές και συχνά να αναστενάζουμε. Επιπλέον, στο συναίσθημα της θλίψης παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα στο πρόσωπο και ειδικά στην περιοχή των ματιών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δυσάρεστες καταστάσεις μάς κάνουν υπερευαίσθητους και ευσυγκίνητους, με αποτέλεσμα συχνά να ξεσπάμε σε κλάματα.

Κατάθλιψη
«Έχει παγώσει το σώμα»
Η κατάθλιψη μπορεί να μας απομονώσει από κάθε είδους δραστηριότητα ή απόλαυση. Μειώνει τα επίπεδα της ενέργειάς μας σε τέτοιο βαθμό, που αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, για παράδειγμα να βγούμε από το σπίτι, να μιλήσουμε με άλλους ανθρώπους, ακόμη και να φάμε ή να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Το αίσθημα της αδιαφορίας για όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον διαρκώς μεγαλώνει και οδηγεί το σώμα σε πλήρη ακινησία. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη καταλαμβάνονται από μια γενικότερη αίσθηση αδυναμίας, η οποία είναι εντονότερη στα άκρα.

Άγχος
«Νιώθω φτερούγισμα στο στομάχι»
Η ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος κινητοποιεί ουσιαστικά και το πεπτικό μας σύστημα, που θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος και είναι από τα συστήματα του οργανισμού που επηρεάζονται έντονα από τα συναισθήματά μας. Έτσι εξηγείται, άλλωστε, το γεγονός ότι σε καταστάσεις έντονου στρες μπορεί να έχουμε μικρές διάρροιες ή τάση για εμετό. Επίσης, η υπερδραστηριότητα του νευρικού συστήματος κάνει τα χέρια μας να ιδρώνουν, ενώ μπορεί να προκαλέσει και ανατριχίλα.

Ευτυχία
«Πετάω στα σύννεφα»
Ο ευτυχισμένος άνθρωπος βρίσκεται σε διέγερση. Όλες οι αισθήσεις λειτουργούν στον υπερθετικό βαθμό, ενώ ο οργανισμός «πλημμυρίζει» από το αίσθημα της απόλυτης ικανοποίησης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η έκκριση της ορμόνης σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Είναι η χημική ουσία που μας προκαλεί ευφορία, τονώνει την κίνηση του σώματος, επηρεάζει τη σεξουαλική μας διάθεση και συγχρόνως ενισχύει τις διανοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Με λίγα λόγια, δίνει φτερά στο σώμα και την ψυχή. Σε μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συσχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης, επιθετικής συμπεριφοράς και ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών.

Αδιαφορία
«Δεν μου καίγεται καρφί»
Η έλλειψη ενδιαφέροντος για οτιδήποτε συμβαίνει στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε κατά κάποιον τρόπο ναρκώνει τις αισθήσεις μας, περιορίζει την κινητικότητα του σώματος σε σημαντικό βαθμό και είναι φυσικό επακόλουθο να ελαχιστοποιεί την έκφραση των συναισθημάτων μας.

Ζήλια
«Έχει μάτι φθονερό»
Μαζί με τον έρωτα ανήκει στα πιο ισχυρά συναισθήματα που μπορούμε να νιώσουμε. Ακριβώς επειδή, όταν ζηλεύουμε, μας κυριεύει το αίσθημα του ανταγωνισμού και επικρατεί η θέληση της υπερίσχυσης, το σημείο του σώματος που δραστηριοποιείται περισσότερο είναι το κεφάλι. Η εγκεφαλική λειτουργία τονώνεται και οι αισθήσεις οξύνονται. Το κεφάλι κινείται με αγχωτικό ρυθμό, τα μάτια κοιτάζουν γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση και τα αφτιά είναι «τεντωμένα», ώστε να μπορούμε να «αλιεύσουμε» πληροφορίες από το περιβάλλον.

Υπερηφάνεια
«Φουσκώνει σαν τον κόκορα»
Το σημείο του σώματος όπου αποτυπώνεται εντονότερα το συναίσθημα της υπερηφάνειας είναι ο θώρακας. Όταν θέλουμε να παινευτούμε, ορθώνουμε το ανάστημα, τραβάμε την κοιλιά προς τα μέσα και τους ώμους προς τα πίσω και σπρώχνουμε το στήθος μπροστά. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι παίρνουμε βαθιές ανάσες και φουσκώνουμε με αέρα το στήθος για να αυξήσουμε τον όγκο του σώματός μας και να δείξουμε ότι είμαστε σπουδαίοι.

Αηδία
«Ανακατεύεται το στομάχι μου»
Το αίσθημα της έντονης δυσαρέσκειας και αποστροφής ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα, αλλά και την περιοχή του λαιμού. Αυτό συμβαίνει γιατί αηδιάζουμε (ακόμα και νοερά) με κάτι δυσάρεστο που μυρίζουμε ή γευόμαστε. Η μύτη, η γλώσσα και ο φάρυγγας είναι τα πρώτα όργανα που ανιχνεύουν δυσάρεστες οσμές και γεύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους κινητοποιούν το αντανακλαστικό της ναυτίας και του εμετού.

Μαρία Ιωσηφίδου

ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Αχ βρε μάνα! Πότε από κόρη έγινες μάνα?
Πότε από κοριτσάκι έγινες μάνα?
Πότε από γυναίκα έγινες μάνα? Πώς ήταν η διαδρομή σου?
Ποια ρούχα σε συνόδευαν? Αναρωτιέμαι, πότε και πώς αποφάσισες ?
Σε ψάχνω να σε βρω σαν κοιτώ εκείνη την ασπρόμαυρη παιδική σου φωτογραφία.
Εκείνη που υπήρχε πριν από εμένα.
Πριν από τον πατέρα και τα αδέλφια.
Στέκεται εκεί στο σκαλιστό μπουφέ μέσα στην ασημένια την κορνίζα και τα εξομολογείται όλα. 
Η φιγούρα σου αποκαλύπτει τα όνειρα σου και τις λαχτάρες σου.
Και πίσω από το ξεθωριασμένο χαμόγελο σου διακρίνονται οι φόβοι σου, τα πάθη και τα λάθη σου.
Έτσι απλά για να μου θυμίσουν την αδυναμία της παντοδυναμίας σου.
Κάποιες μέρες ψυχικής ξηρασίας νιώθω να μου κλείνει το μάτι και να με παγιδεύει στα πλοκάμια της.
Τι και αν έχεις φύγει, θα γυρίσεις να με βρεις, την ακούω να μου λέει.
Θα είμαι εκεί στις απαγορεύσεις σου, στις προτροπές και στις χαρές σου.
Εγώ, η μάνα μου και η μάνα της μάνας μου.
Δεν είμαι μία, μου ψιθυρίζεις νοερά.
Είμαστε όλες μαζί. Και εγώ και εσύ και όλες εκείνες.
Τρέχα να ξεφύγεις από εμάς για να μπορέσεις να μας βρεις.
Δεν είσαι εδώ και σε ακούω.
Είσαι μαζί μου όταν δουλεύω, όταν μαγειρεύω και όταν σκέφτομαι, όταν γράφω..
Τι και αν σου γυρνώ την πλάτη, σε αμφισβητώ, σε κατηγορώ,
εσύ τρυπώνεις σαν τον αέρα που αναπνέω και με ανακατεύεις.
Άλλες φορές με παρασέρνει με τα μποφόρ του και άλλες με δροσίζει από την ψυχική μου κάψα.
Αν κάποιος με ρωτούσε τι σημαίνει να είσαι μάνα,
θα απαντούσα με τα δικά σου λόγια. Ναι, ξέρω δεν είναι δικά σου.
Είναι της μάνα σου!
Και εκείνης, της δικής της.
Εξήγησε μου, πώς συμβιβάστηκες για να τρέξω και εγώ στην δική μου πορεία.
Αλλά με το δικό μου βηματισμό....
Πες τα μου όλα.
Πώς σε ξεδίψασαν, πώς σε τάισαν, πώς σε φρόντισαν, πώς σε αγκάλιασαν.
Όλα να τα μάθω. Εκείνα τα ανείπωτα, τα ασυνείδητα, τα μακρινά, τα δύσκολα και τα εύκολα.
Όλα όσα χώρεσε η αγκαλιά σου...
Όλα εκείνα που πέταξε η καρδιά σου.
Να μου τα πεις όλα χωρίς να μου πεις τίποτα.
Για να κάνω τους δικούς μου συμβιβασμούς.
Για να γίνω η κόρη της μάνας και η μάνα της κόρης....

Μαρία Ιωσηφίδου

Kρίση πανικού: Ποιες επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;

Κρίση Πανικού
Πρόκειται για μια γρήγορη κορύφωση, που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι αισθάνονται να κατακλύζονται από άγχος, φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο, και ίσως πιστεύουν ότι τρελαίνονται ή πεθαίνουν. Αυτά τα αισθήματα φτάνουν στον αποκορύφωμά τους και μετά από λίγο περνούν, αφήνοντας το άτομο να νιώθει αδύναμο και εξουθενωμένο. Αν και οι κρίσεις αυτές προκαλούν μεγάλη ένταση, τελικά περνούν μόνες τους και δεν μπορούν να βλάψουν σημαντικά τον πάσχοντα.
 
Κρίση Πανικού
Στη χειρότερη περίπτωση, αυτά τα αισθήματα του φόβου και τα σωματικά συμπτώματα μπορούν να οδηγήσουν σε κρίση πανικού. Πρόκειται για μια γρήγορη κορύφωση, που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι αισθάνονται να κατακλύζονται από άγχος, φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο, και ίσως πιστεύουν ότι τρελαίνονται ή πεθαίνουν. Αυτά τα αισθήματα φτάνουν στον αποκορύφωμά τους και μετά από λίγο περνούν, αφήνοντας το άτομο να νιώθει αδύναμο και εξουθενωμένο. Αν και οι κρίσεις αυτές προκαλούν μεγάλη ένταση, τελικά περνούν μόνες τους και δεν μπορούν να βλάψουν σημαντικά τον πάσχοντα.

Επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι για τον εαυτό σου;
Κάποιος που έχει αυτά τα συμπτώματα μπορεί να νιώσει απογοήτευση, καθώς διαπιστώνει ότι άλλοι άνθρωποι κάνουν πολύ εύκολα πράγματα που αυτός βρίσκει αδύνατον να κάνει. Μπορεί να θεωρεί ότι είναι μάλλον βαρετός και να ανησυχεί ότι και οι άλλοι πιστεύουν το ίδιο γι' αυτόν. Το πρόβλημα της κοινωνικής φοβίας μπορεί να τον κάνει υπερευαίσθητο και διστακτικό να απευθυνθεί σε άλλους ανθρώπους ακόμα κι όταν θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει θλίψη και στεναχώρια γεγονός που ενδεχομένως να επιδεινώσει την κοινωνική φοβία.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την ζωή των ανθρώπων;
Πολλοί πάσχοντες αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο ζωή τους ανάλογα με τα συμπτώματά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι (και οι οικογένειές τους) στερούνται πολλά πράγματα που ίσως σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να απολαύσουν. Δεν μπορούν να επισκεφτούν το σχολείο των παιδιών τους, να πάνε για ψώνια ή στον οδοντίατρο. Μπορεί ακόμη να αποφύγουν να αποδεχτούν μια προαγωγή στη δουλειά παρόλο που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ικανοί για μια περισσότερο απαιτητική και προσοδοφόρα εργασία. Περίπου οι μισοί απ' αυτούς που έχουν σοβαρή κοινωνική φοβία, ειδικά οι άντρες, αντιμετωπίζουν δυσκολία στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων.

Πόσο συχνή είναι;
Περίπου το 1-2% των αντρών και το 2-3% των γυναικών πάσχουν από κάποια μορφή κοινωνικής φοβίας.

Υπάρχουν επιπλοκές;
Μερικοί άνθρωποι δυσφορούν τόσο πολύ εξαιτίας τη κοινωνικής τους φοβίας, που αναπτύσσουν μια δευτερογενή κατάθλιψη. Θα χρειαστεί λοιπόν θεραπεία και γι' αυτήν εκτός από τη θεραπεία που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κοινωνικής φοβίας. Εάν ένας άνθρωπος αποφεύγει συνεχώς κάποια πολυσύχναστα μέρη, μπορεί στο τέλος να αναπτύξει ένα φόβο για τα μέρη αυτά ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κανείς εκεί. Μπορεί συνεπώς να νιώθει ανίκανος να βγει έξω - αυτό αποκαλείται Αγοραφοβία . Άλλοι μπορεί να κάνουν χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή ηρεμιστικών που έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρούς για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους. Ο κίνδυνος εθισμού στις ουσίες αυτές και κυρίως στο αλκοόλ είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Είναι σημαντικό ωστόσο να αναφερθεί ότι οι ασθενείς με κοινωνική φοβία παρά το άγχος τους και τα άλλα συμπτώματα που εμφανίζουν, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν κάτι σωματικό στο μέλλον, π.χ. καρδιακή προσβολή.

Επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι για τον εαυτό σου;
Κάποιος που έχει αυτά τα συμπτώματα μπορεί να νιώσει απογοήτευση, καθώς διαπιστώνει ότι άλλοι άνθρωποι κάνουν πολύ εύκολα πράγματα που αυτός βρίσκει αδύνατον να κάνει. Μπορεί να θεωρεί ότι είναι μάλλον βαρετός και να ανησυχεί ότι και οι άλλοι πιστεύουν το ίδιο γι' αυτόν. Το πρόβλημα της κοινωνικής φοβίας μπορεί να τον κάνει υπερευαίσθητο και διστακτικό να απευθυνθεί σε άλλους ανθρώπους ακόμα κι όταν θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει θλίψη και στεναχώρια γεγονός που ενδεχομένως να επιδεινώσει την κοινωνική φοβία.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την ζωή των ανθρώπων;
Πολλοί πάσχοντες αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο ζωή τους ανάλογα με τα συμπτώματά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ίδιοι (και οι οικογένειές τους) στερούνται πολλά πράγματα που ίσως σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να απολαύσουν. Δεν μπορούν να επισκεφτούν το σχολείο των παιδιών τους, να πάνε για ψώνια ή στον οδοντίατρο. Μπορεί ακόμη να αποφύγουν να αποδεχτούν μια προαγωγή στη δουλειά παρόλο που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ικανοί για μια περισσότερο απαιτητική και προσοδοφόρα εργασία. Περίπου οι μισοί απ' αυτούς που έχουν σοβαρή κοινωνική φοβία, ειδικά οι άντρες, αντιμετωπίζουν δυσκολία στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων.

Πόσο συχνή είναι;
Περίπου το 1-2% των αντρών και το 2-3% των γυναικών πάσχουν από κάποια μορφή κοινωνικής φοβίας.

Υπάρχουν επιπλοκές;
Μερικοί άνθρωποι δυσφορούν τόσο πολύ εξαιτίας τη κοινωνικής τους φοβίας, που αναπτύσσουν μια δευτερογενή κατάθλιψη. Θα χρειαστεί λοιπόν θεραπεία και γι' αυτήν εκτός από τη θεραπεία που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κοινωνικής φοβίας. Εάν ένας άνθρωπος αποφεύγει συνεχώς κάποια πολυσύχναστα μέρη, μπορεί στο τέλος να αναπτύξει ένα φόβο για τα μέρη αυτά ακόμα κι όταν δεν υπάρχει κανείς εκεί. Μπορεί συνεπώς να νιώθει ανίκανος να βγει έξω - αυτό αποκαλείται Αγοραφοβία . Άλλοι μπορεί να κάνουν χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή ηρεμιστικών που έχουν συνταγογραφηθεί από γιατρούς για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματά τους. Ο κίνδυνος εθισμού στις ουσίες αυτές και κυρίως στο αλκοόλ είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Είναι σημαντικό ωστόσο να αναφερθεί ότι οι ασθενείς με κοινωνική φοβία παρά το άγχος τους και τα άλλα συμπτώματα που εμφανίζουν, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν κάτι σωματικό στο μέλλον, π.χ. καρδιακή προσβολή.

Μήπως ζείτε τη ζωή των άλλων αντί για τη δική σας;-Συνεξάρτηση

Τι είναι Συνεξάρτηση;
Συνεξάρτηση είναι όταν αναλαμβάνεις τα προβλήματα των άλλων, τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τις προτιμήσεις, τους στόχους, τη ζωή τους, σα να είναι δικά σου, παραμελώντας ή ακόμη και χάνοντας επαφή με τα πραγματικά δικά σου.

Ο όρος αρχικά αναφερόταν στη νοσηρή «δυναμική» που παρατηρούνταν στους συντρόφους αλκοολικών, που χωρίς να το θέλουν, υπέθαλπαν τα προβλήματα του εθισμένου ατόμου, μέσα από υποθετικά βοηθητικές συμπεριφορές. Η συνεξάρτηση τώρα πλέον αναφέρεται σε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε παρόμοια νοσηρή «δυναμική». Λέμε «νοσηρή» γιατί το να καλύπτει τις ανάγκες του άλλου, δεν είναι υγιές για τον συνεξαρτημένο αλλά ούτε και για τον παραλήπτη.

Πως αναπτύσσεται η συνεξάρτηση;
Η συνεξάρτηση αναπτύσσεται όταν ένα παιδί είναι σε ανισότιμη σχέση με τους γονείς του, όπου μαθαίνει να βάζει στην άκρη τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα θέλω των γονιών του, προκειμένου να πάρει τη φροντίδα τους, την προσοχή ή την έγκρισή τους. Έτσι το παιδί μεγαλώνοντας, αποκτά την τάση να ξαναδημιουργεί κα να έλκεται απ? αυτή τη «δυναμική» σε όλες του τις σχέσεις. Συνήθως χρειάζεται να αλλάξει αρκετές σχέσεις ή θέσεις εργασίας, πριν συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματά του δεν οφείλονται στον λάθος σύντροφο ή στη λάθος δουλειά, αλλά σε νοσηρές συνήθειες. Επειδή οι συνήθειες στις σχέσεις αποκτούνται κατά την πρώιμη ανάπτυξη, είναι βαθιά ριζωμένες και φαίνονται φυσιολογικές, κάνοντάς το πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν εναλλακτικές.

Είμαι συνεξαρτημένος;
Αν απαντήσετε «Ναι» σε 4 ή περισσότερες από τις παρακάτω δηλώσεις, τότε έχετε κάποιο βαθμό συνεξάρτησης.
1. Δεν μπορείτε να πείτε «Όχι».
2. Πάντα συμμορφώνεστε με τις προτιμήσεις των άλλων.
3. Νιώθετε άβολα και ένοχα όταν κάνετε τα πράγματα που εσείς θέλετε.
4. Έχετε δυσκολία να αποδεχτείτε τις φιλοφρονήσεις που σας κάνουν.
5. Ντρέπεστε ή νιώθετε υπεύθυνος για την κακή συμπεριφορά των άλλων.
6. Νιώθετε θυμωμένος και δεν ξέρετε γιατί.
7. Πιστεύετε ότι η σύγκρουση δεν έχει κανένα καλό αποτέλεσμα και την αποφεύγετε πάση θυσία.
8. Συνεχώς προλαβαίνετε τις ανάγκες των άλλων και τις ικανοποιείτε πριν καν σας το ζητήσουν.
9. Έχετε την τάση να έλκετε ανθρώπους που χρειάζονται κάποιον να τους σώσει.
10. Νιώθετε μεγάλο άγχος όταν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα σχεδιάσατε.
Πως θα αναγνωρίσετε τη Συνεξάρτηση
Κάποιες φορές χρειάζεται να κάνουμε θυσίες για τους άλλους αλλά όταν παραμελούμε συστηματικά τις δικές μας ανάγκες, τους στόχους και τις προσδοκίες μας, για μήνες ή χρόνια, αυτό δεν είναι υγιές.
Η συνεξάρτηση οδηγεί το άτομο σε εξάντληση. Με τον καιρό, μπορεί να πάθει κατάθλιψη, να είναι αγχώδης, ευρέθιστος και θυμωμένος. Κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο για τα συνεξαρτημένα άτομα να επιτρέψουν στον εαυτό τους να νιώσουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς έχουν μάθει να μη δίνουν αξία στα συναισθήματά τους.

Μπορώ να το αλλάξω;
Τα συνεξαρτημένα άτομα λένε συχνά: «Έτσι είμαι. Δεν μπορώ να αλλάξω». Συνήθως χωρίς να το συνειδητοποιούν, το να υποφέρουν τους δίνει μια ικανοποίηση και μια αίσθηση περηφάνιας επειδή τα καταφέρνουν. Όμως αν δεν ζήσεις εσύ τη ζωή σου, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα. Μπορείς να αλλάξεις την τάση για συνεξάρτηση. Είναι δύσκολο και χρειάζεται χρόνο, αλλά δεν είναι τόσο κοπιαστικό όσο το να είσαι συνεξαρτημένος. Μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν εντυπωσιακά μεγάλη επίδραση, γιατί η νοοτροπία, η συμπεριφορά και τα συναισθήματα της συνεξάρτησης αλληλεπιδρούν και έτσι, αλλάζοντας το ένα, αλλάζουν και τα άλλα.

Ένα πρώτο βήμα για να αλλάξεις τη συνεξάρτηση, είναι να αναπτύξεις μια νοητική εικόνα, ένα «μέτρο» για το τι είναι ρεαλιστικό για σένα να κάνεις. Μπορείς για παράδειγμα, να οραματιστείς τον εαυτό σου – το χρόνο και την ενέργειά σου – σαν ένα γυάλινο δοχείο με χρωματιστό νερό, στο αγαπημένο σου χρώμα. Αποφάσισε πόσο από το χρωματιστό νερό χρησιμοποιούν ήδη οι διάφορες ευθύνες και υποχρεώσεις σου και επέλεξε το χαμηλότερο επίπεδο στάθμης (όχι κάτω από 30%) που θα φροντίζεις να εξασφαλίζεις για το περιεχόμενό σου, έτσι ώστε να έχεις αρκετό απόθεμα για τον εαυτό σου και τις έκτακτες ανάγκες.

Από κει και πέρα, κάθε φορά που κάποιος θα σου ζητάει να κάνεις κάτι, πριν αποφασίσεις αν θα το κάνεις, μπορείς να φέρνεις στο μυαλό σου την εικόνα του δοχείου σου και να εξετάζεις αν, ικανοποιώντας το αίτημα, θα εξαντλήσεις τα αποθέματά σου κάτω από το χαμηλότερο επιτρεπτό όριο (π.χ. το 30% του περιεχομένου). Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη αν το αίτημα έρχεται από κάποιον με τον οποίο έχεις μια ισορροπημένη και υγιή σχέση.

Το επόμενο βήμα είναι να μάθεις να λες «Όχι», πράγμα πολύ δύσκολο για όσους έχουν θέματα συνεξάρτησης. Το να λες «Όχι» δεν σε κάνει κακό άνθρωπο ούτε σε εμποδίζει να παίρνεις αγάπη και τρυφερότητα. Το να νιώθεις ότι πρέπει να κερδίσεις την αγάπη και τη στοργή, είναι μια λανθασμένη πεποίθηση που οι συνεξαρτημένοι μαθαίνουν ακούσια, ως παιδιά. Χρειάζεται να μάθεις να επεξεργάζεσαι το αίτημα του άλλου αντί να συμφωνείς αυτόματα όπως συνηθίζει να κάνει ο συνεξαρτημένος.

Εξασκήσου στο να λες δυνατά μια φράση στον εαυτό σου, που θα λέει ότι θα το σκεφτείς και θα τους απαντήσεις. Είναι καθοριστικό να εξασκηθείς λέγοντας δυνατά τη φράση, γιατί έτσι κάνεις πρόβα σε μια νέα αυτόματη απάντηση που θα έχεις έτοιμη, καθώς είναι δύσκολο να πεις «Όχι» όταν σε αιφνιδιάζουν. Μέχρι να τους απαντήσεις, μπορεί κιόλας να έχουν βρει άλλη λύση στα προβλήματά τους. Στη συνέχεια, εξασκήσου με τον ίδιο τρόπο στο να λες «Όχι».
Επιπλέον, χρειάζεται να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Οι συνεξαρτημένοι νιώθουν αυτοεκτίμηση μέσα από τον εθισμό τους στο να παρέχουν βοήθεια. Οπότε για να αλλάξεις τη συνεξάρτηση, χρειάζεται να συμβιβαστείς με το γεγονός ότι θα παίρνεις λιγότερη ευχαρίστηση μέσα απ? αυτό, και παράλληλα να αναπτύξεις νέους τρόπους για να νιώθεις αυτοεκτίμηση.

Για παράδειγμα, να ασχοληθείς με όλα εκείνα τα πράγματα που είχες βάλει στην άκρη, όπως το να αλλάξεις εργασία ή καριέρα, να ασχοληθείς με ένα αγαπημένο σου χόμπι ή να βρεις ένα καινούριο, να αθληθείς, να κοινωνικοποιηθείς κλπ.
Φαντάσου ότι αυτή η εξάσκηση στους νέους τρόπους συσχέτισης με τους άλλους, είναι ένα πείραμα. Μην περιμένεις να πετύχεις μόνιμες αλλαγές αμέσως. Δες τι αποδίδει και τι όχι, κάνε τις δικές σου διορθώσεις και πειραματίσου ξανά. Αρκετά σύντομα, αυτό που έμοιαζε πολύ δύσκολο στην αρχή, θα γίνει κάτι φυσιολογικό για σένα.
Σκέψου πόσα πολλά μπορείς να πετύχεις αν βάλεις όλη την ενέργεια και το χρόνο που ξόδευες για τους άλλους, στη δική σου ζωή!

Καλοκαιρινή Μελαγχολία....

Γιατί Μελαγχολούμε το Καλοκαίρι;

Ενώ για τους περισσότερους το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της χαράς, της ξενοιασιάς και της χαλάρωσης, ωστόσο υπάρχει μια σεβαστή μερίδα ανθρώπων οι οποίοι ζορίζονται ψυχικά όταν αρχίζει να φτιάχνε ο καιρός και ειδικά καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι. Ξέρουμε από επιστημονικές έρευνες ότι ο ήλιος βοηθάει τη χημεία του εγκεφάλου μας, προκαλώντας την έκλυση ουσιών που δημιουργούν το αίσθημα της χαράς. Ωστόσο, παρά το φυσιολογικό αυτό γεγονός, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ψυχικά πεσμένοι την περίοδο του καλοκαιριού. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο;

            Ακριβώς επειδή το καλοκαίρι συνδέεται στο μυαλό των περισσότερων με διακοπές, ξενοιασιά και καλές παρέες, οι άνθρωποι που δεν έχουν φιλικές ή ερωτικές σχέσεις και διανύουν μια περίοδο μοναξιάς αισθάνονται μεγαλύτερη κατάπτωση και μελαγχολία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τα άτομα αυτά το καλοκαίρι είναι η περίοδος που κάνουν απολογισμό των συναισθηματικών δούναι και λαβείν τους, για να διαπιστώσουν ότι ο συναισθηματικός τους λογαριασμός βρίσκεται στο «μείον». Η διαπίστωση αυτή είναι οδυνηρή και όταν μάλιστα δεν υπάρχει κάποια χειροπιαστή λύση στον ορίζοντα, τα άτομα αυτά τείνουν να υποκύπτουν στην απαισιοδοξία τους και θεωρούν ότι «τίποτα καλό δεν πρόκειται να συμβεί σε μένα».

            Ένας άλλος λόγος για την εμφάνιση της καλοκαιρινής μελαγχολίας είναι η κατάρριψη των ψευδαισθήσεων και των φαντασιώσεων που έχει το άτομο: όλο το χειμώνα το άτομο αυτό μπορεί να φαντάζεται ονειρικές διακοπές και αυτό να το κρατάει σε ψυχολογική εγρήγορση. Όμως, ο λόγος για τον οποίο μιλάμε για φαντασίωση είναι ότι το άτομο αυτό μπορεί να μην έχει φιλίες, να μην κάνει προσπάθειες να ξανοιχτεί κοινωνικά, να είναι δειλό ή συναισθηματικά πληγωμένο και να περνάει περίοδο μοναξιάς αλλά, παρά την έλλειψη κοντινών του ανθρώπων να φαντασιώνεται διακοπές με μια ξένοιαστη παρέα ή ερωτικό σύντροφο –που όμως δεν υπάρχει. Όταν λοιπόν έρχεται το καλοκαίρι και συνειδητοποιεί ότι τα χειμερινά του όνειρα είναι ανέφικτα, καταρρέει ψυχολογικά και μελαγχολεί.

            Ακόμα και αν δε συμβαίνει κάτι όπως το παραπάνω, για πολλούς ανθρώπους το καλοκαίρι φέρνει στεναχώρια και μελαγχολία επειδή έχουν οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να πάνε διακοπές ή να κάνουν όλα όσα θα ήθελαν.

            Όταν υπάρχει κάποιος χωρισμός η πίκρα, η απογοήτευση, η αίσθηση της αποτυχίας και η μοναξιά (ακόμα και αν το χωρισμένο άτομο περιστοιχίζεται από φίλους) το καλοκαίρι φαντάζει ποιο μουντό και οι χάρες του δεν αποτελούν έλξη για τον άνθρωπο αυτό.

            Και βέβαια, όταν υπάρχουν αυξημένες υποχρεώσεις, είτε στον τομέα της εργασίας είτε στον τομέα της οικογενειακής ζωής, το άτομο μπορεί να μην προλάβει να γευτεί τις καλοκαιρινές χαρές επειδή έχει εμπλακεί σε άλλα θέματα και έχει να μεριμνήσει για άλλα, δύσκολα ζητήματα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι κάτω από την πίεση το άτομο αυτό μπορεί να λυγίσει πιο εύκολα το καλοκαίρι και να μελαγχολήσει.

            Επίσης, το καλοκαίρι είναι ένας «γνώμονας» αξιολόγησης της κοινωνικότητάς μας και της καλής μας διάθεσης: όσο πιο πολλούς φίλους έχουμε τόσο περισσότερες εξόδους κάνουμε και όσο καλύτερη διάθεση έχουμε τόσο περισσότερο ευχαριστιόμαστε ό,τι κάνουμε. Όταν λείπει η κοινωνικότητα και η καλή διάθεση και τη θέση τους παίρνουν η σκέψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς και η διαπίστωση ότι δεν λύνονται άμεσα, το καλοκαίρι συρρικνώνεται και δεν προσφέρει χαρά σε αυτό το άτομο.

            Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι, για κάποιους λόγους, είναι ιδιαίτερα σκληροί με τον εαυτό τους και δεν του επιτρέπουν την χαρά και την ευχαρίστηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτά τα άτομα δε μπορούν να μοιραστούν με τους γύρω τους τη γενικευμένη καλή διάθεση που συνοδεύει το καλοκαίρι και βυθίζονται ακόμα περισσότερο στην αυτολύπηση και τη στεναχώρια.

Υπάρχουν εναλλακτικές για τη μελαγχολία του καλοκαιριού;

            Σίγουρα όταν κάποιος έχει προβλήματα έχει δικαίωμα να μην αισθάνεται καλά και να έχει αρνητικά συναισθήματα. Από την άλλη μεριά όμως, τα προβλήματα είναι κομμάτι της ανθρώπινης ζωής και είναι εντελώς υποκειμενική η θεώρησή τους και η στάση του καθενός απέναντί τους. Αυτό σημαίνει ότι για το ίδιο πρόβλημα ένα άτομο μπορεί να νιώθει χάλια, να βλέπει το πρόβλημα άλυτο και δυσβάσταχτο και να νιώθει ότι έχει βυθιστεί στη μελαγχολία, ενώ ένα άλλο άτομο, για το ίδιο πρόβλημα ακριβώς να αισθάνεται ότι μπορεί να το λύσει, ότι θα περάσει και ότι δεν θα πρέπει να το αφήσει να του χαλάσει όλη του τη διάθεση και τη ζωή του. Επομένως, η ικανότητα να μπορεί να σκεφτεί κανείς πάνω στις δυσκολίες που έχει και να τις δει με άλλο μάτι και διαφορετική προοπτική, μπορεί να τον βοηθήσει να μην πέσει σε μελαγχολία.
Από την άλλη μεριά, μια ρεαλιστική προσέγγιση των ζητημάτων που απασχολούν το άτομο μπορεί πραγματικά να το βοηθήσει να βρει χειροπιαστές κι εφαρμόσιμες λύσεις κι έτσι να αποφύγει να παρασυρθεί από μελαγχολικά συναισθήματα.

Τελικά, η μελαγχολία του καλοκαιριού δε σχετίζεται αποκλειστικά με την συγκεκριμένη αυτή εποχή, αλλά με τον ίδιο τον άνθρωπο, τον εαυτό του και τη στάση που έχει απέναντι στη ζωή. Αναζητώντας ψυχικούς πόρους, βρίσκοντας εσωτερική δύναμη, φιλοσοφώντας σχετικά με τη ζωή, το νόημά της και τις επιθυμίες που έχει κανείς, μπορεί το άτομο αυτό, σε όσο δύσκολη φάση και αν βρίσκεται να αποφύγει την παγίδα της μελαγχολίας του καλοκαιριού και να πάρει τη ζωή του στα χέρια του προκειμένου να νιώσει όμορφα.

Πώς να σταματήσεις να νοιάζεσαι για τη γνώμη των άλλων

Όσο κι αν σου φαίνεται δύσκολο, υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει να σε στοιχειώνει τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα. Αν συνηθίζεις να ζητάς την έγκριση των άλλων και να συμπεριφέρεσαι κατά τρόπο ώστε να γίνεις αποδεκτή, παραβλέποντας τις επιθυμίες σου, τότε μάλλον πρέπει να σπάσεις τα δεσμά σου.

Οι περισσότεροι θέλουμε να είμαστε αποδεκτοί κι αρεστοί κι αυτό δεν είναι κακό μέχρι το σημείο που δε θυσιάζουμε την ευτυχία και προσωπική ευημερία για χάρη άλλων. Παρακάτω σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να καταφέρεις να μη σου καίγεται καρφάκι για τη γνώμη των άλλων όταν αυτοί σου βάζουν εμπόδια.

1. Δεν μπορείς να τους ευχαριστείς όλους
Να θυμάσαι πως δεν μπορείς να είσαι αρεστή σε όλους, ούτε να ευχαριστείς τους πάντες. Επίσης καλό θα είναι να έχεις κατά νου πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι γνώμες θα διχάζονται. Κάθε κίνηση και κάθε απόφαση σου θα έχει ένθερμους υποστηρικτές αλλά και αυστηρούς κριτές. Στο τέλος, αυτό που έχει σημασία είναι εσύ τι θέλεις! Αναγνωρίζοντας πως δεν μπορείς να ικανοποιείς τον καθένα, θα σταματήσεις να νοιάζεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι.

2. Η γνώμη του καθενός δεν είναι απαραίτητα σωστή
Η γνώμη κάθε ατόμου είναι ακριβώς αυτό που ορίζει η λέξη; γνώμη. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για κάτι το υποκειμενικό κι έχει να κάνει με τα βιώματα, τις αξίες, τις πεποιθήσεις και άλλους παράγοντες που οδηγούν στο σχηματισμό της προσωπικότητας και των απόψεών μας. Μόλις το συνειδητοποιήσεις θα μπορέσεις να αποδεσμευτείς από την ανάγκη της αποδοχής. Δεν πρόκειται απαραίτητα γι΄απόρριψη. Ίσως απλά η λέξη κλειδί είναι: διαφορετικότητα.

3. Σταμάτα να σκέφτεσαι και να υπεραναλύεις
Η υπερανάλυση των θεμάτων είναι επιβλαβής για την υγεία και την ψυχοσύνθεσή σου, αφού το μόνο που σου προσθέτει είναι άγχος. Σκεφτόμενη συνέχεια για παράδειγμα μια διαμάχη στη δουλειά ή τον τσακωμό με το σύντροφό σου, δε θα σε βγάλει πουθενά. Αντ΄αυτού, προσπάθησε να επιλύσεις τη διαφορά και να την ξεχάσεις. Σκέψου τα βήματα που πρέπει να κάνεις και κλείσε τον κύκλο σκέψεων που στροβιλίζουν στο μυαλό σου, διότι κάτι τέτοιο μόνο τοξικό είναι.

4. Στρέψε την προσοχή σου στα σημαντικά
Την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για κάτι που έκανες, στρέψε την προσοχή σου στο στόχο σου. Κάθε κίνηση κρύβει πίσω της κάποιο στόχο. Αν αυτός είναι ξεκάθαρος πάψε να μπερδεύεσαι και να μπλοκάρεις από γνώμες και κριτικές άλλων και κατάστρωσε στρατηγική για να πετύχεις σε όσα στοχεύεις.

5. Αποδέξου τον εαυτό σου
Τα λόγια είναι εύκολα, οι πράξεις δύσκολες: αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ωστόσο, μαθαίνοντας να αποδέχεσαι τον εαυτό σου με τα ελαττώματα του ενώ παράλληλα γνωρίζεις τα προτερήματα που έχεις, θα μπορέσεις να πατήσεις γερά στα πόδια σου. Να θυμάσαι πως αν δεν αγαπήσεις η ίδια τον εαυτό σου, αν δεν τον εκτιμήσεις κι αν δε του δώσεις την πρέπουσα αξία, πώς θα μπορέσουν να το κάνουν οι άλλοι; Όλα ξεκινούν από εσένα την ίδια. Αν η ευτυχία σου εξαρτάται από τη γνώμη των άλλων δεν πρόκειται ποτέ να ευτυχίσεις.

 6. Διώξε τον αρνητισμό
Το έχουμε ήδη αναφέρει και θα το αναφέρουμε ξανά: ο αρνητισμός οδηγεί σε τοξικές σχέσεις και συναισθήματα. Προσπάθησε να μη δίνεις σημασία σε ανθρώπους που σε γεμίζουν φόβους, αναστολές, ενοχές και αρνητισμό. Η αισιοδοξία είναι το παν. Άντλησε δύναμη από αισιόδοξους ανθρώπους κι απλά παράβλεψε τους μουτζούφληδες πεσιμιστές.

Θέλω να σκέφτομαι θετικά!

 Θέλω να σκέφτομαι θετικά σημαίνει πως μετατρέπω το αρνητικό σε θετικό πως η δύναμη μου φαίνεται όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά ,πάρα όταν όλα είναι καλά…
Σκέφτομαι θετικά σημαίνει πως αναγνωρίζω πως όλα στην ζωή έχουν δυο όψεις όπως το νόμισμα και επιλέγω την θετική πλευρά των πραγμάτων… Αναλύω μια κατάσταση μέχρι να ανακαλύψω το θετικό και να πάρω την εμπειρία…
Σκέφτομαι θετικά γιατί αυτό μου δίνει δύναμη και αν κάτι δεν μου αρέσει στην ζωή μου απλά προσπαθώ να το αλλάξω. Προσπαθώ να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι. Κάνω ότι καλύτερο μπορώ μα πάντα με χαμόγελο και αισιοδοξία…
Σκέφτομαι θετικά γιατί έτσι θέλω να αρχίζει η μέρα και έτσι να τελειώνει. Διότι σε όλους μας έχει τύχει να φύγει ο ύπνος μετά από αρνητικές σκέψεις… Και ξέρετε τι λένε.. Όπως κοιμάσαι το βράδυ έτσι και θα ξυπνήσεις το πρωί…

Σκέφτομαι θετικά σημαίνει ζω παραπάνω χρόνια με λιγότερες ασθένειες διότι αυτές προέρχονται από το άγχος και την στενοχώρια που μολύνουν το σώμα μου…
Σκέφτομαι θετικά σημαίνει οραματίζομαι ένα μέλλον αισιόδοξο…
Σκέφτομαι θετικά σημαίνει πως αξιολόγησα σωστά αυτό το θειο δώρο που μου δόθηκε που λέγεται ζωή και τώρα το απολαμβάνω και με τα πάνω του και με τα κάτω του…
Σκέφτομαι θετικά σημαίνει πως έχω διαμορφώσει ένα χαρακτήρα σταθερό όπου δεν πτοείται από κανέναν άνεμο… Όπου οι αντιξοότητες τις ζωής δεν μπορούν να μου πάρουν το χαμόγελο και πως μέσα στο σκοτάδι εγώ πάντα θα βλέπω ένα φως….

Ίσως όλα αυτά να φαντάζουν δύσκολα όμως όλα είναι θέμα απόφασης είναι κατά πόσο θέλω να αλλάξω την ζωή μου… πάνω από όλα το ΘΕΛΩ… και έπειτα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως τα πάντα στο σύμπαν είναι ενέργεια και οι σκέψεις μας είναι μία μορφή ενέργειας που έχει την δική της μοναδική συχνότητα και ότι στέλνουμε εκεί έξω στο σύμπαν αυτό και θα μας επιστραφεί…
Μπαίνοντας λοιπόν σε αυτήν την διαδικασία θα πρέπει να αφαιρέσω και να προσθέσω παράλληλα κάποια πράγματα ή ίσως και ανθρώπους… Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε το θετικό στην ζωή μας είναι να πάψουμε να βλέπουμε τηλεόραση και να γεμίζουμε με εικόνες βίας και καμιά φορά υπερβολής… Επίσης μην επηρεάζεστε από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να αναπαράγουν το αρνητικό… ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ…. Αυτό που υπάρχει μέσα στο νου μου αυτό βλέπω και γύρω μου…

  Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είμαστε απλοί θεατές σε αυτόν τον κόσμο αλλά συνδημιουργοί. Κάθε άνθρωπος είναι ο μοναδικός δημιουργός του κόσμου που ζει. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να διαμορφώσουμε την ζωή μας όπως την θέλουμε εμείς…
Να συνηδειτοποιήσουμε την δύναμη των λέξεων την δύναμη της σκέψης..

Με βάση την μέθοδο NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) που ιδρυτές της είναι ο μαθηματικός Richard Baudler και ο καθηγητής γλωσσολογίας J.Grinder :
-Δεν ζούμε στην πραγματικότητα αλλά στην ερμηνεία που έχουμε μάθει να της δίνουμε.
-Αλλάζοντας την ερμηνεία αλλάζουμε και την πραγματικότητα
-Αλλάζοντας τους εαυτούς μας όλα μπορούν να συμβούν

Ο Κόσμος Είναι Ένας Καθρέφτης
''Είμαστε ότι σκεπτόμαστε''….

ΒΑΖΩ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ

“Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νά ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις”.
Κ. Καβάφης

Βάζω στόχους στην ζωή μου σημαίνει κατακτώ τον ίδιο μου τον εαυτό. Σημαίνει πως ξεκινάω ένα μεγάλο ταξίδι αυτογνωσίας το οποίο θα με βοηθήσει να μάθω τα χαρίσματα μου τα δυνατά μου σημεία μα και τα αδύνατα μου για να τα βελτιώσω. Ένας δρόμος σαφώς με πολλά εμπόδια και δυσκολίες που όμως θα ξεπεράσω γιατί είναι πολύ σημαντικό να μάθω ποιος είμαι και που πάω για να μπορέσω να φτάσω εκεί. Για να μην περιπλανιέμαι….

Ένας δρόμος γεμάτος γνώσεις και περιπέτειες που ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει για να βρεί την Ιθάκη του..

Μην φοβάστε να κάνετε όνειρα όπως κάνατε όταν ήσασταν παιδιά. Μην φοβάστε τα εμπόδια. Μην φοβάστε το άγνωστο. Βάλτε στόχους δοκιμάστε τα όρια σας τις αντοχές σας τις δυνάμεις σας τις ικανότητες σας και το θετικό μέσα σας. Ένας στόχος είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να σηκωθεί κανείς το πρωί από το κρεβάτι του… για να σηκωθεί από τον καναπέ του και να πάψει πια να ρίχνει ευθύνες για ότι του συμβαίνει, στους γονείς του, στους φίλους του, στην κοινωνία ή στην μοίρα του…

Ξεκινήστε οραματιζόμενοι τον εαυτό σας μέσα σε έναν κόσμο αγάπης και σεβασμού ειρήνης και δικαιοσύνης. Ζωντανέψτε αυτόν τον κόσμο πιστεύοντας τον. Προσθέστε του ήχους μυρωδιές και εικόνες με ανθρώπους αγαπημένους….
Είναι εφικτό, άλλωστε μην ξεχνάμε πως υπήρξαν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι οραματίστηκαν τους στόχους τους και έπειτα τους είδαν να πραγματοποιούνται (επιστήμονες ,εφευρέτες ,καλλιτέχνες κ.α.)

     Εμπόδια θα βρεθούν στον δρόμο μας πολλά όπως όλοι ξέρουμε όμως δεν θα πρέπει να κάμπτουμε στις αντιξοότητες της ζωής μα ούτε και στις αποτυχίες αλλά θα πρέπει να είμαστε σταθεροί στον στόχο μας να έχουμε υπομονή και επίμονη και να βρίσκουμε τρόπους να βγαίνουμε από το πηγάδι ειδάλλως θα μείνουμε για πάντα εκεί….

  Πάρτε παράδειγμα τον Τόμας Έντισον όταν τον ρώτησαν πως αισθανόταν που έκανε 1000 αποτυχημένες προσπάθειες να κατασκευάσει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα πριν τα καταφέρει εκείνος απάντησε: «Δεν απέτυχα ούτε μια φορά. Απλά ανακάλυψα 1000 τρόπους που δεν δουλεύουν».
Οι δυσκολίες είναι απλά ένα μέρος της νίκης μας γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάμε…..
Πάρε την ζωή στα χερια σου και θα ανακαλύψεις πως έχεις πολλά όμορφα χαρίσματα γιατί όλοι μας είμαστε προικισμένοι με χαρίσματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να καλυτερέψουμε την ζωή μας και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας.

Ψάξτε αυτά τα χαρίσματα. Ψάξτε τα μέσα σας. Βρείτε το Φως και θα δείτε τον κόσμο με άλλο μάτι. Βρείτε ανθρώπους που θα έχουν το ίδιο όραμα τους ίδιους στόχους και ξεκινήστε μαζί το ταξίδι…
Μετατρέψτε τις αρνητικές σκέψεις σε θετικές. Δεν υπάρχει ‘’δεν μπορώ’’. Τα πάντα μπορούμε να κάνουμε με την δύναμη της πίστης.

  Διώξτε τον θυμό σας και την θλίψη σας. Χαμογελάστε είστε πολύ όμορφοι όταν το κάνετε αυτό… Είστε πιο ήρεμοι και έτσι παίρνετε και πιο σωστές αποφάσεις

Η θετική στάση είναι το τρένο που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία… ο οδηγός είναι η αυτογνωσία…

  Ευλογημένοι είναι οι άνθρωποι που αγωνίζονται χωρίς να δειλιάζουν και να τα παρατάνε. Διότι μέσα από αυτήν την εμπειρία αποκτάμε έναν μεγάλο θησαυρό γνώσεων και αυτός ο θησαυρός είναι δικός μας και κανένας μα κανένας δεν μπορεί να μας τον πάρει γιατί βρίσκεται μέσα μας.
Ευλογημένοι οι άνθρωποι που έχουν στόχους και αγωνίζονται για υψηλά ιδανικά που σκοπό έχουν όχι μόνο το δικό τους καλό μα και το καλό των συνανθρώπων τους γιατί μπορεί ο δρόμος να είναι σκληρός και δύσκολος μα γνωρίζουν πως δεν αρκεί απλά να ζούμε αλλά να ζούμε ευτυχισμένα.
Ευλογημένοι οι άνθρωποι που γνωρίζουν πως έχουμε χρέος να παλέψουμε για τις αξίες της ζωής για να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο. Είναι χρέος μας ως άνθρωποι. Είναι υπόθεση όλων μας

Αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό μας θα μας φτάσουν στην Ιθάκη…..

Βελτιώστε την επικοινωνία σας

Η καλή επικοινωνία είναι απαραίτητη στις ανθρώπινες σχέσεις και όμως τις πιο πολλές φορές είναι ημιτελής. Τα περισσότερα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των ανθρώπων συμβαίνουν λόγω των παρανοήσεων και της ελλιπούς επικοινωνίας. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε μερικά απλά βήματα για να κάνουμε την επικοινωνία μας πιο αποδοτική.

Ξεκινήστε να ακούτε τους άλλους. Έχετε δύο αυτιά για να ακούν και ένα στόμα για να μιλάει. Είναι σημαντικό στην επικοινωνία να ακούς ώστε να γνωρίζεις τον άλλον, να ξέρεις στο μέλλον τι να περιμένεις από αυτόν, αλλά και για να του δώσεις μια άλλη οπτική σε μια κατάσταση. Ακούστε τις σκέψεις, τους φόβους, τις ανησυχίες, τα όνειρα του άλλου χωρίς ίχνος κριτικής διάθεσης.

Κρατήστε σημειώσεις. Προσωπικά μου αρέσει να κρατάω σημειώσεις σχεδόν για τα πάντα αλλά αυτό είναι επίσης ένα πολύ καλό εργαλείο και για την επικοινωνία. Είναι πολύ χρήσιμο να επισημαίνεις κάτι που σου είπε ο άλλος ή κάτι που εσύ θέλεις να του μεταφέρεις. Δυστυχώς οι ρυθμοί της εποχής μας κάνουν την μνήμη να εξασθενεί και να αμελεί.

Επιβεβαιώστε ότι έχετε κατανοήσει. Προτού πείτε κάτι ή αναλάβετε κάτι, επιβεβαιώστε ότι έχετε κατανοήσει πραγματικά τι σας λένε ή τι ακριβώς ζητάνε από εσάς. Η κατανόηση του μηνύματος που έστειλε ο δέκτης είναι βασικό στοιχείο στην ποιότητα της επικοινωνίας. Ρωτήστε (όχι μόνο μία φορά), ακούστε την απάντηση προσεκτικά και επιβεβαιώστε την εντύπωση σας πως καταλάβατε. Ένα μικρό λάθος σε μια προσέγγιση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ή και να κάνει τον διπλανό σας να αισθανθεί άβολα και άσχημα.

Διεκδικητικότητα. Διεκδικήστε να επικοινωνήσετε με τον άλλον και μην μένετε σε υποθέσεις και εικασίες. Μερικές φορές θυμώνουμε επειδή οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας ή στις υποθέσεις που κάναμε για αυτούς. Μην υποθέτετε πράγματα για τους άλλους. Ρωτήστε και μάθετε. Διεκδικήστε να μάθετε τον άλλον. Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί έτσι αυτό που είναι σημαντικό για ένα άτομο, για ένα άλλο δεν είναι. Αν προσδοκάτε κάτι από τον άλλον ή υποθέτετε πράγματα για αυτόν, μιλήστε του ανοιχτά και ξεκάθαρα για αυτά. Συζητήστε μαζί του ειλικρινά και γνωρίστε τον.

Ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα και δείτε την επικοινωνία σας να βελτιώνεται. Βελτιώνοντας την επικοινωνία θα βελτιώσετε τη σχέση σας με τους άλλους και αυτό θα είναι ένα από τα «πράγματα» που θα επηρεάσουν θετικά ολόκληρη την ζωή σας.

Έχω συνειδητοποιήσει ότι όλα μας τα προβλήματα προκύπτουν από την αποτυχία μας να χρησιμοποιήσουμε μια απλή και ξεκάθαρη γλώσσα.
Jean-Paul Sartre

Λυγίζω άλλα δεν σπάω

Λυγίζω άλλα δεν σπάω: μια καταπληκτική ικανότητα να μπορείς να ανακτάς το αρχικό σου σχήμα, μετά από μια αναποδιά. Να μην σου αφήνει μόνιμα σημάδια. Να μη σκληραίνει την καρδιά σου. Να σηκώνεσαι και να ξανα-περπατάς όρθιος, πιο σοφός, με περισσότερη πείρα, πιο δυνατός από πριν. Να το πούμε ελαστικότητα; ανθεκτικότητα; προσαρμοστικότητα; αυτοπεποίθηση;

Με την ικανότητα αυτή ανοιγόμαστε, παίρνουμε περισσότερο ρίσκο και δεν φοβόμαστε το άγνωστο.
Μερικοί είναι πιο τυχεροί στον τρόπο που μεγάλωσαν σαν παιδιά.

Οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να αναζητήσουμε τρείς παραμέτρους:
(α) Ισχυρό δίκτυο σχέσεων με ποιότητα: έτσι μοιράζομαι τη δυσκολία και εκτιμώ ότι είμαι κοντά σε ανθρώπους,
 (β)Πίστη σε κάτι μεγάλο: όλα γίνονται για το καλό μου, είμαι ευγνώμων γι αυτό που έχω και
(γ) Αλλαγή στο τρόπο σκέψης: μεταφράζω στο μυαλό μου με άλλο τρόπο αυτά που συμβαίνουν.

Ρεαλιστική αισιοδοξία. Δεν κλείνω τα μάτια, αλλά ψάχνω κάτι θετικό σε αυτό που συμβαίνει. Από αυτό θα προκύψουν θετικά συναισθήματα και υπεύθυνη συμπεριφορά. Μετά-τραυματική ανάπτυξη είναι μια θετική προσωπική αλλαγή εξαιτίας της μάχης με μια αντιξοότητα που μας κάνει να βλέπουμε αλλιώτικα τον εαυτό μας και τον κόσμο.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ - ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ


Ένας αισιόδοξος ορίζει το παράθυρο σαν κάτι που επιτρέπει στο φως να περάσει μέσα . Ένας απαισιόδοξος το ορίζει σαν κάτι που λερώνεται και χρειάζεται πλύσιμο.
 Αν δεν έχετε αποτυχίες στη ζωή σας, δεν έχετε ρισκάρει πολλά πράγματα.
  Δεν μπορεί κανείς να ανακαλύψει καινούργιες χώρες χωρίς να δεχτεί να χάσει την ορατότητα της στεριάς για πολύ καιρό.
  Η μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή είναι να κάνεις αυτό που όλοι οι άλλοι λένε ότι δεν μπορείς να κάνεις.
  Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν ρισκάρεις τίποτα ρισκάρεις περισσότερα.
  Μερικοί παραπονούνται ότι τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια. Εγώ χαίρομαι που τα αγκάθια έχουν τριαντάφυλλα.

  Μακροχρόνια οι απαισιόδοξοι μπορεί να αποδειχθούν σωστοί αλλά στο μεταξύ και στην ίδια χρονική περίοδο, οι αισιόδοξοι έχουν ένα καλύτερο ταξίδι.
  Στη καρδιά του χειμώνα κατάλαβα ότι μέσα μου υπήρχε ήδη ένα αόρατο καλοκαίρι.
  Παραπονιόμουνα ότι δεν έχω παπούτσια μέχρι που συνάντησα κάποιον που δεν είχε πόδια.
  Πάντα είσαι χαμένος όταν παίζεις για να μη χάσεις.
  Το άτομο που στέλνει γύρω του θετικές σκέψεις, ενεργοποιεί τον κόσμο γύρω του θετικά και επιστρέφουν σ’ αυτόν θετικά αποτελέσματα.
  Φαίνεται νόμος της φύσης άκαμπτος και χωρίς εξαιρέσεις: εκείνος που δεν ρισκάρει δεν μπορεί να κερδίσει.
  Ο πόνος και τα βάσανα είναι αναπόφευκτα. Η μιζέρια είναι επιλογή.
  Τα σύννεφα που έρχονται στη ζωή μου δεν έρχονται για να φέρουν βροχή ή καταιγίδα, αλλά για να προσθέσουν χρώμα στο ηλιοβασίλεμά μου.
  Το δύσκολο παίρνει κάποιο χρόνο, το αδύνατο παίρνει λίγο περισσότερο.
  Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τη σιγουριά ότι είναι δυστυχείς από το ρίσκο να είναι ευτυχισμένοι.
  Είμαστε όλοι μέσα στη λάσπη αλλά μερικοί κοιτάμε τα άστρα.
  Μη κλαις που δύει και φεύγει ο ήλιος γιατί τα δάκρυα μπορεί να μη σ΄ αφήσουν να δεις τα αστέρια.

  Αν κάτι δεν σας αρέσει αλλάξτε το. Αν δεν μπορείτε να το αλλάξετε , αλλάξτε τον τρόπο που το βλέπετε.

Η «τρέλα» του facebook

Στην Ελλάδα το Facebook μετράει πάνω από 1.000.000 χρήστες.

Άνδρες γυναίκες και παιδιά δεν κάνουν όλη ημέρα άλλη δουλειά από το να «ποστάρουν» ιδέες, σκέψεις, φωτογραφίες σε καθημερινή βάση με ταχύτητα πολυβόλου.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που ότι τους συμβαίνει στην καθημερινότητα τους το ποστάρουν χωρίς δεύτερη σκέψη σχεδόν ανά λεπτό.

Τι ώρα ξυπνάνε, τι ώρα κοιμούνται, πού θα πάνε το πρωί, πού το μεσημέρι, πού το βράδυ. Πού είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ποιος τους τηλεφωνεί , σε ποιον τηλεφωνούν, ποιον θα ήθελαν να δουν. Ακόμα και ξεχασμένα ραντεβού οι χρήστες τα υπενθυμίζουν μέσω του facebook.

Εάν κάποιος ξυπνάει εν μέσω της νύχτας για 30 λεπτά δεν έχει κανένα πρόβλημα να το ποστάρει.
Θέλει να ενημερώσει τους φίλους του ότι ξύπνησε στις 4 το πρωί και δεν μπορούσε να κοιμηθεί…
Και βεβαίως αυτό που πάνω από όλα μετράει είναι το like.
Έχω δει να γράφονται “βλακείες” και να παίρνουν πολλά like.

Έχω δει ανθρώπους να θυμώνουν επειδή σε φωτογραφία τους κάποιος φίλος τους ή φίλη τους δεν τους έκανε like. Έχω δει ανθρώπους να «τα παίρνουν» με φίλους τους επειδή δεν τους έκαναν κάποιο σχόλιο για μια φωτογραφία.

Και φυσικά τα ποσταρίσματα που σαρώνουν είναι οι φωτογραφίες νέων και ώριμων γυναικών και ανδρών ειδικά τώρα το καλοκαίρι με μαγιό. Μαγιό «μικρά και μεγάλα». Που κρύβουν τα πάντα άλλα και που δείχνουν τα πάντα.

Είναι ενδεικτικό ότι «σοβαρή» 50άρα κυρία της Αθήνας πόσταρε φωτογραφία της σε πισίνα με μαγιό που μόνο μαγιό δεν ήταν με αποτέλεσμα να “πάρει” πάνω από 400 like.
Ο ανταγωνισμός είναι στο φόρτε του, είτε από την Αθήνα είτε από την Μύκονο. Οι 50άρες ανταγωνίζονται με μανία τις 20άρες και τις 25άρες, οι 45άρες τις 35άρες κλπ.

Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες που ο κάθε ένας δείχνει ό,τι διαθέτει. Άλλος τους κοιλιακούς του, άλλος τα tattoo του, άλλος τα μούσια του και πάει λέγοντας. Αφήστε δε που τα μηνύματα μεταξύ αγνώστων δίνουν και παίρνουν. Ένα καλημέρα μεταξύ δυο «φίλων» στο inbox που δεν γνωρίζονται από κοντά μπορεί να μετατραπεί σε εύκολο φλερτ.

Επί της ουσίας το facebook έχει μετατραπεί σε έναν μεγάλο διαδραστικο πίνακα όπου όλοι προσπαθούν να φανούν, να πουν κάτι… Η απέραντη μοναξιά μέσα από την απέραντη φλυαρία.

Επιτρέπεται ο Χριστιανός να ορκίζεται επάνω στην Αγία γραφή;

Ζούμε σε μια χώρα, στη οποία η χριστιανοκρατούμενη πολιτεία με την επικρατούσα θρησκεία της ορθοδοξίας, έχουν για ψωμοτύρι τους όρκους επάνω στα ευαγγέλια.
Στις δικαστικές αίθουσες, στα ανακριτικά γραφεία, στα συμβολαιογραφεία, στους στρατώνες, στα σώματα ασφαλείας, στα σχολεία, στο κοινοβούλιο ..παντού ορκωμοσίες.

Αναρωτήθηκε στα αλήθεια ποτέ ένας πιστός χριστιανός, που ακουμπάει το χέρι του επάνω στην Αγία γραφή, τι λέει το ιερό του βιβλίο για τον όρκο;

Τι λέει ο ίδιος ο αρχηγός του ο Ιησούς;

Ιδού ένα ερώτημα ηθικής τάξεως, πρωτίστως για την πολιτεία η οποία μέχρι προσφάτως – διότι τροποποίησε λόγω Ε.Ε τον κώδικα, δεν θεωρούσε έγκυρη την κατάθεση, αν δεν γινόταν με θρησκευτικό όρκο, αλλά και για έναν χριστιανό ξεχωριστά, όπου σε όλο το βίο του, δεν είναι λίγες οι φορές που ορκίστηκε όποτε του ζητήθηκε από τις επίσημες αρχές:

«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος..»

Δεν είναι λίγες οι φορές που άκουσε τους πολιτικούς του (εκτός των εξαιρέσεων από την αριστερά) στη βουλή να ορκίζονται:

«Ὀμνύω (=ορκίζομαι) , εις τα άνομα τής Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος, …»

Η μεγάλη βέβαια πλειοψηφία των πολιτικών, αποδίδουν τον χριστιανικό όρκο με υποκριτικό τρόπο, καθότι στην πραγματικότητα δεν τον νιώθουν, και δεν αισθάνονται απολύτως καμία δέσμευση για το μελλοντικό έργο πού πρόκειται να διατελέσουν. Οι σκοποί τους είναι καθαρά πολιτικοί και υποκρίνονται τα μάλα.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και στα δικαστήρια και όπου αλλού χρειαστεί να προσέλθουν να καταθέσουν οι πολίτες. Όλοι μας γνωρίζουμε, ότι είναι πολύ λίγοι εκείνοι που φοβούνται αν δεν πουν την πάσα αλήθεια!

Για να δούμε λοιπόν τι αναφέρει η Καινή Διαθήκη για το ζήτημα του όρκου. Δια στόματος μάλιστα του ιδίου του Χριστού. Η Καινή Διαθήκη εδώ είναι σαφής (για να αποφευχθεί εδώ σύγχυση, αγνοήστε τις αναφορές της Παλαιάς Διαθήκης στο ζητούμενο), για ένα πράγμα:

Εγώ, όμως, σας λέω, να μη ορκιστείτε καθόλου, ούτε στον ουρανό, επειδή είναι θρόνος τού Θεού, ούτε στη γη, επειδή είναι υποπόδιο των ποδιών του, ούτε στα Ιεροσόλυμα, επειδή είναι πόλη τού μεγάλου βασιλιά, ούτε στο κεφάλι σου να ορκιστείς, επειδή δεν μπορείς να κάνεις μια τρίχα άσπρη ή μαύρη.
Αλλά, ο λόγος σας ας είναι: Ναι, ναι. Όχι, όχι, μάλιστα, το περισσότερο απ” αυτά, είναι από τον πονηρό. (Ματθαίος 5:34-37 )

Και το βιβλίο του Ιακώβου καταδικάζει την ορκωμοσία ως ένα αμάρτημα το οποίο θα φέρει τον παραβάτη αντιμέτωπο στην δευτέρα παρουσία με την θεία κρίση του Δικαστή Γιαχβέ και του Υιού του!

Προπάντων, μάλιστα, αδελφοί μου, μη ορκίζεστε, ούτε στον ουρανό ούτε στη γη ούτε κάποιον άλλον όρκο, αλλά, ο λόγος σας ας είναι το Ναι, ναι, και το Όχι, όχι, για να μη πέσετε υπό κρίση. (Ιακώβου 5:12 )

Στο ερώτημα: Αν οι Χριστιανοί επιτρέπεται να ορκίζονται στην Αγία Γραφή.
Η απάντηση είναι: Οι Χριστιανοί δεν πρέπει να ορκίζονται. Ούτε στο Θεό, ούτε στην Αγία Γραφή, αλλά και σε ο,τι άλλο! Αν το πράτουν, ή δεν το γνωρίζουν, ή είναι μέγιστοι Φαρισαίοι υποκριτές!

Ένας εντυπωσιακός κατάμαυρος κόσμος

black wordΚι όμως, ο κόσμος του απόλυτου μαύρου είναι πολλές φορές εξαιρετικά εντυπωσιακός. Μπορεί το χρώμα τους να μην είναι θελκτικό, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις η απόχρωσή τους να μην τα κάνει καν ορατά, είναι όμως μια σειρά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες υπάρξεις του παλαιού και σύγχρονου κόσμου. Ας δούμε τι είναι και τι κάνουν.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι δημιουργήθηκε ένα νέο υλικό, κυρίως για αεροδιαστημικές εφαρμογές. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι όμως ότι, όπως λένε οι ειδικοί, πρόκειται για το πιο μαύρο υλικό του κόσμου. Είναι τόσο μαύρο που πλησιάζει την ανυπαρξία, μια απύθμενη τρύπα στον φωτεινό κόσμο που γνωρίζουμε. Τίποτα δεν φαίνεται πιο μαύρο από το Ventablack, ένα σχεδόν εξωπραγματικό υλικό που αναπτύχθηκε από βρετανική εταιρεία νανοτεχνολογίας. Το κατάμαυρο Ventablack «απορροφά το 99,6% της εισερχόμενης ακτινοβολίας, ποσοστό που πιστεύεται ότι είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ» καμαρώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Surrey Nanosystems.

Πλανήτης πιο μαύρος από το κάρβουνο. Ο πλανήτης TrEs-2b ανακαλύφθηκε πριν από πέντε έτη και, σύμφωνα με νέα μελέτη, είναι ένας από τους πιο παράξενους πλανήτες που γνωρίζουμε. Πρόκειται για έναν γίγαντα αερίου που απορροφά το 99% του ηλιακού φωτός, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά σκοτεινός. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, ο TrEs-2b είναι πιο μαύρος και από το κάρβουνο!
Ο TrEs-2b βρίσκεται σε απόσταση 750 ετών φωτός στον αστερισμό του Δράκοντα και είναι ένας γίγαντας αερίου με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Δία. Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard- Smithsonian, ο πλανήτης απορροφά σχεδόν το σύνολο του φωτός που δέχεται από το μητρικό του άστρο, το GSC 03549-02811.
Το γεγονός ότι ο TrEs-2b κινείται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο, σε απόσταση μόλις πέντε εκατομμυρίων χλμ., σημαίνει ότι το ηλιακό φως τον «λούζει» κυριολεκτικά συνεχώς. Αυτό κάνει το φαινόμενο ακόμη πιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον για τους επιστήμονες. Η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη υπολογίζεται ότι αγγίζει τους χίλιους βαθμούς Κελσίου.

Μαύρο χιόνι πέφτει σε εξωπλανήτη. Μία από τις πιο γνωστές ρήσεις που ακούγεται όταν θέλει κάποιος να τονίσει την επιμονή και την αποφασιστικότητά του σε κάποιο θέμα είναι ότι θα ασχολείται με αυτό «μέχρι να πέσει μαύρο χιόνι». Αν ζούσαμε στον πλανήτη HD 209458 b, η ρήση αυτή δεν θα υπήρχε αφού γάλλοι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι στον εξωπλανήτη πέφτει όντως μαύρο χιόνι!
Ο HD 209458 b είναι ένας γίγαντας αερίου που βρίσκεται σε απόσταση 150 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Πήγασου. Βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο και ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 84 ώρες. Όπως είναι επόμενο, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτόν τον εξωπλανήτη είναι πολύ μεγάλες. Στην πλευρά του πλανήτη που κατά την τροχιακή του κίνηση βλέπει το μητρικό του άστρο (δηλαδή, εκεί όπου είναι ημέρα) η θερμοκρασία αγγίζει τους δύο χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Στην αντίθετη πλευρά η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 500 βαθμούς Κελσίου.
Φυσικά οι συνθήκες αυτές δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τη ζωή, γι’ αυτό και η επιστημονική κοινότητα έχει βαφτίσει ανεπισήμως τον πλανήτη «Οσιρι», τον θεό των νεκρών στην αρχαία Αίγυπτο. Ο σχηματισμός του χιονιού απαιτεί νερό, το οποίο δεν υπάρχει βέβαια στον HD 209458 b. Η πολύ μεγάλη διαφορά όμως στη θερμοκρασία ημέρας και νύχτας στον πλανήτη δημιουργεί διάφορα φαινόμενα. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία ατμοσφαιρικών ρευμάτων που μεταφέρουν στροβιλιζόμενη ύλη από τις περιοχές όπου υπάρχει ημέρα σε εκείνες όπου υπάρχει νύχτα και το αντίθετο. Αυτό (θεωρητικά) σημαίνει ότι οι αέριες μάζες που ξεκινούν από τις περιοχές όπου υπάρχει ημέρα στερεοποιούνται όταν εισέρχονται στις συνθήκες της νύχτας.
Επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Côte d’ Azur στη Νίκαια δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο των ατμοσφαιρικών συνθηκών που επικρατούν στον HD 209458 b. Σύμφωνα με αυτό, τα καυτά αέρια καθώς οδεύουν προς τις νυχτερινές περιοχές μετατρέπονται σε νιφάδες οξειδίου του τιτανίου. Οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν «μαύρο, καυτό, καπνιστό χιόνι» που πέφτει προς το εσωτερικό του πλανήτη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι μαύρες νιφάδες είναι πιθανότατα προϊόν της πρόσμειξης διοξειδίου τιτανίου με κάποιο άλλο στοιχείο. Αν και το διοξείδιο του τιτανίου έχει λευκή και φωτεινή απόχρωση, η παρουσία κάποιου άλλου στοιχείου – π.χ. οξειδίων πυριτίου – προσδίδει το μαύρο χρώμα στις νιφάδες.

Το Τζουράσικ Παρκ ήταν κατράμι. Λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη ότι ο αρχαιοπτέρυξ είχε μαύρο χρώμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άλλο ένα είδος δεινοσαύρων ήταν επίσης μελανού χρώματος. Ο μικροράπτορας, ένα μικροσκοπικό είδος δεινοσαύρου που έμοιαζε με πτηνό, είχε έντονο μαύρο και ιριδίζον φτέρωμα.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Akron και του Πανεπιστημίου του Τέξας στις ΗΠΑ κατάφεραν να ανασυνθέσουν την εικόνα του μικροράπτορα αναλύοντας καλοδιατηρημένα απολιθώματα του μικρού δεινοσαύρου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.
Ο μικροράπτορας ζούσε πριν από 130 εκατομμύρια έτη, ήταν δηλαδή κατά 20 εκατ. χρόνια μεταγενέστερος του αρχαιοπτέρυγα που μελετήθηκε από την ίδια ομάδα, και διαπιστώθηκε ότι είχε και αυτός μαύρο χρώμα. Εφθανε σε μέγεθος τα 75 εκατοστά, είχε όψη και χαρακτηριστικά πτηνού, όπως π.χ. μια μακριά λεπτή ουρά και ένα δεύτερο ζευγάρι φτερά που βρίσκονταν στα πόδια του.
Αυτά που θύμιζαν δεινόσαυρο ήταν τα σαγόνια και τα δόντια του, που είχαν ανατομία και ισχύ δεινοσαύρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μικροράπτορας ανέπτυξε το έντονο και μάλιστα ιριδίζον μαύρο χρώμα του πιθανότατα για να προσελκύει την προσοχή των άλλων μελών του είδους και να βρίσκει ταίρι.

Τελικά «η ευτυχία είναι επιλογή»

wooman20Γιατί χαίρεται και γελά ο κόσμος στα social media; Έχει γεμίσει ο λογαριασμός σας στο Facebook, στο Instagram ή στο Twitter από φωτογραφίες φίλων που για μάλλον ανεξήγητους λόγους είναι μες στην τρελή χαρά;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί αυτό να εξηγηθεί. Μπορεί να είναι εκ πεποιθήσεως ευτυχισμένοι, απλά χαρούμενοι διαδικτυακοί «επιδειξίες» ή να συμμετέχουν εθελοντικά στην καμπάνια #100happydays.

Πρόκειται λίγο-πολύ για μια εκστρατεία συνειδητής ή μη ευτυχίας, με μία και μόνον πρόκληση για τους συμμετέχοντες: να αναρτούν καθημερινά και για 100 συνεχείς ημέρες από μία φωτογραφία της καθημερινότητάς τους, απαθανατίζοντας όλες εκείνες τις μικρές στιγμές που φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη, ακόμη και σε μία ημέρα σκέτη συμφορά!

Μπορεί να είναι ένας φίλος, ένας ξένος, η οικογένειά σου, ο σύντροφός σου, το παιδί σου, το σκυλί σου, μία λιχουδιά, ένα ποτό, ένα δειλινό, ένα πάρτυ, ένα λουλούδι, μία ταινία, οτιδήποτε: δεν έχει σημασία!

Το μοναδικό ζητούμενο είναι άλλωστε η επαναλαμβανόμενη αυτή συνήθεια να μετατραπεί συνειδητά και ασυνείδητα σε μία μίνι-μαθητεία για το αυτονόητο: ότι υπάρχουν πάντα ευχάριστες στιγμές.

Εξ’ ου και στην πρόκληση -που, προς ώρας τουλάχιστον, δεν έχει ημερομηνία λήξης- δεν προβλέπεται να υπάρξει νικητής, ούτε καν βραβείο, παρά ένα αναμνηστικό προσωπικό λεύκωμα για τον καθένα συμμετέχοντα ξεχωριστά, γεμάτο με τις φωτογραφίες που θα έχει αναρτήσει στο #100happydays, στο μακρύ αυτό διάστημα των 100 ημερών.

Ίσως έτσι εξηγείται πάντως και το γεγονός ότι το 71% των συμμετεχόντων έχουν ήδη εγκαταλήψει την προσπάθεια, πολλοί πριν φθάσουν στα μισά. Ο λόγος που επικαλέστηκαν οι περισσότεροι ήταν “η έλλειψη χρόνου”…

Κατά τον Δρ. Μπομπ Μοντγκόμερι, κλινικό ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, υπάρχει και μία άλλη, πιο λογική εξήγηση. Η πρόκληση αυτή -εκτιμά- είναι καταδικασμένη εξ αρχής σε αποτυχία, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρχει ντε και καλά κάθε ημέρα κι από μία καλή στιγμή. Είναι επίσης ανθρωπίνως αδύνατο να πείσεις κάποιον να είναι ευτυχισμένος, ιδιαίτερα όταν επιχειρείς να τον πειθαναγκάσεις πως πρέπει να σκέφτεται θετικά.

«Στην καθημερινότητα ενός μέσου ανθρώπου υπάρχουν διαρκείς ψυχολογικές μεταπτώσεις και είναι σημαντικό να αποδέχεται κανείς το καλό μαζί με το κακό», υπογραμμίζει ο Δρ. Μοντγκόμερι. Γι’ αυτό, προτείνει, «εάν θέλει κανείς να αισθάνεται ευχάριστα, θα πρέπει να αποδεχθεί ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προκύψει κάτι κακό».

Κάτι αντίστοιχο βέβαια προσπαθεί να διδάξει και αυτή η καμπάνια, να μάθεις να εντοπίζεις και να εκτιμάς τα μικρά καλά, μέσα σε μία «θάλασσα» από κακοτυχίες και άσχημες στιγμές.

Στην ιστοσελίδα του 100happydays.com, δεν υπάρχει καν παραπομπή για το ποιο βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία. Δεν υπάρχουν Q&A. Υπάρχει μόνον ένα σπαστό επεξηγηματικό κείμενο και μία φόρμα, όπου συμπληρώνει κανείς, εάν θέλει, ορισμένα προσωπικά στοιχεία του, για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό.

Η αρχική ιδέα λέγεται πάντως πως ανήκει σε έναν νεαρό Ελβετό, ονόματι Ντμίτρι Γκολουμπνισί. Εφήρμοσε πρώτος τη λογική 100happydays, ως προσωπική πρόκληση. Είδε τα καλά της. Και αποφάσισε να τα μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο, έχοντας πια κατασταλάξει στο συμπέρασμα πως τελικά «η ευτυχία είναι επιλογή»!

«Religulous» Η θρησκευτική παράνοια

Επίθεση με χιούμορ στη θρησκευτική παράνοια και τον φονταμενταλισμό.

Στη νοτιοανατολική γωνιά της Μεσογείου, σε μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα άνυδρης γης που η μοίρα, την καταράστηκε να θεωρείται «ιερή» για τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, εκτυλίσσεται εδώ και αιώνες ένα ατελείωτο αιματοκύλισμα, με τελευταία πράξη του δράματος τις χιτλερικής έμπνευσης επιθέσεις του πάνοπλου Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

Κάτι ξέρουμε κι εμείς οι Ελληνες από «ιερά» αφού έχουμε κι εμείς ολόκληρο ιερό βράχο, άσχετα αν τον έχουμε κάνει σκουπιδότοπο, ενώ τον κατέστρεψαν αυτοί που προσκυνάμε!! Στην Ελλάδα μας όλα είναι «ιερά» το ιερό Ελληνικό χώμα που είναι είναι βγαλμένο μαζί με την ιερή λευτεριά, από τα ιερά Ελληνικά κόκκαλα … και πάει λέγοντας.

Σε γειτονικές χώρες, το φανατικό Ισλάμ έχει ξεκάθαρα σηκώσει κεφάλι, ριζώνοντας την επιρροή του σε μια γεωγραφική έκταση που ξεκινάει από την Ινδονησία, διέρχεται όλη τη Μέση Ανατολή και καταλήγει στη Βόρεια Αφρική. Συνέπεια τούτου είναι οι συστηματικοί και βίαιοι διωγμοί χιλιάδων χριστιανών διαφόρων δογμάτων και η καταστροφή των χώρων λατρείας τους, κυρίως σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Συρία, η Αιθιοπία και αλλού. Το χαλιφάτο μάγκες μου δεν έρχεται ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ.

Αλλά και στην τεχνολογικά προηγμένη, «ουδετερόθρησκη» Δύση του κοσμικού κράτους και του Διαφωτισμού, ο ρόλος της θρησκείας δεν τείνει μειούμενος, απεναντίας μάλιστα. Παραπάνω από τους μισούς κατοίκους των ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ακλόνητα και κυριολεκτικά ότι ο πλανήτης μας είναι δημιούργημα των τελευταίων 5.500 χρόνων ενός Παντοδύναμου Θεού ο οποίος έστειλε τον εαυτό του, μέσω μιας παρθένας με 12 παιδιά, σε αποστολή αυτοκτονίας για να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος επειδή μια εβραία γυμνίστρια κάποτε δάγκωσε ένα μήλο παρασυρμένα από ένα ομιλόν φίδι.

Η επιστημονική πραγματικότητα -όση πραγματικότητα διαθέτει κι αυτή-  της Εξέλιξης, θεωρείται «βλασφήμια» από τους φανατισμένους θρησκόληπτους, που καταφέρνουν μέχρι σήμερα τον εξοβελισμό της διδασκαλίας της από το σχολικό πρόγραμμα, με τον κατήφορο της  χριστιανικής παράνοιας να νικάει κατα κράτος την ανθρώπινη λογική.

Ο πρώην πλανητάρχης Μπους, επί της προεδρίας του οποίου επαναπυροδοτήθηκε η μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής, διατεινόταν ότι επικοινωνεί με τον Θεό -ο «δικός μας», ο «πυροβολημένος» υπαλληλίσκος της Μέρκελ δεν είπε δα και κάτι πρωτότυπο ισχυριζόμενος τον ίδιο ακριβώς παραλογισμό.

Σε κάθε περιοχή της γης, φορείς της θρησκείας ασκούν τον ασφυκτικό τους έλεγχο σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο. Ραββίνοι, μουλάδες, πάπες, τηλε-ευαγγελιστές, ορθόδοξοι μητροπολίτες και κάθε λογής τσαρλατάνοι που πουλάνε δήθεν μεταφυσικά φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες, συνεχίζουν να επηρεάζουν μεγαλύτερα ακροατήρια κόσμου σε σχέση με εκλεγμένους πρωθυπουργούς και ηγέτες.

Οι μειλίχιες ανθρωπιστικές εκκλήσεις ελάχιστων πεφωτισμένων διανοουμένων όλων των θρησκειών μοιάζουν να καταπνίγονται μέσα σε τόνους φανατισμού, απαιδευσιάς, παράνοιας και μίσους που αποτελούν την κρίσιμη μάζα του θρησκευτικού φαινομένου.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην, ξεθυμασμένη πια, αυγή του εικοστού πρώτου αιώνα; Πώς κατάφερε ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και ο ανορθολογισμός (σε αυτόν πρέπει να συμπεριληφθεί και ο νεοφιλελεύθερος μεσσιανικός ανορθολογισμός των «αγορών» και του κρισιακού καπιταλισμού) να υπερκεράσει την εμπιστοσύνη στα τεχνολογικά και πνευματικά κατορθώματα των τελευταίων δύο αιώνων;

Γιατί η πίστη σε μεταφυσικές δοξασίες που γεννήθηκαν στην Εποχή του Χαλκού, στα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και στις ερήμους του 7ου αιώνα μ.κ.ε. παραμένει τόσο ισχυρή σε μια εποχή όπου έχει αποκρυπτογραφηθεί το ανθρώπινο DNA και η NASA εξετάζει το ενδεχόμενο ύπαρξης πλανητών σε απόσταση μερικών ετών φωτός από τον δικό μας, ικανών να φιλοξενήσουν ζωή;

Όλα τα παραπάνω, και πολλά ακόμη, επιχειρεί να κατανοήσει το ντοκιμαντέρ του 2008 με τον εύστοχο τίτλο «Religulous». Η κύρια διαφορά του Religulous από αντίστοιχα αξιόλογα ντοκιμαντέρ, όπως π.χ. του εξελικτικού βιολόγου Richard Dawkins, είναι ότι μεταχειρίζεται το χιούμορ. Ο γνωστός Αμερικανός κωμικός, ηθοποιός, τηλεπαρουσιαστής και σατιρικός συγγραφέας Bill Maher δεν χάνει ευκαιρία να αντιπαρατεθεί στην ανθρώπινη βλακεία, τη φανατίλα και τον ανορθολογισμό με μπόλικο χιούμορ και ανελέητο τρολλάρισμα. Εκ του αποτελέσματος δείχνει να το πετυχαίνει πολύ καλά.

Ξεκινώντας από τους τηλε-ευαγγελιστές και μερικές από τις χιλιάδες διάσπαρτες προτεσταντικές παραφυάδες που ευδοκιμούν στις ΗΠΑ και καταλήγοντας στην Ιερουσαλήμ, στο Βατικανό και αλλού, ο Maher έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα φάσματα των σημαντικότερων δογματικών πίστεων, από τον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό μέχρι τον ισλαμισμό, αλλά και λιγότερο διαδεδομένων δοξασιών, όπως η σαηεντολογία, επισκέπτεται ακόμα και έναν ναό… κάνναβης στο Άμστερνταμ!

Χωρίς πολλά περισσότερα λόγια, το Religulous αξίζει την προσοχή σας, ειδικά αν δεν το έχετε δει.
100 λεπτά αστείρευτου γέλιου για ένα φαινόμενο τόσο επικίνδυνο, όσο και γελοίο την θρησκεία.
***