Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Τα ζώδια στην αρχαία Ελλάδα

Για το αν και κατά πόσο οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν και παραδέχονταν την αστρολογία, οι γνώμες διίστανται. Σε γενικές γραμμές συμφωνείται πως την αξιολογούσαν ως απαράδεκτη και ως μη εφαρμόσιμη. Αυτό που δέχονταν ήταν η αστρονομία στην πρακτική και μετρήσιμη πλευρά της, στη βαθιά γνώση των ουρανίων φαινομένων, των τροχιών τους, αλλά και όλων των ιδιοτήτων των πλανητών και των αστέρων.
 
Ωστόσο υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ή ακόμα και αποδείξεις, πως αυτό που σήμερα ονομάζουμε αστρολογία, ήταν παραδεκτή τουλάχιστον σε ορισμένους μυημένους κύκλους και, ίσως, σε κάποια Μυστήρια.

 Πάντως, αν και ο Θεόφραστος διευκρινίζει πως «οι Στωικοί, και ειδικά ο Ποσειδώνιος, είναι υπεύθυνοι για την εισαγωγή της αστρολογίας στην Ελλάδα» από τους Χαλδαίους, είμαστε σε θέση να επισημάνουμε, πως η αστρολογία ήταν γνωστή μερικούς αιώνες νωρίτερα, αφού στους Ορφικούς Ύμνους διαβάζουμε ότι οι «αστερισμοί ορίζουν το πεπρωμένο, ρυθμίζουν τη μοίρα αλλά και τη ζωή των ανθρώπων».

Ο Ησίοδος, μάλιστα, πολύ πριν τους Στωικούς, συνιστούσε (εκείνη την εποχή) «οι γάμοι να γίνονται όταν ο πλανήτης Δίας βρίσκεται στο ζώδιο των Ιχθύων»

Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης και ο μεταγενέστερος μεγάλος γιατρός Γαληνός αναφέρουν τις επιρροές που δεχόμαστε από την κίνηση ορισμένων άστρων και πλανητών, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία των ανθρώπων. Ο Δημόκριτος, που δεν ήταν γιατρός, έχει την ίδια γνώμη.

 Ο Πρόκλος, μάλιστα, μας παραδίδει πως ο ωροσκόπος του παγκοσμίου ωροσκοπίου είναι ο Καρκίνος!

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν αυτό που εμείς σήμερα λέμε «κάρμα» απλά το ονόμαζαν «αντιπεπονθός». Γνώριζαν και παρακολουθούσαν την πορεία της ψυχής. Ο Πλάτωνας δίνει πολύ χαρακτηριστικές περιγραφές του ταξιδιού της.

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ

Πριν δύο χιλιάδες χρόνια είχε αναγνωριστεί (από τον Πτολεμαίο 140 μ.Χ.) ότι το σημείο τομής του ουράνιου ισημερινού με την εκλειπτική, από το οποίο περνά ο Ήλιος κατά την ημέρα της εαρινής ισημερίας (σήμερα στις 21/03), συνέπιπτε με την αρχή του ζωδιακού κύκλου, τον Κριό. Στην εποχή μας, όμως, λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών, όλα αυτά έχουν αλλάξει. Σήμερα την θέση του Κριού έχουν καταλάβει οι Ιχθείς, την θέση των Ιχθύων έχει πάρει ο Γανυμήδης (Υδροχόος) και γενικά τα ζώδια-αστερισμοί έχουν μετακινηθεί προς τα αριστερά ή αλλιώς προς τα πίσω. Τα ζώδια με τα σημερινά και αρχαία ονόματα είναι τα εξής:


ΚΡΙΟΣ ή ΑΡΝΕΙΟΣ, σημερινή ονομασία ΚΡΙΟΣ

Αναφέρεται στο αθάνατο χρυσόμαλλο κριάρι που μετέφερε τον Φρίξο και την Έλλη. Επίσης, στην Αιγυπτιακή Μυθολογία, το Κριάρι είναι σύμβολο του Άμμωνος-Ρα, καθώς απεικονίζεται με κέρατα ή ακόμα και κεφάλι κριαριού. Ο Άμμων-Ρα, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά ταυτίζεται, ήδη από τον 6ο π.Χ. αιώνα με τον Δία ως Ζευς Άμμων. Αλλά και ο Πίνδαρος στους Πυθιονίκεςτου, ταυτίζει τον Δία με τον Κριό, καθώς είχε μεταμορφωθεί σε κριάρι (το χρυσόμαλλο) προκειμένου να ξεγελάσει τους Γίγαντες. Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από την θεά Αθηνά.

ΣΙΔΩΝΙΟΣ ΤΑΥΡΟΣ σημερινή ονομασία ΤΑΥΡΟΣ
 
 Είναι ο ταύρος, στον οποίο μεταμφιέστηκε ο Δίας προκειμένου να ξεγελάσει την, αφάνταστης ομορφιάς, Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα και της Τηλεφάσας, από την Σιδώνα της Φοινίκης. Όταν εκείνη τον καβάλησε, ο Δίας πέταξε στην θάλασσα και ταξίδεψε έως την Κρήτη. Μαζί της, έκανε τρία παιδιά. Τον Ραδάμανθυ, τον Σαρπηδόνα και τον Μίνωα. Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από την θεά Αφροδίτη.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ σημερινή ονομασία ΔΙΔΥΜΟΙ
 
 Διόσκουροι (Διός κούροι) είναι τα δίδυμα παιδιά του Δία και της Λήδας: οι φημισμένοι Λάκωνες Κάστωρ και Πολυδεύκης. Το σύμβολο ΙΙ με το οποίο παριστάνεται το ζώδιο-αστερισμός τους, αποτελεί το έμβλημα που έφεραν οι Σπαρτιάτες στις μάχες. Με τους Διδύμους σχετίζονται οι Στήλες του Ηρακλή, αλλά και το «ποιούν» και το «πάσχον» (γιν-γιανγκ). Επίσης, συμβολίζουν τον θάνατο και την ζωή, καθώς ο Κάστορας ήταν θνητός και ο Πολυδεύκης αθάνατος. Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από τον θεό Απόλλωνα, ή τον θεό Ερμή.
 
  



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 O  ΚΑΡΚΙΝΟΣ σημερινή ονομασία ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ο Καρκίνος υπάρχει στον γνωστό μύθο της Λερναίας Ύδρας. Ο Ηρακλής ενώ προσπαθούσε να κόψει τα κεφάλια του τέρατος, εμφανίστηκε ένας κάβουρας (καρκίνος), σταλμένος από την Ήρα, με σκοπό να τον βλάψει. Ο Ηρακλής τελικά κατάφερε και τον σκότωσε. Από τον Πλάτωνα θεωρείται ως η πύλη των ψυχών που εισέρχονται στην Γη Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από τον θεό Ερμή, ή την θεά Άρτεμις.

ΛΕΩΝ ή ΒΑΣΙΛΙΣΚΟΣ σημερινή ονομασία ΛΕΩΝ

Αποτελεί τον πρώτο άθλο του Ηρακλή, ο οποίος λόγω της φιλοδοξίας του, δεν σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας με τα όπλα του, αλλά με τα χέρια.

Εικάζεται ότι στο μεταίχμιο του Λέοντα και της Παρθένου κατασκευάστηκε η αιγυπτιακή Σφίγγα –γι’ αυτό και είναι μισή άνθρωπος και μισή λιοντάρι!

Συνδέεται με τον θεό Απόλλωνα, ενώ πολύ εύκολα μπορεί να συσχετιστεί με όλους τους αρχαίους θεούς ή ακόμα και (στις μέρες μας) τους αγίους που έχουν σκοτώσει κάποιο δράκο ή τεράστιο ερπετό, όπως ο Ίντρα, ο Μίθρας, ο άγιος Γεώργιος κλπ.Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από τον θεό Δία, ή τον θεό Απόλλωνα.

ΔΙΚΗ σημερινή ονομασία ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Η Δίκη (Αστραία) είναι κόρη του Δία και της Θέμιδος (ή κατά πάσα πιθανότητα του Αστραίου και της Ηούς). Ήταν εκείνη που έδινε κάθε φορά τον κεραυνό στον Δία και φρόντιζε να βρίσκει τον στόχο του. Πρώτα ζούσε στην Γη με τους θνητούς. Όταν οι άνθρωποι δεν τηρούσαν πια το δίκαιο και άρχισαν στάσεις και πολέμους, η Δίκη δεν παρέμεινε μαζί τους. Ανέβηκε στον Ουρανό, Γι’ αυτό και από πολλούς ταυτίζεται με την Νέμεση. Από την Δίκη φαίνεται πως ξεκίνησε η εποχή της μητριαρχίας. Με την νίκη της Αμαζόνας Υψιπύλης από τον Ηρακλή, ο τελευταίος έλαβε την σκυτάλη για την δημιουργία του πατριαρχικού συστήματος.

Είτε για την βοήθεια που προσέφερε στον Δία, είτε για το χάσιμο της εξουσίας του γυναικείου φύλου πάνω στο αντρικό, ο Δίας καταστέρισε την Δίκη.

Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από την θεά Δήμητρα.

ΧΗΛΑΙ ΣΚΟΡΠΙΟΥ σημερινή ονομασία ΖΥΓΟΣ
 
Οι Χηλές (δαγκάνες) Σκορπιού είναι η συνέχεια του Ζωδίου-αστερισμού του Σκορπιού. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ονομάστηκε Ζυγός. Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από τον θεό Ήφαιστο, ή την θεά Ήρα.





ΣΚΟΡΠΙΟΣ σημερινή ονομασία ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Μία από τις πολλές εκδοχές του ίδιου μύθου, αναφέρει ότι τον Σκορπιό δημιούργησε η θεά Άρτεμις προκειμένου να τσιμπήσει τον όμορφο Ωρίωνα, διότι σε κάποιο κυνήγι μαζί της προσπάθησε να την βιάσει. Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από τον θεός Άρης.



 ΟΦΙΟΥΧΟΣ

Λέγεται ότι είναι ο Ασκληπιός, ο οποίος ασκούσε την ιατρική τέχνη τόσο καλά, ώστε ανάσταινε ακόμα και νεκρούς. Επειδή, λοιπόν, διατάραζε την τάξη, ο Δίας οργισμένος τον κεραυνοβόλησε. Μετά, για χάρη του Απόλλωνα τον ανέβασε στα άστρα. Αν και καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια (948 τετραγωνικές μοίρες) και στο νότιο τμήμα του διασχίζεται από την εκλειπτική δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ζωδίων του δυτικού ωροσκοπίου. Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο δεν συμπεριλήφθηκε (ενδεχομένως από τον Πτολεμαίο Κλαύδιο). Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από τον θεό Διόνυσο.

 ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ή ΚΡΟΤΟΝ σημερινή ονομασία ΤΟΞΟΤΗΣ
 
 Κατά μία εκδοχή πρόκειται για τον Κένταυρο Χείρωνα. Άλλοι όμως λένε ότι πρόκειται για τον Κρότωνα, γιο της Εύφημης, της τροφού των Μουσών, ο οποίος εφηύρε το τόξο. Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από την θεά Άρτεμις, ή τον θεό Δία.
  
 ΠΑΝ σημερινή ονομασία ΑΙΓΟΚΕΡΟΣ

Είναι ο τραγόμορφος γιος του Αιγίπανα. Όταν ο Δίας εκστράτευσε εναντίων των Τιτάνων, ο Πάνας τους τρόμαξε τόσο ξαφνικά που άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι. Από το όνομα «Παν» δημιουργήθηκε η λέξη «πανικός» κι ύστερα από αυτό, ο Δίας τον τίμησε με καταστερισμό. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, θεωρείται ως η πύλη για την έξοδο των ψυχών. Συχνά συγχέεται με την Αμάλθεια, δηλαδή την κατσίκα με το κέρατο της αφθονίας. Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από την θεά Εστία.

 ΓΑΝΥΜΗΔΗΣ σημερινή ονομασία ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Ο Γανυμήδης είναι ο οινοχόος των θεών. Ήταν τόσο ωραίος, που ο θεός τον απήγαγε και τον έφερε στον Όλυμπο. Εκεί, οι θεοί τον έκριναν άξιο να τους σερβίρει κρασί. Έτυχε αθανασίας που, τότε, ήταν άγνωστη στους ανθρώπους. Από την κανάτα που κρατάει δεν χύνεται νερό (Υδροχόος) αλλά κρασί και πολλοί θεωρούν ότι είναι το νέκταρ που πίνουν οι θεοί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διανέμει το Διονυσιακό κρασί σε κάθε συνδαιτυμόνα που είναι μία άλλου είδους Θεία Κοινωνία. Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από την θεά Ήρα, ή τον θεό Ήφαιστο.

ΙΧΘΥΕΣ σημερινή ονομασία ΙΧΘΥΕΣ

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι δύο Ιχθύες είναι η θεά Αφροδίτη και ο γιος της ο Έρωτας, οι οποίοι τρομοκρατημένοι από τους Γίγαντες και ειδικά τον Τυφώνα, εγκατέλειψαν προσωρινά (όπως και οι άλλοι θεοί) τον Όλυμπο, μέχρι να ανασκουμπωθούν, και κατέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου εκεί μεταμορφώθηκαν σε ψάρια. Για να τιμήσουν τους δύο αυτούς ιχθύες, τους τοποθέτησαν στον ουρανό με έναν σύνδεσμο αναμεταξύ τους (τους λεγόμενους «λινούς») για να δείξουν την συγγένειά τους (μάνα και γιος). Άλλη εκδοχή θέλει τους δύο ιχθύες να είναι τα δύο δελφίνια που συνόδευαν πάντα τον θεό Ποσειδώνα. Λέγεται ότι αντιπροσωπεύεται ή κυριαρχείται από τον θεό Ποσειδώνα.

Γάμοι με το πατρώο ελληνικό τυπικό ή… με αλλότριο;

http://www.erevoktonos.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4909.htmlΟι γάμοι με το πατρώο ελληνικό τυπικό θα εξαπλωθούν διότι αποτελούν μια αδήριτη αναγκαιότητα. Ήδη οι αιτήσεις είναι αρκετές και προγραμματίστηκαν να ξεκινήσουν και πάλι οι τελετές γάμων από τα τέλη του Αυγούστου. Αποτελούν αδήριτη αναγκαιότητα διότι πολλοί είναι οι Έλληνες που δεν επιθυμούν, γι αυτήν την τελετή που συμβολίζει μια τόσο σημαντική στιγμή της ζωής τους, ν’ ακολουθήσουν ιουδαϊκά πρότυπα. Προτιμούν, όταν νοιώθουν ότι η στεγνή τελετή του δημαρχείου δεν καλύπτει την εσώτερη ανάγκη που προσιδιάζει στις ψυχικές απαιτήσεις τους, να προχωρήσουν και σε μια δεύτερη τελετή – εφόσον όπως είδαμε ο νομοθέτης την προβλέπει και την δέχεται - με τυπικό που να ανταποκρίνεται στα ελληνοπρεπή ιδεώδη.















 

Ειλικρινά, δεν έχω καμιά αντίθεση με τους Ιουδαίους στην καταγωγή, έχω μάλιστα φίλους εβραϊκής καταγωγής και σέβομαι απολύτως τα έθιμά τους. Πολλά από τα οποία (χοροί, τραγούδια) είναι αρκετά γουστόζικα και όμορφα. Όπως όμως οι Εβραίοι τιμούν τις παραδόσεις και τα ήθη τους και δεν δέχονται να τα αλλοιώνουν π.χ. με ελληνικά, δεν θα έπρεπε το ίδιο να πράττουν και οι Έλληνες για τα δικά τους ήθη; Δεν έχουν το δικαίωμα οι κατά το έθος και την παιδεία Έλληνες, μια τόσο σημαντική στιγμή για τη ζωή τους, να την τελέσουν ελληνικά και όχι εβραϊκά;
Διότι τι άλλο παρά εβραϊκή ως προς την ουσία της, είναι η τελετή στην οποία υπόκεινται τα ζευγάρια που τελούν τον καθιερωμένο γάμο του επισήμου εν Ελλάδι δόγματος; Πόσο Έλληνας μπορεί να νοιώθει κανείς όταν συνειδητά δέχεται να του λένε οι ιερείς, στην πιο ιερή στιγμή γι αυτόν και για την σύντροφό του, ότι ο γάμος του ευλογείται από τη ΣΙΩΝ; Ή να του εύχονται, για όλη την υπόλοιπη ζωή του, τις αξίες (αγαθά) της ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ;
Διότι αυτό ακριβώς λέει ο ιερέας στον γαμπρό κατά την λειτουργία του γάμου:
Εὐλογήσαι σε Κύριος ἐκ Σιών, καὶ ἴδοις τὰ ἀγαθὰ Ἱερουσαλὴμ πάσας τὰς ἡμέρας τῆς ζωῆς σου.
Πόσο υπερήφανος, όχι μόνο ως Έλλην αλλά και ως απλός πολίτης του κόσμου, μπορεί να νοιώθει κάποιος με «ευχές» σαν την παραπάνω;
Όταν ένα ζεύγος προχωράει σε γάμο, αποφασίζει, εκτός των άλλων, να φέρει απογόνους που θα συνεχίσουν την μακρά πορεία του γένους τους με μια νέα γενιά. Νέα γενιά, τι; Ελλήνων ή Εβραίων; Διότι ο ιερέας, αντί για τους δικούς τους προπάτορες, απευθύνεται στο ζεύγος και τους εύχεται να κάνουν απογόνους σαν να πρόκειται για απογόνους του Αβραάμ, της Σάρρας, του Ισαάκ, της Ρεβέκκας, της Ραχήλ, του Ιακώβ και των 12 γιων του που αποτελούν τους πατριάρχες των 12 φυλών του Ισραήλ! Σαν να είναι οι νεόνυμφοι και τα παιδιά τους απόγονοι του Ιωσήφ και την Ασυνέθ, του Εφραίμ, του Μανασσή, του Ιεσσαί κλπ κλπ!
Διότι αυτό ακριβώς λέει ο ιερέας στους νεόνυμφους κατά την λειτουργία του γάμου τους:
…ο τὸν θεράποντά σου Ἀβραὰμ εὐλογήσας, καὶ διανοίξας τὴν μήτραν Σάῤῥας, καὶ πατέρα πλήθους ἐθνῶν ποιήσας· ὁ τὸν Ἰσαὰκ τῇ Ῥεβέκκᾳ χαρισάμενος, καὶ τὸν τόκον αὐτῆς εὐλογήσας· ὁ τὸν Ἰακὼβ τῇ Ῥαχὴλ συνάψας, καὶ ἐξ αὐτοῦ τοὺς δώδεκα Πατριάρχας, ἀναδείξας· ὁ τὸν Ἰωσὴφ καὶ τὴν Ἀσυνὲθ συζεύξας, καρπὸν παιδοποιΐας αὐτοῖς τὸν Ἐφραίμ, καὶ τὸν Μανασσῆν χαρισάμενος· ὁ τὸν Ζαχαρίαν καὶ τὴν Ἐλισάβετ προσδεξάμενος, καὶ Πρόδρομον τὸν τόκον αὐτῶν ἀναδείξας· ὁ ἐκ τῆς ῥίζης Ἰεσσαὶ τὸ κατὰ σάρκα βλαστήσας…κλπ κλπ
Δεν έχουμε εμείς ισάξιους προγόνους για ν’ αναφερθούμε ώστε να νοιώσουμε λίγη από την αύρα του μακρινού ελληνικού παρελθόντος; Αντί για τον Αβραάμ, την Σάρρα, τον γιο τους Ισαάκ, τον εγγονό τους Ιακώβ και τους πατριάρχες των 12 φυλών του Ισραήλ, δεν έχουμε τον Δευκαλίωνα, την Πύρρα, τον γιο τους τον Έλληνα, τον εγγονό τους τον Δωριέα; Τον Ξούθο, τον Ίωνα, τον Αίολο, τον Αχαιό που αποτελούν τους γενάρχες των ελληνικών φύλων; Αντί για Ιωσήφ, Ασυνέθ, Εφραίμ, Μανασή, Ζαχαρία, Ελισάβετ, Ιεσσαί κλπ κλπ, δεν έχουμε μεγάλες μορφές σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας; Δεν έχουμε έναν Όμηρο, έναν Θαλή, έναν Ηράκλειτο, μία Σαπφώ; Τον Σόλωνα, τον Θεμιστοκλή, τον Λεωνίδα, τον Περικλή, τον Αριστοτέλη, τον Επίκουρο και δεκάδες άλλες σπουδαίες μορφές να επικαλεστούμε ώστε η στάση ζωής μας, ημών και των απογόνων μας, να είναι αντάξια της ιδικής των;
Πόσο υπερήφανο μπορεί να νοιώθει ένα ζεύγος όταν, την ημέρα του γάμου του, δέχεται τις «ευλογίες» όλων των παραπάνω πατριαρχών των 12 φυλών του Ισραήλ καθώς και τις ευλογίες του Μωυσή, της Σεπφώρας, του Ενώχ, του Σήμ, του Ελιάχ (Ηλία) κλπ κλπ;
Εὐλόγησον αὐτούς, Κύριε, ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς εὐλόγησας τὸν Ἀβραὰμ καὶ τὴν Σάῤῥαν. Εὐλόγησον αὐτούς, Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς εὐλόγησας τὸν Ἰσαὰκ καὶ τὴν Ῥεβέκκαν. Εὐλόγησον αὐτοὺς Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς εὐλόγησας τὸν Ἰακὼβ καὶ πάντας τοὺς πατριάρχας. Εὐλόγησον αὐτούς, Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς εὐλόγησας τὸν Ἰωσὴφ καὶ τὴν Ἀσυνέθ. Εὐλόγησον αὐτούς, Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς εὐλόγησας Μωσέα καὶ Σεπφόραν. Εὐλόγησον αὐτούς, Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς εὐλόγησας Ἰωακεὶμ καὶ τὴν Ἄνναν. Εὐλόγησον αὐτούς, Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς εὐλόγησας Ζαχαρίαν καὶ τήν Ἐλισάβετ. Μνημόνευσον αὐτῶν, Κύριε ὁ Θεὸς ἡμῶν, ὡς ἐμνημόνευσας τοῦ Ἐνώχ, τοῦ Σήμ, τοῦ Ἠλία…
Πόσο Έλληνας μπορεί να νοιώθει ο οποιοσδήποτε γαμπρός όταν, την ημέρα του γάμου του, του εύχονται τα «καλά του Αβραάμ, του Ισαάκ και του Ιακώβ»;
Μεγαλύνθητι, Νυμφίε, ὡς ὁ Ἀβραὰμ, καὶ εὐλογήθητι ὡς ὁ Ἰσαάκ, καὶ πληθύνθητι ὡς ὁ Ἰακώβ
Πόσο Ελληνίδα μπορεί να νοιώθει η νύφη όταν, την ημέρα του γάμου της, της εύχονται «τα καλά» της Σάρρας, της Ρεβέκκας και της Ραχήλ;
Καὶ σύ, Νύμφη, μεγαλύνθητι ὡς ἡ Σάῤῥα, καὶ εὐφράνθητι ὡς ἡ Ῥεβέκκα, καὶ πληθύνθητι ὡς ἡ Ῥαχήλ
Πόσο «περήφανος» μπορεί να νοιώθει ένας Έλληνας όταν, την πιο ιερή γι αυτόν στιγμή, τη στιγμή που προετοιμάζεται ψυχικά να κάνει οικογένεια, ν’ ακούει ευχές όπως
Εἰρήνη ἐπὶ τὸν Ἰσραήλ !! (Αλήθεια, γιατί δε το λένε απ’ ευθείας στα εβραϊκά “Σαλόμ Γισραέλ”);

Όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν με σκούρους χαρακτήρες – όπως και πολλά άλλα – προέρχονται από την «ιερά ακολουθία του στεφανώματος ήτοι του γάμου», δηλ. της γαμήλιας τελετής που ακολουθείται στους γάμους του επισήμου δόγματος. Το ν’ αδιαφορεί κάποιος και να λέει «δεν πα να λένε ότι θέλουν, δεν πα να με ταυτίζουν με Εβραίους εμένα, τη γυναίκα μου και τα παιδιά που θα φέρω στον κόσμο», είναι δικαίωμά του και είναι απολύτως σεβαστό. Θα πρέπει όμως και ο ίδιος να σεβαστεί το δικαίωμα όσων επιθυμούν να τιμούν το όνομα των δικών τους προγόνων, να επιλέγουν την τελετή εκείνη που ανταποκρίνεται σ’ αυτή την εσώτερη ψυχική τους ανάγκη. Στο κάτω – κάτω της γραφής, το να ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι Έλληνας, Τούρκος, Ολλανδός ή Εβραίος, αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένες στάσεις ζωής και επιλογές του και όχι με την ρητορική του καφενείου.
Κι όπως είδαμε, οι Εβραίοι τουλάχιστον, σέβονται απολύτως τις παραδόσεις τους: στους γάμους τους, οι ραβίνοι τούς λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα που λένε κι εδώ οι εν Ελλάδι ιερείς.
Μόνο που εκείνοι μιλούν για τους δικούς τους προγόνους κι εύχονται οι απόγονοί τους να μοιάσουν στον Εφραίμ, τον Μανασή και τον Ιεσσαί.
Δυστυχώς, το ίδιο εύχονται στους εν Ελλάδι γάμους και για τους δικούς μας απογόνους.
Πόσοι Έλληνες και για πόσο καιρό ακόμη, συνειδητοποιώντας το τι ακριβώς τους λένε κατα την ημέρα του γάμου τους, νομίζετε οτι θ’ ανέχονται αυτή την προσβολή στην καταγωγή τους;

Η φύση στη φιλοσοφία των Προσωκρατικών και η σχέση ανθρώπου-φύσης των Στωικών Φιλοσόφων

Η φύση στη φιλοσοφία των Προσωκρατικών και η σχέση ανθρώπου-φύσης των Στωικών Φιλοσόφων

Οι Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι έζησαν τον 6ο π.Χ. αιώνα στην Ιωνία και ονομάστηκαν Προσωκρατικοί γιατί έζησαν πριν από τον Σωκράτη. Ονομάστηκαν και κοσμολόγοι γιατί προσπάθησαν να εξηγήσουν τον κόσμο και η κοσμολογία τους συνδυάζει επιστήμη και φιλοσοφία Επίκεντρο των Προσωκρατικών Φιλοσόφων ήταν η δημιουργία και η λειτουργία του κόσμου. Προσπαθώντας να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους στράφηκαν προς τη φύση εξερευνώντας την με σκοπό να κατανοήσουν και να αναλύσουν τη λειτουργία του κόσμου. Απώτερος σκοπός τους ήταν να ανακαλύψουν την αρχή του κόσμου.Κάποιοι από τους Προσωκρατικούς Φιλοσόφους θεώρησαν ότι στη φύση υπάρχουν δυνάμεις που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να υπερισχύσουν: η φωτιά, η γη, το νερό και ο αέρας, ενώ κάποιοι άλλοι συνέλαβαν τη φύση ως όλον και θεώρησαν ότι με τη συνεργασία όλων των στοιχείων προκύπτει η αρμονία.

Τα στοιχεία της φύσης στους Προσωκρατικούς Φιλοσόφους

Θαλής-νερό
Αναξίμανδρος-νερό, αέρας, γη, φωτιά
Αναξιμένης-αέρας
Ηράκλειτος-φωτιά
Εμπεδοκλής-νερό, αέρας, γη, φωτιά
Ο Θαλής πίστευε ότι πρωτεύον στοιχείο της φύσης είναι το νερό, ενώ ο Αναξιμένης θεωρούσε κυρίαρχο στοιχείο τον αέρα. Ο Αναξίμανδρος πίστευε ότι τα τέσσερα στοιχεία, το νερό, η γη, ο αέρας και η φωτιά περιπλέκονται μεταξύ τους και μάλιστα βρίσκονται σε αντίθεση εξαιτίας της διαφορετικής σύστασής τους. Η ύπαρξη μιας δύναμης δικαιοσύνης εξασφάλιζε την ισορροπία των στοιχείων.Ο Ηράκλειτος θεωρούσε ότι η δύναμη της φωτιάς είναι αυτή που κινεί τον κόσμο. Η αντίληψη του Ηράκλειτου για τη βίαιη δύναμη της φωτιάς αποτυπώθηκε στην ιδέα ότι τίποτα δεν μένει σταθερό, τα πάντα αλλάζουν, εξ ου και «τα πάντα ρει». Και ο Ηράκλειτος και ο Αναξίμανδρος πίστευαν στην ύπαρξη της κοσμικής δικαιοσύνης στο σύμπαν, η οποία εμποδίζει τον ανταγωνισμό και διασφαλίζει την αρμονία.Τέλος, ο Εμπεδοκλής πίστευε ότι στον κόσμο συνυπάρχουν τα τέσσερα στοιχεία: η φωτιά, το νερό, η γη και ο αέρας τα οποία ονομάζονται ριζώματα. Η γέννηση και η φθορά προκύπτουν από την ανάμιξη και την εναλλαγή των ριζωμάτων. Η ανάμειξή των ριζωμάτων οφείλεται σε δύο κοσμικές δυνάμεις: τη φιλότητα και το νείκος, που είναι αυτές που αποφασίζουν για τον τρόπο και το χρόνο της ανάμειξης. Και έτσι, όταν επικρατεί η φιλότητα υπάρχει αρμονία, ενώ όταν υπερισχύει ο το νείκος έχουμε δυσλειτουργία της φύσης

Η Στωική Φιλοσοφία αναπτύχθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. με ιδρυτή των Ζήνωνα τον Κιτιέα στην Αθήνα.

Διακρίνονται τρεις μεγάλοι περίοδοι της Σχολής:

α. Ο Αρχαίος Στωικισμός (350-200 π.Χ.) με εκπροσώπους τον Ζήνωνα, τον Κλεάνθη και τον Χρύσιππο.

β. Ο Μέσος Στωικισμός (200 π.Χ. – 10 μ.Χ.) με εκπροσώπους τον Παναίτιο και τον Ποσειδώνιο.

γ. Ο Νεότερος Στωικισμός (50-250 μ.Χ.) με εκπροσώπους τον Σενέκα, τον Επίκτητο και τον Μάρκο Αυρήλιο.

Ο Ζήνων ο Κιτιέας  γεννήθηκε στο Κίτιο της Κύπρου και ήρθε την Αθήνα το 300 π.Χ.Εκει υπήρχαν πολυάριθμες φιλοσοφικές σχολές. Διαβάζοντας τα Απομνημονεύματα του Ξενοφώντα και αναζητώντας πνευματικούς ανθρώπους συνάντησε τον Κράτη τον Κυνικό όπου και μαθήτευσε. Σπούδασε δέκα με είκοσι χρόνια και υπήρξε μαθητής του Στίλπωνα του Μεγαρικού και του Πλατωνικού Ξενοκράτη. Γύρω στα σαράντα του χρόνια ο Ζήνων ίδρυσε τη δική του Σχολή, τον Στωικισμό, ο οποίος πήρε το όνομά του από την Ποικίλη Στοά στην οποία δίδασκε.

Η Φιλοσοφία, κατά τους Στωικούς, διακρίνεται στην Ηθική, στη Λογική και στη Φυσική. Για τους Στωικούς, «αγαθά» είναι η σκέψη, η δικαιοσύνη, το θάρρος, η σοφία, σε αντίθεση με την απερισκεψία και την αδικία. «Αδιάφορα» είναι η ζωή, ο θάνατος, η υγεία, η αρρώστια, η ηδονή, το κάλος, η δύναμη, τα πλούτη, η φτώχεια, η δόξα. Η αρετή, η οποία είναι για τους Στωικούς o στόχος κάθε ανθρώπου, είναι η παρουσία του αγαθού στον άνθρωπο, και αποτελεί μία συνένωση με το όλον. Κανένα αγαθό δεν πρέπει να συντηρεί ο άνθρωπος, σύμφωνα με τους Στωικούς, αν δεν εξασφαλίζεται η ηθική ακεραιότητά του.Οι Στωικοί πιστεύουν ότι τα υλικά αγαθά είναι αδιάφορα και ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι αυτάρκης και να αγωνίζεται για να αποκτήσει εσωτερική ελευθερία.

Η ευδαιμονία του ανθρώπου βασίζεται στην εσωτερική γαλήνη και ελευθερία. Τα εξωτερικά στοιχεία της ζωής όπως ο πλούτος, η φτώχεια, η υγεία και τα γηρατειά δεν επηρεάζουν την ευδαιμονία του. Ο Στωικισμός αποτελεί μια ηθική φιλοσοφία η οποία στηρίζεται στο σθένος, στον αυτοέλεγχο, στην αντοχή, στον πόνο και στην καρτερία .Για να φτάσει ο άνθρωπος στην κατάσταση της αδιαφορίας, θα πρέπει να χειραφετηθεί από τις εγκόσμιες επιθυμίες και να απελευθερωθεί από τα πάθη Σύμφωνα με τον Επίκτητο , Στωικός είναι ο άνθρωπος που ακόμα και όταν είναι άρρωστος είναι ευτυχισμένος, όταν πεθαίνει είναι ευτυχισμένος, όταν ζει μέσα στην περιφρόνηση και στη συκοφαντία είναι ευτυχισμένος.Επίκεντρο της Φιλοσοφίας των Στωικών υπήρξε το απόφθεγμα του Ζήνωνα “ομολογουμένως τη φύσει ζην”. Το κυρίαρχο αγαθό είναι, δηλαδή, η ζωή σύμφωνα με τη φύση. Ο άνθρωπος, κατά τους Στωικούς, είναι μέρος της φύσης και πρέπει να ζει σε αρμονία με αυτήν. Πρέπει να μιμείται τη σοφία και την απλότητά της. Σκοπός του ανθρώπου είναι να εναρμονιστεί με το σύμπαν. Ο άνθρωπος που ζει σύμφωνα με τη φύση είναι ευτυχισμένος. Η εναρμόνιση με τη φύση δεν είναι ένας μελλοντικός στόχος, αλλά κάτι που αφορά το παρόν και στην ουσία αφορά την ίδια τη φύση του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Ζήνωνα, η ύλη του κόσμου μεταβάλλεται, αλλά η λειτουργία του πνεύματος διασφαλίζει την ενότητά του κόσμου και το πνεύμα κάνει τα όντα συγγενικά. Και αυτή, η συμπάθεια των όντων, οδηγεί στην παγκόσμια αρμονία. Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση είναι το επίκεντρο της Φιλοσοφίας των Στωικών. Οι Στωικοί αντιλαμβάνονται τη σχέση αυτή σαν έναν ισχυρό δεσμό, τη συμπάθεια, από την οποία προκύπτει η ευτυχία και η ευδαιμονία του ανθρώπου.Η Στωική Φιλοσοφία περιλαμβάνει, ακόμα, τον κοσμοπολιτισμό, μια κοινωνική και πολιτική εφαρμογή της παγκόσμιας συμπάθειας. Οι Στωικοί πίστευαν ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ίσοι. Θεωρούσαν ότι ένας σοφός δεν είναι μονάχα πολίτης της πολιτείας που γεννήθηκε αλλά πολίτης όλου του κόσμου.Ο Ζήνωνας, όπως και οι Στωικοί φιλόσοφοι, θεωρούσε πως η αρχή των πάντων είναι ο Θεός, ένα σώμα καθαρότατο, η πρόνοια που διέρχεται μέσα από όλα.  Αυτός ο Θεός είναι που καθορίζει και την ειμαρμένη του κάθε οργανισμού, δηλαδή την μοίρα του, σύμφωνα με την οποία γίνονται όλα.  Μπορεί, για παράδειγμα να μην θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτό που μας είναι γραμμένο, αλλά είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, θα αναγκαστούμε να μπούμε στο πεπρωμένο μας.

Έρχεται ο ασύρματος καρκίνος

Μια ακόμα ασύρματη και άκρως επικίνδυνη ανοησία μπαίνει στη ζωή μας στο όνομα της δήθεν καλύτερης εξυπηρέτησής, αλλά στην ουσία είναι του απόλυτου ελέγχου, όπως το Wi-Fi σε όλη την Ελλάδα και οι «πράσινες» τοξικές λάμπες οικονομίας». Η έξυπνη τακτική των γνωστών λόμπι υποστήριξης της «αβλαβούς» ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, πίσω από το οποίο βρίσκονται θηριώδη κερδοσκοπικά κι ενεργειακά συμφέροντα έχει επιφέρει αυτά και παρόμοια αποτελέσματα.

Η δουλειά που έχει γίνει από αυτό το λόμπι (στρατιωτικό – βιομηχανικό – οικονομικό σύμπλεγμα), αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Για παράδειγμα δείτε τα σχετικά κείμενα άγνοιας, αλλά και τα αντίθετα τους, που επιβεβαιώνει την Σκόμιμα και ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ επικρατούσα σύγχυση για το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτό το ζήτημα.

Το λόμπι των γνωστών Προτεσταντικών σχολών, μεταξύ άλλων, «έπεισε» άσχετους, ή ανόητους που βρίσκονται στην Κομισιόν να θέσουν σε ισχύ την οδηγία 72/2009 η οποία προβλέπει την αντικατάσταση μέχρι το 2020 τού 80% των μετρητών ρεύματος, με συσκευές που θα στέλνουν τις μετρήσεις τής κατανάλωσης ηλεκτρισμού, από εμάς, με ασύρματο τρόπο, (μέσω μικροκυμάτων) σε εκείνους που θα τις καταχωρούν στους λογαριασμούς μας. !!!! Εδώ να επισημανθεί, πως το ασύρματο ρεύμα δεν έχει καμία σχέση με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Τέσλα. Αλλο το ένα κι άλλο το άλλο !!!

[Κατά τη διάρκεια της παραμονής του διεξήγαγε μάλιστα κι ένα μικρό πείραμα μεταφοράς ηχητικών σημάτων μέσω του εδάφους. Βασισμένη στις αισιόδοξες δηλώσεις του Τέσλα η κυριακάτικη έκδοση του World δημοσίευσε στις 8 Μαρτίου του 1896 την άποψη ότι η περίφημη Ελεύθερη Ενέργεια δεν ήταν μακριά: «Ο ηλεκτρισμός θα μπορούσε να είναι ελεύθερος, όπως ο αέρας… Έρχεται το τέλος των τηλεγραφικών και τηλεφωνικών εταιρειών… Όλα τα μονοπώλια θα συντριβούν…»]
Ο Τέσλα πίστευε πως ήταν δυνατή η μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας με ασύρματο τρόπο κι έφτιαξε ολόκληρα σχέδια για ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Το όραμα του ήταν ένα παγκόσμιο σύστημα, που ταυτόχρονα θα μετέδιδε ραδιοσήματα και θα μετέφερε με ασύρματο τρόπο ηλεκτρική ενέργεια! Το σχέδιο του ήταν τόσο προχωρημένο και ριζοσπαστικό για την εποχή του, που μόλις δημοσιοποιήθηκε οι πόρτες των επιχειρηματιών της Wall Street έκλεισαν γι’ αυτόν. Τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ακόμη κι εκείνοι που επένδυσαν εκατομμύρια δολάρια στο σύστημα εναλλασσόμενου ρεύματος, αρνήθηκαν να τον χρηματοδοτήσουν.
Όταν ο μεγαλοτραπεζίτης Τζον Πίερποντ Μόργκαν, που αρχικά χρηματοδότησε με 150.000 δολάρια (λαμβάνοντας βεβαίως το 51% των κερδών από τις μελλοντικές πατέντες του Τέσλα πάνω στις ραδιοεπικοινωνίες) το σχέδιο του εφευρέτη στο Γουόρντεκλιφ του Λονγκ Άιλαντ, πληροφορήθηκε πως ο στόχος του Τέσλα ήταν η ασύρματη μεταφορά ενέργειας ρώτησε τον εφευρέτη: «Και ποιος θα πουλάει την ενέργεια στους αποδέκτες της;» «Κανείς», απάντησε με ειλικρίνεια ο Τέσλα, «ο καθένας θα μπορεί να τη λαμβάνει καρφώνοντας μια ράβδο στο έδαφος ή τοποθετώντας μια κεραία στη στέγη του σπιτιού του. Σκεφθείτε το: δεν θα υπάρχουν καλώδια, αερόπλοια θα πετούν χρησιμοποιώντας την εκπεμπόμενη ενέργεια» «Αρκετά», τον διέκοψε ο μεγαλοτραπεζίτης. «Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τέσλα. Θα σας στείλω την απάντηση μου». Η απάντηση, και τα χρήματα, δεν ήρθαν ποτέ. Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Τέσλα περίμενε μιαν απάντηση…

Εκατοντάδες έως χιλιάδες επιστημονικές εργασίες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι προκαλούνται κάθε είδους βλάβες στην ανθρώπινη υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ακόμα και οι «αθώες» ηλεκτρονικές και ηλεκτρομαγνητικές συσκευές, που βρίσκονται σε κάθε οικία έχουν τη δυνατότητα να καταστρέφουν το DNA, όπως διακρίνεται σαφώς από την φωτογραφία η οποία προέρχεται από πανεπιστημιακό εργαστήριο. Δείτε πιο κάτω στο άρθρο πως θα τις εντοπίσετε και τι να κάνετε.

«Θα μεταφέρουμε ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς κανένα είδος καλωδίου» λέει ο Δρ Hall, γενικός διευθυντής του τμήματος τεχνολογίας στην WiTricity – μια νεοσύστατη επιχείρηση ανάπτυξης ασύρματης τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα, δεν βάζουμε την ηλεκτρική ενέργεια στον αέρα. Αυτό που κάνουμε, είναι να δημιουργούμε ένα μαγνητικό πεδίο στον αέρα».

(Ευρύτατες οι βλάβες από την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση: Επιληψία, ημικρανίες, διαβήτης, δερματικά προβλήματα, πολλαπλή σκλήρυνση, καρκίνος)

Λειτουργεί κάπως έτσι: Η Wi Tricity δημιούργησε μια «Πηγή Συντονισμού» – μια σπείρα ηλεκτρικών καλωδίων που παράγει ένα μαγνητικό πεδίο, όταν είναι συνδεδεμένο με μια πηγή τροφοδοσίας. Όταν ένα άλλο πηνίο φέρεται κοντά, δημιουργείται σε αυτό ένα ηλεκτρικό φορτίο. Δεν απαιτούνται καλώδια. «Όταν φέρνετε μια συσκευή σε αυτό το τεχνητό μαγνητικό πεδίο, αυτό επάγει ρεύμα στη συσκευή, και είστε στη θέση να μεταφέρετε ρεύμα», εξηγεί ο Δρ Hall.

«Μην ανησυχείτε για κανένα είδος ηλεκτροπληξίας» (για καρκίνο δεν αναφέρει τίποτα το σαίνι) ο Hall διαβεβαιώνει ότι τα μαγνητικά πεδία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ενέργειας είναι «απολύτως ασφαλές» – στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο είδος πεδίων που χρησιμοποιούνται σε Wi-Fi routers (θέλει ο βλάκας να κρυφτεί και η χαρά δεν τον αφήνει) Στα σπίτια του μέλλοντος, η μεταφορά ενέργειας χωρίς καλώδια θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολη όσο η ασύρματη σύνδεση στο internet. Δεν είναι όμως ακριβώς ασφαλές γιατί θα κάνει τους εγκεφαλους μας ομελέτα.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια της Wi Tricity, τα smartphones θα φορτίζουν στην τσέπη σας ενώ περπατάτε, οι τηλεοράσεις θα αναβοσβήνουν χωρίς συνδεδεμένα καλώδια, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εφοδιάζονται με καύσιμα, ενώ είναι παρκαρισμένα στο γκαράζ και εσείς θα είστε γεμάτοι καρκίνο από τα ηλεκτρομαγνητικά κύμματα.

Η Wi Tricity έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να περνάει ρεύμα σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, και τηλεοράσεις με σύνδεση πηνίων συντονιστή και μπαταριών – ενώ ο ηλεκτρικός φορτιστής αυτοκινήτων είναι στα τελικά του στάδια.

Ο Hall βλέπει ένα λαμπρό μέλλον για οικογένειες χωρίς άλλα καλώδια: «Απλά δεν το σκεφτόμαστε πια: Πάω να οδηγήσω το αυτοκίνητό μου και δεν πρόκειται ποτέ να πρέπει να πάω στο βενζινάδικο ούτε και να το συνδέσω στην πρίζα. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς θα αλλάξουν τα πράγματα όταν αρχίσουμε να ζούμε έτσι.» Τότε δηλαδή που οι άνθρωποι θα είναι όλοι άρρωστοι από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες!!

Πέρα από αυτές τις εφαρμογές με σκοπό να μας διευκολύνουν, ο Hall βλέπει πιο επαναστατικά στάδια να εισέρχονται στην καθημερινή μας ζωή. Όταν ο Hall είδε για πρώτη φορά μια ασύρματη λάμπα, αμέσως σκέφτηκε την ιατρικής τεχνολογία – σκεπτόμενος τις συσκευές που μεταμοσχεύονται κάτω από το δέρμα, (Ω ΝΑΙ τα γνωστά τσιπάκια) και πως θα μπορούσαν να επαναφορτίζονται χωρίς ενοχλήσεις. Η Wi Tricity εργάζεται τώρα με μια ιατρική εταιρεία για την επαναφόρτιση μίας συσκευής υποβοήθησης της καρδίας.

Η τεχνολογία αυτή, ανοίγει την πόρτα σε έναν μεγάλο αριθμό κινητών ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες, μέχρι στιγμής, δεν μπορούσαν να εξελιχθούν λόγο της περιορισμένης ζωής της μπαταρίας. «Η ιδέα της εξάλειψης των καλωδίων θα μας επιτρέψει να επανασχεδιάσουμε τα πράγματα με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί, αυτό είναι που πρόκειται να κάνει τις συσκευές μας και όλα όσα αλληλεπιδρούν μαζί μας, πολύ πιο αποτελεσματικά, πιο πρακτικά και ίσως μας δώσει μερικές ολοκαίνουργιες λειτουργικότητες.»

Ποιο είναι το μέλλον; Η πρόκληση τώρα είναι η αύξηση της απόστασης που μπορεί να μεταδοθεί το ρεύμα αποτελεσματικά. Αυτή η απόσταση – ο Hall εξηγεί – συνδέεται με το μέγεθος του πηνίου, και η WiTricity θέλει να τελειοποιήσει τις μεταβιβάσεις μεγάλων αποστάσεων στις συσκευές. Για το λόγο αυτό, η ομάδα έχει μεγάλες ελπίδες για τη νέα τους δημιουργία: AA μεγέθους ασύρματα επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Για τον Hall, οι εφαρμογές είναι ατελείωτες: «Πάντα λέω ότι σε λίγα χρόνια τα παιδιά θα κάνουν την εξής ερώτηση: «Γιατί αυτό ονομάζεται ασύρματο;» «Τα παιδιά που θα μεγαλώσουν σε μερικά χρόνια, δεν θα χρειαστεί να συνδέσουν καλώδια για να φορτίσουν κάτι.» και επιπλεόν συμπληρώνω «θα έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι υγιής»

Τι γίνεται στον κόσμο με το Wi-Fi; Μετάφραση από σχετική ιστοσελίδα τής Αυστραλίας* αναφερόμενο στην ασύρματη ακτινοβολία, τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα τηλέφωνα και το Wi-Fi, στο οποίο περιγράφονται οι διαφορές αντιμετώπισης τού ζητήματος τής ασύρματης ακτινοβολίας από κυβερνήσεις και άλλα κέντρα εξουσίας.

«Χώρες όπως η Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ρωσία και Κίνα έχουν θέσει όρια έκθεσης 100 έως 10.000 φορές λιγότερο από την Αυστραλία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αναγνωρίζουν ότι μπορεί να έχει μη θερμικές βιολογικές επιπτώσεις η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε επίπεδα κάτω από τα ισχύοντα όρια έκθεσης που έχουμε στην Αυστραλία.

Περισσότερες από δώδεκα χώρες περιορίζουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά και συμβουλεύουν να υπάρχουν προφυλάξεις σχετικά με τη χρήση τους. Υπάρχει επίσης αύξηση του αριθμού των αρχών σε όλο τον κόσμο που απαγορεύουν ή προειδοποιούν για τη χρήση τού Wi-Fi σε σχολεία.

Electromagnetic-Weapons (3)Το Ισραηλινό Υπουργείο Παιδείας έχει θέση νέες οδηγίες σχετικά με τη χρήση τού Wi-Fi στα σχολεία. Από τις 27 Αυγούστου 2013 οι κατευθυντήριες γραμμές απαγορεύουν την εγκατάσταση ασύρματων δικτύων σε αίθουσες διδασκαλίας πριν από την πρώτη τάξη και περιορίζουν τη χρήση τού WiFi μεταξύ πρώτης και τρίτης τάξης. Οι καθηγητές θα πρέπει να απενεργοποιηθούν τα κινητά τηλέφωνα και τους Wi-Fi δρομολογητές (ρούτερ), όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Τον Ιούλιο του 2013 το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την ισραηλινή κυβέρνηση να διερευνήσει τις αιτίες και τον αριθμό των παιδιών που πάσχουν από ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία.

Η γαλλική εθνοσυνέλευση στις 19 Μαρτίου 2013 υιοθέτησε την αρχή της προφύλαξης για το Wi-Fi σε σχολεία προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των παιδιών. Γάλλοι υπουργοί ψήφισαν την προώθηση των ενσύρματων συνδέσεων στα σχολεία και όχι τη χρήση Wi-Fi.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης BioInitiative το 2007, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, κάλεσε για άμεση δράση με στόχο τον περιορισμό της έκθεσης σε ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi και κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει για την απαγόρευση χρήσης τού Wi-Fi σε σχολεία και συνιστά ενσύρματες συνδέσεις για το ίντερνετ στα σχολεία.

Ορισμένα σχολεία στην Αγγλία,Γαλλία και Καναδά έχουν αποσυνδέσει τα Wi-Fi και επανήλθαν σε ενσύρματη σύνδεση λόγω ανησυχιών που εκφράζονται από τους γονείς και τους δασκάλους και επίσης λόγω προβλημάτων υγείας που βιώνονται από μερικά παιδιά.

Η Γαλλική Εθνική Βιβλιοθήκη, μαζί με άλλες βιβλιοθήκες στο Παρίσι, και διάφορα πανεπιστήμια έχουν αφαιρέσει όλα τα δίκτυα Wi-Fi. Έχουν αφαιρεθεί επίσης δίκτυα Wi-Fi από όλα τα σχολεία τής Πόλης τού Herouville-Saint-Clair.

Το Βαυαρικό Κοινοβούλιο συνέστησε στα σχολεία τής επαρχίας να μην χρησιμοποιούν ασύρματο δίκτυο.

Η πόλη τής Φρανκφούρτης ανέφερε ότι δεν θα εγκαταστήσετε Wi-Fi στα σχολεία της, έως ότου έχει αποδειχθεί ότι είναι αβλαβές.

Η Γερμανική κυβέρνηση συνιστά τη μη εγκατάσταση Wi-Fi στα σχολεία. Συνιστά επίσης την απομάκρυνση των ασύρματων τηλεφώνων και προτείνει καλωδιωμένες συνδέσεις και όχι τη χρήση Wi-Fi και Bluetooth.

Το Τμήμα δημόσιας υγείας του Σάλτζμπουργκ συμβουλεύει τα σχολεία να μην χρησιμοποιούν Wi-Fi.

Το 2008 η Ρωσική Εθνική Επιτροπή Ακτινοπροστασίας από μη Ιονισμένες Ακτινοβολίες (RNCNIRP) εξέδωσε προειδοποιητική ανακοίνωση σχετικά με τις σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ειδικά για τα παιδιά. Μέσα στο 2011, με νέα ανακοίνωση προειδοποίησε ότι το Wi-Fi δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στα σχολεία.

Στην Αυστρία, ο Αυστριακή Ιατρικός Σύλλογος πιέζει για την απαγόρευση τού Wi-Fi στα σχολεία.

Η Ελβετική κυβέρνηση έχει εκδώσει ανακοινώσεις με προφυλάξεις όσον αφορά την ασύρματη ακτινοβολία που εκπέμπεται από συσκευές παρακολούθησης παιδιών, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, κ.λπ.».

Τι συνεπάγεται η υπόσχεση για δωρεάν ασύρματο ίντερνετ και ασύρματο ηλεκτρισμό;

Χιλιάδες νέες κεραίες εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών υψηλών συχνοτήτων Wi-Max (= Wi-Fi μεγαλύτερης ισχύος και εμβέλειας) θα εγκατασταθούν σε όλη τη χώρα αυξάνοντας σημαντικά τα επίπεδα ακτινοβολίας, ιδιαίτερα στις κατοικίες γύρω από τα σημεία εγκατάστασης.

Ήδη κεραίες Wi-Μax έχουν εγκατασταθεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη για να καλύψουν περιοχές όπου οι εταιρείες έχουν ελλιπή ενσύρματα δίκτυα χαλκού ή οπτικών ινών, καθώς το κόστος εγκατάστασης Wi-Max είναι πολύ πιο οικονομικό για τις εταιρείες.

Αναρωτιόμαστε πως θα χρηματοδοτηθούν οι νέες απαραίτητες υποδομές για το δωρεάν ίντερνετ στην Ελλάδα της κρίσης..

Οι επιπτώσεις στην υγεία; Οι ασύρματες ακτινοβολίες έχουν πλέον ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα «πιθανά καρκινογόνα» και έχουν συνδεθεί με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α.

Καθώς οι εκπομπές των κεραιών Wi-Max είναι παρόμοιες με αυτές από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον 5 επιδημιολογικές έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία κεραιών κινητής τηλεφωνίας με την σημαντική επιδείνωση της υγείας του γειτονικού πληθυσμού (αύξηση των καρκίνων, αϋπνίας, πονοκεφάλων, αδυναμίας συγκέντρωσης, απώλειας μνήμης, διαταραχών όρασης και ακοής, ναυτίας, ευερεθιστότητας, δερματικών, καρδιοαγγειακών και κινητικών προβλημάτων).

Πέντε κορίτσια της πρώτης λυκείου από τη Δανία έκαναν ένα επιστημονικό πείραμα που έχει προκαλέσει σάλο στην επιστημονική κοινότητα. Ξεκίνησε με μια παρατήρηση και μια ερώτηση. Τα κορίτσια παρατηρήσαν ότι αν κοιμόταν με τα κινητά τους τηλέφωνα κοντά στο κεφάλι τους τη νύχτα, είχαν συχνά δυσκολία συγκέντρωσης στο σχολείο την επόμενη μέρα.

Θέλησαν να δοκιμάσουν την επίδραση της ακτινοβολίας ενός κινητού τηλεφώνου στον άνθρωπο, αλλά το σχολείο τους, το Hjallerup School στη Δανία, δεν έχουν τον εξοπλισμό για να χειριστεί ένα τέτοιο πείραμα. Έτσι, τα κορίτσια, σχεδίασαν ένα πείραμα γαι να δοκιμάσουν την επίδραση των κινητών τηλεφώνων ακτινοβολίας σε ένα φυτό.

Οι μαθητές τοποθέτησαν έξι δίσκους σποράς με Lepidium sativum, ένα είδος κάρδαμου, σε ένα δωμάτιο χωρίς ακτινοβολία, και έξι δίσκους των ίδιων σπόρων σε ένα άλλο δωμάτιο δίπλα σε δύο router που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κοριτσιών, που εξέπεμπαν το ίδιο είδος της ακτινοβολίας όπως ένα συνηθισμένο κινητό τηλέφωνο.

Τις επόμενες 12 ημέρες, τα κορίτσια που παρατήρησαν, μέτρησαν, ζύγισαν και φωτογράφησαν τα αποτελέσματά τους. Στο τέλος του πειράματος, τα αποτελέσματα ήταν ολοφάνερα – οι σπόροι κάρδαμου που είχαν τοποθετηθεί κοντά στο router δεν είχαν ανπτυχθεί. Πολλοί από αυτούς ήταν εντελώς νεκροί. Ενώ οι σπόροι που φυτεύτηκαν στο άλλο δωμάτιο, μακριά από τα routers, άνθισαν. Τα κορίτισα με το πείραμα τους κέρδισαν κορυφαίες διακρίσεις σε περιφερειακό διαγωνισμό επιστήμης και το ενδιαφέροντων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Κ.Horsevad, καθηγητή στο Hjallerup Skole της Δανίας, όπου πραγματοποιήθηκε το πείραμα με το κάρδαμο, ένας καθηγητής νευροεπιστήμης από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, ενδιαφέρεται για την επανάληψη του πειράματος σε επαγγελματικά ελεγχόμενο επιστημονικό περιβάλλον.

Περισσότερα για τις επιπτώσεις από κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για παιδιά και εγκύους. Οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στις ακτινοβολίες αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, τα νεανικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ταχύτερα με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτα στις γενετικές βλάβες ενώ η διείσδυση των ακτινοβολιών γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος.

Μερίδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι οι νέες παλμικές ασύρματες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τα δίκτυα ασύρματου ίντερνετ (Wi-Fi / Wi-Max) παρεμποδίζουν την διαμόρφωση της φυσιολογικής ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας του εγκεφάλου και σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού , συνδρόμου έλλειψης προσοχής κ.α.

Η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία προειδοποιεί: «Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το Wi-Fi δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση για τον εγκέφαλο των παιδιών, των οποίων το σώμα είναι σε μια κατάσταση ανάπτυξης και δημιουργίας νοητικής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ​​τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα σε δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.»

Πως θα διαπιστώσετε πόση ακτινοβολία δέχεστε από κεραίες Wi-Max, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ κ.α. Ποιες είναι οι ασφαλείς τιμές έκθεσης;

Μπορείτε να διαπιστώσετε πόσο επιβαρύνεστε ενοικιάζοντας τον μετρητή ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων HF38B [1] ή ζητώντας τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας. Πολύ αξιόπιστος τον έχω κάνει, τοποθετώντας μια από τις Πυραμίδες orgonOdrome ή 1 Drink Charger MWO [2] εξουδετερώνεται η αρνητική συνιστώσα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Δοκιμάστε το.

Τα όρια ασφαλούς μακροχρόνιας έκθεσης που προτείνουν διάφοροι επιστημονικοί φορείς τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι έκθεσης του πληθυσμού (European Health Risk Assessment Network on Electromagnetic Fields Exposure, Report on the level of exposure in the European Union) κυμαίνονται σε τιμές <100 μW/m2. Μια ρεαλιστική προσέγγιση για όσους θέλουν να περιορίσουν την έκθεση σε ανεβασμένες (σύμφωνα με τα προτεινόμενα όρια) τιμές ασύρματης ακτινοβολίας, είναι να αποφύγουν χώρους με τιμές >100 μW/m2 κατά τη διάρκεια της ημέρας και χώρους με τιμές >10 μW/m2 κατά τις νυχτερινές ώρες ύπνου.



Ντοκιμαντέρ BBC για τις επιπτώσεις από Wi-Fi και Wi-Max. Δείτε στο ρεπορτάζ “BBC Panorama – Wi-Fi – A Warning Signal” τις νέες κεραίες Wi-Max, τις πιθανές επιπτώσεις υγείας, τα λανθασμένα όρια ασφαλείας, την αλλεργική αντίδραση μερίδας πληθυσμού στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, τι προτείνουν κορυφαίοι επιστήμονες στους γονείς κ.α.

Η γερμανική κυβέρνηση συμβουλεύει την αποφυγή της χρήσης wi-fi

Η αμερικάνική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής προειδοποιεί για του κινδύνους του ασύρματου ίντερνετ στα σχολεία The American Academy of Environmental Medicine Statement on WiFi in Schools

Το κόμμα των Πράσινων στη Γαλλία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις από τα σήματα Wi-Fi στους σταθμούς του μετρό στο Παρίσι: Greens warn of health risks from Wi-Fi/ 3G in Paris metro

Η βρετανική Ένωση Καθηγητών ζητά την απαγόρευση του Wi-Fi στα σχολεία, 

Οι δημόσιες βιβλιοθήκες στο Παρίσι απαγορεύουν το WiFi



Κι άλλα για τους κινδύνους του Wi-Fi:

www.emfacts.com/wifi/

Η ερευνήτρια Δρ. Magda Havas εξηγεί τους λόγους που πρέπει να αποσυρθούν τα ασύρματα δίκτυα ίντερνετ από τα σχολεία

Ban mobile phones and wireless networks in schools, say European leaders

Experts warn schools over potentially hazardous Wi-Fi microwaves

Dr Andrew Goldsworthy on WI-FI in Schools

*Worldwide – Governments and Authorities Around the World – http://www.wifi-in-schools-australia.org/p/worldwide.htm

Η Ανάσταση των Θεών!

Από τους οπαδούς του χριστιανισμού  η «Νεκρανάσταση του Ναζωραίου». θεωρείται ως η μεγαλύτερη απόδειξη για την θεϊκή φύση του θεού τους. Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Από τα αρχαία κείμενα μαθαίνουμε, ότι στο σύνολο τους οι αρχαίες θρησκείες πίστευαν σε θεούς που είχαν πεθάνει και στη συνέχεια αναστηθεί. Ο Πλούταρχος, αναφέρει:

«Οι Φρύγες, επίσης, που πίστευαν ότι ο θεός κοιμάται τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι είναι ξυπνητός, έκαναν βακχικές τελετές προς τιμήν του, τον χειμώνα τους κατευνασμούς και το καλοκαίρι τις ανεγέρσεις. Οι Παφλαγόνες, τέλος, ισχυρίζονται ότι τον χειμώνα είναι ο θεός δεμένος και φυλακισμένος, ενώ την άνοιξη κινείται και ελευθερώνεται» (Πλούταρχος, Ηθικά, «Περί Ίσιδος και Οσίριδος», 378E).

Η ανάσταση των θεών στην Αρχαιότητα: Στην αρχαία Ελλάδα, γράφει ο Μ. Τιβέριος, όπως και σε πολλές θρησκείες του αρχαίου κόσμου, απαντώνται παραδόσεις σύμφωνα με τις οποίες θεοί γνώρισαν τον θάνατο και στη συνέχεια την ανάσταση. Ο Διόνυσος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θεού που πέθαινε και ανασταινόταν κάθε χρόνο.

Ο Απρίλης είναι ο μήνας στη διάρκεια του οποίου γιορτάζουν την γιορτή των χριστιανών, που είναι τα πάθη και η ανάσταση του Ναζωραίου. Που οφειλόταν, άραγε αυτή η πανάρχαια πεποίθηση ότι ο θεός αναγεννιέται την Άνοιξη; Ο Πλούταρχος, το αποδίδει στην ίδια την φύση της εποχής:

«Η ίδια η εποχή υποβάλλει τη σκέψη πως η κατήφεια οφείλεται στην εξαφάνιση των καρπών, τους οποίους οι παλιοί δεν θεωρούσαν βέβαια θεούς, αλλά δώρα των θεών αναγκαία και μεγάλα για να μη ζούμε σαν τα άγρια θηρία. Την εποχή, λοιπόν, που έβλεπαν από τη μια τους καρπούς να εξαφανίζονται εντελώς από τα δέντρα και να λείπουν, ενώ, από την άλλη, οι ίδιοι τους φύτευαν με πολλή δυσκολία και μεγάλα προβλήματα ξύνοντας τη γη με τα χέρια και με τα χέρια καλύπτοντάς τους πάλι, βάζοντας τους εκεί, χωρίς να ξέρουν, αν θα εμφανιστούν ξανά, έκαναν πράγματα παρόμοια με εκείνα που κάνουν όσοι θάβουν τους νεκρούς και τους πενθούν.
Έπειτα, όπως εμείς λέμε γι’ αυτόν που αγοράζει τα βιβλία του Πλάτωνα ότι αγοράζει Πλάτωνα και όποιον παρουσιάζει τα ποιήματα του Μενάνδρου ότι παίζει Μένανδρο, έτσι κι εκείνοι δεν δίσταζαν να ονομάσουν τα δώρα και τα έργα των θεών με τα ονόματα των θεών, τιμώντας τα, επειδή τους ήταν αναγκαία, και λατρεύοντάς τα.
Οι επόμενοι όμως, απαίδευτοι και αμαθείς, τα παραλάμβαναν, κατ’ αντιστροφή απέδιδαν τα παθήματα των καρπών στους θεούς και δεν αποκαλούσαν μόνον, αλλά και πίστευαν, την εμφάνιση και την εξαφάνιση των αναγκαίων καρπών ως γέννηση και θάνατο των θεών, γεμίζοντας έτσι το μυαλό τους με άτοπες, αυθαίρετες και συγκεχυμένες δοξασίες, μολονότι έβλεπαν καθαρά το άτοπο και τον παραλογισμό.
Ο Ξενοφάνης, λοιπόν, ο Κολοφώνιος έθεσε ως αρχή στους Αιγυπτίους, αν τους θεωρούν θεούς, να μην τους θρηνούν και, αν πάλι τους θρηνούν, να μην τους πιστεύουν για θεούς…
αλλά ότι είναι γελοίο να τους θρηνούν και συνάμα να προσεύχονται στους καρπούς (σαν σε θεούς) να ξαναφανούν πάλι και να ωριμάσουν για χάρη τους, ώστε να τους καταναλώσουν πάλι και να τους θρηνούν. (71) Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, αλλά θρηνούν τους καρπούς και προσεύχονται στους θεούς, που τους γεννούν και τους δωρίζουν, να δημιουργήσουν πάλι άλλους καινούριους και να τους κάνουν να φυτρώσουν στη θέση εκείνων που χάθηκαν. Για τούτο πολύ σωστά λένε οι φιλόσοφοι πως όσοι δεν ασκούνται να καταλάβουν σωστά τις λέξεις, χρησιμοποιούν λανθασμένα τα πράγματα» (Πλούταρχος, Ηθικά, «Περί Ίσιδος και Οσίριδος», 379A έως C).

Ο Πλούταρχος, αναφέρει, ότι η ανάσταση του θεού συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης ύστερα από τον χειμερινό της λήθαργο.

Σε πολλές θρησκείες του αρχαίου κόσμου και στην αρχαία Ελλάδα απαντώνται παραδόσεις σύμφωνα με τις οποίες θεοί γνώρισαν τον θάνατο και στη συνέχεια την ανάσταση, όπως π.χ. ο φοινικικός Αδωνις ή ο ελληνικός Διόνυσος.

Επειδή μάλιστα συχνά οι τεθνεώτες και αναστάντες αυτοί θεοί συμβαίνει να είναι θεοί της γονιμότητας, πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι η ιδέα αυτή του θανάτου και της ανάστασης εκ νεκρών είναι παρμένη από την ετήσια εναλλαγή των εποχών, όπου το νέκρωμα της φύσης κατά τη διάρκεια του παγερού χειμώνα το διαδέχεται το ξαναζωντάνεμά της κατά τη διάρκεια της ζωοδότρας άνοιξης. Επομένως με τα πάθη αυτά των θεών συμβολίζονται οι λειτουργίες της ίδιας της φύσης και, όπως είναι γνωστό, η πίστη συχνά εκφράζεται με συμβολισμούς.

Γύρω από τον ετήσιο αυτό αγώνα ανάμεσα στην ακαρπία και την ευφορία της γης υφάνθηκε και ο ιστός αρκετών αρχαίων μυστηριακών τελετών, γι’ αυτό ακριβώς και η συνήθης εποχή διεξαγωγής τους ήταν το τέλος του καλοκαιριού ή η αρχή του φθινοπώρου, με τα πρώτα πρωτοβρόχια.

Τα μυστήρια, που γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση κατά τους χρόνους της ύστερης αρχαιότητας, υπόσχονταν στους μυημένους σ’ αυτά μόνιμη σωτηρία και μια ευτυχισμένη μετά θάνατον ζωή. Ετσι, σε δημόσιες αλλά κυρίως σε απόκρυφες τελετουργίες, οι πιστοί-πρόβατα σκηνοθετούσαν τις διάφορες φάσεις αυτού του αγώνα, αναπαριστώντας τις ποικίλες περιπέτειες του πάσχοντος θεού τους.

Ο θάνατος και η ανάσταση: Όπως παρατηρεί ο Πλάτων, καθώς ο άνθρωπος πλησιάζει προς τον θάνατο αρχίζει να σκέπτεται για πράγματα που πριν δεν τον απασχολούσαν καθόλου, ενώ συγχρόνως αρχίζει να δίνει πίστη και σε δοξασίες υπερφυσικές. Έτσι και στην αρχαιότητα, πολλοί πίστευαν ότι με τις μυήσεις αυτές θα βοηθηθούν να κερδίσουν την πολυπόθητη αθανασία και ακόμη θα αποκτήσουν τη δυνατότητα και μετά θάνατον «να διασκεδάζουν και να χορεύουν» σε καταπράσινους λειμώνες στον καθαρό αέρα.

Ορισμένοι θρησκειολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι η κεντρική ιδέα όλων αυτών των μυστηριακών θρησκειών ήταν ο θάνατος και η ανάσταση και έχουν συνδέσει τους σχετικούς μυστηριακούς μύθους με τα πάθη κάποιου θεού. Ετσι έχουμε τον θάνατο του Διονύσου, του Αττεως, του Οσίριδος. Στα μυστήρια που σχετίζονται με τους θεούς αυτούς συναντούμε ακολουθίες πένθους που στη συνέχεια τις διαδέχονται τελετουργίες χαράς και αγαλλίασης.

Το αβάστακτο πένθος της Ισιδος για τον φόνο του αγαπημένου της αδελφού και συντρόφου, του Οσίριδος, που τον είχε κατακρεουργήσει ο θεός της σκιάς Σετ (ή Σεθ), σταματά όταν βρίσκει και συναρμολογεί όλα τα διαμελισμένα κομμάτια του, δίνοντάς του ξανά τη ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και με τους πιστούς της. Μιμούμενοι τη θεά τους, αναζητούν τον Οσιρι, κτυπώντας με αλαλαγμούς τα στήθη τους. Μόλις ξαναντικρίζουν τον θεό, τότε τον θρήνο τον διαδέχεται ανείπωτη χαρά.

Ο Πλούταρχος προτρέπει τα βάσανα της Ισιδας, όπως αναπαριστάνονται στις σχετικές τελετές, να γίνονται μαθήματα ευσέβειας και παρηγοριάς για όλους τους θνητούς που τους βρίσκουν τέτοια κακά.

Ο Ιούλιος Φίρμικος Ματερνός, πολιτικός και συγγραφέας του 4ου αι. μ.κ.ε., που αλλαξοπίστησε και έγινε χριστιανός, μας παραδίδει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικές με παγανιστικές μυστηριακές τελετές. Ετσι ανάμεσα σε άλλα μας περιγράφει και μια σκηνή κατά την οποία μπροστά σε ένα ομοίωμα κάποιου θεού, που κείτονταν νεκρός πάνω σε ένα φορείο, εξελίσσονταν σκηνές οδυρμού και θρήνου.

Η «επίκλησις» του Διονύσου: Ο Διόνυσος, χωρίς αμφιβολία, ήταν κι αυτός ένας θεός της βλάστησης και σαν τέτοιος ήταν ένας πάσχων θεός, που πέθαινε και ανασταινόταν κάθε χρόνο. Ωστόσο τα επεισόδια που σχετίζονται με τον θάνατό του, ο οποίος προκαλούσε τον μαρασμό της φύσης, μπορούμε να πούμε ότι δεν αποτελούσαν σημαντικό μέρος της όλης διήγησης.

Εκτός από αναφορές στον βίαιο θάνατό του και τον διαμελισμό του υπήρχαν και παραδόσεις που έκαναν λόγο και για μια ομαλή κατάβασή του στον Αδη, προκειμένου να φέρει στον πάνω κόσμο, στον κόσμο των ζωντανών, τη μάνα του τη Σεμέλη.

Η κάθοδός του αυτή έγινε από την Αλκυονία λίμνη στη Λέρνα της Αργολίδας, για την οποία υπήρχε παράδοση ότι ήταν απύθμενη. Ετσι κανένας στην αρχαιότητα, ούτε και ο ίδιος ο αυτοκράτορας Νέρων, δεν είχε μπορέσει να μετρήσει το βάθος της. Στους Δελφούς, μέσα στο άδυτο του ναού του Απόλλωνος, «παρά το χρηστήριον», έδειχναν τον τάφο του θεού. Ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, που έζησε προς τα τέλη του 1ου αι. π.κ.ε., μιλά για θρήνους κατά τη διάρκεια «των διονυσιακών παθών». Αλλά για τις τελετουργίες τις σχετικές με τον θάνατό του, όπως άλλωστε και γι’ αυτές που σχετίζονται με την ανάστασή του, ξέρουμε λιγοστά πράγματα. Κύρια αιτία ήταν η ευσέβεια των αρχαίων συγγραφέων που δεν ήθελαν να κοινοποιήσουν τίποτε «περί ων ου θέμις τοις αμυήτοις ιστορείν».

Ενα χαρακτηριστικό στοιχείο των τελετουργιών που συνδέονται με την ανάσταση του θεού ήταν και το κάλεσμά του, η «επίκλησις», απ’ τους πιστούς του, που τον καλούσαν, ακόμη και με μικρές σάλπιγγες, να ανέβει και να παρουσιαστεί σ’ αυτούς.

Στον κόσμο των Ιώνων η «επιφάνεια» του θεού γινόταν κατά τη διάρκεια των Ανθεστηρίων. Ενα σημαντικό δρώμενο της γιορτής αυτής, που είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι γιορταζόταν και αυτή κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ήταν ο ερχομός του θεού πάνω σ’ ένα τροχοφόρο πλοίο.

Το ότι ο Διόνυσος ερχόταν με ένα πλεούμενο πιθανόν να οφειλόταν στο ότι ο θεός είχε κατεβεί στον Κάτω Κόσμο μέσα από μια λίμνη, την Αλκυονία. Αλλά και ο Αριστοφάνης στους «Βατράχους» του βάζει τον Διόνυσο να κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο από μια περιοχή της Αθήνας, που την έλεγαν Λίμναι, και της οποίας το όνομα σαφώς υποδηλώνει και πάλι κάποια λίμνη ή έστω ένα βαλτότοπο.

Με τη θριαμβευτική επανεμφάνιση του θεού οι πιστοί του ξεσπούσαν σε ουρανομήκεις φωνές και χαρούμενα τραγούδια και ξεφάντωναν με χορούς και πανηγύρια. Και εκτός από πάσχοντες θεούς στην αρχαία μυθολογία υπάρχουν και ήρωες που είχαν κατορθώσει να νικήσουν τον θάνατο, όπως ο Ηρακλής, ο Ορφέας, ο Καπανέας κ.ά.

Ο Ζωροάστρης πέθανε και αναστήθηκε.  «Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι αυτός ο Ζωροάστρης, δώδεκα μέρες μετά τον θάνατο του, όταν είχε ήδη τοποθετηθεί πάνω στην πυρά, ξαναγύρισε στην ζωή…» (Κλήμης, «Στρωματείς», Βιβλίο Πέμπτο, σελ 711).

Ο Μανίλιος αναφέρει, ότι τα άστρα που θεωρούνταν και θεοί, όταν έδυαν και χάνονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα έκαναν τους απλούς ανθρώπους να πιστεύουν, ότι ο θεός (άστρο) ήταν νεκρός. Κατά την επιτολή του άστρου, έλεγαν, ότι ο θεός με τον οποίον ταυτιζόταν είχε αναστηθεί ή είχε γεννηθεί.

«Οι άνθρωποι κοίταζαν την εξωτερική εμφάνιση της δημιουργίας δίχως να την καταλαβαίνουν. με κατάπληξη έβλεπαν το καινούργιο φως του σύμπαντος. Μερικές φορές θρηνούσαν επειδή πίστευαν πως το είχαν χάσει. ύστερα πάλι χαίρονταν επειδή τα άστρα έμοιαζαν να ξαναγεννιούνται [ακολουθεί αβέβαιο κείμενο]»  (Μανίλιος, «Αστρονομικόν», 1.25-112).

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν, ότι κάθε άνθρωπος αποτελείται από το Νοητό (θεϊκό στοιχείο) και από την Ύλη. Το πρώτο, έπρεπε να αφυπνισθεί. Η διαδικασία αυτή, αφύπνισης του εσωτερικού θείου, συμβολιζόταν μέσα από τα μυστήρια και τις τελετές της ανάστασης. Η αναγέννηση του Θείου, ήταν πρωτίστως μία εσωτερική νίκη του ανθρώπου η οποία εξελισσόταν στην οδό που στο τέλος τον ένωνε με το Θείον. Ο κοσμικός άνθρωπος για να το πετύχει αυτό, πρέπει να εναρμονιστεί (Νοητό – Ύλη) με τρόπο ανάλογο του σύμπαντος. Ο Πλάτων, λέει σχετικά:

«Η σωστή φροντίδα για όλα τα πράγματα είναι μία και μοναδική: να προσφέρεις στο καθένα τις οικείες τροφές και κινήσεις. Οικείες όμως και συγγενείς κινήσεις για το θεϊκό στοιχείο που υπάρχει μέσα μας είναι οι σκέψεις και οι περιφορές του σύμπαντος. Αυτές πρέπει να ακολουθούμε όλοι. Και τους δικούς μας κύκλους, που διαστρεβλώθηκαν κατά την γέννηση μας, πρέπει να τους επαναφέρουμε στην ορθή τροχιά μαθαίνοντας την αρμονία και την ομαλή περιφορά του σύμπαντος.
Έτσι θα εξομοιώσουμε τη νόηση μας με το αντικείμενο της – ομοιότητα σύμφωνη με την πρωταρχική της φύση. Και με την εξομοίωση αυτή θα κατακτήσουμε την προδιαγεγραμμένη άριστη ζωή, έχοντας εκπληρώσει τον σκοπό που έθεσαν και θα συνεχίσουν να θέτουν πάντα στους ανθρώπους οι θεοί»  (Πλάτων, «Τίμαιος», 90c).

Τα Αδώνεια: Σε ανάμνηση του θανάτου και της αναστάσεως του θεού ετελούντο κάθε χρόνο τα Αδώνεια. Σε άλλες περιοχές η γιορτή γινόταν στα μέσα του μηνός Βοηδρομίωνος (Αύγουστος – Σεπτέμβριος ) και αλλού, στην κυρίως Ελλάδα την άνοιξη κατά την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία.  Η πρώτη ημέρα των «Αδωνείων», που λεγόταν «Αφανισμός», ήταν ημέρα πένθους για το θάνατο του θεού, που απεικονίσεις του τον παρουσιάζουν εστεμμένο με ταινίες που τις διακοσμούν ισοσκελείς σταυροί , με το στόλισμα των λεγόμενων «Κήπων του Αδώνιδος» (που τους φύτευαν και τους προετοίμαζαν οι γυναίκες οκτώ ημέρες πριν), καθώς και με μοιρολόγια και λυπητερές μουσικές από πένθιμο αυλό (τη λεγόμενη «γίγγρα»). Η δεύτερη ημέρα των εορτασμών η Εύρεσις (ανάστασις) ήταν ημέρα χαράς για την ανάσταση του θεού εκ νεκρών και την ανάληψή του δίπλα στη θεά Αφροδίτη για το μισό χρόνο.

Οι Κήποι του Αδώνιδος (Επιτάφιος)  Οι κήποι του Αδώνιδος ήσαν πανέρια η γλάστρες γεμάτες χώμα μέσα στις οποίες έσπερναν και καλλιεργούσαν ειδικά για τα Αδώνεια, πολύτριχο και αλλά φυτά ταχέως αυξανόμενα, καθώς και σιτάρι, κριθάρι, μαρούλι, μάραθο και διάφορα είδη λουλουδιών που τα περιποιούντο επί 8 ημέρες, κατά κύριο λόγο η αποκλειστικά, οι γυναίκες.

Την ημέρα του «Αφανισμού» οι λατρευτές κυρίως γυναίκες με λυμμένα τα μαλλιά τους, ξυπόλητες και γυμνόστηθες, περιέφεραν με θρήνους και οδυρμούς τα ομοιώματα του Θεού και τους «Κήπους» στους δρόμους των πόλεων και κατόπιν τα οδηγούσαν στη θάλασσα (ή σε πηγές και ποτάμια σε άλλες πόλεις), τα έριχναν στα νερά και παρακαλούσαν να επιστρέψει ο Θεός από τον κάτω κόσμο.

Στα «Αδώνεια» προσφερόταν ως θυμίαμα μύρα, ενώ ψάλλονταν και ειδικά άσματα, τα λεγόμενα «Αδωνίδια», από τα οποία έχει διασωθεί ένα πολύ αξιόλογο δείγμα. Πρόκειται για τον «Επιτάφιον Αδώνιδος» του Βίωνος. Σε κάποια από τα ανά τόπους «Αδώνεια» γίνονταν και μυήσεις σε Μυστήρια του Θεού (Ο Λουκιανός διασώζει ότι οι μύστες θυσίαζαν πρόβατο και έπαιρναν μετάληψη).


Ο Κρίσνα, το δεύτερο πρόσωπο της Ινδικής τριάδας αντίστοιχο της χριστιανικής τριάδας, ο οποίος ονομάζεται και «υιός θεού», σταυρώθηκε όπως και ο Ναζωραίος. Πρόκειται για την ενσάρκωση του Βισνού. Οι ουρανοί σκοτείνιασαν την ώρα του θανάτου. Ο Κρίσνα κατέβηκε στον άλλο κόσμο, και αναστήθηκε την τρίτη μέρα, και ανελήφθη στους ουρανούς. Ο Κρίσνα, θεωρείται επίσης «άνθρωπος και θεός» καταρρίπτοντας το χριστιανικό επιχείρημα πως ο Ιησούς ήταν ο πρώτος άνθρωπος-θεός που νίκησε τον θάνατο.

Ο Πέρσης θεός Μίθρα αποκαλούνταν «ο καλός ποιμένας» και σταυρώθηκε τουλάχιστον μια χιλιετία πριν τον Ναζωραίο, για να λυτρώσει την ανθρωπότητα.

Ο Ασσυροβαβυλώνιος Ταμμούζ (Damuzu) σταυρώθηκε και αναστήθηκε από την Αστάρτη.

Ο Άττις, αποκαλούμενος «ο αμνός του θεού» περνάει το μαρτύριο της σταύρωσης και ανασταίνεται.

Ο Μεξικανός Κετσατκοάτλ θανατώθηκε με σταύρωση και αναστήθηκε την τρίτη μέρα.

Ο Όσιρης σκοτώνεται από τον Σεθ, και ανασταίνεται από την Ίσιδα, ενώ ο γιος τους Ώρος σταυρώνεται μεταξύ δύο κλεφτών.

Ο Όντιν σταυρώθηκε στο δέντρο της ζωής, ενώ ο γιος του Μπάλντερ σκοτώνεται από τον πανούργο Λόκι με γκυ. Αμφότεροι ανασταίνονται.

Οι θεοί ΙΑΩ, και Χέσους σταυρώθηκαν και αναστήθηκαν για να σώσουν την ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια πριν την εμφάνιση του Ναζωραίου.

Ο Ίντρα αναπαριστάται με οπές από καρφιά.

Ο Χαλδαίος Κριτε και ο Ασιάτης Μπαλού αναφέρονται στα αντίστοιχα ιερά τους κείμενα ως «εσταυρωμένοι λυτρωτές».

Ο Αιγύπτιος Θούλις πέθανε στο σταυρό, θάφτηκε, αναστήθηκε και ανήλθε στους ουρανούς.

Ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης (Αξιόκερσα κατά τα Καβείρια) περιέχει την κάθοδο στον Άδη, την παραμονή εκεί για ένα χρονικό διάστημα και την επιστροφή στη ζωή.

Ο μύθος της Ευρυδίκης.

Ο Ρωμαίος ήρωας Κουιρίνους, σταυρώθηκε και η γη σκοτείνιασε.

Η ανάσταση νεκρών και η νίκη επάνω στο θάνατο, δεν είναι λοιπόν μια ιδέα που γεννήθηκε στον χριστιανισμό. Στις αρχαίες θρησκείες υπήρξε πληθώρα θεών και ανθρώπων που είτε θυσιάστηκαν και ξαναγύρισαν στη ζωή, ή ήρθαν σε συμφωνία με τις θεότητες του Άδη να μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα σε δύο κόσμους. Η ιδέα της ανάστασης πιθανολογείται πως προήλθε από την παρατήρηση της «νεκρανάστασης» της φύσης.

Οι εμπνευστές της χριστιανικής θρησκείας παρέλαβαν τους αρχαίους μύθους, τους άλλαξαν ελαφρώς και τους παρουσίασαν ως δική τους αποκάλυψη. Κανένας χριστιανός ιερέας δεν έχει απαντήσει ουσιαστικά στο ερώτημα, σε τι ακριβώς διαφέρει η σταύρωση κι η ανάσταση του θεού σας από τις αντίστοιχες των προαναφερθέντων θεών;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΣΟΚ! Τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των πολιτικών που μας κυβερνούν!!! (ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι Έλληνες !

Και σαφώς δεν εξυπηρετούν τους Έλληνες, ούτε και τα συμφέροντα της Ελλάδος ! Εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πατρίδος τους, που ΔΕΝ είναι η Ελλάς. Για αυτό και πάμε συνέχεια από το κακό στο χειρότερο.....
Τσάντ Μινέικο Παπανδρέου: λιθουανοπολωνοαμερικανοεβραϊκής καταγωγής: έκανε υπερχρέωση της Ελλάδος 37 τρις δρχ.
Γιώργος Τσαντ Μινέικο Παπανδρέου: λιθουανοπολωνοαμερικανοεβραϊκής καταγωγής: έχει κάνει εντατικά μαθήματα ελληνικών επειδή δεν γνώριζε να τα μιλά καλά! Έχει δηλώσει ότι δεν νιώθει να ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο έθνος.
Καρα- αμαν- αλής: τουρκοεβραϊκό γένος ντονμέδων σαββατιανών.
Στεφανόπουλος: αλβανικής καταγωγής κατ' ιδίας δήλωσης, όπως επίσης δημοσίως και ξεδιάντροπα φόρεσε τον εβραϊκό κιπά.
Παπούλιας: επίσης εβραίος εξ Ιωαννίνων, γνωστός περί περιορισμού συνόρων της πατρίδος μας χάριν ευρωπαϊκής ενώσεως. Όπως και το προδοτικό δια την ελληνική εθνική κυριαρχία «μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ».
Μπενάκη: εβραϊκό γένος Μπενάκη Χωρέμι ή Μπεν Χιράμ.
Βαρβιτσιώτης: κρυπτοεβραϊκό γένος Μπάρμπι.
Σημίτης: κρυπτομογγολοεβραίος «κινέζος», αληθινό όνομα Μαρδοχάι Αβουρής ή Εβέρ. Μόνος του το είπεσε συνέντευξη το 1999 στην τηλεόραση... Πρώτα καταχρέωσε την Ελλάδα και μετά μέσω του χρηματιστηρίου το 1999 την αποτελείωσε.
Έβερτ: εβραϊκό γένος Έβερ, σφράγισε τις πετρελαιοπηγές και δίωξε τον πρώτο Έλληνα που τόλμησε να εξορύξει πετρέλαιο επί ελληνικού εδάφους.
Μητσοτάκης: ελληνοεβραίοι από το εβραϊκό γένος Βενιζέλ ή Μπέν- Σαλόμ.
Πολύδωρας: προδότης εκβιαζόμενος μασόνος.
Αλαβάνος: κρυπτοεβραίος από το γένος Αλ- λεβί ή Λεβί.
Αβραάμ Λεσπέρογλου: ελληνοεβραίος ηγέτης των αναρχικών.
Κοής: (αρχηγός πυροσβεστικής κατά την διάρκεια της τρομοκρατικής εμπρηστικής επίθεσης εναντίον της χώρας μας από τους UCKάδες του Ντανίλο): το όνομα τα λέει όλα, Κοής ή Κοέν. Κατεπρόδωσε την Ελλάδα το 2007 και την άφησε να καεί.
Τέρενς Κουίκ: εβραιογενής, τουρκόφιλος, βραβείο Ιπεχτζή.
Χαανα Διαμαντοπούλου: εβραία.
Βενιζέλος: Τουργκούτσογλου ή τουργκούτ. Εβραιότουρκος.
Χρυσοχοϊδης: Κοέμ Κοεμτζόγλου.
(Καρατζαφέρης) Kara- Zafferi: τουρκοαλβανός από το γένος Ζαφέρι. Τριπλός πράκτορας της αλβανικής «Securimi», της τουρκικής "MIT" και της αγγλικής «Intelligence Service», την οποία επισκέπτεται κάθε μήνα στο Λονδίνο εναντίον των χωρών του άξονος Β.Α.Σ.Τ./Ρ. (Βουλγαρία- Αλβανία- Σκόπια- Τουρκία- Ρουμανία).
Ραγκούσης: Σαραγκούσης.
Παπαδήμος: ελληνοεβραίος το γένος Δαυίδ, Δαυίδοβ.
Γιάννης Στουρνάρας: ελληνοεβραίος Μπαιν Σαβί.

Καταπολεμήστε την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι ένα δύσκολο, αλλά ένα υπαρκτό και συνηθισμένο ψυχικό ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή του ατόμου.

Ωστόσο, οι ψυχολόγοι προτείνουν μερικά tips που μπορούν να εμπνεύσουν μία γενικότερη θετική νοοτροπία, βοηθώντας το άτομο να βγει από το τέλμα...
H Μπεθ Μπέργκες είναι ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας, που ειδικεύεται στον εθισμό, τις διαταραχές άγχους, το στρες και την ψυχική ευεξία και ασχολείται με περιπτώσεις που σχετίζονται με τον αλκοολισμό, τη διαταραχή κοινωνικού άγχους, τη βουλιμία, τον αυτοτραυματισμό και τη διαταραχή προσωπικότητας.
Σχετικά με τους πάσχοντες από κατάθλιψη, η Μπέργκες προτείνει 10 απλά καθημερινά tips για να αλλάξουμε τη διάθεση μας και να καταπολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα, κάνοντας την ζωή μας πιο εύκολη.
1 . Μην καταστροφολογείτε
Σταματήστε να σκέφτεστε το χειρότερο σενάριο και όλα τα πράγματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πάνε στραβά . Αντ 'αυτού κάντε ένα βήμα πίσω και ρίξτε μια ρεαλιστική ματιά στη ζωή. Τίποτα δεν είναι ποτέ το τέλος του κόσμου. Επίσης, πολλές φορές η κακή διάθεση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ασχολείστε πολύ με τον εαυτό σας και τα άσχημα συναισθήματα σας και δεν αναλαμβάνετε δράση για ότι σας απασχολεί. Αν νομίζετε ότι η κατάθλιψη σας τροφοδοτείται από ένα συγκεκριμένο συμβάν , βεβαιωθείτε ότι δεν μεγαλοποιείτε τα πράγματα. Μια συζήτηση με τους δικούς σας μπορεί να σας βγάλει από την ομίχλη.
2 . Εστιάστε στα θετικά
Συνειδητοποιήστε ότι η διάθεσή σας μπορεί να αυξάνει τα κακά πράγματα που σας συμβαίνουν στη ζωή , και μπορείτε να βρείτε τον εαυτό σας να επικεντρώνεται στα αρνητικά . Αντ 'αυτού, ψάξτε για το καλό σε κάθε κατάσταση, ακόμα κι αν είναι απλά ένα πάθημα που έγινε μάθημα ή μια ευκαιρία για να γίνετε πιο δυνατοί
3. Μην υπερ- αναλύετε
Το να ψάχνετε ακριβώς τι έχει πάει στραβά και να το σπάτε σε κομμάτια , σπάνια βοηθά . Αντί να τριγυρνάτε συνεχώς γύρω από το πρόβλημα και να κολλάτε στις λεπτομέρειες αρχίστε να σκέφτεστε τις πιθανές λύσεις .
4. Αγαπήστε τον εαυτό σας
Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται άσχημα, μερικές φορές μιλούν στον εαυτό τους άσχημα και τον τιμωρούν. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένας φίλος, όχι ένας εχθρός. Βεβαιωθείτε ότι τα λόγια και οι πράξεις σας είναι ήπιες και ενθαρρυντικές. Επίσης να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν μόνο άσπρες και μαύρες καταστάσεις. Αν κάτι έχει πάει στραβά, ή έχετε κάνει ένα λάθος , αυτό δεν σημαίνει ότι ολόκληρη η ζωή σας είναι καταδικασμένη , ή ότι δεν είστε καλός. Χαλαρώστε και εξετάστε μια πιο ισορροπημένη εκδοχή των γεγονότων.
5. Μην κολλάτε στο παρελθόν
Είναι εντελώς άσκοπο να ανησυχείτε για το παρελθόν , επειδή δεν μπορείτε να το αλλάξετε . Το καλύτερο πράγμα σχετικά με το παρελθόν είναι ακριβώς ότι πέρασε. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να προχωρήσει.
6. Μην προβληματίζεστε για το μέλλον
Η μόνη δύναμη που έχετε να αλλάξετε τα πράγματα είναι το παρόν, γι 'αυτό είναι χάσιμο χρόνου να ανησυχείτε για το μέλλον, ιδίως εφόσον δεν έχετε ιδέα πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα. Αντ 'αυτού πάρτε θετικά μέτρα τώρα , έτσι ώστε να μπορείτε να χειριστείτε ότι και να σας φέρει η ζωή.
7. Προσποιηθείτε
Η επιστήμη δείχνει ότι ακόμη και αν δεν είστε ευτυχισμένοι, το να προσπαθείτε να χαμογελάσετε και να γίνετε ευχάριστοι, απελευθερώνει θετικές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο σας.
8. Σταματήστε να φέρεστε σαν θύμα
Όταν αισθάνεστε πεσμένος, είναι εύκολο να να πιστέψετε ότι τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν εξαιτίας σας. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να πιστέψει ότι είστε θύμα. Έχετε τη δύναμη να επιλέξετε το πώς θα αντιδράσετε στα προβλήματα - και αυτό είναι το πιο ισχυρό πράγμα από όλα.
9. Γυμναστείτε
Είναι σχεδόν αδύνατο να κολλήσετε στην κακή διάθεση όταν κάνετε τζόκινγκ ή τραμπολίνο, γιατί η φυσιολογία σας δεν θα το επιτρέψει. Προσπαθήστε να κουνηθείτε έστω και λίγο και θα δείτε πόσο θα αλλάξει η διάθεση σας .
10. Μην απομονωθείτε
Μπορεί να είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε ό, τι οι άλλοι άνθρωποι λένε όταν είστε πεσμένος, αλλά να θυμάστε ότι το να κλειστείτε στον εαυτό σας θα σας κάνει να νιώσετε χειρότερα. Βγείτε για ένα γρήγορο καφέ, ή να πάρετε καθαρό αέρα και θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Επίσης βοηθήστε άλλους ανθρώπους. Ετσι ξεχνάτε για λίγο τα δικά σας συναισθήματα και προβλήματα.
11. Nα είστε ευγνώμονες
Είναι πολύ δύσκολο να σας πάρει από κάτω, όταν γράψετε μια μεγάλη λίστα με όλα τα πράγματα που αγαπάτε στη ζωή σας. Δεν είναι τόσο μια νοητική άσκηση, όσο η συνειδητοποίηση του πόσο τυχεροί πραγματικά είστε, παρά τις δύσκολες στιγμές που περνάτε.