Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Η σημασία του σεβασμού στις σχέσεις

Το να σέβεσαι τον άνθρωπο που επιλέγεις να μοιραστείς στη ζωή σου, είναι προσόν.

Σεβασμός, μια λέξη η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία στο να είναι μια σχέση ποιοτική και υγιής. Το να σέβεσαι τον άνθρωπο που επιλέγεις να μοιραστείς την ζωή σου, τον εαυτό σου, είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά, είναι προσόν. Κι όμως, δυστυχώς στις μέρες μας σπανίζει και αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

Μπαίνεις στην διαδικασία να επενδύσεις τον χρόνο σου, τα συναισθήματα σου για έναν άνθρωπο και στο τέλος διαπιστώνεις πως αυτός ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα τι θα πει σεβασμός. Άλλωστε εάν δεν σέβεσαι σημαίνει ξεκάθαρα, πως δεν αγαπάς αληθινά.

Σεβασμός μέσα σε μια σχέση σημαίνει πως δεν δρας με τρόπο που προκαλεί απογοήτευση και στεναχώρια στον “άνθρωπό’’ σου. Δεν κάνεις πράγματα τα οποία ξέρεις πως τον φέρνουν σε δύσκολη θέση και τον πληγώνουν. Πράγματα τα οποία δεν είναι ηθικά σωστά… από όλες τις απόψεις…

Σεβασμός είναι να αποδέχεσαι τον σύντροφο σου έτσι ακριβώς όπως είναι.. χωρίς να τον κατακρίνεις και να προσπαθείς με κάθε τρόπο να τον αλλάξεις. Σεβασμός είναι να συμβιβάζεσαι με τα θέλω του, τα όρια του. Να μην καταπατάς την ελευθερία του και να εκτιμάς τα συναισθήματα και τις ανάγκες του. Σεβασμός είναι να είσαι ειλικρινής και ξεκάθαρος για τις προθέσεις σου, χωρίς να κλονίζεται η εμπιστοσύνη.

Όλα αυτά και πολλά άλλα πρεσβεύουν τον σεβασμό σε μια σχέση αλλά και τα αληθινά συναισθήματα. Αγάπη χωρίς σεβασμό δεν υπάρχει.

Για αυτό όταν επιλέξεις να βάλεις στη ζωή σου έναν άνθρωπο, που με το πέρασμα του χρόνου αρχίζεις να διαπιστώνεις πως καταπατούνται όλα τα πιο πάνω …τότε μην διστάσεις... ΦΥΓΕ... για το καλό σου...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου