Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Εντυπωσιακή ανακάλυψη στο Ισραήλ: Βρέθηκε μικροσκοπικό γλυπτό που συνδέει την ελληνική μυθολογία με την Βίβλο

Θα μπορούσε ο Λεβιάθαν να είναι η Λερναία Ύδρα;

Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προέκυψε από ανασκαφές στο Ισραήλ όπου βρέθηκε ένα μικροσκοπικό γλυπτό που θεωρείται καθοριστικό για την εξήγηση ύπαρξης ενός κοινού μοτίβου που εντοπίζεται σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς και σε πολλές μυθολογίες.

Από τους αρχαιολόγους θεωρείται ο συνδετικός κρίκος που συνδέει τις θρησκευτικές ιστορίες πολλών λαών.



To τεχνούργημα, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2022 σε αρχαιολογικό λάκκο της πόλης Χαζόρ του βόρειου Ισραήλ, είναι μία σφραγίδα που βυθιζόταν σε μπογιά και χρησιμοποιούνταν για την τύπωση εικόνας σε πηλό ή κερί σφραγίσματος και έχει μήκος μόλις 3.8 εκατ.

Ο Christoph Uehlinger, καθηγητής συγκριτικής θρησκειολογίας στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, θεωρεί το αρχαιολογικό εύρημα τον «κρίκο που έλειπε» για τη σύνδεση ενός κοινού μοτίβου της ελληνικής μυθολογίας και της Βίβλου, σε σχετικό του άρθρο στο περιοδικό Near Eastern Archaeology .

Στο γλυπτό αναπαρίσταται ένας άνδρας με δόρυ να μάχεται με ένα ερπετό με επτά κεφάλια που στέκεται όρθιο. Πίσω από τον ήρωα, απεικονίζεται το μυθικό πλάσμα γρύπας, ένας ουραίος, αρχαίο αιγυπτιακό σύμβολο της εξουσίας του Φαραώ σε μορφή φιδιού, και ένας σκαραβαίος.

Η παρουσία των μυθικών πλασμάτων τονίζει την υπερβατική φύση της σκηνής, σημειώνει ο Uelhinger. Επίσης, απεικονίζονται δύο καθιστές μαϊμούδες, το αρχαίο Αιγυπτιακό σύμβολο ανκχ, και ένα ακόμη σύμβολο που δεν έχει αποκωδικοποιηθεί. Πιθανολογείται ότι το έργο δημιουργήθηκε από κάποιον Ισραηλίτη ή Φοίνικα, και χρονολογείται στην Εποχή του Σιδήρου (περ. 840-732 π.Χ.).

Το μοτίβο του ήρωα που παλεύει με ένα επτακέφαλο ερπετό χρονολογείται ακόμη πιο παλιά, στην τρίτη χιλιετία π.Χ. στην Μεσοποταμία.

Γύρω στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., ταξίδεψε στην βόρεια ακτή της Συρίας, και ύστερα στην Εβραϊκή Βίβλο, όπου ο Γιαχβέ πολεμά έναν Λεβιάθαν. Εμφανίζεται και στη χριστιανική Βίβλο, όπου ένα ερπετοειδές τέρας παλεύει με έναν άγγελο στο Βιβλίο της Αποκάλυψης.

Το μοτίβο απεικονίζεται και σε ένα ελληνικό αγγείο, χρονολογούμενο περί το 540 π.Χ., όπου ο Ηρακλής και ο Ιόλαος παλεύουν με τη Λερναία Ύδρα.



To ενδιαφέρον των ακαδημαϊκών προσελκύει η επανάληψη του μοτίβου σε τόσο μακρινές περιοχές και ανά τον χρόνο. Η σφραγίδα της Χαζόρ «προσφέρει χειροπιαστή τη σύνδεση της Φοινίκης με το Ισραήλ», δήλωσε ο Uehlinger στο δίκτυο McClatchy News.

«Οι Φοίνικες ακαδημαϊκοί και μελετητές, πιθανώς να διατήρησαν και να μετέδωσαν την παράδοση που κληρονόμησαν από την αρχαία πόλη-κράτος της Συρίας Ουγκαρίτ, από την ύστερη εποχή του Χαλκού».

Ο Ουέλινγκερ χαρακτηρίζει το εύρημα «εντυπωσιακό», και εξηγεί ότι «καταλαμβάνει μία ξεχωριστή θέση στην γενικά άγνωστη ιστορία της μετάδοσης των μύθων».

Επαφίεται στους μελλοντικούς ερευνητές να ανακαλύψουν πως ακριβώς συνδέθηκε η απεικόνιση με τον χαρακτήρα του Ηρακλή και ταξίδεψε προς τα ανατολικά.

1 σχόλιο :

  1. ΤΡΩΓΩΝΤΕ , ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΦΘΟΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΨΟΥΝ ΛΙΓΟ ΑΙΓΛΗ ΟΙ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΠΕΡΙΤΜΗΜΕΝΟΙ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΙ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή