Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Ερμιόνη – Η πανέμορφη κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης και η συμμετοχή της στο θλιβερό παιχνίδι της διαδοχής

Η κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης, η Ερμιόνη, είχε και αυτή τη φήμη μιας μεγάλης ομορφιάς, ανάλογης της μητέρας της.
Ο Όμηρος μάλιστα την συγκρίνει με την Αφροδίτη:

«H Ελένη …. γέννησε μια κόρη ζηλεμένη,
την Ερμιόνη, που παράβγαινε τη χρυσή Αφροδίτη»
(Ομήρου Οδύσσεια ραψ.δ)

Λίγο πριν την άλωση της Τροίας, ο Μενέλαος την τάζει σκόπιμα στον γιο του Αχιλλέα, τον Νεοπτόλεμο, γιατί θα εξασφάλιζε έτσι τη συνδρομή του στο πάρσιμο της πόλης.
Ο γάμος τους έγινε στη Σπάρτη, με την επιστροφή του Μενέλαου και της Ελένης και μάλιστα παρουσία του Τηλέμαχου, ο οποίος είχε πάει στη Σπάρτη, να μάθει εναγωνίως νέα για τον πατέρα του.

«Την κόρη στον υιό την έστελνε του φοβερού Αχιλλέα·
απ΄ τον καιρό στην Τροία που βρίσκουνταν ακόμα το ΄χε τάξει
να του τη δώσει· …
Την έστελνε λοιπόν με αλόγατα κι αμάξια για το κάστρο
των Μυρμιδόνων το περίλαμπρο, που αφέντευε ο γαμπρός του» (ραψ.δ Οδύσσεια).

Στην «Αδτρομάχη» του Ευριπίδη ο γάμος της Ερμιόνης με τον Νεοπτόλεμο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανικός.

Στο παλάτι της Φθίας η δυστυχία και ο θυμός δεν κρύβονται…

Η κόρη του Μενέλαου δεν μπορεί να τεκνοποιήσει και είναι αναγκασμένη να ανέχεται την παλλακίδα του Νεοπτόλεμου, την Ανδρομάχη, γυναίκα του Έκτορα, λάφυρο από τον πόλεμο στην Τροία, και τον γιο της, που αυτή απέκτησε από τον Νεοπτόλεμο.

Το μίσος της είναι τόσο μεγάλο, που σχεδιάζει την εξόντωση της μάνας και του παιδιού, με τη βοήθεια του άκαρδου και δολερού πατέρα της, του Μενέλαου, καθώς τους βολεύει η απουσία του Νεοπτόλεμου στους Δελφούς…

Την τελευταία στιγμή, ο ευγενής Πηλέας, διασώζει το δισέγγονό του και την Ανδρομάχη και τους παίρνει μαζί του στη Φάρσαλο. ..
Από το σημείο αυτό ξεκινά η τραγωδία της Ερμιόνης…
Η θέση της είναι δεινή…
Είναι μόνη της με τα αποτυχημένα σχέδια ναυάγιο στα τρεμάμενα χέρια της. Ο πατέρας της από το φόβο του για τις συνέπειες κουρνιάζει στη Σπάρτη.
Το εγκληματικό της σχέδιο έχει βγει στο φως….
Τι θα απαντήσει στον Νεοπτόλεμο για την απουσία της Ανδρομάχης και του γιου τους; Όποια δικαιολογία και να βρει, ο Πηλέας είναι μάρτυρας….
Μέσα στην απόγνωσή της αποφασίζει να βάλει τέρμα στη ζωή της, αλλά προλαβαίνουν και τη συγκρατούν οι άνθρωποι του παλατιού.

Τελικά η λύση έρχεται από τον εξάδελφό της, τον Όρέστη, στον οποίον, οπως ο μύθος αναφέρει, την είχε τάξει ο πατέρας της, πριν τον Νεοπτόλεμο.
Η δραματική ιστορία τελειώνει με τη φονική παγίδα που στήνει ο Ορέστης στους Δελφούς και παρασύρει στο θάνατο τον Νεοπτόλεμο, το γιο του Αχιλλέα…
Εδώ αρχίζει και τελειώνει και η τραγωδία του Νεοπτόλεμου, που ζητώντας από τον Απόλλωνα στους Δελφούς εξηγήσεις για το χαμό του πατέρα του, του ξακουστού Αχιλλέα, δυστυχώς συναντά το δικό του θάνατο….
Ο Ορέστης παντρεύεται την Ερμιόνη. Χωρίς τον Νεοπτόλεμο ο γέροντας Πηλέας καμιά δύναμη δεν έχει…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου