Ο άνθρωπος που αποκαλούνταν “Το Μεγάλο Θηρίο 666” και που ο Τύπος τον ονόμασε “τον πιο κακό άνθρωπο στην Ιστορία” ήταν κάτι περισσότερο από ένας θεατρικός αποκρυφιστής. Ο Aleister Crowley βρίσκεται στην καρδιά ενός από τα πιο επιδραστικά κινήματα του 20ού και 21ου αιώνα.
Είχε επίσης δεσμούς με μερικές από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του κόσμου, συνεργαζόμενος ακόμη και με την βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI-5. Ας δούμε επιγραμματικά την ζωή και το έργο του αποκρυφιστή Aleister Crowley και τους δεσμούς του με την παγκόσμια ελίτ που διευκόλυναν την διάδοση του Thelema, το Δυτικό εσωτερικό, αποκρυφιστικό, κοινωνικό και νέο-θρησκευτικό κίνημα που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από τον Aleister Crowley.
Παρόλο που θεωρείται ο πιο επιδραστικός αποκρυφιστής του 20ού αιώνα και αναγνωρίστηκε από το BBC ως ο 73ος “μεγαλύτερος Βρετανός όλων των εποχών”, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ για τον Aleister Crowley. Ο Άγγλος αποκρυφιστής, μυστικιστής, ορειβάτης, ποιητής και τελετουργικός ‘μάγος’ είναι απίστευτα δημοφιλής σε ορισμένους κύκλους (αποκρυφιστές, καλλιτέχνες, διασημότητες κ.λπ.), αλλά εντελώς άγνωστος στον μέσο άνθρωπο.
Και γιατί θα έπρεπε να είναι γνωστός; Τι πέτυχε; Με απλά λόγια, προανήγγειλε μια ριζική αλλαγή που θα σάρωνε τον δυτικό πολιτισμό κατά την διάρκεια του 20ού αιώνα. Ιδρύοντας την θρησκεία του Thelema και ανακοινώνοντας τον ερχομό ενός Νέου Αιώνα, ο Crowley όχι μόνο διατύπωσε τα σημαντικότερα θρησκευτικά προτάγματα του 21ου αιώνα, αλλά ήταν μέρος της μυστικής ελίτ των Επικυρίαρχων, που ολοφάνερα τους προώθησε ή που τον χρησιμοποίησαν για να εγκαθιδρύσουν την δυστοπική πραγματικότητα που σήμερα ζει το ανθρωπόζωο.
Εξαιτίας των σεξουαλικών τελετουργιών του Crowley, της κατανάλωσης ναρκωτικών και της ενασχόλησής του με την Μαύρη Μαγεία (εισήγαγε το γράμμα “κ” στο τέλος της λέξης “μαγεία” για να την διαφοροποιήσει από το είδος της ψυχαγωγίας), ο Crowley δυσφημίστηκε και επικρίθηκε έντονα από τον Τύπο κατά την διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποκάλυψαν έκτοτε ότι το “Μεγάλο Θηρίο 666″ ζούσε διπλή ζωή.
Ο Crowley προφανώς διατηρούσε δεσμούς με την βρετανική κυβέρνηση και συνεργαζόταν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και με υψηλόβαθμα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Η εταιρία του, O.T.O. (η μυστική κοινωνία που ο ίδιος εκλαΐκευσε) είχε στις τάξεις της μερικούς από τους πιο σημαίνοντες ανθρώπους της εποχής, οι οποίοι με την σειρά τους χρησιμοποιούσαν την δύναμή τους για να προωθήσουν την αποκρυφιστική θρησκεία της Thelema.
Τα Νεανικά χρόνια.
Ο Aleister Crowley γεννήθηκε (ως Έντουαρντ Αλεξάντερ Κρόουλι, 12 Οκτωβρίου 1875 – 1 Δεκεμβρίου 1947), σε μια πλούσια και θρησκευόμενη οικογένεια, στο Royal Leamington Spa, Warwickshire. Ο Crowley απέρριψε την πίστη των φονταμενταλιστών Christian Plymouth Brothren των γονιών του και επιδίωξε ενδιαφέρον για τον δυτικό εσωτερισμό. Οι γονείς του ανήκαν στην ‘Αποκλειστική Αδελφότητα’, μια συντηρητική παράταξη του χριστιανικού δόγματος που ονομαζόταν ‘Αδελφότητα Πλύμουθ’. Ο πατέρας του, ιεροκήρυκας της αίρεσής του, ήταν ευσεβής και λέγεται ότι διάβαζε ένα κεφάλαιο από το εδάφιο στην γυναίκα και τον γιο του κάθε μέρα μετά το πρωινό.
Ενώ ο Crowley διατηρούσε καλές σχέσεις με τον πατέρα του, περιφρονούσε την μητέρα του, η οποία τον περιέγραφε ως “το θηρίο” – ένα όνομα που αργότερα υιοθέτησε ως παρατσούκλι για όλη του την ζωή. Αφού έχασε τον πατέρα του από καρκίνο σε ηλικία 11 ετών, ο Crowley κληρονόμησε το ένα τρίτο της περιουσίας του πατέρα του, κι άρχισε να συμπεριφέρεται άσχημα στο σχολείο και τιμωρήθηκε σκληρά από τον Champney. Η οικογένεια του Κρόουλι τον απομάκρυνε από το σχολείο όταν εμφάνισε λευκωματουρία. Στην συνέχεια παρακολούθησε το Malvern College και το Tonbridge School, τα οποία περιφρόνησε και τα άφησε μετά από μερικές θητείες.
Έγινε όλο και πιο δύσπιστος σχετικά με τον Χριστιανισμό, επισημαίνοντας ασυνέπειες στην Βίβλο στους θρησκευτικούς δασκάλους του, και αντιτάχθηκε στην χριστιανική ηθική της ανατροφής του καπνίζοντας, αυνανιζόμενος και κάνοντας σεξ με πόρνες από τις οποίες προσβλήθηκε από γονόρροια. Στάλθηκε να ζήσει με έναν δάσκαλο αδελφών στο Ίστμπουρν, παρακολούθησε μαθήματα χημείας στο Κολλέγιο Ίστμπουρν. Ο Κρόουλι ανέπτυξε ενδιαφέροντα για το σκάκι, την ποίηση και την ορειβασία, και το 1894 ανέβηκε στο Beachy Head πριν επισκεφτεί τις Άλπεις και ενταχθεί στο Σκωτσέζικο Ορειβατικό Όμιλο. Το επόμενο έτος επέστρεψε στις Άλπεις της Βέρνης, σκαρφαλώνοντας το Eiger, το Trift, το Jungfrau, το Mönch και το Wetterhorn.
Ένα άλλο συμβολικό βήμα προς την αυτοεπιβεβαίωσή του ήταν η αλλαγή του ονόματός του από Edward Alexander σε Aleister. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του που περιγράφει τους λόγους πίσω από την αλλαγή του ονόματός του.
“Για πολλά χρόνια απεχθανόμουν να με αποκαλούν Άλικ, εν μέρει λόγω του δυσάρεστου ήχου και της όψης της λέξης, εν μέρει επειδή ήταν το όνομα με το οποίο με φώναζε η μητέρα μου. Το Έντουαρντ δεν μου ταίριαζε και τα υποκοριστικά Τεντ ή Νεντ ήταν ακόμη λιγότερο κατάλληλα. Το Αλεξάντερ ήταν πολύ μακρύς και το Σάντι παρέπεμπε σε μαλλιά από περούκα και φακίδες. Είχα διαβάσει σε κάποιο βιβλίο ότι το πιο ευνοϊκό όνομα για να γίνεις διάσημος ήταν αυτό που αποτελούνταν από ένα δίπτυχο ακολουθούμενο από ένα σπόνδυλο, όπως στο τέλος ενός εξαμέτρου: όπως ο Τζέρεμι Τέιλορ.
Το Aleister Crowley πληρούσε αυτές τις προϋποθέσεις και το Aleister είναι η γαελική μορφή του Alexander. Η υιοθέτησή του θα ικανοποιούσε τα ρομαντικά μου ιδεώδη. Η απαίσια ορθογραφία A-L-E-I-S-T-E-R προτάθηκε ως η σωστή μορφή από τον ξάδερφο Gregor, ο οποίος θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, το Α-Λ-Α-Ι-Σ-Δ-Α-Ι-Ρ κάνει ένα πολύ κακό δακτυλίδι. Για τους λόγους αυτούς φόρτωσα στον εαυτό μου το σημερινό μου nom-de-guerre – δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι σίγουρος ότι διευκόλυνα την διαδικασία να γίνω διάσημος. Αναμφίβολα θα το είχα κάνει, όποιο όνομα κι αν είχα επιλέξει”.
Οι σημαντικότερες εμπειρίες του Crowley από την νεότητά του ήταν οι ομοφυλοφιλικές του σχέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον βιογράφο του Lawrence Sutin, τον οδήγησαν σε μια “συνάντηση με μια ενυπάρχουσα θεότητα”. Αυτό πυροδότησε μέσα του ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό, τις μυστικές κοινωνίες και, αυτό που αργότερα θα ονομάσει Sex Magick.
Η Golden Dawn: (1898–1899)
Τον Αύγουστο του 1898, ο Crowley βρισκόταν στο Zermatt της Ελβετίας, όπου συνάντησε τον χημικό Julian L. Baker και οι δυο τους άρχισαν να συζητούν το κοινό τους ενδιαφέρον για την αλχημεία. Πίσω στο Λονδίνο, ο Baker σύστησε τον Κρόουλι στον Τζορτζ Σέσιλ Τζόουνς, τον κουνιάδο του Μπέικερ και μέλος της αποκρυφιστικής κοινωνίας γνωστής ως “Ερμητικό Τάγμα της Golden Dawn”, η οποία είχε ιδρυθεί το 1888. Ο Κρόουλι μυήθηκε στο Εξωτερικό Τάγμα της Golden Dawn στις 18 Νοεμβρίου 1898 από τον αρχηγό της ομάδας, Samuel Liddell MacGregor Mathers. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον ναό της Ίσιδας-Ουρανίας της Golden Dawn που πραγματοποιήθηκε στο Mark Masons Hall του Λονδίνου, όπου ο Κρόουλι πήρε το μαγικό σύνθημα και το όνομα «Frater Perdurabo», το οποίο ερμήνευσε ως «Θα αντέξω μέχρι το τέλος».
Η Golden Dawn προσέλκυε ανθρώπους που είτε ήταν δυσαρεστημένοι με τις παραδοσιακές, εκχριστιανισμένες, μασονικές διδασκαλίες, είτε ήταν απρόθυμοι να δεχτούν τις ανατολίτικες έννοιες φιλτραρισμένες μέσα από το, όχι πάντα άψογο πρίσμα της Θεοσοφικής Εταιρείας της Μαντάμ Μπλαβάτσκυ. Ένα από τα πιο εξέχοντα μέλη του Τάγματος, από την σκοπιά του Crowley, ήταν ο Allan Bennett (Frater Iehi Aour). Ήταν αυτός που έδωσε στον Crowley τις βάσεις του στον ανατολίτικο μυστικισμό. Ήταν επίσης ο Bennett, ο οποίος αργότερα έγινε βουδιστής μοναχός στην Βιρμανία και ο οποίος, αντί να εισαγάγει το Thelema στην Ανατολή, όπως ήλπιζε ο Crowley ότι θα έκανε, αντέστρεψε την διαδικασία και έφερε τον Βουδισμό στην Δύση! Ο Bennett ήταν ένα από τα αρχικά ιδρυτικά μέλη της βουδιστικής σάνγκα στην Αγγλία.
Ο Κρόουλι μετακόμισε στο δικό του πολυτελές διαμέρισμα στην οδό Chancery Lane 67–69 και σύντομα κάλεσε το ανώτερο μέλος της Golden Dawn, Bennett, να ζήσει μαζί του ως τον προσωπικό του μαγικό δάσκαλο. Ο Bennett δίδαξε στον Κρόουλι περισσότερα για την τελετουργική μαγεία και την τελετουργική χρήση ναρκωτικών, και μαζί εκτέλεσαν τις τελετουργίες της *Goetia, έως ότου ο Bennett έφυγε για την Νότια Ασία να μελετήσει τον Βουδισμό.
[*Goetia (goh-eh-tee-ah) είναι ένας τύπος ευρωπαϊκής μαγείας, που συχνά αναφέρεται ως μαγεία που έχει μεταδοθεί μέσω γκριμοιρ —βιβλία που περιέχουν οδηγίες για την εκτέλεση μαγικών πρακτικών. Ο όρος “goetia” βρίσκει την προέλευσή του στην ελληνική λέξη “goes”, η οποία αρχικά υποδήλωνε μάντεις, μάγους, θεραπευτές και μάντεις. Αρχικά, είχε μια χροιά χαμηλής μαγείας, υπονοώντας δόλια ή παραπλανητική μαγεία σε αντίθεση με την θεουργία, η οποία θεωρούνταν θεϊκή μαγεία. Τα Grimoires, γνωστά και ως «βιβλία ξόρκια» ή «μαγικά βιβλία», χρησιμεύουν ως εκπαιδευτικά εγχειρίδια για διάφορες μαγικές προσπάθειες. Καλύπτουν την δημιουργία μαγικών αντικειμένων, την εκτέλεση ξορκιών, την εκτέλεση μαντείων και την κλήση υπερφυσικών οντοτήτων όπως αγγέλους, πνεύματα, θεότητες και δαίμονες. Αν και ο όρος “grimoire” προέρχεται από την Ευρώπη, παρόμοια μαγικά κείμενα έχουν βρεθεί σε διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.]
Τον Νοέμβριο του 1899, ο Crowley αγόρασε το Boleskine House στο Foyers στην ακτή του Loch Ness στην Σκωτία. Ανέπτυξε μια αγάπη για την σκωτσέζικη κουλτούρα, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «Η Σωλιά του Boleskine» [Σωλιά: κτηνοτρόφος, είναι ο ιδιοκτήτης ενός μεγάλου, αρχαίου κτήματος της Σκωτίας] και άρχισε να φοράει παραδοσιακή ορεινή φορεσιά, ακόμη και κατά την διάρκεια επισκέψεών του στο Λονδίνο. Συνέχισε να γράφει ποίηση, δημοσιεύοντας Jezebel and Other Tragic Poems, Tales of Archais, Songs of the Spirit, Appeal to the American Republic, and Jephthah, το 1898–99. Τα περισσότερα κέρδισαν μικτές κριτικές από κριτικούς λογοτεχνίας, αν και ο Ιεφθάε θεωρήθηκε ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο Κρόουλι προχώρησε τάχιστα στις τάξεις της Golden Dawn και ήταν έτοιμος να εισέλθει στο εσωτερικό Δεύτερο Τάγμα της ομάδας. Αλλά δεν ήταν δημοφιλής στην ομάδα. Η αμφιφυλοφιλία και ο ελευθεριακός τρόπος ζωής του είχαν αποκτήσει κακή φήμη και είχε αναπτύξει διαμάχες κι έριδες με μερικά από τα σημαίνοντα μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του WB Yeats. Όταν η στοά του Λονδίνου της Golden Dawn αρνήθηκε να μυήσει τον Κρόουλι στο Δεύτερο Τάγμα, επισκέφτηκε τον Mathers στο Παρίσι, ο οποίος τον δέχθηκε προσωπικά στο Adeptus Minor Grade.
Ένα σχίσμα είχε αναπτυχθεί μεταξύ του Mathers και των Λονδρέζων μελών της Golden Dawn, που ήταν δυσαρεστημένοι με την αυταρχική διακυβέρνησή του. Ενεργώντας υπό τις εντολές του Mathers, ο Crowley -και με την βοήθεια της ερωμένης του και συναδέλφου του, Elaine Simpson- προσπάθησε να καταλάβει το Vault of the Adepts, έναν χώρο ναού στην οδό Blythe 36 στο West Kensington, από τα μέλη της στοάς του Λονδίνου. Όταν η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, ο δικαστής αποφάνθηκε υπέρ της λότζας του Λονδίνου, καθώς είχαν πληρώσει το ενοίκιο του χώρου, αφήνοντας τόσο τον Κρόουλι όσο και τον Mathers απομονωμένους από την ομάδα.
Μυστικές κοινωνίες.
Το 1899 φέρεται να έγινε μέλος της φατρίας της μάγισσας Old George Pickingil. Ωστόσο, δεν έμεινε ευπρόσδεκτος για πολύ καιρό ως αποτέλεσμα της ανεύθυνης συμπεριφοράς του και των τάσεων του προς την ομοφυλοφιλία (κάτι που ήταν σοκαριστικό εκείνη την εποχή, ακόμη και για τις μάγισσες). Η ιέρεια της φατρίας του τον περιέγραψε αργότερα ως “ένα βρώμικο μυαλό, ένα κακοπροαίρετο και μοχθηρό μικρό τέρας”!
Ο Crowley έγινε επίσης υψηλόβαθμος μασόνος, εντασσόμενος σε διάφορες στοές και αποκτώντας αρκετούς μασονικούς βαθμούς. Στην αυτοβιογραφία του, ο Crowley περιέγραψε την απόκτηση του 33ου (και τελευταίου) βαθμού της Σκωτσέζικης Τελετής στο Μεξικό:
“Ο Don Jesus Medina ήταν απόγονος του μεγάλου δούκα της φήμης της Αρμάδας και ένας από τους υψηλότερους αρχηγούς του ελεύθερου μασονισμού της Σκωτσέζικης Τελετής. Καθώς οι καμπαλιστικές μου γνώσεις ήταν ήδη βαθιές για τα σημερινά δεδομένα, με θεώρησε άξιο για την υψηλότερη μύηση που είχε την δυνατότητα να μου χορηγήσει ειδικές εξουσίες, που αποκτήθηκαν ενόψει της περιορισμένης παραμονής μου, και προωθήθηκα γρήγορα και έγινα δεκτός στον 33 και τελευταίο βαθμό πριν εγκαταλείψω την χώρα”.
Με την βοήθεια του διακεκριμένου συγγραφέα και τέκτονα John Yarker, ο Crowley απέκτησε και άλλους μασονικούς βαθμούς, όπως το 3° στην Γαλλία από την Αγγλοσαξονική Στοά Νο 343, το 33° της παράτυπης Σκωτσέζικης Τελετής “Cerneau” και το 90°/95° της Τελετής του Μέμφις/Μισραϊμ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ενωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, η αναγνώριση της οποίας θεωρείται γενικά το πρότυπο για την τεκτονική εγκυρότητα, κανένα από αυτά τα τεκτονικά σώματα δεν θεωρήθηκε κανονικό και ποτέ δεν θεωρήθηκε επίσημος τέκτονας.
Μεξικό, Ινδία, Παρίσι και γάμος (1900–1903)
Το 1900, ο Κρόουλι ταξίδεψε στο Μεξικό μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, εγκαταστάθηκε στην Πόλη του Μεξικού και ξεκίνησε μια σχέση με μια ντόπια γυναίκα. Αναπτύσσοντας συμπάθεια για την χώρα, συνέχισε να πειραματίζεται με την τελετουργική μαγεία, δουλεύοντας με τις Ενοχιανές επικλήσεις του John Dee. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι είχε μυηθεί στον Τεκτονισμό ενώ ήταν εκεί, και έγραψε ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο Tannhäuser του Richard Wagner καθώς και μια σειρά ποιημάτων, που δημοσιεύθηκαν ως Oracles (1905).
Ο Eckenstein ενώθηκε μαζί του αργότερα το 1900, και μαζί ανέβηκαν πολλά βουνά, συμπεριλαμβανομένων των Iztaccihuatl, Popocatepetl και Colima, το τελευταίο από τα οποία έπρεπε να εγκαταλείψουν λόγω ηφαιστειακής έκρηξης. Φεύγοντας από το Μεξικό, ο Κρόουλι κατευθύνθηκε στο Σαν Φρανσίσκο προτού αποπλεύσει για την Χαβάη με το Nippon Maru. Στο πλοίο, είχε μια σύντομη σχέση με μια παντρεμένη γυναίκα που ονομαζόταν Mary Alice Rogers. λέγοντας ότι την είχε ερωτευτεί, έγραψε μια σειρά ποιημάτων για το ειδύλλιο, που δημοσιεύτηκε ως Alice: An Adultery (1903).
Σταματώντας για λίγο στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ, ο Κρόουλι έφτασε στην Κεϊλάνη, όπου συναντήθηκε με τον Άλαν Μπένετ, ο οποίος ήταν εκεί και μελετούσε τον Σαϊβισμό. Το ζευγάρι πέρασε λίγο χρόνο στο Kandy προτού ο Bennett αποφασίσει να γίνει βουδιστής μοναχός σύμφωνα με την παράδοση Theravada, ταξιδεύοντας στην Βιρμανία για να το κάνει. Ο Κρόουλι αποφάσισε να περιοδεύσει στην Ινδία, αφιερώνοντας τον εαυτό του στην ινδουιστική πρακτική της Ράτζα γιόγκα, από την οποία ισχυρίστηκε ότι είχε επιτύχει την πνευματική κατάσταση της ντιάνα.
Πέρασε μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου σπουδάζοντας στο ναό Meenakshi στην Madura. Εκείνη την εποχή έγραψε και ποίηση που δημοσιεύτηκε ως The Sword of Song (1904). Προσβλήθηκε από ελονοσία και έπρεπε να αναρρώσει από την ασθένεια στην Καλκούτα και στο Ρανγκούν. Το 1902, ενώθηκε στην Ινδία από τον Eckenstein και αρκετούς άλλους ορειβάτες: Guy Knowles, H. Pfannl, V. Wesseley και Jules Jacot-Guillarmod. Μαζί, η αποστολή Eckenstein-Crowley επιχείρησε το K2, στο οποίο δεν είχε ποτέ αναρριχηθεί. Στο ταξίδι, ο Κρόουλι προσβλήθηκε από γρίπη, ελονοσία και τύφλωση από το χιόνι, κι άλλα μέλη της αποστολής χτυπήθηκαν επίσης από ασθένεια. Έφτασαν σε υψόμετρο 20.000 ποδιών (6.100 μ.) πριν γυρίσουν πίσω.
Έχοντας φτάσει στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 1902, συναναστράφηκε με τον φίλο του, τον ζωγράφο Τζέραλντ Κέλι, και μέσω αυτού έγινε προσάρτημα της παρισινής καλλιτεχνικής σκηνής. Ενώ ήταν εκεί, ο Κρόουλι έγραψε μια σειρά ποιημάτων για το έργο ενός γνωστού του, του γλύπτη Auguste Rodin. Αυτά τα ποιήματα δημοσιεύτηκαν αργότερα ως Rodin in Rime (1907). Ένας από αυτούς που σύχναζαν σε αυτό το περιβάλλον ήταν ο W. Somerset Maugham, ο οποίος μετά από σύντομη συνάντηση με τον Crowley τον χρησιμοποίησε αργότερα ως πρότυπο για τον χαρακτήρα του Oliver Haddo στο μυθιστόρημά του The Magician (1908).
Επέστρεψε στο Boleskine τον Απρίλιο του 1903. Τον Αύγουστο, ο Crowley παντρεύτηκε την αδερφή του Gerald Kelly, Rose Edith Kelly, σε έναν “γάμο ευκαιρίας” για να την αποτρέψει από το να συνάψει έναν συμφωνημένο γάμο, ο γάμος τρόμαξε την οικογένεια Κέλι και κατέστρεψε την φιλία του με τον Τζέραλντ. Πηγαίνοντας για ένα μήνα του μέλιτος στο Παρίσι, το Κάιρο και μετά την Κεϊλάνη, ο Κρόουλι ερωτεύτηκε την Ρόουζ και εργάστηκε για να αποδείξει την στοργή του. Ενώ βρισκόταν στο μήνα του μέλιτος, της έγραψε μια σειρά από ερωτικά ποιήματα, που δημοσιεύθηκαν ως Rosa Mundi και άλλα ως Love Songs (1906), επίσης ήταν κι ο συγγραφέας της θρησκευτικής σάτιρας Why Jesus Wept (1904).
“Το Βιβλίο του Νόμου”, το Θέλεμα και ο Αιώνας του Ώρου. (1904)
Το 1904, ο Crowley και η νέα του σύζυγος Rose επισκέφθηκαν την Αίγυπτο για το μήνα του μέλιτος. Κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού έγραψε το πιο διάσημο βιβλίο του ‘The Book of the Law’, το Βιβλίο του Νόμου, το οποίο θα γινόταν ο ακρογωνιαίος λίθος της ζωής του. Ισχυριζόμενοι ότι είναι πρίγκιπας και πριγκίπισσα, νοίκιασαν ένα διαμέρισμα στο οποίο ο Κρόουλι έστησε ένα δωμάτιο ναού και άρχισαν να επικαλούνται αρχαίες αιγυπτιακές θεότητες, ενώ μελετούσαν τον ισλαμικό μυστικισμό και τα αραβικά. Σύμφωνα με την μετέπειτα αφήγηση του Κρόουλι, ο Ρόουζ τακτικά παραληρούσε και τον ενημέρωσε «σε περιμένουν». Στις 18 Μαρτίου, εξήγησε ότι «αυτοί» ήταν ο Θεός Ώρος και στις 20 Μαρτίου διακήρυξε ότι «η Ισημερία των Θεών έφτασε».
Σύμφωνα με την δική του μαρτυρία, η γυναίκα του Crowley τον οδήγησε σε ένα μουσείο στο Κάιρο όπου του έδειξε μια επιτύμβια στήλη του έβδομου αιώνα π.κ.ε. γνωστή ως η στήλη του Ankh-ef-en-Khonsu (η οποία αργότερα θα τιμηθεί ως η στήλη της Αποκάλυψης). Ο Crowley έμεινε έκπληκτος από τον αριθμό του εκθέματος: 666, ο αριθμός του θηρίου στο βιβλίο της Αποκάλυψης κατά την χριστιανική πίστη και στα μεταγενέστερα χρόνια ονόμασε το τεχνούργημα «Στήλη της Αποκάλυψης».
Αργότερα, κατά την παραμονή τους στην Αίγυπτο, ο Crowley και η Rose έλαβαν μέρος σε μια μαγική τελετουργία, κατά την διάρκεια της οποίας ισχυρίζεται ότι έλαβε ένα μήνυμα από μια οντότητα με το όνομα Aiwass …κι εδώ τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ακραία.
Ως αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας, ο Crowley έγραψε τα τρία πρώτα κεφάλαια του ‘Βιβλίου του Νόμου’ – ένα μυστικιστικό κείμενο που, όπως πίστευε, θα έφερνε επανάσταση στο μέλλον της ανθρωπότητας. Ανακοίνωσε την έλευση μιας “Νέας Εποχής” στην οποία ο Crowley έγινε ο ιερέας-πρίγκιπας-προφήτης μιας νέας θρησκείας, της ‘Εποχής του Ώρου’. Θα διαμόρφωνε μια σύνδεση μεταξύ της ανθρωπότητας και της “ηλιακής-πνευματικής δύναμης, κατά την διάρκεια της οποίας ο Θεός Ώρος θα προήδρευε για τα επόμενα δύο χιλιάδες χρόνια της εξέλιξης της συνείδησης σε αυτόν τον πλανήτη.
Ο Κρόουλι είπε ότι εκείνη την στιγμή δεν ήταν σίγουρος τι να κάνει με το ‘Βιβλίο του Νόμου’. Συχνά αγανακτισμένος, είπε ότι αγνόησε τις οδηγίες που τον διέταξε να εκτελέσει το κείμενο, οι οποίες περιελάμβαναν την λήψη της ‘Στήλης της Αποκάλυψης’ από το μουσείο, την οχύρωση του νησιού του και την μετάφραση του βιβλίου σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Σύμφωνα με την αφήγηση του, αντ’ αυτού έστειλε δακτυλογραφημένα του έργου σε αρκετούς αποκρυφιστές που γνώριζε, αφήνοντας το χειρόγραφο μακριά και αγνοώντας το.
Το μήνυμα από τον Aiwaz, (Μεγάλοι Παλαιοί) τον οποίο ο Crowley αντιλαμβανόταν ως τον δικό του φύλακα άγγελο, τον έπεισε ότι η αποστολή του στην ζωή ήταν να δώσει την χαριστική βολή στην ‘Εποχή του Όσιρη’ με το θνησιγενές εξάρτημά της, την χριστιανική πίστη, και να οικοδομήσει πάνω στα ερείπια μια νέα θρησκεία βασισμένη στο νόμο του Thelema – ελληνιστί “Θέληση”.
Οι πρώτες γραμμές του ‘Βιβλίου του Νόμου’ (The Book of the Law)
“Είχε! Η εκδήλωση της Nuit.
Η αποκάλυψη της παρέας του ουρανού.
Κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα είναι ένα αστέρι.
Κάθε αριθμός είναι άπειρος- δεν υπάρχει διαφορά.
Βοήθησέ με, ω πολεμιστή άρχοντα της Θήβας,
στην αποκάλυψή μου ενώπιον των Παιδιών των ανθρώπων!”
Από τους ειδήμονες του, το ‘Βιβλίο του Νόμου‘ περιγράφηκε ως περιέχον απόκρυφους τύπους κοσμικής εμβέλειας, μερικοί εκφρασμένοι ανοιχτά, μερικοί κρυμμένοι στο πιο πολύπλοκο δίκτυο καμπαλιστικών κρυπτογραφήσεων που έχει ποτέ υφανθεί σε ένα ενιαίο κείμενο. Ούτε ήταν απλώς ένα κομμάτι “αυτόματης γραφής”, είπε ο Crowley, αλλά ένα ξεκάθαρο μήνυμα από μια νοημοσύνη υπεράνθρωπης δύναμης και γνώσης, κάποια εξωγήινη υπερβατική πηγή, “ένας από τους πραγματικούς κρυμμένους δασκάλους που θα του εκδηλωνόταν στην συνέχεια”.
“Μέσα στη μοναξιά μου έρχεται-
Ο ήχος ενός φλάουτου σε αμυδρά δάση που στοιχειώνουν τους απώτατους λόφους.
Ακόμα και από το γενναίο ποτάμι φτάνουν ως την άκρη της ερημιάς.
Και ιδού Παν.”
Οι αρχικές γραμμές του Liber VII (1907), του πρώτου από τα Ιερά Βιβλία του Θέλημα που αποκαλύφθηκαν στον Κρόουλι μετά το ‘The Book of the Law’.
Σύμφωνα με τον προστατευόμενο του Crowley, Kenneth Grant, όποιος έχει την ικανότητα να κατανοεί την γλώσσα του συμβολισμού “θα μείνει άναυδος από την ακρίβεια της περίληψης του πνεύματος του αιώνα”. Με άλλα λόγια, με τον ίδιο τρόπο που η Βίβλος κυριάρχησε στον Δυτικό Πολιτισμό κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο χιλιετιών, το Thelema θα περιέγραφε το πνεύμα των επόμενων δύο χιλιάδων ετών.
Στον Αιώνα του Ώρου η δυϊστική προσέγγιση της θρησκείας θα ξεπεραστεί μέσω της κατάργησης της σημερινής έννοιας του εξωτερικού προς τον εαυτό μας Θεού. Τα δύο θα ενωθούν.
“Ο άνθρωπος δεν θα λατρεύει πλέον τον Θεό ως εξωτερικό παράγοντα, όπως στον παγανισμό, ή ως εσωτερική κατάσταση συνείδησης, όπως στον χριστιανισμό, αλλά θα συνειδητοποιήσει την ταυτότητά του με τον Θεό”.
Ο νέος Αιώνας του Ώρου, βασισμένος στην ένωση της αρσενικής και της θηλυκής πολικότητας, θα περιλαμβάνει την μαγική χρήση του σπέρματος και της έκστασης, με αποκορύφωμα την αποθέωση της ύλης – “στην πραγμάτωση της παλιάς Γνωστικής αντίληψης ότι η ύλη δεν είναι διπλή αλλά ένα με το Πνεύμα” – που συμβολίζεται από τον ανδρόγυνο Βαφομέτ των Ναϊτών και των Ιλλουμινάτι.
Το Βιβλίο του Νόμου αποτέλεσε την βάση του Thelema, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικές φιλοσοφικές ιδέες:
1- Κάνε ό,τι θέλεις είναι το σύνολο του Νόμου,
2- Η αγάπη είναι ο νόμος, η αγάπη υπό την θέληση,
3- Κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα είναι αστέρι.
Πιστεύεται ευρέως ότι η ρήση “Κάνε ό,τι θέλεις” σημαίνει κυριολεκτικά “κάνε ό,τι θέλεις”, περιγράφοντας έτσι μια εγωιστική αναζήτηση για άμεση ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Ωστόσο, οι μυημένοι της φιλοσοφίας διαφωνούν με αυτή την περιγραφή του αξιώματος, καθώς πιστεύουν ότι πρέπει να ερμηνεύεται σε μεταφυσικό επίπεδο.
Το Thelema είναι ελληνική λέξη και σημαίνει “Θέληση”. Ο κύριος στόχος αυτής της θρησκείας είναι η πραγμάτωση της Αληθινής Θέλησης του ατόμου, η οποία περιγράφεται ως η “ανώτερη κλήση” ή ο σκοπός της ζωής του, ανεξάρτητα από ηθικούς ή δεοντολογικούς φραγμούς.
“Δεν υπάρχουν “πρότυπα του Σωστού”. Η ηθική είναι ανοησία. Κάθε αστέρι πρέπει να κινείται στην δική του τροχιά. Στο διάολο οι ηθικές αρχές, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα”.
Ο Crowley ενσωμάτωσε αυτές τις διδασκαλίες στη νεοσύστατη Α.’. A.’. (Argenteum Astrum ή το Ασημένιο Αστέρι), ένα μαγικό τάγμα που προοριζόταν να αποτελέσει διάδοχο του υποτιμημένου Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής. Για να δημιουργήσει ενδιαφέρον για το τάγμα του, ο Crowley δημοσίευσε επίσης το The Equinox – A Journal of Scientific Illuminism (όρος δανεισμένος από το Τάγμα των Illuminati του Adam Weishaupt) όπου αποκάλυπτε εσωτεριστικές τελετουργίες και τεχνικές.
Το μεταγενέστερο έργο του με τίτλο Book of Lies τράβηξε την προσοχή του επικεφαλής του Ordo Templi Orienti (O.T.O) Theodor Reuss, ο οποίος σύντομα τον έκανε μυημένο και Μεγάλο Δάσκαλο του O.T.O. Ο λόγος που δόθηκε για μια τέτοια αναγνώριση: Οι γνώσεις του στην σεξουαλική μαγεία.
O Kenneth Grant στο βιβλίο του “Aleister Crowley and the Hidden God” (2007), αναφέρει:
“Η μαγεία του Αιώνα του Ώρου συνίσταται στην συνειδητοποίηση της ταυτότητας του Kether (Nuit) και του Malkuth (Hadit)- οι αριθμοί αυτών των Sephiroth είναι 11 και 10 αντίστοιχα. Η ένωσή τους στην συνείδηση του μάγου παράγει τον Τίφερεθ, τον Ήλιο-Γιό, τον Ώρο, τον Κύριο του Αιώνα. Η μαγική φόρμουλα του Μεγάλου Έργου, που είναι η διαδικασία ενοποίησης αυτών των δύο στη συνείδηση, είναι η Abrahadabra, η λέξη της δύναμης με τα έντεκα γράμματα.
Στο The Cephaloedium Working, ο Crowley περιγράφει το “Φρούριο” ή τον Οίκο του Horus (τον “Οίκο του Θεού” που αναφέρεται στο AL) ως τον “Αιώνα των έντεκα πύργων”. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναφορές του Crowley στην λατρεία του Shaitan ως ισοδύναμη με την λατρεία του Had ή Hadit, είναι ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τους έντεκα ναούς που συνδέονται με μια αίρεση πιστών του Shaitan που εξακολουθεί να υπάρχει στην συριακή έρημο στην γειτονιά της Βαγδάτης.
Ο μαγικός τίτλος του Crowley στην O.T.O. ήταν Baphomet– το οκταπλό όνομα, Octinomos, ο Κύριος Μάγος. Ο Baphomet είναι επίσης ενδεκαπλό, όπως αποκαλύπτεται από τον Βαφομετρικό Σταυρό. Συμβολίζει όχι μόνο τα έντεκα Sephiroth (δηλαδή τα δέκα Sephiroth συν τον Daath) αλλά και το Ένα πέραν των Δέκα που διαπερνά το σύστημα από το Έξω (Nuit).
“Ο Τύπος της Δύναμης είναι Έντεκα-σε-Ένα και Ένα-σε-Έντεκα, δηλαδή 418.” -Αυτό σημαίνει ότι η Αμπραχαντάμπρα, η αριθμητική αξία της οποίας είναι 418 (ο αριθμός του Μεγάλου Έργου), είναι Μία Λέξη που αποτελείται από Έντεκα γράμματα – άρα Έντεκα-σε-Ένα. Ο Αχάντ, το κέντρο ή η καρδιά του Αμπραχαντάμπρα, είναι ο Χαντίτ ή Σαϊτάν- είναι επίσης η χαλδαϊκή λέξη που σημαίνει Ένα (Ενότητα): άρα, Ένα-σε-Έντεκα.
Οι μαγικές θεωρίες που διέπουν τον τύπο της παραδοχής των θεϊκών μορφών είναι ζωτικής σημασίας για μια κατανόηση της μεταγενέστερης βελτίωσης και αποκατάστασής τους από τον Crowley. Η μεταμφίεση σε θεότητες με κεφάλι ζώου, η χρήση γουναρικών, κεράτων, δερμάτων, κτηνώδη όργανα κ.λπ. γινόταν με σκοπό την αφομοίωση των υπεράνθρωπων δυνάμεων που διέθεταν ορισμένα ζώα. Αυτή η φόρμουλα, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους μάγους του αρχαίου κόσμου, είχε βαθιά επίδραση στην ψυχολογία του χειριστή.
Επειδή ο άνθρωπος εξελίχθηκε από τα θηρία, κατέχει – βαθιά θαμμένες στο υποσυνείδητό του – τις αναμνήσεις των υπεράνθρωπων δυνάμεων που κάποτε κατείχε. Κάθε ζώο τυποποιεί μία ή περισσότερες τέτοιες δυνάμεις: δύναμη και λεπτότητα για την λεοπάρδαλη- όραση ή αντίληψη στο σκοτάδι για τη γάτα, την κουκουβάγια, τη νυχτερίδα- γρήγορη θανατηφόρα δύναμη για το φίδι- η δύναμη της μεταμόρφωσης για την ύαινα, και ούτω καθεξής. Οποιοσδήποτε απαιτούμενος αταβισμός μπορούσε να προκληθεί με την ανάληψη της κατάλληλης θεϊκής μορφής.
Η διαδικασία αυτή ήταν γνωστή στους Μύστες ως ο τύπος του Θεϊκού Πιθήκου. Ο πίθηκος ήταν η εικόνα του αρχέγονου δεσμού μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Ήταν επίσης ένα σύμβολο του αστρικού σώματος και της αντανακλαστικής ποιότητας του αστρικού φωτός που φαίνεται να μιμείται, ή να πιθηκίζει, τις εικόνες που του αποτυπώνονται με τη θέληση του μάγου. Η ανάληψη της θεϊκής μορφής είναι επομένως μια μίμηση της υπεράνθρωπης δύναμης την οποία επιθυμεί να προκαλέσει. Σε μια εργασία του για την διόραση, ο MacGregor Mathers σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες μορφές των ζώων είναι σημαντικές ακόμη και στο κοσμικό επίπεδο και ότι στο αστρικό επίπεδο αυτό ισχύει ακόμη πιο έντονα. Στην περίπτωση του πιθήκου, ο τύπος τέθηκε στην πραγματικότητα σε εφαρμογή σε μια σεξουαλική ιεροτελεστία στην οποία αναφέρεται ο Crowley στο σχόλιό του για το Όραμα και την Φωνή.
Η κλασική μυθολογία είναι γεμάτη από παραδείγματα σεξουαλικής ανάληψης της θεϊκής μορφής. Ο Δίας απόλαυσε την Ευρώπη ως ταύρο, την Λήδα ως κύκνο, την Αστερία ως αετό. Ο Ποσειδώνας, ως ταύρος, αποπλάνησε τον Άρνε- ως κριάρι, τον Θεοφάνη. Ο Χρόνος, ως άλογο, σκέπασε την Φιλύρα και γέννησε τον Κένταυρο Χείρωνα κ.λπ. Υπάρχει επίσης το βιβλικό μυστήριο της Μαρίας και του περιστεριού. Ο Crowley ερμηνεύει τον τύπο ως μια μαγική ενοποίηση της προνυμφικής συνείδησης, χαρακτηριστική των προ-ανθρώπινων φάσεων της ζωής, με το τελικό προϊόν ενός εξυψωμένου και φωτισμένου ανθρώπου.
Η Σφίγγα είναι η πιο διάσημη εικόνα αυτής της έννοιας. Ο Crowley την περιγράφει ως “θεοποίηση του κτηνώδους, και ως εκ τούτου ένα εύστοχο Ιερόγλυφο του Magnum Opus”. Με άλλα λόγια, συμβολίζει την φόρμουλα για την μεταφορά της κοσμικής δύναμης, την συνάντηση του θηρίου και του θεού μέσω της διαμεσολάβησης του ανθρώπου.
Η χρήση τελετουργικών μασκών, και πιο συγκεκριμένα εκείνων των αρχαίων αιγυπτιακών θεών -ένα γεράκι για τον Ώρο, ένα τσακάλι ή μια αλεπού για τον Ανούβη, μια ίβις ή ένας πίθηκος για τον Θωθ, ένας κροκόδειλος, ένας δράκος ή ένας γάιδαρος για τον Σετ, ένας ιπποπόταμος για τον Τυφώνα – ήταν ένα μέσο ταύτισης με υποσυνείδητα στρώματα που αντιστοιχούσαν σε απομακρυσμένους αταβισμούς. “Ο νόμος της εξέλιξης είναι η οπισθοδρόμηση της λειτουργίας που διέπει την πρόοδο των επιτευγμάτων, δηλαδή όσο πιο θαυμάσια είναι τα επιτεύγματά μας, τόσο χαμηλότερα στην κλίμακα της ζωής βρίσκεται η λειτουργία που τα διέπει.”
Το υποσυνείδητο ανταποκρίνεται στην σωστά εφαρμοζόμενη μαγική θεουργία- σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και στην χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. Η εργασία του Wilder Penfield έχει δείξει ότι κατά τη διάρκεια εγκεφαλικών επεμβάσεων … η διέγερση του κροταφικού λοβού του εγκεφάλου μπορεί πράγματι να αναπαράγει την αίσθηση της πλήρους εμπειρίας μιας παρελθούσας μνήμης, σαν να συνέβαινε ξανά. Αυτό ανακαλύφθηκε όταν οι επιληπτικοί ασθενείς αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά.
Είναι σαφές από την φύση ορισμένων οδηγιών της Χρυσής Αυγής ότι οι Αρχηγοί της είχαν πλήρη επίγνωση της απόκρυφης σημασίας των ζώων στις αρχαίες μυστικιστικές παραδόσεις. Σε μια περίληψη μιας τέτοιας διδασκαλίας, ο Perdurabo σημειώνει ότι οι πίθηκοι, για παράδειγμα, είναι “το υποβαθμισμένο αποτέλεσμα της αρχαίας μαγικής προσπάθειας να δημιουργηθεί μια άμεση σύνδεση με τα ζώα”, δηλαδή με τα προ-ανθρώπινα στρώματα της συνείδησης, εκείνα τα στρώματα που περιείχαν υπεράνθρωπες ενέργειες σε λανθάνουσα μορφή.”
Ο ‘Άγιος Φύλακας Άγγελος’ 1905–1906
Επιστρέφοντας στο Boleskine, ο Crowley πίστευε ότι ο Mathers είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί μαγεία εναντίον του και η σχέση μεταξύ των δύο χάλασε. Στις 28 Ιουλίου 1905, η Rose γέννησε το πρώτο παιδί του Crowley, μια κόρη που ονομάζεται Lilith, με τον Crowley να γράφει το πορνογραφικό Snowdrops from a Curate’s Garden για να διασκεδάσει την σύζυγό του που αναρρώνει. Ίδρυσε επίσης μια εκδοτική εταιρεία μέσω της οποίας δημοσίευσε την ποίησή του, ονομάζοντας την Εταιρεία για την Διάδοση της Θρησκευτικής Αλήθειας σε παρωδία της Εταιρείας για την Προώθηση της Χριστιανικής Γνώσης.
Μεταξύ των πρώτων δημοσιεύσεών του ήταν το Crowley’s Collected Works, το οποίο επιμελήθηκε ο Ivor Back, παλιός φίλος του Crowley, ο οποίος ήταν και ασκούμενος χειρουργός και λάτρης της λογοτεχνίας. Η ποίησή του έλαβε συχνά έντονες κριτικές (θετικές κι αρνητικές), αλλά ποτέ δεν πούλησε καλά. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει περισσότερη δημοσιότητα, έδωσε βραβείο 100 λιρών για το καλύτερο δοκίμιο για το έργο του. Ο νικητής αυτού ήταν ο JFC Fuller, ένας αξιωματικός του βρετανικού στρατού και στρατιωτικός ιστορικός, του οποίου το δοκίμιο, The Star in the West (1907), προανήγγειλε την ποίηση του Crowley ως μια από τις σπουδαιότερες που γράφτηκαν ποτέ. (sic)
Ο Crowley αποφάσισε να σκαρφαλώσει στo Kanchenjunga στα Ιμαλάια του Νεπάλ, ευρέως αναγνωρισμένο ως το πιο ύπουλο βουνό του κόσμου. Η συνεργασία μεταξύ των Jacot-Guillarmod, Charles Adolphe Reymond, Alexis Pache και Alcesti C. Rigo de Righi, η αποστολή αμαυρώθηκε από πολλές διαφωνίες μεταξύ του Crowley και των άλλων, οι οποίοι έβλεπαν ότι ήταν απερίσκεπτος. Τελικά επαναστάτησαν ενάντια στον έλεγχο του Crowley, με τους άλλους ορειβάτες να κατευθύνονται πίσω στο βουνό καθώς πλησίαζε η νύχτα παρά τις προειδοποιήσεις του Κρόουλι ότι ήταν πολύ επικίνδυνο. Στην συνέχεια, ο Pache και αρκετοί αχθοφόροι σκοτώθηκαν σε ένα ατύχημα, κάτι για το οποίο ο Crowley κατηγορήθηκε από την ορειβατική κοινότητα.
Περνώντας χρόνο στο Moharbhanj, όπου συμμετείχε στο κυνήγι μεγάλων θηραμάτων και έγραψε το ομοερωτικό έργο The Scented Garden, ο Crowley συναντήθηκε με τη Rose και την Lilith στην Καλκούτα προτού αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ινδία αφού πυροβόλησε δύο άντρες που προσπάθησαν να τον κλέψουν. Επισκεπτόμενος για λίγο τον Μπένετ στην Βιρμανία, ο Κρόουλι και η οικογένειά του αποφάσισαν να περιοδεύσουν την Νότια Κίνα, προσλαμβάνοντας αχθοφόρους και μια νταντά για το σκοπό αυτό. Ο Crowley κάπνιζε όπιο καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού, το οποίο οδήγησε την οικογένεια από το Tengyueh μέχρι το Yungchang, το Tali, το Yunnanfu και μετά το Ανόι. Στο δρόμο, αφιέρωσε πολύ χρόνο σε πνευματικές και μαγικές εργασίες, απαγγέλλοντας καθημερινά την «Αγέννητη τελετουργία», μια επίκληση στον ‘Άγιο Φύλακα Άγγελό’ του.
Ενώ η Ρόουζ και η Λίλιθ επέστρεφαν στην Ευρώπη, ο Κρόουλι κατευθύνθηκε προς την Σαγκάη για να συναντήσει την παλιά φίλη Έλεϊν Σίμπσον, η οποία ήταν γοητευμένη από το Βιβλίο του Νόμου, μαζί έκαναν μαγικές τελετουργίες σε μια προσπάθεια να έρθουν σε επαφή με τον Aiwass. Στην συνέχεια, ο Crowley ταξίδεψε στην Ιαπωνία και τον Καναδά, προτού συνεχίσει στην Νέα Υόρκη, όπου ζήτησε ανεπιτυχώς υποστήριξη για μια δεύτερη αποστολή στο Kanchenjunga. Κατά την άφιξή του στην Βρετανία, ο Crowley έμαθε ότι η κόρη του Λίλιθ είχε πεθάνει από τύφο στο Ρανγκούν, κάτι που αργότερα κατηγόρησε τον αυξανόμενο αλκοολισμό της Ρόουζ. Υπό συναισθηματική αγωνία, η υγεία του άρχισε να υποφέρει και υποβλήθηκε σε μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων. Άρχισε βραχύβια ειδύλλια με την ηθοποιό Vera “Lola” Neville και την συγγραφέα Ada Leverson, ενώ η Rose γέννησε την δεύτερη κόρη του Crowley, Lola Zaza, τον Φεβρουάριο του 1907.
Μέθοδοι επαφής με τον ‘Άγιο Φύλακα Άγγελο’ του Crowley
Μέσα στο σύστημα του μαγικού Τάγματος A∴A∴ του Aleister Crowley, ένας από τους δύο πιο σημαντικούς στόχους είναι να συνδεθεί κανείς συνειδητά με τον Άγιο Φύλακα Άγγελο του, εκπρόσωπο της πιο αληθινής θεϊκής φύσης του: μια διαδικασία που ονομάζεται «Γνώση και Συνομιλία».
“Δεν πρέπει ποτέ να λησμονηθεί ούτε μια στιγμή ότι το κεντρικό και ουσιαστικό έργο του Μάγου είναι η επίτευξη της Γνώσης και της Συνομιλίας του Αγίου Φύλακα Αγγέλου. Μόλις το πετύχει αυτό, πρέπει φυσικά να αφεθεί εξ ολοκλήρου στα χέρια εκείνου του Αγγέλου, στον οποίο μπορούμε πάντα και αναπόφευκτα να βασιστούμε για να τον οδηγήσουμε στο περαιτέρω μεγάλο βήμα – το πέρασμα της Αβύσσου και την επίτευξη του βαθμού του Δασκάλου του Ναός.”
Ο Crowley πρότεινε ότι η διαδικασία Abramelin δεν ήταν ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια:
“Είναι αδύνατο να τεθούν ακριβείς κανόνες με τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει στην γνώση και την συνομιλία του Αγίου Φύλακα Αγγέλου Του, γιατί αυτό είναι το ιδιαίτερο μυστικό του καθενός μας, ένα μυστικό που δεν πρέπει να το πει ούτε καν να μαντέψει κανένας άλλος, όποιος κι αν είναι ο βαθμός του. Είναι τα Άγια των Αγίων, του οποίου ο καθένας είναι ο δικός του Αρχιερέας, και κανείς δεν γνωρίζει το Όνομα του Θεού του αδελφού του ή την Ιεροτελεστία που Τον επικαλείται.”
Δεδομένου ότι η λειτουργία που περιγράφεται στο Abramelin είναι πολύπλοκη και απαιτεί χρόνο και πόρους που δεν είναι διαθέσιμοι σε πολλούς ανθρώπους, ο Crowley ήθελε να παρέχει μια πιο προσιτή μέθοδο. Ενώ βρισκόταν στο Αβαείο του Θέλεμα στην Ιταλία, έγραψε το Liber Samekh με βάση το ‘Τελετουργικό Χωρίς Γέννηση’, ένα τελετουργικό που σχεδιάστηκε ως παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει την γνώση και την συνομιλία με τον Άγιο Φύλακα Άγγελο του. Στις σημειώσεις του για αυτό το τελετουργικό, ο Κρόουλι συνοψίζει το κλειδί της επιτυχίας: «Καλούμε συχνά». Ο Κρόουλι εξηγεί επίσης, με περισσότερες λεπτομέρειες, την γενική μυστικιστική διαδικασία του τελετουργικού:
“Ο Ειδικός θα είναι ελεύθερος να συγκεντρώσει τον βαθύτερο εαυτό του, εκείνο το μέρος του που ασυνείδητα διατάζει την αληθινή του Θέληση, με την συνειδητοποίηση του Αγίου Φύλακα Άγγελου του. Η απουσία της σωματικής, διανοητικής και αστρικής του συνείδησης είναι πράγματι θεμελιώδης για την επιτυχία, γιατί είναι ο σφετερισμός της προσοχής του που τον έχει κάνει κουφό στην Ψυχή του και η ενασχόλησή του με τις υποθέσεις τους που τον εμπόδισε να αντιληφθεί αυτήν την Ψυχή.”
Το αποτέλεσμα του Τελετουργικού ήταν:
- Να τους κρατήσει τόσο απασχολημένους με την δουλειά τους που να πάψουν να του αποσπούν την προσοχή.
- Να τα χωρίσει τόσο εντελώς ώστε η ψυχή του να απογυμνωθεί από τα περιβλήματα της.
- Να του διεγείρει έναν ενθουσιασμό τόσο έντονο που να τον μεθάει και να τον αναισθητοποιεί, ώστε να μην αισθάνεται και να δυσανασχετεί με την αγωνία αυτής της πνευματικής ζωοτομίας, όπως οι ντροπαλοί εραστές μεθάνε την νύχτα του γάμου, για να εξοντώσουν την ένταση της ντροπής που τόσο μυστηριωδώς συνυπάρχει με την επιθυμία τους.
- Να συγκεντρώνει τις απαραίτητες πνευματικές δυνάμεις από κάθε στοιχείο και να τις ρίχνει ταυτόχρονα στην προσδοκία προς τον Άγιο Φύλακα Άγγελο.
- Να προσελκύσει τον Άγγελο με την δόνηση της μαγικής φωνής που Τον επικαλείται.
The Book of Lies, O.T.O. (Ordo Templi Orientis) & σεξουαλική μαγεία. (1912–1914)
Στις αρχές του 1912, ο Crowley δημοσίευσε το *The Book of Lies, ένα έργο μυστικισμού που ο βιογράφος Lawrence Sutin περιέγραψε ως “την μεγαλύτερη επιτυχία του στην συγχώνευση των ταλέντων του ως ποιητής, λόγιος και μάγος”. Ο Γερμανός αποκρυφιστής Theodor Reuss τον κατηγόρησε αργότερα ότι δημοσίευσε μερικά από τα μυστικά του δικού του αποκρυφιστικού τάγματος, του Ordo Templi Orientis (OTO), μέσα στο The Book. Ο Κρόουλι έπεισε τον Ρόυς ότι οι ομοιότητες ήταν συμπτωματικές και οι δυο τους έγιναν φίλοι.
[*The Book of Lies (πλήρης τίτλος: Who is also Falsely Called BREAKS. The Wanderings or Falsifications of the One Thought of Frater Perdurabo, which Thought is same True. Liber CCCXXXIII [Βιβλίο 333] ) είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε από τον Άγγλο αποκρυφιστή Aleister Crowley χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Frater Perdurabo και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1912 ή το 1913.
Όπως το περιγράφει ο Crowley: “Αυτό το βιβλίο πραγματεύεται πολλά θέματα σε όλα τα επίπεδα ύψιστης σημασίας. Είναι μια επίσημη δημοσίευση για το Babes of the Abyss, αλλά συνιστάται ακόμη και σε αρχάριους ως άκρως υποβλητικό”. Το βιβλίο αποτελείται από 93 κεφάλαια, το καθένα από τα οποία αποτελείται από μία σελίδα κειμένου. Τα κεφάλαια περιλαμβάνουν ένα ερωτηματικό, ένα θαυμαστικό, ποιήματα, τελετουργίες, οδηγίες και σκοτεινούς υπαινιγμούς και κρυπτογραφήματα. Το θέμα κάθε κεφαλαίου καθορίζεται γενικά από τον αριθμό του και την αντίστοιχη καμπαλιστική σημασία του. Γύρω στο 1921, ο Κρόουλι έγραψε ένα σύντομο σχόλιο για κάθε κεφάλαιο, βοηθώντας τον αναγνώστη στην Καμπαλιστική ερμηνεία. Η σελίδα τίτλου περιέχει την ακόλουθη παράφραση του Alfred, Lord Tennyson:
“Σπάσε, σπάσε, σπάσε
στους πρόποδες των πετρών σου, Θάλασσα!
Και θα ήθελα να μπορούσα να προφέρω
τις σκέψεις που γεννιούνται μέσα μου!” ]
Ο Reuss διόρισε τον Crowley ως επικεφαλής του βρετανικού κλάδου του OTO, του Mysteria Mystica Maxima (MMM), και σε μια τελετή στο Βερολίνο ο Crowley υιοθέτησε το μαγικό όνομα Baphomet και ανακηρύχθηκε “X° Supreme Rex και Sovereign Grand Master of Ireland, Iona, και όλοι οι Βρετανοί”. Με την άδεια του Reuss, ο Crowley ξεκίνησε να διαφημίζει τα ΜΜΜ και να ξαναγράψει πολλά τελετουργικά OTO, τα οποία στην συνέχεια βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στον Τεκτονισμό.
Η ενσωμάτωσή στοιχείων του Thelema αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη στην ομάδα. Γοητευμένος από την έμφαση του τάγματος OTO στην σεξουαλική μαγεία, ο Crowley επινόησε μια μαγική εργασία βασισμένη στο πρωκτικό σεξ και την ενσωμάτωσε στο αναλυτικό πρόγραμμα για εκείνα τα μέλη της OTO που είχαν μυηθεί στον ενδέκατο βαθμό.
Τον Μάρτιο του 1913, ο Crowley ενήργησε ως παραγωγός για το The Ragged Ragtime Girls, μια ομάδα γυναικών βιολονιστών με επικεφαλής τον Waddell, καθώς έπαιζαν στο θέατρο Old Tivoli του Λονδίνου. Στην συνέχεια εμφανίστηκαν στην Μόσχα για έξι εβδομάδες, όπου ο Crowley είχε μια σαδομαζοχιστική σχέση με την Ούγγρα Anny Ringler. Στην Μόσχα, ο Κρόουλι συνέχισε να γράφει θεατρικά έργα και ποίηση, συμπεριλαμβανομένου του «Ύμνου στον Παν», και της ‘Γνωστικής Λειτουργίας’, μια θελημική τελετουργία που έγινε βασικό μέρος της λειτουργίας του ΟΤΟ.
Ο Τσέρτον πρότεινε ότι ο Κρόουλι είχε ταξιδέψει στην Μόσχα κατόπιν εντολής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών για να κατασκοπεύσει επαναστατικά στοιχεία της πόλης. Τον Ιανουάριο του 1914, ο Crowley και ο Neuburg εγκαταστάθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, όπου ο πρώτος συμμετείχε στην διαμάχη γύρω από το νέο μνημείο του Jacob Epstein για τον Oscar Wilde. Μαζί οι Crowley και Neuburg πραγματοποίησαν την έξι εβδομάδων “Paris Working”, μια περίοδο έντονης τελετουργίας που περιελάμβανε έντονη χρήση ναρκωτικών κατά την οποία επικαλούνταν τους Θεούς Ερμή και Δία.
Ως μέρος του τελετουργικού, το ζευγάρι έκανε μαζί πράξεις σεξουαλικής μαγείας, μερικές φορές μαζί με τον δημοσιογράφο Walter Duranty. Εμπνευσμένος από τα αποτελέσματα του Working, ο Crowley έγραψε το ‘Liber Agapé’, μια πραγματεία για την σεξουαλική μαγεία. Μετά την Εργασία του Παρισιού, ο Neuburg άρχισε να απομακρύνεται από τον Crowley, με αποτέλεσμα μια διαφωνία στην οποία ο Crowley τον καταράστηκε.
Το μαγικό και μυητικό σύστημα του O.T.O. έχει μεταξύ των εσώτερων σημείων του ένα σύνολο διδασκαλιών για την σεξουαλική μαγεία. Θα μπορούσε μάλιστα να παρατηρήσει κανείς ότι το ακρωνύμιο αυτού του τάγματος είναι φαλλικό. Η σεξουαλική μαγεία είναι η χρήση της σεξουαλικής πράξης, ή των ενεργειών, των παθών ή της διέγερσης που προκαλεί, ως σημείο στο οποίο εστιάζεται η θέληση ή η μαγική επιθυμία στον μη σεξουαλικό κόσμο.
Έχει εξομοιωθεί με τη “δύναμη της ζωής” και την κουνταλίνι. Μέσω της τελετουργικής χρήσης σεξουαλικών τεχνικών, εμπνευσμένων από τις ταντρικές σχολές της Ανατολής, ο μυημένος μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της σεξουαλικής ενέργειας για να φτάσει σε υψηλότερες σφαίρες πνευματικότητας. Το τάγμα είχε ανακαλύψει εκ νέου το μεγάλο μυστικό των Ναϊτών Ιπποτών, την μαγεία του σεξ, όχι μόνο το κλειδί της αρχαίας αιγυπτιακής και ερμητικής παράδοσης, αλλά και όλων των μυστικών της φύσης, όλων των συμβολισμών της Μασονίας και όλων των συστημάτων της Θρησκείας.
Για να θέσει σε κίνηση τις αποκρυφιστικές δυνάμεις που θα οδηγούσαν στο φωτισμό όλων μέχρι το 2000 μ.κ.ε, ο Crowley πείστηκε ότι η αποστολή του ήταν να “θεραπεύσει τον κόσμο από την σεξουαλική καταπίεση”. Για να επιτύχει τον στόχο του, αποφάσισε να μελετήσει κάθε λεπτομέρεια της σεξουαλικής συμπεριφοράς και να φέρει κάθε σεξουαλική παρόρμηση στην περιοχή της ορθολογικής συνείδησης. Για τον σκοπό αυτό, πειραματίστηκε με τροποποιημένες καταστάσεις συνείδησης, συμπεριλαμβανομένου του χασίς, της κοκαΐνης και του οπίου.
Ο Crowley θα εισάγει τελικά (όχι χωρίς διαμαρτυρίες) την πρακτική της ομοφυλοφιλικής σεξουαλικής μαγείας στην O.T.O. ως έναν από τους υψηλότερους βαθμούς του Τάγματος, καθώς πίστευε ότι ήταν η πιο ισχυρή φόρμουλα. Ήταν σαφές ότι ο Crowley θεωρούσε ότι οι κατηγορίες εναντίον των αρχικών Ναϊτών ότι ασκούσαν σοδομισμό και όργια με γυναίκες ήταν βασισμένες στην πραγματικότητα, αλλά δεν είχαν γίνει κατανοητές από τους επικριτές τους.
Ο Crowley είχε επίσης μαζί του μια σειρά από “Scarlet Women”, η πιο γνωστή από αυτές ήταν η Leah Hirsig, η αποκαλούμενη “Πίθηκος του Θωθ”. Μαζί επιδίδονταν σε συνεδρίες ποτού, ναρκωτικών και σεξουαλικής μαγείας. Ο Κρόουλι έκανε πολλαπλές προσπάθειες με αρκετές από αυτές τις γυναίκες να τεκνοποιήσει ένα “μαγικό παιδί” (βλ. το “Μωρό της Ρόζμαρι” του Ρόμαν Πολάνσκι), από τις οποίες καμία δεν φέρεται να πέτυχε. Αντ’ αυτού, μυθοπλασίασε τις προσπάθειές του σε ένα βιβλίο με τίτλο “Moonchild”, το οποίο εκδόθηκε το 1929.
Στο Thelema, η γυναίκα Scarlet (γυναίκα χωρίς ηθικούς φραγμούς) εξισώνεται με την Μπαμπαλόν – την Μεγάλη Μητέρα, την Μητέρα των βδελυγμάτων του βιβλίου της Αποκάλυψης. Ο Crowley και οι προστατευόμενοι του ασχολήθηκαν και πειραματίστηκαν έντονα με αυτή την έννοια. Ο Kenneth Grant στο βιβλίο του “Aleister Crowley and the Hidden God” (2007), αναφέρει:
“Εγώ, το Θηρίο 666, καλούμαι να δείξω αυτή την λατρεία και να την στείλω στον κόσμο. Μέσω της Γυναίκας μου που ονομάζεται Scarlet Woman, (κόκκινη γυναίκα) η οποία είναι κάθε γυναίκα που λαμβάνει και μεταδίδει τον ηλιακό μου λόγο και την ύπαρξή μου, είναι αυτό το έργο μου γιατί χωρίς την γυναίκα ο άνδρας δεν έχει καμία δύναμη.”
“Η φόρμουλα του Αιώνα, 418 … δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς, του Ώρου, αλλά του Χεθ, του Άρματος. Μια φόρμουλα για την πορεία! Είναι ο Οίκος της Σελήνης, το σώμα της Αλλαγής. Αυτό εξισορροπεί το ηλιακό 666: “αυτός είναι πάντα ένας ήλιος κι αυτή ένα φεγγάρι” (AL, 1, 16). Η Κόκκινη Γυναίκα είναι επομένως σεληνιακή. Εγώ είμαι το Λευκό, κι αυτή είναι το Κόκκινο, της αλχημικής τελειότητας- και η αποτυχία μου οφείλεται στην έλλειψη αυτής, στην οποία δίνεται όλη η δύναμη. Έχω επιτύχει την δική μου ιδιωτική μύηση, αρκετά ωραία και σβέλτα, αλλά δεν μπόρεσα να εκδηλωθώ με δύναμη λόγω έλλειψης αυτής.” Aleister Crowley “Of our Lady Babalon and of The Beast”
Στην συνέχεια ο Crowley απαριθμεί διάφορες Scarlet Women που τον είχαν βοηθήσει κατά την διάρκεια σημαντικών μαγικών εργασιών:
“Η μάντισσα Ουάρντα [δηλαδή η σύζυγός του, Ρόουζ Κέλι], υποψήφια Νο 1, μου έδωσε την δύναμη να πάρω το Βιβλίο του Νόμου. Η Virakam [Mary d’Este Sturges], Νο 2, μου έδωσε το βιβλίο 4, εν μέρει, αλλά κατέρρευσε, σίγουρα λόγω της δικής μου αδυναμίας πίστης σε αυτήν, περισσότερο από την απόλυτα δικαιολογημένη δυσπιστία της απέναντί μου. Κανείς από τους δυο μας δεν έδωσε τον εαυτό του ολοκληρωτικά και χωρίς επιφυλάξεις στο Έργο.
Τρίτον, η Soror Hilarion [Jeanne Foster] μου έδωσε το Παιδί της Υπόσχεσης [δηλ. τον Frater Achad, τον “μαγικό γιο” του Crowley], και πιθανώς με βοήθησε να αποκτήσω τον Βαθμό του Μάγου. Τέταρτον, η Soror Ahitha [Roddie Minor] με βοήθησε να χτίσω τον Ναό του Δία. Μπορεί να μην έχω ακόμη εκτιμήσει το αποτέλεσμα αυτού- αλλά αν, στο σύνολό του, το Έργο αμαυρώθηκε, όπως φαίνεται στην επιφάνεια, πρέπει να κατηγορήσω και πάλι τον εαυτό μου για την ατελή μη προσήλωσή μου. Αισθάνομαι βέβαιος ότι ανέκαθεν αναστάτωνα τα σχέδια των Θεών με το να επιβάλλω τις δικές μου ορθολογικές ιδέες για τον ορθό τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Πέμπτον, η Almeira [Bertha Bruce], της οποίας την κλίση δεν μπορώ να αμφισβητήσω, φαίνεται να έχει αποτύχει εντελώς, εκτός αν μου έδωσε αυτή ακριβώς τη μη προσκόλληση που τόσο χρειαζόμουν. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω αν εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά της …
Η Ουάρντα ήταν η Φωτιά, του Τοξότη [δηλαδή του Τοξότη], το ίδιο και ο Ιλαρίωνας, ο Βιρακάμ ήταν ο Αέρας, της Ισορροπίας [δηλαδή του Ζυγού], η Αχίθα, η Φωτιά και η Γη του Κριού [Κριός] και του Ταύρου [Ταύρος], η Αλμέιρα, ο Αέρας των Διδύμων [Δίδυμοι].
Και στο πλήρες σχόλιό του προς την AL, ο Crowley παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φύση αυτών των Scarlet Women:
1. Rose Edith Crowley το γένος Kelly, η σύζυγός μου. Με έφερε σε επαφή με τον Aiwaz- βλέπε Η Ισημερία, 1, 7- Ο Ναός του Βασιλιά Σολομώντα. Απέτυχε, όπως αλλού έχει καταγραφεί.
2. Μια αμφίβολη περίπτωση. Mary d’Este Sturges το γένος Dempsey. Με έφερε σε επαφή με τον Abuldiz- ως εκ τούτου με βοήθησε με το τέταρτο βιβλίο. Απέτυχε από προσωπικές ζήλιες.
3. Jeanne Robert Foster το γένος Olivier. Γέννησε το “παιδί” στο οποίο αναφέρεται ο AL. Απέτυχε από την αξιοπρέπεια.
4. Roddie Minor. Με έφερε σε επαφή με την Amalantrah. Απέτυχε από αδιαφορία για το Έργο.
5. Μια αμφίβολη περίπτωση. Marie Rohling το γένος Lavroff. Βοήθησε στην έμπνευση του Liber CX1 [Aleph]. Απέτυχε από αναποφασιστικότητα.
6. Μια αμφίβολη περίπτωση. Bertha Almeira Prykryl το γένος Bruce. Καθυστέρησε την ανάληψη των καθηκόντων της και έτσι άνοιξε το δρόμο για τον αριθμό 7.
7. Leah Hirsig [Alostrael-thc Πίθηκος του Θωθ]. Με βοήθησε στην πραγματική μύηση-8 ακόμα στο πλευρό μου, 1921 Υ.Γ. και 1923.9
‘The Whore of Babylon’ 1809. William Blake.
Η Πόρνη της Βαβυλώνας.
Αναφέρεται σε πολλά σημεία στο Βιβλίο της Αποκάλυψης, ένα βιβλίο που ολοφάνερα είχε επιρροή στο Thelema, καθώς ο Άλιστερ Κρόουλι λέει ότι το διάβασε ως παιδί και φανταζόταν τον εαυτό του ως το ‘Τέρας’. Αυτή περιγράφεται στο Κεφάλαιο 17:3-6:
“Με παρέσυρε λοιπόν με το πνεύμα στην έρημο· και είδα μια γυναίκα να κάθεται πάνω σε ένα κόκκινο θηρίο, γεμάτο ονόματα βλασφημίας, που είχε επτά κεφάλια και δέκα κέρατα. Και η γυναίκα ήταν ντυμένη με πορφυρό και κόκκινο χρώμα, και στολισμένη με χρυσάφι και πολύτιμες πέτρες και μαργαριτάρια, έχοντας στο χέρι της ένα χρυσό ποτήρι γεμάτο αηδίες και ακαθαρσίες της πορνείας της. Και στο μέτωπό της ήταν γραμμένο ένα όνομα, ΜΥΣΤΗΡΙΟ, ΒΑΒΥΛΩΝΗ Η ΜΕΓΑΛΗ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΟΡΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ. Και είδα την γυναίκα μεθυσμένη από το αίμα των αγίων και από το αίμα των μαρτύρων του Ιησού· και όταν την είδα, απόρησα με μεγάλο θαυμασμό.”
Ο Aleister Crowley κατέγραψε την άποψή του για το Βιβλίο της Αποκάλυψης στο The Vision and the Voice.
“Το μόνο που καταλαβαίνω είναι ότι το Apocalypse ήταν η επανάληψη μιας ντουζίνας τελείως αποσυνδεδεμένων αλληγοριών, που συγκεντρώθηκαν και σχεδιάστηκαν ανελέητα για να γίνουν ένας συνδεδεμένος λογαριασμός κι αυτή η αναγραφή ξαναγράφτηκε και επιμελήθηκε προς το συμφέρον του χριστιανισμού, επειδή οι άνθρωποι παραπονιούνταν ότι ο χριστιανισμός δεν μπορούσε να δείξει αληθινή πνευματική γνώση ή τροφή για τα καλύτερα μυαλά, τίποτα άλλο από θαύματα, που εξαπατούσαν μόνο τους πιο αδαείς, και την Θεολογία, που ταίριαζε μόνο σε παιδάκια. Έτσι, ένας άντρας έπιασε αυτή την ύφεση, και την έκανε χριστιανική, και μιμήθηκε το ύφος του Ιωάννη. Και αυτό εξηγεί γιατί το τέλος του κόσμου δεν συμβαίνει κάθε λίγα χρόνια, όπως διαφημίζεται.”
Μέσα στην Γνωστική Λειτουργία, το Babalon αναφέρεται στο Γνωστικό Σύμβολο της Πίστεως:
“Και πιστεύω σε μια Γη, τη Μητέρα όλων μας, και σε μια Μήτρα όπου γεννιούνται όλοι οι άνθρωποι, και όπου θα αναπαύονται, Μυστήριο Μυστηρίου, στο όνομά Της BABALON.”
Εδώ, ο Babalon ταυτίζεται με τον Binah στο Δέντρο της Ζωής, την σφαίρα που αντιπροσωπεύει την Μεγάλη Θάλασσα και τέτοιες μητέρες-θεές όπως η Isis, η Bhavani, η Ma’at και η Παναγία. Επιπλέον, εκπροσωπεί όλες τις φυσικές μητέρες. Οι επίσκοποι Τ. Απυρύων και Ελένη γράφουν:
“Το BABALON, ως Μεγάλη Μητέρα, αντιπροσωπεύει την ΥΛΗ, μια λέξη που προέρχεται από τη λατινική λέξη για τη μητέρα. Είναι η φυσική μητέρα του καθενός μας, αυτή που μας παρείχε υλική σάρκα για να ντύσει τα γυμνά μας πνεύματα. Είναι η Αρχετυπική Μητέρα, η Μεγάλη Yoni, η μήτρα όλων όσων ζουν μέσα από τη ροή του αίματος. Είναι η Μεγάλη Θάλασσα, το ίδιο το Θείο Αίμα που καλύπτει τον Κόσμο και που κυλάει στις φλέβες μας. Και είναι η Μητέρα Γη, η Μήτρα Όλης της Ζωής που γνωρίζουμε.”
Μια άλλη πηγή είναι από το σύστημα της Ενοχιανής μαγείας που δημιουργήθηκε από τον Δρ John Dee και τον Sir Edward Kelley τον 16ο αιώνα. Αυτό το σύστημα βασίζεται σε μια μοναδική γλώσσα, την Ενοχιανή , δύο λέξεις της οποίας είναι σίγουρα σχετικές. Το πρώτο είναι το BABALOND, το οποίο μεταφράζεται ως πόρνη. Το άλλο είναι το BABALON, που σημαίνει πονηρός. Κάποια γεύση από το πλαίσιο στο οποίο εμφανίζονται μπορούν να βρεθούν σε μια ανακοίνωση των οι Dee και Kelley το 1587:
“Είμαι η κόρη του Fortitude, και γοητευόμουν κάθε ώρα από τη νεότητά μου. Διότι ιδού, έχω κατανόηση και η επιστήμη κατοικεί μέσα μου. και οι ουρανοί με καταδυναστεύουν. Με καλύπτουν και με ποθούν με απέραντη όρεξη. γιατί κανένας γήινος δεν με έχει αγκαλιάσει, γιατί σκιάζομαι με τον Κύκλο των Αστέρων και σκεπάζομαι με τα πρωινά σύννεφα. Τα πόδια μου είναι πιο γρήγορα από τους ανέμους και τα χέρια μου πιο γλυκά από την πρωινή δροσιά. Τα ρούχα μου είναι από την αρχή, και η κατοικία μου είναι στον εαυτό μου. Το λιοντάρι δεν ξέρει πού περπατώ, ούτε το θηρίο των αγρών με καταλαβαίνει.
Είμαι ξεφτιλισμένος, αλλά παρθένος. Αγιάζω και δεν αγιάζομαι. Ευτυχισμένος είναι εκείνος που με αγκαλιάζει· γιατί τη νύχτα είμαι γλυκός και τη μέρα γεμάτη ευχαρίστηση. Η παρέα μου είναι μια αρμονία πολλών συμβόλων και τα χείλη μου πιο γλυκά από την ίδια την υγεία. Είμαι πόρνη για αυτούς που με εξοργίζουν, και παρθένα με αυτούς που δεν με γνωρίζουν. Διότι, ιδού, με αγαπούν πολλοί, και είμαι εραστής πολλών. και όσοι έρχονται σε μένα όσο πρέπει, έχουν ψυχαγωγία. Καθαρίστε τους δρόμους σας, γιοι των ανθρώπων, και πλύνετε τα σπίτια σας. αγιαστείτε και ντυθείτε δικαιοσύνη. Βγάλτε τις παλιές σας τρομπέτες και κάψτε τα ρούχα τους. απέχετε από τη συντροφιά άλλων γυναικών που είναι μολυσμένες, νωθρές, και όχι τόσο όμορφες και όμορφες όσο εγώ, και τότε θα έρθω και θα κατοικήσω ανάμεσά σας: και ιδού, θα σας γεννήσω παιδιά και θα γίνουν Sons of Comfort. Θα ανοίξω τα ρούχα μου και θα σταθώ γυμνός μπροστά σου, για να αναφλεγεί περισσότερο η αγάπη σου απέναντί μου.”
Αν και ο Crowley έγραψε συχνά ότι ο Babalon και η Scarlet Woman είναι ένα, υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις όπου η Scarlet Woman θεωρείται περισσότερο ως εκπρόσωπος ή φυσική εκδήλωση της καθολικής γυναικείας αρχής. Σε μια υποσημείωση του Liber Reguli, ο Crowley αναφέρει ότι από τους «Θεούς του Αιώνα», η Scarlet Woman και το Τέρας είναι «οι επίγειοι απεσταλμένοι αυτών των Θεών». Στο The Vision and the Voice , έγραψε «This is Babalon, η αληθινή ερωμένη του The Beast· από αυτήν, όλες οι ερωμένες του στα χαμηλότερα επίπεδα δεν είναι παρά είδωλα». Στο The Law is for All, γράφει:
“Είναι απαραίτητο να πούμε εδώ ότι το Τέρας φαίνεται να είναι ένα συγκεκριμένο άτομο για το μυαλό, ο άνθρωπος Aleister Crowley. Αλλά η Scarlet Woman είναι ένας αξιωματικός που μπορεί να αντικατασταθεί όταν προκύψει ανάγκη. Έτσι, μέχρι την παρούσα ημερομηνία γραφής, Anno XVI, Ήλιος στον Τοξότη, υπήρξαν αρκετοί κάτοχοι του τίτλου.”
Μυστικός πράκτορας 666
Καθώς τα μαγικό/σεξουαλικά καμώματα του Crowley γίνονταν γνωστά από τον Τύπο, σύντομα έγινε διαβόητος ως μαύρος μάγος, σατανιστής, σοδομιστής, ναρκομανής και ονομάστηκε “Ο πιο κακός άνθρωπος στον κόσμο”. Ωστόσο, μη διαβαθμισμένα έγγραφα αποκάλυψαν ότι αυτό δεν εμπόδισε τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες να τον προσλάβουν ως πράκτορα. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που το βρετανικό στέμμα προσέλαβε τις υπηρεσίες διάσημων αποκρυφιστών- ένα διάσημο παράδειγμα τέτοιας σύνδεσης μπορεί να βρεθεί στην στενή κι απόκρυφη σχέση μεταξύ του Τζον Ντι και της βασίλισσας Ελισάβετ Α’.
Το σημαντικότερο έργο για το θέμα της κατασκοπευτικής καριέρας του Crowley είναι το βιβλίο του Richard B. Spence “Agent 666”. Χρησιμοποιώντας έγγραφα που προέρχονται από βρετανικά, αμερικανικά, γαλλικά και ιταλικά αρχεία, ο Μυστικός Πράκτορας 666 αποκαλύπτει με συγκλονιστικό τρόπο ότι ο Crowley έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βύθιση του πλοίου Lusitania, σε μια συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης της Ισπανίας, στην αποτροπή των ιρλανδικών και ινδικών εθνικιστικών συνωμοσιών και στην φυγή του Rudolf Hess το 1941.
Κατά την διάρκεια της έρευνάς του, ο Spence ανακάλυψε ένα έγγραφο από το παλιό τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού που υποστήριζε τον ισχυρισμό του ίδιου του Crowley ότι ήταν κατάσκοπος:
“Ο Aleister Crowley ήταν υπάλληλος της Βρετανικής Κυβέρνησης… στην χώρα αυτή για επίσημες δουλειές, τις οποίες ο Βρετανός Πρόξενος της Νέας Υόρκης έχει πλήρη γνώση. Ο Crowley ήταν ένας επιδέξιος ερασιτέχνης ψυχολόγος, είχε μια απίστευτη ικανότητα να επηρεάζει τους ανθρώπους και πιθανώς χρησιμοποιούσε την υπνωτική υποβολή στην μυστική του εργασία. Το άλλο πράγμα που έκανε καλή χρήση ήταν τα ναρκωτικά. Στην Νέα Υόρκη πραγματοποίησε πολύ λεπτομερείς μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της μεσκαλίνης (πεγιότ). Προσκαλούσε διάφορους φίλους για δείπνο, τους έφτιαχνε κάρυ και έδινε στο φαγητό μεσκαλίνη. Στην συνέχεια παρατηρούσε και κρατούσε σημειώσεις για την συμπεριφορά τους. Η μεσκαλίνη χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τις μυστικές υπηρεσίες για πειράματα τροποποίησης της συμπεριφοράς και ελέγχου του νου”. Αναφέρει ο Spence.
Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Crowley έγινε εκδότης του φιλογερμανικού περιοδικού ‘The Fatherland’, στο οποίο δημοσίευε εμπρηστικά, αντιβρετανικά άρθρα. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι τα γραπτά αυτά ήταν τόσο παράλογα και εξωφρενικά που τελικά βοήθησαν τον αγώνα των Βρετανών. Ο Crowley πρότεινε επίσης πολλές ιδέες για να βοηθήσει τους συμμάχους, οι περισσότερες από τις οποίες απορρίφθηκαν.
Μία από αυτές, ενώ αρχικά απορρίφθηκε, εφαρμόστηκε αργότερα. Αυτή περιελάμβανε την ρίψη αποκρυφιστικών φυλλαδίων στην γερμανική ύπαιθρο που προέβλεπαν άσχημη έκβαση του πολέμου και απεικόνιζαν την ναζιστική ηγεσία ως σατανική. Η εμπειρία του στις επικοινωνίες, την προπαγάνδα και την διαχείριση της κοινής γνώμης θα χρησιμοποιηθεί για να καταστήσει το Thelema του μια σημαντική δύναμη στην σημερινή λαϊκή κουλτούρα.
Ως επικεφαλής της O.T.O. στην Καλιφόρνια, ο Crowley δίδαξε πολλά άτομα που είχαν κι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική/παγκόσμια κοινωνία. Δύο από αυτούς είναι ο Jack Parsons και ο L. Ron Hubbard. Ο Jack Parsons, ήταν Αμερικανός ερευνητής πυραυλικής προώθησης στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Ήταν ένας από τους κύριους ιδρυτές του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης και της Aerojet Corp. Η έρευνά του στον τομέα των πυραύλων ήταν από τις πρώτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το πρωτοποριακό έργο του στην ανάπτυξη στερεών καυσίμων και η εφεύρεση των μονάδων JATO για αεροσκάφη είχε μεγάλη σημασία για την έναρξη της διαστημικής εποχής της ανθρωπότητας.
Ο γνωστός μηχανικός Theodore von Kármán, φίλος και ευεργέτης του Parsons, δήλωσε ότι το έργο του Parsons και των συναδέλφων του βοήθησε στην έναρξη της εποχής των διαστημικών ταξιδιών. Μάλιστα, ο κρατήρας Parsons στην σκοτεινή πλευρά της σελήνης πήρε το όνομά του. Ο Jack Parsons έχει περιγραφεί ως ‘το μοναδικό άτομο που συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστήμη των πυραύλων’ και ως ένα άτομο ‘που ταξίδευε με σφραγισμένες εντολές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ’.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Jack Parsons, ήταν βαθιά χωμένος στον αποκρυφισμό και εξέχον μέλος της O.T.O. όπου συμμετείχε σε ακραίες τελετές σεξουαλικής μαγείας.
“Μεταξύ των πολλών ερωτικών συντρόφων του Πάρσονς ήταν και εκείνη της ίδιας του της μητέρας (οι αιμομικτικές τους συνευρέσεις βιντεοσκοπήθηκαν). Τόσο η μητέρα όσο και ο γιος επιδίδονταν σε κτηνοβασία και φαίνεται ότι και οι δύο ανήκαν σε εκείνο το είδος των ψυχωτικών που μπορούν να λειτουργούν κανονικά στο κοινό και να κατακτούν θέσεις εξουσίας πάνω σε άλλους”.
Το 1942, ο Parsons διορίστηκε επικεφαλής της Στοάς Agapé O.T.O. από τον Aleister Crowley. Όπως και ο Crowley, ο Parsons είχε εμμονή με την ιδέα της δημιουργίας ενός “μαγικού παιδιού” με την Babalon ή την Scarlet Woman.
Ο σκοπός της επιρροής του Parson έχει υποτιμηθεί. Επιδίωξε να δημιουργήσει ένα μαγικό παιδί που θα ήταν προϊόν του περιβάλλοντός του και όχι της κληρονομικότητάς του. Ο ίδιος ο Crowley περιγράφει το παιδί της Σελήνης ακριβώς με αυτούς τους όρους. Η ίδια η Εργασία του Babalon ήταν προετοιμασία γι’ αυτό που επρόκειτο να έρθει: ένας Θελεμικός Μεσσίας. Δεν υπήρχε σαφής διαχωρισμός μεταξύ της επαγγελματικής και της απόκρυφης ζωής του Jack Parsons. Στην πραγματικότητα, ήταν γνωστό ότι απήγγειλε το ποίημα του Crowley ‘Ύμνος στον Παν’ πριν από κάθε δοκιμή πυραύλου.
Ο Jack Parsons, συνδέθηκε αργότερα με ένα άτομο που θα αποκτούσε τεράστια επιρροή. Τον περίφημο κι αμφιλεγόμενο Λ. Ρον Χάμπαρντ, τον άνθρωπο που ίδρυσε την Εκκλησία της Σαηεντολογίας. Ο Πάρσονς συμπάθησε πολύ τον Χάμπαρντ, ο οποίος ήταν τότε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και τον μύησε στα μυστικά της O.T.O. Σε ένα ανακοινωθέν του 1946 προς τον Crowley, ο Parsons έγραψε:
“Πριν από τρεις μήνες περίπου συνάντησα τον (Αμερικανικό Ναυτικό) αξιωματικό L. Ron. Χάμπαρντ. Αν και ο Ρον δεν έχει καμία επίσημη εκπαίδευση στην Μαγεία, έχει εξαιρετική εμπειρία και κατανόηση στον τομέα αυτό. Είναι το πιο θελεμικό άτομο που έχω γνωρίσει ποτέ και βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές μας. Ενδιαφέρεται επίσης για την ίδρυση του Νέου Αιώνα. Συγκεντρώνουμε τους πόρους μας σε έναν συνεταιρισμό που θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία για τον έλεγχο των επιχειρηματικών μας εγχειρημάτων”.
Ο Πάρσονς και η Σάρα είχαν μια ανοιχτή σεξουαλική σχέση που ενθαρρύνθηκε από την πολυάνθρωπη σεξουαλική ηθική του ΟΤΟ και ερωτεύτηκε τον Χάμπαρντ. Ο Πάρσονς, παρόλο που προσπάθησε να καταστείλει τα πάθη του, ζήλευε έντονα. Με κίνητρο να βρει έναν νέο σύντροφο με αποκρυφιστικά μέσα, ο Πάρσονς άρχισε να αφιερώνει τις ενέργειές του στην διεξαγωγή μαύρης μαγείας, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των συναδέλφων μελών του OTO που πίστευαν ότι επικαλούνταν ενοχλητικά πνεύματα στο Parsonage. Η Jane Wolfe έγραψε στον Crowley ότι “ο δικός μας Jack είναι ερωτευμένος με την Witchcraft, το houmfort, το βουντού.
Από την αρχή πάντα ήθελε να προκαλέσει κάτι “ό,τι κι αν γίνει, έχω την τάση να σκέφτομαι, αρκεί να έχει αποτέλεσμα.” Είπε στους κατοίκους ότι εμποτίζει αγάλματα στο σπίτι με μια μαγική ενέργεια για να τα πουλήσει σε συναδέλφους του αποκρυφιστές. Ο Πάρσονς ανέφερε παραφυσικά γεγονότα στο σπίτι που προέκυψαν από τις τελετουργίες. συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας poltergeist, θεάσεις σφαιρών και φανταστικών εμφανίσεων, αλχημική (συλφική) επίδραση στον καιρό και ασώματες φωνές.
Ο Πεντλ πρότεινε ότι ο Πάρσονς ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτές τις ερμηνείες και απέδωσε τις φωνές σε μια φάρσα του Χάμπαρντ και της Σάρα. Ένα τελετουργικό φέρεται να έφερε ουρλιάζοντας banshees στα παράθυρα τον Parsonage, ένα περιστατικό που ενόχλησε τον Forman για το υπόλοιπο της ζωής του. Τον Δεκέμβριο του 1945, ο Πάρσονς ξεκίνησε μια σειρά τελετουργικών βασισμένων στην Ενοχιανή μαγεία κατά την διάρκεια των οποίων αυνανίστηκε πάνω σε μαγικές πλάκες, συνοδευόμενος από το Δεύτερο Κοντσέρτο για βιολί του Σεργκέι Προκόφιεφ.
Περιγράφοντας αυτή την μαγική τελετή ως το Babalon Working, ήλπιζε να επιφέρει την ενσάρκωση της Θεάς των Θελέμιδων Babalon στην Γη. Επέτρεψε στον Χάμπαρντ να λάβει μέρος ως «γραφέας» του, πιστεύοντας ότι ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητος στην ανίχνευση μαγικών φαινομένων. Όπως περιγράφεται από τον Richard Metzger, «Ο Πάρσονς τράνταξε στο όνομα της πνευματικής προόδου» ενώ ο Χάμπαρντ «σάρωνε το αστρικό επίπεδο για σημάδια και οράματα».
Το τελευταίο τους τελετουργικό έλαβε χώρα στην έρημο Μοχάβε στα τέλη Φεβρουαρίου 1946, κατά την οποία ο Πάρσονς αποφάσισε ξαφνικά ότι το εγχείρημά του είχε ολοκληρωθεί. Επιστρέφοντας στο Parsonage, ανακάλυψε ότι η Marjorie Cameron —μια άνεργη εικονογράφος και πρώην Navy WAVE— είχε έρθει για επίσκεψη. Πιστεύοντας ότι ήταν η «στοιχειώδης» γυναίκα και η εκδήλωση του Babalon που είχε επικαλεστεί, στις αρχές Μαρτίου ο Parsons άρχισε να εκτελεί σεξουαλικά μαγικά τελετουργικά με την Cameron, η οποία ήταν η «Scarlet Woman» του, ενώ ο Hubbard συνέχισε να συμμετέχει ως amanuensis.
Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο συρφετό, ο Κάμερον δεν ήξερε τίποτα στην αρχή για τις μαγικές προθέσεις του Πάρσονς: «Δεν ήξερα τίποτα για το OTO, δεν ήξερα ότι με είχαν επικαλεστεί, δεν ήξερα τίποτα, αλλά το σύνολο ‘Το σπίτι’ το ήξερε. Όλοι παρακολουθούσαν να δουν τι συνέβαινε». Παρά αυτή του την άγνοια και τον σκεπτικισμό της για την μαγεία του Πάρσονς, η Κάμερον ανέφερε στον Πάρσονς ότι είδε ένα UFO, το οποίο κατέγραψε κρυφά την θέαση ως υλοποίηση του Μπάμπαλον.
Εμπνευσμένοι από το μυθιστόρημα του Κρόουλι ‘Moonchild’ (1917), οι Πάρσονς και Χάμπαρντ στόχευαν να γονιμοποιήσουν μαγικά ένα «μαγικό παιδί» μέσω της αμόλυντης σύλληψης, το οποίο όταν γεννιόταν από μια γυναίκα κάπου στην Γη εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του έργου θα γινόταν ο Thelema Μεσσίας που ενσαρκώνει την Babalon. Για να αναφέρω τον Metzger, ο σκοπός του Babalon Working ήταν «μια τολμηρή προσπάθεια να σπάσει τα όρια του χώρου και του χρόνου» διευκολύνοντας, σύμφωνα με τον Parsons, την εμφάνιση του Æon of Horus του Thelema.
Όταν ο Κάμερον έφυγε για ένα ταξίδι στην Νέα Υόρκη, ο Πάρσονς αποσύρθηκε στην έρημο, όπου πίστευε ότι μια προφυσική οντότητα του παρείχε ψυχογραφικά το Liber 49, το οποίο αντιπροσώπευε ένα τέταρτο μέρος του βιβλίου του Κρόουλι, το βασικό ιερό κείμενο, του Θέλημα, καθώς και μέρος ενός νέου ιερού κειμένου που ονόμασε ‘Book of Babalon’. Ο Κρόουλι σάστισε και ανησύχησε με το εγχείρημα, παραπονούμενος στον Γκέρμερ ότι ήταν “αρκετά ξέφρενος όταν αναλογίζομαι την ηλιθιότητα αυτών των σαστών!” Πιστεύοντας ότι το Babalon Working ολοκληρώθηκε, ο Parsons πούλησε το Parsonage στους προγραμματιστές για 25.000$, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός και ο Cameron θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ζουν στο πούλμαν και διόρισε τον Roy Leffingwell επικεφαλής του Agape Lodge, το οποίο τώρα θα έπρεπε να συναντάται αλλού για τις μαγικό/σεξουαλικές τελετουργίες του.
Lafayette Ronald Hubbard (13 Μαρτίου 1911 – 24 Ιανουαρίου 1986) ήταν Αμερικανός συγγραφέας και ιδρυτής της Σαηεντολογίας. Συγγραφέας φτηνών pulp μυθιστορημάτων φαντασίας, το 1950 έγραψε το ‘Dianetics: The Modern Science of Mental Health’ και ίδρυσε οργανισμούς για την προώθηση και την εφαρμογή τεχνικών Διανοητικής. Ο Χάμπαρντ δημιούργησε την Σαηεντολογία το 1952.
Εμπνευσμένος από την επιστημονική φαντασία του φίλου του Ρόμπερτ Χάινλαιν, ο Χάμπαρντ ανακοίνωσε τα σχέδιά του να γράψει ένα βιβλίο που θα ισχυριζόταν ότι «κάνει υπεράνθρωπους». Ο Χάμπαρντ ανακοίνωσε στο κοινό ότι υπήρχε μια υπεράνθρωπη κατάσταση την οποία ονόμασε κατάσταση “Clear” (Καθαρός). Υποστήριξε ότι οι άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση έχουν ένα άψογα λειτουργικό μυαλό με βελτιωμένο πηλίκο νοημοσύνης (IQ) και φωτογραφική μνήμη. Ο «Clear» θεραπευόταν από σωματικές ασθένειες που κυμαίνονταν από κακή όραση, έως το κοινό κρυολόγημα, που ο Χάμπαρντ υποστήριξε ότι ήταν καθαρά ψυχοσωματικές.
Ο Χάμπαρντ μετακόμισε σε ένα εξοχικό σπίτι στο Μπέι Χεντ του Νιου Τζέρσεϊ, για να ολοκληρώσει την συγγραφή της Διανοητικής. Το εξοχικό σπίτι στο 666 East Avenue είναι τώρα στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων. Ο γιος του Χάμπαρντ, ο Νιμπς, ανέφερε ότι ο αριθμός «666» είχε ιδιαίτερη σημασία για τον πατέρα του.
Για να προωθήσει το επερχόμενο βιβλίο του, ο Χάμπαρντ επιστράτευσε τον επί μακρόν συντάκτη του Τζον Κάμπελ, ο οποίος είχε γοητεία με τις περιθωριακές ψυχολογίες και τις ψυχικές δυνάμεις. Ο Κάμπελ είναι που κάλεσε τον Χάμπαρντ και την Σάρα να μετακομίσουν σε ένα εξοχικό σπίτι στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο Κάμπελ, με την σειρά του, στρατολόγησε έναν γνωστό, τον γιατρό Joseph Winter, για να βοηθήσει στην προώθηση του βιβλίου. Ο Κάμπελ έγραψε το Winter για να εξυμνήσει τον Χάμπαρντ, ισχυριζόμενος, ψευδώς, ότι ο Χάμπαρντ είχε εργαστεί με σχεδόν 1000 περιπτώσεις και είχε θεραπεύσει την κάθε μία. Η γέννηση της δεύτερης κόρης του Χάμπαρντ, Alexis Valerie, που γέννησε η Winter στις 8 Μαρτίου 1950, ήρθε στην μέση των προετοιμασιών για την έναρξη της Dianetics.
Το βασικό περιεχόμενο της Διανοητικής ήταν μια επανάληψη της Ψυχαναλυτικής θεωρίας που ήταν προσανατολισμένη σε ένα αγγλόφωνο κοινό μαζικής αγοράς. Όπως ο Φρόιντ, ο Χάμπαρντ δίδαξε ότι ο εγκέφαλος κατέγραφε μνήμες (ή «εγγράμματα») που ήταν αποθηκευμένες στον ασυνείδητο νου (το οποίο ο Χάμπαρντ αναδιαμόρφωσε ως τον «αντιδραστικό νου»). Οι αναμνήσεις του παρελθόντος θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν αργότερα στην ζωή, προκαλώντας ψυχολογικά, συναισθηματικά ή ακόμα και σωματικά προβλήματα. Μοιράζοντας τις αναμνήσεις του με έναν φιλικό ακροατή (ή «ελεγκτή»), ένα άτομο θα μπορούσε να ξεπεράσει τον πόνο του παρελθόντος και έτσι να θεραπεύσει τον εαυτό του.
Μέσω της Dianetics, ο Hubbard ισχυρίστηκε ότι οι περισσότερες ασθένειες ήταν ψυχοσωματικές και προκλήθηκαν από εγγράμματα, όπως αρθρίτιδα, δερματίτιδα, αλλεργίες, άσθμα, στεφανιαίες δυσκολίες, οφθαλμικά προβλήματα, θυλακίτιδα, έλκη, ιγμορίτιδα και ημικρανίες. Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι η διανοητική θεραπεία θα μπορούσε να θεραπεύσει αυτές τις ασθένειες και συμπεριέλαβε επίσης τον καρκίνο και τον διαβήτη ως συνθήκες στις οποίες επικεντρώθηκε η έρευνα της Dianetic.
Ο Χάμπαρντ δημιούργησε την Σαηεντολογία το 1952 αφού έχασε τα δικαιώματα του βιβλίου του ‘Dianetics’ σε πτώχευση. Θα διοικούσε την Εκκλησία της Σαηεντολογίας μέχρι τον θάνατό του το 1986. Το 1978, ο Χάμπαρντ καταδικάστηκε για απάτη αφού δικάστηκε ερήμην από την Γαλλία. Την ίδια χρονιά, έντεκα υψηλόβαθμα μέλη της Σαηεντολογίας κατηγορήθηκαν για 28 κατηγορίες για το ρόλο τους στο Πρόγραμμα της Εκκλησίας για την Χιονάτη, ένα συστηματικό πρόγραμμα κατασκοπείας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας από τους κατηγορούμενους ήταν η σύζυγος του Χάμπαρντ, η Μαίρη Σου Χάμπαρντ.
Ο ίδιος ονομάστηκε ανεκδιήγητος συνωμότης. Ο Χάμπαρντ πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του σε απομόνωση, με την φροντίδα μιας μικρής ομάδας αξιωματούχων της Σαηεντολογίας. Μετά τον θάνατό του το 1986, οι ηγέτες της Σαηεντολογίας ανακοίνωσαν ότι το σώμα του Χάμπαρντ είχε γίνει εμπόδιο για το έργο του και ότι αποφάσισε να «πετάξει το σώμα του» για να συνεχίσει την έρευνά του σε άλλο επίπεδο ύπαρξης..
Αν και πολλές από τις αυτοβιογραφικές του δηλώσεις είναι πλασματικές, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας περιγράφει τον Χάμπαρντ με αγιογραφικούς όρους. Ο κοινωνιολόγος Stephen Kent έχει παρατηρήσει ότι ο Hubbard «παρουσίασε μια διαταραχή προσωπικότητας γνωστή ως κακοήθης ναρκισσισμός».
Τον Δεκέμβριο, ο Χάμπαρντ έδωσε μια σειρά εβδομήντα ωρών διαλέξεων στην Φιλαδέλφεια, την οποία παρακολούθησαν 38 άτομα, στις οποίες εμβαθύνει στον αποκρυφισμό. Στις διαλέξεις, ο Hubbard συνδέει τις τελετουργίες και την πρακτική της Σαηεντολογίας με τις μαγικές πρακτικές του Aleister Crowley, προτείνοντας το βιβλίο του Crowley The Master Therion. Κατά την διάρκεια του μαθήματος στην Φιλαδέλφεια, ο Χάμπαρντ αναφέρει ότι ήταν «ο πρίγκιπας του σκότους», κάτι που έγινε αντιληπτό με γέλια από το κοινό. Στις 16 Δεκεμβρίου 1952, ο Χάμπαρντ συνελήφθη στην μέση μιας διάλεξης επειδή απέτυχε να επιστρέψει 9.000$ που είχαν αφαιρεθεί από το Ίδρυμα Wichita. Τελικά τακτοποίησε το χρέος πληρώνοντας 1.000$ και επιστρέφοντας ένα αυτοκίνητο που ανήκε στον χρηματιστή της Wichita, Don Purcell.
Τον Απρίλιο του 1953, ο Χάμπαρντ πρότεινε την δημιουργία μιας αλυσίδας «Πνευματικών Κέντρων Καθοδήγησης» ως μέρος αυτού που ονόμασε «η γωνία της θρησκείας». Στις 18 Δεκεμβρίου 1953, ο Χάμπαρντ ενσωμάτωσε την Εκκλησία της Σαηεντολογίας στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσεϊ. Ο θρησκευτικός μετασχηματισμός εξηγήθηκε ως ένας τρόπος για να προστατευθούν οι Σαηεντολόγοι από τις κατηγορίες για άσκηση της ιατρικής χωρίς άδεια. Η ιδέα μπορεί να μην ήταν νέα. Ο Χάμπαρντ φέρεται να είπε σε ένα συνέδριο επιστημονικής φαντασίας το 1948: “Το να γράφεις για μια δεκάρα την λέξη είναι γελοίο. Εάν ένας άντρας θέλει πραγματικά να βγάλει ένα εκατομμύριο δολάρια, ο καλύτερος τρόπος είναι να ξεκινήσει την δική του θρησκεία” κι αυτό έκανε.
Ο Χάμπαρντ έγραψε επανειλημμένα στην Διοίκηση Βετεράνων (VA) ζητώντας αύξηση της πολεμικής του σύνταξης. Τελικά, τον Οκτώβριο του 1947, έγραψε για να ζητήσει ψυχιατρική θεραπεία:
“Αφού προσπάθησα και απέτυχα για δύο χρόνια να ανακτήσω την ισορροπία μου στην πολιτική ζωή, δεν μπορώ να προσεγγίσω κάτι σαν την δική μου ικανότητα. Ο τελευταίος γιατρός μου με ενημέρωσε ότι μπορεί να ήταν πολύ χρήσιμο εάν επρόκειτο να εξεταστώ και ίσως να αντιμετωπιζόμουν ψυχιατρικά ή ακόμα και από έναν ψυχαναλυτή. Προς το τέλος της θητείας μου απέφευγα από υπερηφάνεια οποιεσδήποτε ψυχικές εξετάσεις, ελπίζοντας ότι ο χρόνος θα εξισορροπούσε ένα μυαλό που είχα κάθε λόγο να υποθέσω ότι είχε επηρεαστεί σοβαρά. Δεν μπορώ να λογοδοτήσω ούτε να υπερβώ τις μακρές περιόδους θλίψης και τάσεων αυτοκτονίας, και πρόσφατα συνειδητοποίησα ότι πρέπει πρώτα να θριαμβεύσω πάνω από αυτό πριν μπορέσω να ελπίζω ότι θ’ αποκατασταθώ… Δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά τέτοια μεταχείριση. Θα θέλατε να με βοηθήσετε;”
Ο γιος του Χάμπαρντ, ο Nibs Hubbard, είπε ότι ο Aleister Crowley ήταν η πιο σημαντική πηγή έμπνευσης του πατέρα του και ο μελετητής Χιου Ούρμπαν έχει γράψει εκτενώς για τις αποκρυφιστικές ρίζες της Σαηεντολογίας. Ο Nibs Hubbard είπε σε μια συνέντευξη το 1983:
“Αυτό που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η Σαηεντολογία είναι μαύρη μαγεία που απλώνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να εκτελέσετε μαύρη μαγεία χρειάζονται γενικά μερικές ώρες ή, το πολύ, μερικές εβδομάδες. Αλλά στην Σαηεντολογία εκτείνεται σε μια ζωή, κι έτσι δεν το βλέπετε. Όπως ο Κρόουλι, έτσι κι ο Χάμπαρντ ταύτισε τον εαυτό του με διαβολικές φιγούρες από το Βιβλίο της Αποκάλυψης. Ακριβώς όπως ο Aleister Crowley δίδαξε ότι μια ψυχή μπορεί να εγκαταλείψει προσωρινά το σώμα της μέσω της αστρικής προβολής, ο Hubbard δίδαξε ότι ένας θήταν μπορεί να ταξιδέψει έξω από το σώμα, -βγαίνοντας προς τα έξω”.
Ο Χάμπαρντ δίδαξε εκτενώς για την ύπνωση και συνέστησε ένα βιβλίο του 1949 για το θέμα. Ο Χάμπαρντ είπε για τα υπνωτικά εμφυτεύματα, ότι η ιδιωτική διδασκαλία των ανθρώπινων θρησκειών είναι προϊόν τέτοιων εμφυτευμάτων. Η χρήση της ύπνωσης ή της έκστασης για να θυμηθούμε προηγούμενες ζωές, ήταν μια υπάρχουσα πρακτική στους αποκρυφιστικούς κύκλους πολύ πριν από την Διανοητική. Οι Κρόουλι και Χάμπαρντ έδωσαν έμφαση σε μια φιγούρα Θεάς, που ονομαζόταν διαφορετικά Babalon, Hathor ή Diana –ένα όνομα που έδωσε ο Hubbard σε ένα πλοίο και μια κόρη. O όρος Διανοητική ήταν εμπνευσμένος από την Θεά. Ο Κρόουλι δίδαξε μια σεξουαλική μαγική τελετουργία που ονομάζεται karezza ή Dianism που ασκούσε ο Hubbard.
Το e-meter κατασκευάστηκε από τον εφευρέτη Volney Mathison, ο οποίος το παρουσίασε στον Hubbard. Παρόμοιες συσκευές είχαν χρησιμοποιηθεί από ψυχιάτρους και αρχές επιβολής του νόμου για δεκαετίες. Ο Χάμπαρντ παρομοίασε τις δικές του διδασκαλίες για τις διαστρικές αυτοκρατορίες και τις δυνάμεις εισβολέων με το είδος μυθοπλασίας των αρχών του 20ου αιώνα, Space Opera. Ο Χάμπαρντ βασίστηκε στις παραδόσεις του Ναυτικού των ΗΠΑ για την δημιουργία του Θαλάσσιου Οργανισμού, και κάποτε είπε ότι η Οργάνωση Αγγελιοφόρου του Commodore είχε εμπνευστεί από την Νεολαία του Χίτλερ.
“Η Scientology είναι ένα παιχνίδι συγκέντρωσης δύναμης, χρημάτων και νοημοσύνης. Για να χρησιμοποιήσουμε τα κοινά, καθημερινά Αγγλικά, η Σαηεντολογία λέει ότι εσείς και εγώ και όλοι οι άλλοι θέλαμε να γίνουμε πριν από εκατοντάδες τρισεκατομμύρια χρόνια -απλώς αποφασίζοντας να γίνουμε. Θέλαμε να γίνουμε ο εαυτός μας. Μέσα από άγρια διαστημικά παιχνίδια, αλληλεπίδραση, μάχες και πολέμους στην μεγάλη παράδοση επιστημονικής φαντασίας, δημιουργήσαμε αυτό το σύμπαν – όλη την ύλη, την ενέργεια, τον χώρο και τον χρόνο αυτού του σύμπαντος. Και έτσι μέσα από αυτά τα τρισεκατομμύρια χρόνια, έχουμε γίνει το αποτέλεσμα της δικής μας αιτίας και τώρα βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε σώματα. Έτσι, η ιδέα του «ελέγχου» ή της «συμβουλευτικής» ή «επεξεργασίας» της Σαηεντολογίας είναι να απελευθερωθείς από το σώμα σου και να σε επιστρέψει στην αρχική θεϊκή κατάσταση ή, στην ορολογία της Σαηεντολογίας, σε έναν Λειτουργικό Θήταν – OT Είμαστε όλοι πεσμένοι Θεοί, σύμφωνα με την Σαηεντολογία, και ο στόχος είναι να επιστρέψουμε σε αυτήν την κατάσταση.” Αναφέρει ο Nibs Hubbard.
“Με ρωτάνε. Έγραψε το βιβλίο από το κεφάλι του; Έκανε πραγματική έρευνα; όχι, δεν έκανε καμία έρευνα. Όταν απάντησε σε αυτή την ερώτηση με τα χρόνια, η απάντησή του άλλαζε ανάλογα με την βιογραφία που έγραφε. Μερικές φορές συνήθιζε να γράφει μια νέα βιογραφία κάθε εβδομάδα. Συνήθως έλεγε ότι είχε βάλει τριάντα χρόνια έρευνας στο βιβλίο. Αλλά όχι, δεν το έκανε ποτέ.
Αυτό που έκανε, πραγματικά, ήταν ότι πήρε κομμάτια από άλλους ανθρώπους, τα έβαλε μαζί σε ένα μπλέντερ και τα ανακάτεψε όλα μαζί και βγήκε η Dianetics! Όλα τα παραδείγματα του βιβλίου -περίπου 200 «εμπειρίες από την πραγματική ζωή»- ήταν απλώς το αποτέλεσμα των εμμονών του με τις αμβλώσεις και τις ασυνείδητες καταστάσεις… Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των περιστατικών επινοήθηκε από την κορυφή του κεφαλιού του.
Τα υπόλοιπα προέρχονται από την δική του μυστικιστική ζωή, η οποία ήταν βαθιά μπλεγμένη στην αποκρυφιστική και μαύρη μαγεία. Αυτή η ενασχόληση χρονολογείται όταν ήταν δεκαέξι, ζώντας στην Ουάσιγκτον, DC Έπιασε το βιβλίο του Άλιστερ Κρόουλι που ονομάζεται ‘The Book of Law’. Τον ενδιέφεραν πολύ πολλά πράγματα που ήταν δημιούργημα αυτού που κάποιοι αποκαλούν ‘Παιδί της Σελήνης’. Ήταν βασικά μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια αμόλυντη σύλληψη -από τον Σατανά κι όχι από τον Θεό. Μια άλλη σημαντική ιδέα ήταν η δημιουργία αυτού που αποκαλούν εμφυτεύματα εμβρύου – να κατοικήσει ένα σατανικό ή δαιμονικό πνεύμα στο σώμα ενός εμβρύου. Αυτό θα προέκυπτε ως αποτέλεσμα τελετουργιών μαύρης μαγείας, που περιελάμβαναν την χρήση ύπνωσης, ναρκωτικών και άλλων επικίνδυνων και καταστροφικών πρακτικών.
Ένα από τα σημαντικά πράγματα ήταν να καταστρέψεις τα στοιχεία αν αποτύγχανες σε αυτή την άψογη σύλληψη. Έτσι ο πατέρας μου είχε εμμονή με τις εκτρώσεις. Έχω μια ανάμνηση από αυτό που πηγαίνει πίσω όταν ήμουν έξι ετών. Είναι σίγουρα ένα πρόβλημα για τον πατέρα μου και για την Σαηεντολογία που το θυμάμαι αυτό. Ήταν γύρω στο 1939-1940, που έβλεπα τον πατέρα μου να κάνει κάτι στην μητέρα μου. Εκείνη ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι και εκείνος καθόταν πάνω της, απέναντι στα πόδια της. Στο χέρι του είχε μια κρεμάστρα. Υπήρχε αίμα παντού. Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου φώναζε «Γύρνα στο κρεβάτι» Λίγη ώρα αργότερα ήρθε ένας γιατρός και την πήγε στο νοσοκομείο. Δεν μίλησε για αυτό για αρκετά χρόνια. Ούτε ο πατέρας μου.
Επίσης, θεωρούσε τον εαυτό του ως το Beast 666 Incarnate. Ναι. Ο Αντίχριστος. Ο Άλιστερ Κρόουλι θεωρούσε τον εαυτό του έτσι. Και όταν ο Κρόουλι πέθανε το 1947, ο πατέρας μου αποφάσισε τότε να φορέσει τον μανδύα του θηρίου και να γίνει το πιο ισχυρό ον στο σύμπαν.
Πίστευε στον Σατανισμό. Δεν υπήρχε άλλη θρησκεία στο σπίτι! Σαηεντολογία και μαύρη μαγεία. Η μαύρη μαγεία είναι ο εσωτερικός πυρήνας της Σαηεντολογίας — και είναι πιθανώς το μόνο μέρος της Σαηεντολογίας που λειτουργεί πραγματικά. Επίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο πατέρας μου δεν λάτρευε τον Σατανά. Πίστευε ότι ήταν ο Σατανάς. Ήταν ένα με τον Σατανά. Είχε άμεσο αγωγό επικοινωνίας και εξουσίας μαζί του. Ο πατέρας μου δεν θα λάτρευε τίποτα. Εννοώ, όταν νομίζεις ότι είσαι το πιο ισχυρό ον στο σύμπαν, δεν σέβεσαι τίποτα, πόσο μάλλον την λατρεία κάποιου άλλου.” Συνεχίζει ο Nibs Hubbard.
“Τι είδους άνθρωποι δελεάστηκαν από την υπόσχεση της Σαιεντολογίας; Μια ολόκληρη σειρά ανθρώπων. Άνθρωποι που ήθελαν να ανεβάσουν το IQ τους, να νιώσουν καλύτερα, να λύσουν τα προβλήματά τους. Έχουμε επίσης ανθρώπους που θέλουν να κυριαρχήσουν σε άλλους ανθρώπους στην χρήση της ισχύος/εξουσίας. Θυμηθείτε, είναι ένα παιχνίδι δύναμης, το θέμα της αναρρίχησης μιας πυραμιδικής ιεραρχίας στην κορυφή, και αυτό που μετράει είναι ποιος μπορείτε να πατήσετε για να αποκτήσετε περισσότερη δύναμη. Ελκύει πολύ στους νευρωτικούς. Και σε ανθρώπους που είναι άπληστοι.
Είναι πολύ ελκυστικό στους Αμερικανούς, νομίζω, γιατί τείνουν να πιστεύουν στιγμιαία τα πάντα, από στιγμιαίο καφέ μέχρι στιγμιαία νιρβάνα. Λέγοντας μόνο μερικές μαγικές λέξεις ή κάνοντας μερικές εργασίες, μπορεί κανείς να γίνει θεός. Ο κόσμος το πιστεύει αυτό. Βλέπετε, η Σαηεντολογία δεν απευθύνεται πραγματικά στην ψυχή, απευθύνεται στο εγώ. Αυτό που συμβαίνει στην Σαηεντολογία είναι ότι το εγώ ενός όντος αντλείται από αυτό το φανταστικό ήλιο επιστημονικής φαντασίας σε αναλογίες μεγέθους σύμπαντος. Και αυτό είναι πολύ ελκυστικό. Είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για την διανόηση αυτής της χώρας, που έχει γίνει να νιώθουν ότι είναι οι πιο ευφυείς άνθρωποι, ενώ στην πραγματικότητα, από συναισθηματική/διανοητική άποψη, είναι εντελώς ανόητοι.
Καλοί καθηγητές, γιατροί, επιστήμονες, άνθρωποι που ασχολούνται με τις τέχνες και τις επιστήμες, έπεσαν στην Σαηεντολογία σαν ώριμα φρούτα. Απευθυνόταν στο διανοητικό τους επίπεδο και υποστήριζε τις συναισθηματικές τους αδυναμίες. Μου δείχνεις έναν καθηγητή και επιστρέφω στην δεκαετία του ’50. Απλώς τον κλωτσάω στο κεφάλι και τον τρώω για πρωινό. Να ξέρετε επίσης ότι ένας φτωχός δεν μπορεί να είναι Σαηεντολόγος. Όχι, όχι.”
Ποιός ήταν ο λόγος που απογοητεύτηκα από την Σαηεντολογία; Άρχισα να βλέπω ότι ο πατέρας μου ήταν ένας άρρωστος, σαδιστής, μοχθηρός άνθρωπος. Έβλεπα όλο και περισσότερους παραλληλισμούς μεταξύ της συμπεριφοράς του και αυτών που διάβασα για τον τρόπο που σκεφτόταν κι ενεργούσε ο Χίτλερ. Συνειδητοποιούσα ότι ο πατέρας μου ήθελε πραγματικά να καταστρέψει τους εχθρούς του και να καταλάβει τον κόσμο. Όποιος γινόταν αντιληπτός ως εχθρός του έπρεπε να καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Αυτή ήταν η πολιτική ‘δίκαιου παιχνιδιού’ από την αρχή. Η οργάνωση δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς αυτήν. Κρατά τους ανθρώπους πολύ ήσυχους, υπάκουους, χωρίς να σκέφτονται.
Λοιπόν, δεν ήθελε πραγματικά να σκοτωθούν οι άνθρωποι, γιατί πώς θα μπορούσες πραγματικά να τους καταστρέψεις αν τους σκότωνες; Αυτό που ήθελε να κάνει ήταν να καταστρέψει τις ζωές τους, τις οικογένειές τους, την φήμη τους, τις δουλειές τους, τα χρήματά τους, τα πάντα. Ο πατέρας μου ήταν ο τύπος του ανθρώπου που, όταν επρόκειτο για την καταστροφή, ήθελε να σε κρατήσει ζωντανό όσο περισσότερο γινόταν, να σε βασανίσει, να σε τιμωρήσει. Αν επέλεγε να σε καταστρέψει, θα του άρεσε πολύ να σε δει ξαπλωμένο στο λούκι, στριμωγμένος με ποτά και ναρκωτικά, να κυλάς στον εμετό σου, με την γυναίκα και τα παιδιά σου να έχουν χαθεί για πάντα, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα. Θα απολάμβανε να περπατάει και να σε κλωτσάει και να λέει σε άλλους ανθρώπους, “Κοίτα τι έκανα σε αυτόν τον άνθρωπο!” Είναι το είδος του ανθρώπου που τραβούσε τα φτερά από τις μύγες και τις έβλεπε να σκοντάφτουν. Βλέπετε, αυτό ταιριάζει και με τις πεποιθήσεις του στην Σαηεντολογία. Ένιωθε ότι αν πέθαινες, το πνεύμα σου θα έβγαινε έξω και θα έφερνε ένα άλλο σώμα για να ζήσει μέσα. Καταστρέφοντας έναν εχθρό με αυτόν τον τρόπο, του έκανε χάρη” . Αποκαλύπτει ο Nibs Hubbard.
Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας του Χάμπαρντ είναι σήμερα μια εξαιρετικά επιδραστική και υπερβολικά υψηλά χρηματοδοτούμενη εταιρία/θρησκεία των ελίτ, που διαθέτει στις τάξεις της περισσότερα από 10 εκατομμύρια μέλη, συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων υψηλού προφίλ όπως ο Τομ Κρουζ, ο Γουίλ Σμιθ, ο Τζον Τραβόλτα… κ.ά.
Το Τέλος
Την 1η Δεκεμβρίου 1947, ο Crowley πέθανε στο Netherwood από χρόνια βρογχίτιδα που επιδεινώθηκε από πλευρίτιδα και εκφύλιση του μυοκαρδίου, σε ηλικία 72 ετών. Η κηδεία του έγινε σε Μπράιτον κρεματόριο στις 5 Δεκεμβρίου, περίπου δώδεκα άτομα παρευρέθηκαν και ο Louis Wilkinson διάβασε αποσπάσματα από την Γνωστική Λειτουργία, Το Βιβλίο του Νόμου και “Ύμνος στον Παν”. Η κηδεία προκάλεσε διαμάχη στον Τύπο και χαρακτηρίστηκε ‘Μαύρη Λειτουργία’ από τα ταμπλόιντ. Το σώμα του Κρόουλι αποτεφρώθηκε, οι στάχτες του στάλθηκαν στον Karl Germer στις ΗΠΑ, ο οποίος τις έθαψε στον κήπο του στο Hampton, στο New Jersey.
“Για τον Crowley ο μεγαλύτερος στόχος του μάγου ήταν να συγχωνευθεί με μια ανώτερη δύναμη συνδεδεμένη με τις πηγές του σύμπαντος, αλλά δεν ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ για να ορίσει αυτή την δύναμη με συνέπεια, άλλοτε ήταν ο Θεός, άλλοτε ο Ένας, άλλοτε μια Θεά και άλλοτε ο Άγιος Φύλακας Άγγελος ή ο ανώτερος εαυτός κάποιου. Σε τελευταία ανάλυση αρκέστηκε στο να παραμείνει μυστήριο η φύση της θεότητας. Ως αποτέλεσμα, έγραφε άλλοτε σαν άθεος, άλλοτε σαν μονοθεϊστής και άλλοτε σαν πολυθεϊστής.” R. Hutton
Η σεξουαλικότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο στις ιδέες του Crowley για την μαγεία και την εξάσκησή του σε αυτήν, και έχει περιγραφεί ως κεντρικό στοιχείο του Θέλημα. Περιέγραψε τρεις μορφές σεξουαλικής μαγείας -την αυτοερωτική, την ομοφυλοφιλική και την ετεροφυλόφιλη- και υποστήριξε ότι τέτοιες πράξεις χρησιμοποιούνται για να εστιάσει την θέληση του μάγου σε έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως το οικονομικό κέρδος ή την προσωπική δημιουργική επιτυχία. Για τον Crowley, το σεξ αντιμετωπίζεται ως μυστήριο, με την κατανάλωση σεξουαλικών υγρών που ερμηνεύεται ως Ευχαριστία. Αυτό εκδηλώθηκε συχνά ως Κέικ του Φωτός, ένα μπισκότο που περιέχει είτε αίμα εμμήνου ρύσεως, είτε μείγμα σπέρματος και κολπικών υγρών. Η Γνωστική Λειτουργία είναι η κεντρική θρησκευτική τελετή μέσα στο Θέλημα.
Οι θεολογικές πεποιθήσεις του Κρόουλι δεν ήταν ξεκάθαρες. Ο ιστορικός Ronald Hutton σημείωσε ότι ορισμένα από τα γραπτά του Crowley θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν ότι ήταν ένας άθεος, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν την ιδέα ότι ήταν πολυθεϊστής, και άλλοι θα ενίσχυαν την ιδέα ότι ήταν μυστικός μονοθεϊστής. Με βάση τις διδασκαλίες στο The Book of the Law, ο Crowley περιέγραψε ένα πάνθεον τριών θεοτήτων που προέρχονται από το αρχαίο αιγυπτιακό πάνθεον: Nuit, Hadit και Ra-Hoor-Khuit. Ο Jason Josephson-Storm Το 1928, ισχυρίστηκε ότι όλες οι αληθινές θεότητες προέρχονται από αυτήν την τριάδα.
Τόσο κατά την διάρκεια της ζωής του όσο και μετά από αυτήν, ο Κρόουλι έχει περιγραφεί ευρέως ως Σατανιστής, συνήθως από επικριτές. Ο Κρόουλι δήλωσε ότι δεν θεωρούσε τον εαυτό του σατανιστή, ούτε λάτρευε τον Σατανά, καθώς δεν αποδεχόταν την χριστιανική κοσμοθεωρία στην οποία πιστεύεται ότι υπήρχε ο Σατανάς. Ωστόσο χρησιμοποίησε σατανικές εικόνες, για παράδειγμα περιγράφοντας τον εαυτό του ως «το Τέρας 666» και αναφερόμενος στην Πόρνη της Βαβυλώνας στο έργο του. Στα γραπτά του, ο Κρόουλι κατά καιρούς αναγνώριζε τον Αϊβάς ως Σατανά και τον όριζε ως «Ο Κύριός μας ο Θεός ο Διάβολος».
“Ο Crowley θεωρείται σήμερα ως πηγή έμπνευσης από πολλούς ανθρώπους που αναζητούν πνευματική φώτιση ή/και οδηγίες στην μαγική πρακτική. Έτσι, ενώ κατά την διάρκεια της ζωής του τα βιβλία του δεν πουλήθηκαν σχεδόν καθόλου και οι μαθητές του δεν ήταν ποτέ πολυάριθμοι, σήμερα όλα τα σημαντικά έργα του τυπώνονται συνεχώς και οι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται ως «θελεμίτες» (δηλαδή οπαδοί της νέας θρησκείας του Crowley) αριθμούν αρκετές χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η επιρροή του Crowley στα μαγικά προσανατολισμένα νέα θρησκευτικά κινήματα ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ βαθιά και διάχυτη. Θα ήταν δύσκολο να κατανοήσουμε, για παράδειγμα, ορισμένες πτυχές του αγγλοσαξονικού νεοπαγανισμού και του σύγχρονου σατανισμού χωρίς να γνωρίζουμε καλά τα δόγματα και τις ιδέες του Crowley. Σε άλλους τομείς, όπως η ποίηση, ο αλμπινισμός και η ζωγραφική, μπορεί να ήταν δευτερεύουσα φιγούρα, αλλά είναι δίκαιο να παραδεχθούμε ότι, στο περιορισμένο πλαίσιο του αποκρυφισμού, έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο.” Marco Pasi, 2003.
“Thelema” η σύγχρονη μαγική/θρησκεία για τις άνοες μάζες.
Παρόλο που ο Crowley πέθανε σχεδόν άφραγκος, παλεύοντας με τον εθισμό στην ηρωίνη, η κληρονομιά του δεν είναι τίποτα λιγότερο από κολοσσιαία. Ο αντίκτυπος του Crowley στην σημερινή λαϊκή κουλτούρα είναι αισθητός σε πολλά επίπεδα, είτε πρόκειται για άμεσες αναφορές στην προσωπικότητά του, είτε για έργα εμπνευσμένα από το Thelema. Τα πιο εμφανή παραδείγματα της επιρροής του Crowley στην λαϊκή κουλτούρα είναι οι αναφορές που έκαναν οι ροκ σταρ που ήταν ερωτευμένοι με την προσωπικότητα και την θρησκεία του, όπως οι Beatles και ο Jimmy Page.
Είναι πέρα από ολοφάνερο ότι οι Επικυρίαρχοι (μυστικές ελίτ/ιλλουμινάτοι/ κ.ά.) στον πλανήτη· προωθούν τις πρακτικές του Crowley προπαγανδιστικά και υποβολιμαία στις ανθρωπόμαζες. Άλλωστε οι στοές/τάγματα/ θρησκευτικές σέχτες του με τα παρακλάδια τους κυριαρχούν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και βρίσκονται πίσω από την Woke χαβούζα, την πολιτική ορθότητα, και τον ομοφυλοφιλικό εκτροχιασμό. Ειδικά η Δύση βαδίζει με συνέπεια στα χνάρια του Thelema.
Ο Crowley ενέπνευσε επίσης πολυάριθμους κινηματογραφικούς χαρακτήρες, όπως τον Le Chiffre – τον αρχι-κακό του James Bond στο Casino Royale του Ian Fleming και την σατανίστρια μάγισσα Adrian Marcato στο Μωρό της Ρόζμαρι. Σήμερα, αναφορές στον Crowley και το Thelema του μπορεί να βρεθούν σε περίεργα μέρη όπως το anime Yu-Gi-Oh! όπου ένας από τους χαρακτήρες της σειράς ονομάζεται Alister προς τιμήν του (!!). Ο χαρακτήρας αυτός φέρει στο μέτωπό του την “Σφραγίδα του Ορειχάλκου”, η οποία είναι ένα καρμπόν-αντίγραφο του μονόδρομου εξαγράμματος του Crowley.
Πέρα από αυτές τις άμεσες αναφορές, ένας αναλυτής της παρατήρησης του Ολοφάνερου, μπορεί να εντοπίσει την επιρροή της Θελεμικής φιλοσοφίας του Crowley και του οράματός του για έναν ‘Νέο Αιώνα’ σε αμέτρητα προϊόντα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Στην πραγματικότητα, εξέχοντα μέλη της O.T.O. συμμετείχαν (και εξακολουθούν να συμμετέχουν) σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή ταινιών του Χόλιγουντ, ενσωματώνοντας στις πλοκές τους αρχές του Thelema.
Η επιστημονική φαντασία είναι ένα προσφιλές είδος για να εκτίθενται οι αναγνώστες σε προγνωστικό προγραμματισμό/υπνωτισμό, αλλά κι ένας έξυπνος τρόπος “να ειπωθούν αυτά που δεν λέγονται”. Το ΟΤΟ μυείται σε συγγραφικές ιστορίες μαζικής αγοράς, ιδίως φαντασίας, με υποβόσκοντα, αποκρυφιστικά θέματα που δημοσιεύονται σε δημοφιλή βιβλία και περιοδικά. Μεταξύ των πιο επιδραστικών από αυτές ήταν το “Stranger in a Strange Land” του Robert Heinlein, το “Rocket to the Morgue” του A.H. White και τα προαναφερθέντα “The Sentinel” και “Childhood’s End” του Arthur C. Clarke.
Μέσω του είδους της επιστημονικής φαντασίας, η OTO ήταν σε θέση να διαμορφώσει το όραμα της Αμερικής μέσω του προγνωστικού προγραμματισμού, ο οποίος προβλέπει ένα “αναπόφευκτο μέλλον”, επηρεάζοντας έτσι τα πάντα, από την αρχιτεκτονική των πόλεών μας μέχρι το σχεδιασμό των αυτοκινήτων μας και την αντίληψη για το τι συνιστά “πρόοδο και απελευθέρωση” στο μέλλον του ανθρωπόζωου.
Η ικανότητα της ΟΤΟ να μεταμορφώσει την Αμερική συνίστατο στην σύνδεση αυτού του θρασύτατου ψεύδους με την επιστήμη και την επιστημονική φαντασία, διαμορφώνοντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την ιατρική κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους και δημιουργώντας μια νέα Thelema/θρησκεία για τις άνοες μάζες.
Σήμερα, ο Crowley θεωρείται είτε ως παρεξηγημένη μυστικιστική ιδιοφυΐα, είτε ως διεφθαρμένος τσαρλατάνος, είτε ως προφήτης μιας εποχής πνευματικής διαφώτισης, είτε ως σατανιστικός προάγγελος του Αντίχριστου, είτε ως πράκτορας της σεξουαλικής απελευθέρωσης της ανθρωπότητας, είτε ως εξαρτημένος από τα ναρκωτικά παιδεραστής, ανάλογα με την οπτική και τα πιστεύω του καθενός.
Ήταν τα πνευματικά του οράματα αληθινά ή εξαπάτησε τους χιλιάδες οπαδούς του;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα σήμερα είναι πρακτικά άσχετη. Ως νέος, ο Crowley επιθυμούσε να γίνει διάσημος και να αλλάξει τον ρου της ιστορίας και, με τον δικό του τρόπο, πέτυχε και τους δύο στόχους. Όχι μόνο ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του τον έκανε κάτι σαν cult icon, αλλά και τα φιλοσοφικά και εσωτεριστικά του έργα αποτελούν σήμερα μια σημαντική δύναμη που επηρεάζει την κυρίαρχη κουλτούρα, τις αξίες και την πνευματικότητα.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ιστορικές προσωπικότητες που χάνουν τη σημασία τους καθώς περνούν τα χρόνια, η επιρροή του Crowley αυξάνεται σταθερά στον 21ο αιώνα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα τύχης ή φυσικής εξέλιξης. Ο Crowley και η O.T.O. του διατηρούσαν δεσμούς με υψηλόβαθμα μέλη της βρετανικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και με σημαίνοντα πρόσωπα της επιστήμης, του δικαίου και του πολιτισμού.
Η παγκόσμια ελίτ, στην οποία κυριαρχούν οι αξίες των Επικυρίαρχων, βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με το Thelema του Crowley. Αυτές οι διασυνδέσεις διευκόλυναν την διάδοση και την αποδοχή των έργων του στην λαϊκή κουλτούρα. Ο Crowley δεν προέβλεψε μόνο την εγκατάλειψη των παραδοσιακών θρησκειών από την κοινωνία και την υιοθέτηση του ‘Αιώνα του Ώρου’, αλλά ήταν μέρος της μηχανής που έκανε αυτές τις αλλαγές να συμβούν.
Το όραμά του για έναν ‘Νέο Αιώνα’ συμπίπτει επίσης με το προαιώνιο σχέδιο των Επικυρίαρχων για μια κοσμική παγκόσμια τάξη που θα κυβερνάται από μια “πεφωτισμένη” ελίτ. Η διατύπωση μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά το ερμητικό φιλοσοφικό υπόβαθρο είναι το ίδιο. Ας πούμε ότι ο Crowley και το κατεστημένο βλέπουν “μάτι με μάτι” το θέμα… και αυτό το μάτι είναι το ‘Μάτι του Ώρου’.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου