Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Οι σιωπές μας, μας καταστρέφουν

Γιατί οι άνθρωποι χωρίζουν σήμερα; Πολλοί οι λόγοι. Ρουτίνα, σταδιακή μείωση ενδιαφέροντος, ασυμφωνία χαρακτήρων, οικονομικές δυσκολίες, τρίτα πρόσωπα κτλ. Μπορεί να μιλά κανείς ατελείωτες ώρες για λόγους χωρισμού και η αλήθεια είναι ότι όποιος θέλει να χωρίσει βρίσκει πάντα ένα λόγο για να το κάνει. Το ίδιο ισχύει και όταν δεν θέλεις να χωρίσεις αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ένας πολύ σημαντικός λόγος, ίσως ο σπουδαιότερος, της απομάκρυνσης των ανθρώπων και τελικά του χωρισμού είναι η έλλειψη επικοινωνίας! Πολλά τα παραδείγματα. Από ένα συνηθισμένο διάλογο του στυλ: «Τι έχεις; Τίποτα», μέχρι ένα πικρό χαμόγελο ή μια καταφατική απάντηση σε κάτι που φαίνεται παράλογο απλά και μόνο για να αποφευχθεί η ένταση. Τέλος έχουμε και τους «δεν κάνω ποτέ παράπονα» οι οποίοι δεν θα σου πουν τι τους πείραξε, για να μην ρίξουν τον εγωισμό τους, αλλά θα περιμένουν όμως την κατάλληλη στιγμή να στο δείξουν. Είναι το γνωστό «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», χωρίς και εσύ ο ίδιος πολλές φορές να ξέρεις από πού σου ήρθε.

Όλα αυτά τι δείχνουν με απλά λόγια; Ότι έχει χαθεί η επικοινωνία. Αντί να εκφράζονται οι άνθρωποι ανοιχτά και να προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους, να τις αφήνουν άλυτες, δημιουργώντας ρήγματα στις σχέσεις τους που σταδιακά θα φέρουν το τέλος. Βλέπεις λοιπόν ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί και ξαφνικά γίνεται το «μπαμ» και διαλύονται όλα. Ξαφνικά για τους απέξω, γιατί το ζευγάρι ξέρει πολύ καλά ότι αυτό το «μπαμ» προήλθε από διαφορές που δεν επιλύθηκαν με συνέπεια να διογκωθούν και να φέρουν το τέλος της σχέσης.

Το κλειδί της επικοινωνίας λοιπόν, είναι να το να ακούς το άλλο σου μισό σε ό,τι αφορά στις ανάγκες και στις επιθυμίες του, χωρίς προκατάληψη (ότι προσπαθεί δηλαδή ο ένας να επιβληθεί στον άλλο) ή «παρεμβολές» από τρίτα πρόσωπα. Παράλληλα να εκφράζεις και εσύ τις δικές σου ανάγκες –επιθυμίες ώστε να βρείτε τη χρυσή τομή για να είναι η σχέση σας λειτουργική. Λίγο πίσω ο ένας, την μια φορά, λίγο ο άλλος, την άλλη, και η λύση βρίσκεται, αν υπάρχει αγάπη.

Να θυμάστε ότι στις σχέσεις ισχύει ότι και στην υγεία. Η πρόληψη σώζει. Στην υγεία λέγεται εξετάσεις, στις σχέσεις λέγεται καλή επικοινωνία και συνεξέλιξη. Αυτή εντοπίζει τα προβλήματα και χρησιμοποιώντας το διάλογο τα επιλύει ώστε η σχέση να παραμένει «υγιής» και λειτουργική για πολλά χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου