Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Είναι στ’ Αλήθεια Φάντασμα;

«Υπάρχουν τέσσερις τρόποι φιλοσοφίας: ο πρώτος μόνο με την λογική, ο δεύτερος μόνο με την αίσθηση, ο τρίτος με την λογική και μετά την αίσθηση και ο τέταρτος που αρχίζει με την αίσθηση και τελειώνει με την λογική. Το πρώτο είναι το χειρότερο, γιατί από αυτό ξέρουμε τι θα θέλαμε να είμαστε, όχι τι είναι. Το τρίτο είναι κακό γιατί πολλές φορές παραμορφώνουμε αυτό που είναι σε αυτό που θα θέλαμε, αντί να προσαρμόζουμε αυτό που θα θέλαμε σε αυτό που είναι. Το δεύτερο είναι αληθινό αλλά χονδροειδές, επιτρέποντάς μας να γνωρίζουμε λίγα πράγματα και όχι για τα αίτια τους. Το τέταρτο είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε σε αυτή την μίζερη ζωή.» Paolo Sarpi.

Τι μπορεί να εξηγήσει το γιατί μερικοί άνθρωποι βλέπουν, ακούν ή αισθάνονται μια τρομακτική παρουσία;

Κάποιοι άνθρωποι λατρεύουν τις τρομακτικές ιστορίες φασματικών φαινομένων. Αν και δεν υπάρχει, φαινομενικά, επιστήμη που να υποστηρίζει την ύπαρξη φαντασμάτων, η έρευνα παρέχει πολλές εξηγήσεις για το γιατί μπορεί να αισθανόμαστε πραγματικά ως υπερφυσική παρουσία.

Μια σκιερή φιγούρα όρμησε μέσα από την πόρτα. «Είχε ένα σκελετικό σώμα, που περιβαλλόταν από μια λευκή, θολή αύρα», θυμάται ο Dom. Η φιγούρα αιωρούνταν και δεν φαινόταν να έχει πρόσωπο. Ο Dom, που προτιμά να χρησιμοποιεί μόνο το μικρό του όνομα, είχε κοιμηθεί βαθιά. Μόλις 15 τότε, πανικοβλήθηκε και έκλεισε τα μάτια του. «Το είδα μόνο για ένα δευτερόλεπτο», θυμάται. Τώρα, είναι ένας νεαρός ενήλικας που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά εξακολουθεί να θυμάται έντονα την εμπειρία του.

Ήταν φάντασμα η φιγούρα; Στην μυθολογία όλων των λαών και πολιτισμών, ένα φάντασμα ή πνεύμα είναι ένα νεκρό ον που αλληλοεπιδρά με τον ζωντανό κόσμο. Στις ιστορίες, ένα φάντασμα μπορεί να ψιθυρίσει ή να στενάζει, να κάνει τα πράγματα να κινούνται ή να πέσουν, ή ν’ ανακατεύεται με τα ηλεκτρονικά, ακόμη και να εμφανίζεται ως σκιερή, θολή ή διάφανη φιγούρα.

«Άκουγα θορύβους στο ταβάνι την ίδια ώρα κάθε βράδυ», λέει η Clare Llewellyn-Bailey, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας. Ένα βράδυ, ένα δυνατό χτύπημα την ώθησε να πιάσει την φωτογραφική της μηχανή. Αυτή ήταν η πρώτη φωτογραφία που τράβηξε. Άλλες φωτογραφίες που τράβηξε πολλές νύχτες αργότερα δεν έδειξαν τίποτα ασυνήθιστο. Μήπως αυτή η ιστορία δείχνει ότι υπάρχουν φαντάσματα; Ή μήπως η λαμπερή φιγούρα είναι μια λάμψη φωτός που κατέλαβε κατά λάθος η κάμερα;

Οι ιστορίες φαντασμάτων είναι πολύ διασκεδαστικές, ειδικά το Halloween. Αλλά μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φαντάσματα είναι αληθινά. Το Πανεπιστήμιο Chapman στο Orange της Καλιφόρνια διεξάγει μια ετήσια έρευνα που ρωτά τους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις πεποιθήσεις τους στο παραφυσικό. Το 2018, το 58% των ερωτηθέντων συμφώνησε με την δήλωση, «Περιοχές μπορούν να στοιχειωθούν από πνεύματα». Και σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες είπε σε μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη από το Pew Research Center στην Ουάσιγκτον, DC, ότι έχουν δει την παρουσία ενός φαντάσματος.

Σε τηλεοπτικές εκπομπές κυνηγιού φαντασμάτων, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επιστημονικό εξοπλισμό για να προσπαθήσουν να καταγράψουν ή να μετρήσουν την δραστηριότητα των πνευμάτων. Και πολλές ανατριχιαστικές φωτογραφίες και βίντεο κάνουν να φαίνεται σαν να υπάρχουν φαντάσματα. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν προσφέρει καλές αποδείξεις για φαντάσματα. Μερικά είναι φάρσες, που δημιουργήθηκαν για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους. Τα υπόλοιπα αποδεικνύουν μόνο ότι ο εξοπλισμός μερικές φορές μπορεί να καταγράψει θόρυβο, εικόνες ή άλλα σήματα που οι άνθρωποι δεν περιμένουν. Τα φαντάσματα είναι οι λιγότερο πιθανές από πολλές πιθανές εξηγήσεις.

Όχι μόνο τα φαντάσματα υποτίθεται ότι μπορούν να κάνουν πράγματα που η επιστήμη λέει ότι είναι αδύνατα, όπως να γίνουν αόρατα ή να περάσουν μέσα από τοίχους, αλλά και οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν αξιόπιστες ερευνητικές μεθόδους δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι υπάρχουν φαντάσματα. Αυτό που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, ωστόσο, είναι πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι είχαν συναντήσεις φαντασμάτων. Αυτό που δείχνουν τα δεδομένα τους είναι ότι δεν μπορείς πάντα να εμπιστεύεσαι τα μάτια, τα αυτιά ή τον εγκέφαλό σου.

«Ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά»

Ο Dom άρχισε να έχει ασυνήθιστες εμπειρίες όταν ήταν οκτώ ή εννέα. Ξυπνούσε ανίκανος να κινηθεί. Ερεύνησε τι του συνέβαινε. Και έμαθε ότι η επιστήμη είχε όνομα: ‘παράλυση ύπνου’. Αυτή η κατάσταση αφήνει κάποιον να νιώθει ξύπνιος αλλά παράλυτος ή παγωμένος στην θέση του. Δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει ή να αναπνεύσει βαθιά. Μπορεί επίσης να δει, να ακούσει ή να αισθανθεί φιγούρες ή πλάσματα που δεν είναι πραγματικά εκεί. Αυτό ονομάζεται παραίσθηση (Huh-LU-sih-NA-shun). Μερικές φορές, ο Dom είχε παραισθήσεις ότι πλάσματα περπατούσαν ή κάθονταν πάνω του. Άλλες φορές άκουγε ουρλιαχτά. Είδε κάτι μόνο μια φορά, ως έφηβος.

Η ‘υπνική παράλυση’ συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος αναστατώνει την διαδικασία του να αποκοιμηθεί ή να ξυπνήσει. Συνήθως, αρχίζετε να ονειρεύεστε μόνο αφού έχετε κοιμηθεί πλήρως. Και σταματάς να ονειρεύεσαι πριν ξυπνήσεις.

Μια καθιστή γυναίκα κοιτάζει τον εαυτό της που ονειρεύεται. Ενώ ονειρεύεται στον ύπνο REM, το σώμα είναι συνήθως παράλυτο, ανίκανο να εκτελέσει τις κινήσεις που μπορεί να δει ο ονειροπόλος να εκτελεί. Μερικές φορές, ένα άτομο ξυπνά ενώ βρίσκεται ακόμα σε αυτή την κατάσταση. Αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό.

Η υπνική παράλυση «είναι σαν να ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά», εξηγεί ο Μπαλάντ Τζαλάλ. Ως νευροεπιστήμονας, μελετά την υπνική παράλυση στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία. Λέει ότι γι’ αυτό συμβαίνει:

“Τα πιο ζωντανά, ζωντανά όνειρά μας συμβαίνουν κατά την διάρκεια ενός συγκεκριμένου σταδίου του ύπνου. Ονομάζεται ταχεία κίνηση των ματιών, ή REM, ύπνος. Σε αυτό το στάδιο, τα μάτια σας τρέχουν κάτω από τα κλειστά βλέφαρά τους. Αν και τα μάτια σας κινούνται, το υπόλοιπο σώμα σας δεν μπορεί. Είναι παράλυτο. Πιθανότατα, αυτό είναι για να εμποδίσει τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο! Φανταστείτε να χτυπάτε τα χέρια και τα πόδια σας καθώς παίζετε το μπάσκετ των ονείρων σας, μόνο για να χτυπήσετε τις αρθρώσεις σας στον τοίχο και να πέσετε στο πάτωμα.”

Ο εγκέφαλός σας συνήθως απενεργοποιεί αυτήν την παράλυση πριν ξυπνήσετε. Αλλά στην ‘υπνική παράλυση’, ξυπνάτε ενώ εξακολουθεί να συμβαίνει.

Πρόσωπα στα σύννεφα.

Δεν χρειάζεται να βιώσετε ‘παράλυση ύπνου’ για να αισθανθείτε πράγματα που δεν υπάρχουν. Έχετε νιώσει ποτέ το τηλέφωνό σας να βουίζει και μετά να ελέγξετε ότι δεν υπήρχε μήνυμα; Έχετε ακούσει κάποιον να φωνάζει το όνομά σας όταν δεν ήταν κανείς εκεί; Έχετε δει ποτέ πρόσωπο ή φιγούρα σε σκοτεινή σκιά;

“Αυτές οι αντιλήψεις θεωρούνται επίσης παραισθήσεις”, λέει ο David Smailes, ψυχολόγος στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle-upon-Tyne. Νομίζει ότι σχεδόν όλοι έχουν τέτοιες εμπειρίες. Οι περισσότεροι από εμάς απλώς τους αγνοούμε. Αλλά μερικοί μπορεί να στραφούν στα φαντάσματα ως εξήγηση.

Οι επιστήμονες το λένε: Παρειδωλία.

“Έχουμε συνηθίσει ότι οι αισθήσεις μας μας δίνουν ‘ακριβείς’ πληροφορίες για τον κόσμο. Έτσι, όταν βιώνουμε μια ψευδαίσθηση, το πρώτο μας ένστικτο είναι συνήθως να το πιστέψουμε. Εάν βλέπετε ή αισθάνεστε την παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου που πέθανε κι εμπιστεύεστε τις αντιλήψεις σας – τότε πρέπει να είναι φάντασμα”, λέει ο Smailes. Αυτό είναι πιο εύκολο να το πιστέψεις από την ιδέα ότι ο εγκέφαλός σου σου λέει ψέματα.

Ο εγκέφαλος έχει μια δύσκολη δουλειά. Οι πληροφορίες από τον κόσμο σας βομβαρδίζουν ως ένα μπερδεμένο συνονθύλευμα σημάτων. Τα μάτια παίρνουν χρώμα. Τα αυτιά δέχονται ήχους. Το δέρμα αισθάνεται την πίεση. Ο εγκέφαλος εργάζεται για να κατανοήσει αυτό το χάος. Αυτό ονομάζεται επεξεργασία από κάτω προς τα πάνω. Και ο εγκέφαλος είναι πολύ καλός σε αυτό. Είναι τόσο καλό που μερικές φορές βρίσκει νόημα σε ανούσια πράγματα. Αυτό είναι γνωστό ως παρεϊδόλια (Pear-eye-DOH-lee-ah). Το βιώνεις κάθε φορά που κοιτάς τα σύννεφα και βλέπεις κουνέλια, πλοία ή πρόσωπα.

Ο εγκέφαλος κάνει επίσης επεξεργασία από πάνω προς τα κάτω. Προσθέτει πληροφορίες στην αντίληψή σου για τον κόσμο. Τις περισσότερες φορές, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που εισέρχονται μέσω των αισθήσεων. Το να δώσεις προσοχή σε όλα αυτά θα σε κατατρόμαζε. Έτσι ο εγκέφαλός σου επιλέγει τα πιο σημαντικά μέρη. Και μετά συμπληρώνει τα υπόλοιπα. «Η συντριπτική πλειοψηφία της αντίληψης είναι ότι ο εγκέφαλος γεμίζει τα κενά», εξηγεί ο Smailes.

Αυτό που βλέπετε αυτή την στιγμή δεν είναι αυτό που πραγματικά υπάρχει στον κόσμο. Είναι μια εικόνα που ζωγράφισε ο εγκέφαλός σας για εσάς με βάση τα σήματα που καταγράφουν τα μάτια σας. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες αισθήσεις σας. Τις περισσότερες φορές, αυτή η εικόνα είναι ακριβής. Αλλά μερικές φορές, ο εγκέφαλος προσθέτει πράγματα που δεν υπάρχουν.

Για παράδειγμα, όταν ακούτε λάθος τους στίχους σε ένα τραγούδι, ο εγκέφαλός σας γέμιζε ένα νόημα που δεν υπήρχε. Και πιθανότατα θα συνεχίσει να ακούει λάθος αυτές τις λέξεις ακόμα και αφού μάθετε τις σωστές.

Αυτό μοιάζει πολύ με αυτό που συμβαίνει όταν οι λεγόμενοι κυνηγοί φαντασμάτων καταγράφουν ήχους που λένε ότι μιλούν φαντάσματα. Αυτό το ονομάζουν φαινόμενο ηλεκτρονικής φωνής, ή EVP. Η ηχογράφηση είναι πιθανώς απλώς τυχαίος θόρυβος. Αν το ακούσετε χωρίς να ξέρετε τι υποτίθεται ειπώθηκε, πιθανότατα δεν θα ακούσετε λόγια. Αλλά όταν ξέρετε ποιες υποτίθεται ότι είναι οι λέξεις, ίσως τώρα ανακαλύψετε ότι μπορείτε να τις διακρίνετε εύκολα.

Ο εγκέφαλός σας μπορεί επίσης να προσθέσει πρόσωπα σε εικόνες τυχαίου θορύβου. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν οπτικές παραισθήσεις είναι πιο πιθανό από το κανονικό να εμφανίσουν παρεϊδολία -βλέπουν πρόσωπα σε τυχαία σχήματα, για παράδειγμα.

Σε μια μελέτη του 2018, η ομάδα του Smailes εξέτασε αν αυτό μπορεί να ισχύει και για υγιείς ανθρώπους. Συγκέντρωσαν 82 εθελοντές. Αρχικά, οι ερευνητές έθεσαν μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το πόσο συχνά αυτοί οι εθελοντές είχαν εμπειρίες που μοιάζουν με παραισθήσεις. Για παράδειγμα, «Βλέπεις ποτέ πράγματα που οι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν;» και «Σκέφτεσαι ποτέ ότι τα καθημερινά σου φαίνονται ασυνήθιστα;»

Στην συνέχεια, οι συμμετέχοντες εξέτασαν 60 εικόνες ασπρόμαυρου θορύβου. Για μια πολύ σύντομη στιγμή, μια άλλη εικόνα θα αναβοσβήνει στο κέντρο του θορύβου. Δώδεκα από αυτές τις εικόνες ήταν πρόσωπα που ήταν εύκολα ορατά. Άλλα 24 ήταν δύσκολα ορατά πρόσωπα. Και 24 ακόμη εικόνες δεν έδειχναν καθόλου πρόσωπα -απλώς περισσότερο θόρυβο. Οι εθελοντές έπρεπε να αναφέρουν εάν ένα πρόσωπο ήταν παρόν ή απουσίαζε σε κάθε φλας. Σε ένα ξεχωριστό τεστ, οι ερευνητές έδειξαν στους ίδιους εθελοντές μια σειρά από 36 εικόνες. Τα δύο τρίτα από αυτά περιείχαν παρεϊδολία προσώπου. Οι υπόλοιποι 12 δεν το έκαναν.

Οι συμμετέχοντες που είχαν αρχικά αναφέρει περισσότερες εμπειρίες που μοιάζουν με παραισθήσεις ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν πρόσωπα με λάμψεις τυχαίου θορύβου. Ήταν επίσης καλύτεροι στον εντοπισμό των εικόνων που περιείχαν παρεϊδολία προσώπου.

Τα επόμενα χρόνια, ο Smailes σχεδιάζει να μελετήσει καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να δουν πρόσωπα τυχαία.

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται φαντάσματα, επισημαίνει: «Συχνά είναι μόνοι, στο σκοτάδι και φοβισμένοι». Αν είναι σκοτεινά, ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να πάρει πολλές οπτικές πληροφορίες από τον κόσμο. Πρέπει να δημιουργήσει περισσότερο από την πραγματικότητά σας για εσάς. Σε αυτό το είδος καταστάσεων, λέει ο Smailes, ο εγκέφαλος είναι πιο πιθανό να επιβάλει τις δικές του δημιουργίες στην πραγματικότητα.

Είδες τον γορίλα;

Η εικόνα της πραγματικότητας του εγκεφάλου μερικές φορές περιλαμβάνει πράγματα που δεν υπάρχουν. Αλλά μπορεί επίσης να μην βλέπει εντελώς πράγματα που υπάρχουν. Αυτό ονομάζεται ‘απροσεξία τύφλωση’. Θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί;

Πιθανότατα βρισκόσαστε σε μια κατάσταση που ονομάζεται ‘απορρόφηση’. Τότε είναι που είσαι τόσο συγκεντρωμένος σε μια εργασία που αφαιρείς όλα τα υπόλοιπα ως περιττά.

«Η μνήμη δεν λειτουργεί όπως μια βιντεοκάμερα. Θυμάσαι μόνο πράγματα τα οποία προσέχεις. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να απορροφηθούν από άλλους. Και αυτοί οι άνθρωποι αναφέρουν επίσης υψηλότερα επίπεδα παραφυσικών πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πεποιθήσεων για φαντάσματα.» λέει ο Christopher French, ψυχολόγος στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.

Πώς θα μπορούσαν να σχετίζονται αυτά τα πράγματα; Μερικές περίεργες εμπειρίες για τις οποίες οι άνθρωποι κατηγορούν τα φαντάσματα περιλαμβάνουν ανεξήγητους ήχους ή κινήσεις. Ένα παράθυρο μπορεί να φαίνεται ότι ανοίγει μόνο του. Τι θα γινόταν όμως αν κάποιος το άνοιγε και απλά δεν το προσέξατε επειδή είχατε απορροφηθεί τόσο πολύ από κάτι άλλο; Αυτό είναι πολύ πιο πιθανό από ένα φάντασμα, λέει ο French.

Σε μια μελέτη του 2014, ο French και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα παραφυσικών πεποιθήσεων και υψηλότερες τάσεις να απορροφηθούν είναι επίσης πιο πιθανό να βιώσουν ‘απροσεξία τύφλωση’. Τείνουν επίσης να έχουν πιο περιορισμένη μνήμη εργασίας.

Πόσες πληροφορίες μπορείτε να κρατήσετε στην μνήμη σας ταυτόχρονα; Εάν δυσκολεύεστε να κρατήσετε πολλές πληροφορίες στην μνήμη σας ή να δώσετε προσοχή σε περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα, τότε κινδυνεύετε να χάσετε αισθητηριακές ενδείξεις από το περιβάλλον γύρω σας. Και μπορεί να κατηγορήσετε τυχόν εσφαλμένες αντιλήψεις να καταλήγουν σε ένα φάντασμα.

Η δύναμη της Διάκρισης.

Οποιοσδήποτε μπορεί να παρουσιάσει υπνική παράλυση, παραισθήσεις, παρεϊδολία ή απροσεξία τύφλωση. Αλλά δεν στρέφονται όλοι σε φαντάσματα ή άλλα υπερφυσικά όντα ως τρόπο να εξηγήσουν αυτές τις εμπειρίες. Ακόμη και ως παιδί, ο Dom δεν πίστευε ποτέ ότι είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με ένα πραγματικό φάντασμα. Μπήκε στο διαδίκτυο και έκανε ερωτήσεις για το τι μπορεί να είχε συμβεί. Χρησιμοποίησε κριτική σκέψη. Και πήρε τις απαντήσεις που χρειαζόταν. Όταν συμβαίνει ένα επεισόδιο τώρα, χρησιμοποιεί μια τεχνική που ανέπτυξε ο Τζαλάλ. Ο Ντομ δεν προσπαθεί να σταματήσει το επεισόδιο. Απλώς εστιάζει στην αναπνοή του, προσπαθεί να χαλαρώσει όσο περισσότερο μπορεί και περιμένει να περάσει. Λέει, «Το αντιμετωπίζω πολύ καλύτερα. Απλώς κοιμάμαι και απολαμβάνω τον ύπνο».

Η Robyn Andrews είναι φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας στο Treforest. Αναρωτήθηκε αν τα άτομα με ισχυρότερες δεξιότητες κριτικής σκέψης μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να πιστεύουν στο παραφυσικό. Έτσι, αυτή και ο μέντοράς της, ο ψυχολόγος Philip Tyson, στρατολόγησαν 687 μαθητές για μια μελέτη σχετικά με τις παραφυσικές πεποιθήσεις τους. Οι φοιτητές ειδικεύτηκαν σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών πεδίων. Ο καθένας ρωτήθηκε πόσο έντονα συμφωνεί με δηλώσεις όπως: «Είναι δυνατόν να επικοινωνήσουμε με τους νεκρούς». Ή «Το μυαλό ή η ψυχή σας μπορεί να αφήσει το σώμα σας και να ταξιδέψει». Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης τους βαθμούς των μαθητών σε μια πρόσφατη εργασία.

Μια γυναίκα που κάθεται σε μια καρέκλα κοιτάζει την δίδυμη εικόνα φάντασμα που κάθεται μπροστά από ένα παράθυρο. Μπορεί να «αισθάνεται» ότι η αδερφή της προσπαθεί να την πλησιάσει, σωματικά ή ψυχικά. Αλλά ο εγκέφαλός της είναι πιθανό απλώς να διαβάζει λάθος ορισμένες αισθητηριακές ενδείξεις -όπως τα μαλακά ρεύματα αέρα στο περιβάλλον γύρω της.

Οι μαθητές με υψηλότερους βαθμούς έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα παραφυσικών πεποιθήσεων, διαπίστωσε αυτή η μελέτη. Και οι μαθητές των φυσικών επιστημών, της μηχανικής ή των μαθηματικών έτειναν να μην πιστεύουν τόσο έντονα όσο εκείνοι που σπουδάζουν τις τέχνες. Αυτή η τάση έχει επίσης παρατηρηθεί σε έρευνες άλλων.

Αυτή η μελέτη δεν αξιολόγησε πραγματικά την ικανότητα των μαθητών να σκέφτονται κριτικά. «Αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε ως μελλοντική μελέτη», λέει ο Andrews. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φοιτητές επιστήμης τείνουν να έχουν ισχυρότερες δεξιότητες κριτικής σκέψης από τους φοιτητές τέχνης. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι χρειάζεται να σκεφτείς κριτικά για να διεξάγεις επιστημονικά πειράματα. Και η κριτική σκέψη μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πιθανές αιτίες για μια ασυνήθιστη εμπειρία χωρίς να εμπλέκονται φαντάσματα.

Ακόμη και μεταξύ των φοιτητών επιστήμης και των εργαζομένων επιστημόνων, ωστόσο, οι παραφυσικές πεποιθήσεις επιμένουν. Ο Andrews και ο Tyson πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Εάν δεν μπορείτε να δια-κρίνετε αν μια ιστορία φαντασμάτων ή μια τρομακτική εμπειρία είναι αληθινή ή όχι, μπορεί εύκολα να ξεγελαστείτε από διαφημίσεις, ψεύτικες θεραπείες ή ψεύτικες ειδήσεις, λέει ο Tyson. Είναι σημαντικό για όλους να μάθουν πώς να αμφισβητούν τις πληροφορίες και να αναζητούν λογικές, ρεαλιστικές εξηγήσεις.

Έτσι, αν κάποιος σας πει μια ιστορία φαντασμάτων κι αυτό το Halloween, απολαύστε το. Παραμείνετε όμως δύσπιστοι. Σκεφτείτε άλλες πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτό που περιγράφηκε. Να θυμάστε ότι το μυαλό σας μπορεί να σας ξεγελάσει να βιώσετε τρομακτικά πράγματα. Εύκολα βλέπουν ‘πράγματα που δεν υπάρχουν’ όποιοι παίρνουν ψυχοτροπικές ουσίες.

Πόσο πραγματικός είναι ο μη πραγματικός κόσμος;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου