Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Τα δελφίνια έχουν ονόματα

Τα δελφίνια έχουν ονόματα

Τα δελφίνια μοιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπους απ’ όσο νομίζαμε. Μια νέα μεγάλη έρευνα απέδειξε ότι φωνάζουν το ένα το άλλο με ονόματα. Τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους και τα άλλα μέλη του είδους τους ως άτομα με ξεχωριστές ταυτότητες, που ταυτοποιούνται με ξεχωριστούς κωδικούς ήχους.

Η Ερευνητική Μονάδα Θαλάσσιων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου Saint Andrews ανακάλυψε ότι μέσα στους πρώτες μήνες της ζωής του το κάθε δελφίνι αποχτά ένα ξεχωριστό σφύριγμα, ένα όνομα-υπογραφή που χρησιμεύει στην αναγνώρισή του. Η έρευνα έχει τις ρίζες της στην δεκαετία του 1960, όταν οι εκπαιδευτές δελφινιών παρατήρησαν πως τα αιχμάλωτα δελφίνια είχαν το δικό τους προσωπικό ρεπερτόριο από σφυρίγματα. Αυτό οδήγησε στην σκέψη ότι τα δελφίνια έχουν την δική τους γλώσσα. Ωστόσο η θεωρία ήταν, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αμφιλεγόμενη, και δεν υπήρχαν τα μέσα για να ερευνηθεί, ενώ πλέον έχει αποδειχθεί.

Το έργο τής παραπάνω ερευνητικής μονάδας βασίζεται σε μια ομάδα δελφινιών που ζουν στον κόλπο Σαρασότα της Φλόριντα και οι ειδικοί τα μελετούν για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Σε αυτό το διάστημα έχουν σχηματίσει μια λεπτομερή εικόνα για το κάθε δελφίνι, τις οικογενειακές και τις κοινωνικές του σχέσεις. Έχουν επίσης ηχογραφήσει τους ήχους που βγάζουν τα δελφίνια και απομόνωσαν τα σφυρίγματα που είναι τα ονόματά τους, τα οποία εκπέμπουν ηχογραφημένα και στα οποία το εκάστοτε δελφίνι ανταποκρίνεται. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζονται και από στοιχεία του Προγράμματος Αγρίων Δελφινιών του Ατλαντικού Πανεπιστημίου της Φλόριντα που έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι 77 είδη κητοειδών (δελφίνια και φάλαινες) έχουν κανονικές βασικές γλώσσες.

Οι εγκέφαλοι των δελφινιών είναι σχεδόν το ίδιο μεγάλοι και περίπλοκοι με των ανθρώπων (αναλογικά με το σωματικό τους όγκο), επομένως εξελίχθηκαν σε ευφυΐα και αυτό συνεπάγεται ότι μπορούν να επικοινωνήσουν – μπορεί όμως να είναι τα μόνα ανάμεσα σε όλα τα ζώα, που έχουν ονόματα. Άλλες έρευνες έχουν ήδη ανακαλύψει στοιχεία αρκετά ανεπτυγμένης γλώσσας σε παπαγάλους, κοράκια και πιθήκους. Η σύγκριση αυτής της ικανότητάς τους όμως με αυτή των δελφινιών, σε δυναμική είναι κάτω του είκοσι τοις εκατό σε σχέση με τα δελφίνια. Η επικοινωνία με τα δελφίνια έχει ξεκινήσει.

Η Νέα Υπέρ-Μηχανή

Υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα πως μια μέρα θα είμαστε ικανοί να σχεδιάσουμε μία μηχανή που θα είναι πιο ευφυής από εμάς. Άλλωστε, υπάρχουν όλων των ειδών οι βιολογικοί περιορισμοί στις διανοητικές ικανότητές μας, από τον περιορισμένο αριθμό υπολογιστικών στοιχείων που έχουμε διαθέσιμο στο μικρό εύθραυστο κρανίο μας, μέχρι την περιορισμένη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής και τον αργό ρυθμό με τον οποίο γίνονται δεκτά από το προσωπικό μας σύστημα τα εισερχόμενα data. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας λόγος για να μας αναγκάσει να υποθέσουμε ότι αυτοί και άλλοι παρόμοιοι περιορισμοί θα ισχύουν και για τα κομπιούτερς του μέλλοντος.

Θα είναι πολύ πιο εύκολο για τα κομπιούτερς να μαθαίνουν από τα λάθη τους, αλλά και να κατέχουν αυτούσια την εμπειρία των ηλεκτρονικών προγόνων τους (και να τη μεταφέρουν στους απογόνους τους), γιατί τα νέα κομπιούτερς μαθαίνουν πάρα πολλά πράγματα από τις «εμπειρίες» των παλαιότερων κομπιούτερς, αντίθετα από τους ανθρώπους που δεν μαθαίνουν τόσο πολλά από τους προγόνους τους. Επιπλέον, αν θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε μία μηχανή ευφυέστερη από εμάς, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτή η μηχανή με τη σειρά της θα μπορούσε να κατασκευάσει μια μηχανή ευφυέστερη από την ίδια.

Ο φημισμένος Δρ. Marvin Minsky του M.I.T., έχει προφητεύσει: «Καθώς οι μηχανές εξελίσσονται, θα αρχίσουμε να παρατηρούμε σε αυτές όλα εκείνα τα φαινόμενα που συνδέονται με τους όρους “συνείδηση”, “έμπνευση” και “νοημοσύνη”. Δεν είναι εύκολο να πει κανείς πόσο κοντά βρισκόμαστε σ’ αυτό το κατώφλι, αλλά όταν θα το διασχίσουμε ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι οι μηχανές θα γίνουν σχεδόν όσο ευφυής είναι ο άνθρωπος (ή ελάχιστα λιγότερο) και μετά θα σταματήσει η εξέλιξή τους, και είναι επίσης παράλογο να πιστεύουμε ότι θα μπορούμε πάντοτε να τις συναγωνιζόμαστε σε ικανότητες, σύνθεση και σοφία. Ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρουμε ή όχι να έχουμε έλεγχο επάνω στις μηχανές μέχρι τέλους (κάτι που είναι αμφίρροπο), η φύση των δραστηριοτήτων μας, των εμπειριών μας και των φιλοδοξιών μας, θα αλλάξει ριζικά εξαιτίας της παρουσίας οντοτήτων ανώτερης ευφυίας στην Γη…»

Αλλά η πιο αλληγορική δήλωση σχετικά με τη συμβίωση του ανθρώπινου βιο-κομπιούτερ και του ηλεκτρονικού εγκεφαλικού παιδιού του, έχει γίνει από τον Δρ. Irving John Good του Trinity College της Οξφόρδης: «Η πρώτη υπερ-ευφυής μηχανή είναι η τελευταία εφεύρεση που χρειάζεται να κάνει ο άνθρωπος…»

-O Alexander Graham Bell εργαζόταν για να καλυτερέψει τον Τηλέγραφο όταν ξαφνικά ανακάλυψε το Τηλέφωνο.

-Η έμμεση πηγή της ανακάλυψης της τηλεόρασης ήταν μία ακτίνα ηλιόφωτος. Ο Joseph May, που εργαζόταν σε έναν καλωδιακό σταθμό έξω από τις ακτές της Ιρλανδίας το 1861, παρατήρησε ότι τα όργανά του δεν λειτουργούσαν σωστά στις ακτίνες του ηλιόφωτος. Τελικά εντόπισε την παρεμβολή στις αντιστάσεις από σελήνιο που το ρεύμα τους ποίκιλλε ανάλογα με το ποσό φωτός που λάμβαναν, όταν είδε μία ηλιαχτίδα να τις χτυπά. Ένα μωσαϊκό από τέτοια στοιχεία σύντομα μετατράπηκε σε έναν συλλέκτη εικόνων για εκπομπές.

-Ένα σύνθημα που άρχισε να διαδίδει το 1921 ο εφευρέτης του αυτοκινήτου και ο μεγαλύτερος Αμερικανός βιομήχανος, Henry Ford, ήταν: «The Cow Must Go!» («Η Αγελάδα Πρέπει να Φύγει!») Ο Ford υποστήριζε ένθερμα ότι το γάλα πρέπει να φτιάχνεται συνθετικά, και να πάψουμε να το παίρνουμε από τις αγελάδες! Ο Ford μισούσε τις αγελάδες από την παιδική του ηλικία, από τότε που είχε υποχρεωθεί να εργαστεί σε μία φάρμα και να αρμέγει αγελάδες. Τις θεωρούσε «ανθυγιεινά ζώα, επικίνδυνα, και ανεπαρκή».

-Ο Karl Marx έγραψε στον Engels: «Δεν εμπιστεύομαι κανέναν Ρώσο. Από την στιγμή που ένας Ρώσος μπαίνει ύπουλα σαν σκουλήκι μέσα, απελευθερώνεται η κόλαση.»

-Το «Τάγμα του Αγίου Πνεύματος» ιδρύθηκε το 1160 από τον ιππότη Guy de Montpellier. Ειδικευόταν στην φροντίδα των εγκαταλειμμένων βρεφών. Το Τάγμα κέρδισε την εύνοια και την υποστήριξη του Πάπα, ο οποίος είχε αγανακτήσει από το καθημερινό θέαμα των εκατοντάδων νεκρών μωρών που ρίχνονταν από τις μητέρες τους και επέπλεαν στον ποταμό Τίβερη της Ρώμης!

-Όταν ανακαλύφθηκε το Πετρέλαιο στις Η.Π.Α. το 1859, η Βενζίνη ήταν ένα άχρηστο υπο-προϊόν. Και παρέμεινε έτσι μέχρι την εφεύρεση και την εξέλιξη του αυτοκινήτου.

-Η μεγαλύτερη θερμοκρασία τεχνητά δημιουργημένη από τον άνθρωπο, είναι 70 εκατομμύρια βαθμοί Κελσίου! Δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Princeton κατά την διάρκεια ενός πειράματος σύντηξης, το 1978.

-Το πρώτο τυπογραφικό βιβλίο ήταν η Βίβλος, τυπωμένη από τον Γουτεμβέργιο, σε λίγα αντίτυπα. Το πρώτο βιβλίο, λοιπόν, σήμερα είναι το πιο σπάνιο βιβλίο. Μία Βίβλος του Γουτεμβέργιου πουλήθηκε για 2,5 εκατομμύρια δολάρια το 1970!

-Ο H. G. Wells έγραψε για ένα ατομικό όπλο στο έργο του The World Set Free, το 1914. Το όνομα που είχε δώσει στην πολεμική αυτή συσκευή ήταν «Ατομική Βόμβα» (Atomic Bomb).

-Μονάχα ένας άγνωστος άνθρωπος συνόδευσε το φέρετρο του Μότσαρτ από την σύντομη κηδεία του στην εκκλησία μέχρι την ταφή του σε έναν ανώνυμο ομαδικό τάφο ζητιάνων.

-Τα τελευταία λόγια του Μπετόβεν, που πέθανε κουφός (και είχε συνθέσει την Ενάτη Συμφωνία τελείως κουφός), ήταν: «Θα ακούω στον Παράδεισο».

-Ο George Eastman (1854-1932) γεννήθηκε πολύ φτωχός και χωρίς την ευκαιρία μόρφωσης. Χάρις όμως στα απίστευτα κέρδη της φωτογραφικής εταιρίας που ίδρυσε, της φημισμένης Eastman Kodak, σταδιακά δώρισε όλη του την περιουσία, πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια, σε μορφωτικά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο! Στο τέλος, ο Eastman αυτοκτόνησε, για να μην περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην απόλυτη μοναξιά και χωρίς να έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί περισσότερο σαν άνθρωπος.

-Μέχρι το 1820, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες πίστευαν ότι το Σύμπαν είχε ηλικία 6.000 ετών.

-Ο μεγάλος φημισμένος αστρονόμος Κέπλερ, υπολόγισε ότι τα πρώτα ταξίδια στη Σελήνη θα διαρκέσουν τέσσερις ώρες, και σκέφτηκε ότι οι επιβάτες, για να μπορέσουν να αντέξουν το ταξίδι, θα παίρνουν ναρκωτικά.

-Αν και οι Η.Π.Α. έχουν περίπου το έξι τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού ανθρώπων, στην κατανάλωση των παγκόσμιων αποθεμάτων ξεπερνούν το εξήντα τοις εκατό!

-Στις μάχες του πρωτόγνωρα αιματηρού Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, πέθαναν 14 εκατομμύρια άνθρωποι. Αλλά στην επιδημία γρίπης που ακολούθησε μετά την λήξη του πολέμου και κράτησε έναν χρόνο, αρρώστησαν σοβαρά ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι και πέθαναν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια.

-Στην πρώην Σοβιετική Ένωση, υπήρχαν 170 τελείως διαφορετικές εθνότητες, και πάνω από 300 διαφορετικές γλώσσες και διάλεκτοι.

-Κατά την γέννησή της, μία αρκούδα Panda, είναι μικρότερη από ένα ποντίκι.

-Αν και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ, και σύντομα θα ήταν ο μόνος άνθρωπος που πήρε και δεύτερο βραβείο Νόμπελ, η Γαλλική Ακαδημία αρνήθηκε στην Μαρί Κιουρί (1867-1934) να γίνει μέλος της, απλά επειδή ήταν γυναίκα.

-Αν είσαι ένας στο ένα εκατομμύριο στην Κίνα, υπάρχουν 1.400 σαν κι εσένα.

-Σύντομα η Κίνα θα είναι η νούμερο ένα αγγλόφωνη χώρα στον κόσμο, η χώρα με τον περισσότερο πληθυσμό που μιλάει αγγλικά.

-Το 25% του πληθυσμού της Ινδίας με το υψηλότερο IQ, είναι μεγαλύτερο από όλο τον πληθυσμό των Η.Π.Α.

-Μόνο ένα άτομο στα δύο δισεκατομμύρια θα ζήσει για να γίνει 116 ετών.

-Αν ο πληθυσμός της Γης συνεχίσει να αυξάνει με τον σημερινό ρυθμό συνεχώς, μέχρι το 3530 μ.κ.ε. η συνολική μάζα της ανθρώπινης σάρκας και του αίματος θα είναι ίση με τη μάζα της Γης. Μέχρι το 6826 μ.κ.ε. θα είναι ίση με τη μάζα του γνωστού σύμπαντος.

-To Top-10 των πιο περιζήτητων επαγγελμάτων το 2010, δεν υπήρχαν καν το 2004.

-1 στα 8 ζευγάρια που παντρεύτηκαν στις Η.Π.Α. το 2010, γνωρίστηκαν στο internet.

-Η ranked Νο1 χώρα σε Broadband Internet Penetration, είναι η Βερμούδα. (H.Π.Α. 19η, Ιαπωνία 22η)

-Στο Google γίνονται 31 δισεκατομμύρια αναζητήσεις κάθε μήνα. Το 2006 γίνονταν 3 δισεκατομμύρια.
(Ερώτηση: Σε ποιον απευθύνονταν όλες αυτές οι ερωτήσεις πριν από το Google;)

-Το πρώτο μήνυμα SMS σε κινητό τηλέφωνο στάλθηκε τον Δεκέμβριο του 1992. Σήμερα ο αριθμός μηνυμάτων SMS που διακινείται κάθε μέρα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των κατοίκων του πλανήτη μας.

-Αυτήν τη στιγμή, στην Ευρώπη και στην Αμερική, υπάρχουν περισσότερα τηλέφωνα από ό,τι άνθρωποι…

-Χρόνια που χρειάστηκαν για να φτάσει σε ένα αγοραστικό κοινό των 50 εκατομμυρίων: Ραδιόφωνο – 38 / Τηλεόραση – 13 / Internet – 4 / iPod – 3 / Facebook – 2

-Ο αριθμός των συσκευών internet, το 1984 ήταν 1.000. Το 1992 ήταν 1.000.000. Το 2008 ήταν 1.000.000.000.

-1 στους 4 Αμερικανούς έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση.

-Η κατασκευή ενός δολαρίου στοιχίζει 4 σεντς.

-Έχει υπολογιστεί ότι τα φύλλα μίας εβδομάδας της εφημερίδας New York Times, περιέχουν περισσότερες πληροφορίες απ’ όσες θα μπορούσε να μάθει σε μία ολόκληρη ζωή ένα μέσο άτομο τον 18ο αιώνα.

-Υπολογίζεται ότι 4 exabytes μοναδικής πληροφορίας θα εκπεμφθούν το 2011.
(Αυτό είναι περισσότερο από ό,τι έχει εκπεμφθεί τα τελευταία 5.000 χρόνια).

-Ο αριθμός της ποσότητας των νέων τεχνικών πληροφοριών διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει για τους φοιτητές που κάνουν 4 χρόνια τεχνικές σπουδές, πως ό,τι μαθαίνουν κατά τον πρώτο χρόνο των σπουδών τους, είναι outdated και έχει ξεπεραστεί κατά τον τρίτο χρόνο των σπουδών τους.

-Προβλέπεται ότι, μέχρι το 2049, ένα computer αξίας 1.000 δολαρίων, θα ξεπερνάει την υπολογιστική ικανότητα ολόκληρου του ανθρωπίνου είδους.

-Τα μωρά οκτώ μηνών έχουν ήδη περίπου ένα τρισεκατομμύριο εγκεφαλικές συνάψεις…

-Στο μικρό χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να διαβάσεις αυτό το άρθρο, γεννήθηκαν:
25 παιδιά στην Ευρώπη
67 παιδιά στις Η.Π.Α.
274 παιδιά στην Κίνα
395 παιδιά στην Ινδία
κι έγινε παράνομο download 694.000 τραγουδιών από το internet.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου