Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Vastu: Η Επιστήμη της Βεδδικής Αρχιτεκτονικής

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VASTU

VASTU είναι η “Επιστήμη της Δόμησης”, η αρχαία επιστήμη της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε στην Ινδία πριν 5.500 χρόνια, της οποίας οι αρχές διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Αποτελούσε τμήμα μίας από τις τέσσερις Βέδδες, τα αρχαιότερα γραπτά επιστημονικά και φιλοσοφικά ινδικά κείμενα. Οι αρχές του VASTU συμπίπτουν με τις αρχές της αρχαιοελληνικής χωροθεσίας, οι οποίες δεν διασώθηκαν, είναι όμως ευδιάκριτες στα απομεινάρια του πολιτιστικού παρελθόντος: συμμετρία, ισορροπία, κάλλος, μέτρο, σαφή γεωμετρικά σχήματα, αρμονική ένταξη στο περιβάλλον, αυστηρή επιλογή χώρων.

Το VASTU διδάσκει την τέχνη δόμησης της κατοικίας σε αρμονία με τους νόμους της Φύσης, με σκοπό να οδηγήσει τον ένοικο (ἐν + οἶκος) σε μια πιο ευήμερη ζωή.

Ο άνθρωπος είναι ένας μικρόκοσμος, η τέλεια εικόνα του Σύμπαντος. Τα πέντε στοιχεία -Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας και Αιθέρας- είναι η βάση της ύπαρξής μας. Η αρμονία μεταξύ αυτών των στοιχείων στο σώμα μας και στο περιβάλλον μας, προκαλεί γαλήνη και ισορροπία μέσα μας.

Η αρχιτεκτονική πρέπει να αντανακλά την αρμονία ανάμεσα στον Άνθρωπο και το Σύμπαν, ακολουθώντας την θεωρία της εφαρμογής του όμοιου με το όμοιό του και την ιδέα της εναρμόνισης με το ρεύμα της ζωής, δηλαδή την ροή της ενέργειας.

Το μυστικό της επιτυχίας του VASTU δεν είναι παρά ο σχεδιασμός των κατοικιών και των οικότοπων σύμφωνα με τις αρχές της φυσικής τάξης.

Η αρχιτεκτονική VASTU βασίζεται στην Mandala του Vastu Purusha. Η σανσκριτική λέξη Mandala σημαίνει ο ‘Ιερός Κύκλος’. Η πλάση ολόκληρη εκδηλώνει τον εαυτό της ως την τέλεια Mandala, στην οποία όλα τα στοιχεία της δημιουργίας συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν με σχέσεις τέλειας δυναμικής και αρμονίας.

Το σύγχρονο VASTU είναι μια σύνθεση των αρχαίων νόμων και κανόνων δόμησης, προσαρμοσμένων στις σύγχρονες ανάγκες, με απώτερο στόχο την προώθηση της ανθρώπινης ευημερίας.

Βασικές αρχές του VASTU:

-Χωροθεσία με βάση τις αρχές VASTU.
-Μελέτη της κίνησης του ήλιου ως προς το κτίσμα.
-Τοποθέτηση των κτηρίων κατάλληλα ως προς τις κύριες κατευθύνσεις.
-Ανοικτές όλες οι όψεις των κτηρίων.
-Κατάλληλα σχήματα, εξωτερικά και εσωτερικά.
-Διάταξη κτηρίων σύμφωνα με τον κάναβο του VASTU.
-Κατάλληλη διαχείριση του κέντρου.
-Ευταξία, ισορροπία, συμμετρία, αρμονία.
-Ρύθμιση των κατευθύνσεων σε συσχέτιση με τα πέντε στοιχεία-υλικά, σχήματα, χρώματα, ήχοι.
-Ρύθμιση των οκτώ κατευθύνσεων σε συσχέτιση με συγκεκριμένες λειτουργικές χρήσεις στο κτίριο.
-Ρύθμιση των οκτώ κατευθύνσεων σε συσχέτιση με ποιότητες που εκπροσωπούν

Το ταξίδι στον κόσμο της Γνώσης της ενεργειακής χωροθεσίας είναι μακρύ και απαιτητικό. Μετά τα πρώτα βήματα, μπορεί να κουράσει τον ταξιδευτή που θα το προσεγγίσει σαν μια επιφανειακή περιπλάνηση.

Αυτόν όμως που έχει την φλόγα και την εσωτερική παρόρμηση να εξερευνήσει τους δρόμους και τα παρακλάδια του, τα ύψη και τα βάθη του, θα δει να ξεδιπλώνονται μπροστά του μονοπάτια, το ένα μετά το άλλο, όλο και πιο αποκαλυπτικά και σαγηνευτικά. Θα δει, με έκπληξη ίσως στην αρχή, να συνδέονται μεταξύ τους και να καταλήγουν όλα στο ίδιο σημείο.

Στο βάθος του δρόμου περιμένει η διαπίστωση ότι οι ίδιες αρχές, με διαφορετικά ονόματα και ενδεδυμένες μανδύες ταιριαστούς σε διάφορους τόπους, διέπουν την Ζωή σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Οι συμπαντικοί νόμοι είναι καθολικοί, η Φύση είναι δάσκαλος και οδηγός και ο σεβασμός και η συμπόρευση με αυτή, είναι το κλειδί το οποίο ξεκλειδώνει την αποκάλυψη της ενότητας των πάντων!

Σήμερα, με την ανάπτυξη της αστικής ζωής και των μεγαλουπόλεων, πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν την εξαιρετική καλοτυχία να μπορούν να διαλέξουν οικόπεδο και να σχεδιάσουν και οικοδομήσουν εξ αρχής την κατοικία τους σύμφωνα με τους διαχρονικούς νόμους του Vastu, ώστε να ευεργετηθούν από τις ευνοϊκές επιδράσεις της Φύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου