Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για την αγάπη και τον έρωτα;

Έχετε ένα αγόρι ή ένα κορίτσι που μπαίνει ή πλησιάζει στην εφηβεία και αρχίζει να κάνει διάφορες ερωτήσεις για το τι είναι η αγάπη, αν διαρκεί για πάντα, γιατί οι άνθρωποι χωρίζουν. Τέτοια παρόμοια ερωτήματα αρχίζουν να τα απασχολούν από αρκετά μικρή ηλικία, ειδικά αν υπάρχουν διαζύγια στο κοντινό ή το ευρύτερο περιβάλλον τους, κάτι που είναι πολύ συχνό στις μέρες μας.

Η εφηβεία ειδικά είναι μια περίοδος πολύ παράξενη, γεμάτη αντιθέσεις. Ο έφηβος βιώνει διάφορες αλλαγές στο σώμα του που δε γίνονται μεμιάς αλλά αργά και... βασανιστικά... Με αποτέλεσμα να αισθάνεται άσχημα για μεγάλο χρονικό διάστημα! Χρειάζεται υπομονή, κατανόηση και συνεχή συζήτηση με τα παιδιά σας όταν αρχίσουν οι αλλαγές που τα μπερδεύουν και τα αγχώνουν. Ή όταν αρχίσουν τα πρώτα σκιρτήματα στην καρδιά τους.

Μην ξεχνάτε ότι δέχονται πλέον πιέσεις από παντού. Από το σώμα τους που αλλάζει και... ξυπνάει η σεξουαλικότητα, από την ανάγκη τους να αγαπήσουν και να αγαπηθούν με ρομαντικό τρόπο. Και από την άλλη είναι οι φίλοι τους. Κάποιοι είναι πιο προχωρημένοι και τα παιδιά σας μπορεί να αισθάνονται άβολα... Είναι και όλα αυτά που μπορεί να ψάξουν και να διαβάσουν εύκολα στο Internet, όσα "φίλτρα" κι αν τους βάλετε..

Τι να κάνετε; Άβολη η θέση σας αλλά μόνο εσείς μπορείτε να τα κατευθύνετε σωστά... Με διαρκή συζήτηση! Κάντε τα να αισθανθούν άνετα ώστε να σας ανοιχτούν. Κι έπειτα δώστε τους τις κατευθύνσεις που θα τα βοηθήσουν να βγουν λίγο από το χάος που επικρατεί στο μυαλό τους, στο σώμα τους και την καρδιά τους.

- Άλλο έρωτας, άλλο έλξη κι άλλο αγάπη: πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Εξηγείστε τους τη διαφορά του να είναι ερωτευμένοι με κάποιον που δεν ξέρουν καλά και άρα τον εξιδανικεύουν με την πραγματική αγάπη για κάποιον που γνωρίζουν. Ο έρωτας είναι ως γνωστόν τυφλός! Η αγάπη πάλι προϋποθέτει βαθιά γνωριμία του άλλου. Αγαπάμε τον άλλο όπως είναι, με τα ελαττώματά του.

- Ο έρωτας σβήνει αλλά η αγάπη μένει... Υπάρχει αληθινή αγάπη αλλά για να τη βρούμε χρειάζεται υπομονή και σίγουρα προϋποθέτει βαθιά γνωριμία με τον άλλο... Οπότε μη βιαστούν να πουν το "Σ' αγαπώ". Και φυσικά χρειάζεται ωριμότητα, κάτι που δε διαθέτουν τα παιδιά σας, λόγω ηλικίας!

- Είναι η ώρα να τους μιλήσετε λεπτομερώς για τη σεξουαλικότητά τους και να είστε ανοιχτοί σε ό,τι απορίες έχουν. Η συζήτηση αυτή καλό είναι να έχει γίνει ακόμη πιο νωρίς γιατί η σεξουαλικότητα των παιδιών αφυπνίζεται από τη στιγμή που αρχίζουν να ανακαλύπτουν το σώμα τους. Στην εφηβεία όμως είναι η ώρα που η σεξουαλικότητα "βράζει" και ανυπομονεί να εκτονωθεί. Μιλήστε τους για όλα τα συν και τα πλην, για τους κινδύνους, για την προστασία, για τις αλλαγές στο σώμα. Τα αγόρια και τα κορίτσια εδώ θέλουν μια διαφορετική μεταχείριση, χωρίς ωστόσο να ενθαρρύνουμε τα μεν και να αποθαρρύνουμε τα δε.

- Να μάθετε να τα ακούτε, ό,τι κι αν έχουν να σας πουν. Κάντε τους να σας εμπιστευτούν για να μπορούν να σας πουν τα πάντα ούτως ώστε να μπορέσετε να τα προστατεύσετε, χωρίς όμως να τα καταπιέζετε. Αλλιώς θα ζητήσουν αλλού συμβουλές... Και δεν ξέρουμε τι συμβουλές θα λάβουν...

Οπλιστείτε με υπομονή και μάθετε τα παιδιά να αγαπούν και ν' αγαπιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου