Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Σεβασμός, εκτίμηση και θηλυκότητα

Σχετική εικόναΗ βασική ανάγκη για εκτίμηση συνήθως μπερδεύεται με την ανάγκη για σεβασμό.

Εκτιμώ ένα άτομο σημαίνει ότι παραδέχομαι ότι οι πράξεις του ή ο τρόπος που εκφράζεται έχουν σημασία και χρησιμότητα για μένα. Από την άλλη πλευρά χρειαζόμαστε το σεβασμό, για να βιώσουμε την ισχύ των αναγκών, των συναισθημάτων, των αξιών και των δικαιωμάτων μας. Η εκτίμηση είναι μια πράξη αξιολόγησης, ενώ ο σεβασμός είναι πράξη επικύρωσης.

Η εκτίμηση φανερώνει ότι η αξία των πράξεων, προθέσεων, αποτελεσμάτων και αποφάσεών μας -με μια λέξη, η προσωπική μας αξία, χρησιμότητα και σημασία- έχει γίνει αποδεκτή, είναι η ανταπόκριση που λέει στον άντρα ότι η συμπεριφορά του απέδωσε.

Χωρίς εκτίμηση, το άτομο αρχίζει να νιώθει ανίκανο και ακατάλληλο να δώσει βοήθεια. Χωρίς σεβασμό, ένα άτομο νιώθει ότι δεν αξίζει καν να δεχτεί βοήθεια. Αν δεν πάρουμε αρκετή εκτίμηση χάνουμε την επιθυμία για προσφορά.

Πότε οι Γυναίκες Επιζητούν την Εκτίμηση- Η άποψη ενός άνδρα
Μια γυναίκα βρίσκεται σε πλάνη, αν επιζητά την εκτίμηση, προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι αξίζει να δεχτεί βοήθεια. Ανεξάρτητα από την προσφορά της, αξίζει το σεβασμό γι' αυτό που είναι. Όταν μια γυναίκα συλλάβει τον εαυτό της να επιζητά εκτίμηση, συχνά παραβλέπει τις δικές της ανάγκες.

Για παράδειγμα, κάνει πολλές θυσίες για τη δουλειά της και μετά παραπονιέται πως δεν την εκτιμούν για όσα έκανε. Η αλήθεια είναι ότι θυμώνει γιατί, ενώ εκείνη προσφέρει πολλά, οι άλλοι δεν τη σέβονται ούτε τη βοηθούν. Αν δεν τη σέβονται, δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένη, έστω κι αν την εκτιμούν.

Σίγουρα μια γυναίκα στον επαγγελματικό χώρο χρειάζεται και της αξίζει όσο και στον άντρα η εκτίμηση για τη σκληρή δουλειά που κάνει, αλλά για να στηριχθεί η γυναικεία της πλευρά, έχει ανάγκη από περισσότερο σεβασμό.

Κυρίως στις προσωπικές της σχέσεις, μια γυναίκα έχει ανάγκη να σέβονται τις αξίες της, τις ανάγκες, τη διαίσθησή της, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες της.

Πολλές φορές μια γυναίκα εμφανίζεται δυνατή στη δουλειά της και νιώθει ότι δικαιούται να τη σέβονται σ΄ αυτό το χώρο, αν όμως ερωτευθεί έναν άντρα που την αγνοεί, αρχίζει να νιώθει ότι δεν αξίζει η ίδια για να ζητήσει περισσότερη υποστήριξη.

Αυτό είναι μια ένδειξη ότι η γυναικεία της πλευρά στερείται αγάπης. Χρειάζεται να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες της για κατανόηση, επιβεβαίωση και σεβασμό. Μαθαίνοντας να είναι γυναίκα και να ικανοποιεί τις γυναικείες ανάγκες της, θ' ανακαλύψει ότι μπορεί να γίνει στη δουλειά της ακόμα πιο επιτυχημένη.

Από τη φύση της, η γυναίκα μπορεί ν΄ ανακαλύψει την πραγματική της αξιοπρέπεια και αξία με την “ύπαρξή” της μάλλον παρά με τα “έργα” της. Με το να είναι τρυφερή, επαινετική, ευπρόσδεκτη, έμπιστη, να δείχνει σεβασμό ή κατανόηση και στοργή, κερδίζει το σεβασμό και είναι πιο χαριτωμένη.

Καλλιεργώντας μια θετική συμπεριφορά, η γυναίκα εκδηλώνει τη γυναικεία της δύναμη, τη δύναμη να προσελκύει τη βοήθεια που επιθυμεί. Η δύναμη αυτή μπορεί να την κάνει πιο επιτυ­χημένη στη δουλειά της αν συνδυαστεί με το αντρικό δυναμικό της να παράγει αποτελέσματα.

Όταν μια γυναίκα αναπτύξει περισσότερο την αντρική από τη γυναικεία πλευρά της, αυτό προκαλεί στους άντρες μια αντίσταση. Οι άντρες δεν είναι πρόθυμοι να τη βοηθήσουν. Στο βά­θος κάθε άντρα, η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι να ικανοποι­ήσει τη γυναίκα. Νιώθει σιγουριά όταν ξέρει πως μπορεί να της αλλάξει τη ζωή.

Όταν μια γυναίκα εμφανίζεται πολύ ανεξάρτητη, ο άντρας νιώθει πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει για να τη βοηθήσει ή να την ικανοποιήσει. Ίσως να νιώθει προσβλημένος όταν εκείνη δεν εμπιστεύεται την προθυμία του να τη βοηθήσει, ίσως και απειλημένος γιατί δεν μπορεί να ξεχωρίσει και να γίνει ο ήρωάς της. Αν εκείνη μπορέσει να εξοντώσει μόνη της το δικό της θηρίο, τότε εκείνος -ιππότης με γυαλιστερή πανοπλία- θα μείνει χωρίς δουλειά.

Όταν μια γυναίκα μπορεί να εξισορροπήσει τη γυναικεία και την αντρική της ενέργεια, οι άντρες είναι πολύ πιο πρόθυμοι να τη βοηθήσουν, να τη στηρίξουν και να συνεργαστούν μαζί της. Μερικές γυναίκες έχουν μια ξεχωριστή χάρη που τους δίνει τη δύναμη να βάζουν τους άλλους στην υπηρεσία τους. Οι άντρες που έχουν εξισορροπημένη την αντρική και τη γυναικεία πλευρά τους έχουν την ίδια ικανότητα να προκαλούν αυ­τού του είδους τη στήριξη.

Ο καλύτερος χώρος για ν' αναπτύξει μια γυναίκα τη θηλυκότητά της είναι στις προσωπικές της σχέσεις κι όχι στις εργασιακές. Όταν, στη συνέχεια, φέρει τις γυναικείες ιδιότητές της και στο χώρο εργασίας, όπου για να την εκτιμήσουν είναι υποχρεωμένη να συναγωνιστεί με άντρες, θα είναι λιγότερο απειλητική γι' αυτούς.

Όταν αναπτύσσει τη θηλυκότητά της, της δίνεται η ευκαιρία να διατηρήσει τον αυτοσεβασμό και ν' αποφύγει το ρόλο του μάρτυρα. Όταν μια γυναίκα προσπαθεί ν' αποδείξει την αξία της με έργα (στην προσπάθειά της να βρει εκτίμηση), στο τέλος εξαντλείται και δεν αισθάνεται ότι της αξίζει ούτε σεβασμός ούτε βοήθεια.

Ακόμα κι όταν εκφράζει τα δικαιώματά της, έχει την τάση να το κάνει μ' ένα θυμωμένο, πικρό και απαιτητικό τρόπο. Μέσα όμως από τα χαρακτηριστικά της ύπαρξής της, όταν εκφράζονται με ειλικρινή και τρυφερή συμπεριφορά, η παρουσία της μπορεί να καλλιεργήσει τη ζεστασιά, το σεβασμό και την επιθυμία του άντρα να την εξυπηρετήσει.

Οι επιθυμίες της είναι για κείνον προσταγή. Δεν χρειάζεται να τον διατάξει, γιατί εκείνος θέλει να την εξυπηρετήσει και να την ευχαριστήσει. Η αχάριστη γυναίκα επιθυμεί να προστάζει τον άντρα της και τα αποτελέσματα αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι παρά ανταγωνισμός και συγκρούσεις.

Όταν μια γυναίκα αναζητάει την εκτίμηση στη σχέση της, χωρίς να το ξέρει μπαίνει σε ανταγωνισμό με τον άντρα για να αποδείξει τη χρησιμότητά της. Όταν εκείνος την αισθανθεί ανταγωνιστική, συνήθως αποσύρεται από τον αγώνα, γιατί δεν τροφοδοτείται με καύσιμα, που είναι η εκτίμησή της.

Αρχίζει να νιώθει άδειος μέσα στη σχέση όταν η γυναίκα απαιτεί την εκτίμησή του. Τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι πολύ ευγνώμων για τις υπηρεσίες της, όμως ο αγώνας της για εκτίμη­ση έχει σαν αποτέλεσμα να τον μετατρέψει σε τεμπέλη. Όταν εκείνη προσπαθεί να κερδίσει εύσημα, εκείνος αρκείται να αποσυρθεί και να πέσει σε «απραξία».

Αυτό βεβαία δεν σημαίνει ότι ποτέ η γυναίκα δεν πρέπει να εξυπηρετεί με τις πράξεις της τον άντρα. Όταν όμως προσφέρει έμπρακτα, δεν πρέπει να έχει την απαίτηση να εκτιμηθεί. Όποτε εξυπηρετεί το σύντροφό της, πρέπει να το κάνει μόνον από επιθυμία να εκφράσει την εκτίμησή της προς εκείνον, και όχι για να κερδίσει τη δική του εκτίμηση.

Οι γυναίκες ασυνείδητα δίνουν με μισή καρδιά όταν δεν νιώθουν πως τις νοιάζονται, τις καταλαβαίνουν και τις σέβονται. Αυτές οι γυναίκες δεν καταλαβαίνουν ότι η ικανότητα μιας γυναίκας να εκτιμήσει στ' αλήθεια τις πράξεις ενός άντρα, της δίνει το δικαίωμα να εκπληρωθούν οι επιθυμίες της

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου