Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Το μυαλό χρειάζεται και αυτό ξεκούραση

Είναι απίθανο να ζείτε κάτω από ένα συνεχές στρες και πάντα να είστε βιαστικοί γιατί ούτε το σώμα ούτε το μυαλό μπορεί να αντέξει σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο δραστηριοποίησης για τόσο πολύ. Με αυτό, καταναλώνεται πολύ ενέργεια και προκαλείται η μείωση της απόδοσης καθώς οι ώρες και οι μέρες περνούν. Ωστόσο, ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι τόσο ανταγωνιστικός που ακόμα και αν χρειαζόμαστε ξεκούραση, δεν ξέρουμε πως ακριβώς να το κάνουμε. Αυτό μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ταλαιπωρία από τη διαταραχή άγχους.

Δε θα κάνει τίποτα αν εξασκείτε διαφορετικές τεχνικές χαλάρωσης ή αν πηγαίνετε για γιόγκα τρεις φορές την εβδομάδα αν δεν μπορείτε απλώς να έχετε μια στιγμή ηρεμίας στη μέση της ημέρας. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε τις ανήσυχες σκέψεις που υπάρχουν στο μυαλό σας, γιατί μαζί με άλλους λόγους δεν είμαστε απολύτως διδαγμένοι. Μπορείτε να θυμηθείτε μια μέρα που δεν ήσασταν συγκεντρωμένοι στο κινητό σας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε κάτι το οποίο πραγματικά σας άρεσε;

Η αποσύνδεση από τα καθημερινά σας προβλήματα δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.

Το μυαλό σας χρειάζεται ξεκούραση
Δεν χρειάζεται να πάτε διακοπές για να χαλαρώστε. Ένα απλό σαββατοκύριακο, μια μέρα ή λίγες ώρες μπορούν να εξυπηρετήσουν το διάλειμμα από την φασαρία που σας περιβάλλει, ή ακόμα καλύτερα, από την παγίδα που νομίζετε ότι είστε. Το πρόβλημα είναι πως εκμεταλλεύεστε αυτόν τον χρόνο. Είστε έτοιμοι να αποσυνδεθείτε;

Τα μελλοντικά προγράμματα ίσως συνεχίζουν να συνωστίζονται στο μυαλό σας όπως τα πράγματα που πρέπει να κάνετε την Δευτέρα, τους ανθρώπους που πρέπει να καλέσετε και τόσες άλλες ευθύνες που σας εμποδίζουν από το να απολαύσετε αυτές τις λίγες μέρες που έχετε για να ξεκουραστείτε. Με το να βάλετε στην άκρη όλα αυτά που σας κατακλύζουν για λίγο σας κάνει να νιώθετε ανεύθυνοι, ακόμα και αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι αυτά μέχρι να πάτε στην δουλειά την Δευτέρα. Και έτσι το σαββατοκύριακο δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ατελείωτη προσμονή της στιγμής, με το στρες που επέρχεται από αυτό φυσικά!

Μπορείτε να ξεκουραστείτε καλά και να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που έχετε όταν δεν είστε στην δουλειά με το να κάνετε διαφορετικές δραστηριότητες και να σκέφτεστε με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις μέρες που έχετε αυτές τις ευθύνες. Αυτό σημαίνει, πως μπορείτε να σηκωθείτε μια διαφορετική ώρα και δεν χρειάζεται να φάτε το πρωινό σας με βιασύνη γιατί πρέπει να πάτε στην δουλειά. Ωστόσο, συνηθίζουμε την ρουτίνα μας και είναι δύσκολο να αποσπαστούμε από αυτή. Γι αυτό καταλήγουμε να κάνουμε λάθη όταν έρχεται η ώρα να ξεκουραστούμε.

Πρώτα απ΄ όλα, προσπαθούμε να σχεδιάσουμε τα πάντα χωρίς να αφήνουμε χώρο για αυτοσχεδιασμό, το οποίο σημαίνει πως το οτιδήποτε απροσδόκητο εμφανίζεται ως αντίκρουση. Δεν αφήνουμε τα κινητά μας, δεν τα απενεργοποιούμε, δεν τα βάζουμε σε λειτουργία πτήσης. Και τελικά, δεν τολμούμε να κάνουμε καινούργια πράγματα, τρελά πράγματα και η μεγάλη ερώτηση είναι, γιατί;

Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα γι αυτό μπορεί να φανεί κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπου οι περισσότεροι από εμάς έχουμε λίγες μέρες για διακοπές. Ωστόσο, τι είναι αυτό που από ευχάριστη στιγμή καταλήγει σε βασανιστική; Οικογενειακές συγκεντρώσεις, επισκέψεις αγαπημένων προσώπων, εκμεταλλεύονται τον χρόνο των διακοπών και είναι όλα πάρα πολλά!

Οι διακοπές από μόνες τους δεν είναι τονωτικές.
Θυμηθείτε το αυτό κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης σας. Αν δεν απελευθερώσετε το στρες όταν δεν χρειάζεται να δουλέψετε, τότε πότε θα το κάνετε; Γεμίζετε τον χρόνο σας επειδή φοβάστε πως δεν ξέρετε πώς να προχωρήσετε όταν δεν έχετε τίποτα να κάνετε, αλλά απλά πρέπει να το ξεχάσετε. Ίσως θέλετε να ξοδέψετε μια μέρα στο σπίτι διαβάζοντας, βλέποντας τηλεόραση ή κάνοντας κάτι τελείως μη παραγωγικό. Είναι εντάξει. Δε θα έπρεπε να νιώθετε άσχημα γι αυτό. Το αξίζετε.

Τα οφέλη της χαλάρωσης
Ίσως νομίζετε πως η ξεκούραση είναι χάσιμο χρόνου και το να μην κάνετε διαλείμματα σας κάνει περισσότερο παραγωγικούς και την δουλειά σας καλύτερη. Αλλά είστε λάθος. Με το να είστε σε λειτουργία δουλειάς όλη την ώρα δεν θα πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αντιθέτως, κάνει τα προβλήματα όπως το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη να εμφανιστούν γρηγορότερα. Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη της ξεκούρασης;

Σας κάνει περισσότερο δημιουργικούς. Αν η δουλειά σας απαιτεί να είστε εφευρετικοί και με φαντασία, ξέρετε πως όταν δεν νιώθετε εμπνευσμένοι η δουλειά σας ταλαιπωρεί. Το να είστε πεισματάρηδες δε θα βοηθήσει. Πρέπει να χαλαρώσετε, να κάνετε αυτό που σας αρέσει, να αποσυνδεθείτε για λίγο. Δεν σπαταλάτε χρόνο, γιατί όταν γυρίσετε πίσω στη δουλειά δε θα αρχίσετε να χτυπάτε τον τοίχο που ήταν εκεί πριν. Όλα θα αρχίσουν να κυλούν πιο εύκολα.

Βελτιώνει την κρίση σας και την ικανότητα σας στο να παίρνετε αποφάσεις. Το να κάνετε αποφάσεις είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής, γιατί μπορούν να σας απομακρύνουν ή να σας φέρουν πιο κοντά σε αυτό που θέλετε. Όταν το μυαλό σας είναι υπερβολικά γεμάτο, είναι αδύνατο να δείτε τα πράγματα αρκετά καθαρά ώστε να είστε ικανοί να αναλύσετε όλες τις πιθανές επιλογές και να νιώσετε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της απόφασης σας.

Μειώνει το στρες και το άγχος. Μια καλή χαλάρωση μειώνει το επίπεδο δραστηριοποίησης. Όταν υποφέρετε από στρες, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, το οποίο έχει συνέπεια στο σώμα σας, ειδικά αν γίνει χρόνιο. Πονοκέφαλοι, χαμηλότερες άμυνες, πεπτικά προβλήματα και η χρόνια κόπωση είναι απλώς κάποια παραδείγματα.

Σας κάνει πιο χαρούμενους. Όταν αυτά τα μοτίβα αρνητικών σκέψεων εξαφανιστούν από το μυαλό σας, ξεκινούν να απελευθερώνονται ενδορφίνες που είναι γνωστές ως οι ορμόνες της χαράς. Το αποτέλεσμα είναι πως μπορείτε να απολαύσετε αυτό που συμβαίνει γύρω σας περισσότερο και να νιώσετε ισορροπημένοι και γαλήνιοι.

Η ξεκούραση συνεισφέρει στην αύξηση της παραγωγικότητα και της συγκέντρωσης και ταυτόχρονα μειώνει τα ψυχικά μπλοκαρίσματα.

Αν ξέρετε πώς να ξεκουραστείτε σωστά, η επίδοση σας στη δουλειά θα βελτιωθεί. Θα είστε γεμάτοι ενέργεια και αισιοδοξία για να ξεκινήσετε την μέρα. Και αν επιστρέψετε στη ρουτίνα σας και αισθανθείτε ξανά εξουθενωμένοι, αυτό είναι επειδή στην πραγματικότητα δε χαλαρώσατε. Η εμμονή σας στις διακοπές και η επιθυμία σας να κάνετε πάρα πολλά πράγματα σημαίνει ότι δεν τις εκμεταλλευτήκατε στο μέγιστο. Δεν χρειάζεται να σχεδιάζετε τα πάντα. Απλά αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν και πάνω από όλα, απολαύστε τα.

Αν δεν χαραμίζετε τον χρόνο σας κάνοντας οτιδήποτε σας κάνει ευτυχισμένους, τότε γιατί δικαιούστε την χαλάρωση; Αν δεν εκμεταλλευτείτε τα σαββατοκύριακα και τις διακοπές που τόσο πολύ θέλετε, ίσως οι προσδοκίες σας να είναι πολύ υψηλές. Θυμηθείτε πως ο ελεύθερος χρόνος σας έχει αρχή, αλλά επίσης έχει και τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου