Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Με χρησιμοποίηση λέιζερ απομακρύνονται τα πουλιά από τα αεροπλάνα

Τι συμβαίνει όταν ένα σμήνος πτηνών προσκρούσει σε ένα αεροσκάφος; Πέρα από το θάνατο των πουλιών, σε μερικές περιπτώσεις σημειώνεται σοβαρή βλάβη στο αεροπλάνο, ενώ σε άλλες μπορεί να προκληθεί ακόμα και η συντριβή του. 
 
Πώς, λοιπόν, μπορούν να αποφευχθούν ατυχήματα ή δυστυχήματα; Με ένα λείζερ που θα φοβίζει τα πουλιά με αποτέλεσμα να απομακρύνονται από τα αεροσκάφη.

Αυτή ήταν η ιδέα του 24χρονου Ολλανδού φοιτητή του Πανεπιστημίου Vrije, Στέιναρ Χένσκες, ο οποίος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για τα λέιζερ ώστε να προστατευθούν τα πουλιά, αλλά και οι επιβάτες αεροσκαφών.

Ο Χένσκες ίδρυσε το 2012 την εταιρία Bird Control Group, σε συνεργασία με το Yes!Delft του πολυτεχνείου Ντελφτ της Ολλανδίας, και έκτοτε έχει ξεκινήσει συνεργασίες με αεροδρόμια, αλλά και ιδιώτες σε 52 διαφορετικές χώρες.

Μάλιστα, ανάμεσα στα συνεργαζόμενα αεροδρόμια είναι και το Σίπχολ του Άμστερνταμ, αλλά και αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Για την εφεύρεσή του, η οποία δεν τραυματίζει τα πουλιά και έχει εγκριθεί από το World Wildlife Fund (WWF), ο 24χρονος αναδείχθηκε νικητής ανάμεσα σε 2.000 συμμετέχοντες από 38 χώρες σε διεθνή διαγωνισμό για καινοτόμα σχέδια φοιτητών.

Πώς λειτουργεί το λέιζερ;

Τα πουλιά αντιλαμβάνονται την ακτίνα λέιζερ σαν πραγματικό κίνδυνο. Έτσι, μετακινώντας την ακτίνα λέιζερ προς το μέρος τους, αυτά φοβούνται και φεύγουν μακριά. Είναι η ίδια αντίδραση όταν ένα αυτοκίνητο πλησιάζει σε πουλιά, εκείνα φοβούνται και πετάνε μακριά. Το αυτοκίνητο αποτελεί κίνδυνο που προσεγγίζει την περιοχή των πουλιών.

Η ακτίνα λέιζερ είναι ασφαλής για ανθρώπους και πουλιά. Το Bird Control Group ανέπτυξε την ακτίνα λέιζερ με στόχο να συνδυάσει τη συχνότητα του φωτός, με το οπτικό νεύρο και τα φίλτρα. Αυτός ο συνδυασμός κάνει την ακτίνα λέιζερ αποτελεσματική σε μία ακτίνα μέχρι 2.000 μέτρα, αλλά παραμένει ασφαλής για τα μάτια.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ακτίνα λέιζερ πέρα από τα αεροδρόμια;

Αγρότες, ψαράδες, εργοστάσια, χώροι αναψυχής, δημαρχεία, κήποι κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου